10 Mac 2014

[VIDEO] Dia Seorang Pakar Penerbangan Rupanya.... SYABAS!


Dr Ahmad Samsuri Mokhtar. Itulah namanya. Beliau adalah Setiausaha Politik Presiden PAS. Beliaulah yang mengiringi TG Haji Abdul Hadi Awang menaiki Black Maria sewaktu Presiden PAS tersebut ditahan semasa BERSIH 2.0.

Kini nama menjadi sebutan lagi tetapi sebagai rujukan media dalam pencarian MH370 disebabkan kepakaran beliau dalam bidang aviation.

Berikut ialah pandangan beliau:

Pada pandangan saya, airplane failure mostly contributed by 4 important catagories- human error, aircraft structure, avionics dan engine failure.

Aircraft structure - structural stress yang akan menyebabkan failure biasa boleh dikesan awal sekiranya proses maintenance, repair and overhaul (MRO) adalah sebagaimana dlm service record. Failure dlm structure boleh juga akibat dari explosion. Yang ni paling munasabah sebab kegagalan duress call dari pilot menunjukkan seolah2 ada sesuatu yang tiba-tiba berlaku. Setakat ini kita tak tahu samada ada duress call atau tidak. Kecualilah juga pd masa tu berlaku avionic failure.

Avionics failure- mostly onboard communication system. Jarang berlaku. Kalau berlaku pun, at that altitude aircraft masih boleh glide for 30 minutes, back to KBharu or Vietnam shore.

Engine failure - kalau flame extinction at high altitude (PhD saya tentang airplane engine failure at high altitude) masih boleh glide for 30 mins. Kecuali berlaku letupan pada engine sehingga airplane menjunam terus.

At high altitude, kalau plane menjunam nose dive, water surface tension di laut akan menyebabkan plane pecah teruk dan debris akan bertaburan. This is yet to be known.

Dr Ahmad Samsuri Mokhtar
Bekas Ketua Jabatan
Aero Angkasa UPM
Setiausaha Politik Presiden Pas


IKLAN BERBAYAR

PELUANG MUDAH UNTUK MEMPEROLEHI SUMBER KEWANGAN
TIADA PENIPUAN

Jana income RM900.00 sehari

Tuan/Puan, drpd kita berfb @ berwechat @ whtsapp tk dpt hasil.. apa kata sambil2 tu kita buat income nk? Saya nak kongsi 1 program yang boleh buat income sampingan. Pendaftarannya RM100 tetapi AMAT BERBALOI. Tiada tipu muslihat Perniagaan ini terbukti telah membantu ramai orang untuk melepaskan diri dari pelbagai macam masalah kewangan.

Syarat kelayakan: Anda ada fb @ whtsapp @ wechat dan tau guna komputer sikit2. Apa saja termasuk twitter dan laman sosial lain. Anda hanya perlu open link dibawah dan register sebagai member. Lepas register anda terus dapat email dari admin yang akan memberikan anda TUGASAN KECIL untuk mendapat pendapatan tambahan anda bermula dengan MINGGU PERTAMA anda mendaftar.. Muatturun e-book pertama anda dan ikut arahan mudah. Lepas tu anda akan dapat link anda sendiri macam link saya ini. Apa lg, anda copy link anda sendiri dan copy ayat2 sy ni dan paste kat fb, twitter dan sebagainya. Daftar dan anda jadi affiliate.. Duit masuk ke akaun anda setiap hari. Mudahkan?

KLIK SINI

Khadijah Dakwa Dengar Teriakan Penumpang MH370 Ketika Baca Al-Quran


Khadijah Md Dewi dakwa dengar teriakan penumpang MH370 - Tidak pasti samada benar atau tidak, seorang pemilik akaun Facebook yang menggunakan nama Khadijah Md Dewi telah berkongsi pengalaman mendengar suara orang ramai menyebut nama Allah dalam keadaan kesakitan diikuti suara perempuan.

Perkongsian itu dimuatnaik Khadijah dalam bentuk komen terhadap status Ustaz Ahmad Dusuki Abd Rani di Facebook. Menariknya, komen beliau mendapat likes sebanyak 275 dan turut membuat para pengomen lain terkejut.TELEFON BIMBIT SALAH SEORANG PENUMPANG MH370 BERJAYA DIHUBUNGI


China - Penyiasat telah dapat menghubungi telefon bimbit salah seorang penumpang warga cina dalam pesawat MH370, seperti yang dilaporkan oleh media di China.

Stesen-stesen televisyen China memberitahu satu pangilan dibuat oleh ahli keluarga berjaya berhubung dengan nombor talian bimbit sebelum ia terputus.

Perkembangan di sana sekarang ini ialah orang ramai berharap pihak berkuasa akan mengunakan isyarat telefon bimbit bagi mengesan lokasi pesawat yang hilang itu.


*********************************************

Missing Malaysia Airlines plane: Family of Chinese passenger says mobile phone working


A Chinese family successfully rang the mobile phone of a passenger on board Malaysia Airlines plane MH370 which is still missing after it lost contact with the ground on Saturday.

A video clip of a man dialing the number of his elder brother was shown on Beijing Television's news bulletin. The call got connected, but no one picked up.

The man, who did not give his name, spoke to reporters at a Malaysia Airlines briefing in Beijing. He claimed that he made a total of three calls, but no one answered.

Desperate family members have asked Malaysia Airlines to use satellite technology to pick up the mobile phone signals of passengers before their phones run out of batteries. -straitstimes[VIDEO] Selepas Membaca Kisah-kisah Ini, Kita Tidak Akan Marah Jika Terlepas Penerbangan....


Jessica Yee Wai Ching tersilap tarikh mengingatkan beliau terpaksa berada di lapangan terbang pada Sabtu malam, namun calon MBA di Universiti Tsinghua di Beijing itu ‘terlepas’ penerbangan MH370 ke Beijing.

"Saya tersilap tarikh kerana ia penerbangan tengah malam. Saya fikir saya perlu berada di lapangan terbang pada Sabtu malam. Ternyata saya perlu berada di lapangan terbang pada Jumaat malam. Empat jam sebelum pelepasan, saya terus mengemas barang-barang saya. Saya terus bergegas ke lapangan terbang pada saat akhir.

"Dalam perjalanan ke lapangan terbang, saya menghubungi MAS dan dapat tukar tarikh penerbangan saya. Jikalau tidak boleh, saya akan menaiki penerbangan MH370 itu,” kata Jessica. Beliau membaca tentang kehilangan pesawat itu pada Sabtu pagi dan terus menghubungi kakak saya.

“Saya terus menjerit dan menghubungi kakak saya. Saya kata kepada beliau bahawa saya sepatutunya menaiki pesawat itu. Namun tidak ramai yang tahu bahawa saya seharusnya menaiki pesawat itu. Mereka yang tahu terus menghubungi saya tanpa henti,” tambah beliau.

Walaupun bersyukur, namun beliau bersimpati dengan penumpang-penumpang yang lain.“Ia perasaan yang bercampur. Ramai berkata saya sepatutnya bersyukur namun saya bersimpati dengan ratusan penumpang yang lain kerana kalau tidak saya menjadi salah seorang penumpang.

“Saya diberi peluang kedua. Ini semua ditakdirkan,” akhiri beliau.Jessica akan bertolak ke Beijing pada Isnin pagi ~ Astro AwaniKisah Mereka Yang Tak Sempat Naik Pesawat MH370 Yang Hilang

SEKURANG-KURANGNYA tiga penumpang dikesan ‘terlepas’ daripada situasi cemas seperti yang dilalui penumpang MH370 apabila mereka tidak sempat menaiki pesawat berkenaan.

Seorang ahli perniagaan yang membatalkan penerbangannya dari Kuala Lumpur ke Beijing dengan Malaysia Airlines (MAS)terkejut dengan berita pesawat MAS dilapor hilang hari ini.

Beliau yang hanya mahu dikenali sebagai Woo berkata, mengikut perancangan awal, beliau sepatutnya menyertai dua rakannya menaiki pesawat itu untuk ke Beijing atas urusan perniagaan.

Bagaimanapun beliau terpaksa membatalkan hasratnya ke Beijing pada saat-saat akhir kerana dia perlu ke Singapura atas urusan yang lebih penting.

“Saya masih terkejut dengan berita ini. Tapi saya tidak pasti sama ada dua orang rakan saya itu ke Beijing atau Shanghai.

Jika mereka ke Shanghai saya yakin mereka selamat,” katanya ketika dihubungi Bernama di sini.

Woo berkata, beliau masih menunggu perkembangan terkini mengenai nasib dua rakannya itu kerana mereka masih belum dapat dihubungi sehingga sekarang.


– mynewshub


ULASAN GB

Setiap sesuatu yang berlaku itu ada hikmahnya.

Kadang-kala kita kecewa, apabila kita kita tertinggal bas, tertinggal teksi, tercicir penerbangan dan seumpamanya.

Kita marah-marah, kita membentak, kita menangis, kita jarang mengingatkan diri sendiri bahawa apa juga kejadian yang berlaku itu ada hikmahnya dan setiap satu yang Tuhan lakukan (ciptakan) itu tidak ada yang sia-sia.

Firmanullah di dalam Surah Ali Imran ayat 191

“orang-orang yang mengingat Allah sambil berdiri atau duduk atau dalam keadaan berbaring dan mereka memikirkan tentang penciptaan langit dan bumi (seraya berkata): “Ya Tuhan kami, tiadalah Engkau menciptakan ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari siksa neraka”.

Contohnya di dalam kejadian-kejadian di atas. Justeru itu di lain masa kita tidak akan lagi marah-marah atau kecewa jika kita tertinggal penerbangan. Malah kita bersyukur di dalam setiap keadaan kerana sentiasa ada hikmahNya yang kita tidak tahu mengapa kejadian itu menimpa kita. Kalau berkeras nak naik juga, mungkin kapalterbang itu yang membawa kita ke alam barzakh....