23 Mac 2015

[BERGAMBAR] Lelaki Misteri 'Serang' Protes Duduk #KitaLawan


Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Teja Chang Lih Kang mendakwa terdapat pihak polis berpakaian biasa cuba mencetuskan kekecohan dalam protes duduk di Dataran Merdeka Kuala Lumpur awal pagi ini.

Chang, yang juga anggota sekretariat Kita Lawan, mendakwa semuanya berjalan lancar sehingga peserta dikejutkan oleh seorang lelaki yang cuba mencetuskan kekacauan.

“Kami bangun pada 2.30 pagi apabila pegawai Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) mula menurunkan plakad tetapi pujian kepada mereka kerana profesional dan tidak menggunakan kekerasan.

“Tiba-tiba, seorang lelaki tanpa uniform datang dan menendang payung,”
katanya dalam perbualan telefon dengan Malaysiakini.

Protes duduk bantah bermula Sabtu lepas bertujuan menuntut Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Ibrahim meletakkan jawatan susulan penangkapan pihak terlibat dalam perhimpunan Kita Lawan.

Malaysiakini sedang cuba mendapatkan ulasan polis berhubung dakwaan itu. -mk

PR Tiada Masa Depan Selagi Hadi Masih Berkuasa


Pakatan Rakyat (PR) tidak akan mempunyai masa depan selagi Datuk Seri Abdul Hadi Awang masih menjadi presiden PAS, kata Penolong Setiausaha Publisiti DAP Zairil Khir Johari seperti dilaporkan oleh The Malaysian Insider versi bahasa Inggeris.

Zairil berkata pandangan beliau ini tidak hanya berdasarkan kepada tindakan terbaru Hadi (dalam isu hudud) tetapi juga hal-hal lain yang dilihatnya bercanggah dengan prinsip Pakatan Rakyat.

"Pandangan saya mudah sahaja. Tidak akan ada masa depan untuk Pakatan Rakyat jika PAS terus dipimpin oleh Datuk Seri Hadi Awang.

"Pendirian saya bukan sahaja berdasarkan tindakan terbarunya," katanya merujuk kepada cubaan Hadi untuk membentangkan Bil Persendirian di Parlimen yang akan berakhir sidangnya 9 April ini, untuk membolehkan kerajaan Kelantan menguatkuasakan hudud di negeri itu.

MP Bukit Bendera itu membangkit kes dimana di dalam pilihan raya umum yang lalu melibatkan satu kerusi parlimen dan enam kerusi DUN sebagai sebab mengapa masa depan pakatan pembangkang malap jika Hadi masih terus mengepalai PAS, untuk menguatkan dakwaannya.

Kerusi Parlimen itu, beliau berkata, adalah Labuan manakala kerusi DUN ialah Sungai Acheh di Pulau Pinang, Kota Damansara di Selangor, Pantai di Johor dan Kota Putera, Bukit Besi dan Seberang Takir di Terengganu.

Zairil berkata kesemua tujuh kerusi menyaksikan pertembungan pelbagai penjuru dalam pilihan raya umum dua tahun yang lalu, dan menyalahkan Hadi kerana telah meletakkan calon-calon PAS di saat-saat akhir, menyebabkan Barisan Nasional (BN) telah menang di semua kerusi itu.

"Oleh itu, langkah PAS untuk bertanding semua tujuh kerusi yang sepatutnya ditandingi oleh PKR adalah serupa dengan pengkhianatan yang jelas dilakukan dengan restu Hadi sebagai presiden parti.


"Akhirnya, BN memenangi semua kerusi tersebut. Oleh itu, mangsa pengkhianatan bukan sahaja PKR dan PR, tetapi semua rakyat Malaysia yang mahukan perubahan politik."

Zairil berkata bahawa PR melakukannya dengan baik pada pilihan raya umum lepas, memperoleh undi lebih popular daripada hukum saingan BN pakatan, yang menunjukkan bahawa rakyat Malaysia mahu pembangkang untuk terus bekerjasama.

Beliau percaya ini juga yang diharapkan oleh majoriti akar umbi PAS mahu, sama dengan DAP dan rakan-rakan PKR.

Beliau menambah bahawa "pengkhianatan" oleh beberapa pemimpin PAS semasa pilihan raya yang lepas sebagai sebahagian daripada agenda yang tamak dan berpandangan singkat oleh mereka yang mahukan PR berpecah demi kepentingan politik sendiri.

"Pada pendapat saya, Pakatan Rakyat tidak akan mempunyai masa depan selagi dalang ini masih berkuasa dalam PAS."

Dewan Undangan Negeri Kelantan baru-baru ini telah meluluskan pindaan kepada Enakmen Kanun Jenayah Syariah II 1993 untuk membuka jalan bagi negeri pantai timur itu untuk melaksanakan undang-undang Islam.

Langkah itu telah menimbulkan kemarahan sekutu-sekutunya, PKR dan DAP, yang menegaskan bahawa hudud bukan sebahagian daripada rangka kerja dasar bersama Pakatan Rakyat.

Mengabaikan rakan-rakannya di dalam PR, Hadi merancang untuk membentangkan Bil Persendirian di Parlimen semasa persidangan yang akan berakhir pada 9 April ini.

Rang undang-undang adalah untuk meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965, yang menghadkan kuasa mahkamah Syariah kepada denda maksimum RM3,000, penjara lima tahun dan enam sebatan.

Satu pindaan yang diperlukan dalam undang-undang untuk membolehkan Kelantan melaksanakan undang-undang hudud.

PAS tidak jujur dan tidak bermaruah, kata Kit Siang

DAP menyifatkan Datuk Seri Abdul Hadi Awang bertindak dengan cara yang tidak jujur dan tidak bermaruah apabila membuat keputusan sendiri membelakangkan Pakatan Rakyat (PR) memohon kebenaran Parlimen membentangkan rang undang-undang persendirian hudud pada sesi Dewan Rakyat yang sedang berlangsung sekarang hingga 9 April ini.

Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang berkata, tindakan Hadi itu mencabuli keputusan Majlis Tertinggi PR kerana sebarang usul persendirian mesti terlebih dahulu dikemukakan kepada mereka sebelum dihantar ke Parlimen.

"Ini mencabuli keputusan Majlis Tertinggi sendiri. 'Not honest and not honourable' (tidak jujur dan tidak bermaruah). Sebab itu kita tidak boleh mempersetujuinya.

"PKR mengumumkan tidak bersetuju, dan kita (DAP) pun tidak boleh bersetuju. Tetapi mereka (PAS) melanggarnya. Itulah masalahnya,"
katanya kepada pemberita di Pusat Konvensyen Shah Alam hari ini.

Kelmarin, PKR menyatakan parti itu tidak akan menyokong rang undang-undang persendirian bagi membolehkan pelaksanaan hudud di Kelantan yang akan dibentangkan PAS di Parlimen kerana parti Islam itu tidak menghiraukan kesepakatan yang dicapai dalam isu tersebut.

Dalam kenyataan yang ditandatangani tujuh pemimpin tertinggi PKR, ia menyifatkan tindakan yang diambil Hadi pada 18 Mac itu, sebagai menentang keputusan pimpinan PR.

Bersetuju dengan PKR, Lim juga mengatakan keputusan mengenai rang undang-undang itu sudah diputuskan PR melalui mesyuarat pada 8 Februari 2015.

"Pada mesyuarat 8 Februari, yang turut dihadiri Hadi, kita (Majlis Tertinggi PR) sudah buat keputusan mengenai sebarang pindaan rang undang-undang Kelantan (hudud)," katanya.

Semalam, Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng berkata, parti itu akan mengadakan mesyuarat tergempar jawatankuasa eksekutif pusat (CEC) pada Isnin berhubung pendiriannya mengenai hudud.

Lim berkata, isunya sekarang bukan sekadar undang-undang hudud, yang dari segi prinsip dan dasarnya memang dibantah DAP, tetapi juga soal kepercayaan dan kejujuran beberapa pimpinan PAS di peringkat nasional dan bagaimana mereka berpegang kepada janji.
-TMI


PAS bohong dalam p'raya lalu, kata BERSIH

BERSIH hari ini membidas PAS kerana didakwa tidak patuh pada kerangka dasar bersama Pakatan Rakyat yang disebut-sebut dalam pilihan raya umum lalu, sebaliknya “berbohong” berhubung pelaksanaan hudud.

“PAS dalam pilihan raya umum lalu isytihar mereka parti politik untuk semua, tetapi mereka bohong.

“Jangan kata kamu PAS untuk semua tetapi tutup maklumat dan tipu rakyat yang undi kamu.


'Tiba-tiba kami bentang hudud dan mengharap kami terimanya,” kata pengerusinya Maria Chin Abdullah dalam sebuah forum berkaitan masa depan kebebasan beragama hari ini.

Mengulas berhubung kebebasan beragama, Maria berkata rakyat Malaysia takut terlibat dalam dialog agama kerana ancaman-ancaman tertentu, termasuk didakwa di mahkamah.

“Kita tidak bercakap tentang Islam kerana perkara inilah. Bukan sahaja berkaitan agama kita tetapi banyak lagi aspek kita dihadkan.

“Kita tidak boleh bercakap dengan bebas,” tambahnya.

Beliau juga mengkritik kerajaan yang didakwanya bersikap kuku besi terhadap pihak yang mempersoalkan sesuatu perkara berkaitan agama sedangkan pihak pentadbiran hanya berdiam diri.

Turut terlibat dalam forum itu, profesor pengajian agama Universiti Depaw Dr Jeffrey Kenney, pengasas NGO Islamic Renaissance Front Ahmad Farouk Musa dan peguam Dipendra Harshad Rai daripada Majlis Peguam.
-mk


Mustahil untuk percaya pada PAS lagi, kata Ambiga

Pemimpin masyarakat sivil dan bekas presiden Majlis Peguam, Datuk Ambiga Sreenevasan berkata PAS mengkhianati amanah rakyat yang mengundi mereka melalui platform Pakatan Rakyat (PR), selepas parti Islam itu membentangkan rang undang-undang di Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan bagi memperkenalkan hudud di negeri itu.

Katanya, beliau terkejut dan kecewa dengan PAS yang membawa kembali undang-undang kanun keseksaan Islam itu – satu langkah yang katanya melanggar polisi bersama PR dan satu pengkhianatan terhadap pengundi PAS berdasarkan platform bersama dengan sekutu DAP dan PKR.

"Selepas ini, hampir mustahil bagi mereka mendapatkan semula kepercayaan itu," katanya kepada The Malaysian Insider hari ini.

Ambiga berkata kerajaan Kelantan pimpinan PAS perlu serius dalam meneliti keutamaan negeri tersebut, memandangkan negeri itu baru sahaja dilanda banjir terburuk dalam sejarah.

"Negeri ini dan penduduknya belum pun mula pulih daripada banjir dahsyat, dan ia tidak kelihatan seperti agenda utama bagi kerajaan negeri itu," katanya.


Ambiga yang merupakan bekas presiden Majlis Peguam dan bekas pengerusi bersama Bersih 2.0 berkata, hudud juga bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan yang menyatakan Malaysia adalah sebuah negara sekular.

"Penggubal undang-undang negeri Kelantan tidak sepatutnya membentangkan rang undang-undang seperti itu di Dewan Undangan Negeri.

"Mereka berusaha meyakinkan orang bukan Islam yang hudud tidak akan dikenakan ke atas mereka tetapi melihat cara bagaimana mereka melanggar perjanjian bersama dan kenyataan dalam kertas Jakim yang didedahkan dalam media... sukar untuk berasa selesa dengan jaminan itu. "

Dilaporkan tahun lepas, kertas kerja Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) berkata orang bukan Islam tertakluk kepada undang-undang Syariah dan semua undang-undang perlu diharmonikan dengan prinsip-prinsip Islam.

"Tanpa mengira perkara ini, isu utama pada pandangan saya adalah Perlembagaan rang undang-undang ini," kata Ambiga.

Ambiga berkata beliau juga terkejut dengan pindaan itu, termasuklah hukuman mati kepada yang murtad, dan ia tidak boleh diterima kerana istilah seperti "kafir" akan digunakan.

Ketika membentangkan rang undang-undang itu, Menteri Besar Kelantan Datuk Ahmad Yakob berkata Kanun Keseksaan Islam tidak sepatutnya ditentang, dengan menambah mereka yang menggelarnya kejam dan tidak berperikemanusian dan membuat tuduhan liar.

Beliau juga berkata mereka yang mengkritik ialah orang yang tidak beriman dan hudud ialah jawapan kepada jenayah kerana ia ditentukan Allah.

"Manusia tidak mempunyai hak untuk menolak atau mengubah undang-undang Syariah yang ditetapkan dalam Islam.

"Pemerintah Islam bertanggungjawab untuk melaksanakannya kerana ia boleh menyelesaikan apa-apa jenis jenayah yang berlaku di negara ini.‎

"Melaksanakan undang-undang jenayah Syariah juga bukanlah mengenai memelihara kuasa politik, seperti yang didakwa sesetengah pihak," kata Ahmad hari ini di Kota Baru.
-TMI


ULASAN GB

GB tak sempat nak ulas hari ini. Sibuk. Cuma pesan GB meminjam kata-kata seorang sahabat Rasulullah saw: "Jangan lihat siapa yang bercakap, tetapi lihat (teliti) apa yg dicakapkannya....

Dan perlu juga diingatkan, Rasulullah saw tidak pernah memungkiri janji atau mengkhianati perjanjian walaupun dengan golongan musyrikin.

[VIDEO] Ibu bapa Sanggup Panjat Bangunan Bantu Anak Jawab Peperiksaan

Ibu bapa calon peperiksaan memanjat bangunan sekolah untuk menyampaikan kertas jawapan melalui tingkap.

Dalam negara yang ekonominya sedang membangun seperti India, pendidikan adalah komoditi yang berharga. Begitupun, keterdesakan untuk meraih kecemerlangan dalam pendidikan adakalanya sudah melampaui batas moral dan etika.

Menurut laporan media tempatan yang kemudian disebar luas oleh portal berita antarabngsa seperti BBC dan CNN, itulah yang berlaku di negeri Bihar pada minggu lalu apabila ratusan malah ribuan pelajar sekolah menengah berdepan kemungkinan digantung persekolahan kerana menipu dalam peperiksaan.

Namun, penipuan itu bukan dilakukan sendiri oleh calon peperiksaan tersebut.

Kumpulan ibu bapa dan saudara-mara mereka secara terang-terangan dan bersungguh-sungguh memberikan jawapan kepada calon-calon peperiksaan.

Ada kertas berisi jawapan disampaikan terus dengan tangan, sementara ada pula yang direnyuk dan dicampak ke dalam kelas. Lebih teruk, ada juga ibu bapa yang menjeritkan jawapan untuk didengari anak-anak mereka.

Pihak berkuasa seolah-olah tidak dapat berbuat apa-apa apabila ahli keluarga para pelajar itu sewenang-wenangnya memanjat bangunan sekolah dan berasak-asak di pintu dan tingkap.

Semua itu dilakukan semata-mata untuk menyampaikan kertas yang bertulis jawapan kepada para pelajar di dalam kelas tempat berlangsungnya peperiksaan.

Insiden memalukan itu secara mudah dapat dirakamkan dalam bentuk gambar dan video, malah kini sedang tersebar luas di internet.

Berikut adalah rakaman yang telah menjadi viral di internet:


Perlakuan tidak jujur bukan perkara baru di negara tersebut, tetapi insiden berkenaan disifatkan sebagai suatu yang mengejutkan dan tidak pernah berlaku sedahsyat itu.

Lebih teruk daripada itu, anggota keselamatan yang ditugaskan mengawal keadaan di bangunan sekolah juga dilihat menerima rasuah daripada ibu bapa agar mereka dilepaskan untuk menyampaikan kertas jawapan kepada anak-anak mereka.

Menteri Pendidikan Bihar, PK Shahi memberitahu wartawan bahawa para pelajar tidak akan belajar jika mereka secara terus-terusan dibantu ahli keluarga.

“Pemerintah hanya boleh menjalankan peperiksaan yang adil, dengan kerjasama ibu bapa, masyarakat dan para pelajar itu sendiri.

“Lebih sejuta pelajar menduduki peperiksaan tersebut di seluruh negeri. Tiga hingga empat orang dilihat membantu setiap pelajar menipu dalam peperiksaan. Ini bermakna sejumlah enam hingga tujuh juta orang terlibat dalam penipuan.

“Adakah semua ini tanggungjawab pemerintah, dan jika begini caranya, bagaimanakah kami hendak mengendalikan peperiksaan yang adil dan saksama?” tanya Shahi.

Dengan populasi lebih 1.2 bilion, kejayaan dalam pendidikan di India disifatkan sebagai pasport penting untuk membebaskan seseorang daripada terus berada dalam kitaran kemiskinan. -Agensi/astroawani