12 Jan 2010

YBK Tak Pernah Keluarkan Laporan Audit, SPRM Pula Mahu Siasat MB Selangor

Kerajaan Selangor hari ini meminta Yayasan Basmi Kemiskinan (YBK) negeri itu menyediakan laporan audit kewangan dan pentadbiran harta yang telah diberi kepada mereka bagi tujuan melaksanakan program membasmi kemiskinan.

Setiausaha Politik kepada Menteri Besar Selangor Nik Nazmi Nik Ahmad berkata berdasarkan pemantauan kerajaan negeri, YBK tidak pernah mengeluarkan laporan audit mengenai perjalanan kewangan dan urusan pentadbiran sepanjang lima tahun lepas.

“YBK juga tidak ada sebarang laporan tentang bagaimana duit serta harta yang diperuntukkan untuk program membasmi kemiskinan dijalankan,” katanya dalam satu kenyataan di sini.

Beliau berkata bagi tujuan itu kerajaan Selangor bersedia memberikan peruntukan supaya laporan audit dapat dibuat dengan segera memandangkan harta dan bantuan kewangan bernilai ratusan juta ringgit telah diberikan kepada YBK.

Katanya kerajaan Selangor juga berharap semua badan bukan kerajaan (NGO) menyokong usaha itu bagi memastikan YBK menjalankan programnya dengan lebih telus dan bertanggungjawab supaya program yang direncana memberi manfaat kepada golongan sasar tanpa mengira kaum.

Beliau berkata atas dasar itu jugalah Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri pada 20 Okt lepas memutuskan untuk melantik Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebagai pengerusi YBK, dan Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kebajikan, Hal Ehwal Wanita, Sains Teknologi dan Inovasi Rodziah Ismail sebagai anggota lembaga.

Akhbar sebelum ini melaporkan YBK Selangor mempertikaikan tindakan kerajaan negeri itu mengenakan prasyarat untuk meluluskan pembangunan kampus Universiti Teknologi Mara (UiTM) di atas tanah milik yayasan itu di Serendah, Selangor.

Pengerusinya Datuk Zainal Abidin Sakom dilaporkan berkata badan itu perlu membayar tunggakan cukai RM6 juta dengan segera jika enggan menerima Khalid sebagai pengerusinya, sekali gus merencatkan pembangunan kampus UiTM tersebut. — Bernama


MACC to probe Selangor MB for demanding top post in foundation

Corruption Involved? An major update on chairmanship-for-project scandal involving Khalid Ibrahim, the Menteri Besar of Selangor, and the Yayasan Basmi Kemiskinan, an anti-poverty foundation. I blogged about it here [Is that Blackmail, Tan Sri?] last week based on an exclusive by The Malay Mail.

Today's front page of The Malay Mail, MACC joins the post-for-project fray, here. - rockybru


Ulasan GB

Begitu peka dan pantas SPRM untuk menyiasat apa-apa aduan yang berkaitan dengan PR Selangor, tetapi masih menyimpan semua aduan-aduan terhadap pemimpin-pemimpin UMNO BN yang telah dilaporkan sekian lama.

Nampaknya SPRM belum berubah dan tidak berubah sekalipun pengerusinya telah bertukar.

Pilihan yang ada untuk rakyat Malaysia - TUKAR KERAJAAN PUSAT.


Alwi Tunai Haji Tajaan LUTH?

Timbalan Pesuruhjaya II Pas Negeri, Datuk Husam Musa mendesak agar Ketua Pembangkang di Dewan Undangan Negeri (DUN) Datuk Md Alwi Che Ahmad (gambar) menjelaskan pemergian ke Makkah untuk menunaikan haji yang dikatakan ditaja oleh Tabung Haji.

Reaksi tersebut diluahkan Husam setelah Alwi yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Kok Lanas mempersoalkan salah guna kuasa dalam pembelian kek untuk Hari Raya Aidilfitri diberikan kepada Menteri Besar dan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK).

“Saya nak tanya Alwi yang membangkit isu ini (kek), walaupun nilai kecil tetapi ia amalan lazim korporat. Saya difahamkan beliau ke Makkah sekali dengan Pak Lah (Datuk Seri Abdullah Badawi) bersama 20 orang VVIP dan tambang itu disediakan oleh Tabung Haji.

“Saya minta penjelasan dia, kalu dia dok sibuk kes PMBK, pemergian haji dia perlu dijelaskan kepada masyarakat, kenapa Tabung Haji biayai pemergiannya ke Makkah?” katanya dalam sidang media di sini, semalam.

Semalam Alwi berkata, beliau mempunyai bukti resit pembelian kek seberat 10 kilogram setiap enam biji kek bernilai RM516 sebiji yang diberikan kepada enam pihak termasuk Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Abdul Abdul Arif Fahmi Abdul Rahman.

Sehubungan dengan itu, Md Alwi meminta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Kelantan menjalankan siasatan terhadap dakwaan itu kerana badan tersebut turut menjalankan siasatan terhadap penyelewengan dan salah guna kuasa dalam PMBK. -SH

Ulasan GB

Kokok berderai-derai, rupanya ekor sendiri bergelumang najis. Alwi alwi!


Royalti : PAS Kelantan Perlu Munajat Perdana Sekali Lagi

Allah Yang Disembah, Allah Tempat Kita Bermohon.

Kerajaan PAS Kelantan di bawah pimpinan TG Nik Aziz Nik Mat disarankan supaya mengadakan Munajat Perdana sekali lagi untuk menundukkan keangkuhan UMNO BN yang enggan melayan tuntutan baru kerajaan Kelantan untuk mendapatkan royalti minyak.

Datuk Mustapa Mohamed berkata tindakan kerajaan negeri mengemukakan tuntutan itu hanya merupakan satu usaha PAS mencipta isu baru bagi mengubah pandangan rakyat setelah gagal dalam tuntutan awalnya.

Mustapa, yang juga pengerusi badan perhubungan Umno Kelantan, berkata demikian bagi mengulas kenyataan Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan negeri Datuk Husam Musa semalam bahawa kerajaan Kelantan telah mengemukakan tuntutan royalti minyak yang baru melibatkan kawasan sempadan negeri itu dan Terengganu.

Menurut Husam, tuntutan itu melibatkan sebuah pelantar, dikenali pelantar Bintang yang telah beroperasi sejak 1984, terletak bersempadan antara Kelantan dan Terengganu dan sejak itu, jumlah royalti diperoleh oleh kerajaan pusat ialah RM9.7 bilion.

PAS Kelantan pernah menganjurkan beberapa kali munajat perdana dianntaranya ialah sehari sebelum pilihanraya umum 2008.

Tiada siapa menyangka waktu itu tangis dan esakan TG Nik Aziz yang memecah hening Suboh di majlis Munajat Perdana pada 7 Mac 2008 adalah tangis dan esakan yang mengangkat doa dan munajat rakyat Kelantan ke hadhrat Allah s.w.t. yang telah mengurniakan kemenangan besar kepada Kerajaan PAS Kelantan di dalam pilihanraya sehari selepasnya iaitu pada 8 Mac 2008.

Sepagi itu Tok Guru berkali-kali menyapu air matanya sebaik sahaja mengakhiri doa dan munajat yang dipersembahkannya kepada Allah setulus hati, penuh rendah diri.

Ia adalah satu doa yang besar, satu hari penuh hiba dan satu rayuan kepada Allah Yang Maha Esa untuk menyelamatkan Kelantan dari satu kospirasi jahat sebuah kerajaan Pusat yang mabuk kuasa.

Pada waktu itu, UMNO BN telah merancang pelbagai cara untuk merampas Kelantan dari tangan PAS, sehingga mereka telah bersiap-sedia untuk menobatkan MB baru dari kalangan mereka, Awang Adek Hussin namanya.

Berpuloh-puloh malah beratus biji bas mengangkut pengundi-pengundi luar masuk ke negeri Kelantan untuk memberikan undi kemenangan kepada UMNO BN.

Dan tiada siapa menduga, hati-hati pengundi hantu ini telah dipalingkan oleh Allah s.w.t. untuk memberikan undi kepada PAS.

Dan Allah memberikan kemenangan ceemerlang kepada PAS Kelantan!

Kini untuk mengisi kemenangan, untuk menjaga kemenangan, kita merasakan adalah amat wajar Kerajaan PAS Kelantan mengadap Rabbul-Jalil sekali lagi untuk mempastikan hak rakyat Kelantan dikembalikan oleh kerajaan Pusat.

Keangkuhan dan kezaliman manusia-manusia bernama Najib, Muhyiddin, Mustapa Mohd, Awang Adik Hussin dan lain-lain yang seangkatan dengan mereka perlu ditamatkan. Hak kerajaan dan rakyat Kelantan perlu dilunaskan sebelum mereka menjahanamkan royalti dengan nama baru - wang ehsan - untuk tujuan yang buruk, merampas Kelantan dari PAS.

Jangan tunggu esok kerana esok mungkin sudah terlambat!


Isu keselamatan Gereja, SUARAM Pertikai Polis

Suara Rakyat Malaysia (Suaram) melahirkan rasa tidak berpuas hati terhadap polis yang menyeru gereja mengawal keselamatan mereka sendiri, susulan satu rentetan serangan dan vandalisme sejak Jumaat lalu, kerana pasukan keselamatan itu kurang kakitangan.

"Suaram juga amat tidak berpuas hati terhadap pendirian polis bahawa pihak gereja perlu mencari langkah keselamatan secara persendirian atas alasan kekurangan pengawai polis," kata penyelarasnya Lucas Yap Heng Lung.

"Adakah masalah keselamatan rakyat Malaysia bukan tanggungjawab pihak polis, malahan rakyat perlu mencari langkah keselamatan secara individu untuk mendapatkan perlindungan?"

Selain mengecam polis dengan mendakwa pasukan itu gagal menyelesaikan serangan dan vandalisme, setakat ini sembilan kes, Yap juga berkata pasukan itu mengamalkan sikap tidak konsisten.

Beliau merujuk amaran Ketua Polis Selangor Datuk Khalid Abu Bakar kepada orang ramai agar tidak terlibat dalam sebarang demonstrasi di gereja Assumption, Petaling Jaya yang asalnya dijadualkan esok tetapi kini dibatalkan.

"Tetapi sebaliknya membenarkan perhimpunan aman diadakan di beberapa buah masjid mengenai isu kalimah 'Allah' pada 8 Januari lalu," kata Yap.

Sehubunga itu Suaram turut mempertikaikan Petunjuk Prestasi Utama (KPI) polis yang dilaporkan mencatat 113.8 peratus pada tahun lepas "walaupun pihak polis masih tidak dapat menjaga keselamatan negara secara berkesan."

"Kes kebakaran gereja dan cara pengendalian pihak polis dalam kes ini menjadi contoh terbaru kegagalan ini,"
kata penyelaras itu dalam satu kenyataan hari ini.

NGO itu juga yakin undang-undang sedia ada mencukupi untuk mendakwa mereka yang bertanggungjawab dan juga kerosakan harta benda gereja tanpa perlu menggunakan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), Akta Hasutan dan Akta Polis. -malaysiakini

Kebebasan Media Dicabuli, Polis Ugut Wartawan SK

Kebebasan media sekali lagi dicabuli apabila wartawan Suara Keadilan diugut polis ketika membuat liputan ke atas keluarga mangsa pembunuhan kejam 4 beranak di Gemencheh, Negeri Sembilan, petang kelmarin.

Kejadian berlaku jam 3.30 petang apabila wartawan Abdul Qayum Abd Rahman, dihampiri 10 individu yang disyaki anggota polis merampas nota dan rakaman liputan.

Ketua Angkatan Muda Keadilan, Shamsul Iskandar Mohd Akin bersama Ketua Editor Suara Keadilan, Dzulkarnain Taib, hadir ke Ibu Pejabat Polis Daerah Shah Alam mengiringi Qayum membuat laporan.

"Saudara Qayum diganggu, laporannya dikoyakkan, gambar-gambar yang diambil diminta dipadamkan. Jadi ini merupakan tindakan-tindakan yang tidak berperikemanusian dan tidak menurut kebebasan media sepertimana yang dijamin dalam negara ini. Saya merasa marah dengan sikap ini dan mendesak pihak polis untuk menyiasat perkara ini. Dan pada kita apapun alasan yang akan diberikan kebebasan media itu harus dijamin,"katanya.

Kelmarin, Angkatan Muda Keadilan dan akhbar Suara Keadilan ke Gemencheh bertujuan mendapatkan reaksi keluarga mangsa selepas kejadian.

Menurut Shamsul, lawatan adalah dorongan maklumat yang diterima menyatakan isteri Perdana Menteri Malaysia, Datin Seri Rosmah Mansor dikatakan mempunyai talian persaudaraan dengan mangsa.

"Oleh kerana liputan ini ingin menegaskan bahawa sehingga hari ini tidak ada sebarang lawatan, tiada sebarang tunjuk hormat daripada isteri Perdana Menteri kepada keluarga ini, maka Angkatan Muda berasa terpanggil dan ingin menziarahi, paling tidak pun memberi sokongan dari segi moral dan belas kasihan kita terhadap peristiwa yang sedih ini,"katanya.

Menurutnya, amalan demokrasi yang dilaksanakan di negara ini menyatakan kebebasan media melaporkan berita termasuk media pembangkang.

Beliau turut menuntut ruang untuk wartawan menjalankan tugas tanpa diganggu oleh mana-mana pihak. -TVS


Wartawan PKR diugut depan rumah saudara Rosmah

Seorang wartawan akhbar PKR Suara Keadilan mendakwa polis bertindak kasar selepas mewawancara seorang wanita yang dikatakan ada pertalian keluarga dengan isteri perdana menteri Rosmah Mansor kelmarin.

Abdul Qayum Abdul Rahman berkata, beliau mengunjungi wanita yang dikenalinya sebagai Saharah, yang juga didakwa saudara kepada mangsa tragedi pembunuhan kejam di Gemencheh baru-baru ini.

Minggu lalu, empat beranak ditemui mati, termasuk seorang tanpa kepala, dalam insiden pembunuhan kejam di dua buah rumah berasingan yang terletak berdekatan di Kampung Batang Rokan.

Abdul Qayum memberitahu Malaysiakini, wawancara itu antaranya bertujuan mendapatkan reaksi wanita tersebut berhubung insiden menyayat hati itu.

Difahamkan wawancara itu juga ada menyentuh isu Rosmah.

Dalam aduan polisnya, Abdul Qayum berkata selepas mengetahui beliau wartawan Suara Keadilan, seorang lelaki berpakain biasa - dikenali sebagai Muhammad - memaksanya menyerahkan kad pengenalan dan mengambil nombor pendaftaran keretanya.

"Beliau turut merampas nota penulisan saya serta rakaman dihapuskan kerana tidak berpuas hati dengan temubual yang dijalankan bersama seorang wanita yang dikenali Saharah.

"Polis (bersama kereta peronda) menunggu di luar rumah, manakala Muhammad mengambil segala pengenalan diri dan dokumen yang dibawa oleh saya tanpa kebenaran saya sendiri," aduan polis Abdul Qayum, 25, semalam dipetik.

"Polis dan Muhammad mengugut saya dalam berbentuk ancaman mahu mencari saya dan keluarga dengan cara apapun jika temu bual tersebut disiarkan."

Bercakap kepada Malaysiakini, beliau berkata kejadian itu berlaku di depan rumah sumber tersebut tidak lama selepas beliau tiba di rumah itu 3.30 petang 10 Januari lalu.

Kerana bimbangnya keselamatan diri dan keluarganya, Abdul Qayum yang baru sebulan menyertai Suara Keadilan membuat laporan polis di ibu pejabat polis daerah (IPD) Shah Alam petang semalam.

Selain ketua Angkatan Muda PKR Shamsul Iskandar Mohd Akin (foto, kanan), beliau ditemani ketua wartawan akhbar terbabit, Fazallah Pit.


Tiada Nas Halang Penggunaan Kalimah Allah Oleh Bukan Islam

Sepuluh hari yang pertama tahun ini kelihatan tegang dengan isu penggunaan kalimah “Allah” oleh akhbar mingguan Katolik, Herald yang dibenarkan oleh mahkamah dan disusuli dengan lapan insiden menyerang rumah ibadat masyarakat Kristian di seluruh negara.

Meskipun tidak dapat dinafikan isu penggunaan kalimah sudah lama berlarutan tetapi penyertaan di Dewan Himpunan Cina Selangor di ibu negara malam tadi, dalam lingkungan 1,500 orang, membuktikan rakyat negara sudah mempunyai semangat untuk berdialog, berbincang dengan mendengar isu sensitif dengan tenang.

Forum yang membincangkan tajuk “Allah: Siapa Yang Punya”, walaupun ketepatan tajuk ini dipertikaikan dua daripada tujuh panelis, tetapi peserta daripada kalangan pelbagai agama dan kaum, majoritinya golongan muda, menunjukkan sikap terbuka dan kematangan mereka mengikut forum berkenaan.

Di sebalik tepukan menyambut baik pandangan para panelis, hadirin juga nampaknya menerima pandangan dikemukakan tanpa sebarang perasaan emosi walaupun adakalanya diajukan soalan provokasi oleh panelis dan hadirin. Terima kasih kepada penganjur dan pengerusi forum Faridzul Nasaruddin yang dari awal-awal lagi, malah kerap kali memberi peringatan agar menganggap pertemuan malam tadi sebagai satu forum terbuka untuk membincangkan isu semasa iaitu penggunaan kalimah “Allah” oleh bukan Islam khususnya masyarakat Kristian Katolik.

Pensyarah kanan Jabatan Pengajian Al-Quran dan As-Sunnah, Universiti Kebangsaan Malaysia, Dr Azwira A. Aziz mengakui imej Islam terjejas sedikit dengan kejadian serangan ke atas gereja sejak minggu lalu.

Beliau mengandaikan sedemikian ekoran maklum balas yang diterima dari dalam dan luar negara.

Pun begitu kata beliau, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 31 Dis lalu memihak kepada akhbar Herald kerana pasukan peguam yang mewakili Kementerian Dalam Negeri ataupun kerajaan telah gagal dalam menyenaraikan bukti-bukti yang menunjukkan bukan Islam tidak boleh menggunakan kalimah “Allah”.

Kata Azwira, beliau berpendapat hakim terbabit telah membuat keputusannya berdasarkan hujah yang dikemukakan oleh barisan peguam.

Tiada bukti nas yang jelas... jika peguam pihak defendan dapat mengemukakan bukti-bukti bahawa bukan Islam tidak boleh menggunakan kalimah Allah, saya sudah pasti keputusan memihak kepada Islam,” katanya.

Mengenai dakwaan bahawa penggunaan kalimah “Allah” akan menyebabkan kekeliruan di kalangan orang Islam, Azwira menambah, perkara ini perlu dibuktikan dengan kajian yang terperinci.

Malah kata beliau, berdasarkan maklumat yang diperoleh beliau menunjukkan situasi seperti itu tidak wujud termasuk di Sabah dan Sarawak, yang gereja di kedua-dua itu menggunakan Bahasa Malaysia untuk upacara di premis masing-masing.

Sebaliknya kata beliau, maklumat yang diterima menunjukkan lebih ramai rakyat di Sabah dan Sarawak yang menganut Islam sejak kebelakangan ini.

“Ini (wujudnya kekeliruan) andaian sahaja... kalau ada kajian yang betul yang mengatakan orang Islam murtad, kita boleh terima,” katanya.

Mengenai cadangan dialog antara agama, Azwira bersetuju jika diadakan tetapi biarlah dalam skala yang kecil dan terhad.

“Misalnya keanggotaannya terdiri daripada mereka yang betul-betul berkelayakan,” kata beliau ditemui The Malaysian Insider selepas forum berakhir.

Semalam bekas menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Zaid Ibrahim berkata, “Apa salahnya jika kita akan tubuhkan satu badan atau mekanisme yang dibiayai oleh kerajaan untuk membolehkan wakil semua agama duduk berbincang di mana segala hal yang rumit dan yang menjadi masalah serta isu pertelingakahan dapat dibincangkan secara ilmiah dan tertutup.”

Dalam pada itu, Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad, antara pemimpin PAS yang menjadi sasaran kumpulan yang menentang keputusan mahkamah tempoh hari mengulangi pendirian beliau sebelum ini.

Justeru kata beliau, isu semasa ini harus dilihat secara terbuka dari sudut kepentingan berdakwah bukannya mempersoalkan sama ada orang bukan Islam boleh menggunakan kalimah “Allah” semata-mata.

Pemimpin PAS ini menambah, oleh kerana Islam tidak melarang bukan Islam menggunakan kalimah “Allah”, dan sekiranya ia digunakan oleh mereka sudah pasti ia akan memudahkan proses mendakwah di negara ini dalam panjang.

“Ini yang saya tekankan... soal dakwah. Di mana jika bukan Islam menggunakan kalimah, lagi ramai menggunakan kalimah Allah, ia akan memudahkan proses dakwah kita... sangat mudah, sangat jelas,” kata beliau yang berulang kali menekankan bahawa punca kepada masalah asas ini ialah sikap dan dasar Umno selama ini.

“Ia menjadi usaha yang digolak oleh Umno,” kata beliau yang gambarnya dipijak ketika demonstrasi di Selangor Jumaat lalu.

Pun begitu ada juga peserta yang kecewa kerana forum malam tadi tidak dihadiri biskop Roman Katolik Tan Sri Murphy Pakiam dan bekas mufti Perlis Dr. Mohd Asri Zainul Abidin sebagaimana dihebahkan.

Ada juga peserta yang bertanya mengapa ahli politik dari parti lain tidak dijemput.

Penganjur menjelaskan pihaknya sememangnya ada mengajukan jemputan beberapa pihak lain tetapi mereka tidak kesempatan menghadiri forum ini.

Eddin Khoo, seorang penyair, penulis, penterjemah dan budayawan yang terkenal pula berkata, walaupun negara sudah lama merdeka pemikiran sebahagian rakyat masih di paras lama, dilihat sebagai salah satu punca kepada masalah semasa.

Malah beliau juga menyelar apabila ada hadirin mempersoalkan sama ada penganut Buddha dan Hindu juga pada satu hari nanti akan membuat tuntutan untuk menggunakan kalimah “Allah”.

“Saya agak risau apabila kita meleretkan isu penggunaan kalimah Allah dengan penganut agama lain.

“Kita kena membezakan isu yang hadapi sekarang. Bagi saya soalan itu tidak harus timbul, tidak harus dikaitkan dengan isu lain,” kata beliau sambil menambah, masalah semasa secara tidak langsung berkaitan dengan masalah tiadanya keyakinan diri di kalangan masyarakat negara ini.

“Malah masalah ini wujud di negara lain seperti Amerika Syarikat,” katanya.

Oleh itu syor beliau, masyarakat perlu digalakkan untuk mengetahui agama-agama lain secara mendalam tanpa memencilkan diri mereka daripada pengetahuan tentang agama lain.

Dr Mohd. Farid Mohd Shahran dari Jabatan Usuluddin dan Perbandingan Agama, Universiti Islam Antarabangsa berpendapat soal yang perlu diberi penekanan ialah aspek penterjemahan perkataan Tuhan dan Allah bagi mengelakkan kekeliruan di kalangan umat Islam dan bukan Islam.

“Kita tidak harus lari dari isu sebenarnya. Bagi saya apa yang disuarakan oleh orang Islam ada asasnya walaupun ada yang mengambil kesempatan daripada isu ini.

“Isunya bukan soal monopoli, siapa yang hendak menguasai kalimah Allah. Kalimah Allah sudah sebati dengan umat Islam dan ia membawa makna yang berbeza.

“Oleh itu isunya sekarang ialah soal penterjemahan,” kata beliau yang berpendapat tajuk forum “Allah: Siap Yang Punya” tidak sesuai dengan isu semasa yang timbul.

Turut mengambil bahagian dalam forum ini sebagai ahli panel ialah aktivis Hasmi Hashim, pendakwah Yayasan Maklumat dan Perkhidmatan Islam, Shah Kirit Kakulai Govindji dan Dr Khalif Muammar A. Harris dari Institut Alam dan Tamadun Melayu (Atma). -MI

BN Nak Naikkan Lagi Harga Gula. Tersenyum Lebar Tauke Baru Gula.

Laporan akhbar semalam menyatakan harga gula bakal naik lagi.

Laporan MSTAR menyebut tiada jaminan harga gula akan kekal pada RM1.65 sehingga hujung tahun ini selepas penarikan subsidi sebanyak 20 sen yang berkuat kuasa 1 Januari lalu.

Bagaimanapun, Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNK), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menegaskan, sebarang kenaikan selepas ini akan dibuat selepas memproleh persetujuan Kabinet.

Katanya, kerajaan tidak akan sewenang-wenangnya menaikkan harga bahan makanan itu.

"Buat masa ini harga gula kekal seperti yang diumumkan sebelum ini, namun begitu saya tidak dapat memberi jamiman harga tersebut tidak akan dinaikkan untuk dua ke tiga tahun akan datang.

"Sebarang kenaikan kita perlu berbincang di peringkat Kabinet sebelum membuat sebarang kenaikan harga," katanya ketika ditemui selepas memberi taklimat kepada Exco Pergerakan Pemuda, Wanita dan Puteri Umno mengenai subsidi kerajaan di sini hari ini.

Pada 1 Januari lalu, kerajaan menarik subsidi gula sebanyak 20 sen menjadikan harganya kini RM1.65 sekilogram di Semenanjung manakala di Malaysia Timur berharga RM1.75 sekilogram.

Beliau turut menyeru rakyat Malaysia supaya menerima kenaikan ini sebagai peringatan dan langkah positif dalam menjaga kesihatan.

Benarkah begitu?

CheguBard sebelum ini telah membuat ulasan menarik mengenai kenaikan harga gula. Ada beberapa perkara yang wajar diketahui hal-hal di sebalik langkah kerajaan menaikkan harga gula.

Penipu itu Bn ingat tak masa Najib alTantuya lancar manifesto PRU 2008 dia umum sekali minyak tidak akan naik tahun ini tetapi bukankah 2008 selepas menang PRU, rakyat diperas dengan kenaikan harga minyak maknanya Bn penipu....

Tahun 2009 menyaksikan banyak tinggal misteri, altantuya terus misteri, PKFZ terus menyedut wang rakyat, penutup enjin besar pula dikatakan hilang sedangkan dijual demi keuntungan...

Pembuka 2010 rakyat mendapat hadiah gula naik harga, seperti biasa bila naik harga pasaran dunia akan dijadikan hujah. Kononya KERAjaan terpaksa membenarkan kenaikan harga kerana untuk elak terus bayar subsidi.... bayar subsidi kepada siapa....

Tahukah kita gula ialah barang kawalan yang diberikan hak monopoli.... dulu Robert Kwok (mertua seorang ahli Parlimen Umno) menjadi manusia paling kaya kerana diberi hak mutlak berniaga gula oleh regim. Dia bukan setakat meniaga gula tetapi menerima bayaran bagi subsidi gula berbilion ringgit. Apa istimewanya dia ?

Kemudian tempat beliau telah diambil oleh Syed Mokhtar al Bukhary juga kroni Umno yang adiknya didapati terlibat menyeludup wang ke luar negara baru - baru ini.


Bagi cheGuBard kenaikan harga runcit gula bagaikan "Hadiah Tahun Baru" yang dianugerahkan kepada rakyat oleh kerajaan Barisan Nasional.

impak daripada kenaikan harga runcit gula akan mencetuskan inflasi naik berlaku dalam negara. Rakyat terutamanya pekerja terpaksa menanggung semua kos kenaikkan tersebut tetapi bukannya pengeluar.

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) mengumumkan kenaikan harga gula sebanyak 20 sen kepada RM1.65 sekilogram di Semenanjung, serta RM1.75 sekilogram di Sabah dan Sarawak.

Polisi ini dilaksanakan khususnya sebagai "Hadiah" kepada Raja Gula yang baru di negara kita. Syed Mokhtar.

Pada tahun 2009 Menteri Perdangangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Ismail pernah berkata subsidi gula akan diperincikan, laporan penuh akan dibawakan untuk dibahas dan diluluskan di Parlimen. Akan tetapi, pengumuman yang tergesa-gesa tersebut ternyatanya kredibiliti kerajaan Barisan Nasional harus dipertikaikan.

Slogan 'Satu Malaysia, Rakyat didahulukan' menjadi janji kosong yang mengabaikan nasib rakyat Malaysia sahaja, kini rakyat semakin diseksakan.

Kini kerajaan telah menaikkan salah satu harga runcit barang kawalan, dan roti putih juga dikeluarkan daripada skim barangan kawalan harga. Tambahan pula mekanisme baru subsidi petrol juga akan dikemukakan pada Mei yang akan datang. Dijangkakan bahawa tahun ini akan menambahkan beban rakyat kerana mencetusnya cabaran inflasi semakin melambung naik.

Yang pasti kapitalis yang rapat dengan regim akan terus kaya dan rakyat akan terus derita.....

Dalam isu gula ini cheGuBard geli dengar tajuk berita mStar "TAMBAH SUBSIDI SEBANYAK RM260 JUTA JIKA HARGA GULA KEKAL" kononya nak gambarkan pengorbanan KERAjaan. Ia bukan pengorbanan tapi sebenarnya menggambarkan kebangangan mengurus.

BELI KAPAL SELAM RAZAK BAGINDA JADI KAYA

BUAT LADANG TEBU - SAMPAI KIAMAT DAPAT GULAUlasan tukartiub lebih menarik:

KAH KAH KAH…

woit… YANG PERGI BANGANG BELI KAPAL SELAM SAPA SURUH…kah kah kah…

woit… YANG JADI BANGANG BELI SUKHOI SAPA MINTA… kah kah kah..

kah kah kah… DUA BILION RINGGIT BELI KAPAL SELAM… KALAU DI GUNAKAN MEMBUKA LADANG TEBU… SAMPAI KIAMAT GULA MURAH… kah kah kah…

woit…KALAU DUIT BUAT LITAR SEPANG DIGUNAKAN UNTUK BUKA LADANG TEBU…. MALAYSIA SUDAH MENJADI PENGELUAR GULA…kah kah kah..

woit…DUIT 12 BILION HANGUS DI PROJEK PKFZ… KALAU DI GUNAKAN UNTUK BUKA LADANG TEBU…. SATU DUNIA BOLEH DAPAT AIR TEBU…kah kah kah..


dan yang terkini dari tukartiubwarga satu malaysia dinasehatkan untuk mengurangkan pengambilan gula
warga satu malaysia dinasehatkan untuk menjaga kesihatan
warga satu malaysia dinasehatkan untuk bersenam setiap hari
warga satu malaysia dinasehatkan untuk mengeluarkan peluh

warga sehat negara berjaya
warga sehat jalan bergaya
warga sehat panjang usia

buatlah senaman aerobik setiap hari
tetapi jangan lakukan apa yang dilihat
inilah senaman ahli profesional
nanti koyak lutut kah kah kah