1 Dis 2010

10 Tempat Terlarang Meletakkan Handfon

Telefon Bimbit atau handphone sudah merupakan satu keperluan. Hampir setiap orang di dalam negara ini memilikinya. Dari seorang kanak-kanak tadika di kota kepada seorang warga tua di desa.

Untuk menjaga handfon sentiasa di dalam keadaan baik serta tidak mendatangkan mudharat kepada diri sendiri dan orang lain, harap diperhatikan 10 tempat terlarang untuk meletakkan telefon bimbit :

1. JANGAN TARUH DALAM KOCEK SELUAR

Bagi lelaki yang senang meletakkan telefon bimbit di kocek seluar sebaiknya berfikir semula. HP menghasilkan paparan medan elektrostatik dan elektromagnetik yg mengakibatkan infertility (kemandulan).


2. JANGAN LETAKKAN BERSAMA BARANG ELEKTRONIK

Jangan gunakan HP ketika signal lemah dekat dengan barang elektronik berprestasi tinggi (seperti TV, OVEN, HEATER ,dll), kerana dapat merosak sirkuit HP.

3. JANGAN DISIMPAN DEKAT KUNCI KERETA

Dalam keadaan tertentu HP yg digunakan dlm kendaraan akan memberikan kesan merosak terhadap peralatan elektronik kendaraan. HP yg diletakkan terlalu dekat dengan kunci kereta ternyata boleh menghapus kod elektronik yang ada di kunci tersebut.

4. JANGAN LETAKKAN DEKAT KOMPUTER

Komputer dan HP sama-sama memancarkan gelombang elektromagnetik. Jika berada dalam jarak yg dekat, maka keduanya akan saling merosak.

5. JANGAN LETAKKAN DI TEMPAT BERSUHU TINGGI

Tempat bersuhu tinggi,kelembapan tinggi, dan berdebu merupakan kumpulan musuh HP. Jika tertinggal di dalam kereta di cuaca yang panas terik, hp memang rosak, setidak-tidaknya baterinya.

6. HINDARI MELETAKKAN KAD SIM DEKAT MAGNET

Kerana radiasi yg ditimbulkan HP dapat merosak floppy disk, kad memori dan kad kredit seseorang.

7. JAUHKAN DARI BENDA LOGAM

Jauhkan HP dari benda logam kecil kerana magnet dalam speaker HP akan menarik benda-benda tersebut dan HP mengalami kerosakan.

8. JAUHKAN DARI ALAT PACU JANTUNG

Peralatan perubatan seperti alat pacu jantung dapat terganggu dikeranakan gelombang elektromagnetik.

9. JANGAN DEKAT GAS YANG MUDAH TERBAKAR

Gas berbahaya karena memiliki tekanan tinggi dan mudah terbakar. Oleh karena itu HP tidak akan berfungsi dengan baik.

10. HINDARI DAERAH BASAH

Rasanya kita semua sadar betapa bahayanya air bagi hp. Air juga musuh kamera digital .. Apalagi saat musim hujan, boleh mengundang banyak risiko. Bagi penunggang motorsikal, segera selamatkan hp anda dengan menyimpan di tempat yang kedap air saat hujan tiba.

Semoga bermanfaat ...

Komputer Syarikat Guna Perisian Cetak Rompak Dirampas

Peralatan komputer 20 syarikat guna perisian cetak rompak dirampas

PETALING JAYA: Pihak berkuasa merampas komputer dan peralatan komputer bernilai hampir RM5 juta daripada 20 syarikat yang didapati menggunakan perisian cetak rompak di daerah Petaling Jaya sepanjang tahun ini.

Ketua Pegawai Penguatkuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Daerah Petaling Jaya, Mohd Ruhani Bakar, berkata serbuan dijalankan hasil maklumat orang ramai dan Business Software Alliance (BSA).

"Kebanyakan syarikat yang menggunakan perisian palsu ini terdiri daripada syarikat kejuruteraan di mana perisian yang digunakan biasanya untuk membuat lukisan (pelan rumah) dan sebagainya.

"Lazimnya mereka (syarikat) menggunakannya kerana ia menjimatkan kos kerana membeli perisian cetak rompak jauh lebih murah daripada yang asli," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Sementara itu, Mohd Ruhani berkata pihaknya juga merampas lapan unit komputer riba bernilai RM174,000 hasil serbuan terhadap sebuah anak syarikat Australia yang beroperasi di sini semalam.

Beliau berkata, syarikat tersebut yang menjalankan perniagaan industri minyak dan gas didapati menggunakan perisian cetak rompak dalam menjalankan operasi mereka.

Katanya, lanjutan kepada aduan yang diterima daripada BSA, sepasukan penguatkuasa dari cawangan KPDNK Petaling Jaya membuat serbuan ke atas premis di Damansara itu pada 12 tengah hari.

Beliau berkata, syarikat tersebut akan dikenakan tindakan menurut Seksyen 41(1)(d) Akta Hakcipta 1987 yang memperuntukkan denda minimum RM2,000 setiap salinan langgaran dan tidak lebih daripada RM20,000. - BERNAMA

Aduka Taruna Buat Aduan Polis Beliau Dipukul

Gua dipukul : Suasana perundangan yang jakun.

Oleh : AdukaTaruna

Perasaan memang kecewa akan suasana perundangan tahap jakun oleh Melayu. Tapi realitinya, itulah dia zaman gua di tanah air ini ketika ini. Kerana itu kita semua wajib mengubah semua ini.

Ketika mahkamah berehat untuk sessi penangguhan (mungkin ayat dan istilah gua silap, kerana gua bukan ahli perundangan), gua keluar dari kamar mahkamah dan duduk di kerusi di luar. Bersebelahan dengan pintu masuk utama.


Ini adalah pengkuan gua.

Gambar akan diupload kemudian. Terdapat sedikit masalah kerana gambar ditangkap oleh penangkap yang bukan owner camera, dan sedikit kelam-kabut.

Demi Allah,

Ketika itu, gua didatangi oleh 3 lelaki, yang gua percayai saksi atau pengadu kepada kes gua ini. Ketika itu gua dalam keadaan duduk.

"Kau ke AdukaTaruna?" Soal lelaki bergambar 1. Riak wajah sedikit provokasi.

"Ya... saya." Gua senyum dan hulur tangan untuk bersalam. Masih dalam keadaan duduk.

"AdukaTaruna?" Soal lelaki bergambar 2. Juga berwajah provokasi.

"Ya." Gua senyum dan hulur tangan. Kedudukan gua masih duduk. Dan adik gua duduk disebelah gua.

"Tak payah salam dengan budak kurang ajar macam ni." Sampuk lelaki 3 (suspek) sambil tepis tangan lelaki 2.

Tetapi gua still tidak alihkan gaya tangan bersalam. Dan akhirnya lelaki 2 sambut bersalam sambil test genggam tangan gua. Gua hanya bertahan kerana gua dapat rasai bahawa genggaman gua lebih kuat. Wallahualam.

Ketika keadaan inilah, lelaki 3 (suspek) memukul kepala gua. Gua bingkas bangun. Adik gua menyerbu. Ditahan oleh lelaki 1 dan 2. Manakala lelaki 3 lari ke kelompok polis yang berhampiran.

Berlaku sedikit pergelutan. Antara gua dan adik, dengan lelaki 1 dan 2, dengan beberapa anggota polis. Gua minta adik gua tak lepaskan lelaki 3 dan gua turun dapatkan handphone berkamera. Menyesal gile sebab gua pengguna handphone nokia lampu suluh yang setia selama ini.

Bila dapat, gua naik ikut tangga sebelah berlawanan dengan tempat adik gua tadi. Teorinya, gua akan sampai ke lelaki 3 dari belakang. Tapi dah ghaib. Adik gua masih ditahan. Adik gua tunjuk pintu mahkamah sebelah. Gua masuk, mahkamah kosong. Gua tanya adik gua kat mana brother botak bermisai tanglung tu, adik gua sound polis bawa dia kat situ (sambil menuding jari.) Gua cari keliling mahkamah sambil diekori polis. Dah takda. Satu polis bisik dekat gua, si pemukul adalah pengadu. Dia dah cuak dan tak boleh lari. *Kalau takda pelindung ajaib lah. Tanda * adalah ayat gua sendiri.

Gua kol lawyer. Lawyer nasihatkan gua buat laporan polis. Gua kol ISA untuk makluman. Setelah mahkamah selesai membuat penangguhan, gua ke Balai Polis Seremban 2 terletak bersebelahan. Membuat report. Ketika membuat laporan, polis bertugas menghubungi (ASP Khu ntah gua lupa termasuk nama pangkat.) Dan berkata kepada gua begini :

"Encik, ini *ASP Khublala mahu bercakap."

*ASP Khublala speaking campur Melayu + Inggeris yang membuatkan gua hanya faham intipati. Gua boleh rekod, tapi bila mengenangkan handphone lampu suluh, gua terus kensel.

1. *ASP Khublala mengatakan yang pihak polis professional. Dia galakkan membuat report bagi tindakan undang-undang.

2. *ASP Khublabla menjelaskan bahawa gua hanya baru dituduh. Saksi, pengadu atau sesiapa tidak boleh menghukum secara sendiri.

3. If I tempat you pun I marah. You boleh saman dia.

4. Dia minta gua rujuk pada lawyer gua.


Setakat ini dulu. Alhamdulillah, gua tidak mengalami apa2 kecederaan. Dan doakan gua supaya gua tidak mendapat pukulan ajaib yang mencederakan secara lewat seperti mana yang dialami Ketua Putera UMNO.

Perbicaraan gua disambung pada Mac 2011, manakala untuk kes terbaru ini, *ASP Khublabla akan mendapatkan statement gua sebelum gua pulang ke Kelantan.

Gua ucapkan terima kasih kepada seluruh rakan blogger dan rakan pembaca yang memberi sokongan. Toche... toche... Idop Kak Ros! -adukataruna

Pilihanraya Mac 2011? Karut Betul.

Anwar ramal p'raya Mac 2011

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim meramalkan pilihan raya umum diadakan pada bulan Mac 2011 ekoran pengumuman penangguhan pemilihan Umno selama 18 bulan.
Menurutnya, Umno hanya pandai mengkritik PKR tetapi tidak berani mengadakan pemilihannya kerana parti itu tidak cukup kuat untuk berdepan dengan perwakilannya.

Anwar yang juga ahli parlimen Permatang Pauh menegaskan bahawa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, yang juga pengerusi BN dan presiden Umno, mesti mengadakan pilihan raya awal untuk menunjukkan beliau mempunyai mandat dari rakyat.

Bagaimanapun, katanya, Najib mesti menunjukkan bahawa beliau mempunyai keazaman politik untuk membersihkan daftar pemilih sebelum pilihan raya umum diadakan.

"Beliau mesti beri kita tarikh awal, March atau April, dan kita serahkan kepada rakyart untuk buat keputusan," katanya. -mk


'Ketuanan Melayu untuk kaburkan Ketuanan Anwar'

Pengarah Institut Kajian Etnik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Profesor Datuk Shamsul Amri Baharuddin berkata istilah Ketuanan Melayu hanya ciptaan ahli politik dalam menggambarkan kedudukan politik dan ekonomi orang Melayu.

"Saya tidak tahu kenapa timbulkan isu ini. Apa yang saya nampak adalah 'Ketuanan Anwar' dalam PKR. 'Ketuanan Anwar' yang perlu dihapuskan. 'Ketuanan Melayu' hanya nak kaburkan 'Ketuanan Anwar'. Pada pandangan saya, konsep itu (Ketuanan Melayu) tidak ada," katanya.

Shamsul mengulas kenyataan presiden PKR Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail mengenai Ketuanan Melayu yang dibangkitkannya ketika menyampaikan ucapan dasar pada Kongres Nasional Tahunan Ketujuh parti itu Ahad lalu.

Dr Wan Azizah meminta konsep Ketuanan Melayu dihapuskan bagi membolehkan anak-anak membesar dengan visi 'bangsa bermaruah' atau 'Melayu bermaruah'.

Sambil mempersoalkan tindakan Dr Wan Azizah, Shamsul berkata kenyataan isteri Datuk Seri Anwar Ibrahim itu hanyalah gimik politik dan untuk menutup kemelut yang dihadapi PKR ketika ini.

Katanya, Dr Wan Azizah perlu melihat semula apa yang dimaksudkan dengan ketuanan itu dan tidak seharusnya mempersoalkan hak keistimewaan orang Melayu yang telah termaktub sejak zaman kesultanan Melayu lagi.

Menurut beliau jika dilihat dalam soal ekonomi, kaum Cina mendominasi sebanyak 70 peratus daripadanya manakala Melayu hanya 30 peratus, dan tiada istilah kaum Melayu mendominasi dalam semua aspek.
Kesan buruk

"Kalau kita lihat sepatutnya 70 peratus itulah yang tuan. Jadi, ketuanan Melayu itu menunjukkan apa? Apa dia ketuanan itu? Dia (Dr Wan Azizah) sendiri tidak jelas apakah maksud ketuanan itu," katanya.

Beliau berkata ahli politik seharusnya memikirkan isu yang relevan untuk dibincangkan dan tidak membangkitkan isu yang boleh mendatangkan kesan buruk antara kaum.

Sementara itu bagi pakar sejarah Profesor Emeritus Tan Sri Dr Khoo Kay Kim istilah Ketuanan Melayu tidak perlu dibahaskan kerana ia tidak wujud dalam perlembagaan negara,.

Beliau berkata dalam aspek sejarah, hanya 'Ketuanan Raja' yang termaktub dalam perlembagaan kerana rakyat perlu menunjukkan taat setia kepada raja.

"Sebelum ini tidak pernah disebut 'Ketuanan Melayu' dalam masyarakat Melayu. Dalam sejarah hal sebegitu tidak betul. Yang ada dalam perlembagaan cuma 'Ketuanan Raja' iaitu di mana bumi dipijak, di situ langit dijunjung.

"Orang Melayu mendapat hak keistimewaan kerana mereka adalah rakyat raja, kerana itu raja yang penting. Kedudukan orang Melayu memang diberikan pertimbangan khas dan tidak perlu dipersoalkan," katanya.

Khoo berkata istilah Ketuanan Melayu hanya dibangkitkan oleh ahli politik bagi tujuan politik semata-mata, dan beliau melihat ahli politik sekarang sering membangkitkan isu yang boleh mendatangkan konfrontasi antara kaum.

"Ahli politik seharusnya memberi perhatian kepada perkhidmatan mereka kepada rakyat, menolong rakyat. Bukan menggalakkan rakyat untuk bergaduh," katanya. -mk


Ulasan GB

Satu daripada taktik Anwar Ibrahim ialah apabila beliau diserang, satu cara untuk mengalihkan pandangan rakyat terhadap isu itu dan untuk mendapatkan semula sokongan rakyat, beliau akan mengumumkan "tarikh pilihanraya dah dekat".

Di atas adalah contoh yang nyata.

Untuk mengalihkan rakyat berbicara tentang "ketuanan Anwar", maka beliau akan menggunakan kesempatan tindakan UMNO menangguhkan pemilihan selama 18 bulan kononnya sebagai satu petanda pilihanraya akan diadakan pada awal 2011.

Hal yang serupa apabila Rahimi dan Rosdi mendakwa dipaksa untuk menandatangani satu akuan bersumpah bulan Oktober lalu. Kebetulan pula kerajaan mengumumkan penangguhan GST. Lalu Anwar secepat kilat mengeksploitasikannya sebagai petanda pilihanraya semakin hampir.

Sedangkan ia hanyalah untuk mengalihkan pandangan rakyat dan menagih simpati untuk mengumpulkan semula sokongan terhadapnya setelah dibelasah teruk oleh rakyat.

GB sudah tidak hormat kepada manusia yang bernama Anwar ini setelah beliau bertindak untuk menjadi GODFATHER di dalam PKR apabila melakukan campurtangan serius kepada proses pemilihan PKR 2010 yang lalu dimana sepatutnya beliau selaku Ketua Umum perlu menunjukkan contoh teladan yang baik seorang pemimpin dengan tidak mengamalkan sikap berpihak.

Dan apatah lagi terbongkar rahsia bahawa jumlah keahlian PKR yang dikatakan 400,000 itu hanyalah AUTA semata-mata, GB ulangi, AUTA semata-mata. Ia hanya dilakukan untuk menipu komponen-komponen Pakatan Rakyat demi untuk mendapat kerusi yang banyak semasa pilihanraya 2008 yang lalu.

Keahlian PKR yang ada kini jika mengikut jumlah pengundi yang keluar mengundi semasa pemilihan hanyalah sekitar 30,000. Katakanlah ia 50% dari jumlah sebenar, maka keahlian PKR hanyalah sekitar 50,000 atau 60,000 orang sahaja.

Itu sebab mengapa semasa pilihanraya kecil atau umum, sukar untuk mendapatkan petugas-petugas PKR. Yang bertungkus-lumus ialah dari PAS dan DAP.

PKR menang banyak kerusi dalam pilihanraya 2008, betul. Tetapi ia adalah kerana pada masa itu sentimen kebencian terhadap kerajaan pimpinan Pak Lah, undi protes dari UMNO BN, sokongan PAS dan DAP dan atas pagar terhadap calon-calon Pakatan Rakyat menyebabkan ramai calon PKR berjaya.

Kini PKR sudah kehilangan ramai pengikut-pengikutnya, termasuklah golongan Hindraf yang dahulu telah menyebabkan berlakunya 'tsunami politik' pada 2008.

Pilihanraya kecil lagi kali ini, PR akan kalah teruk. "Gang Berempat" punya pasal.

Taktik untuk kata "pilihanraya dah hampir" dan seumpama itu sudah tidak laku lagi. Jangan bazirkan masa berblogging dan membaca blog dengan penipuan sedemikian. Perak sampai sekarang tak bubar-bubar lagi sekalipun blogger-blogger PR dah gendangkan konon ada PRK sejak dua tahun dulu lagi.

Tentang hal Anwar ini, sebenarnya sebelum ini GB telah mengulas hal ini di SINI. Petikan:


Siapa yang berdusta. Anwar atau Saiful?

Jika saya berkesempatan untuk bertemu Anwar, saya akan bertanya: "Benarkah dakwaan Saiful itu? Katakan "Ya" atau "Tidak" sahaja.

Jika "Ya", maka tiada siapa yang berdusta. Jika "Tidak" maka salah seorangnya berdusta atau kedua-dua sekali pendusta.

Tiba-tiba Anwar berkata, "Najib akan paggil pilihanraya mengejut", untuk menghentikan soalan GB itu supaya ahli-ahli PR jangan sibuk-sibuk cungkil halnya.

Sadangkan di luar sana, tidak ada ribut, tidak ada taufan, untuk Najib memanggil pilihanraya umum secara mengejut itu.


Dengan ramalan pilihanraya lebih awal, ahli-ahli Pakatan Rakyat dibebankan dengan memikul "stress" - sedangkan ia tidak perlu penyakit itu boleh dielakkan.

Apa guna memikul balak di dalam perjalanan yang panjang untuk membina jembatan sedangkan sungainya belum kelihatan? Bukankah itu kerja si Bebal?

Bukankah masa ini sebaik-baiknya digunakan memperkukohkan dan membersihkan parti, menyusun strategi dan menjalankan aktiviti untuk meningkatkan kualiti ilmu dan kemantapan berorganisasi supaya PR "benar-benar" memenuhi fungsi kerajaan menanti?

Wikileaks: Amerika Putuskan Rangkaian Pengkalan Data Pentagon

Amerika hadkan Pentagon peroleh maklumat diplomatik

WASHINGTON: Amerika Syarikat (AS) hari ini mengehadkan kebebasan Pentagon untuk memperoleh maklumat sensitif diplomatik selepas ribuan maklumat sebelum ini didapati bocor sehingga memalukan kerajaan dan negara lain.

China pula menuntut AS mengambil tindakan spesifik, manakala agensi perisikan Russia dikatakan semakin teruja untuk memperoleh maklumat sulit dan rahsia itu selepas laman web pembocor maklumat WikiLeaks mendedahkan maklumat kabel AS, terutama berkaitan tentera AS, baru-baru ini.

Jabatan Negara AS berkata, pihaknya menutup sementara kebebasan Pentagon untuk memperoleh beberapa maklumat keselamatan.

Ia sekali gus mencegah budaya sebelum ini apabila maklumat besar dikongsi bersama oleh agensi kerajaan AS sejak peristiwa serangan 11 September 2001.

“Kami menutup sementara hubungan Pentagon untuk mencapai maklumat dalam pangkalan data induk dan rangkaian maklumat sulit lain," kata jurucakap Jabatan Negara, Philip Crowley kepada pemberita.

WikiLeaks dan pihak berkusa AS setakat ini tidak lagi menjelaskan bagaimana kandungan ratusan ribu kabel maklumat rahsia itu boleh bocor tetapi seorang suspek ialah Bradley Manning, bekas pengalisis rahsia tentera berusia 23 tahun.

Pentagon kini berdepan dengan persoalan bagaimana terlalu banyak data sensitif boleh dicapai oleh askar berpangkat rendah itu yang ditahan pada Mei lalu sejak WikiLeaks mengeluarkan video mengenai serangan helikopter AS di Baghdad, Iraq pada 2007. - AFP

Telur Busuk Sambut Miyabi

Telur sambut Miyabi

JAKARTA: Anggota Front Pembela Islam (FPI) berikrar mengadakan bantahan dan ‘menyerang’ pejabat majalah lelaki dewasa, Maxim, kerana menguruskan kedatangan bintang filem lucah Jepun, Maria Ozawa.

Sejak berita kedatangan Maria - juga dikenali sebagai Miyabi - tersebar, pelbagai pihak memberikan pandangan terhadap kewajaran rancangan itu.

Bagi FPI yang berfahaman radikal, kedatangan Maria wajar dibantah.

Pemimpinnya, Habib Salim Alatas, berkata awal petang ini mereka bakal mengadakan demonstrasi dan membakar gambar bintang filem lucah dari Jepun itu.

“Kami juga akan menyerang pejabat Maxim dengan telur dan tomato busuk serta bangkai ayam sebagai protes terhadap kedatangan Maria,” katanya.

Maria, 24, dilahirkan di Hokkaido, Jepun, adalah pelakon berdarah campuran Jepun di sebelah ibu dan Perancis dan Kanada (bapa).

Dia mendakwa aktiviti seksualnya sangat tinggi ketika berusia 13 tahun dan pernah menguasai 48 posisi seksual hasil pembelajarannya sendiri melalui buku.

Kata Habib, FPI berazam menimbulkan kekecohan di pejabat syarikat Star Media yang menerbitkan majalah Maxim versi Indonesia.

“Sekurang-kurangnya dengan melontarkan telur dan tomato busuk serta bangkai ayam itu, pejabat Maxim haru-biru,” katanya. - Agensi

Berita Sebelum Ini


Geram, FPI Protes Miyabi

Front Pembela Islam (FPI) mengecam keras kehadiran Miyabi karena dianggap penghancur moral bangsa. Miyabi disebut setan yang merusak moral bangsa. Duh!

Sekitar seratusan massa mendatangi rumah produksi Maxima Pictures, Jl. Pangeran Jayakarta, Mangga Dua, Jakarta Pusat, Jumaat siang sehabis salat Jumat.

“Allahu Akbar! Kami siap mati untuk siapapun yang mem-backingi siapa pun yang mendatangi Miyabi. Negara ini sudah hancur, banyak azab. Jangan tambah azab lagi!” demikian teriakkan massa FPI yang datang berbondong-bondong.

Sekitar 150 orang pria berbaju putih dan bersorban membawa spanduk berisi protes mereka akan rencana kedatangan Miyabi, bintang porno Jepang itu. “Tolak Miyabi ke Indonesia, ‘Si Penghancur Moral Bangsa’,” demikian tulisan yang ada di spanduk massa FPI.

Sesekali mereka berteriak takbir. Massa FPI juga memblokade jalan menuju kantor Maxima. Belasan ruko di Jalan Pangeran Jayakarta, Mangga Dua, juga memilih tutup. Belasan ruko yang juga berlokasi tak jauh dari Ruko 73, kantor rumah produksi Maxima Pictures, juga menutup pintu dan jendela mereka. Polisi pun juga sudah bersiaga.

Dalam protesnya, massa FPI juga meneriaki Miyabi “setan”. “Tolak Syaitan Miyabi Datang!”

Demonstrasi ini, menurut Habib Fachri, Wakil Ketua DPD FPI Jakarta, adalah ujung dari kegeraman FPI. Mereka mengaku mendapatkan laporan dari masyarakat yang resah akan rencana kedatangan Miyabi ke tanah air.

“Kami sebenarnya sudah geram, banyak laporan dari masyarakat soal ini, soal kehadiran Miyabi. Dia kan bintang film porno, merusak moral bangsa,” ujar Habib Fachri.

Ditegaskan Habib, bila pihak rumah produksi tetap akan mendatangkan Miyabi, FPI mengancam akan memblokir bandara Soekarno-Hatta. “Kalau benar-benar Miyabi tetap akan datang kita tak akan membiarkannya. Kita akan memblokir bandara saat kedatangan dia,” katanya.

Pihak FPI sendiri telah bertemu dengan pihak Maxima Picture. Tetapi, belum ada kepastian mengenai tuntutan FPI yang meminta pihak Maxima Picture membatalkan kedatangan Miyabi ke Indonesia.

“Maxima belum bisa memutuskan, alasannya masih butuh waktu untuk mengkajinya,” kata Ustadz Fakhri Din Idrus Jamalullail, satu dari lima perwakilan FPI yang berdialog dengan pejabat Maxima Picture.

Dialog berlangsung selama 20 menit di dalam kantor Maxima Picture. Namun, dialog belum menemui kesepakatan bersama. “Apa pun alasan kita tetap menentang kedatangan Miyabi,” ujarnya.

Pihak Maxima sendiri mengaku akan tetap mendatangkan Miyabi ke Indonesia pada 14 Oktober mendatang. “Kami pastikan tanggal 14 Oktober ini Miyabi akan datang ke sini. Film ini persiapannnya juga sudah 80 persen,” kata Rako Prijanto, sutradara film “Menculik Miyabi”. (dc/vn)[Bergambar] Pelajar 15 Tahun Tawan 24 Tebusan

Pelajar 15 tahun tawan 24 tebusan

Remaja bersenjata pistol parah tembak dirinya selepas polis serbu bilik darjah

GREEN BAY (Wisconsin): Seorang pelajar 15 tahun bersenjatakan pistol menawan 23 pelajar lain dan seorang guru selama lima jam di Sekolah Menengah Marinette di Wisconsin sebelum menembak dirinya apabila polis menyerbu bilik darjah berkenaan.

Penyerang remaja itu dirawat di hospital berhampiran dan keadaannya dilaporkan tenat, namun tebusan tidak diapa-apakan, menurut pihak berkuasa di Marinette, tempat insiden itu berlaku pagi kelmarin.

Ketua polis Marinette, Jeff Skorik menyatakan laporan awal di laman rangkaian sosial sekolah itu yang mengatakan beberapa pelajar dicederakan dalam serangan itu tidak benar.

Skorik memaklumkan dalam satu sidang media lewat malam kelmarin, pelajar yang menawan tebusan menembak dirinya ketika polis mendekatinya selepas pegawai mendengar tiga das tembakan dilepaskan dalam kelas terbabit.

Insiden itu berakhir jam 8.03 malam waktu tempatan sebaik saja penyerang membebaskan lima pelajar untuk membenarkan mereka ke tandas.

Selepas mendengar tembakan, pegawai polis yang berbincang dengan guru, segera memasuki bilik kelas dan melihat penyerang menembak dirinya.

“Pegawai kami memecahkan pintu, memasuki bilik kelas dan melihat suspek di hadapan bilik kelas,” kata Skorik. “Ketika itu suspek melepaskan satu tembakan, mencederakan dirinya dengan tembakan itu.” Skorik tidak memberitahu bahagian mana dia ditembak.

Penyerang itu yang juga pelajar sekolah berkenaan memasuki bilik kelas pada penghujung hari persekolahan, kira-kira jam 3 petang.

Remaja itu memasuki bilik kelas dengan dua pistol, sepucuk berkaliber 22 milimeter dan pistol 9 milimeter. Kelongsong peluru ditemui di tempat kejadian mendedahkan kedua-dua senjata digunakan, beliau menambah.

Motif serangan masih tidak diketahui, kata Skorik yang memaklumkan pelajar itu tidak mempunyai rekod jenayah. Seorang pelajar yang menjadi tebusan, Zach Campbell berkata penyerang itu kelihatan murung.

“Saya tidak tahu kenapa dia melakukan demikian,” kata Campbell.

Sekolah tinggi di bandar kecil yang terletak 80 kilometer dari bandar Green Bay itu akan ditutup sehingga notis diberi dan kaunselor akan ditempatkan sekiranya keputusan membuka sekolah dibuat, kata Superintendan Timothy Baneck. – AFP


Kes Saman: Permohonan Syarikat Sosilawati Didengar Isnin Depan

Permohonan syarikat Sosilawati dalam kes saman didengar Isnin

KUALA LUMPUR: Mahkmah Tinggi di sini hari ini menetapkan Isnin ini untuk mendengar permohonan oleh Nouvelle Beauty Centre Sdn Bhd, syarikat milik jutawan kosmetik Allahyarham Datuk Sosilawati Lawiya, bagi mendapatkan masa mengemukakan pembelaannya dalam satu saman berhubung penjualan hartanah bernilai RM3 juta.

Hakim Datin Zabariah Mohd Yusof menetapkan tarikh itu selepas menemui pihak-pihak yang terlibat dalam kamarnya hari ini.

Pada 5 Ogos lalu, Low Choong Yen, 59, dan isterinya Lim Bee Geok, 52, memfailkan saman itu dengan menamakan Nouvelle Beauty Centre sebagai defendan kerana melanggar perjanjian jual beli hartanah berkenaan di Kota Damansara, Petaling Jaya.

Saman itu difail 25 hari sebelum Sosilawati, 47, dan tiga yang lain terdiri pemandunya, Kamaruddin Shamsudin, 44, pegawai bank CIMB Noorhisham Mohammad, 38, dan peguam Ahmad Kamil Abdul Karim, 32, mati dibunuh di Tanjung Sepat, Banting.

Mohd Hadi Ar Rais Muhamad, peguam yang mewakili Nouvelle Beauty, memberitahu pemberita hari ini bahawa syarikat itu memfailkan permohonan bagi mendapatkan masa mengemukakan pembelaan dan afidavit jawapan.

Mohd Hadi daripada Azra & Associates, berkata syarikat guaman itu dilantik baru-baru ini oleh pengarah urusan baru syarikat itu, Erni Dekritawati Yuliana Buhari, 25, yang merupakan anak Sosilawati, bagi mewakili syarikat itu kerana peguam syarikat itu, Ahmad Kamil, telah meninggal dunia.

Pada prosiding pada 3 November lalu, syarikat itu tidak diwakili mana-mana peguam.

Dalam writ saman mereka, Low dan isterinya, berkata berdasarkan surat tawaran oleh Nouvelle Beauty Centre pada 2 April lepas, syarikat itu bersetuju menjual tanah seluas 144.9 meter persegi bersama sebuah bangunan empat tingkat di situ pada harga RM3 juta.

Low dan Lim berkata mereka telah membayar RM60,000 sebagai cengkeram semasa mendatangani surat tawaran penjualan hartanah itu manakala baki deposit sebanyak RM240,000 akan dibayar apabila perjanjian jual beli ditandatangani.

Baki RM2,700,000 akan dibayar dalam tempoh 90 hari selepas perjanjian itu dimeterai.

Menurut mereka, syarat dan terma draf perjanjian jual beli itu telah dipersetujui dan dimuktamadkan oleh kedua-dua pihak pada 22 April 2010.

Low dan isterinya berkata bahawa selepas perjanjian jual beli itu ditandatangani, Nouvelle Beauty Centre telah memberitahu mereka dalam satu surat bertarikh 30 April 2010, bahawa syarikat itu tidak bercadang meneruskan penjualan itu kerana ia perlu menunggu antara enam dan 12 bulan bagi menukar hak milik hartanah itu kepada bukan Bumiputera dan untuk mendapatkan bayaran penuh bagi penjualan hartanah berkenaan.

Dalam sepucuk surat pada 3 Mei, pasangan suami isteri itu memberitahu Nouvelle Beauty Centre bahawa syarikat itu terikat dengan terma dan syarat perjanjian jual beli yang telah dipersetujui oleh kedua-dua pihak.

Low dan isterinya berkata bahawa pada 25 Mei 2010, Nouvelle Beauty Centre memulangkan kepada mereka perjanjian jual beli itu, surat pertukaran hak milik, borang permohonan kebenaran tukar hak milik dan cek RM240,000.

Bagaimanapun, menurut mereka, Nouvelle Beauty Centre tidak memulangkan cengkeram RM60,000 itu.

Low dan Lim memohon perisytiharan bahawa perjanjian antara mereka dan Nouvelle Beauty Centre mengenai penjualan dan pembelian hartanah berkenaan adalah sah dan mahu syarikat itu meneruskan transaksi itu.

Mereka juga memohon mendapatkan injunksi melarang syarikat itu daripada menjual hartanah berkenaan kepada pihak lain. - BERNAMA

Berita Berkaitan Sebelum Ini


SYARIKAT SOSILAWATI DISAMAN

KUALA LUMPUR: Dua ahli perniagaan memfailkan saman terhadap syarikat Nouvelle Beauty Centre Sdn Bhd, milik jutawan kosmetik Datuk Sosilawati Lawiya selepas mendakwa wujud pelanggaran perjanjian jual beli tanah yang di atasnya mempunyai kedai pejabat bernilai RM3 juta di Kota Damansara, Petaling Jaya.

Saman difailkan pada 5 Ogos lalu iaitu 25 hari sebelum Sosilawati, 47, dilaporkan hilang dan kemudian disahkan dibunuh mati bersama pemandunya, Kamaruddin Shamsudin, 44; peguam, Ahmad Kamil Abdul Karim, 32, dan pegawai bank CIMB, Noorhisham Mohammad, 38, pada 30 Ogos lalu.

Plaintif, Low Choong Yen, 59, dan Lim Bee Geok, 52, menamakan Nouvelle Beauty sebagai defendan dalam saman mereka yang difailkan di pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi Sivil di sini, pada 5 Ogos lalu.

Peguam SH Tang hadir mewakili kedua-dua individu itu, namun Nouvelle Beauty tidak diwakili peguam.

Kes ditetapkan untuk pengurusan di hadapan Timbalan Pendaftar Mahkamah Tinggi, Hilmiah Yusof, di sini, semalam.

Mahkamah menetapkan 1 Disember depan mendengar permohonan Low dan Lim bagi memasukkan penghakiman ingkar terhadap Nouvelle Beauty selepas syarikat itu gagal memfailkan afidavit balasan selepas 14 hari saman dikemukakan.

Berdasarkan surat tawaran yang dipersetujui dan ditandatangani wakil Nouvelle Beauty pada 2 April lalu, defendan bersetuju menjual sebidang tanah seluas 144.9 meter persegi bersama dengan kedai dan pejabat empat tingkat di tanah milik syarikat itu pada harga RM3 juta.

Plaintif mendakwa sudah membayar RM60,000 ketika surat tawaran jual beli itu ditandatangani dan baki deposit RM240,000 dibayar ketika Perjanjian Jual Beli ditandatangani manakala selebihnya dibayar dalam masa 90 hari dari tarikh Perjanjian Jual Beli ditandatangani.

Mereka mendakwa, terma dan syarat dalam draf Perjanjian Jual Beli sudah dipersetujui dan dijadikan muktamad oleh kedua-dua pihak pada 22 April 2010.

Dalam afidavit itu mereka mendakwa, selepas sebulan surat itu ditandatangani, Nouvelle Beauty melalui surat peguam caranya bertarikh 30 April 2010, memaklumkan tidak berniat meneruskan transaksi jual beli itu.

Plaintif mendakwa, melalui surat bertarikh 3 Mei, Nouvelle Beauty terikat dengan terma dalam Perjanjian Jual Beli hartanah.

Pada 25 Mei 2010, Nouvelle Beauty memulangkan surat Perjanjian Jual Beli, suratcara pindah milik, borang permohonan kebenaran pindah milik serta cek RM240,000, tetapi gagal membayar balik wang deposit RM60,000.

Mereka memohon perintah mahkamah supaya Nouvelle Beauty meneruskan pelaksanaan Perjanjian Jual Beli hartanah itu, selain perintah injunksi bagi menghalang Nouvelle Beauty daripada melupuskan hartanah itu kepada orang lain selain daripada plaintif.

Kedua-dua individu itu menuntut ganti rugi akibat pelanggaran kontrak perjanjian, faedah, kos dan relif lain yang difikirkan wajar oleh mahkamah.-hm


Pengikut Ajaran Sesat Islam Jamaah Dibebaskan Dengan Ikatjamin

Kajang: Mahkamah Rendah Syariah di sini, semalam, membebaskan dengan jaminan semua 21 individu yang didakwa pengikut ajaran sesat Islam Jamaah (IJ) bagi membolehkan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) menjalankan siasatan.

Masing-masing yang ditahan selepas solat Jumaat di Lot 34 dan 38 Jalan Sungai Tangkas, dekat sini, dibebaskan dengan jaminan antara RM1,500 hingga RM8,000 dan mahkamah menetapkan 28 Disember ini untuk sebutan semula.

Semua mereka, enam warga Indonesia, dua Bangladesh dan selebihnya rakyat tempatan berusia 30-an hingga 50-an disiasat mengikut Seksyen 12 (c) Enakmen Jenayah Syariah Selangor 1995 iaitu mengingkari kuasa yang sah, Seksyen 13 (1) iaitu mengembangkan atau menyebarkan ajaran Islam atau hukum syarak yang bertentangan dengan fatwa dan Seksyen 97(1)(2) Enakmen Pentadbiran Islam Negeri Selangor iaitu mendirikan bangunan untuk bersolat tanpa kebenaran Majlis.

Hakim Syarie Abdul Halim Abdullah memerintahkan individu rakyat tempatan dijamin isteri atau keluarga masing-masing manakala warga asing perlu mengemukakan antara 10 hingga 12 penjamin selain perlu menyerahkan pasport masing-masing. Mahkamah turut dimaklumkan Pendakwa Syarie, Mat Isa bahawa sembilan suspek sudah diambil keterangan.

Semua suspek hadir dan kelihatan tenang ketika proses jaminan berjalan.

Akhbar ini Sabtu lalu melaporkan penguatkuasa Jais menyelinap ke dalam kumpulan terbabit yang taksub mendengar khutbah dalam bahasa Arab dan selepas selesai bersolat, penguat kuasa Jais mengepung surau itu dan menahan 21 lelaki.

Ajaran IJ difatwakan menyelewang oleh Kerajaan Selangor selepas berlaku penyelewengan yang memesongkan akidah termasuk menolak sumber hukum ijmak dan qias, najis mughallazah tidak perlu disamak, binatang yang mati di dalam perkampungan orang Islam Jamaah tidak perlu disembelih dan halal dimakan. Hasil risikan Jais, kira-kira 1,000 pengikut IJ dan kebanyakan mereka terdiri daripada kelas menengah. -hm

Interpol Keluar Arahan Tangkap Pengasas Wikileaks

Interpol keluar arahan penahanan pengasas WikiLeaks

LYON: Agensi polis antarabangsa INTERPOL menyatakan ia sudah mengeluarkan arahan kepada negara anggota untuk menahan pengasas WikiLeaks, Julian Assange, yang disyaki merogol berasaskan waran tangkap Sweden.

“Terdapat notis awam 'Red Notice' bagi pihak Sweden,” kata seorang jurucakap wanita yang mengesahkan INTERPOL sudah meletakkan permohonan bantuan Sweden bagi mengesan rakyat Australia berusia 39 tahun itu di laman webnya.

Pejabat Pendakwaraya Antarabangsa Sweden di Gothenburg mengeluarkan waran tangkap terhadap aktivis terbabit pada 18 November lalu kerana "disyaki merogol, mencabul dan memaksa".

Assange yang tidak diketahui di mana beliau berada, mencabar waran itu di mahkamah rayuan Sweden tetapi usaha pertama beliau ditolak minggu lalu dan beliau mengemukakan permohonan kedua.

Beliau kini berhadapan risiko ditangkap dan diekstradisi ke Sweden di seluruh dunia jika pihak berkuasa negara anggota bertindak terhadap waran itu. - AFP

[Bergambar] Ribut Salji Ganjil Di London

London - Ribut salji yang berlaku buat pertama kali di luar musim sejuk melanda bandar raya ini semalam telah menjejaskan jadual penerbangan, ratusan sekolah ditutup dan menyebabkan dua mati manakala perlawanan bola sepak Liga Scotland terpaksa ditangguhkan.

Seorang pegawai ramalan kaji cuaca, Tom Morgan memberi amaran bahawa suhu akan kekal berada antara satu darjah Celsius hingga dua darjah Celsius dengan tiupan angin yang kuat.

Dua kematian berlaku dalam ribut itu melibatkan seorang lelaki berusia 53 tahun yang maut apabila sebuah trak penunda melanggar dua kenderaan lain di lebuh raya berdekatan Concater di utara England.

Seorang lagi lelaki maut apabila keretanya terbabas ke dalam parit di Lincolnshire, timur England.

Lapangan Terbang London dilaporkan membatalkan dan menunda beberapa penerbangan namun lapangan terbang tersibuk Britain, Heathrow meneruskan operasinya seperti biasa.

Anggota-anggota polis dan seorang petani turut menyelamatkan kira-kira 60 buah kenderaan yang terkandas di kawasan sama. - AFP

Maut Dirempuh Lori

Maut dirempuh

SEREMBAN: Seorang lelaki warga emas maut selepas motosikal ditunggangi terbabas menyebabkannya terjatuh sebelum dirempuh sebuah lori dalam kejadian di Jalan Senawang-Paroi, berhampiran Taman Guru, di sini, semalam.

Dalam kejadian jam 9.55 pagi itu, mangsa Ahmad Abu Samah, 83, pesara tentera mati di tempat kejadian kerana kecederaan parah di kepala.

Harian Metro difahamkan, ketika kejadian, mangsa dalam perjalanan pulang ke rumahnya di Taman Rashidah Utama selepas keluar membeli barangan keperluan harian di Pasar Tani Ampangan.

Jurucakap polis berkata, sepasukan anggota polis bergegas ke lokasi untuk melakukan siasatan sebaik menerima maklumat kemalangan berkenaan.

Menurutnya, berdasarkan siasatan awal, mangsa yang menunggang motosikal Honda EX5 dipercayai gagal mengawal motosikal menyebabkannya terjatuh.

“Pada masa sama, datang sebuah lori dipandu seorang lelaki berusia lingkungan 60-an dari arah sama gagal mengelak lalu merempuh mangsa menyebabkannya mati di tempat kejadian.

“Pemandu lori terbabit kemudian membuat laporan tidak lama selepas kejadian dan diambil keterangan bagi membantu siasatan,” katanya.

Beliau berkata, polis bagaimanapun masih menjalankan siasatan lanjut dan meminta saksi tampil menyalurkan maklumat.

Menurutnya, mayat mangsa dihantar ke Hospital Tuanku Jaafar Seremban (HTJS) untuk dibedah siasat dan dituntut ahli keluarga bagi urusan pengebumian.

Sementara itu, Pegawai Turus Trafik Negeri Sembilan, Asisten Superintendan Abd Halil Hamzah ketika dihubungi, berkata siasatan lanjut masih dilakukan.

Orang ramai yang mempunyai maklumat kejadian itu boleh menghubungi Pegawai Penyiasat Trafik Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Seremban, Inspektor Mohd Taufiq Abd Samad di talian 06-6033394 atau balai polis berhampiran.

Wikileaks Dedahkan Penglibatan Firma Malaysia

Wikileaks palit firma Malaysia dengan giroskop

Dua syarikat di Malaysia didakwa terbabit dengan rangkaian syarikat-syarikat bagi mendapatkan 'barangan sensitif' untuk entiti di Iran, menurut satu dokumen yang dimuatkan di laman independen Wikileaks pada Ahad lalu.

Dokumen tersebut mendedahkan bahawa tindakan syarikat berkenaan mencabuli perjanjian perdagangan antarabangsa dan sekatan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) yang dikenakan ke atas Iran.

Sebelum ini, terdapat juga laporan yang mengaitkan beberapa syarikat di Malaysia yang melanggar perjanjian perdagangan antarabangsa dan sekatan badan dunia itu.


Menurut kabel surat menyurat yang dihantar pada 3 Februari tahun ini dari pejabat Setiausaha Negera Amerika Syarikat kepada kedutaannya di Beijing, dua syarikat berpangkalan di Malaysia dikenalpasti sebagai dalang berkenaan.

Senjata nuklear Iran

Syarikat dari negara Iran itu dilaporkan terbabit dalam mengembangkan keupayaan senjata nuklear negara berkenaan.

Menurut kabel berusia sembilan bulan yang diklasifikasikan 'rahsia' itu, kedutaan Amerika di Beijing diminta untuk menyampaikan kepada kerajaan China mengenai keperluan menyiasat dan menghalang usaha bagi mendapatkan giroskop TRS-500 daripada firma VibTel Industrial Co Inc.

Giroskop adalah alat bagi mengukur atau memastikan orientasi dan penstabilan objek yang terbang.

Menurut kabel itu lagi, giroskop TRS-500 yang cuba diperolehi oleh syarikat Electronics Component Limited, (ECL) yang berpangkalan di Malaysia adalah “dikuasai oleh Missile Technology Control Regime (MTCR) dan kawalan eksport berkaitan peluru berpandu China”.

Giroskop itu boleh digunakan sebagai sistem bimbingan peluru berpandu balistik, peluru berpandu kawalan jelajah dan kenderaan aerial tanpa manusia, kata laman itu lagi.

Menurut kabel itu lagi, ECL, bersama satu lagi syarikat Malaysia, Skylife Worldwide Sdn Bhd, adalah sebahagian daripada rangkaian syarikah hadapan Iran yang digunakan bagi mendapatkan 'barangan sensitif' bagi pihak 'entiti Iran bagi pembikinan senjata nuklear”.

Entiti itu termasuk Shahid Hemmat Industrial Group (SHIG), yang dikatakan pembuat utama bahan dorongan cecair peluru berpandu balistik dan Heavy Metal Industries, sebuah “syarikat hadapan” untuk pembuat peluru berpamndu taktikal - Ya Mahdi Industries. -mk

Ulasan GB

Hal di atas mengingatkan kita mengenai kes SCOPE, syarikat 100% milik SCOMI yang 53% dimiliki oleh Kamaluddin Abdullah Ahmad Badawi, 36, anak lelaki tunggal Perdana Menteri yang dilaporkan oleh CIA kepada Presiden George Bush sebagai pembekal centrifuge untuk meningkatkan kadar uranium untuk senjata nuklear.

Wartawan the STAR pula, Jagdev Singh Sidhu, turut melaporkan Petronas Carigali Sdn Bhd. telah memberi kontrak sekurang-kurangnya 2 Billion Ringgit bagi membina pelantar minyak dari 2004 hingga 2006 kepada SCOMI, syarikat yang sama yang menjadi pembekal senjata nuklear dan di dalam perhatian tentera Amerika.

Jagdev melaporkan, SCOMI yang menghantar dokumen tendernya pada bulan Ogos 2003 sebelumnya dijangka akan hanya memperolehi 1/3 dari nilai kontrak yang asal iaitu hanya 1 billion Ringgit sebelum secara tiba-tiba meningkat ke 2 Billion Ringgit.


Bapa Syafiah Humaira Diarah Bela Diri Diatas Dakwaan Membunuh Lelaki Indon

Bapa Syafiah Humaira kena bela diri

Tiga anggota polis hadapi tuduhan bunuh warga Indonesia

SHAH ALAM: Bapa kepada Syafiah Humaira Sahari, kanak-kanak berusia tiga tahun yang mati dibunuh teman lelaki ibunya Februari lalu, Sahari Usul yang juga seorang anggota polis dan dua rakan sekerjanya diperintahkan membela diri atas dakwaan membunuh seorang lelaki Indonesia.

Hakim Mahkamah Tinggi, Dr Badariah Sahamid memerintahkan Sahari yang juga seorang konstabel, rakan sekerjanya, koperal Ailias Yahaya dan konstabel Saiful Azlan Shah Abdullah, membela diri selepas mendapati pendakwaan berjaya membuktikan kes prima facie terhadap mereka.

Dalam penghakimannya, beliau berkata, fakta bahawa mangsa ditembak sebanyak tiga kali menunjukkan kewujudan niat untuk membunuh dalam kes itu ataupun mens rea.

“Rancangan membunuh mangsa dibuat di Balai Polis Sungai Plong dan ia adalah satu rancangan yang efisien serta diatur terlebih dahulu,” katanya.

Beliau kemudian menetapkan 8 Disember ini untuk sebutan bagi menetapkan tarikh semua tertuduh membela diri.

Sahari, Ailias dan Saiful Azlan didakwa membunuh pekerja bengkel, Yusrizal Yusuf, 38, di Ladang Caledonia Kilometer 22, Jalan Kuala Lumpur-Kuala Selangor, Batu Arang, Gombak dekat sini antara 10 malam hingga 11.30 malam pada 13 Jan 2006.

Mereka didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman mati mandatori, jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dijalankan Ketua Unit Pendakwaan Selangor, Mohd Azari Harun dan Timbalan Pendakwa Raya, Mohamad Mustaffa P Kunyalam manakala semua tertuduh diwakili peguam Kuldeep Kumar, M Athimulan serta Ravi Shankar Ghandi.

Seramai 35 saksi memberi keterangan sepanjang kes pendakwaan.

Anwar Janjikan Jawatan TPM Untuk Kit Siang?

Pakatan nafi tawar Kit Siang kerusi TPM jika tawan Putrajaya

KUALA LUMPUR, 30 Nov – Pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat (PR) menafikan bahawa Penasihat DAP Lim Kit Siang ditawarkan jawatan timbalan perdana menteri sekiranya perikatan tiga komponen itu mengambil alih Putrajaya dalam pilihan raya umum ke-13.

Malah, pemimpin-pemimpin PR juga mendakwa mereka tidak pernah terlibat dalam sebarang perbincangan mengenai perkara itu, sambil menuduh Barisan Nasional (BN) memutarbelitkan fakta bagi mencetuskan ketegangan di kalangan komponen PR.

“Perkara itu tidak pernah dibincangkan. Saya tiada pengetahuan mengenai perkara itu.

“Utusan Malaysia melepaskan peluru kosong, saya percaya mahu mencetuskan ketegangan dalam Pakatan,” kata Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang kepada The Malaysian Insider semalam.

Hadi berkata keputusan penting seperti itu tidak akan dibuat tanpa diadakan perundingan bersama pemimpin-pemimpin PR.

Laporan Utusan Malaysia semalam menyebut Kit Siang sudah sah akan diangkat sebagai timbalan perdana menteri jika pakatan pembangkang memenangi pilihan raya umum ke-13 nanti.

Kit Siang berperanan membantu tugas-tugas Perdana Menteri yang sudah semestinya akan dipegang oleh Anwar, kata laporan itu.

Menurut akhbar itu, janji itu dilafazkan oleh Anwar dalam wawancara dengan akhbar Sin Chew Daily yang disiarkan Jumaat lalu bersempena Kongres Nasional Tahunan PKR Ketujuh.

Sambil menyatakan keyakinan penuh bahawa pakatan pembangkang akan menguasai Putrajaya dan mengekalkan pemerintahan di empat buah negeri, beliau juga optimis akan merampas kembali Perak sambil menyasarkan empat buah negeri iaitu Pahang, Johor, Sabah dan Sarawak.

Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng yang senada dengan Hadi berkata, isu itu tidak pernah dibangkitkan dalam mesyuarat-mesyuarat kepimpinan PR.

“Saya tidak ketahui perkara itu. Di Pakatan, kami ikut sistem seperti Syura, di mana konsensus di kalangan semua parti adalah sangat penting,” kata Guan Eng kepada The Malaysian Insider.

Anwar, bagaimanapun tidak menafikan atau mengeyakan laporan itu tetapi hanya ketawa apabila ditanya mengenai isu itu.

“Ini laporan Utusan, apa yang anda harapkan? Saya akan menyentuh isu ini pada Persidangan Menteri Besar dan Ketua Menteri (yang diadakan di Shah Alam semalam),” kata Anwar.

Begitu juga, Kit Siang tidak mahu mengulas apabila ditanya sama ada Anwar ada menawarkan beliau jawatan timbalan perdana menteri.

“Tiada komen, tiada komen. Saya tidak mahu komen,” kata Kit Siang. -TMI


Wawancara Anwar bersama Sin Chew:
"Kit Siang jadi Timbalan kalau saya jadi PM"


"Kit Siang jadi Timbalan kalau saya jadi PM", demikianlah tajuk laporan wawancara bersama Ketua Umum PKR Anwar Ibrahim, disiarkan Sin Chew Daily pada 27 November 2010. Wawancara bersama Ketua Pembangkang Parlimen ini dijalankan sebelum Kongres Nasional PKR membuka tirai, mengisi ruang kira-kira 1/4 daripada muka surat ke-17 akhbar terlaris di masyarakat Cina ini.

Laporan Sin Chew bermula sebegini, "*Penasihat PKR Anwar Ibrahim yakin bahawa Pakatan Rakyat akan menawan Putrajaya pada Pilihan Raya Umum yang akan datang. Pada masa yang sama, (beliau yakin) bukan sahaja empat kerajaan negeri yang sedia ada mampu dipertahankan, malah PR boleh merampas semula kerajaan negeri Perak, dan mengambil-alih kuasa kerajaan negeri Pahang, Johor, Sabah dan Sarawak."

Beliau berkata, seandainya PR menawan Putrajaya, beliau akan menyandang jawatan Perdana Menteri, dan orang yang bakal menyandang jawatan Timbalan Perdana Menteri adalah **Penasihat DAP, Lim Kit Siang.

Pakatan Rakyat mengamalkan sistem demokrasi. Tiada percanggahan dengan Perlembagaan Persekutuan seandainya orang Cina menjawat Timbalan Perdana Menteri, dan ini juga bukan satu penentangan terhadap orang Melayu."

PRU 13 sebelum Jun 2011

Laporan wawancara Sin Chew ini kemudiannya menumpu kepada persiapan Pakatan Rakyat ketika berdepan dengan PRU ke-13. Anwar meramalkan bahawa PRU ke-13 akan diadakan sebelum Jun 2011, atau dijalankan serentak dengan pilihan raya negeri Sarawak.

Menurut laporan Sin Chew, Anwar Ibrahim berkata PR telah menghampiri penghujung dalam rundingan pembahagian kawasan pengundian, malah di Sarawak, PR telah mencapai muafakat untuk 95% kerusi.

Laporan wawancara tersebut kemudian terbahagi kepada lima bahagian, dengan tajuk kecil seperti "Kuasa ketiga pro-Barisan Nasional", "Aktiviti PR di Johor mendapat sambutan yang hangat", "Pemilihan langsung PKR bukan sandiwara", "PR terus kukuh biarpun tanpa Anwar" dan "Azmin bukan bermaksud untuk mencantas mereka yang berbeza pendapat".

"Penjara? Anwar ada percaturan"

Sehari sebelum Sin Chew Daily, Oriental Daily juga sempat menemuramah Anwar Ibrahim. Wawancara ini disiarkan pada 26 November di muka surat depan, bertajuk "Penjara? Anwar ada percaturan", dengan kandungannya dimuatkan dalam muka surat A6 dan A7 dalam akhbar berbentuk tabloid tersebut.

Tumpuan laporan wawancara Oriental Daily ini diberikan kepada persiapan PR untuk berdepan dengan PRU akan datang, dan Anwar Ibrahim mengulas dilema UMNO sama ada untuk menyabit atau tidak kesalahan liwat terhadap dirinya. Beliau dilaporkan berkata, UMNO agak bimbang terhadap penentangan yang bakal tercetus seandainya Anwar dijatuhkan hukuman. Pada masa yang sama, UMNO juga khuatir ancaman yang dibawa Anwar jikalau beliau tidak dipenjarakan.

Anwar berkata, BN kehilangan undi Melayu pada PRU tahun 1999 apabila melontarkan tuduhan liwat terhadap dirinya, dan beliau berkata peristiwa ini mungkin berulang dan PR mungkin memperolehi lebih undi Melayu.

Dalam wawancara bersama Oriental Daily, Anwar Ibrahim yakin bahawa PR mampu merampas semula kerajaan negeri Perak, yang dimenangi pada PRU ke-12, tetapi digulingkan kerana lompat parti tiga orang ADUN PR pada tahun 2009. Beliau juga mengulas kerjasama antara DAP dan PAS, yang sudah banyak diperbaiki berbanding zaman dahulu. - petikan MR


Ulasan GB

Demikian stail Anwar bila tersepit, menjanjikan jawatan-jawatan tertentu kepada yang menyokongnya atau ingin manrik sokongan kepadanya supaya beliau boleh jejak dam sebagai PM.

Jangan pedulikan Utusan, kerana ramai tidak mempercayai laporan akhbar berkenaan, tetapi bagaimana pula dengan wawancara akhbar Sin Chew Daily dan Oriental Daily dengan Anwar?

Berdasarkan tarikh wawancara itu diadakan (27/11/2010) ia hanya beberapa hari selepas Lim Kit Siang mengeluarkan kenyataan menegur Pakatan Rakyat supaya pemimpin PR segera mengatasi masalah dalaman parti untuk mengembalikan keyakinan rakyat, yang ramai pemerhati politik berpendapat ditujukan kepada Anwar Ibrahim yang berdepan dengan kemelut kepincangan pemilihan PKR waktu itu.

Ahli Parlimen Ipoh Timur juga berkata PR juga berhadapan dengan risiko jika pakatan itu terlalu yakin dengan menganggap bahawa perjalanan mereka untuk menawan Putrajaya daripada penguasaan BN sudah tidak boleh “dihalang lagi.”

“Pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat mesti dengan segera memulihkan kehilangan keyakinan rakyat ke atas Pakatan Rakyat, bukan sahaja ekoran kekalahan di Galas dan Batu Sapi, tetapi juga daripada masalah-masalah dan pergolakan dalaman parti-parti Pakatan Rakyat,” tegas Lim.

Lim berkata pemimpin-pemimpin PR sewajarnya dengan segera mengatasi kesemua masalah yang wujud sekarang dan mengembalikan keyakinan awam yang terhakis.


Justeru itu, Anwar di dalam usaha untuk mendapatkan semula sokongan Lim Kit Siang terhadapnya lalu membuat kenyataan menawarkan kerusi TPM kepada Penasihat DAP berkenaan. Kita yakin Lim Kit Siang pun msudah tahu taktik Anwar berkenaan.

Satu ketika tidak berapa lama dulu, sewaktu krisis Perak meletus, Anwar pernah menjanjikan jawatan Menteri Besar Perak kepada Zambry dan Jamaluddin Mohd Radzi supaya kedua-dua mereka menyertai PKR.

Kerajaan PR Perak runtuh apabila rancangan Anwar untuk memikat ADUN/MP BN telah dipintas oleh Presiden UMNO, Datuk Seri Najib yang telah lebih cepat melarikan 3 orang ADUN PR untuk isytiharkan diri mereka calon Bebas.

Sebelum ini juga, GB telah mendedahkan bahawa, Anwar di dalam keghairahan untuk menjadi PM telah sanggup mengenepikan dan memijak PAS sehingga Presiden PAS dengan nada yang kurang menyenangkan telah membuat kenyataan berikut yang ramai berpendapat ia ditujukan kepada Anwar:

Sebelum itu Presiden PAS menegaskan bahawa PAS adalah parti yang memimpin, bukannya dipinggirkan apabila mencapai kemenangan.

Beliau tidak mahu kesilapan yang lepas berulang di mana kumpulan Islam dipinggirkan apabila negara mencapai kemerdekaan.

Katanya, sewaktu negara dijajah, kumpulan Islam di depan menentang penjajah tetapi setelah merdeka, mereka dipinggirkan.

“Kita parti yang memimpin, menjadi teras, bukan dipinggirkan mudah-mudah oleh orang,” tegasnya.

PAS mempunyai wawasan yang panjang iaitu dari dunia sehingga akhirat, bukan setakat 2020. -petikan harakahdaily


[Bergambar] Meninjau Reruntuhan Rumah Rasululllah s.a.w.

Berikut adalah foto rumah Nabi Saw dan Sayyidah Khadijah, tempat mereka berdua tinggal selama 28 tahun.

Kita dapat melihat apa yang pernah di sampaikan oleh sahabat-sahabat tentang keadaan rumah ini dan bagaimana keadaannya.

Di dalam rumah yang tidak ada apa-apa, kecuali kesederhanaan dengan modal iman. Zaid bin Tsabit, “Anas bin Malik, pelayan Rasulullah pernah memperlihatkan kepadaku tempat minum Rasulullah yang terbuat dari kayu yang keras yang di patri dengan besi, lalu Anas berkata, ‘Wahai Tsabit, inilah tempat minum Rasulullah.’” (HR. Tirmidzi) “Dengan gelas kayu itulah Rasulullah minum air, perasan kurma, madu, dan susu.” (HR. Tirmidzi) dari Anas bin Malik.

Sedangkan, perabot lain yang tampak adalah baju besi yang biasa di pakai Rasulullah saat perang. Akan tetapi, tak lama sebelum beliau meninggal, baju besi itu di gadaikan kepada seorang Yahudi dengan 30 sha’ gandum seperti yang di ceritakan Aisyah. Dan ketika beliau wafat baju itu ada di tangan Yahudi dan belum di tebusnya.

Salah satu akhlak Rasulullah yang pelu dicontoh adalah jika datang dari bepergian di waktu malam, beliau tidak langsung masuk rumah secara tiba-tiba, agar tidak mengejutkan istri dan keluarganya, melainkan terlebih dahulu menunggu sampai pagi. Dan seperti biasanya, tidak lupa beliau mengucap salam ketika masuk ke dalam rumah.

Rumah Nabi Saw dan Sayyidah Khadijah, tempat mereka berdua tinggal selama 28 tahun


Foto ini adalah reruntuhan pintu masuk ke kamar Rasul Saw


Foto ini adalah sisa reruntuhan kamar Rasul Saw dan Sayyidah Khadijah.


Di bawah ini adalah foto reruntuhan tempat Sayyidah Fatimah , putri kesayangan Rasulullah Saw dilahirkan.


Ini adalah foto reruntuhan mihrab tempat Rasulullah saw biasa melakukan solat.


Foto ini adalah makam Sayyidah Khadijah (yang besar) dan putranya, Qasim (yang kecil) di sudut


Berikut ini pula kumpulan Foto Jubah Nabi Muhammad yang dipamerkan di Istambul, Turki. Para pengujung menyaksikan jubah Nabi Muhammad yang berumur lebih dari seribu tahun.

Sebuah jubah milik Nabi Muhammad di pamerkan di Masjid di Istambul, Turki. Masjid yang di bangun tahun 1851 ini oleh Sultan Abdulmecit, dikhususkan menyimpan barang-barang Nabi Muhammad, Sabtu (21/8).