13 Mac 2015

[VIDEO] Golongan TAKSUB Itu Adalah Golongan Melampaui Batas


Ampu, tak boleh ditegur menular dalam PAS'

Budaya mengampu dan tidak boleh ditegur kini merupakan antara masalah yang terdapat dalam PAS, kata Ahli Parlimen Sepang Mohamed Hanipa Maidin.

Mengulas isu pemilihan presiden dan perpecahan dalam PAS, Hanipa berkata ada segelintir "ustaz-ustaz bermasalah" yang tidak boleh menerima sekiranya teguran dibuat terhadap Presiden Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Tanpa menamakan mana-mana individu, peguam itu mendakwa, terdapat juga segelintir mereka yang hanya membodek dan tidak menegur jika terdapat kesalahan yang dilakukan oleh ppresiden parti.

"Kebanyakan ustaz-ustaz ini memang bermasalah dalam PAS sekarang ini. Saya cakap bukan kerana saya tak sayang. Kalau saya tak sayang mereka, saya tak cakap.

"Saya selalu tegur dalam mesyuarat dan di luar mesyuarat. Mereka yang tak mahu mengaku presiden ada kelemahan, dia tahu presiden lemah, tapi tak mahu tegur. Ini masalah.


"Saya selalu cakap, mereka (ustaz) yang sebenarnya merosakkan presiden. Mereka yang tak mahu menegur presiden dan merasakan semua yang dilakukan (presiden) sempurna. Ini sebenarnya yang merosakkan PAS. Mengampu ini dalam mana-mana pertubuhan dia memang menghancurkan.

"Ini masalah dalam PAS, selagi kita tak mengaku benda ini, jangan harap kita boleh pergi ke depan. PAS kena mengakuinya," katanya dalam forum 'Ke mana PAS tanpa Nik Aziz?' anjuran Malaysiakini malam tadi.

Hanipa yang juga ahli jawatankuasa PAS Pusat itu berkata parti juga memerlukan seorang presiden yang bukan sahaja boleh menjadi wakil kepada parti tetapi turut mewakili Malaysia.

Sehubungan itu, Hanipa berkata, segala teguran terhadap Hadi yang juga MP Marang, perlu diambil bagi memastikan ia tidak merugikan parti pada masa akan datang.

"Presiden PAS bukan sahaja mewakili PAS tetapi (mewakili Malaysia), barulah orang yakin PAS boleh mentadbir. Ini tidak mewakili Malaysia, tidak masuk akal. Orang dalam PAS ini kena keluar daripada mentaliti terkepung yang kamu bina sendiri.

"Kita selalu ditarbiyah mesti ikhlas pada parti, jadi kalau kita ada kepentingan peribadi, kita tak boleh terus hidup. Ini akan merugikan PAS. PAS tak boleh lari, jangan anggap (teguran) orang luar tak penting,"
kata Hanipa lagi. -mk


Dedah kelemahan Hadi elak PAS terus rosak, kata pemimpin

Sikap pihak tertentu yang terus mencanangkan kesempurnaan Datuk Seri Abdul Hadi Awang tanpa mendedahkan kelemahan presiden PAS itu hanya akan membawa kerosakan kepada parti, kata Mohamed Hanipa Maidin.

Ahli jawatankuasa PAS pusat itu berkata, pimpinan perlu berani menyatakan masalah yang sedang dihadapi parti bagi membolehkan ia diselesaikan.

“Saya sering tegur dalam mesyuarat, mereka yang rosakkan presiden PAS ialah mereka yang menyokong presiden bawa rebah,” kata ahli Parlimen Sepang itu pada sebuah forum bertajuk “Ke mana PAS tanpa Tuan Guru Nik Aziz”, anjuran portal Malaysiakini di Petaling Jaya, malam tadi.

“Mereka tidak mahu menyatakan presiden ada kelemahan, berasakan presiden semuanya sempurna. Inilah golongan yang merosakkan PAS. Dia tahu presiden lemah tetapi tak menyuarakannya.”

Hanipa berkata apa yang berlaku kepada Hadi kini mirip sebagaimana yang digambarkan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad semasa beliau menerajui kerajaan.

Katanya, Dr Mahathir pernah menceritakan segala apa yang dilakukannya dianggap betul kerana tiada siapa yang berani menegur.

“Beliau juga menceritakan bagaimana dalam sebuah kerajaan, apabila raja terlampau takut ditegur, suatu hari raja berbogel, orang boleh kata cantik, padahal raja berbogel,” katanya.

Hanipa yang juga seorang peguam itu turut mengulas kenyataan mursyidul am PAS yang baru Datuk Haron Din yang menggesa Hadi dikekalkan sebagai presiden.

Katanya, kenyataan Haron itu berbeza dengan pendirian yang dipegang selama ini oleh Allahyarham Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

“Ini bagi saya tidak sepatutnya keluar daripada mulut mursyidul am yang menggantikan Nik Aziz. Saya bukan tak hormat Haron tetapi kita perlu hormat mereka yang mendraf perlembagaan PAS.

“Jangan kita menganggap perwakilan seolah-olah tiada nilai dalam PAS sehingga terus dihimpit mesti pilih (calon tertentu). Maknanya kita tak hormat perlembagaan PAS sedangkan kewujudan mursyidul am pun daripada perlembagaan PAS,” katanya.

Semalam, Haron menyifatkan belum tiba masanya untuk menukar presiden PAS dan ahli parti itu perlu taat kepada Hadi.

“Riak dan maklum balas daripada masyarakat, sejauh yang saya dapat rasakan adalah kebanyakan ahli PAS rasa belum perlu tukar presiden.

“PAS Kota Baru sahaja yang suarakan (tentang penukaran itu),” katanya kepada Sinar Harian.

Hanipa berkata ulama PAS pada hari ini walaupun arif dalam soal hukum-hakam agama tetapi mereka gagal memahami landskap politik semasa.

Katanya, golongan berkenaan hidup dalam dunia yang mereka bina sendiri dan terkepung dalam ketakutan serta kegelisahan.

“Mereka yang balik dari Timur Tengah, kalau daripada segi menghafaz, tafsir hadis dan al-Quran ini sempurna tetapi gagal memahami realiti. Kalau tanya isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB), dia pun tak tahu 1MDB. Ini realiti dalam PAS.

“Sekarang ini kepelbagaian dianggap satu ancaman dan menyusahkan maka lahirlah istilah ‘walla’ dan sebagainya,” katanya.

Forum yang turut dibarisi panelis seperti Ketua Pemuda PAS Suhaizan Kayat, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Hulu Kelang Saari Sungib, Pengerusi Islamic Renaissance Front Dr Ahmad Farouk Musa dan Ketua Pengarang Malaysiakini Fathi Aris Omar itu turut dihadiri kira-kira 50 orang semalam.

Forum itu dipengerusikan oleh Pengarang Malaysiakini Jimadie Shah Othman
-TMI


ULASAN GB

GB selalu mengulas dengan menyatakan bahawa golongan yang mempertahankan Haji Hadi bukan kerana wala, tetapi kerana TAKSUB sehingga perkara yang salah pun dipertahankan. Malah ada yang ketaksubannya termasuk di dalam kategori "melampaui batas" sehingga mengugut (seperti kes Safwan Anang), berdemo untuk menurunkan pemimpin jemaah sendiri (kes Mokhtar Senik & the geng) mencedera (seperti di dalam kes Aduka) dan mengikut sifat-sifat syaitaniah lain seperti berkahak tuii, memaki, menjebonkan orang dan seumpamanya seperti yang dilakukan oleh papagomo-papagomo versi PAS seperti El-Haraki, Tok Usin Ceroi, Al-Bangi, Huzir Sulaiman dan seumpamanya dan mereka mendakwa mereka kumpulan ulama!

Allahyarham TG Fadzil Noor pernah menyatakan bahawa pimimpin PAS boleh dikritik. Tetapi golongan taksub Hj Hadi tidak boleh menerima jika Hj Hadi dikritik


Ketua Ulama Sedunia, Yusuf al-Qaradhawi sendiri di dalam Fiqh al-Ikhtilaf, ms. 192. berkata:

"Telah diketahui dengan pasti bahawa tidak ada kewajipan kecuali apa yang diwajibkan oleh Allah dan Rasul-Nya. Sedangkan Allah dan Rasul-Nya tidak mewajibkan kita mentaati orang-orang tertentu sekalipun memiliki ilmu yang luas... Tindakan itu bererti menempatkan para imam mazhab sebagai pembuat syari‘at atau menganggap pendapat mereka sebagai dalil syari‘at yang tidak boleh dibantah.. sehingga menyerupai perbuatan para Ahli Kitab yang menjadikan rahib-rahib dan pendeta-pendeta mereka sebagai tuhan selain Allah."

Di dalam soal mazhab juga kita tidak dibenarkan untuk taksub dan taqlid, inikan pula di dalam berorganisasi seperti PAS.

Golongan yang melampau batas itu akan tetap menerima hukuman tak kiralah samada dia seorang Mursyidul Am sekalipun kerana sesungguhnya Allah tidak menyukai orang yang melampaui batas sepertimana peringatanNya berkali-kali di dalam Al-Quran:

Innallaha la yuhibbul musrifiin
Sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang melampaui batas

Sokongan Bukan Islam Terhadap PAS Merudum... Penyelesaiannya?


Sokongan bukan Islam pada PAS merosot'

Ketua Pemuda PAS Suhaizan Kaiat mengakui sokongan bukan Islam terhadap parti itu membimbangkan ketika ini ekoran pelbagai isu yang melanda termasuk kemelut dalaman dan hudud.

Sekarang, katanya, berbeza dengan keadaan dalam pilihan raya umum lalu apabila majoriti golongan itu menyokong kuat PAS.

"Cukuplah saya kata bahawa nilai (penurunan) itu membimbangkan kita, dan harus diusahakan sesuatu (tindakan)," katanya yang mengakui situasi itu sedia dimaklumi oleh kepimpinan pusat PAS.

Justeru, katanya, cabaran kini untuk memberikan keyakinan kembali kepada golongan itu kerana ia dianggap “cabaran besar” buat parti Islam itu.

Beliau menjawab soalan mengenai sokongan bukan Islam terhadap PAS ketika ini selepas PAS berdepan beberapa isu panas dan kemelut dalaman sejak akhir-akhir ini.

Pada pilihan raya umum lalu, banyak kerusi dimenangi PAS hasil sokongan bukan Islam khususnya di kawasan bandar. Antara kawasan itu termasuk di Kelana Jaya dan Kota Raja.

Bermula isu MB S'gor

Diwawancara Malaysiakini, Suhaizan berkata antara isu mula menggelegak apabila berlaku pergeseran dalaman PAS bermula daripada isu penggantian menteri besar Selangor.

"Semua itu memberi kesan, sebab mereka menaruh harapan yang tinggi (kepada PAS). Mungkin ada perkara itu, tak selari dengan apa yang mereka impikan.

"Macam jual barang. Barang itu kadang-kadang orang terima. Kadang-kadang tak. Tapi kita sebagai penjual, tak bolehlah marah pembeli.

"Kita yang harus mengubah barang itu, bagaimana untuk dipasarkan," katanya.

Mengulas berhubung kedudukan PAS dalam Pakatan Rakyat, Suhaizan berkata majoriti ahli PAS mahu parti itu bersama gabungan pembangkang selagi tidak bertentangan dengan syariat Islam.

Menurutnya lagi, jika persefahaman politik yang dibentuk melanggar hukum syarak, Majlis Syura PAS akan membuat keputusan baru mengenai perkara itu.

Bekas pensyarah Universiti Teknologi Malaysia (UTM) itu juga tidak menolak kemungkinan perwakilan akan membangkitkan isu kedudukan PAS dalam Pakatan, pada muktamarnya Jun ini, berbanding isu-isu semasa dalam negara.

ULASAN GB

Penyelsaiannya? Mudah. Ahli-ahli PAS perlu menjadikan Muktamar tahun ini sebagai medan untuk memilih pemimpin yang ingin bersama Pakatan Rakyat.