7 Okt 2010

Anwar Bakal Dipenjarakan, Sekali Lagi - Che'guBard

Anwar pasti akan disumbat ke dalam penjara, che'GuBard

Badrul Hisham Shaharin, atau lebih suka dikenali sebagai che' GuBard, tidak asing untuk mereka yang terlibat dalam demonstrasi jalanan sebelum "tsunami politik" pada 8 Mac 2008. Anak muda yang berumur 32 tahun ini menyertai Parti Keadilan Nasional pada awal penubuhannya, malah terpilih sebagai ahli Majlis Tertinggi Pusat pada tahun 2007.

che'GuBard menyarung jersi PKR untuk bertanding di kawasan parlimen Rembau, Negeri Sembilan pada PRU ke-12. Bagaimanapun, beliau tewas kepada Khairy Jamaluddin (Ketua Pemuda UMNO sekarang) dengan perbezaan 5,746 undi.

Beliau pernah menerbitkan buku "Di sebalik misteri pembunuhan Altantuya", dan mempunyai "pengalaman" untuk ditangkap, ditahan dan disoal-siasat polis, berikutan keterlibatannya dalam aktiviti politik. Yang berikut adalah satu wawancara yang dijalankan melalui email, bersama Badrul Hisham Shaharin yang menawarkan diri sebagai calon Ketua AMK.


1. Penilaian anda terhadap situasi/prestasi AMK sekarang. Pada pendapat anda, apakah masalah pokok yang membelenggu AMK kini?

Prestasi AMK pada hari ini secara umumnya baik. Sebagai sebuah organisasi baru (AMK ditubuhkan pada tahun 2005), peranan yang telah dimainkan oleh AMK sepanjang musim lepas boleh dibanggakan oleh kerana masih mampu untuk mempertahankan sebuah organisasi yang menyatukan pelbagai kaum, agama dan ideologi.

Akan tetapi, AMK masih boleh dimantapkan jika ada misi dan visi yang boleh menyatukan anggota AMK di seluruh negara.

Apa yang boleh menyatukan anggota AMK di seluruh negara?

Jawapannya adalah AMK harus membawa kembali obor perjuangan rakyat yang telah dicetuskan oleh Anwar Ibrahim dan gerakan reformasi pada tahun 1998 dahulu. Jika obor perjuangan ini dikembalikan, rakyat Malaysia terutamanya orang-orang muda akan kembali bersama AMK dan Pakatan Rakyat secara umumnya.

Jika AMK bergerak ke depan dengan membawa obor perjuangan, secara tidak langsung, Pemuda PAS dan Pemuda Sosialis DAP akan bergerak bersama-sama dalam memastikan kedaulatan rakyat terus dibela.

2. Ramai pemimpin muda dalam PKR yang agak menyerlah secara individu. Malah, PKR menjadi pilihan golongan muda selepas PRU ke-12, kerana dilihat sebagai harapan masa depan. Ironinya, dari segi organisasinya, AMK agak lemah. Mengapakah situasi ini berlaku?

Masalah ini berlaku oleh kerana ramai yang masih terperangkap dengan politik personaliti. Di dalam politik personaliti, individu akan menjadi faktor dan akan bergerak dan bertindak seperti seorang celebriti. Ini telah menyebabkan, kebanyakan pimpinan muda yang menyerlah bergerak secara bersendiri.

Misi saya adalah untuk menjadikan AMK sebagai sebuah organisasi yang dimiliki oleh kesemua orang-orang muda bukan sahaja di dalam PKR, termasuk juga orang-orang muda yang tidak menggangotai PKR. Kita tahu, sifat orang muda biasanya "rebel". Saya kenal dengan ramai orang-orang muda yang pintar dan berani dan bersama perjuangan Pakatan Rakyat tetapi tidak berminat untuk bersama parti.

Ini berlaku kerana AMK masih lagi gagal untuk dijadikan sebagai sebuah platform untuk menyatukan anak-anak muda di seluruh negara.

3. Apa yang anda lakukan sepanjang beberapa tahun ini, sebagai cubaan untuk mengatasi masalah yang dikatakan di atas?

Sepanjang berberapa tahun kebelankangan ini, saya dan teman-teman anak muda menubuhkan Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM). SAMM telah membuktikan bahawa anak muda di luar sana yang tidak berminat dengan parti politik seperti penyajak, Rahmat Haron pernah melibatkan diri dalam aktiviti SAMM.

Pada tahun 2007, ketika SAMM menghantar "bantal" kepada Abdullah Badawi (gambar kiri) oleh kerana sering tertidur ketika menjalankan tugasan negara, Rahmat Haron telah membawa kawan-kawan seniman untuk bersama-sama. Event ini telah menjadi "world news" kerana turut dilaporkan oleh Washington Post dan New York Times.

Jika menang sebagai ketua AMK, saya dan teman-teman pimpinan akan mengubah imej AMK menjadi sebuah organisasi untuk seluruh anak muda di Malaysia.

4. Anda menonjolkan demonstrasi jalan raya sebagai pendekatan anda. Tetapi, AMK dilihat lemah dari segi keupayaan untuk memobilisasi sokongan ramai agar turun ke jalan raya, berbanding PAS. Persoalannya, mengapa situasi ini berlaku, dan bagaimana anda mengatasinya?

AMK tidak lemah. Seperti yang saya jawab di atas sebelum ini, AMK hanyalah untuk AMK. Saya akan pastikan, AMK adalah milik semua anak muda di Malaysia. Selepas ini, tidak akan ada masalah lagi untuk AMK memobilisasi massa.

5. Anda mengandaikan Anwar akan ditahan semula ke dalam penjara. Lantaran daripada itu, anda mendahulukan "demonstrasi jalan raya" daripada tema "pencerahan" mahupun "menuju Putrajaya" daripada dua orang lagi calon ketua AMK. Bukankah ia lebih mudah mengundang persepsi bahawa agenda perjuangan AMK sekadar untuk membela seorang individu bernama Anwar Ibrahim?

Di dalam politik, kita mesti realistik. Daripada trend perbicaraan mahkamah, Anwar pasti akan disumbat ke dalam penjara. Barang siapa yang tidak berani untuk membicarakan perkara ini, mereka buta politik. AMK berjuang untuk memantapkan lagi Pakatan Rakyat. Apabila ketua Pakatan Rakyat yang juga Ketua Pembangkang dihina oleh musuh, apakah AMK harus berdiam diri?

6. Penilaian anda terhadap Gerakan Reformasi sejak tahun 1998. Pada pandangan anda, apakah bentuk dan halatuju baru untuk Gerakan Reformasi ini, selepas 12 tahun?

Masalah utama kepada gerakan Reformasi semenjak dari 1998, ianya tidak disusun dengan baik. Jika menang sebagai Ketua AMK, kami akan bersama-sama dengan teman-teman dari gerakan reformasi untuk membincangkan kembali halatuju gerakan Reformasi di Malaysia.

7. Penilaian anda terhadap Khairy Jamaluddin, Ketua Pemuda UMNO. Setujukah anda bahawa beliau memiliki keupayaan bukan sahaja dari segi perbahasan dasar, tetapi juga berpidato ketika dalam ceramah, malah ketika berdemonstrasi?

Pada pandangan saya, KJ mempunyai kelebihan. Akan tetapi, tidak ada apa yang boleh dibanggakan oleh kerana beliau gagal untuk menggerakkan Pemuda UMNO sekurang-kurangnya menjadi lebih baik daripada Hishamuddin Hussein.

8. Penilaian anda terhadap Nasrudin Hassan Tantawi, Ketua Dewan Pemuda PAS dan Anthony Loke selaku Ketua DAPSY. Apakah yang membezakan anda dengan dua orang ketua sayap pemuda dalam Pakatan Rakyat?

Kedua-dua mereka adalah pemimpin yang baik. Akan tetapi saya berbeze dengan kedua-dua mereka oleh kerana:

PKR merupakan satu-satunya parti politik di Malaysia yang menyatukan pelbagai ideologi. Di dalam PKR, terdapat golongan Nasionalis, Sosialis, Kapitalis dan kelompok agama. Sudah tentulah, perbezaan-perbezaan ideologi dan pemikiran yang terdapat dalam PKR telah menyebabkan berlaku sedikit kesukaran pada peringkat awal ini.

Akan tetapi, proses evolusi yang sedang berjalan ini memantapkan PKR. Dalam masa 10 tahun akan datang, selepas perdebatan ideologi dan pemikiran yang terdapat dalam PKR berjaya diselesaikan, PKR akan menjadi sebuah parti politik yang terkuat di Malaysia oleh kerana kejayaannya menyatukan pelbagai kaum di Malaysia seperti Melayu, Cina, India, Iban, Kadazan dan lain-lain lagi.

AMK pada waktu ini sedang menjalani proses untuk menyesuaikan diri dengan proses evolusi yang sedang berlaku seperti yang saya maksudkan di atas.

9. Sila nyatakan tiga perkara yang akan anda lakukan dalam tempoh jawatan seandaiya anda terpilih sebagai Ketua AMK.

a. Menyatukan AMK yang terpecah kepada beberapa fraksi sepanjang tempoh pemilihan.

b. Menjadikan AMK sebagai wadah perjuangan bagi anak muda di Malaysia.

c. Menyatukan Pemuda Pakatan Rakyat bagi menghadapi Barisan Nasional di dalam pilihanraya mahupun pilihanjalanraya.

10. Pada pandangan anda, apakah kelebihan diri anda berbanding calon Ketua AMK yang lain?

Jika saya menang, saya bukanlah ketua kepada anggota AMK, akan tetapi hamba kepada mereka. Saya akan cuba untuk berkhidmat dengan sebaiknya.

*Wawancara bersama Badrul Hisham Shaharin, atau lebih dikenali sebagai che'GuBard ini dijalankan melalui email. 10 soalan direka mengikut kesesuaian ketiga-tiga calon Ketua Angkatan Muda Keadilan, telah dihantar serentak dan dimaklumkan kepada penerima email pada minggu lalu, iaitu che'GuBard, Rafizi Ramli dan Hasmi Hashim. -MR

Ulasan GB

Demikian kata che'guBard. Dan sepastinya episod selepas ini adalah episod anti-klimaks bagi Pakatan Rakyat.

Salah siapa? Salah Saiful? Salah UMNO BN? Salah Hakim? Salah Peguam Negara? Salah blogger? Salah Tuhan? atau Salah Anwar sendiri?

Allah s.w.t. telah memberikan pertolonganNya kepada Anwar. Tetapi nampaknya batang tubuh itu tidak mensyukuri rahmat dan nikmat yang diberikan.

Hari ini GB terbaca di twitter DSAI. Beliau menyatakan sedang menikmati makan malam bersama AlGore-David Blood, Mary Robinson, Jim Wolfenson, Mitch Kapor dengan iringan American Classical Orchestra. Hebat (superb) katanya. Sedang di dalam negara PKR dilanda masalah. Para peguam yang membelanya bertungkus lumus hendak menyelesaikan masalah Rahimi yang muncul tiba-tiba membuat pengakuan kononnya beliau dipaksa menandatangani surat akuan sumpah.Sebelum ini GB sudah mengulas:


Anwar perlu muhasabah. Sebagai pemimpin tertinggi, bukan sahaja PKR, tetapi Pakatan Rakyat sepatutnya menampakkan ciri-ciri keunggulan kepimpinan. Masa untuk pujian-pujian dengan ucapan retorik sudah belalu. Ini zaman digital, ini era global, ini masa rakyat menilai "mutu" kepimpinan, zaman "walk the talk" bukan "talk the talk" lagi.

Kalau dulu orang boleh dipegunkan dengan ucapan memukau dan aura hebat seorang orator, kini tidak lagi. Zaman ceramah-ceramah sudah berlalu. Kalau adapun, kemenangan dalam pilihanraya tak lagi didasarkan kepada bilangan yang ramai di dalam ceramah, tetapi berdasarkan kepada apa yang kita lakukan secara konkrit untuk rakyat. Pemenuhan janji kepada rakyat - seperti yang diutarakan oleh Raja Petra.

Bukan sahaja FMT, Raja Petra dan blogger-blogger yang berkecil hati dengan Anwar, malah beberapa pimpinan PR juga merasakan demikian. Anwar dilihat telah mengenepikan peranan orang yang banyak membantunya.

Presiden PAS TG Haji Abdul Hadi Awang, semasa perasmian Ijtima Tarbawi baru-baru ini melahirkan isi hatinya secara ikhlas yang beliau dan PAS dipinggirkan di dalam Pakatan Rakyat. Walhal PAS dengan petugasnya paling banyak membantu kemenangan calon-calon Pakatan Rakyat, tak kira apa parti dan bangsa sekalipun.

"Presiden PAS menegaskan bahawa PAS adalah parti yang memimpin, bukannya dipinggirkan apabila mencapai kemenangan.

Beliau tidak mahu kesilapan yang lepas berulang di mana kumpulan Islam dipinggirkan apabila negara mencapai kemerdekaan.

Katanya, sewaktu negara dijajah, kumpulan Islam di depan menentang penjajah tetapi setelah merdeka, mereka dipinggirkan.

“Kita parti yang memimpin, menjadi teras, bukan dipinggirkan mudah-mudah oleh orang,” tegasnya." - laporan harakahdaily.


Begitu rajuknya Ustaz Abd Hadi. Bagi yang membaca dengan matahati jelas ia satu penempelakan terhadap Anwar yang menjadi pemimpin tertinggi PR. Maka dengan sebab itu, agak GB, kerana merasa terpinggirlah, timbul gagasan bukan-bukan seperti UG dan sebagainya dari Presiden PAS itu yang kemudian menjadi tugas GB dan sekalian blogger PAS pula untuk mempertahankan PR sepertimana kewujudannya pada awal pembentukan.

Tetapi kritikan Presiden PAS itu, bagi GB ada kewajarannya dan Anwar perlu sedar diri.

Dan mesej yang dibawakan oleh Zaid hampir menyerupai kritikan-kritikan tadi. Kalau terus nak pinggirkan sesiapa pun kerana PKR rasa dah cukup kuat, teruskanlah. Kalau PKR nak boikot media alternatif termasuk blog GB ni sekali silakan.


Selepas keluar dari penjara dulu, apakah Anwar ada menemui atau bertanya mereka-mereka yang ada memainkan peranan membantunya menyemarakkan semarak reformasi tatkala beliau di dalam penjara?

GB menulis lagi:


Dan Laman Reformasi menjadi media paling top masa itu di alam siber ini, dengan catatan sejuta pembaca setiap malam. Untuk membantu Anwar. Untuk menggerakkan massa. Untuk reformasi. Untuk kebenaran dan keadilan (slogan yang GB pinjam daripada motto ABIM dijadikan motto Laman reformasi ketika itu). Setelah berbulan2 menyendiri mengendalikan LR, GB jatuh sakit akhirnya, dan tiada seorang pun datang menziarahi GB kecuali ibu yang sudah amat tua menjadi peneman waktu itu.

Ini bukan hal mengungkit tetapi kisah sebenar untuk batang tubuh orang-orang yang sekarang ini ada yang dah mendakwa hanya dirinya reformis sebenar dengan menafikan peranan orang lain yang kini sedang berusaha gila babi untuk mendapatkan kerusi nombor dua dalam PKR.


Kerana tidak berterima kasih dan kerana meminggirkan peranan orang yang banyak membantunya itulah yang mengundang kemurkaan Allah.

Seorang pengunjung di sini membuat komennya:

Waris said...
Sokong kenyataan GB. Don't worry GB. Kalau bkn pemimpin bersama mu, rakyat pasti akan bersama. Pemimpin politik dari mana2 parti pun skrg ni dilihat HAMPEH oleh rakyat. TGHH pun kena belasah waktu buat silap dgn gagasan UGnya. Anwar jgn ingat rakyat menyokongnya membabi buta atau kerana beliau masuk penjara. Jgn sampai rakyat meluat dan bila anwar masuk penjara sekali lagi rakyat akan buat bodoh saja. Jgn sampai rakyat berkata "apa ada hal" kalau anwar masuk penjara lagi. Rakyat perlukan keadilan bukan kroni. Rakyat sokong PR kerana tiada pilihan lain. Rakyat tegur kerana sayangkan PR.Ini saja harapan yg rakyat ada. Jika PR serupa dgn BN maka selepas ini rakyat akan kata... GO TO HELL TO ALL OF YOU...


Menjadi tugas pimpinan baru untuk menggalas dan meneruskan perjuangan PKR, bukan kroni-kroninya.

Kelantan Mungkin Isytihar 4 Nov Cuti Peristiwa

Galas: Kelantan cadang 4 Nov cuti peristiwa

KOTA BHARU, 7 Okt: Kerajaan Kelantan kemungkinan akan mengisytiharkan cuti peristiwa pada 4 November ini berikutan tarikh Pilihan Raya Kecil (PRK) Dun Galas yang jatuh pada hari bekerja, iaitu Khamis.

Gambar: Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat memukul gong merasmikan Matta Fair peringkat negeri Kelantan sambil diperhatikan Presiden Matta Malaysia, Datuk Mohd Khalid Harun (kiri) di pusat beli-belah KB Mall di sini hari ini. foto:Bernama

Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Nik Mat berkata, ianya bagi memudahkan pengundi untuk keluar mengundi, khususnya yang tinggal di luar kawasan.

Katanya lagi, urusan mengundi bukan satu perkara main-main, dan sesuatu yang menyukarkan jika ianya jatuh pada hari bekerja.

“Jadi bila begini tentu sekali akan berlaku kelam kabut dan sebagainya bila hari mengundi jatuh pada hari bekerja,” ujarnya.

Beliau berkata demikian kepada media ketika diminta mengulas tarikh penamaan calon dan PRK Dun Galas jatuh pada hari bekerja.

Beliau sebelum itu merasmikan majlis Ekspo Pelancongan 2010 Matta Fair disebuah pasaraya di sini sebentar tadi.

Pada masa yang sama beliau melahirkan rasa tidak puas hati terhadap sikap Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang menentukan tarikh penamaan calon dan mengundi pada hari bekerja.

Sambungnya, tindakan itu amat tidak wajar apa lagi Persidangan Dun Kelantan (Belanjawan) masih berjalan.

“Terang-terang saya katakan SPR ni menjaga Umno dan Barisan Nasional (BN), langsung tidak jaga orang lain.

“Sepatutnya tanya juga pihak sini (Kelantan) boleh kah buat tarikh tu, dia (SPR) tahu waktu tu sidang Dun Kelantan sedang berjalan,”ujarnya.

Beliau yang juga Mursyidul Am PAS mendakwa, tindakan yang hanya mementingkan diri dan sebelah pihak tanpa memikirkan orang lain itu akan membangkitkan rasa benci terhadap kerajaan pusat.

Menurutnya lagi, SPR hanya berfikir untuk menyenangkan Umno BN sahja dengan mengenepikan kepentingan pihak lain.

Semalam SPR mengumumkan tarikh penamaan calon 26 Oktober ini, manakala tarikh mengundi pada 4 November. -harakahdaily

Zaid: Siasat Dakwaan Rahimi

Zaid mahu dakwaan Rahimi disiasat

Anggota Majlis Pimpinan Pusat (MPP) PKR, Datuk Zaid Ibrahim menggesa pihak berkuasa supaya menyiasat dakwaan bekas pembantu Datuk Seri Anwar Ibrahim yang dia dipaksa menandatangani dua akuan bersumpah.

"Ia mungkin benar, mungkin tak," kata Zaid dalam sidang akhbar di rumahnya di Petaling Jaya hari ini, ketika merujuk kepada sidang akhbar Rahimi Osman mengenainya semalam.

Tidak seperti banyak pemimpin PKR yang lain, Zaid memilih untuk tidak mempertikai dakwaan Rahimi yang dia dipaksa menandatangani akuan bersumpah yang melibatkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan isterinya Datin Seri Rosmah Mansor.

Membandingkan Rahimi dengan penyiasat persendirian P Balasubramaniam, yang mengubah akuan bersumpahnya pada 2008 sebelum melarikan diri ke luar negara, Zaid berkata, kedua-dua kes tersebut ada persamaannya.

"Kesnya sama seperti PI Bala. Jika anda mahu menyiasat dakwaan Bala, anda juga perlu menyiasat Rahimi... Anda tidak boleh ada double standard untuk Bala dan Rahimi," kata Zaid.


PKR nafi arah gagalkan sidang media Rahimi

PKR hari ini menafikan parti itu terbabit dengan percubaan menggagalkan sebuah sidang akhbar di Klang semalam.

Sidang akhbar itu sepatutnya diadakan oleh Rahimi Osman, seorang bekas pembantu kepada ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan dipercayai akan menyentuh berhubung perbicaraan liwat terhadapnya.

Sidang akhbar itu sepatutnya diadakan di restoran Lotus di Klang pada jam 4 petang semalam, tetapi kemudiannya dibatalkan berikutan kemunculan kumpulan berkenaan.

“Mereka dilaporkan sebagai bertindak kasar dan mengeluar kata-kata kesat pada masa itu. Hal ini tidak membantu kes fitnah kedua terhadap Anwar Ibrahim, bahkan menjejas imej parti.

“Saya ingin tegaskan bahawa PKR tidak pernah merestui, apatah lagi mengarah tindakan kumpulan ini. Orang yang dikatakan memimpin kumpulan ini bukannya naib presiden parti ataupun pembantu khas Anwar, seperti mana dilaporkan oleh sesetengah media,” kata timbalan presiden PKR, Syed Husin Ali dalam satu kenyataan hari ini.

Katanya, PKR juga berpendapat bahawa Rahimi telah berbohong dalam laporan polisnya yang mendakwa beliau dipaksa membuat surat sumpah.

“Kami berpendapat bahawa Rahimi Osman, bekas pembantu Anwar telah berbohong dalam laporan polisnya yang mendakwa beliau dipaksa membuat surat sumpah. Perkara ini akan dijelaskan oleh peguam dalam sidang akhbar tengahari ini,” katanya lagi.

Rahimi dalam laporan polisnya, semalam mendakwa dia dipaksa menandatangani dua akuan bersumpah berhubung tuduhan yang Anwar telah meliwat seorang lagi bekas pembantunya, Saiful Bukhari Azlan.

Menurut laporan polis Rahimi itu, akuan bersumpah pertama ditandatangani pada 28 Jun 2008 di Hotel Quality, Shah Alam dan yang kedua ditandatangani beberapa hari kemudiannya di Petaling Jaya.

Pada hari itu, Anwar dan para penyokongnya berkumpul di Hotel Quality, beberapa jam selepas Saiful membuat laporan polis, mendakwa dia diliwat oleh Anwar.

Rahimi mendakwa akuan bersumpah kedua telah dipinda kandungannya untuk memalit dan memfitnah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Abdul Razak dan isteri Datin Seri Rosmah Mansor dalam konspirasi terhadap Anwar dalam kes liwat tersebut.

"Kandungan kedua-dua akuan bersumpah itu adalah tidak benar sama sekali. Dan saya dipaksa untuk menandatanganinya. Saya juga tidak diberikan sebarang salinan kedua-kedua akuan bersumpah tersebut.

"Disebabkan akuan bersumpah itu tidak benar, saya sekarang ingin menceritakan perkara yang sebenarnya, maka saya telah membuat satu akuan bersumpah yang baru hari ini (semalam) yang mengandungi cerita benar," laporan polis Rahimi dipetik.

Menurut Rahimi, dia telah mengemukakan akuan bersumpah tersebut bersama laporan polisnya. -mk


Ulasan GB

Berkebetulan apa yang dinyatakan oleh Zaid Ibrahim, calon Timbalan Presiden PKR, serupa apa yang GB suarakan semalam didalam Kes Liwat Lagi. Fitnah Atau Apa? Perlu ada siasatan terhadap kenyataan Rahimi.

Kita tidak terus meletakkan tuduhan borong, bahawa ini semua kerja UMNO. Malah ada yang pergi lebih teruk lagi, ini kerja Zaid atau Azmin nak hancurkan PKR, untuk memfitnah beliau supaya orang jangan pilih beliau sebagai Timbalan Presiden.

Perlu disiasat, apa tah lagi insiden sekumpulan yang dikatakan "fanatik" PKR menyerang dan menggagalkan sidang akhbar Rahimi restoran di Lotus di Klang semalam. Ia amat mencemarkan imej parti. Syed Husin Ali telah menafikan tindakan itu mendapat restu dari PKR. Jadi siapakah mereka? Siapa mengarahkan mereka? Siapakah dalang mereka? Ia perlu disiasat. Mungkin juga mereka bukan ahli PKR pun seperti yang dtuduh oleh media massa arus perdana.

Dua orang peguam yang ingin mengambil tindakan undang-undang ke atas Rahimi, itu adalah hak mereka. Kerana peguam-peguam itu telah disebutkan secara khusus oleh Rahimi sendiri. Justeru ada merit dan sebab peguam-peguam berkenaan berbuat demikian.

Cuma pokok persoalannya ada dua yang ditonjolkan di dalam dakwaan Rahimi itu:

1) Dia mendakwa "dipaksa"
2) mengaitkan Najib dan Rosmah di dalam kes liwat Saiful

Sekarang peguam-peguam itu bukan sahaja perlu menafikan pernah memaksa Rahimi, tetapi juga menafikan pernah cuba untuk meminta Rahimi mengaitkan Najib dan Rosmah di dalam kes liwat berkenaan.

Rahimi mendakwa akuan bersumpah kedua telah dipinda kandungannya untuk memalit dan memfitnah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Abdul Razak dan isteri Datin Seri Rosmah Mansor dalam konspirasi terhadap Anwar dalam kes liwat tersebut.

Menurut laporan itu lagi, Rahimi mendakwa dia telah dihubungi oleh Latheefa beberapa bulan yang lalu melalui telefon untuk menandatangani satu lagi akuan bersumpah.

"Dia mengatakan bahawa akuan bersumpah yang telah saya tandatangani sebelum ini telah hilang. Namun saya tidak melayan mereka dan cuba sedaya upaya menjauhkan diri dari mereka."

Dakwaan di atas juga perlu disiasat. Apakah benar peguam meminta Rahimi menandatangani semula akuan bersumpah lantaran laporan yang pertama dikatakan sudah hilang. Jika benar dakwaan itu bagaimana peguam boleh menghilangkan akuan bersumpah? Jika benar, peguam itu perlu dipertanggungjawabkan. Jika tidak, Rahimi boleh didakwa lagi oleh peguam berkenaan kerana menipu.

Che'guBard Bela Zaid: Parti Rugi Jika Ketepikan Ahli Baru

PKR rugi jika menolak orang baru yang mempunyai kewibawaan mempimpin semata-mata kerana statusnya baru menyertai parti, kata ahli Majlis Pimpinan Pusat (MPP), Badrul Hisham Shahrim.

Sebaliknya, kata beliau, belum tentu orang lama dalam parti mampu memainkan peranan dengan baik dalam parti.

"Setiap ahli parti, tidak mengira baru atau lama mempunyai hak untuk bertanding mana-mana jawatan selagi memenuhi syarat yang ditetapkan oleh perlembagaan parti.

"Ahli-ahli parti hendaklah memilih pemimpin berdasarkan kemampuan memainkan peranan dalam membawa agenda parti dan bukannya berdasarkan emosi orang lama atau orang baru," katanya yang dikenali dengan panggilan Chegu Bard ketika dihubungi hari ini.

Menurutnya, pemimpin yang berwibawa adalah pemimpin yang mampu memimpin semua ahli bukan terhad kepada sesuatu kaum atau kelompok tertentu sahaja tetapi semua ahli dalam PKR.

"Cabaran PKR adalah menyediakan pemimpin yang mampu memainkan peranannya sebagai pengikat dalam PR dan diterima oleh semua parti politik dan kaum dalam PR seperti mana yang dilakukan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Badrul Hisham juga menjelaskan, beliau tidak menyertai mana-mana kem sebaliknya lebih suka bersendirian dalam mendapatkan sokongan dari ahli.

"Bagi saya pemimpin naungan merupakan pemimpin yang lemah dan tidak berpendirian sedangkan dalam politik setiap pemimpin memerlukan idealisme dan proses kematangan yang berterusan.

‘Untuk membentuk kematangan tersebut memerlukan pengorbanan diri bukannya melalui politik naungan," jelas beliau.

Ulasan GB

Demikian seorang yang matang. Bukan seperti Azmin yang dah gentar apabila bertemu dengan orang baru. Ketara sangat ada agenda dan prasangka buruk Azmin terhadap orang lain.

Hanya yang takut bayang-bayang sendiri, yang nafsu tinggi tak terbatas, yang dah keluar wang sekalian banyak, yang dah melobi sekalian orang, itulah yang gentar untuk meneerima kekalahan.

Siapa Bermain Politik Kotor Dalam Pemilihan PKR?

Politik Kotor’ dalam PKR wajib dihapuskan

PETALING JAYA: Beberapa ahli parlimen PKR hari ini menyokong saranan Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim supaya kemelut politik kotor dalaman PKR dihapuskan.

Ahli Parlimen Balik Pulau, Yusmadi Yusof berkata, amalan politik kotor PKR perlu segera dihapuskan demi menjadikan PKR parti yang sentiasa mengamalkan pucuk pimpinan secara demokrasi.

Menurutnya, sikap agresif calon-calon PKR yang ingin berlumba merebut jawatan tertinggi menggunakan taktik kotor tidak sepatutnya berlaku kerana ia boleh menyebabkan perbalahan sesama sendiri.

"Saya menyarankan calon-calon yang bertanding tidak menonjolkan kegilaan kuasa tetapi mengamalkan pemikiran bahawa kemenangan atau kekalahan itu adalah satu perjuangan untuk parti sendiri.

"Jangan kita cemari pemilihan kita dengan perbalahan tidak ketahuan yang akan mencerminkan keburukkan parti kepada rakyat,"katanya ketika dihubungi FMT hari ini.

Baru-baru ini, Khalid berkata, amalan sebegitu bertentangan dengan semangat parti dan hanya menimbulkan kebencian rakyat terhadap parti pembangkang itu.

Ujar beliau, "saya sedih dengan taktik kotor sepanjang berkempen dan kejadian memalukan ketika pemilihan peringkat Cabang yang bercanggah dengan semangat tulen parti PKR.

"Pada pemikiran saya, pemimpin PKR mesti menjauhi tradisi lama politik kotor yang menimbulkan kebencian rakyat kepada parti lawan," katanya dalam satu kenyataan.

Yusmaidi berkata, PKR sepatutnya menunjukkan kepimpinan terbaik kepada rakyat kerana rakyat sedang memberi tumpuan serius terhadap PKR berikutan PKR adalah parti yang mempunyai masa depan untuk memajukan negara nanti.

"Perbalahan kecil sesama sendiri di dalam parti wajar diselesaikan secara tertutup tanpa mengaibkan mana-mana individu untuk menarik perhatian pengundi.

Yusmadi mengharapkan pemilihan pusat pada November ini, perselisihan faham yang berlaku di cabang tidak berulang.

Manakala ahli Parlimen Kuala Kedah Ahmad Kassim ketika dihubungi pula berkata, cadangan Khalid untuk menghapuskan politik dalaman PKR perlu disokong.

Ahmad berkata, walaupun wujud individu tidak bertanggungjawab mengambil kesempatan menimbulkan kekecohan semasa pemilihan, calon lain yang bertanding perlu bersikap terbuka menyelesaikan kemelut.

"Kalau calon bersikap ‘gangster’, pemilihan PKR akan terus gagal dilaksanakan dengan baik sekaligus menimbulkan tempias besar kepada parti,"katanya.

Ulasan GB

Siapa bermain "politik kotor" dalam Pemilihan PKR? Tunggu Edisi Siasat Blog GB di dalam entri akan datang. :-)

Apabila Zaid Dihentam Kerana Wawancara Dengan Utusan.

Jangan Halang Saya Bertanding

"DALAM parti kita perlu berbaik-baik dan tidak perlu berkelahi hanya kerana berbeza pendapat. Hendak kata saya tidak setia, jual parti, pengkhianat dan sebagainya tidak perlulah. Cakap dan pilih sahaja siapa yang lebih baik daripada saya, cukuplah."

Kata-kata yang dilafazkan oleh DATUK ZAID IBRAHIM cukup mendalam maksudnya. Keputusan beliau untuk bertanding jawatan Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), apatah lagi terpaksa bertembung Azmin Ali yang merupakan orang kesayangan Datuk Seri Anwar Ibrahim seolah-olah tidak begitu direstui kepada kelompok yang menyebelahi kedua-dua pemimpin berkenaan.

Kesudahan Zaid diserang habis-habisan. Daripada seorang yang dianggap wira apabila membuat keputusan menyertai PKR kini Zaid dituduh macam-macam termasuk pengkhianat.

Tetapi dalam wawancara dengan wartawan Mingguan Malaysia, ZULKIFLEE BAKAR, MOHD. ASRON MUSTAPHA dan HAFIZAHRIL HAMID, bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu berkata, beliau tidak peduli apa pun orang kata. Sebaliknya beliau percaya kepada kebijaksanaan ahli-ahli membuat keputusan. Dalam wawancara hampir sejam itu juga Zaid menjawab segala persoalan termasuklah dakwaan beliau disokong oleh Presiden PKR, Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail dan Nurul Izzah serta pandangan mengenai Anwar dan Azmin.

MINGGUAN: Ramai mempertikaikan kenapa Datuk hendak bertanding walaupun tidak sampai setahun masuk PKR?

ZAID: Kalau kita tidak mahu orang bertanding buatlah peraturan. Bila parti kata sesiapa boleh bertanding maka tidak ada sesiapa boleh mengungkit perkara itu. Sama ada layak jadi ketua atau tidak itu ahli yang menentukan.

MINGGUAN:Tetapi jika melihat kepada tindakan sesetengah pemimpin yang buat taat setia kepada Azmin tidakkah ini bermaksud Datuk tidak dialu-alukan?

ZAID: Kalau kita ada blok atau kumpulan dalam parti, ini yang menyebabkan pemilihan tidak sihat. Masa berkempen, terangkanlah kenapa calon mereka lebih baik. Tidak perlu cakap orang ini tidak baik, tindakan itu hanya merosakkan parti. Saya tak tahulah mungkin perancangan atau strategi tapi ia sesuatu yang tidak sihat.

MINGGUAN: Tapi Datuk tidak kecewa kerana di Hulu Selangor Datuk disanjung sebagai calon terbaik, kini bila hendak bertanding jawatan dalam parti Datuk diserang?

ZAID: Bagi saya ia agak pelik. Masa saya masuk dahulu dianggap sebagai wira, berprinsip, berani dan sebagainya. Tapi sekarang ia sudah jadi terbalik pula. Hendak kata saya kecewa itu tidaklah kerana saya dalam politik sudah lama. Ini menjadikan saya lebih faham tentang kerenah politik tidak kira dalam parti mana pun.

MINGGUAN:Sejauh mana kebenaran tentang wujudnya kumpulan-kumpulan dalam pemilihan PKR kali ini?

ZAID: Saya sebenarnya tidak tahu secara sahih, ia hanya percakapan orang. Setakat ini tidak ada orang menyokong saya secara terbuka. Saya juga tidak tahu sama ada Azmin disokong oleh Anwar secara terbuka.

Pada saya perkara ini tidak begitu penting sangat kerana dalam politik sokongan yang nampak jelas pun tipu juga, yang tidak cakap apa-apa pun sokong kita. Saya tidak terlalu bimbang dari segi wayang atau permainan ini kerana yang lebih penting ahli- ahli faham apa isu di dalam pemilihan ini.

MINGGUAN:Apa yang mendorong Datuk untuk bertanding?

ZAID: Sebenarnya ada tiga perkara pokok yang saya mahu ketengahkan kenapa saya menawarkan diri.

Pertama, gerakan reformasi yang diasaskan pada 1998 berkisar kepada isu-isu ketika itu iaitu apa yang berlaku kepada Anwar. Semua ini menjadi sebab utama kenapa parti ini ditubuhkan.

Tapi itu lebih 10 tahun dahulu, namun hari ini PKR menjadi ketua Pakatan Rakyat. Jika kita mahu terus menjadi ketua, kita juga mesti menjadi parti yang lebih kuat, keahlian lebih mantap serta dasarnya lebih jelas. Saya melihat setakat hari ini PKR belum dalam keadaan itu. Oleh itu saya rasa parti ini perlu melangkah ke satu tahap baru. Saya tidak suka parti ini menjadi pembangkang semata-mata. Saya tidak menganggap politik sebagai satu permusuhan, sebaliknya satu cara menyuarakan pendapat. Dasar kita mungkin berbeza dengan dasar kerajaan tetapi ia perlu berkisar kepada keperluan rakyat. Jangan hanya kerana perbezaan pendekatan kita perlu menjadi musuh.

Pendekatan saya adalah dalam dasar, dan saya lebih suka parti ini menyuarakan ketidakpuasan terhadap kerajaan dan pada masa yang sama menyuarakan pandangan atau dasar yang lebih konkrit.

Pendekatan begini bagi saya adalah lebih sesuai. Bila rakyat kata perubahan, ia adalah kepada dasar kerajaan, kehidupan mereka dan bukan perubahan ketua. Rakyat mahu melihat penyelesaian masalah negara. Bagi saya parti ini akan menjadi lebih kemas dan tersusun jika pendekatan itu diambil.

Keduanya, dalam kita menyediakan dasar ini, bagi pihak pembangkang ia lebih mencabar kerana ia adalah pakatan baharu. Sebab itu ia lebih memerlukan kita tumpukan kepada dasar yang jelas supaya rakyat tidak mengatakan ia hanya sebuah rakan kongsi untuk menang pilihan raya. Kita harus menyelesaikan perbezaan yang wujud.

Bagi saya inilah peranan yang perlu dimainkan oleh PKR dan saya rasa dalam soal ini saya lebih berkemampuan berbanding calon-calon lain. Kalau ahli-ahli PKR melihat ia penting maka mereka perlu memilih saya dan begitu juga sebaliknya.

Perkara ketiga ialah saya yakin dengan konsep demokrasi dan orang kata saya liberal. Namun bagi saya liberal itu tidak negatif sebenarnya dan saya terbuka dalam banyak hal kerana saya berpandangan politik di negara ini tidak boleh dogmatik atau terlalu rigid. Ini adalah kerana sejarah dan kepelbagaian kaum di negara kita.

Maka pemimpin yang terlalu keras saya rasa tidak sesuai. Contohnya orang ini boleh, orang ini tidak boleh. Ataupun India tidak boleh orang Cina boleh atau orang Melayu sahaja yang boleh. Saya tidak boleh terima begitu. Maka saya rasa lebih sesuai PKR yang tidak tertumpu kepada satu-satu kaum dan kedudukan. Maka ia mencerminkan negara kita yang mana liberal pun ada, ortodoks pun ada. Ini adalah sesuai untuk demokrasi di negara ini. Namun ia tidak sesuai untuk negara jika parti sendiri tidak bersedia mencuba pendekatan itu.

MINGGUAN:Adakah Datuk yakin visi ini mampu diterima oleh ahli-ahli PKR?

ZAID: Mesti ada dua pandangan berbeza dalam hal ini. Saya sebenarnya tidak bimbang dengan apa orang kata kerana percaya apa yang saya perkatakan bukan sesuatu yang rumit untuk difahami. Ahli PKR perlu lihat apakah parti mereka ini kuat, tersusun dan cergas.

Namun ke mana-mana saya pergi orang akan kata PKR lebih lemah daripada Pas dan DAP, malah duit pun tidak ada. Saya dengar PKR tidak sebegitu hebat seperti yang digambarkan. Jadi saya rasa jika ahli hendak perubahan maka mereka perlu memberi peluang pada saya, mana tahu masalah ini akan selesai. Tetapi jika ahli puas hati kepada Azmin atau sesiapa yang bertanding maka pilihlah mereka, tidak ada masalah dan terpulang kepada ahli.

MINGGUAN:Datuk ada menulis di dalam blog bagaimana mahu memperkasakan Presiden. Jika dilihat Presiden PKR tidak ada kuasa?

ZAID: Kita berhadapan dengan satu keadaan yang unik di mana orang yang benar-benar berkuasa (Anwar) tidak ada jawatan. Saya merasakan kita faham sejarah bahawa beliau pernah masuk penjara dan tidak boleh pegang jawatan. Tapi itu pada 2007, namun masa itu beliau cuba bertanding cuma pada saat-saat akhir beliau tarik diri dan ketika itu Rahman Osman hendak melawan beliau. Oleh itu Anwar pernah cuba untuk bertanding namun ketika itu beliau tidak layak memegang jawatan kerana kes itu.

Namun sekarang ini Anwar sudah layak jadi saya hormati jika dia tidak mahu memegang jawatan. Saya tidak kata orang yang tidak ada jawatan tidak ada sumbangan dan saya tidak kata beliau terpaksa bertanding. Cuma saya kata Presiden ketika ini adalah Wan Azizah, maka beliaulah yang kita perlu hormati, memberi arahan dan membuat keputusan.

Kita tidak boleh kata hanya kerana kenal baik dengan Ketua Umum maka keputusan mesti datang daripada Ketua Umum. Ini kerana PKR tidak boleh lain daripada parti lain. Kita kena ikut struktur parti. Maka jika saya menang jawatan timbalan, saya lihat boleh merubah keadaan dengan erti kata lain, saya percaya Presiden perlu dihormati dan keputusan perlu datang daripadanya.

Tentang sumbangan Anwar, kita perlu hargai kerana beliau adalah pengasas dan orang yang terkenal namun tetap tidak boleh melebihi Presiden parti. Itu yang saya maksudkan.

MINGGUAN:Anwar sudah mendapat lapan pencalonan dan ia melayakkan beliau bertanding. Apa yang Datuk lihat tersirat di sebalik pencalonan itu?

ZAID: Maksudnya ramai yang berfikiran seperti saya, mereka merasakan Anwar perlu menjadi ketua, maka adalah wajar beliau menjadi Presiden. Kesetiaan saya bukan kepada orang tetapi kepada jawatan itu. Tapi jika beliau kata tidak mahu bertanding maka Wan Azizah sebagai Presiden perlu benar-benar berkuasa. Kita tidak boleh memegang kedua-dua jawatan sekali gus atau kita hendak kuasa tetapi tak nak tanggungjawab. Di cabang-cabang dan ahli-ahli bertanya kenapa perkara ini berlaku. Namun saya merasakan mungkin beliau (Anwar) akan bertanding walaupun menyatakan tidak mahu bertanding. Ini kerana sebagai pemimpin, kita perlu mendengar pandangan dari cabang.

MINGGUAN:Ketika di dalam UMNO Datuk sering mengkritik tentang soal pemilihan dan pencalonan. Namun kini di dalam PKR yang Datuk kata lebih demokratik berlaku situasi lebih buruk lagi?

ZAID: Di Malaysia proses perubahan perlu dilalui secara berperingkat-peringkat. Benda yang tidak betul tetap tidak betul. Saya tidak kira UMNO, Pas dan sebagainya. Itu politik saya dan ia tidak menjamin kejayaan dari segi jawatan. Namun saya tidak peduli itu semua. Kita main politik ada banyak sebab, ada yang berpolitik sebab mahu jadi Perdana Menteri. Ada yang mahu jadi kaya.

Namun bagi saya jika dapat menyuarakan apa yang saya rasa itu sudah cukup. Jika saya rasakan sesuatu dasar itu tidak demokratik, atau tidak sesuai, saya akan bersuara. Mungkin orang akan anggap saya sebagai pengacau namun pada saya asalkan ia mampu membuat perubahan, saya berpuas hati. Dalam PKR, saya melihat ada unsur-unsur geng dan ia sesuatu yang tidak sihat. Ini kerana dalam parti, kita perlu berbaik-baik dan tidak perlu berkelahi hanya kerana berbeza pendapat. Hendak kata saya tidak setia, jual parti, pengkhianat dan sebagainya tidak perlulah. Cakap dan pilih sahaja siapa yang lebih baik daripada saya, cukuplah.

Ulasan GB

Seperti yang GB telah nyataka sebelum ini berkali-kali, wartawan Utusan yang mewanwacara Zaid Ibrahim tidak sepatutnya menjadi sasaran kecaman, begitu juga Zaid sebagai orang yang diwawancara.

Tidak ada apa salahnya. Sekalipun Utusan Malaysia selama ini sentiasa dianggap musuh oleh Pakatan Rakyat kerana serangan-serangan Utusan, namun di dalam konteks "Pemilihan", ia tidak sepatutnya dijadikan isu untuk menghentam dan membelasan calon yang bertanding semata-mata kerana namanya tersiar di akhbar berkenaan.

Saya tidak tahu tiba-tiba ada peraturan dibuat oleh PKR, tak boleh menggunakan media UMNO selepas wawancara Zaid itu tersiar. Apakah kepada pimpinan PKR terpukul banyak kali di batang hidungnya lantaran wawancara berkenaan? Atau calon favorite pimpinan PKR merasa sudah desperate sangat sehingga terpaksa membuat tuduhan melulu terhadap Zaid?

Sekadar untuk makluman, Presiden PAS sendiri sebelum pilihanraya umumke 12 pernah diwawancara oleh Utusan (12 Feb 2008) sekalipun beliau mendakwa Utusan sering saja memutarbelitkan kata-katanya. Malah Hadi menggunakan Utusan untuk membela Anwar dengan menyelar ahli parlimen Australia seperti tersiar pada 19 Februari 2010! (lihat sebelah)

Bukan Hadi sahaja, malah TG Nik Aziz dan lain-lain pemimpin PR pernah diwawancara oleh Utusan.

Setiausaha Agung, Saifuddin Nasution menyatakan kita ikut disiplin. Kita patuh kepada keputusan jawatankuasa parti dan calon hendaklah mematuhinya. Bukan saja pelik tapi bangang namanya! Arahan dibuat hanya setelah wawancara tersebut disiarkan dan kemudian mahu memaksa calon mematuhi arahan yang baru dibuatnya.

Malah berkali-kali GB utarakan media PKR sendiri iaitu Suara Keadilan dan TVSelangor tidak bebas malah terlalu berpihak apabila memberi ruang seluas-luasnya untuk Azmin dan kumpulannya tetapi menutup rapat pintunya untuk Zaid. Adilkah itu? Mujur ada wawancara Utusan, jika tidak lansung mulut Zaid ditutup rapi sehingga orang tidak dapat nak menilai visi dan misinya. Atau apakah dua media itu menerima arahan pihak atasan parti atau sang editornya?

Itu sebab GB mengambil keputusan untuk tidak lagi merujuk (baca: boikot) kedua-dua media berkenaan. Kalau dulu rajin juga GB mengulas dan menyebarkan apa-apa berita yang dierolehi dari kedua-dua media PKR itu, tetapi apabila ternyata mereka senget GB ambil keputusan untuk tidak lagi bersekongkol dengan media-media PKR yang bebalnya bertongkol itu.

Satu ketika GB pernah menegur Harakah/harakahdaily. Berikut sedutan ulasan GB:


Mengapa harakahdaily menjadi seperti yang ada pada hari ini?

Tidak dikemaskinikan secara sempurna. Bercampur baur artikelnya diantara Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia. Iklannya berterabur. Tahap penulisan tidak bermutu. Susun-aturnya mengelirukan sehingga para pembaca terpaksa menjeling kiri kanan kiri semula atas dan bawah untuk mencari-cari isu semasa dan berita serta artikel terkini.

Adalah amat tidak wajar sebuah badan yang mempunyai pekerja-pekerja bergaji tetap, yang kini dah tak terlibat dengan kerja-kerja IT di dalam membangunkan portal berita itu (kerana Harakahdaily telah menswastakan kerja-kerja I.T. kepada Altfa Solution) tetapi mutu harakahdaily semakin merosot!

Bukankah itu petanda-petanda PAS nak kalah dalam PRU13?


Dan alhamdulillah, ada improvement di akhbar berkenaan sekalipun masih jauh untuk mencapai darjat "excellent". Begitu juga dalam kebabasan memeri ruang kepada pimpinan, ada perubahan berbanding dengan versi-versi terdahulu yang hanya dilihat berpihak kepada satu kumpulan tertentu pimpinan. Waktu itu GB terus tidak membeli dan membaca harakah lagi. Baru beberapa bulan kebelakangan ini keputusan boikot itu GB tarik semula.

Jadi jangan hanya pandai menuding Utusan senget, sedangkan 4 jari yang lain menuding media sendiri!

Koh Buat U-Turn, Terima Perletakan Jawatan "Orang Tua Tak Boleh Pakai"

Gerakan Terima Peletakan Jawatan Keng Yaik

KUALA LUMPUR: Presiden Gerakan, Tan Sri Dr Koh Tsu Koon berkata hari ini beliau telah menerima peletakan jawatan Tun Dr Lim Keng Yaik sebagai penasihat parti - keputusan yang dilihat sebagai pusingan-U.

Mesyuarat tergempar jawatankuasa kerja pusat parti itu semalam memutuskan untuk menolak peletakan jawatan Dr Lim dan menggesa beliau mempertimbangkan semula keputusannya.

"Selepas pertimbangan mendalam, saya memutuskan menerima peletakan jawatan Tun Dr Lim Keng Yaik sebagai penasihat Parti Gerakan Rakyat Malaysia (PGRM).

"Kami bermesyuarat tengah hari ini membincangkan banyak perkara mengenai parti dan negara," kata Dr Koh dalam satu kenyataan ringkas di sini malam ini.

Dr Koh berkata, Dr Lim akan memainkan peranan lain dalam parti selaku pengerusi Majlis Anggota Seumur Hidup Gerakan bagi pihaknya. Pada masa ini pengerusi majlis itu ialah Dr Koh.

"Beliau telah menerimanya dengan baik. Oleh itu, saya menggesa semua pemimpin dan anggota PGRM di semua peringkat supaya merapatkan barisan dalam semangat Satu Hati dan bergerak bersama ke depan, memberi fokus berkhidmat untuk negara, rakyat dan parti," kata Dr Koh.

Dr Lim, bila dihubungi berkata, beliau akan hanya mengulas perkara itu selepas melihat sendiri kenyataan itu.

"Tunggu sampai saya lihat kenyataan itu dulu. Cuba hubungi saya lagi esok," katanya.

Dr Lim, yang telah bersama Gerakan selama 36 tahun, menyerahkan teraju parti itu kepada Dr Koh pada April 2007.

Isnin lepas, Dr Lim mengeluarkan kenyataan menggemparkan mengatakan beliau melepaskan jawatan penasihat Gerakan kerana hilang keyakinan terhadap kepimpinan Dr Koh. - BERNAMA


Keng Yaik Dianggap Sudah Tua, Nasihatnya 'Tak Boleh Pakai Lagi'

KUALA LUMPUR, 6 Okt (Bernama) -- Parti Gerakan Wilayah Persekutuan menganggap apa jua dakwaan bekas presiden Tun Dr Lim Keng Yaik terhadap kepimpinan penggantinya Tan Sri Dr Koh Tsu Koon sebagai tidak wajar dan tidak mengikut perkembangan semasa.

Bendaharinya Alan Chan Fui Gan berkata kemungkinan Lim semakin berusia dan nasihatnya "tidak boleh diguna pakai lagi".

"Saya rasa Tun Lim sudah tua, mungkin cara beliau tak boleh diguna pakai lagi," katanya pada satu sidang akhbar yang turut dihadiri anggota-anggota Jawatankuasa Perhubungan Negeri Gerakan Wilayah Persekutuan di sini pada Rabu.

Beliau mengulas tindakan Lim meletak jawatan sebagai penasihat parti dan mengecam kepimpinan Koh yang juga Menteri di Jabatan Perdana Menteri.

Chan berkata pemimpin atasan sememangnya bertanya pendapat dan nasihat daripada Lim tetapi tidak semestinya kesemua nasihat itu perlu diambil dan diikuti sebaliknya perlu dinilai terlebih dahulu.

Setiausaha Gerakan Wilayah Persekutuan Dr Wong Ruen Yuan pula berkata Gerakan Wilayah Persekutuan menyokong penuh kepimpinan Koh kerana telah memberi peluang kepada golongan muda untuk menjadi pemimpin yang berdedikasi di bawah kepimpinannya.

"Sebelum dia jadi presiden parti, mesyuarat bulanan hanya dua bulan sekali tetapi sekarang di bawah kepimpinannya, setiap bulan kami ada mesyuarat," katanya.

Mengenai krtikan Lim terhadap Koh kerana memilih menghadiri perasmian mesyuarat agung MCA daripada menghadiri mesyuarat agung luar biasa Gerakan Pulau Pinang yang membincangkan isu kepimpinan parti di negeri itu, Wong berkata Koh mungkin ada sebab-sebab tertentu berbuat demikian.

"Dr Koh bukannya takut untuk (pergi) seperti mana Dr Lim kata. Ini bukan soal takut tapi soal menghormati mesyuarat tersebut," katanya. -- BERNAMA


Tergamak Buang Mayat Suami Tepi Longkang

Melaka: Pencarian punca bau busuk yang disangka bangkai tikus oleh seorang penduduk di Kampung Batu 4, Solok Pantai, Batu Berendam, dekat sini, semalam membawa kepada penemuan mayat lelaki warga emas dalam keadaan dibungkus dengan plastik sampah.

Gambar: ANGKAT...mayat mangsa dihantar ke Hospital Melaka untuk bedah siasat bagi menentukan punca kematian.

Lebih mengejutkan, mayat mangsa, Abdul Halim Manan, 70, yang juga seorang pembantu kedai makan di Taman Melaka Baru itu, ditemui kira-kira jam 7.30 pagi di kawasan pokok pisang di tepi longkang yang ditutup dengan pelepah kelapa dipercayai diletakkan di situ sejak malam Sabtu lalu.

Penduduk, Mohd Azahari Mohd Zin, 13, berkata dia terkejut dengan penemuan mayat lelaki warga emas berkenaan, tetapi mendakwa ada melihat seseorang meletakkan plastik sampah terbabit di kawasan itu tanpa mengesyaki sesuatu.

Menurutnya, ketika kejadian dia berada di dapur rumahnya dan mendengar bunyi orang berjalan di belakang rumah.

"Saya dengar bunyi orang berjalan di belakang rumah dan mengintai dari belakang pintu. Saya nampak seorang perempuan sedang mengheret satu bungkusan plastik hitam dan meletakkannya di pangkal pokok pisang di tepi longkang.

“Berikutan itu, saya menegurnya dan orang itu hanya jawab dia mahu buang sampah sebelum beredar,” katanya.

Menurutnya, disebabkan rasa ingin tahu, selepas hujan lebat keesokan harinya dia pergi melihat ke tempat wanita itu membuang sampah berkenaan dan melihat ada satu bungkusan plastik hitam ditutupi dengan pelepah kelapa.

“Pagi Ahad lalu saya pergi ke tempat itu dan melihat terdapat satu bungkusan hitam. Saya tidak syak apa-apa ataupun mengusik plastik berkenaan yang kelihatan seperti sampah biasa.

“Pagi tadi (semalam), saya dan datuk (Hamzah Baba, 60) tercium bau yang amat busuk. Datuk arahkan saya mencari sama ada bangkai tikus atau haiwan mati. Saya beritahu datuk bau busuk itu mungkin datang dari bungkusan sampah itu.

“Datuk memeriksa bungkusan plastik itu sebelum mengoyak sebahagiannya menggunakan sabit sebelum dia terperanjat melihat benda seperti kepala manusia,” katanya.

Katanya, datuknya kemudian memberitahu penemuan itu kepada beberapa penduduk kampung sebelum memeriksa dan mendapati ada mayat manusia di dalam plastik terbabit sebelum seorang jiran menghubungi polis.

Sementara itu, Hamzah berkata, beberapa hari sebelum ini dia tidak perasan perkara pelik ataupun terhidu bau busuk mayat mangsa yang dipercayai sudah mati.

“Pagi tadi (semalam) masa keluar rumah kira-kira jam 7.15 pagi untuk menghantar cucu ke sekolah, saya tercium bau amat busuk dan menyangkakan bangkai tikus tetapi tidak sempat mencarinya.

“Sebaik pulang, saya menyuruh cucu pergi mencari dari mana datangnya bau busuk itu sebelum memeriksa bungkusan plastik sampah di kawasan kebun di belakang rumah saya dan mendapati ada mayat di dalamnya,” katanya.

Sementara itu, suasana di kampung terbabit gempar dengan berita penemuan mayat lelaki itu yang tersebar menyebabkan kawasan tempat kejadian dipenuhi orang ramai.

Beberapa jiran mangsa termasuk pemilik rumah sewa nyata terkejut dengan penemuan mayat lelaki itu.

Peniaga kedai runcit, Norlin Alias, 31, berkata tiga hari sebelum penemuan mayat itu, isteri mangsa yang bekerja sebagai pengawal keselamatan kelihatan pelik apabila dilihat mundar-mandir di kawasan tempat kejadian. -hmetro

Ayah Pin Dilaporkan Kembali Aktif

Ayah Pin buat hal lagi

Pemimpin ajaran sesat Kerajaan Langit kembali aktif

JERTIH: Ayah Pin atau Arifin Mohamad, pemimpin ajaran sesat Kerajaan Langit yang diharamkan pada 2005, kembali meneruskan kegiatannya di perkampungan kumpulan itu di Kampung Batu 13, Pasir Akar, Hulu Besut, Besut.

Ayah Pin yang kelihatan uzur kerana menghidap penyakit kencing manis, ditemui wakil Berita Harian ketika menyertai seorang sau-dara terdekat ke perkampungan berkenaan pada Isnin lalu.

Pertemuan dengan Ayah Pin yang berusia 70 tahun berlangsung di sebuah warung di perkampungan kumpulan itu mulai jam 10 pagi hingga 1 tengah hari.

Mereka berkumpul di warung berkenaan untuk mendengar ajaran Ayah Pin.

Antara yang hadir adalah pengikutnya dari Selangor, Pahang serta Mersing dan Batu Pahat, Johor, yang datang menaiki pelbagai kenderaan mewah termasuk Toyota Wish dan Mitsubishi Grandis.

Pengikut ajaran itu termasuk peguam, pegawai bank, guru serta penduduk Orang Asli dari Rompin.

Sejurus berdepan Ayah Pin yang hanya berseluar pendek dan memakai singlet putih, duduk di sebuah kerusi dalam warung terbabit sambil menghisap rokok. Semua pengikutnya mengangkat sembah sebanyak tiga kali sebelum melutut dan mencium tangannya.

Ketika pertemuan itu, Ayah Pin turut menceritakan pengalamannya naik ke langit hingga aras ketujuh untuk meninjau keadaan syurga dan neraka serta mendakwa dia turut menyertai sesi mesyuarat dengan malaikat, jin dan iblis sebelum jin dan iblis kembali ke bumi, manakala malaikat kekal di langit sejurus selepas mesyuarat berkenaan tamat.

“Saya dilantik sebagai wakil kerajaan langit untuk memantau keadaan di atas dunia dan ditugaskan supaya memastikan ia selamat dan tiada sebarang sengketa sesama sendiri, baik yang beragama Islam, Kristian, Buddha dan Hindu.

“Semua agama di muka bumi ini adalah sama. Semua pengikut hendaklah sentiasa beramal ke arah kebaikan, mencari bekalan sebelum mati agar sentiasa berada dalam keselesaan di akhirat. Hak orang jangan diganggu, jangan memfitnah orang dan carilah jalan damai sepanjang masa,” katanya.

Ayah Pin turut mendakwa dia tidak ditahan pihak berkuasa di Terengganu kerana tidak mengancam keselamatan negara.

Dia berkata pihak berkuasa boleh mengambil tindakan terhadapnya pada bila-bila masa kerana dia tinggal di kampung itu.

Selepas selesai majlis itu, semua pengikutnya mengangkat sembah tiga kali dan mencium tangan Ayah Pin sebelum beredar. Ada antara mereka menyampaikan sumbangan kewangan kepada Ayah Pin.

Difahamkan, sekurang-kurangnya empat rumah disewakan kepada pengikut ajaran terbabit yang datang dari jauh untuk bermalam di kawasan itu.

Pada 2005, pihak berkuasa memusnahkan perkampungan Kerajaan Langit Ayah Pin yang dipenuhi pelbagai monumen termasuk Bahtera Nabi Noh, Telaga Zam-Zam dan Kendi Gergasi.

Namun, ketika itu Ayah Pin dikatakan menghilangkan diri tetapi beberapa pengikutnya termasuk isterinya ditahan dan didakwa di mahkamah. -BH


Ada Lagi MP Akan Lompatkah Di Perak?

Penyokong' Kula anjur demonstrasi kutuk DAP

Kira-kira 20 lelaki yang mendakwa ahli DAP dan penyokong ahli parlimen Ipoh Barat, M Kulasegaran mengadakan demonstrasi di depan ibu pejabat DAP Perak mengutuk kepemimpinan pengurusi DAP Perak yang dituduh mengetepikan kaum India.

Mereka yang berkumpul sejak 10.45 pagi itu juga mendesak Kulasegaran yang juga timbalan pengerusi DAP Perak supaya keluar daripada parti itu.

Penyokong berketurunan India itu berkumpul di hadapan pejabat parti itu di Medan Istana di Ipoh sambil membawa beberapa sepanduk menyatakan sokongan kepada Kulasegaran selain mengecam kepimpinan DAP Perak.

Jurucakap kumpulan itu, Azman Mubarak, 24, berkata seramai 300 anggota DAP dari Buntung sedia mengikuti Kulasegaran yang juga ahli parlimen Ipoh Barat itu meninggalkan DAP kerana kecewa dengan kepimpinan negeri yang menyisihkan Kualasegaran dan penyokong keturunan India.

Seorang lagi anggota kumpulan DAP itu, Alex Raj, 22, berkata perhimpunan itu bagi menyuarakan sokongan kepada Kualasegaran serta mengutuk Pengerusi DAP Perak Datuk Ngeh Koo Ham kerana didakwa mengamalkan nepotisme dan kronisme dalam memimpin DAP Perak.

"Kami penyokong keturunan India berasa ditipu oleh DAP. Mereka hanya memerlukan undi kami pada pilihan raya," katanya.

Kulasegaran kini berada di Nepal dan dijangka pulang selepas seminggu.

Terdapat laporan bahawa berlaku perbalahan antara beliau dan Ngeh serta Setiausaha DAP Perak Nga Kor Ming sehingga Kulasegaran mengugut untuk meletak jawatan.

BN dalang sebalik protes

Sementara itu, pengerusi DAP Perak, Datuk Ngeh Koo Ham berkata parti itu telah mengesahkan dengan cawangan Buntong di mana penunjuk perasaan itu mendakwa mereka berasal dan mendapati kumpulan berkenaan bukan ahli DAP ataupun pemuda parti itu.

“Kami syaki BN adalah dalang di belakang tunjuk perasaan ini kerana bekas ketua cawangan PKR Ipoh Barat, Fauzi Muda dilihat bersama kumpulan itu,” katanya dalam satu kenyataan.

Ngeh berkata satu laporan polis akan dibuat oleh perwakilan DAP bahagian Buntong ke atas kumpulan itu atas dakwaan menyamar sebagai ahli DAP esok.

“Kami gesa ahli DAP dan orang ramai supaya bertenang dan tidak terjebak dengan taktik kotor yang digunakan oleh Umno dan BN yang telah berulang-kali kita saksikan di Pulau Pinang.

“Saya minta orang ramai supaya terus bersama Pakatan Rakyat dalam misi menyelamat negara daripada bankrap dan dimusnahkan dengan menukar kerajaan BN pada pilihan raya umum ke-13 yang akan datang,” kata Ngeh lagi. -mk

Ulasan GB

Jangan main-main. Itu "bomoh" dari Pekan yang hilangkan beberapa YB sebelum ini sudah dengar ini cerita demo.

Silap haribulan Kula akan pergi "berubat" sana terus tukar baju PR jadi BN.

Beware!

Patut Pun Kecoh: Ada Yang Dah Berangan Nak Jadi Menteri Bila PR Menang Nanti

Kottapan Mahu PKR Siasat Kekecohan Pemilihan Cabang Kota Raja

Gambar: Calon Ketua Cabang Kota Raja, S. Kottapan menunjukkan kesan luka akibat pergaduhan semasa pemilihan dalam Parti Keadilan Rakyat (PKR), pada sidang akhbar di sini hari ini.

KLANG: Seorang calon Ketua Cabang Parti Keadilan Rakyat (PKR) Kota Raja yang mendakwa diserang oleh sekumpulan 40 samseng semasa kekecohan pemilihan pimpinan cabang itu mahu PKR pusat menyiasat kejadian itu dengan segera.

S.Kottapan berkata, beliau difahamkan siasatan akan dilaksanakan selepas pemilihan peringkat tertinggi parti November ini.

Bagaimanapun, jika hendak menunggu sampai tamat pemilihan pusat ia sudah lewat, katanya kepada pemberita di dalam sebuah wad pusat perubatan swasta di sini hari ini.

Ditanya apakah tindakan yang ingin beliau saksikan daripada PKR pusat, beliau berkata:" Saya mahu pemilihan ini dibatalkan." Jika tiada tindakan diambil bermakna tiada keadilan, katanya.

Beliau mendakwa, semasa berlaku kekecohan pemilihan cabang Kota Raja di Dewan Majlis Bandaraya Shah Alam di Bukit Naga, peti-peti undi pada pemilihan itu telah dibawa ke PKR pusat.

Bagaimanapun, Kottapan mendakwa tiada wakil beliau dipanggil semasa pengiraan undi dan kemungkinan tinggi peti-peti undi itu telah diusik.

Dalam pemilihan yang berlangsung pada 26 September itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seri Andalas dan Exco Selangor, Dr Xavier Jayakumar telah diumumkan oleh laman web parti itu memenangi jawatan Ketua Cabang Kota Raja.

Bagaimanapun, Kottapan berkata, beliau telah menghantar surat bantahan kepada Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan Pusat PKR, Dr Molly Cheah mengenai kekecohan semasa pemilihan itu.

Kottapan juga kesal dengan dakwaan beberapa pemimpin PKR bahawa kecederaan yang dialaminya itu adalah lakonan.

Katanya, beliau mengalami kecederaan pada rahang dan telinga kanannya masih lagi sakit kerana ditumbuk dan ligamen di bahagian lutut kirinya juga cedera akibat ditendang bertubi-tubi dan kecederaan beliau akan terbukti apabila imbasan dan laporan perubatannya siap.

Ditanya apakah faktor yang mendorong kekecohan ini berlaku, beliau mendakwa perkara itu berlaku apabila terdapat segelintir penyandang ketua cabang yang menggunakan taktik kotor bagi mengekalkan jawatan masing-masing.

Beliau berkata, ada di antara mereka yang bertanding sudah memasang angan-angan mahu menjadi menteri jika Pakatan Rakyat menawan Putrajaya pada pilihan raya umum ke-13 nanti.
- BERNAMA

Rahimi Dakwa Dipaksa Libatkan Najib Dan Rosmah, Latheefa Koya Nafi.

Laporan Rahimi: Saya 'dipaksa' libatkan Najib, Rosmah

Bekas pembantu Datuk Seri Anwar Ibrahim - Rahimi Osman - mendakwa dia dipaksa untuk menandatangani dua akuan bersumpah berhubung tuduhan yang Anwar telah meliwat seorang lagi bekas pembantunya, Saiful Bukhari Azlan.

Menurut laporan polis Rahimi hari ini, akuan bersumpah pertama ditandatangani pada 28 Jun 2008 di Hotel Quality, Shah Alam dan yang kedua ditandatangani beberapa hari kemudiannya di Petaling Jaya.

Pada hari itu, Anwar dan para penyokongnya berkumpul di Hotel Quality, beberapa jam selepas Saiful membuat laporan polis, mendakwa dia diliwat oleh Anwar.

Rahimi mendakwa akuan bersumpah kedua telah dipinda kandungannya untuk memalit dan memfitnah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Abdul Razak dan isteri Datin Seri Rosmah Mansor dalam konspirasi terhadap Anwar dalam kes liwat tersebut.

"Kandungan kedua-dua akuan bersumpah itu adalah tidak benar sama sekali. Dan saya dipaksa untuk menandatanganinya. Saya juga tidak diberikan sebarang salinan kedua-kedua akuan bersumpah tersebut.

"Disebabkan akuan bersumpah itu tidak benar, saya sekarang ingin menceritakan perkara yang sebenarnya, maka saya telah membuat satu akuan bersumpah yang baru hari ini yang mengandungi cerita benar," laporan polis Rahimi dipetik.

Menurut Rahimi, dia telah mengemukakan akuan bersumpah tersebut bersama laporan polisnya.

Bimbangkan keselamatan

Dakwanya, dia terpaksa menurunkan tandatangan pada akuan bersumpah tersebut kerana risaukan keselamatan dirinya, memandangkan ketika itu "ratusan penyokong dan orang kanan Anwar berada di keliling hotel".

Menurutnya, dua peguam Anwar - Latheefa Koya dan Saiful Izham Ramli - menahannya di hotel tersebut selama beberapa hari bersama seorang rakan.

Dalam laporan itu lagi, Rahimi mendakwa mereka telah memintanya menandatangani akuan bersumpah itu walaupun "saya tidak langsung bersetuju dengan kandungannya".

Menurut laporan itu lagi, Rahimi mendakwa dia telah dihubungi oleh Latheefa beberapa bulan yang lalu melalui telefon untuk menandatangani satu lagi akuan bersumpah.

"Dia mengatakan bahawa akuan bersumpah yang telah saya tandatangani sebelum ini telah hilang. Namun saya tidak melayan mereka dan cuba sedaya upaya menjauhkan diri dari mereka."

Dalam laporan polisnya, Rahimi juga meminta perlindungan kerana bimbangkan keselamatan dirinya dan keluarganya.

Ketika dihubungi, Latheefa berkata beliau akan mengadakan sidang akhbar berhubung perkara itu. Beliau adalah ketua penerangan PKR.

Sementara itu, Saiful Izham, ketika dihubungi, menyatakan rasa terperanjatnya terhadap dakwaan tersebut.

Bagaimanapun, katanya, beliau perlu melihat kenyataan Rahimi terlebih dahulu, sebelum membuat sebarang ulasan. -mk


Akuan sumpah: Ketua Penerangan PKR nafi dakwaan bekas pembantu Anwar

KUALA LUMPUR, 6 Okt – Ketua Penerangan PKR Latheefa Koya turut menafikan dakwaan bahawa beliau telah memaksa seorang saksi kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim agar menandatangani dua akuan bersumpah mengaitkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib dan isterinya Datin Seri Rosmah Mansor.

Latheefa mendakwa saksi itu Rahimi Osman, yang satu ketika dulu merupakan pembantu Anwar secara “sukarela” telah bekerjasama dengan pasukan guaman penasihat PKR itu semasa menandatangani akuan bersumpah itu pada Jun 2008.

“Saya menafikan sekeras-kerasnya mengenakan tekanan ke atas dia.

“Ketika itu dia merupakan saksi yang berpotensi dalam kes Anwar, sebagai sebahagian daripada pasukan pembela, kami hanya menyediakan kenyataan-kenyataan melibatkan saksi-saksi berpotensi, yang merupakan perkara biasa dalam mana-mana pembelaan perundangan,” kata beliau dalam kenyataan SMS petang tadi.

Latheefa yang melabel dakwaan Rahimi ke atas dirinya dan anggota PKR yang lain sebagai “fitnah dan tohmahan” bercadang mengambil tindakan ke atas bekas pembantu Anwar itu.

Terdahulu ketika dihubungi oleh The Malaysian Insider, Latheefa berkata adalah sesuatu yang tidak masuk akal Rahimi boleh membuat kenyataan bahawa dia dipaksa menandatangani deklarasi seumpama itu memandangkan ia tidak digunakan oleh pasukan pembela setakat ini.

“Kami hanya menghimpunkan kenyataan daripada saksi-saksi yang kenal Mohd Saiful Bukhari Azlan dan dia (Rahimi) kenal sangat (saksi utama itu),” katanya lagi.

Rahimi adalah rakan satu sekolah Saiful dan dipercayai telah dirujuk kepada Anwar agar mengambil dia kerja pada 2008.

“Akuan-akuan bersumpah tidak menyelesaikan masalah kami sebab ia tidak digunakan... ia bukan sesuatu yang luar biasa.

“Lebih-lebih lagi, apa sahaja yang dinyatakan dalam akuan bersumpah itu sudah pun dibangkitkan dalam perbicaraan,” kata Latheefa.

Justeru katanya, beliau akan memanggil satu sidang media dalam waktu terdekat.

Terdahulu, peguam pasukan Anwar, Sankara Nair dalam reaksinya menafikan dakwaan Rahimi bahawa bekas pembantu Ketua Umum Pakatan Rakyat itu telah dipaksa menandatangani dua akuan bersumpah berkaitan kes liwat akhir Jun 2008.

Sankara berkata, Rahimi menandatangani akuan bersumpah itu secara sukarela selepas mengadakan pertemuan dengan peguam-peguam Anwar di Quality Hotel dua tahun lalu.

“Saya hendak menegaskan di sini bahawa Rahimi tidak dipaksa menandatangani akuan bersumpah. Dia menyediakan akuan bersumpah secara sukarela yang memihak kepada Anwar,” katanya.

“Dia (Rahimi) dengan bebas memberi maklumat... saya hadir bersama dengan beberapa peguam semasa dia menerangkan apa yang sebenarnya telah berlaku,” kata beliau kepada The Malaysian Insider petang ini.

Sankara juga berkata Latheefa, yang juga salah seorang peguam kes Anwar dalam kes liwat terbaru sekarang ditanggungjawabkan untuk mendapatkan tandatangan Rahimi pada akuan bersumpah yang dimaksudkan.

Petang tadi, Rahimi mendakwa beliau telah dipaksa mengaitkan Najib dan Rosmah kes liwat kedua dihadapi Anwar dengan menandatangani dua akuan bersumpah.

Rahimi berkata beliau telah dipaksa menandatangani akuan bersumpah pada 28 Jun 2008, yang mendakwa Najib dan Rosmah mendalangi konspirasi terhadap Anwar dalam kes liwat melibatkan bekas pembantunya, Mohd Saiful.

Saiful mendakwa dia diliwat Anwar beberapa hari sebelum itu dan kes itu sedang berlangsung.

Laporan polis dibuat Rahimi kira-kira 3.03 petang tadi.

Dalam laporan itu, Rahimi mendakwa beliau telah dipaksa menandatangani dua akuan bersumpah oleh Latheefa dan juga beberapa anggota parti di Quality Hotel akhir Jun 2008. -TMI