16 Apr 2010

Hujan Ribut Paksa Muhyiddin Bingkas Tinggalkan Khemah, 4 Cawangan MIC Bubar

Hujan ribut melanda Hulu Selangor sehingga khemah pentas untuk Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, dan orang kenamaan (VIP) yang menghadiri upacara pecah tanah bagi pembinaan Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Bukit Tangga, Bukit Sentosa, Bukit Beruntung di sini, hampir tumbang petang tadi, lapor Berita Harian.

Ia berlaku kira-kira jam 3 petang ketika Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kuala Kubu Baru, Wong Koon Mun, hendak berucap pada majlis berkenaan.

Muhyiddin dan semua orang kenamaan termasuk Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri, Datuk Seri Noh Omar; Timbalan Presiden MCA, Datuk Seri Liow Tiong Lai; Setiausaha Agung MCA, Datuk Kong Cho Ha; Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Dr Wee Ka Siong, dan Ketua Pengarah Pelajaran, Tan Sri Alimuddin Md Dom, terpaksa bangun meninggalkan tempat duduk masing-masing.

Petunjuk apakah itu?

Empat cawangan MIC Hulu Selangor dibubarkan membabitkan lebih 1,200 ahli sejurus selepas Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan Ketua Penerangan MIC, P Kamalanathan sebagai calon Barisan Nasional, demikian lapor Suara Keadilan..

Dalam satu majlis penerangan kerajaan negeri Selangor di Dewan Komuniti Bukit Sentosa, Ketua Cabang Parit Sulong Hasmi Hashim berkata empat cawangan terbabit ialah cawangan Batang Kali, Taman Wawasan, Ladang Ulu Tamu dan Ulian Baru.

"Kemungkinan 13 cawangan MIC lagi akan dibubarkan kerana tidak setuju dengan campur tangan Umno dalam pemilihan calon MIC bagi Hulu Selangor.

"Isyarat ini jelas menunjukkan rakyat di Hulu Selangor tidak lagi yakin terutamanya masyarakat India yang berada di peringkat akar umbi.

"Calon yang dikatakan kononnya calon jalan tengah bukan calon pilihan MIC tetapi Umno maka jelaslah di sini MIC tidak mempunyai suara tetapi Umno yang telah menetapkan calon untuk MIC," kata Hasmi.

Sebelum ini, satu laporan berita mengatakan bahawa semua cawangan MIC di Hulu Selangor akan ditutup jika jika tuntutan mereka agar Datuk G Palanivel dicalonkan ditolak.

Pemuda Gerakan: Muhyiddin tak layak jadi TPM

Setiausaha Pemuda Gerakan Dominic Lau Hoe Chai (gambar) menganggap Muhyiddin Yassin tidak layak untuk menjadi Timbalan Perdana Menteri kerana kenyataannya yang hanya membela kaum tertentu dan tidak mengambil kira perasaan seluruh rakyat.

Beliau berkata sedemikian ketika mengulas seruan Muhyiddin Yassin agar Melayu jangan berhenti mempertahankan kepentingan Melayu dan bumiputera hanya kerana takut dilabel sebagai rasis. Pemuda Gerakan berasa kesal dengan kenyataan "yang tidak sepatutnya keluar dari mulut TPM" ini, kerana jelas membela kaum tertentu dan tidak mengambil perasaan seluruh rakyat.

"Seandainya Muhyiddin mengeluarkan kenyataan sedemikian sebagai Naib Presiden UMNO, kenyataan ini bertujuan untuk membela hak bumiputera dari sudut Melayu. Tetapi sebagai TPM seluruh rakyat, hujah sedemikian tidak boleh diterima," katanya.

"Bertitik tolak daripada itu, Muhyiddin hanya layak menjadi Naib Presiden UMNO dan tidak layak menjadi TPM untuk seluruh rakyat. Beliau harus sedar bahawa dasar afirmatif harus merangkumi semua kaum dan bukannnya kaum tertentu," tambah Dominic Lau Hoe Chai.

Selain itu, Dominic Lau berkata, di banyak negara yang lain, dasar digubal untuk membela kaum minoriti dengan memberikan jagaan yang istimewa kepada golongan ini. Sebaliknya, di Malaysia, tumpuan diberikan kepada kaum yang terbesar, dengan hak istimewa yang dinikmatinya. Dari perspektif antarabangsa, ia kurang wajar dan jelas kurang adil kepada kaum minoriti.

Dominic berkata demikian ketika mengulas kenyataan Muhyiddin bahawa seandainya Model Ekonomi Baru (MEB) ingin memenuhi keperluan semua kaum, maka golongan sasaran harus dikaji. Di Malaysia, orang Melayu dan bumiputera mencakupi 60% populasi, adalah golongan sasaran terbesar yang mempunyai keperluan terbesar.

*Kenyataan media oleh Dominic Lau Hoe Chai, selaku Setiausaha Pemuda Gerakan. Diterjemahkan daripada kenyataan asal yang ditulis dalam bahasa Cina. -MR

Ulasan GB

Yes. Pemuda Gerakan. Lu hantam cukup-cukup itu Muhyiddin, rasis yang tak sedar diri.


Terkini Hulu Selangor : PR Relax, BN Tertekan Dengan Mencalonkan Kamalanathan

Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata percaturan Barisan Nasional (BN) untuk meletakkan calon P. Kamalanathan, memberi peluang cerah kepada Pakatan Rakyat (PR) untuk memenangi pilihan raya kecil di Hulu Selangor.

Beliau menyifatkan Kamalanathan sebagai calon yang lemah berbanding dengan Datuk G. Palanivel yang merupakan pilihan utama MIC sebelum ini.

Menurut beliau dengan pemilihan Ketua Penerangan MIC itu, peluang Pakatan Rakyat (PR) amat cerah untuk terus memenangi hati pengundi Hulu Selangor.

"Peluang kita adalah lebih baik sekarang, namun kita masih perlu bekerja keras untuk menyakinkan pengundi Hulu Selangor bahawa Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan PR adalah sebuah parti yang layak mewakili mereka di parlimen," kata Khalid yang juga merupakan pengarah kempen pilihan raya berkenaan.

Dalam pada itu, PKR turut meletakkan wakil-wakil terpilih yang bertanggungjawab "mengawal selia" kawasan di bawah parlimen Hulu Selangor termasuklah Kuala Kubu Baru, Hulu Bernam dan Batang Kali.

Menurut Naib Presiden PKR R Sivarasa, PKR memberi tanggungjawab kepada ahli parlimen Kapar S Manikavasagam di Kuala Kubu Baru manakala Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Melawati M Muthiah dan ADUN Sri Andalas Dr Xavier Jayakumar masing-masing di Hulu Bernam dan Batang Kali.

Sivarasa berkata PKR bertindak sedemikian kerana sedar bahawa parti tersebut sebelum ini menang dengan majoriti yang tipis.

Strategi PR adalah dengan menjalankan kempen rumah ke rumah bagi memperkenalkan calon PKR iaitu Datuk Zaid Ibrahim.

Sudah Sampai Masa Nazri Diheret Ke Mahkamah

Teoh Meng Kee, abang mendiang Teoh Beng Hock hari ini memfailkan notis usul agar Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz dipenjarakan bagi kesalahan menghina mahkamah. Ini berhubung kenyataannya yang mendakwa pakar pathologi dari Thailand, Dr Pornthip Rojanasunand "pembohong".

Notis usul itu difailkan melalui firma guaman Karpal Singh & Co di pejabat pendaftar Mahkamah Majistret di sini pada pukul 11.30 pagi.

Permohonan itu dibuat mengikut Perkara 26 Akta Mahkamah-mahkamah Rendah 1948.

Dalam afidavit yang diikrarkan untuk menyokong permohonan itu, Meng Kee, 34, menyatakan Mohamed Nazri pada 11 April lepas memberi kenyataan di media elektronik berkenaan dengan keterangan Dr Pornthip dalam prosiding inkues kematian adiknya iaitu: "She is a liar! She lied in the inquest."

Mohamed Nazri berkata demikian sebagai mengulas kenyataan pakar pathologi itu sebelum ini bahawa beliau tidak akan hadir memberi keterangan pada inkues yang akan disambung pada 20 April ini kerana menerima ‘tekanan politik’ daripada sesetengah pihak.

Meng Kee mendakwa Mohamed Nazri telah secara terbuka menuduh pakar pathologi itu menipu berkenaan dengan keterangan yang diberi semasa inkues dan akan dipanggil semula untuk memberi keterangan lanjut, selain daripada menuduh Dr Pornthip menipu selepas bersumpah.

Beliau mendakwa tindakan itu terkandung dalam kesalahan jenayah yang serius kerana ia merupakan ‘penghakiman yang dibuat terlebih dahulu’ ke atas isu yang akan diputuskan oleh koroner dan bukan oleh mana-mana pihak lain.

Meng Kee mendakwa kenyataan yang dikeluarkan oleh Mohamed Nazri mempunyai ‘kecenderungan untuk mencampuri pentadbiran kehakiman’, mengakibatkan penghinaan yang serius ke atas mahkamah dan sehubungan itu Mohamed Nazri harus dipenjarakan.

Karpal Singh ketika ditemui pemberita selepas memfailkan notis itu berkata Mahkamah Koroner akan mendengar permohonan untuk penangguhan prosiding inkues pada 20 April ini dan seterusnya mendengar permohonan notis usul itu.

Semalam, kerajaan Selangor melalui peguamnya, Malik Imtiaz Sarwar memfailkan permohonan untuk menangguhkan prosiding inkues yang dijadualkan disambung pada 20 April ini.

Permohonan itu dibuat bagi meminta lebih masa untuk memastikan keselamatan Dr Pornthip terjamin sebelum beliau hadir memberi keterangan pada inkues.

Beng Hock, 30, setiausaha politik kepada Exco kerajaan negeri Selangor, Ean Yong Hian Wah ditemui mati pada 16 Julai tahun lepas di tingkat lima, Plaza Masalam di sini, selepas memberi keterangan di pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia cawangan Selangor yang terletak di bangunan sama.

Tindakan Najib Boleh Keruhkan Hubungan Malaysia-Iran

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang tercemar imejnya kerana dikaitkan dengan pembunuhan model Mongolia Altantuya Shaariibuu dilihat begitu terdesak untuk menagih simpati Presiden Barack Obama sehingga tergamak membelakangkan pendirian negara-negara Islam yang mendahulukan pendekatan dialog dalam isu nuklear Iran.

Tanpa memikirkan pandangan dan sensiviti umat Islam, beliau secara terbuka menyokong kempen sekatan Amerika berhubung isu program nuklear Iran, menjadikan Malaysia negara Islam pertama yang menyokong usaha Washington itu.

Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang ketika dalam perbahasan di Dewan Rakyat hari ini meminta ketegasan kerajaan berhubung isu itu.

"Tetapi apa yang berlaku ialah Iran membuat kenyataan yang terbuka bahawa mereka mahu memajukan nuklear adalah untuk tenaga alternatif daripada penggunaan sumber yang lain, tetapi Iran ditekan habis-habisan dan diberi satu amaran yang keras dan telah dibuat keputusan untuk dibuat tindakan yang tegas.

"Saya harap kerajaan Malaysia mengambil sikap yang sama dengan Turki, sikap yang konsisten tidak 'double standard', yang berani serta tegas untuk memberi hak kepada negara Iran," kata Abdul Hadi.

Sementara itu, Ahli Parlimen Batu, Tian Chua mempertikai sikap kerajaan Malaysia yang seolah-olah tunduk kepada kuasa besar itu.

"Amerika Syarikat menentang pembangunan sektor nuklear oleh Iran, tetapi Malaysia seolah-olah setuju pendirian itu. Ini adalah satu pendirian yang berat sebelah dan sekali lagi kita telah berkompromi dalam pendirian tegas kita menentang kuasa besar dalam menekan negara Islam dan dunia ketiga.

"Amerika Syarikat tidak percaya dan berterusan menekan Iran tanpa menghormati kedaulatan Iran. Melebihi isu keamanan dunia. Seperti alasan 'weapon of mass destruction', kita mempercepatkan undang-undang untuk memuaskan hati Amerika Syarikat. Amerika pernah menggunakan alasan ini untuk mencerobohi Afghanistan dan Iraq.

"Sepatutnya Malaysia tidak menyokong apa-apa tindakan yang bertentangan dengan kedaulatan rakyat Iran. Seolah kita bukan sahaja tunduk tetapi bersubahat dalam perkara ini," tegas Tian.

Beliau diminta mengulas laporan media yang menyatakan Perdana Menteri bersetuju dengan usaha Amerika mengecam Iran berhubung projek tenaga nuklear negara itu.

"Presiden dan Perdana Menteri bersetuju pentingnya Iran akur dengan kewajipannya di bawah rejim pengawalan senjata nuklear antarabangsa," ujar satu kenyataan Rumah Putih.

Usaha Amerika itu dibantah keras oleh kuasa besar seperti China, Russian Amerika Latin dan Turki.

Ahli Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) Brazil, Turki dan Lebanon dijangka menentang langkah seterusnya ke atas Iran.

Kenyataan itu juga menyatakan Najib bersetuju supaya Iran dihantar satu mesej yang jelas serta menyatakan kerajaan Malaysia bersedia untuk bekerjasama dengan Amerika di Afghanistan melalui latihan polis, ketenteraan dan pengurusan sivil. -Sk


Malaysia Says Suspends Gasoline Supplies To Iran
April 16, 2010

Malaysia's Prime Minister Najib Razak says Malaysia's state-run oil company has suspended gasoline supplies to Iran due to that country's continuing standoff with the international community over its nuclear program.

Najib spoke about the suspension following talks in Washington on April 15 with U.S. President Barack Obama.

The Malaysian leader called on Tehran to comply with decisions of the United Nations Security Council. He said Malaysia believes Iran has the right to peaceful nuclear energy but said Iran must also earn the trust of the international community by being fully transparent on its atomic development.

Iran is one of the world's biggest crude-oil exporters but must reportedly import around 40 percent of its gasoline supplies, such as from the Malaysian state firm Petronas, because of a lack of functioning refineries.

The Malaysian leader spoke as envoys from six world powers held another closed-door meeting in New York on April 15 on a possible fourth round of UN sanctions against Iran for failing to halt nuclear activities that could be diverted toward production of a nuclear weapon.

It was the second straight day of talks on the Iran sanctions issue among ambassadors from the five veto-wielding members of the UN Security Council -- Britain, China, France, Russia and the United States -- plus Germany.

Malaysia recalled its envoy to the UN's nuclear watchdog, the International Atomic Energy Agency (IAEA), after Kuala Lumpur said he disregarded orders by voting against an IAEA resolution to censure Iran for its covert construction of a nuclear enrichment plant.

compiled from agency reports


Ramai Calon Bebas Tipiskan Peluang BN Rampas Hulu Selangor

Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Hulu Selangor bakal meriah apabila tidak kurang dari lima calon bebas turut memeriahkan suasana apabila mengambil keputusan untuk bertanding pada 25 April ini.

Tiga daripada mereka menyatakan rasa tidak puas terhadap pucuk pimpinan MIC yang mereka dakwa telah mengabaikan nasib masyarakat India dan dipinggirkan dari arus pembangunan.

Bekas pengerusi bahagian MIC Hulu Selangor, V S Chandran berkata, "Saya akan bertanding di Hulu Selangor dan telah pun membayar wang deposit sebanyak RM5,000 semalam.

"Saya menetap di Hulu Selangor selama 54 tahun. Saya kenal setiap inci bumi Hulu Selangor," katanya.

Chandran pernah dipecat dari parti tahun lalu ekoran masalah disiplin.

Beliau berkata Presiden MIC Datuk Seri S Samy Vellu dan Timbalannya Datuk G Palanivel adalah pembohong. Selama tempuh empat penggal Palanivel sebagai anggota parlimen kawasan itu kehidupan rakyat bertambah susah. Jumlah rakyat miskin semakin meningkat.

Seorang lagi calon yang turut bertanding, Pengerusi MIC Cawangan Bukit Bintang, T Ananthan yang bersetuju dengan pendapat Chandran berkata, "saya pasti akan bertanding di Hulu Selangor kerana telah hilang keyakinan terhadap pucuk pimpinan MIC.

"Jika saya mendapat lebih dari 1,500 undi maka jelas menunjukkan bahawa masyarakat India tidak menyokong MIC sebagai sebuah parti," ujar beliau.

"Saya yakin calon BN akan ditewaskan oleh wakil Pakatan Rakyat (PR), Datuk Zaid Ibrahim," tambahnya lagi apabila ditanya mengenai calon BN.

Sumber media dipetik berkata Anandhan akan menarik diri dari bertanding pada saat-saat akhir.

Sementara itu, bekas ahi MIC dan Parti Progresif Penduduk (PPP), J Anuratha, akan mengumumkan hari ini sama ada beliau akan bertanding di Hulu Selangor.

"Bapa saya dikenali ramai di Hulu Selangor, dan rajin membantu rakyat,"

"Berdasarkan keyakinan ini, saya yakin dapat sokongan rakyat di Hulu Selangor," katanya.

Selain itu, bekas ketua wanita Parti Keadilan Rakyat Pulau Pinang, Aminah Abdullah, juga mengisytiharkan beliau akan bertanding di Hulu Selangor.

Beliau pernah bertanding di kawasan Dewan Undangan Negeri Penanti, Pulau Pinang tetapi tewas hingga hilang deposit.

Sementara itu, Hindraf juga mengumumkan akan meletakkan calonnya untuk bertanding dalam PRK Hulu Selangor, 25 April ini.

Setiausahanya, V.K.Regu berkata, pemimpin Hindraf telah bertemu dan mengambil keputusan menyertai PRK ini.

Bagaimanapun, katanya nama calon Hindraf akan diumumkan kemudian.

Mereka katanya, sudah menyimpang dari semangat pergerakan itu walaupun pemimpin mereka adalah sebahagian dari Hindraf. -erapakatan

Tidak Hairan Najib Dipertemukan Dengan Obama, Najib Diperkudakan Untuk Sekat Ekonomi Iran

Malaysia secara rasmi menghentikan pembekalan minyak kepada Iran, sejajar dengan rancangan Amerika Syarikat mengenakan sekatan keatas republik Islam itu.

Agensi berita AFP melaporkan Najib membuat pengumuman itu semalam.
Pengumuman itu dibuat selepas Petronas mengesahkan penjualan gasolin kepada Iran dihentikan antara 4 dan 5 Mac lalu.

Najib bertemu Presiden Barack Obama semasa menghadiri Persidangan Kemuncak Keselamatan Nucklear di Washington dan melahirkan sokongan tidak berbelah-bahagi kepada tekanan keatas Iran.

Rumah Putih melaporkan Najib tidak mahu Iran menggunakan teknologi nuklear untuk mempertahankan diri dan Tehran harus membenarkan prasarana nuklear negara itu disiasat.Najib confirms turned off fuel supplies to Iran

WASHINGTON, April 16 — Malaysia has officially ceased fuel supplies to Iran, on the back of looming US sanctions on the Islamic republic over its continued pursuit of a nuclear development programme, Prime Minister Datuk Seri Najib Razak announced yesterday.

“It’s going to be quite inevitable that additional sanctions will be imposed in the near future unless there is some movement in the right direction by Iran,” Najib was quoted in an AFP report today.

This comes after confirmation yesterday from state oil firm, Petronas, that it had stopped the sale of gasoline to Iran since the middle of March.

According to Najib, the decision was reached after discussions between his administration and the state-owned Petronas.

Najib had also met US President Barack Obama on the sidelines of the recent Nuclear Security Summit in Washington, where the prime minister expressed support for Obama over the need send a strong message to the Iran.

“The two leaders also agreed on the need for the international community to send a clear signal to Iran that while it has the right to develop peaceful uses of nuclear energy, Iran should not use this right to develop nuclear weapons capability,” the White House said in a statement on Monday.

The prime minister said although Malaysia supported Iran’s right to pursue the development of nuclear energy for peaceful purposes, the republic was obliged to meet a UN Security Council order directing it to halt uranium enrichment until the purpose of such activities could be independently verified by the IAEA.

“They (Iran) must earn the trust of the international community and the only way they can earn the trust is to be fully transparent in whatever they do and allow full verification by the IAEA and there are some serious doubt as to whether this has been carried out or has been complied with by Iran,” he continued in the AFP report.

Petronas last shipped a gasoline cargo into the Iranian port of Bandar Abbas between March 4 and 5, industry sources said.Pelajar Ponteng Dan Lakukan Maksiat Di Dungun

Tindakan beberapa pelajar sekolah menengah yang menjadikan rumah seorang warga emas di Kampung Baru, Kuala Abang, di sini, sebagai port aktiviti tidak bermoral bersama rakan sebaya membawa padah, apabila lokasi persembunyian mereka diserbu penduduk, pagi semalam.

Lebih mendukacitakan, dua daripada remaja perempuan terbabit ketika dicekup dikatakan berpakaian lengkap dengan uniform sekolah, sementara tiga yang lain memakai seluar dan baju T.

Bagaimanapun, sebaik menyedari kehadiran penduduk yang membuat serbuan ke lokasi terbabit, beberapa remaja lelaki yang turut berada bersama lima pelajar perempuan itu bertempiaran melarikan diri ke dalam semak berhampiran.

Selepas disoal siasat beberapa penduduk kampung, dua remaja Tingkatan Empat di sekolah menengah berdekatan turut mengakui keluar dari sekolah tanpa keizinan guru dan berkunjung ke port terbabit untuk berseronok bersama tiga lagi rakannya yang ponteng.

Difahamkan, rakan lelakinya yang turut berada di situ juga tidak ke sekolah, sementara beberapa yang lain dikatakan sudah diberhentikan sekolah berikutan masalah disiplin.

Setiausaha Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Kampung Baru Kua­la Abang, Mohd Nasir Hashim berkata, pihaknya telah lama membuat intipan di kawasan terbabit selepas mengesyaki aktiviti tidak bermoral di sebuah rumah agak terpencil itu setelah melihat kehadiran sekumpulan remaja.

Menurutnya, atas rasa prihatin, pihaknya bersama beberapa penduduk lain termasuk Persatuan Ibu bapa dan Guru (PIBG) sekolah berdekatan nekad mengepung lokasi itu sehingga berjaya menahan beberapa remaja terbabit.

“Selepas mengadakan risikan, kami sepakat menyerbu lokasi berkenaan dan akhirnya lima remaja perempuan bersama seorang remaja lelaki berjaya dicekup.
“Apabila ditanya, mereka mengaku ponteng sekolah dan datang ke situ untuk mengelak perbuatan tidak bermoral terbongkar,” katanya.

Sementara itu, Pegawai Pelajaran Daerah Dungun, Zakariah Ali yang turut bergegas ke lokasi berkenaan sebaik dimaklumkan mengenai perkara itu berkata, pihaknya akan mengambil tindakan sewajarnya terhadap pelajar terbabit.

“Kita minta pihak sekolah berkenaan menyediakan laporan terperinci mengenai latar belakang disiplin pelajar yang ditangkap.

“Jika sebelum ini pelajar terbabit sudah mempunyai rekod disiplin dan sering melakukan kesalahan sama, mungkin dia akan berdepan tindakan tegas termasuk buang sekolah,” katanya.

Sementara itu, bapa kepada salah seorang pelajar berkenaan yang enggan namanya disiarkan berkata, jika tidak dimaklumkan penduduk mengenai kejadian itu, dia tidak tahu aktiviti serong yang menjadi amalan anak perem­puannya.

“Saya beri dia wang untuk belanja ke sekolah. Tak sangka pula dia sanggup memperbodohkan saya dengan melakukan aktiviti tidak bermoral yang menjatuhkan maruah kami sekeluarga,” katanya.

Pergolakan Calon MIC Hulu Selangor - Kapal BN Semakin Karam

Drama dalam tempoh 12 jam menjelang majlis pengumuman calon Barisan Nasional (BN) sememangnya cukup menarik. Situasi ini tidak pernah berlaku dalam sejarah enam dekad MIC.

Usaha menghimpunkan sokongan mempertahankan maruah MIC, yang tercalar ketika pilihan raya umum ke-12 dua tahun lalu, cuba digerakkan untuk diperbaiki. Bagaimanapun ia ia memperlihatkan MIC semakin lemah dalam mengharungi percaturan politik.

Perkembangan terbaru ini — penentuan calon pilihan raya kecil kerusi Parlimen Hulu Selangor sebenarnya memperlihatkan MIC masih belum pulih dengan sepenuhnya selepas tsunami politik 2008.

Malah perkembangan semalam juga menunjukkan buat kali kedua seorang timbalan presiden keciciran tiket untuk mempertahnkan kerusi yang ditandinginya. Kes yang sama pernah disaksikan pada 1990 dan 2004 melibatkan Datuk S. Subramaniam. Dalam kenyataan dua minggu lalu Subramaniam meletakkan harapan episod lama yang menimpanya tidak berulang dan kedudukan Palanivel diiktiraf sebaik mungkin.

Nampaknya sejajar dengan hasrat itu, sekumpulan penyokong kuat Timbalan Presiden MIC Datuk G. Palanivel kelmarin menegaskan “kami tidak mahu calon yang ikut jalan belakang.” Kumpulan yang sama semalam pula berkata “kami tidak rela melihat Datuk Palanivel berada di Parlimen seolah-olah menggunakan jalan belakang dan akhirnya dipandang rendah kerana dilantik ke Parlimen, bukannya dipilih.”

Penyokong kuat Palanivel itu seterusnya berkata, “apakah perasaan Palanivel jika beliau hanya diberikan jawatan timbalan menteri sedangkan beliau seorang timbalan presiden manakala naib presiden parti diberikan jawatan menteri.” Naib presiden itu dirujuk kepad Datuk Dr S. Subramaniam yang kini merupakan Menteri Sumber Manusia.

“Jika ini berlaku saya pasti Datuk Palanivel tidak akan dihormati. Saya rasa lebih baik Datuk Palanivel menolak daripada menerima jawatan senator dan timbalan menteri demi maruah beliau dan juga MIC,” kata penyokong ini yang awalnya kelihatan bersemangat dan gembira apabila Jawatankausa Kerja Pusat (CWC) mengadakan mesyuarat tergempar untuk membincangkan pendirian berhubung kemelut penentuan calon MIC-BN bagi pilihan raya kecil kerusi Hulu Selangor.

Nadanya yang bersemangat kelihatan terjejas selepas Presiden MIC Datuk Seri S. Samy Vellu selesai mengadakan pertemuan dengan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin pagi semalam.

Pemimpin ini juga mendakwa jika CWC boleh mengadakan mesyuarat tergempar untuk membuat pendirian kata dua, mengapa Samy Vellu tidak memanggil satu lagi mesyuarat untuk membincangkan tawaran kedua. Nadanya sekali lagi memperlihatkan kekecewaan sambil menganggap ahli-ahli MIC dari seluruh negara diketepikan begitu sahaja.

Pemimpin bertaraf timbalan ketua bahagian ini, salah satu bahagian penting dalam Selangor kemudian mendakwa dengan pandangan keras “Presiden MIC telah menjual MIC kepada Umno.”

Pandangan yang serupa juga diberikan oleh seorang pembantu kanan Palanivel. Menurut pembantu ini “Samy sudah menjual MIC, MIC dipandang hina, MIC sudah hancur di bawah Samy Vellu.”

Ini sebahagian daripada luahan hati yang kedengaran sejak pagi semalam sebaik sahaja Samy Vellu keluar dari bilik pertemuan dengan Muhyiddin.

Persoalan yang ditimbulkan ialah apakah yang sebenarnya berlaku dalam pertemuan antara Samy Vellu dan Muhyiddin — pertemuan yang diadakan tidak sampai 12 jam selepas CWC membuat keputusan tidak akan bertanding jika Palanivel, calon tunggal yang dikemukakan oleh MIC diketepikan oleh pucuk kepimpinan.

Pemerhati dan penganalis melihat perkembangan ini menunjukkan Samy Vellu dan Muhyiddin, yang juga Timbalan Pengerusi BN berhadapan dengan kesukaran yang amat mendalam dalam menentukan calon pilihan raya kecil. Suasana menunggu sehingga saat-saat terakhir untuk menentukan calon jarang berlaku, boleh dikatakan tidak berlaku kecuali disebabkan aspek-aspek teknikal, khususnya dalam pilihan raya.

Adalah lebih sesuai jika dikatakan MIC dan BN kini berhadapan dengan masalah menggunakan pendekatan tradisi lama dalam menentukan calon bagi kedua-dia pilihan raya umum dan kecil. Kini tiba masanya BN melihat untuk mencari pendekatan baru dalam memilih calon dan tidaka lagi bergantung pada kaedah-kaedah lama.

Sehari selepas penyandang kerusi Hulu Selangor meninggal dunia, Samy Vellu dengan segera mengumumkan bahawa MIC akan meletakkan semula Palanivel, yang bertanding di kawasan itu sejak 1990, untuk membawa cabaran BN.

Difahamkan Samy Vellu telah diminta mengemukakan lebih daripada satu nama tetapi ketua MIC itu tidak berbuat demikian. Bagaimanapun kepimpinan BN dikatakan telah menerima nama tambahan iaitu Ketua Penerangan MIC P. Kamalanathan dan Timbalan Ketua Pemuda MIC pusat V. Mugilan daripada sumber-sumber rasmi dan tidak rasmi. Beberapa pemimpin Umno mengatakan bahawa mereka terpaksa membawa nama Kamalanathan dan Mugilan ke perhatian BN berdasarkan kehendak akar umbi yang inginkan muka baru.

Sejak itu, Samy Vellu mempertahankan Palanivel akan mewakili MIC ketika Umno melobi untuk mendapatkan semula kerusi itu. Pada hari Suruhanjaya Pilihan Raya menetapkan tarikh pilihan raya Palanivel mengatakan bahawa hanya nama beliau telah dikemukakan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak untuk pertimbangan.

Palanivel merupakan penyelaras parlimen Hulu Selangor.

Awal minggu ini Muhyiddin mengatakan bahawa bakal calon Hulu Selangor merupakan “orang tempatan”. Istilah “orang tempatan” telah menguatkan spekulasi bahawa Palanivel akan diketepikan dan kerusi itu akan diberikan kepada Mugilan. Sejak itu pemberonkan dalaman mula wujud. Sebahagian pemimpin MIC Selangor sudah mengambil langkah dingin untuk menyokong jentera BN.

Sebenarnya kemelut penentuan calon MIC-BN ini menimbulkan lebih banyak persoalan daripada penyelesaian yang diharapkan akan membawa BN menawan kembali kerusi Parlimen Hulu Selangor. Bagi BN kerusi Hulu Selangor dilihat sangat penting untuk bertapak semula dalam pilihan raya umum ke-13.

Antara persoalan yang timbul berkaitan dengan persaraan Samy Vellu daripada menerajui MIC selepas ini. Persoalan-persoalan ini berfokus apakah Samy Vellu menerima tekanan agar menentukan dengan tepat tarikh untuk melepaskan kepimpinan MIC. Desas-desus mengatakan sebahagian daripada kandungan kompromi semalam ada kaitan dengan pelan persaraan.

Kepimpinan BN pula dikatakan bersedia untuk memberikan peluang kepada MIC agar menamakan calon baru sebagai gantian kepada Mugilan, yang berada dalam senarai teratas senarai pemilihan, bagi membolehkan Samy Vellu berundur dari mengetuai parti kelak. Spekulasi awal menyebut BN sanggup menerima nama Palanivel jika Samy Vellu sedia menyatakan pendirian jelas tentang pelan peralihan kuasa.

Selain demi survival Samy Vellu, kompromi ini tidak dapat dielakkan kerana MIC sedang mengusahakan beberapa pelan menyelamatkan sayap pelaburannya Maika Holdings, yang masih berada dalam tahap perbincangan. Maika Holdings diterajui anak Samy Vellu, S. Vell Paari.

Di tapak pengumuman calon Samy Vellu mengumumkan bahawa Palanivel boleh mengambil alih kepimpinan parti dalam tempoh 14 bulan lalu dengan boleh menentukan kerusi yang beliau mahu tanding dan calon-calon pilihannya bagi pilihan raya umum ke-13.

Dalam pertemuan dengan The Malaysian Insider Isnin lalu, beberapa pemimpin Umno berkata walaupun mereka menyambut baik istilah “anak tempatan” yang merujuk kepada Mugilan tetapi mereka sedia menerima Palanivel bertanding semula di Hulu Selangor atas imejnya sebagai “pemangku presiden”. Akhir bulan lalu seorang anggota Majlis Tertinggi Umno pula berkata mereka menghormati prinsip perkongsian kuasa dan kerusi tetapi mahukan “Panivel yang baru”.

Mesej-mesej ini gagal difahami dengan baik oleh kepimpinan MIC. Jika difahami dengan baik sudah pasti kemelut penentuan calon boleh dihindari dari awal-awal lagi.

Pokoknya, pilihan raya kecil ini memperlihatkan MIC walaupun menyelesaikan kemelut penentuan calon atas semangat setiakawan BN dan formula menang-menang tetapi pengaruh dan kekuatan parti itu semakin mengecil berbanding ketika era sebelum tsunami politik. - TMI

Tan Wei Shu Keluar PKR, Semua Tarik Nafas Lega Di Kedah

Pengerusi Majlis Pimpinan KEADILAN Negeri Kedah, Ahmad Kassim menarik nafas lega sebaik sahaja Ahli Dewan Undangan Negeri Bakar Arang, Tan Wei Shu mengumumkan keluar parti dan mengisytiharkan sebagai ADUN Bebas semalam.

Ini kerana pengumuman tersebut merupakan detik yang ditunggu-tunggu seluruh kepimpinan kerajaan negeri Kedah termasuk KEADILAN memandangkan jawatan yang dipegang beliau baik sebagai Exco sebelum ini mahupun ADUN tidak memberi kebaikan kepada rakyat apatah lagi sumbangan untuk parti.

"Rekod dia sangat mengecewakan kita (kerajaan negeri dan parti) semasa menjadi Exco dan ADUN. Selama ini kita terpaksa menyembunyi dan menahan pekung beliau di mana segala kelemahan yang dia ada kita cuba perbetulkan, nasihatkan dia namun sampai sekarang dia tak tahu buat kerja. Dia tak pernah ada pengalaman dan kemahiran untuk melaksanakan tanggungjawab yang sepatutnya dia lakukan.

"Alhamdulillah kita mengalu-alukan dia mengundurkan diri kerana kita tak mahu ada pemimpin sebegini yang masih kekal di dalam parti kita. Malah, tindakan beliau sama sekali tidak menjejaskan mana-mana pihak terutamanya dalam kerajaan negeri mahupun parti. Meskipun ketiadaan beliau, parti KEADILAN masih tetap kukuh dan stabil," kata Ahmad yang juga Ahli Parlimen Kuala Kedah.

Ahmad juga berkata, tindakan Tan memang sudah diduga malah barisan Exco kerajaan negeri dan juga parti sudah bersedia berhadapan dengan hakikat tersebut lebih-lebih lagi keputusan itu dibuat ketika demam pilihan raya Hulu Selangor semakin rancak.

"Sejak dulu lagi kita telah menghidu tindakan beliau tetapi kita terpaksa mendiamkan diri. Malah, sebelum ini dia juga pernah berjanji kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk tidak keluar parti. Dan seperti lazim, kesempatan terbaik yang diambil beliau adalah ketika musim pilihan raya diadakan. Inilah masa dia untuk 'demand' sebab yang tersirat di sebaliknya, dia seumpama 'dibeli' oleh Barisan Nasional," jelas beliau lagi.

Sementara itu, Ahli Parlimen Sungai Petani Datuk Johari Abdul ketika dihubungi Suara Keadilan menyifatkan dakwaan Wei Shu telah dibeli oleh barisan pemimpin Barisan Nasional ada kebenarannya ekoran hubungan baik beliau bersama beberapa pemimpin parti itu sebelum ini.

"Saya tahu yang dia didekati oleh orang-orang BN dah banyak bulan. Antaranya termasuk Mohd Radzi, ADUN Lunas dan mereka sentiasa bersama. Alasan yang digunakan yang kononnya dia bergaduh dengan saya adalah sekadar alasan. Dia tak puas hati sebab saya tak tolong dia daripada tidak digugurkan sebagai ahli Exco.

"Saya tak ada kuasa untuk menyambung semula kedudukan beliau sebagai Exco melainkan di bawah kuasa Menteri Besar.

Itu adalah keputusan politik yang dibuat beliau, bukan saya. Perlu diingat saya yang mencadangkan dia supaya dipilih sebagai Exco tetapi hasilnya dia pula yang berjinak-jinak dengan BN.

"Silakan! Keputusan beliau meninggalkan KEADILAN amat dialu-alukan kerana sudah terlalu banyak aduan yang kita terima berhubung beliau sebab dia tak buat kerja.

"Saya juga menegaskan bahawa tindakan beliau tidak sedikitpun menjejaskan peluang kita (KEADILAN) di Hulu Selangor kerana rakyat tidak lagi bodoh sebab setiap kali pilihan raya ada sahaja yang bertindak keluar parti dan rakyat boleh menilai sendiri," tegas Johari lagi.

Wei Shu, 54, digugurkan daripada jawatan Exco Alam Sekitar, Hal Ehwal Masyarakat Cina, Sumber Tenaga Manusia, Pengangkutan 10 Mac lalu dan tempat beliau digantikan oleh ADUN Sidam, Tan Chow Kang.

Beliau merupakan wakil rakyat KEADILAN kedua yang mengisytiharkan keluar parti. Sebelum ini ADUN Lunas, Mohd Radzi Salleh berbuat demikian pada 23 Ogos 2009. -SK

Ketara Sangat UMNO Gerun Dengan Zaid

Ahli Parlimen Gombak, Azmin Ali berkata calon pilihan raya Pakatan Rakyat bagi KEADILAN di Hulu Selangor, Datuk Zaid Ibrahim akan memberikan tekanan dan mengentarkan Umno-Barisan Nasional.

Azmin berkata, Zaid merupakan calon yang sesuai di kawasan itu berdasarkan pengalaman beliau yang luas sebagai pemimpin dan pernah dilantik sebagai Menteri Kabinet.

"Sebagai pemimpin yang bukan ahli biasa dan pernah menjadi pemimpin kanan, termasuk bekas menteri ketika di dalam kerajaan, Zaid tahu selok belok amalan buruk pemimpin Umno dan Barisan Nasional.

"Beliau juga telah sedikit sebanyak memberikan sumbangan kepada rakyat ketika di dalam kerajaan," ujarnya.

Menurut Naib Presiden KEADILAN itu lagi, keputusan meletakkan Zaid sebagai calon menyebabkan Umno dan MIC kini merasa gelabah dan bergaduh sesama sendiri bagi menentukan calon pilihan mereka.

"Maka MIC dan Umno terpaksa pilih calon lain untuk bersaing dengan Zaid. Umno telah merasakan tekanan dengan Datuk Zaid," kata beliau ketika ditemui di lobi Parlimen semalam.

Kenyataan Azmin itu melenyapkan persepsi jahat dimainkan Umno yang dilihat cuba melaga-lagakan beliau dan calon pilihan raya Hulu Selangor itu.

Semalam, Ketua Pergerakan Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin membuat kenyataan beberapa pimpinan KEADILAN tidak bersetuju Zaid diletakkan sebagai calon di Hulu Selangor kerana khuatir kedudukan politik mereka dalam KEADILAN akan terjejas.

Ketika ditanya tentang propaganda yang cuba dimainkan Umno mengenai kritikan Zaid terhadap PAS semasa di dalam Umno, Azmin berkata perkara itu berlaku semasa beliau di dalam parti itu.

Katanya, penyertaan Zaid ke dalam Pakatan Rakyat bermakna Zaid bersedia menerima segala dasar perjuangan gagasan itu.

"Itu mungkin ketika beliau di dalam Umno dia tidak faham tentang perjuangan PAS dan Pakatan Rakyat. Namun sekarang beliau berada dalam Pakatan Rakyat dan diterima dalam Pakatan Rakyat dan juga PAS. Beliau mungkin telah fahami lebih jelas matlamat perjuangan Pakatan Rakyat," kata Azmin. - SK

Palanivel Menghilangkan Diri, Tak Tahu Mana Nak Letak Muka,

Kegagalan Timbalan Presiden MIC Datuk G Palanivel untuk hadir di majlis pengumuman calon BN P Kamalanathan mencetuskan persoalan sama ada beliau kecewa kerana tidak terpilih mewakili BN.

Ketika Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan Kamalanathan sebagai calon BN Hulu Selangor, tidak kelihatan langsung kelibat Palanivel yang sebelum ini disebut-sebut akan dipilih.

Seorang lagi pemimpin MIC yang turut dispekulasikan V Mugilan bagaimanapun hadir dan bersalaman dengan Kamalanathan.

Ditanya berhubung perkara itu, Muhyiddin yang juga timbalan pengerusi BN mengakui bahawa Palanivel mungkin “sedikit kecewa”.

“Mungkin beliau ada tugas lain atau sedikit kecewa. Kalau kita sendiri pun, mungkin ada perasaan sebegitu,” katanya dalam sidang media selepas mengumumkan pilihan BN di hadapan kira-kira 2,000 penyokong di Bukit Beruntung.

Terdahulu dalam ucapannya, Muhyiddin bagaimanapun berkata, beliau mahu Palanivel terus membantu bagi memastikan kemenangan BN di kawasan Parlimen tersebut.

"Saya nak sebutkan dalam rekod di atas pentas ini, saya ucapkan terima kasih berbanyak-banyak kepada Datuk G Palanivel," katanya.

Katanya, Palanivel telah berjasa selama empat penggal bagi kawasan tersebut.

"Apa saja yang orang kata, dia sudah ada jasa. Kita perlu letakkan penghargaan itu di tempatnya," katanya lagi.

Katanya lagi, keputusan itu juga diambil dengan mengambil saranan daripada perdana menteri Datuk Seri Najib Razak yang mahukan kerusi parlimen tersebut kekal dengan MIC.

Jelasnya, beliau maklum dengan saranan daripada sesetengah golongan yang mahu kerusi itu diserahkan kepada Umno memandangkan majoriti penduduk di situ adalah kaum Melayu.

"Walaupun kita tahu MIC mewakili masyarakat kecil tapi mereka tetap perlu dibela, diberi tempat di parlimen atau DUN... kita tidak tamak," katanya.


Tambahnya, berdasarkan maklum balas, pengundi-pengundi di situ juga mahukan wakil daripada golongan muda.

"Banyak yang mahukan perubahan. Mereka mahu nafas baru untuk Hulu Selangor," katanya.

Jelasnya lagi, beliau telah mengadakan perbincangan yang panjang dengan pemimpin BN, khususnya dengan Datuk Seri S. Samy Vellu selaku Presiden MIC.

Dengan berseloroh, beliau berkata perbincangan demi perbincangan itu menyebabkan beliau tidak cukup tidur.

"Apabila saya buka mata saja saya nampak Datuk Samy Vellu," katanya yang disambut gelak ketawa para hadirin.

"Saya sangat gembira melihat beliau tersenyum hari ini... Kalau beliau senyum, semua orang akan senyum," tambahnya. -mk

Ulasan GB

Ya, sebelum ini MIC amat mempertahankan Palanivel, ada yang menyatakan akan memboikot PRK jika Palanivel tidak dicalonkan. Berpatah arang berkerat rotan bahagian-bahagian MIC pertahankan Palanivel.

Alih-alih nama orang lain yang diumumkan.

Ada juga desas-desus, Palanivel akan dilantik Senator dan kemudian Timbalan Menteri. Itu kompromi politik di dalam BN. Samy Vellu ada angguk. Satu bentuk rasuah yang telah lama dilakukan oleh BN.

Tapi Mugilan juga akan dapat habuan sebab namanya juga disebut-sebut sebagai bakal calon tempohari.