28 Ogo 2013

Akhbar NYT Siar Iklan Memfitnah Ikhwanul Muslimin

Satu kelompok rakyat Mesir yang anti Ikhwanul Muslimin pada Sabtu lalu telah memasang iklan satu halaman penuh di surat khabar AS New York Times (NYT). Iklan itu berisi tuduhan kononnya Ikhwan didukung oleh al-Qaidah dan bertanggung jawab ke atas serangan terhadap individu, gereja-gereja dan lembaga-lembaga publik yang ada di Mesir.

Dalam iklan tersebut, kelompok yang menamakan dirinya “Mesir Amerika untuk Keadilan” meminta para pembaca NYT untuk bergabung dengan mereka dalam meminta pemerintah AS untuk mengakui bahawa tidak ada demonstrasi aman yang dilakukan Ikhwan di Mesir.

Iklan itu juga menuduh gerakan Islam Ikhwan menyerang lebih dari 90 gereja dan lembaga-lembaga awam dan menyalahkan mereka atas pembunuhan individu yang tidak bersalah dan tidak bersenjata. Iklan tersebut juga menyatakan bahawa partai politik Hamas Palestin adalah sebuah cabang dari Ikhwanul Muslimin.

Iklan tersebut kemudian meminta perhatian para pembaca bahawa fakta yang ada adalah Hamas telah dicap sebagai organisasi teroris oleh Kementerian Luar Negeri AS.

Namun juru bicara parti kebebasan dan keadilan Ikhwan menyatakan bahawa isi iklan yang ada surat khabar NYT merupakan pembohongan yang nyata.

“Tuduhan itu hanyalah kebohongan belaka,” kata Tariq Mursi, seorang juru bicara untuk Parti Kebebasan dan Keadilan Ikhwanul Muslimin kepada Al Arabiya Inggeris.

“Gambar yang digunakan mereka adalah dari revolusi 25 Januari. Semua orang tahu Ikhwanul Muslimin dan sejarah terhormat mereka,” tambah Mursi.

“Saya percaya penerbitan ini dipimpin oleh kelompok AS untuk menghasut kebencian, permusuhan dan kekerasan di antara warga Mesir,” ujarnya.

[TERBONGKAR] AS Dalang Penggulingan Dr.Mursi!


Washington - Amerika Syarikat (AS) akhirnya membuat pengakuan menerusi majalah The Week bahawa mereka berkomplot dalam rampasan kuasa tentera ke atas bekas Presiden Mesir digulingkan, Mohammed Mursi.

Dipetik laporan AP, majalah yang turut memaparkan gambar Jeneral Abdul Fatah Al-Sisi Al-Sisi dengan tajuk “Our Man in Cairo - Should US cut off aid to Egypt military?” itu turut menyiarkan kenyataan AS menyokong tentera walaupun sebelum ini mereka tidak mengiktiraf penggulingan Mursi secara rasmi.

AS yang merupakan dalang di sebalik pergolakan di Mesir kini dilihat cuba berselindung di sebalik gesaan supaya Mursi dibebaskan.

Sebelum ini, Washington turut mengenakan tekanan ke atas Mursi supaya membawa pembaharuan dalam sektor dan sistem demokrasi selepas pelantikan beliau pada tahun lalu

Dalam satu kenyataan lain, jurucakap Jabatan Negara AS, Jen Psaki memaklumkan mereka menghormati keputusan mahkamah membebaskan bekas Presiden Hosni Mubarak yang turut menerima sokongan kuat AS sepanjang 30 tahun pemerintahannya.

[KES TERUK] Berapa Ramaikah Penjenayah Yang Ada Dalam PDRM?


Peragut rupanya adalah anggota polis?

"Akhbar The Sun melaporkan satu kes ragut yang dilakukan oleh 2 orang anggota polis dari Balai Polis Kelana Jaya yang telah meragut rantai leher seorang wanita.

Motosikal yang digunakan anggota polis berkenaan yang dilanggar oleh orang awam menjadi bukti kes ragut tersebut. Kerana nila setitik, rosak susu sebelanga.

PETALING JAYA (Aug 26, 2013): Saravanan Batumalai had the shock of his life hours after ramming his car into a motorcycle used by two snatch thieves last month: they were off-duty policemen.

The first indication that they were men in blue came when he called 999 after the incident at 12.15pm on July 3 and a police patrol car arrived, only to have the policemen confirm that the motorcycle belonged to the Kelana Jaya police station.

When Saravanan went to the police station to make a report, the investigating officer called in two policemen who turned out to be the ones who had tried to snatch the gold necklace of a woman walking along the road outside his workplace in Taman Mayang, Petaling Jaya. ?

One had been riding the motorcycle while the other was his pillion.

The drama unfolded just after noon that day when the 27-year-old was in his car outside his workplace and saw two men on a motorcycle snatching a woman's necklace.

"I immediately sped up and rammed into their motorbike and both of them fell," Saravanan told theSun today.

One of the thieves got up and fled while the other tried to speed away on the damaged the motorbike and both of them fell," Saravanan told theSun today.

One of the thieves got up and fled while the other tried to speed away on the damaged motorcycle.

Saravanan rammed the motorcycle again, making the thief fall and pinning the machine under the front wheel of his car.

The thief retaliated by throwing stones in Saravanan's direction, missing him but damaging his car further with the windscreen shattered and side dented.

But that was not the end.

"He then took out a knife and lunged at me, pulling off my gold chain, and ran away. I retrieved a gold locket from the ground later which must have been from the woman's necklace," he said, adding that the woman left the scene almost immediately.

Saravanan did not pursue the man because he was armed.

Subsequently, he followed the two policemen who arrived at the scene in their patrol car to the police station at 2pm, where it was confirmed that the two-wheeler belonged to the police after inspection of its chassis number.

It was also revealed that it had been fitted with false number plates.

After a two-hour wait, Inspector Hasbullah asked him to make a statement.

"He called for two men to be brought in. They were the two snatch thieves and I told him so," he said.

One of the patrolmen later told him the duo were policemen.

Saravanan then made a report at the Petaling Jaya police station.

On July 19, Saravanan was called to attend an identification parade where he identified the two cops.

However, after that, he was not contacted by anyone until Sunday, when Inspector Hasbullah called to arrange for him to record another statement.

Saravanan has paid a heavy price for his actions – he had already spent RM3,800 to repair his car bumper and replace its windscreen with other repairs costing an estimated RM4,000.

Selangor Acting Chief Police Officer Datuk A. Thaiveegan has asked Petaling Jaya OCPD ACP Arjunaidi Mohamed for a detailed report on the case.


-->http://www.thesundaily.my/news/807326


ULASAN GB

Begitulah kisahnya dimana rupa-rupanya di dalam pasukan polis itu terdapat penjenayah yang merbahaya!

Sebelum ini pernah dilaporkan pada perbicaraan kes polis yang menembak Suwazdi dan Azman di mahkamah Terengganu, seorang anggota polis mengaku tak pernah solat dan polis itu mengaku dia seorang peminum arak. Baca di SINI

Lepas itu ada kes polis merogol pelajar di dalam balai polis. Semasa itu GB pernah ulas begini:

Semakin banyak kita temui kisah polis merompak, mengugut, membunuh, merogol dan melakukan hal-hal mengejutkan yang menyebabkan jenayah terus berleluasa kerana ia dilakukan oleh orang yang ada pistol...

Dalam balai polis pun boleh berlaku kejadian rogol. Apakah ini juga bererti perempuan jangan dekati balai polis?

Atau semua balai polis perlu letak signboard besar-besar, "KAMI JAMIN TIADA PEROGOL & PENJENAYAH DISINI!" supaya orangramai berani ke Balai Polis?


Lepas itu ada kes 2 polis jadi Pak Sanggup kepada VIP untuk membunuh Altantuya.

Sekarang ada kes polis jadi peragut, anehnya dua orang menaiki sebuah motosikal, bererti dilakukan secara bekerjasama/berkumpulan.

Betul-betul PDRM sudah hanyir dan perlu dibersihkan. Apabila dicadangkan supaya ICPMC dilaksanan untuk memperkasakan semula nama PDRM, ada pihak terutama yang berjawatan tinggi di dalam pasukan polis sendiri berhelah menyatakan undang-undangt sedia ada sudah cukup untuk mengawal polis.

Hukum kebenaran dan keadilan akan tetap berjalan, selagi ICPMC yang dituntut oleh rakyat tidak dilaksanakan, jenayah dikalangan anggota polis akan terus terdedah.

Menteri KDN dan KPN perlu dipertanggungjawabkan. .

Kes Altantuya Cemarkan Imej Malaysia, Sanggupkan Najib Pohon Maaf Kepada Mongolia?


Datuk Seri Najib Razak perlu memohon maaf kepada keluarga mendiang Altantuya Shaariibu dan Kerajaan Mongolia ekoran kegagalan institusi kehakiman Malaysia menyelesaikan kes pembunuhan model kelahiran negara itu.

Ahli Majlis Pimpinan Pusat KEADILAN, Azan Ismail berkata, Perdana Menteri kena bertanggungjawab kerana kes pembunuhan itu melibatkan rakyat negara luar.

altantuya_najib“Sebagai Perdana Menteri, Najib perlu bertanggungjawab. Jika gagal, sudah pasti imej Malaysia akan tercalar sekaligus mengundang persepsi negatif terhadap jaminan keselamatan dan kelemahan penghakiman di negara ini,” tegasnya menyarankan Kerajaan Malaysia mencontohi penanggungjawaban seperti Kerajaan Britain.

Beliau merujuk tindakan Perdana Menteri Britain, David Cameron yang memohon maaf secara terbuka kepada Ashraf Rossli, 20, pelajar Malaysia yang dipukul dan dirompak di London pada 2011.

“Jika Najib takut, biar sahaja (Tan Sri) Muhyiddin Yasin menggalas tanggungjawab itu,” ujar Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bandar itu ketika dihubungi.

Tegas Azan, keperluan tersebut penting bagi menjamin hubungan antara kedua-dua negara.

“Beranikah beliau berdepan dengan keluarga mendiang dan memohon maaf kerana kejadian itu berlaku di Malaysia?” soalnya.

Beliau menambah, berjiwa besarlah Najib jika sanggup mengaku salah atas apa yang berlaku terhadap warga Mongolia itu. -KD

Tentera Mesir Terdesak Mahu Haramkan Ikhwan Muslimin, Guna Ulamak Upahan Keluar Fatwa


Kaherah - Kemelut politik antara Ikhwanul Muslimin (IM) dan tentera di Mesir, memasuki babak baru. Gelanggang konfrontasi kedua pihak kini berjalan lebih sistematik.

Tentera Mesir mencanangkan propaganda perang terhadap IM dan pendukung Presiden yang digulingkan Muhammad Mursi, pascapertentangan faksi Islam terbesar di Timur Sementara itu. Pihak tentera telah sedia maklum bahawa, perlawanan terhadap rejim sementara belum mencapai titik puncaknya.

Pemburuan terhadap tokoh penting IM, tidak menjamin ketegangan politik akan berakhir. Apalagi tamat. New York Times menyatakan, pihak tentera telah mula menebarkan jala politiknya ke kelompok umat Islam yang jahil dan anti-Mursi.

Dalam analisisnya, New York Times menyatakan Panglima Tentera Abdel Fattah el-Sisi memberikan "senjata politik" kepada cendikiawan Muslim untuk "membunuh" fahaman dan bawaan politik IM. Pihak tentera meminta ulama upahan untuk memberi fatwa haram melawan pemerintah dan komandan keselamatan negara yang diketuai pihak tentera.

Surat khabar ternama menemukan banyak tayangan mirip iklan yang dibuat dalam bentuk tayangan agama di semua saluran television Mesir, dengan menampilkan tokoh agama dan ulama. Anehnya, tayangan tersebut menempatkan Jabatan Tentera sebagai sponsor

. "Mereka (IM dan Mursi) adalah pengganas. Mereka tidak dihormati di sini," kata Salem Abdel Galil, Isnin (26/8).

Abdel Galil adalah bekas pegawai kerajaan yang mengurusi persoalan agama dan rumah ibadah ketika Husni Mubarak menjawat jawatan sebagai presiden. Kenyataan tokoh agama senior ini mengimbangi desakan IM tentang perlawanan rakyat Mesir terhadap rejim sementara.

IM bagi Abdul Galil adalah kumpulan pemaksa di dalam budaya keberagaman di Mesir. "Jika mereka tetap seperti ini, mereka tidak dapat diterima. Kita tetap harus menggunakan akal dan logik," katanya.

Di dalam perkembangan berkaitan, tiga orang pemimpin tertinggi Ikhwanul Muslimin menolak semua dakwaan yang dituduhkan oleh pemerintahan sementara Mesir. Muhammad Badie, Khairat el-Sahter dan Rashad Bayoumy melakukan aksi boikot menolak perbicaraan terhadap ketiganya yang dijadualkan pada Ahad lalu (25/8).

Pejabat berita rasmi di Ibu Kota Kaherah, MENA, meyatakan ketiga-tiganya menentang dan mendakwa tidak bersalah ke atas semua tuduhan jezim Perdana Menteri interim Hazeem el-Beblawi. Ketiga-tiganya kini berdepan dengan hukuman penjara kerana didakwa rejim sementara sebagai dalang rusuhan.

Badie menjadi target utama untuk dipenjarakan. Pucuk pimpinan Ikhwanul Muslimin ini telah diburu tentera sejak kerusuhan anti-Kudeta tentera pada 14 Ogos lalu. Penangkapan Badie dilakukabn ketika beliau berada di sebuah apartmen di Rabaa al-Adawiya, Nashr City, Kamis (22/8).

Sementara, dua rakannya merupakan wakilnya di Ikhwanul Muslimin. Tiga tokoh puncak faksi Islam terbesar itu dilabel dengan banyak tuduhan. Bermula dari tuduhan menghasut, melawan pemerintahan, pembuat kekacauan, sampailah tuduhan membunuh.

Tentera turut mengaitkan Badie dengan terbunuhnya 27 anggota polis di Sinai minggu lalu. Pihak tentera menafikan tuduhan terhadap ketiga-tiganya ada kaitan dengan konfrontasi massa pendukung Presiden Mesir yang digulingkan Muhammad Mursi.

Namun, seperti dikutip Reuters, tuduhan tetap merujuk pada rusuhan Jun lalu. Badie dituduh membangkitkan emosi Ikhwanul Muslimin dengan membunuh lapan orang anti-Mursi dan IM.