4 Nov 2010

Keputusan PRK Galas & Batu Sapi & MUHASABAH AWWAL


Keputusan Pilihanraya kecil Galas Dan Batu Sapi

Timbalan pengerusi SPR Datuk Wan Ahmad Wan Omar berkata pihaknya menjangkakan keputusan rasmi pilihan raya kecil DUN Galas akan diumumkan sebelum jam 8 malam ini.

Bercakap dalam sidang media di Dewan Sivik Gua Musang hari ini, beliau turut menjangkakan peratusan sebenar keluar mengundi sehingga 82 peratus.

Katanya, jangkaan itu berdasarkan peratusan yang diterima setakat ini sehingga 78 peratus tanpa jumlah daripada empat peti undi Orang Asli.


GALAS:

Allah dah tunjukkan mengenai kekalahan PAS/PR melalui ayat-ayat manzurahNya:

1) Eletrik Terputus Di Parlimen, Petanda "Kegelapan"
2) Isu Helikopter: Seperti Ada Perancangan Untuk BN Menang Majoriti Besar Di Galas
3) Ada coklat berulat
4) Tiang Gol Padang Pilihanraya Juga Akan Patah (updated)
5) Pejabat PAS Terbakar

Mengenai no.4, tiang gol patah, yang GB tafsirkan beberapa penipuan di dalam pilihanraya akibat SPR yang mengubah posisi tiang gol seperti penggunaan helikopter, menyerang wang zakat dan wang tambang PAS tapi membiarkan habuan RM250 yang diedarkan BN, sehingga tiang gol yang dialih-alihkan dan itu telah menyebabkan seorang pemantau pilihanraya(pegawai seranta) meninggal dunia selepas muntah darah hari ini. Dah pun GB ramalkan sebelum ini.


Hari ini "tiang gol" yang sentiasa di alih-alihkan oleh SPR pula untuk memberikan kemenangan kepada BN di dalam setiap kali padang pilihanraya akan patah juga dan ada yang terkorban disebabkannya!


Muhasabah Awwal:

Selain penipuan dan seumpamanya seperti yang GB telah nyatakan di dalam artikel-artikel di atas, dari sudut introspeksinya pula:

1) Pimpinan PAS tidak pro-aktif lagi semenjak masing-masing telah menang pilihanraya. Lebih banyak utamakan kuasa dan kekayaan diri. Malah ada yang memusuhi blogger. Tak pandang orang miskin dan orang marhain macam GB lagi. Ada yang dah takut untuk berdemo dan sebagainya.

2) Pemuda PAS sewaktu Ijtima Tarbawi menyisihkan golongan yang dituduhnya "erdogan". Hanya mengutamakan satu kelompok dalam parti. Atas pentas semasa perasmian cuma ternampak TG Hadi, Tuan Ibrahim, Abu Bakar Chik...

3) Muslimat dengan Briged Muslimat gagal. Gadis belasan tahun belum pandai untuk menerima seruan dari muslimat bertudung labuh. Puteri UMNO berjaya menyerang dan memikat gadis-gadis di Galas. Ini kenyataan.

4) Pemilihan PKR ada kesan. Selain dari PKR tidak membatalkan pemilihannya di musim kempen pilihanraya, Masyarakat Cina menolak kepimpinan Anwar dalam PR dan PKR. Pakatan kalah di Kampung Baru dengan majoriti 41 undi - yang merupakan kawasan majoriti pengundi Cina yang PR menang dengan majoriti lebih 200 undi dalam pilihan raya umum lalu. Menolak Anwar yang dilihat terlalu berpihak kepada Azmin yang bagi mereka Azmin adalah waris ketuanan Melayu di dalam PKR. Zaid, sebagai calon liberal dalam PKR dihentam oleh Anwar. Kekalahan Shamsul Bahrin (pengurus kempen Azmin) di Port Dickson adalah bukti. Undi yang tinggi diperolehi oleh Tian Chua dan Gobala sbg calon Naib Presiden juga mengesahkannya. GB dah ulas di sini.

5) PAS perlu perbanyakkan aktiviti peningkatan ilmu pengurusan, ekonomi dan sebagainya. Perlu berlapang dada dengan krtikan dari golongan ilmuan. Ini tidak, Prof Dr Abd Aziz Bari kritik pun dibelasahnya balik. Apalah mentaliti kita terlalu sempit. Jangan hadkan welstanchaung hanya kepada kelompok "kita-kita" sahaja.

6) Banyak lagi...
**********************************************

KEPUTUSAN RASMI
PAS : 4134 BN 5324.
Majoriti : 1190


KEPUTUSAN TIDAK RASMI:
PAS 3048, BN 3864. Majoriti 816

KEPUTUSAN TIDAK RASMI:
BN mendahului dengan majoriti 1,069 undi.
PAS ketinggalan dengan 4,108 undi, berbanding BN yang mendapat 5,177 undi

7.15pm Peluang BN untuk merampas kerusi DUN Galas semakin cerah. Ini berikutan BN menang semula undi pengundi Cina yang menyokong pembangkang dalam pilihan raya umum lalu.

Pakatan kalah di Kampung Baru dengan majoriti 41 undi - yang merupakan kawasan majoriti pengundi Cina yang mereka menang dengan majoriti lebih 200 undi dalam pilihan raya umum lalu.

Pakatan pada mulanya mensasarkan untuk menang di Kampung Baru dengan majoriti besar bagi menampung kemungkinan tewas di Pulai.

Dua kawasan majoriti pengundi Cina itu, Pulai merupakan kubu kuat BN. Pakatan kalah 25 undi di Pulau dalam pilihan raya umum lalu.

KEPUTUSAN TIDAK RASMI:
BN mendapat 3,258 undi manakala PAS memperolehi 2,348 undi.
Majoriti 910 undi.

KEPUTUSAN TIDAK RASMI:
BN mendapat 2,834 undi manakala PAS memperolehi 2,270 undi.

KEPUTUSAN TIDAK RASMI:
Peti undi Bandar Baru Gua Musang BN menang 16 undi

KEPUTUSAN TIDAK RASMI:
Peti undi Sg. Ber BN menang 160 undi

KEPUTUSAN TIDAK RASMI UNDI POS:
PAS (46), BN (107)

KEPUTUSAN TIDAK RASMI:
BN mendapat 2,359 undi manakala PAS memperolehi 2,212 undi

KEPUTUSAN TIDAK RASMI:
Peti undi Kg. Bharu BN menang majoriti 44 undi

Keseluruhan undi yang telah dikira setakat ini:
BN (2102), PAS (1923)
BN mendahului majoriti 179 undi.

KEPUTUSAN TIDAK RASMI
BN mendapat 1,250 undi manakala PAS memperolehi 1,258 undi. - PAS menang 8 undi

KEPUTUSAN TIDAK RASMI:
BN mendapat 1035 undi manakala PAS memperolehi 982 undi. - PAS kalah 53 undi

KEPUTUSAN TIDAK RASMI:
BN mendapat 621 undi manakala PAS memperolehi 584 undi. - PAS kalah 37 undi

6.45pm Keputusan tidak rasmi: BN mendapat 621 undi manakala PAS memperolehi 584 undi.

Peti undi Kg. Pulai BN menang majoriti 74 undi
Peti undi Batu Papan, BN menang 114 undi

BATU SAPI

Keputusan tidak rasmi

7.45pm:

Linda Tsen (BN-PBS) -5,084
Yong Teck Lee (SAPP) - 1,250
Ansari Abdullah (PKR) - 2,022
Undi rosak votes - 420
Majoriti - 3,062

(Jumlah keluar mengundi:15,774)

7.12pm: Calon BN, Datin Linda Tsen dilaporkan tiba di rumah Ketua Menteri, Sabah, Datuk Seri Musa Aman. Beliau diberi tepukan gemuruh daripada penyokong.

Setiap kali saluran yang dikira memihak BN, tepukan gemuruh bergema daripada skrin besar yang dipasang.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Musa sedang makan malam dan dijadualkan ke pusat penjumlahan undi di Dewan Masyarakat Sandakan, selepas itu.

6.47pm

Linda Tsen (BN-PBS) - 5,051
Yong Teck Lee (SAPP) - 1,018
Ansari Abdullah (PKR) - 1,709
Undi rosak votes - 420
Majoriti -3,342

(Jumlah keluar mengundi:15,774)

6.45pm:

Linda Tsen (BN-PBS) - 3,226
Yong Teck Lee (SAPP) - 814
Ansari Abdullah (PKR) -1,269
Undi rosak - 420

6.34pm Keputusan tidak rasmi

Linda Tsen (BN-PBS) - 1496
Yong Teck Lee (SAPP) - 422
Ansari Abdullah (PKR) -752
Undi rosak - 394

6.30pm: Keputusan tidak rasmi (3 saluran)

Linda Tsen (BN-PBS) - 514
Yong Teck Lee (SAPP) - 156
Ansari Abdullah (PKR) - 208

6.25pm: Keputusan tidak rasmi (2 saluran)

Linda Tsen (BN-PBS) - 266
Yong Teck Lee (SAPP) - 94
Ansari Abdullah (PKR) - 177

5.28pm: Keputusan tidak rasmi

Tronglit (pusat pengundi majoriti Bumiputera Islam) yang berakhir jam 3 petang:

Saluran 1:
Linda Tsen - 153
Yong Teck Lee - 14
Ansari Abdullah - 4

dikemaskinikn sentiasa. Sila refresh setiap 10 minit

Lintas Lansung Dua PRK Bhgn 2: Galas Dan Batu Sapi

Sambungan dari Lintas Lansung Dua PRK Bhgn 1: Galas Dan Batu Sapi

Kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas merekodkan hampir 50 peratus pemilih telah keluar mengundi sepanjang empat jam pertama proses pengundian hari ini.

Maklumat diperoleh daripada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menunjukkan seramai 49.61 peratus atau 5,732 orang telah keluar mengundi di Galas sehingga 12 tengah hari.

Pengundian akan ditutup pada 5 petang.

Bagaimanapun peratusan itu tidak mengambil kira status pusat pengundian Pos Brooke, Hendrop, Belatim, Balar, Bihai dan Ladoi — yang melibatkan masyarakat Orang Asli ekoran masalah komunikasi.

SPR sedang mengendalikan pilihan raya kecil serentak di Galas dan Batu Sapi.

Pun begitu, di Batu Sapi, hanya 36.2 peratus atau 9,261 orang telah selesai menunaikan tanggungjawab mereka.

GALAS:

Kemaskini tamat. Sila ke Keputusan Pilihanraya

6.00pm Peratusan keluar mengundi di Galas menghampiri 80 peratus manakala di Batu Sapi, Sabah pula sekitar 61.47 peratus.

Ia mirip prestasi peratusan keluar mengundi pada 8 Mac 2008.

Maklumat diperoleh daripada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menunjukkan peratusan keluar mengundi di Galas mencapai 77.73 peratus atau 8,980 orang.

Ia tidak termasuk status di pusat pengundian Pos Brooke, Pos Belatim, Pos Balar, Pos Bihai dan Ladoi yang melibatkan Orang Asli.

5.30pm Bagi 4 peti undi Orang Asal iaitu daerah Belatim, Balar, Ladoi dan Bihai, kesemua peti berkenaan sudah tiba di tempat penjumlahan pukul 2.15 petang tadi.

Jumlah yang keluar mengundi di daerah berkenaan tidak dapat diketahui kerana menurut Pengurus pilihan raya kecil DUN Galas, tiada talian telefon di kawasan tersebut.

5.30pm Pengurus pilihan raya kecil DUN Galas Wan Mustapha Wan Ab Hamid berkata SPR akan mula mengumumkan keputusan bagi sebanyak 177 pengundi pos diikuti keputusan bagi empat peti undi Orang Asli.

5.10pm Pengiraan undi akan bermula lagi sejam setengah.

5.00pm Masa mengundi tamat.

4.55pm: Di Sek Keb Tengku Indra Petra 1 kelihatan penyokong kedua-dua parti masih setia menunggu sehingga pusat membuang undi ditutup pada jam 5 petang ini.

4.45pm Kerusi DUN Galas dan Parlimen Batu Sapi dijangka mencapai peratusan keluar mengundi yang direkodkan pada 8 Mac 2008 berdasarkan prestasi setakat 4 petang tadi.

4.41pm Sehingga jam 4.30 petang, 64.5 peratus pengundi sudah keluar membuang undi di Sek Men Keb tg Indra Petra. Perayu undi UMNO-BN makin berkurangan meskipun masa pengundian berbaki tidak sampai setengah jam manakala perayu undi PAS setia menunggu sehingga ke saat-saat akhir pengundian.

4.28pm Setakat jam 4 petang, sebanyak 8,073 telah keluar mengundi. Jumlah ini mewakili 69.88 peratus.

Peratusan ini tidak termasuk pusat pengundian di pos Brooke, Belatim, Balar, Bihar dan Ladoi.

3.57pm Pengarah Pilihan Raya PAS Datuk Abdul Halim Abdul Rahman berkata, PAS mendapat petunjuk yang baik berkaitan peluangnya untuk memenangi pilihan raya itu.

Bercakap dalam satu sidang media, Abdul Halim berkata, andaian itu berdasarkan maklumat yang diperolehinya bahawa lebih 95 peratus pengundi luar didapati pulang ke kawasan untuk mengundi.

3.40pm Penyokong kedua-dua belah parti kelihatan kepenatan tetapi penyokong PAS masih bersemangat dan sanggup menunggu hingga masa tamat sesi membuang undi pada pukul 5 petang ini

3.38pm Sebanyak 76.23 peratus telah keluar mengundi setakat jam 3 petang tadi

3.33pm Sek Keb Gua Musang, Gua Musang Lama berada dalam keadan terkawal. penyokong berselawat dan bertakbir dan tiada kekecohan dilaporkan.

3.25pm Isu kebakaran bangunan PAS, GB dah ulas di SINI. Sementara itu GB berehat sebentar untuk minum petang.

3.24pm Di Sungai Terah, 400 pengundi masih belum keluar mengundi, lapor beberapa penduduk setempat. Insiden ini tidak diketahui puncanya dan dikhuatiri mereka takut untuk keluar mengundi.

2.30pm: Pengarah Pilihan Raya PAS Datuk Abdul Halim Abd Rahman sedang mengadakan sidang media di pusat operasi PAS.

Beliau memohon SPR menjelaskan tiga kes berkaitan kertas undi yang tidak dicetak logo parti, dan hanya ada nama sahaja. Malah paling teruk, salah satu darinya mempunyai logo BN tapi tiada logo PAS.

Ulasan GB: Perlu ada tindakan susulan selepas ini terutama dari pucuk pimpinan parti dan juga ahli-ahli parlimen Pakatan Rakyat.

2.16pm TGNA berasa amat berdukacita dengan pengurusan SPR yang tidak telus, kertas undi tiada lambang parti yang bertanding. Apa maknanya? Bersama ini disertakan laporan Polis pengundi yang terima kertas undi tanpa lambang parti yang bertanding. Sila klik gambar sebelah untuk pembesaran.

Sidang akhbar khas diadakan mengenai isu ini. Blog GB telah pun menyiarkan hal ini pagi tadi. Ia berlaku di dua UPU iaitu UPU Sg. terah dan UPU Bandar Baru.

Petikan:

11.55 am Tembelang SPR pecah. Wujud penipuan kertas undi oleh SPR di 2 Pusat Mengundi - UPU Sg Terah & UPU Bandar Baru - kertas undi tidak mempunyai lambang parti yg mengelirukan pengundi. Dalam proses laporan polis sekarang. SPR pasti akan bagi pelbagai alasan.


2.31pm Sidang Akhbar Khas PAS akan diadakan di Bilik Operasi Pilihan Raya PAS, 8301 Wisma Sri Galas sebentar lagi

2.15pm Jumlah yang keluar mengundi dalam pilihan raya kecil DUN Galas sehingga jam 2 petang ialah 61.39 peratus atau 7,092 orang.

1.50pm: Suasana sekitar tempat pembuangan undi mula lengang. Kedua dua penyokong juga makin berkurangan.

1.45pm Jumlah yang keluar mengundi dalam pilihan raya kecil DUN Galas sehingga jam 1 tengahari tadi ialah 55.75 peratus atau 6,441 orang.

1.00pm: 4 pusat pengundian di kawasan pedalaman bagi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas ditutup pada 1 tengah hari ini, kata Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

4 pusat pengundian yang ditutup itu ialah Pos Belatim, Pos Hau, Pos Bihai dan Pos Balar atas faktor semua kertas undi di kawasan itu perlu dibawa keluar menggunakan helikopter.

12.50pm: lebih 300 orang pengundi luar kini sedang berkumpul di Bilik Gerakan BN di Bukit Cekati sedang mendaftar nama untuk mengambil wang pulang mengundi. Mereka kelihatan mendaftarkan diri di kaunter sebelum masuk ke dalam sebuah bilik secara bergilir. Mereka kemudian kelihatan memegang sepucuk sampul coklat.

Beberapa orang yang ditemui mengesahkan menerima RM250 seorang.

Pengarah Pilihan Raya BN Tengku Razaleigh Hamzah bagaimanapun ketika ditemui pemberita enggan memberikan sebarang komen tentang apa sebenarnya yang berlaku.

Ulasan GB: PAS sepatutnya mengambil butiran lengkap mengenainya kerana sebelum ini tatkala PAS ingin memberikan wang tambang terus sahaja Timbalan Pengerusi SPR menuduh PAS cuba memberi sogokan. Kini yang melakukannya adalah UMNO BN.

1.16pm Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR) Wan Ahmad Wan Omar berkata pemilih dibenarkan memasuki pusat pengundian dengan memakai kemeja-T bertulis 1Malaysia

12.30pm: Jalan di pekan Gua Musang masih sesak dengan kenderaan.

BATU SAPI

4.15pm: Sejumlah 14,725 pengundi atau 57.56 peratus telah mengundi, kata SPR.

4.00pm: Pusat pengundian di SK Segaliud pula, yang mempunyai 785 pengundi ditutup, manakala yang lainnya akan ditutup pada jam 5 petang.

3.00pm: Pengiraan undi di SK Tronglit di Pulau Timbang, satu daripada 12 pusat mengundi dalam pilihan raya kecil bagi kerusi Parlimen Batu Sapi hari ini, sedang dijalankan sebaik pengundian melibatkan 984 pemilih berakhir.

Pegawai pengurus pilihan raya, Mohamad Hamsan Awang Supain, memberitahu bahawa apabila pengiraan selesai, undi itu akan dibawa dengan bot ke pusat penjumlahan undi di Dewan Orang Ramai Sandakan.

Dengan berbaki dua jam lagi, jumlah yang keluar mengundi dilaporkan masih rendah. Perangkaan rasmi SPR menunjukkan jumlah yang keluar mengundi setakat ini adalah 52.06 peratus atau 13,318 undi.
2.00pm: Jumlah pengundian kini adalah 46.42 peratus atau 11,876 orang.

1.45pm: Jumlah pengundi yang keluar dalam pilihan raya kecil parlimen Batu Sapi setakat jam 1 tengahari ialah 41.06 peratus atau 10,505 orang.

1.30pm Seramai 9,261 pemilih atau 36.2 peratus telah keluar mengundi pada pilihan raya kecil bagi kerusi Parlimen Batu Sapi setakat 12 tengah hari ini, kata Suruhanjaya Pilihan Raya.

Kemaskini tamat. Sila ke Keputusan Pilihanraya

Bangunan PAS Terbakar, Berapa Juta Lagi Wang Jemaah Mahu Dibakar?

Operasi Pejabat Agung PAS terganggu beberapa hari

KUALA LUMPUR 4 Nov: Operasi dan sebarang kerja rasmi di Pejabat Agung PAS yang terletak di Jalan Raja Laut, Kuala Lumpur tidak dapat dijalankan seperti biasa hari ini malah dijangka terganggu beberapa hari, ekoran kebakaran yang berlaku di tingkat 1 bangunan pejabat itu sekitar jam 8.30 pagi tadi.

Sehingga jam 12 tengah hari ini, anggota-anggota bomba dan penyelamat sedang bertungkus lumus berusaha mengeluarkan asap tebal yang menyelubungi seluruh ruang tingkat 1 hingga ke tingkat bawah bangunan pejabat itu, sekali gus menghalang kakitangan dan sesiapa sahaja memasukinya bagi mengelakkan sebarang kejadian tidak diingini berlaku.

Bagaimanapun, kebakaran tersebut sudah berjaya dipadamkan sepenuhnya dan berjaya dikawal dari merebak ke seluruh bangunan sejak hampir jam 9 pagi tadi oleh anggota-anggota bomba dari Balai Bomba Chaw Kit dan Sentul yang bergegas ke tempat kejadian dengan dua buah keretanya, sekitar 15 minit setelah dihubungi.

Seorang kakitangan Pejabat Agung PAS yang juga Pegawai Pendaftar Pertubuhan, Taufik Ramli ketika ditemui di tempat kejadian menjelaskan, kebakaran tersebut berlaku di tingkat satu di tempat beliau bertugas yang menempatkan bahagian pentadbiran pejabat itu sekitar jam 8.30 pagi, 10 minit setelah beliau tiba di pejabat.

Ketika itu, di tingkat tersebut turut terdapat 4 orang rakan-rakan sekerjanya yang lain. Secara tiba-tiba, beliau dan rakan-rakannya yang lain terdengar bunyi letupan di bahagian dapur di tingkat itu.

“Kami bergegas menuju ke ruang dapur di tempat bunyi letupan itu. Sebaik pintu ruangan dapur itu dibuka, kami melihat percikan api pada soket-soket yang berada di kawasan itu lalu diiringi asap yang berkepul-kepul.

“Saya segera turun ke tingkat bawah untuk mendapatkan alat pemadam api. Tetapi sebaik sahaja saya tiba di tempat kejadian dan membuka penutup alat itu untuk digunakan, asap dan api sudah semakin menebal dan marak menyebabkan saya dan rakan-rakan yang lain sudah tidak dapat berbuat apa-apa lagi, melainkan turun dan keluar dengan segera ke luar bangunan untuk menyelamatkan diri,” jelasnya.

Pengawal keselamatan di pejabat itu yang juga orang yang paling awal mengesan kejadian tersebut, Meor Shamsul Mat Isa menjelaskan, beliau menyedari kejadian itu sebaik tiba di tingkat 1 untuk melaksanakan suatu urusan.

“Saya naik ke tingkat 1 sekitar jam 8.30 pagi. Sebaik saya tiba, saya terdengar satu letupan dan dari pengamatan saya, letupan itu berlaku di dapur. Selepas itu saya nampak api menyala lalu terus marak, sehingga memaksa kami keluar beramai-ramai dari bangunan untuk menyelamatkan diri,” katanya.

Manakala rakannya, Mohd Sharbi Kamarulzaman, Pembantu Tadbir di bahagian pentadbiran pejabat itu pula menjelaskan, sebelum mereka ke luar dari bangunan itu, mereka terlebih dahulu memaklumkan kejadian itu kepada rakan-rakan sekerja yang lain yang berada di semua tingkat bangunan itu untuk sama-sama menyelamatkan diri.

“Kejadian ini merupakan kejadian yang pertama berlaku di pejabat kami. Walaupun ia hanya kebakaran kecil kerana berjaya dipadamkan dengan segera oleh anggota bomba, tetapi ia meninggalkan kesan buruk kepada kami. Ia amat menyedihkan, tetapi kami terpaksa menerimanya dengan redha,” ujar beliau.

Kesedihan kakitangan di pejabat itu turut diluahkan oleh rakan-rakannya yang lain kerana kejadian itu bukan sekadar mengganggu urusan pentadbiran pejabat tersebut, tetapi juga berlaku ketika PAS sedang bertarung di DUN Galas hari ini.

Pegawai bomba yang ditemui pula menjelaskan, punca sebenar kejadian belum dapat dipastikan. Segalanya akan dianalisa dengan teliti terlebih dahulu sebelum dimaklumkan. Begitu juga dengan jumlah kerugian yang juga belum dapat dipastikan lagi.

Namun sehingga jam 1 tengah hari ini, kesemua kakitangan di pejabat itu masih belum dibenarkan memasuki pejabat tersebut bagi mengelakkan sesak nafas.

Anggota-anggota bomba dan penyelamat juga masih belum dapat memastikan bila asap itu berjaya dikelurkan sepenuhnya dari seluruh bangunan itu.

Bangunan Pejabat Agung PAS itu mula diduduki pada tahun 2007. Bangunan itu secara asasnya dibeli dengan harga RM6.1 juta yang asalnya dimiliki oleh Kwong Yik Bank dan kemudiannya dibeli oleh 'merger bank' iaitu Rashid Hussin Bank (RHB) Berhad.

Oleh kerana bangunan itu (selepas dimiliki oleh RHB) adalah bangunan pangkalan data bagi bank tersebut, struktur pejabatnya terpaksa diubah selepas PAS memilikinya. Akhirnya selepas pengubahsuaian membabitkan kos bernilai RM1.9 juta, kobernilai RM1.9 juta, kos keseluruhannya mencecah RM8 juta.

Bangunan itu menempatkan pejabat pentadbiran yang terletak di tingkat 1, surau di tingkat menzanie, kedai sebbaneka di tingkat bawah serta bilik mesyuarat utama di tingkat 5.

Ulasan GB

Pengurusan bangunan PAS tidak berpengetahuan dan tidak amanah. Sikap acuh tak acuh menyebabkan ribuan ringgit hangus. Cukup memalukan dan menyedihkan.

Perlu diingat, wang berjuta ringgit untuk membeli dan menyelenggara bangunan PAS tersebut sebahagiannya datang dari ahli-ahli jemaah juga melalui sumbangan derma dan yuran keahlian.

Tetapi lantaran tiadanya sikap akauntabiliti dan responsibiliti para petugas dan perkerja di bangunan tersebut, maka terjadilah tragedi kebakaran yang menyebabkan kos peyelenggaraan juga meningkat.

Mujur dan bersyukur ke hadhrat Ilahi kerana tiada kemalangan jiwa berlaku.


Namun ia perlu membuka mata setiap pimpinan tertinggi PAS amnya, dan khususnya mereka yang dipertanggungjwabkan untuk menyelia dan mengurus bangunan berkenaan agar pisang tidak berbuah dua kali, peristiwa dan kebodohan yang sama jangan diulangi. Jangan sampai nyawa sudah melayang baru hendak dicarikan penyelesaian.

GB telah mengulas kes kebakaran ini di SINI.

Kebakaran Pejabat PAS Berpunca Dari Cerek Elektrik Lupa Dimatikan Suiz - Ulasan GB

Ketika para petugas PAS sibuk menjalankan tugas mereka di Batu Sapi, tingkat 1 Pejabat Agung PAS yang terletak di Jalan Raja Laut terbakar sehingga ke tingkat bawahnya.

Bagaimanapun kebakaran itu tidak merebak ke seluruh bangunan dan berjaya dikawal oleh Bomba dan Penyelamat.

Kebakaran mula dikesan pada jam 8.30 pagi ini apabila para petugas Pejabat Agung itu mula melihat asap berkepul-kepul keluar dari tingkat 1 yang menempatkan bahagian pentadbiran bangunan PAS itu.

Kebakaran itu kemudiannya mula merebak ke bawah sehingga ke tingkat bawah.

Selepas bomba sampai, semua kakitangan pejabat tidak dibenarkan masuk ke bangunan itu lagi.

Menurut seorang kakitangan, kebakaran dipercayai bermula dari satu cerek elektrik yang terlupa ditutup.

Bangunan Pejabat Agung PAS itu mula diduduki pada tahun 2007.

Bangunan itu secara asasnya dibeli dengan harga RM6.1 juta yang asalnya dimiliki oleh Kwong Yik Bank dan kemudiannya dibeli oleh 'merger bank' iaitu Rashid Hussin Bank (RHB) Berhad.

Oleh kerana bangunan itu (selepas dimiliki oleh RHB) adalah bangunan pangkalan data bagi bank tersebut, struktur pejabatnya terpaksa diubah selepas PAS memilikinya.

Akhirnya selepas pengubahsuaian membabitkan kos bernilai RM1.9 juta dengan berkata kos keseluruhan mencecah RM8 juta.

Bangunan itu menempatkan pejabat pentadbiran yang terletak di tingkat 1, surau di tingkat menzanie, kedai sebbaneka di tingkat bawah serta bilik mesyuarat utama di tingkat 5. -harakahdaily

Ulasan GB

Sungguh kecil sebab yang menjadi musabab tetapi cukup mengganggu seluruh jemaah yang sedang "berperang" medan pilihanraya Galas dan Batu Sapi. Angkara kakitangan yang manakah itu, biar ku lempang 10 kali...

GB yakin di Pejabat Agung PAS selain dari tidak ada pengurusan logistik, pengurusan bangunan, pengurusan kecemasan dan tiada spefikasi dibekalkan kepada staf untuk mengelakkan kejadian kebakaran, tidak juga ada sebarang langkah keselamatan seperti CCTV dalam bangunan yang boleh merakam sebarang pergerakan atau peralatan yang boleh mengesan asap supaya ianya boleh di "alert"kan terus ke server dan dihantar ke handphone mana-mana pimpinan atau kakitangan.

Maaf cakap, ini masalahnya dengan orang-orang jemaah kita. Jiwa besar, nak duduk bangunan tinggi dan canggih seperti orang lain, tetapi ilmu yang ada tak sepadan dengan jiwa yang besar itu. Samalah untuk memerintah negara.... Hanya nafsu dan semangat sahaja yang besar untuk pergi ke Putrajaya, tetapi tidak ada persediaan lansung dari sudut ilmu, latihan, kajian dan petugas untuk dibekalkan sebagai pemerintah negara, jangka pendek mahupun jangka panjang.

Tuan Presiden, bangunlah!

Bayi Lelaki Ditinggal Depan Rumah

Penduduk Felda Nitar 1 gempar apabila dikejutkan dengan tangisan bayi lelaki yang dipercayai dibuang berdekatan sebuah rumah peneroka di sini, kelmarin.

Bayi itu ditemui dalam keadaan uri belum dipotong dan berbungkus dengan kain batik.

Bayi seberat 2.4 kg berkenaan dipercayai baru sahaja dilahirkan dan terus ditinggalkan di situ kira-kira jam 8 malam kelmarin.

Salah seorang penduduk yang ditemui, Siti Zaharah Ahmad, 54, berkata, dia dikejutkan dengan panggilan cucunya, Zulkifli Kassim, 13, yang memberitahu ada bayi ditemui berdekatan rumahnya.

Sebaik saja mendapat berita tersebut, Siti Zaharah bergegas ke luar rumah untuk melihat keadaan bayi berkenaan yang dibaluti kain batik dan masih berlumuran darah.

“Saya dapati bayi berkenaan menangis akibat kesejukan, namun tiada sebarang kecederaan pada tubuh badannya kerana baru ditinggalkan di situ, katanya.

Menurutnya, dia bersama seorang lagi jirannya bergegas membawa masuk bayi berkenaan ke dalam rumah dan menyelimutkannya dengan kain lebih tebal, katanya ketika ditemui Sinar Harian.

Katanya, bayi lelaki itu kemudian diambil dan seterusnya diazankan oleh salah seorang penduduk Felda berkenaan.

“Syukurlah bayi berkenaan selamat dan tiada perkara buruk menimpanya,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah, Deputi Superintendan Mad Nor Rasid semasa dihubungi mengesahkan penemuan bayi berkenaan dan pihaknya ada menerima laporan kejadian tersebut.

“Pada masa ini, bayi tersebut ditempatkan di Hospital Mersing untuk penjagaan dan rawatan sebelum diserahkan kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat apabila kes selesai,” katanya. -SH Grafik: kosmo

Letusan Terkuat Merapi

Gunung Merapi, Pulau Jawa - Gunung Merapi semalam menghamburkan lahar dan asap dengan mengeluarkan letusan terkuat.

Debu dari gunung itu berterbangan sehingga beberapa kilometer manakala askar-askar bertungkus-lumus memindahkan penduduk di kawasan sekitarnya.

Bagaimanapun, tiada laporan mengenai kematian dilaporkan manakala wanita menjerit dan kanak-kanak menangis semasa mereka dipindahkan dengan menaiki trak.

Beberapa buah rumah terbakar dan sejumlah bangkai lembu yang melecur bergelimpangan di cerun gunung itu.

"Ia merupakan letusan yang luar biasa tiga kali lebih kuat daripada letusan pertama pada 26 Oktober lalu," kata seorang ahli vulkanologi pemerintah, Surono.

Lebih 70,000 penduduk kampung sudah dipindahkan dari gunung tersebut.

Kawasan zon larangan diperluaskan 10 kilometer dari kawah gunung itu kepada 15 kilometer.

Letusan pertama Merapi terjadi kurang 24 jam selepas berlakunya tsunami di Kepulauan Mentawai di perairan Sumatera.

Dalam kedua-dua kes, operasi menyelamat dijangka mengambil masa selama beberapa minggu kemungkinan berbulan-bulan.

Di Kepulauan Mentawai, 1,300 kilometer dari Gunung Merapi, helikopter-helikopter dan bot menghantar bantuan kepada mangsa-mangsa tsunami.

Bencana tsunami dan gunung berapi itu setakat ini telah meragut nyawa 470 orang. - Agensi

Lintas Lansung Dua PRK : Galas Dan Batu Sapi (updated)

Lintas Lansung Dua Pilihanraya Kecil. DUN Galas Dan Parlimen Batu Sapi.

Di Galas - pilihan raya kecil yang disusuli dengan kemenangan sulung Kelantan menjulang Piala Malaysia Sabtu lalu, pengundi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas akan menunaikan tanggungjawab untuk memlilih wakil rakyat baru bagi mengisi kekosongan ekoran kematian Che Hashim Sulaima meninggal dunia 27 September lepas.

PAS menganggap ia penting untuk mengekalkannya manakala BN pula mengamanahkan tugas rampas kerusi itu pada bahu Ketua Umno Gua Musang dan Ahli Parlimennya Tengku Razaleigh Hamzah.

Sementara itu, pilihan raya kecil kerusi Parlimen Batu Sapi menyaksikan saingan antara BN, calon PKR dan SAPP.


Cakap-cakap sudah mula kedengaran bahawa BN akan keciciran kerusi ini apabila keputusan diumumkan malam ini meskipun ia memperoleh kemenangan majoriti besar dua tahun lalu.

Kombinasi undi SAPP dan PKR dikatakan akan mengatasi populariti BN di Batu Sapi.

GALAS:

kemaskini bersambung di bahagian 2

12.38pm YB Fatah Mahmud dan YB Zaki turut hadir di pusat pengundian Sek Keb Gua Musang.

Turut kelihatan Timbalan Menteri Besar, Dato Ahmad Yaacob, YB Zaki Ibrahim, YB Nasaruddin Md Isa dan Dr Mariah di pusat pengundian Sek Men Keb Tg Indra Putra.

12.27pm Sehingga jam 12, peratus keluar mengundi sebanyak 49.61 peratus. Seramai 5732 orang telah mengundi.

11.57am Perang mulut masih berterusan di antara penyokong PAS dan BN di luar pusat mengundi SK Seri Wangi.

"Budak sekolah, budak universiti balik ke rumah," laung seorang penyokong BN yang memakai tudung merah jambu.

Ini disahut dengan, "budak tak sekolah balik ke rumah," daripada penyokong PAS.

11.55 am Tembelang SPR pecah. Wujud penipuan kertas undi oleh SPR di 2 Pusat Mengundi - UPU Sg Terah & UPU Bandar Baru - kertas undi tidak mempunyai lambang parti yg mengelirukan pengundi. Dalam proses laporan polis sekarang. SPR pasti akan bagi pelbagai alasan.

11.50am: Seorang anggota polis menyifatkan suasana pengundian di SJK (C) Cawangan Pulai sebagai paling aman.

Hanya sedikit penyokong dari kedua-dua parti tertumpu di sini. Jumlah pengundi di lokaliti SJK (C) Cawangan Pulai adalah 471 orang.

12.00pm Yang sedikit membimbangkan PAS kini ialah undi masyarakat orang asli. Kebanyakannya telah datang dengan berbaju merah - pakaian rasmi UMNO BN di PRK Galas. Mereka seperti mengikut arahan pihak tertentu. Apatah lagi SPR bercadang mengira undi penduduk asal ini di pusat penjumlahan.

11.35pm Sehingga 11 pagi, jumlah keluar mengundi di Galas sebanyak 4,589 orang atau 39.72 peratus (tidak termasuk enam kawasan Orang Asli).

11.27am Di pusat pengundian Bandar Baru di Sekolah Menengah Kebangsaan Indra Petra, kelihatan helikopter polis berlegar-legar di langit yang mulai cerah.

Keadaan tenang. Penyokong PAS mula berselawat dan penyokong BN mencari tempat berteduh daripada panas matahari.

Di SK Lepan Jaya, pusat pengundian bagi LepanTupai keadaan hampir sama.

11.31am: Cuaca di Galas mulai cerah. Dijangka pengundi lebih ramai keluar sesi petang ini.

"Orang tak ramai lagi pagi ni sebab orang sini keje sendiri pagi ni, petang ramai la ni," kata seorang pengundi di sini.

11.30am Setakat ini belum ada laporan dari mana-mana pihak tentang ke mana Ku Li sebagai pengarah jentera operasi pilihanraya UMNO-BN menghilang?

11.20am Penyokong PAS terus menaikkan banner untuk menjawab tuduhan-tuduhan UMNO BN mengenai isu wang zakat kepada muaallaf.

UMNO BN yang terang-terangan memberi rasuah dipejamkan mata sedangkan TGNA menghulurkan zakat kepada orang Asli yang baru memeluk agama Islam dituduh sebagai sogokan.

Hal ini telah GB ulas di SINI.

11.10am Penyokong PAS masih setia dan terus berusaha untuk meraih sokongan untuk calon PAS.

11.00am: Pondok panas PAS di kawasan luar SK Seri Wangi penung dengan pengundi yang mahu mendapatkan maklumat pengundian.

10.57am: Anggota Mafrel dilihat melakukan soal selidik kepada penyokong kedua-dua parti di Sek Keb Gua Musang dan Sek Keb Sungai Terah.

10.56am Di Pusat Pengundian Sek Men Indra Putra Gua Musang, YB Dr Siti Mariah melaporkan - Suhakam telah mendirikan khemah dan pusat aduan ramai bagi mengawasi perjalanan pilihanraya kali supa dijalankan dengan telus dan adil. Baguslah mereka datang dan teruskan ditempat lain, kita mahu keadilan ditegakkan dan ada lah tempat mengadu.

10.55am Setakat 10 pagi, peratusan keluar mengundi sebanyak 24.02% (2775), tidak termasuk 6 kawasan Orang Asli iaitu Pos Brooke, Hendrop, Belatim, Balar, Bihai dan Ladoi.

10.45am Ketika para petugas PAS sibuk menjalankan tugas mereka di Galas dan Batu Sapi, tingkat 1 Pejabat Agung PAS yang terletak di Jalan Raja Laut pula terbakar sehingga ke tingkat bawahnya.

Dilaporkan kebakaran itu tidak merebak ke seluruh bangunan dan berjaya dikawal oleh Bomba dan Penyelamat.

Berita ini memeranjatkan dan GB amat hairan dengan kejadian tersebut. Apakah ...

Walau apapun berita mengenai kebakaran ini akan dikemaskini dan diulas kemudian.

10.15am Pemilih terpaksa berjalan 300 meter mendaki jalan yang curam ke pusat pengundian.

Ramai mengadu keletihan, terutamanya wanita mengandung dengan anak kecil dalam dukungan untuk berjalan ke SK Sri Wangi.

"Rehatlah dulu, sekejap lagi nak masuk gear dua," keluh mereka.

10.14am Di Sg Terah, Naib Presiden PAS Nasharuddin Md Isa tiba, bersalaman dan kelihatan berseloroh dengan Ahmad Maslan.

"Pertandingan persahabatan," kata Ahmad.

10.31am Isteri calon PAS bergambar bersama penyokong PAS di Kg Pulai.

Bernama pula melaporkan adanya pergaduhan kononnya dipercayai berpunca daripada provokasi penyokong PAS yang memasuki kawasan khemah Barisan Nasional (BN) untuk meraih undi di pusat pengundian di Sekolah Kebangsaan Seri Wangi, di sini.

Dalam kejadian pada 8.15 pagi, didakwa sekumpulan penyokong PAS telah memasuki kawasan di sebelah BN, menyebabkan penyokong BN meminta mereka supaya keluar dari kawasan itu.

Walaubagaimana pun laporan Bernama yang sentiasa senget sebelah itu tidak akan dipercayai oeh rakyat kerana ternyata di dalam manpa-mana PRK penyokong UMNO BN yang keterlaluan.

10.30am Kelihatan TGNA diwawancara oleh stesyen TV Astro Awani sebentar tadi. Beliau menyeru semua penyokong supaya tidak terlibat dengan sebarang percubaan provokasi. "PAS sudah membuktikan yang kita bukan parti yang buat kacau. Kita bergerak secara 'wasata' (tepat)".

10.20am Ketua Penerangan Umno Datuk Ahmad Maslan berkata selain insiden di SM Tengku Indera Putra, suasana tenang di tempat lain.

Ahli parlimen pontian itu berkata penyokong BN mengalami kececeraan ringan.

Ditanya sama ada beliau akan membuat laporan polis, Ahmad berkata, kedua-dua pihak telah bersalaman dan berbaik semula selepas kejadian itu.

10.12am Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad melawat pusat pengundian Sek Keb Gua Musang.

Menurut seorang pegawai SPR, sehingga jam 9.50, peratus keluar mengundi di Sg Terah hampir 300 orang daripada 1,912 orang yang layak mengundi.

Beliau menjangkakan 400 akan turun menjelang jam 11.

Kiri kanan jalan menuju ke pusat pembuangan undi para penyokong mengibarkan banner. Antaranya muslimat memegang poster "Minyak Naik Lagi?"

Calon PAS tiba di pusat pengundian Sek Keb Lepan Jaya, Lepan Tupai. Di sini jalanraya agak sesak memandangkan bentuk muka bumi yang berbukit. Walaupun kabus yang tebal di kawasan ini memberi kesejukan, namun suasana penyokong di sini lebih hangat berbanding di pusat-pusat pengundian lain.

10.10am Pengerusi Perhubungan Umno Kelantan Mustapa Mohamed berkata proses membuang undi hari ini bermula perlahan.

"Tapi kita tengoklah nanti," katanya ringkas ketika ditemui di luar SK Seri Wangi.

"Penyokong dia (PAS) nampak lebih ramai dekat sini," katanya lagi ketika meninjau kumpulan penyokong berkenaan.

Beliau juga berkata, jalan utama di simpang yang menghala ke sekolah berkenaan juga terlalu sempit.

10.06 am Masyarakat Tionghua turut bersama menyambut pengundi dengan memegang bendera dan poster calon PAS di Galas

10.04am: Di pusat pengundian Sek Keb Gua Musang penyokong kedua-dua parti mula berbalas sorakan.Penyokong BN berbaju merah memegang sepanduk "PAS pembohong" manakala penyokong PAS "memegang sepanduk "Minyak naik lagi?".

10.02am: Berlaku sedikit kekecohan di sini apabila kedudukan penyokong kedua-dua parti terlalu rapat sehingga memerlukan campur tangan pihak polis.

10.00am: Polis mengarahkan penyokong BN menurunkan kain rentang memfitnah calon PAS selepas dibantah penyokong Pakatan Rakyat.

9.55 am Setakat jam 9 pagi, peratusan keluar mengundi di Galas sebanyak 9.93 peratus. Sebanyak 1147 telah membuang undi. Ini tidak termasuk di enam kawasan orang asl

9.53 am Tuan Guru Nik Abdul Aziz, Calon PAS dan isteri berada di Kg. Pulai. Di Sek Jenis Kebangsaan Cina Gua Musang cawangan Pulai ini hanya ada satu saluran sahaja.

9.49 am Calon sudah sampai di pusat pengundia Sekolah Kebangsaan Lepan Jaya, Lepan Tupai dengan diiringi oleh Tuan Guru Dato Bentara Setia, Nik Abdul Aziz bin Nik Mat dan Dato' Anuar Tan. Suasana peraih undi dan penyokong masih terkawal.

9.47 am Calon PAS yakin kemenangan berpihak kepada parti Islam, Insya Allah.

Beliau ketika diusik oleh pengundi tentang kesihatannya berkata, "Alhamdulillah, saya sudah semakin kurus sekarang," jawabnya sambil tersenyum.

9.27 am Calon PAS sudah tiba ke pusat pengundian Sek Keb Seri Wangi. Suasana terkawal walaupun terdapat sedikit perang mulut antara kedua-dua penyokong.

Calon BN Abdul Aziz juga tiba di Sek Keb Seri Wangi.

9.20 am Bilangan penyokong PAS mendahului penyokong UMNO. Mereka datang daripada segenap pelosok negeri dan mula membanjiri pintu masuk pusat-pusat pengundian. Masing-masing dengan baju, topi, payung dan pakaian berlogo PAS. Kebanjiran penyokong dengan laungan takbir dan aksesori ini memeriahkan suasana pilihanraya

9.15 am Ketika ditemubual oleh Stesen Astro Awani, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz menyeru semua masyarakat di Dun Galas mengundi parti yang memperjuangkan Islam.

Beliau juga menyeru semua penyokong mengelak dari terlibat sebarang provokasi yang boleh mencetuskan pergeseran antara penyokong kedua-dua belah pihak.

"PAS sudah buktikan kita bukan parti buat kacau, kita bergerak secara 'wasata' (sederhana)," katanya yang juga Mursyidul Am PAS.

9.06 am Penyokong Umno membuat kecoh di hadapan Sek Tg Indera Petra dengan kata-kata provokasi. Penyokong PAS melaungkan takbir dan ada pihak cuba meleraikan keadaan

9.01 am Cuaca mendung hari ini tidak membataskan perjalanan calon melawat pusat-pusat pengundian. Sekarang ini calon sudah calon PAS sudah tiba di Sekolah Tengku Indera Petra dan menegur sapa pengundi-pengundi di sana. Keikhlasan beliau berjabat tangan dan memesrai rakyat disenangi olah ramai pihak. Tiada pertengkaran dilaporkan di sana sehingga kini.

8.46 am Isteri calon, Puan Zainab Jalar baru selesai membuang undi dengan ditemani oleh calon PAS, Dr Zulkefli Mohamed di Sek Jenis Kebangsaan (C) Gua Musang, Kg Bharu.

8.35am Penyokong PAS kelihatan jauh melebihi penyokong BN di sepanjang jalan menuju SK Sri Wangi.

Sementara itu, kelihatan beberapa pemilih memakai kemeja-T bertulis 1Malaysia di SK Gua Musang dan SRJKC Gua Musang.

8.26 am Seorang penyokong PAS berpakaian Briged Muslimat menyuarakan perasaan tidak puas hati dengan kuat kepada SPR dengan mendakwa tidak membenarkan petugas Pakatan Rakyat memasuki kawasan yang ditutup sekitar SMK Agama di Taman Mawar.

8.25 am Calon PAS Zulkefli meluangkan kira-kira 10 minit bertegur sapa dengan pemilih, pegawai polis dan kakitangan pilihan raya.

Beliau meninggalkan tempat itu dengan laungan takbir daripada penyokong PAS

8.10 am: Calon bersama Menteri Besar beredar dari pusat pembuangan undi di sini dan akan ke Sek Cina di Kampung Baru.

7.55 am: Tok Guru Nik Aziz dan Dr Zul sudah sampai di Sungai Terah. Berhenti di Masjid Sg Terah bersebelah dengan Sek Keb Tg Mohd Faqry Petra untuk menunaikan solat Hajat

7.40 am: Calon PAS, Dr Zulkefli Mohamed dijangka melawat tempat pembuangan undi di Sek. Keb. Tengku Muhammad Fakri, Sungai Terah.

Turut serta menemaninya, Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.


BATU SAPI

11.10am: Datuk Yong Teck Lee tiba dan bersalaman dengan pekerja SPR dan juga pengundi.

Bekas ketua menteri itu juga kelihatan tenang dan ceria.

Katanya, jumlah yang keluar undi sebanyak 23 peratus setakat jam 10 pagi tadi dianggap perkara biasa.

"Jumlah peratus yang tinggi akan beri saya keutamaan yang lebih.”

Menurut Yong lebih ramai pengundi yang berusia keluar melaksanakan tanggungjawab mereka berbanding pengundi muda.

Yong berjumpa dengan ketua MCA Sabah, Edward Khoo. Mereka kelihatan mengadakan perbualan yang mesra dalam dialek Hakka.

11.00am: Jumlah yang keluar mengundi setakat ini adalah 28.59 peratus atau 7,313 orang.

10.55am: Hujan renyai-renyai di sekitar pusat pengundian SMK Agama - pekerja dan penyokong parti masing-masing berlari mencari tempat teduh.

Hujan berhenti kira-kira 10 minit kemudian tetapi awan gelas masih kelihatan menunjukkkan tanda-tanda hujan lebat tidak lama lagi

10.24am: Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pula tiba dengan diiringi oleh Ketua Menteri, Sabah, Datuk Seri Musa Aman, di SMK Agama.

Beliau bergegas meninggalkan pusat itu dan dijadual mengadakan sidang media di ibu pejabat polis di Sandakan pada jam 1 petang nanti.

10.29am: Jumlah keluar mengundi sehingga jam 10 pagi adalah 23.05 peratus atau 5,897 orang.

10.03am: Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof tiba di SMK Agama di Taman Mawar dengan pegawainya untuk memantau perkembangan di pusat pengundian.

9.56am: Calon BN Datin Linda Tsen Thau Lin tiba di perhentian pertamanya diSMK Agama di Taman Mawar, dengan diiringi naib presiden PBS, Dr Yee Moh Chai dan ADUN Sekong Samsudin Yahya.

Dengan tenang, Tsen yang dikerumuni wartawan berkata dia berpuas hati dengan jumlah pengundi yang keluar.

"Ini membawa balik kenangan lama apabila saya mengiringi mendiang suami saya melawat pusat pengundian,” katanya.

9.24am: Presiden Sapp yang juga calon Batu Sapi, Datuk Yong Teck Lee berkata beliau optimistik dengan peluangnya pada pilihan raya hari ini.

"Keputusan dijangka sengit tapi saya yakin (akan menang).”

Yong membidas BN dan Pakatan Rakyat yang didakwanya menakut-nakutkan pengundi dengan jerita slogan mereka serta kibaran bendera parti.

"Ini bukan budaya di sini. Jika pengundi dijerit, ini akan menakutkan mereka,” katanya.

9.40 am Berlaku kesesakan jalan raya di sepanjang Jalan Batu Sapi, menuju ke pusat pengundian. Ia akibat kenderaan termasuk bas mini yang digunakan bagi menurunkan pengundi. Pihak polis sibuk mengarahkan lalu lintas di beberapa persimpangan tetapi keadaan masih belum pulih.

9.35 am Pengundi-pengundi tiba untuk membuang undi pada Pilihanraya Kecil Parlimen Batu Sapi di pusat membuang undi Sekolah Kebangsaan Segaliud, Sandakan, pagi ini

9.30 am Keadaan cuaca cerah dan pasukan keselamatan di tempatkan di luar perkarangan tempat mengundi bagi memastikan tiada keadaan tidak diingini berlaku.

8.41 am Yong Teck Lee tiba kawasan pengundian pertama di SMK Agama Taman Mawar. Beliau, seperti pencabarnya Linda Tsen Thau Lin dan and Ansari Abdullah, bukan pemilih di kawasan tersebut.

Cuaca baik mengiringi pemilih bagi membuat keputusan di 12 pusat pembuangan undi DUN bawah parlimen Sandakan, Sabah.

Kesesakan jalan raya mula berlaku di depan pusat pengundian SMK agama di Taman Mawar apabila pemilih bula bergerak.

Bagi DUN ini, berlaku pertembungan tiga penjuru antara calob Linda Tsen Thau Lin (BN), Yong Teck Lee (SAPP) dan Ansari Abdullah (PKR)

Daripada 12 pusat pengundian, dua akan ditutup lebih awal - satu pada jam 3 petang dan satu lagi pada jam 4 petang - disebabkan jumlah pemilih yang kecil di kawasan tersebut. Semua peti undi lain ditutup pada jam 5 petang.

Sebelas sekolah dipilih sebagai tempat pengundian manakala sebuah lagi perpustakaan daerah digunakan.


kemaskini bersambung di bahagian 2

[Bergambar] Doa Iringi Perjalanan Dari Yang Berkhidmat Kepada Yang Berhormat (updated)


Perjalanan Dari Yang Berkhidmat Kepada Yang Berhormat

Doa Tuan Guru Nik Aziz
Semasa PRU 12


"Wahai Tuhan Kami, berilah kami perasaan takut kepadamu yang dapat menghalang kami dari kemaksiatan dan berilah kami ketaatan kepadamua yang menyampaikan kami ke syurgamu, dan berilah dan berilah keyakinan yang memudahkan kami menghadapi bencana di dunia."

"Wahai tuhan kami berilah kami kenikmatan pendengaran, penglihatan dan kekuatan tubuh badan selama hidup kami dan jadikanlah dia mewarisi kami dan berilah pembalasan kepada orang yang menzalimi kami. Dan tolonglah kami terhadap orang yang memusuhi kami. Dan janganlah engkau jadikan bencana bagi kami dalam ugama kami dan janganlah jadikan keduniaan sebesar-besar cita-citanya dami dan tidak sampai batasan ilmu kami. Dan janganlah Engkau biarkan orang yang tidak menaruh kasihan balas terhadap kami, dapat menguasai ke atas kami."

"Wahai Tuhan kami, kami pohon perlindungan dengan nur kesucian engkau dan berkat kebersihan dan keagungan sifat jalal engkau, dari setiap yang datang waktu malam kecuali yang datang dengan baik." "Wahai tuhan kami, engkaulah penolong kami, maka kepada engkau kami mohon pertolongan. Wahai tuhan kami, engkaulah tempat kami menyelamatkan diri, maka kepada engkaulah kami pohon selamat. Wahai tuhan bagilah kelemahan dan kehinaan yang mana segala tengkuk pembesar dunia."

"Dan tunduk kepadanya segala urusan dan kebesaran raja-raja Firaun, selamatkan kami dari penghinaan dan hukuman siksamu, ketika malam atau siang, ketika kami tidur atau berada di suatu tempat. Tiada tuhan bagi kami melainkan engkau demi kebesaran wajah engkau dan kemuliaan kesucian engkau, hindarkanlah kami dari segala kejahatan hamba-hamba engkau, berilah kemudahan kepada kami dengan limpah kurnia dari engkau wahai tuhan yang maha pemurah."

"Wahai Tuhan sama ada engkau lembutkan hati-hati mereka untuk kami sebagaimana kamu lembutkan besi untuk Nabi Daud, dan kamu menundukkan mereka seperti seperti kamu tundukkan bukit bukau, gunung ganang untuk Nabi Sulaiman atau pun kamu lipat balik rancangan jahat mereka supaya berpatah balik ke atas mereka sendiri, dan kamu hancur leburkan pakatan mereka dan kacau bilaukan kumpulan mereka dan goncangkan pendirian mereka dan Ya Allah turunkan bendera mereka rapat ke bumi, Wahai Tuhan yang tetap hidup yang mentadbir urusan makhluknya, Wahai Tuhan yang mempunyai keagungan dan kemuliaan, sesungguhnya Engkau berkuasa di atas tiap-tiap sesuatu."

"Ya Allah Tuhan kami, limpahkanlah rahmat ke atas junjungna kami Nabi Muhammad S.A.W yang dengannya dapat emngubati hati dan menjadikan penawar, menyihatkan badan yang menyembuhkannya, menjadi cahaya bagi pandangan mata dan menyinarkannnya dan limpahkanlah rahmat dan kesejahteraan kepada keluarga dan para sahabat baginda sekalian."