1 Ogo 2013

[BONGKAR] Pengakuan Ketua Perisikan Israel - Mursi Perlu Dihancurkan

Mesir Kini!! Pengakuan Ketua Perisikan Israel : Dr Mursi perlu dihancurkan kerana Pemikiran Ikhwanul Muslimin Dan Penerapan Syariah dan Khilafah

Ketua perisikan Israel menyebutkan diantara sebab utama Dr Mursi perlu disingkirkan adalah kerana ia membawa pemikiran Ikhwanul Muslimin yang hari ini berkembang pesat di Timur Tengah seperti di Mesir, Turki, Tunisia, Maghribi, Libya, Gaza, dan lain-lain. Kini mereka berupaya untuk membina kekuatan di Syria dan Jordan.

Kekuatan Ikhwanul Muslimin ada di pelbagai bidang, tidak hanya sebagai gerakan politik, mereka juga mengisi kehidupan sosial dan berinteraksi dengan manusia.

Ada dua agenda besar yang kini sedang digencarkan Ikhwan.

Pertama: Mempromosikan negara khilafah dan penerapan syariat. Definisinya ada di Mesir, sebagai negara demokrasi yang melaksanakan sistem Syura. Sebuah merupakan konsep permesyuaratan yang diakui dalam Islam.

Kedua: Strategi lebih luas iaitu memperkuat pertahanan mereka di tengah-tengah pengaruh rejim non-demokratik pada masa demokrasi tidak boleh memadamnya dengan mudah, sebagaimana terlihat di Turki dan Gaza.

Universiti Al Azhar akan menjadi kekuatan penerapan Syariat. Tetapi ini akan menyusul, supaya fokus kepada pengukuhan legitimasi hukum yang sedang diterapkan oleh kerajaan Mesir.

Dua misi besar tadi akan menguatkan Ikhwanul Muslimin dalam perjuangan mereka. Maka parti-parti Ikhwan yang kini berkembang di Mesir, Gaza dan Tunisia sedang bergerak menuju kearah kepemimpinan yang kemudian akan menjadikan mereka sebagai peneraju utama yang bertanggung jawab. Tanggungjawab ini tidak lagi diterjemahkan sebagai pucuk-pucuk kecil, tapi sudah menjadi kembang yang utuh/kuat.

Jadi rampasan kuasa terhadap Ikhwan adalah bertujuan untuk menghalang tegaknya Daulah Islamiyah di Mesir. Penggulingan atas Dr Mursi sebenarnya kerana takut pada kejayaannya, bukan kerana kegagalannya.sumber: #mesirkini/demo_lonie

Afrika Selatan: Mursi Presiden Sah Mesir


Penggulingan Muhammad Mursi dari kerusi Presiden Mesir masih terus menghasilkan kecaman dari dunia antarabangsa. Jabatan Hubungan dan Kerja Sama Antarabangsa Afrika Selatan menolak kekerasan yang terjadi di Mesir, termasuk penggulingan Mursi yang tidak berperlembagaan.

Tindakan tersebut, kata kementerian, melanggar piagam dan norma-norma Kesatuan Afrika.

"Afrika Selatan bergabung dengan masyarakat untuk pembebasan Presiden Mursi tanpa syarat, begitu pula tahanan politik lainnya sejak perubahan yang tidak sesuai dengan perlembagaan,” ujar kementerian dalam pernyataan rasminya seperti disiarkan oleh Star Africa, Rabu (31/7).

Afrika Selatan juga sangat prihatin terhadap tingginya jumlah kematian di antara penunjuk perasaan. Khususnya mereka yang menunjuk perasaan menentang penggulingan presiden yang telah dipilih secara demokrasi. Kementerian menambahkan, kekerasan melawan perhimpunan yang sah atau damai bukan bahagian dari demokrasi.

Pemerintah Mesir telah membalas pernyataan Afrika Selatan ini. Kementerian Luar Negeri Mesir menyatakan, pernyataan itu sama saja pengkhianatan, bahkan pengabaian keinginan rakyat Mesir.

Menurut Kementerian Luar Mesir, pernyataan itu menjadi paradoks kerana Mesir adalah negara yang mendukung Afrika Selatan melawan apartheid. Tapi, Afrika Selatan justeru mengeluarkan pernyataan negatif dari usaha rakyat Mesir menciptakan demokrasi.

“Penunjuk perasaan menggunakan senjata api dan bom molotov,” tuduh Kemnterian Luar Mesir yang dikutip dari al-Marsy al-Ayoum, Rabu (31/7).

Panglima Angkatan Darat Osama Askar menyatakan, saat ini kubu Islam berusaha memecah belah tentara Mesir. Tapi, dia menegaskan mereka takkan terpecah belah. “Pasukan bersenjata memiliki ikatan sangat kuat,” katanya.

Konflik Mesir sudah berlangsung sejak Mursi digulingkan pada 3 Julai lalu dan mengakibatkan puluhan orang meninggal. Presiden Barack Obama meminta senator Parti Republik untuk mengunjungi Mesir.

Dia meminta dua anggota senior John McCain dan Lindsey Graham untuk bertemu dengan pemimpin tentera dan Ikhwanul Muslimin untuk membicarakan krisis di negeri itu. Seperti dikutip Aljazirah, Graham mengatakan, Obama meminta dia dan McCain berangkat ke Mesir minggu depan.

Graham menambahkan, baik beliau maupun McCain memiliki tujuan untuk menyampaikan pesanan kuat bahwa Mesir harus berada pada pemerintahan sivil. Tentera, menurutnya, harus memberikan jalan bagi negeri itu guna menyelenggarakan pemilihan umum dan bergerak ke arah yang lebih inklusif dan demokrasi.

Dia juga menyatakan, menangkap pemimpin pembangkang, iaitu Ikhwanul Muslimin, makin memperlihatkan kalau pemerintah sementara dan tentera melakukan kudeta. McCain menambahkan, dia dan Graham akan cuba untuk membantu proses pembentukan semula di Mesir. “Kami memiliki kredibiliti dengan semua orang di sana, semua kumpulan yang berbezaa di sana,” kata dia.

Hantu Altantuya Masih Memburu Najib & Razak Baginda

Mahu halau ‘hantu’ Altantuya?

Bahagian Pertama

Agak terhibur apabila melihat telatah menteri-menteri Umno secara tiba-tiba berlumba-lumba mahu mempertahankan bos mereka dalam skandal Altantuya-Scorpene yang menjadi taboo.

Tindakan mereka ini berikutan sebuah artikel yang diterbitkan oleh sebuah akhbar yang kononnya mahu menyanggah kepercayaan orang ramai bahawa Altantuya Shaariibuu yang dibunuh ada kaitan dengan skandal rasuah dalam pembelian kapal selam itu.

Sejak beberapa tahun, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dikaitkan dengan pembunuhan kejam ke atas wanita cantik Altantuya.

Namun dakwaan bahawa Najib terlibat dengan skandal ini cepat-cepat disanggah tanpa disiasat secara terperinci oleh pihak berkuasa, termasuk polis dan mahkamah memandangkan isu ini sangat sensitif untuk diperbincangkan.

Tetapi kenapa pemimpin-pemimpin Umno memainkan isu ini sekarang?

Adakah ini merupakan satu percubaan untuk membersihkan nama Najib dari pautan stigma ini bagi mencerahkan peluangnya untuk terus memperkukuhkan kedudukannya menjelang pemilihan pemimpin dalam parti Umno hujung tahun ini?

Atau mereka ingin mempengaruhi pendapat orang ramai menjelang kes rayuan daripada dua anggota polis yang didapati bersalah membunuh Altantuya di mahkamah rayuan?

Apa pun niat mereka, tidakkah langkah ini mempunyai risiko yang tinggi untuk mempertaruh nasib ke atas seseorang yang tiba-tiba muncul untuk membersihkan imej Najib yang sekian lama sudah terpalit sedang langkah ini mungkin boleh melantun semula ke arah mereka dan merugikan mereka.

Pada 27 Julai lalu, akhbar milik Umno, The New Straits Times menyiarkan wawancara dengan Jasbir Singh Chahl, orang tengah yang disifatkan sebagai arkitek urus niaga Scorpene.

Beliau sudah tentu menjelaskan bahawa Altantuya tidak ada kena mengena dengan urus niaga berjumlah RM7 bilion itu dan 114 juta Euro (RM500 juta) yang dibayar kepada syarikat Perimekar Sdn Bhd, bukannya rasuah tetapi bayaran perkhidmatan.

Serangan balas

Dengan melancarkan artikel Jasbir ini, menteri-menteri Umno selepas seorang demi seorang secara tiba-tiba melancarkan serangan kembali terhadap para pengkritik skandal itu.

Mereka menuduh para pengkritik “mencipta pembohongan dan skandal” untuk “mencemar imej negara dan para pemimpin”. Malahan mereka turut mendesak polis mengambil tindakan terhadap dakwaan pembohongan ini yang kononnya memburuk-burukkan nama baik Perdana Menteri.

Mereka termasuk Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, dan timbalannya Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar; Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar dan Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor.

Tetapi dalam suasana kelam kabut untuk mempertahankan Najib, ketika berlangsung urus niaga dan kejadian pembunuhan Altantuya itu menjadi menteri pertahanan, mereka terlepas pandang dua kelemahan cerita Jasbir.

Pertama, Jasbir Singh adalah orang tengah dalam dunia perniagaan persenjataan di peringkat antarabangsa dengan negara-negara sedang membangun di mana rundingan di bawah meja sudah menjadi kebiasaan.

Sebab inilah yang membuat Jasbir menghilangkan diri sejak beberapa tahun lalu ketika mana skandal sedang hangat diperbualkan.

Maka, apakah kuasa atau kredibiti yang beliau miliki untuk kita memberi pertimbangan kepada isu hubungan intim Najib dengan Altantuya dan elemen rasuah dalam urus niaga ini?

Dan atas dasar apa menteri-menter Umno boleh mempercayai kata-kata Jasbir sebagai hakikat kebenaran untuk melancarkan serangan balas dan mempertahankan Najib?

Kedua, meskipun jika Altantuya tidak terlibat dengan urus niaga Scorpene sepertimana yang didakwa Jasbir (tidak dapat dipastikan lagi) fakta ini tidak sepatutnya menjadi halangan terhadap dakwaan yang dibuat terhadap Najib mengenai hubungan intimnya dengan Altantuya atau amalan rasuah melalui Perimekar.

Tuduhan-tuduhan ini berdiri sendiri berdasarkan merit fakta yang berkait dengan dua isu melibatkan individu-individu (dan tidak dikira satu) yang didedahkan melalui pendengaran awam yang sahih dan berwibawa.

Senario mahkamah

Maka apakah fakta-fakta dalam kes pembunuhan Altantuya?

Jika pemimpin-pemimpin Umno memikirkan bahawa rakyat Malaysia mudah lupa seperti yang didakwa oleh Tun Dr Mahathir Mohamed, ketika mana urus niaga Scorpene dirunding dan dimuktamadkan, beliau menjadi perdana menteri, maka mereka salah.

Terdapat nanti beberapa drama yang hebat, lagi menakjubkan, dalam kes yang akan berlarutan untuk terpahat dalam ingatan dalam tempoh beberapa tahun yang akan datang.

Sebagai contoh, siapa yang dapat melupakan senario mahkamah yang menakjubkan melibatkan ketiga-ketiga pihak – pendakwaraya, penguambela dan hakim.

Mereka bekerjasama dan bersubahat dalam menyembunyikan bahan bukti berupa gambar yang menunjukkan Altantuya, Najib dan Abdul Razak Baginda sedang menikmati jamuan makan di sebuah restoran. Razak ialah orang kepercayaan Najib.

Saksi Ms Burmaa Oyunchimeg, sepupu Altantuya, memberi keterangan pada 29 Jun 2007 (hari ke 10 perbicaraan) bahawa Altantuya menunjukkan sekeping gambar di Hong Kong sekembalinya (Altantuya) dari lawatan ke Peranchis.

Tetapi sebelum saksi tersebut dapat memberi keterangan lanjut, beliau diarah oleh mahkamah untuk menyentuh subjek lain, walaupun dibantah oleh para peguam dari kedua-dua belah pihak pendakwaan dan pembelaan berhubung bahan bukti ini.

Angkat sumpah

Gambar itu, jika terbukti, dapat mendedahkan bahawa angkat sumpah Najib bahawa beliau tidak pernah menemui “wanita itu” sebagai satu pembohongan.

Sebaliknya, jika angkat sumpah Najib adalah benar, kenapa mahkamah yang kelihatan mahu mempertahankan Najib, tidak membenarkan Burmaa untuk disoalsiasat lebih lanjut agar kepalsuan gambar tersebut dapat didedahkan bagi membebaskan Najib dari pertuduhan?

Beberapa hari sebelum itu, seorang lagi rakyat Mongolia memberi keterangan pada 26 Jun (hari ketujuh) bahawa rekod komputer imigresen mengenai dirinya, Altantuya dan seorang lagi teman telah dipadamkan secara misteri.

Ini sungguh memeranjatkan kerana dari mengambil rekod ini sebagai satu bahan bukti yang bernilai dalam kes pembunuhan itu, kedua-dua belah pihak pendakwaan dan pembelaan menolak cadangan bahawa bahan bukti itu tidak relevan dan agar dibuang.

Siapakah yang bertanggungjawab agar rekod imigresen ini dipadamkan jika beliau bukan seorang yang berpengaruh dan berkuasa?

Apa sebabnya mereka menolak bahan bukti seperti ini dalam mahkamah, jika tidak bertujuan untuk menghalang bukti-bukti pembunuhan itu dapat dikesan sehingga ke peringkat yang tertinggi? -FMT

DAP Tak Akan Patuhi Arahan RoS, Bakal Cabar Di Mahkamah


DAP enggan patuhi arahan RoS adakan pemilihan semula

DAP tidak berpuas hati dengan arahan Pendaftar Pertubuhan (RoS) yang meminta parti itu mengadakan semula pemilihan jawatankuasa parti, kata Lim Guan Eng.

Setiausaha Agung DAP itu juga meminta penjelasan RoS, dari sudut mana mereka tidak berpuas hati dengan pemilihan parti yang dijalankan Disember lalu mengikut Seksyen 16 (1) Akta Pertubuhan 1966.

Beliau berkata, RoS perlu menjelaskan peruntukan undang-undang mana yang diguna pakai bagi meminta DAP untuk mengadakan semula pemilihan parti.

Sementara itu, Gobind Singh Deo yang turut hadir sidang media itu, berkata berdasarkan Seksyen 16 (1), RoS tiada kuasa untuk mengarahkan DAP bagi mengadakan semula pemilihan parti.

Katanya, perkara yang tidak berlandaskan undang-undang tidak wajar untuk dipatuhi dan DAP akan mengantar surat kepada RoS esok bagi meminta penjelasan lanjut.

"Kami tidak akan menemui RoS tetapi hanya mengirimkan surat dan berharap RoS segera memberi jawapan kerana ini menjadi perhatian kami saat ini.

"DAP juga tidak menolak kemungkinan untuk mencabar keputusan RoS di mahkamah tetapi biar kita lihat dahulu jawapan RoS,"
katanya, menjawab soalan pemberita di ibu pejabat DAP malam ini.

Awal bulan ini, Bernama melaporkan, bekas Ketua Cawangan DAP Jalan Bagan Luar, G Asoghan mendakwa seramai 547 orang dikenal pasti sebagai 'perwakilan haram' dari Pulau Pinang mengundi pada pemilihan Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) parti itu pada Disember lalu.

Mendakwa perwakilan haram itu mengundi bagi memastikan 'Dinasti Lim' terus berkuasa dalam DAP, beliau meminta Lim memberi senarai lengkap perwakilan yang layak hadir bagi membuktikan tiada pengundi haram.

Awal tahun ini, media melaporkan Pengarah Pemilihan DAP, Pooi Weng Keong meletak jawatan ekoran kesilapan teknikal pada pengiraan undi CEC DAP.

DAP sebulat suara tolak arahan tidak munasabah ROS

Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) DAP yang mengadakan mesyuarat tergempar malam tadi membuat keputusan menolak arahan Pejabat Pendaftar Pertubuhan (ROS) supaya parti itu mengadakan pemilihan semula jawatankuasa berkenaan.

CEC sebulat suara membuat keputusan itu kerana mereka tidak boleh menerima arahan ROS seperti mana surat bertarikh 30 Julai lalu yang diterima DAP lewat petang semalam.

Bercakap pada sidang media di Ibu Pejabat DAP Kebangsaan selepas mesyuarat tergempar itu, Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng menegaskan DAP tidak boleh terima arahan itu kerana dua sebab yang perlu dinyatakan ROS terlebih dahulu.

Katanya, pertama, CEC menggesa ROS memberi punca atau sebab mengapa mereka tidak berpuas hati dengan penjelasan yang diberi DAP mengenai pengendalian pemilihan CEC pada 15 Disember tahun lalu mengikut Seksyen 16 (1) Akta Pertubuhan 1966.

“Kedua, ROS perlu menjelaskan peruntukan mengikut arahan undang-undang mana yang menyebabkan DAP perlu mengadakan pemilihan semula.

DAP ros 2“Saya anggap ia amat luar biasa bila mereka menyuruh DAP mengadakan pemilihan semula dengan hanya alasan mereka tidak berpuas hati dengan penjelasan dan kerjasama penuh yang diberikan.

“Mereka hanya memberi jawapan ringkas mengatakan tidak berpuas hati tanpa memberi sebarang sebab mengapa ROS tidak puas hati atau menjelaskan kepada kita mengikut undang-undang mana yang menyebabkan mereka tidak puas hati.

“Kami merasakan seolah-olah kami seperti dijadikan tebusan,” ujarnya Guan Eng juga Ketua Menteri Pulau Pinang yang kesal dengan tindakan ROS itu.

Beliau berkata, ROS mesti menjawab pertanyaan DAP itu terlebih dahulu mengikut saluran undang-undang yang betul dan berlaku adil.
-Roketkini

Penolakan Petisyen: Macam Ada Arahan Dari Pihak Tertentu!


PAS kesal dengan tindakan Mahkamah Pilihan Raya yang menolak petisyen dikemukakan oleh PAS dengan menggunakan alasan dan denda yang sama.

PAS memfailkan keseluruhan 16 petisyen di seluruh negara dan 11 darinya telah ditolak oleh mahkamah.

Tiga lagi belum disebut di mahkamah adalah bagi kawasan Nusa Jaya dan Gambir di Johor, Kelawang, Negeri Sembilan sementara dua kawasan di Terengganu Hulu Besut dan Kuala Berang keputusan akan diperolehi esok.

Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu yang melahirkan rasa kecewa terhadap keputusan yang telah dibuat oleh mahkamah yang dilihat sebagai membelakangkan proses demokrasi.

"Kita kesal cara pengendalian petisyen yang berjalan di mahkamah, 16 petisyen yang dikemukakan oleh PAS dan 11 darinya telah ditolak dengan alasan serta denda yang sama.

"Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) kata kalau tidak puas hati dengan keputusan boleh bawa ke mahkamah untuk keadilan, tetapi bila dibawa kita melihat ia tidak dikendalikan sepertimana yang kita harapkan," jelasnya pada sidang media di Pejabat Agung PAS sebentar tadi.

Malah katanya lagi, keputusan tersebut juga dilihat sebagai ada arahan dari pihak tertentu.

"Kita juga melihat keputusan tersebut seperti mendapat arahan dari pihak tertentu kerana alasan sama termasuk juga kos yang diarahkan juga amat luar biasa," sambung beliau.

Tutup penyelewengan?

Sementara itu, Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar memberitahu keputusan tersebut seperti sebagai usaha menggunakan mahkamah untuk menutup segala penyelewengan yang berlaku pada pilihan raya yang lepas.

Katanya, kerajaan tidak boleh salahkan sesiapa jika rakyat mempunyai satu persepsi negetif terhadap kredibiliti mahkamah yang dilihat tidak memihak kepada pihak yang mahukan keadilan mengikut saluran demokrasi yang betul.

Dalam pada itu, Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub melahirkan kebimbangan tindakan tersebut akan memberi ruang kepada rakyat untuk menuntut keadilan mengikut cara mereka sendiri.

"Kita tuntut keadilan melalui proses demokrasi yang betul tetapi kerajaan menutup ruang tersebut.


"Saya bimbang dengan keputusan ini rakyat akan bangkit menuntut keadilan mengikut saluruan mereka sendiri, kita tidak mahu negara ini menjadi seperti negara-negara yang lain," kata Salahuddin.

Sementara itu PAS akan menghantar satu memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong dalam masa terdekat berhubungan kedudukan Pengerusi SPR agar perlantikannya dikaji balik serta pendedahan penyelewengan yang berlaku di dalam pilihanraya yang lepas.

Turut hadir pada sidang media tersebut adalah Pengarah Pilihanraya PAS Pusat, Dr Hatta Mohd Ramli, Peguam Mohamed Hanipa Maidin (Ahli Parlimen Sepang), Timbalan Ketua Dewan Muslimat PAS Pusat, Dr Siti Mariah Mahmud (Ahli Parlimen Kota Raja). -HD


PAS: Mahkamah p'raya sempitkan undang-undang


Peguam PAS Hanipa Maidin berkata parti itu kini tiada pilihan selain membuat laporan polis selepas Mahkamah Pilihan Raya menolak alasan undang-undang dalam petisyen yang dikemukakannya.

Katanya, mahkamah antara lainnya menolak petisyen PAS berhubung kesalahan dalam borang penjumlahan undi – dikenali dengan nama Borang 14 – yang didakwa dilakukan oleh Ketua Tempat Mengundi (KTM) semasa pilihan raya umum 5 Mei lalu.

"Dia sempitkan lagi undang-undang... Sepatutnya kesalahan itu di bawah Seksyen 4 (a) Akta Kesalahan Pilihan Raya. Tetapi mahkamah memberikan alasan, kesalahan yang dilakukan KTM itu bercanggah.

“Mahkamah kata tak boleh guna seksyen tersebut kerana kesalahan itu berkaitan dengan jenayah.

"Sekarang ini kita akan buat laporan polis besar-besaran di seluruh Malaysia kerana mahkamah kata ini kesalahan jenayah," katanya dalam sidang media di ibu pejabat PAS petang ini.

Katanya mahkmah menetapkan hanya dua undang-undang yang boleh digunakan untuk memfailkan petisyen – Peruntukan Pilihan Raya (Perjalanan Pilih Raya 1991) dan Peraturan Berkaitan Undi Pos.

Tambahnya, mahkamah menggunakan alasan tersebut untuk menolak petisyen yang dikemukakan PAS setakat ini.

Hanipa juga berkata, PAS turut akan menghantar memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong untuk mengkaji semula perlantikkan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Sementara itu, timbalan presiden PAS, Mohamad Sabu pula berkata, beliau kecewa dengan pengendalian petisyen berkenaan yang disyakinya dijalankan mengikut arahan pihak tertentu.

"Kita kecewa dengan kendalian petisyen. Tahun ini nampak luar biasa. Macam ada arahan tertentu untuk kes ini tanpa dibicarakan. Kos yang dituntut luar biasa.

"Secara umumnya rasa pelik apa yang berlaku. Ini meletakkan pengendalian undang-undang kita pincang," katanya.

Mahkamah setakat ini telah menolak 11 daripada 16 petisyen yang dikemukakan PAS.

Lima lagi yang petisyen yang belum diputuskan melibatkan Nusa Jaya dan Gambir di Johor, Klawang di Negeri Sembilan serta Hulu Besut dan Kuala Berang di Terengganu.
-mkTarik balik semua petisyen, selamatkan wang


Hari ini mahkamah meneruskan lagi siri penolakan petisyen pilihan raya, kali ini untuk empat kerusi parlimen semuanya membabitkan kerusi di Selangor. Kerusi itu ialah Kuala Selangor, Sungai Besar, Sabak Bernam dan Sepang.

Penolakan itu mengekalkan keputusan pilihan raya lalu, kerusi Kuala Selangor, Sungai Besar dan Sabak Bernam kepada calon Barisan Nasional (BN) manakala kerusi Sepang kepada calon PAS, Hanifa Maidin. Mahkamah juga mengenakan kos luar biasa kepada pempetisyen sebanyak RM50,000.

Oleh kerana mahkamah seakan sudah ada keputusan awal dalam meneliti kes petisyen ini, di mana semuanya setakat ini ditolak dengan alasan teknikal yang remeh, elok kalau parti yang mengemukakan petisyen mengkaji balik daripada meneruskan petisyen mereka dibicarakan.

Tidak ada guna menghabiskan wang untuk dibayar kepada pengurus pilihan raya dan pihak yang dipestiyen. Lebih baik wang itu digunakan untuk memperkasakan parti masing-masing bagi persiapan menunggu pilihan raya umum ke 14 yang sudah tidak lama lagi
. (Empat tahun setengah bukan lama).

Sikap mahkamah berhubung petisyen ini tidak berubah. Walaupun Ketua Umum PKR, Anwar Ibrahim meminta Ketua Hakim Negara mencampuri dan meneliti trend mahkamah dalam membuat keputusan, tetapi Ariffin Zakaria tetap membisu. Kononnya beliau selaku ketua hakim tidak boleh memberi apa-apa ulasan. Melanggar kod kehakiman barang kali.

Sehubungan itu, mungkin perlu dipinda Akta Suruhanjaya Pilihan Raya supaya membuang ruang dan hak untuk membawa mana-mana kes pilihan raya ke mahkamah. Dengan tiada peruntukan undang-undang dan hak itu maka parti politik tidak perlu bersusah payah menyediakan bukti serta wang dan berjujutan ke mahkamah untuk mendapat keadilan setelah mereka merasakan ditipu ataupun diselewengkan oleh mana-mana pihak atau dalam pelbagai bentuk sepanjang proses pilihan raya.

Pakatan Rakyat dianggarkan akan membelanja lebih RM3 juta untuk membiayai kos petisyen. Wang sebanyak itu satu jumlah besar. Dengan menarik balik petisyen ahli juga tidak terbeban kerana selalunya bila parti memerlukan wang untuk sesuatu tujuan ahli yang akan dikerah untuk mendapatkannya.
-msomelayu

[BERGAMBAR] Lelaki Ditembak Mati Di Parit Buntar


Dalam heboh masyarakat bercakap soal kebimbangan berikutan kejadian tembak di sana-sini, hari ini satu lagi kes sama berlaku di Parit Buntar, lapor harakahdaily.

Dalam kejadian kira-kira jam 9.40 pagi tadi, seorang lelaki ditemui maut dengan tiga kesan tembakan pada tubuhnya di kawasan persimpangan Jalan Permai 2.

Lelaki berusia 26 tahun itu dikatakan sedang menunggang motosikal sebelum orang ramai mendengar bunyi tiga das tembakan.

Polis menemui dua kesan tembakan di rusuk kanan dan kesan tembakan di perut serta menemui tiga kelongsong peluru di tempat kejadian yang berdekatan Pejabat Pendidikan Daerah Kerian.

Ketua Polis Daerah Kerian, Superintendan Mat Fauzi Nayan mengesahkan kejadian dan polis masih menjalan siasatan lanjut.

Menurut saksi sebanyak 3 das tembakan telah di lepaskan ke arah mangsa dan 2 darinya kena pada mangsa. Satu di bahagian hati dan satu di bahagian perut.

Tembakan tersebut juga jelas kedengaran dari Sekolah Menengah Panglima Bukit Gantang yang terletak hampir 1 km dari tempat kejadian. Dikatakan mangsa dengan menaiki motosikal telah ditembak dari jarak dekat oleh 2 orang yang tidak di kenali yang juga menaiki sebuah motosikal.

Menurut laporan polis, mangsa juga pernah mempuyai 5 rekod jenayah lampau.


Jenayah tidak terkawal, rakyat semakin bimbang


Jenayah yang berlaku dalam beberapa hari ini dilaksanakan dengan nekad di tempat awam pada hari siang.

Bagi Presiden Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim), Mohd Azmi Abdul Hamid, ini bermakna sudah ada keberanian untuk melakukan jenayah berat terang-terangan seolah-olah penjenayah yakin di Malaysia mudah terlepas dari menerima hukuman.

“Kami sangat khuatir jika dipihak KDN pula dijangkiti dengan sindrom penafian dan bersikap bebal apabila orang awam melahirkan rasa tidak yakin dengan tahap kecekapan pihak polis menjaga keselamatan awam.” Ujarnya dalam satu kenyataan, sebagaimana di bawah.

Melihat kepada jenayah bunuh nekad di negara ini, kami berpandangan pihak KDN harus jujur menilai semula tahap keselamatan awam di negara ini.

Dalam beberapa kes tembak mati di waktu siang yang berlaku di negara ini, ia bukan lagi masa untuk kita saling menuding tetapi hendaklah membuat penilaian menyeluruh kenapa penjenayah semakin nekad melakukan jenayah berat di negara ini.

Kami melihat kes tembak mati yang berlaku dalam jangka masa yang dekat selang sehari menunjukkan bukan sahaja penjenayah tidak gerun dengan pihak polis namun pihak polis juga mula kelihatan kurang berkesan menjaga keselamatan awam.

Jenayah yang berlaku dalam beberapa hari ini dilaksanakan dengan nekad di tempat awam pada hari siang. Bermakna sudah ada keberanian untuk melakukan jenayah berat terang-terangan seolah-olah penjenayah yakin di Malaysia mudah terlepas dari menerima hukuman.

Kami sangat khuatir jika dipihak KDN pula dijangkiti dengan sindrom penafian dan bersikap bebal apabila orang awam melahirkan rasa tidak yakin dengan tahap kecekapan pihak polis menjaga keselamatan awam.

Dengan berlakunya jenayah tembak mati dalam hanya beberapa hari ini, tidak mengejutkan jika pihak awam tertanya-tanya kenapa tahap keselamatan awam menjadi semakin tidak terkawal.

Kami kesal bila rumusan untuk menubuhkan Suruhanjaya Bebas Salah Laku dan Aduan Polis (IPCMC) untuk menambahbaik peranan pihak polis, ditentang sendiri oleh KPN sejak ia dicadangkan pada 2007 lagi.

Sedangkan IPCMC adalah salah satu daripada 125 cadangan pembaikan pasukan polis yang dikemukakan Suruhanjaya Diraja Untuk Mempertingkatkan Operasi dan Pengurusan Polis Diraja Malaysia pada tahun 2005.

Suruhanjaya yang dipengerusikan bekas Ketua Hakim Negara, Tun Mohamed Dzaidin Abdullah itu mencadangkan IPCMC ditubuhkan sebelum 31 Mei 2007.

Sehingga kini, IPCMC masih belum terlaksana dan penangguhannya terus didesak oleh rakyat.

Kami berpendirian bahawa apabila rekod jenayah dikatakan sudah menurun di negara ini, jelas insiden jenayah berat yang berlaku dalam masa hanya beberapa hari ini menunjukkan bahawa tahap keselamatan negara masih sangat merisaukan.

Kesan dari situasi ini bukan sahaja akan menjejaskan pelabur dan pelawat luar untuk datang ke Malaysia, malah rakyat negara ini juga akan sukar mengharapkan agensi polis untuk menjaga keselamatan awam dengan baik.

Kami dengan itu mengesa suatu penilaian semula seluruh tahap keselamatan awam hendaklah dilancarkan. Suatu dialog nasional mengenai isu keselamtan awam perlu diadakan. Tujuannya adalah untuk mendengar pelbagai pendapat mengenai bagaimana keselamatan awam dapat terjamin melalui sistem pengawasan dan pengawalan pihak polis.

Pelbagai pihak masyarakat perlu dilibatkan untuk menjadi rakan dialog yang inklusif demi menghasilkan pelan tindakan yang terbaik.


ULASAN GB

baru semalam GB ulas, petikan:

Dan seperkara yang perlu direnungkan ialah, kejadian jenayah berleluasa sehingga negara menjadi seperti sangkar samseng bermaharajalela sekarang ini adalah kerana kita mempunyai seorang Menteri KDN yang mempunyai rekod jenayah memukul orang awam yang kesnya masih berjalan di mahkamah.

Dan kita mempunyai seorang KPN yang diisytiharkan oleh mahkamah sebagai orang bertanggungjawab terhadapematian tahanan di dalam penjara!


Dan nampaknya, selagi Menteri KDN dan KPN tidak ditukarkan, kita akan mendengar lebih banyak lagi kes-kes tembak menembak ini.

Hukum Kebenaran dan Keadilan akan terus berjalan.