8 Jul 2011

Himpunan BERSIH 2.0 Serentak Di 24 Bandaraya Dunia Esok!

Dengan pihak berkuasa meningkatkan tekanan menjelang perhimpunan di Stadium Merdeka esok, BERSIH 2.0 Global meminta rakyat Malaysia di seluruh dunia supaya turut berhimpun padaazlan masa yang sama, sebagai tanda sokongan kepada pilihan raya yang bebas dan adil.

Dalam kenyataannya, BERSIH 2.0 Global, menggesa supaya perhimpunan diadakan serentak di 24 bandaraya di 15 negara di Eropah, Asia Timur, Australasia dan Amerika.

"Di mana pun berada, kita hendaklah memakai baju-T kuning serta membawa sepanduk, belon dan plakad kuning bersama slogan menyokong pilihanraya yang bersih dan adil di Malaysia," kata wakil gerakan global itu.

"Kami bersuara kerana kita hidup di negara demokrasi yang terbuka di mana kebebasan bersuara dan berhimpun secara aman dan hak untuk mengadakan demonstrasi adalah satu norma dan bukannya pengecualian.

"Seperti kes perhimpunan di Kuala Lumpur, kami berhasrat untuk berhimpun secara aman dan bermaruah, serta kita akan berbuat demikian tanpa takut dengan meriam air, gas pemedih mata, intimidasi polis, atau tangkapan sewenang-wenangnya kerana berpakaian kuning.

"Kami, rakyat biasa Malaysia di seluruh dunia, menyokong BERSIH 2.0 kerana kita boleh dan kerana kita sepatutnya (berbuat demikian)."

Rangkaian Perpaduan Global BERSIH 2.9 menegaskan bahawa kini menjadi tanggungjawab Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk "memenuhi tugas dan tanggungjawabnya" dengan mengakui "kehendak rakyat" dan untuk membenarkan perhimpunan tersebut diteruskan secara aman. -mk

Ulasan GB

Pemerintahan kuno rejim Najib bersama polis yang lebih kuno menganggap rakyat bodoh wajar ditentang habis-habisan.

Mengapa GB katakan mereka kuno?

Kerana mereka masih mahu mengekalkan kuasa dengan cara kekerasan, dengan cara ugutan, dengan cara memanipulasi SPR, dengan cara penipuan, dengan cara tekanan, dengan cara tangkapan, dengan cara yang jijik seperti mewujudkan kisah-kisah dongeng seperti terjumpanya parang dan bom molotov coktail untuk memburukkan BERSIH, malah tanpa segan silu menggunakan mimbar jumaat cuba mempengaruhi rakyat untuk membenci BERSIH.

Kita merasa hairan di zaman era internet ini, di zaman digital ini, mentaliti pemimpin negara dan polis masih terjajah dengan pemikiran lapuk sedemikian sedangkan rakyat sedunia sudah mara ke depan menghormati kebebasan rakyat berhimpun dan bersuara.

Didokong pula oleh media massa yang juga bermentaliti kuno sama seperti menteri-menteri kabinet Malaysia yang diterajui UMNO BN.

Tidak hairan di satu ketika baru-baru ini, pemimpin Papua New Guinea menyifat negaranya saling tak banyak beza dengan Malaysia!


Pemimpin PAS Dan Pakatan Tetap Hadir Esok Walaupun Ada Larangan

Pemimpin PAS tetap turun menyertai Himpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai (jam 2 petang esok) meskipun terdapat larangan berada di Kuala Lumpur seperti perintah mahkamah yang dikeluarkan semalam.

Dalam keputusan berdasarkan permohonan sebelah pihak polis kepada mahkamah itu, hampir semua pemimpin tertinggi PAS termasuk dalam 91 individu yang dihalang berada di ibu negara pada esok hari.

Naib Presiden PAS, Haji Salahudin Ayub menegaskan pemimpin dan ahli PAS tetap akan hadir ke perhimpunan rakyat di Stadium Merdeka dalam usaha menuntut pilihan raya bersih dan telus dalam negara.

Beliau menyifatkan tindakan BN menggunakan mahkamah untuk keluarkan larangan menghalang 91 individu berada di KL esok hari sebagai tidak demokratik.

Jelasnya, tindakan menghalang dan mengugut itu jelas bertentangan dengan titah khas Seri Paduka Yang Dipertuan Agong, Sultan Mizan yang mahu semua pihak berunding.

"Tindakan menghalang itu jelas bertentangan dengan ruh dan semangat titah baginda," tambahnya yang juga termasuk dalam senarai 91 individu yang dihalang.

Pengarah Jabatan Pilihan Raya PAS, Dr Hatta Ramli pula berkata, pimpinan Pakatan Rakyat kekal mantap untuk jayakan himpunan Bersih itu meskipun terdapat berbagai halangan.

Dalam satu kenyataannya, beliau yang juga dihalang berkata, setakat ini belum menerima sebarang surat secara hitam putih tentang keputusan mahkamah majestrit itu.

"Jika benar, ini merupakan satu bentuk pencabulan hak saya untuk bergerak secara bebas dalam negara sendiri.

"Pemerintah semakin tenggelam punca dalam menghadapi kebangkitan rakyat," tegasnya.

Penegasan sama turut dibuat ketika menyampaikan ucapan dalam Majlis Pelancaran Gerakan Pilihan Raya Adil dan Telus di Seksyen 18, dekat sini, malam tadi.

Sementara itu dalam jawapan ringkasnya. AJK PAS Pusat, Haji Khalid Samad berkata, tindakan ini membuktikan pemimpin BN sudah tidak siuman.

Seorang lagi AJK PAS Pusat, Mazlan Aliman pula hanya ketawa geli hati dengan tindakan ini sambil menyatakan akan terus hadir. -HD


Pemimpin Pakatan tak akan hirau larangan ke KL

Di sebalik larangan polis ke atas 91 individu berada di Kuala Lumpur, pemimpin Pakatan Rakyat akan tetap turun bersama orang ramai yang akan berhimpun di Stadium Merdeka esok.

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika ditanya di laman sosial tweeter sama ada mereka akan ke Kuala Lumpur esok, menjawab, “Pemimpin Pakatan Rakyat akan hadiri”.

Semalam, polis mengeluarkan senarai beberapa individu yang dilarang memasuki ibu negara termasuk Anwar, Mursiyidul Am PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat, timbalan presiden PAS Mohamad Sabu dan pemimpin veteran DAP Lim Kit Siang.

Sementara itu naib presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar yang merupakan antara 91 individu berkenaan, mempersoal kenapa beliau dihalang untuk ke pejabatnya sendiri di bangunan PAS Jalan Raja Laut esok.

Katanya, adalah tidak kena, perintah larangan daripada majistret yang diperolehi polis, turut menghalangnya ke tempat kerja.

"Saya tak kisah kalau tidak dibenar ke tempat lain, tapi takkan pejabat sendiri pun tak boleh," katanya kepada Harakahdaily.

Turut mempersoalkan tindakan kerajaan itu adalah ahli exco kerajaan Selangor, Teresa Kok.

Dalam satu kenyataan, Kok berkata perintah larangan mahkamah itu adalah ultra vires dan melampaui kuasa yang termaktub dalam Artikel 10 dalam Perlembagaan Persekutuan.

“Tindakan polis tersebut jelas dibuat demi menjaga kepentingan politik kerajaan BN.

“Berikutan dengan perjumpaan dengan Yang di-Pertuan Agong, Pengerusi BERSIH 2.0 Ambiga Sreenevasan telahpun mengumumkan bahawa jawatankuasa BERSIH 2.0 sudi menerima tawaran Perdana Menteri Najib Razak supaya mengadakan perhimpunan menuntut pilihan raya bersih dan adil di dalam stadium.

“Namun begitu, Menteri Dalam Negeri Hishammuddin Hussein dan polis masih lagi menghambat BERSIH 2.0 dengan tindakan kuku besi, dan mereka masih lagi mengisytiharkan BERSIH 2.0 sebagai pertubuhan haram,” katanya.

Menurut Teresa tindakan polis menekan demokrasi, mengaibkan hak perlembagaan dan mengadakan sekatan jalan menunjukkan mereka tidak menghormati institusi diraja dan titah Seri Paduka.

“Bagi diri saya selaku ahli parlimen Seputeh, perintah mahkamah yang melarang saya hadir di pusat bandar Kuala Lumpur merupakan halangan bagi saya untuk menjalankan tugas untuk mengawasi perhimpunan BERSIH 2.0 selaku ahli parlimen Seputeh.

“Lebih-lebih lagi, saya bekerja dan tinggal berhampiran pusat bandar Kuala Lumpur. Tidakkah perintah mahkamah ini juga telah menjadikan saya seolah-olah di bawah tahanan rumah (house arrest)?” soalnya.
Ahli parlimen Shah Alam, Khalid Samad pula berkata akan tetap menghadiri himpunan aman BERSIH 2.0 walaupun namanya disenaraihitamkan daripada memasuki Kuala Lumpur esok.

Ini kerana beliau belum mendapat apa-apa dokumen rasmi dari Polis di-Raja Malaysia (PDRM).

Menurut Khalid, beliau tidak faham mengapa larangan tersebut dikeluarkan walhal pihak penganjur berkali- kali memberi jaminan bahawa himpunan itu akan berlangsung secara aman.

"Saya pun tak faham di mana logiknya, seperti yang diulang berkali-kali, BERSIH ini bukan bertujuan mahu mencetuskan huru-hara tetapi kita ni perhimpunan aman, jadi jangan samakan BERSIH dengan Israel."

"BERSIH ni bukan pertubuhan haram, ia satu program anjuran 62 NGO yang sah yang berdaftar. Ia merupakan program dan bukan pertubuhan, lalu saya takk faham apa alasan dan hujah pihak polis dalam perkara ini," katanya.

Sementara itu, Pengerusi Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Badrul Hisyam Shaharin berkata beliau masih tidak menerima apa-apa dokumen rasmi dari polis dan tetap akan menghadiri himpunan BERISH 2.0 esok.

Menurut Badrul, dokumen rasmi menghalang beliau dan 90 individu lagi daripada memasuki kawasan Kuala Lumpur esok, sepatutnya dikeluarkan lebih awal bagi membolehkannya memberikan maklum balas.

"Secara undang-undang teknikalnya saya tak pasti saya dapat ke tidak, kalau ada perintah mahkamah dia (polis) harus hantar kepada saya, perintah mahkamah tak boleh beritahu melalui media, saya pun sibuk dan saya tak tahu apa yang dilaporkan oleh media." katanya kepada TV Selangor.

Menurut beliau, kerajaan tidak pernah mengiystihar Kuala Lumpur dengan perintah berkurung, darurat dan sebagainya, justeru tidak ada alasan untuk polis menghalang 91 individu daripada menghampiri ibu negara.

"Itu terpulang kepada pihak polis atau penguatkuasaan undang-undang menyebut negara ini ada hukum dan saya perlu dimaklumkan secara rasmi mengenai perintah tersebut, saya setakat waktu ini, saya tidak dapat sebarang makluman," katanya. -mk


46 Peguam PAS Mula Bertugas Malam Ini

Kuala Lumpur, 8 Julai: 46 peguam PAS akan mula bertugas jam 10 malam ini bagi memberikan khidmat kepada peserta perhimpunan Bersih 2.0 di ibu negara esok.

Gambar: Lima dari 46 peguam PAS yang akan bertugas mulai malam ini

Mereka memenuhi pejabat Agung PAS bagi mengikuti taklimat tugas mereka dan menerima pakaian khas yang akan mereka gunakan sepanjang menjalankan tugas itu.

Pasukan yang diketuai oleh Pengerusi Lajnah Undang-undang PAS, Haji Asmuni Awi itu akan berada di semua kawasan yang dijangka akan ada orang yang berhimpun sempena perhimpunan itu.

Di samping mempunyai nombor hotline, mereka juga akan berada di stesyen-stesyen yang ditetapkan mengikut giliran tugasan mereka.

46 peguam ini tidak termasuk 120 peguam yang disediakan oleh Majlis Peguam untuk menyeliakan perhimpunan Bersih 2.0 ini.

Selain mengiringi pimpinan PAS, para peguam ini akan berada di pusat-pusat tahanan sementara yang dijangka akan dibuka oleh polis untuk menahan peserta perhimpunan kali ini.

Mereka akan bertugas dari jam 8 pagi esok hinggalah jam 2 pagi ekoran tindakan polis mengetatkan sekatan terhadap perhimpunan ini.

Antaranya mendapat perintah dari mahkamah terhadap 91 pemimpin Bersih, PAS, PKR, DAP, Pemuda Umno dan Perkasa.

Perintah larangan itu diperolehi polis Kuala Lumpur daripada majistret untuk menghalang 91 pemimpin daripada tiga kumpulan utama yang merancang untuk berhimpun pada 9 Julai.

Perintah berkenaan melarang semua individu tersebut – daripada PERKASA, BERSIH 2.0 dan PATRIOT supaya tidak hadir atau mengambil bahagian dalam perhimpunan berkenaan.

Timbalan ketua polis Kuala Lumpur Senior Asisten Komisioner Datuk Amar Singh Ishar Singh (kanan, tengah) berkata, pelanggaran perintah berkenaan merupakan satu kesalahan di bawah Seksyen 188 Kanun Keseksaan.

(Salah seorang peguam PAS, Mohd Fikah Sanusi dengan pakaian rasmi yang akan dipakai oleh mereka esok)

"Perintah larangan ini adalah untuk mengelakkan dari perbuatan yang boleh mengganggu ketenteraman awam atau mendatangkan bahaya kepada nyawa atau keselamatan manusia," katanya yang membacakan satu kenyataan.

Seramai 66 orang invididu yang dinamakan dalam perintah larangan bagi kumpulan BERSIH 2.0 termasuk pengerusinya Datuk Ambiga Sreenevasan, timbalan presiden PAS Mohamad Sabu dan aktivis Hishamuddin Rais.

Seramai 14 orang daripada kumpulan PERKASA pula termasuk presidennya Datuk Ibrahim Ali serta barisan pemimpin tertingginya – Datuk Ab Rahman Ab Bakar dan Syed Hassan Syed Ali.

Polis turut mendapat perintah larangan bagi menghalang seramai 11 orang pemimpin pemuda Umno yang mendukung Perhimpunan PATRIOT termasuk ketuanya Khairy Jamaluddin Abu Bakar serta Datuk Megat Firdouz Megat Junid dan Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican.

Turut disenaraikan adalah beberapa pemimpin Pakatan Rakyat seperti Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim, Mursyidul Am PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat dan pemimpin veteran DAP Lim Kit Siang. -hd


Ulasan GB

Dengan adanya berita di atas, terbatallah SMS-SMS palsu yang beredar yang mendakwa kononnya pucuk pimpinan PAS memutuskan individu yang dutahan pihak berkuasa semasa demo perlu menguruskan guaman sendiri kerana dikatakan pihak PAS tidak menyediakan khidmat guaman.

SMS yang berkeliaran itu untuk menakut-nakutkan ahli PAS daripada menghadiri himpunan aman BERSIH esok.

JANGAN TAKUT!

Tengkorak Kepala Ayu Sudah Ditemui

Johor Bharu: “Alhamdulillah, biarpun sedih dengan nasib menimpa anak kesayangannya kami, saya tetap bersyukur kerana polis menemui semua cebisan mayat termasuk tengkorak, sekali gus mempercepatkan urusan pengebumian.

“Saya berterima kasih kepada semua yang terbabit terutama pihak berkuasa yang bertungkus-lumus melakukan pencarian itu,” kata Qomarodin Bajuri, 43, bapa remaja yang dibunuh kejam sebelum dikerat dan dibakar di sini, semalam.

Anaknya, Nurrahayu, 16, dipercayai dibunuh selepas ditinggalkan berseorangan berhampiran sebuah pondok pengawal keselamatan berdekatan rumah keluarganya di Pekan Seri Alam, dekat sini.

Menurut Qomarodin, sejak kehilangan anaknya itu mereka sekeluarga sedih dan bimbang hingga diberitahu sebahagian jenazahnya ditemui di dua lokasi berbeza.

Katanya, berita mengenai penemuan hampir semua cebisan jenazah termasuk kepala sedikit sebanyak mengubat kerinduan keluarga dan melegakan kerana dapat mengebumikannya dengan sempurna.

“Saya menerima panggilan dari polis dan dibenarkan menuntut jenazah Ayu bermula semalam selepas hampir semua cebisan jenazah termasuk serpihan tulang dan tengkorak ditemui.

“Kami akan membuat tuntutan di Hospital Sultan Ismail (HSI) hari ini sebelum melakukan solat jenazah di Surau Al-Ikhlas di Pulai Utama, di sini, selepas selesai solat Jumaat. “Walaupun belum melihat keadaan mayat Nurrahayu, saya dan keluarga bersedia dan reda kerana lebih penting kami mengebumikannya dengan sempurna dan berpusara.

“Bagaimanapun, kami belum membuat keputusan di mana akan mengebumikannya sama ada di tanah perkuburan Gelang Patah atau di Kangkar Pulai esok (hari ini),” katanya. -hm

Berita sebelum ini (klik):

TERKINI: Permit BERSIH Tidak Diluluskan Pula

Polis Kuala Lumpur Senior Asisten Komisioner Datuk Amar Singh Ishar Singh menafikan dakwaan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0) bahawa mereka telah diberikan permit bagi mengadakan perhimpunan mereka di Stadium Merdeka, esok.

Ketika dihubungi beliau berkata pihaknya tidak menyedari bahawa permit telah diluluskan.

"Setahu saya, tiada permit dikeluarkan untuk 9 Julai,” katanya.

Apabila didesak, beliau mengakui bahawa orang pertama yang akan mengetahui perkara itu adalah ketua polis daerah Dang Wangi Zulkarnain Abdul Rahman, tetapi kemungkinannya adalah kecil.

"Orang terbaik untuk disoal adalah Zulkarnain. Tetapi saya baru berhubung melalui telefon dengannya.

"Beliau tidak menyatakan apa-apa berhubung meluluskan permit,” kata Amar Singh.

Sebelum ini menulis pada laman sosialnya di Facebook dan Twitter, BERSIH 2.0 berkata mereka diminta datang ke balai polis Dang Wangi Kuala Lumpur untuk mengambil permit bagi mengadakan perhimpunan di Stadium Merdeka, esok

“BERITA BAIK! Balai Polis Dang Wangi telefon Bersih, minta kami datang ambil permit untuk himpunan aman di Stadium MERDEKA! Kini terserah kepada PM & Pengurusan Stadium Merdeka untuk membuat langkah sepatutnya,” tulis BERSIH.

azlanBagaimanapun kira-kira setengah jam kemudian, BERSIH menjelaskan terdapat salah faham berhubung perkara itu.

Katanya, ketika diminta ke balai polis, wakil itu telah tiga kali bertanya sama ada ia berkaitan dengan permit dan dijawapnya "ya".

“Sorry all, spoke too soon: Bersih rep asked 3 times "Is this a permit?" Police: "Yes", but now, police say "Actually it is a letter denying permission".

Sementara itu, ahli jawatankuasa pemandu BERSIH 2.0 Wong Chin Huat ketika dihubungi berkata BERSIH 2.0 akan mengadakan sidang akhbar pada jam 5.30 petang ini.

Permit Diluluskan Untuk Himpunan BERSIH 2.0?

BERSIH: Polis beri permit himpun di Stadium Merdeka

Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0) telah diminta untuk datang ke Balai Polis Dang Wangi, Kuala Lumpur untuk mengambil permit bagi mengadakan perhimpunan mereka di Stadium Merdeka, esok.

Menulis pada laman sosialnya di Facebook dan Tweeter, BERSIH 2.0 berkata mereka diminta berbuat demikian melalui sebuah panggilan telefon.

BERITA BAIK! Balai Polis Dang Wangi telefon Bersih, minta kami datang ambil permit untuk himpunan aman di Stadium MERDEKA! Kini terserah kepada PM & Pengurusan Stadium Merdeka untuk membuat langkah sepatutnya,” tulis BERSIH.

Sementara itu, ahli jawatankuasa pemandu BERSIH 2.0 Wong Chin Huat ketika dihubungi mengesahkan mereka telah diberikan permit berkenaan.

Katanya, BERSIH 2.0 akan mengadakan sidang akhbar pada jam 5.30 petang ini.

Sementara itu, Timbalan ketua polis Kuala Lumpur Senior Asisten Komisioner Datuk Amar Singh Ishar Singh ketika dihubungi berkata beliau tidak menyedari bahawa permit telah diluluskan.

"Setahu saya, tiada permit dikeluarkan untuk 9 Julai,” katanya.

Apabila didesak, beliau mengakui bahawa orang pertama yang akan mengetahui perkara itu adalah ketua polis daerah Dang Wangi Zulkarnain Abdul Rahman, tetapi kemungkinannya adalah kecil.

"Orang terbaik untuk disoal adalah Zulkarnain. Tetapi saya baru berhubung dengan telefon dengannya.

"Beliau tidak menyatakan apa-apa berhubung meluluskan permit,” kata Amar Singh. -mk

Keputusan Putrajaya Dicabar Di Mahkamah, BERSIH Tetap Berhimpun Esok

Bersih cabar keputusan Putrajaya, minta mahkamah batal pengharaman

KUALA LUMPUR, 8 Julai — Sekretariat Bersih 2.0 hari ini memfailkan permohonan mencabar keputusan Putrajaya mengisytiharkan gabungan 62 pertubuhan bukan kerajaan itu sebagai haram, yang dikuatkuasakan sejak 1 Julai lalu.

Permohonan difailkan oleh 14 anggota jawatankuasa pemandu Bersih 2.0 di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini.

Dalam tuntutan itu, yang dibuat ke atas Menteri Dalam Negeri, Ketua Polis Negara dan kerajaan Malaysia, plaintif meminta kebenaran untuk memohon semakan kehakiman bagi lapan relif.

Menteri Dalam Negeri, Ketua Polis Negara dan kerajaan Malaysia disenaraikan sebagai responden pertama, kedua dan ketiga.

Permohonan dibuat oleh Pengerusi Bersih 2.0 Datuk S. Ambiga (gambar) dan 13 ahli jawatankuasa pemandu gabungan itu.

Mereka ialah Dr Ahmad Farouk Musa, S. Arul Prakkash, K. Arumugam, Haris Fathillah Mohamed Ibrahim, Andrew Khoo, Liau Kok Fah, Maria Chin Abdullah, S. Subramaniam, Datuk Dr Toh Kin Woon, Wong Chin Huat, Datuk Yeo Yang Poh, Yeoh Yong Woi dan Zaid Kamaruddin.

Relif-relif yang dipohon termasuklah:

• Perintah certiorari untuk memasukkan perintah bertarikh 1 Julai, yang dibuat di bawah Seksyen 5 Akta Pertubuhan 1966 oleh responden pertama iaitu Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein, yang mengisytiharkan pergerakan Bersih 2.0 sebagai satu pertubuhan yang menyalahi undang-undang ke Mahkamah Tinggi untuk dibatalkan serta-merta

• Satu deklarasi bahawa perintah tersebut adalah tidak sah dan terbatal dan tidak berkesan

• Perintah larangan terhadap responden-respoden pertama dan kedua dan setiap satu daripada mereka yang melarang responden-responden pertama dan kedua tersebut dan setiap satu daripada mereka dan melalui pekerja-pekerja, pegawai-pegawai, ejen-ejen masing-masing dan semua individu yang bertindak di bawah kuasa dan arahan masing-masing daripada memasuki semua atau mana-mana premis, menggeledah dan menyita serta menahan semua atau mana-mana harta atau barang pemohon

• Perintah mandamus terhadap responden-responden pertama dan/atau kedua untuk memaksa responden pertama dan atau kedua, dan setiap satu daripada mereka untuk membebaskan atau memulangkan kepada pemohon-pemohon kesemua kemeja-T, plakad, akhbar, buku, pekeliling, representasi bergambar, terbitan berkala, risalah, poster, perisytiharan, akaun, cogan, senarai ahli, mohor, lambang, jata atau apa-apa lagi dokumen atau penulisan atau objek sekali pun yang mengandungi logo dan perkataan Bersih 2.0 kepunyaan pemohon dan setiap satu daripada mereka yang telah disita.


Mengikut permohonan yang dibuat hari ini, plaintif juga meminta agar perintah pengharaman digantung sementara menunggu perbicaraan dan pelupusan permohonan untuk semakan kehakiman ini. -TMI


BERSIH tetap berhimpun di Stadium Merdeka esok

Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0) tetap akan berhimpun di Stadium Merdeka esok.

Dalam satu kenyataan yang dimuat-naikkan di laman sosialnya di Facebook, BERSIH 2.0 berkata tidak kira sama ada kerajaan memilih untuk menjadi munasabah ataupun tidak, orang ramai teguh dengan pendirian melaksanakan hak mereka sebagai rakyat yang patriotik.

“Kami akan berhimpun secara aman dan jumpa anda di Stadium Merdeka,” petik kenyataan itu.

BERSIH 2.0 juga kecewa dengan tindakan pihak berkuasa mengenakan perintah larangan daripada mahkamah untuk menghalang 91 individu daripada berada di Kuala Lumpur esok.

“Ini melambangkan penafian kebebasan untuk bergerak. Mereka yang berkuasa lupa bahawa ibu negara kita, seperti tempat-tempat lain di negara yang kita cintai dimiliki oleh rakyat dan bukannya oleh kerajaan.

“Tidak ada sebab bagi mengharamkan sesiapa sekalipun daripada memasuki ibu negara. Kami telah nyatakan berulang-kali bahawa BERSIH 2.0 cuma ingin melaksanakan hak perlembagaan untuk berhimpun secara aman bagi menuntut pilihan raya yang bersih dan adil.”


Semalam, timbalan ketua polis Kuala Lumpur Senior Asisten Komisioner Datuk Amar Singh Ishar Singh berkata, pelanggaran perintah berkenaan merupakan satu kesalahan di bawah Seksyen 188 Kanun Keseksaan.

"Perintah larangan ini adalah untuk mengelakkan dari perbuatan yang boleh mengganggu ketenteraman awam atau mendatangkan bahaya kepada nyawa atau keselamatan manusia," katanya.

Daripada 91 individu yang dilarang memasuki Kuala Lumpur esok, seramai 66 orang adalah dari kumpulan BERSIH 2.0 termasuk pengerusinya Datuk Ambiga Sreenevasan dan beberapa ahli jawatankuasa pemandunya.

Manakala ahli politik yang Pakatan Rakyat terdiri daripada Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Aziz Nik Mat, presidennya Datuk Seri Hadi Awang, timbalannya Mohamad Sabu.

Turut dilarang adalah Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dan pemimpin veteran DAP Lim Kit Siang.

BERSIH 2.0 juga berkata kerajaan telah gagal memahami bahawa gabungan 62 NGO itu bukan mengenai mana-mana individu tetapi memperjuangkan pilihan raya yang bersih dan adil,

“Tidak kira seteruk mana kami ditekan dan dihambat atau didakwa, suara aman rakyat akan kedengaran di Kuala Lumpur pada 9 Julai ini,” kata BERSIH 2.0.

Menurut gabungan yang diharamkan oleh kerajaan itu, belum terlambat bagi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak untuk bertindak sebagai seorang negarawan dan menghentikan segala hambatan yang sering-kali dilakukan oleh seseorang diktator.

“Bekerjasamalah dengan BERSIH 2.0 bagi memastikan perhimpunan aman di Stadium Merdeka dan situasi menang-menang bagi semua pihak,” katanya. -mk


Kerajaan Dan Polis Biadab Terhadap Suruhanjaya Lantikan Agong, SUHAKAM

Suhakam: Hak perhimpunan aman mesti dilindungi

Kebebasan berhimpun secara aman adalah terkandung dalam Perkara 10(1)(b) Perlembagaan Persekutuan serta Perkara 20(1) Perisytiharan Hak Asasi Manusia Sejagat (UDHR), kata Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam)

Dalam satu kenyataan pengerusinya Tan Sri Hasmy Agam juga mengulangi ingatan bahawa kebebasan menyuarakan pandangan dan pendapat pula terkandung dalam Perkara 19 UDHR.

Justeru, katanya Suhakam mengalu-alukan konsultasi di antara pihak berkuasa dan BERSIH 2.0 berhubung dengan cadangan perhimpunan, yang akan diadakan di sebuah stadium.

“Suruhanjaya berharap agar resolusi awal berkenaan perkara ini dapat dicapai antara pihak berkuasa dan BERSIH dalam semangat perdamaian, seperti yang dititahkan oleh baginda Tuanku Yang di-Pertuan Agong, dan akan memantau perhimpunan itu sewajarnya,” katanya.

Menurut Hasmy, Suhakam juga bimbang dengan penangkapan dan penahanan beberapa ahli parlimen serta aktivis baru-baru ini di bawah Seksyen 3(1) Ordinan Darurat (Ketenteraman Awam dan Pencegahan Jenayah) 1969.

Sehubungan itu, katanya Suhakam menuntut kerajaan supaya segera membebaskan mereka yang masih ditahan itu.

“Mereka seharusnya berhak kepada perbicaraan terbuka dengan diwakili peguam seperti yang disebut dalam Perkara 9, 10 dan 11 UDHR yang menyatakan bahawa tiada sesiapapun boleh dikenakan tangkapan secara sewenang-wenangnya; setiap orang adalah berhak dengan sama rata sepenuhnya kepada perbicaraan adil dan terbuka; dan setiap orang berhak dianggap tidak bersalah sehingga dibuktikan sebaliknya,”
katanya.

Hassmy juga mengingatkan kerajaan pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak bahawa sebagai ahli Majlis Hak Asasi Manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), adalah menjadi tanggungjawab mereka menyokong standard tertinggi dalam mempromosi dan melindungi hak rakyat.

“Dalam perkara ini, Suruhanjaya telah berulangkali menyeru agar semua undang-undang penahanan pencegahan dimansuhkan dan mengulangi bahawasanya penahanan tanpa bicara adalah melanggar prinsip hak asasi manusia,” akhirnya. -mk


Suhakam harap Bersih dibenar himpun di stadium, patuh ‘resolusi 5 Julai’

KUALA LUMPUR, 8 Julai — Sementara polis mempertingkatkan tindakan mereka termasuk memperoleh perintah mahkamah semalam, Suhakam mengulangi pendiriannya bahawa rakyat - dalam kes semasa Bersih 2.0 - mempunyai kebebasan berhimpun secara aman sebagaimana termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

Sehubungan itu Pengerusi Suhakam Tan Sri Hasmy Agam berkata, pihaknya berharap agar resolusi awal berkenaan perkara itu, yang dicapai selepas pertemuan Bersih 2.0 dengan Yang di-Pertuan Agong 5 Julai lalu, dapat dicapai antara pihak berkuasa dan gabungan tersebut dalam semangat perdamaian.

“(Suhakam) akan memantau perhimpunan itu sewajarnya,” kata beliau dalam satu kenyataan hari ini.

Hasmy berkata Suhakam mengalu-alukan konsultasi yang sedang berjalan antara pihak berkuasa dan Bersih 2.0 berhubung dengan cadangan perhimpunan esok, yang mahu diadakan di Stadium Merdeka, setelah menurut titah Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin pada 4 Julai dan majlis menghadap pada keesokan hari.

“Walaupun mengalu-alukan perkembangan positif ini, dalam keadaan sekarang, Suhakam ingin mengulangi bahawa kebebasan berhimpun secara aman adalah terkandung dalam Perlembagaan Persekutuan serta Perisytiharan Hak Asasi Manusia Sejagat dan kebebasan menyuarakan pandangan dan pendapat,” katanya.

Polis yang tidak membenarkan perhimpunan aman Bersih di Stadium Merdeka juga telah memperoleh perintah mahkamah melarang 91 orang daripada memasuki Kuala Lumpur esok.

Ia termasuklah pemimpin Bersih 2.0, Perkasa dan Pemuda Umno. Hasmy berkata, Suhakam juga ingin menyatakan rasa kebimbangan tentang penangkapan dan penahanan beberapa Ahli Parlimen dan aktivis baru-baru ini di bawah Seksyen 3(1) Ordinan Darurat (Ketenteraman Awam dan Pencegahan Jenayah) 1969 dan menyeru pihak berkuasa untuk membebaskan mereka yang masih ditahan dengan segera.

Kata beliau, mereka seharusnya berhak kepada perbicaraan terbuka dengan diwakili peguam seperti yang disebut dalam Perkara 9, 10 dan 11 Perisytiharan Hak Asasi Manusia Sejagat yang menyatakan bahawa tiada sesiapapun boleh dikenakan tangkapan secara sewenang-wenangnya dan setiap orang adalah berhak dengan sama rata sepenuhnya kepada perbicaraan adil dan terbuka, selain setiap orang berhak dianggap tidak bersalah sehingga dibuktikan sebaliknya.

“Sebagai ahli Majlis Hak Asasi Manusia, adalah menjadi tanggungjawab kerajaan untuk menyokong standard tertinggi dalam mempromosi dan melindungi hak rakyat.

“Dalam perkara ini, Suhakam telah berulang kali menyeru agar semua undang-undang penahanan pencegahan dimansuhkan dan mengulangi bahawasanya penahanan tanpa bicara adalah melanggar prinsip hak asasi manusia,” katanya lagi. -TMIUlasan GB

Apa yang jelas ialah tindakan kerajaan dan Polis membelakangkan pandangan SUHAKAM, sebuah Suruhanjaya bebas yang telah dilantik oleh Yang Dipertuan Agong, sebagai satu tindakan yang biadab dan tidak bertanggungjawab.

Sekiranya kerajaan dan polis masih terus-teruskan menghalang dan menyekat perhimpunan aman BERSIH 2.0 esok, yang nyata seperti yang GB telah suarakan sebelum ini bahawa: indeks hak asasi manusia Malaysia akan merudum jatuh dengan teruk dan dengan sendirinya akan menjauhkan para pelabur ke negara ini. Polis dan kerajaan UMNO BN perlu dipertangungjawabkan nanti.

Segala momokan media mengenai perhimpunan aman yang secara berterusan dilabelkan sebagai perhimpunan haram adalah sesuatu yang paling jijik dan ia seperti menunjukkan kepada dunia bahawa media massa Malaysia masih terkongkong di era zaman batu yang tidak bertamaddun.

Diperburukkan lagi apabila jabatan-jabatan agama Islam menjadikan mereka sebagai kuda tunggangan pihak berkuasa yang turut mengeluarkan fatwa songsang mengenai perhimpunan aman ini di dalam khutbah-khutbah Jumaat yang lebih menjurus ke arah menjaga kepentingan dan kedudukan pemerintah dari menjelaskan hal kebenaran dan keadilan yang amat dipentingkan oleh agama.

Di dalam keadaan yang ada, apa juga tindakan dan tekanan yang dilakukan oleh polis dan kerajaan terhadap BERSIH 2.0, telah dan akan hanya menjatuhkan integriti dan kredibiliti mereka dan hukum alam akan menghumbankan mereka ke lembah kegagalan dan kehinaan.


Kes Sosilawati: "Kamal Ambil Gambar Bogel Aku"

Teman rapat Allahyarham Datuk Sosilawati Lawiya, Habishah Bahari, 43, memberitahu Mahkamah Tinggi di sini semalam, jutawan kosmetik itu memaklumkan pemandunya bernama Kamal ada mengambil gambar bogelnya.

Saksi pendakwaan ke-16 itu yang mengenali Sosilawati sejak belasan tahun lalu berkata, maklumat itu dimaklumkan Sosilawati melalui panggilan telefon pada kira-kira jam 7.30 malam, pada hari dia dilaporkan hilang 30 Ogos tahun lalu.

Habishah yang bekerja sebagai tukang jahit di Plaza Idaman, Gombak berkata, panggilan itu diterimanya ketika dia berbuka puasa di rumah seorang rakannya.

“(Sosilawati kata) Wei! Aku tak percaya Kamal... Kamal ambil gambar bogel aku. Kau pergi ke rumah masuk, masuk ke dalam bilik air... kau tengok kalau ada kamera tersorok tak?,” katanya.

Saksi itu berkata demikian ketika menjawab soalan Timbalan Pendakwa Raya, Idham Abd Ghani pada perbicaraan kes bunuh Sosilawati dan tiga individu lain, . -HM


Pembunuhan Banting: Gerak Hati Sahabat 'Sesuatu' Berlaku

SHAH ALAM: Nada suara jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya yang lembut kira-kira sejam sebelum beliau mati dibunuh menyebabkan gerak hati sahabat baiknya merasakan 'sesuatu' sedang berlaku terhadap pengasas produk kecantikan Nouvelles Vissages tersebut.

Tukang jahit, Habishah Bahari, 43, berkata, pada 30 Ogos 2010 Sosilawati telah menghubunginya sebanyak tiga kali bermula pada pukul 7.30 malam, iaitu semasa dia sedang berbuka puasa di rumah kawannya sebelum diikuti panggilan kedua dan ketiga yang berselang antara lima hingga 10 minit.

Katanya, pada kali pertama, Sosilawati menyuruhnya supaya memeriksa bilik air di rumah beliau di Taman Harmonis, Gombak, dekat sini bagi mencari kamera kerana dikatakan pemandu peribadinya, Kamaruddin Shamsuddin atau Kamal telah mengambil gambar bogelnya.

"Selepas saya dapat panggilan itu, saya jadi hairan kerana tiada petunjuk yang Kamal boleh mengambil gambar beliau," katanya di Mahkamah Tinggi di sini pada Khamis.

Saksi pendakwaan ke-16 yang sedang disoal pada pemeriksaan utama oleh Timbalan Pendakwa Raya, Idham Abd Ghani seterusnya memberitahu, dua panggilannya kepada Sosilawati tidak dijawab, bagaimanapun Sosilawati ada menghubunginya kembali.

Habishah: Saya tanya pada dia, 'Kak Wati, kau cakap apa ni, aku tak faham?' dan dia jawab 'Tak pe, kau pergi dulu kat rumah aku, masuk bilik dan periksa bilik air. Nanti balik aku cerita'.

Idham: Selepas itu, kamu ada terima panggilan lain?

Habishah: Ya, saya ingat selepas saya menunaikan solat Maghrib. Dia cakap 'Shah (panggilan saksi), Kak Wati tak balik tiga hari, pergi Genting Highlands.

Wanita yang memakai baju kemeja berwarna putih dan bertudung hitam itu kemudiannya memberitahu, secara tiba-tiba dia merasa risau, berdebar-debar dan tidak sedap hati selepas mendengar panggilan terakhir tersebut.

"Saya tidak sedap hati kerana dia cakap 'Kak Wati' dengan nada yang lembut... (semasa ini, nada suara Habishah mula tersekat-sekat dan dilihat mengesat air matanya menyebabkan Idham memohon agar prosiding ditangguhkan sebentar untuk saksi menenangkan diri).

"Biasanya kalau dia susah hati atau ada masalah, dia akan bahasakan diri sebagai 'Kak Wati'. Selalunya dia akan cakap 'aku'. Jadi, bila dia bercakap begitu, saya dapat rasa macam ada sesuatu yang menyebabkan beliau susah hati," kata saksi yang mengenali mangsa sejak belasan tahun lalu.

Seterusnya, saksi memberitahu bahawa dia telah bertolak ke rumah Sosilawati pada sekitar pukul 11 malam, 30 Ogos 2010 dan berjumpa dengan dua anak Sosilawati, Erni Dekritawati Yuliana Buhari dan Erni Rineelawati dan berada di sana kira-kira dua jam.

Katanya, dia memilih untuk ke rumah mangsa pada waktu itu kerana dia tahu rumah tersebut akan kosong ekoran anak-anak Sosilawati berbuka puasa di luar.

"Selalunya begitu, jika Sosilawati ada, beliau selalu memasak, jadi anak-anak akan makan di rumah," katanya.

Pada keterangan lain, Habishah memberitahu, Sosilawati ada memberitahu beliau akan ke Banting, dekat sini untuk berjumpa peguam bernama 'Pathma' untuk menukar tarikh cek semasa mereka berdua dalam perjalanan pulang dari Johor selepas menghadiri majlis bersempena Hari Wanita pada 25 Ogos 2010.

Katanya, Sosilwati mahu menukar tarikh cek untuk dipercepatkan kepada sebelum Hari Raya Aidilfitri dan turut mengajaknya untuk menemani beliau.

"Tapi saya tidak temankan beliau kerana waktu itu saya sibuk. Selalunya beliau akan telefon, tapi beliau tidak buat begitu. Jadi, saya rasa saya tidak ikut.

"Saya ada telefon beliau pada pukul 5 petang dan Kak Wati kata 'Aku dah bergerak ke Banting. Aku tunggu kau, kau tak datang pejabat aku. Aku nak cepat'," katanya.

Sementara itu, semasa disoal balas oleh peguam Manjeet Singh Dhillon, Habishah menafikan bahawa tindakannya pergi ke rumah Sosilawati selepas dia menerima panggilan pertama bukan kerana dia beranggapan perkara itu tidak penting.

Habishah: Saya kena berbuka puasa, sebagai seorang Muslim saya kena solat dan saya kena siapkan kerja saya.

Manjeet: Apa yang lebih penting? Kerja atau sahabat yang kamu kata macam ahli keluarga?

Habishah: Kerja saya lebih penting.


Selain itu, Habishah juga kelihatan tidak begitu menyenangi cadangan yang diutarakan oleh Manjeet bahawa dia telah berbincang dengan anak-anak Sosilawati mengenai apa yang perlu dijawab di dalam mahkamah.

Ini kerana menurut Manjeet, mereka semua berada di dalam sebuah bilik di mahkamah yang berkunci dari dalam dan turut diawasi oleh dua pengawal peribadi yang dikatakan diupah oleh anak Sosilawati.

"Saya duduk di situ kerana saksi disuruh duduk di situ!," jawab Habishah dalam nada yang agak keras menyebabkan mereka yang berada di mahkamah ketawa.


Pada perbicaraan yang masuk hari ke-empat, saksi yang menetap berhampiran dengan rumah Sosilawati juga menafikan bahawa dia berbohong di dalam mahkamah.

Menjawab soalan peguam Amer Hamzah Arshad pula, Habishah memberitahu dia tidak akan terus membuat laporan polis sekiranya mendapat ugutan gambar bogelnya mahu disebarkan, sebaliknya akan berfikir apakah langkah yang terbaik bagi mengatasi masalah itu.

Dia juga mengakui tidak tahu mengapa Sosilawati perlu membawa seorang peguam dan pegawai bank jika tujuan utama mangsa ke sana hanya untuk menukar tarikh cek kerana perkara tersebut boleh diuruskan menerusi panggilan telefon.

Habishah sedang memberi keterangan terhadap peguam, N. Pathmanabhan, 42, dan tiga pekerja ladang, T. Thilaiyagan, 20, R. Matan, 21, dan R. Khatavarayan, 31, yang didakwa membunuh Sosilawati, 47; pegawai bank CIMB, Noorhisham Mohamad, 38; peguam Ahmad Kamil Abdul Karim, 32, dan Kamaruddin, 44.

Kesalahan itu didakwa dilakukan antara 8.30 dan 9.40 malam, 30 Ogos 2010 di Lot 2001, Jalan Tanjong Layang, Tanjung Sepat, Banting.

Perbicaraan akan bersambung Jumaat. -mstar


Sandiwara Senjata: Jika Benar Ada, Dedahkan Siapa Dalangnya!

Senjata: Dedah siapa dalang

SHAH ALAM, 7 Julai: PAS mendesak pihak polis segera melakukan siasatan terperinci mengenai penemuan berbagai jenis senjata yang dikaitkan dengan Bersih seperti diumumkan polis di dalam siaran media, baru-baru ini.

AJK PAS Pusat, Mazlan Aliman membuat laporan polis terhadap Ketua Polis Selangor, Datuk Tun Hisan Tun Hamzah yang mendedahkan penemuan itu pada 6 Julai lalu.

Turut serta dalam laporan di IPD Shah Alam petang tadi adalah Exco Dewan Pemuda PAS Malaysia, Mohd Sany Hamzan dan Ketua Pemuda PAS Shah Alam, Mohd Hilmi Redzwan.

Mazlan berkata, ekoran pendedahan polis menemui perkara itu secara terbuka, ia telah menimbulkan banyak keraguan rakyat tentang sejauh mana ketelusan polis atas isu itu.

"Penemuan senjata seperti parang yang masih baru dan baju T Bersih adalah sangat meragukan serta menimbulkan tanda tanya rakyat.

"Gambaran buruk dan fitnah yang ditujukan kepada penganjur Bersih seperti pertubuhan haram, kemungkinan huru hara akan berlaku dan pertumpahan darah boleh berlaku adalah sangat tidak bertanggungjawab,"
tegasnya.

Sekatan jalan raya dibuat pihak polis, tangkapan kepada orang awam, gangguan terhadap ceramah dan serbuan terhadap premis-premis tertentu disusuli dengan penemuan senjata berbahaya seperti dirancang membuktikan ada pihak-pihak ingin melakukan huru hara dalam negara ini, tambahnya.

Katanya, penggunaan ISA, Ordinan Darurat termasuk perisytiharan Darurat boleh digunakan kononnya sebagai langkah pencegahan dan jika itulah perancangannya, ia sangat malang dalam sistem demokrasi perlembagaan negara ini.

Menurut laporan media, Tun Hisan mendedahkan tentang penemuan parang, pemetik api, botol plastik berisi petrol dan baju T kuning bertulisan Bersih.

Barangan itu ditemui di celah batu lereng bukit belakang sebuah tokong di Batu 14, Jalan Lama Gombak - Bentong setelah menerima maklumat seorang Asli yang mencari rotan di kawasan itu.

Laporan juga dibuat terhadap Pemangku Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Amar Singh Ishar Singh yang membuat pendedahan berasingan tentang penemuan barangan lain.

Antara yang didedahkan adalah empat molotov koktel, 28 mercun bola, topeng dan baju T Bersih dalam bungkusan plastik hitam di celah pokok hiasan di hadapan restoren The Ship Kompleks Pertama.

Menurut Mazlan, pihaknya mendesak siasatan segera dilakukan apa motif pendedahan dibuat terhadap orang awam, siasatan dan tindakan segera dilakukan terhadap suspek yang ditangkap, siasatan dan dedahkan siapa dalang di sebalik penemuan berbagai senjata itu.

Desakan keempat adalah memohon penjelasan apa kaitan penemuan barangan itu dengan Himpunan Bersih pada 9 Julai ini.

"Saya menuntut pihak polis memainkan peranan sebenar mereka melindungi rakyat seluruhnya tanpa menjadi boneka kepada sesiapa yang berkepentingan.

"Taktik kotor seperti Peristiwa 13 Mei 1969, Peristiwa Memali dan Operasi Lalang adalah lapuk dan menjijikkan," tegasnya lagi.

Menurutnya, Fasal 10 Perlembagaan Persekutuan yang menjamin hak rakyat untuk berpesatuan, kebebasan bersuara dan behimpun secara aman mesti dipatuhi.

Mazlan menambah, beliau bersama seluruh rakyat Malaysia menjunjung titah khas oleh Tuanku Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, baru-baru ini.

Katanya, prinsip keadilan, kebijaksanaan, perundingan dan mendengar rintihan rakyat sebagaimana yang ditekankan baginda sangat bertepatan dan harus dijunjung setiap lapisan rakyat termasuk polis.

Dalam sidang sama, beliau mendedahkan dokumen notis penolakan masuk ke Sarawak, 6 Julai lalu yang menyatakan pihak berkuasa negeri telah mengarahkan tiada pas dikeluarkan kepadanya. -HD


Bersih 2.0 : Mazlan Bidas Polis

SHAH ALAM 7 JULAI : PAS hari ini membidas tindakan terbaru polis mendapatkan perintah mahakamah untuk menghalang penganjur dan pemimpin pembangkang menyertai perhimpunan Bersih 2.0 Sabtu ini.

"Siapa yang sebenarnya berkuasa di negara kita, adakah polis lebih besar daripada Yang Di-Pertuan Agong dan Perdana Menteri, dan adakah polis ini tidak menjunjung pelembagaan persekutuan, di artikel 10 berhubung kebebasan berkumpul, kebebasan bersuara dan berpesatuan yang mana jelas termaktub dalam perlembagaan persekutuan," kata Ahli Jawantakuasa PAS Pusat Mazlan Aliman.

"Kalau pihak polis tetap dengan kenyataan mereka untuk menghalang perhimpunan ini, maknannya pihak polis bukan sahaja menghina Perdana Menteri malah turut menghina Duli Yang Maha Mulia Tuanku Yang Di-Pertuan Agong." tambah beliau.

Polis Kuala Lumpur menyenaraikan Pengerusi Bersih Ambiga Sreenevasan, Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim dan Penasihat DAP Lim Kit Siang sebarang antara yang dilarang memasuki kawasan tertenti di Kuala Lumpur pada Sabtu ini.

Turut dikenakan perintah mahkamah itu adalah Ketua Pemuda Khairy Jamaluddin yang berada di luar negara dan Presiden Perkasa yang mahu menganjurkan perhimpunan untuk mengecam Bersih di Stadium Titiwangsa.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita sejurus selesai membuat laporan polis di IPD Shah Alam hari ini.

Laporan itu bertujuan menggesa pihak polis mendedahkan maklumat lebih terperinchi mengenai rampasan senjata oleh polis yang dikaitkan kepada Bersih dua hari lalu.

Mengulas lanjut insiden ini, Mazlan berkata perjumpaan penganjur BERSIH mengadap Duli Yang Maha Mulia Tuanku Yang Di-Pertuan Agong dua hari lalu jelas menunjukkan penganjur perhimpunan aman boleh dipercayai dan bertanggungjawab.

Namun pihaknya kesal dengan keghairahan pihak polis yang tegar mengekang perjalanan perhimpunan aman tersebut dengan pelbagai tindakan yang tidak adil.

"Saya dukacita apabila pihak polis seolah-olah ada agenda tersendiri. Inilah gambaran yang kita lihat daripada kenyataan polis kebelakangan ini baik Ketua Polis Negara, lebih-lebih lagi Timbalan Ketua Polis Negara, Dato Khalid Abu Bakar yang memukul canang untuk mengenakan tindakan ISA, Darurat dan sebagainya," kata Mazlan.

"Saya fikir kenyataan seumpama ini tidak bertanggungjawab daripada mereka yang sepatutnya menjaga keamanan negara," tambah beliau. -tvsnews
Injunksi 91 Orang: Polis Kena Maki "WTF"

Khairy: Polis semarak ketegangan dengan perintah larang masuk KL

KUALA LUMPUR, 7 Julai — Khairy Jamaluddin mendakwa polis Kuala Lumpur hari ini menyemarakkan ketegangan berkaitan Bersih 2.0 dengan menggunakan perintah mahkamah melarang beliau dan 90 yang lain daripada memasuki ibu negara Sabtu ini.

Ketua Pemuda Umno ini yang pulang dari menyertai misi kemanusiaan ke Gaza petang ini mendapati dirinya “diharamkan dari bandar raya beliau tinggal.”

“Daripada bertindak ke atas penyelesaian, mereka telah membawa alih jalan penyelesaian (yang ada),” kata Ahli Parlimen Rembau ini.

Pemuda Umno memutuskan untuk tidak mengadakan perhimpunan balas selepas Bersih 2.0 menerima tawaran kerajaan mengadakan perhimpunan aman di dalam stadium iaitu Stadium Merdeka.

“Perintah mahkamah telah menegangkan situasi. Sekarang penyokong saya, penyokong Perkasa dan penyokong Bersih kecewa.

“Situasi sekarang terawang-awang. Tidak siapa pun tahu apa langkah menyusul,” katanya sambil menambah, kepimpinan Pemuda Umno akan bertemu pagi esok bagi membincangkan opsyen.

Terdahulu, Khairy (gambar) menghantar mesej Twitter bahawa beliau baru sahaja mendarat di Kuala Lumpur selepas cuba mengatasi halangan Israel di Gaza, tetapi mendapati “saya dihalang memasuki Kuala Lumpur. Maaf, kalau saya katakan ‘WTF’?”

Pengerusi Bersih 2.0 Datuk Ambiga Sreenevasan juga mempersoalkan keikhlasan Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar yang mengadakan pertemuan dengan mereka di Kuala Lumpur petang.

Pada pertemuan itu, Ambiga berkata pihaknya tidak dimaklumkan mengenai perintah melarang mereka memasuki ibu negara yang diperoleh. -TMI

Hakim Tegur Anak Sosilawati Tidak Ingat Ketika Disoal balas

Erni Dekritawati gugup, cemas ketika beri keterangan

Anak sulung Datuk Sosilawati Lawiya, Erni Dekritawati Yuliana Buhari, hari ini mengakui dirinya gugup dan cemas ketika memberi keterangan dalam perbicaraan kes bunuh jutawan kosmetik itu dan tiga individu lain di Mahkamah Tinggi Shah Alam hari ini.

Erni Dekritawati Buhari, 26, berkata keadaan itu menyebabkan dirinya lupa dan tidak boleh berfikir dengan sempurna ketika menjawab soalan yang dikemukakan oleh pihak pembelaan.

Saksi itu yang lebih dikenali sebagai Rita turut ditegur Hakim Datuk Akhtar Tahir: "Cuba ingat betul-betul, sebab tak pasti tak jadi jawapan. Hak awak nak jawab tapi kalau asyik tak pasti, tak sama dengan tidak ingat atau tak tahu."

Keadaan itu menyebabkan mahkamah memberhentikan prosiding selama 10 minit bagi membolehkan Rita menenangkan fikiran.

Ketika disoal semula Timbalan Pendakwa Raya Iskak Mohd Yusoff mengapa banyak jawapan "tidak ingat" dan "tidak pasti", Rita menjawab: "Saya terlalu gugup, tidak boleh berfikir, banyak benda saya tak ingat sebab kejadian berlaku dah lama."

Rita memberi keterangan pada perbicaraan kes N.Pathmanabhan dan tiga pekerja ladang, T. Thilaiyagan, R.Matan dan R.Khatavarayan yang didakwa membunuh Sosilawati, 47; pegawai bank Noorhisham Mohamad, 38; peguam Ahmad Kamil Abdul Karim, 32; Kamaruddin Shamsuddin, 44, di Lot 2001, Jalan Tanjong Layang, Tanjung Sepat, Banting, antara pukul 8.30 malam dan 9.40 malam pada 30 Ogos 2010.

Pathmanabhan, 42, Thilaiyagan, 20, Matan, 21, dan Khatavarayan, 31, didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan dan dibaca bersama Seksyen 34 kanun sama yang memperuntukkan hukuman mati mandatori, jika sabit kesalahan.

Ketika ditanya peguam Amer Hamzah Arshad, yang mewakili tertuduh ketiga Matan, bagaimana beliau mengenali Kamal (nama panggilan Kamaruddin), Rita menjelaskan beliau mengenali individu itu sebelum pergi ke United Kingdom untuk melanjutkan pelajaran.

"Pada tahun 2008, saya jumpa Kamal di konsert ketika dia mendapatkan tiket untuk saya dan emak, di luar stadium," katanya.

Terdahulu, Rita mengakui bahawa beliau tidak mengetahui bahawa syarikat yang diusahakan oleh ibunya mempunyai hutang jangka masa panjang dengan pihak bank sebanyak RM10 juta.

Saksi ke-15 pendakwaan itu turut menjelaskan bahawa beliau tidak mengetahui Syarikat Novelles Beauty Centre Sdn Bhd itu mempunyai beban kewangan semasa berjumlah RM2.4 juta.

Beliau juga tidak mengetahui syarikat berkenaan mempunyai rizab simpanan berjumlah RM1.9 juta.


Bagaimanapun, Rita yang berkelulusan Ijazah Sarjana Perniagaan Antarabangsa dari Universiti Nottingham Trent menafikan cadangan peguam Manjeet Singh Dillon yang mewakili Pathmanabhan bahawa beliau tidak mempunyai pengetahuan dalam bidang itu.

Rita berkata kali terakhir beliau memeriksa akaun syarikat itu ialah beberapa bulan lepas tetapi tidak mengingati tarikh sebenar.

Walaupun berada di luar negara, Rita berkata tetapi ibunya masih tetap memaklumkannya mengenai urusan perniagaan dan pelaburan termasuk urusan pembelian tanah di Pulau Pinang yang dikatakan berjumlah RM1.2 juta tetapi beliau tidak mengetahui secara terperinci mengenai perkara itu. - Bernama