12 Mac 2011

SAMM Bantah Bank Negara Benarkan Syarikat Insurans Kenakan Premium Tambahan

Petaling Jaya: Tindakan Bank Negara Malaysia memberi kebebasan kepada syarikat-syarikat insurans mengenakan kadar premium tambahan sehingga 150 peratus dari caruman premium biasa pengguna adalah tidak adil. Gambar hiasan

Penyelaras Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) Mohammad Yaser Sheikh Abd Rahman berkata demikian dalam satu kenyataan media hari ini.

Menurut beliau, dari tinjauan SAMM mendapati, akibat ‘kebenaran’ bank pusat itu, syarikat insurans bebas meletakkan kadar premium yang berbeza sehingga 150 peratus.

Sebagai contoh katanya, seorang pengguna yang membayar premium insurans pihak ketiga pada kadar RM72 setahun sebenarnya perlu membayar sehingga RM180 setahun akibat beban tambahan tersebut.

“Itu bagi kereta lama berusia 15 tahun yang berkapasiti rendah seperti di bawah 1,000 cc. Bagi 1,500 cc ke atas pula ia mencecah sehingga RM337.50 setahun,” katanya.

Beliau berkata, tinjauan juga mendapati, pemilik kenderaan berusia 15 tahun ke atas pula berhadapan masalah lain apabila syarikat insurans tidak membenarkan mereka mengambil premium insurans pihak ketiga.

“Pemilik berkenaan perlu merujuk kepada ‘Malaysian Motor Insurance Pool’ (MMIP) bagi mendapatkan perlindungan insurans,” terangnya.

Mohammad Yaser berkata, selain kadar berbeza yang ditetapkan MMIP, kenderaan yang berusia lebih 15 tahun itu juga perlu diperiksa oleh Pusat Pemeriksaan Kenderaan Berkomputer (Puspakom Sdn. Bhd.) dan dikenakan bayaran tambahan sebanyak RM60.

“Itu belum lagi menyentuh mengenai cadangan mewajibkan motosikal terpakai dihantar ke Puspakom sebelum dijual atau ditukar hak milik menerima reaksi bercampur daripada persatuan dan badan bukan kerajaan,” jelasnya.

Dalam satu kenyataan yang pernah dikeluarkan pada 12 Januari lepas Presiden Persatuan Pengedar Motosikal dan Skuter Malaysia (MMSDA), Wee Hong menyuarakan bantahan kerana berpendapat cadangan itu menyebabkan peningkatan kos yang mungkin terpaksa ditanggung pengguna.

Pemilik motosikal tanggung kos penghantaran?

“Kita tidak setuju. Kalau diteruskan berapa yuran yang akan dikenakan? Siapa mahu bayar kos (motosikal) yang dihantar ini? Biasanya pengguna (pemilik) yang kena tanggung semua ini (bayaran penghantaran),” katanya dalam kenyataan beliau yang pernah dipetik Bernama.

Menurut Wee, lazimnya kos penghantaran sebuah motosikal ke pusat berkenaan adalah antara RM100 hingga RM200.

Mohammad Yaser berkata, “justeru itu SAMM mendesak, adalah lebih bijak jika pihak berkuasa mewajibkan penjual terlebih dulu membuat pemeriksaan dan mendapat kelulusan bagi setiap motosikal terpakai yang hendak dijual semula.

“Langkah ini akan membantu memberi keselesaan kepada pembeli yang sesetengahnya adalah warga emas atau tidak tahu menguruskan proses mengisi borang dan peraturan lain yang berkaitan.

“Oleh itu, jika kerajaan mahu menguatkuasakan pemeriksaan berjadual ke atas motosikal terpakai, semua aspek itu mesti dikaji dengan teliti supaya tidak membebankan pemilik,” katanya.

Ombak Pantai Batu Buruk Semakin Tinggi, Polis Berkawal

Polis Terengganu menggerakkan anggotanya mengawal kawasan pantai terutama di lokasi sering dikunjungi orang ramai berikutan gempa bumi dan tsunami yang melanda Jepun.

Gambar: POLIS trafik berkawal dan memberi amaran kepada orang ramai supaya menjauhi kawasan sekitar Pantai Batu Buruk, Kuala Terengganu kerana dikhuatiri tsunami yang melanda Jepun merebak ke pantai tersebut. Foto: Rozainah Zakaria

Tinjauan Berita Harian di Pantai Batu Buruk di sini, mendapati polis mengarahkan orang ramai tidak menghampiri pantai malah peniaga dinasihat menutup premis masing-masing.

Ombak di Pantai Batu Buruk lebih tinggi dengan permukaan laut di beberapa bahagian bertukar kekuningan akibat bercampur pasir.

Ketua Polis negeri, Datuk Jamshah Mustapa, berkata pihaknya meningkatkan pemantauan terhadap seluruh pantai sebaik menerima arahan Ibu pejabat Polis Bukit Aman, Kuala Lumpur.

Sementara itu, seorang pengunjung, Mohd Idris Ahmad, berkata beliau terkejut apabila polis membuat pengumuman meminta orang ramai menjauhi pantai. -BH

Bini Najib Banyak Wujudkan Masalah

Masalah yang dicetuskan oleh First Lady oleh Rashidi Hassan

BERDASARKAN jawapan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Dato' Seri Mohamad Nazri Aziz di Parlimen 9 Mac lepas, suatu division baru yang dinamakan FLOM memang wujud pada asalnya.

Ia dipaparkan dalam laman web www.pmo.gov.my (Prime Minister Office), tetapi ia kemudiannya ditarik balik kerana dipertikaikan wakil Pakatan Rakyat.

Nazri dalam jawapan kepada persoalan yang dibangkitkan Ahli Parlimen Rasah, Anthony Loke, menafikan kewujudan FLOM, tetapi mengakui paparan mengenainya ditarik balik kerana beliau mendakwa 'pembangkang keliru'.

Tetapi Nazri tidak sedar, kekeliruan itu sebenarnya dicetuskan oleh kerajaan sendiri. Jika tidak mahu 'pembangkang' atau rakyat keliru, mengapa paparan mengenai FLOM, dibina menggunakan alamat website rasmi kerajaan Malaysia yang menggunakan singkatan gov.my di internet?

Nazri juga memperakui bahawa Datin Seri Rosmah Mansor dan rombongannya membelanjakan wang rakyat sebanyak RM134,317.76 wang negara (wang rakyat) untuk lawatan ke Arab Saudi, Oman dan Bangladesh.

Rosmah melakukan lawatan dari 6-10 Januari ke Riyadh, 16-18 Januari ke Muscat dan 20 Januari 2011 ke Dhaka.

Ahli rombongan yang telah mendapat kelulusan Jemaah Menteri adalah terdiri daripada Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, serta isteri Menteri-Menteri, Menteri Besar, Ketua Menteri serta beberapa pegawai kerajaan yang terliba, kata Nazri.

Ada beberapa persoalan besar yang harus ditimbulkan di sini. Jawapan Nazri ini adalah jawapan rasmi kerajaan, selepas beberapa bulan isu berkaitan isteri PM dibangkitkan rakyat.

Sebelum ini, kerajaan dan Perdana Menteri, Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak sendiri diam membisu.

Membangkitkan isu Rosmah bukan isu peribadi. Mempersoalkan kewajaran peranan Rosmah, juga bukan bertujuan menyentuh hal-hal peribadi PM Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak dan isteri.

Dalam pertemuan Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dengan karyawan Harakah di Pejabat Agung PAS 3 Mac lepas, beliau mengingatkan para wartawan agar tidak menyerang peribadi Rosmah.

Menyerang peribadi yang dimaksudkan beliau ialah, sebagai pengerak Harakah Islamiyah, kita tidak harus melabel Rosmah dengan gelaran yang menghina peribadi beliau.

Antara yang disebarkan dalam emel, facebook, blog dan sebagainya, ada pelayar internet menggelarkan beliau sebagai 'bik mama' (big mama), ada yang kata 'the fat lady'. Semua gelaran ini tidak wajar dan tidak menepati kehendak Islam.

Namun masalah timbul, apabila Rosmah menggelarkan dirinya First Lady of Malaysia (Wanita Pertama Malaysia), atau singkatannya FLOM (FLOM).

Sebelum ini, isu berkaitan Rosmah menjadi serius apabila kerajaan tidak menjawab tentang kewujudan jabatan baru yang dinamakan sebagai FLOM di Jabatan Perdana Menteri, Putrajaya.

Khabarnya dalam perancangan sebelum ini, FLOM ditempatkan pada aras yang sama dengan pejabat PM. Mempunyai pegawai yang tersendiri. Kewujudan FLOM disahkan melalui paparan dalam laman web rasmi JPM. Bagaimanapun, paparan tersebut dibuang selepas didedahkan media.

Namun hanya paparan yang dibuang. Lain-lain persoalan mengenai kewujudan FLOM, dana mana yang digunakan untuk membiayai perjalanan Rosmah ke luar negara, siapa yang membayar gaji pegawai-pegawai FLOM, semuanya didiamkan kerajaan.

Namun daripada jawapan Nazri di Parlimen, jelas menunjukkan Rosmah menggunakan wang kerajaan untuk memenuhi undangan negara terbabit. Yang lebih teruk sekali ialah apabila Menteri Pembangunan Wanita dan Keluarga menjadi anggota delegasi. Bila Menteri jadi anggota delegasi, maka sudah tentu Rosmah menjadi ketua rombongan.

Persoalannya, atas kapasiti apa seseorang yang tidak menjawat jawatan rasmi dalam kerajaan, boleh menjadi ketua rombongan, jika ianya majlis rasmi yang dibayar sepenuhnya oleh kerajaan.

Persoalan lain yang harus dibangkitkan, jika undangan tersebut khusus untuk Rosmah berucap atau menghadiri seminar, mengapa harus dibawa anggota rombongan yang besar? Mengapa harus diangkut seluruh isteri Menteri, Menteri Besar dan Ketua Menteri dan pegawai-pegawai kerajaan?

Atas kapasiti apa kerajaan meluluskan peruntukan sebesar ini?

Mengenai FLOM, gelaran First Lady memang biasa digunakan, bagi merujuk kepada isteri Ketua Negara, sama ada dalam sistem beraja mahupun dalam sistem negara republik.

Namun, diterima juga gelaran First Lady bagi negara-negara yang mengamalkan sistem demokrasi seperti di Malaysia.

Apa pun, ramai di kalangan rakyat yang mempertikaikan hasrat Rosmah menjadi FLOM kerana dalam sistem perundangan negara, Malaysia mempunyai Yang di-Pertuan Agong, manakala Raja Permaisuri Agong seharusnya menjadi First Lady.

Dalam konteks kuasa eksekutif berpusat kepada PM, mungkin Rosmah mahu First Lady dirujukkan kepada beliau.

Bagaimanapun, lima PM Malaysia sebelum ini, dari Tunku Abdul Rahman Putra al-Haj hingga Tun Abdullah Ahmad Badawi, isteri mereka tidak pernah menggelarkan diri sebagai First Lady.

Justeru, apa yang dilakukan Rosmah adalah menyalahi precedent atau menyalahi amalan biasa yang diamalkan oleh isteri lima PM sebelum ini.

Tidak dinafikan wanita yang menjadi isteri kepada PM ada peranan tertentu yang harus dimainkan, untuk mendukung kerjaya suaminya.

Tetapi peranannya membantu suami (PM) harus dikhususkan. Isteri PM, isteri Menteri, isteri MB dan KM sama sekali tidak harus terbabit dalam business dealing, tender dan sebagainya.

Rosmah sudah pergi lebih jauh daripada lima isteri PM sebelumnya. Beliau pergi berkempen ke PRK Kerdau dengan menaiki helikopter. Masuk ke Felda dan berkempen untuk BN.

Harus dipersoalkan helikopter yang digunakan beliau milik siapa? Jika kos penerbangan tersebut dibiayai oleh ahli politik atau ahli perniagaan pro Umno-BN itu kita tidak persoalkan. Kita cuma mahu memastikan wang rakyat tidak disalahgunakan.

Masalah yang ditimbulkan oleh Rosmah bukan sahaja tidak disenangi Pakatan Rakyat, malah orang-orang Umno sendiri pun tidak menyenanginya.

Harus diingat, semasa PM, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi berkuasa dahulu, bloggers Umno sendiri yang melabel pemerintahannya sebagai 'kerajaan tiga beranak'.

Hari ini bloggers Umno sendiri yang melabel pemerintahan Najib sebagai 'kerajaan suami isteri'.

Kita tidak mahu menuduh lebih daripada itu, tetapi yang harus diperhatikan ialah kecenderungan kerajaan untuk membenarkan pihak tertentu terlalu berkuasa sehingga semua peraturan tatacara kerajaan dilanggar. Malah wang rakyat dibelanja sewenang-wenang untuk keperluan First Lady juga tidak wajar.

Kita mencabar kerajaan, jika apa yang dilakukan Rosmah tidak menyalahi peraturan, sila kemukakan bukti, butiran perbelanjaan beliau yang telus. Sila buktikan beliau tidak menggunakan wang rakyat sewenang-wenangnya.

Jika bukti-bukti ini tidak dikemukakan, hanya dijawab dengan mengatakan 'itu fitnah pembangkang', maka jangan sesekali dipersoalkan jika wujud persepsi buruk terhadap isteri PM.

Jika persepsi buruk ini tidak diatasi, apakah bezanya Rosmah dengan Leila Tablisi, Suzanne Mubarak dan Imelda Marcos?

Jangan-jangan FLOM bakal jadi flop!

[Video] Loji Tenaga Nuklear Fukushima Dah Meletup! - updated

Tokyo: Letupan didengar dan asap kelihatn di loji tenaga nuklear No. 1 Fukushima hari ini, lapor agensi berita Jiji memetik polis tempatan.

Awal hari ini, kerajaan Jepun memberi amaran elemen cairan di reaktor nuklear yang rosak ekoran gempa bumi dan tsunami semalam.

Ia sekaligus menimbulkan kebimbangan reaktor itu akan musnah dan menyebabkan bahan radioaktif tersebar.

Kebakaran tersebut berlaku kira-kira jam 3.30 waktu tempatan.

Bagaimanapun menurut Tokyo Power Electric Co yang menguruskan Loji Fukushima Dai-ichi di Sendai menyatakan tidak pasti letupan di loji berkenaan yang menyebabkan satu dindingnya runtuh, mengandungi reaktor nuklear.

Bagaimanapun mereka mengesahkan empat pekerja tercedera akibat kejadian itu.

Paparan TV Jepun menunjukkan salah satu dinding bangunan terbakar hangus dengan hanya meninggalkan rangka besinya.

Jurucakap kerajaan, Yukio Edano menyatakan semua penduduk dalam lingkungan 10 kilometer dari loji berkenaan patut dipindahkan.

Walaupun berdepan dengan kemusnahan, wakil Suruhanjaya Keselamatan Nuklear Jepun Ryohei Shiomi berkata ia tidak akan merebak dari lingkungan 10 km dan kebanyakan 51 ribu penduduk di sekitar telahpun dipindahkan.

Pasukan keselamatan Jepun termasuk lebih 50 ribu tentera dikerah membantu bagi memastikan kemalangan dan kebakaran dapat diatasi serta menyelamatkan mangsa akibat bencana alam paling teruk dalam tempoh 140 tahun ini.

Kadar rasmi kematian setakat jam 5 petang waktu tempatan ialah 413 dengan 784 disahkan hilang dan 1,128 tercedera.

Bagaimanapun media tempatan melaporkan lebih dari 1,300 terbunuh.

200 hingga 300 mayat dijumpai di pantai Sendai, bandar paling hampir dengan pusat gempa bumi semalam.

Lebih 215 ribu rakyat kini berlindung di 1,350 pusat pemindahan di lima wilayah berbeza.

Impak sebenar masih tidak dapat dikenal pasti.

Kemusnahan teruk dilaporkan di wilayah Miyagi kerana gempa bumi berukuran 8.9 pada skala Richter semalam dan tsunami yang memusnahkan pelbagai kawasan terutamanya di bandar Sendai dan kawasan timur Jepun.Jepun sah letupan loji tenaga nuklear Fukushima, penduduk dipindah

TOKYO, 12 Mac – Kerajaan Jepun mengesahkan letupan di loji tenaga nuklear Fukushima Daini hari ini ekoran gempa bumi dan tsunami semalam.

Terdahulu agensi berita Jiji memetik polis tempatan berkata letupan dan asap kelihatan di loji tersebut – sehari selepas timur laut Jepun digegarkan dengan gempa bumi paling buruk dalam 140 tahun.

Awal hari ini, kerajaan Jepun memberi amaran wujudnya cairan di reaktor nuklear yang rosak ekoran gempa bumi dan tsunami semalam, tetapi berkata, risikonya kecil.

Bagaimanapun Ketua Setiausaha Kabinet Jeoun Yukio Edano kemudian mengesahkan satu letupan dan kebocoran radiasi di loji tersebut.

“Kami sedang melihat punca dan situasi dan kami akan memaklumkan publik apabila kami ada maklumat lanjut,” kata beliau.

“Buat masa ini kami merasakan pengosongan kawasan dalam lingkungan 10 kilometer adalah wajar,” katanya.

Malah beliau juga berkata Jepun telah memperluaskan kawasan yang dikosongkan sekitar loji Fukushima Daini. – ReutersKereta Terbabas Rempuh Gerai - Peniaga Burger Sekeluarga Terselamat

Besut - Seorang peniaga burger bersama isteri dan anaknya berusia enam tahun nyaris maut apabila sebuah kereta dipandu seorang lelaki terbabas dan hampir merempuh gerai tempat mereka berniaga di bahu jalan Jertih – Pasir Putih dekat Kampung Padang Luas di sini, semalam.

Turut nyaris menjadi mangsa adalah tiga pelanggannya yang berada di hadapan gerai ketika kejadian berlaku.

Peniaga terbabit, Che Mohd Safuan Che Kamaruzaman, 27, berkata, kejadian berlaku kira-kira jam 5.30 petang membabitkan kereta dipandu seorang lelaki lewat 30-an dari arah Jertih ke Pasir Puteh, Kelantan.

Menurutnya, ketika itu, isterinya, Zaleha Mohamad, 27, sedang membantu dia di sebelah kirinya manakala anaknya Che Ahmad Danial, 6, berada di tengah antara dua buah gerai burgernya dan gerai goreng pisang yang terletak bersebelahan, sementara seorang pelanggan bersama dua anaknya berdiri di depan gerai.

“Ketika saya menggoreng burger, saya lihat sebuah kereta Proton Iswara Aeroback meluru terus ke arah gerai saya kemudian terbabas hanya kira-kira semeter di belakang gerai.

“Kereta itu melanggar tong gas dan kuali berisi minyak goreng pisang menyebabkan minyak itu tumpah mengenai tangan dan badan anak serta isteri saya,” katanya.

Bagaimanapun katanya, isteri dan anaknya tidak melecur memandangkan minyak masak itu sudah suam kerana api dapur telah dikecilkan disebabkan ibunya yang berniaga pisang goreng baru sahaja menutup kedai.

Mereka juga bernasib baik kerana ketika kereta itu terbabas, mereka berada rapat dengan gerai itu sementara kereta pula terbabas dua meter di belakang gerai sebelum tersadung ke dalam longkang.

“Selepas kejadian saya terus menarik anak ke tepi dan bersyukur Tuhan masih melindungi nyawa kami tiga beranak.


“Kami betul-betul bernasib baik dalam kejadian itu. Pertamanya sebab kereta tersasar sedikit daripada merempuh terus gerai kami, dan kedua tong gas tidak meletup walaupun telah dilanggar kereta terbabit.

“Ketiganya, minyak masak dalam kuali tidak begitu panas dan kami berada dekat dengan gerai,” katanya yang berniaga tidak jauh dari Masjid Padang Luas.

Sementara itu, pemandu kereta terbabit, seorang guru dikatakan mahu berhenti berhampiran gerai mangsa untuk membeli burger, namun difahamkan kenderaan dipandunya gagal dikawal menyebabkannya terbabas. -SH

Ini Dia Negara-Negara Yang Akan Diterjang Tsunami


Sejumlah negara telah memberikan peringatan kepada warganya berhubung dengan gempa 8,9 Skala Richter (SR) yang melanda Jepun, semalam.

Dahsyatnya kekuatan gempa tersebut telah menimbulkan gelombang tsunami yang juga menerjah negara-negara di Asia, Australia, bahkan Eropa.

Seperti diberitakan Reuters, Jumaat (11/3/2011), Kanada dan Amerika Syarikat, termasuk kepulauan Hawaii, sudah memberikan peringatan kepada warganya yang tinggal di pesisir yang berhadapan langsung dengan Laut Pasifik untuk berwaspada.

Demikian halnya dengan Mexico dan negara-negara di Amerika Selatan juga sudah diminta berjaga-jaga.

Kesan tsunami juga dirasakan warga di Rusia, Taiwan, Filipina, Indonesia, Papua Nugini, Fiji, Panama, Honduras, Cile, Ekuador, Kolombia, dan Peru.

Pasukan Penjaga Pantai Taiwan langsung bergerak cepat mengosongkan warga di pesisir yang berpenduduk padat. Namun pihak berkuasa tempatan memberitahu gelombang yang sampai ke pantai sebelah utara Taiwan hanya setinggi 50 sentimeter.

Papua New Guinea juga sudah mengumumkan peringatan namun belum melakukan sebarang pemindahan penduduk. Kerajaan menyatakan gelombang laut tidak akan melebihi 1 meter.

Demikian halnya di Indonesia. Badan Meteorologi Klimatologi dan Geofisik (BMKG) mengumkan gelombang tsunami akan sampai ke wilayah timur Indonesia kira-kira pukul 18.35 WIB atau pukul 20.00 WIT. Ketinggian gelombang dianggarkan diantara 0.5 sampai 1 meter.

Kawasan Loji Nuklear Fukushima Disytihar Darurat

Tokyo: Pemerintah Jepun mengisytiharkan darurat di lima kawasan loji nuklernya di wilayah Fukushima selepas sistem penyejukan loji berkenaan termasuk sistem sokongan gagal berfungsi selepas dilanda gempa pada ukuran 8.9 skala Richter semalam.

Arahan berpindah juga turut dikeluarkan ekoran kebimbangan berlaku kebocoran dan peningkatan kadar radiasi ke kawasan sekitar yang dihuni puluhan ribu penduduk negara itu.

Difahamkan sekurang-kurangnya 20,000 penduduk telah pun dipindahkan dari kawasan berhampiran oleh pihak keselamatan negara itu.

Sementara itu satu gempa bumi kuat berukuran 6.5 pada skala Richter di perairan timur Honshu, berlaku pada pukul 9.47 pagi waktu tempatan hari ini.

Menurut kenyataan Jabatan Meteorologi Malaysia, pusat gempa bumi adalah di 292 km dari timur laut Tokyo dan 4,243 km dari timur laut Kudat di Sabah.

Gempa bumi itu tidak membawa ancaman tsunami kepada Malaysia dan jabatan sedang memantau perkembangan berkenaan.

Agensi berita Kyodo News pula melaporkan sehingga kini 398 ditemui mati manakala 805 lagi masih hilang.

Lebih 1,000 orang dikhuatiri terbunuh dengan kebanyakan kematian akibat lemas.

Sekurang-kurangnya 124 gegaran pada ukuran 5 skala Richter berlaku selepas gempa kuat 8.9 skala Richter yang mengakibatkan tsunami setinggi 10 meter semalam.

Berjuta Penumpang Keretapi Bawah Tanah Di Tokyo Kandas

Tokyo: Berjuta penduduk di bandaraya Tokyo terkandas jauh dari rumah mereka petang semalam berikutan gempa bumi kuat melanda Jepun sekali gus mencatatkan rekod melumpuhkan sistem keretapi bawah tanah di ibu negara berkenaan.

Siren kedengaran di Tokyo, helikopter rangkaian televisyen berlegar di ruang udara manakala penduduk kelihatan bergegas ke kedai runcit 24 jam di bandaraya itu untuk mendapatkan bekalan sandwich dan mi cawan segera.

Kebanyakan penduduk yang sebelum itu melarikan diri dari bangunan pejabat mendapati diri mereka terkandas jauh dari keluarga malah tidak dapat menghubungi mereka disebabkan sistem telefon bimbit tidak dapat menampung panggilan yang banyak.

“Saya tidak tahu bagaimana untuk pulang ke rumah,” kata seorang wanita berusia 18 tahun di luar stesen keretapi bawah tanah Ginza.

Beliau menerangkan bagaimana tanah liat bertaburan di sekelilingnya di sebuah pusat beli belah apabila gempa bumi kuat melanda pada waktu tengah hari.

Kerajaan menggunakan pembesar suara dan siaran televisyen untuk menggesa penduduk supaya terus berada di tempat kerja mereka berbanding mengambil risiko untuk berjalan pulang berikutan lebuh raya menuju ke tengah bandaraya terputus manakala hotel mendapat tempahan penuh.

“Tolong jangan paksa diri anda untuk pulang ke rumah kerana tiada pengangkutan tetapi terus berada di pejabat atau tempat lain yang selamat,” kata satu nasihat kecemasan yang disiarkan penyiar awam, NHK.

“Hari sudah malam,” kata penyiar NHK berikutan suasana gelap yang sejuk melanda seluruh negara.

“Jika penduduk yang tinggal jauh cuba untuk melintasi sempadan wilayah dengan berjalan kaki pada waktu malam, mereka mungkin menjadi mangsa kepada kemalangan kedua.”

Wilayah Tokyo yang membabitkan Yokohama dan kawasan sekitar Kanto adalah kawasan kediaman bandar terbesar di dunia dengan lebih 30 juta penduduk, kebanyakan mereka berulang alik beberapa jam setiap hari.

Landasan keretapi Sistem Metro Tokyo dan Japan Railway masih lagi ditutup selepas beberapa jam gempa bumi kuat menggegarkan bangunan di seluruh bandar raya terbabit.

Jepun berada dalam Lingkaran Api Pasifik manakala Tokyo terletak dalam satu daripada kawasan yang amat berbahaya.

Bandar raya itu berada di antara persimpangan tiga pentas benua Eurasian, Pasifik dan Laut Filipina yang bertentangan antara satu sama lain, mewujudkan tekanan seismik paling besar.

Jawatankuasa Penyelidikan Gempa Bumi kerajaan memberi amaran bahawa peluang sebanyak 70 peratus bagi gempa bumi dengan kekuatan 8 pada skala Richter akan melanda dalam masa 30 tahun di Kanto. – AFP

'Menang Atau Mati' - Kata Penentang Ghaddafi

AL BAYDA: ‘Menang atau mati’, itulah slogan pemimpin pergerakan penentang pemerintahan Muammar Gaddafi di Libya semalam.

“Kami adalah bangsa yang melawan, kami tidak akan mengaku kalah. Kami akan teruskan hingga semua kawasan di negara ini merdeka,” kata bekas Menteri Kehakiman, Mustafa Abdel.

Mustafa juga berkata: “Libya sudah bebas tetapi Gaddafi mesti letak jawatan,” katanya yang disambut tepukan gemuruh.

Mereka juga menjerit akan terus ke Tripoli untuk menjatuhkan pemerintah. “Mungkin ada anggota bekas rejim di sini. Musuh masih boleh meletakkan pengintip di kalangan anda. Jangan hirau mereka hingga memusnahkan revolusi kita.

Rejim lama sudah tiada lagi. Berhenti musnahkan bangunan yang kini milik kita,” kata Abdel Jalil.

Mustafa membuat ucapan ringkas itu di tengah bandar Al Bayda yang dikuasai penentang, berhampiran sebuah pejabat keselamatan yang sudah hangus.

Tentera menyokong Gaddafi mengebom kubu penentang di beberapa kawasan timur negara itu sejak Rabu lalu, terbaru di Ajdabiya.

Di TRIPOLI, pihak berkuasa Libya menuduh al-Qaeda kelmarin cuba menyeludup 37 juta pil penahan sakit ke dalam negara itu untuk mengubah minda golongan muda supaya menyertai pemberontakan menentang Gaddafi.

Mahmoud Ali, yang berkata beliau adalah ketua jabatan anti-dadah Libya, berkata pihak berkuasa memintas penghantaran Tramadol dari Dubai dan dibeli oleh sekumpulan pengedar dadah Libya yang mempunyai hubungan dengan al-Qaeda.

Pihak berkuasa Libya menunjukkan wartawan kotak dadah yang dirampas termasuk satu dengan imej ular Raja Tedung.

“Sasarannya ialah pengagihan dadah di kalangan golongan muda menerusi penyeludup dadah,” kata Abdel Haqim Giniwa, seorang lagi pegawai anti-dadah, kepada sidang media.

“Terima kasih kepada kerja keras pasukan keselamatan, kuantiti dadah ini dipintas. Ia mungkin menyebabkan gangguan sosial dan ekonomi.”

Katanya, dadah itu disembunyikan dalam kontena yang dikenal pasti untuk perabot, peralatan sukan dan jubin.

Gaddafi mendakwa, penunjuk perasaan yang menentang pemerintahannya dirasuk oleh al-Qaeda manakala susu dalam minuman Nescafe mereka diletakkan dadah mengkhayalkan.

Di VIENNA, Austria melebarkan senarai pembekuan aset semalam untuk memasukkan pegawai atasan di Pihak Berkuasa Pelaburan Libya (LIA) yang mungkin kerana kemungkinan ada kaitan dengan lingkungan dalaman Gaddafi.

Tindakan ke atas timbalan ketua LIA, Mustafa Zarti, yang memiliki pasport Austria mengikuti sekatan antarabangsa ke atas keluarga dan sekutu Gaddafi.

Satu perintah bank pusat diterbitkan dalam warta rasmi menggambarkan Zarti sebagai pembantu rapat rejim di Libya.

Dia juga eksekutif atasan dalam National Oil Corp Libya, ketua kumpulan minyak dan stesen minyak Tamoil, dan timbalan pengerusi First Energy Bank di Bahrain.

Zarti, 40, dipanggil untuk disoal oleh pihak berkuasa Vienna kelmarin dan kemudian dibebaskan, penyiar ORF melaporkan, memetik Menteri Dalam Negeri, Maria Fekter sebagai berkata.

Austria sudah mengambil langkah membekukan aset dikaitkan dengan kepemimpinan Libya itu, namun Zarti bukan berada dalam senarai asal Bank Nasional Austria didedahkan selepas sekatan diguna pakai Kesatuan Eropah (EU) minggu ini. – Agensi

Tempias Tsunami: Rumah Bergoyang Di Kampung Gajah

Kampung Gajah: Ratusan penduduk di lima kampung di daerah ini panik selepas ribut persis puting beliung menerbangkan atap serta menyedut dinding puluhan rumah penduduk yang diperbuat daripada kayu, semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 5 petang itu, kebanyakan penghuni rumah berehat apabila angin kencang disusuli hujan lebat melanda kampung Teluk Memali, Kampung Pulau Juar, Kampung Raja, Kampung Biak, Kampung Teluk dan Kampung Bandar Tua.

Penduduk Kampung Biak, Osman Dauna, 84, berkata dia dan keluarga berada di dapur apabila terdengar deruan angin kuat disusuli hujan lebat.

Menurutnya, ribut itu terlalu kencang hingga menyebabkan rumahnya bergoyang seakan mahu terangkat.

“Dalam keadaan cemas itu, saya terkejut apabila dahan durian sebesar pemeluk tumbang lalu menghempap bucu anjung rumah.

“Bagaimanapun, tiada kecederaan berlaku kerana kami sempat mencari perlindungan,” katanya.

Seorang lagi penduduk, Mohamad Abdullah, 54, berkata sekurang-kurangnya 20 rumah di enam kampung terbabit rosak teruk akibat kejadian ribut berkenaan. Menurutnya, ribut yang pertama kali itu berlaku menyebabkan atap zink kebanyakan rumah penduduk kampung tertanggal dan terbang.

“Bumbung rumah saya diterbangkan ribut sebelum air hujan melimpah masuk. Hampir seluruh perabot dan perkakas rumah dibasahi hujan.

“Ribut itu turut menyebabkan puluhan pokok durian dan mempelam tumbang, termasuk menghempap talian elektrik dan telefon,” katanya. Wakil Pejabat Daerah Kampung Gajah, Noor Samsul Mustafa yang melawat ke tempat kejadian berkata, ribut menerbangkan hampir semua bumbung dan atap zink rumah penduduk di enam kampung terbabit.

Menurutnya, bencana itu turut menyebabkan tiga rumah penduduk dihempap pokok mempelam di Pulau Juar dan dua rumah ditimpa dahan durian di Kampung Biak dan Kampung Bandar Tua.

“Semua kerosakan akan dibaiki segera manakala atap rosak diganti baru,” katanya. -hm

Mahathir Penipu - Ku Li

Tengku Razaleigh Hamzah menggunakan peluang pada pelancaran sebuah buku di Ipoh, Perak, malam semalam bagi membuat kecaman ke atas buku memoir Tun Dr Mahathir Mohamad yang disifatkannya sebagai “menipu secara politik”.

Dalam memuji “kejujuran intelektual” Professor Wang Gangwu yang dilahirkan di Surabaya tetapi dibesarkan di Ipoh semasa pelancaran buku bahasa Mandarinnya berjudul 'Junzi', Tengku Razaleigh berkata negara kini kekurangan kualiti dalam persekitaran politik.

"Ini adalah komoditi yang sukar diperolehi hari ini, khususnya dalam persekitaran politik yang dihadapi di Malaysia hari ini di mana menipu secara politik kian menular,” katanya.

Kecaman Tengku Razaleigh yang juga ahli parlimen Gua Musang semakin pedas apabila beliau menyentuh buku memoir Mahathir 'A Doctor in the House', yang dilancarkan di Kuala Lumpur awal minggu ini.

"Menipu secara politik datang melalui media dan ada kalanya dengan menulis buku memoir. Satu daripadanya adalah yang terbaru dilancarkan dengan tajuk pseudo (awalan asing palsu), 'A Doctor in the House'.

"Saya gunakan 'pseudo' kerana ia adalah tiruan tajuk daripada sebuah filem komedi British yang terkenal pada 1950an berdasarkan novel Richard Gordon. Mungkin ia disengajakan bagi mencerminkan lawak, selain menipu secara politik, kata Tengku Razaleigh secara sinis.

Menurutnya, dakwaan yang dilemparkan oleh Mahathir dalam buku tersebut ke atas dirinya bukan sesuatu perkara baru.

"Sekali lagi, saya dituduh mengheret parti (Umno) ke mahkamah. Saya juga didakwa terbabit dengan politik wang semasa bertanding pada pemilihan parti 1987,” kata Tengku Razaleigh. -mk

Kes Rumah Hilang: Maklumat Tak Cukup, Polis Sukar Siasat

Kangar — Polis sukar untuk menyiasat kes kehilangan sebuah rumah di Kampung Bakau dekat sini kerana maklumat lengkap penyewanya tidak diperolehi.

Menurut Ketua Polis Daerah Kangar, Supt Abdul Rahman Mohd Noordin, pemilik rumah pusaka berusia 60 tahun itu, Zuria Ali, 30, gagal memberi maklumat lengkap mengenai penyewa rumah tersebut.

“Penyewanya sudah lama tiada, dipercayai sejak banjir besar melanda Perlis pada November tahun lalu. Sementara pihak yang mencuri juga belum dikenal pasti,” katanya kepada Bernama.

Tapak rumah berkenaan adalah milik Perbadanan Kemajuan Ekonomi Negeri Perlis (PKENPs).

Suri rumah tersebut yang kini menetap di Kampar, Parak terkejut apabila diberitahu Khamis lalu bahawa rumah pusaka milik arwah ibunya yang disewakan kepada individu tertentu lesap dinding dan bumbungnya dan hanya tinggal tapak rumah sahaja.

Beliau yang kemudiannya pulang mendapati rumah itu benar-benar hilang.

Zuria berkata rumah itu telah lama didirikan di atas tanah PKENPs namun tiada pihak memaklumkan mengenai sebarang pengambilan tanah di situ.

“Saya terkilan kerana rumah itu hilang bersama perkakas di dalamnya,” katanya.

Beliau berharap polis dapat meneruskan siasatan bagi mengenal pasti pencuri rumah tersebut kerana beliau turut kehilangan pelbagai harta pusaka milik arwah ibunya di rumah itu.

Jurucakap PKENPs pula berkata tanah tersebut memang milik perbadanan itu tetapi ia tidak pernah mengarahkan mana-mana pihak merobohkan premis itu kerana belum ada perancangan pembangunan di tapak itu.

“Sekiranya PKENPs ingin mengambil alih tanah tersebut, kami akan memaklumkan kepada pemilik rumah terlebih dahulu dan kerja merobohnya hanya boleh dilakukan oleh MPK (Majlis Perbandaran Kangar),” katanya.

Satu sumber berkata kes kehilangan rumah boleh berlaku kerana kini banyak rumah yang dibina oleh ibu bapa terpaksa ditinggal tanpa penghuni dan dipantau setelah ibu bapa tersebut meninggal dunia.

Anak-anak mereka telah berhijrah ke tempat lain termasuk yang bekerja dan menetap di bandar-bandar besar.

“Dengan ketiadaan penghuni, ada pihak yang turut mengambil peluang seperti mencuri bumbung zink rumah untuk dijual termasuk oleh golongan penagih dadah,” katanya. — Bernama

8 Terkorban Dalam 2 Kemalangan Di Gerik


KERETA Perodua Alza yang bertembung dengan Toyota Wish di Kilometer 53 Lebuh Raya Gerik-Jeli dekat Ipoh semalam


Ipoh – Lapan orang termasuk tiga beranak maut dalam dua kemalangan yang berlaku pada jarak kira-kira 40 kilometer dalam tempoh tidak sampai 24 jam di Lebuh Raya Gerik-Jeli kira-kira 220 kilometer dari sini.

Dalam kemalangan pada pukul 12 tengah hari di Kilometer 53, Lebuh Raya Gerik-Jeli semalam, tiga beranak antara empat mangsa yang terkorban dalam kemalangan membabitkan dua buah kenderaan.

Tiga sekeluarga yang terbunuh ialah Wan Sariwani Zainal, 35, dan dua anak lelakinya Mohamad Imran Haziq Zainuddin, 3, dan Mohamad Izuan Hanif, 9.

Bagaimanapun, suami Sariwani, Zainuddin Omar, 35, yang memandu kereta Perodua Alza dan anak sulung mereka, Iqbal Hakim, 13, pula mengalami kecederaan parah.

Turut terbunuh dalam kemalangan itu, seorang warga emas, Khadijah Ahmad, 76, yang menaiki Toyata Wish.

Ketua Polis Trafik Negeri, Supritendan Wan Abdullah Ishak berkata, tiga beranak itu mengalami kecederaan parah di kepala dan mereka meninggal dunia di tempat kejadian.

Menurut beliau, kejadian itu berlaku semasa keluarga yang berasal dari Pengkalan Chepa, Kelantan dalam perjalanan menghala arah Gerik.-kosmo


2 kemalangan di jalan sama dekat Grik
GRIK: Tidak sampai 24 jam, lapan orang termasuk tiga beranak dan empat bakal guru terbunuh, manakala lapan lagi cedera dalam dua kemalangan di Kilometer 12 dan 53, Jalan Raya Timur Barat (JRTB) Grik-Jeli, dekat sini.

Kemalangan meragut nyawa tiga beranak berlaku di Kilometer 53 jam 12 tengah hari semalam, manakala kejadian di Kilometer 12 berlaku jam 4.20 petang kelmarin mengorbankan empat penuntut Institut Pendidikan Sultan Mizan (IPSM), Besut, Terengganu selepas kereta mereka bertembung kereta pensyarah sendiri.

Pemangku Ketua Polis Daerah Grik, Asisten Superintendan Zulkifli Hashim, berkata tiga beranak yang maut di tempat kejadian selepas Perodua Alza mereka bertembung sebuah Toyota Wish adalah Wan Sarwani Zainol, 34, serta dua anaknya, Muhammad Imran Haziq Mohd Zainuddin, 3, dan Muhammad Izwan Hanif, 9.

Seorang daripada enam individu dalam Toyota Wish dikenali sebagai Halijah Ahmad, 67, disahkan meninggal dunia di Hospital Grik (HG).

Kejadian juga menyebabkan tujuh cedera, termasuk suami Wan Sarwani, Mohd Zainuddin Omar, 35, dan seorang lagi anak mereka, Muhammad Iqbal Hakim, 13, yang parah dan dihantar ke Hospital Taiping (HT), manakala lima individu dalam Toyota Wish cedera ringan dan dirawat sebagai pesakit luar di HG.

Mohd Zainuddin memandu kereta dari rumah mereka di Taman Baung Perdana, Pengkalan Chepa, Kelantan ke FELDA Peloi Timur, Kuala Ketil, Kedah apabila keretanya hilang kawalan ketika melalui selekoh menuruni bukit lalu berpusing beberapa kali sebelum merempuh Toyota Wish yang datang dari arah bertentangan.

Pasangan suami isteri berkenaan difahamkan bertugas sebagai pembantu perubatan kanan di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian, Kelantan.

Sementara itu, Ketua Bahagian Ketenteraman Awam/Trafik Daerah Grik, Cif Inspektor Zamzuri Mohd Nawawi, berkata penuntut IPSM yang maut ialah M Iniyan, Joseph Puah dan Goh Sin Yin, semua berusia 19 tahun dan seorang rakan mereka, Yap Sin Wie, 20.

Iniyan dan Sin Wie mati di tempat kejadian manakala Puah dan Sin Yin, masing-masing disahkan meninggal dunia di HG dan HT. Semua mangsa berasal dari Pulau Pinang kecuali Iniyan dari Taiping, Perak.

Gambar: ORANG ramai mengeluarkan seorang mangsa kemalangan yang tersepit apabila empat penuntut dari Institut Pendidikan Sultan Mizan Besut Terengganu maut,manakala seorang lagi pensyarah mereka mengalami cedera ringan selepas kereta yang mereka naiki bertembung dengan sebuah kereta di kilometer 12,Lebuhraya Gerik Jeli. 11 Mac 2011. - Utusan/AIN WARDAHTUL

Kejadian berlaku ketika penuntut berkenaan menaiki Proton Iswara dari Terengganu untuk bercuti di Pulau Pinang apabila kereta itu dikatakan terbabas ke tengah jalan sebelum dirempuh Toyota Camry dipandu pensyarah mereka, Ismail Mamat, 49, yang datang dari arah bertentangan.

“Kejadian berlaku di kawasan selekoh ketika kereta mangsa menuruni bukit dalam keadaan jalan licin akibat hujan renyai, tetapi Ismail hanya cedera ringan,” kata Zamzuri.

Dalam kejadian berasingan di Kilometer 332.8 Lebuh Raya Utara-Selatan hala utara berhampiran Tapah, kira-kira jam 1.45 petang semalam, 27 penumpang sebuah bas ekspres nyaris maut selepas bas itu terbabas dan merempuh sebuah van yang melintang di tengah laluan.

Ketua Polis Daerah Tapah, Superintendan Roslan Bek Ahmad, berkata kemalangan berlaku apabila sebuah van membawa ubat-ubatan dipandu seorang lelaki hilang kawalan lalu terbabas sebelum melintang di tengah jalan dan gagal dielak bas ekspres terbabit yang mengekori di belakang.

“Namun pemandu bas berkenaan berjaya mengawal kenderaannya daripada terbalik dengan menyusuri lorong kecemasan sebelum berhenti. Pemandu kedua-dua kenderaan terbabit dan semua 27 penumpang bas ekspres terselamat dan tidak cedera,” katanya. -BH


[Bergambar & Video] Korban Gempa Jepun Dijangka Melebihi 1,000 Orang

Tokyo - Korban mangsa akibat gempa di Jepun, diramalkan akan melebihi 1,000 orang. Ini disebabkan keadaan di kota yang parah terkena gempa masih di dalam porak poranda.

Proses menyelamatkan mangsa hingga kini masih terus berlanjutan. Polis sebelumnya menemukan mayat korban di Kota Miyagi hingga mencapai 300 orang. Angka korban tersebut disebabkan terkena sapuan gelombang tsunami, demikian diberitakan pejabat berita Kyodo, Sabtu (12/3/2011).

Tsunami yang dimulai dengan gempa berkekuatan 8.9 skala richter (SR) ini dikabarkan menyapu apapun yang dilaluinya di wilayah timur laut Jepun.

Sementara kira-kira tiga ribu warga dipindahkan dari sebuah pusat penyedia eletrik tenaga nuklir (PLTN) di Prefektur Fukushima. Namun tidak ada kebocoran radiasi selesai PLTN tersebut digoncang oleh gempa terbesar selama 140 tahun yang terjadi di Jepun.

Gempa dahsyat ini mengundang simpati dari negara-negara lain. Mereka bersiap untuk memberikan bantuan kepada negara yang kekuatan ekonominya berada di bawah China ini. Salah satu yang menyatakan kesediaannya untuk membantu Jepun adalah Amerika Syarikat.

Presiden AS Barack Obama mengatakan negaranya bersiap sedia untuk membantu memberikan bantuan kemanusiaan kepada Jepun.


Tsunami Datang Lagi. Ada Berita Baikkah Untuk Rakyat Malaysia?

Tahun 2004. Amat ngeri untuk mengingatinya. Lebih ngeri daripada Tragedi 13 Mei, Rusuhan Baling, Rusuhan Natrah dan lain-lain. Tak ada sesiapa pun (mungkin kalau ada cuma sebilangan) yang menjangkakan tsunami akan melanda Malaysia. Ingatkan Malaysia ini selamat, aman, makmur, kaya-raya. Rupa-rupanya tak terlepas juga daripada bencana alam. Nah, bukankah ini suatu bukti mudah bahawa kita sentiasa berada dalam genggaman Allah?

"Maha Suci Allah yang di dalam genggaman kekuasaan-Nya seluruh kerajaan dan Dia Maha Kuasa atas segala sesuatu..."- Surah al-Mulk ayat 1

Dan apakah yang berlaku selepas daripada itu?

Petunjuk daripada tsunami 2004 itu, lanskap politik Malaysia rupa-rupanya mengalami perubahan. Pilihanraya 2008 menyaksikan "tsunami" berlaku dimana keputusan pilihanraya umum ke-12 memeranjatkan semua pihak. Baik dari parti pemerintah mahupun parti pembangkang. Barisan Nasional (BN) menang dengan majoriti mudah tetapi hilang penguasaan dua pertiga di parlimen.

BN gagal untuk mempertahankan kekuasaan di beberapa buah negeri seperti Selangor, Perak Kedah dan Pulai Pinang sementara Kelantan gagal ditawan dan kekal di bawah pemerintahan PAS. Semua kerusi parlimen di Kuala Lumpur dirampas oleh pakatan pembangkang kecuali Setiawangsa berjaya dipertahankan oleh Zulhasnan Rafique.

Selatan tanahair yang menjadi kubu kuat BN juga “dirobek” sedikit demi sedikit sehinggakan BN Negeri Sembilan hilang majoriti dua pertiga.

Di Melaka, DAP berjaya menawan lima kerusi DUN dan satu kerusi parlimen. Johor yang merupakan negeri kelahiran Umno juga tidak ketinggalan menjadi mangsa apabila DAP mendapat empat kerusi DUN dan satu kerusi parlimen sementara PAS pula mendapat dua kerusi DUN.

Peralihan undi yang besar kepada pakatan pembangkang tanpa dijangka itu, menyebabkan ramai penganalisa politik menggelarkannya sebagai situasi ini sebagai Tsunami.

Buat pertama kalinya Barisan Nasional (BN) yang ditubuhkan pada 1973 hilang kuasa dua pertiga di parlimen dan mengulangi sejarah Perikatan pada pilihanraya 1969.

Pakatan BN yang ditubuhkan sebagai formula baru untuk mengatasi kegagalan Perikatan pada pilihanraya 1969 akhirnya tempang selepas 38 tahun berdiri gagah.

Prestasi BN pada pilihanraya umum 2008 lebih teruk daripada Perikatan pada pilihanraya tahun 1969 oleh kerana kehilangan lima negeri kepada pakatan pembangkang.

Abdullah Ahmad Badawi telah berjaya mencipta sejarah apabila menjadi ketua BN pertama yang menyebabkan kehilangan majoriti dua pertiga, tulis Amin Iskandar secara sinis.

Keputusan pilihanraya umum 2008 juga menyaksikan beberapa menteri dan timbalan menteri mengalami kekalahan yang mengejut.

Shahrizat Jalil tewas ditangan Nurul Izzah yang kali pertama bertanding dalam pilihanraya umum. Samy Vellu yang menjadi Ahli Parlimen Sungai Siput semenjak tahun 1974 terpaksa akur dengan Dr Jeyakumar.

Manakala Zainuddin Maidin yang menjadi Menteri Penerangan sebelum ini dimalukan oleh Johari Abdul di Sungai Petani. Di Shah Alam, Aziz Shamsuddin terpaksa akur dengan kemenangan Khalid Samad.

Mengapakah ini terjadi?

BN yang menang besar dalam pilihanraya umum 2004 menjadi begitu kuat sehinggakan tiada kuasa pengimbang dalam menentukan hala tuju negara. Dalam bahasa yang mudah, BN boleh membuat apa sahaja dengan kuasa dua pertiga mereka di parlimen.

Selepas pilihanraya 2004 sehingga 8 Mac 2008 rakyat dibebani dengan kenaikan kos hidup yang mendadak. Kenaikan harga minyak, tol, pengangkutan awam dan barang keperluan harian telah menyebabkan ramai yang hidup menderita.

Tambahan lagi apabila wujudnya “watak-watak jahat” seperti Samy Vellu yang bersungguh-sungguh mempertahankan kenaikan harga tol telah menyebabkan rakyat mula menyesal kerana memberikan mandat begitu besar kepada BN dalam pilihanraya umum 2004.

Dan kini amaran tsunami datang lagi.

Memberi peringatan kepada UMNO BN di bawah pemmerintahan Najib bahawa rakyat bakal melakukan perubahan lagi terhadap lanskap politik di negara ini.

Jika dahulu UMNO BN pernah mentertawakan pembangkang yang berhasrat untuk menghapuskan majoriti dua pertiga di Dewan Rakyat, kerana kelihatan ia seperti mustahil berlaku, tetapi pilihanraya 2008 menyaksikan UMNO BN benar-benar kehilangan majoriti dua pertiga itu.

Begitu juga jika sebelumnya UMNO BN mempersendakan Projek Tanjung tajaan DAP, tetapi pilihanraya 2008 benar-benar menjadi kenyataan malah UMNO BN menderita bukan sahaja kehilangan Pulau Pinang, malah kehilangan Selangor, Perak, Kedah di samping gagal menawan Kelantan.

Najib kemudian dengan cara yang tidak demokratik merampas Perak. Menggunakan segala jentera kerajaan termasuk Polis, PDRM, SPR, SPRM, Peguam Negara dan sekalian agensi kerajaan pusat untuk menekan dan menindas kerajaan-kerajaan negeri di bawah pemerintahan kerajaan Pakatan Rakyat.

Segala tipu daya dan muslihat digunakan untuk memenangi pilihanraya-pilihanraya kecil dengan SPR menjadi kuda tunggangan paling hebat.

Dan kini loceng amaran berbunyi lagi. Tsunami kini menggegar negara Jepun, tempias kecilnya kini dirasai di pantai Kuala Terengganu yang terdedah di hadapan Laut Cina Selatan.

Gempa bumi terburuk dalam 140 tahun di Jepun, yang melanda timur laut negara itu tengah hari ini (waktu Malaysia), meragut 59 nyawa dengan angka kematian dijangka terus meningkat.

Bencana ini bukan sahaja mencetuskan tsunami 10 meter, tetapi menyebabkan kebakaran loji penapisan gas asli di Tokyo.

Perdana Menteri Jepun Naoto Kan berkata gempa bumi menyebabkan “kemusnahan besar” di bahagian timur laut Jepun.

Laporan Reuters menyebut sebuah kapal yang membawa 100 orang dihanyutkan oleh tsunami.

Itu di Jepun.

UMNO BN sepastinya mengharapkan tsunami itu tidak datang menimpa Malaysia. Itu harapan mereka. Tetapi tiada siapa tahu perancangan dan pekerjaan Allah s.w.t.

Apakah Najib akan terus angkuh dan sombong untuk melakukan pengkhianatan terhadap federalisma dan akan terus menekan negeri-negeri Pakatan Rakyat seperti mengebas wang royalti Kelantan disamping cuba membuli kerajaan-kerajaan negeri Pakatan Rakyat?

Kita katakan: Silakan. Ketawakanlah kami seperti mana kamu pernah tertawakan kami sewaktu kami menyatakan kami akan hapuskan majoriti dua pertiga UMNO BN di Dewan Rakyat.

Tsunami akan datang lagi untuk mengajar kamu-kamu dari UMNO BN untuk ayuh bungkus dari Putrajaya bagi memberi laluan kepada pemerintah baru Malaysia - semestinya dari Pakatan Rakyat! -GBGempa Magnitud 8.8 Skala Richter Landa Jepun, Wisma Putra Buka Bilik Operasi

TOKYO: Satu gempa bumi kuat bermagnitud 8.8 pada skala richter berlaku di Pantai Timur Honshu, Jepun pada Jumaat dan mencetuskan tsunami setinggi 10 meter (30 kaki) hingga menghanyutkan kereta dan bangunan di sepanjang pandai berkenaan.

Di beberapa lokasi di sepanjang pantai Jepun, tayangan televisyen memaparkan berlakunya banjir dengan puluhan kereta, kapal serta bangunan dihanyutkan air.

Menurut rakaman stesyen televisyen Nasional NHK, terdapat sebuah kapal besar yang dibawa arus deras melanggar pemecah ombak di Bandar Kesunnuma di Wilayah Miyagi.

Gempa yang melanda kira-kira pukul 2.46 petang waktu tempatan diikuti dengan beberapa siri gempa susulan termasuk magnitud 7.4 sekitar 30 minit kemudian.

Agensi meteorologi mengeluarkan amaran tsunami bagi kawasan pantai Pasific seluruh Jepun.

Stesyen televisyen nasional NHK mengeluarkan peringatan kepada sesiapa yang masih berada di kawasan berdekatan pantai supaya berpindah ke kawasan tanah lapang yang lebih selamat.

Pusat Amaran Tsunami Pasifik di Hawaii berkata, amaran tsunami dikeluarkan kepada Jepun, Rusia, Pulau Marcus dan Marina Utara.

Manakala amaran berjaga-jaga dikeluarkan kepada Guam. Taiwan, Filipina, Indonesia dan Hawaii, Amerika Syarikat.

SEMENTARA itu, Jabatan Kajicuaca Malaysia menggesa orang ramai menghindari kawasan pantai Labuan dan Sabah ekoran kebimbangan ombak besar dan kenaikan paras air laut akibat gempa bumi di Jepun.

"Paras air dijangka naik di pantai sekitar Labuan dan Sabah menjelang jam 6 petang hingga tengah malam ini," kata jabatan berkenaan.

Dalam pada itu, Bilik Operasi Wisma Putra berhubung gempa bumi di Jepun telah diaktifkan.

Orang ramai yang ingin mendapatkan maklumat lanjut bolehlah menghubungi talian-talian berikut; 03-88874570; 03-88892746; 03-88892830; 03-88892380 dan 03-88884770. -mstar


POLIS trafik berkawal dan memberi amaran kepada orang ramai di Pantai Batu Buruk, Kuala Terengganu supaya bersurai kerana dikhuatiri tsunami yang melanda Jepun merebak ke pantai terbabit. - Foto Rozainah Zakaria