4 Dis 2013

Tarif Elektrik: Sah Ahmad Maslan Menipu Rakyat


Ini adalah kenyataan Timbalan Menteri Kewangan Ahmad Maslan pada November 22, 2013 seperti yang dipetik oleh akhbar bahasa Melayu Berita Harian :

"Kerajaan tidak melihat sebarang keperluan untuk menaikkan kadar tarif elektrik berikutan kestabilan harga minyak dunia. ...

Kalau minyak sedang turun, kenapa pula nak kaji tarif elektrik. .."

Sepuluh hari kemudian, Kerajaan bertindak untuk menaikkan tarif elektrik sebanyak 14.98 peratus daripada 4.99 sen kepada 38.53 sen kWj, berkuat kuasa 1 januari 2014, menghampiri dengan kos sebenar 42 sen per kWh.

Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Maximus Ongkili telah mengumumkan kadar baru tersebut semalam.

Pendirian berbeza yang diambil diantara kedua-dua BN menteri dalam jangka pendek 10 hari telah menjadi lambang gaya pentadbiran Perdana Menteri Najib Razak.

Di sebalik peningkatan dalam kadar, Maximus berkata tidak akan ada peningkatan ke atas 70 peratus isi rumah di Semenanjung dan 60 peratus daripada mereka di Sabah dan Labuan yang menggunakan kurang daripada 300 kWj.

Memperincikan peningkatan 4.99 sen itu, menteri berkenaan berkata hanya sebahagian kecil, 0.9 sen atau 2.69 peratus akan digunakan untuk menampung modal Tenaga Nasional Berhad dan lain-lain peningkatan kos pengurusan manakala bakinya akan digunakan untuk mengurangkan pengurangan subsidi bahan api.

"Pelbagai kenaikan harga telah berlaku selepas pilihan raya umum ke-13, bermula dengan petrol yang memulakan kesan berantai. Hari ini tarif elektrik pula naik. Malangnya, sebelum pilihan raya, kerajaan telah gula-gulakan kepada rakyat sehingga mereka melupakan apa yang akan berlaku selepas pilihan raya," kata Ketua Penerangan PAS Mahfuz Omar sebagai tindak balas serta-merta.

Lebih buruk lagi, Pokok Sena Ahli Parlimen itu berkata kadar baru itu akan dikenakan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) yang akan berkuatkuatkuasa pada 2015.

"Slogan 'Rakyat didahulukan, Pencapaian Diutamakan' berakhir pada`pilihanraya yang lalu," tambah Mahfuz

'Kadar tarif elektrik kekal'

Kuala Lumpur - Kerajaan tidak melihat sebarang keperluan untuk menaikkan kadar tarif elektrik berikutan kestabilan harga minyak dunia.

Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Ahmad Maslan, berkata harga runcit petrol dan diesel dunia kekal di bawah paras AS$100 dolar satu tong.

“Kalau minyak sedang turun, kenapa pula nak kaji tarif elektrik. Kita tak boleh kata apa sekiranya perkara ini belum lagi jadi, lagipun saya tidak diberikan apa-apa taklimat mengenai tarif elektrik akan naik, selalunya kementerian kewangan akan dipanggil,” katanya ketika diminta mengulas mengenai kajian tarif elektrik yang sedang dijalankan Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air.

Menerusi kenyataan media sebelum ini, Tenaga Nasional Berhad (TNB) bergantung sebanyak 70 peratus kepada gas yang dipengaruhi harga minyak dunia bagi menjana elektrik, manakala selebihnya bergantung kepada arang batu dan hidro.

Sasar KDNK 5.5 peratus

Ahmad juga berkata, kerajaan yakin negara bakal mencatatkan pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) 5.5 peratus tahun depan, berdasarkan asas ekonomi yang kukuh dan banyak projek dilaksanakan untuk memperkukuh lagi ekonomi.

“Ekonomi Malaysia berada di landasan ke arah mencapai sasaran pertumbuhan setahun penuh sebanyak 4.5 peratus hingga lima peratus bagi 2013,” katanya pada sidang media mengenai seminar berkaitan pemerkasaan ekonomi, di sini, semalam.

Ahmad berkata, bagi meningkatkan pemahaman rakyat mengenai Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) sebelum dilaksanakan, kerajaan akan mengadakan Seminar Pemerkasaan Ekonomi Nasional.
-Berita Harian 22 Nov 2013Ibu Rayu Mahkamah Supaya Sumbatkan Anaknya Ke Penjara

Lantaran kecewa dengan anaknya sendiri yang mengugut untuk membunuhnya, ibu merayu kepada Mahkamah Majistret semalam agar anaknya dipenjarakan selama setahun.

"Buatlah apa pun kepada anak saya. Penjara setahun pun tak apa," kata Jarah Mohamed berkata sewaktu memberi keterangan terhadap anaknya di hadapan Majistret Nik Habri Muhamad.

Terdahulu, Mohd Fairul Rahimi, 28, yang bekerja sebagai pemandu kepada sebuah syarikat katering, mengaku bersalah terhadap pertuduhan di hadapan Nik Habri yang menjatuhkan hukuman penjara ke atasnya, bermula semalam.

 Mohd Fairul dituduh mengugut Jarah di rumah mereka di Kampung Jambu, Jalan Panji pada pukul 1 petang pada 25 November.

Sebelum itu, Nik Habri telah mengarahkan Jarah yang muncul di mahkamah untuk memberi keterangan mengenai kes itu.

 "Kita bercakap tentang ini banyak kali. Dia terus mengulangi kesalahan yang sama, mengugut untuk membunuh adik-beradik dan saya, tetapi kali ini adalah yang paling teruk, " katanya.

 Menurut fail kes, tertuduh menunjukkan pisau dan mengugut untuk membunuhnya. Ini mendorong Jariah untuk membuat laporan polis.  

Nik Habri juga mengingatkan Fairul tidak mengulangi tindakannya dan tidak membuat sebarang masalah kepada keluarganya.  

Timbalan Pendakwa Mohd Ashraf Abd Hamid mengaku bahawa Fairul didakwa di bawah Seksyen 506 Kanun Keseksaan. Jika sabit kesalahan , tertuduh boleh dihukum sehingga tujuh tahun penjara, atau denda, atau kedua-duanya.  

Mohd Fairul telah dihantar ke penjara Pangkalan Chepa.

[GAMBAR & VIDEO] Banjir Di Pahang, Johor & Terengganu Semakin Buruk


Kuantan: Banjir di Pahang kini dilaporkan semakin buruk apabila lebih 9,000 mangsa banjir dipindahkan ke pusat pemindahan sehingga 8 malam Selasa.

Menurut Jurucakap Bilik Gerakan Banjir Ibu Pejabat Polis Kontinjen Pahang, sehingga kini 9,030 mangsa yang melibatkan 2,095 keluarga dipindahkan di lima daerah.

"Sebanyak 69 pusat pemindahan beroperasi di daerah Maran, Pekan, Rompin, Kuantan dan Jerantut.

"Kuantan mencatatkan jumlah mangsa paling ramai iaitu 3,672 orang membabitkan 916 keluarga di 33 pusat pemindahan. "Di Rompin pula 859 keluarga dengan 3,249 mangsa ditempatkan di 13 pusat pemindahan," katanya ketika dihubungi Bernama di sini, Selasa.

Di Pekan, 932 mangsa dipindahkan ke 13 pusat pemindahan manakala di Maran, 1,124 mangsa banjir ditempatkan di sembilan pusat pemindahan.

"Jerantut pula merupakan daerah terbaharu yang mengalami banjir yang mana satu pusat pemindahan dibuka membabitkan 62 mangsa daripada 12 keluarga," kata jurucakap itu.

Katanya laluan yang ditutup bagi kenderaan ringan, Km28 Kuantan-Sungai Lembing, Km36 Jalan Gambang-Kuantan, Km16 Jalan Nenasi-Pekan, Km145 Jalan Jerangau-Jabor, Km72 Jalan Kuantan-Segamat dan Km10 Jalan Kuantan-Pekan.

Katanya, setakat ini tiada kemalangan jiwa dilaporkan akibat banjir.

Di JERANTUT, Ketua Polis daerah itu Supt Azid Ismail berkata lebih 10,000 penduduk di kawasan rendah sepanjang Sungai Tembeling dan Sungai Pahang dinasihati supaya bersedia untuk berpindah berikutan paras air di kedua-dua sungai semakin naik.

Azid berkata hujan yang tidak berhenti-henti sejak tiga hari lepas memang dijangka menyebabkan banjir di kawasan rendah terutama di Hulu Tembeling dan kawasan tebing sungai.

"Penduduk dinasihatkan supaya tidak turun ke Sungai Tembeling atau Sungai Pahang ketika air naik sebaliknya berpindah segera jika berlaku banjir bagi mengelak sebarang kejadian tidak diingini," katanya.

Pengusaha bot penambang dan 50 pengusaha bot pelancong di Taman Negara juga dinasihatkan supaya menghentikan sementara perkhidmatan mereka.

"Pengusaha bot perlu mengutamakan keselamatan penumpang," katanya.

Di JOHOR BAHARU, jumlah mangsa banjir yang dipindahkan petang ini meningkat kepada 5,659 orang berbanding 4,765 orang pagi ini.

Setakat 3 petang, Segamat mencatatkan mangsa banjir tertinggi yang dipindahkan iaitu 1,116 orang, mangsa banjir di Kluang juga meningkat iaitu 187 orang manakala di Kota Tinggi meningkat kepada 74 orang.

Portal MKN menyatakan Muar menjadi daerah terbaharu yang memindahkan mangsa banjir iaitu 35 orang manakala jumlah mangsa di Mersing kekal 4,247 orang.

Sebanyak 42 pusat perpindahan dibuka berbanding 27 pusat pada sebelah pagi iaitu 18 di Mersing (kekal), 18 di Segamat (meningkat 12), tiga di Kluang (meningkat satu), dua di Kota Tinggi (meningkat satu) dan sebuah pusat dibuka di Muar.

Jabatan Meteorologi meramalkan cuaca hujan sekejap-sekejap di satu dua tempat di Mersing dan Segamat manakala ribut petir di satu dua tempat di Kluang dan Kota Tinggi hari ini.

Di KUALA TERENGGANU, jumlah mangsa banjir meningkat kepada 905 orang berbanding 452 orang pagi ini apabila Dungun dan Hulu Terengganu pula dilanda banjir petang ini.

Portal Majlis Keselamatan Negara (MKN) menyatakan setakat 4 petang ini Kemaman, Dungun dan Hulu Terengganu dilanda banjir dengan Kemaman mencatat peningkatan mangsa yang dipindahkan.

Di Kemaman 761 orang daripada 195 keluarga dipindahkan ke 24 pusat pemindahan berbanding pada sebelah pagi hanya 13 pusat dibuka dengan 452 mangsa banjir.

Di Hulu Terengganu, 94 mangsa daripada 18 keluarga ditempatkan di pusat pemindahan sejak 2 petang manakala di Dungun, 50 orang daripada 12 keluarga dipindahkan sejak 12 tengah hari.

Sementara itu, jurucakap Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) negeri melaporkan bacaan pada 4 petang menunjukkan paras air di Pasir Raja dan Kuala Jengai di Dungun melebihi paras bahaya masing-masing setinggi 37.84m dan 23.21m.

Sungai Kuala Berang, di Kampung Menerong di Hulu Terengganu juga melebihi paras bahaya iaitu setinggi 25.13m (bahaya 24.5m) manakala Sungai Kemaman pula, Sungai Cerol di Banho dan Jambatan Air Putih berada dalam kedudukan bahaya iaitu masing-masing setinggi 19.78m dan 15.06m.

FOTO BANJIR DI PAHANG

DI KEMAMAN

DI MERSING


Yusuf Al-Qardawi Letak Jawatan Bantah Sheikul Azhar Sokong Kudeta

Ulama terkemuka kelahiran Mesir Sheikh Yusuf al -Qaradawi telah meletakkan jawatan di dalam Majlis Ulama Kanan Al-Azhar, badan yang paling berwibawa dari institusi agama berprestij yang berpusat di Kaherah.

Dalam satu kenyataan hari ini, al- Qaradawi berkata peletakan jawatannya bertujuan untuk "mengesahkan pendirian yang diambil oleh ulama bebas."

"Saya mengemukakan perletakan jawatan saya ... kepada rakyat Mesir yang hebat, bukan kepada Imam Besar yang memiliki Azhar, " kata al -Qaradawi, yang juga merupakan Presiden Kesatuan Antarabangsa Ulama Islam.

Ulama terkemuka itu terus menegaskan bahawa jawatan Imam Besar Al-Azhar - sepertimana presiden - "telah dirampas oleh kuasa tentera".

Imam Besar Al -Azhar Ahmed Tayeb telah secara terbuka menyokong kudeta 3 Julai yang mengguling presiden yang dipilih rakyat, Mohamed Morsi.

Beberapa bulan sejak itu, al- Qaradawi telah menjadi pengkritik lantang terhadap penyingkiran Morsi dan berulang kali mengecam pemerintah baru yang disokong tentera Mesir.

Ulama yang berpangkalan di Qatar juga telah membidas kegagalan al-Tayeb untuk menjemput Anggota Majlis Ulama Kanan bermesyuarat membincangkan kejadian "pembunuhan beramai-ramai dan insiden kematian yang telah mengganasi rakyat Mesir, terutamanya penyuraian demonstrasi bantah dan duduk di Rabaa dan Nahda."

Pada 14 Ogos lalu, beratus-ratus penunjuk perasaan pro- Morsi terbunuh apabila pasukan keselamatan secara ganas membersihkan dua kemah demonstran di di Rabaa al- Adawiya dan dan dataran Nahda.