29 Mac 2010

Apabila Sepaker Berdolak-dalik, Dimanakah Integriti Palimen?

Datuk Seri Anwar Ibrahim menegur Speaker Dewan Rakyat yang tidak konsisten dalam menentukan tarikh untuk Ketua Pembangkang itu membuat penjelasan mengenai peranan Apco Worldwide dalam kerajaan pimpinan Datuk Seri Najib Razak.

Anwar bersedia penjelasan bila-bila masa tetapi kesal kerana keputusan mereka saling bercanggah dan member gambaran wujud satu peraturan khas apabila sesuatu isu melibatkan beliau.

Tarikh itu menjadi pertikaian apabila Speaker Dewan Rakyat, Datuk Dr Wan Junaidi Jaafar membatal keputusan timbalannya Ronald Kiandee yang menetapkan Anwar untuk membuat penjelasan esok.

Sebaliknya, Dr Wan Junaidi meminta semua pihak menunggu keputusan beliau yang bersangkut paut kandungan Peraturan 34 (1) pada Rabu ini, sekali gus bermakna penjelasan Anwar yang dijadual esok perlu ditunda.

Bagaimanapun, Dr Wan Junaidi selepas didatangi Setiausaha Dewan Rakyat yang memaklumkan sesuatu tiba-tiba menukar keputusan dengan menyatakan Anwar perlu memberi penjelasan esok sebagaimana keputusan yang ditetapkan Ronald Kiandee.

Dolak dalik dan percanggahan mengenai keputusan berkenaan mendorong Anwar membuat teguran.

“Janganlah ada peraturan khas untuk Permatang Pauh. Saya tidak keberatan memberi penjelasan tapi Speaker kenalah teliti keputusan dan adil,” katanya pada sidang Dewan Rakyat yang turut disokong Ahli Parlimen Ipoh Timur, Lim Kit Siang.

Dr Wan Junaidi kemudian menetapkan penjelasan itu perlu dibuat pada Selasa, itu pun selepas dua kali setiausaha dewan rakyat mendatangi Dr Wan Junaidi hingga gelagat itu disindir Anwar dan Kit Siang.

“Jangan sampai orang kata speaker ikut cakap setiausaha,” kata Ketua Umum Keadilan dengan nada sedikit sinis.

Speaker Dewan Rakyat itu kemudian memberi penjelasan panjang lebar terhadap keputusannya itu tetapi ia masih mengelirukan sehingga Anwar sekali lagi bangun dan terpaksa membetulkan fakta.

Enggan menjawab Anwar, Dr Wan Junaidi sebaliknya dilihat cuba mengelak isu itu berpanjangan dengan berkata demikian dan meminta hal itu dibincangkan kemudian.

Apco Worldwide adalah firma perunding antarabangsa yang dilantik bagi menasihati kerajaan Umno Barisan Nasional (BN) pimpinan Najib. -SK/TVS


Umno Roboh Rumah Penyokong Sendiri (updated)

Tindakan pihak Pentadbir Tanah Daerah Johor Baharu (PTDJB) yang telah meroboh sebahagian daripada rumah penduduk Kampung Denai Pinggiran Kempas tanpa belas kasihan dianggap tindakan kejam Umno-Barisan Nasional di kubu kuat mereka sendiri.

Dalam sidang media yang dihadiri beberapa penduduk terbabit, Ahli Parlimen Kubang Kerian, Salahuddin Ayub berkata perkara ini akan di bawa dalam perbahasan dan berharap penduduk dibantu tanpa mengira parti politik.

"Saya akan membawa perkara ini semasa perbahasan nanti dengan harapan pihak kerajaan akan mengambil serius tentang masalah yang dihadapi penduduk Kampung Denai Pinggiran Kempas ini walaupun kebanyakkan mereka adalah daripada Umno. Bagi saya ini satu tindakan kejam yang telah diambil oleh pihak berkuasa tempatan yang tidak ada pertimbangan untuk memberi tempoh masa agar penduduk dapat membuat persiapan untuk berpindah," jelas beliau.

Ketua Penerangan Dewan Pemuda Pas Pusat, Suhaizan Kaiat mendesak agar kerajaan membayar pampasan bagi meringankan beban penduduk terbabit.

"Kami berharap kerajaan negeri Johor dapat membayar pampasan kepada penduduk terbabit bagi meringankan beban keluarga terbabit membina kehidupan baru selepas berpindah.

"Peruntukan yang di pohon penduduk adalah sebanyak RM30,000 setiap keluarga dan ini boleh dianggap sebagai balasan daripada pihak kerajaan yang ingin membangunkan kawasan berkenaan." kata Suhaizan.

Semasa operasi pada 24 Mac lalu, 7 buah rumah dan 5 buah kedai telah dirobohkan.

Setelah mendapat bantahan daripada penduduk setempat pihak PTDJB telah melanjutkan tempoh selama 3 hari agar penduduk dapat membuat persiapan untuk berpindah.

Kebanyakan penduduk di situ adalah ahli Umno tetapi parti itu tidak membela nasib ahli yang telah menyokong mereka pada pilihan raya umum lepas.

Umno yang selalu melaungkan perjuangan untuk rakyat tetapi mengambil tindakan menindas penyokongnya sendiri.

Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Setinggan Kempas, Ramli Ibrahim menjelaskan penduduk telah menyerahkan memorandum kepada Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak tetapi tiada maklumbalas dari mereka.

"Pihak kami telah menghantar memorandum kepada Menteri Besar Johor dan juga Perdana Menteri pada 20 Jun 2008 dan 27 Oktober 2009 tetapi kami tidak mendapat apa-apa reaksi dari mereka. Penduduk kampung adalah golongan yang sangat setia kepada Umno dan kami telah berkempen dengan sepenuh hati bagi menarik sokongan pengundi sehingga Barisan Nasional menang dikawasan itu.

"Kami kesal kerana suara yang menyokong mereka tidak diterima oleh pemimpin BN, kami mahukan pampasan agar ini dapat meringankan beban kami dalam memulakan hidup baru selain digunakan untuk membuat persiapan membina rumah baru kami," kata Ramli.Gambar Bumbung Bangunan Dalam Pembinaan UMT Runtuh, Satu Maut

Lepas satu satu yang runtuh di negeri Terengganu. Selepas runtuhnya Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin dan beberapa lagi kejadian yang menuruti selepas itu, petang tadi pada kira-kira pukul 5 petang satu lagi keruntuhan berlaku. Kejadian kali ini di Universiti Malaysia Terengganu (UMT).

MStar melaporkan seorang pekerja binaan maut dan tujuh lagi cedera apabila bumbung sebuah bangunan milik UMT yang sedang dalam pembinaan runtuh lalu menghempap mereka petang tadi.

Buruh binaan yang meninggal dunia itu dipercayai pekerja dari Bangladesh. Dua lagi pekerja juga dari Bangladesh dikatakan parah.

Kejadian pada jam 5.10 petang itu berlaku ketika hujan lebat.

Bangunan yang sedang dalam pembinaan itu adalah untuk Institut Oseanografi UMT.

Menteri Besar Terengganu, Datuk Ahmad Said telah bergegas ke tempat kejadian yang terletak di Gong Badak tidak jauh dari sini sebaik sahaja mendapat berita mengenainya.

Dan ketika kejadian berlaku, Naib Canselor Profesor Datuk Aziz Deraman tidak ada di dalam negara. Jawatannya dipangku oleh Prof Yahya Ibrahim iaitu timbalan naib canselor (hal ehwal pelajar).

Sumber gambar : Zulkefli


Tidak dakwa Chua, peguam negara amal "double standard"

Peguam Negara Abdul Gani Patail dituduh bersikap "double standard" berikutan keputusannya tidak mendakwa presiden MCA yang baru dilantik, Dr Chua Soi Lek kerana perlakuan seks melampau.

"Tuduhan salah laku Chua di bawah Seksyen 337B Kanun Keseksaan, adalah peruntukan undang-undang sama yang dikenakan terhadap Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim kerana dituduh meliwat pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan," kata peguam Sankara Nair.

"Meskipun beberapa laporan polis telah dibuat (tentang kes Chua ini) dan terdapat bukti-bukti yang sah, peguam negara enggan mendakwa Chua," kata Sankara yang mewakili Anwar dalam kes pertuduhan liwat itu.

Dalam satu kenyataannya, Sankara berkata, "ini merupakan satu bentuk diskriminasi tahap tertinggi dan jelas Gani bersikap berat sebelah."

Katanya, terdapat bukti dalam bentuk video, yang dimiliki orang ramai, menunjukkan bekas menteri kesihatan itu terlibat dalam perlakuan seks "oral" dengan seorang wanita.

Beliau (Chua) telah berkahwin dan mempunyai anak-anak yang telah pun dewasa.

Sankara juga berkata, Chua mengakui secara terbuka bahawa orang dalam video itu adalah beliau sendiri dan kemudian meletakkan jawatan sebagai menteri.

Beliau berkata, seks "oral" secara sukarela atau tidak ada beza dengan perlakuan liwat dan oleh itu beliau menggesa peguam negara menggugurkan pertuduhan terhadap Anwar.

Semalam, Chua memenangi kerusi presiden MCA dengan mencatat 901 undi.

Beliau menewaskan bekas presiden Ong Ka Ting yang meraih 833 undi dan penyadang presiden Ong Tee Keat dengan 578 undi. -FMT

Parti Hak Asasi Manusia Tidak Bertanding Di Hulu Selangor

Parti Hak Asasi Manusia (HRP) mengambil keputusan tidak akan bertanding dalam pilihan raya kecil Parlimen Hulu Selangor.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan hari ini, Setiausaha Agung protem HRP, P. Uthayakumar berkata keputusan itu dibuat berdasarkan kesedaran bahawa parti itu tidak mungkin boleh memenangi kerusi tersebut kerana faktor jumlah pengundi India yang sedikit.

“Pembabitan HRP dalam pilihan raya kecil ini akan hanya memberi kelebihan sama ada kepada Pakatan Rakayat atau Barisan Nasional. Kami tidak mahu memberi kelebihan kepada mana-mana gabungan kerana mereka tidak berhak menerimanya.

“Kami tidak perlu menguji kekuatan di kalangan penyokong, mahupun menunjukkan potensi. Kami tahu kekuatan kami berdasarkan sokongan yang diterima dari seluruh negara.

“Kami juga sedar bahawa HRP adalah kuasa baru dalam gelangang politik Malaysia dan kami tidak akan terburu-buru,” kata beliau.

Uthayakumar berkata parti itu merancang untuk menawan 15 kerusi Parlimen dan 38 kerusi Dewan Undangan Negeri pada pilihan raya umum ke-13 bagi memastikan masyarakat India tidak terus dicengkam kemiskinan. -SK

Petanda Johor Dalam Dakapan PR: Umno Roboh Rumah Penyokong Sendiri

Tindakan pihak Pentadbir Tanah Daerah Johor Baharu (PTDJB) yang telah meroboh sebahagian daripada rumah penduduk Kampung Denai Pinggiran Kempas tanpa belas kasihan dianggap tindakan kejam Umno-Barisan Nasional di kubu kuat mereka sendiri.

Dalam sidang media yang dihadiri beberapa penduduk terbabit, Ahli Parlimen Kubang Kerian, Salahuddin Ayub berkata perkara ini akan di bawa dalam perbahasan dan berharap penduduk dibantu tanpa mengira parti politik.

"Saya akan membawa perkara ini semasa perbahasan nanti dengan harapan pihak kerajaan akan mengambil serius tentang masalah yang dihadapi penduduk Kampung Denai Pinggiran Kempas ini walaupun kebanyakkan mereka adalah daripada Umno. Bagi saya ini satu tindakan kejam yang telah diambil oleh pihak berkuasa tempatan yang tidak ada pertimbangan untuk memberi tempoh masa agar penduduk dapat membuat persiapan untuk berpindah," jelas beliau.

Ketua Penerangan Dewan Pemuda Pas Pusat, Suhaizan Kaiat mendesak agar kerajaan membayar pampasan bagi meringankan beban penduduk terbabit.

"Kami berharap kerajaan negeri Johor dapat membayar pampasan kepada penduduk terbabit bagi meringankan beban keluarga terbabit membina kehidupan baru selepas berpindah.

"Peruntukan yang di pohon penduduk adalah sebanyak RM30,000 setiap keluarga dan ini boleh dianggap sebagai balasan daripada pihak kerajaan yang ingin membangunkan kawasan berkenaan." kata Suhaizan.

Semasa operasi pada 24 Mac lalu, 7 buah rumah dan 5 buah kedai telah dirobohkan.

Setelah mendapat bantahan daripada penduduk setempat pihak PTDJB telah melanjutkan tempoh selama 3 hari agar penduduk dapat membuat persiapan untuk berpindah.

Kebanyakan penduduk di situ adalah ahli Umno tetapi parti itu tidak membela nasib ahli yang telah menyokong mereka pada pilihan raya umum lepas.

Umno yang selalu melaungkan perjuangan untuk rakyat tetapi mengambil tindakan menindas penyokongnya sendiri.

Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Setinggan Kempas, Ramli Ibrahim menjelaskan penduduk telah menyerahkan memorandum kepada Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak tetapi tiada maklumbalas dari mereka.

"Pihak kami telah menghantar memorandum kepada Menteri Besar Johor dan juga Perdana Menteri pada 20 Jun 2008 dan 27 Oktober 2009 tetapi kami tidak mendapat apa-apa reaksi dari mereka. Penduduk kampung adalah golongan yang sangat setia kepada Umno dan kami telah berkempen dengan sepenuh hati bagi menarik sokongan pengundi sehingga Barisan Nasional menang dikawasan itu.

"Kami kesal kerana suara yang menyokong mereka tidak diterima oleh pemimpin BN, kami mahukan pampasan agar ini dapat meringankan beban kami dalam memulakan hidup baru selain digunakan untuk membuat persiapan membina rumah baru kami," kata Ramli. -SK

Ulasan GB

Itu petanda Joohor dalam dakapan Pakatan Rakyat. Teruskan usaha "murni"mu wahai BN Johor!

MB Kedah : BN Gagal Urus Air Sebelum Ini

Barisan Nasional (BN) didakwa gagal menguruskan sistem air dengan baik ketika memegang tampuk pemerintahan di Kedah, sehingga menyebabkan masalah itu berlarutan sehingga kini.

Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak berkata, dakwaan sebelum ini yang mengaitkan kegagalan Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat menyelesaikan masalah gangguan air adalah tidak benar, sebaliknya segala permasalahan itu berpunca daripada kelemahan pengurusan air oleh BN.

“Kerajaan BN dahulu yang gagal membaiki paip-paip lama yang pecah, apabila kita ambil alih Kedah, kita pula yang terpaksa baiki. Termasuklah tanggung hutang perjanjian air yang merugikan yang dibuat ketika mereka memerintah,” katanya.

Azizan berkata, berikutan itu, Kerajaan Negeri kini sedang membuat penilaian semula terhadap perjanjian air lama yang tidak menguntungkan, antaranya sistem penswastaan air di Langkawi.

“Perjanjian itu menyebabkan Kerajaan Negeri terpaksa membayar sebanyak RM38 juta kepada syarikat itu sedangkan kutipan hanya sekitar RM14 juta. Ini menunjukkan BN gagal menguruskan sistem air sebelum ini,” katanya.

Menurutnya, tindakan BN seolah-olah menyalah guna wang rakyat bagi kepentingan sendiri, kerana difahamkan, ada syarikat yang dilantik untuk menguruskan air adalah sekutu BN.

“Ini terbukti BN sebelum ini gagal membela kebajikan rakyat. Mereka guna duit rakyat untuk bayar pada syarikat kroni mereka, dalam jumlah yang tinggi,” katanya.

Mengulas mengenai gangguan bekalan air di beberapa kawasan terpencil seperti di daerah Sik dan Padang Terap, Azizan berkata, musim kemarau antara punca berlakunya gangguan air, termasuk di beberapa negeri lain.

“Di Kedah, kita turut gunakan sistem air kebajikan, di mana, air yang menuruni bukit ditakungkan dan disalurkan melalui paip sepanjang 1 hingga 2 kilometer ke rumah penduduk kampung. Apabila musim kemarau tiba, air bukit ini tidak dapat mengalir turun, oleh sebab itu, mereka gunakan telaga,” katanya.

Azizan berharap penjelasan ini dapat menangkis dakwaan beberapa pihak yang mempertikai keberkesanan sistem bekalan air di Kedah, yang dikatakan tidak berfungsi dengan baik, terutama selepas pengurusan air dikorporatkan dan diambil alih Syarikat Air Darul Aman (Sada). -SH

Pemuda PAS Kelantan Sokong Penuh TGNA Sebagai Mursyidul Am PAS

Dewan Pemuda Pas Negeri menyatakan sokongan penuh kepada kepimpinan Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat bagi meneruskan khidmatnya sebagai Mursyidul Am Pas.

Ketuanya, Abd Latif Abdul Rahman berkata, kepimpinan Nik Abdul Aziz bukan sahaja diperlukan di Kelantan, malah kepada Pas di peringkat pusat bagi meneruskan kecemerlangan parti bagi berhadapan Pilihan Raya Umum Ke-13 nanti.

“Tok Guru memiliki aura dan kehebatannya sendiri bukan setakat orang Islam, malah orang bukan Islam yang mempunyai persepsi yang sangat baik kepada beliau.

“Oleh itu tiada sebab untuk Tok Guru tidak mempertahankan jawatan beliau ketika ini,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian, semalam.

Beliau berkata demikian ketika mengulas kenyataan Nik Aziz bahawa beliau sedia tidak dilantik sebagai Mursyidul Am Pas oleh Majlis Syura yang akan bermesyuarat dan memutuskan jawatan itu hari ini.

Nik Aziz berkata, rekod kehadiran beliau untuk menghadiri program di luar Kelantan tidak memuaskan termasuk menghadiri Mesyuarat Majlis Syura Ulama Pas yang lebih banyak diwakilkan kepada Timbalannya, Datuk Dr Haron Din.

Abd Latif yang juga Ahli Dewan Undangan (ADUN) Mengkebang berkata, sokongan kepada rakyat kepada kepimpinan Nik Aziz kini tidak boleh dipertikai malah ia memberi kelebihan kepada Pakatan Rakyat (PR) dalam berhadapan dengan UMNO.

“Ke mana Tok Guru pergi, beliau mendapat sambutan yang sangat luar biasa, malah Orang Cina dan India sudah mula menyokong perjuangan Pas atas inisiatif yang diambil Tok Guru yang memberi keadilan kepada semua pihak semasa memerintah Kelantan,” katanya.

Sehubungan dengan itu katanya, adalah amat wajar bagi Nik Aziz meneruskan khidmatnya sebagai Mursyidul Am dan Menteri Besar Kelantan sebagaimana yang dikehendaki ahli Pas sendiri. -SH

Tindakan Mustafa Ali Perlu Disiasat.

Ekoran ulasan GB di dalam tulisan sebelum ini mengenai Mursyidul Am PAS yang telah terlucut secara automatik dari jawatannya sebagai Mursyidul Am PAS ramai yang telah menghubungi GB untuk membuat tindakan sewajarnya bagi mempastikan semua hal dibongkar agar kebenaran dapat ditegakkan.

Sekalipun Harakahdaily melaporkan bahawa Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Datuk Dr Haron Din mengekalkan jawatan mereka masing-masing sebagai Mursyidul Am dan Timbalan Mursyidul Am PAS untuk sessi 2010-2015.

Keputusan ini dikatakan dicapai dalam mesyuarat kedua Majlis Syura untuk sessi ini yang diadakan di Pejabat Agung PAS, Jalan Raja Laut pagi ini.

Langkah itu dianggap langkah terdesak parti kerana "kesilapan teknikal" yang dilakukan oleh pihak tertentu - di dalam konteks ini - Setiausaha Agong - yang begitu pantas melakukan kerja meminda perlembagaan TANPA merujuk kepada Muktamar.

Persoalan kini siapa yang mempengerusikan mesyuarat Majlis Syura Ulamak pertama dan kedua sedangkan peruntukan Perlembagaan PAS sebelum ia dipinda perlu dilakukan oleh Mursyidul Am? Apakah presiden PAS secara automatik akan mempengerusikan Majlis Syura Ulamak mengikut pindaan perlembagaan? Jika demikian apakan Presiden memegang kedua-dua jawatan, Presiden dan mursyidul Am PAS sekaligus?

Apakah butir-butir Perlembagaan PAS yang dipinda dan siapakah yang memandai-mandai meminda Perlembagaan khusus yang menyentuh kedudukan, fungsi dan peranan badan tertinggi PAS iaitu Majlis Syura Ulamak?

Ada yang bertanya mengapa PAS Kawasan-kawasan dan AJK tertinggi PAS membisu sekalipun "kemungkaran" (pencabulan) berlaku secara drastik dan dengan begitu nyata sehinggakan institusi tertinggi parti sudah boleh dipermainkan oleh eksekutif parti?

Laporan polis hendaklah dibuat terhadap Mustafa Ali agar beliau disiasat terhadap tindakannya meminda perlembagaan parti tanpa sebarang resolusi khusus muktamar-muktamar sebelum ini.

Tindakan untuk mengaibkan Mursyidul Am PAS yang dilakukan oleh pihak tertentu di dalam parti dibantu oleh para petugas di pejabat PAS Pusat perlu diambil tindakan sewajarnya agar parti tidak mudah dijadikan boneka untuk sesetengah pihak di dalam mencapai matlamat-matlamat tertentu untuk kepentingan-kepentingan tertentu.

Ulasan GB sebelum ini

Qua Vadis MCA?

Chua Soi Lek yang tercalit dengan skandal seks pada akhir tahun 2007, kini dinobatkan sebagai Presiden MCA yang baru, setelah menewaskan dua orang calon presiden yang lain, iaitu Ong Ka Ting dan Ong Tee Keat dengan majoriti 68 undi. Chua Soi Lek meraih 901 undi, sementara Ong Ka Ting memperolehi 833 undi, dan Ong Tee Keat mendapat 578 undi.

Dengan kata lain, Chua Soi Lek sekadar memperolehi 38.9% sokongan daripada 2,318 orang perwakilan yang hadir untuk mengundi pada hari ini, mencatat kadar kehadiran 97.52%.

Dalam pertandingan jawatan Timbalan Presiden pula, Kong Cho Ha yang berganding dengan Chua Soi Lek telah ditewaskan oleh Liow Tiong Lai, dengan majoriti 65 undi. Kong Cho Ha adalah Naib Presiden yang meraih undi tertinggi dalam pemilihan parti pada tahun 2008, namun kini memperolehi 1,106 undi; sementara Liow Tiong Lai, Menteri Kesihatan juga Naib Presiden sebelum ini telah memenangi 1,171 undi.


Naib Presiden

Dalam pertandingan Naib Presiden pula, Ng Yen Yen (1,158 undi), Donald Lim Siang Chai (1,469 undi), Gan Ping Sieu (1,202 undi), dan Chor Chee Heung (1,202) berjaya tampil sebagai pemenang.

Barisan ini memperlihatkan ketiga-tiga puak menempah satu tempat masing-masing, di mana Gan Ping Sieu adalah orang rapat Ong Tee Keat, Ng Yen Yen dari kem Chua Soi Lek dan Chor Chee Heung daripada puak Ong Ka Ting. Donald Lim merupakan calon yang paling tidak "kontroversial", kerana boleh diterima oleh hampir semua pihak.

Secara ringkasnya, tiada pihak yang memiliki kelebihan mutlak daripada pemilihan semula ini. Chua Soi Lek walaupun menang sebagai Presiden, tetapi hanya meraih sokongan yang tidak mencecah 40%, malah gandingannya Kong Cho Ha pula tewas kepada Liow Tiong Lai.

Mencerminkan sokongan masing-masing

Lebih-lebih lagi, pemilihan semula MCA ini sekadar mencerminkan nisbah sokongan yang dimiliki oleh ketiga-tiga puak, iaitu Chua Soi Lek, Ong Ka Ting dan Ong Tee Keat. Ong Tee Keat walaupun diramalkan akan kalah teruk dalam pemilihan ini, namun tetap meraih 578 undi, bersamaan kira-kira 1/4 sokongan dalam parti.

Seandainya dilihat kepada barisan AJK pusat, orang-orang kepercayaan Ong Tee Keat seperti Heng Seai Kie, Tan Cheng Liang dan Ti Lian Ker masih berjaya merampas beberapa kerusi dalam persaingan 86 orang untuk 25 kerusi. Puak Ong Ka Ting-Liow Tiong Lai juga menempah beberapa kerusi dalam AJK pusat, misalnya Hou Kok Chung (Timbalan Menteri Pengajian Tinggi), Wee Jeck Seng (Timbalan Menteri Belia dan Sukan), Ong Ka Chuan dan sebagainya.

Rombakan kabinet

Lantaran daripada keputusan pemilihan semula hari ini, apa yang menjadi tumpuan seterusnya adalah rombakan kabinet yang kemungkinan akan dijalankan tidak lama lagi.

Sama ada Kong Cho Ha akan mengekalkan jawatan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, dan Ong Tee Keat dengan Menteri Pengangkutannya, sudah menjadi tekaan yang bermain di otak orang ramai. Ong Tee Keat yang berkempen dengan slogan untuk meneruskan "pembaharuan parti", kini ditolak oleh perwakilan. Apakah Menteri yang bertekad untuk menyiasat skandal PKFZ ini bakal meneruskan "perjuangan"-nya di platform lain, juga menjadi fokus ramai.

Pembahagian kuasa dan sumber bakal menguji gandingan Chua Soi Lek dengan Liow Tiong Lai. Mereka terpaksa memilih antara kekalkan status quo mahupun membuat rombakan secara kecil-kecilan atau besar-besaran. Seandainya pembahagian ini gagal memuaskan semua pihak, maka kita boleh jangkakan pergelutan yang berlanjutan sehingga pemilihan pada tahun 2011.

Cabaran seterusnya...

Bagaimanapun, pimpinan baru perlu melalui cabaran pertamanya dalam tempoh yang amat singkat, iaitu PRK Hulu Selangor yang mempunyai kira-kira 1/4 pengundi kaum Cina. Sememangnya ini bukan tugas yang mudah buat siapa-siapa yang menyandang jawatan Presiden MCA. Persoalannya, jikalau Chua Soi Lek gagal mengembalikan sokongan pengundi Cina kepada BN dalam PRK ini, apakah musuhnya dalam parti akan menyerangnya?

Pimpinan MCA sudah jauh ketinggalan selepas "tsunami politik" berikutan pergelutan kuasa dalaman parti. Pemilihan semula ini tidak memenangkan sesiapa, sekadar mencerminkan nisbah sokongan masing-masing dalam MCA. Cabaran terbesar MCA bukannya sokongan dalam parti, tetapi sejauh manakah sokongan yang diraih di luar parti?

*Laporan dan analisa oleh pasukan MerdekaReview, dari ibu pejabat MCA.
Badrul Muhayat Diburu Polis

Polis memburu seorang pelakon dan model tahun 1990-an, Badrul Muhayat Ahmad Jailani bagi membantu siasatan berhubung dakwaan dia memukul isterinya.

Ketua Polis Daerah Ampang Jaya, Asisten Komisioner Abdul Jalil Hassan berkata, pelakon berusia 41 tahun itu didakwa menghilangkan diri selepas kejadian itu yang berlaku di Kampung Cheras Baru di sini pada pukul 7 pagi 24 Mac lalu.

Menurut beliau, akibat kejadian itu mangsa yang berusia 28 tahun mendakwa dia mengalami lebam di beberapa bahagian badan.

"Isterinya mendakwa dia ditumbuk di muka, pipi serta dicakar dan dipukul dengan batang penyapu," kata beliau.

Kata Abdul Jalil lagi, pengadu yang pernah bekerja sebagai penari di Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan mendakwa dikurniakan dua orang anak bersama Badrul kemudian dibawa oleh jirannya ke Balai Polis Ampang untuk membuat laporan dan pemeriksaan di Hospital Kuala Lumpur (HKL).

Menurut beliau, ini merupakan kali keempat sejak tahun lalu polis menerima laporan daripada mangsa yang mendakwa dia dianiaya oleh suaminya.

"Tiga laporan dahulu, dua membabitkan kes ugut dan satu kes mendatangkan kecederaan," katanya. -kosmo

Apa Dosa TGNA Dilucutkan Dari Jawatan Mursyidul Am PAS?

Nik Aziz Bukan Lagi Mursyidul Am PAS Sejak 3 Bulan Lalu

Tanpa disedari Datuk Nik Aziz Nik Mat sebenarnya bukan lagi Mursyidul Am PAS sejak tiga bulan lalu ekoran kesilapan teknikal dalam parti.

Malah seluruh anggota Majlis Syura Ulama seramai 15 turut terlucut jawatan mereka secara automatik selepas pindaan perlembagaan parti yang berkuat kuasa awal tahun ini.

Bagaimanapun, Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali berkata, Nik Aziz boleh dipilih semula selepas Majlis Syura Ulama dilantik semula selepas mesyuarat hari ini.

"Terpulang kepada majlis yang baru sama ada mahu mengekalkan Nik Aziz sebagai Mursyidul Am and Datuk Dr Haron Din sebagai timbalan," katanya di sini hari ini.

Dalam pada itu, jurucakap pejabat Setiausaha Agung parti, Mohd Khairol Marzuki memberitahu, Pendaftar Pertubuhan telah meluluskan pindaan perlembagaan itu Januari lalu.

Pindaan itu katanya, ialah menambah tempoh sesi anggota majlis syura kepada lima tahun berbanding tiga tahun sebelum itu.

"Ia juga sejarah bagi parti apabila wakil Dewan Muslimah dan Dewan Pemuda turut dilantik sebagai ahli dalam majlis syura yang merupakan pembuat keputusan tertinggi dalam parti.

“Sebelum ini, anggota majlis hanya di kalangan ulama dan ahli jawatankuasa pusat," jelasnya.

Selain itu, bilangan anggota majlis juga ditambah dari 15 kepada 17 orang.

Mohd. Khairol berkata, Majlis Syura terdiri daripada empat anggota jawatankuasa pusat, empat ulama dari jawatankuasa pusat, empat dari Dewan Pemuda dan empat ahli Dewan Muslimat.

Dewan Ulama sebelum ini memilih semula Nik Aziz dan Haron sebagai anggota Majlis Syura.

"12 ahli baru telah bermesyuarat Isnin lalu dan telah melantik lima lagi anggota baru," ujarnya.

Kesemua anggota majlis bermesyuarat hari ini untuk memilih Mursyidul Am, Timbalan Mursyidul Am dan setiausaha.

Sementara itu, Nik Aziz memberitahu, beliau tidak kisah jika tidak dipilih semula sebagai Murshyidul Am.

Kebanyakan anggota majlis adalah dari Kelantan. -MSTAR

Ulasan GB

Segalanya kerana Pindaan Perlembagaan. Entah resolusi yang mana dan muktamar yang ke berapa ada menyebut mengenai pindaan perlembagaan bab Majlis Syura.

Ada terlalu banyak "pindaan" dilakukan semenjak Mustafa Ali memegang jawatan Setiausaha Agung.

Anehnya TIADA SIAPA MENYEDARI Perlembagaan PAS telah begitu banyak dipinda, yang sepertimana GB katakan tidak diketahui resolusi yang mana digunakan bagi memindanya sehinggakan organ paling tinggi di dalam parti, iaitu Majlis Syura Ulamak juga telah mengalami pindaan yang begitu drastik selain dari hal-hal seperti Jawatankuasa Disiplin parti.

Satu siasatan menyeluruh perlu dilakukan kerana tidak jelas kedudukan pindaan perlembagaan ini.

1) Resolusi yang ada kaitan dengan pindaan perlembagaan - tarikh resolusi dikeluarkan dan muktamar ke berapa?

2) Siapa mencadangkan siapa menyokong dan apa butirannya?

3) Mengapa sebelum ini (sebelum Mustafa Ali menjadi Setiausaha Agung), tiada sangat pindaan yang drastik tetapi sebaliknya berlaku selepasnya?

4) Ada kesilapan teknikal sehingga Perlembagaan PAS terlibat sama? Menatang apa kesilapan teknikal sedemikian rupa sehingga bab yang menyentuh institusi paling tinggi parti iaitu Perlembagaan serta badan paling tinggi iaitu Majlis Syura Ulamak tercemar dan terrombak lantarannya? Siapa yang perlu dipertanggungjawabkan tentang kesilapan teknikal ini?

5)Majlis Syura Ulamak yang pertama tahun ini dipengerusikan oleh Presiden PAS sedangkan berdasarkan Perlembagaan (sebelum dipinda), Mursyidul Am PASlah yang sepatutnya mempengerusi mesyuarat Majlis Syura Ulamak. Apakah selepas ini Presiden PAS adalah pengerusi Majlis Syura Ulamak atau Presiden PAS dinobatkan terus sebagai Mursyidul Am PAS untuk mmempengerusi Majlis Syura Ulamak?

6) Sudahkah pindaan perlembagaan ini telah dimaklumkan dan mendapat restu dua per tiga peserta muktamar seperti kehendak Perlembagaan PAS?

c) Fasal 77: Mengubah Perlembagaan PAS. 1) Adapun Perlembagaan PAS ini atau sebarang bahagian daripadanya bolehlah dipinda atau dibatalkan atau ditambah dengan ketetapan yang dipersetujui oleh dua pertiga suara yang hadir dalam Muktamar Tahunan PAS.

7) Sudahkan pindaan ini mendapat kelulusan dari Pendaftar Pertubuhan?

Fasal 77: 3) Sebarang pindaan, perubahan dan sebarang perkara yang berkaitan dengan perlembagaan ini tidaklah boleh dijalankan melainkan sesudah mendapat perakuan daripada Pejabat Pendaftar Pertubuhan.

8) Sudahkah Majlis Syura Ulamak sendiri khususnya Mursyidul Am PAS, TG Nik Aziz dimaklumkan mengenai pindaan yang menyayatkan hati ini?

9) Siapa meminda dan apa agenda sebenar pindaan-pindaan yang drastik ini?

JIKA GB TIDAK MENDAPAT JAWAPAN YANG BENAR DAN MEMUASKAN TERHADAP SOALAN-SOALAN DI ATAS, MAKA DENGAN INI GB MENYATAKAN IA ADALAH AGENDA PEMIMPIN TERTENTU DARI GOLONGAN TERTENTU DI DALAM PARTI YANG YANG MEMPUNYAI KEPENTINGAN TERTENTU SEHINGGA PERJUANGAN PAS BOLEH DINODAI SEDEMIKIAN RUPA TANPA SEBARANG SEKATAN DAN HALANGAN.

Berdasarkan sebuah hadits yang dituturkan oleh Imam Bukhari dan Muslim dari Hudzaifah al-Yamaniy ra, bahwasanya beliau ra berkata;

كَانَ النَّاسُ يَسْأَلُونَ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عَنْ الْخَيْرِ وَكُنْتُ أَسْأَلُهُ عَنْ الشَّرِّ مَخَافَةَ أَنْ يُدْرِكَنِي فَقُلْتُ يَا رَسُولَ اللَّهِ إِنَّا كُنَّا فِي جَاهِلِيَّةٍ وَشَرٍّ فَجَاءَنَا اللَّهُ بِهَذَا الْخَيْرِ فَهَلْ بَعْدَ هَذَا الْخَيْرِ مِنْ شَرٍّ قَالَ نَعَمْ قُلْتُ وَهَلْ بَعْدَ ذَلِكَ الشَّرِّ مِنْ خَيْرٍ قَالَ نَعَمْ وَفِيهِ دَخَنٌ قُلْتُ وَمَا دَخَنُهُ قَالَ قَوْمٌ يَهْدُونَ بِغَيْرِ هَدْيِي تَعْرِفُ مِنْهُمْ وَتُنْكِرُ قُلْتُ فَهَلْ بَعْدَ ذَلِكَ الْخَيْرِ مِنْ شَرٍّ قَالَ نَعَمْ دُعَاةٌ إِلَى أَبْوَابِ جَهَنَّمَ مَنْ أَجَابَهُمْ إِلَيْهَا قَذَفُوهُ فِيهَا قُلْتُ يَا رَسُولَ اللَّهِ صِفْهُمْ لَنَا فَقَالَ هُمْ مِنْ جِلْدَتِنَا وَيَتَكَلَّمُونَ بِأَلْسِنَتِنَا قُلْتُ فَمَا تَأْمُرُنِي إِنْ أَدْرَكَنِي ذَلِكَ قَالَ تَلْزَمُ جَمَاعَةَ الْمُسْلِمِينَ وَإِمَامَهُمْ قُلْتُ فَإِنْ لَمْ يَكُنْ لَهُمْ جَمَاعَةٌ وَلَا إِمَامٌ قَالَ فَاعْتَزِلْ تِلْكَ الْفِرَقَ كُلَّهَا وَلَوْ أَنْ تَعَضَّ بِأَصْلِ شَجَرَةٍ حَتَّى يُدْرِكَكَ الْمَوْتُ وَأَنْتَ عَلَى ذَلِكَ

”Orang-orang bertanya kepada Rasulullah saw tentang kebaikan. Sedangkan aku bertanya kepada beliau saw mengenai keburukan, karena khawatir keburukan itu akan menimpaku. Aku bertanya, ”Ya Rasulullah, sesungguhnya, kami dahulu berada di masa jahiliyyah dan keburukan. Lalu, Allah mendatangkan kepada kami kebaikan ini. Lantas, apakah setelah kebaikan ini akan datang keburukan? Nabi saw menjawab, ”Ya”. Saya bertanya lagi,”Apakah setelah keburukan itu akan ada kebaikan? Nabi saw menjawab, ”Ya, dan di dalamnya terdapat ”dakhan” (kotoran). Aku bertanya, ”Apa kotorannya?” Beliau menjawab, ”Kaum yang memberi petunjuk bukan dengan petunjukku; yang mana kamu mengenal mereka, dan kamu akan mengingkari”. Aku bertanya lagi, ”Apakah setelah kebaikan itu akan datang keburukan lagi? Nabi saw menjawab, ”Ya, orang-orang yang mengajak ke pintu-pintu neraka. Siapa saja yang menerima ajakan mereka menuju pintu-pintu neraka, mereka akan melemparkannya ke dalam neraka”. Aku bertanya lagi, ”Ya Rasulullah, beritahukanlah sifat-sifat mereka kepada kami”. Nabi saw menjawab, ”Mereka memiliki kulit yang sama dengan kita, dan berbicara dengan bahasa-bahasa kita”. Aku bertanya lagi, ”Apa yang engkau perintahkan kepada kami, jika hal itu menimpaku? Nabi saw menjawab, ”Tetapilah jama’at al-Muslimiin dan imam mereka”. Aku bertanya, ”Lalu, bagaimana jika mereka tidak memiliki jama’ah dan imam”. Nabi saw bersabda, ”Jauhilah semua firqah tersebut, meskipun engkau harus menggigit akar kayu, hingga kematian menjemputmu, sedangkan engkau tetap dalam keadaan seperti itu”.[HR. Imam Bukhari dan Muslim]

Maka wajar sangat PAS dikembalikan kepada perjuangan asalnya mengikut roh perjuangan Islami yang dipegang berdasarkan Perlembagaan yang tidak sepatutnya diubah sesuka hati atau akan disisihkan oleh ahli-ahli sekalipun ahli-ahli terpaksa menggigit akar kayu sepertimana dinyatakan oleh hadith di atas. Ahli-ahli PAS tidak wala' membuta-tuli dan tidak sepatutnya bersekongkol dengan mereka yang berkepentingan yang mempunyai agenda tersembunyi sebab nantinya mereka kelak akan ditanya oleh Ilahi.