23 Jan 2011

RM888 Billion Lesap. UMNO BN Menunggu Masa Dihalau Oleh Rakyat

Putrajaya perlu siasat aliran keluar wang haram RM888b, kata DAP

Lim kecewa “lanun darat” dibiarkan bergerak bebas di Malaysia. — gambar fail

KUALA LUMPUR, 23 Jan — DAP menggesa kerajaan Barisan Nasional (BN) tampil memberi penjelasan berhubung skandal aliran keluar wang haram berjumlah RM888 bilion (AS$291 bilion) yang direkodkan sepanjang tahun 2000 dan 2008.

Berdasarkan laporan badan pengawas kewangan yang berpangkalan di AS, Global Financial Integrity (GFI) baru-baru ini, Malaysia berada di tempat kelima dalam senarai negara yang terlibat dalam aliran keluar wang haram sepanjang tempoh tersebut.

Sehubungan itu, Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng berkata, pihaknya kecewa kerana “lanun darat” dibenarkan bergerak bebas di negara ini, sekali gus menyebabkan wang sejumlah dibawa keluar secara tidak sah.

“Mana-mana kerajaan yang bersih dan bertanggungjawab, yang berintegriti akan dengan segera menubuhkan suruhanjaya diraja untuk menyiasat skandal aliran keluar wang RM888 bilion secara haram ini,” kata beliau dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini.

Pada Jumaat lalu, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata Bank Negara Malaysia akan membuat ulasan khas tentang laporan berita yang mengatakan Malaysia menduduki tempat kelima di kalangan negara-negara yang mencatatkan pengaliran keluar wang haram paling banyak.

“Boleh ada banyak sebab, tetapi biarlah Bank Negara yang membuat komen khas tentang itu,” kata Najib yang juga Menteri Kewangan.

Menurut laporan GFI, aliran keluar wang haram dari Malaysia pada 2000 berjumlah RM67.7 bilion (AS$22.2 bilion) yang, lapan tahun kemudian, melonjak kepada RM208 bilion (AS$68.2 bilion).

GFI mendefinisikan aliran keluar wang haram sebagai pemindahan wang yang dijana menerusi aktiviti-aktiviti tidak sah seperti rasuah, aktiviti jenayah dan usaha mengelak cukai ke atas kejayaan diperoleh.

GFI menyenaraikan China berada di tangga teratas di kalangan 125 negara membangun manakala Filipina pula di tangga ke-12.

Dalam kenyataannya, Lim berkata perkembangan itu memperlihatkan kurangnya penguatkuasaan dan usaha menegakkan lunas perundangan dan mengatasi budaya rasuah, yang sekali gus menghakis keyakinan dalam pasaran modal.

“Yang jelas, bukan sahaja Petronas malah BN juga mesti tampil bersih dalam skandal aliran keluar wang haram dalam jumlah yang besar,” kata Lim yang juga Ahli Parlimen Bagan MP.

Malah laporan itu berkata, diskriminasi dalam pasaran pekerjaan juga faktor menyebabkan migrasi dan aliran keluar wang haram.

“Yang menyedihkan, kehilangan bakat modal insan Malaysia bukan sahaja memalapkan masa depan kita, tetapi juga menjadikan kita miskin,” kata Lim.

Kini terdapat kira-kira 700,000 rakyat Malaysia yang tinggal dan bekerja di negara lain, dengan separuh daripada mereka di Singapura.

Malah GFI juga berkata, peningkatan tahap ketelusan dalam sistem kewangan global juga penting demi mengurangkan aliran keluar wang haram.

Lim, yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang menekankan bahawa pentadbiran kerajaan negerinya yang berlandaskan slogan cekap, akauntabiliti dan telus telah membawa kepada pengiktirafan Ketua Audit Negara menerusi laporan 2009.

Oleh itu kata beliau, keengganan BN untuk menjelaskan skandal aliran keluar wang haram kemungkinan boleh menyebabkan Malaysia muflis menjelang 2019.

Katanya, jika RM888 bilion disalurkan kepada 27 juta penduduk negara ini, bermakna setiap rakyat dapat memperoleh RM33,000 sepanjang sembilan tahun 2000 dan 2008. -TMI

Ulasan GB

RM888 Ribu Juta hilang begitu sahaja tanpa ada sebarang siasatan.
Ketara kerajaan UMNO BN sudah tidak wajar dibiarkan memegang tampuk pemerintahan negara.

Anda mahu menjadi regim Ben Ali di Tunisia? Dihalau oleh rakyat sendiri nanti?

Wakil Rakyat Dilarang Mati

Wakil rakyat ramai mati, Umno susah hati

SHAH ALAM 22 Jan. : Tindakan kementerian kesihatan mengarahkan semua wakil rakyat agar menjalani ujian kesihatan secara berkala berikutan fenomena kematian mengejut dikalangan wakil rakyat semakin menjadi- jadi disambut baik oleh ahli majlis pimpinan pusat, Fariz Musa.

Namun beliau berpandangan arahan sedimikian mencerminkan Umno Barisan Nasional berdepan dengan tekanan dan keresahan kerana setiap kali pilihan raya diadakan, mereka perlu bermati- matian mempertahankan kerusi wakil rakyat yang ditawan mereka.

"Sebenarnya Umno-BN takut dengan pilihanraya kecil, kerana dia tahu bahawa mood rakyat dan juga gerak kerja selama ini tidak diberi perhatian oleh rakyat. Sebab itu setiap kali pilihanraya kecil mereka berdepan dengan tekanan," katanya.

Beliau berkata, cadangan tersebut seharusnya dilaksanakan lebih awal dan bukannya hanya sibuk mengisi kantong demi kepentingan peribadi serta kroni masing-masing.

Malah jelasnya lagi, pendekatan yang dicadangkan itu sudah digunapakai oleh parti Islam Se-malaysia (PAS) sebelum ini.

"Selama ini mereka tidak pernah menghiraukan isu-isu yang berkaitan dengan perkara ini dan lebih mengutamakan pada gerak kerja untuk membesarkan kantong mereka.

Beberapa tindakan telah diambil oleh pakatan sendiri, sebelum ini PAS misalnya, calon merokok tidak boleh dan sebagainya. ini membuktikan pakatan menitik beratkan masalah kesihatan sebagai perkara utama berbanding umno-bn yang mengambik penekatanb semberono kepada wakil rakyatnya," katanya.

Menteri Kesihatan Liow Tiong Lai mengumumkan arahan kepada semua wakil rakyat agar menjalani ujian kesihatan bagi memastikan tahap kesihatan mereka berada pada tahap yang baik.

Tahap kesihatan wakil rakyat adalah penting berikutan setiap kerah keringat mereka dituntut untuk membantu membela nasib rakyat yang berada dibawah seliian seseorang wakil rakyat.

Cadangan ini adalah bersifat pencegahan iaitu bagi mengenal pasti lebih awal tahap kesihatan masing-masing dan jika terhadap masalah, langkah perubatan boleh diambil sebelum keadaan makin parah.

PRK DUN Tenang merupakan pilihan raya ke 14 yang berlangsung setelah Pilihan Raya Umum ke 12 pada tahun 2008 dan Malaysia bakal menghadapi sekurang- kurangnya dua lagi pilihan raya kecil setelah kerusi Merlimau, Melaka, dan Pelabuhan Klang, Selangor,disahkan kosong.

ADUN Merlimau Datuk Moh'amad Hidhir Abu Hasan meninggal dunia minggu lalu kerana serangan sakit jantung, sementara kerusi DUN Pelabuhan Klang dikosongkan setelah adunnya Badrul Hisham Abdullah gagal menghadiri sidang DUN selama 60 hari tanpa sebab.

Ulasan GB

Mungkin selepas ini, SPR akan membuat peraturan baru, bahawa semua calon yang ingin bertanding di dalam pilihanraya DILARANG MATI jika menang sebagai wakil rakyat.

Novel "Ku Bawa Hati Ini" Dihasilkan Untuk Dapatkan Semula Anak Yang Dilakan Suami

Ejen asing dalang

KUALA LUMPUR: Ibu malang, Elis Syuhaila Mokhtar, 35, mendakwa bekas suami melarikan anaknya, Ferris Mokhtar Ven De Ven, 8, keluar dari Malaysia hampir dua tahun lalu dengan bantuan seorang ejen luar negara.

Menurutnya, perkara itu diberitahu kepadanya oleh wartawan Belgium yang menghubunginya untuk mendapatkan perkembangan mengenai perpisahannya dengan Ferris, sebelum ini.

Katanya, dia dimaklumkan oleh wartawan itu bahawa ejen berkenaan sentiasa memberi bantuan kepada pasangan berlainan negara yang menghadapi masalah dalam soal penjagaan anak mereka.

“Saya diberitahu, ejen berkenaan membantu pasangan bermasalah dengan ‘menculik’ anak mereka. Sebab itu, sampai sekarang saya masih musykil bagaimana Ferris boleh dibawa lari bapanya yang juga warga asing keluar dari Malaysia tanpa sebarang dokumen.

“Sampai sekarang juga saya tidak dengar sebarang kenyataan daripada Jabatan Imigresen mengenai kes itu, saya tidak tahu bagaimana kawalan di sempadan negara kita,” katanya.

Elis Syuhaila berkata demikian selepas majlis pelancaran novel karyanya berdasarkan pengalaman hidupnya bertajuk ‘Ku Bawa Hati Ini’ terbitan Alaf 21, di sini, semalam.

Menurutnya, penghasilan novel menjadi usaha terbarunya untuk mendapatkan anaknya semula selepas dilarikan bekas suami, Firdaus @ Frank Theodorus Van De Ven, 40, ke Belgium.

“Sudah puas saya menangis, sudah puas saya menagih simpati atau bantuan, saya perlu bangkit dengan mengumpul dana bagi mendapatkan pembiayaan kos guaman untuk menuntut semula hak saya sebagai ibu kepada Ferris.

“Saya berharap penghasilan dan penjualan novel ini dapat membantu saya mengumpul wang secukupnya dalam usaha membawa pulang semula Ferris ke Malaysia,” katanya.

Novel yang dihasilkan daripada pengalaman hidupnya menjadi isteri kepada lelaki bangsa asing dan tindakannya meninggalkan bekas suaminya selepas hampir 10 tahun hidup bersama serta pengorbanannya mengikut lelaki berkenaan tinggal di luar negara.

Menurut Elis Syuhaila, banyak idea menghasilkan novelnya adalah daripada catatan dirinya ketika masih menjadi isteri Firdaus dan mula timbul idea untuk menghasilkan novel kisah hidupnya sejak pulang ke Malaysia pada 2007.

“Mengingati semula detik awal saya untuk menghasilkan novel ini menyebabkan saya berasa sungguh sedih kerana ketika itu, Ferris sentiasa di sisi pada waktu saya menaipnya.

“Apabila dia dibawa lari oleh bekas suami, saya buntu dan tidak dapat menyiapkannya walaupun sebenarnya ia hampir siap sepenuhnya.

“Dengan terhasilnya novel ini diharap mampu membantu saya memperjuangkan usaha mendapatkan Ferris semula,” katanya yang kini bertugas sebagai pensyarah kolej swasta di ibu negara.

Kisah perpisahan Elis Syuhaila dan Ferris pernah mendapat perhatian perhatian Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil, yang kemudian meminta bantuan Peguam Negara, Tan Sri Abdul Ghani Patail, melihat kaedah perundangan bersesuaian untuk tindakan membawa pulang semula kanak-kanak terbabit.

Bagaimanapun, harapan Elis Syuhaila pudar apabila Jabatan Peguam Negara dikatakan tidak dapat meneruskan tindakan membuat permintaan kepada kerajaan Belgium bagi membolehkannya bertemu Ferris.

Pengalaman pahit Elis Syuhaila akibat pergolakan rumah tangga dengan suaminya yang menyebabkan wanita terbabit tidak membawa anak mereka pulang ke Belgium, selepas kembali ke negara ini pada Oktober 2007.

Tindakannya menyebabkan suaminya datang ke Malaysia secara rahsia dan memfailkan kes mengenai penjagaan anak mereka di Mahkamah Syariah pada Disember 2007.

Kemudian, Firdaus berjaya mendapat perintah dari Mahkamah Tinggi Syariah Shah Alam untuk membenarkannya melawat Ferris pada Februari 2009.

Bagaimanapun pada Mac 2009, peluang itu diambil oleh Firdaus untuk melarikan anaknya melalui Rantau Panjang, Kelantan dan mendapatkan dokumen perjalanan kecemasan untuk anak dari Kedutaan Belanda di Thailand disebabkan pasport Ferris berada di tangan Elis Syuhaila.

Sebelum ini Elis Syuhaila pernah mendapat sokongan pencipta lagu, Aesar Mustafa menghasilkan lagu khas bertajuk ‘Lagu Untuk Ferris - Buaian Rindu’ untuk album single nyanyian pendatang baru, Arrora Salwa.

Melalui usaha itu, 50 peratus hasil jualan album single berkenaan dimasukkan ke tabung ‘Bring Back Ferris To Malaysia’ yang dibentuk untuk mengumpul dana membiayai pemergian Elis Syuhaila ke Belgium dan membiayai kos guaman.

Tahniah Chong Wei, Juara Terbuka Malaysia 7 kali

Kuala Lumpur: Jaguh perseorangan negara, Lee Chong Wei, meraih gelaran ketujuh Terbuka Malaysia selepas mudah menewaskan pemain Indonesia, Taufik Hidayat, 21-8, 21-17 di Stadium Putra, Bukit Jalil, sebentar tadi.

Chong Wei hanya mengambil masa 36 minit untuk memenangi perlawanan yang merangkul hadiah AS$30,000 (RM91,800). Gambar TheStar

Kali pertama Chong Wei memenangi kejohanan itu ialah pada 2004 dan hanya sekali gelaran terlucut daripada genggamannya pada 2007.

Pemain nombor satu dunia itu semakin menghampiri rekod bekas pemain negara, Wong Peng Soon yang menjuarai kejohanan itu sebanyak lapan kali sejak diperkenalkan pada 1937.

Sebelum ini Taufik terlebih dulu menempah tiket ke final menerusi kemenangan 21-15, 21-19 ke atas rakan senegaranya, Simon Santoso dalam tempoh 49 minit.

Bangkit Isu Sensitif: Jamil Khir Perlu Tegur Pemimpin BN Dahulu

Menteri tegur pihak 'perdagang' Islam

Semua parti yang terlibat dalam kempen pilihan raya kecil DUN Tenang perlu menghindarkan daripada "memperdagangkan agama Islam" dengan menimbulkan isu-isu sensitif yang boleh memecahkan perpaduan rakyat.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata agama Islam tidak boleh "dijual beli" atau dipergunakan semata-mata untuk meraih sokongan politik dengan mengelirukan masyarakat yang akhirnya berlaku pergaduhan dan perpecahan.

"Bila datang saja pilihan raya ia menjadi satu medan untuk orang menabur fitnah dan membangkitkan isu sensitif agama," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Program Mini Karnival Islam 2011 di Labis, hari ini.

Jamil Khir berkata rakyat perlu berwaspada kerana bagi pilihan raya kecil, fokus kempen itu menjurus kepada satu tempat dan pelbagai isu akan ditimbulkan tetapi isu agama merupakan isu yang amat menyentuh perasaan.

"Saya menasihati orang ramai supaya memahami dalam suasana semasa ini, kita mendapat pelbagai sumber yang boleh membawa kepada fitnah," katanya.

Beliau berkata rakyat perlu sedar asas kekuatan negara yang makmur ini adalah keutuhan perpaduan dan kesungguhan kerajaan Barisan Nasional membangun dan memajukan negara ini.

Pilihan raya kecil DUN Tenang diadakan pada 30 Jan ini berikutan kematian penyandangnya daripada BN, Datuk Sulaiman Taha pada 17 Disember tahun lepas akibat jangkitan kuman dalam darah dan kencing manis.

Pilihan raya kecil itu menyaksikan pertandingan antara BN yang diwakili bekas Penolong Pentadbir Tanah Daerah Kecil Rengit, Batu Pahat Mohd Azahar Ibrahim, 39, dan calon PAS Ketua Muslimat Labis, Normala Sudirman, 38. --Bernama


Penubuhan negara Islam satu ancaman- MB Johor

Sikap melampau dan isu negara Islam adalah antara modal yang digunakan oleh Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman ketika memancing undi bukan Melayu pada pilihan raya kecil Tenang kali ini.

Abdul Ghani menggunakan modal yang sama seperti MCA dengan mendakwa kemenangan PAS adalah malapetaka dan justeru, bukan Melayu perlu mengundi BN untuk kesederhanaan.

“Jika PAS berkuasa, mereka tidak akan puas hati dengan berada di tempat kedua atau ketiga. Mereka pasti mahu jawatan perdana menteri atau menjadi parti paling berkuasa,” katanya sambil memberi amaran PAS akan menubuhkan negara Islam jika Pakatan Rakyat berkuasa.

Isu negara Islam telah lama menjadi modal politik MCA dan usaha memecahkan sokongan masyarakat Cina kepada pembangkang. Lazimnya, Umno jarang sekali menggunakan modal itu, sehingga kebelakangan ini.

Dalam ucapannya di hadapan kira-kira 200 hadirin masyarakat India sempena sambutan perayaan Thaipusam, malam semalam, Abdul Ghani berkata masyarakat di negeri Johor kaya dengan tradisi menghormati kaum walaupun berbeza agama dan dan pengamalannya.

Tegasnya, beliau berasa sedih dan negara akan rugi sekiranya perpecahan yang berlaku di kalangan masyarakat yang berbilang kaum.

Sehubungan itu, menjelang pilihan raya kecil DUN Tenang ini, beliau mengajak masyarakat India menjaga kekuatan dan perpaduan yang terbina selama ini sejak kemerdekaan yang diasaskan oleh pemimpin BN sebelum ini.

Geran tanah untuk kuil

"Dia (Pakatan) buat orang India tidak berpuas hati atau mungkin berkecil hati sehingga membawa pepecahan (terlebih) dahulu. Ini taktik yang digunakan tahun 2008.

'Kalau begini caranya, maka (ia adalah) cara yang merosakkan negara kita," katanya.

Menurut Abdul Ghani, beliau berharap dalam pilihan raya kecil DUN Tenang pada 30 Januari ini, masyarakat Melayu, Cina dan India, menunjukkan semangat perpaduan dan terus memberi sumbangan kepada kerajaan.

"Ini asas penting untuk menjadi bangsa yang bersatu, (menuju) negara yang maju dan perpaduan di kalangan rakyat Malaysia," katanya yang juga pengerusi BN Johor.

Turut hadir dalam majlis tersebut ahli parlimen Labis Chua Tee Yong, ahli parlimen Tenggara Halimah Sadique, barisan kepimpinan parti komponen BN dan pemimpin kuil Sri Subramanian, di Labis.

Dalam ucapannya, Abdul Ghani turut mengumumkan bahawa kerajaan negeri akan memberikan geran tanah, tempat kuil itu dibina - yang mula beroperasi sejak 2009.

Bahkan katanya, kerajaan negeri "tidak ada masalah" untuk mengurniakan satu pertiga lagi tanah milik kerajaan negeri kepada pentadbir kuil tersebut untuk kegunaan kuil berkenaan. -mk


Ulasan GB

Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu sepatutnya menegur beberapa orang pemimpim BN yang sebelum ini telah membangkit beberapa perkara yang menghina Islam.

Presiden MCA terang-terangan menghina wanita Islam yang tidak bersalam dengan kaum lelaki, TPM, Tan Sri Muhyiddin terang-terangan menyokong Presiden MCA mengenai isu negara Islam, begitu juga kenyataan MB Johor di atas.
Macamana MCA Tak Keliru Sdgkan UMNO Sendiri Tak Faham Islam?

Calon kata MCA tak faham adab Islam

Calon PAS Normala Sudirman hari ini membidas BN, khususnya MCA kerana gagal memahami adab bersalaman seorang Muslim dengan individu yang lain dalam konteks masyarakat majmuk di Malaysia.

"Saya anggap 53 tahun (kita) merdeka, komponen BN gagal memahamkan ahli komponen mereka, (termasuk) MCA dan sebagainya, bagaimana adab bersalaman seorang individu muslim dan dengan yang lain.

"Kami sebagai individu Muslim, kami (wanita) memang tidak bersalam dengan lelaki... Begitu juga dengan kaum Tiong Hua, kami bersalaman dengan perempuan (Tiong Hua) tidak ada masalah, (sebab) mereka perempuan.

"Hatta kami saudara seislam pun, kami tidak bersalaman dengan lelaki," katanya dalam satu sidang media.

Sehubungan itu, Normala berkata Umno sepatutnya memahamkan komponen BN bahawa menyifatkan isu itu bukanlah isu.

"Dan kita lihat, inilah realiti yang perlu difahami masyarakat Malaysia," katanya.

Normala yang dikenali sebagai Cikgu Mala mengulas kebimbangan bahawa beliau tidak bersalaman tidak dengan lelaki sepanjang sejak mula berkempen pilihan raya di DUN Tenang.

Lelaki Tionghua

Dalam pilihan raya ini, Normala bakal dicabar oleh calon BN Mohd Azahar Ibrahim dalam pilihan raya kecil 30 Januari ini.

Turut hadir dalam sidang media tersebut beberapa pemimpin PAS, antaranya dua naib presiden Salahudin Ayub dan Datuk Mahfuz Omar serta ahli jawatankuasa pusatnya Dr Dzulkefly Ahmad.

Mengulas mengenai lawatan beliau ke Pasar Tani Labis, pagi ini, Normala turut menegaskan "tiada seorang pun lelaki Tionghua" bersalaman dengannya kerana mereka sudah memahami mengenai kedudukan perkara tersebut selepas majlis penerangan anjuran PKR dan DAP.

"Tapi prinsip asas sebagai seorang Islam, saya cukup jaga (adab bersalaman dengan lelaki) untuk mencari redha Allah," tegasnya.

Sementara itu, Dr Dzulkefly yang juga ahli parlimen Kuala Selangor mengingatkan pihak media supaya tidak membesarkan perkara itu sehingga "mengurangkan" isu yang lebih besar sepanjang kempen pilihan raya ini.

Sebelum itu, dalam kenyataan media yang dibacakan oleh Salahudin, beliau membayangkan PAS akan mendedahkan beberapa isu yang berkaitan dengan Mohd Azahar.

Bagaimanapun, ahli parlimen Kubang Kerian itu menegaskan ia "tidak berkaitan dengan peribadi" calon BN.

"Tunggu... Ia bukan berkaitan peribadi. Kami bukan seperti pihak-pihak lain," katanya sambil menambah pendedahan tersebut akan dibuat dalam masa "sehari dua lagi". -mk


Isu salam - UMNO gagal fahamkan rakan BN

LABIS, 23 Jan - Calon pilihanraya kecil Dun Tenang Cikgu Normala melahirkan rasa simpati dan kesal beliau terhadap isu salam yang dimainkan presiden MCA, Chua Soi Lek semalam.

Menurut beliau, perkara sedemikian tidak sepatutnya berlaku kerana MCA adalah parti yang lama bersama dengan UMNO dalam Barisan Nasional.

"UMNO sepatutnya mendidik dan memahamkan rakan-rakan parti komponen mereka berkenaan hak-hak individu muslim,

"Namun, selepas 53 tahun Malaysia merdeka, parti melayu itu masih gagal untuk menjalankan tanggungjawab mereka," jawab beliau ketika diminta mengulas isu tersebut selepas sidang media harian parti itu pagi tadi.

Menjawab sama isu itu, ahli jawatankuasa PAS Pusat, Dr Dzulkifli Ahmad berkata, UMNO dianggap sengaja menimbulkan isu seperti itu untuk mengalihkan fokus pengundi terhadap isu sebenar yang dibawa oleh PAS dan Pakatan Rakyat.

"Isu sebenar pilihanraya ialah soal kebajikan dan sosio ekonomi masyarakat," tegasnya meminta media supaya memfokuskan isu dan masalah utama dalam Dun itu.

Chua Soi Lek menimbulkan isu berkenaan walaupun kempen pilihanraya belum diisytiharkan bermula. Beliau yang juga bekas Menteri Kesihatan itu pernah menimbulkan soal berkenaan kedai di Kota Bharu yang ditutup pada hari perayaan Aidil Adha. -n05tenang


Ulasan GB


Benar, kerana selama ini bukan-Islam bukan saja tak faham adab Islam tetapi keliru, berpunca dari UMNO yang menunjukkan contoh tauladan yang tidak baik terhadap Islam.

Mereka bukan saja saja boleh bersalaman, malah boleh bercium dan berpeluk dengan yang bukan muhrim di hadapan khalayak awam.

Ini adalah kerana, UMNO sendiri tak berapa faham tentang Islam yang mereka anuti. Hal ini diakui sendiri oleh pemimpin UMNO yang bernama Isa Samad. Isa Samad mendedahkan:

Kita (UMNO) sebagai Muslim, kadang-kala tidak berapa faham.

Boleh baca di SINI.


PKR Tenang: Anak-anak Cina Menjerit Nama "Cikgu Mala"..!!

Labis - "Cikgu mari!" jerit beberapa orang anak berbangsa Tionghwa sebaik sahaja melihat kehadiran calon PAS itu di Pekan Labis. Mereka yang sedang bersedia untuk memasuki kelas tuisyen, tidak melepaskan peluang untuk bersalaman dengan Cikgu Normala.

Cikgu Normala memulakan hari pertama kempen di pekan Labis dengan mengunjungi kedai-kedai sambil mengedarkan kad Tahun Baru Cina dan limau kepada peniaga di situ.

Beliau turut diiringi oleh empat Ahli Parlimen dan Adun Pakatan Pakatan Rakyat yang berbangsa Cina.

Kehadiran Tian Chua, Hee Loy Sian, William Leong, William Leong dan Gan Pei Nei itu lambang sokongan padu rakan-rakan Pakatan Rakyat kepada PAS dalam pilihanraya kecil Dun Tenang ini.

Perjalanan kempen turut dimeriahkan dengan lagu mandarin 'Bu Sien Tau' yang digubah liriknya, sesuai dengan suasana pilihanraya.

"Pilihanraya kecil sudah tiba di Tenang. Menyambut pilihanraya kecil, mengundi Pakatan Rakyat," lagu mereka berulang kali. - n05tenang

Hina Islam, Allah Terus Bayar Tunai Kepada Muhyiddin

Prima: Muhyiddin penipu, pendusta, pengkhianat...

Persekutuan Pertubuhan India Malaysia (PRIMA) melabelkan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga menteri pelajaran sebagai seorang penipu, pendusta dan pengkhianat kerana membuat kenyataan bahawa kementerian telah mencapai persetujuan dengan masyarakat India berhubung penggunaan buku teks kontroversial, novel Interlok.

Sebaliknya, kata ketua penerangan persekutuan itu, AP Raja Retinam, beberapa perwakilan India yang menghadiri mesyuarat pada Selasa lalu secara teranagn menuntut buku itu ditarik balik.

“Muyhiddin adalah penipu, pendusta dan pengkhianat. Semua anggota delegasi MIC membantah kata-kata Muyhiddin dengan sekeras-kerasnya.

“Semua delegasi MIC menuntut supaya buku itu ditarik balik. Sama sekali tidak setuju menerima dengan pemindaan,” katanya dalam satu SMS kepada Malaysiakini, hari ini.

Sebelum ini, PRIMA memberi amaran bahawa mereka akan meletakkan calon pada pilihan raya kecil Tenang jika kerajaan gagal menangani isu tersebut tetapi tidak berbuat demikian hari ini.

Sehubungan itu, Raja Retinam menggesa pengundi India supaya menyokong calon PAS.

Beliau juga mahu MIC, yang juga menghantar perwakilan pada mesyuarat Selasa lalu mengadakan mesyuarat jawatankuasa pusat berhubung kenyataan Muhyidin dan mengeluarkan kenyatan rasmi parti tersebut.

Muhyiddin semalam dilaporkan berkata mesyuarat Selasa lalu yang dipengerusikan oleh timbalannya, Datuk Puad Zarkashi telah mencapai konsensus dengan beberapa persetujuan bagi mengakhiri perbalahan mengenai Interlok.

Ini termasuk memuatkan nota khaki tambahan, glosari dan garis panduan pengajaran.

Muhyiddin dilaporkan berkata novel berkenaan membincangkan perpaduan dan intergrasi di kalangan penduduk pelbagai kaum dan selaras dengan konsep 1Malaysia. -mk

Ulasan GB

Sebelum ini, Muhyiddin menyokong kenyataan Chua Soi Lek yang menghina Negara Islam dan hukum Islam.

Sekujur itu Allah datangkan PRIMA untuk memberikan anugerah hebat kepada Muhyiddin: Pingat 3P (Penipu, Pendusta dan Pengkhianat)

Kutuk dan cacilah lagi hukum & negara Islam ...

Jurutera Selamat Dari Lemas Kereta Terhumban Ke Sungai

Kuching: Seorang jurutera yang bekerja di Saratok, Sarawak bernasib baik kerana masih hidup ketika keretanya terjatuh ke sungai sekitar pukul 11.00 malam kelmarin semasa memandu pulang ke Muara Tebas.

Jurutera yang berusia 26 terkejut mendapati keretanya beralih dari jalan bertar kemudian ke jalan kerikil di sepanjang Jalan Bako.

Jurutera itu mengatakan tidak ada sebarang tanda jalan diperbaiki, dan keretanya hilang kawalan, terus menjunam ke sungai.

Penduduk setempat bergegas keluar untuk membantu jurutera yang berjaya menendang membuka kaca tepi kereta. Beliau dihantar ke Hospital Besar Sarawak.

Keretanya rosak teruk dengan beberapa bahagian berserakan di seluruh tempat.

Penduduk desa juga membantu dia beliau mengumpulkan dokumen dan barangan dari kereta.

Jurutera itu menderita luka-luka di kaki kirinya akibat kemalangan tersebut. -sarawakupdate

Pelancong Rungut Malaysia Penuh Sampah

Pelancong merungut Malaysia tak bersih

Menteri Pelancongan, Datuk Seri Ng Yen Yen, terkejut apabila Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah, menghantar sistem pesanan ringkas (SMS), mengatakan pelancong asing merungut terhadap tahap kebersihan di negara ini. Gambar fail

Ng berkata perkara itu terjadi apabila ada pelancong asing dari London memberitahu baginda bahawa kebersihan Malaysia masih belum memuaskan.

“Saya ada menerima SMS daripada baginda Sultan Pahang yang berada di London beberapa hari lalu, memberitahu ada pelancong negara berkenaan merungut dan memberitahu baginda mengenai tahap kebersihan negara.

“Saya mengucapkan terima kasih di atas keprihatinan baginda terhadap perkara ini dan mengakui tahap kebersihan khususnya di tempat awam memang masih belum memuaskan,” katanya.

Beliau memberitahu pemberita selepas majlis pelancaran 1Malaysia Indah, 1Malaysia Bersih, di Kampung Pulai, dekat sini, petang kelmarin. Hadir sama Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Galas, Ab Aziz Yusoff.

Ng yang juga Naib Presiden MCA berkata, kementeriannya sentiasa komited dalam memastikan tahap kebersihan negara sentiasa memuaskan melalui penganjuran beberapa kempen.

Katanya, pengenalan kempen 1Malaysia Indah, 1Malaysia Bersih, banyak memberi pengajaran kepada rakyat dalam menjaga keber-sihan persekitaran dan kini sudah menunjukkan peningkatan dalam menjaga kebersihan di negara ini.
“Negara mempunyai banyak tempat menarik dengan flora faunanya yang masih belum terjejas walaupun sudah berlaku pembangunan pesat di Malaysia dan ini masih mampu pelancong asing ke sini.

“Namun, apa yang kita bimbangkan ialah usaha memastikan tahap kebersihan sentiasa dipertingkatkan bukan saja kebersihan persekitaran, malah ia juga termasuk keceriaan tandas awam,” katanya.

Beliau berharap rakyat negara ini akan lebih bertanggungjawab dalam menjaga kebersihan dengan tidak hanya meletakkan tugasan ini di bahu kerajaan serta pihak berkuasa tempatan (PBT) saja.

“Rakyat Malaysia harus menanam sikap ingin melihat negara sentiasa bersih dan mereka boleh merealisasikannya dengan mengutip sampah serta membuangnya ke dalam tong sampah,” katanya. -BM

Kes Bunuh - Tiga Remaja Mati Ditikam

Masjid Tanah: Tiga remaja lelaki mati dengan kesan tikaman di seluruh badan, dipercayai akibat senjata tajam, selepas diserang sekumpulan lelaki ketika menunggang motosikal, kelmarin.

Dalam kejadian kira-kira jam 10 malam di Kampung Solok Binjai, Pengkalan Balak, di sini, Lan Ee Shen, 20, dan Chong Say Keong, 17, mati di tempat kejadian akibat cedera parah di seluruh badan, manakala Tai Chi Yok, 18, mati dalam perjalanan ke Hospital Kem Terendak.

Ketiga-ketiga mangsa berasal dari Taman Paya Mengkuang, di sini.

Seorang saksi dikenali sebagai Hamzah Mohd, 46, berkata dia terdengar orang menjerit sebelum berlari ke luar pagar rumahnya untuk meninjau apa yang berlaku.

Dia mendakwa melihat seorang remaja cuba mengejar sebuah motosikal menuju ke arah Masjid Tanah tetapi gagal sebelum mangsa dilihat berpatah semula ke pintu pagarnya.

Katanya, dia tidak menyangka berlaku pembunuhan di depan rumahnya tetapi mengambil keputusan melihat lebih dekat kerana tidak sedap hati selepas melihat beberapa kenderaan berhenti di bahu jalan.

“Saya pergi ke pagar depan apabila melihat penduduk kampung keluar dan terkejut mendapati remaja lelaki tadi terbaring dalam keadaan menggelupur serta berlumuran darah di jalan.

“Pada masa itu, saya tidak sedar ada dua mayat remaja lain dalam longkang sebelum ambulans Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) tiba untuk membuat pemeriksaan lanjut sementara menunggu ketibaan polis,” katanya.

Sementara itu, seorang wanita berusia 40-an yang enggan dikenali berkata, dia yang dalam perjalanan pulang ke rumahnya di Kuala Sungai Baru dengan memandu kereta terserempak sekumpulan lelaki bergaduh ketika lalu di situ.

“Mulanya saya sangka berlaku kemalangan maut selepas nampak dua lelaki terbaring dalam longkang di bahu jalan dalam keadaan bertindih dan badan mereka berlumuran darah, tetapi peliknya tiada kesan kemalangan.

“Tiba-tiba muncul sekumpulan remaja dari arah semak di kanan jalan. Mereka mengejar seorang lelaki sambil mengangkat tangan seperti hendak menghayun sesuatu sebelum lelaki yang dikejar itu rebah di depan pagar rumah seorang penduduk,” katanya.

Dalam pada itu, Ketua Polis Melaka, Datuk Chuah Ghee Lye pada sidang media berkata, semua mangsa dipercayai dibunuh selepas terbabit dalam pergaduhan dengan sekumpulan remaja lelaki, di mana dua mati di tempat kejadian manakala seorang lagi mati dalam perjalanan ke Hospital Kem Terendak.

Menurutnya, sebelum itu polis menerima laporan orang awam kira-kira jam 10.45 malam memaklumkan berlaku kemalangan maut, tetapi anggota polis menemui dua mangsa dengan kesan tikaman dan kelar pada badan sebaik tiba di lokasi kejadian.

“Lan dan Chong dipercayai mati dalam keadaan bertindih di dalam longkang di bahu jalan menghala ke bulatan Pengkalan Balak, manakala seorang lagi mangsa dibawa bapanya menggunakan ambulans tetapi disahkan mati ketika dalam perjalanan ke Hospital Kem Terendak.

“Siasatan awal polis mendapati berlaku pergaduhan antara semua mangsa dengan satu kumpulan lain, menyebabkan mereka melarikan diri sebelum dikejar dan dibunuh dengan senjata tajam.

“Pemeriksaan ke atas mangsa juga menemui beberapa kesan tikaman di seluruh badan, namun polis masih menjalankan siasatan lanjut bagi mengenal pasti punca kejadian sama ada ia membabitkan pergaduhan kumpulan, dendam atau gangsterisme,” katanya.

Chuah berkata, kes itu disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh, dan orang ramai yang ada maklumat diminta menghubungi Asisten Superintendan Mohd Zulkifli Yusuf di talian 016-6308222 atau Ibu Pejabat Polis Daerah Alor Gajah di talian 06-5564153.

Mayat semua mangsa dihantar ke Hospital Melaka untuk bedah siasat. -hm

Gambar ehsan Bernama


PRK Tenang: Pemfitnah Cikgu Mala Pasti Terima Balasannya

PRK Tenang: Fitnah ‘Zina’ Tidak Berasas - Normala

LABIS: Calon PAS bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang, Normala Sudirman menegaskan bahawa dakwaan zina yang dilemparkan terhadapnya adalah tidak berasas sama sekali.

“Bukan satu perkara yang menghairankan kerana isu fitnah dan provokosi merupakan perkara biasa yang berlaku dalam mana-mana PRK.

“Serangan peribadi ini sengaja dilakukan untuk melemahkan parti lawan sedangkan hakikatnya mereka membangkitkan isu yang tidak berasas dan tidak berlaku sama sekali,” katanya kepada mStar Online ketika ditemui di Markas PAS pada Sabtu.

Normala berkata demikian sebagai mengulas dakwaan yang dibuat di laman sosial Facebook yang menuduh beliau mempunyai skandal sebelum berkahwin dengan suaminya, Maarof Abdul Mutalib.

Penulis yang dikenali sebagai ‘Suara Dari Bumi’ mendakwa bekas guru itu meninggalkan bekas suami pertamanya kerana mengejar harta dan kebendaan.

Mengulas lanjut mengenai dakwaan penulis blog itu, Normala yang juga Ketua Muslimat PAS kawasan Labis berkata perkara itu tidak akan melemahkan semangatnya dan beliau percaya Allah akan memberinya perlindungan daripada fitnah tersebut.

“Perkara ini tidak akan melemahkan semangat saya kerana percaya dengan perlindungan Allah SWT dan semangat juang untuk membawa pembaharuan kepada DUN Tenang,” katanya.

Ibu kepada tiga cahaya mata ini berkata isu fitnah ‘zina’ itu timbul sebaik sahaja beliau diumumkan sebagai calon PAS.

“Saya sangat terkejut dengan fitnah tersebut yang digunakan pihak tertentu untuk perang psikologi kalangan pengundi di sini.

“Justeru itu persiapan mental dan fizikal telah dipersiapkan untuk menghadapi segala kemungkinan serta tidak tergugat dengan fitnah tersebut,” katanya.

Tegasnya, peribadi dan keterampilannya sebagai calon akan sentiasa dititik beratkan dalam memastikan imejnya sebagai wanita muslimah tidak terjejas.

Normala turut menggesa mereka yang terlibat dalam fitnah segera meminta maaf kepadanya kerana telah membuat tuduhan palsu tanpa bukti kukuh. -mstar

Ulasan GB

Setiap fitnah yang direka-reka akan pasti berbalik kafarahnya kepada si pembikin fitnah kerana demikian janji Allah s.w.t.

Sesungguhnya orang-orang yang memfitnah seorang mukmin (yang lelaki) dan mukminah (yang perempuan) kemudian mereka tidak bertaubat maka untuk mereka azab neraka jahanam dan azab yang membakar. - Al-Buruj 10

Ada Ular Kepala Tujuh Di Kangar

Kangar, 22 Jan -- ULAR KEPALA TUJUH?

Hasrat tiga pemuda dari Kampung Ngulang dekat sini untuk memancing di sebuah alur berhampiran Ampangan Timah Tasuh, empat hari lepas terbantut selepas terserempak dengan seekor ular dipercayai jenis tedung selar berkepala tujuh.

Dua daripada mereka dikatakan demam selepas terserempak dengan ular berkenaan.

Gambar ini dirakam dengan telefon bimbit oleh seorang pemuda yang kebetulan memberanikan diri dan selepas itu mencetak gambar itu di kedai gambar di sini.

Inilah kebesaran Tuhan supaya manusia berfikir kerana sesuatu kejadian atau benda yang pelik tentu ada hikmah dan pengajarannya. --fotoBERNAMA
Muhyiddin Jadikan Guru Sang Buaya Untuk Diketuk Kepalanya

Muhyiddin: Elok bagi guru setia kepada kerajaan

Kerajaan tidak pernah mempersoalkan kesetiaan guru-guru di negara ini tetapi selain kesetiaan kepada negara, Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini berkata, adalah elok bagi guru juga supaya setia kepada kerajaan.

"Kita tidak akan mempersoalkan. Selain dari setia kepada negara, elok juga kita setia kepada kerajaan.

"Sebab guru merupakan penggerak utama dalam masyarakat, masih dihormati, diberi penilaian yang tinggi. Guru jadi pemimpin dalam masyarakat, maka kita mahukan supaya sikap untuk kebersamaan antara kerajaan dan tenaga yang penting seperti guru selalu ada di situ,” katanya kepada Bernama.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata, guru sebagai seorang pemimpin perlu sentiasa mempunyai sikap kebersamaan kepada kerajaan supaya dapat menjayakan agenda pembangunan negara terutamanya Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) dalam bidang pendidikan.

Muhyiddin berkata demikian ketika berucap pada majlis pelancaran program Bangkit Guru Untuk Negara (B-GUN) peringkat Johor, di Pagoh, hari ini. Hadir sama, Pengarah Pelajaran Johor, Markom Giran.

Markom menimbulkan kontroversi awal bulan ini apabila kegiatannya berkempen untuk BN di Tenang dirakamkan dan disiarkan melalui Youtube.

Dia bagaimanapun menafikan tuduhan tersebut dan mendakwa beliau hanya mahu mengenalpasti kecenderungan politik para guru untuk memastikan mereka "menyokong dasar kerajaan".

Kata Markom, beliau tidak berkempen tetapi berucap kepada kakitangan bawahannya dan tindaklan itu merupakan "hak kami untuk mengenalpasti (parti politik) yang guru kami sokong,".

Tambahnya lagi, jika guru-guru didapati menentang kerajaan, maka mereka akan dihantar mengikuti kursus supaya mereka faham bahawa sebagai kakitangan awam, mereka tida boleh menentang dasar kerajaan.

Markom menjelaskan bahawa sebagai kakitangan awam, mereka merupakan pelaksana dasar kerajaan dan kerana itu, mereka mesti mengikuti apa sahaja dasar yang dibuat oleh kerajaan yang memerintah.

Katanya, mereka makan gaji dengan kerajaan dan oleh itu, mereka tidak seharusnya menentang kerajaan, tetapi mematuhi apa juga dasarnya.

Akibat tindakannya itu, PAS Johor pada 7 Januari lalu, membuat laporan polis mendakwa Pengarah Pelajaran Johor itu mengajak pengetua dan guru sekolah di sekitar DUN Tenang merayu undi untuk membantu BN dalam pilihan raya kecil hujung bulan ini.

Ulasan GB

Sebenarnya TPM dan Ketua Pengarah Pelajaran Johor adalah dari golongan bermentaliti kuno dan ketinggalan di dalam arus globalisasi.

Tatkala orang sedunia sedang membicarakan "langit terbuka", "k-workers", "globalisasi", "era digital" dan seumpamanya, masih terdapat dari kalangan menteri dan pegawai awam yang masih tersangkut di dahan rasisma dan politik kepartian sempit yang mengharapkan kaum guru menjadi pak dan mak angguk.

Guru-guru selama ini hendak dijadikan buaya-buaya yang diketuk kepalanya supaya sang kancil itu dapat menyeberang sungai untuk menelan buah-buahan di seberang.

Begitulah tamsilnya, guru-guru hendak dijadikan "aset berguna" dan "aset tetap" di dalam pemilihan nanti supaya TPM itu bakal kekal sebagai Timbalan Presiden UMNO, kalau tak pun untuk bertanding jawatan Presiden dengan menjadikan Ketua Pengarah Pelajaran Negeri sebagai sang jenderal buaya yang akan mengarahkan buaya-buaya lain beratur di belakangnya, bersedia untuk diketuk kepala oleh sang muhyiddin.


Telefon Masih Berdering Selepas Ditelan Buaya

Kiev, Ukraine - Seekor buaya berusia 14 tahun, Gena enggan makan sebarang makanan selepas ia menelan satu telefon bimbit milik seorang wanita yang terjatuh ke dalam kurungan haiwan itu di sebuah akuarium di bandar Dnipropetrovsk.

Pada mulanya, para pekerja akuarium itu tidak percaya dakwaan wanita tersebut yang berumur 20-an bahawa telefon bimbitnya ditelan buaya tersebut.

"Namun, apabila telefon itu berbunyi dan bunyinya datang dari dalam perut buaya tersebut, kami mengetahui dia (ibu tersebut) tidak berbohong," kata seorang pekerja di akuarium berkenaan, Alexandra.

Wanita berkenaan terjatuh telefon itu semasa dia mahu merakamkan aksi buaya tersebut sedang membuka mulutnya.

Ekoran tertelan telefon itu, buaya tersebut tidak makan selama empat minggu dan kelihatan murung dan sakit.

Alexandra berkata, kelakuan buaya jantan tersebut berubah selepas ia menelan telefon itu kerana ia kini bergerak amat perlahan dan kurang berenang berbanding sebelum ini.

Ketua doktor haiwan, Oleksandr Shushlenko berkata, jika buaya berkenaan masih enggan memakan sebarang makanan, haiwan itu akan menjalani pemeriksaan sinar X. - AP

Wanita Cuba Serang Taib Mahmud

Seorang wanita berusia dalam lingkungan 40 tahun ditahan polis kerana cuba mendekati Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud sebelum beliau melancarkan program Sejiwa Senada di Padang Majlis Bandaraya Miri di sini hari ini.

Drama itu tercetus kira-kira pukul 11.30 pagi apabila wanita berkenaan, yang berbaju biru dan membawa sekaki payung serta satu beg plastik, menyusup di celah-celah orang ramai untuk menuju ke tempat VIP.

Beberapa pegawai Cawangan Khas yang melihat gelagat wanita itu serta-merta menghalang dan membawanya keluar dari khemah utama di mana majlis pelancaran itu bakal diadakan.

“Ketua Menteri perlu tahu perkara sebenar!, ” jerit wanita itu ketika diiring keluar dari tempat berkenaan.

Dia kemudiannya dibawa ke Ibu Pejabat Polis Miri sebelum dibebaskan tidak lama kemudian.

Wanita itu dipercayai tidak berpuas hati dengan perkhidmatan sebuah jabatan kerajaan dan ingin mengadu hal berkenaan kepada Taib.

Kejadian itu tidak menjejaskan perjalanan majlis tersebut dan Taib menyampaikan ucapan beliau seperti yang dijadualkan.

Program Sejiwa Senada anjuran kerajaan negeri itu menjadi platform bagi jabatan dan agensi kerajaan serta syarikat berkaitan kerajaan untuk mendampingi orang ramai.
Program yang berakhir esok itu menyediakan 181 gerai untuk memudahkan orang ramai mendapat penerangan tentang peranan jabatan dan agensi kerajaan terbabit, di samping mendengar cadangan dan sungutan mereka dalam usaha kerajaan menambah baik sistem penyampaian kepada rakyat. — BERNAMA

Ibu Mahu Pembunuh Nor Dania Qistina Dikenakan Hukuman Setimpal

Johor Bahru - "Selagi tidak dijatuhkan hukuman setimpal selagi itu saya tidak puas hati."

Demikian luahan Nur Aquilla Razali, 27, ibu kepada kanak-kanak, Nor Dania Qistina Norafizan, 3, yang maut akibat didera pada 9 Januari lalu.

Katanya, dia percaya pihak berkuasa dapat melaksanakan hukuman yang sewajarnya terhadap mereka yang menyebabkan kematian anak perempuannya itu.

"Saya yakin undang-undang akan menghukum mereka yang bersalah," katanya ketika dihubungi di sini semalam.

Kosmo! semalam melaporkan suami wanita itu, Norafizan Ludin, 30, dan isteri mudanya, Dewi Nadia Alias, 25, dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini atas dua tuduhan membunuh dan mendera Nor Dania Qistina.

Kedua-duanya turut dituduh mendera kakak dan adik mangsa, iaitu Nor Dania Batrisha, 5, dan Danish Irsyad, 1.

Mereka didakwa melakukan kesalahan itu mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang dibacakan bersama Seksyen 34 yang memperuntukkan hukuman mati mandatori.

Nur Dania Qistina disahkan mati akibat didera pada 9 Januari lalu dengan 73 kesan lebam di tubuhnya serta berapa organ dalaman rosak teruk dipercayai dipukul dengan objek keras. -kosmo

Berita sebelum ini


Ibu tiri dusta

JOHOR BAHRU: Tujuh puluh tiga kesan cedera pada seluruh tubuh menjadi petunjuk punca kematian seorang kanak-kanak perempuan berusia tiga tahun akibat didera dan bukan disebabkan lemas seperti didakwa ibu tirinya.

Nur Dania Qistina Nurafizan yang tinggal bersama bapa dan ibu tirinya yang berusia 25 tahun di Kampung Sungai Tiram di sini, meninggal dunia di Hospital Sultan Ismail (HSI) di sini, pagi kelmarin, selepas dibawa ke hospital oleh bapanya yang memberitahu dia lemas dalam baldi.

Bagaimanapun, hasil bedah siasat dilakukan, pihak hospital mengesyaki punca kematian kanak-kanak itu akibat didera dengan kejam.

Ketua Polis Daerah Seri Alam, Superintendan Roslan Zainuddin, berkata kes itu diklasifikasikan sebagai bunuh berdasarkan laporan bedah siasat yang diterima polis, tengah hari semalam.

Menurutnya, laporan menunjukkan mangsa mempunyai 73 kesan penderaan fizikal selain lebam di dada.

“Doktor juga mengesahkan mangsa meninggal dunia kerana mengalami pendarahan dalaman di paru-paru dan menolak dakwaan ibu tiri mangsa yang menyatakan kanak-kanak itu lemas.

“Dalam laporan, bapa mangsa mendakwa menerima panggilan daripada isterinya pada jam 8.30 pagi ketika berada di tempat kerja dan wanita itu menyatakan anak kedua suaminya hasil perkahwinan pertama lelaki itu ditemui tidak sedarkan diri dan lemas di dalam baldi.

“Lelaki terbabit membawa mangsa dari rumah mereka di Kampung Sungai Tiram di sini ke hospital bagi mendapatkan rawatan kecemasan.

“Bagaimanapun, lelaki itu menyatakan anaknya tidak dapat diselamatkan dan hospital mengesahkan mangsa meninggal dunia di hospital,” katanya ketika dihubungi, semalam.
Roslan berkata, mengikut laporan bedah siasat, dakwaan ibu tiri mangsa bahawa mangsa lemas tidak benar kerana tiada tanda lemas dikenal pasti sebaliknya ada 73 kesan penderaan dan pendarahan dalaman di paru-paru.

Menurutnya, polis sudah menahan ibu tiri terbabit bagi membantu siasatan.
Kes berkenaan disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh.


Gambar-Gambar Penamaan Calon N05 Tenang Yang Tercicir

Ada lagi beberapa keping gambar menarik walaupun yang belum tersiar semasa GB melaporkan lintas lansung pagi tadi.

Berikut ialah pilihan dari koleksi p11kotaraja. Dari jauh mereka datang untuk mengabadikan kenangan melibatkan diri di dalam perjuangan menegakkan kebenaran dan keadilan.

Firman Allah yang bermaksud: "Bersiap sedialah kamu bagi menghadapi musuh menurut kemampuan kamu dengan segala kekuatan yang dapat kamu sediakan dan daripada pasukan berkuda yang lengkap bersedia bagi menakutkan musuh-musuh Allah dan musuh-musuh kamu." (Al-Anfaal: 60)

Berita Sebelum

Anda tidak akan jumpa untuk melihatnya lagi:

Lintas Lansung Penamaan Calon PRK N05 Tenang