1 Sep 2010

Musa Hassan OUT Ismail Omar IN

KKetua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan tidak akan diberi lanjutan kontrak untuk kali ketiga dan jawatannya akan diambil oleh timbalannya, Tan Sri Ismail Omar, lapor malaysiakini.

Menurut SMS berita dari Utusan Malaysia, perkara itu disahkan oleh Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishamuddin Hussein.

Pengumuman itu menamatkan spekulasi berbulan-bulan lamanya tentang jawatan Musa yang berakhir hujung bulan ini.

Musa, 59, mencapai umur persaraannya pada 2007 tetapi kontraknya diperbaharui sebanyak dua kali. Lanjutan itu mendapat bantahan pelbagai pihak termasuk pembangkang dan aktivis hak asasai manusia.

GB sebelum ini telah menyatakan di vlog ini bahawa Musa Hassan Wajar Dibersarakan

Beliau yang dikenali sebagai pengangkut tilam di dalam kes liwat Anwar telah kemudiannya dinaikkan pangkat, sehinggalah memegang jawatan tertinggi di dalam PDRM, Ketua Polis Negara.

Beliau mempunyai rekod yang paling hodoh sebagai KPN, malah beliau dilaporkan menipu mengenai kelulusannya.

Musa mendakwa beliau memiliki Ijazah Undang-Undang ketika memberi keterangan bersumpah dalam satu pembicaraan kehakiman iaitu dalam perkara Pendakwa Raya melawan Anwar Ibrahim dalam Wilayah Persekutuan Perbicaraan Kes No: 45-48-98 dan 48-49-98 pada 14 Disember 1998.

Pada hal, beliau sendiri ketahui bahawa beliau hanya memiliki kelulusan Diploma in Law (diploma biasa) sahaja dan tidak pernah memiliki Ijazah Undang-Undang daripada mana-mana Universiti dalam atau Luar Negeri.

Apa yang paling jelek ialah beliau sentiasa bersikap double-standard di dalam membuat keputusan di mana apa-apa perhimpunan Pakatan Rakyat akan menemui masalah besar walaupun mendapat permit dan dijalankan secara aman. Tetapi apa-apa perhimpunan dari parti kerajaan dibiarkan begitu sahaja sekalipun ia mengancam keselamatan (seperti perhimpunan kepala lembu).

Kemudian, beliau dilaporkan terlibat di dalam konspirasi bersama Peguam Negara, Gani Patail untuk kes liwat 2 yang melibatkan Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Saiful Bukhari Azlan.

Kejatuhan beliau dari jawatannya sama seperti pemergian Tan Sri Rahim Noor dari jawatannya di mana ia sarat dengan segala macam kekotoran yang terpalit pada namanya.

Kini Tan Sri Ismail Omar bakal mengambil alih jawatan Ketua Polis Negara daripada Tan Sri Musa Hassan berkuat kuasa 13 September ini. Apakah sama juga perangainya nanti dengan KPN-KPN terdahulu. Kita tunggu dan saksikan bersama.Menteri Pengangkutan Dan JPJ Menghina Mahkamah

Senarai Hitam Saman Ditarik Balik Hingga 28 Februari 2011

Kabinet pada Rabu memutuskan untuk menarik balik tindakan menyenarai hitam kesalahan di jalan raya, buat sementara waktu, bagi membolehkan orang ramai memperbaharui lesen memandu dan cukai jalan, bermula hari ini hingga 28 Feb tahun depan.

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Kong Cho Ha berkata keputusan itu diambil setelah mendengar alasan, aduan dan rayuan orang ramai dan ahli jemaah menteri.

Tempoh itu diambil kira berikutan musim perayaan bermula dari sambutan Hari Raya Aidilfitri, Deepavali, Hari Krismas dan Tahun Baru Cina, katanya selepas mempengerusikan mesyuarat pasca kabinet di kementeriannya di sini.

"Namun tidak ada diskaun akan diberi kepada notis-notis sedia ada yang masih belum diselesaikan dan notis itu juga tidak akan dihapus kira," katanya.

"Pada masa yang sama kepada mereka yang disenarai hitamkan atau yang mempunyai notis-notis yang perlu dijelaskan, mereka tetap perlu menjelaskannya."

Katanya selepas 28 Feb 2011, tindakan senarai hitam itu akan dilaksanakan semula.

"Saya nasihatkan bahawa mereka yang mempunyai notis-notis itu perlu menjelaskan sekaligus atau secara ansuran."

"Untuk mereka yang membayar dan menyelesaikan notis-notis itu dalam tempoh masa kelonggaran ini, mereka tidak akan dikenakan markah demerit.

"Sistem yang lebih terperinci supaya mereka yang mempunyai notis yang belum selesai, berapa lama mereka boleh memperbaharui lesen memandu dan untuk memperbaharui cukai jalan akan ditentukan dalam satu dua hari ini," katanya. -BERNAMA

Ulasan GB

Setelah GB melaporkan semalam bahawa rakyat berkeras tidak akan membayar satu sen pun kepada JPJ dan Polis ekoran dari kenyataan Ketua Pengarah JPJ Datuk Solah Mat Hassan sekalipun diberikan kelonggaran membayar secara ansuran, kabinet hari ini akhirnya memutuskan untuk menarik balik tindakan menyenarai hitam kesalahan di jalan raya, tetapi hanya buat sementara waktu.

Kita hairan apa halnya Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Kong Cho Ha berbuat demikian sedangkan ianya TETAP merupakan satu penghinaan kepada keputusan mahkamah.

Sikap seorang menteri BN yang tidak menghormati keputusan mahkamah adalah serius yang juga perlu diberikan perhatian serius oleh semua pihak.

GB sebelum ini telah menyatakan:

Mahkamah sebelum ini di dalam kes Leonard Lim Yaw Chiang lawan Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan Negeri Sarawak & Anor pada 2009 secara jelas menyatakan bahawa Jabatan Pengangkutan Jalan tidak boleh menyenarai hitam kenderaan semata-mata dengan saman ekor.

Ini kerana, tindakan menyenarai hitamkan kenderaan atas sebab saman ekor adalah bertentangan dengan seksyen 17 Akta Pengangkutan Jalan 1987 dan merupakan satu perlanggaran kepada Artikel 13 Perlembagaan Persekutuan.

Berdasarkan kepada keputusan mahkamah berkenaan, apa juga pungutan hasil daripada penyenaraian hitam saman ekor adalah bertentangan dengan undang-undang.


Seandainya kerajaan masih berdegil untuk meneruskan pungutan dari senarai hitam kerana saman ekor, Menteri dan kementerian berkenaan, JPJ dan Polis boleh didakwa di mahkamah kerana menghina keputusan mahkamah.

Langkah untuk menyaman pihak-pihak berkenaan perlu dilakukan untuk memberi pengajaran kepada mereka supaya tidak sewenang-wenangnya melanggar keputusan mahkamah selepas mereka menekan, mempermain dan menindas rakyat dengan membelakangkan undang-undang dan perlembagaan.

Kerajaan yang tidak mematuhi undang-undang tidak boleh diberi peluang memerintah lagi dan kerajaan yang tidak mematuhi undang-undang tidak boleh mengharap rakyat akan membuat perkara yang serupa (mematuhi undang-undang).


Kelantan Tetap Haramkan Wang Ehsan Yang Dirampas UMNO

Mustapa: Pemberian wang ihsan atas nasihat Peguam Negara (AG)

Pemberian wang ihsan kepada Kelantan menerusi Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP) oleh kerajaan persekutuan bukan dibuat secara membuta tuli sebaliknya atas nasihat peguam negara sebelum diagih-agihkan kepada rakyat yang layak.

Pengerusi badan perhubungan Umno Kelantan, Datuk Seri Mustapa Mohamed, berkata ia dibuat atas nasihat peguam negara yang juga berlandaskan undang-undang.

Beliau berkata, demikian kepada pemberita pada majlis berbuka puasa dan penyampaian bantuan kepada 75 anak yatim di masjid An-Nur, Badak di Pasir Puteh, petang semalam.

Isnin lalu, kerajaan negeri Kelantan memfailkan saman terhadap Petronas di Mahkamah Dagang di Kuala Lumpur kerana mendakwa syarikat minyak negara itu melanggar perjanjian selain menuntut Petronas melaksanakan perjanjian petroleum dengan negeri itu.

Mustapa yang juga menteri perdagangan antarabangsa dan industri yakin tindakan kerajaan ersekutuan itu adalah betul mengikut undang-undang sedia ada.

"Terserah kepada mahkamah untuk membuat keputusan siapa yang benar," katanya.

Kerajaan persekutuan meluluskan peruntukan RM25 juta sebagai pemberian wang ihsan pertama kepada negeri itu dengan sebahagian besarnya sedang diagih-agihkan bagi membantu lebih 70,000 pelajar. - Bernama

Ulasan GB

Memang telah dijangka bahawa si bedebah yang bernama Gani Patail yang menjadi Peguam Negara adalah PUNCA kepada banyak masalah yang berlaku di dalam negara ini.

Oleh kerana PM dan TPM Malaysia adalah diantara yang bebal di dalam hal undang-undang, mereka berdua terpaksa berpaut kepada "nasihat" Peguam Negara, sama seperti Pak lah dahulu sewaktu beliau menjadi PM.

Kelemahan PM-PM ini telah dipergunakan oleh Peguam Negara untuk melakukan pelbagai karenah diantaranya konspirasi untuk memenjarakan Anwar di dalam kes Liwat 2, konspirasi menutup kes Teoh Beng Hock dengan menubuhkan inkues sahaja daripada mewujudkan Suruhanjaya Diraja, pemusingan fakta di dalam kes Kugan, rampasan royalti rakyat Kelantan dan lain-lain konspirasi.

Kenyataan Mustapa di atas adalah bukti jelas bahawa Peguam Negara adalah orang yang bertanggungjawab secara terus memberi nasihat kononnya berdasarkan undang-undang untuk mengagihkan wang royalti sebagai ehsan kepada JPP Kelatan yang dikuasai UMNO Kelantan, bukan kepada Kerajaan Kelantan.

Sedang apa yang diputuskan oleh Peguam Negara tidak semestinya betul dan tidak semestinya mengikut peraturan undang-undang yang sebenarnya.

Kerana nasihat Peguam Negara ini tidak juga semestinya betul, malah beliau seorang yang bodoh di dalam perundangan. Buktinya, Malaysia telah TEWAS di dalam isu Batu Putih disebabkan oleh nasihat si bedebah seorang ini.

Baru-baru ini beliau dilaporkan ada hubungan sulit dengan pegawai bawahannya. Baca SINI

Peguam Negara bernama Gani Patail ini perlu didakwa, perlu dihukum dengan segera untuk Malaysia yang lebih aman dan sentosa.

Ingat Mustapa, wang royalti yang dirampas dari Kerajaan Negeri yang diberikan oleh JPP itu adalah hakmilik Kerajaan Negeri. Penasihat undang-undang Kerajaan Pusat yang bernama Gani Patail itu mempunyai rekod buruk dan justeru itu nasihatnya dalam hal royalti tidak terpakai. Kerajaan Negeri dan Rakyat Kelantan tetap mengharamkan wang ehsan yang kamu rampas itu.

Kepada Najib dan Muhyiddin, pastikan kamu melakukan perkara yang betul dengan tidak semudah-mudah mendengar "nasihat" Peguam Negara dalam hal yang kamu buta mengenainya. Kelak kamulah bapak kepada hal-hal yang haram itu dan meletakkan doa yang dibaca di setiap perhimpunan di hadapan bangunan JPM untuk mendapatkan rezeki yang halal hanya sebagai satu yang kamu permainkan di depan Allh s.w.t. semata-mata.

Sehinggalah nanti pecahlah perut-perut pemimpin UMNO mentadarah wang haram tersebut!

Namun yang menghairankan: mengapa hendak memakan harta orang lain? Tidakkah kamu semua takut kepada su'ul khatimah (saat kematian yang buruk)?

Isu Bakar Bendera Malaysia Di Indon. Menteri KDN Dan KPN Perlu Letak Jawatan

Anggota Bendera kumpul cap jari darah

JAKARTA - Bantahan kumpulan Benteng Demokrasi Rakyat (Bendera) Indonesia terhadap Malaysia berikutan insiden di perbatasan perairan Malaysia-Indonesia dekat kepulauan Riau terus dilakukan, walaupun pada hari Malaysia merayakan hari kemerdekaan ke-53, semalam.

Dalam satu lagi demonstrasi yang diadakan di hadapan pejabat Bendera di Jalan Diponegoro, selain membakar Jalur Gemilang, puluhan orang turut mengajak anggota kumpulan itu mengumpul cap jari darah pada sehelai kemeja-T putih, yang mereka sebut sebagai ‘hadiah’ Hari Kemerdekaan Malaysia ke-53.

“Kami sengaja memberi hadiah untuk ulang tahun Malaysia hari ini (semalam). Kami ingin menyerukan bahawa kami tidak takut dengan Malaysia, kami ingin menunjukkan kekuatan kami,” katanya.

Sebelum melakukan aksi, mereka turut melakukan ‘apel siaga’ iaitu upacara menyatakan siap sedia untuk perang kepada sukarelawan ‘Ganyang Malaysia’.

Aksi berkenaan mencetuskan kekecohan dengan anggota polis yang menghalang anggota Bendera yang cuba menutup jalan dengan kerusi dan meja sehingga menyebabkan kesesakan lalu lintas di Jalan Diponegoro.

Pada 23 Ogos lalu, sekumpulan penunjuk perasaan daripada Bendera membawa ‘hadiah’ najis manusia di hadapan Kedutaan Besar Malaysia. - Bernama

Ulasan GB

Nampaknya isu bakar bendera Malaysia ini masih terus berlaku dan sebagai rakyat Malaysia, kita perlu rasional dan objektif. Tidak cepat untuk bertindak balas tetapi hendaklah melihat kepada sebab-sebab kemarahan rakyat Indonesia tersebut.

Peristiwa ini dilaporkan tanda kemarahan rakyat Indonesia terhadap Malaysia yang mereka dakwa telah merendahkan maruah Indonesia dalam insiden di perairan Bintan pada 13 Ogos lalu apabila polis Malaysia menahan tiga pegawai penguatkuasa Kementerian Kelautan dan Perikanan Indonesia.

Itu isunya.

Dan hingga kini GB hairan kenapa Polis Malaysia telah menahan 3 warga Indonesia dan yang ditahan itu pula adalah pegawai penguatkuasa Kementerian Kelautan dan Perikanan Indonesia. Keadaan adalah berbeza jika yang ditahan adalah warga biasa Indonesia.

Memang jika ada berlaku pencerobohan pun, saya merasakan tindakan polis Malaysia itu tidak bijak malah tidak bertanggungjawab. Ia merosakkan reputasi polis Malaysia sendiri kerana pertama: Polis Malaysia tidak dapat membuktikan bahawa pencerobohan itu berlaku, yang kedua: Polis Malaysia sepatutnya boleh merujuk dahulu pihak berkuasa Indonesia kerana yang hendak ditahan adalah pegawai-pegawai kerajaan Indonesia. Bukankah sepatutnya didahulukan diplomasi dalam hal sebegini? Dan yang ketiga: sikap bebal polis Malaysia sengaja mewujudkan ketegangan kedua-dua pihak.

Menteri KDN perlu bertanggungjawab begitu juga KPN. Kedua-duanya patut meletakkan jawatan.


Pekung UMNO Terdedah. Tatarias Pengantin Dalam Surau


Umno 'Arif' Agama Anjur Pertandingan Menghias Pengantin Dalam Surau

Dalam usaha giat Umno-Barisan Nasional melempar fitnah siang dan malam terhadap pemimpin Pakatan Rakyat tanpa mengira samada bulan suci Ramadhan atau tidak, parti usang ini lupa bahawa Umno Kuala Langat bersama Persatuan Kelab-Kelab Belia Malaysia (MAYC) didakwa pernah menganjurkan pertandingan tatarias pengantin di dalam premis yang dipercayai ruang solat Surau Al Falah.

Pertandingan tersebut yang menjadi sebahagian daripada program Karnival Juara Rakyat yang didakwa diadakan pada 9 Mei lalu yang disertai oleh sekumpulan belia lelaki dan perempuan Islam yang bergaul secara bebas tanpa batasan muhrim.

Perkara ini didedahkan dalam sedutan video selama dua setenganh minit melalui laman sosial Facebook yang menyiarkan rakaman pertandingan tatarias pengantin di dalam surau tersebut.

Klip video yang bertajuk 'Jawapan Kepada Isu Teo Nie Ching Masuk Surau' menyiarkan rakaman sekumpulan wanita yang dipercayai anggota Puteri Umno di dalam sebuah bangunan yang mana pada pintunya tertera papan tanda 'Surau Al-Falah'.

Lawatan Ahli Parlimen Serdang, Teo Nie Ching ke Surau Al Huda di Kajang Sentral 22 Ogos lalu telah dijadikan bahan politik murahan Umno-BN dengan mendakwa ahli politik DAP itu telah mencemarkan kesucian ruang solat surau tersebut dengan menyampaikan ucapan ringkas.

Malah Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein melabelkan Nie Ching sebagai orang bukan Islam yang 'kotor'.

Ketika dihubungi Suara Keadilan, Ahli Parlimen Kuala Langat Abdullah Sani Abdul Hamid menyifatkan pimpinan Umno sebagai jahil agama apabila menghalang orang bukan Islam untuk datang ke surau dan masjid bagi tujuan baik, sedangkan dalam masa yang sama merekalah yang kedepan sekali mencemar kesucian tempat ibadah tersebut.

"Ini membuktikan Umno tidak menghormati kawasan atau ruang orang Islam melakukan ibadat. Bagi mereka semuanya halal dan boleh belaka," kata Abdullah Sani.

Apa yang mengejutkan program Juara Rakyat anjuran Umno itu menjadikan ruang solat surau tersebut sebagai tempat bagi pertandingan mendandan sekumpulan gadis yang mengambil bahagian dalam pertandingan menghias pengantin itu.

Klip video itu turut memaparkan beberapa wanita Islam yang tidak memakai tudung menutup aurat dihiasi serta dikenakan mekap oleh pendandan lelaki.

Pada montaj klip video tersebut dipaparkan persoalan untuk renungann, 'Umno Kecam Teo Masuk Surau Kerana Tidak Menutup Aurat Dan Membawa Isu Politik Ke Dalam Surau, Tetapi Tahukah Anda Puteri Umno Tidak Menutup Aurat Dan Mereka Membawa Isu Politik Ke Dalam Masjid?'.

"Jika benarlah rakaman video tersebut, tindakan inilah yang sebenarnya menghina rumah ibadat," tambah Abdullah Sani.

Beliau berpendapat Umno-BN akan terus memainkan isu sensitif perkauman dan agama, terutamanya apabila sokongan rakyat kepada mereka semakin menurun.

Baginya tindakan tersebut merupakan usaha bagi memecahbelahkan masyarakat di negara ini.

"Memang inilah budaya Umno. Kepada mereka, semuanya halal. Judi halal, rasuah halal dan menyalah gunakan rumah ibadat pun halal. Nampaknya Umno ingin mengatasi hukum agama," tegas Abdullah Sani. -SKUlasan GB

Mana dia pemimpin UMNO yang sebelum ini mengulas mengenai isu surau? Najib, Pak Lah, Jamil Khir, Hishamuddin Tun Hussin termasuklah Presiden Perkasa dan beberapa "ulamak" yang menyatakan tempat sujud orang Islam telah dipijak oleh bukan-Islam?

Mana si lembu-lembu UMNO BN seperti Bernama, Utusan, Berita Hairan, Mstar dan lain-lain?

Kenapa tak mahu mengaku UMNO BN telah terlebih dahulu mencemarkan kesucian surau dengan aktiviti-aktiviti yang bercampur aduk lelaki perempuan, tanpa pakaian menutup aurat sepertimana kamu bising-bisingkan seperti di dalam isu surau Al-Huda?

Lebih banyak pekung-pekung UMNO BN akan terdedah sekiranya anda cuba mengeksploitsi dan memfitnah PR. Teruskan kerja-kerja memfitnah kamu, Allah pasti akan membalikkan najis-najis kamu ke muka kamu sendiri.