14 Apr 2011

Jika Tidak Kerana MP Sabah & Sarawak, Najib Dah Jadi ketua Pembangkang

Ceramah Pakatan di S'wak terus hangat

Ini dikatakan ceramah terbesar yang pernah diadakan di Sri Aman sejak hari penamaan calon minggu lalu.

Meskipun terus dipulaukan media arus perdana, ceramah Pakatan Rakyat di Sarawak terus menjadi tarikan masyarakat di Sarawak.

Di Sri Aman, lebih 1,000 orang bagi mendengar ceramah DAP oleh pemimpin veterannya, Lim Kit Siang.

Ini dikatakan ceramah terbesar yang pernah diadakan di Sri Aman sejak hari penamaan calon.

Selain kehadiran lebih 1,000 orang, majlis itu berjaya mengutip RM8,252 sumbangan daripada penyokong DAP.

Meskipun hujan renyai, hadirin tidak berganjak apabila Kit Siang mula berucap sambil dipayungkan oleh seorang penyokong DAP.

Menurutnya, pertelagahan antara Najib dan Taib membuktikan ketua menteri lebih 30 tahun itu tidak berhasrat melepaskan jawatannya.

"Jika bukan kerana ahli parlimen dari Sabah dan Sarawak, Najib sudah menjadi ketua pembangkang di Parliamen. Sebab itu beliau tidak berani memaksa Taib letak jawatan,”
kata Lim.

Calon DAP untuk kerusi Kota Sentosa di Kuching, Chong Chieng Jen, juga datang membantu rakannya, Leon Donalad, calon Simanggang. Simanggang adalah kerusi majoriti pengundi Iban yang terletak di bandar Sri Aman.

Katanya, pembinaan infrastruktur di Kuching dipercepatkan oleh kerajaan BN setelah pembangkang menawan kerusi Kuching.

"Lagi awak tolaknya (parti pemerintah BN), lagi baik dia akan layan awak.

"Jadi kita mesti bagi tahun BN, kita mahu hospital baru (tetapi) kita juga mahu undi DAP!” katanya merujuk kepada pengumuman Najib berhubung pembinaan sebuah hospital baru, tiga hari lalu.

Ceramah DAP di Miri yang menampilkan calon PKR bagi kerusi Senadin, Michael Teo, pula menarik kehadiran tidak kurang 4,000 orang.

Antara pencermahnya termasuk pengerusi DAP Sarawak, Wong Ho Leng, timbalan ketua menteri Pulau Pinang, P Ramakrishnan, ahli parlimen Taiping Nga Kor Ming, ahli parlimen Bukit Bintang Fong Kui Lun, ahli parlimen Kota Kinabalu Hiew King Cheu dan exco Pulau Pinang Chow Kon Yeow. -mk


Najib Menipu Rakyat Sarawak Di Siang Hari

PRN Sarawak: Negeri Akan Mundur Jika Pembangkang Perintah

KUCHING: Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, Sarawak tidak akan mencapai pembangunan yang terancang sekiranya pembangkang mentadbir negeri itu selepas pilihan raya negeri ke-10 Sabtu ini.

Perdana Menteri berkata, pentadbiran Sarawak memerlukan kerjasama erat dengan kerajaan Pusat di bawah pimpinan Barisan Nasional (BN) bagi mengembling usaha ke arah mentransformasikan rakyat negeri itu.

"Kalau kerajaan Pusat diketuai oleh BN, kerajaan negeri (Sarawak) juga ditadbir BN, Perdana Menteri dan Ketua Menteri juga daripada BN... atas semangat kerjasama ini transformasi Sarawak pasti akan berlaku," katanya semasa berucap pada majlis pelancaran Program Khidmat Masyarakat 1Malaysia di Satok, Rabu malam.

Selain itu Najib yang juga Pengerusi BN turut membidas janji pembangkang yang menamakan calon kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Ba'Kelalan, Baru Bian sebagai Ketua Menteri yang baru sekiranya Pakatan Rakyat menang pada pilihan raya negeri.

Menurutnya, keputusan meletakkan seseorang yang tidak mempunyai pengalaman untuk mentadbir sebuah kerajaan negeri bakal memberi kesan buruk kepada rakyat Sarawak.

"Kalau letak Baru Bian, dari mana nak dapatkan sumbangan nak majukan Sarawak. Orang yang tak ada pengalaman tiba-tiba nak nak letak sebagai Ketua Menteri, logik atau tidak? Tak logik.

"Akibatnya Sarawak tidak akan maju sekiranya pembangkang menang, jadi rakyat Sarawak tak boleh bagi pembangkang menang," katanya.

Tambah beliau, rakyat Sarawak dinasihatkan supaya tidak mudah termakan dengan janji-janji pembangkang yang dibuat sekadar meraih undi.

"Kalau nak majukan Sarawak, kita kena berpijak di bumi yang nyata, kita tak boleh hanya jual janji atau hanya perdagangkan janji... ini sikap pembangkang," katanya. -mstar

Dapat faedah macam Semenanjung jika PR menang

SEBUYAU, 14 April: Rakyat di negeri Sarawak dijanjikan akan mendapat kemudahan yang telah dinikmati oleh empat negeri di Semenanjung jika mereka memenangkan Pakatan Rakyat dalam pilihan raya negeri kali ini.

Ketua Penerangan PAS Pusat, Idris Ahmad berkata, banyak perkara yang telah dilaksanakan oleh Kerajaan PAS dan Pakatan Rakyat di Kelantan, Kedah, Selangor dan Pulau Pinang mengikut situasi negeri bagi memastikan rakyat hidup sejahtera.

(Gambar: Calon PAS Sebuyau, Haji Adam Ahid bersalaman dengan kanak-kanak rumah panjang kaum Iban di Belimbing Besi, malam tadi.)

Tambahnya, sumbangan kematian ahli keluarga, bantuan pelajaran, warga emas, bekalan air percuma dan lain-lain dinikmati oleh rakyat yang telah memberikan sokongan kepada Pakatan Rakyat dalam pilihan raya umum lalu.

Ini, ujarnya amat berbeza dengan pemerintahan BN sebelum itu tidak tidak menyediakan kemudahan berkenaan untuk rakyat sekalipun mampu berbuat demikian.

Justeru, beliau menyeru rakyat Sarawak memastikan Pakatan Rakyat memenangi pilihan raya negeri yang akan berlangsung pada 16 April ini.

“Negeri Sarawak banyak hasil, minyak, balak dan lain-lain tetapi rakyat masih miskin. Jadi, jika Pakatan Rakyat dapat memerintah, kita pastikan kekayaan negeri ini dapat kepada rakyat,” ujarnya ketika berucap kepada masyarakat Iban di rumah panjang Lunying, malam tadi.

Turut berucap ialah Pengarah Pilihan raya Pemuda PAS Pusat yang juga ahli Parlimen Jerai, Mohd Firdaus Jaafar dan calon PAS, Haji Adam Ahid.

Masyarakat Iban di rumah panjang berkenaan memberikan sokongan dan kerjasama yang amat memuaskan kepada program PAS.

Bahkan mereka sentiasa memberikan tepukan apabila penceramah menyatakan kebaikan yang diperolehi sekiranya Pakatan Rakyat memenangi pilihan raya negeri ke-10 Sabtu ini.

Menurut Idris, masalah tanah dan kemiskinan rakyat akan diselesaikan dengan sebaik-baiknya jika rakyat memberikan mandat kepada Pakatan Rakyat memerintah negeri ini. -HDUlasan GB

Siang-siang buta Najib menipu rakyat Sarawak dengan menyatakan Sarawak akan menjadi negeri yang mundur jika diperintah PR. Sedangkan hakikatnya, Sarawak kini negeri paling miskin di Malaysia semenjak ia diperintah oleh BN.

Sedang negeri paling kaya di Malaysia adalah negeri-negeri yang diperitah oleh Pakatan Rakyat itu Pulau Pinang dan Selangor.

Malah semenjak negeri-negeri tersebut diperintah oleh Pakatan Rakyat, indeks FDI meningkat dan merupakan destinasi utama para pelabur luarnegara. Jika tidak, masakan Naji beriya-iya benar hendak merampas semula kedua-dua negeri tersebut dari PR.Kajian Zentrum: BN Diramal Tumbang Di Sarawak

Petaling Jaya: Barisan Nasional (BN) diramal kalah apabila hanya memenangi 21 daripada 71 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak pada Ahad ini, menurut satu kaji selidik.

Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud juga diramalkan tumbang di DUN N51 Balingian, yang telah disandangnya selama tiga penggal itu.

Kaji selidik dikeluarkan oleh Zentrum PRN Sarawak dan diselia oleh Zentrum Future Studies Malaysia yang diasaskan oleh Dr Hassan Hayastani.

Dalam pertandingan tiga penjuru, calon bebas yang juga sepupu kepada Ketua Menteri itu, Datuk Salleh Jafaruddin menerima sokongan tertinggi apabila memperolehi 38 peratus sokongan dan Taib dengan 36 peratus.

Dalam perebutan kerusi yang sama juga menyaksikan calon PKR, Suriati Abdullah pula menerima 28 peratus.

Menurut kajian tersebut, Pakatan Rakyat yang membariskan calon PKR, DAP dan PAS mendapat 31 kerusi.

Keputusan daripada persepsi sokongan pengundi Sarawak itu juga menunjukkan sebuah lagi parti yang menentang BN, Parti Kebangsaan Sarawak (SNAP) menerima sokongan tertinggi di 15 kerusi dan empat DUN pula didominasi oleh calon bebas.

Bagaimanapun keputusan kaji selidik yang dinamakan ‘PRN Sarawak prediksi period 1′ tersebut merupakan keputusan bagi kajian persepsi semasa dan tidak mustahil berlaku perubahan data dalam jangka masa terdekat.

Persepsi kepercayaan politik mengikut kaum

Bagi persepsi untuk perbandingan persepsi kepercayaan politik mengikut kaum pula, BN mendahului parti-parti lain dalam meraih sokongan dari kaum Melayu dan Melanau dengan meraih 48 peratus sokongan.

Manakala PR pula mengekori BN di tempat kedua apabila meraih sokongan sebanyak 40 peratus, SNAP dengan 10 peratus dan masing-masing Parti Cinta Malaysia (PCM) dan bebas satu peratus.

Bagaimanapun data dari statistik itu juga menunjukkan BN ditinggalkan jauh di tempat kedua oleh PR yang memperolehi 46 peratus sokongan masyarakat cina dan BN dengan 34 peratus.

Turut meraih sokongan dari masyarakat Cina yang umumnya mendiami di kawasan bandar ialah parti SNAP dengan 18 peratus diikuti PCM dan bebas dengan masing-masing juga satu peratus.

SNAP sebuah parti kaum Dayak di Sarawak pula mengungguli sokongan kaum Iban apabila dijangkakan mampu meraih sokongan sebanyak 38 peratus berbanding PR di tempat kedua dengan 32 peratus.

BN yang mengekori di tempat ke tiga bagi persepsi sokongan kaum yang sama pada ketika ini meraih sebanyak 23 peratus sokongan dan bebas dengan tujuh peratus.

PR sekali lagi meraih populariti tinggi apabila diramalkan menerima sokongan terbanyak di kalangan pengundi kaum Bidayuh dengan 40 peratus manakala SNAP mengekori rapat di tempat ke dua dengan 38 peratus.

Ketika hanya mampu meraih 20 peratus sokongan masyarakat Bidayuh, BN meninggalkan jauh pesaingnya apabila dijangka meraih 51 peratus sokongan di kalangan masyarakat Orang Ulu.

Menurut hasil kajian PRN Sarawak prediksi period 1 itu lagi, PR pula memperolehi 36 peratus dan SNAP pula sebanyak 10 peratus juga bagi masyarakat Orang Ulu.

Bagi lain-lain kaum pula, BN memperolehi 53 peratus, PR dengan 21 peratus dan SNAP pula dengan 17 peratus. -FMT


Zentrum ramal BN Sarawak akan jatuh

KUCHING, 14 April: Jika betullah kajian yang dibuat oleh Zentrum Future Studies, kerajaan BN Sarawak bakal jatuh dalam pilihan raya negeri Sarawak kali ini apabila Zentrum meramalkan, BN hanya akan mendapat 24 kerusi Dun.

Pakatan Rakyat pula, Zentrum meramalkan akan mendapat 27 kerusi, Snap 13 kerusi manakala selebihnya calon bebas iaitu tujuh kerusi.

Hasil ini diperolehi berdasarkan kajian Zentrum melalui projek Sarawak Election (SELECT 2011) - iaitu Prediksi Period 2 oleh badan yang dipimpin oleh Dr Abu Hassan Hasbullah itu.

(Rajah: Sarawak Election (SELECT 2011) - Prediksi Period 2: Kedudukan parti)

Kajian itu meramalkan, PAS akan menang di tiga dari lima kerusinya iaitu N24 Beting Maro (PAS 53%, BN 47%), N22 Sebuyau (PAS43%, BN 40%, Bebas 17%) dan N3 Tanjong Datu (PAS47%, BN 35% dan Bebas 18%).

Dua lagi kerusi PAS adalah N20 Sadong Jaya (PAS 41%, BN 43% dan Bebas 16%) dan N15 Muara Tuang (PAS48% dan BN 52%).

Kajian itu juga meramalkan, Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Taib Mahmud akan kalah di Balingian di tangan sepupunya, Datuk Salleh Jafarudin (BN 33%, PR 30% dan Bebas 37%).

Pengerusi PKR Sarawak, Baru Bian pula diramalkan kajian ini akan menang di Ba'kelalan (PR64% dan BN46%).

Keputusan ini berdasarkan laporan prediksi period 2 yang dibuat oleh Zentrum PRN Sarawak 2011 yang disiarkan dalam lamannya di facebook hari ini.

Ia akan berubah bila-bila masa berdasarkan maklumat terbaru yang diterima oleh petugas kajian ini.

Namun begitu, ketepatan kajian ini agak meragukan untuk dibuat keputusan muktamad kerana semasa pilihan raya kecil Hulu Selangor, ramalan yang dibuat oleh Zentrum tersasar apabila didapati calon Pakatan Rakyat dari PKR, Datuk Zaid Ibrahim kalah kepada calon BN Kamalanathan.

Padahal keputusan akhir kajian Zentrum menunjukkan calon PKR itu akan menang dengan majoriti tipis.


(Graf: Sarawak Election (SELECT 2011) - Prediksi Period 2: Bandingan Kaum)


Bagaimanapun, kajian ini bakal menjadi antara petunjuk awal ke manakah arah tuju pilihan raya Sarawak kali ini.

Sebelum ini, pengkaji PAS meramalkan, sekurang-kurangnya 17 kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun) Sarawak sudah dalam genggaman Pakatan Rakyat manakala 11 kerusi lagi boleh jatuh bila-bila masa kepada Pakatan.

Dari 71 kerusi yang dipertandingkan, BN pula setakat ini didakwa hanya selesa di 43 kerusi, kata Ahli Jawatan Kuasa PAS Pusat, Dr Dzulkefly Ahmad pada sidang media PAS di Pejabat Badan Perhubungan PAS, di Matang Jaya di sini.

Menurut Malaysiakini pula, kerusi selamat untuk BN hanya 28 sahaja manakala 19 sudah dimenangi pembangkang manakala 24 kerusi lagi sedang menjadi rebutan. -HD


Video Seks: Lelaki Bertetek Labuh Itu Telah Dikenalpasti

Kuala Lumpur: Polis telah mengenal pasti lelaki di dalam rakaman video seks yang dikaitkan dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim, kata Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar pada Khamis.

Kata beliau, kertas siasatan kes berkenaan dijangka selesai minggu depan.

“Kami sekarang mengenal pasti siapa pemilik jam tangan Omega yang diserahkan kepada polis," katanya kepada pemberita di sini.

Ditanya sama ada wanita dalam klip video itu telah dikenal pasti dan diambil keterangan, Ismail berkata, kesemua yang terlibat dengan video berkenaan telah diambil keterangan.

Pada 4 April lalu, klip video seks berkenaan dimuat naik ke laman web Youtube petang Isnin.

Klip berdurasi selama 1:47 saat itu memaparkan tiga individu iaitu dua lelaki bersama seorang wanita dipercayai pelacur sebelum salah seorang lelaki terbabit keluar meninggalkan pasangan berkenaan.

Beberapa blog anti pembangkang turut memaparkan klip video yang diambil dari Youtube.

Bagaimanapun, klip berkenaan hanyalah sebahagian daripada rakaman sebenar yang berdurasi hampir setengah jam.

Berdasarkan rakaman asal video itu tertera tarikh 21 Februari dari pukul 10.23 malam hingga 10.45 malam.

Individu yang keluar meninggalkan lelaki dan pelacur itu di dalam bilik berkenaan dikatakan ahli perniagaan, Datuk Syazril Eskay Abdullah.

Pada 25 Mac lalu, Syazril Eskay dan bekas Ketua Menteri Melaka, Tan Sri Abdul Rahim Tamby Chik menyerahkan pita video seks dan jam tangan Omega kepada polis pada Khamis walaupun sebelum ini berkeras enggan berbuat demikian yang dikaitkan dengan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Mereka berdua adalah trio 'Datuk T' yang mengaku termasuk Datuk Shuib Lazim sebagai yang bertanggungjawab memperlihatkan kepada wakil media klip video seks terbabit pada Isnin.

Anwar yang menafikan beliau adalah lelaki di dalam klip berkenaan pada Selasa membuat laporan polis mendakwa 'Datuk T mengugutnya dan isteri, Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail. -mstar

Ulasan GB

GB sengaja ubah tajuk berita itu dengan meng"highlight"kan tetek labuh sekalipun polis tidak menyebutnya.

Mungkin saja polis akan menyatakan ia adalah Anwar Ibrahim, jadi kita akan pastikan samada ia bersesuaian dengan fizikal Anwar kini, bertetek labuh atau pun tidak.

Jika benar, maka benarlah siasatan polis itu. Jika tidak, campakkan siasatan polis itu kerana ia tidak berintegriti.

Nur Atiqah, Gadis Ting 4 Tak Pulang Rumah

Putrajaya - Seorang pelajar perempuan, Nur Atiqah Tajuddin, 16, dari Presint 9, yang ke sekolah pada petang Jumaat lalu kononnya untuk menghias kelas di sekolahnya tidak pulang ke rumah.

Ibunya Roslinda Karim, 46, berkata, kali terakhir dia bertemu anaknya yang belajar di tingkatan tiga ketika pulang ke rumah pada waktu tengah hari sebelum kembali ke tempat kerja di sebuah kementerian di sini pada pukul 2 petang.

"Selepas Nur Atiqah tidak pulang ke rumah petang itu, saya hubungi rakannya yang sama-sama ke sekolah dan diberitahu anak saya sudah keluar dari sekolah dan ke perhentian bas berhampiran untuk bertemu seorang lagi rakan perempuannya berusia 12 tahun yang dilaporkan turut hilang," kata Roslinda di sini semalam.

Roslinda berkata, Nur Atiqah, anak keempat daripada enam beradik dan bersekolah di Sekolah Menengah Kebangsaan Presint 9 (1) tidak membawa telefon bimbit dan sebarang dokumen pengenalan diri.

Cubaan Roslinda menghubungi rakan Nur Atiqah yang hilang bersamanya rakannya hampir seminggu lalu juga gagal apabila telefon bimbit itu dijawab oleh individu tidak dikenali. -kosmo

Ulasan GB

Kisah remaja / pelajar sekolah terutama gadis kerap berlaku dewasa ini. Lazimnya ia dikaitkan dengan "mengikut teman lelaki", yang entah ke mana di bawa dan apa yang dilakukan.

Tetapi tidak sukar untuk menerka apa kesudahannya. Gadis biasanya telah dirogol atau sukarela melakukan maksiat bersama teman lelakinya itu.

Gejala ini sukar dibendung sekarang ini kecuali ibu-bapa memainkan peranan aktif mengawal dan memantau perlakuan anak-anak gadis yang masih di bangku sekolah ini.

Ia adalah penyumbang besar kepada gejala buang bayi dan tidak seharusnya dipandang sepi.

Mengapa Tiada Lakonan Mangsa Mungkin Dicampak Keluar Dari Bangunan?

Kuala Lumpur: Seorang pelakon lagak ngeri profesional melakukan empat kali terjunan dalam pelbagai posisi dari tingkat tiga bangunan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di Jalan Cochrane di sini, semalam, bagi mendapatkan gambaran tepat kemungkinan punca kematian Penolong Pengarah Kastam Cawangan Import Eksport Pelabuhan Utara, Klang, Selangor, Ahmad Sarbani Mohamed, 56.

Pelakon itu memulakan aksinya dengan terjun dari tingkap bilik pantri di tingkat tiga iaitu tempat terakhir mangsa berada pada hari kejadian.

Persiapan bagi melakukan aksi terjunan semula itu bermula kira-kira jam 10 pagi membabitkan seorang pelakon lagak ngeri yang ukuran badan serta pakaiannya, sama seperti dipakai Allahyarham Ahmad Sarbani. Selain itu, beberapa kru penggambaran termasuk jurukamera turut ditempatkan bagi merakamkan aksi berkenaan.

Menurut sumber yang ditemui di lokasi, empat kamera digunakan termasuk satu menggunakan jentera 'Turn Table Ladder' (tangga cakera putar) milik Jabatan Bomba dan Penyelamat Kuala Lumpur (JBPMKL) selain beberapa monitor (skrin) bagi memudahkan pasukan penyiasat termasuk doktor dan forensik menyaksikan terjunan itu.

“Aksi lakonan semula itu bertujuan mendapatkan gambaran kejadian sebenar berdasarkan bukti serta kesan ditemui di lokasi pada hari kejadian.

“Pelakon lagak ngeri juga bersaiz tubuh sama dengan mangsa dan berpakaian sepertinya ketika kejadian berlaku. Kos menggunakan khidmat kru penggambaran serta pelakon lagak ngeri profesional itu melebihi RM15,000,” katanya.

Sumber itu berkata, pelakon berkenaan melakukan empat terjunan dengan pelbagai gaya pada paras ketinggian melebihi sembilan meter dan bagi tujuan keselamatan beg udara berukuran 20x30 meter persegi digunakan.

Difahamkan, terjunan yang dilakonkan itu bagi memudahkan polis mendapatkan gambaran sebenar pada hari kejadian sekali gus mengetahui bagaimana cara jatuhan dan kesan kecederaan yang dihadapi mangsa selepas terjatuh dari tingkat tiga. -hm

Ulasan GB

Polis sanggup menghabis lebih RM15,000 untuk meminta pelakon lagak ngeri melakukan terjunan dari bangunan SPRM untuk menjustifikasikan teori bahawa mangsa, Ahmad Sarbani terjun "membunuh diri".

Rakyat sebenarnya hairan apabila polis dengan cepat membuat kenyataan bahawa laporan awal bedah siasat menunjukkan ada konsistensi dengan mangsa terjatuh dari bangunan tersebut sekalipun laporan lengkap bedah-siasat itu belum siap dan tidak pula polis mahu mendedahkan apa yang dah disiasat sehingga mereka membuat kenyataan apa yang dikatakan "laporan awal" tersebut.

Ia mengulangi kes Teoh Beng Hock, di mana polis mengesahkan Teoh terjun dan kemudian meminta ahli patologi mengesahkannya.

Siasatan polis dahulu terhadap kes Teoh amat meragukan banyak pihak, sehinggakan kerajaan terpaksa menubuhkan Inkues. Kemudian tidak ada jawapan yang pasti, hanya diakatakn Teoh tidak membunuh diri (sekaligus menafikan siasatan polis) dan tidak dibunuh.

Persoalan kini, jika pelakon lagak ngeri digunakan untuk membenarkan teori mangsa terjun dari bangunan, mengapa lakonan yang serupa tidak digunakan untuk menunjukkan kemungkinan mangsa dicampak keluar oleh seseorang dari bangunan?

Bukankah itu juga ada kebarangkaliannya untuk berlaku?

Mengapa polis mempersempitkan skop siasatan hanya kepada teori terjun membunuh diri? Kita berharap polis bertindak adil dan telus, disamping bertanggungjawab untuk menegakkan kebenaran, bukan untuk mencipta teori-teori berasaskan prasangka dan niat yang hanya diketahui oleh mereka. Sudah cukup maruah dan integriti tercemar dengan banyak kes seperti kegagalan menahan Datuk T YANG JELAS melakukan kesalahan.

Apakah polis menyangka mudah sangat rakyat dan Tuhan boleh ditipu dan diperbodohkan?

Jenazah Sahimi Selamat Disemadikan Di Kota Bharu Tanpa Kehadiran Pemimpin Tertinggi UMNO BN

Kepulangan jenazah Allahyarham Kapten Sahimi Ghazali juruterbang helikopter yang ditimpa kemalangan di Dataran Perbandaran Sibu petang Ahad lalu disambut dengan kesedihan oleh anggota keluarganya.

Turut serta menyambut jenazah beliau adalah pemimpin kerajaan negeri yang diketuai Datuk Husam Musa jam 7.20 malam tadi di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra, Pengkalan Chepa.

Sahimi meninggal selepas kemalangan helikopter yang dipandunya sebaik sahaja selesai menghantar para pembantu Timbalan Perdana Menteri yang berkempen dalam pilihan raya negeri (PRN) Sarawak.

Jenazah allahyarham Sahimi, 38 yang juga bekas anggota polis tiba di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra kira-kira jam 7.20 malam dengan pesawat khas jenis Nomed 20A milik Layang-Layang Air.

Pesawat yang diterbangkan khas dari Sibu itu mula berlepas dari lapangan terbang Sibu kira-kira jam 1.45 petang dan kemudiannya mendarat di Lapangan Terbang Senai, Johor Bharu untuk mengisi minyak sebelum meneruskan penerbangan ke Kota Bharu.

Solat jenazah allahyarham Sahimi diimamkan Pengarah Jabatan Pembangunan Islam Majlis Perbandaran Kota Bharu-Bandaraya Islam (MPKB-BRI), Ustaz Ropein Hasan, di rumah saudara mangsa di Kampung Wakaf Mek Zainab, di sini selepas solat Isyak. Turut serta menyembahyangkan jenazah allahyarham adalah Husam sendiri.

Jenazah allahyarham selamat dikebumikan di tanah perkuburan Islam, Pohon Tanjung, Wakaf Mek Zainab. Turut menguruskan jenazah allahyarham adalah 15 anggota Unit Amal Kota Bharu yang diketuai Mohd Aliman Ismail.

Allahyarham ditimpa nasib malang apabila helikopter jenis Bell 206 milik Sabah Air yang dipandunya terhempas sejurus berlepas dari Dataran Sibu jam 1.50 tengah hari, setelah menurunkan tiga penumpang termasuk pembantu khas kepada Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Beliau yang mengalami kecederaan parah di bahagian rusuk terus dikejarkan ke Hospital Sibu oleh Jabatan Pertahanan Awam (JPAM), tetapi meninggal dunia kira-kira pukul 8.30 malam, tujuh jam selepas nahas.

Husam ketika ditemui berharap Allahyarham tergolong pada golongan orang yang syahid dalam menjalankan tugasnya.

“Saya juga berharap anggota keluarga tenang menerima takdir dan ketentuan Allah,”ujarnya.

Sempena kunjungan itu, Husam turut menghulurkan sumbangan peribadi kepada anggota keluarga dan akan mencadangkan pada kerajaan negeri untuk memberi sumbangan lain yang sewajarnya.

Abang allahyarham, Mohd Bizanuddin Ghazali, 45, menyifatkan allahyarham seorang adik yang baik, warak serta pendiam.

“Apa yang berlaku itu ada hikmahnya dan Allah lebih tahu tentang ketentuan itu, kami sekeluarga redha,”ujarnya.

Isteri allahyarham Suriani Mohammad, 38 yang begitu tenang ketika ditemui juga turut redha di atas apa yang berlaku.

“Dia seorang suami yang baik dan saya redha pemergiannya,”ujarnya.

Allahyarham meninggalkan seorang balu serta empat cahayamata, Salman, 13 yang kini sedang belajar di salah sebuah sekolah tahfiz, Mohd Helmi, 9, Yasmin Salsabila, 7 dan Iskandar, 4. -HD

[Video] Tukar Tiub Bersemangat Berceramah Di Miri

Hishamuddin Rais berseluar senteng begitu bersemangat berceramah di Miri. Dia begitu berkobar-kobar dan terkobar-kobar ke sana kerana marahkan harta Taib yang menimbun dikebas dari air mata rakyat Sarawak.

Dia juga ingin mengiringi Taib ke pejabat SPRM Sarawak selepas pilihanraya. Dengarnya Taib juga begitu takut dengan tingkat tiga dan ke atas, dia akan minta berada di 'Ground Floor', ke 'under ground' pun boleh. Kah! Kah! Kah! Pinjam gelak Tukar Tiub.

Inilah mungkin gayanya orang seni, bersahaja. Pentingnya Taib dan BN akan sesak nafas!! -ekeleSUPP Anggap Muka Taib "Sueh" Di kalangan Pengundi, Mahu DAP Turunkan Iklan

I Love Pek Mo, Saya Sayang Pek Mo (Pek Mo - Tok Uban) dalam bahasa Hokkien iaitu gelaran popular Taib Mahmud di kalangan masyarakat Cina Sarawak.

SUPP berang apabila disandingkan dan digandingkan dengan Peh Mo. Presiden SUPP dan calon Piasau, Tan Sri Dr George Chan serta dua calon parti itu berang dengan meminta DAP melalui peguamnya supaya menanggalkan papan iklan itu ataupun menghadapi tindakan undang-undang.

Amat malang bagi Taib regu politiknya sendiri tidak mahu digandingkan bersama. Mereka menganggap muka Taib 'sial' dan 'sueh' di kalangan pengundi dan akan membawa malang yang lebih besar kepada SUPP. Tak terperasankah Taib tentang hal itu!!

DAP enggan menurunkan papan iklan tersebut dan mendakwa mereka tidak memfitnah sesiapa. DAP berkata mereka betul kerana George Chan sememangnya sayangkan Pek Mo daripada rakyat Miri sendiri. -ekele


Iklan 'Saya sayang Pek Mo' - SUPP berang"Sila turunkan papan iklan yang menunjukkan gambar calon kami bersama Ketua Menteri. Awak tidak ada hak menggunakan gambar mereka.”

Papan iklan "Saya sayang Pek Mo" yang didirikan oleh DAP pagi ini dikatakan menghantui dan memberangkan presiden SUPP dan calon Piasau, Tan Sri Dr George Chan dan dua calon parti itu.

Menurut ketua DAP Johor, Boo Cheng Hau pada sidang akhbar di hadapan papan iklan itu seorang peguam SUPP - David Siaw - telah menghantar sms yang bernada keras kepada pengarah pilihan raya DAP.

Dalam satu daripada sms yang ditunjukkan kepada Malaysiakini, peguam SUPP itu mahu DAP menanggalkan papan iklan itu ataupun menghadapi tindakan undang-undang.

"Sila turunkan papan iklan yang menunjukkan gambar calon kami bersama Ketua Menteri. Awak tidak ada hak menggunakan gambar mereka. Harap ambil perhatian, kami akan menyaman fitnah.”

Dalam satu lagi mesej, pengirimnya memberi amaran parti komponen BN akan bertindakbalas jika papan iklan itu tidak diturunkan.

"Awak mungkin akan saksikan calon DAP berkata perkara-perkara yang memihak BN.”

DAP, bagaimanapun enggan menurunkan papan iklan tersebut dan mendakwa mereka tidak memfitnah sesiapa.

"Kecuali awak kata tidak sayang Pek Moh, maka tiada unsur fitnah," kata Lim Sie Keong, calon DAP yang akan menentang Chan di Piasau. -mkKecoh Al-Kitab: Najib Berjanji Tidak Akan Berulang, Menteri KDN Sepatutnya Letak Jawatan

Najib janji isu KDN tahan Alkitab tidak akan berulang

KUCHING, 13 April – Dalam usaha meredakan isu Alkitab, Datuk Seri Najib Razak mengadakan pertemuan, yang dilihat sebagai sesuatu yang agak luar biasa, dengan pemimpin-pemimpin gereja di Sarawak sambil memberi jaminan peribadi bahawa pentadbirannya tidak akan menahan kitab Injil versi Bahasa Malaysia itu.

Pertemuan ini diadakan 10 hari selepas Putrajaya mengumumkan penyelesaian 10 formula dan tinggal tiga hari sebelum hari penentuan pilihan raya negeri Sarawak.

Perdana Menteri mengadakan pertemuan lebih sejam bersama Persatuan Gereja Sarawak di Hotel Hilton di sini petang ini, dengan memfokus pada isu Alkitab yang berpanjangan, yang dikhuatiri boleh menghakis sokongan Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya negeri kali ini.

Pengundian pilihan raya negeri ke-10 berlangsung Sabtu ini.

Menurut setiausaha agung persatuan itu, Head Elder Ambrose Linang, ini kali pertama seorang perdana menteri secara peribadi mengadakan perbincangan dengan pemimpin-pemimpin gereja di Sarawak, negeri yang mempunyai ramai masyarakat Kristian.

Bagaimanapun menurut beliau, perdana menteri telah mengelak isu politik ketika pertemuan hari ini, sebaliknya menjuruskan perbincangan berkaitan dengan pertikaian Alkitab yang menjadi perhatian komuniti Kristian.

Dalam pada itu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Senator Datuk Seri Idris Jala memberitahu, pertemuan hari ini menunjukkan keikhlasan Najib dalam menyelesaikan isu yang dibangkitkan oleh komuniti Kristian.

Jala, seorang Kristian, bertindak sebagai perantara antara komuniti Kristian dan kerajaan dalam kemelut berkaitan Alkitab ini.

“Najib telah menyatakan dengan jelas komitmen beliau berhubung isu menahan Alkitab, ia tidak harus berulang lagi. Saya merasakan beliau telah menegaskan (perkara itu).

“Beliau juga bercakap mengenai keperluan penyatuan nasional. Jika ada sebarang rasa singgung yang wujud di kalangan kita sebagai masyarakat yang kelainan kaum dan agama, adalah penting kita mencari jalan untuk bersatu semula,” kata Jala kepada pemberita selepas pertemuan itu.

Najib tidak bercakap kepada pemberita kerana bergegas ke satu majlis yang lain.

Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud mengadakan pertemuan dengan pemimpin persatuan itu semalam.

Ulasan GB

Kekecohan bermula kerana berulangnya kejadian penahanan Al-Kitab Alkitab oleh Kementerian Dalam Negeri. Kali ini penahanan Alkitab berlaku di Pelabuhan Kuching, Sarawak. Sebanyak 30,000 naskah yang ditulis di dalam bahasa Malaysia ditahan.

Meskipun kerajaan telah menyatakan pendirian mereka di dalam menghalang penggunaan kata “Allah” di dalam Alkitab namun kerajaan telah memberikan jaminan bahawa Alkitab Bahasa Malaysia adalah bebas digunakan sekurang-kurangnya di Sabah dan Sarawak. Sejak Mac 2009, semua percubaan untuk mengimport Alkitab Bahasa Malaysia sama ada melalui Pelabuhan Klang atau Pelabuhan Kuching menemui kegagalan.

Sebelum ini 5,000 naskah Alkitab yang diimport pada Mac 2009 masih ditahan oleh KDN di Pelabuhan Klang. Setelah rayuan berulang kali dilakukan oleh beberapa menteri Kabinet, Perdana Menteri akhirnya membuat keputusan untuk melepaskan Alkitab yang ditahan di Pelabuhan Klang pada Disember 2009. Namun masih ada 5,000 naskah Alkitab yang masih kekal ditahan.

Apa yang nyata tindakan Kementerian Dalam Negeri tersebut telah menyebakan umat Kristian merasa marah dan bosan dengan kerajaan sehinggakan Idris Jala pula(seorang menteri di Jabatan Perdana Menteri yang beragama Kristian) terpaksa berulangkali mengeluarkan kenyataan bagi menjadi orang tengah di antara pihak kerajaan dengan pihak gereja.

Siapakah Menteri Dalam Negeri sekarang ini?

Bukankah patut beliau meletakkan jawatannya?

[Video] DAP Berjaya Rakam Penipuan Undi Pos. Laporan Polis Dibuat

Kuching: Satu laporan polis telah dibuat oleh parti DAP terhadap sebuah klip video yang memaparkan insiden penipuan ke atas undi pos yang berlaku di Sibu petang semalam.

Seorang petugas pilihanraya DAP yang berada di ibupejabat polis Sibu mengesahkan polling agen DAP yang merakamkan insiden berkenaan memberikan kenyataannya pada jam 5.30 petang semalam.

Klip tersebut, yang dikeluarkan pada hari semalam menunjukkan empat orang wanita menyerahkan apa yang dilihat seperti kertas undi kepada seorang lelaki bercermin mata di Wisma Sanyan.

Sebaik saja wanita berkenaan meninggalkan tempat tersebut, lelaki yang tidak dikenali tersebut yang baru menyedari perbuatannya dirakam telah cuba menghalang kamera sebelum merlarikan diri mengikuti anak tangga untuk ke bilik pejabatnya.

Ahli Parlimen Bukit Bendera Liew Chin Tong, menyelar insiden berkenaan dan menyifatkannya sebagai “sedikit dari kemuncak airbatu yang terlihat”.

“Ia adalah bukti dari riaksi sebahagian orangramai bahawa ada hal yang tidak betul sedang berlaku,” katanya kepada FMT.

“Kita mengutuk sekeras-kerasnya segala bentuk penipuan dan pembelian undi dan meminta pihak polis dan Suruhanjaya Pilihanraya menyiasat kes tersebut.”

Liew menambah sekalipun DAP telah menerima aduan terhadap insiden yang serupa, namun parti tidak mempunay cara untuk mengawal atau mengesannya. Beliau mengulangi pendirian parti untuk memperjuangkan setiap satu undi.

“Kita tidak akan berdiam diri,” katanya. “Jadi kita berharap semua pengundi di Sarawak melaksanakan tugasnya di dalam mempastikan pengundian adalah bersih dan adil. Jika anda terlihat insiden yan mencurigakan, anda perlu merakamnya dan kita akan teruskan siasatan.”

Sewaktu dihubungi, Ahli Parlimen Sibu dan Ketua DAP negeri, Wong Ho Leng, menyatakan beliau belum menonton klip video tersebut dan oleh itu belum dapat memerikan komen masing-masing buat ketika ini.

Undi pos untuk pilihanraya negeri Sarawak yang ke 10 bermula jam 9 pagi semalam. Undi pos telah tiba di dalam dua pakeja yang mengandungi borang, dua sampul dan kertas undi.

Pengundi memungut pakej berkenaan di pusat mengundi, memenuhkannya di rumah dan mengembalikan kertas undi yang siap dipangkah bersama dengan borang yang diisikan di dalam sampul. -FMTAJK UMNO Dicekup Dengan Gadis Bawah Umur

Seorang lelaki berusia dalam lingkungan 54 tahun yang merupakan Ahli Jawatankuasa (AJK) UMNO Bahagian UMNO Tanah Merah ditangkap khalwat bersama seorang gadis bawah umur berusia 16 tahun di sebuah hotel di jajahan ini, malam kelmarin.

Lelaki berkenaan ditahan bersama pasangannya pada kira-kira jam 1.30 pagi dalam operasi Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan (JHEAIK) Tanah Merah diketuai Imam Masjid Bandar, Roslee Ismail dan ahli Rukun Tetangga (RT).

Difahamkan semasa kejadian, penguatkuasa sedang mengetuk bilik hotel berhampiran bilik yang didiami lelaki terbabit dan pasangannya itu, namun tanpa disangka lelaki terbabit keluar dari bilik dan pihak penguatkuasa mengesyaki lelaki terbabit dalam keadaan mencurigakan.

Menurut sumber JHEAIK Tanah Merah, setelah diperiksa lelaki terbabit, yang berpakaian lengkap berada dalam bilik berkenaan bersama seorang gadis belasan tahun yang sedang berkemban.

“Dia bersama pasangannya itu kemudian dibawa ke pejabat JHEAIK untuk tindakan lanjut kerana gagal mengemukakan sebarang dokumen sah mengenai status mereka yang berdua-duaan dalam bilik hotel berkenaan.

“Selepas keterangan diambil kedua-duanya dijamin oleh seorang penjamin sementara menunggu tarikh perbicaraan kes tersebut pada 18 Mei ini,” katanya.

Pegawai Agama Jajahan Tanah Merah, Nik Zuhdi Nik Yaacob ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan kejadian dan kes itu disiasat di bawah Undang-undang Kanun Jenayah Syariah Negeri Kelantan untuk tindakan susulan.-perakite/karatejau