2 Feb 2013

[EDISI HIPOKRIT] Ini Apasal Guna Murid Sekolah Sambut Menteri?


Jangan politikkan bidang pendidikan - Najib

TUMPAT 20 Jan. - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, bidang pendidikan terlalu mahal harganya untuk dipolitikkan kerana ia merupakan bekalan kepada kejayaan anak bangsa yang mencorakkan masa depan negara pada masa depan.."

murid2 sekolah dan cikgu2 ni patut berada dalam kelas...belajar! -fb

Yang Ini Lagi Parah!


SAMBUT NAJIB!!! 1000 pelajar sekolah menengah diwajibkan hadirEsok 3hb Febuari 2013 DS Najib Razak akan melakukan lawatan ke Sekolah Menengah Kebangsaan Taman Medan dan Sek Men Kebangsaan Taman Dato' Haron Petaling Jaya, Selangor, sempena PROGRAM KESUKARELAWAN-" MY BEAUTIFUL MALAYSIA" yang akan diadakan di padang sekolah berkenaan.

Untuk menanmpakkan agar program ini nampak meriah kerana menyambut najib Razak maka seramai 1,000 murid dari Tingkatan 1 hingga ke Tingkatan 5, dikerah datang secara paksa oleh Pengetua sekolah berkenaan.

Sambil mengugut ianya termasuk dalam silibus pendidikan kokurikulum peringkat kebangsaan dan diambil kira untuk permarkahan dalam penilian kukurikulum PAJSK.

Jadi tidak hairanlah kalau majlis yang dihadiri Najib Razak nampak ramai yang memberikan sambutan.

SUDAH KANTOI!!!!! WAKENA BEB!!!! TEMBELANG SUDAH MELETUP!!!!OMAK KAU
-omakkau

Ulasan GB

Hipokrit... tetapi UMNO terpaksa berbuat demikian... jika tidak menteri termasuk PM akan jalan sendirian....

"Kasi Tahu Sama Soi Lek, Kami Tak Takut Undi PAS"


MCA! your lies about PAS has failed!!! Many non malay openly support PAS now because we realise BN has been cheating and telling lies all this while! -fb

Maksudnya: MCA! penipuan anda berkenaan PAS telag gagal!! Kini ramai bukan Melayu meniokong PAS secara terbuka kerana kami sedar BN selama ini telah menipu dan berdusta.

Isu Air selangor: MB S'ngor Bidas Peter Chin Yang Salahkan Harga Air Murah

Dalam krisis air Selangor, Khalid mengatakan Chin hanya mementingkan keuntungan

IJOK, 2 Feb — Perbalahan berkenaan bekalan air Selangor berterusan apabila Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid menggambarkan Menteri Kabinet Datuk Seri Peter Chin Fah Kui sebagai seorang ahli perniagaan yang hanya mementingkan keuntungan kerana menyalahkan polisi air murah Pakatan Rakyat (PR) sebagai punca krisis.

Dua hari lepas Menteri Tenaga,Teknologi Hijau dan Air menyalahkan polisi tersebut dan mengatakan penstrukturan semula air perlu dilakukan kerana mengganggap harga air murah adalah punca kepada pembaziran dan mengakibatkan berlaku krisis air yang menjejaskan isi rumah dan perniagaan di negeri terkaya Malaysia itu dan ibu negara Kuala Lumpur.

“Saya ingat Peter Chin kena belajar usaha untuk membantu rakyat,” kata Abdul Khalid (gambar) kepada The Malaysian Insider sebagai respon kenyataan menteri tersebut.

“Tapi beliau bercakap sebagai ahli perniagaan, sudah pastinya kalau saya jadi seperti beliau akan menaikkan harga air,” tambah beliau lagi.

Beliau juga mempertahankan langkah pemberian air murah yang itu dan mengatakan keuntungan tidak boleh dilakukan terhadap keperluan asas manusia.

“Air ini adalah hak asasi, maknanya air ini sepatutnya diberikan tanpa perlu membebankan rakyat.

“Oleh sebab itu kerajaan negeri memberikan air murah,” tegas beliau.

Apabila ditanya mengenai kenyataan media Chin yang mengatakan kerajaan pusat tidak akan menyekat pengambilalihan Syarikat Bekalan Air Selangor (SYABAS) tetapi negeri tersebut memerlukan persetujuan antara pembekal dan pembeli, Abdul Khalid mendakwa Chin tidak memahami permintaan kerajaan negeri.

“Saya rasa Peter Chin ini tidak faham dengan permintaan kerajaan negeri Selangor.

“Kerajaan negeri bukan meminta untuk membeli SYABAS, tetapi kami meminta untuk membeli saham pelabur atau pemilik ekuiti di dalamnya termasuk Peter Chin,” tegas beliau lagi.

Menurut Abdul Khalid lagi, persetujuan mengambilalih bukan terletak kepada pihak SYABAS tetapi sebaliknya adalah dibawah kerajaan pusat memandangkan mereka adalah pemegang saham utama yang terdiri daripada Puncak Niaga, Kumpulan Darul Ehsan (KDEB) dan Kementerian Kewangan.

“Dalam pegangan tersebut, Kementerian Kewangan merupakan pemegang Saham Emas iaitu yang terbesar.

“Oleh sebab itu, kerajaan negeri memohon kepada kerajaan pusat untuk pengambilalihan tersebut,” terang Abdul Khalid.

Rabu lalu, Abdul Khalid mengumumkan Selangor bercadang mengambil alih perkhidmatan air dari syarikat konsesi air di negeri itu dalam tempoh 14 hari dan menghantar surat bertulis kepada kementerian berhubung perkara tersebut.

Akan tetapi Chin dua hari lalu memberitahu kerajaan negeri boleh membeli syarikat konsesi air jika syarikat swasta yang memegang kontrak bekalan tersebut bersetuju sambil menambah kerajaan pusat tidak akan menghalang urusniaga tersebut.

“Bagi saya ini adalah tawaran komersil biasa yang memerlukan persetujuan daripada pembeli dan penjual,” kata Chin dalam satu sidang media di Putrajaya.

“Jika ada persetujuan, biarkan SPAN dan saya yang tahu,” tambah beliau merujuk kepada pengendali syarikat air, Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara.

Kemelut isu air di negeri Selangor berterusan selepas pentadbiran Pakatan Rakyat (PR) menentang projek Langat 2 diumumkan oleh kerajaan pusat kerana menyifatkan ia berkos tinggi dan menyebabkan negeri tersebut terpaksa meningkatkan tarif air dan terpaksa memungkiri janji mereka untuk memberi air murah, polisi PR yang diperkenalkan selepas memenangi pilihan raya 2008.

Untuk melancarkan proses, Selangor memulakan langkah untuk mengambil alih pada 2009 dengan menawarkan untuk membeli Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (SYABAS), Puncak Niaga Sdn Bhd (PNSB), Syarikat Pengeluaran Air Sungai Selangor Sdn Bhd (Splash) dan Konsortium ABASS pada harga RM5.7 bilion tetapi kemudiaannya telah ditolak.

Abdul Khalid berkata, kenyataan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin selaku Pengerusi Jawatankuasa Kabinet Mengenai Air di Sabak Bernam menyatakan Putrajaya tidak menghalang kerajaan negeri mengambil alih perkhidmatan air menyebabkan kerajaan negeri membuat keputusan tersebut.

Tahun lepas, Abdul Khalid dilaporkan telah meningkatkan tawaran lebih daripada RM9 bilion untuk mengambil alih semua aset dan liabiliti syarikat tersebut termasuk bon.

Awal bulan ini, ribuan pengguna di Lembah Klang terputus bekalan air berikutan kerosakan sistem pam tambahan di Rumah Pam Wangsa Maju dan Pudu Hulu Baru.

Gangguan air tersebut antara yang terburuk sejak PR mengambil alih negeri Selangor.

PR memerintah Selangor dan menguasai 10 daripada 11 kerusi Parlimen di Kuala Lumpur. -TMI


‘Harga murah punca krisis air di Selangor’


KUALA LUMPUR, 31 Jan — Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Datuk Seri Peter Chin Fah Kui berkata harga air yang murah punca kepada krisis bekalan air terputus berlaku di negeri Selangor baru-baru ini serta menegaskan hal tersebut menunjukkan penting bagi kerajaan melakukan penstrukturan tenaga dan air bagi memastikan kedua-dua bekalan utama tersebut tidak mengalami masalah pada masa depan.

Menurut beliau, langkah kerajaan negeri memberikan harga air yang murah bukanlah sesuatu kaedah terbaik kerana ia hanya akan menyebabkan kepada lebih banyak pembaziran.

“Krisis di Selangor baru-baru ini adalah salah satu contoh akibat buruk yang berlaku dan menyebabkan ratusan ribuan rakyat menerima kesannya.

“Air murah yang diberikan hanya menyebabkan pembaziran kerana orang ramai yang tidak menghargai dan menggunakannya secara berlebihan,” kata Chin dalam satu majlis anjuran Institut Strategi Dan Kepimpinan Asia pagi tadi.

Chin juga menyatakan pemberian air murah akan menyebabkan kerajaan terpaksa meningkatkan subsidi dan pada masa sama ia juga akan menyebabkan pembaziran dana awam.

“Apabila penggunaan air meningkat, kerajaan pada masa sama terpaksa meningkatkan subsidi.

“Apabila ditambah subsidi ini, penggunaan dana awam juga tidak dapat digunakan dengan sebaiknya,” tambah beliau lagi.

Dalam pada itu, Chin mengulangi penstrukturan tenaga dan air sangat penting serta memberikan amaran supaya ianya tidak dipolitikkan kerana isu ini adalah demi kepentingan rakyat Malaysia sendiri.

Awal bulan ini, ribuan pengguna di Lembah Klang terputus bekalan air berikutan kerosakan sistem pam tambahan di Rumah Pam Wangsa Maju.

Gangguan air tersebut antara yang terburuk sejak Pakatan Rakyat mengambil alih negeri Selangor.

Walaubagaimanapun, Putrajaya menuduh keengganan kerajaan negeri Selangor membina loji rawatan Langat 2 sebagai punca krisis tersebut memandangkan sistem pengepaman sedia ada tidak mampu permintaan pengguna yang semakin meningkat.

Dalam perkembangan terkini, kerajaan negeri Selangor bercadang untuk mengambil alih perkhidmatan air dari syarikat konsesi air di negeri itu dalam tempoh 14 hari.

Dalam surat yang ditulis kepada Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air tersebut, kerajaan negeri memaklumkan bahawa pengambilalihan perkhidmatan industri air akan diteruskan dalam tempoh 14 hari sekiranya pihak kementerian tidak memberi sebarang maklumbalas.

Pertikaian berhubung isu air di Selangor mula mendapat perhatian apabila pembinaan Loji Langat 2 dihentikan kerajaan PR Selangor sebaik sahaja menawan negeri tersebut pada Pilihan Raya Umum 2008.
-TMI

Noh Omar vs Hassan Ali: Debatkah Atau Berbalas Pantun?


Debat adalah tempat dimana dua pihak berhujah secara ilmiah untuk memperkenalkan integriti hujah masing-masing dan solusi yang memberi manfaat untuk semua.

Tapi apa yang terjadi di program Jom Tolak Pakatan, menyaksikan kesemua pendebat menghentam pihak ketiga yang langsung tidak ada dalam program ini. Bagaimana namanya debat sekiranya pihak berkenaan tidak dipanggil sekali berhujah untuk membela dirinya? -fb

Ulasan GB

Format sebegini pernah digunakan oleh Mahathir di dalam debat olok-olok isu kafir mengkafir dimana kita dipaparkan bagaimana ulamak Umno berlakon sebagai ulama PAS dalam debat tersebut...

Najib apabila diajak berdebat dengan Ketua Pembangkang Parlimen, Datuk Seri Anwar Ibrahim lansung tidak memberi respons, sebaliknya membuat helah... debat bukan budaya kita...

Oleh itu Najib perlu nasihatkan Noh Omar dan Hassan Ali... jangan berdebat lagi... itu bukan budaya kita!

Dan apa yang nyata debat No Omar vs Hassan Ali itu lebih layak untuk dikenali sebagai Majli Berbalas Pantun... bukan Majlis Debat..

Ustaz Azhar Idrus Pula Difitnah


Pendakwah bebas yang cukup famous kini, Ustaz Azhar Idrus menjadi mangsa fitnah dari pihak tertentu bagi menjatuhkan imej dan pengaruhnya dengan membuat satu akaun twitter bertweet menyokong McD Malaysia atas alasan dimiliki 100% warga Malaysia. Duit keuntungan tidak disumbangkan kepada Israel. Hakikatnya UAI tidak pun mempunyai akaun TWITTER. -omakkau

Institut OEKO Eropah Lapor Operasi Lynas Tidak Selamat


Memetik kenyataan akhbar yang dikeluarkan Institut OEKO Eropah yang berpengkalan di Jerman pada 28hb Januari 2013, kilang LAMP milik Lynas di Gebeng, Kuantan dikatakan mempunyai beberapa kelemahan dari aspek operasinya termasuk kesan daripada operasi kilang itu kepada alam sekitar.

Laporan kajian setebal 114 mukasurat yang disediakan oleh Gerhard Schmidt, seorang pengkaji senior yang mempunyai 23 tahun pengalaman dalam pengurusan dan pelupusan sisa nuklear, pembersihan dan pemulihan lokasi tercemar khususnya yang berkaitrapat dengan lokasi perlombongan uranium dan lokasi simpanan sisa, perlindungan radiasi, isu keselamatan kemudahan infrastruktur termasuklah berpengalaman luas di dalam kajian impak alam sekitar dan kajian sisa merbahaya merumuskan hasil penemuan ini.

Selaku wakil kepada badan bebas yang terlibat secara langsung dalam projek yang melibatkan penggubal undang-undang negeri dan persekutuan di negara itu, beliau menyenaraikan beberapa hasil dari kajian saintifik beliau di dalam laporan tersebut, diantaranya ialah:

● Kawasan sekitar telah dicemari bahan asid pada kepekatan yang tinggi yang tersebar melalui udara dalam bentuk zarah habuk.

● Pusat simpanan sisa radioaktif dan sisa toksik tidak dapat mencegah pengaliran keluar sisa-sisa itu daripada mencemari tanah dan air bawah tanah.

● Cadangan pelupusan sisa buangan jangka panjang yang berkaitrapat dengan keselamatan radiasi pada situasi atau keadaan yang diterimapakai masih tidak kelihatan.

● Harapan bahawa sisa buangan boleh digunasemula oleh pihak awam adalah mengarut/merepek dari aspek saintifik dan teknikal. Tindakan ini akan membahayakan orang awam dan tidak seharusnya diteruskan.

● Anggaran kasar 1.2 juta tan sisa WLP yang dihasilkan dari Kilang LYNAS haruslah dilupuskan dengan segera di Pusat Pelupusan Kekal atau “Permanent Disposal Facility (PDF)” yang masih tidak kelihatan sehingga ke hari ini. Operasi kilang Lynas tidak seharusnya diluluskan tanpa Pusat Pelupusan Kekal atau PDF itu.

● Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA), Lynas, AELB dan MOSTI tidak bertanggungjawab apabila tidak mengenalpasti, mengambilkira malah menghormati kriteria dos.

● Kemudahan Simpanan Residu atau “Residue Storage Facilities (RSF)” yang dibina di kilang Lynas di Gebeng, Kuantan untuk menyimpan residu/sisa dengan menggunakan hanya 1mm lapisan HDPE dan satu lapisan 30cm tanah liat tidak akan diluluskan di Negara Jerman malah untuk sisa toksik yang paling rendah kategorinya sekalipun. Isu kelembapan lapisan RSF ketika waktu hujan dan ketika musim tengkujuh termasuklah keperluan pengeringan untuk simpanan sisa WLP di atas RSF yang tidak diambil kira oleh LYNAS, Kemudahan Simpanan Residu atau RSF itu tidak seharusnya diluluskan oleh agensi yang berkaitan (AELB).

● Peralatan Penapisan yang kini digunapakai kilang Lynas untuk mengurangkan pelepasan gas ketika operasi tidak mencukupi/memadai. Malah berdasarkan teknologi terkini di Eropah, penggunaan peralatan yang sedia ada tidak akan diluluskan.

● Sisa air yang dihasilkan dari kilang Lynas mengandungi kandungan garam yang tinggi yang hampir sama dengan air laut. Kandungan bahan ini tidak pernah disebut malah tidak pernah dikaji di dalam Kajian Impak Alam Sekitar (PEIA) yang diluluskan Jabatan Alam Sekitar (DOE) pada tahun 2008.

● Lokasi pengaliran air sisa yang terbuka sejauh beberapa kilometer boleh dimasuki manusia dan binatang.

● Kandungan garam malah nadir bumi dari sisa air itu tidak dihadkan malah tidak diawasi. Sesuatu yang sukar difahami kenapa isu alam sekitar yang amat serius seperti ini tidak dikesan malah diperiksa oleh pihak yang berkenaan ketika Kajian Impak Alam Sekitar ini dilakukan pada tahun 2007 lagi.

● Kajian dan kawalan ancaman ketika proses pengeluaran/operasi tidak dilakukan sepenuhnya khususnya yang berkaitrapat dengan langkah kawalan kebocoran tangki simpanan, pelepasan wap asid sulfurik ke udara dan kebakaran akibat penggunaan bahan mudah bakar dari penggunaan bahan kimia (asid sulfurik dan asid hidroklorik) pada kuantiti yang banyak.

Pengerusi Lajnah Perumahan, Pengguna Dan Alam Sekitar PAS Pahang yang juga AJK Badan Perhubungan PAS Negeri Pahang dan Pengerusi Stop Lynas Coalition (SLC), Andansura Rabu ketika dihubungi selepas pendedahan laporan kajian saintifik ini mengakui wujudnya kepincangan perancangan rekabentuk dan operasi kilang Lynas semenjak awal lagi malah sebahagian hasil kajian yang dilakukan Institut OEKO dari Jerman itu mirip beberapa isu yang pernah dibangkitkan PAS dan Kumpulan Anti-Lynas sebelum ini.

“Saya ingin mencabar semua pihak yang berkenaan khususnya AELB, Menteri Besar Pahang, Mustapa, Maximus Ongkili dan Najib untuk menjelaskan setiap butiran kajian itu dengan terperinci kerana jelas semua isu yang dibangkitkan Gerhard Schmidt yang mewakili Institut OEKO Eropah itu mempunyai asas saintifik dan fakta teknikal yang kukuh. Sekali lagi ingin saya tegaskan bahawa Lesen Sementara Operasi(TOL) perlulah dibatalkan dan operasi kilang LAMP milik Lynas haruslah dihentikan serta-merta demi keselamatan dan kesihatan penduduk setempat termasuklah ancaman kepada Alam Sekitar”, ujar beliau yang kecewa dengan sikap AELB, MITI dan MOSTI yang tidak mengendahkan tuntutan mereka untuk membatalkan Lesen Sementara Operasi (TOL) semenjak penyerahan memorandum ke MITI akhir tahun yang lalu. -Huzir Sulaiman

* Huzir Sulaiman adalah setiausaha Lajnah Perumahan, Pengguna Dan Alam Sekitar PAS Pahang.


Rare earth refining in Malaysia without coherent waste management concept


The facility for refining Australian ore concentrate rich in rare earth metals of Lynas Corporation in Malaysia has several deficiencies concerning the operational environmental impacts. The environment is affected by acidic substances as well as from dust particles, which are emitted into the air in substantially larger concentrations than would be state-of-the-art in off-gas treatment in Europe. The storage of radioactive and toxic wastes on site does not prevent leachate from leaving the facility and entering ground and groundwater. For the long-term disposal of wastes under acceptable conditions concerning radiation safety a sustainable concept is still missing. These are the results of a study of Oeko-Institute on behalf of the Malaysian NGO SMSL.

In its facility in Kuantan/Malaysia Lynas refines ore concentrate for precious rare earth metals. These strategic metals are applied for example to produce catalysts, Nickel metal hydride batteries, permanent magnets. A number of emerging key- and future-technologies depends from the supply of these rare earths. The ore concentrate to be refined in Malaysia additionally contains toxic and radioactive constituents such as Thorium. The NGO commissioned Oeko-Institute to check whether the processing of the ore leads to hazardous emissions from the plant or will remain as dangerous waste in Malaysia.

Storage of wastes insufficient

The storage of wastes, that are generated in the refining process, shall be stored in designated facilities on the site, separately for three waste categories. According to chemist and nuclear waste expert Gerhard Schmidt, there will be problems with the pre-drying of wastes that is of a high Thorium content. “Especially in the wet and long monsoon season from September to January, this emplacement process doesn’t work”, says Schmidt. “The operator has not demonstrated how this problem can be resolved without increasing the radiation doses for workers”.

Additionally the storages are only isolated with a one-millimeter thick plastic layer and a 30 cm thick clay layer. This is insufficient to reliably enclose the several meters high and wet waste masses. “For the long-term management of these wastes Lynas has urgently to achieve a solution”, claims Gerhard Schmidt, and adds: “in no case those wastes should be marketed or used as construction material, as currently proposed by the operator (Lynas) and the regulator (AELB/MOSTI). According to our calculations this would mean to pose high radioactive doses to the public via direct radiation”.

Mass balance for toxic constituents incomplete

„One of the most serious abnormalities is that in the documents relevant data is missing, which prevents reliably accounting for all toxic materials introduced”, says project manager Gerhard Schmidt. “So it is not stated which and to what amount toxic by-products, besides Thorium, are present in the ore concentrate. Also in the emissions of the facility via wastewater only those constituents are accounted for that are explicitly listed in Malaysian water regulation, but not all emitted substances.” The salt content of the wastewater is as high that it is comparable to seawater. This is discharged without any removal into the river Sungai Balok.

Scientists question the issued licenses

The scientists at Oeko-Institute evaluate the detected deficiencies as very serious. Those deficiencies should have been already detected in the licensing process, when the application documents were being checked. However the operator received a construction license in 2008 and a temporary operating license in 2012.

Especially for the safe long-term disposal of the radioactive wastes a suitable site that meets internationally accepted safety criteria has to be selected urgently. A consensus has to be reached with the affected stakeholders, such as the local public and their representatives. “If it further remains open how to manage those wastes in a long-term sustainable manner, a future legacy associated with unacceptable environmental and health risks is generated”, considers Schmidt. “The liability to prevent those risks and to remove the material is so shifted to future generations, which is not acceptable.”

Strategic role of rare earths

Rare earths are important metals that are used in future technologies such as efficient electro motors, lighting and catalysts. In its study from 2011 "Study on Rare Earths and Their Recycling" Oeko-Institute showed that no relevant recycling of these metals is performed so far. Albeit recent positive developments in this direction: satisfying the prognosticated global requires the extension of the worldwide primary production.

For many years rare earth metals were exclusively mined and refined in the People’s Republic of China.

By pointing to their own needs, China finally followed a restrictive export policy. Additionally, the mining and refining of rare earths there is associated with high environmental impacts. To establish additional primary production of rare earths outside China therefore makes sense. However, high environmental standards have, of course, to be met. But this is not the case in one of the first new facilities to be operated outside China, as this study of Oeko-Institute on the Lynas plant demonstrates.

-www.oeko.de

[EDISI MENGEJUTKAN] Najib Dipakaikan Pakaian Cina Mati(?)


RRata-rata penduduk di bandaraya Ipoh terkejut apabila gambar Perdana Menteri, DS Najib tersilap memakai pakaian kebudayaan Cina mati.

Gambar yang memaparkan baju yang dipakai DS Najib sama seperti pakaian yg dijual menerusi satu laman web yng menjual alat kelengkapan kematian di sini : http://www.yingruixiang.com/