30 Dis 2009

Gus Dur Kembali Ke Rahmatullah

Mantan Presiden Indonesia Abdurrahman Wahid pada 1999-2001 atau dikenali Gus Dur meninggal dunia pukul 6.45 petang tadi di Rumah Sakit Cipto Mangunkusumo (RSCM) Jakarta.

Gus Dur yang juga mantan Ketua Umum Pengurus Besar Nahdlatul Ulama (PBNU) ini dirawat di RSCM sejak Rabu petang.

Sebelum dirawat di RSCM Jakarta, Gus Dur sempat menjalani perawatan medis di RS Jombang Jawa Timur minggu lalu karena kelelahan setelah melakukan kunjungan ke beberapa pondok pesantren di Jawa Timur.

Wartawan BBC, Heyder Affan, yang berada di RSCM mengatakan para pejabat negara diantaranya Menko Kesra Agung Laksono, para aktivis Lembaga Swadaya Masyarakat dan berbagai tokoh masyarakat tampak melayat ke RSCM.

"Gus Dur telah membawa NU ke cakrawala yang lebih luas, baik di tingkat pemikiran maupun pergaulan, memperkenalkan erti pluralisme," kata Yahya Cholil Staquf, jurubicara sewaktu Gus Dur menjabat sebagai presiden, memberikan komen peranan Gus Dur di dalam organisasi terbesar Islam di Indonesia itu.

Gus Dur lahir di Denanyar, Jombang, 4 Agustus 1940, menempuh pendidikan di Universiti Al Azhar di Kairo, Mesir serta Fakulti Sastra, Universiti Baghdad, Irak.

Gus Dur dikenal sebagai seorang intelektual Muslim yang toleran, dan dekat dengan berbagai kalangan non-Muslim dan dilihat sebagai tokoh pluralis Indonesia.

Gus Dur meninggalkan seorang isteri dan empat anak perempuan.

Ulasan GB
Al-fatihah untuk Allayarham Abdurrahman Wahid.

p/s Aduka Taruna tersilap mentafsir mimpi. Bukan tokoh gerakan Islam Malaysia meninggal tetapi tokoh gerakan Islam Indonesia yang meninggal.

Enjit Jet Hilang, Bentuk Suruhanjaya Diraja Siasat

Pakatan Rakyat menolak perlaksaan ‘Program Juara Rakyat’ sebaliknya menggesa pembentukan Suruhanjaya Diraja menyiasat penyeludupan jet enjin Tentera Udara Diraja Malaysia ke tangan syarikat asing.

Naib Presiden Pas Salehuddin Ayob menjelaskan kebocoran keselamatan negara tidak boleh diluruskan melalui kempen propaganda pemerintah, sebaliknya ia harus dibahaskan di Parlimen dan disiasat dengan telus oleh sebuah suruhanjaya dibawah kuasa Yang Di-Pertuan Agong.

“Saya tetap mengatakan bahawa satu suruhanjaya diraja dibentuk untuk menyiasat sebab perkara ini adalah kes yang melibatkan keselamatan negara yang berprofil tinggi, satu isu yang tidak boleh dipandang ringan sama sekali dan melibatkan maruah Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) dan perlu ada suatu penyiasatan yang high handed maksudnya mesti ditangani satu Suruhanjaya Diraja yang mesti dibentuk segera," katanya.

Salehuddin berpendapat ‘Program Juara Rakyat’ adalah usaha untuk menutup kesalahan pihak tertentu.

Beliau menggesa kerajaan untuk tidak ragu-ragu mengheret pengkhianat negara yang terbabit – berpangkat tinggi mahupun awam – ke mahkamah.

“Kempen itu tidak akan dapat menyelesaikan masalah kerana yang perlu sekarang ini adalah kes tersebut dibongkar dan didedahkan apakah punca sebenarnya perkara itu boleh berlaku hingga menyebabkan kehilangan di kawasan yang dikatakan paling selamat dalam kawasan keselamatan tentera hingga enjin pesawat boleh hilang. Itu satu perkara yang besar," katanya. - FANSURINA ABDULLAH (TVS)Najib Tak Berani Tubuh Suruhanjaya Siasat Mahathir

Kerajaan Barisan Nasional tidak akan menubuhkan apa-apa Suruhanjaya Siasatan DiRaja kerana pemimpin nombor satu negara Najib Abdul Razak sendiri merupakan seorang tokoh yang kontroversial, terpalit dengan perbagai dakwaan salah laku rasuah.

"Saya percaya beliau (Najib) tidak berani tubuh Suruhanjaya Siasatan itu," kata Ahli Parlimen Keadilan – Padang Serai, N Gobalakrishnan kepada Free Malaysia Today, hari ini ketika diminta mengulas kenyataan Perdana Menteri di Sabah semalam.

Ketika berucap kepada para pemberita selepas merasmikan kongres tahunan Parti Bersatu Rakyat Sabah ke 14 di Kota Kinabalu, Najib berkata, "selalu benar ada desakan untuk menubuhkan Suruhanjaya Siasatan Di Raja untuk setiap perkara yang berlaku."

Najib berkata demikian ekoran dari desakan daripada pemimpin veteran DAP, Lim Kit Siang supaya ditubuhkan Suruhanjaya itu bagi menyiasat dakwaan pengarang Barry Wain dalam bukunya ke atas mantan perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Dalam bukunya bertajuk "Malaysian Maverick: Mahathir Mohamad in Turbulent Times", Wain mendakwa Dr Mahathir telah mengakibatkan Malaysia kerugian sebanyak RM100 bilion kerana rasuah dan membina projek-projek mega dalam tempuh 23 tahun pemerintahannya.

Menurut Gobalakrishnan, Najib sekali-kali tidak akan menubuhkan Suruhanjaya itu atau mana-mana Suruhanjaya bagi menyiasat salah laku Dr Mahathir atau pemimpin-pemimpin yang lain.

"Ini kerana Najib seolah-olah akan membuka pintu siasatan ke atas beliau (Najib) sendiri kepada perdana menteri yang akan menggantikan beliau kelak," terang Gobalakrishan.

Menurut beliau, Najib adalah seorang perdana menteri yang paling korup dalam sejarah tanah air, melebihi Dr Mahathir.

Memandangkan Dr Mahathir adalah mentornya maka Najib tidak akan mengambil sebarang tindakan.

Dr Mahathir pula, kata Gobalakrishnan, adalah seorang petualang yang bertanggungjawab merosakkan ekonomi Malaysia dengan merampuk kekayaaan negara menerusi hasil mahsyul Petronas, perlakuan rasuah, ketirisan dalam projek-projek rundingan terus, pembinaan projek-projek raksasa dan banyak lagi. -FMT


Suruhanjaya Diraja: Najib takut kena jerat sendiri
Oleh Fazallah Pit

Datuk Seri Najib Razak memilih jalan selamat berkaitan isu penubuhan Suruhanjaya Diraja bagi menyiasat pembaziran RM100 bilion yang dilakukan Tun Dr Mahathir Mohamad.

Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi KEADILAN, Badrul Hisham Shahrin berkata Najib bimbang beliau sendiri akan dihadapkan ke suruhanjaya itu apabila tidak lagi menjadi Perdana Menteri.

Beliau berkata, Najib tidak mahu memulakan budaya menyiasat bekas Perdana Menteri melalui penubuhan suruhanjaya seumpama itu, yang boleh menjerat dirinya kelak.

"Najib sendiri bukan sahaja main duit dan membazir tapi terbabit dalam kes pembunuhan," katanya yang menganggap Najib memilih ‘jalan selamat’ ketika dihubungi freemalaysiatoday.

Beliau berkata demikian apabila diminta mengulas kenyataan Najib hari ini yang enggan menubuhkan suruhanjaya diraja bagi menyiasat dakwaan terhadap Dr Mahathir membazirkan wang kerajaan berjumlah RM100 bilion seperti cadangan Penasihat DAP, Lim Kit Siang.

Najib memberi alasan suruhanjaya itu tidak perlu ditubuh semata-mata dakwaan itu berasaskan sebuah buku yang ditulis seorang penulis Barat.

Calon KEADILAN yang tewas kepada Khairy Jamaluddin dalam pertembungan paling kontroversi pada pilihan raya umum lalu, berkata, Najib juga tidak akan menyiasat Tun Abdullah Badawi.

Sebaliknya, beliau berkata, Najib secara tidak langsung telah menghadiahi bekas Perdana Menteri itu sebuah rumah bernilai RM12 juta.

Katanya, Najib jika boleh lebih seronok memberi tekanan politik kepada Dr Mahathir dan Abdullah tapi lebih takut jika ditekan kedua-dua pihak

Badrul juga secara sinis tidak menggelar Najib sebagai Perdana Menteri atau dalam bahasa Inggeris, Prime Minister, sebaliknya Crime Minister (Menteri Jenayah).

Beliau juga menyarankan kerajaan supaya membenar pengedaran buku berjudul ‘Malaysian Maverick: Mahathir Mohamad in Turbulent Times’ yang mendedahkan pembaziran itu. -FMTSPR Ikut Telunjuk BN, Sepatutnya Tumpukan Hal Lebih Penting

Cadangan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bagi mengadakan tempoh bertenang selama 24 jam dan proses penamaan calon selama tiga hari mendapat reaksi berbeza daripada pemimpin parti-parti politik.

Rata-rata parti pembangkang menyifatkan cadangan berkenaan merupakan sesuatu yang sia-sia dan tidak akan memberi banyak perubahan kepada sistem pilihan raya di negara ini.

Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub menyifatkan, cadangan berkenaan merupakan sesuatu yang mengarut dan tidak berfaedah.

Beliau berkata, cadangan supaya tempoh penamaan calon dilanjutkan selama tiga hari hanya membuang masa dan merugikan.

"Ini mengarut dan buang masa. PAS tolak sama sekali cadangan ini," katanya di sini hari ini, Mstar dipetik.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas mengenai cadangan SPR untuk meminda Peraturan-Peraturan Pilihan Raya (Penjalanan Pilihan Raya) 1981.

Antara cadangannya ialah bagi melanjutkan tempoh bertenang selama 24 jam dan proses penamaan calon selama tiga hari bagi membendung kekecohan dan keganasan yang ditimbulkan oleh penyokong-penyokong parti bertanding.

Jika cadangan itu diluluskan maka tempoh bertenang akan bermula sehari sebelum hari pembuangan undi berbanding bermula pada pukul 12 tengah malam sebelum hari pengundian sekarang ini.

Cadangan supaya tempoh penamaan calon dipanjangkan selama tiga hari pula untuk mengelakkan pertembungan penyokong parti-parti bertanding yang datang secara serentak.

Selain itu, Salahuddin juga berkata, SPR sepatutnya menumpukan kepada usaha untuk meningkatkan integriti suruhanjaya itu terutamanya dalam isu-isu yang memberi kepentingan kepada rakyat.

"Saya nak nasihatkan kepada SPR supaya fikir perkara-perkara yang lebih besar dan memberi manfaat kepada pengundi... bukannya perkara remeh dan teknikal macam ini.

"Ada banyak isu lain perlu diteliti seperti masalah undi pos, kos perbelanjaan pilihan raya serta mengenai kebebasan media," katanya.

Jelas beliau, isu keselamatan yang dibangkitkan oleh SPR sebenarnya boleh diatasi dengan meningkatkan kerjasama dengan pasukan keselamatan.

Katanya, isu berkenaan tidak akan berbangkit sekiranya SPR menyediakan mekanisme yang terancang bagi mengelak berlakunya kekecohan di kalangan penyokong parti pada hari penamaan calon.

"SPR sepatutnya sediakan tempat yang sesuai untuk para penyokong bagi parti-parti yang bertanding.

"Mereka juga perlu tingkatkan kawalan keselamatan dengan kerjasama pihak yang berwajib bagi mengawal proses penamaan calon... itu sahaja," katanya.

Bagaimanapun katanya, cadangan bagi melanjutkan tempoh bertenang kepada 24 jam adalah sesuatu yang baik.

"Yang itu baiklah, itu tak ada masalah... tapi walau apa pun kita kena bahas dulu usul ini bila ia dibentangkan di Parlimen nanti," katanya.

Bagi Parti Keadilan Rakyat (PKR), mereka juga menolak cadangan berkenaan kerana menganggap ia hanya memberi kepentingan kepada Barisan Nasional (BN).

Sementara itu, Pengarah Strategi PKR, Tian Chua berkata, pihaknya meragui cadangan SPR itu kerana dilihat mempunyai muslihat yang tersembunyi.

"Dengan cadangan ini kita nampak macam SPR ada agenda tertentu untuk berpihak kepada BN.

"Itu semua cadangan BN, cadangan kita dari pembangkang langsung tidak diendahkan sedangkan isu-isunya adalah lebih besar dan penting.

"Kita bukan sahaja menolak, tapi kesal dengan sikap SPR yang agak berat sebelah ini,"
katanya.

Jelasnya, SPR perlu lebih prihatin dan peka dengan permintaan rakyat yang mahu beberapa isu diselesaikan dengan segera.

"Tolonglah tumpu kepada isu-isu yang lebih besar seperti pemutihan senarai pengundi, kemaskini data pilihan raya... ini lagi penting," katanya.

Ketua Penerangan Umno, Datuk Ahmad Maslan memberikan pandangan berbeza mengenai cadangan berkenaan.

Beliau berkata, pihaknya menyambut baik cadangan sedemikian kerana dilihat mampu mewujudkan suasana pilihan raya yang tenteram dan aman.

"Saya pasti SPR sudah perhalusi dan menilai mengenai cadangan ini sebelum mereka suarakan.

"Bagi Umno, kami melihat cadangan ini memang ada baiknya namun perlu diperhalusi mengenai kaedah perlaksanaan," katanya.

Jelasnya lagi, walaupun cadangan tersebut diterima, hak demokrasi pengundi tidak diabaikan.

"Hak demokrasi adalah sangat penting, selagi cadangan ini tidak menggugat hak berkenaan, saya rasa tidak ada masalah jika cadangan ini diterima," katanya.Tiga Hari: Gatal Tempat Lain, Garu Tempat Lain

Proses penamaan calon selama tiga hari adalah antara cadangan pindaan undang-undang yang bakal dibuat oleh SPR. Tujuannya ialah mengelakkan pertembungan penyokong calon dan pergaduhan.

Tidak ada masalah apa-apa untuk menyokong cadangan SPR ini. Tetapi, itu bukan bermakna cadangan ini tidak boleh dibahaskan oleh umum sebelum ia dibahaskan di peringkat legislatif.

Soalan awal ialah hanya tiga hari, mengapa tidak lima atau tujuh? Apa beza satu, tiga, lima atau tujuh? Mengapa tempoh penamaan calon dan bukan tempoh kempen?

Umum tahu, Malaysia berhadapan masalah pilihanraya yang berat sebelah. SPR menjadi pengendali pilihanraya yang bekerja keras memenangkan BN. Pengerusi SPR macam ketua cawangan Umno.

Serius sangatkah masalah penyokong calon berkumpul pada hari penamaan calon? Berapa yang sudah pecah kepala, patah kaki, terjatuh bangunan, terbom sampai berkecai? SPR punya data? Inilah yang dipanggil, gatal di betis tetapi garu di perut. Enjin yang rosak tetapi tayar yang ditukar.

SPR tidak mengendahkan masalah pilihanraya kita yang lebih besar tetapi memberi perhatian kepada masalah kecil. Cadangan ini tidak memberi kesan besar kepada proses pilihanraya Malaysia yang adil, bersih dan telus. Cadangan ini hanya menjadi ‘bedak’ untuk menutup cela-cela yang terdapat di muka SPR.

Apa maknanya tempoh penamaan calon yang panjang jika daftar pemilih masih bercelaru? Bukankah telah dibuktikan semasa PRK Bagan Pinang ada 250 nama pemilih bertindih?

Mana lebih berkesan antara cadangan ini dengan cadangan BERSIH supaya digunakan dakwat kekal di jari pengundi? Panjangkan tempoh penamaan calon boleh memerangkap pengundi hantu?

Apa ertinya cadangan ini jika sistem undi pos masih dipakai? Negara kita dalam daruratkah? Adakah undi pos terus dikekalkan walau dipertikai kerana itu adalah ‘simpanan tetap’ Umno dan Najib juga?

Apa nilainya cadangan ini jika akses kepada media oleh parti-parti yang menentang Umno masih dinafikan? Media kerajaan diperalatkan oleh Umno/BN dan mereka akan berhenti melakukannya dengan cadangan ini?

Adakah SPR menjangka masalah yang bakal timbul jika tempoh itu dipanjangkan?

Misalnya, ugutan kepada bakal calon. Ruang kepada pihak yang berniat jahat untuk mengugut bakal calon adalah terhad selepas penyerahan borang kerana tempohnya kini adalah pendek. Kalau tempohnya sehingga tiga hari, bagaimana?

Bukankah tempoh yang panjang juga membuka ruang untuk bakal calon dirasuah atau dibeli supaya menarik diri? Atau mungkin juga diculik atau di’siempat’kan? Direka-reka pertuduhan untuk menghilangkan kelayakan bakal calon bertanding juga boleh dibuat. Mustahilkah ini berlaku?

Ya, dalam sebuah negara dimana model wanita boleh diletupkan, enjin jet boleh dihilangkan, seorang yang disoal siasat boleh ‘jatuh’ dari bangunan dan mati, stadium dan masjid boleh runtuh, pelabuhan boleh diseleweng, andaian tadi adalah terlalu sukar untuk dinafikan daripada berlaku.

Bagaimana pula dengan keselamatan dokumen penamaan calon yang diserahkan? Apakah jaminan SPR? Kalau rekod kemasukan model wanita ke negara ini boleh ‘hilang’ daripada sistem komputer imigresen, bagaimana dengan rekod bakal calon yang terisi hanya di atas beberapa helaian kertas?

Itu hanya andaian masalah kecil. Andaian ini untuk menggambarkan bahawa cadangan SPR ini tidak menyelesaikan masalah ketidakadilan, ketidaktelusan dan ketidakbersihan pilihanraya kita.

Pendeknya, cadangan SPR ini membuka ruang kepada BN untuk mencipta bentuk-bentuk penipuan, penyelewengan dan pemerkosaan baru kepada sistem pillihanraya Malaysia. Pengalaman rakyat Malaysia menyertai pilihanraya puluhan kali mendorong andaian negatif dibuat kepada BN sebegitu.

SPR pula tidak berupaya membendung penyelewengan dan pemerkosaan baru itu kerana badan itu semenjak sekian lama memang berfungsi sebagai cawangan Umno yang entah ke berapa.

Kesan politik kepada umum pula ialah kepekaan rakyat kepada pilihanraya bakal menurun. Analoginya, hariraya kedua dan ketiga tidak lagi semeriah hariraya pertama. Sesiapa sahaja boleh membeli borang pencalonan dan menghantarnya.

Menyertai pilihanraya bakal menjadi seperti menyertai cabutan bertuah. Kalau tempoh penamaan calon hanya sehari pun berbelas orang orang menyertainya, bayangkan kalau tiga hari. Persepsi rakyat, pilihanraya adalah majlis cabutan bertuah. Negara yang rakyatnya hilang sensitiviti politik bakal mengharungi masa depan yang tidak menentu.

Pendek kata, cadangan SPR ini tidak menyelesaikan masalah asas sistem pilihanraya Malaysia. Cadangan ini turut membuka ruang untuk BN menerokai bentuk-bentuk penipuan baru di samping timbunan penipuan yang telah sedia ada.

SPR, garulah di tempat yang gatal. Bukan gatal tempat lain, garu tempat lain. Kecuali SPR memang tidak punya saraf gatal lagi, garu ikut sedap saja. -bongkarsauhHusam Sedia Bersemuka Keluarga TG Nik Aziz

Exco Kerajaan Kelantan Datuk Husam Musa berkata beliau bersedia untuk bersemuka dengan keluarga Menteri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat ekoran dakwaan beliau cuba melaga-lagakan pemimpin-pemimpin PAS.

Husam (gambar) juga dituduh sebagai antara mereka yang memberikan nasihat yang salah kepada Nik Aziz sehingga menyebabkan tercetusnya masalah dalaman parti itu dan kerajaan negeri Kelantan sejak kebelakangan ini.

"Saya sedia bersemuka dengan keluarga Tok Guru,” kata beliau ketika ditemui selepas mesyuarat mingguan kerajaan negeri hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai menjawab soalan pemberita berhubung tulisan Nik Amalina Nik Abdul Aziz dalam blognya bahawa seorang Exco Kerajaan Negeri wajar meletakkan jawatan.

Nik Amalina merupakan isteri Abdul Ariffahmi Abdul Rahman, Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PBMK) yang telah dinasihatkan oleh Nik Aziz agar berundur dan akan berbuat demikian Mac ini.

Difahamkan tulisan Nik Amalina tersebut merujuk kepada Husam.

Sebelum tulisan Nik Amalina, Husam juga dikatakan menjadi 'kritikan' tulisan seorang lagi anak Nik Aziz, Nik Abduh.

Kedua-dua mereka mendakwa Nik Aziz kini terpaksa berhadapan dengan isu semasa seorang diri tanpa pembelaan pemimpin PAS negeri dan pusat.

Husam berkata, dalam konteks Islam yang pertama "kita boleh bersemuka dengan mana-mana anggota, ahli termasuk keluarga bagi mencari titik pertemuan daripada segala permasalahan yang timbul."

“Saya kira anggota keluarga Tok Guru bersedia. Jadi, tak payahlah surat khabar atau orang luar nak campur atau api-apikan pula,” kata ahli jawatankuasa pusat PAS ini.

Menjawab dakwaan kononnya akan meletakkan jawatan, Husam yang juga Timbalan Pesuruhjaya II PAS Kelantan memberitahu, itu hanya khabar angin semata-mata.

“Hari itu surat khabar dah sebut saya nak letak jawatan. Saya dah hantar surat tuntutan saman terhadap akhbar terbabit. Sekarang ni timbul lagi?

“Sekarang ini kita sedang focus kepada perundingan petroleum, jadi tidak ada sebab saya hendak berhenti,” jelasnya.

Husam diamanahkan untuk mengetuai jawatankuasa berkaitan isu pertikaian royalti minyak untuk negeri itu.

Beliau menyifatkan kadang-kadang media suka mengeksploitasi satu-satu kenyataan dengan menokok tambah atau mengurangkan kenyataan sebenar.

“Kita tak buat pun tanda soal, dia (akhbar) cuba masukkan... kita tak masuk pun tanda seruan... ia pula tolong buatkan,” kata beliau dengan nada sinis memberitahu, selepas selesai isu tuntutan royalti nanti akhbar boleh membuat khabar angin "Husam nak berhenti" lagi.

Malah semalam Nik Aziz menamatkan spekulasi kononnya Husam akan meletakkan jawatannya ekoran rombakan dalam pentadbiran Pejabat Menteri Besar.

Sebaliknya Nik Aziz memberitahu, Husam yang merupakan bekas setiausaha politiknya sebenarnya pemimpin kesayangan semua orang.

"Mana boleh dia (Husam) letak jawatan... kita semua sayang pada dia, dia punya kebijaksanaan," kata beliau selepas mesyuarat Dewan Harian PAS Kelantan Exco Kerajaan Kelantan Datuk Husam Musa berkata beliau bersedia untuk bersemuka dengan keluarga Menteri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat ekoran dakwaan beliau cuba melaga-lagakan pemimpin-pemimpin PAS. -MI

Zambry Ditahan Di San Franscisco

Amerika Syarikat menghalang Menteri Besar Barisan Nasional Perak, Zambry Abd Kadir daripada memasuki Amerika negara itu kerana namanya tercatat dalam senarai pengganas yang dikenalpasti oleh negara tersebut.

Memetik laporan akhbar rasmi PKR, Suarat Keadilan, Zamry berlepas ke San Francisco 9 Disember lalu atas misi perdagangan dan pelaburan anjuran Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

Menurut sumber yang rapat dengan pejabat Menteri Besar Perak, sampai sahaja di Lapangan Terbang Antarabangsa San Francisco pihak imigresen menahan Zambry dari memasuki negara itu apabila nama beliau tersenarai dalam pangkalan data pengganas.

Sumber tersebut memberitahu Suara Keadilan keadaan itu menimbulkan kecurigaan pada pihak keselamatan dan Zambry gagal meleraikan syak wasangka pegawai AS berkenaan.
Zambry tidak ada pilihan kecuali menaiki pesawat untuk pulang ke Malaysia.

"Beliau sepatutnya mengetuai delegasi Perak untuk mempromosi peluang pelaburan dan perdagangan tetapi diarah pulang dan tidak ada perwakilan Perak untuk misi itu," kata sumber.

Misi perdagangan dan pelaburan ke Amerika Syarikat anjuran MIDA berlangsung dari 7 hingga 12 Disember di San Francisco dan Los Angeles.

Ketika dihubungi Penolong Pengarah Kanan MIDA (FDI Amerika), Norhizam Ibrahim berkata pihaknya hanya diberitahu Zambry ada komitmen lain dan tidak dapat menghadiri misi berkenaan. -FMT

UMNO Dibelenggu 3L : Lagak, Laga & Leka - Zainal Kling

UMNO dan Barisan Nasional (BN) perlu melupakan hasrat mengambil alih Selangor daripada Pakatan Rakyat (PR) pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) sekiranya pemimpin mereka masih dibelenggu sindrom ‘3L’ iaitu Lagak, Laga dan Leka.

Penganalisis Politik, Profesor Datuk Zainal Kling (gambar) berkata, wabak yang menyelubungi parti itu dilihat faktor utama UMNO sukar mengembalikan kepercayaan rakyat terhadap parti itu.

Katanya, sikap ‘lagak’ dalam kalangan pemimpin UMNO/BN membuatkan parti itu tidak lagi dapat menyelami hati nurani rakyat apatah lagi memahami denyutan hati mereka.

“Mereka ini dilihat kurang mendampingi serta mendekati masalah-masalah yang dihadapi oleh pengundi di kawasan mereka. Malah, mereka dilihat ‘kurang cerdik’ dan tidak unggul untuk menghadapi cabaran dalam pemimpin PR,” katanya.

Zainal berkata, sikap pemimpin UMNO Selangor yang sering bertelagah dan menuding jari antara satu sama lain membolehkan pemimpin PR mengeksploitasi keadaan tersebut dengan sebaik mungkin.

“Perasaan leka yang menyatakan mereka tidak pernah kalah dan tidak akan kalah boleh menyebabkan mereka ini seolah-olah tidak sedar situasi sebenar yang berlaku sekarang,” katanya.

Menurutnya, UMNO diingatkan supaya menangani sindrom segera.

Ditanya sama ada bekas Menteri Besar, Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo masih relevan untuk menerajui kepimpinan UMNO Selangor jika parti itu berjaya menawan semula Selangor, Zainal berkata, Dr Khir perlu ‘membersihkan’ dirinya daripada pandangan negatif sebelum berbuat demikian.

“Malah Timbalan Pengerusi Perhubungan UMNO Selangor, Datuk Noh Omar belum tentu dapat kerana beliau tidak mempunyai sokongan akar umbi yang kuat di Selangor,” katanya. -SH

Tunggakan Isu Yang Dibawa Ke 2010

X-Fail : Persoaln Yang Belum Terjawab - Malaysiakini

Rakyat Malaysia menunggu ketibaan 2010 mengharapkan jawapan kepada isu-isu yang belum selesai tahun ini. Berikut adalah 10 kes sepanjang 2009 yang belum selesai. Namun mungkin masih ada lagi yang tidak tersenarai di sini.

Nasib Anwar bergantung pada bicara liwat 11

Awal bulan ini, parti komponen Pakatan Rakyat memperkukuhkan lagi kerjasama antara mereka dengan mempersetujui satu rangka dasar bersama.

Dengan mengetepikan ideologi politik, pakatan PKR-DAP-PAS telah berjaya duduk semeja untuk mengenal pasti bidang-bidang kerjasama dalam usaha untuk menawan Putrajaya dengan teraju Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Bagaimanapun, masa depan Pakatan masih dilindungi awan gelap kerana Anwar sendiri berdepan dengan perbicaraan kes liwat - bagi kedua kalinya.

Ia sepatutnya perbicaraan terbesar 2009, tetapi ia tidak berlaku selepas ketua pembangkang itu memfailkan cabaran demi cabaran di mahkamah terhadap tuduhan tersebut.

Ketua umum PKR itu memfailkan banyak permohonan - daripada memohon mendapatkan tambahan maklumat, kepada permohonan untuk membatalkan tuduhan tersebut. Namun, penghakimannya tidak memihak kepada beliau.

Perbicaraan liwat tersebut dijadual bermula pada 25 Januari ini dan ditetapkan berjalan selama sebulan. Apakah Anwar akan merengkok di penjara untuk kedua kalinya? Dan apakah yang akan terjadi kepada Pakatan jika itu menjadi kenyataan?

GST dan sumber minyak yang semakin kehabisan

Kerajaan dalam keadaan terdesak untuk memperolehi sumber kewangan tambahan selain daripada hasil sumber minyak dan cukai pendapatan. Petronas menyumbangkan 40 peratus daripda bajet negara sejak sekian lamanya tetapi keadaan ini mungkin terjejas kerana negara semakin kehabisan sumber itu diterokai.

Daripada 12 juta rakyat yang berkerja, hanya 1.8 peratus - atau 15 peratus sahaja - yang membayar cukai pendapatan. Yang lainnya berpendapatan rendah dan tidak perlu membayar cukai. Ekoran keputusan kerajaan mengurangkan cukai korporat daripada 40 peratus pada 1988 kepada 28 peratus sekarang, maka pengenaan cukai baru teramat diperlukan.

Maka munculkan cukai barangan dan perkidmatan (GST), yang dikatakan pada kadar 4 peratus dan bakal menghasilkan pendapatan tambahan RM1 bilion kepada kerajaan. Tapi kerajaan memerlukan tambahan kewangan lebih daripada RM1 bilion untuk menampung kekurangan kutipan cukai, maka GST dijangka meningkatkan pada masa akan datang.

Penentang GST berhujah bahawa ia menguntungkan golongan kaya kerana ia akan memindahkan beban membayar cukai kepada rakyat
biasa. Daripada memperkenalkan cukai baru itu, mereka menyarankan supaya kerajaan menangani pembaziaran dengan mempertingkatkan usaha membanteras rasuah dan memperkenalkan tender terbuka untuk projek kerajaan.

Sementara itu, kerajaan pula mensasarkan 5 peratus pertumbuhan GDP tahun depan selepas ia mengecut 3 peratus pada 2009. Bagi setengah pihak, kadar kita dianggap sebagai terlampau tinggi.

Di tengah-tengah kejatuhan jumlah pelaburan asing dan juga daya saingan negara, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak akan mengumumkan satu model ekonomi baru Februari depan.

Bagaimanapun, masalah paling ketara yang dihadapi Najib ialah berhubung pelaksanaan GST, yang akan dibahaskan dalam sidang
parlimen Mac depan. Bagi rakyat Malaysia, persoalannya ialah berapa banyak yang perlu mereka bayar nanti.

Kes pita Lingam ditutup, atau bagaimana?

Wujud pengharapan bahawa bidang kehakiman akan dipulihkan dengan pelantikan ketua hakim negara yang baru, Tun Zaki Azmi, dan kelulusan rang undang-undang pelantikan kehakiman.

Tetapi ianya meleset selepas ujian pertamanya - krisis perlembagaan negeri Perak. Ini diikuti dengan kes saman Tan Boon Wah terhadap SPRM serta permohonan-permohonon yang difail Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam perbicaraan kes liwatnya. Manakala Mahkamah Tinggi sering membuat penghakiman yang memihak kepada Pakatan, tetapi mahkamah lebih tinggi lemudiannya menolaknya.

Lebih buruk lagi ialah nampaknya tiada sebarang tindakan diambil ekoran pendengaran suruhanjaya diraja mengenai kes pita Lingam.

Suruhanjaya tersebut telah mengesyorkan tindakan diambil terhadap enam individu - mantan perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, bekas ketua hakim negara Tun Ahmad fairuz Sheikh Abdul Halim dan Tun Eusoff Chin, peguam kanan Datuk VK Ligam, setiausaha agung Umno, Datuk Tengku Adnan Tengku Mansor dan ahli perniagaan Tan Sri Vincent Tan.

Setahun kemudiannya, pihak berkuasa masih belum dapat memutusakan sama ada akan mengambil tindakan terhadap mereka yang terbabit. Malah gesaan peguam terkemuka Karpal Singh kepada peguam negara supaya memberinya 'perintah' untuk mendakwa Lingam, juga tidak mendapat sebarang respons.

Ketika kita melangkah ke tahun 2010, janganlah diharapkan sangat akan usaha-usaha untuk memulihkan kebebasan kehakiman.

Tidak ketentuan PAS dan Nik Aziz

Mursyidul am PAS, Datuk Nik Aziz Nik Mat telah berjaya menyatukan pelbagai puak dalam PAS. Menteri besar Kelantan ini - yang sering membuat kenyataan-kenyataan yang kontroversi - menjadi asas kekuatan PAS. Tapi kini ianya tidak lagi.

Kemenangan besar dalam pilihanraya umum 2008 telah memecahkan parti itu kepada dua kumpulan - dengan Nik Aziz menyokong kuat Pakatan Rakyat pimpinan Datuk Seri Anwar Ibrahim dan satu lagi kumpulan yang pro-Umno.

Kumpulan pro-Umno yang diketuai Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang bersama penyokong setianya, Datuk Dr Hasan Ali, telah menimbulkan rasa tidak senang di kalangan parti anggota Pakatan ekoran idea mereka untuk menubuhkan 'kerajaan perpaduan' dengan Umno.

Dan keadaan menjadi semakin sukar apbaila Nik Aziz berdepan dengan isu-isu peribadi. Beliau telah dituduh mengamalkan kronisme dengan melantik menantunya, Abdul Ariffahmi Ab Rahman mengenai sebuah syarikat berkaitan kerajaan negeri.

Dan pada masa ini pun, kumpulan penyokong Nik Aziz sendiri - yang digelar sebagai kumpulan 'Erdogan' - turut menjauhkan diri daripadanya. Malah, anak buah Nik Aziz yang paling menonjol, Datuk Husam Musa, juga dikatakan tidak lagi sekuat dulu menyokong Tok Guru.

Ketika semua mata tertumpu ke Selangor - yang dikatakan menjadi sasaran kedua BN selepas berjaya merampas Perak - tetapi pergolakan pula berlaku di Kelantan.

Bagaimanapun pergeseran itu akan diselesaikan, turut menentukan bukan sahaja masa depan politik PAS, tetapi juga Umno.

Bolehkah BN pulih?

Ekoran prestasi buruknya dalam pilihanraya umum 2008, Perdana Menteri yang baru, Datuk Seri Najib Tun Razak mencadangkan perubahan dan pembaharuan untuk memulihkan sokongan rakyat terhadap BN.

Isu rasuah terus menjadi duri dalam daging bagi Najib dengan ramai pemimpin Umno yang dicemari isu rasuah masih terlepas daripada tindakan. Walaupun Najib berikrar untuk membersihkan Umno dengan menggugurkan sistem kuota pencalonan untuk menangani gejala politik wang, tetapi usaha yang lebih besar lagi diperlukan untuk membanteras rasuah.

Sementara itu, parti komponen BN - MCA dan MIC - pula dilihat tidak mengendahkan gesaan Najib supaya melakukan pembaharuan. Kegagalan BN itu telah disimpulkan oleh ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin bahawa parti-parti komponen BN tidak lagi berkongsi mimpi yang sama.

Sementara itu, usaha Najib untuk memupuk sebuah kerajaan yang telus juga berdepan dengan masalah penyelewengan dan penyalahgunaan dana rakyat yang masih gagal ditangani. Begitu juga dengan tindakan susulan terhadap laporan ketua audit negara dan jawatankuasa kira-kira awam.

Pengumuman mengenai Bidang Keberhasilan Utama Nasional (NKRA) dan indeks Petunjuk Prestasi Utama (KPI) tidak akan dapat menarik rakyat rakyat sekiranya inisiatif tersebut tidak mampu mengangkat perkhidmat awam yang dipenuhi dengan 'Napoleon kecil'.

Keazaman politik adalah penting bagi Najib untuk membuktikan bahawa ikrar yang dibuatnya bukan semata-mata retorik tetapi keazaman yang bersungguh-sungguh untuk memulihkan parti yang sudah lemah, ke balik kepada kegemilangannya. Tetapi apakah beliau miliki apa yang diperlukan untuk mencapainya?

Apakah sebenarnya '1Malaysia'?

Setiap kali perdana menteri baru dilantik, masing-masing menjanjikan pembaharuan, urustadbir dan negara Malaysia yang lebih baik.

Najib memulakan pentadbirannya dengan berulangkali menyeru kepada sebuah negara Malaysia yang bersatu padu, kali ini melalui platform yang digelar '1Malaysia'. Selepas lapan bulan berlalu, namun masih tidak jelas apakah yang Najib maksudkan dengan '1Malaysia'.

Sejak ucapan sulungnya sebagai perdana menteri, Najib memperagakan banyak slogan, agaknya ciptaan firma antarabangsa Apco Worldwide yang diupah untuk menggilap imejnya.

Tetapi musuh utama 1Malaysia ialah akhbar harian milik Umno Utusan Malaysia - yang terus menerus menyiarkan artikel-artikel yang berunsur rasis, sesetengahnya telah melabelkan rakyat India Malaysia sebagai 'keling' - satu istilah yang dianggap berunsur menghina.

Yang terbaru ialah isu Biro Tatanegara (BTN) yang turut mencetuskan kontroversi apabila ahli parlimen kerajaan dan pembangkang, menggesa supaya ianya dimansuhkan.

Bagaimanakah '1Malaysia' ini dapat disesuaikan dengan slogan 'Ketuanan Melayu' dan hak keistimewaan orang Melayu, masih belum dapat dilihat. Atau ianya satu lagi percubaan sinis untuk menyesuaikan mesej yang berbeza kepada penonton yang juga berbeza?

PAS berpecah kerana 'kerajaan perpaduan'

Idea mengnai 'kerajaan perpaduan' dicetuskan oleh Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang Mac lalu tetapi ia menerima tentangan hebat daripada pemimpin parti tersebut, terutama mursyidul amnya, Datuk Nik Aziz Nik Mat.

Menteri besar Kelantan itu menyalahkan 'pemimpin bermasalah' seperti timbalan presiden Nasharuddin Mat Isa, setiausaha agung Datuk Mustafa Ali dan pesuruhjaya PAS Selangor Datuk Dr Hasan Ali kerana berterusan mengadakan perbincangandengan Umno berhubung idea penubuhan kerajaan perpaduan itu.

Beliau menuntut supaya PAS mengadakan mesyuarat agung luar biasa (EGM) bagi menyingkirkan pemimpin yang bermasalah itu dan menggantikan Abdul Hadi sebagai presiden parti. Hadi menjawab dengan mengatakan bahawa parti itu telah menutup pintu kepada idea kerajaan perpaduan.

Nik Aziz juga menghentam Nasharuddin dan menggesanya keluar parti dan menyertai Umno kerana menyokong perbincangan dengan parti lawan itu. Nasharuddin sebelum itu mengekalkan jawatan timbalan presiden selepas berdepan cabaran dari naib presiden Datuk Husam Muda dan Mohamad Sabu.

Pemilihan tersebut menyaksikan pertembungan antara kumpulan liberal dan fundamentalis untuk menguasai parti tersebut.

Pertembungan antara kumpulan Erdogan dan konservatif dijangka akan berterusan. Dan pastinya Umno sedang menunggu peluang untuk mengambil kesempatan daripada perpecahan dalam PAS itu.

Hilang: RPK dan PI Bala

Tidak lama selepas menduduki kerusi perdana menteri, Najib sekali lagi berdepan dengan dakwaan oleh penyiasat persendirian P Balasubramaniam, yang kemudiannya hilang selepas membuat dua akuan sumpah kontroversi tahun lalu.

Bala muncul semula tahun ini dengan satu lagi dakwaan bahawa dia ditawarkan RM5 juta oleh adik lelaki Najib - Datuk Nazim - supaya menarik balik akuan bersumpahnya yang mengaitkan perdana menteri dengan Altantuya Shaariibuu.

Umum menanti rekasi daripada Najib dan adiknya itu tetapi perdana menteri hanya menolak dakwaan itu sebagai "semberono' manakala bagi Nazim pula 'tiada apa yang hendak dikatakan'.

Namun, umum masih berminat untuk mengetahui apakah yang sebenarkan berlaku dan sama ada Bala bercakap bdenar atau semuanya hanyalah satu imaginasi sahaja.

Penulis blog kontroversi Raja Petra Kamarudin juga menghilangkan diri awal tahun ini ekoran beberapa kes mahkamah terhadapnya kerana mengaitkan beberapa orang ternama, termasuk isteri perdana menteri - Rosmah - dengan kes Altantuya.

RPK dipercayai berada di London tetapi terus aktif menulis dalam blognya - Malaysia Today. Keduanya - RPK dan Bala - terus menjadi duri dalam daging bagi Najib.

Disebat atau tidak?

Isu agama dan isunpertukaran agama sekali menjadi tajuk berita tahun ini. Mahkamah Syariah Pulau Pinang membuat keputusan yang mengejut banyak pihak, apabila membenarkan seorang wanita keluar Islam pada bulan Mac. Manakala ada juga pihak yang menganggap bahawa hak kebebasan beragama akhir dihormati.

Bagaimanapun, tidak sampai dua bulan kemudiannya, Indira Gandhi memfailkan permohonan untuk mendapatkan perintah mahkamah untuk membatalkan pertukaran agama suaminya K Pamananthan dan tiga anak mereka, kepada Islam. Isu itu sampai ke peringkat parlimen bahawa mereka akan mengkaji kes-kes pertukaran agama anak-anak, tetapi tiada langkah konkrit diambil berhubung Akta (Pembaharuan) Perkahwinan.

Kemudian berlaku pula kes Majlis Agama Islam Selangor (Mais) mengambil mayat pengarah filem Mohan Singh untuk dikebumikan
secara Islam kerana dia didakwa telah memeluk Islam. Mahkamah Shah Alam memutuskan dia seorang Islam.

Dan kes membabitkan seorang model Kartika Seri Dewi Shukarnor, 32, turut menggemparkan negara apabila dia dihukum enam kali sebat dan didenda RM5,000 kerana minum arak di khalayak ramai. Dan keadaan menjadi bertambah gempar apabila dia sendiri bersetuju untuk dihukum sebat dan menolak sebarang bantuan daripada NGO dan aktivis hak wanita.

Pada bulan November, seorang surirumah S Banggarma mendakwa bahawa pihak agama negeri telah menukar agamanya kepada Islam
sewaktu dia masih kanak-kanak ketika ditempatkan di sebuah rumah kebajikan di Kepala Batas.

Juga cadangan pesuruhjaya PAS Selangor, Datuk Dr Hasan Ali supaya diharamkan alkohol turut menimbul rasa tidak senang di kalangan bukan Islam.

Akhir sekali, masyarakat digemparkan dengan berita penangkapan bekas mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainal Abidin kerana didakwa berceramah di Selangor tanpa tauliah.

Perkara seumpama ini tidak akah berakhir. Mungkin ada lagi yang akan berlaku tahun depan.

Masih tiada keadilan untuk kaum Penan

Lapan bulan selepas berakhirnya masa mengumpulkan maklumat, laporan oleh Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat yang dikeluarkan September lalu, akhirnya mengesahkan laporan berita bahawa berlaku eksploitasi seks oleh pekerja balak ke atas masyarakat Penan.

Tetapi sejak itu, tiada seorang pun yang diseret ke muka pengadilan, manakala mereka yang menjadi mangsa diugut supaya tutup mulut.

Bagi memburukkan lagi keadaan, kerajaan negeri Sarawak berulangkali menafikan perkara itu berlaku dan menyifatkan laporan tersebut sebagai satu "pembohongan" oleh NGO.

Pasukan polis yang masuk untuk mengumpulkan bukti-bukti lanjut mengenai dakwaaan wanita Penan dirogol itu, tetapi balik dengan tangan kosong.

Malah, sehingga inipun tiada apa yang dilakukan untuk menjamin keselamatan masyarakat Penan, apatah lagi kanak-kanak, yang terus terdedah kepada eksploitasi seks kerana lori balak merupakan satu-satunya cara untuk mereka ke sekolah.