13 Jan 2010

Isu Kalimah Allah : UMNO Silap Strategi

Pakatan Rakyat kesal polemik kalimah Allah disalahguna Umno untuk meraih sokongan orang Melayu.

Ahli Parlimen Sungai Petani Johari Abdul berkata Umno tidak seharusnya menggunakan media untuk memanipulasi fakta untuk mengambarkan parti perkauman itu sebagai juara menyelesaikan polemik ini.

Beliau menjelaskan isu ini masih jauh dari selesai, dan manipulasi isu ini adalah strategi politik yang merbahaya.

“Dengan menggunakan isu nama Allah ini dengan harapan untuk mengembalikan sokongan orang Melayu terhadap UMNO, saya rasa ini satu strategi yang salah kerana apa pun isu politik yang kita main tetapi sudah pasti isu agama tidak akan menjadi benda yang boleh kita benarkan," katanya.

Johari berkata demikian selepas diminta mengulas kenyataan Editor Majalah The Herald, Reverend Lawrence Andrew yang nafi tuntutan warta Katolik keatas kalimah Allah ditarik-balik.

Kenyataan Lawrence itu adalah bercanggah dengan laporan akhbar Berita Harian, semalam.

Ahli Parlimen Sungai Petani itu berkata ini bukan kali pertama Umno menyalahguna media untuk melakar imej Umno sebagai juara isu Melayu-Islam.

“Umum tahu yang semua akhbar-akhbar Berita Harian yang juga milik pemerintah sama seperti Berita Harian, Utusan Malaysia, The Star dan News Strait Times ini ialah akhbar-akhbar milik pemerintah. Jadi saya amat bersetuju dengan YB Khalid bahawa ini bukanlah kali pertama pun yang akhbar-akhbar besar ini menganggap mereka menjadi lidah atau pun media kepada pemerintah," katanya.

Pakatan Rakyat mendesak semua pihak yang terkesan supaya menyakini kemampuan ulama-ulama Islam untuk berdialog bersama ketua-ketua paderi Kristian mencari penyelesaian kepada isu penggunaan kalimah ini. - FANSURINA ABDULLAH

Video Gempabumi Terburuk Di Haiti

Gempa berkekuatan skala 7,3 melanda kawasan kepulauan Carribean lewat malam semalam dan pihak berkuasa khuatir beribu-ribu orang terbunuh atau gagal diselamatkan.

Gegaran yang sangat kuat sehingga memusnahkan istana presiden dan beberapa bangunan penting kerajaan.

Laporan-laporan sejauh ini menyebutkan sejumlah bangunan, termasuk sebuah hospital musnah. Bangunan-bangunan awam utama yang dilaporkan musnah termasuklah bangunan parlimen, Kementerian Kewangan, Kementerian Kerjaraya, Bangunan Mahkamah, Menara Kawalan Lapangan Terbang Antarabangsa Port-au-Prince, Gereja Notre-Dame de Port-au-Prince dan Gereja Besar Haiti.

Badan Geologi Amerika Serikat mengatakan gempa menggoncang pada pukul 21.53 GMT dan sambungan telefon ke wilayah itu telah terputus.

Duta besar Amerika Serikat untuk Haiti mengatakan bencana yang terjadi amat besar merupakan terburuk dalam tempoh lebih 200 tahun melanda negara itu.

Gempa utama yang mengguncang sekitar Pukul 21.53 GMT atau sekitar 05.00 WIB kemudian diikuti oleh dua gempa susulan berkekuatan skala 5,9 dan 5,5.

Bilik berita Reuters di ibukota Port-au-Prince mengatakan dia menyaksikan berbelas-belas orang telah maut dan cedera parah di balik reruntuhan bangunan.

Sementara itu perwakilan lembaga bantuan Catholic Relief Services, Karel Zelenka, mengatakan "korban pasti mencapai ribuan jiwa."

Pejabat pusat misi PBB di Haiti juga mengalami kerosakan teruk dan sejumlah staf dilaporkan hilang.

Gempa ini terjadi di bawah tanah dan bukan di kawasan pantai, jadi banyak orang yang secara langsung terkena guncangan tersebut...

Pernyataan yang dikeluarkan PBB di New York mengatakan pejabatnya di Haiti beserta instalasi PBB lainnya menghadapi kerusakan serius.

Duta Besar Haiti untuk AS, Raymond Joseph, mengatakan dia sempat menghubungi seorang rakannya di Port-au-Prince.

"Dia harus menghentikan keretanya sekitar satu jam lalu dan keluar berjalan kaki. Dia mengatakan rumah-rumah di sisi jalan musnah," katanya kepada jaringan televisi CNN.

Rakannya itu, tambah Raymond Joseph, tidak dapat memastikan apakah akan sampai di rumahnya atau tidak kerana dia masih harus menyeberang jembatan.

Wartawan BBC Nick Davies di negara tetangga Jamaika mengatakan gempa sepertinya mengguncang Haiti sampai lebih dari satu minit.

Ditambahkan bahawa sebagai salah satu negara miskin, Haiti kemungkinan besar memerlukan bantuan antarabangsa untuk menghadapi akibat gempa bumi ini.

Sementara Mike Blanpied dari Pejabat Kajian Geologi AS mengatakan bahwa berdasarkan dari lokasi dan kekuatan gempa maka sekitar tiga juta warga akan terkena kesannya.

"Gempa ini terjadi di bawah tanah dan bukan di pantai, jadi banyak orang yang secara langsung terkena guncangan yang datang dari gempa bumi tersebut," katanya kepada BBC.

Presiden Amerika Serikat Barack Obama sudah mengeluarkan pernyataan bahawa dia memikirkan dan berdoa untuk warga Haiti serta AS siap untuk membantu mereka.Bekalan Gula Habis, Ismail Sabri Perlu Bertanggungjawab

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini menafikan spekulasi kononnya harga gula akan dinaikkan sekali lagi menjelang perayaan Tahun Baru Cina ini.

Beliau sebaliknya memberi jaminan bahawa harga bahan itu tidak akan dinaikkan lagi sama ada sebelum ataupun selepas musim perayaan tersebut.

Justeru, beliau menyifatkan berita dan spekulasi tentang kenaikan harga gula itu disebarkan oleh pihak tidak bertanggungjawab sema-mata untuk meraih keuntungan.

“Perbuatan mereka itu boleh menyebabkan rakyat menjadi panik dan ini tentunya akan mendorong orang ramai membeli gula dengan kuantiti yang banyak.

“Ini akan menyebabkan gula habis di pasaran bukan dalam tempoh yang sepatutnya,'' katanya hari ini.

Ismail Sabri tidak menyedari bahawa beliau sendiri yang telah membuat kenyataan bahawa tiada jaminan harga gula akan kekal pada RM1.65 sehingga hujung tahun ini selepas penarikan subsidi sebanyak 20 sen yang berkuat kuasa 1 Januari lalu.

Bagaimanapun, Ismail Sabri Yaakob menegaskan, sebarang kenaikan selepas ini akan dibuat selepas memproleh persetujuan Kabinet.

Katanya, kerajaan tidak akan sewenang-wenangnya menaikkan harga bahan makanan itu.

"Buat masa ini harga gula kekal seperti yang diumumkan sebelum ini, namun begitu saya tidak dapat memberi jamiman harga tersebut tidak akan dinaikkan untuk dua ke tiga tahun akan datang.

Beliau turut menyelar pihak-pihak yang menuduh tindakan kerajaan menaikkan harga gula kononnya mengugat usaha Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam menyemarakkan konsep 1Malaysia.

"Jika saya nak naikkan harga gula pada bulan Februari pun orang akan kata saya membantutkan usaha 1Malaysia kerana ketika itu Tahun Baru Cina akan disambut oleh masyarakat cina," ujarnya.

Kesan daripada kenyataan yang tidak berhati-haro dari menteri berkenaan menyebabkan sekurang-kurangnya dia hal - pertama, wujudnya rasa panik rakyat terhadap bekalan gula yang menyebabkan rakyat terpaksa membuat pembelian yang lebih daripada biasa kerana khuatir harga gula akan naik. Kedua, meningkatnya kegiatan sorok gula oleh peniaga-peniaga dengan harapan dapat mengaut keuntungan yang lebih apabila harga gula dinaikkan.

Justeru itu Ismail Sabri perlu bertanggungjawab dari kenyataan awalnya.
Juara Rakyat Atau Juara Salahguna Wang Rakyat?

PAS meminta Umno menjelaskan sumber peruntukan untuk membiayai pelancaran program Juara Rakyat oleh Presiden Umno, Datuk Seri Najib Tun Razak hujung minggu lalu.

Naib presidennya, Datuk Mahfuz Omar berkata penjelasan tersebut dapat mengelak tanggapan bahawa wang rakyat disalahgunakan bagi kepentingan politik parti Umno.

Program Juara Rakya titu dilancarkan Najib yang juga perdana menteri di Tapak Ekspo Bandar Bukit Sentosa di Hulu Selangor.

Mahfuz berkata, Umno perlu menjelaskan bahawa keseluruhan program itu dibiayai dengan sumber kewangannya sendiri.

Katanya, ia termasuk peruntukan berjumlah RM15.6 juta bagi membaiki sebuah pangsapuri di kawasan berkenaan.

"Umno kena jelaskan kepada rakyat bahawa semuanya projek dan program Umno dalam siri kempen Juara Rakyat adalah menggunakan wang, kepakaran dan jentera Umno sendiri," kata Mahfuz dalam satu kenyataan.

Beliau berkata, sekiranya perkara itu dapat dijelaskan, maka barulah Umno boleh mendabik dada sebagai juara rakyat, seperti yang diuar-uarkan.

"Kalau tidak mereka hanya jadi juara menyalahgunakan wang rakyat untuk kepentingan politik Umno yang kian pudar dan mulai pupus," katanya lagi.

Mahfuz yang juga ahli parlimen Pokok Sena turut mempertikaikan peruntukan untuk membaiki pangsapuri itu yang disalurkan melalui Unit Penyelarasan Pelaksanaan (ICU) di bawah Jabatan Perdana Menteri itu.

"Adakah gaji pegawai ICU untuk projek ini dibayar oleh Umno. Begitu juga dengan program dan projek-projek lain, apakah mereka tidak membabitkan wang negara dan jentera kerajaan?

"Persoalannya ialah kalau Umno hendak mengaku mereka juara rakyat, adakah program dan projek yang mereka buat dalam kempen Umno juara rakyat menggunakan wang, tenaga, kepakaran dan lainnya dari Umno sendiri?

"Datuk Seri Najib mengumumkan peruntukkan RM15.6 juta untuk membaiki bumbung (pangsapuri di Taman Bukit Sentosa). Adakah ini duit dari tabung Umno atau duit negara yang merupakan duit rakyat?" soalnya lagi. -malaysiakini


Juara rakyat salahguna wang rakyat

DS Najib telah melancarkan program UMNO juara rakyat. Program ini adalah merupakan usaha umno yang terdesak untuk mengembalikan keyakinan dan sokongan rakyat pada umno. Seperti kata Najib, umno dah insaf atas segala kesilapan masa lalu selepas keputusan pru12 2008.

Yang menghairankan saya, kenapa mesti umno juara rakyat. Bukankah umno bersama BN memerintah Malaysia. Tidakkah umno sedar yang mereka ditolak oleh rakyat ialah kerajaan BN. Nampaknya umno hanya nak rakyat melihat umno saja yang juara rakyat dan bukannya bn, atau umno memang sedar faktor penolakan rakyat terhadap BN adalah kerana umno yang sudah dilihat terlalu jijik oleh rakyat. Mungkin ini lah jawapannya sehingga umno terpaksa bertungkus lumus untuk menampakkan yang umno lah juara rakyat.

Saya tidak kisah kalau umno nak ajak rakyat mengatakan dia juara rakyat, itu hak dia sebagai parti politik. Memang semua parti politik berusaha untuk mendapat sokongan dan dokongan rakyat. Persoalannya ialah kalau umno nak mengaku yang dia juara rakyat, program dan projek yang dia buat dalam kempen umno juara rakyat menggunakan wang, tenaga, kepakaran dan lainnya dari umno sendiri. Najib umum peruntukan rm15.6 juta untuk baiki bumbung pangsapuri sentosa, ada kah ini duit dari tabung umno atau duit negara yang merupakan duit rakyat. Kenapakah projek ini diletakkan pemantauannya dibawah icu Jabatan Perdana Menteri (JPM). Adakah gaji pegawai2 ICU untuk projek ini dibayar oleh umno. Begitu juga dengan program dan projek2 lain apakah dia tidak membabitkan wang negara dan jentera kerajaan.

UMNO kena jelaskan pada rakyat bahawa semua projek dan program yang umno buat dalam siri kempen umno juara rakyat adalah menggunakan wang, kepakaran dan jentera umno sendiri. Baru lah boleh umno dabik dada kata dia juara raayat. kalau tidak dia hanya jadi juara menyalahgunakan wang rakyat untuk kepentingan politik umno yang kian pudar dan mulai pupus.

Dato'Hj.Mahfuz Omar
Naib Presiden PAS
Ahli Parlimen Pokok SenaKalimah ALLAH : Tentangan Yang Sia-sia

Kalimah ALLAH yang ditentang penggunaannya di kalangan bukan-Islam dan oleh sebahagian masyarakat Islam yang primitif tidak akan berjaya.

Sebabnya, anda tidak mungkin boleh mengubah Al-Quran, anda tidak mungkin boleh menggugurkan walau sebatang alif dari Al-Quran. Dan anda tidak akan mampu untuk menyerang Allah sekalipun anda mampu untuk menyerang semua gereja di atas dunia.

Firmanullah;Dan sungguh jika kamu bertanya kepada mereka: "Siapakah yang menciptakan langit dan bumi?", niscaya mereka menjawab: "Allah". Katakanlah: "Maka terangkanlah kepadaku tentang apa yang kamu seru selain Allah, jika Allah hendak mendatangkan kemudharatan kepadaku, apakah berhala-berhalamu itu dapat menghilangkan kemudharatan itu, atau jika Allah hendak memberi rahmat kepadaku, apakah mereka dapat menahan rahmat-Nya? Katakanlah: "Cukuplah Allah bagiku". Kepada-Nyalah bertawakkal orang-orang yang berserah diri.'' (QS. 39:38)


Cukup dengan satu ayat itu sahaja membuktikan bahawa kalimah ALLAH itu adalah universal. Kalimah ALLAH itu sejagat. Kalimah Allah itu tiada siapa yang berhak memonopolinya. Tiada siapa yang berhak untuk mengkurungkannya untuk menjadi milik bangsa atau kumpulannya.

Dan Allah akan tetap menjaga kalimah itu tidak terpadam dari Al-Quran, tidak terpadam dari disebut-sebut oleh hambaNya - sekalipun oleh yang bukan beragama Islam, hatta kepada yang bukan dari kalangan manusia sekalipun, kerana binatang dan tumbuhan juga berzikir menyebut kalimahNya.

Dan jika kamu mampu, sembunyikanlah kebenaran itu kerana Allah menyatakan:Sesungguhnya Kami-lah yang menurunkan peringatan, dan sesungguhnya Kami benar-benar memeliharanya. (QS. 15:9)


Berbanggalah kamu kaum muslimin kerana nama tuhanmu, ALLAH, dipilih mereka untuk memanggil tuhan mereka juga, daripada nanti engkau terpaksa memilih nama tuhan mereka untuk memanggil nama tuhanmu!

Dan berdoalah:Ya Allah, tunjukkanlah kami kebenaran itu kebenaran dan bimbinglah kami untuk mengikutinya dan tunjukkanlah kami kebatilan itu kebatillan dan bimbinglah kami untuk menjauhinya. Dengan rahmatMu Wahai Yang Maha Pengasih dari sekalian pengasihRizab Antarabangsa Malaysia Menjunam Paling Teruk

Kedudukan kewangan Malaysia begitu goyah dengan rizab negara merosot teruk akibat pengaliran keluar modal asing sepanjang 12 bulan lalu, menurut laporan terbaru sebuah kumpulan kewangan berpengaruh.

UBS Investment Research, yang merangkumi kumpulan perbankan antarabangsa berpengkalan di Switzerland menyenaraikan Malaysia sebagai negara paling teruk di Asia yang mengalami penurunan rizab antarabangsa.

Ahli politik tempatan khuatir, keadaan kewangan negara akan bertambah buruk dengan kehilangan lebih banyak pelaburan asing susulan serangan ke atas gereja dan sekolah mubaligh Kristian sejak minggu lalu.

Perbuatan khianat itu dicetuskan oleh petualang yang cuba menimbulkan provokasi berhubung penggunaan kalimah Allah oleh sebuah penerbitan Kristian.

UBS menganggap aliran kewangan kritikal yang dialami kerajaan Umno-Barisan Nasional “amat luar biasa” memandangkan Malaysia mencatatkan lebihan akaun semasa paling besar di Asia iaitu sebanyak 17 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) atau kira-kira RM120 bilion.

"Negara lain seperti China, Hong Kong, Singapura, Taiwan dan Thailand mencatatkan peningkatan ketara dalam simpanan antarabangsa dalam tempoh 12 bulan lalu tetapi rezab Malaysia hampir pupus sama sekali," kata laporan itu.

Menurut UBS, pengaliran keluar modal secara besar-besaran sepanjang tahun lalu menjejaskan rizab antarabangsa Malaysia dengan amat teruk yang jatuh lebih daripada 25 peratus.

UBS berkata pengaliran keluar modal dari Malaysia memuncak hampir 50 peratus daripada KDNK atau RM355 bilion pada kiraan nilai semasa.

"Angka ini amat mengejutkan. Ia adalah lebih dari dua kali ganda pengaliran keluar modal yang dialami oleh Rusia dan jauh lebih besar berbanding dengan negara membangun yang lain.

Malah pengaliran keluar modal yang dialami oleh Malaysia pada 2009 merupakan fenomena yang jauh lebih besar dan dahsyat daripada pengalaman krisis ekonomi Asia 1997-1998," menurut laporan enam muka surat itu.

Laporan oleh UBS Asia Securities Limited selanjutnya berkata ekonomi negara Rusia, Ukraine dan negara-negara Teluk mengalami pengaliran keluar modal asing akibat krisis ekonomi dunia.

Namun ketika ekonomi negara-negara terbabit kembali pulih, Malaysia masih dicengkam pengaliran keluar modal asing, menurut UBS .

"Modal asing masih keluar dari Malaysia secara berterusan dalam jumlah yang besar walaupun kebanyakan ekonomi negara pasaran membangun menunjukkan tanda kemasukan semula pelaburan asing," menurut laporan itu.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Mustapa Mohamed sebelum ini berkata Malaysia hanya mencatat pelaburan asing langsung sebanyak RM4.2 bilion sahaja bagi tempoh Januari-Mei 2009 berbanding RM46 bilion bagi 2008. -Dzulkarnain Taib


Malaysia's Disastrous Capital Flight
Money leaves the country on an unprecedented scale


Churches are not the only thing to have been going up in flames in Malaysia. Take a look at the nation's foreign exchange reserves. They fell by close to 25 percent during 2009 according to investment bank UBS even though the country continued to run a huge surplus on the current account of its balance of payments.

Says UBS: "Question: which Asian country had the biggest FX losses in 2009?" The answer is Malaysia and by a very large margin; we estimate that official reserves fell by well more than one quarter on a valuation-adjusted basis". It describes the situation as "bizarre" and contrasts Malaysia with other countries with large current account surpluses – Thailand, China, Taiwan, Singapore, and Hong Kong – which have seen their reserves increase – as should be expected.

In short there has been an exodus of money from Malaysia on a scale which surpasses that which occurred during the Asian crisis. Nor is this just a mirage. The decline is also reflected in a sudden decline in base money supply – even while, thanks to Bank Negara, broader M2 has continued to grow modestly.

Who is responsible for this massive outflow? And where has it gone? The questions cannot be answered from the data and probably will not be by a government that knows its own state-controlled enterprises, headed by Petronas, may probably be responsible for part of it. The more certain reason however is the outflow of local private capital has been taking place on an unprecedented scale in response to political instability, massive official corruption and discrimination against non-Malays.

This capital bloodletting has as yet attracted little attention because Malaysia's foreign debt levels had declined dramatically since the Asian crisis and its reserves reached very healthy levels. So the outflow has not disturbed the financial markets, and Bank Negara has easily been able to keep interest rates low and the currency strong.

But unlike 1998, when the exodus of hot foreign money was a major contributor to the crisis, foreigners cannot be blamed. There is little speculative interest in the ringgit and the Malaysian bourse has rather fallen off the map as far as foreign institutional money is concerned. The BRICs, India, China, Russia, Brazil have taken the merging market lead once dominated by Southeast Asia.

Nor is there much evidence that the Middle East money which was supposed to be flowing into Muslim Malaysia, into holiday apartments or Johor's massive Iskandar development zone, has been much in evidence. Malaysia's one recent success, the development of its sukuk (Islamic bond) market may have caused more capital outflow than inflow. At any rate any overall net inflow of foreign capital whether into bonds, equities, factories or real estate has been dwarfed by the exodus of Malaysian money.

The latter is reflected in the weakness of private sector investment, which now trails public investment. Indeed it explains why the economy remains weak despite very healthy prices for most of Malaysia's commodity exports. The nation has been running a current account surplus of more than 10 percent of gross domestic product for the past decade and hit about 17 percent of GDP in the year just ended. Initially this surplus was needed to pay down debt accumulated during the mid-1990s Mahathir boom years and to rebuild foreign exchange reserves to healthy levels.

But subsequently it became simply a consequence of the weakness of private investment. Domestic investors were discouraged by the corrupt and warped system and foreigners moved to China and elsewhere. GDP growth has become ever reliant on government stimulus – again racially biased in its allocation -- financed by a persistently large budget deficit.

Meanwhile, publicly controlled capital has been rushing overseas. Petronas has been spending its billions in profits around the world as it attempts to become a major global player – at the expense of Malaysian citizenry in general and the oil and gas producing states in particular. Other government-controlled entities such as Malayan Banking Bhd have been bidding top dollar for foreign assets – such as Bank Internasional Indonesia.

Often with the exodus of money goes an exodus of talent as highly skilled persons disadvantaged by race or, as in the case of some Malays, disgusted by local corruption or primitive religious authorities, take themselves and their capital to Australia, Canada, India, China, etc.

The 2009 reserves loss may have had some specific cause which will not be repeated. But it has merely served to underline a dismal trend which has been in evidence for the best part of a decade. Malaysia has so far been saved from itself by the commodity price gains of the past five years – with even the late 2008 collapse now largely reversed. Oil and palm oil may be off their peaks but both are now double their prices of five years ago.

It is better not to imagine what will happen to Malaysia if prices collapse to 2004 levels and stay there. Better now to address the real reasons behind capital outflow and lack of private investment. -asiasentinel
30 Mac Dengar Permohonan Jaminan Kos Kes Saman Keluarga Altantuya

Mahkamah Tinggi,di sini menetapkan 30 Mac ini untuk mendengar permohonan jaminan kos yang difailkan oleh kerajaan Malaysia dan bekas penganalisis politik Abdul Razak Abdullah Baginda berhubung saman RM100 juta yang difailkan oleh keluarga wanita Mongolia, Altantuya Shaariibuu.

Timbalan Pendaftar, Mohd Hafizi Abdul Halim menetapkan tarikh berkenaan ketika kes itu disebut di hadapannya hari ini.

Peguam Kanan Persekutuan Habibah Haron, yang mewakili kerajaan Malaysia ketika ditemui pemberita kemudiannya berkata, pihaknya dan Abdul Razak memfailkan permohonan jaminan kos berikutan saman yang difailkan oleh keluarga Altantuya bagi menuntut ganti rugi RM100 juta kerana kematian wanita itu.

"Permohonan jaminan kos ialah permohonan untuk plaintif (keluarga Altantuya) mendepositkan sejumlah wang kepada mahkamah sebagai jaminan untuk meneruskan prosiding saman mereka," katanya.

Beliau berkata mahkamah telah mengarahkan semua pihak untuk memfailkan hujahan bertulis masing-masing sebelum 9 Feb ini sebelum meneruskan dengan pendengaran permohonan jaminan kos itu.

Pada 4 Jun 2007, bapa Altantuya, Shaariibuu Setev, ibunya Altantsetseg Sanjaa, dan dua anak lelaki wanita itu, Mungunshagai Bayarjargal dan Altanshagai Munkhtulga, menyaman kerajaan, Abdul Razak dan dua tertuduh dalam kes pembunuhannya, C/Insp Azilah Hadri dan Kpl Sirul Azhar Umar dengan menuntut ganti rugi RM100 juta bagi kematian wanita itu.-Bernama

Berita Harian Putarbelit Kenyataan Herald, Gambarkan Konon BN Berjaya Selesai Isu Kalimah Allah

Mingguan Katholik, Herald, tidak menarik balik penggunaan perkataan Allah dalam penerbitannya tetapi hanya menangguhkan penggunaannya sehingga selesai prosiding mahkamah, kata editornya, Father Lawrence Andrew.

Beliau memberitahu Malaysiakini demikian ketika diminta menjelaskan laporan dalam Berita Harian hari ini di bawah tajuk Majalah Herald setuju henti guna kalimah dan tajuk kecilnya berbunyi Penerbit sedar tanggungjawab jaga keamanan negara.

"Apa yang saya cakap telah diputarbelit... apa yang saya cakap bukan sesuatu yang baru, keputusan dibuat apabila AG (Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail) memfailkan permohonan menangguh pelaksanaan (keputusan mahkamah membenarkan perkataan Allah diguna dalam Herald)," kata Andrew.

Katanya, mingguan tersebut menghormati perintah penangguhan tersebut kepada kementerian dalam negeri (KDN), sementara menunggu rayuan.

Herald yang dicetak dalam empat bahasa - Inggeris, Melayu, Cina dan Tamil - telah menggunakan perkataan Allah sebagai terjemahan kepada 'God' dalam bahagian Bahasa Malaysianya.

Perkara itu dibawa ke mahkamah selepas KDN melarang akhbar tersebut berbuat demikian.

Pada 31 Disember, Hakim Lau memutuskan bahawa lanjutan kepada Artikel 11 dan 12 Perlembagaan Persekutuan, Herald mempunyai hak berperlembagaan untuk menggunakan kalimah itu dari segi ajaran dan pendidikan kepada penganut agama Kristian.

Katanya, lanjutan daripada Artikel 11(4) Perlembagaan Persekutuan, adalah satu kesalahan bagi bukan Islam menggunakan kalimah "Allah" kepada orang Islam untuk menyebarluaskan agama tetapi ia bukan satu kesalahan bagi bukan Islam menggunakan kalimah itu kepada bukan Islam bagi tujuan agama.

Sementara itu, Ahli Parlimen Khalid Samad menyifatkan laporan Berita Harian ini sebagai cubaan manipulasi dengan menggambarkan kerajaan Barisan Nasional berjaya menyelesaikan isu penggunaan Kalimah Allah. -malaysiakini/TVS


Kebebasan Media Dicabuli, Polis Ugut Wartawan (updated)

Kebebasan media sekali lagi dicabuli apabila wartawan Suara Keadilan diugut polis ketika membuat liputan ke atas keluarga mangsa pembunuhan kejam 4 beranak di Gemencheh, Negeri Sembilan, petang kelmarin.

Kejadian berlaku jam 3.30 petang apabila wartawan Abdul Qayum Abd Rahman, dihampiri 10 individu yang disyaki anggota polis merampas nota dan rakaman liputan.

Ketua Angkatan Muda Keadilan, Shamsul Iskandar Mohd Akin bersama Ketua Editor Suara Keadilan, Dzulkarnain Taib, hadir ke Ibu Pejabat Polis Daerah Shah Alam mengiringi Qayum membuat laporan.

"Saudara Qayum diganggu, laporannya dikoyakkan, gambar-gambar yang diambil diminta dipadamkan. Jadi ini merupakan tindakan-tindakan yang tidak berperikemanusian dan tidak menurut kebebasan media sepertimana yang dijamin dalam negara ini. Saya merasa marah dengan sikap ini dan mendesak pihak polis untuk menyiasat perkara ini. Dan pada kita apapun alasan yang akan diberikan kebebasan media itu harus dijamin,"katanya.

Kelmarin, Angkatan Muda Keadilan dan akhbar Suara Keadilan ke Gemencheh bertujuan mendapatkan reaksi keluarga mangsa selepas kejadian.

Menurut Shamsul, lawatan adalah dorongan maklumat yang diterima menyatakan isteri Perdana Menteri Malaysia, Datin Seri Rosmah Mansor dikatakan mempunyai talian persaudaraan dengan mangsa.

"Oleh kerana liputan ini ingin menegaskan bahawa sehingga hari ini tidak ada sebarang lawatan, tiada sebarang tunjuk hormat daripada isteri Perdana Menteri kepada keluarga ini, maka Angkatan Muda berasa terpanggil dan ingin menziarahi, paling tidak pun memberi sokongan dari segi moral dan belas kasihan kita terhadap peristiwa yang sedih ini,"katanya.

Menurutnya, amalan demokrasi yang dilaksanakan di negara ini menyatakan kebebasan media melaporkan berita termasuk media pembangkang.

Beliau turut menuntut ruang untuk wartawan menjalankan tugas tanpa diganggu oleh mana-mana pihak. -TVS


Wartawan PKR diugut depan rumah saudara Rosmah

Seorang wartawan akhbar PKR Suara Keadilan mendakwa polis bertindak kasar selepas mewawancara seorang wanita yang dikatakan ada pertalian keluarga dengan isteri perdana menteri Rosmah Mansor kelmarin.

Abdul Qayum Abdul Rahman berkata, beliau mengunjungi wanita yang dikenalinya sebagai Saharah, yang juga didakwa saudara kepada mangsa tragedi pembunuhan kejam di Gemencheh baru-baru ini.

Minggu lalu, empat beranak ditemui mati, termasuk seorang tanpa kepala, dalam insiden pembunuhan kejam di dua buah rumah berasingan yang terletak berdekatan di Kampung Batang Rokan.

Abdul Qayum memberitahu Malaysiakini, wawancara itu antaranya bertujuan mendapatkan reaksi wanita tersebut berhubung insiden menyayat hati itu.

Difahamkan wawancara itu juga ada menyentuh isu Rosmah.

Dalam aduan polisnya, Abdul Qayum berkata selepas mengetahui beliau wartawan Suara Keadilan, seorang lelaki berpakain biasa - dikenali sebagai Muhammad - memaksanya menyerahkan kad pengenalan dan mengambil nombor pendaftaran keretanya.

"Beliau turut merampas nota penulisan saya serta rakaman dihapuskan kerana tidak berpuas hati dengan temubual yang dijalankan bersama seorang wanita yang dikenali Saharah.

"Polis (bersama kereta peronda) menunggu di luar rumah, manakala Muhammad mengambil segala pengenalan diri dan dokumen yang dibawa oleh saya tanpa kebenaran saya sendiri," aduan polis Abdul Qayum, 25, semalam dipetik.

"Polis dan Muhammad mengugut saya dalam berbentuk ancaman mahu mencari saya dan keluarga dengan cara apapun jika temu bual tersebut disiarkan."

Bercakap kepada Malaysiakini, beliau berkata kejadian itu berlaku di depan rumah sumber tersebut tidak lama selepas beliau tiba di rumah itu 3.30 petang 10 Januari lalu.

Kerana bimbangnya keselamatan diri dan keluarganya, Abdul Qayum yang baru sebulan menyertai Suara Keadilan membuat laporan polis di ibu pejabat polis daerah (IPD) Shah Alam petang semalam.

Selain ketua Angkatan Muda PKR Shamsul Iskandar Mohd Akin (foto, kanan), beliau ditemani ketua wartawan akhbar terbabit, Fazallah Pit.