8 Dis 2010

7 Masjid Berkubah Emas Di Dunia

.1. Masjid Qubbah As Sakhrah / Dome of the Rock di Yerusalem, PalestinaMasjid Qubbah As Sakhrah atau di kenal dengan Dome of the Rock dibangun pada sekitar tahun 690M oleh Abdul Malik bin Marwan yang merupakan salah seorang raja dalam bani Umayah dan kemudian diikuti dengan pembangunan Masjidil Aqsa yang selesai pada tahun 710M. Masjid ini dahulu, di anggap sebagai masjid Al Aqsa. Sebahagian orang juga menganggap bangunan ini bukanlah masjid melainkan hanya tumpukan batu besar.2. Masjid Al-Askari di Samarra, IrakMasjid Al-Askari merupakan masjid syiah yang di bangun pada tahun 944 M. Masjid ini terletak di kota Samarra, Irak. Namun sayangnya masjid ini hancur pada bulan Februari 2006 akibat tidak langsung dari pencerobohan Amerika Syarikat ke Irak.

3. Masjid Suneri, Lahore, PakistanMasjid Suneri memiliki 3 kubah emas. Satu kubah utama, 2 lainnya di sisi kanan dan kiri. Masjid ini didirikan oleh Nawab Syed Bhikari Khan, anak Wakil Gubernur Lahore pada tahun 1753 M.

4. Masjid Jame’ Asr atau Masjid Bandar Seri Begawan di BruneiMasjid yang merupakan bagian dari kompleks Istana Bolkiah didirikan pada pertengahan tahun 1980-an untuk memperingati 25 tahun Sultan Hassanal Bolkiah berkuasa. Masjid ini memiliki 29 kubah yang terbuat dari emas murni 24 karat. Bangunan yang terletak di tengah taman yang asri ini mempunyai luas hampir 2 hektar lebih. Keseluruhan kawasan masjid ini dipagari dengan kisi-kisi besi dengan panjang kira-kira 1.082 km. Terdapat lima pintu masuk ke lokasi ini, disamping dua pintu khusus untuk keluarga kerajaan dan tamu negara. Masjid ini memiliki 4 menara yang masing-masing tingginya 189 kaki, dimana ada sekitar 297 anak tangga pada setiap menara tersebut. Melalui menara ini, pengunjung bisa melihat pemandangan sekitar masjid dan juga pemandangan Bandar Seri Begawan dan Kampong Ayer.

5. Masjid Sultan SingapuraTahun 1928, begitu mendapat wang dari Kongsi Dagang Inggeris sebanyak SGD 3000, Sultan Singapura langsung merenovasi sebuah masjid yang ada di kawasan Little India. Perubahan antara lain juga dengan mengganti kubah lama dengan kubah emas. Masjid ini segera menjadi masjid terbesar di Singapura, dari sekitar 80-an masjid yang ada.

Lain halnya di Singapura. Seberapa pun besar masjid dibangun di sini, tak 1 dB-pun bunyi adzan boleh dilantunkan. “Menganggu ketenangan,” kata seseorang. Meski muslim perlu pengingat solat yang unik seperti adzan, tapi kerana pemerintah tidak memahami kepentingan “adzan” maka adzan dilarang bunyi. Kerana minoriti maka muslim di Singapura diam saja. Diam juga pilihan dan mereka membunyikan adzan lewat speaker dalam ruangan masjid saja: tak sampai keluar.

Satu-satunya (mungkin) masjid yang boleh membunyikan adzan adalah masjid Sultan di sekitar Arab Street. Masjid Sultan adalah masjid tertua kedua di Singapura dan dikategorikan national heritage. Oleh sebab itu, ia mendapat perkecualian.

6. Masjid Sultan Omar Ali Saifuddin BruneiBrunei memiliki 2 masjid yang berkubah emas. Masjid Sultan Omar Ali Saifuddin adalah yang didirikan pertama kali. Mulai digunakan tahun 1958, masjid ini terletak di tengah danau buatan yang bersih. Kubahnya terbuat dari emas 24 karat. Biaya pembangunannya menghabiskan USD 5 juta. Pada zamannya, Masjid Sultan Omar Ali diperhitungkan sebagai salah satu bangunan terindah di dunia.

7. Masjid Dian Al Mahri di Depok, IndonesiaMasjid dengan kubah emas yang terbaru adalah Masjid Dian Al Mahri yang letaknya di Depok, Jawa Barat, tepatnya di Jalan Meruyung, Kelurahan Limo, Kecamatan Cinere, Depok. Masjid ini mulai di bangun pada tahun 1999, dan di rasmikan pada bulan April tahun 2006. Masjid ini merupakan milik peribadi dari Hajjah (Hj) Dian Djurian Maimun Al-Rasyid, seorang pengusaha dari Serang, Banten dan pemilik Islamic Center Yayasan Dian Al-Mahri.

Masjid ini luas bangunannya mencapai 8.000 meter persegi dan berdiri di atas lahan seluas 70 hektare. Secara umum, senibina masjid mengikuti tipologi arsitektur masjid di Timur Tengah dengan ciri kubah, minaret (menara), halaman dalam (plaza), dan penggunaan detail atau hiasan dekoratif dengan elemen geometris dan obelisk, untuk memperkuat ciri keislaman para arsitekturnya. Ciri lainnya adalah gerbang masuk berupa portal dan hiasan geometris serta obelisk sebagai ornamen.

Halaman dalam berukuran 45 x 57 meter dan mampu menampung 8.000 jemaah. Enam menara (minaret) berbentuk segi enam, yang melambangkan rukun iman, menjulang setinggi 40 meter. Keenam menara itu dibalut batu granit abu-abu yang diimpor dari Italia dengan ornamen melingkar. Pada puncaknya terdapat kubah berlapis mozaik emas 24 karat. Sedangkan kubahnya mengacu pada bentuk kubah yang banyak digunakan masjid-masjid di Persia dan India. Lima kubah melambangkan rukun Islam, seluruhnya dibalut mozaik berlapis emas 24 karat yang materialnya diimport dari Italia.
[Bergambar] Satu Dunia Menyaksikan, Bagaimana Polis Boleh Menafikan Kekejamannya?

Polis nafi bertindak luar batas undang-undang bagi leraikan demo

KUALA LUMPUR, 7 Dis — Polis menafikan pihaknya bertindak di luar peruntukan undang-undang bagi meleraikan perhimpunan dan perarakan penyokong yang membantah kenaikan tarif 37 peratus air Selangor di Masjid Negara Ahad lepas, sebaliknya hanya mengambil tindakan yang minimum untuk menyuraikan kumpulan tersebut.

Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Zulkifli Abdullah berkata polis telah memberikan kerjasama dengan memberi laluan kepada Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim bagi membolehkan beliau menghantar memorandum tersebut ke Istana Negara.

“Menteri Besar telah bersetuju dengan cadangan dan nasihat polis bahawa mereka tidak berarak ke Istana Negara dan selepas solat Zuhor di Masjid Negara, beliau telah diberi laluan bagi menyerahkan memorandum itu di Istana Negara,” katanya dalam kenyataan media di sini hari ini.

Beliau berkata demikian bagi mengulas artikel bertajuk “Bar Council Slams Cops For Polis-State Mindset” dalam The Malaysian Insider yang menyatakan tindakan polis bagi meleraikan perhimpunan itu kasar dan menindas.

Zulkifli berkata kedegilan sekumpulan penyokong yang masih berkumpul dan berarak menuju ke Istana Negara menyebabkan polis terpaksa bertindak bagi menyuraikan perhimpunan sekaligus mengekalkan keamanan dan ketenteraman awam di Bandaraya Kuala Lumpur

“Pada masa kini peruntukan Seksyen 27 Akta Polis 1967 masih berkuatkuasa dan selaras dengan artikel 10 Perlembagaan Persekutuan, sebarang perhimpunan perlu mendapat lesen daripada polis terlebih dahulu,” katanya.

Ahad lepas, kira-kira 4,000 orang berkumpul dalam dua perhimpunan di Masjid Negara bagi membantah kenaikan tarif 37 peratus air Selangor.

Kedegilan kumpulan penyokong itu yang enggan bersurai serta mengganggu tugas polis menyebabkan polis terpaksa melepaskan gas pemedih mata.

Akibat perhimpunan itu, ribuan warga kota terperangkap dalam kesesakan jalan raya selain mendatangkan kerugian kepada peniaga di sekitar lokasi perhimpunan. — Bernama

Pembunuhan kejam: Amah Ditahan Bantu Siasatan

Amah ditahan bantu siasatan kes bunuh

PASIR MAS: Polis menahan seorang pembantu rumah warga Indonesia berumur 21 tahun bagi membantu siasatan kes bunuh seorang wanita di Kampung Lubuk Tapah di sini, petang semalam.

Timbalan Ketua Polis Kelantan, Senior Asisten Komisioner II Mazlan Lazim berkata, mayat Yeap Seok Pen, 60, ditemui dalam keadaan berlumuran darah di bahagian muka oleh anak lelakinya pada jam 2 petang.

Beliau berkata, mangsa dipercayai dibunuh antara jam 12 tengah hari hingga jam 1 petang semalam dan polis kemudian menahan pembantu rumah wanita itu beberapa jam kemudian.

Katanya, kejadian berlaku ketika wanita yang menghidap penyakit parkinson itu, tinggal berdua bersama pembantu rumahnya itu.

“Kita masih menyiasat motif kejadian dan pembantu rumah itu ditahan dalam sekatan jalan raya di sekitar Cabang Empat Tok Uban, di sini, ketika sedang berjalan kaki pada jam 5.15 petang.

“Kita akan menahannya untuk siasatan lanjut bagi mengetahui punca dia bertindak demikian dan kes disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh,” katanya.

Sementara itu, anak mangsa, Lee Chee Keong, 30, berkata beliau terkejut melihat ibunya berlumuran darah dalam keadaan terlentang di ruang tamu rumah ketika datang untuk melawat ibunya itu.

“Sebaik masuk ke dalam rumah, saya terkejut melihat keadaan ibu yang berlumuran darah selain mendapati pembantu rumah warga Indonesia sudah tidak ada,” katanya.

Seorang saksi yang juga penduduk kampung berkenaan, Che Noh Haron, 55, berkata beliau melihat seorang wanita berbaju putih dan berseluar jeans paras lutut berjalan kaki secara tergesa-gesa dalam keadaan mencurigakan.

"Saya melihat seorang wanita muda menyandang beg galas berjalan dalam keadaan tergesa-gesa serta mencurigakan kira-kira jam 12.25 tengah hari.

"Ketika itu saya tidak tahu ada kes bunuh dan hanya menyedarinya selepas melihat ramai penduduk kampung mengerumuni rumah mangsa," katanya. -BH

Selepas Isu Air, Memo Pewartaan Kg Warisan Pula Diadukan Kepada Agong

Memo Perwartaan Kg Warisan pula untuk Agong

PETALING JAYA: Selepas penyerahan memorandum Gabungan Anti Penyelewengan Selangor (Gaps) dan Kembalikan Hak Air Selangor kepada Yang DiPertuan Agong Ahad lalu, satu lagi memo, Memorandum Perwartaan Kampung Warisan pula dijangka diserahkan.

Memorandum yang juga akan diserahkan kepada Parlimen Malaysia ini antara lain menuntut agar tujuh buah kampung di pinggir ibu kota Kuala Lumpur tidak dilenyapkan dalam Deraf KL 2020 dan diisytiharkan sebagai kampung warisan mengikut ciri-ciri kampung tradisional yang dirangka oleh anak-anak kampung itu sendri.

Tujuh buah kampung yang terbabit dalam Deraf KL 2020 ialah, Kampung Bandar Dalam, Padang Balang, Puah, Puah Seberang,

Chubadak, Sg Merali dan Sg Mulia, demikian menurut budayawan pelukis dan penulis, Profesor Dr Siti Zainon Ismail.

Kata beliau, walaupun secara dasarnya pihak Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) telah bersetuju untuk memberi pengiktirafan kepada kampung-kampung tersebut sebagai kampung tradisional namun masih terdapat beberapa terma yang harus dikaji semula.

"Penduduk kampung berterima kasih kepada DBKL kerana mendengar keluhan penduduk kampung ini dan DBKL telah pun bersetuju untuk mengiktiraf kampung-kampung ini sebagai kampung tradisional.

Ciri-ciri kampung

"Bagaimanapun penduduk-penduduk tujuh kampung ini berpendapat mereka harus diberikan hak untuk menentukan acuan atau ciri-ciri kampung mereka sendiri. Jadi beberapa cadangan DBKL harus dikaji semula.

"Antara cadangan itu ialah untuk menjadikan jalan raya di kampung terbabit jalan dua hala dan ini menyebabkan beberapa rumah penduduk dan kemudahan seni lain seperti gelangang silat terpaksa di robohkan," ujar beliau kepada FMT hari ini.

Walaupun beliau menjangkakan penyerahan memorandum tersebut akan dibuat tidak berapa lama lagi tetapi tarikh sebenar masih belum diputuskan oleh jawatankuasa bertindak tujuh kampung terbabit.

Sementara itu, Majlis Himpunan Penyair, Seniman, Budayawan 1 Muharam akan diadakan semalam di Madrasah Tarbiyah Kampung Bandar Dalam, Batu 14 Gombak bagi menzahirkan perjuangan penduduk tujuh kampung ini.

Majlis ini bertujuan memberi sokongan terhadap Memorandum Perwartaan Kampung Warisan ini turut didukung oleh ahli akademik, budayawan, sasterawan, pakar undang-undang dan perlembangaan, badan & pertubuhan bukan kerajaan dan institusi pengajian tinggi awam.

Antara personaliti hadir dalam majlis ialah A. Samad Said, Prof. Dr. Abdul Aziz Bari, Pensyarah UIA-Dr. Anuar, Abdul Aziz Abd Rahman (Coalition Save KL), Prof. Dr. Siti Zainon, Cikgu Azmi Abdul Hamid (Presiden TERAS), Dinsman, Haji Mohd Said (Presiden Anak Melayu Selangor), Pyanhabib, Hishammudin Rais (Tukar Tiub), Tuan Hasni Abas (S/usaha Gerakan Mansuh PPSMI) dan beberapa nama lain lagi.

Selain itu majlis ini turut membabitkan penyertaan daripada JAKIM, JAWI, YADIM, Jabatan Warisan – Mahasiswa UIA dan UM, Tahfiz Darul Furqan, badan-badan NGO lain dan parti-parti politik tanpa mengira ideologi masing-masing. -FMT

Piala AFF Suzuki 2010: Malaysia Ke Separuh Akhir

Malaysia ke separuh akhir

MOHAMAD Muslim (kanan) bertindak cemerlang pada aksi menentang Laos semalam untuk menutup benteng Malaysia daripada dibolosi.

MULA-mula kena belasah, sekarang melangkah bergaya ke separuh akhir.Begitu cabaran yang dilalui skuad bola sepak negara pada Kejohanan Bola Sepak Piala AFF Suzuki 2010.

Semalam, skuad bimbingan K. Rajagobal itu mara ke separuh akhir selepas membelasah Laos 5-1 pada perlawanan terakhir peringkat Kumpulan A di Stadium Jaka Baring, Palembang.

Pada masa yang sama, terima kasih kepada bekas penyerang import Selangor, Bambang Pamungkas yang menjadi watak penting dalam membantu skuad negara layak ke separuh akhir, semalam.

Bambang mengesahkan kemenangan Indonesia apabila menjaringkan gol kemenangan pasukannya ke atas Thailand dalam satu lagi perlawanan Kumpulan A di Gelora Bung Karno, Jakarta.

Pada aksi semalam, skuad kebangsaan mudah membelasah Laos 5-1 menerusi dua jaringan Amri Yahyah serta masing-masing satu gol daripada Amirulhadi Zainal, Norshahrul Idlan Talaha dan Mahali Jasuli.

Kemaraan Malaysia dibantu kejayaan Indonesia menewaskan Thailand 2-1 hasil dua sepakan penalti Bambang pada minit ke-81 dan 88 biarpun Thailand mendahului hasil jaringan Suree Sukha pada minit ke-68.

Dengan keputusan itu, Indonesia muncul juara Kumpulan A dengan sembilan mata maksimum diikuti Malaysia di tangga kedua dengan empat mata, Thailand ketiga dengan dua mata dan Laos menduduki kedudukan tercorot dengan satu mata.

Malaysia selaku naib juara Kumpulan A akan berdepan juara Kumpulan B iaitu sama ada Filipina, Vietnam atau Singapura pada 15 Disember di Stadium Nasional, Bukit Jalil dan di tempat lawan pada 18 Disember depan.

Pada aksi malam tadi, jurulatih kebangsaan, K. Rajagobal membuat empat pertukaran dalam kesebelasannya.

Sabre Mat Abu, Faizal Muhammad, Khyril Muhymeen Zambri dan Amri Yahyah mengisi tempat Asararuddin Putra Omar, Fadhli Shas, Amirulhadi dan Safee Sali.

Amri menanduk masuk gol pertama Malaysia seawal minit ketiga hasil hantaran Norshahrul tetapi Laos pantas menyamakan kedudukan menerusi Lamnao Singto pada minit ketujuh.

Namun Malaysia berjaya menamatkan separuh masa pertama dengan mendahului 2-1 hasil jaringan kedua Amri yang menolak masuk bola hantaran kapten, Safiq Rahim pada minit ke-39.

Sisa perjuangan Laos semakin luntur selepas Malaysia menambah gol ketiga menerusi pemain gantian, Amirulhadi pada minit ke-73 dan gol keempat menerusi Norshahrul pada minit ke-76, kedua-duanya hasil kesilapan pertahanan Laos, Kitsada.

Pesta jaringan Malaysia diakhiri bek kanan, Mahali yang naik ke atas untuk menyumbat gol kelima pada minit ke-90.

Lebih Baik Semua Rakyat Jadi Pengundi Pos!

Pemuda PAS sangsi SPR jadikan golongan profesional pengundi pos

SPR menyaran agar sistem undi pos diperluaskan agar merangkumi golongan profesional. — gambar fail

KUALA LUMPUR, 8 Dis — Pemuda PAS membantah sekeras-kerasnya cadangan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang mahu menjadikan golongan doktor, jururawat, juruterbang dan wartawan sebagai pengundi pos — tambahan kepada sistem yang ada sekarang dan dipertikaikan Pakatan Rakyat.

Sayap PAS itu berpendapat menggunakan sistem undi pos terhadap golongan profesional terbabit menutup lagi ruang demokrasi negara yang kian dipertikaikan rakyat.

“Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan menegaskan undi pos adalah talian hayat kerajaan Umno-BN.

“Cadangan SPR seakan mahu menambah jangka hayat pemimpin Umno-BN terutama di kawasan yang mereka tidak selamat. Apakah SPR mahu menjadi sebuah lagi parti komponen BN dengan menjalankan usaha yang licik buat membantu memenangkan Umno-BN dalam PRU ke-13?” kata Ketua Penerangan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan Fadhil Osman dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini.

Sambil menegaskan sistem undi pos telah lama dipertikaikan rakyat, pemimpin muda ini mempersoalkan apakah jaminan SPR ketelusan undi pos dapat dijalankan dengan baik memandangkan ada pengalaman anggota tentera yang tidak dapat mengundi pos semasa mereka bertugas kerana telah diundi oleh pihak atasan mereka.

Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wira Wan Ahmad Wan Omar semalam dipetik berkata, pihaknya sedang menimbang untuk meletakkan golongan yang sibuk bertugas semasa pilihan raya dalam kategori pengundi pos.

Antara yang ditimbangkan para doktor, jururawat, juruterbang dan wartawan.
Kata beliau, keutamaan untuk berbuat demikian akan diberikan kepada golongan itu memandangkan mereka tidak dapat mengundi hanya disebabkan kesibukan membantu melancarkan rutin masyarakat seharian termasuk semasa pengundian.

Mengikut Akta Pilihan Raya, hanya empat kategori rakyat layak membuang undi pos iaitu anggota tentera, kakitangan awam yang bertugas di luar negara, pelajar sepenuh masa dan keluarga kumpulan berkenaan.

“Dalam pilihan raya kecil di Bagan Pinang, daftar pemilih SPR tidak sama dengan daftar pemilih tentera, serta kertas undi boleh dserahkan di mana-mana termasuk di kompleks beli-belah.

“Bagaimana kertas undi yang dipos dua hari sebelum mengundi mampu dipulangkan balik tepat pada masanya tanpa berlau kesilapan,” kata Fadhil sambil menambah, hampir setiap pilihan raya kecil atau umum, kemenangan besar calon BN diraih melalui undi pos dan terlalu sedikit yang mengundi calon pembangkang.

“Mungkinkah semua anggota tentera adalah ahli BN atau pengundi tegar BN di mana-mana kawasan?” katanya lagi.

Dalam kes anggota tentera, kata beliau, pihaknya mempersoalkan keperluan SPR menjadikan golongan ini sebagai pengundi pos memandangkan suasana negara yang tidak mendesak sedemikian.

“Dalam keadaan aman dan tenteram sebeginilah, ruang demokrasi perlu dibuka seluas-luasnya dengan memberi peluang anggota tentera mengundi sebagaimana pengundi yang lain,” katanya.

Menurut Fadhil, alasan SPR mahu menjadikan kumpulan profesional sebagai pengundi pos hanya semata-mata mahu memberi peluang kepada mereka untuk mengundi kerana terlalu sibuk bekerja adalah alasan yang tidak boleh diterima.

“Golongan ini bekerja mengikut jadual dan syif.

“Dewan Pemuda tidak fikir sekiranya mereka turun mengundi mengikut jadual sepertimana golongan profesional yang lain, menyebabkan operasi kerja mereka terjejas.

“Kalaulah mereka tidak berpeluang mengundi kerana sedang bekerja, mereka tidaklah mewakili golongan majoriti yang perlu dijadikan sebagai pengundi pos,” katanya lagi.

Dalam hal ini, kata beliau, SPR perlu mengelak hari bekerja sebagai hari mengundi sepertimana yang dibuat ketika beberapa pilihan raya kecil baru-baru ini.

“Ini lebih menyukarkan semua golongan bekerja untuk turun mengundi,” kata beliau lagi.

Jelas beliau, sekiranya SPR berkeras juga mahu menjadikan golongan doktor, jururawat, juruterbang dan wartawan sebagai pengundi pos, Dewan Pemuda PAS mengesyorkan agar menjadikan semua golongan profesional sebagai pengundi pos.

“Bukan setakat itu, mahasiswa yang layak mengundi, penoreh getah, pekebun, pemandu teksi dan bas, nelayan, peniaga dan lain-lain juga boleh dijadikan sebagai pengundi pos memandangkan semua golongan ini sibuk bekerja dan tidak mampu meninggalkan tempat kerja mereka untuk turun mengundi.

“Dengan demikian, mudahlah BN meraih kemenangan besar dalam PRU ke-13 akan datang,” katanya lagi. -TMI


Semua rakyat jadi pengundi pos

Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan (DPPWP) membantah sekeras-kerasnya cadangan Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) yang mahu menjadikan golongan doktor, jururawat, juruterbang dan wartawan sebagai pengundi pos.

DPPWP berpendapat, menggunakan sistem undi pos terhadap golongan profesional ini menutup lagi ruang demokrasi negara yang kian dipertikaikan rakyat.

DPPWP menegaskan undi pos adalah talian hayat kerajaan UMNO-BN. Cadangan SPR seakan mahu menambah lagi jangka hayat pemimpin UMNO-BN terutama di kawasan yang mereka tidak selamat. Apakah SPR mahu menjadi sebuah lagi parti komponen Barisan Nasional dengan menjalankan usaha yang licik buat membantu memenangkan UMNO-BN dalam PRU ke 13?

Sistem undi pos telah lama dipertikaikan rakyat. Apakah jaminan SPR ketelusan undi pos dapat dijalankan dengan baik memandangkan ada pengalaman anggota tentera yang tidak dapat mengundi pos semasa mereka bertugas kerana telah diundi oleh pihak atasan mereka?

Dalam Pilihanraya kecil di Bagan Pinang, daftar pemilih SPR tidak sama dengan daftar pemilih tentera, serta kertas undi boleh diserahkan di mana-mana termasuk di kompleks beli belah. Bagaimana kertas undi yang dipos dua hari sebelum mengundi mampu dipulangkan balik tepat pada masanya tanpa berlau kesilapan.

Hampir setiap pilihanraya kecil atau umum, kemenangan besar calon BN diraih melalui undi pos dan terlalu sedikit yang mengundi calon pembangkang. Mungkinkah semua anggota tentera adalah ahli BN atau pengundi tegar BN di mana-mana kawasan?

Dalam kes anggota tentera, DPPWP mempersoalkan keperluan SPR menjadikan golongan ini sebagai pengundi pos memandangkan suasana negara yang tidak mendesak sedemikian. Dalam keadaan aman dan tenteram sebeginilah, ruang demokrasi perlu dibuka seluas-luasnya dengan memberi peluang anggota tentera mengundi sebagaimana pengundi yang lain.

Alasan SPR mahu menjadikan kumpulan profesional ini sebagai pengundi pos hanya semata-mata mahu memberi peluang kepada mereka untuk mengundi kerana terlalu sibuk bekerja adalah alasan yang tidak boleh diterima. Golongan ini bekerja mengikut jadual dan syif.

DPPWP tidak fikir sekiranya mereka turun mengundi mengikut jadual sepertimana golongan profesional yang lain, menyebabkan operasi kerja mereka terjejas. Kalaulah mereka tidak berpeluang mengundi kerana sedang bekerja, mereka tidaklah mewakili golongan majoriti yang perlu dijadikan sebagai pengundi pos.

Dalam hal ini, SPR perlu mengelak hari bekerja sebagai hari mengundi sepertimana yang dibuat ketika beberapa pilihanraya kecil baru-baru ini. Ini lebih menyukarkan semua golongan bekerja untuk turun mengundi.

Sekiranya SPR berkeras juga mahu menjadikan golongan doktor, jururawat, juruterbang dan wartawan sebagai pengundi pos, DPPWP mengesyorkan agar menjadikan semua golongan profesional sebagai pengundi pos.

Bukan setakat itu, mahasiswa yang layak mengundi, penoreh getah, pekebun, pemandu teksi dan bas, nelayan, peniaga dan lain-lain juga boleh dijadikan sebagai pengundi pos memandangkan semua golongan ini sibuk bekerja dan tidak mampu meninggalkan tempat kerja mereka untuk turun mengundi. Dengan demikian, mudahlah BN meraih kemenangan besar dalam PRU ke 13 akan datang!

Penulis adalah Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan. -harakahdaily


The Economist: BN Mungkin Kehilangan Banyak Kerusi, Anwar Dikeluarkan Dari Arena Politik

PRU13: BN mungkin hilang banyak kerusi, ramal The Economist

KUALA LUMPUR, 7 Dis — The Economist meramalkan Barisan Nasional (BN) kemungkinan akan hilang lebih banyak kerusi dalam pilihan raya umum tergempar - yang disebut-sebut akan diadakan pada suku pertama tahun depan, antara lain disebabkan kemerosotan sokongan kalangan pengundi Melayu muda dan yang moderat.

Laporan Economist Intelligence Unit juga menggariskan kekecewaan di kalangan golongan muda yang semakin meningkat dengan sikap Umno dilihat terus diselubungi skandal politik dan begitu kuat mengembangkan nilai-nilai Islam.

Semalam, ahli politik veteran Tengku Razaleigh Hamzah juga menyifatkan peluang BN untuk memperoleh kemenangan dua pertiga dalam pilihan raya umum ke-13 sememangnya “sukar” kerana terpaksa berhadapan dengan pengundi semasa yang sudah banyak berubah citarasa.

Justeru Tengku Razaleigh mengingatkan BN yang mengadakan konvensyen sehari semalam supaya tidak terlalu yakin untuk mendapat kemenangan dalam pilihan raya umum ke-13 kerana sehingga kini masih tiada jaminan gabungan 13 parti komponen itu boleh mendapat kemenangan besar.

Tengku Razaleigh telah memainkan peranan besar bagi Umno-BN memperoleh kembali kerusi Dewan Undangan Negeri Galas pada pilihan raya kecil diadakan awal bulan lalu.

“Kemungkinan besar keputusan pilihan raya umum akan datang ialah BN akan kalah lebih banyak kerusi memandangkan pengundi muda Melayu, yang moderat, kecewa dengan skandal-skandal politik dan Umno yang (dilihat) kuat menggalakkan nilai-nilai Islam, enggan memberi sokongan mereka kepada parti yang memerintah,” kata majalah itu dalam laporan edisi terbaru Disember mengenai Malaysia.

Semalam, bekas menteri besar Selangor Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo dihadapkan di mahkamah berhubung isu pemilihan tanah. Beliau juga ketua pembangkang Selangor.

Bulan lalu, bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad meramalkan BN, yang parti terasnya Umno, akan merampas balik satu atau dua negeri yang kini dikuasai Pakatan Rakyat, tetapi kemungkinan tidak akan memperoleh balik majoriti dua pertiga di Parlimen. Laporan itu juga menekankan bahawa golongan Melayu liberal dan kelas pertengahan sudah pun beralih daripada parti Melayu terbesar itu untuk menyokong Pakatan Rakyat - pembangkang peringkat persekutuan.

“Meskipun pengundi-pengundi muda di kawasan luar bandar di Semenanjung Malaysia terus menyokong Umno, sejumlah (pengundi) dalam jumlah yang signifikan di kalangan golongan Melayu berpelajaran, kelas pertengahan beralih daripada parti Melayu yang memerintah untuk memihak pembangkang,” kata laporan itu.

Bagaimanapun laporan itu juga menyebut Pakatan Rakyat kemungkinan akan gagal untuk menawan Putrajaya walaupun boleh menerokai kejayaan lebih baik berbanding 2008.

“Pakatan Rakyat akan memperoleh kejayaan, walaupun akan berhadapan dengan masalah dalaman selepas kemungkinan Anwar dikeluarkan daripada arena politik, tetapi perikatan pembangkang tidak mungkin akan memperoleh kerusi secukupunya untuk membentuk sebuah kerajaan (persekutuan),” kata laporan itu.

Malah laporan itu juga meramalkan bahawa Ketua Umum Pakatan Rakyat Datuk Seri Anwar Ibrahim akan disabitkan kesalahan berhubung tuduhan liwat kedua yang sedang dihadapnya.

Kes itu sedang didengar oleh Mahkamah Tinggi.

Meskipun banyak pihak membuat spekulasi bahawa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak akan memanggil pilihan raya umum pada Mac 2011, laporan Economist Intelligence Unit masih kekal dengan hujahnya bahawa beliau hanya akan menetapkan tarikh itu selepas pilihan raya negeri Sarawak, yang mandatnya akan berakhir Julai 2011.

“Kami masih percaya bahawa Najib akan menetapkan tarikh pilihan raya selepas pilihan raya negeri Sarawak.

“Keputusan pilihan raya negeri Sarawak akan menyediakan petanda baik mengenai sokongan bagi kerajaan dan pelan pembaharuannya,” kata laporan itu lagi.

Minggu lalu Umno memutuskan untuk menangguhkan pemilihan parti selama 18 bulan - dipercayai sebahagian besar daripada usahanya menghadapi pilihan raya umum ke-13. -TMI

Pelajar Terbunuh Kereta Langgar tiang Lampu

Pelajar kolej swasta terbunuh kereta langgar tiang lampu

KEADAAN kereta mangsa selepas melanggar tiang lampu berhampiran susur keluar ke Dengkil dari Cyberjaya dalam kejadian di Putrajaya, semalam.

PUTRAJAYA: Seorang pelajar kolej swasta di Sunway, Selangor yang dalam perjalanan pulang selepas selesai syif malam kerja sambilan, maut apabila kereta yang dipandunya terbabas dan melanggar tiang lampu di susur keluar dari Cyberjaya ke pekan Dengkil dekat sini, semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 7.10 pagi itu, mangsa yang berusia 21 tahun itu difahamkan sedang dalam perjalanan pulang ke rumahnya di Dengkil.

Mangsa disahkan meninggal dunia di tempat kejadian akibat kecederaan teruk di kepala manakala kenderaan yang dinaikinya hampir terputus dua akibat melanggar tiang lampu.

Jurucakap Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Sepang, yang mengesahkan kejadian itu, berkata siasatan awal mendapati kereta mangsa hilang kawalan apabila tiba di tempat kejadian, sebelum terbabas ke dalam longkang dan melanggar tiang lampu jalan.

“Kami percaya mangsa letih dan mengantuk selepas bekerja sepanjang malam sebelum pulang ke rumahnya di Dengkil,” katanya ketika dihubungi semalam.

Katanya, mayat mangsa dibawa ke Hospital Serdang untuk dibedah siasat. -BH

Akhirnya Pengasas Wikileaks Serah Diri

Pengasas WikiLeaks, Julian Assange menyerah diri di balai polis London semalam dalam siasatan berhubung jenayah seks di Sweden, satu tamparan terbaru terhadap organisasi berkenaan yang menghadapi cabaran perundangan, kewangan dan teknologikal berikutan pendedahan beratus-ratus kabel diplomatik rahsia Amerika Syarikat.

Assange dihadapkan ke Mahkamah Majistret. Jika beliau mencabar perintah ekstradisinya ke Sweden, beliau mungkin ditahan atau dibebas dengan jaminan sehingga seorang hakim memerintahkan sama ada untuk mengekstradisinya, kata seorang jurucakap wanita jabatan ekstradisi.

Sejak mula mendedahkan kabel berkenaan minggu lalu, akaun bank WikiLeaks dibatalkan, laman webnya diserang dan kerajaan AS membuka siasatan jenayah, atas alasan kumpulan itu menjejaskan keselamatan nasional dan usaha diplomatik di seluruh dunia. Ia juga mempunyai penyokongnya yang tampil membantunya dengan membuka lebih 500 laman bayangan di seluruh dunia.

Masalah perundangan bagi Assange, seorang rakyat Australia berusia 39 tahun, berputik daripada dakwaan terhadapnya oleh dua wanita yang ditemuinya ketika berada di Sweden musim panas lalu. Assange dituduh merogol dan melakukan pencabulan seksual dalam satu kes dan pencabulan seksual serta pemaksaan secara haram dalam satu lagi kes.

Assange menafikan dakwaan itu, yang mana peguamnya dari Britain, Mark Stephens berkata berpunca daripada ‘pertikaian mengenai hubungan seks yang
dipersetujui tetapi tidak dilindungi’. Assange dan Stephens berpendapat bahawa pendakwaan itu dimanipulasi untuk tujuan politik.
Jurucakap WikiLeaks menyifatkan penahanan Assange sebagai serangan terhadap kebebasan media dan berkata ia tidak akan menghalang organisasi itu daripada terus mendedahkan lebih banyak dokumen rahsia.

“Ia tidak akan mengubah operasi kami,” kata Kristinn Hrafnsson.

Interpol meletakkan Assange dalam senarai paling dikehendaki pada 30 November selepas Sweden keluarkan waran tangkap terhadapnya. Minggu lalu, Mahkamah Tinggi Sweden mengekalkan arahan penahanannya.

Assange menafikan tuduhan itu yang dikatakan Stephens berpunca daripada satu ‘pertelingkahan berhubung seks secara rela namun tidak selamat.’

Seorang lagi peguam Assange, Jennifer Robinson berkata pengasas WikiLeaks itu secara sukarela menawarkan untuk bekerjasama dengan pendakwa raya Sweden kerana dia mahu membersihkan namanya, namun tawarannya ditolak.

“Assange masih belum melihat dakwaan penuh ke atasnya atau dakwaan berpotensi dihadapinya dalam bahasa Inggeris dan ia jelas satu pelanggaran hak asasinya mengikut Konvensyen Hak Asasi Manusia Eropah,” kata Robinson dalam satu temuramah dengan Perbadanan Penyiaran Australia (ABC).

Tekanan ke atas WikiLeaks berpunca daripada pihak lain. Pihak berkuasa Swiss menutup akaun bank Assange, menghalangnya mengumpul dana. WikiLeaks berusaha kekal online walaupun lebih banyak penggodam menyerang dan ditentang kerajaan dunia, menerima bantuan daripada penyokong komputer yang menubuhkan beratus ‘cermin’ atau laman web salinan di seluruh dunia.

Dalam satu daripada pendedahan paling sensitif setakat ini, WikiLeaks mendedahkan Ahad lalu satu senarai kabel rahsia diplomatik 2009 di seluruh dunia yang dianggap Amerika Syarikat kritikal terhadap keselamatannya. Lokasi itu termasuk jaringan komunikasi bawah laut, lombong, pembekal makanan, pengeluar komponen senjata dan kilang vaksin. – AP

Hijrah Demi Tegak Ketuanan Islam

Hijrah demi tegak ketuanan Islam OlehNik Abdul Aziz Nik Mat

Firman Allah SWT, maksudnya: “Dan orang-orang yang berhijrah kerana Allah sesudah mereka dianiaya, pasti kami akan memberikan tempat yang bagus kepada mereka di dunia. dan sesungguhnya pahala di akhirat adalah lebih besar, kalau mereka mengetahui. (Iaitu) orang-orang yang sabar dan hanya kepada Tuhan saja mereka bertawakkal..” (Surah an-Nahl 16: 41-42)

Bersyukur kita ke hadrat Allah SWT yang telah mengizinkan kita untuk terus hidup di bumi-Nya ini. Kini kita menyambut tahun baru 1432 Hijrah maka setahun lagi usia kehidupan kita bertambah. Sesungguhnya nikmat kehidupan yang terus menerus dikurniakan Allah SWT kepada kita ini wajarlah digunakan untuk meningkatkan amalan dan ketaqwaan sebagai bekalan untuk mengadap Allah SWT suatu masa kelak.

Sesuai dengan kedatangan tahun baru Hijrah ini, maka ada baiknya kita memperingati Peristiwa Hijrah yang dilalui oleh Rasulullah SAW dan ia selari dengan perintah al-Quran sendiri. Allah SWT berulang kali di dalam al-Quran memerintahkan supaya manusia mengambil pengajaran daripada peristiwa-peristiwa yang dilalui oleh umat-umat yang terdahulu sebagai iktibar dan peringatan untuk semua.

Firman Allah SWT, maksudnya: “Demi sesungguhnya, kisah Nabi-nabi itu mengandungi pelajaran yang mendatangkan iktibar bagi orang-orang yang mempunyai akal fikiran. (Kisah Nabi-nabi yang terkandung dalam Al-Quran) ia bukanlah cerita-cerita yang diada-adakan, tetapi ia mengesahkan apa yang tersebut di dalam Kitab-kitab agama yang terdahulu daripadanya dan ia sebagai keterangan yang menjelaskan tiap-tiap sesuatu, serta menjadi hidayah petunjuk dan rahmat bagi kaum yang (mahu) beriman.” (Surah Yusoff 12:111)

Justeru, memperingati Peristiwa Hijrah ertinya membelek semula lembaran sejarah untuk melihat dan mempelajari bagaimana pengorbanan yang telah dilalui oleh baginda Rasulullah SAW dan para sahabat demi menegakkan ketuanan Islam di muka bumi ini seperti mana di perintahkan oleh Allah SWT.

Hari ini, setelah 1432 tahun ia berlalu, kisah hijrah Rasulullah SAW masih kekal segar dan terpahat kukuh dalam ingatan kita. Persoalannya, adakah cukup sekadar ia diingati dan disebut tanpa dihayati semangatnya? Tentulah tidak. Justeru, saya mengajak diri saya dan semua pihak agar sama-sama melakukan gerak kerja berhijrah untuk menjadi manusia yang lebih baik pegangan dan perilakunya selepas ini.

Lakukanlah hijrah ke arah kebaikan dalam semua aspek. Di bidang ekonomi, berhijrahlah dari ekonomi riba kepada ekonomi yang diredhai oleh Allah SWT. Di dalam bidang pendidikan, berhijrahlah dari sistem pendidikan yang hanya mengutamakan merit dan sijil semata-mata kepada sistem pendidikan yang benar-benar berteraskan wahyu dan berorientasikan pembentukan minda dan akhlak yang baik. Di dalam bidang politik, tinggalkanlah politik sekular dan berhijrah kepada politik Islam sebenar yang mengambil kira soal dosa dan pahala. Seterusnya di dalam semua bidang di dalam kehidupan, selaraskanlah semua aktiviti hidup kita agar selari dengan tuntutan mencari keredhaan Allah SWT. Insya-Allah, jika semangat ini dapat dihayati dengan sebaik mungkin, maka kita tidak akan berdepan dengan pelbagai masalah untuk mengurus tadbir kehidupan ke arah masyarakat yang aman dan sejahtera.

Semoga kehadiran tahun 1432 Hijrah ini memperkukuhkan keimanan dan ketakwaan demi memartabatkan ketuanan Islam dalam kehidupan kita di dunia menuju akhirat.

Sekian.

MEMBANGUN BERSAMA ISLAM
* KELANTAN MENERAJUI PERUBAHAN *

Tuan Guru Dato’ Haji Nik Abdul Aziz bin Nik Mat.
Pejabat Menteri Besar Kelantan.
Bertarikh: 1 Muharam 1432H / 7 Disember 2010M

Bakal Pengantin Parah Rempuh Belakang Lori Katering

Bakal pengantin parah

MASJID TANAH - Seorang lelaki yang bakal melangsungkan perkahwinannya, Sabtu ini cedera parah selepas kereta yang dipandunya merempuh belakang sebuah lori membawa barangan katering di Taman Seri Jeram, dekat sini, semalam.

Dalam kejadian kira-kira 10.15 pagi itu, mangsa dikenali sebagai Asmani Aziz, 30-an, memandu kereta jenis Proton Persona milik Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan (JKKK) Kampung Seri Jeram.

Sebelum kejadian, mangsa dikatakan bertindak merampas kunci kereta yang terletak atas meja semasa Pengerusi JKKK itu sedang bersarapan di sebuah warung berhampiran.

Bagaimanapun, sehingga kini belum diketahui punca lelaki berkenaan berbuat demikian.

Mangsa dikatakan dari arah Kampung Pulau menuju ke pekan Masjid Tanah sebelum merempuh kuat belakang sebuah lori membawa barangan katering yang hendak membelok ke kanan.

Akibat rempuhan kuat itu juga, lori berkenaan yang dinaiki pemandu dan kelindannya terbabas kira-kira 10 meter sehingga barang-barang katering dalam lori berkenaan bertaburan atas jalan raya.

Mangsa termasuk kelindan lori, Hamzah Che Mat, 50-an, yang cedera parah menerima rawatan di Klinik Kesihatan Masjid Tanah, sebelum dikejarkan ke Hospital Melaka untuk rawatan lanjut.

Manakala, pemandu lori, Fauzi Mohd Zain, 40-an, hanya mengalami cedera ringan dan menerima rawatan pesakit luar.

Seorang saksi, Zulkarnain Napiah, 33, berkata ketika kejadian dia berada di simpang jalan dari arah taman tersebut hendak keluar menuju ke Masjid Tanah.

Menurutnya, lori berkenaan pada mulanya sudah berhenti dan memberi isyarat untuk membelok masuk ke dalam taman perumahan berkenaan.

Bagaimanapun, katanya, kereta yang dipandu Asmani tiba-tiba merempuh kuat bahagian belakang hingga terseret jauh.

“Saya nampak Proton Persona itu sudah merempuh belakang lori yang dipandu salah seorang penduduk taman ini juga. Pemandu lori itu baru balik dari mengambil barang-barang katering di sebuah rumah.

“Saya sempat tanya pemandu lori, dia kata Proton Persona itu meluru laju. Akibatnya, kelindan lori itu terhentak ke bahagian depan hingga cermin pun pecah,” katanya ketika ditemui Sinar Harian di lokasi kejadian, semalam.

Zulkarnain berkata, selepas melihat keadaan kelindan yang cedera teruk dan pengsan, dia terus menghantarnya ke klinik kesihatan Masjid Tanah.

“Nasib baik lori itu tidak terbabas sehingga merempuh masuk ke kawasan rumah yang ada di kiri jalan itu. Kalau tidak, mungkin akan berlaku kejadian lebih buruk,” katanya.

Sementara itu, pemandu lori berkenaan bagaimanapun enggan ditemuramah media kerana masih terkejut dengan kemalangan yang berlaku. -SH

Senibina Putrajaya Berkonsepkan Freemason?

Senibina Freemason Di Malaysia.

Kalau kita melihat senibina tempat-tempat menarik di Malaysia ini, sebenarnya ada sesuatu yang terselindung. Kepada yang tidak meminati ataupun percaya kepada teori Konspirasi Freemason, maka abaikanlah gambar-gambar di bawah ini tanpa perlu membuang masa anda yang berharga itu.


Semenjak Google Earth berada di alam siber beberapa tahun lalu, pelbagai penemuan yang memeranjatkan dijumpai. Di Malaysia khususnya, kita pernah dikejutkan dengan penemuan satu tanda salib yang besar berada di atas bumbung bangunan perpustakaan Kolej Universiti Sains dan Teknologi Malaysia (KUSTEM) di Terengganu.

Siapakah arkitek yang merekabentuk bangunan tersebut dan apakah tujuannya, belum terjawab sehingga kini.


Kolej Universiti Sains dan Teknologi Malaysia (KUSTEM), Terengganu..

Pada ketika ini, bangunan ini telah dikaburkan jika dilihat melalui Google Maps. Mungkin kerana sudah terkantoi.

Bukti: http://wikimapia.org/1620361/Kustem-Cross


Kini kita beralih untuk melihat senibina yang benar-benar mengejutkan umat Islam di negara ini. Senibina Freemason yang ditemui melalui Google Earth terhadap pusat pemerintahan negara, Putrajaya.

PutrajayaVatican City & Putrajaya (perhatikan simbol mata)

Lagi gambar..Di Alamanda, Putrajaya.

Presint 5, Putrajaya.Yang ini jelas "mata"nyaOk kita beralih kepada Obelisk pula.

Mengapakah Obelisk (Tiang) dibina sebagai mercu tanda? Apakah mercu tanda senibina Islam? Adakah tiang?
Jika kita masih buta dan sentiasa menidakkan tentang semua ini, segala jenis cerita sudah dikeluarkan. Tinggal kita nak tonton sahaja. Tontonlah The Arrival dengan hati dan minda yang sedikit menerima.

Sama-sama kita mencari kebenaran di muka bumi Allah ini. InsyaAllah.

Source: Facebook | Mass edited by Oh! TidakSURATAN ATAU KEBETULAN?

Berita Berkaitan:

Iran Terkejut Lambang Zionis Di Atas Bumbung Iran Air