8 Okt 2014

GST Untuk Bolehkan Najib & Rosmah Belanja Lebih Boros Lagi?


Mahfuz selar Rosmah guna pesawat untuk kepentingan peribadi Adam Abu Bakar

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar menyelar tindakan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Shahidan Kassim yang enggan mendedahkan kos penerbangan yang membawa isteri Perdana Menteri Datin Rosmah Mansor ke Padang, Indonesia.

“Secara jelas, isteri Perdana Menteri telah menyalahgunakan kemudahan dan harta milik kerajaan untuk kepentingan peribadi.

Pada 27 Ogos lalu, Rosmah telah terbang ke Padang, Indonesia untuk menerima satu anugerah dari komuniti Minangkabau.

Sebelum ini, gesaan yang sama dibuat oleh Anthony Loke apabila beliau meminta pihak kerajaan mendedahkan tujuan penggunaan pesawat NR1 dengan nombor pendaftaran 9M-NAA pada 27 Ogos lalu.

Gesaan dari dua ahli parlimen tersebut dibuat berikutan penerbangan Rosmah ke Qatar pada Mac lalu mencecah kos RM426,489.46.

Anthony turut terkilan kerana pihak menteri di Jabatan Perdana Menteri enggan memberikan jawapan terperinci.

“Mengapa butiran dan kos terperinci itu dirahsiakan, dan adakah ia bagi mengelakkan persepsi negatif terhadap pihak kerajaan,” soalnya.

Dalam satu jawapan bertulis, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Shahidan Kassim menyatakan bahawa pesawat pengangkut VIP Airbus A319CJ untuk penerbangan dari KLIA ke Padang, Indonesia merupakan pesawat rasmi kerajaan.

“Ia hanyalah digunakan atas urusan Perdana Menteri dan segala kos yang terlibat dalam penerbangan tersebut adalah dalam anggaran yang bersesuaian dengan perkhidmatannya,” katanya dalam satu kenyataan.

Pesawat itu dikesan laman web pengesan pesawat FlightRadar24 berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) ke Padang dan ke Singapura sebelum kembali semula ke KLIA pada 27 Ogos.-FMT

ULASAN GB

hairan kita. Rakyat dihenyak terus-terusan dengan GST dan kenaikan harga minyak. PM dan isteri perhabiskan wang negara dengan menaiki jet peribadi...

Apa malangnya negara Malaysia ini mempunyai seorang pemimpin dan isteri yang berperangai sedemikian rupa?

GB tertarik dengan satu plakard:

IKLAN BERBAYAR

Jangan Biarkan Pasangan Anda Menderita,
Atasi Masalah Prostat & Kelemahan Zakar Dengan MEN CAPSULE.
KLIK SINI
LIKE kami di SINI

Harakahdaily Perlu Belajar Dari Pak Shukur


Elak buat kenyataan jejaskan imej parti Oleh: ABD SHUKUR HARUN

SESEORANG itu dilihat kebodohannya apababila ia membuka mulutnya.

Ini sebuah pribahasa klasik Inggeris yang sangat dalam maknanya, iaitu bagaimana seseorang itu tanpa disedarinya boleh memperlihatkan kebodohannya apabila ia berkata-kata.

Adakah ini bermakna seseorang itu perlu lebih banyak membisu saja, tanpa menyatakan apa-apa akan apa yang terjadi? Tentunya tidak begitu. Ini kerana sama ada ia seorang tokoh politik, atau tokoh pelbagai bidang yang lain, boleh saja memberikan pandangan, asalkan munasabah, cukup dengan fakta dan alasan kukuh, selepas lama difikirkan.

Dalam hal ini, secara umum, antara golongan yang paling banyak bercakap ialah ahli politik. Mereka bercakap siang dan malam, di medan ceramah, di pelbagai mesyuarat, seminar, dialog ketika bertemu rakyat, membuat kenyataan akhbar atau bercakap di depan sidang media, di face-book, twitter dan pelbagai lagi.

Maka itu, kata-kata mereka itu akan diikuti oleh rakyat dan tentunya rakyat menilai kualiti, atau daya intelek seseorang tokoh politik itu. Ini menyebabkan sang tokoh itu terdedah kepada penilaian masyarakat dari sudut imej dan persepsi.

Ini berlaku kerana sang tokoh adalah milik parti yang dianggotainya, tidak kira statusnya dalam parti itu, justeru media – lebih-lebih lagi media musuh politiknya – akan segera mengaitkan kenyataannya itu dengan partinya.

Sama ada kenyataannya itu adalah pendapat peribadinya atau suara partinya, namun rakyat mengasosiasikannya dengan parti yang dianggotainya. Maka itu, pendukung parti politik perlulah waspada akan hal ini, supaya kenyataannya itu tidak menjadi beban kepada parti yang didukungnya, yang mengakibatkan persepsi dan imej buruk kepada partinya sendiri.

Di Malaysia, tidak kurang riuh rendahnya kenyataan politik pelbagai pihak yang menyebabkan suasana politik di negara ini menjadi jungkir balik, kata orang Indonesia.

Hampir setiap hari ada saja kenyataan yang kadang-kadang ‘mengerikan’ apabila rakyat mendengar dan membacanya, malah ada yang jadi bahan tertawaan kerana lucu, tidak munasabah, malah, mengarut.

Di kalangan PAS sendiri, pelbagai kenyataan yang serupa itu sering bermunculan, menghantar isyarat bahawa sesetengah pendukung PAS mempunyai kecenderungan luar biasa untuk membuat kenyataan.

Sehubungan itu, timbullah isu wala’ dan tidak wala’ atau setia dan tidak setia ahli kepada parti dan pemimpin, di mana isu ini telah sekian lama berlegar di kalangan ahli PAS, atas pelbagai sebab tertentu. Isu yang sangat merimaskan ini rupanya semakin dibubuh baja, direndangkan dan disegarkan, tanpa memikirkan akibatnya yang boleh mencederakan parti itu sendiri.

Maka itu, jika isu ini tidak ditangani dengan bijaksana dan berkesan, ia akan menyebabkan berantakan sesama ahli, yang akhirnya partilah yang rugi.

Menurut pendapat saya, masih tetap ada di kalangan pimpinan dan pendukung PAS yang mahukan isu wala’ ini diselesaikan segera kerama menyedari kesan buruknya. Oleh itu ia perlulah disokong.

Berhubungan dengan pelbagai kenyataan yang keluar dari segelintir pendukung PAS, saya tertarik dengan kenyataan Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Hanipa Maidin mengulas mengenai dakwaan Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz yang mengatakan wujud konspirasi antarabangsa untuk menjatuhkan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Majlis Syura Ulama. Hanipa menyangkal kenyataan Nik Abduh itu, malah menganggapnya sebagai pandangan peribadi semata-mata.

Menurut Ahli Parlimen Sepang itu, walaupun pihaknya mengakui sayap ulama parti itu sering dikritik sejak kebelakangan ini, tetapi itu tidak bermakna ia didalangi negara luar untuk menjatuhkan imej parti Islam itu dan pemimpinnya.


"Saya rasa kuasa besar dunia pun ada banyak masalah lain hendak difikirkannya daripada (merancang) konspirasi," kata Hanipa.

Seorang lagi AJK PAS Pusat, Khalid Samad pula menganggap Nik Abduh membuat andaian tanpa asas kukuh.

Katanya, situasi konflik di negara Timur Tengah tidak boleh diramalkan akan sama berlaku di Malaysia. "Kena ada asas untuk buat andaian. Asas dia apa? Kalau kata usaha hendak jatuhkan ulama (PAS), siapa yang nak jatuhkan?" kata ahli Parlimen Shah Alam itu.

Khalid berkata, teguran yang dibuat ahli PAS dan pihak luar terhadap Majlis Syura tidak bererti mahu menjatuhkan badan tertinggi PAS itu.

"Kepimpinan ulama dijamin dalam perlembagaan (parti), tetapi janganlah menganggap pelbagai pandangan berbeza itu sebagai usaha hendak menjatuhkan kepimpinan ulama, kerana berbeza pendapat itu perkara biasa,” katanya.

Berhubung dengan dakwaan wujudnya konspirasi itu, maka sudah tentu pelbagai pihak menuntut pembuktian yang nyata jika ada. Oleh itu, sebarang dakwaan ia mesti didukung oleh asas yang kukuh dan munasabah, bukan agak-agak atau berdasarkan bacaan politik yang naïf. Jika ada bukti yang kukuh, barulah boleh dipercayai.

Sementara itu, perlulah diakui hakikat bahawa PAS yang kini sudah berusia 60 tahun memiliki sejarahnya yang unik. Ahlinya mencapai 1.3 juta orang dari pelbagai golongan, latar belakang pendidikan, ekonomi, keluarga, budaya dan tradisi yang membentuk pelbagai cara berfikir dan pandangan.

Tetapi walaupun wujud warna warni kepelbagaian mereka, namun selepas mereka menyertai PAS, mereka sangat istiqmah dengan dasar dan perjuangan parti. Tidak ada siapapun yang berhak mencabar wala’ atau kesetiaan mereka, walaupun diakui ada segelintir pendukung PAS –sepanjang sejarahnya - yang tersingkir dari jamaah atas pelbagai sebab tertentu.

Dengan itu sewajarnyalah diterima hakikat kepelbagaian pendapat dalam jamaah dalam usaha mendapatkan keputusan terbaik. Ini kerana Seerah Nabi SAW sendiri menyerlahkan hal ini. Cuma apabila sesuatu telah diputuskan oleh parti, maka semua pihak wajib mematuhinya.

Oleh itu, jika semua ahli matang berpolitik, memahami fikul-waqie, mamahami kaedah dan struktur parti, saya kira pelbagai kenyataan kontrovesi dan tidak munasabah tidak akan bermunculan lagi.

Sewajarnyalah setip ahli sentiasa memikirkan secara positif akan hal ini, bagaimana hendak memperkukuh parti, meningkatkan perpaduan supaya dapat menyerlahkan imej dan persepsi cemerlang kepada masyarakat. Ini kerana masyarakat sedang memerhati dan mengadili PAS.

Begitulah hendaknya dan ini adalah sebuah harapan.

ULASAN GB

Tulisan Pak Shukou Harun di atas diterbitkan oleh harakahdaily sendiri. Dan GB tertanya-tanya apakah pengarang dan penulis di harakahdaily ada membaca tulisan Pak Shukur berkenaan.

Ini kerana GB lihat mutakhir ini, Harakahdaily lebih banyak menerbitkan berita-berita dan laporan-laporan yang berat sebelah - hanya tertumpu kepada senang cakap - kumpulan UG.

Sampai berita kononnya ada usaha peringkat antarangsa nak jatuhkan Ustaz Hadi pun ada di Harakahdaily.

Yang ada kenyataan dari Nasruddin Tantawi, Khairuddin At-Takiri, Iskandar Samad dan yang sekumpulan dengannya, yang dilihat selama ini sebagai golongan yang sentiasa cuba mengkucar-kacirkan Pakatan Rakyat.

Malah seorang pengarang Harakahdaily telah terus terang menyerang Lim Guan Eng kerana pendirian DAP terhadap isu empat exco yang menyokong TSKI sedangkan apa hak pengarang tersebut berbuat demikian? Bukankah sepatutnya pimpinan PAS yang bersuara? Tumpang semangkuk untuk kucacir-kkacirkan Pakatan Rakyat. Lebih sudu dari kuah dan menampakkan dengan jelas sindrom UG begitu ketara pada Harakahdaily.

Apa pasal jadi begitu? Silap gaya tulisan Pak Shukur pun nanti diharamkannya dari harakahdaily.

GB dah ulas sebelum ini, petikan:

Semenjak isu Selangor, ini, GB mendapati Harakahdaily menjadi lidah kumpulan UG, menjadi begtu senget laporannya dengan tidak memberikan laporan dan berita seimbang terhadap suara-suara yang berbeza di dalam pimpinan parti.

Ia cuba memperbodohkan para ahli dengan menyiarkan kenyataan hanya dari tokoh-tokoh UG. Baginya wala itu hanya kepada Presiden dan ulamak, tidak kepada keseluruhan Jawatankuasa PAS Pusat yang telah diberi mandat oleh muktamar. Langkah harakahdaily itu juga, sama seperti UMNO, sebenarnya cuba untuk menghancurkan Pakatan Rakyat. Seorang YDP kawasan ada menghubungi GB dengan bernada kesal menyatakan bahawa wala bagi mereka hanyalah kepada pemimpin yang bergelar ulama, jika pemimpin bukan dari kalangan ulama, mereka tidak akan wala. Bagi GB sikap itu amat bertentangan dengan hadith yang meminta kita untuk wala tak kira pemimpin itu ulama atau bukan ulama.

Rasulullah saw pernah bersabda:

Aku wasiatkan pada kalian untuk bertakwa kepada Allah serta mendengarkan dan mentaati (pemimpin Islam), meskipun yang memimpin kalian seorang budak hitam berbangsa Habsyi. Sohih riwayat Abu Dawud dan lainnya.
IKLAN BERBAYAR

Jangan Biarkan Pasangan Anda Menderita,
Atasi Masalah Prostat & Kelemahan Zakar Dengan MEN CAPSULE.
KLIK SINI
LIKE kami di SINI[PANAS] Tamrin Keluar PAS?

Bekas Ahli Parlimen Batu Berendam, Melaka, Tamrin Tun Ghafar dikhabarkan akan meninggalkan parti Pas yang disertainya lebih setahun lalu, tidak lama lagi.

Desas-desus telah bertiup kencang sejak semalam mengatakan beliau akan membuat pengumuman mengenainya pada minggu hadapan atau selewat-lewatnya dua minggu daripada sekarang.

Adalah dipercayai Tamrin berbuat demikian berikutan kecewa dengan sikap pemimpin tertentu dalam parti itu yang sejak akhir-akhir ini menambahkan lagi kekusutan dalam PR, terutamanya berhubung isu pertukaran Menteri Besar Selangor.

Sikap permimpin tertentu dalam Pas yang seolah-olah melihat rakan sendiri iaitu PKR dan DAP sebagai musuh berbanding UMNO sedangkan perjuangan PR ialah untuk menggantikan BN mentadbir negara ini dikhabarkan menyebabkan beliau merasakan berada di dalam Pas bagaikan tidak memberi banyak erti kepada perjuangannya.

Lantaran itu, Tamrin yang juga anak kepada bekas Timbalan Perdana Menteri, Tun Ghafar Baba memutuskan pilihan terbaik baginya ialah meninggalkan Pas yang disertainya sebelum PRU 13 lalu.

Dikatakan juga, meskipun memutuskan meninggalkan Pas tetapi Tamrin tidak akan menyertai PKR mahupun DAP, malah tidak juga akan kembali semula menyertai UMNO.

Beliau dikhabarkan akan menjadi individu bebas yang tidak terikat kepada mana-mana parti lagi selepas ini.

Bagaimanapun Tamrin sehingga ini tidak dapat dihubungi untuk mengulas sejauh mana benarnya desas-desus beliau akan meninggalkan Pas ini. Telefon bimbitnya tidak dijawab walaupun dihubungi beberapa kali, malah pesanan SMS dan Whatsapp yang dihantar kepadanya juga tidak dibalas.

Sejak menyertai Pas sebelum pilihanraya umum lalu, Tamrin adalah antara penceramah yang aktif berkempen ke seluruh negara bagi memastikan PR memperolehi kemenangan dan mampu menewaskan BN. Dalam banyak pilihanraya kecil juga, penglibatannya hampir tidak pernah terkecuali.

Namun, sejak tercetusnya isu pertukaran Menteri Besar Selangor yang telah menimbulkan kekalutan selama beberapa bulan sehingga akhirnya Sultan Selangor memilih Azmin Ali menggantikan Khalid Ibrahim, Tamrin berpendirian sama dengan kumpulan progresif dan profesional dalam Pas yang mahukan parti itu berpegang pada janji dan muafakat dalam PR.

Tindakan Pas yang berdolak-dalik, berubah pendirian dan akhirnya turut mencalonkan Adunnya sendiri dipercayai adalah antara punca berpanjangannya kemelut itu di Selangor sehingga meretakkan hubungan antara kumpulan ulama dengan profesional dalam parti itu.

Walaupun Pas, terutamanya kumpulan ulama mungkin mengatakan keputusan Tamrin ini tidak menjejaskan perjuangan parti itu tetapi haruslah disedari bahawa kekecewaan terhadap sikap Pas itu turut juga dikongsi oleh banyak kelompok lain dalam masyarakat sejak kebelakangan ini seperti kakitangan kerajaan, swasta, guru-guru, pekerja profesional dan sebagainya.

Semua mereka ini mempunyai jiwa Islam dan ingin melihat kemenangan Islam tetapi sikap yang ditunjukkan dalam kemelut di Selangor yang seolah-olah Pas mula "bermain mata" dengan UMNO bukan saja menyebabkan ada yang sudah tidak mahu lagi menyokong Pas, bahkan ramai juga yang enggan mengundi calon Pas dalam pilihanraya umum akan datang.

Selain Tamrin, antara pemimpin UMNO yang telah menyertai Pas sebelum ini ialah bekas Menteri Besar Selangor, Muhammad Mohd Taib dan tokoh korporat daripada Pulau Pinang, Abdul Rahman Maidin.

Adakah mereka ini juga bakal mengikuti jejak Tamrin selepas ini? -shahbudindotcom

ULASAN GB

Jika benar berit aberkenaan, nampaknya bahana "barua" mula menimpa PAS.

Jika tidak buka juga mata, kita berserah kepada Allah, terhadap orang yang telah menyebabkan berlakunya hal sedemikian.IKLAN BERBAYAR

Jangan Biarkan Pasangan Anda Menderita,
Atasi Masalah Prostat & Kelemahan Zakar Dengan MEN CAPSULE.
KLIK SINI
LIKE kami di SINI

[VIDEO] Menarik: Sembelih Lembu Korban Stail Dulu vs Sekarang

AJK Masjid Ar-Raudhah memasukkan lembu ke dalam sangkar sembelihan yang boleh dibaringkan dengan bantuan alat hidraulik, semalam.

Korban 10 minit

Kangar: Buat julung kali, empat ekor lembu dikorbankan menggunakan peralatan sangkar sembelihan hidraulik hasil cetusan idea anak tempatan yang disifatkan lebih mudah sempena program ibadah korban di Masjid Ar-Raudhah, Sungai Batu Pahat, di sini, semalam.

Sangkar berkenaan yang melalui proses inovasi disumbangkan oleh Taman Teknologi Malaysia (TPM) dengan kerjasama Yayasan Inovasi Malaysia (YIM) pada Mei lalu sebelum digunakan penduduk untuk aktiviti korban yang hanya mengambil masa 10 minit bagi menumbang dan menyembelih setiap ekor lembu.

Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Sungai Batu Pahat Hamzan Hashim, 45, yang juga pencipta sangkar berkenaan berkata sebelum ini pihaknya menggunakan sangkar mudah alih untuk membaringkan lembu dan memerlukan tenaga manusia yang ramai sebelum disembelih.

Menurutnya, apabila menggunakan sangkar sembelihan hidraulik bernilai RM20,000 berkenaan, proses sembelihan menjadi lebih mudah dan cepat sekali gus mengurangkan risiko kecederaan sama ada kepada manusia atau ternakan selain dapat mengurangkan tekanan pada haiwan terbabit.

AJK Masjid Ar-Raudhah memasukkan lembu ke dalam sangkar sembelihan yang boleh dibaringkan dengan bantuan alat hidraulik, semalam.

“Sebelum ini, kami mengalami masalah untuk menguruskan program ibadah korban kerana memerlukan masa antara 30 minit hingga satu jam selain memerlukan ramai tenaga kerja hanya untuk membaringkan seekor lembu sebelum disembelih tambahan pula jika lembu itu sukar dikawal. -HM
ULASAN GB

Demikianlah apabila zaman beredar... kemajuan teknologi membantu kehidupan kita untuk menyelesaikan masalah. Tiada lagi kes-kes lembu lari, lembu menanduk, soal kebersihan dan seumpamanya... namun ia tetap menjadi nostalgia indah buat sesetengah orang. Saksikan:
IKLAN BERBAYAR

Jangan Biarkan Pasangan Anda Menderita,
Atasi Masalah Prostat & Kelemahan Zakar Dengan MEN CAPSULE.
KLIK SINI
LIKE kami di SINI