25 Okt 2010

[Video] John Howard Pula Dibaling Dengan Kasut

Bekas Perdana Menteri Australia, John Howard telah menrima hadiah istimewa sewaktu ditemuramah di dalam sebuah program televisyen popular "ABC's Q and A".

Seorang lelaki tiba-tiba muncul dari celah penonton, kemudian melontarkan but yang dipakainya sambil berkata: "Ini untuk kematian rakyat di Iraq!"

Sejurus kemudian seorang penonton wanita pula berkata: "Tangan kamu penuh dengan darah mangsa pembunuhan!" sebelum wanita itu keluar dan meninggalkan majlis berkenaan.

Lelaki yang membaling kasut itu kemudiannya diheret keluar oleh kakitangan stesyen TV ABC.

Howard yang gamam kemudiannya memberitahu penonton yang hadir: "Semuanya okay.. Jangan bimbang .. lupakan ... lupakan.. Bertenang"

Seorang lelaki lain kemudian memberitahu "jika itu saja ang mereka ada untuk membaling ke arah kamu, kamu tidak ada apa yang perlu risaukan".

Insiden berkenaan mengingatkan mengenai kejadian yang sama menimpa bekas Presiden George Bush sewaktu lawatannya ke Iraq pada 2008.

Mr Howard adalah rakan sekutu pencerobohan yang diketuai oleh Amerika ke atas Iraq.


Shoes thrown at Howard during Q&A

Former prime minister John Howard has had shoes thrown at him during an episode of the ABC's Q and A.

Mr Howard had just finished answering questions about the Iraq war when the protester struck.

‘‘That is for Iraqi dead,’’ the man appeared to shout at Mr Howard as he threw two shoes at the former prime minister.

A female audience member then shouted: ‘‘You’ve got blood on your hands’’, before walking out of the studio.

The man was led out by ABC staff.

Mr Howard appeared to take the incident in his stride. "It’s all right, don’t worry. Forget it, forget it. Relax," he said.

An audience member then told Mr Howard "if that’s all they’ve got to throw at you, you’ve got nothing to worry about".

The incident had echoes of an infamous incident when shoes were thrown at former US president George Bush during a trip to Iraq in 2008.

Mr Howard was a strong advocate of the US-led invasion of Iraq. -AAP
Batu Sapi: BN Terima Tamparan Hebat. Majlis Pengumuman Calon Dipulau.

NN perlu siasat punca 'majlis Batu Sapi dipulau'

BN perlu mengenal-pasti mengapa sekumpulan penyokongnya memulaukan majlis parti itu ketika calon mereka - Datin Linda Tsen Thau Lin dikemukakan bagi bertanding di kerusi parlimen Batu Sapi pada pilihan raya kecil 4 November ini.

Naib presiden Umno, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal berkata sebarang rungutan akar umbi perlu ditangani tetapi pada masa yang sama cuba tidak memperbesarkan tindakan sekumpulan penyokong bumiputera yang meninggalkan majlis berkenaan.

“Kali terakhir, mendiang Edmund (Chong) berada di sana sebagai calon juga, tetapi kita mesti kenal-pasti apa sebab mereka berbuat demikian,” katanya hari ini di sebuah majlis Tabika Kemas di Kg Gas, Batu Sapi.

Pemulauan besar-besaran itu dilakukan ketika pengerusi BN Sabah yang juga Ketua Menteri, Datuk Seri Musa Aman mengumumkan Tsen sebagai calon.

Sebelum kejadian itu, kira-kira 50 penyokong bumiputera melancarkan protes di tempat meletak kereta di sebuah hotel, pengumuman itu dibuat. Sambil membawa sepanduk dan kain rentang, mereka mendesak, calon bumiputera diketengahkan pada pilihan raya kecil berkenaan.

Shafie, yang juga adalah ahli parlimen Semporna dan Menteri Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah, mengakui tidak mudah memuaskan hati semua pihak tetyapi pada masa yang sama agak luar biasa bagi mereka memprotes.

“Mungkin ada rungutan di kalangan akar umbi, ia perkara lazim dalam politik. Kita tidak akan dapat (sokongan) 100 peratus tetapi kita mesti selesaikannya.

“... Saya yakin kita ada sokongan. Konsep perkongsian kuasa BN telah diamalkan dengan baik di Sabah, tidak seharusnya ada masalah.”

Beliau juga melahirkan keyakinanya bahawa BN akan mengekalkan kerusi berkenaan.

Semalam, balu Datuk Edmund Chong Ket Wah yang berusia 54 tahun itu dinamakan sebagai calon BN. Beliau adalah timbalan ketua Wanita PBS Elopura.

Pilihan raya kecil itu, diadakan berikutan kematian Chong dalam kemalangan jalan raya pada 9 Oktober.

Penamaan calon bagi pilihan raya kecil ini akan diadakan Selasa ini dan pengundian pada 4 November.

Chong memenangi kerusi tersebut pada pilihan raya umum 2008 dengan majoriti 3,708 undi, dengan menewaskan calon Bebas, Chung Ong Wing. Edward memperolehi 9,479 undi manakala Chung mendapat 5,771 undi.

Kerusi parlimen Batu Sapi mempunyai 25,582 pengundi yang terdiri daripada 24,047 biasa dan 1,535 undi pos - dengan 15,099 atau 59.02 peratus pengundi bumiputera-Muslim, 689 bukan bumiputera-Muslim (2.69 peratus), 9,737 Cina (38.06 peratus) dan 57 lain-lain kaum (0.22 peratus).


Bekas ahli Usno tinggal BN, isytihar sokong Pakatan

KUALA LUMPUR, 25 Okt: Bekas Ahli Pertubuhan Kebangsaan Sabah Bersatu (Usno) kini mengisytiharkan menyokong Pakatan Rakyat dan bersedia berkerjasama memenangkan calon PKR pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Batu Sapi.

Dalam satu kenyataan hari ini, Presiden Penaja pertubuhan itu, Datu Badaruddin Tun Datu Hj Mustapha memberitahu, mereka beralih angin menyokong Pakatan Rakyat akibat kecewa dengan sikap kerajaan khususnya bahagian Pendaftar Pertubuhan (ROS) Malaysia yang menolak permohonan mereka untuk menubuhkan Kelab Usno Sabah.

"Jesteru kami telah membuat ketetapan pada mesyuarat AJK Penaja Ex-Usno kali ke 12 hari ini, 24 Oktober, selaras dengan kehendak bekas ahli Usno untuk mentransformasi Usno ke arah pembangkang, maka hari ini kami ingin ucapkan sayonara kepada Barisan Nasional," katanya.

Menurutnya, pelbagai usaha melalui rundingan telah dibuat sejak 2007 bagi merealisasikan hasrat 3000 ahli mereka untuk menubuhkan Usno dalam bentuk NGO, namun pendaftaran mereka ditolak oleh ROS.

"Kami telah berusaha menubuhkan Kelab Usno Sabah...kami telah temui Perdana Menteri, kami telah menemui Ketua Menteri Sabah bagi menerangkan hasrat kami yang tidak mengganggu kepentingan politik Umno di Sabah, bahkan memberikan sokongan terbuka kepada Barisan Nasional bagi mengelak syak wasangka, " ujarnya kecewa apabila segala usaha tersebut gagal.

Sehubungan itu katanya, mereka bersedia mengadakan kerjasama dengan Pakatan Rakyat berdepan Pilihan Raya Umum Ke-13 dan akan memberi kerjasama kepada wakil pakatan di Sabah untuk PRK Batu Sapi.

Beliau juga menggesa pihak-pihak tertentu yang berhasrat menubuhkan semula Usno sebagai parti politik agar membatalkan niat tersebut kerana yakin ianya akan gagal dan sia-sia.

Malah mereka menyeru pihak tersebut, rakyat Sabah termasuk bekas ahli Usno agar menyertai mereka berganding bahu dengan Pakatan Rakyat.

"Bagi maksud Pilihan Raya Kecil Batu Sapi 4 November, Ex-Usno Sabah menyeru supaya semua ahlinya, semua bekas Usno yang berada dalam Umno di kawasan berkenaan, mengubah haluan memberikan undi dan sokongan kepada calon pembangkang," katanya.

Usno ditubuhkan pada 23 Disember 196, diasaskan oleh Tun Datu Mustapha Datu Harun, Ketua Menteri ketiga Sabah dan berjaya memerintah negeri selepas memenangi pilihanraya negeri 1967.

Bagaimanapun, penguasaan Usno di Sabah hanya berjaya sehingga tahun 1976 apabila tewas kepada Parti Bersatu Rakyat Jelata Sabah (Berjaya).

Selepas kekalahan itu, Usno seringkali meneruskan hasrat untuk menyertai pilihanraya negeri sehingga tahun 1990, namun hanya memenangi beberapa buah kerusi, dan tidak cukup untuk membentuk kerajaan semula.

Usno kemudian dibubar setelah bergabung dengan Umno pada tahun 1991. -harakahdaily

Jika Menara Warisan Diteruskan Juga, Kami Yakin Ia Akan Menjadi Milik PR Juga Akhirnya

BN yakin pembangkang lambat laun terima Menara Warisan Merdeka

KUALA LUMPUR: Ahli-Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) yakin anggota-anggota pembangkang lambat laun akan menerima cadangan pembinaan Menara Warisan Merdeka setinggi 100 tingkat itu walaupun buat masa ini mereka menentangnya.

Dalam perbahasan mengenai Bajet 2011, Mohamed Aziz (BN-Sri Gading) berkata, pihak pembangkang tidak harus mempertikai cadangan ini kerana mereka akan "menelan balik apa yang mereka kata" pada akhirnya.

Sebagai contoh katanya, Pakatan Rakyat, yang mengutuk projek Putrajaya yang menelan belanja berbilion ringgit ketika mula dibangunkan, kini menjadi destinasi impian mereka akhirnya.

"Malahan mereka menyatakan sebelum ini, mereka mahu melelong Putrajaya kerana mereka mendakwa membazir wang pembayar cukai. Kini mereka mahu mengambil alih Putrajaya pula.

"Mereka juga pernah mengutuk pembinaan Jambatan Pulau Pinang tapi sekarang mereka mahu jambatan kedua," kata Mohamed dengan sinis.

Pembangkang tidak pernah bersyukur

Menyambut kata-kata Bung Mokhtar Radin (BN-Kinabatangan), beliau berkata pihak pembangkang tidak pernah bersyukur mengenai apa yang kerajaan telah buat untuk negara ini.

Beliau juga mendakwa bahawa mereka telah "memanipulasi fakta" dengan mendakwa syarikat pengurusan dana terbesar negara, Permodalan Nasional Berhad (PNB), akan mengguna wang pembayar cukai.

"Tapi PNB menjelaskan bahawa mereka tidak akan menyentuh wang kerajaan atau dana unit amanah untuk membina bangunan pencakar langit itu. Malahan mereka akan menggunakan sumber dana dalaman untuk menampung kos pembinaan," kata Bung.

Pakatan Rakyat telah berkempen secara intensif menentang cadangan itu dengan mendakwa projek itu akan menjadi sebuah lagi projek "gajah putih" di negara ini.

Ketika ahli-ahli parlimen bertelagah tentang projek yang kontroversial ini di Parlimen, hampir 170,000 rakyat Malaysia telah menyuarakan bantahan mereka terhadap pembinaan menara ini menerusi laman jaringan sosial Facebook.

Kumpulan itu yang dikenali sebagai "1Malaysia Reject 100-storey Mega Tower" ditubuhkan minggu lalu selepas projek itu buat pertama kali diumumkan oleh Perdana Menteri Najib Tun Razak dalam Bajet 2011 pada 15 Oktober lalu.

Ulasan GB

Mungkin MP dari BN terutama dari Sri Gading, Mohamed Aziz merasakan bahawa Pakatan Rakyat terlalu giurkan untuk ke Putrajaya kerana ianya sekadar Putrajaya. Sungguh senget pemimkirannya menyatakan PR bertujuan menjadikan Putrajaya sebagai destinasi impian semata-mata hanya kerana nilainya billion ringgit.

PR memang menjadikan ia sebagai destinasi impian, namun ia adalah lantaran Putrajaya adalah pusat pemerintahan. Dan rakyat berhak merampas Putrajaya yang dibina hasil dari wang rakyat, dan ia bukan wang dari perbendaharaan UMNO BN.

Kedua, mereka menyatakan bahawa "mereka yakin pembangkang lambat laun terima Menara Warisan Merdeka". GB kata "Pakatan Rakyat" yakin lambat laun Menara Warisan Merdeka akan menjadi milik PR juga akhirnya FULL STOP


Ku Nan Kata Makkal Sakti Boleh Mohon Sertai BN, PPP Kata Nanti Dulu

Makkal Sakti boleh mohon sertai BN, kata Tengku Adnan

Gambar fail

KUALA LUMPUR, 24 Okt — Setiausaha Agung Barisan Nasional (BN) Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor hari ini berkata Parti Makkal Sakti Malaysia boleh mengemukakan surat permohonan rasmi untuk menyertai BN.

Bagaimanapun katanya, terserah kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang juga Pengerusi BN untuk menimbangkan kemasukan parti itu sebagai sebagai parti komponen BN.

Perkara itu mungkin hanya dipertimbangkan selepas BN membuat pindaan Perlembagaannya nanti, kata beliau semasa berucap merasmikan Mesyuarat Agung Tahunan Kedua Makkal Sakti di Pusat Dagangan Dunia Putra di sini hari ini.

Kira-kira 1,500 perwakilan parti itu menghadiri mesyuarat tersebut.

Pada Julai lepas, BN mengumumkan cadangan untuk meminda perlembagaannya bagi membolehkan golongan muda, badan bukan kerajaan dan parti politik menyertainya.

Semasa sidang media kemudian, Tengku Adnan yang juga Setiausaha Agung Umno berkata usul-usul yang dipersetujui oleh perwakilan Perhimpunan Agung Umno yang berakhir semalam, akan dibincangkan parti itu selepas pilihan raya kecil Dewan

Undangan Negeri Galas (Kelantan) dan Parlimen Batu Sapi (Sabah) yang dijadual 4 November ini. — Bernama


PPP Harap BN Waspada Dalam Terima Ahli Baru

KUALA LUMPUR: Parti Progresif Penduduk (PPP) mahu Barisan Nasional (BN) supaya berhati-hati dalam menerima mana-mana badan bukan politik yang hendak bergabung atau bersekutu dengan BN apabila perlembagaannya dipinda.

Presidennya Datuk M. Kayveas berkata sikap memilih itu penting bagi memastikan tiada pertubuhan atau kumpulan berasaskan perkauman atau bermasalah diterima masuk dalam gagasan BN.

"Saya menentang sama sekali politik berasaskan perkauman," katanya kepada pemberita di sini, Ahad.

Kayveas berkata demikian ketika diminta mengulas cadangan pindaan perlembagaan BN bagi menerima individu, badan bukan kerajaan (NGO) dan parti politik yang mendukung perjuangan BN dan mahu bersama-sama BN seperti diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada awal tahun ini.

Terdahulu itu, Kavyeas merasmikan forum mengenai nasib pelarian Tamil dari Sri Lanka di Malaysia yang dianjurkan oleh sebuah NGO.

Kayveas berkata beliau bersimpati dengan nasib 3,970 pelarian Tamil dari Sri Lanka di Malaysia yang masih tidak menentu walaupun mereka sudah berada di negara ini selama enam bulan.

Katanya beliau akan meminta kerajaan supaya pelarian itu dibenarkan bekerja di negara ini sementara menunggu penghantaran mereka ke negara ketiga oleh Pesuruhjaya Tinggi Pertubuhan bangsa-Bangsa Bersatu Bagi Pelarian (UNHCR). - BERNAMA


Faekah Bidas Khairy: Isu Pasir Warisan Pentadbiran BN & Mana Monorel Di Rembau?

Setiausaha Politik Menteri Besar Selangor Faekah Husin hari ini membidas tuduhan Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin yang mengaitkan pentadbiran Pakatan Rakyat berhubung isu kecurian pasir di negeri itu.

Menyifatkan kenyataan Khairy dalam ucapannya semasa Perhimpunan Agung Umno minggu lalu sebagai hilang punca, Faekah berkata kecurian pasir adalah isu yang diwarisi malah gagal ditangani sejak puluhan tahun lalu ketika Selangor ditadbir Barisan Nasional (BN).

Khairy dalam ucapannya 20 Oktober lalu mendakwa pentadbiran Selangor mengaku bertanggungjawab terhadap isu tersebut hanya selepas diasak melalui pendedahan oleh pihak Umno.

"Sudahlah mengaku hanya selepas kantoi, Kerajaan Pakatan di Selangor boleh dengan selamba meminta Kerajaan Pusat pula menyelesaikan masalah tersebut," kata Khairy.

Faekah bagaimanapun menempelak kenyataan Khairy itu dengan mempersoalkan peruntukan Bajet 2011 yang diterima untuk program memperkasakan anak muda sebanyak RM200 juta berbanding RM111 juta yang diperuntukkan untuk Permata.

Malah beliau turut mempersoalkan janji Khairy kepada rakyat kawasannya dengan pembinaan monorel semasa pilihan raya umum lalu.

"Beliau sepatutnya lebih risau dengan Bajet 2011 yang baru dibentangkan yang jelas sekali menunjukkan Perdana Menteri gagal untuk melihat program memperkasakan anak muda sebagai keutamaan meskipun anak muda adalah aset penting negara.

"Peruntukan RM200 juta jika dibandingkan dengan RM111 juta kepada Permata sepatutnya cukup untuk menguja beliau membahaskannya di peringkat parti.

Janji Khairy kepada rakyat Rembau

"Malah, Khairy sepatutnya lebih menumpu untuk menunaikan janji pilihan raya beliau kepada rakyat Rembau iaitu membawa perkhidmatan monorel hingga ke depan pintu rumah mereka. Tiga tahun telah berlalu, jangankan monorel, cerita mengenainya kian menjadi dongeng jenaka," katanya.

Sementara itu, Faekah yang mempertahankan isu pasir berkata, penubuhan anak syarikat negeri Kumpulan Semesta Sdn Bhd (KSSB) bertujuan bagi menguruskan industri pasir dengan sistematik, berkesan dan memberi keuntungan.

"Memandangkan matlamat sesebuah Kerajaan bukanlah untuk mendapat perniagaan yang menguntungkan maka kerajaan negeri telah menyalurkan keuntungan ini terus kepada program-program kebajikan yang dijalankan menerusi program Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES) seperti Tabung Wawasan Anak Selangor (Tawas), Skim Mesra Usia Emas (SMUE), bantuan anak masuk universiti dan Tabung Anak Pekerja Ladang.

"Sepanjang 2009, KSSB mencatatkan jualan RM30 juta dan sehingga Jun tahun ini, jualan mencatatkan RM26 juta dan RM5 juta telah disalurkan untuk membiayai MES," katanya dalam satu kenyataan.

Dalam soal Keselamatan dan Penguatkuasaan pula, beliau berkata penubuhan Jawatankuasa Pemantau yang diketuai Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Ramli Mahmud mampu menangkis tohmahan umum bahawa pegawai penguatkuasaan acapkali bersekongkol dengan penjenayah pencuri pasir.

"Bagi menunjukkan iltizam kita mewujudkan pentadbiran bersih dan telus, kita telah memeterai kefahaman bersama Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dengan meminta SPRM membuka kaunter di KSSB dan menubuhkan jawatankuasa bersama KSSB dan SPRM.

"Kita juga sedang melaksanakan Integrity Pact di KSSB yang dipantau oleh Transperancy International
," katanya. -FMT

Gunung Merapi Bakal Meletus Bila-bila Masa. Pelajar Malaysia Dipindahkan

Gunung merapi menunggu masa meletus, pelajar Malaysia dipindah ke kawasan selamat

JAKARTA - Kesemua 34 pelajar Malaysia di sebuah pesantren atau institusi agama di Secang, Magelang dipindahkan ke Solo hari ini sebagai langkah menghindarkan mereka daripada kesan debu Gunung Merapi, yang dijangka meletus bila-bila masa.

Pakar-pakar menjangka, letusan kali ini akan lebih besar daripada yang terakhir berlaku pada tahun 2006.

Pemindahan pelajar Malaysia terbabit dilakukan berikutan peningkatan status amaran oleh pihak berkuasa Indonesia ke tahap awas, iaitu status amaran tertinggi yang mengkehendaki semua penduduk di sekitar kaki gunung berapi paling aktif di dunia itu, berpindah ke kawasan selamat.


Pengarah Jabatan Penuntut Malaysia (MSD) di Indonesia, Datuk Dr Junaidy Abu Bakar berkata, setelah berada di Solo dan dipastikan keselamatan mereka, para pelajar terbabit bersama sekumpulan pelajar kedoktoran dari Universiti Negeri Surakarta (UNS) 11 Maret kemudiannya akan menyumbang khidmat sebagai sukarelawan membantu mangsa-mangsa bencana itu nanti.

Dr Junaidy berkata, para pelajar Pesantren Sirajul Mukhlasin itu merupakan pelajar persendirian dan keadaan mereka pada masa ini adalah selamat kerana kedudukan pesantren itu yang agak jauh dari Gunung Merapi.

Bagaimanapun, mereka tetap akan dipindahkan ke kawasan lebih selamat bagi menghindari bahaya kesan debu belerang gunung berapi itu selain memastikan mereka berada di kawasan yang mempunyai rangkaian perhubungan telefon secara terus menerus, katanya.

Dr Junaidy berkata, pelajar-pelajar Malaysia di Yogyakarta turut diletakkan dalam keadaan berjaga-jaga bagi menghadapi kesan bencana letusan Gunung Merapi itu serta untuk menjadi sukarelawan.

Status awas gunung, yang berada di perbatasan Provinsi Daerah Istimewa Yogyakarta (DIY) dan Jawa Tengah itu diumumkan Balai Penyelidikan dan Pengembangan Teknologi Kegunungapian (BPPTK) Yogyakarta pukul 6 pagi waktu tempatan hari ini.

Jumlah penduduk yang tinggal di kawasan rawan bencana itu dianggar berjumlah kira-kira 40,000 orang, yang tersebar di daerah Sleman (DIY), daerah Klaten, daerah Magelang dan daerah Boyolali (Jawa Tengah).

Peningkatan status Gunung Merapi itu dilakukan dengan berbagai pertimbangan, di antaranya peningkatan deformasi gunung yang telah mencapai 42 sentimeter setiap hari dengan gempa pelbagai fasa yang mencapai sekitar 500 kali.

Mengikut data yang direkodkan semalam, sehingga pukul 12 tengah hari, aktiviti seismik Gunung Merapi menunjukkan berlakunya 90 kali guguran bahan vulkanik, gempa pelbagai fasa (MP) 290 kali, gempa vulkanik dalam sebanyak tiga kali dan gempa vulkanik singkat sebanyak 36 kali.

Di daerah Sleman, pemindahan penduduk di kaki gunung itu dilakukan sejak pukul 7 pagi ini.

Pegawai Daerah Sleman Sri Purnomo meminta warganya untuk bersedia berpindah ke tempat yang selamat dan terus meningkatkan kewaspadaan.

Sementara itu, di Magelang, pihak berkuasa daerah memindahkan secara terhad warga di beberapa kawasan yang rawan terkena kesan letusan gunung berapi itu.

Dalam kejadian letusan Merapi yang terakhir pada pertengahan 2006, ia antara lain ditandai dengan semburan awan panas, luncuran lava pijar, dan hujan abu secara intensif.

Merapi tidak meletus seperti gunung berapi pada umumnya, namun berlaku letusan atau keluarnya magma dari perut gunung dengan cara meleleh turun sampai ke kakinya.


GUNUNG MERAPI BAKAL MELETUS: PENDUDUK MULA DIPINDAHKAN

PULUHAN trak digunakan untuk memindahkan penduduk yang tinggal berdekatan Gunung Merapi, ekoran amaran tahap tertinggi dikeluarkan oleh kerajaan Indonesia berhubung kemungkinan gunung itu akan meletus bila-bila masa sahaja.

Pemindahan pertama melibatkan 2,260 penduduk dari beberapa kawasan termasuk Sumberejo, Kaliurang Utara dan Kaliurang Selatan sedang dilaksanakan.

Pihak berkuasa meramalkan kawasan yang akan terlibat jika gunung itu meletus ialah sekitar empat kilometer persegi dari kawasan pergunungan itu. -singalutmetro


Galas: BN Salahguna Jentera Kerajaan

Pas mempersoalkan kewujudan jabatan kerajaan, pasukan tentera dan berpuluh-puluh bendera Barisan Nasional (BN) di kawasan perkampungan Orang Asli di pusat mengundi Pos Hua.

Penasihat Pilihan Raya Kecil DUN Datuk Wan Abdul Rahim mendakwa tindakan ini adalah serupa dengan menggunakan pelbagai jabatan kerajaan di Pilihan Raya Kecil DUN Manek Urai yang berpusat di Kuala Krai.

Menurutnya, Pas sendiri tidak menggunakan sebarang jentera Kerajaan Negeri dan bendera parti dalam usaha untuk memperkenalkan calon parti kepada masyarakat Orang Asli.

“Cuba anda lihat Dr Zulkefli sendiri tidak menggunakan logo Pas dalam lawatannya hari ini (semalam), tetapi pihak lawan lain pula ceritanya,” katanya ketika ditemui media, semalam.

Beliau turut mempersoalkan mengapa Jabatan Kemajuan Orang Asli (JKOA) dipergunakan untuk kepentingan politik BN, sedangkan Pas tidak menggunakan jentera kerajaan negeri Kelantan dalam berkempen.

Menurutnya, pihaknya tidak terkejut dengan penyalahgunaan ini kerana di pilihan raya yang lalu, BN turut menggunakan taktik yang sama dalam memancing undi.

“Sebagai contohnya di Kampung Ladui, JKOA sudah berkampung di sana hampir dua minggu, menyediakan makan minum, tempat tinggal dan sebagainya.

“Kononnya untuk mendapat undi bagi pihak BN, ini satu daripada tindakan oleh pihak lawan yang memperalatkan jabatan kerajaan untuk untuk mendapat undi,” katanya.

Menurutnya, kehadiran calon Pas telah memberikan gambaran kepada pengundi Orang Asli tentang peribadi bakal pemimpin mereka kerana calon tersebut hadir bersalaman dengan masyarakat.

“Kita sempat hadir dalam jamuan anjuran JKOA tersebut, Dr Zul sempat bersalam dengan pengundi dan juga petugas JKOA itu sendiri.

“Ada pihak yang bertanya mana calon BN? calon Pas sudah ada, oleh yang demikian kita yakin pengundi Orang Asli ini tahu parti mana yang mereka akan undi,” katanya. -SH


Umno peralat JHEOA kawal penempatan Orang Asal?

GUA MUSANG, 25 Okt: Umno kini hanya bergantung sepenuhnya kepada kaum Orang Asal bagi merealisasikan hasrat merampas Dun Galas pada pilihan raya kecil 4 November ini.

Keadaan itu terbukti apabila Umno dikatakan memperalatkan Jabatan Hal Ehwal Orang Asli (JHEOA) bagi mengawal hampir kesemua perkampungan masyarakat terbabit yang terletak di pedalaman Gua Musang.

Penasihat Jentera Pilihan raya Kecil Dun Galas, Datuk Wan Abdul Rahim Wan Abdullah berkata, perbuatan Umno memperalatkan JHEOA amat memalukan kerana ia berlaku pada kempen pilihan raya.

“Ini amat memalukan kerana sebelum ini JHEAO dikatakan hanya datang sekali sekala sahaja ke kawasan penempatan Orang Asal,” katanya ketika ditemui semasa mengikuti lawatan calon PAS, Dr Zulkefli Mohamed ke beberapa penempatan di Hau, 60 kilometer dari bandar Gua Musang, semalam.

Turut dilawati kampung rombongan calon PAS iaitu Galang, Gertas, Ladoi dan Eching. Ikut sama pada lawatan itu Pengarah Pilihanraya Kecil Dun Galas, Abdul Fatah Haron.

Kelihatan juga di kawasan itu pos tentera lengkap dengan kenderaan termasuk trak.

Wan Abdul Rahim yang juga anggota parlimen Kota Bharu berkata, hampir 20 pegawai dan kakitangan JHEOA difahamkan berada di Pos Hau sejak dua minggu lepas.

“Tindakan mereka tersebut kemungkinan untuk mengumpul dan menjalankan kempen bagi menawan hati Orang Asal.

“Ini satu tindakan yang boleh menghina masyarakat tersebut kerana sebelum ini seorang pemimpin masyarakat Orang Asal di kawasan tersebut, Pandak Panjang meminta semua parti politik tidak menjadikan penempatan mereka sebagai medan pertembungan parti yang bertanding.

“Namun apa yang kita lihat hari ini kesemua rumah penduduk di situ telah dipasang dua bendera iaitu bendera BN dan Umno. Ini menunjukkan mereka tidak mengendahkan larangan tersebut,” ujar beliau kesal.

Beliau juga berkata kedatangan rombongan PAS hanya sekadar untuk memperkenalkan calon dan bertanya khabar serta tidak membawa sehelai pun bendera parti atau risalah kempen.

Katanya, PAS akur dengan hasrat masyarakat Orang Asal di kawasan tersebut supaya tidak diperalatkan oleh mana-mana parti politik.

Mengenai penyalahgunaan kuasa oleh BN dalam siri kempen di Galas, Wan Abdul Rahim berkata ia satu penyelewengan yang sering berlaku di mana-mana sahaja pilihanraya kecil diadakan.

“Mereka bukan sahaja menggunakan jentera kerajaan, malah pelbagai lagi penyelewengan seperti perbelanjaan dan khidmat kakitangan jabatan semata-mata untuk kepentingan Umno.

“Saya tidak terkejut dengan penggunaan jentera kerajaan oleh BN kerana sebelum ini di Manek Urai di mana lebih 20 jabatan kerajaan persekutuan diperalatkan termasuk Jabatan Pembangunan Persekutan,” katanya.

Beliau juga menyelar tindakan segelintir pegawai dan kakitangan jabatan kerajaan pusat tanpa segan silu sanggup membawa bendera Umno dan BN ditampal di rumah dan musalla di penempatan Orang Asal. -harakahdaily


[Bergambar] Bas Bawa Siswa UIAM Terbalik, 17 Cedera

Gua Musang: Seramai 17 daripada 41 pelajar Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) cedera apabila bas dinaiki mereka terbabas sebelum terbalik di Kilometer 16, Jalan Gua Musang-Kuala Lipis, dekat Kampung Lepan Jaya di sini, pagi semalam.

Semua pelajar yang cedera dalam kemalangan jam 1.45 pagi itu dihantar ke Hospital Gua Musang (HGM).

Seorang saksi, Razali Yusoff, 54, berkata kejadian itu berlaku ketika bas berkenaan sedang dalam perjalanan pulang ke Nilai, Negeri Sembilan selepas menghadiri program di Kota Bharu, Kelantan.

Razali dalam perjalanan pulang ke Rantau Panjang selepas mengikuti Perhimpunan Agung UMNO di Kuala Lumpur melihat bas itu dalam keadaan tidak terkawal sebelum terbalik di tepi jalan.

“Saya bersama rakan membantu mangsa keluar dari dan menghubungi balai bomba berhampiran kerana ramai yang terperangkap dalam bas,” katanya.

Sementara itu, Pegawai Penjaga Balai Bomba dan Penyelamat Gua Musang, Che Rosli Che Sulaiman, berkata pihaknya menerima panggilan pada jam 1.45 pagi.

“Kami mengambil masa sejam untuk mengeluarkan mangsa terbabit, bagaimanapun tiada kemalangan jiwa berlaku ketika kejadian,” katanya. -BH

Foto ehsan Topeng Perak[Video] Lauren Booth Peluk Islam, Berhasrat Ajar Abg Iparnya Tony Blair Tentang Islam Sebenar

Adik ipar Blair peluk Islam

LONDON: Adik ipar bekas perdana menteri Britain Tony Blair yang juga penyiar dan wartawan Lauren Booth, 43, mengumumkan beliau memeluk Islam enam minggu lalu selepas mendapat hidayah.

Lauren, adik tiri kepada isteri Blair, Cherry, berkata beliau kini memakai hijab ketika keluar rumah, bersolat lima kali sehari dan pergi ke masjid setiap kali mempunyai kesempatan.

“Saya tidak lagi makan daging babi atau minum arak. Saya juga membaca al-Quran setiap hari dan kini sudah sampai ke halaman 60. Sudah 45 hari saya tidak meneguk arak, paling lama dalam tempoh 25 tahun.

“Ajaibnya, sejak memeluk Islam saya langsung tidak teringin menyentuh arak, sedangkan sebelum ini saya akan minum sekurang-kurangnya dua gelas setiap hari,” katanya yang dipetik akhbar Daily Mail.

Lauren berkata beliau memperoleh ‘pengalaman suci’ ketika mengunjungi Masjid Fatimah al-Masumeh, yang menempatkan makam Fatimah al-Masumeh, adik Imam Reza, imam kelapan penganut Syiah daripada keturunan Saidina Ali, di Qom.

“Tiba-tiba saja saya berasa tenang dan gembira. Sejurus tiba di Britain, saya terus mengambil keputusan memeluk Islam,” katanya.

Mengenai kemungkinan untuk memakai burqa atau penutup muka, Lauren tidak menafikan akan berbuat demikian pada masa depan.

“Siapa tahu ke arah mana dan hala tuju mana Islam akan membawa saya seterusnya?” katanya.

Lauren sebelum ini diketahui sebagai seorang yang bersimpati dengan Islam dan menghabiskan banyak masa bertugas di Palestin.

“Saya kagum dengan keteguhan dan keindahan agama ini,” katanya apabila ditanya mengenai Islam. – Agensi


Report: Blair’s sister-in-law converts to Islam
By JONNY PAUL
10/25/2010 05:12

Lauren Booth, employee of Iranian Press TV awarded diplomatic status by Hamas, wishes to educate former UK prime minister on true Islam.

LONDON – The sister-in-law of Quartet envoy and former British prime minister Tony Blair has reportedly converted to Islam after “a holy experience” while on a visit to Iran.

Anti-Israel activist and journalist Lauren Booth said she made the decision after visiting the Fatima al-Masumeh Shrine in Qom, the second most holy city in Iran after Mashhad, leading her to convert immediately on returning to the UK.

“It was a Tuesday evening and I sat down and felt this shot of spiritual morphine, just absolute bliss and joy,” she told The Mail on Sunday newspaper.

The 43-year-old activist, a presenter for the Iranian news channel Press TV who was given a Palestinian diplomatic status by Hamas leader Ismail Haniyeh in 2008, said she now covers her head with a hijab when she leaves the house and prays five times daily. She also refused to rule out wearing a burka.

“Now I don’t eat pork and I read the Koran every day; I’m on page 60,” she claimed.

Booth also said she visits her local mosque when she can and has given up drinking.

“I also haven’t had a drink in 45 days, the longest period in 25 years. The strange thing is that since I decided to convert I haven’t wanted to touch alcohol, and I was someone who craved a glass of wine or two at the end of a day,” Booth told the Mail.

Booth also said that she had always been “sympathetic” to Islam.

“I was always impressed with the strength and comfort it gave,” she said.

The activist said she hoped her conversion would have an impact on Blair helping him to change his presumptions about Islam.

On a visit to Gaza in 2008, Booth compared Gaza to a “concentration camp” and a “humanitarian crisis on the scale of Darfur.”

Speaking on Press TV after her visit, Booth dismissed descriptions of Gaza as a prison.

“I want to say thank you for using the word ‘concentration camp’ because the word ‘prison’ has been applied in the last few years and that’s a lie. In a prison you get three meals a day, a nourishing diet, visits from outsiders and some hobbies and rehabilitation and a date for your release,” she said.

A few days before the interview, a picture of Booth shopping in a well-stocked grocery store in Gaza was published.

In August, Britain’s media regulator ruled a Press TV program on the May 31 Gaza flotilla raid presented by Booth breached broadcasting code rules on impartiality.

According to the independent regulator and competition authority for the UK communications industries, known as Ofcom, the program began with a pro-Palestinian song and anti-Israel images, featured an array of recorded and live interviews with similar views and included descriptions of the incident such as “barbaric” and “massacre.”

Presenting a program titled Remember Palestine on the Iranian channel Booth said: “Israeli commandos committed a massacre of innocent civilians sailing aid ships to the besieged Gaza Strip... This was obviously a barbarous attack on civilians... As Turkey buries its murdered citizens...

the brave men and women on the ships in one move have shifted world opinion against Israeli apartheid.” Ofcom ruled that the program was one-sided and failed to offer alternative views.

In 2003, British journalist Yvonne Ridley converted to Islam following her kidnapping at the hands of the Taliban in Afghanistan in 2001.

Also an anti-Israel activist and Press TV presenter, the 51-yearold Respect Party member declared the party “Zionistfree” in 2006 and described Israel as “that disgusting little watchdog of America that is festering in the Middle East.”

“If there was any Zionism in the Respect Party they would be hunted down and kicked out.

We have no time for Zionists,” Ridley said. -jpost
Ulasan GB

Demikianlah, apabila barat menghentam Islam, menghentam Iran, akhirnya Allah menterbalikkan suasana apabila Allah mencurahkan hidayahNya kepada sesiapa yang dipilihNya, seorang yang terkenal dari warga Barat sendiri memeluk Islam setelah mengunjungi Masjid Fatimah al-Masumeh di Iran.

Hal ini berlaku di dalam sejarah Islam dimana penentang-penentang Islam yang lantang akhirnya memeluk Islam seperti Umar Al-Khattab yang dulunya ingin membunuh Rasulullah, tetapi akhirnya berteleku mengucap dua kalimah syahadah sehinggalah beliau menjadi khalifah umat Islam ternama.
Tindakan Penguatkuasa Majlis Perbandaran Alor Gajah Biadab - Peniaga

Seksa kena saman

Perniaga dakwa pelanggan takut singgah di Pasar Awam Alor Gajah

ALOR GAJAH: Perniagaan di Pasar Awam Alor Gajah didakwa kian malap apabila banyak peniaga dan pelanggan menjauhinya angkara tidak tahan dengan ketegasan penguat kuasa Majlis Perbandaran Alor Gajah (MPAG) yang mengeluarkan saman tanpa timbang rasa.

Tindakan tegas MPAG yang tidak memberi muka kepada pesalah letak kenderaan turut dirasai 40 peniaga di pasar berkenaan sejak dua bulan lalu meskipun kesalahan kecil lazimnya boleh diselesaikan menerusi notis amaran.

Kira-kira 40 peniaga pasar di pekan Alor Gajah, yang ditemui Berita Harian mengaku kecewa dengan tindakan penguat kuasa MPAG yang kerap mengeluarkan notis saman atas kesalahan kecil sejak kebelakangan ini.

Ada peniaga tidak puas hati dengan sikap kasar segelintir pegawai penguat kuasa MPAG yang bersikap biadab, termasuk menghamburkan kata-kata kesat terhadap mereka.

Akibat tertekan dengan saman setiap bulan itu, mereka kini menuntut kerajaan negeri campur tangan menasihati pegawai MPAG supaya lebih berhemah ketika menjalankan tugas.

Peniaga, Leong Mei Wah, 47, berkata, dia disaman anggota penguat kuasa MPAG atas kesalahan meletakkan barang jualan di luar kawasan tapak perniagaan sehingga menghalang laluan.

"Saya memang keliru dengan peraturan MPAG kerana dalam satu perjumpaan membabitkan peniaga dan MPAG tidak lama dulu, kami dimaklumkan kawasan dibenarkan untuk meletak barang.

“Saya letak bekas ini dekat sini sebab saya berniaga setiap hari, sukar sekiranya saya hendak membawa barang pulang setiap hari dan sehingga kini sudah dua saman saya terima, satu pada bulan lalu dan satu dalam bulan ini," katanya.

“Peniaga disaman antara RM50 hingga RM250, iaitu sama dengan purata keuntungan harian, kalau saman ini berlarutan, mana kami boleh tahan sebab setiap kali mereka menyerbu ke sini, ada pelanggan pun lari sebab tak gemar melihat gelagat kasar mereka," katanya.

Rakannya, Ng Swee Hun, 40, berkata, pendapatannya kini merosot sehingga 70 peratus angkara mengumpul wang untuk menyelesaikan pelbagai bayaran kompaun.

“Setiap hari mereka tekan kami dengan saman, kalau selalu begini bagaimana kami mahu cari makan, duit berniaga habis bayar saman, bukan peniaga saja disaman, sebaliknya pelanggan yang tengah beli barang turut terkejut apabila kenderaan mereka disaman," katanya.

Peniaga buah-buahan, Muhammad Ridzuan Rosman, 20, berkata, dia menerima 14 saman dalam bulan ini dan menahan telinga mendengar kata-kata kesat daripada anggota penguat kuasa ketika menyaman.

“Pasar ini semakin lengang kerana pelanggan juga seolah-olah takut ke sini kerana bimbang kenderaan mereka disaman, walhal tempat kereta amat terhad, penduduk semakin bertambah.

"MPAG tidak langsung bersikap properniagaan, sedangkan hasil cukai dikutip, ini jelas berlawanan dengan dasar kerajaan yang mengutamakan kebajikan rakyat,'' katanya. -BH


Pembangkang bela peniaga Pasar Alor Gajah

ALOR GAJAH - Rasa tidak puas hati sekumpulan peniaga Pasar Alor Gajah, dekat sini berikutan tindakan anggota penguat kuasa Majlis Perbandaran Alor Gajah (MPAG) mengeluarkan saman turut mendapat perhatian pemimpin pembangkang.

Timbalan Pesuruhjaya Pas Melaka, Adli Zahari berkata, isu itu sebenarnya sudah wujud sejak bermulanya operasi menaik taraf perhentian bas di pekan berkenaan.

Akibatnya, katanya, ia menyebabkan perniagaan di pasar berkenaan terjejas.

Beliau yang turun padang selepas mendapat aduan daripada peniaga meminta MPAG bertolak ansur dengan peniaga selepas banyak kawasan sekitar pasar berkenaan ditutup untuk operasi naik taraf perhentian bas.

Katanya, tindakan saman itu mengakibatkan pendapatan peniaga terjejas sehingga 50 peratus kerana kurangnya pelanggan akibat kesukaran tempat meletak kereta.

“Kalau kita tengok hari ini pun, pasar ini lengang saja dan tidak ada orang hendak datang disebabkan mereka takut kenderaan mereka disaman. Sedangkan tempat meletakkan kereta menjadi masalah dan MPAG perlu ambil kira faktor ini," katanya.

Beliau berkata, adalah tidak masuk akal apabila anggota penguat kuasa sanggup mengeluarkan saman atas nama ‘tuan punya kereta sorong’ dan menyelitkan surat saman berkenaan di tepi kereta sorong, sedangkan peniaga tidak menjalankan perniagaan pada hari itu.

“Ini menjadi kebimba-ngan apabila nanti muncul pula ‘tuan punya bakul, tuan punya sayur’ dan ini bagi saya sudah melampau. Malah ada antara peniaga yang disaman pada tarikh mereka menjelaskan bayaran saman sebelumnya dan ini mewujudkan diskriminasi terhadap peniaga," katanya.

Ketua Pemuda DAP Negeri Melaka, Tey Kok Kiew pula menyifatkan sikap segelintir anggota penguat kuasa MPAG menggunakan bahasa kesat terhadap peniaga seperti ‘binatang’ dan ‘anjing’ adalah tidak bermoral dan tidak bertamadun.

“Kompaun dikeluarkan pihak majlis adalah satu kos yang tinggi bagi peniaga ditambah pula dengan hasil perniagaan yang terjejas teruk apabila pengguna semakin kurang untuk datang membeli barang di pasar ini.

“Saya berharap Yang di-Pertua MPAG dapat membuat satu sesi dialog dengan peniaga supaya dapat menjelaskan kepada mereka perkara yang sebenar agar mereka dapat menjalankan perniagaan dengan selesa dan tidak memberi tekanan kepada mereka,” katanya ketika ditemui di pasar berkenaan.-SH


Helmi Jugak Nama Tunangnya, Akan Tetap Tunggu Sakinah Pulang

Tunang sanggup tunggu Sakinah pulang

POKOK SENA: Tunang Siti Sakinah Ismail, 25, bakal pengantin yang hilang sejak 16 Oktober lalu tidak berputus asa dan bercadang meneruskan perkahwinan sekembalinya gadis itu ke pangkuan keluarganya.

Helmi Afendi Aris, 24, berkata dia sanggup menunggu kepulangan Siti Sakinah dan tidak akan memutuskan pertunangan kerana percaya gadis itu akan kembali untuk meneruskan perkahwinan mereka seperti dirancang.

“Saya percaya masalah ini akan berakhir dalam tempoh terdekat dan turut membantu saudara maranya mencari di beberapa lokasi tertentu,” katanya di rumah bakal ibu mentuanya, di kampung Kolam, di sini, semalam.

Helmi yang menetap di Kuala Sanglang, Perlis, datang ke rumah tunangnya untuk mengikuti perkembangan terbaru Siti Sakinah.

Beliau menyifatkan kehilangan tunangnya itu sesuatu yang tidak diduga dan menyedihkan, selain mengganggu emosi keluarga mereka.

Katanya, pertunangan mereka atas pilihan keluarga kedua-dua pihak dan dia bersetuju dengan pilihan itu.

“Kami mengikat tali pertunangan selepas berkenalan seminggu.
“Sepanjang pertunangan semuanya lancar, kami tidak pernah bergaduh, malah dia sentiasa baik serta gembira menunggu hari bahagia selain membuat persiapan sewajarnya,” katanya. -BH

Ulasan GB

Hanya kebetulan, tunang bakal pengantin yang dilarikan bernama Helmi. Kes pertama ialah kes Rozaliya di Kemaman dengan pasangannya Mohd Helmi Mohd Noor, 24.Pengawal Tidur Sebabkan 12 Bas Expres Budaya Hangus

Kota Baharu – Gara-gara pengawal keselamatan didakwa tertidur, 12 buah bas Ekspres Budaya milik Syarikat Transline Express Sdn. Bhd. bernilai RM2.6 juta musnah dijilat api di depot menempatkan bengkel dan tempat menyimpan bas di Panji, Pengkalan Chepa dekat sini semalam.

Dalam kejadian pada pukul 12 tengah malam kelmarin, kesemua bas tersebut yang disusun berdekatan di salah satu sudut di depot tersebut hangus sama sekali.

Ketua Balai Bomba Pengkalan Chepa, Saipu Bhari Mohd. Noor (gambar kecil) berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan daripada orang awam pada pukul 12.32 tengah malam kerana pengawal yang bertugas menjaga depot itu semasa kejadian didakwa tertidur.

Menurut Saipu, pihaknya menghantar sebuah jentera bersama lima anggota ke tempat kejadian sebelum tiba di lokasi tiga minit kemudian kerana kedudukan balai bomba dan depot bas itu hanya dalam jarak dua kilometer. -kosmo

Berita sebelum ini:

[Video] 12 Ekspres Budaya Terbakar Malam Tadi, Kerugian RM6juta

UMNO Berdepan Dengan Cah Keting Di Galas

Hapuskan budaya ‘cah keting’, kata Khairy

GUA MUSANG, 24 Okt — Pergerakan Pemuda Umno hari ini meminta agar budaya “cah keting” atau cantas-mencantas dihapuskan dan berharap ia tidak akan berlaku pada kempen pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas.

Ketuanya, Khairy Jamaluddin (gambar) berkata budaya itu yang sering dikaitkan dengan Umno Kelantan, perlu dihapuskan segera kerana ia berupaya merosakkan imej parti dan Barisan Nasional (BN).

“Saya dapat jaminan daripada Ketua Pemuda Gua Musang Bazlan Baharuddin bahawa Pemuda akan sokong siapa sahaja calon mewakili BN untuk pilihan raya kali ini, dan tidak mahu budaya cah keting dipraktikkan,” katanya kepada pemberita pada majlis pelancaran Projek Perumahan Rakyat di sini hari ini.

Pilihan raya kecil itu diadakan berikutan kematian penyandangnya Chek Hashim Sulaima, 46, dari parti PAS, yang meninggal dunia akibat barah usus pada 27 Sept lepas.

Setiausaha Umno Bahagian Gua Musang Abdul Aziz Yusof, 49, telah dinamakan sebagai calon BN bagi pilihan raya kecil yang akan berlangsung pada 4 Nov depan.

Dalam perkembangan lain, Khairy berkata Pemuda akan menggerakkan jenteranya dengan lebih aktif bagi menarik pengundi muda menyokong BN menerusi pendekatan isu tempatan, berbanding “serangan peribadi” terhadap calon pembangkang.

Bagaimanapun, beliau berkata Pemuda akan sentiasa memantau ceramah parti lawan bagi mengenal pasti bentuk serangan peribadi terhadap calon BN, selain melihat sama ada janji mereka kepada rakyat di Kelantan telah ditunaikan atau tidak. — Bernama

Ulasan GB

Hanya beberapa jam calon BN untuk Galas diumumkan, Ketua Pemuda UMNO meminta supaya budaya “cah keting” atau cantas-mencantas dihapuskan dan berharap ia tidak akan berlaku pada kempen pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas.

Ia seperti satu respons dari pemerhatian Khairy terhadap apa yang berlaku di Galas.

Apatah lagi "permintaan" itu dibuat secara terbuka. Maka dengan sendirinya orang semua sudah boleh membuat kesimpulan, memang sah cah keting berlaku di sana.

Bila melihat kepada calon BN yang dikemukakan untuk Galas, setiap orang termasuk dari kalangan UMNO bersetuju cah keting itu tak dapat dielakkan.


Jemaah Dibenar Menggunakan Tren Al-Mashair Hanya Pada Hari Al-Tarwiyah

Jemaah Dibenar Menggunakan Tren Al-Mashair Hanya Pada Hari Al-Tarwiyah

MEKAH, 24 Okt - Jemaah haji hanya dibenar menggunakan tren Al-Mashair pada hari "Al-Tarwiyah," hari jemaah menunaikan ibadah korban, kata pembantu di Kementerian Haji Dr Sahal Al-Saban.

Dr Sahal yang dipetik akhbar tempatan, Saudi Gazette hari ini berkata tren itu hanya boleh diguna oleh kumpulan sasar termasuk jemaah tempatan dan mereka yang datang dari Gulf Cooperation Council (GCC) dan mereka yang menggunakan jalan darat apabila turun dari Bukit Arafat ke Muzdalifa.

Saudi Gazette berkata berdasarkan laporan akhbar Al-Madina penggunaan tren itu dijangka mengurangkan jumlah kenderaan yang menghala ke tempat ibadat suci itu.

Ia berkata hanya mereka yang mempunyai permit haji yang sah akan dibenar memasuki stesen tren dan kawasan yang menghubungkannya.

Sementara itu, Kementerian Haji meluluskan 25 kawasan baru untuk syarikat jemaah haji yang terpaksa berpindah bagi memberi laluan untuk tren itu. Kesemua syarikat berkenaan menawarkan perkhidmatan kepada jemaah tempatan.

Dr Sahal berkata stesen tren di kem jemaah tempatan telah siap. -- BERNAMA


All pilgrims to use Haj train on Al-Tarwiyah Day

MAKKAH: All pilgrims will be allowed to use the "Al-Mashair Train" only on the day of "Al-Tarwiyah", the day when pilgrims sacrifice animals, according to Dr. Sahal Al-Saban, Assistant Undersecretary for Haj Affairs at the Ministry of Haj.

When pilgrims descend from Mount Arafat to Muzdalifa, the train will then only be used by targeted groups, including domestic pilgrims and those coming from Gulf Cooperation Council (GCC) states and traveling by land, according to a report in Al-Madina newspaper. He said the train is expected to significantly reduce the number of cars heading to the holy shrines. Only those with authorized Haj permits will be allowed to enter the stations and adjoining areas. Meanwhile, the Ministry of Haj has approved 25 new locations for Haj pilgrim firms that were forced to move to make way for the Holy Sites Train. The firms all serve domestic pilgrims.

Al-Saban said that Holy Sites Train stations at domestic pilgrim Haj camps were ready.

"The projects which pilgrims will be able to use in this year's Haj are the train and shuttle trips serving Turkish pilgrims and pilgrims coming from Europe, Australia, America and Asia," he said. Al-Saban added that 750,000 pilgrims will be transported by the SR320 million shuttles, up from 500,000 in last year's Haj.

© The Saudi Gazette 2010


Kes Adukataruna Hari Kedua: Mahkamah Bersidang Semula 30 Nov - 2 Dis

Saksi cam bahan bukti

SEREMBAN – Perbicaraan hari kedua kes penulis blog yang didakwa menghina institusi kesultanan Johor, Mahkamah Sesyen semalam, memanggil dua lagi saksi pendakwaan.

Saksi ketiga, Inspektor Siasatan Unit Keselamatan Siber, Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman, Inspektor Mohd Faizal Zainal, 28, dan Ketua Siasatan, Bahagian Siasatan Jenayah Komersial Negeri Sembilan, Asistan Suprintendan Mazlan Nordin, 36, sebagai saksi keempat.

Kedua-dua saksi diminta mengecam bahan bukti yang dirampas ketika serbuan pihak polis ke lokasi perbuatan menghina kesultanan Johor dilakukan.

Semua bahan bukti yang dirampas adalah peralatan komputer riba dan perisian jalur lebar yang digunakan tertuduh ketika melakukan perbuatan terbabit.

Khairulizam Abdul Ghani, 29, yang juga juruteknik komputer didakwa memuat naik secara sedar beberapa ayat menghina institusi kesultanan Johor dalam blognya.

Tertuduh didakwa melakukan perbuatan itu antara jam 7.25 dan 9.05 malam, pada 22 Januari lalu di Rumah Rakyat Panchor, Paroi, dekat sini.

Pihak pendakwaan diwakili Timbalan Pendakwa Raya, Mahmud Abdullah dan Khairulizam diwakili peguam bela Mohd Radzlan Jalaludin.

Hakim Amran Jantan menetapkan mahkamah bersidang semula 30 November dan 1 hingga 2 Disember ini.