21 Feb 2014

Jika Parlimen Bukit Gelugor Kosong, Beranikah BN Hadapi Pilihanraya Kecil?


Karpal bersalah hasutan terhadap Sultan Perak

Mahkamah Tinggi memutuskan pengerusi DAP Karpal Singh bersalah membuat kenyataan hasutan terhadap Sultan Azlan Shah dalam isu pertukaran menteri besar Mohammad Nizar Jamaluddin lima tahun lalu.

Keputusan dalam kes panjang itu disampaikan oleh Hakim Azman Abdullah.

Hakim Datuk Azman Abdullah menetapkan 7 Mac untuk menjatuhkan hukuman setelah peguam Karpal Singh, Gobind Singh Deo yang juga anaknya, memberitahu mahkamah bahawa tertuduh tidak berapa sihat dan memerlukan masa untuk menyediakan mitigasi.

Karpal, 74, didakwa mengikut Seksyen 4(1)(b) Akta Hasutan 1948 yang membawa hukuman maksimum penjara tiga tahun dan denda RM5,000 atau kedua-duanya. Jika hukuman itu dijatuhkan, beliau secara automatik akan kehilangan kerusi Parlimennya.

Bercakap kepada media, MP Gelugor Bukit itu berkata beliau akan merayu terhadap sabitan itu dalam tempoh dua minggu.

"Kami menerima keputusan mahkamah pada peringkat ini dan saya akan merayu," katanya.

Sambil memandang penasihat DAP, Karpal tersenyum dan berkata: "Ini bukan kali pertama saya disabitkan".

Galeri awam sebelum itu penuh dengan penyokong DAP yang memakai baju-T, manakala mereka yang tidak dapat tempat duduk diminta oleh bailif menunggu di luar. [Baca berita penuh]

Sementara itu, Bernama melaporkan Hakim Azman, dalam penghakimannya di akhir kes pembelaan, berkata mahkamah telah mengambil kira keterangan Karpal Singh yang mengambil masa selama tujuh hari, dan seorang lagi saksi pembelaan, tetapi keterangan mereka gagal menimbulkan keraguan munasabah terhadap kes pendakwaan.

Beliau berkata mahkamah juga telah mengambil kira keputusan Mahkamah Rayuan yang memerintahkan Karpal Singh membela diri terhadap pertuduhan yang dihadapinya setelah dia dilepaskan dan dibebaskan di akhir kes pendakwaan oleh Mahkamah Tinggi sebelum ini.

Karpal Singh didakwa mengeluarkan kenyataan bahawa pengguguran Mohammad Nizar sebagai menteri besar dan pelantikan Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir oleh Sultan Perak boleh dipersoal di mahkamah.

Sebelum ini, Mahkamah Tinggi melepas dan membebaskan Karpal Singh daripada pertuduhan itu pada 11 Jun 2010, bagaimanapun, Mahkamah Rayuan pada 20 Januari 2012 memerintahkan peguam berkenaan membela diri selepas membenarkan rayuan pendakwaan.

Sebaik sahaja keputusan hari ini, Karpal Singh memberitahu pemberita beliau menghormati keputusan mahkamah dan akan membuat rayuan selepas mahkamah menjatuhkan hukuman.

Pada prosiding hari ini, selain semua anggota keluarga, para pemimpin utama Pakatan Rakyat turut hadir memberi sokongan kepada Karpal Singh, yang juga merupakan anggota Parlimen Bukit Gelugor.

Pihak pendakwaan hari ini diwakili oleh Timbalan Pendakwa Raya Noorin Badaruddin. -mk


Hukuman terhadap Karpal bukti kembalinya dakwaan politik, kata kumpulan peguam

Persatuan peguam Lawyer for Liberty (LFL) melihat hukuman di bawah Akta Hasutan yang dikenakan terhadap Karpal Singh merupakan kembalinya pendakwaan berunsur politik dan bersifat kuku besi.

Pengarah Eksekutif LFL, Eric Paulsen menegaskan hukuman yang dibuat Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur di bawah akta berkenaan memungkinkan pengerusi DAP itu dipenjara selama tiga tahun, sekaligus melucutkan jawatannya sebagai ahli Parlimen.

"Mengeluarkan kenyataan kritikal atau politik bukanlah satu jenayah, terutamanya dalam kes ini Karpal memberi pendapat guaman terhadap krisis perlembagaan di Perak pada 2009," katanya.

"Bagaimana ia boleh ditakrifkan sebagai hasutan," katanya lagi.

Beliau berkata, hukuman terhadap Karpal membuktikan agenda reformasi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak adalah perkara palsu.

Ahli Parlimen Bukit Gelugor itu hari ini didapati bersalah mengeluarkan kata-kata berunsur hasutan terhadap Sultan Perak semasa krisis Perlembagaan pada 2009.

Hakim Mahkamah Tinggi, Azman Abdullah berkata, pihak pembelaan gagal menimbulkan keraguan munasabah dalam kes pendakwaan.

Peguam Gobind Singh Deo memohon mahkamah agar menangguhkan hukuman bagi membolehkan mereka menyediakan rayuan agar hukuman yang ringan dikenakan.

"Kami memerlukan laporan perubatan untuk menyokong kes kami," katanya.

Karpal, 73, terpaksa menggunakan kerusi roda ekoran kemalangan jalan raya pada Januari 2005.

Azman kemudiannya menetapkan hukuman akan dijatuhkan pada 7 Mac.

LFL dalam kenyataannya juga menuntut agar pihak polis dan Jabatan Peguam Negara untuk menjalankan tugas dengan profesional, adil dan bebas dengan tidak mengenakan tindakan mensasarkan pemimpin pembangkang.
-TMI


ULASAN GB

Katakanlah Karpal kalah dalam rayuannya dan dihukum semaksima yang mungkin oleh mahkamah, maka terlucutlah status ahli parlimen Bukit Gelugor berkenaan.

Soalnya apakah UMNO BN berani dan mampu untuk berhadapan dengan pilihanraya kecil Bukit Gelugor nanti yang sudah tentu menyaksikan api kemarahan rakyat yang meluap-luap untuk menghalau keluar BN dari Putrajaya?

Untuk rekod Karpal Singh telah menang di P051 Bukit Gelugor dengan majoriti 41,778 undi (Karpal memperolehi 69,900 undi) mengalahkan calon BN Teh Beng Yam yang hanya memperolehi 14,061 undi. Majoriti itu meletakkan karpal di kedudukan ke 4 memperolehi majoriti terbesar di dalam PRU13 tersebut.Begitu juga dengan Teresa Kok di parlimen P122 Seputeh yang menduduki tempat teratas di dalam carta tersebut.

Kalau berani nak hadap PR di kedua-dua tempat tersebut, silakanlah pujuk (arah?) SPR nanti bubarkan kerusi parlimen tersebut!

[ULASAN] Kemaraan Anwar Dan Pakatan Rakyat Ke Putrajaya Tidak Boleh Disekat Lagi


Orang Kajang setuju Anwar jadi MB'

Sejak kerusi DUN Kajang kosong, pemimpin BN secara konsisten mengkritik Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim kerana membazirkan dana dengan memaksa diadakan pilihan raya kecil.

Bagaimanapun, kebanyakan pengundi Kajang yang ditinjau pendapat mereka dalam satu kajiselidik oleh sebuah badan pemikir bulan ini, tidak bersetuju.

Mereka merasakan adalah munasabah pilihan raya kecil diadakan untuk membuka laluan kepada Anwar untuk menjadi menteri besar Selangor .

Pusat Demokrasi dan Pilihan raya Universiti (Umcedel) mendapati 59 peratus daripada 576 orang yang ditemubual berkata "ya" apabila ditanya soalan 'adakah munasabah pilihan raya kecil Kajang diadakan untuk membolehkan Anwar menjadi MB Selangor'.

Keputusan itu konsisten secara menyeluruh di kalangan semua kaum, latar belakang pendidikan dan kumpulan pendapatan.

Begitu juga, kebanyakan yang ditinjau berkata pilihan raya kecil itu adalah munasabah (56 peratus), tidak membazirkan wang (53 peratus) dan perlu diadakan untuk menyelesaikan isu-isu dalaman PKR Selangor (42 peratus).

Nampaknya bersetuju dengan mesej kempen PKR, separuh daripada mereka yang ditinjau berkata pilihan raya kecil diperlukan untuk "menyelamatkan kerajaan Pakatan Rakyat Selangor".

Pengundi juga tidak bersetuju bahawa PAS tidak bekerjasama dengan Pakatan Rakyat untuk menyokong PKR dalam pilihan raya kecil itu.

Membentangkan hasil tinjauan itu di UM, Pengarah Umcedel, Prof Datuk Dr Redzuan Othman berkata ini menunjukkan bahawa sentimen akar umbi bercanggah dengan apa yang dilaporkan dalam media arus perdana.

Sebagai contoh, katanya, Sinar Harian memberikan liputan luas kepada pandangan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa Anwar tidak layak untuk menjadi menteri besar

Katanya, ini mungkin disebabkan oleh penembusan internet yang tinggi di Kajang dengan internet menjadi sumber maklumat untuk mereka yang ditinjau.

Dua puluh lima peratus berkata mereka menerima maklumat dari Internet - tertinggi di kalangan semua media.

Bagaimanapun, 25 peratus orang Melayu yang ditinjau berkata, mereka bergantung kepada berita televisyen untuk maklumat - yang tertinggi di kalangan semua kaum.

Redzuan berkata berdasarkan majoriti kemenangan bekas penyandang kerusi DUN Kajang, Lee Chin Cheh yang hampir 7,000, maka adalah adil untuk mengatakan bahawa kerusi itu "selamat" untuk PKR. -mk

Kalimah Allah tidak mampu pengaruhi pengundi Kajang sokong BN, kata Umcedel


Isu kalimah Allah tidak akan berjaya meraih lebih undi Barisan Nasional (BN) dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Kajang pada 23 Mac ini apabila 55% pengundi di kawasan itu mengambil pendirian menolak isu itu sebagai alasan untuk menyokong parti pemerintah, menurut Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaya (Umcedel).

Pengarahnya, Profesor Datuk Dr Mohammad Redzuan Othman berkata, kaum Melayu paling ramai menolak isu itu untuk menyokong BN dengan 60% responden manakala Cina 54% dan India 36%.

“Penduduk kampung paling ramai menolak isu itu dengan 85% manakala penduduk kuarters kerajaan dan apartment di Kajang sebanyak 65%,”
katanya dalam satu sidang media di Universiti Malaya hari ini.

Seramai 576 responden yang merupakan pengundi di Kajang menyertai kajian itu yang diadakan hujung minggu lalu membabitkan semua 16 kawasan daerah mengundi.

Antara isu lain yang turut dikaji Umcedel adalah kesan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) kepada sokongan terhadap BN dan isu kenaikan harga barang yang menambahkan sokongan terhadap Pakatan Rakyat (PR).

Berhubung pemberian BR1M oleh kerajaan persekutuan, Redzuan berkata seramai 59% responden tidak bersetuju pemberian bantuan berkenaan akan meningkatkan sokongan terhadap BN dengan penolakan 71% daripada kaum Cina, 53% daripada Melayu dan baki 34% kaum India.

Katanya, berdasarkan kajian, isu kenaikan harga barang mampu mendorong sokongan pengundi terhadap PR dengan persetujuan 76% pengundi Cina di Kajang, 74% pengundi India dan 62% pengundi Melayu.

“Pengundi di kawasan bandar adalah kumpulan tertinggi yang akan menyokong PR berhubung kenaikan harga barang dengan 81% diikuti mereka yang tinggal di rumah pangsa dengan 74% dan taman perumahan dengan 72%.


“Pendapatan pengundi yang menyatakan pandangan sedemikian bermula dari RM2,000 hingga RM10,000 yang mewakili kira-kira 80% daripada responden yang bersetuju,” katanya menerusi hasil kajian berkenaan.

Menerusi pembentangan itu, Redzuan berkata isu yang menjadi perhatian pengundi dalam PRK kali ini adalah perkhidmatan dan kemudahan infrastruktur.

Katanya, 68% responden mengenengahkan masalah kesesakan lalu lintas dan tempat letak kereta yang tidak diuruskan manakala 67% menghadapi masalah penyelenggaraan persekitaran seperti sampah, longkang dan rumput.

“Dari segi isu sosio-ekonomi pula, 83% responden berdepan masalah kenaikan harga rumah, 79% berdepan isu peningkatan kadar jenayah dan 77% responden kurang senang dengan masalah pendatang tanpa izin,” katanya.

Calon PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim semasa berucap di majlis pelancaran bilik gerakan daerah mengundi Sungai Sekamat di Kajang malam semalam menggariskan tiga masalah utama yang dihadapi pengundi Kajang iaitu jenayah, tekanan kos sara hidup dan kebersihan.

Katanya, jenayah bukan sahaja dilakukan oleh warga asing tetapi juga melibatkan warga tempatan yang mengundang keresahan pengundi Kajang.
-TMI

ULASAN GB

1) Hasil kajian UMCEDEL di atas amat signifikan. Ia memberikan satu senario sebenar akar umbi bahawa rakyat mahukan Anwar dan Pakatan Rakyat ke Putrajaya.

2) Kebobrokan peemerintahan UMNO BN semakin hari semakin nyata. Rakyat tertekan semakin dirasakan. Desakan untuk Najib turun semakin lantang.

3) Kritikan dan serangan Tun Mahathir & UMNO terhadap Anwar, PKR dan PR sudah menjadi tidak relevan lagi. Bersyukur kita kerana timbulnya isu "Kassim Ahmad" yang mendedahkan watak sebenar Tun Mahathir. Rata-rata umat Islam tolak orang yang menghina Rasulullah saw.

4) Adanya suara yang meminta BN usah bertanding di Kajang. Perlengahan menamakan calon dilihat sebagai tanda awal BN telah surrender sekalipun Presiden MCA yang baru, Tiong Lai, berhasrat untuk mengkuburkan Anwar di Kajang. Hakikatnya MCA yang bakal dikuburkan.

5) Anwar sebagai MB Selangor diharapkan sangat oleh majoriti penduduk Kajang dan seluruh negara dan merupakan tangga untuk menjadi PM Malaysia apabila Pakatan Rakyat berkuasa di Putrajaya.

6) PAS? Perlu terima hakikat terlebih dahulu kerana kemenangan Anwar adsalah kemenangan Pakatan Rakyat yang juga kemenangan PAS juga. Lebih baik Anwar menjadi PM daripada mana-mana pemimpin UMNO BN. Giliran PAS untuk menjadi PM akan tiba juga apabila sudah sampai masa dan ketikanya dan apabila sudah layak menjawatnya. GB pernah berkata PAS tidak perlu gopoh dan tak perlu cemburu. Kegopohan akan hanya mengulangi episod Terengganu & Kedah.

Dan ingatlah semasa kejatuhan Datuk Mohd Asri sebagai Presiden PAS? Sekalipun ketika itu ada yang mahukan kepimpinan ulamak yang dipimpin oleh Ust. Abd Hadi, namun yang terangkat menjadi Presiden ialah Yusuf Rawa kemudian digantikan oleh Ust Fadzil Noor. Ada dua orang "tokoh transisi" sebelum Ust Ab Hadi dinaikkan sebagai Presiden. Pengajarannya: Jika kita tidak menyokong orang lain bagaimana orang lain hendak menyokong kita satu hari nanti?

7) Siapa mengaturkan grand design maha indah ini? DIA Al-Mudabbir!

8) Dan siapa pula yang terlebih baik perancangan dan celupan (perwarnaan)nya selain Allah?

Mereka merancang, Allah juga merancang, sesungguhnya Allah sebaik-baik perancang"(QS. Al-Imran : 53)

"Celupan Allah. Dan siapakah yang lebih baik celupannya dari pada Allah? Dan hanya kepada-Nya-lah kami menyembah." (QS. Al-Baqarah : 138)

Itulah hukum kebenaran dan keadilan yang berjalan.

Penulis Cantik Ini Peluk Islam Setelah Mencuba Kenakan Jilbab

Lebih kurang setahun, Carissa D. Lamkahouan mempelajari agama Islam meliputi prinsip-prinsip dan ciri-cirinya. “Saya sebagai seorang perempuan sangat tertarik terhadap isu-isu yang berkaitan dengan perempuan. Dari ketertarikan itulah saya mulai mengenal jilbab yang menjadi identiti seorang muslimah,” kata gadis berasal Amerika Syarikat ini.

Entah ada angin apa yang menembus ke dalam jiwanya, sehingga Carissa begitu terpesona dan tertarik terhadap perempuan yang mengenakan jilbab. Dan alhasil ia pun tertarik dengan agama islam. Ia sering melakukan pengajian Islam, rajin pergi ke kedai buku, meneliti rujukan Islam dalam versi bahasa Inggeris, mempelajari Al-Qur’an dan hadith, serta kisah-kisah Rasulullah beserta para sahabatnya.

Suatu hari Carissa menemukan jilbab pada barisan jubah di sebuah kedai. Kemudian tiba-tiba ada sebuah hasrat ingin mencuba jilbab tersebut. Saat pertama kali mengenakan jilbab, Carissa merasa ada sesuatu yang aneh terlekat di kepalanya.

“Sekilas saya menatap diri saya dari cermin. Terus terang saja diri saya ini sangat terkejut ketika melihat kain hijau yang menempel di kepala saya ketika itu. Saya mengamati diri saya sebagai orang asing yang seperti dilahir kembali. Ada stereotif negatif dalam bayangan wanita berjilbab seperti digambarkan oleh media,” ungkapnya.

Tetapi, perasaan tersebut tidak berlangsung lama. Perempuan cantik ini seketika kembali ke alam rasionalnya. “Saya membeli jilbab ini hanya untuk di gunakan pada saat mengunjungi masjid saja!” tegasnya dalam hati.

Carissa memang hanya mengenakan jilbabnya pada saat mengunjungi masjid-masjid untuk mempelajari Islam lebih.

“Ketika ini, saya menyadari bahwa dengan membeli jilbab pada waktu itu adalah awal dari turunnya hidayah Allah kepada saya,” tuturnya.

Bulan berganti bulan. Namun, penulis berkulit putih ini belum benar-benar memakai jilbab itu sesuai dengan apa yang telah ia rencanakan. Kerana, ia tidak terlalu suka dengan warna dan model jilbab yang dibelinya. Sehingga, Carissa pun kembali ke kedai buku untuk membeli jilbab dengan model dan warna yang ia sukai.

Semenjak hari itu, Carissa menyempatkan untuk memakai jilbabnya pada beberapa kesempatan. Seperti saat berkunjung ke gerai makanan halal, ketika pergi ke kedai buku, dan pada kesempatan-kesempatan lainnya. Sehingga sampailah pada suatu malam, Carissa pergi bersama suaminya dengan mengenakan jilbab. Dan dari sini lah terjadi perubahan yang besar.

“Saya merasa sangat aman dan nyaman saat mengenakan jilbab. Saya seolah terlindungi dari pandangan-pandangan laki-laki yang nakal dan suka menggoda,” jelasnya.

Seiring dengan berjalannya waktu, Carissa mulai terbiasa memakai jilbab dan semakin dalam mempelajari agama Islam. Hingga akhirnya, Carissa D. Lamkahouan mengucapkan dua kalimah syahadat.

Kini Carissa mengenakan jilbab dengan sebab ibadah kepada Allah SWT. Ia merasa memiliki martabat dan kemuliaan yang luar biasa sangat mengenakan jilbab. Ia tak takut lagi di goda oleh laki-laki dan merasa terlindung dari sengatan sinar matahari, kerana jilbab adalah mahkota terindahnya. -alibahasa dari islampos