11 Jan 2013

Isu Kalimah Allah: Hadi Betul Dari Sudut Agama - Dr.Asri

Pendirian Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkenaan isu kalimah Allah adalah betul dari sudut agama, kata bekas mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin.

“Dari sudut agama, pandangan Hadi betul. Umat bukan Islam mempunyai hak memanggil Supreme Being sebagai Allah. Orang Yahudi dan Kristian juga boleh menggunakan kalimah Allah,” kata Asri.

Beliau menambah bahawa pandangannya turut disetujui oleh ramai ulama Islam di peringkat antarabangsa seperti Yusuf Qardawi.

Beliau turut mengulas titah Sultan Selangor yang melarang penggunaan kalimah Allah oleh bukan Islam dengan menyifatkannya sebagai urusan pentadbiran.

“Ia seperti kelajuan kereta. Meskipun kereta tersebut milik anda, kerajaan ada hak untuk menghadkan kelajuan kereta,” kata Asri.

Penggunaan kalimah Allah oleh masyarakat bukan Islam menjadi isu hangat apabila Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng yang juga Setiausaha Agung DAP menggesa kerajaan membenarkan kalimah itu digunakan oleh masyarakat Kristian pada bulan lepas.

Ekoran itu, Pakatan Rakyat turut mengambil pendirian membenarkan penggunaan kalimah Allah. Sultan Idris Sharafuddin Shah bagaimanapun telah bertitah melarang nama Allah digunakan oleh masyarakat bukan Islam. Pendirian sama turut dipegang oleh para pemimpin Umno.

Terdapat segelintir pemimpin PAS yang turut sama menentang meskipun Hadi telah menyatakan bahawa bukan Islam boleh menggunakan nama Allah pada hari Selasa lalu.

Asri turut menjelaskan kebimbangan masyarakat Melayu Islam berkenaan penggunaan kalimah Allah.

“Orang Islam takut nama Allah akan digunakan ke atas berhala,” katanya.

Malaysia beza dengan Timur Tengah

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Kerja Sekretariat Ulama Muda Umno (ILMU) Fathul Bari Mat Jahaya tidak bersetuju berasaskan faktor budaya.

“Budaya masyarakat Malaysia berbeza dengan masyarakat Timur Tengah.> Mana ada kalimah Allah digunakan oleh masyarakat selain masyarakat Islam dalam kehidupan seharian,” kata Fathul.

Beliau menambah bahawa bukan semua orang Kristian yang bertegas untuk menggunakan kalimah Allah.

“Terdapat 9.

2 peratus orang Kristian di Malaysia. Majoritinya tidak membuat tuntutan sama.

Kristian Protestan tidak bersetuju.

“Tak pernah ada tuntutan dari Paus Benedict XVI agar masyarakat Kristian dibenarkan menggunakan kalimah Allah,” jelas Fathul.


Hadi: Umno mahu tutup isu sendiri


Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang mendakwa Umno memainkan isu amanatnya kerana mahu menutup pelbagai isu yang dikira menghantui mereka.

Katanya ia seperti kegusaran generasi peneroka Felda dan penyelewengan yang berlaku kepada Felda, riuh-rendah pembongkaran Deepak dan penganiayaan mereka terhadap orang Melayu.

Bekas Menteri Besar Terengganu itu mendakwa lagi, ketika ramai di kalangan ulama PAS dan pemimpinnya merengkuk dalam penjara sejak awal 60an, kalangan agamawan yang menjadi syaitan bisu, tidak berani menegur atau menasihati pemimpin yang menghina Islam.

“PAS dan parti Islam di negara lain menghadapi cabaran getir bagi membetulkan masyarakat yang songsang pemikirannya ini.

“Ketika itulah kita berdepan dengan umat yang jahil, para ulama yang lemah dan kerajaan yang zalim,”katanya dalam kenyataan media semalam.

Menurut Hadi lagi, isu “takfir” (kafir mengkafir) dicetuskan oleh golongan sekular di dalam Umno, diseluruh dunia Islam, termasuklah di negara Arab, bagi menyanggah kebangkitan Islam di zaman selepas mencapai kemerdekaan seawal tahun 60an.

Beliau berkata, apabila PAS ditendang dari BN pada tahun 1979 isu kafir mengkafir dihidupkan semula.

PAS berada dalam kerajaan campuran 1970 -1978 memberi kesempatan kepada bahagian agama Jabatan Perdana Menteri, menerbitkan buku Mustika Hadith Jilid 1 menampilkan perkara yang merosakkan iman (membatalkan iman).

“Ia bagi menyedarkan penganut Islam adanya perkara yang membatalkan dua kalimah Syahadah, bukan sahaja membatalkan sembahyang.

“Malangnya ramai kalangan pengikut Umno tidak mempelajarinya di waktu itu,” tambahnya lagi
-FMT

Pas Menang Isu Fitnah

Ipoh - Mahkamah Sesyen di sini, semalam mengarahkan bekas Ketua Penerangan PKR Perak, Fauzi Muda membayar ganti rugi sebanyak RM100,000 kepada Ketua Penerangan Dewan Ulama Pas Perak, Nor Azli Musa kerana mengeluarkan kenyataan berunsur fitnah yang disiarkan dalam akhbar Utusan Malaysia pada 7 Jun 2011.

Hakim Roslan Abu Bakar turut mengarahkan Fauzi membayar kos tetap sebanyak RM10,000 kepada Nor Azli Musa yang diwakili peguam Aminuddin Zulkifli dan Amirul Fairuzin.

Dalam penghakimannya, Roslan berkata, artikel yang disiarkan di Utusan Malaysia pada 7 Jun 2011 bertajuk ‘Nor Azli Perlu Cermin Diri - Fauzi Muda’ adalah dengan jelas memfitnah terhadap plaintif.

Artikel tersebut, Fauzi mendakwa bekas Ketua Pemuda Pas Perak itu ialah antara lapan pemimpin pembangkang yang menjadi jutawan segera semasa tempoh 11 bulan pembangkang berkuasa di Perak dan perkara itu sudah dilaporkan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), 11 Februari 2011.

Selain itu, Fauzi diarahkan supaya membuat permohonan maaf secara bertulis selama tiga hari berturut-turut melalui akhbar yang sama tujuh hari bermula semalam.

Nor Azli ketika ditemui di pekarangan mahkamah bersyukur kerana keputusan kes menyebelahi pihaknya.

“Selepas kemenangan kes ini saya berasa lebih bersemangat untuk menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) yang akan datang,” katanya.

Tambahnya, setakat ini beliau masih belum membuat sebarang perancangan ke atas wang ganti rugi yang bakal diterima.

“Bagaimanapun, saya pasti akan menggunakan sebahagian wang tersebut untuk membantu jentera parti bagi menghadapi PRU13 ini,” ujarnya.

Sementara itu, Fauzi ketika ditemui berkata beliau akur dengan keputusan yang dibuat mahkamah berhubung kes berkenaan.

Bagaimanapun, beliau akan mengemukakan rayuan melalui Norali & Co dalam tempoh terdekat.

“Saya akan serahkan segala-galanya kepada peguam untuk tindakan selanjutnya,” katanya yang hadir ke mahkamah bersama ahli keluarganya.

HRK Perhimpunan Haram? Kenyataan Tidak Bertanggungjawab Jabatan Kebajikan Malaysia

Ibu bapa bawa anak serta himpunan esok boleh dihukum

KUALA LUMPUR - Ibu bapa yang membawa anak menyertai Himpunan Kebangkitan Rakyat yang dianjur pembangkang esok boleh dikenakan tindakan undang-undang di bawah Akta Kanak-Kanak 2001.

Ketua Pengarah Jabatan Kebajikan Malaysia, Datuk Noraini Mohd Hashim berkata, ibu bapa atau penjaga dinasihat tidak melibatkan anak-anak di bawah jagaan mereka dalam aktiviti yang boleh mendatangkan kemudaratan seperti menyertai perhimpunan haram.

"Sekiranya gagal berbuat demikian, tindakan boleh diambil mengikut subseksyen 31(1) Akta Kanak-Kanak 2001 iaitu denda tidak lebih RM20,000 atau penjara tidak lebih 10 tahun, atau kedua-duanya jika sabit kesalahan," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Sehubungan itu, beliau berharap ibu bapa atau penjaga yang bertanggungjawab akan melindungi dan tidak membahayakan nyawa serta keselamatan kanak-kanak supaya kesejahteraan mereka terjamin. - Bernama

Ulasan GB

Kenyataan di atas AMAT tidak bertanggungjawab kerana sudah jelas ia menyatakan perhimpunan HKR 112 sebagai perhimpunan haram sedangkan polis dan pihak pengurusan stadium sendiri SUDAH membenarkan perhimpunan itu diadakan - bererti ia BUKAN perhimpunan haram.

Tindakan boleh dan perlu diambil ke atas Ketua Pengarah Jabatan Kejikan Malaysia tersebut dan agensi berita yang melaporkannya iaitu BERNAMA kerana dengan TERANG DAN JELAS cuba menimbulkan persepsi negatif dan provokasi sesuatu aktiviti yang telah dibenarkan oleh pihak berkuasa.

Ahli Ekonomi Ramal Pakatan Rakyat Menang PRU 13!

Pakatan Rakyat (PR) akan menewaskan Barisan Nasional (BN) dengan majoriti tipis pada pilihan raya umum (PRU) ke 13 menurut perkiraan Ketua Ekonomi Bank Islam Malaysia Azrul Azwar Ahmad Tajudin.

Dalam laporan The Straits Times Singapura, perkiraan Azrul mendapati BN hanya mampu menang diantara 97 heingga 107 kerusi dari 222 kerusi keseluruhan yang dipertandingkan, tidak mencukupi untuk menubuhkan kerajaan.

Tetapi ini juga bermakna PR hanya menjadi kerajaan dengan majoriti tipis, jauh dari apa yang pernah dinikmati oleh BN satu masa dahulu.

Penemuan ini dianggap paling mungkin dalam pembentangan dilakukan oleh jurubank itu di Regional Outlook Forum, Singapura semalam dengan mengambilkira faktor kaum dan demografi.

Kemudian, Azrul meramalkan kejatuhan akibat dari kemenangan PR, dengan pasaran saham bersedia untuk bertindak balas secara “spontan” serta tempoh lanjutan ketidakstabilan dilihat.

Beliau juga tidak menolak kemungkinan “sabotaj ekonomi” oleh perniagaan dan perkhidmatan awam yang berkait dengan BN.

Kerajaan BN masih mempunyai masa untuk melakukan sesuatu bagi menjamin kemenangan melawan pembangkang paling tersusun pada PRU yang mesti diadakan selepas akhir April tahun ini.

Dalam Bajet 2013, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengumumkan pelbagai pemberian yang memberikan manfaat dalam usaha mendapatkan sokongan menjelang PRU.

Ini termasuklah pemberian pusingan kedua RM500 Bantuan Rakyat 1Malaysia kepada golongan berpendapatan rendah, pengembangan pemberian tersebut kepada golongan muda belum berkahwin berpendapatan bawah RM3,000 sebulan menerima sebanyak RM250.

Awal minggu ini Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mencadangkan pemberian tersebut dijadikan tetap dan dinaikkan kepada RM1,000 jika BN menang PRU.

Bantuan lain termasuklah voucher buku RM500 dan rebat untuk telefon pintar sebanyak RM250 bagi pelajar.

Populariti Najib jatuh dua mata peratusan dari 65 peratus pada November kepada 63 peratus baru-baru ini dalam tinjauan terbaru oleh badan tinjauan bebas Merdeka Center.

Pusingan sebelumnya pemberian BR1M telah meningkatkan sokongan untuk Najib, terutamanya bagi golongan berpendapatan rendah yang merupakan penerima utama.

Tetapi "Himpunan Kebangkitan Rakyat" yang disokong PR esok memberikan risiko terhadap kerja-kerja BN, sepertimana perhimpunan Bersih 28 April 2012 dikatakan menjadi sebab menagapa Najib tidak mengadakan pilihan raya mengejut tahun lalu.

Najib mempunyai pilihan untuk mengadakan pilihan raya 2013 bila-bila masa sebelum 27 April, dimana Parlimen akan dibubarkan dan secara automatiknya pilihan raya akan dijalankan.

[BERGAMBAR] 2 Daripada 7 Tahanan Yang Lari Mati Ditembak

Bukit Mertajam - Dua suspek dipercayai antara tujuh tahanan yang meloloskan diri semasa dibawa untuk prosiding ke Mahkamah Butterworth Isnin lalu mati ditembak di Kampung Padang Ibu, Guar Perahu jam 1 tengah hari tadi.

Dua suspek itu ditembak sepasukan anggota polis yang mengejar mereka selepas berbalas tembakan di tepi tali air kampung berkenaan.kibat insiden itu kereta yang dinaiki suspek terbabas dan terhumban ke dalam tali air berkenaan.

Dalam pada itu, Timbalan Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Abdul Rahim Jaafar yang mengetuai pasukan khas memburu tahanan terbabit berkata, kedua-dua penjenayah itu ditemui menaiki sebuah kereta jenis Proton Perdana dan cuba melarikan diri daripada pemeriksaan polis.

"Polis kemudian melepaskan tembakan pada tayar kereta itu yang menyebabkan pemandunya hilang kawalan sebelum kereta itu terhumban ke dalam sungai dan kemudian berlaku tembak menembak," katanya kepada Bernama.

Polis masih belum dapat mengesahkan identiti penjenayah yang ditembak mati itu.

Katanya, bertindak atas malumat awam, polis juga menyerbu kawasan hutan di kampung berkenaan dan ternampak kelibat beberapa lagi penjenayah terbabit tetapi mereka sempat melarikan diri.

Terdahulu itu, polis menerima maklumat awam mengenai seorang daripada penjenayah itu didapati membeli bekalan makanan di sebuah stesen minyak di Lebuhraya Kulim-Butterworth dekat sini pada pukul 2 pagi.

Abdul Rahim berkata polis terus melancarkan operasi memburu lima lagi lelaki terbabit hingga ke sempadan Kedah tetapi percaya mereka masih berada di kawasan ladang kelapa sawit itu.

Dalam kejadian pukul 9 pagi Isnin, sembilan tahanan yang dalam perjalanan dari Penjara Pulau Pinang ke mahkamah di Butterworth meloloskan diri dengan merampas van polis yang dinaiki selepas memukul dan menolak keluar empat anggota polis pengiring.

Dua daripada tahanan berjaya diberkas semula berhampiran van polis itu yang ditinggalkan di Kampung Padang Chempedak, Tasek Gelugor, manakala tujuh lagi melarikan diri ke sekitar kawasan ladang sawit di Ara Kuda.


Terkini Dari Penang : Gambar gambar Penjenayah yang di Tembak mati !!Orang Ramai yang melihat dari jauh kereta yg di curi Penjenayah


Polis mengangkat Mayat Jo Mafia dan rakanya

Helikopter Polis berlegar di udara..mencari saki baki penjenayah
Orang ramai yang meninjau dari jauh kereta jo mafia


Mungkin ini dia Jo Mafia Yang Ditembak Polis..FB

-kacipemas

Jangan Takut Sertai HKR 112, Tangkap Siapa Yang Cuba Halang & Provoke


Peserta HKR jangan takut, polis jaga keselamatan

Kuala Lumpur: Jawatankuasa Himpunan Kebangkitan Rakyat (HKR) meminta rakyat agar tidak takut untuk menghadiri himpunan itu pada Sabtu ini kerana polis telah memberi jaminan keselamatan sepanjang perhimpunan berlangsung.

Pengerusi HKR, Mohamad Sabu yakin keselamatan rakyat sepanjang himpunan itu akan terjamin memandangkan polis akan memberi kerjasama nanti.

Beliau dan beberapa orang lagi pimpinan Pakatan Rakyat mengadakan pertemuan dan perbincangan lebih satu jam bersama Ketua Polis Dang Wangi (OCPD) Zainuddin Ahmad.

"Pertemuan ini adalah peraturan biasa dalam Akta Perhimpunan Aman, dan ini sebagai memenuhi peraturan ini," katanya.

Beliau percaya para peserta himpunan tidak akan membawa sepanduk yang akan menghina agama orang lain.

Sehubungan itu, katanya, orang ramai boleh membawa sepanduk atau kain rentang bagaimanapun ianya tidak boleh menimbulkan sebarang provokasi.

"Syarat ini katanya, antara 27 syarat yang perlu dipatuhi oleh peserta HKR.

Pada awalnya ia tidak dibenarkan membawa kain rentang tetapi kami membantah syarat itu, akhirnya polis membenarkan asal tidak menimbulkan sebarang ketidakpuasan hati sesetengah pihak," katanya dalam sidang media di perkarangan IPD Dang Wangi.

Sementara itu, Hishamuddin Rais yang juga jawatankuasa HKR meminta media melaporkan agar perserta himpunan menggunakan pengangkutan awam untuk ke Stadium Merdeka.

Beliau mengingatkan para peserta tidak merosakkan barang-barang serta padang Stadium Merdeka kerana ia adalah padang warisan yang perlu dipelihara.

"Kita juga dimaklumkan oleh pihak polis akan ada jalan-jalan ditutup untuk melancarkan perjalanan himpunan itu nanti.

"Dan kita juga meminta kereta tidak diletak di bahu jalan di sekitar stadium dan meminta polis membenarkan para peniaga berniaga di kawasan itu," katanya.

Beliau turut memberitahu beberapa lokasi berkumpul dan masing-masing akan diketuai oleh pimpinan Pakatan Rakyat serta NGO.

- Masjid Negara (Hijau) akan diketuai oleh Dr Mujahid Yusof Rawa, Khalid Samad dan Azmin Ali.

- Pasar Seni (Ungu atau jingga) akan diketuai oleh Dr Siti Mariah Mahmud, Teresa Kok, dan Elizabeth Wong.

- Universiti Malaya (Anak Muda) akan diketuai oleh Raja Iskandar Al Hiss, Adam Adli, Nurul Izzah Anwar dan Saiful Anang.

- KLCC akan dikepalai oleh Husam Musa dan Mazlan Aliman

- Brickfield dan KL Central di kepalai oleh Zunar Kartunis, Arun dan Faizal.


Penganjur Minta Peserta HKR112 Patuhi Arahan Pimpinan


Peserta Himpunan Kebangkitan Rakyat (HKR 112) perlu mematuhi semua arahan yang diberikan pimpinan semasa berkumpul dan bergerak ke Stadium Merdeka Sabtu ini.

Ini kerana, Penganjur HKR 112 dan polis sudah menyatakan persetujuan bersama bagi menetapkan beberapa lokasi yang akan dijadikan lokasi awal berkumpul.

Perkara ini dinyatakan Ahli Jawtankuasa Penganjur HKR 112, Hishamuddin Rais dalam satu sidang media di perkarangan IPD Dang Wangi selepas perbincangan bersama lebih satu jam bersama pihak polis.

Lokasi dan pimpinan Pakatan Rakyat yang terlibat adalah seperti berikut:

Brickfields – Aruchelvan, Maria Chin Abdullah dan Faizal Yusof.

Universiti Malaya – Nurul Izzah, Ng Suee Lim dan Raja Iskandar, Adam Adli, Safwan Anang.

KLCC – Mazlan Aliman, Datuk Husam Musa, Datuk Teng Chang Kim.

Jalan Sultan – Ronnie Liu, Fuziah Salleh

Pasar Seni – Dr Siti Mariah, Taresa Kok, Elizabeth Wong

Padang Sultan Sulaiman – Chegu Bard

Selain itu, penganjur juga turut menyatakan empat jalan utama akan ditutup bagi memastikan perhimpunan dan pergerakkan peserta berlangsung lancar.

Empat jalan tersebut adalah Jalan Hang Jebat, Jalan Changkat Stadium, Jalan Stadium dan Jalan Maharajalela.

Menurut Hishamuddin lagi, peserta turut diingatkan supaya menggunakan kenderaan awam bagi mengelakkan kesesakkan pada hari himpunan.

“Kami daripada pihak penganjur juga meminta peniaga-peniaga berniaga kalau boleh di seberang jalan berhampiran Chinese Assambly Hall (KLCAH).

“Ini merupakan sebahagian daripada perkara yang dipersetujui bersama polis tadi,” ujarnya lagi.

Sementara itu, Pengerusi Penganjur HKR, Mohammad Sabu menyatakan, perbincangan bersama pihak pengurusan Stadium Merdeka pagi tadi berlangsung positif.

Selain itu, pihaknya juga bersedia mematuhi 27 peraturan yang ditetapkan seperti yang dinyatakan di dalam Akta Himpunan Aman 2012.

“Perbincangan stadium cukup positif di mana perkara tentang keselamatan dan teknikal,” katanya.

Beliau menambah, penganjur juga akan menyediakan 10,000 anggota keselamatan yang terdiri daripada Unit Amal dan anggota Pakatan Rakyat bagi membantu perjalanan himpunan.

Dalam pada itu, Ketua Polis Dang Wangi, ACP Zainuddin Ahmad berkata, polis tidak membenarkan sebarang kain rentang dan pelekat berunsur hasutan, dan memecah belahkan keamanan dibawa semasa himpunan bagi mengelakkan perasaan gusar masyarakat dan orang awam.
-selangorku

Ulasan GB

Perhimpunan HKR 112 adalah sah, dan dibenarkan undnag-undang.

Tiada sebab lagi untuk mana-mana pihak mempertikaikannya termasuk pihak-pihak yang melakukan laporan polis untuk menyekat kebangkitan rakyat ini bersama dengan pihak media pencacai yang cuba memberikan imej buruk terhadap "perhimpunan bersejarah" ini.

Para peserta diminta menjaga disiplin.

Pengelaman yang lalu membuktikan wujudkan agen provokater yang cuba membuat onar, kita sama-sama pastikan jika ada terjumpa perlakua dan tindakan provokater yang cuba berlagak samseng ini, maka hendaklah ditahan dan diserahkan kepad apihak berkuasa.

Sama-sama kita doakan agar perhimpunan berjalan dengan aman dan selamat serta dihapuskan segala mereka yang berniat jahat yang cuba menghalang dan menggagalkan HKR 112 ini.

[EDISI TERDESAK] Perkasa & Pemuda UMNO Hantar SMS Ugutan Kepada SAMM

HKR: SAMM terima SMS ugutan Perkasa & Pemuda Umno

Samseng Umno menghantar khidmat pesanan ringkas (SMS) ugutan kepada semua ahli Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), ekoran takut dengan gelombang Himpunan Kebangkitan Rakyat (HKR), Sabtu ini.

Perkara itu didedahkan Penyelaras SAMM Wilayah Persekutuan, Shariful Azmir Mustafa.

Menurutnya, SMS itu diterima tiga hari lalu oleh pimpinan tertinggi SAMM seluruh negara.

“Beberapa hari lalu, aktivis dan ahli SAMM diganggu dengan SMS berbaur ancaman dan ugutan daripada pihak yang menamakan diri mereka Perkasa, Pekida dan Pemuda Umno untuk halang dan timbulkan provokasi agar perhimpunan bertukar menjadi pertumpahan darah,” jelasnya kepada pemberita.

SMS yang diterima itu, antaranya berbunyi “Kami akan halang himpunan haram dari malam lagi. Kami Perkasa, Pekida, Pemuda Umno dan 80 NGO lagi akan tunggu di d/merdeka dari malam lagi. Jangan jadi pengkhianat negara”.

“Ternyata regim usang ini sedang menghayati zaman akhir pemerintahan mereka dengan melakukan provokasi, sabotaj dan menggunakan samseng upahan untuk menakut-nakutkan rakyat,” katanya selepas menyerahkan sejambak bunga kepada Timbalan Ketua Balai IPD Dang Wangi, M Nazir, di Ibu Pejabat Balai Polis Daerah (IPD) Dang Wangi, semalam.

Menurut Shariful Azmir, SAMM tidak melaporkan perkara tersebut kepada polis kerana menyifatkan tindakan bacul samseng Umno itu sebagai isu remeh.

“Kita tidak akan lapor polis kerana mahu fokus kepada HKR di Stadium Merdeka 12 Januari ini.

“Tidak perlu kami layan provokasi kerana kami sudah terbiasa dengan sikap samseng Umno,” katanya.

Penyerahan bunga tersebut sebagai tanda mengalu-alukan kedatangan polis ke HKR secara aman menjaga keselamatan rakyat.

Bagaimanapun, M Nazir yang berlagak sombong menolak untuk menerima risalah dan brosur mengenai pesanan kepada pihaknya supaya tidak menzalimi rakyat, sebaliknya menyatakan tugas mereka menjaga ‘keselamatan’ rakyat.