22 Nov 2010

Campurtangan Serius Dalam Pemilihan, Anwar Tidak Lagi Layak Meneraju PR

Laporan pemilihan: Ada 'campurtangan serius' Anwar

Satu laporan 'kepincangan' pemilihan PKR, antaranya mendakwa terdapat "campurtangan serius" Datuk Seri Anwar Ibrahim kini tersebar di internet.

Menurut laporan yang disediakan oleh calon ketua Pemuda PKR (AMK) Badrul Hisham Shaharin bertarikh 18 November itu, Ketua PKR cabang Kota Marudu - disebut sebagai "Dr Jurin" - melaporkan bahawa Anwar 'mengarahkannya' memberikan sokongan dan menolak calon tertentu.

Menurut laporan kepada Presiden Datuk Seri Wan Azizah Ismail itu, Anwar menghubungi sendiri Dr Jurin bagi tujuan itu.

"Di cabang tersebut juga proses pengundian telah mengambil sukarelawan JPP (Jawatankuaswa Pemilihan Pusat) dari AJK (ahli jawatankuasa) cabang yang jelas memihak dan 'mengarahkan' undi ketika proses berlansung," laporan sepuluh perkara itu dipetik.

Dalam laporan itu, Badrul yang lebih dikenali sebagai Chegubard juga mendakwa, terdapat "usaha jahat" menggunakan laman sosial dan SMS untuk memfitnahnya dan "teman-teman".

Anggota Majlis Pimpinan Pusat (MPP) PKR itu mendakwa, bekas ketua AMK Pulau Pinang Amizuddin Ahmat sendiri mendapat mendapat panggilan telefon dari "seorang yang dikenali orang Shamsul" yang menuduhnya membeli undi dengan harga RM30 satu undi di Sabah dan Sarawak.

Badrul Hisham ketika dihubungi mengakui ia salinan surat sebenar yang ditulisnya tetapi ia bukan aduan pertama.

Bagaimanapun, katanya, surat itu seharusnya tidak didedah pada umum.

Difahamkan, Badrul Hisham tewas kepada penyandang kerusi ketua AMK Shamsul Iskandar Md Akin dalam pemilihan sayap itu yang berakhir semalam.

Keputusan rasmi pemilihan akan diumumkan dalam kongresnya hujung minggu ini.

Sementara itu, perkara lain yang diadukan kepada Wan Azizah antaranya:

* Berlaku penolakan anggota JPP yang dicadangkan secara tidak munasabah, sebaliknya menerima anggota jawatankuasa itu yang "tua dan terketar-ketar" serta "buta IT".

* Berlaku pertukaran pencalonan seperti di Tampin apabila pengkalan data parti meletakkan nama Shamsul Iskandar sedangkan menurutnya cabang itu sahih mencalonkannya (Badrul Hisham).

* Jumlah undi melebihi daripada jumlah keluar mengundi yang dicatat pada buku daftar mengundi. Perkara itu didakwa berlaku di beberapa tempat, antaranya Kubang Pasu yang mana kehadiran anggota didakwa sekitar 70 orang tetapi kertas undi pula hampir 200 di dalam kotak.

* Jumlah kehadiran pengundi meragukan di beberapa tempat. Laporan itu mendakwa, berdasarkan makluman anggota setempat, di Sandakan dan Libaran, paling tinggi kehadiran hanya sekitar 200 orang tetapi jumlah pengundi sehingga 900 orang.

* Terdapat keputusan undi "yang pelik" dalam laman web parti yang tidak konsisten. Laporan itu mendakwa ada jumlah undi yang "berubah ditengah-tengah minggu".

* Di cabang Beluran, ketua AMK cabang itu melaporkan pusat pengundian ditutup awal setengah jam, menyebabkan terdapat anggota AMK gagal mengundi.

Sementara itu, Badrul Hisham yang juga ketua PKR Rembau turut meminta pemilihan di tempatnya sendiri dibatalkan dan dibuat semula kerana dakwaan wujudnya pengundi hanti.

"Satu penyiasatan terbuka perlu diadakan segera mengenai kepincangan yang berlaku," tulis Badrul Hisham di bahagian akhir laporan empat mukasurat itu.

"Saya masih berpegang teguh dengan disiplin parti menggunakan seluruh saluran dalaman parti. Namun saya semakin diasak ke dinding. Saya selaku anggota Parti Keadilan Rakyat mohon keadilan." -malaysiakini


Ahli Parlimen Ipoh Timur (Lim Kit Siang) berkata PR juga berhadapan dengan risiko jika pakatan itu terlalu yakin dengan menganggap bahawa perjalanan mereka untuk menawan Putrajaya daripada penguasaan BN sudah tidak boleh “dihalang lagi.”

“Pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat mesti dengan segera memulihkan kehilangan keyakinan rakyat ke atas Pakatan Rakyat, bukan sahaja ekoran kekalahan di Galas dan Batu Sapi, tetapi juga daripada masalah-masalah dan pergolakan dalamalam parti-parti Pakatan Rakyat,” tegas Lim.

Lim berkata pemimpin-pemimpin PR sewajarnya dengan segera mengatasi kesemua masalah yang wujud sekarang dan mengembalikan keyakinan awam yang terhakis.

Justeru kata beliau, PR tidak boleh selesa atau memandang mudah cabaran serius dan ancaman yang diperlihatkan oleh BN sama ada di peringkat Parlimen atau Dewan Undangan Negeri.
-petikan TMI


Ulasan GB

Jika di dalam partinya sendiri beliau boleh menipu, apatah lagi nanti apabila berkuasa di Putrajaya. Bukn saja PKR, PAS dan DAP pun akan ditipu sama. Ini amat merbahaya.

Justeru itu, Anwar sudah hilang kredibilitinya sebagai Pemimpin PR. Beliau perlu digantikan segera.

Kes Liwat Anwar-Saiful: Air Mani Boleh Kekal 72 Jam

Pakar: Air mani boleh kekal 72 jam dalam rektum

Saksi kedua pendakwaan dalam perbicaraan kes liwat melibatkan Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini berkata, air mani boleh berada di dalam dubur seseorang selama tiga hari.

Dr Razali Ismail, saksi kedua pendakwaan berkata demikian ketika disoal balas oleh Peguam Cara Negara II Datuk Mohd Yusof Zainal Abidin petang ini.

Pakar bedah am Hospital Kuala Lumpur itu ditanya berhubung pemeriksaan yang dilakukannya ke atas dubur Mohd Saiful Bukhari Azlan yang mendakwa diliwat oleh Anwar.

Dr Razali berkata, berdasarkan bacaannya, air mani boleh berada di dalam rongga itu selama 72 jam.

Disoal lanjut, Dr Razali (foto, kanan) berkata beliau tidak tahu siapakah yang melakukan perbuatan itu (meliwat) tetapi beliau hanya mengetahui bahawa individu tersebut adalah seorang tokoh ternama.

Terdahulu ketika ditanya oleh peguam Anwar, Sankara Nair, Dr Razali berkata beliau membuat pemeriksaan ke atas dubur Mohd Saiful pada jam 10 malam, 28 Jun 2008 – 56 jam selepas saksi utama itu didakwa diliwat.

Ketika disoal oleh seorang lagi peguam Anwar, Karpal Singh, pakar bedah itu mempertahankan bahawa rektum Mohd Saiful kosong dan tidak mengandungi najis walaupun saksi utama itu mendakwa tidak membuang air besar selama tiga hari.

Mahkamah pada petang ini turut mendengar pemeriksaan balas ke atas pakar patologi HKL Dr Siew Sheue Feng, saksi ketiga pendakwaan sebelum perbicaraan ditangguhkan pada kira-kira jam 4 petang ini.

Anwar dihalang dapatkan laporan perubatan

Sementara itu, dalam perbicaraan sesi pagi tadi, satu keputusan dibuat oleh hakim untuk tidak memberikan nota klinikal oleh tiga doktor yang memeriksa Mohd Saiful kepada pembelaan.

Mohamad Zabidin (kiri) berkata beliau memutuskan demikian memandangkan pembelaan gagal memenuhi keperluan perundangan untuk mendapatkan nota berkenaan.

Permohonan yang dikemukakan pembelaan itu hanya berdasarkan gerak hati untuk menonjolkan kontradiksi dalam keterangan Mohd Saiful, katanya.

Mohamad Zabidin juga memutuskan bahawa laporan perubatan daripada doktor HKL itu diterima sebagai bahan bukti walaupun menerima bantahan daripada Karpal Singh.

Karpal berkata beliau akan mengemukakan rayuan berhubung keputusan berkenaan. -mk

Ulasan GB

Anwar boleh jawab sendiri. Minta tolong dgn Azmin dan para penyokong tegarnya.
Dengan penipuan yang beliau lakukan di dalam Pemilihan PKR, sebahagian ahli PKR sendiri sudah tidak bersimpati kepadanya.

Malah ada yang sudah menempelak: GO TO HELL ANWAR!

Siapa Mahu Peduli Dengan Anwar Lagi Selepas Ini?

Separuh Daripada Tandas Awam Kotor

3000 tandas awam kotor

KUALA LUMPUR - Walaupun pelbagai langkah diambil bagi meningkatkan kebersihan tandas awam, satu audit menunjukkan 3,000 daripada 5,764 tandas di seluruh negara adalah kotor.

Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Chor Chee Heung berkata, audit menerusi kaedah penarafan oleh Pihak Berkuasa Tempatan menunjukkan 51.6 peratus daripada tandas awam hanya mampu mencapai tahap satu atau dua bintang, dan hanya tujuh peratus atau kira kira 400 tandas yang mencapai taraf lima bintang, iaitu kebersihan paling memuaskan.

"Daripada data tersebut, nampaknya masih jauh lagi perjalanan kita untuk mencapai tahap tandas awam yang baik,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan Sambutan Hari Tandas Sedunia dan Seminar Kesihatan Persekitaran Peringkat Kebangsaan 2010 di sini hari ini.

Bagi memastikan tandas di premis-premis awam tidak terus kotor, Chee Heung berkata, tindakan penguatkuasaan oleh PBT terhadap mana-mana premis awam yang tandasnya terlampau kotor akan diperketatkan lagi mulai tahun depan, antaranya membuat pemeriksaan mengejut dua kali setahun, di samping pemeriksaan biasa.

Menurut beliau, jika inisiatif sebegini tidak dijalankan, ia bukan sahaja akan menyebabkan masalah sanitasi dan kesihatan kepada masyarakat tetapi turut menjejaskan imej negara di mata pelancong asing. - Bernama

Pegawai Polis Berpangkat ASP Didakwa Merompak

Pegawai Polis didakwa merompak

KUALA LUMPUR - Seorang pegawai polis berpangkat Assiten Supritendan mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di hari ini atas tuduhan merompak seorang juruteknologi perubatan, tahun lepas.

ASP Che Anua Che Omar, 54, dari Ibu Pejabat Polis Daerah Cheras, bersama seorang lagi yang masih bebas didakwa merompak wang tunai, barang kemas dan telefon bimbit, kesemua bernilai RM10,000, milik Ahmad Shabri Mohd. Halami, 29.

Che Anua, dari Seri Gombak di sini, didakwa melakukan kesalahan itu di No 44-3, Blok B, Rampai Court, Wangsa Maju, di sini, pada pukul 9 malam, 5 Mei 2009.

Dia didakwa mengikut Seksyen 395 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan boleh dikenakan sebatan, jika sabit kesalahan.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Muhamad Abu Hassan Ramli menawarkan jaminan sebanyak RM12,000 dengan seorang penjamin dikenakan terhadap tertuduh.

Che Anua, yang tidak diwakili peguam, merayu supaya jaminan itu dikurangkan kepada RM3,000 kerana dia merupakan penanggung tunggal keluarganya.

"Saya tidak mempunyai wang yang banyak kerana isteri tidak bekerja dan saya perlu menanggung empat anak di samping membiayai rawatan di Institut Jantung Negara (IJN) bagi mengubati penyakit jantung yang saya hidapi," katanya.

Hakim Datuk Jagjit Singh kemudian membenarkan tertuduh diikat jamin RM5,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan 7 Januari depan untuk sebutan semula kes. - Bernama

Pemilihan 2010 Tidak Bersih - Edyes

Pemilihan 2010 Tidak BERSIH !! (Wajib Baca !!)

Pemilihan 2010 telah melabuhkan tirainya semalam, tetapi statusnya pemilihan 2010 adalah umpama susuk yang penuh dengan calar-balar yang lukanya bakal menjadi kudis yang busuk.

Semalam kita dapat lihat proses pengundian yang berlaku di beberapa kawasan negeri Selangor. Sebagai sebuah negeri yang diperintah oleh PKR, sudah pasti proses pengundian Pemilihan 2010 yang di Cabang-Cabang negeri Selangor akan menjadi paling meriah dan turnout yang tinggi. Selangor merupakan lubuk terkuat Parti Keadilan Rakyat semenjak berjaya menguasai negeri Selangor pada 8 Mac 2008.

Di sini saya mengambil pemilihan Cabang Gombak sebagai contoh, iaitu salah satu kubu kuat bakal timbalan presiden PKR. Cabang Gombak yang mempunyai keahlian sekitar 7 ribu. Semalam, dari jumlah keahlian 7 ribu, jumlah yang keluar mengundi bagi Cabang Gombak hanyalah 284 undi sahaja. Apakah gombak dilanda banjir besar ?

Mari kita bandingkan apa yang berlaku di Batu Sapi, Sandakan. Masih kita ingat ketika PRK Batu Sapi, bagaimana jerihnya jentera PKR tempatan hendak dikumpulkan hingga menimbulkan seribu kepayahan untuk mencari wakil PACA dari kalangan penduduk tempatan. Dengan logistik mobilisasi yang tidak semewah daerah gombak, dan kehadiran mesyuarat Cabang (MATC) yang punya kehadiran tidak sampai seratus ahli, mari kita lihat sebuah 'silap mata' ciptaan mereka yang sanggup berbuat apa sahaja demi sebuah kemenangan dalam parti.

Cabang Batu Sapi mempunyai keahlian sebanyak 3 ribu ahli. Dari jumlah ini, jumlah yang keluar mengundi dalam Pemilihan 2010 (pemilihan pusat) adalah menghampiri seribu undi ! Tidakkah sesiapa sahaja akan berasa pelik jika dibandingkan dengan senario yang berlaku di Gombak ? Dan apa yang lebih memelikkan, telah dilaporkan bahawa tidak sampai 100 kertas undi yang dikeluarkan ketika masuk jam 1 tengahari, tetapi di antara pukul 1 hingga pukul 4 petang, sejumlah 900 undi telah dicatatkan dalam 3 jam terakhir tempoh pengundian! Ini pelik bin ajaib !

Saya akan memperincikan lagi dalam sedikit masa mengenai apa yang dikatakan 'silap mata' dari JPP. Jika tiada aral melintang, lewat malam ini perincian demi perincian akan dipaparkan, juga kepincangan demi kepincangan.

Sementara itu, saksikan laporan yang dikemukakan oleh Chegubard mengenai apa yang telah berlaku di Sabah. Ia sangat mengerikan kita, dan membuatkan kita langsung hilang kredibiliti untuk menyertai himpunan sebersih BERSIH.

Laporan di bawah pada asalnya bersifat confidential tetapi telah dipapar dalam blog tukar tiub selama beberapa jam di atas masalah komunikasi sebelum ditarik balik oleh blog tukar tiub. Malangnya, terdapat beberapa blog lain yang telahpun 'copy n paste' laporan ini untuk dipapar di laman blog masing-masing.

Saya mengambil langkah di atas tanggungjawab saya sendiri, untuk memaparkan laporan yang dikemukakan oleh Chegubard untuk perhatian kepimpinan utama Parti Keadilan Rakyat pada 18 November lalu, setelah JPP dan biro bertanggungjawab tidak menghiraukan bantahan dan laporan sebelum ini.

Juga ingin saya maklumkan, maklumat-maklumat di dalam laporan ini dibuat tidak begitu spesifik untuk menjaga hak bukti dan saksi yang terlibat.

Diharap saudara saudari pembaca semua mengamati laporan di bawah seterusnya membuat konklusi mengikut fahaman masing-masing.


Di bawah adalah laporan kali ke-tiga terhadap kepincangan JPP yang telah dihantar oleh pihak Chegubard;


18 November 2010

Kepada :
Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail,
Presiden,
Parti Keadilan Rakyat

Laporan kepincangan proses pengundian Pemilihan KEADILAN 2010

Perkara diatas dirujuk.

Pertama sekali laporan ini ditulis dalam kebimbangan semua saksi yang didedahkan dalam laporan ini terbuka untuk ugutan, malah kebanyakan saksi tidak berapa selesa untuk tampil kerana tidak mahu menimbulkan masalah pada diri.

Berikut ialah antara kepincangan yang muncul

1. Tarikh tutup pendaftaran/pertukaran anggota sudah diputuskan ada pertukaran selepas tarikh yang dibenarkan.

Merujuk aduan Saufi Mi'ad (bekas Pemangku Ketua AMK Teluk Kemang) mengenai pertukaran keanggotaan Ramlan Roes yang dibuat selepas tarikh yang dibenarkan. Pertukaran ini dibuat dan secara sengaja disedari selepas tarikh dibenarkan untuk membolehkan Ramlan bertanding Ketua AMK Teluk Kemang dengan menyokong Kamarul Baharin, Pengerusi Perhubungan Teluk Kemang yang bertanding Ketua Cabang Teluk Kemang. Apabila bantahan dibuat secara lisan kepada JPP yang bertugas dalam proses penamaan calon, Pegawai bertugas bertanya sama ada Ramlan ini penyokong cheGuBard. Apabila dikatakan tidak maka bantahan tidak dilayan. Bantahan bertulis juga telah dibuat sebaliknya tidak diendahkan sehingga kini.

Masalah aduan pendaftaran dan pemindahan keanggotaan seperti ini juga wujud di banyak tempat tidak ditangani dengan serius sehingga menyebabkan masalah yang besar seperti di Kuala Nerus.

1. JPP disengajakan tidak cukup kakitangan ?

Alasan aduan tidak dilayan ialah JPP tidak cukup kakitangan. Saya menjadi pelik bagaimana ini boleh dijadikan alasan. Atau sengaja tidak cukup kakitangan supaya boleh menutup kelemahan. Dari peringkat awal Rembau telah menghantar 4 calon untuk membantu JPP namun semua ditolak kerana alasan tidak layak dan tidak ada pengalaman.

Kemudian apabila melihat anggota JPP yang dipilih mengendalikan tugas besar, maka alasan menolak calon JPP dari Rembau dilihat cukup tidak munasabah. Ada anggota JPP sekarang yang tua dan terketar – ketar, ada anggota JPP yang buta IT tetapi calon JPP dari Rembau yang antaranya pelajar Kolej Tahun Akhir dan lepasan UITM ditolak kerana tak layak. Ada beberapa cabang lain juga mengadu perkara yang sama. Adakah ini terancang dimana beberapa cabang yang dilihat 'melawan' ditolak calon JPPnya ?


2. Pencalonan ditukar

Merujuk surat pengaduan rasmi yang dibuat oleh Zulkifli Ibrahim selaku penyelaras kempen saya yang mengadu mengenai kegiatan menukar pencalonan. Contohnya Tampin, memang sahih mensyuarat mencalonkan cheGuBard dan Chang Lih Kang sebagai calon Ketua dan Timbalan ketua AMK. Namun apabila muncul di database parti ia meletakkan nama Shamsul dan Khairul Anuar. Jika nama boleh ditukar bagaimana pula dengan nombor jumlah undi.

Surat yang dihantar sebulan lebih tidak berjawab dan tindakan tidak diambil. Orang yang dikenal bersalah bebas masuk dan keluar ibu pejabat dan menikmati bayaran gaji tanpa tekanan.

3. Buku daftar mengundi catat kurang dari jumlah Undi dalam peti undi

Perkara ini berlaku di beberapa tempat malah ada yang disenyapkan. Kebetulan di Kubang Pasu kami ada PACA maka kami berjaya 'menangkap' buku kehadiran yang hanya melaporkan kehadiran sekitar lebih kurang 70 orang sebaliknya kertas undi pula hampir 200 di dalam kotak.

Ini diperakui oleh JPP apabila memanggil wakil calon Zaid Ibrahim untuk berbincang dengan menyelesaikan dengan cara bahagi 2 jumlah undi. Ini penyelesaian apa ? Individu bersalah harus dihukum kerana jelas berlaku penipuan. Wakil calon saya langsung tidak dipanggil.

Berapa banyak cabang lain yang perkara ini dilaporkan berlaku tetapi kerana kelicikan kia dilakukan kami gagal membuktikanya.

4. Jumlah datang mengundi meragukan

Mendapat sms dari no. 0105895379 yang merupakan anggota KEADILAN setempat, beliau menyatakan tahu penipuan berlaku di mana pengundi yang hadir di Cabang Sandakan dan Libaran yang mana beliau sendiri melihat tiap cabang yang hadir paling tinggi hanya sekitar 200 orang itupun melibatkan 'pengundi hantu'. Beliau menamakan oleh En. Mustafa Osman, Ketua Penerangan Libaran sebagai terlibat.

Beliau sendiri teragak – agak untuk tampil kerana jika identiti terdedah akan diancam samseng. Lebih lagi seolah tergambar parti itu sendiri sedia menipu. Beliau juga menyatakan bagaimana setiausaha Perhubungan Sabah yang dipukul di Lapangan Terbang berkaitan isu Pilihanraya Kecil tidak mendapat pembelaan malah seolah samseng yang memukul mendapat perlindungan parti, ini lebih menakutkannya.

Dr. Jurin Gunsalam, melaporkan pusat pengundian Libaran pada jam 2.00ptg hanya mencatatkan kehadiran 20 orang sahaja bagaimana mungkin sebelum ditutup kehadiran 900 orang dilaporkan.

Di Batu Sapi, Sandakan, Libaran satu siasatan terbuka harus dilakukan oleh badan bebas segera. Jumlah kehadiran luar biasa yang amat meragukan. Wakil kami hanya mencatatkan kehadiran paling tinggi sekitar 200 orang. Jika parti tidak mampu untuk lakukan siasatan. Beri kami buku kehadiran kami akan siasat sendiri.

5. Keputusan undi yang pelik

Jumlah undi yang tertera dalam laman web parti sendiri tidak konsisten. Ada nombor yang berubah ditengah-tengah minggu. Ada nombor yang menunjukkan undi mengurang. Adakah proses pengundian boleh dikira dengan cara 'negatif'.

Nurin Aina (no hp. 0127616421) Calon Exco wanita melaporkan punya bukti bagaimana jumlah undi boleh dilaporkan secara salah oleh JPP.

Saudara Hisham (no. hp : 0196623930) melaporkan bagaimana dalam proses pengiraan undi di Teluk Intan bagaimana undi yang dikira amat meragukan melibatkan calon MPP Nordin Mahmod tetapi apabila didesak semula tong dibuka dan dikira semula jelas undi tersebut dikurangkan dengan banyak dalam kiraan awal.

6. Keselamatan proses pengundian lemah yang memungkinkan penipuan

Di Tuaran laporan saudara Bobby (PACA di Tuaran) sebanyak 30 kertas undi tidak punya cop dibantah tetapi tidak dikira rosak atau batal sebaliknya dikira sebagai sah.

Ini laporan email dari Kenny, Ketua AMK Libaran yang menyatakan apa yang berlaku dengan peti undi di Sandakan.


---------- Forwarded message ----------

From: kenny cyl
Date: 2010/11/7
Subject: Peti Undi Dewan Pandu Putri
To: zulshowfx@gmail.com

..Terima panggilan dari Kent ( ketua AMK KK ) kira kira pukul 4:40ptg mengenai bilangan undi di Sandakan pada 6hb Oct.2010, lalu saya dan seorang AJK cabang Sandakan menuju ke tempat mengundi Dewan Pandu Putri dan sampai disana kira kira pukul 4:55ptg.

Apabila saya sampai saya bertanya pada yang dimaklumkan Mustaffa mengapa tempat ini bersurai dan mengapa pengiraan undi bukan disini. Mustaffa menjawab bahawa tempat ini disewa sehingga pukul 5ptg dan selepas pukul 5ptg tidak dibenarkan menjalankan aktiviti-aktiviti, Oleh kerana itu peti undi terpaksa di alih ke tempat lain untuk pengiraan.

Didalam perbualan saya dengan Mustaffa, kereta Dmax biru itu lalu membawa peti undi itu beralih dari Dewan Pandu Putri kira kira pukul 5:05ptg. Saya bertanya pada Mustaffa lagi, ke mana peti itu di bawa, dia jawab : belum tentu lagi kerana mahu cari Hotel yang sesuai untuk pengiraan dan perkara ini telah pun di maklumkan pada orang atasan. Saya sekali lagi tanya, siapa yang di tugaskan dalam kereta yang membawa peti undi itu, Dia menjawab : Davi ada dalam kereta. Mustaffa tanya saya jika mahu tahu, call dia dalam pukul 6ptg dan saya pun diberi nombor telefon bimbit dia lalu di terus beralih dari Dewan itu.

Setelah ini saya terus call Jurin Ketua AMK Kota marudu mengenai perkara itu, selepas saya memaklumkan hal ini pada Jurin, dalam bernerapa minit Chang Lih Kang Call saya dan saya memaklumkan hal ini lagi pada dia ... dan seterusnya..Nicholas, zulkifli...juga call pada saya. Saya dan AJK cabang Sandakan terus menuju ke tempat pengundian Cabang Sandakan di Jockey Lodge yang saya di maklumkan oleh Mustaffa bahawa tempat penggundian di Dewan Pandu Putri adalah untuk kawasan Libaran dan Jockey Lodge adalah untuk kawasan Sandakan.

Setelah Saya dan AJK cabang Sandakan sampai di tempat undi kawasan Sandakan iaitu di Jockey Lodge, saya berjumpa dengan Benedict Wong dan dimaklumkan pengiraan undi sedang dijalankan di tempat tersebut. Benedict Wong memaklumkan saya bahawa peti undi itu ada di bilik gerakan Libaran dan saya bersama Benedict Wong menuju ketempat tersebut. AJK cabang Sandakan yang mengikut saya menolong di tempat pengundian di Jockey Lodge. Setelah saya sampai di bilik gerakan Libaran bersama Benedict Wong tetapi gate di bawah tangga berkunci.

Di sana Benedict Wong menelefon untuk mencari arah tuju peti itu, setelah beberapa pangillan yang dia buat, Benedict Wong memaklumkan saya bahawa Peti itu akan ada di Sanbay Hotel dan saya bersama Benedict Wong terus menuju ke Sanbay Hotel dan sampai disana kira kira pukul 5:45ptg. Thamrin sudah pun tunggu disana. saya membuat beberapa panggilan memaklumkan peti Libaran akan sampai ke Sanbay Hotel. Pada masa itu juga Tian Chua juga membuat panggilan pada saya mengenai hal ini dan saya pun memaklumkan dia juga dan dalam perbincangan saya dengan Tian Chua , peti undi Libaran pun sudah sampai kira kira 6ptg. Dan saya melihat Thamrin ada disitu dan Benedict Wong suruh saya hantar dia balik ke Jockey Lodge, lalu kita beralih dari Sanbay Hotel ke Jockey Lodge kira kira pukul 6:45ptg. Disana pengiraan undi kawasan Sandakan di adakan di bilik 207 yang di ketuai oleh Masri.

Setelah saya tahu Pengiraan Undi Libaran ada Thamrin dan Sandakan ada Masri. saya pun meminta diri untuk pulang kira kira 7:15mlm. Kira-Kira pukul 10mlm Star reporter call saya bertanya mengenai Peti Undi Libaran. dan saya memaklumkan dia hal tersebut dan kemudian Malaysian Insider call saya juga dan cerita yang sama saya maklumkan. saya mendapat nasihat dari Nicholas bahawa ceritakan saja apa yang betul betul terjadi pada reporter. Pagi ini saya mendapat panggilan dari reporter lagi. cerita yang sama saya berikan padanya. TAMAT report by Kenny

(Email di atas tidak diedit bahasa dan tulisannya kecuali meletakkan perenggan)

Di semua tempat mengundi pula sebaik sahaja ditutup semua wakil PACA diarah keluar selama 30 min. Adakah ini satu yang terancang untuk merancang penipuan ?

Kami terpaksa menyiapkan jentera seperti melawan Bn yang diuruskan SPR. PACA terpaksa disediakan, sedangkan dipihak lain mereka lansung tidak mempedulikan untuk mewujudkan PACA pun. Di Kota Raja mujur kami sediakan PACA ada dalam sekitar 10 kejadian meja depan yang mencatat kehadiran pengundi mengarahkan kertas undi AMK diberikan kepada pengundi yang sudah lebih 40 tahun. PACA yang kami sediakan berjaya mengesan dan gagalkan usaha ini. Banyangkan berapa banyak yang sudah terlepas.


7. Campur tangan serius DSAI

Dr Jurin (no hp : 0195313585) melaporkan bahawa Ketua Cabang Kota Marudu memaklumkan bahawa beliau telh dihubungi oleh DSAI sendiri dengan 'mengarahkan' sokongan kepada calon tertentu dan mengarahkan menolak calon tertentu. Di Cabang tersebut juga proses pengundian telah mengambil sukarelawan JPP dari AJK cabang yang jelas memihak dan 'mengarahkan' undi ketika proses berlansung.

Ini belum masuk dengan usaha jahat menggunakan laman sosial dan sms menfitnah say dan teman- teman. Amizuddin Ahmat (bekas Ketua AMK Pulau Pinang) sendiri mendapat panggilan telefon dari seorang yang dikenali orang Shamsul yang menuduh saya membeli undi RM30 satu undi di Sabah / Sarawak.

8. Di cabang beluran Ketua AMK Beluran melaporkan Pusat Pengundian ditutup pada jam 3.30 ptg menyebabkan lebih dari 10 anggota AMK yang dibawa tiba jam 3.55 ptg gagal mengundi

9. Jumlah kertas undi yang dihantar ke Cabang juga pelik. Di Pendang ada pengundi tak dapat mengundi kerana kertas undi tidak cukuptetapi di Cabang Batu Sapi, Libaran dan beberapa cabang yang tiba – tiba mencatatkan kehadiran tinggi kertas undi terlebih cukup. Menurut maklumat JPP kertas undi disediakan hanya sekitar 20 % - 30 % dari jumlah pengundi tetapi di tempat yang jumlah undi pelik kertas undi tersedia lebih dari 50 %. Mana JPP tahu yang orang akan datang mengundi lebih ? Bagaimana dengan hak pengundi di Pendang yang dinafikan hak mengundi.

Saya memohon tindakan segera diambil. Satu keputusan mengumumkan menggantung keputusan Kubang Pasu, Libaran, Sandakan dan Batu Sapi perlu dibuat sebelum proses pengundian minggu ini bermula.

Kononya wujud pengundi hantu di Rembau saya juga mohon Rembau dibatalkan dan undi semula.

Satu penyiasatan terbuka perlu diadakan segera mengenai kepincangan yang berlaku.

Saya masih berpegang teguh dengan disiplin parti menggunakan seluruh saluran dalaman parti. Namun saya semakin diasak ke dinding.

Saya selaku anggota Parti KEADILAN Rakyat mohon keadilan.

Sekian dan terima kasih

Badrul Hisham Shaharin
calon Ketua AMK
Pemilihan KEADILAN 2010.EDYES @ edyesdotcom

Jangan Tertipu Beli Alat Penjimat Elektrik

Penjawat Awam Beli Alat Jimat Elektrik Tidak Berfungsi Berjaya Tuntut Hak

SEREMBAN, 22 Nov (Bernama) -- Mahkamah Tribunal Tuntutan Pengguna Seremban hari ini mengarahkan sebuah syarikat, SmartSaver Technology, untuk mengembalikan wang kepada seorang petugas kerajaan, K. Eeswary, 42, yang berasa tertipu dengan alat penjimatan elektrik keluaran syarikat itu.

Tribunal yang dipengerusikan Mohd Nasrim Mohd Salleh mengarahkan SmartSaver Technology memulangkan semula wang berjumlah RM1,999 berserta kos RM200 kepada Eeswary dalam tempoh 14 hari selepas surat arahan daripada mahkamah itu dihantar ke pejabat syarikat itu di Shah Alam.

Dalam perbicaraan pada hari Isnin, SmartSaver Technology dan wakil jualannya di Pagoh, Rosdi Abdul Rahman tidak hadir ke mahkamah.

Terdahulu, Nasrim sempat mengingatkan K. Eeswary supaya tidak lagi tertipu kerana Tenaga Nasional Berhad (TNB) sendiri tidak pernah mengiktiraf alat itu dan jurujual terbabit tidak menunjukkan surat kebenaran dari TNB.

Sementara itu, Eeswary memberitahu Bernama di luar mahkamah, dia membeli alat itu pada Februari tahun ini di Pagoh setelah diyakinkan oleh Rosdi bahawa bil elektrik rumahnya yang terpaksa ditanggung RM200 setiap bulan dapat dikurangkan sebanyak 30 peratus dengan alat penjimatan elektrik keluaran SmartSaver Technology.

Selepas menerima alat itu dan digunakan selama tiga bulan, alat itu katanya tidak berjaya mengurangkan bil elektriknya.

"Saya kemudian diminta untuk menghantar semula alat itu dan jurujual terbabit berjanji akan menggantikan dengan alat yang lain tetapi selepas Hari Raya Aidilfitri, alat itu tidak sampai ke rumah saya," katanya.

Eeswary turut menghubungi SmartSaver Technology tetapi syarikat itu tidak melayan tuntutannya malahan menyatakan tidak mengenali Rosdi, jurujual yang menjadi wakil syarikat itu di Pagoh.

"Saya mahu perkara ini dijadikan iktibar supaya orang seperti kita tidak lagi tertipu," katanya. -- BERNAMA

Peluru Dari Langit 3 : Wan Azizah & Suara Keadilan Disaman RM100 juta

Zambry menang kes saman fitnah terhadap Suara Keadilan

Kuala Lumpur: Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir, menang kes saman fitnah RM100 juta terhadap Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan tiga pihak lain.

Nilai ganti rugi akan ditentukan mahkamah.

Menteri Besar Perak itu memohon untuk memasukkan penghakiman mengikut Aturan 27 (Peraturan 3) Kaedah-kaedah Mahkamah Tinggi 1980 berikutan pengakuan defendan-defendan dalam pernyataan pembelaan mereka.

Pada 25 Februari lalu, Zambry memfailkan saman fitnah menamakan Dr Wan Azizah selaku pemegang jawatan dalam PKR, Timbalan Presiden, Dr Syed Husin Ali yang juga ketua editor Suara Keadilan; penerbit akhbar berkenaan, Pelita Koridor Sdn Bhd dan pencetak Suara Keadilan, Percetakan NPK Sdn Bhd sebagai defendan.

Dalam pernyataan tuntutannya, Zambry berkata, artikel yang disiarkan dalam akhbar Suara Keadilan edisi 29 Disember 2009 hingga 5 Januari 2010, bertajuk "Zambry Disyaki Pengganas - Gagal masuk ke Amerika Syarikat" mengandungi perkataan berunsur fitnah yang palsu, tidak berasas dan disiarkan dengan berniat jahat.

Menteri Besar Perak itu berkata, perkataan berunsur fitnah itu telah melukakan perasaannya dengan begitu mendalam, mencemarkan dengan teruk reputasi awam, peribadi dan politiknya serta membawa kepada skandal awam, kebencian dan penghinaan.

Beliau menuntut ganti rugi RM100 juta, termasuk ganti rugi teruk dan ganti rugi teladan, faedah lapan peratus setahun dan juga injunksi bagi menghalang defendan daripada menyiarkan perkataan berunsur fitnah itu atau sebarang perkataan berunsur fitnah yang serupa terhadapnya.

Defendan, dalam pernyataan pembelaan mereka, menyatakan bahawa permohonan maaf bertajuk “Mohon Maaf Dr Zambry” dan penarikan balik artikel telah disiarkan dalam akhbar parti keluaran 30 Mac hingga 6 April 2010.

Ulasan GB

Kita tunggu lagi selepas ini kerana Al-Quran menegaskan:

"dan mereka memikirkan tentang penciptaan langit dan bumi.. Ya Tuhan Kami tiadalah Engkau menciptakan ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau..” (Ali Imraan: 191)

"Dan apa saja musibah (kecelakaan) yang menimpa kamu maka adalah disebabkan oleh perbuatan tanganmu sendiri, dan allah mema'afkan sebagian besar (dari kesalahan kesalahanmu)." (As-Syuura' : 30)


GB dah kata pun sebelum ini, peluru dari langit ini akan tiba juga:

Menang Tapi Takkan Senang Sampai Kiamat


Peluru Dari Langit 2 : Anwar Gagal Dapatkan Laporan perubatan

Mahkamah halang Anwar dapatkan laporan perubatan

Perbicaraan kes sodomi melibatkan Datuk Seri Anwar bersambung hari ini selepas ditangguhkan selama sebulan dengan satu keputusan oleh hakim Mahkamah Tinggi Mohamad Zabidin Mohd Diah untuk tidak memberikan nota klinikal oleh tiga doktor yang memeriksa Mohd Saiful Bukhari Azlan kepada pembelaan.

Mohamad Zabidin berkata beliau memutuskan demikian memandangkan pembelaan gagal memenuhi keperluan perundangan untuk mendapatkan nota berkenaan.

Permohonan yang dikemukakan pembelaan itu hanya berdasarkan gerak hati untuk menonjolkan percanggahan dalam keterangan Mohd Saiful, saksi utama dalam kes berkenaan, katanya.

Mohamad Zabidin juga memutuskan bahawa laporan perubatan daripada doktor HKL itu diterima sebagai bahan bukti walaupun menerima bantahan daripada peguam Karpal Singh.

Karpal berkata beliau akan mengemukakan rayuan berhubung keputusan berkenaan dan memohon penangguhan kerana perlu mengemukakan satu usul di Dewan Rakyat hari ini.

Permohonan berkenaan dibenarkan Mohamad Zabidin yang menangguhkan perbicaraan sehingga jam 12.30 petang. -mk


Ulasan GB

Kita tunggu lagi selepas ini kerana Al-Quran menegaskan:

"dan mereka memikirkan tentang penciptaan langit dan bumi.. Ya Tuhan Kami tiadalah Engkau menciptakan ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau..” (Ali Imraan: 191)

"Dan apa saja musibah (kecelakaan) yang menimpa kamu maka adalah disebabkan oleh perbuatan tanganmu sendiri, dan allah mema'afkan sebagian besar (dari kesalahan kesalahanmu)." (As-Syuura' : 30)


GB dah kata pun sebelum ini, peluru dari langit ini akan tiba juga:

Menang Tapi Takkan Senang Sampai Kiamat

Peluru Dari Langit 1: Pembeli Rumah Di Gombak Tuntut Janji

Mana janji 61 rumah?'

GOMBAK: Kira-kira 40 pembeli rumah kos rendah di Batu Lima, Taman Medan Idaman, di sini, semalam mengadakan piket secara aman sebagai bantahan berikutan kegagalan pemaju menyiapkan 61 unit rumah kos rendah yang ditandatangani sejak pemindahan penduduk pada 1994.

Penduduk mendakwa, pemaju mengambil sikap lepas tangan serta mungkir janji dan berharap Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) campur tangan untuk membantu mereka.

Penduduk asal, Mohd Sidek Hussain, 51, berkata dia sudah menetap di kawasan setinggan taman berkenaan sejak 1988, namun penantian seperti sia-sia.

“Apabila dikhabarkan kami akan dapat sebuah rumah tiga bilik, saya amat gembira apatah lagi rumah asal hanya dua bilik.

“Tetapi, selepas 16 tahun impian saya masih tinggal impian. Kini saya masih menyewa rumah satu bilik di Flat Sri Kedah dengan bayaran RM90 sebulan.

“Sepanjang tempoh pemindahan, kami semua tidak pernah ditawarkan pampasan atau penempatan sementara,” katanya.

Menurutnya, penduduk asal yang membeli rumah kos rendah di situ bimbang rumah yang dijanjikan tidak akan dilaksana kerana baru-baru ini pemaju dikatakan akan membina rumah kedai di satu-satunya ruang kosong yang terdapat di taman itu.

Lim Yoong Chong, 52, yang juga penduduk asal mengakui kecewa dengan tindakan pemaju seolah-olah menafikan hak mereka dengan memungkiri perjanjian awal sebelum ini.

“Saya sudah tidak mampu bersabar lagi menghadapi masalah ini kerana ia sudah berlarutan selama 16 tahun,” katanya yang kini menumpang di rumah anaknya di Setapak, Pengerusi MCA, Bahagian Wangsa Maju, Datuk Yew Teong Look yang turut menghadiri piket itu berkata, pejabatnya menerima aduan daripada penduduk apabila tanah lapang milik pemaju di kawasan itu untuk pembinaan kedai.

“Pemaju pernah mengemukakan permohonan untuk membina sebuah blok rumah pangsa empat tingkat diatas tingkat rumah kedai, tetapi ditangguh DBKL.

“Kemudian pada November 2008, pemaju menerima pengecualian daripada DBKL iaitu tidak perlu membina rumah kos rendah dan tanah terbabit boleh dibangunkan untuk projek lain.

“Jadi, saya mencadangkan DBKL membekukan sementara projek pembangunan yang dijalankan dan menyelesaikan masalah penduduk berkenaan terlebih dulu berikutan terlalu lama ia tertangguh,” katanya.

Ulasan GB

Siapa Ahli Parlimen Gombak?

Itu sebab GB kata sebelum ini, sibuk dengan pengaturan penipuan untuk menang di dalam Pemilihan tetapi lupa untuk menjaga kawasan sendiri.

Kita tunggu lagi selepas ini kerana Al-Quran menegaskan:

"dan mereka memikirkan tentang penciptaan langit dan bumi.. Ya Tuhan Kami tiadalah Engkau menciptakan ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau..” (Ali Imraan: 191)

"Dan apa saja musibah (kecelakaan) yang menimpa kamu maka adalah disebabkan oleh perbuatan tanganmu sendiri, dan allah mema'afkan sebagian besar (dari kesalahan kesalahanmu)." (As-Syuura' : 30)


GB dah kata pun sebelum ini, peluru dari langit ini akan tiba juga:

Menang Tapi Takkan Senang Sampai Kiamat

Menang Tapi Takkan Senang Sampai Kiamat

Barisan baru PKR

SHAH ALAM - Pemilihan Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang melabuhkan tirainya semalam, menyaksikan muka baru dipilih akar umbi dalam kepimpinan selepas berlangsung selama tiga minggu sejak 29 Oktober lalu.

Keputusan tidak rasmi semalam menyaksikan Azmin Ali memenangi jawatan Timbalan Presiden selepas meninggalkan jauh pencabar tunggalnya, Mustafa Kamil Ayub.

Sebelum ini, jawatan berkenaan ditandingi tiga calon, bagaimanapun Datuk Zaid Ibrahim menarik diri berikutan tidak puas hati dengan pemilihan yang didakwa tidak telus.

Manakala bagi saingan naib presiden, Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar mendapat undian tertinggi diikuti Pengarah Strategi, Tian Chua; Pengarah Pilihan Raya, Fuziah Salleh dan Pengerusi PKR Pulau Pinang, Mansor Othman.

Bagi jawatan ahli MPP yang memperuntukkan 20 tempat, Ketua Penerangan Wanita PKR, Elizabeth Wong Keat Ping mendahului saingan, diikuti ahli MPP, Dr Badrul Amin Baharon; Hee Loy Sian; Pengarah Pemantapan Politik Keanggotaan, Datuk Johari Abdul dan Khalid Jaafar.

Ketua Wanita PKR menyaksikan penyandangnya Zuraida Kamaruddin mendahului dua calon lain dengan majoriti lebih 2,000 undi.

Berbeza pula dengan saingan Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), persaingan sengit antara penyandangnya Shamsul Iskandar Mohd Akin dan anggota MPP, Badrul Hisham Shaharin yang menyukarkan untuk mengetahui siapakah yang bakal menang.

Sumber terdekat Badrul Hisham ketika dihubungi mengesahkan kekalahan itu selepas dimaklumkan ketinggalan sedikit undi sepanjang pemilihan.

Dalam keputusan 14 November lalu, Shamsul memperoleh 3,981 undi manakala Badrul Hisham 3,273 undi, beza undi adalah sebanyak 708 undi.

Semalam hari terakhir pemilihan parti, baki 37 cabang lagi di Johor, Selangor, Sarawak dan Sabah akan mengadakan pemilihan yang berjumlah 208 cabang. -SH

Ulasan GB

Berakhir sudah Pemilihan PKR 2010. Yang menang telah menang. Yang kalah telah kalah. Tetapi ia tidak akan terhenti setakat itu.

Yang menang takkan senang sampai kiamat. Kerana sekalipun menang namun hati nurani mereka sendiri mengetahui bahawa kemenangan mereka adalah dengan cara penipuan.

Begitu banyak laporan penipuan dan kekecohan diserahkan tetapi pihak JPP dan pimpinan tertinggi mendiamkan diri agar konspirasi berjalan terus.

Dengar sini wahai kamu penipu-penipu, kami di dalam Pakatan Rakyat lebih rela untuk lambat ke Putrajaya daripada membawa kamu-kamu ke sana.

Rakyat tidak mahu PR mempunyai pemimpin-pemimpin yang menipu rakyat. Rakyat tidak rela mereka dizalimi lagi setelah sekian lama terzalim di era UMNO BN.

Rakyat tidak akan benarkan kamu ke Putrajaya seandainya kamu sama seperti mereka.

Allah tidak akan meredhakan pemerintahan yang serupa seperti yang ada kerana bukan itu matlamat kita. PR dibentuk bukan semata-mata untuk menggantikan UMNO BN, tetapi untuk menukarkan sistem pemerintahan kepada yang lebih bersih, adil dan telus demi untuk mencapai barakah.

Kamu boleh menipudaya ahli-ahli PKR, tetapi, jangan lupa Allah Maha Menipudaya terhadap tipudaya kamu semua.

Apakah GB berpihak kepada UMNO untuk menjatuhkan kamu? Itu persangkaan kumpulan kamu, kerana yang akan menjatuhkan kamu ialah perbuatan jijik kamu sendiri kerana GB tegak berdiri menyatakan KEBENARAN DAN KEADILAN.

Mungkin ada YB atau pemimpin PAS atau blogger PAS yang bersimpati kepada penipu-penipu ini, tetapi GB yakin mereka juga akan menerima serupa dengan kamu: tidak akan senang sampai kiamat kerana mengambil sikap bersubahat menipu rakyat kecuali bertaubat.

Kita tunggu peluru dari langit selepas ini kerana Al-Quran menegaskan:

"dan mereka memikirkan tentang penciptaan langit dan bumi.. Ya Tuhan Kami tiadalah Engkau menciptakan ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau..” (Ali Imraan: 191)

"Dan apa saja musibah (kecelakaan) yang menimpa kamu maka adalah disebabkan oleh perbuatan tanganmu sendiri, dan allah mema'afkan sebagian besar (dari kesalahan kesalahanmu)." (As-Syuura' : 30)

PKR Tutup Sebelah Mata Terhadap Aduan Kekecohan & Penipuan

Isu kecoh perlu pertimbangan JPP

Walaupun pemilihan parti Keadilan Rakyat (PKR) sudah ke garis penamat, namun masih terdapat cabang yang belum dapat mengadakan pemilihan dengan baik tanpa perlu sebarang kekecohan.

Kini timbul persoalan sama ada perlu pertambahan masa kepada Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) untuk menyelesaikan masalah pemilihan cabang ataupun penangguhan Kongres Nasional parti yang bakal berlangsung Jumaat ini.

PKR masih berharap kongres yang akan berlangsung selama tiga hari ini dapat diteruskan seperti yang dirancang sungguhpun terdapat kekangan termasuk tindakan undang-undang.

Penganalisis politik, Dr Sivamurugan Pandian berkata, PKR perlu mengambil iktibar diatas kekecohan pemilihan cabang sebelum dan berusaha untuk menyelesaikan masalah yang sedia ada.

Menurutnya, sekiranya kongres ini diteruskan tanpa mengira pendapat dan luahan ahli di cabang yang bermasalah, PKR pastinya akan menghadapi masalah perpecahan ahli setelah kongres ini selesai.

“Sudah pasti akan ada impak negatif terhadap parti kalau kongres ini diteruskan. Walaupun dalam seminggu ini masih ada masa, tetapi berdasarkan insiden sebelum ini, masalah di cabang tidak akan berakhir.

“Ramai pihak akan menyoal mengapa kongres diteruskan sedangkan ada masalah yang belum diselesaikan,” katanya ketika dihubungi.

Semalam, lebih 200 orang ber-himpun di hadapan ibu pejabat parti itu di Petaling Jaya diketuai bekas Timbalan Setiausaha Agung, P Jenapala bagi membantah proses pemilihan langsungnya yang didakwa tidak telus.

Sementara itu, Pengarah Strategi PKR, Tian Chua berkata, kongres tetap akan diadakan walaupun terdapat halang tertentu untuk mempertikai keputusan pemilihan parti.

Menurutnya, beberapa usul dikenalpasti untuk dibahaskan pada kongres itu termasuk ucapan dasar presiden.

Ditanya kemungkinan kongres itu ditangguhkan kerana saman pemula oleh bekas Timbalan Setiausaha Agung PKR, P Jenapala, Tian Chua berharap perkara ini tidak akan berlaku.

Proses pemilihan PKR yang memasuki minggu terakhir kini kembali ‘kecoh’ apabila beberapa insiden didakwa berlaku, antaranya pertikaian dalam proses pengiraan undi.

Semalam baki 37 cabang terakhir melangsungkan pemilihan di seluruh negara.

Antara kekecohan, insiden di Puchong yang didakwa melibatkan tindakan merampas kertas undi apabila berlaku perasaan tidak berpuas hati terhadap proses pengiraan undi.

Di Cabang Hulu Selangor pula, dilaporkan sekumpulan ahli PKR bertindak menghalang kereta yang membawa kertas undi daripada memasuki pekarangan sebuah dewan pengundian di Kuala Kubu Bharu.

Persoalan sama ada perlu tangguh atau tidak kongres kali ini bergantung kepada kebijaksanaan JPP dan pimpinan parti yang boleh memikirkannya untuk parti. -SH

Bicara Kes Kematian Aminulrasyid Ditangguh Esok

Bicara kes kematian Animulrasyid Amzah ditangguh ke esok

Gambar: Keluarga Aminulrasyid di perkarangan Mahkamah Shah Alam dalam gambar fail ini. — Gambar oleh Choo Choy May

SHAH ALAM, 22 Nov — Mahkamah Sesyen di sini hari ini menangguhkan sehingga esok perbicaraan kes seorang koperal polis yang didakwa menyebabkan kematian Aminulrasyid Amzah, 15, dalam satu kejadian tembakan ketika remaja itu sedang memandu kereta di Seksyen 11 di sini, April lepas.

Hakim Latifah Mohd Tahar membuat penangguhan itu selepas peguam Salim Bashir yang mewakili Jenain Subi memaklumkan bahawa seorang lagi peguam bela tertuduh, M. Athimulan perlu menghadiri perbicaraan kes lain di Pulau Pinang.

Timbalan Pendakwa Raya R. Kalaiyarasi hadir menyebut bagi pihak Timbalan Pendakwa Raya Mohd Dusuki Mokhtar dan Idham Abd Ghani.

Mahkamah sepatutnya menetapkan hari ini untuk pihak pembelaan menyoal balas saksi ke-25 pendakwaan, Cif Ins Mazli Jusoh @ Che Kob dari Unit Forensik, Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Selangor yang merupakan penyiasat tempat kejadian.

Jenain, 48, dibicarakan atas tuduhan menyebabkan kematian Aminulrasyid di Jalan Tarian 11/2 di Seksyen 11, antara pukul 1.10 pagi dan 2 pagi 26 April lepas.

Dia didakwa mengikut Seksyen 304 (a) Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 30 tahun dan boleh dikenakan denda, jika sabit kesalahan. — Bernama

Perbicaraan Kes Video Lucah Ariel: Keluarga Ariel Tidak Datang

Keluarga Ariel tak hadiri perbicaraan kes video lucah

Gambar: MAL PUTRAJAYA memegang poster yang memprotes Ariel di Rumah Tahanan Negara Bandung di Pulau Jawa kelmarin.

BANDUNG - Perbicaraan pertama penyanyi kumpulan Peterpan, Ariel berhubung kes pengedaran klip video lucah yang melibatkan lelaki mirip wajahnya hari ini tidak akan dihadiri oleh keluarganya, lapor akhbar dalam talian, Inilah.com semalam.

"Keluarga tidak akan datang. Sidangnya (perbicaraan Ariel) diadakan secara tertutup," kata kakak Ariel, Nazlien Fahridzal.

Menurut Nazlien, pihak keluarganya menyerahkan kepada kuasa undang-undang untuk menentukan nasib Ariel.

Ariel dituduh mengedarkan klip video rakaman yang menunjukkan dia melakukan hubungan seks dengan pengacara Luna Maya dan Cut Tari.

Luna Maya adalah kekasih penyanyi itu manakala Cut Tari yang sudah bersuami merupakan bekas kekasihnya.

"Ya, pastilah kita berdoa agar Ariel diberi kemudahan saat dia menjalani sidang (perbicaraan) nanti," kata Nazlien.

Penyanyi itu dikatakan sudah bersiap sedia untuk menghadiri perbicaraan yang dijangka dikawal kira-kira 600 anggota keselamatan di sebuah mahkamah di sini.

Menurut seorang penyelaras kumpulan yang menyokong Ariel, Udji, para penyokong berdoa untuk penyanyi itu di Rutan Kebon Waru yang menjadi tempat tahanan selebriti berkenaan.

"Banyak doa yang kami berikan untuk Ariel. Intinya, supaya Ariel diberi kekuatan dari Allah untuk jalani sidang nanti," ujar Udji

Pertemuan singkat antara peminat band Peterpan dengan Ariel di dalam pusat tahanan itu diakui Udji memberikan kesan ke atas jiwa Ariel.

Menurutnya, Ariel semakin bersedia menjalani perbicaraannya hari ini.

"Dia sangat berterima kasih dengan kedatangan dan sokongan kami," ujar Udji.

Sementara itu, hasrat seorang rakyat Malaysia yang dikenali sebagai Mal Putrajaya untuk melakukan protes mengenai penyebaran pita video seks Ariel di bulatan Hotel Indonesia, Jakarta semalam tidak kesampaian kerana dia gagal mendapat permit.

Menurutnya, dia dibawa oleh anggota polis ke pejabat polis Jakarta Pusat untuk disoal siasat.

Kelmarin, dia turut membuat protes di Rumah Tahanan negara Bandung berhubung kes penyebaran video seks Ariel dan perbuatan selebriti tersebut. - Agensi

7 Kenderaan Kemalangan Apabila Dirempuhi Bas Rosak Brek

Bas henti-henti rosak brek rempuh tujuh kenderaan

KUALA TERENGGANU: Sebuah bas henti-henti dipercayai mengalami kerosakan brek merempuh tujuh kenderaan yang berhenti di lampu isyarat berhadapan stesen minyak Shell di Jalan Sultan Mahmud, di sini, semalam, menyebabkan seorang wanita berusia 20-an cedera di kepala dan kaki.

Dalam kejadian kira-kira jam 3 petang itu, bas dari Dungun ke Kuala Terengganu dan membawa kira-kira 20 penumpang itu gagal dikawal sebelum merempuh tujuh kenderaan lain di hadapannya.

Kemalangan menyebabkan sebuah Perodua Kancil dinaiki seorang wanita rosak teruk, manakala kenderaan lain membabitkan Perodua ViVA, Kancil, Proton Persona, Proton Iswara, Perodua Myvi dan Pajero rosak di depan dan belakang.

Penumpang bas, Norshamimi Mat Lazim, 21, yang ditemui berkata dia yang dalam perjalanan pulang ke Kolej Teknologi Bestari (KTB), Setiu, menaiki bas berkenaan dari Paka selepas bercuti di rumah keluarga menyambut Aidiladha.

“Saya tersedar daripada tidur selepas kepala terhantuk di kerusi penumpang hadapan akibat perlanggaran itu. Ketika itu saya lihat sebuah Pajero melintang di hadapan bas dan kereta lain rosak di belakang dan depan. “Selepas perlanggaran, pemandu meneruskan perjalanan dan berhenti kira-kira 50 meter dari tempat kejadian,” katanya. -BH

Fatin Farihah Calon SPM Hari Ini, Hilang Dipercayai Ikut Teman Lelaki

Pelajar cemerlang hilang selepas keluar rumah

KUALA LUMPUR: Seorang pelajar perempuan yang akan mengambil Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) esok, tidak pulang ke rumah sejak empat hari lalu selepas dikatakan keluar ke kedai untuk membeli alat tulis bagi menghadapi peperiksaan itu.

Fatin Farihah Nordin, 17, yang pernah meraih anugerah pelajar cemerlang Tingkatan Empat, Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Damansara Damai dekat sini, tahun lalu, keluar rumah jam 12 tengah hari Rabu lalu.

Ibunya, Zatul Bazamah Zainal Abidin, 34, berkata anak sulung daripada lima beradik itu keluar rumah sehelai sepinggang dan mengesyaki anaknya itu keluar bersama seorang lelaki kerana ketika beliau menghubungi telefon bimbit anaknya, pelajar itu memberitahu berada di Putrajaya bersama seorang rakan.

“Ketika saya menelefonnya, dia beritahu berada di Putrajaya dan ke sana menaiki motosikal bersama rakan. Apabila saya tanya sama ada rakan itu lelaki, dia terus matikan telefon bimbit dan sehingga kini tak dapat dihubungi,” katanya ketika mengunjungi Balai Berita di sini, semalam.

Zatul Bazamah berkata, beliau bimbang terhadap keselamatan Fatin Farihah kerana selepas empat hari, anaknya itu langsung tidak menghubunginya, apa lagi dia perlu pulang segera untuk menduduki SPM.

“Saya sekeluarga sudah mencarinya di Putrajaya selain menghubungi rakan rapatnya tetapi mereka tidak tahu ke mana anak saya menghilang. Saya bimbang dia tidak mengambil SPM kerana akan menjejaskan masa depannya,” katanya.

Katanya, beliau sudah membuat laporan di Balai Polis Sungai Buloh, semalam, dan berharap sesiapa yang mempunyai maklumat menghubungi beliau di talian 010-4304001. -bh

Budak Kristian Turut Ikut Berkhatan

Ipoh: Seorang kanak-kanak beragama Kristian dan berketurunan Iban berusia 11 tahun, menarik perhatian ramai apabila dia turut serta pada majlis berkhatan beramai-ramai anjuran sekolahnya pagi semalam.

Kanak-kanak berkenaan adalah antara 48 peserta yang menyertai majlis berkhatan pertama kali dianjurkan Sekolah Kebangsaan Sungai Rapat (SKSR) di sini dan berlangsung dalam suasana meriah dan penuh adat di pekarangan sekolah itu.

Menyifatkannya sebagai satu kaedah kesihatan yang baik, Harrison Austine Ansie, murid tahun lima itu berkata, dia tidak gentar menyertai majlis berkhatan itu malah mendesak ibunya membenarkannya berkhatan bersama rakan sekolah lain.

Anak pasangan tentera itu berkata, hasrat untuk berkhatan dimaklumkan kepada ibu bapanya dua minggu sebelum sesi persekolahan tamat baru-baru ini dan mereka tidak menghalangnya malah bersetuju dengan permintaannya itu.

“Emak dan ayah tak halang saya berkhatan, lagipun ia baik untuk kesihatan. Sebelum ini, saya tahu upacara berkhatan hanya untuk orang Islam, namun saya tak kisah dan tetap mahu melakukannya.

“Ramai kawan saya di sekolah turut berkhatan hari ini (semalam),” katanya.

Ibunya, Liza Anak Andrew Achin, 37, berkata anak sulungnya itu memberitahunnya dua minggu lalu mengenai perkara itu sebelum memintanya mengisi borang permohonan untuk menyertai upacara berkhatan di sekolahnya.

Katanya, dia dan suami tidak menghalangnya malah menyokong kerana ia baik untuk kesihatan anaknya, malah saya dan suami turut merancang mengkhatankan adik Harrison yang kini berusia tujuh tahun tahun depan,” katanya. - petikan hmetro


Mula-mula Belajar Bersama, Kemudian Berakhir Di Bilik Tidur

Kuala Lumpur: Ada ibu bapa percaya rakan anak datang ke rumah untuk belajar, tetapi akhirnya padah menimpa apabila alasan belajar diberi berakhir di bilik tidur.

Ada pula percaya anak berterus terang meminta izin untuk keluar dengan rakan sama ada lelaki atau perempuan untuk belajar, tetapi melencong ke tempat lain hingga kesudahannya ‘mendapat ilmu’ hal berkaitan seks.

Wartawan Metro Ahad menemui seorang remaja yang terlanjur seawal usia 13 tahun. Malah, seorang pelajar berusia 15 tahun yang ditemui di pusat siber di sini mengakui kerap melakukan seks oral bersama pasangan.

Mereka mengakui bukan daripada keluarga berantakan tetapi mengambil kesempatan di atas kepercayaan dan kealpaan ibu bapa yang bukannya tidak memberi didikan agama, malah bersikap tegas.

Berikut kisah dua pelajar yang ‘dahaga di awal usia’.

KES 1 - ADILAH, 13:

“SAYA mula disentuh teman lelaki awal tahun ini. Itulah kali pertama saya melakukan hubungan seks, saya sendiri tidak menyangka akan terlanjur dan ia berlaku dalam sekelip mata.

Ketika itu teman lelaki ‘cinta monyet’ saya (dikenali sebagai Helmi) berusia 12 tahun datang ke rumah untuk menghantar buku sekolah. Dia pernah beberapa kali datang ke rumah untuk belajar bersama dan ibu bapa saya mengenalinya.

Ayah dan ibu tiada di rumah kerana bekerja. Yang ada hanya adik saya.

Entah mengapa, tiba-tiba Helmi beria-ia mengajak saya masuk ke bilik. Hati saya berdebar-debar dan perasaan bercampur baur masa itu.

Sebaik masuk ke bilik, tanpa melengahkan masa Helmi terus menutup pintu. Entah mengapa saya merelakan saja. Kami terlanjur dan semuanya berlaku terlalu pantas.
Ayah dan ibu tidak mengesyaki apa-apa antara kami. Tambahan pula mereka mengenali Helmi dan tahu kami berkawan.

Helmi sudah beberapa kali datang ke rumah sebab tempat tinggal kami berdekatan. Mungkin dalam usia begini ayah dan ibu tidak percaya kami boleh terlanjur hingga melakukan hubungan seks, tetapi itulah hakikatnya.

Mereka (ayah dan mak) juga percaya dengan saya. Segala yang saya inginkan akan dipenuhi kerana saya anak sulung, meskipun tidak semuanya akan mereka beri.

Pun begitu, dalam masa sama saya takut dengan mereka. Mereka tegas dan sentiasa mengawal tindak tanduk serta segala aktiviti harian saya. Ayah adalah pensyarah manakala ibu guru sekolah menengah.

Dalam diam, mereka tidak tahu banyak perkara negatif antara saya dan rakan. Di kalangan rakan seusia, kami biasa melihat video lucah. Bercerita mengenai seks juga satu kebiasaan buat kami sejak usia saya 12 tahun lagi.

Telefon bimbit diberi ibu dan ayah dijadikan tempat menyimpan video lucah. Saya tidak berani berbuat demikian, tetapi tetap melihat video lucah di telefon bimbit rakan.

Saya terlanjur dengan kekasih juga sebab masing-masing ada perasaan ingin mencuba. Kerana ‘kesilapan’ pertama itu juga, akhirnya saya mengandung.

Selepas beberapa lama, saya tidak datang bulan. saya cuba beritahu ibu, tetapi takut untuk berbuat demikian.

Melihat perubahan diri saya, seorang saudara menyarankan saya membuat pemeriksaan doktor. Ayah dan ibu terkejut. Mereka tidak percaya dan menafikan saya boleh terlanjur sejauh itu.

Saya hanya mendiamkan diri dan tidak berkata apa-apa kerana takut. Ayah dan mak paksa saya memberitahu hal sebenar, namun saya juga menafikan sudah melakukan hubungan seks sebelum ini.

Akhirnya, ketika pemeriksaan dilakukan, saya disahkan mengandung. Ayah dan ibu sangat kecewa dan terpaksa menerima hakikat itu.

Saya dikurniakan cahaya mata lelaki. Dalam gembira menimang cahaya mata, saya turut kesal atas apa yang berlaku. Namun, semuanya sudah terlambat.

Saya lukakan hati ayah dan emak. Anak saya pula akan dihantar kepada keluarga angkat.

Tiada apa yang dapat saya lakukan melainkan rasa kesal yang tidak sudah-sudah, tetapi saya percaya masih ada ruang dan peluang untuk saya berubah.

KES 2 - RAHMAN, 15:

“SAYA mengenali seks sejak sekolah rendah lagi. Ada saja peluang ke pusat siber, saya dan rakan suka memasuki laman web lucah.

Selepas memasuki sekolah menengah, pergaulan saya bertambah luas dan bebas. Saya mula ikut rakan yang lebih tua daripada saya jadi mat motor (rempit).

Tak usah cakaplah mengenai rakan perempuan, apabila bergelar mat motor semua itu datang dengan sendirinya. Saya juga memiliki teman wanita (Liana, 15), dia rakan satu sekolah. Sudah hampir enam bulan kami bercinta.

Setiap malam, kami sentiasa habiskan masa bersama. Biasanya, saya beritahu ayah dan ibu keluar malam berjumpa Liana untuk belajar bersama. Mereka kenal Liana dan tahu hubungan kami.

Bukan semua masa saya luangkan dengan Liana untuk belajar. Kami suka lepak di pusat siber bersama untuk melayari laman web lucah, selain seronok melayani Facebook dan Hi5 bagi mencari kenalan baru.

Hujung minggu, saya dan Liana keluar merayau di Kuala Lumpur bersama rakan mat motor yang lain.

Ke mana saya pergi, keluarga jarang cari. Abang dan kakak tidak pernah ambil peduli apa yang saya lakukan. Ayah juga tidak pernah marah saya bawa motosikalnya ke mana-mana pun. Saya anak ketiga daripada lima beradik.

Ayah kata, bagus juga saya belajar menunggang motosikal sekarang. Nanti, senang nak ambil lesen memandu nanti (pada usia 16 tahun).

Dalam keluarga, ayah memang ‘sporting’. Saya dan dia macam kawan, saya cuma dilarang hisap rokok, sekalipun dia tidak tahu saya merokok sejak tingkatan satu lagi. Liana juga merokok.

Dia (ayah) pesan pada saya, yang penting sekali belajar rajin-rajin. Ayah dan ibu percaya dan sayang saya.

Ayah tidak tahu saya pernah hisap ganja. Kadangkala ada rakan sekolah yang ‘senior’ beli ganja, kami kongsi bersama-sama. Saya belajar hisap ganja selepas tamat Penilaian Menengah Rendah (PMR) awal Oktober lalu. Biasanya kami beli dengan hasil perkongsian wang.

Bersama Liana, saya sangat bahagia. Saya cintakan dia, banyak perkara kami kongsi bersama. Banyak yang pernah kami lakukan bersama untuk mencuba sesuatu yang baru.

Apabila ada kesempatan berdua-duaan, kami suka menonton video klip lucah di rumah Liana bersama abangnya (berusia 17 tahun).

Kami tidak pernah terlanjur lagi setakat ini, tetapi kerap melakukan seks oral bersama.

Di kalangan rakan, soal seks perkara biasa. Saya ada banyak koleksi video klip lucah dalam telefon bimbit.

Pernah saya terfikir melakukan hubungan seks dengan Liana, tetapi abangnya tidak benarkan. Jika di rumah Liana, abangnya juga sering bersama kekasihnya. Semua yang ingin saya lakukan terbatas kerana abangnya sentiasa ada.

Biasanya kami berkumpul jika ayah dan ibu Liana tidak ada di rumah atau keluar ‘bekerja’. Ayah dan ibu Liana adalah jurujual.

Di rumah saya, ‘line tak clear’. Ibu suri rumah dan jarang keluar. Sebab itu saya suka habiskan masa di rumah Liana jika ada masa terluang dengan alasan hendak belajar bersama.

Ibu tidak pernah persoalkan dan tanya apa saya buat. Dia hanya tahu saya pergi belajar atau sekadar lepak dengan kawan sekolah.

Saya seronok dan suka dengan sikap terbuka mereka (ayah dan ibu), saya tidak rasa terkongkong.

Daripada habiskan masa sia-sia duduk di rumah, baik saya keluar dengan kawan. Yang penting ayah, ibu, abang dan kakak tidak melarang.

Saya tidak pernah bosan dengan rakan, lagi pula duduk di kawasan apartmen memang banyak kenalan.

Apa yang saya lakukan di luar, bak kata orang pandai makan, pandailah simpan.” -hm