10 Nov 2014

[VIDEO] Remaja Perempuan Pula Terlibat Dalam Kes Buli -updated


Isu buli: Mangsa, keluarga perlu lapor polis

KUALA LUMPUR - Polis memohon orang ramai yang mempunyai maklumat berhubung klip video mengenai sekumpulan remaja membuli dan memukul seorang perempuan di kawasan tandas, tampil membantu siasatan.

Penolong Ketua Urus Setia Ketua Polis Negara (KPN) (Komunikasi Korporat), Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, Asisten Komisioner, Datin Asmawati Ahmad berkata, klip yang tersebar itu boleh mendatangkan kegusaran di kalangan masyarakat.

"Sehingga kini, kita belum terima maklumat mengenai lokasi serta individu-individu yang terlibat di dalam klip video berkenaan. Kita menyeru orang ramai, terutamanya mangsa atau ibu bapa yang mengetahui anak mereka menjadi mangsa buli itu tampil ke balai polis berhampiran bagi membantu siasatan."

"Kerjasama orang ramai amat diperlukan supaya kita dapat mengambil tindakan sewajarnya ke atas pihak yang bertanggungjawab," katanya.

Klip video yang tersebar di laman sosial itu berdurasi enam minit, memaparkan sekumpulan remaja wanita membelasah mangsa.

video
IKLAN BERBAYAR

Jangan Biarkan Pasangan Anda Menderita,
Atasi Masalah Prostat & Kelemahan Zakar Dengan MEN CAPSULE.
KLIK SINI
LIKE kami di SINI

Jangan Ada Lagi Suara Sumbang Suruh Semak Hubungan Dalam PR


Selepas retreat, PAS sebulat suara akan kekal bersama Pakatan

Retreat yang melibatkan AJK PAS Pusat dan Majlis Syura Ulama semalam mencapai kata sepakat sebulat suara akan terus kekal bersama Pakatan Rakyat.

Keputusan itu dicapai selepas bersidang selama dua hari di sebuah hotel dekat Kuala Selangor dari pagi kelmarin hingga tengahari semalam.

"Kita akan keluarkan kenyataan rasmi segera," kata seorang pemimpin kanan PAS kepada The Malaysian Insider ketika dihubungi sebaik sahaja selesai program itu.

PAS mengadakan retreat itu ketika suasana parti itu berkecamuk dengan isu perbezaan pendapat di kalangan pimpinan dan ahlinya selepas isu pertukaran menteri besar Selangor dari Tan Sri Khalid Ibrahim kepada Mohamed Azmin Ali.

Hampir semua pemimpinnya menyertai program itu, termasuk Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang turut membentangkan kertas utama.

Hadi membentangkan kertas mengenai pelaksanaan Islam di negara demokrasi yang selalu menjadi isu antara PAS dengan rakannya dalam Pakatan khasnya DAP.

Naib presiden PAS Salahudin Ayub pula menyampaikan kertas mengenai hubungannya dengan Pakatan Rakyat.

"Kita mencapai satu kemajuan yang baik apabila segala perbezaan pendapat di kalangan pimpinan kita nyatakan dalam program ini dan dibincangkan dengan terbuka," kata seorang AJK PAS Pusat kepada The Malaysian Insider.

Namun begitu, katanya samada keseluruhan isu boleh diselesaikan atau tidak terserah kepada semua yang hadir untuk menyampaikannya ke peringkat bawah.

Pengarah Pusat Penyelidikan PAS, Dr Dzulkefly Ahmad pula berkata pertemuan kali ini mendengar semua harapan rakyat kepada Pakatan sebagai kerajaan akternatif dan akan menyelesaikan segala masalah yang timbul dengan rakan-rakannya.

"Tentang Pakatan Rakyat, kami sekali lagi mengesahkan komitmen kami dengan kuat yang kami akan bersama dengan Pakatan Rakyat.

"Kami akan bekerja sekuat mungkin untuk memperkukuhkan Pakatan walaupun apa yang berlaku kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim," kata beliau sebagaimana dilaporkan oleh Malay Mail Online.

Beliau dipercayai merujuk kepada perbicaraan Anwar di hadapan Mahkamah Persekutuan yang berakhir Jumaat lepas, tetapi keputusan mengenainya belum lagi dikeluarkan.

Mahkamah itu akan mengeluarkan keputusannya kemudian, tanpa menetapkan tarikh.

Jika Anwar kalah dan hukumannya kekal penjara lebih dari satu tahun atau denda melebihi RM2,000, Anwar akan kehilangan kerusi Permatang Pauh.

Mahkamah Rayuan sebelum ini memutuskan Anwar bersalah meliwat pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan dan menjatuhkan hukuman lima tahun penjara walaupun Mahkamah Tinggi sebelum itu mendapati Anwar tidak bersalah. – TMI

Stepping out from retreat, PAS affirms future with Pakatan

Fresh from his party leadership’s two-day retreat, the Islamist party’s research centre director Dr Dzulkefly Ahmad said PAS has taken note of the people’s hopes for PR as an alternative government and will iron out the wrinkles with its political allies to achieve that goal.

“On the issue of Pakatan Rakyat, we have again endorsed very strongly that we are with the fraternity of Pakatan Rakyat,” Dzulkefly told Malay Mail Online.

“We’ll work to enhance the performance of Pakatan Rakyat, regardless of what happens to Datuk Seri Anwar Ibrahim,” the PAS central committee member added.

PKR advisor Anwar, who is also the opposition leader, made a final challenge to the country’s top court to reverse a five-year sodomy conviction last week and is awaiting the outcome that could put him behind bars and lose his seat in Parliament, effectively ending his political career.

The Federal Court reserved its judgment last Friday on the 67-year-old’s sodomy appeal without indicating when the ruling will be out.

If Anwar loses, the Permatang Pauh MP would lose his seat as the law bars anyone fined RM2,000 or imprisoned for one year from serving as a lawmaker.

The ties between PAS, PKR and the DAP were strained in the recent Selangor mentri besar crisis when PKR attempted to get then-MB Tan Sri Khalid Ibrahim to step down from office.

The messy weeks-long imbroglio saw PAS president Datuk Seri Abdul Hadi Awang criticising publicly his PKR counterpart Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, whom PKR had nominated as Khalid’s replacement, before the Selangor Sultan finally appointed PKR deputy president Azmin Ali as the new mentri besar.

PAS has also been facing an internal struggle between the conservative ulama faction that wants to implement hudud and its reformists who want the Islamist party to remain in PR, where it remains at loggerheads with the secular DAP, which has consistently objected to implementation of the Islamic penal code.
-malaymail


ULASAN GB

Dengan keputusan yang dicapai di dalam retreat berkenaan, kita berharap jangan ada lagi suara sumbang yang mahu kedudukan PAS di dalam Pakatan Rakyat disemaksemula. Jangan ada lagi tuduhan kononnya mereka pimpinan yang mahu PAS terus kekal bersama PR sebagai parasit, jebon dan gelaran-gelaran buruk yang lain yang menampakkan sikap tidak wala kepada keputusan kepimpinan PAS Pusat. Jangan U-turn lagi. Jangan guna kuasa veto lagi. Jangan ada kumpulan gagak hitam yang mencemarkan parti apabila meninggalkan muktamar apabila pimpinan tertinggi membuat ucapan. Jangan ada lagi kumpulan samseng dalam PAS yang berkelakuan macam UMNO yang bertindak mengugut dan mengancam orang lain. Jangan ada lagi sikap taksub kepada pimpinan tertentu di dalam parti. Jangan ada lagi suara sumbang dari kumpulan yang mencadangkan GB dipecat dari PAS kerana mengkritik pimpinan dan mempertahankan PR. Jangan ada lagi fitnah-fitnah yang tak dibuktikan seperti pil kuda, komunis dan sebagai sehingga membawa kepada mensabotaj rakan parti komponen di dalam PR.

Semalam GB sudah buat ulasan.. petikan:

Hukum kebenaran dan keadilan akan tetap berjalan sendiri. Kedua-dua tindakan ADUN berkenaan adalah betul dan tindakan MSU dan Presiden PAS adalah salah. Sekarang cuba lihat apa yang berlaku apabila hukum kebenaran berjalan... Presiden dibawa ke kandang tertuduh di mahkamah di atas saman malu memfitnah calon parti rakan di dalam PR. Disamping terdedah ponteng mesyuarat PR dan ponteng parlimen tetapi masih tetap ambil gaji MP.

Sementara ahli-ahli MSU kini dipertikaikan kredibilitinya apabila seorang ahli MSU sibuk bershopping motorsikal besar di Frankfurt sementara seorang lagi memegang jawatan Setiauasaha MSU didedahkan rupa-ruoanya ada skandal besar di Terengganu dan selama ini menggunakan title "Datuk" palsu.

GB sudah ulas sebelum ini mendesak supaya peranan dan keanggotaan MSU disemak semula.
IKLAN BERBAYAR

Jangan Biarkan Pasangan Anda Menderita,
Atasi Masalah Prostat & Kelemahan Zakar Dengan MEN CAPSULE.
KLIK SINI
LIKE kami di SINI

[VIDEO VIRAL] Budak Lelaki Pakai Telekung Curi Wang Jemaah Masjid


Pncuri pakai telekung

Kapar: "Saya mahu ambil duit emak, tetapi dia pergi ke tandas," itu alasan 'cap ayam' yang diberikan pencuri apabila tindakannya mencuri wang jemaah menunaikan solat Subuh, dikesan seorang jemaah wanita yang baru saja tiba dalam kejadian di Masjid Asy Syarif, Meru, pada 28 Oktober lalu.

Dalam kejadian jam 6 pagi itu, lelaki lingkungan 20-an yang ke tempat solat wanita berpura-pura menunaikan solat selain turut memakai telekung bagi mengaburi mata jemaah.

Rakaman video berdurasi lebih satu minit dirakam kamera litar tertutup (CCTV) masjid itu menjadi 'viral' di laman sosial, memaparkan seorang lelaki yang memakai telekung berlegar-legar di dalam ruang solat wanita sebelum melarikan diri dengan hanya memakai kain batik.

Saksi yang mahu dikenali Su Mohamad, 49, berkata, ketika kejadian, dia baru sampai dan mendapati jemaah lain sedang solat.

Menurutnya, sebaik melangkah masuk ke ruang solat wanita, dia melihat jemaah 'wanita' berada dalam keadaan mencurigakan.

Dia berkata, 'jemaah' terbabit dilihat asyik menyelongkar beg tangan milik jemaah lain yang diletakkan di bahagian tengah ruang solat itu kerana beranggapan perbuatannya tidak disedari.

"Saya yang curiga dengan tingkah laku itu, menghampiri dan memegang bahu 'wanita' itu yang asyik menyelongkar beg dari arah belakang. -HM


IKLAN BERBAYAR

Jangan Biarkan Pasangan Anda Menderita,
Atasi Masalah Prostat & Kelemahan Zakar Dengan MEN CAPSULE.
KLIK SINI
LIKE kami di SINI