3 Jun 2010

Pemujaan Najib: Katak dimasak dalam air panas

PRK Bukit Gantang, Hulu Selangor dan Sibu memperlihatkan sokongan padu pengundi Cina terhadap Pakatan Rakyat. Malah, sikap pengundi menolak rasuah politik (sogokan wang) seolah-olah memberi tamparan yang sengit terhadap Najib dalam usahanya mendapatkan sokongan pengundi Cina.

Namun demikian, satu fenomena lagi yang jelas muncul di Pandamaran, Hulu Selangor, Sibu hinggalah Johor Bahru kebelakangan ini, iaitu sambutan hangat daripada pengundi Cina terhadap Najib ketika lawatan beliau ke tempat-tempat tersebut.

"Kali pertama PM mengunjungi sini sejak n tahun", "PM menikmati makanan tempatan yang enak"..., ditambah pula dengan gambar lautan manusia, orang ramai menegakkan jari telunjuknya untuk menyokong 1Malaysia bersama Najib, menyarat di muka depan suratkhabar.

Bagaimana kita membaca kedua-dua fenomena yang bertentangan ini? Pertama, kehangatan pengundi Cina menyambut ketibaan PM sekadar kelakuan bersopan, atau hanya berminat dengan cahaya kamera yang datang bersama orang besar, namun tiada kena-mengena dengan pilihan undi. Kedua, pengundi Cina menyambut baik Najib, tetapi kesukaan mereka terhadap Najib tidak cukup untuk menghilangkan ketidakpercayaan terhadap UMNO?

Analisa kedua di atas mungkin boleh diperlihatkan menerusi contoh berikut. Dalam kolumnya di Sinchew Daily, Lim Mun Fah memetik kata-kata pemimpin Pertubuhan Cina di Johor Bahru yang berbunyi, "Seandainya setiap pemimpin UMNO mesra rakyat, bersikap terbuka seperti Najib, bagaimana BN boleh hilang sokongan orang Cina?"

Seandainya soalan yang berlegar dalam minda kalangan masyarakat Cina hanya berbunyi, "Najib telah berubah, bagaimana pula dengan UMNO?", sebagaimana yang dikatakan penulis Sinchew Daily, maka Najib hanya perlu menutup mulut orang seperti Ibrahim Ali dan akhbar Utusan Malaysia buat sementara sebelum PRU, agar BN berkemungkinan besar untuk mengembalikan kemenangannya.

Malah, seandainya Najib singgah untuk sejam dalam perarakan hari besar Tua Pek Kong di Sibu (Najib hanya singgah selamat 10 minit), berjabat tangan dengan 500 orang, di samping tidak menyogok pengundi dengan RM5 juta di Rejang Park sehingga mengundang kesan sebaliknya, maka undi kepada BN mungkin bertambah ratusan, sehingga membawa kemenangan kepada BN.

Imej Najib melambung

Bukan mimpi seandainya dibayangkan Najib tampil sebagai pemenang di Sibu, kerana kawasan ini masih kubu BN yang kukuh pada dua tahun yang lalu. Kini, PR dengan semangat berkobar-kobar menyasarkan Malaysia Timur. Persoalannya, jikalau diadakan PRK, bahkan pilihan raya negeri di Perak sekarang juga, apakah "Gelombang Najib" akan memenangkan BN?

Kalaulah jawapannya "ya", maka loceng kecemasan telah berdering di Barat Semenanjung, asas kuasa PR. Tetapi, setahun yang lalu, imej Najib masih merudum berikutan rampasan kuasa di negeri Perak. Najib tidak berani untuk turun berkempen di PRK Bukit Gantang kerana khuatir dengan kesan negatif yang mungkin dibawa dirinya. Bukan sahaja orang dalam negeri, malah di luar negeri Perak berasa jijik apabila Najib dengan megahnya memperkenalkan empat ekor katak di Perak ketika rampasan kuasa.

Mengapa imej Najib, terutamanya di kalangan masyarakat Cina melambung dalam jangka yang amat singkat ini? Lebih-lebih lagi, sepanjang jangka satu tahun ini, Najib membiarkan kumpulan seperti Utusan Malaysia, Ibrahim Ali, protes kepala lembu, golongan yang cuba memonopoli penggunaan kalimah Allah untuk terus melakukan apa yang dikehendaki sewenang-wenangnya.

Jikalau beliau berjaya mengawal kumpulan di atas, menutup mulut Ahmad Ismail, Nasir Safar daripada mengeluarkan hujah yang mengundang "malapetaka", jadi apakah Najib akan menjadi lebih mesra rakyat, bersifat terbuka sebagaimana yang disifatkan oleh Lim Mun Fah dalam tempoh setengah tahun yang akan datang? Menjelang PRU ke-13, apakah Gelombang Najib bakal menangkis badaian tsunami politik pada tahun 2008?

Nilai orang Cina

Terdapat dua bacaan terhadap fenomena "Karisma Najib" dalam masyarakat Cina.

Pertama, "terkenal untuk 15 minit". Orang ramai suka tengok, bergambar dengan orang ternama, agar turut menjadi tumpuan. Jadi, apabila PM menjenguk ke rumah mereka buat kali pertama, ia semestinya sesuatu yang menggembirakan. Jikalau Ketua Menteri atau Menteri Besar PR juga datang bertanya khabar, maka persepsi positif terhadap Najib akan diimbangi, atau sekurang-kurangnya tidak ditukar menjadi undi.

Bacaan keduanya sebegini. Najib berjaya membina imej positif dirinya kerana harapan masyarakat Cina terhadap pimpinan UMNO terlalu rendah. Hanya dengan tidak mendendangkan perkauman Melayu, Najib berjaya mengkagumkan masyarakat Cina yang tidak menaruh harapan terhadap UMNO, meskipun propaganda "1Malaysia" itu memperlihatkan kecetekannya.

Namun begitu, apakah ini berbeza dengan Pak Lah, yang turut membina imejnya sebagai mesra rakyat, bersikap terbuka sebaik sahaja beliau mengambil alih jawatan PM? Apakah fenomena untuk membezakan antara pemimpin dengan parti ini akan berlanjutan sehingga PRU pertama PM baru ini?

Pada hakikatnya, kedua-dua bacaan ini mencerminkan kualiti budaya dan nilai masyarakat Cina.

Bacaan pertama meskipun tidak banyak menjejaskan proses pendemokrasian, namun menumpang bangga dengan ketibaan orang ternama, bermegah apabila orang berpangkat menjenguk tanpa mempersoalkan akhlak orang ini... bukankah apa yang berlaku pada ribuan tahun dahulu? Apa yang berbeza adalah, kalau dahulu orang Cina melutut di tepi jalan, melaungkan agar Maharaja dilimpahi rahmat dan umur yang panjang hingga ribuan tahun, kini menjadi fans zaman moden yang mengambil gambar dengan telefon bimbit.

Apa yang lebih bahaya adalah bacaan kedua. Sejak bila permintaan, harapan kita terhadap pemimpin UMNO, diukur hanya dengan "mereka tidak mempermainkan sentimen perkauman dan agama secara langsung"? Adakah ia membawa makna bahawa, seandainya pemimpin kerajaan bersikap sederhana dalam isu perkauman, maka kita tidak mempedulikan sama ada beliau memijak demokrasi, mencabul hak sivil, mencuri khazanah negara?

Peranan media

Setelah 8 Mac, kesedaran sivil semakin membangkit. Demokrasi, negara hukum (rule of law), hak asasi manusia, sistem dua parti yang diperjuangkan pelopor gerakan masyarakat sivil pada tahun 1980-an, telah menjadi persetujuan asas golongan muda dan penduduk bandar tanpa mengira kaum. Mengapa wujud pula pemikiran pemujaan pemimpin yang anti-intelektual dalam masyarakat Cina?

Apakah jenis manusia yang akan memuja Najib, biarpun pemerintahannya setahun ini mencatatkan rekod buruk - menumbangkan satu kerajaan negeri dengan rampasan kuasa, cubaan rampasan kuasa di negeri lain mengakibatkan kehilangan nyawa seorang pemuda, meninggalkan seorang janda dan anak.

Sementara itu, akhbar fasis dibiarkan terus menghasut populist, di samping menekan media yang bebas dan profesional, sehingga isteri perlu tampil mengawal stesen televisyen.

Adakah manusia itu orang tua yang selama ini hidup dalam pemerintahan autokratik, yang takut jika berlakunya huru-hara? Adakah pemuda yang asyik menyalin jawapan standard lantaran pendidikan yang tidak mengajarkannya agar berfikir secara bebas? Adakah kakitangan kerajaan yang periuk nasinya dikawal kerajaan? Adakah peniaga kroni yang mendapat kontrak kerana kebergantungannya terhadap kuasa pemerintah?

Kita boleh faham seandainya golongan yang tersebut di atas. Tetapi, seandainya bukan sahaja mereka di atas... Siapakahnya yang menyolek pemimpin sedemikian, agar kita percaya Najib telah menjadi baik, dan kini hanya menunggu masa agar UMNO menjadi baik seterusnya?

Hari ini, setelah sembilan tahun persekongkolan kuasa politik ekonomi untuk memonopoli akhbar Cina, semua warga yang prihatin terhadap masa depan negara wajib bertanya kepada diri, sanggupkah kita masih mengangguk kepada akhbar Cina untuk meneruskan agenda mereka untuk membantutkan, malah menongkah arus pendemokrasian negara kita dengan rencana mereka, sehingga kita menjadi katak yang masak dalam air yang dipanaskan secara perlahan-lahan?

Juga, pembangkang yang menikus dan terlalu berkira-kira bila berdepan dengan akhbar Cina selama ini, kerana takut diri mereka diboikot dalam akhbar Cina, wajib berdepan dengan persoalan ini.

*Wong Chin Huat ialah pengkaji dan penganalisa politik. Diterjemah dan disunting oleh Lim Hong Siang dari artikel asal, disiarkan di MerdekaReview, edisi bahasa Cina.

**Catatan editor: Artikel ini ditulis dalam konteks di mana pengamal media Cina menyarat dada akhbarnya dengan rencana memuji pimpinan Najib secara individu. Pada masa yang sama, kuasa konservatif dalam UMNO dipersalahkan kerana membantutkan perubahan yang cuba dibawa oleh Najib.
-MR

Polis Malaysia Halang Rakyat Bantah Israel?

Jangan sertai perhimpunan esok, kata Ketua Polis Kuala Lumpur

KUALA LUMPUR, 3 Jun — Orang ramai dinasihatkan supaya tidak menyertai demonstrasi yang dijangka diadakan di beberapa tempat di sini selepas solat Jumaat esok bagi membantah serangan Israel atas kapal bantuan kemanusiaan ke Gaza.

Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Wira Muhammad Sabtu Osman berkata polis telah menerima maklumat mengenai perhimpunan akan diadakan oleh pertubuhan tertentu, ahli politik dan badan bukan kerajaan.

Pihak polis tidak menerima sebarang pemohonan untuk mengadakan perhimpunan dan menyifatkannya sebagai perhimpunan haram, katanya dalam satu kenyataan.

“Perhimpunan ini juga dikhuatiri akan membahayakan keselamatan awam dan mendatangkan unsur keganasan,” katanya.

Pergerakan Pemuda Umno dijangka akan mengadakan perhimpunan bagi mengutuk serangan berdarah tentera Israel itu di Masjid Negara selepas solat Jumaat manakala pergerakan Pemuda PAS mengadakan perhimpunan di Masjid Jamek Kampung Baru dan berarak ke Kedutaan Amerika Syarikat. — Bernama

Air Mani Di dubur Saiful, Siapa Yang Memasukkannya?

Kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang sebelum ini diperkatakan dengan ketiadaan koyakan, hari ini dimaklumkan oleh doktor kerajaan — kewujudan air mani di dubur pengadu memadai untuk merumuskan wujudnya tembusan.

Dr Mohd Razali Ibrahim, salah seorang daripada tiga doktor yang memeriksa Mohd Saiful Bukhari Azlan pada 28 Jun 2008 memberitahu, ujian sampel menunjukkan adanya air mani walaupun tiada kesan koyakan atau kecederaan pada bahagian dubur.

Ujian itu dijalankan dua hari selepas kejadian liwat didakwa berlaku.

“Dengan kesemua laporan yang ada di depan saya, saya boleh mengatakan adanya bukti penembusan walaupun tanpa kecederaan klinikal,” kata beliau lagi.

“Dengan kehadiran kesan air mani, ada bukti penembusan (di bahagian) dubur,” katanya.

Dr. Razali berkata demikian ketika ditanya oleh pendakwa raya.

Peguam Cara Negara II Datuk Yusof Zainal Abiden menyoal mengenai laporan doktor itu sebelum ini, pada 28 Jun yang menyebut “tiada kesan kecederaan, tidak koyakan,,, tiada penemuan konklusif tentang wujudanya penetrasi di dubur.”

Doktor itu menjawab bahawa pada masa itu beliau tiada pengetahuan tentang kewujudan sampel calitan yang diambil daripada Saiful, yang mendakwa dia diliwat oleh Ketua Umum Pakatan Rakyat.

Beliau juga mengakui tiada bukti wujudnya kecederaan atau trauma.

Menurut satu lagi laporan sampel-sampel calitan itu menunjukkan adanya kesan air mani.

Laporan itu hanya ditunjukkan kepada Dr. Razali oleh pasukan pendakwa raya hari ini ketika sesi soal.

Ini menyebabkan Dr. Razali mengubah rumusan beliau.

Beliau juga membacakan kandungan laporan yang mengatakan sampel calitan B5, B7, B8 dan B9 yang menyebut tentang kesan air mani di dubur.

“(Dengan ini) saya boleh merumuskan (sekarang) bahawa adanya bukti tembusan,” kata Dr. Razali.

Peguam utama Anwar, Karpal Singh dijangka menyoal balas doktor itu selepas ini.

Dua minggu lalu Saiful memberitahu mahkamah bahawa dia tidak membasuh duburnya selepas kejadian liwat pada 26 Jun 2008 kerana mahu menyimpan bukti.

Saiful, saksi utama dalam perbicaraan kes liwat ketua pembangkang itu berkata selepas kejadian itu, beliau tidak mandi tetapi hanya membilas badannya.

Pada November lalu, pasukan pembela menegaskan dakwaan liwat terhadap Anwar berniat jahat dan tidak boleh diterima memandangkan ketiadaan penemuan perubatan berhubung penetrasi.

Malah sebelum ini peguam-peguam Anwar memberitahu berdasarkan laporan perubatan oleh pegawai perubatan dari Pusrawi yang mula-mula sekali memeriksa pengadu, dinyatakan bahawa dubur itu tidak berdarah, tidak cedera, tidak bernanah dan ia adalah bersih, kering serta kelihatan normal.

Mereka mendakwa perkara itu turut disokong oleh laporan perubatan Hospital Kuala Lumpur yang menyatakan bahawa penetrasi tidak berlaku.

Penasihat Parti Keadilan Rakyat itu kini dibicarakan atas dakwaan meliwat bekas pembantu peribadinya, Saiful di Kondominium Desa Damansara di Bukit Damansara, Kuala Lumpur pada 26 Jun 2008.

Anwar menghadapi hukuman penjara maksimum 20 tahun dan sebatan jika disabitkan.

Dia didakwa mengikut Seksyen 377B Kanun Keseksaan. -TMI

Ulasan GB

Rumusan Dr Mohd Razali di atas menimbulkan banyak tandatanya.

Diantaranya ialah jika benar dengan kehadiran air mani di dubur Saiful menunjukkan ada tembusan, ia tidak semestinya dari zakar Anwar atau boleh disimpulkan wujudnya liwat. Bukankah kehadiran air mani itu boleh dimasukkan oleh orang lain apatah lagi air mani Anwar telah diambil secara paksa sebelum perbicaraan bermula?

Dan menurut satu pengamatan:

‘Saya baru teringat yg KY Jelly ialah water-based lubricant dan ia akan cair pada suhu badan. Bermakna selepas beberapa ketika dan sudah tentu tidak sampai 48 jam, KY Jelly ini akan telah mencair dan meleleh keluar dari mana-mana lekuk badan. Dan jika Anwar dikatakan menggunakan KY Jelly ini, sudah tentu tidak ada air mani yg tinggal dalam bontot Saiful disebabkan telah hanyut dibawa KY Jelly yg mencair ini!’

Justeru itu, timbul persoalan baru? Siapa sebenarnya meletakkan air mani di dubur Saiful jika bukan anggota konspirator?

Pertubuhan Yahudi Pertahankan UMNO APCO Dan Hentam Anwar

Pertubuhan pro-Israel tertua di dunia, B'nai B'rith International, yang menyifatkan diri mereka jagoan Yahudi sejagat, mengisytiharkan Datuk Seri Anwar Ibrahim ancaman kepada kaum Yahudi.

Dalam gesaan rasmi badan itu kepada Pengerusi Jawatankuasa Hubungan Luar Senat Amerika Syarikat, John F Kerry, B'nai B'rith mendesak Washington D.C memutuskan semua hubungan dengan Anwar Ibrahim kerana membangkitkan kebencian terhadap Israel dan Yahudi-Zionis.

Ditubuhkan pada 13 Oktober 1843, pertubuhan yang mempunyai 200,000 anggota dan penyokong di 50 buah negara antara gerakan yang paling aktif memperjuangkan kepentingan rejim Tel Aviv.

B'nai B'rith mengeluarkan kecaman terhadap Anwar Ibrahim dalam satu surat rasmi kepada John F Kerry, bertarikh 25 Mei lalu.

Pertubuhan ini melahirkan kebimbangan diatas kenyataan-kenyataan Anwar yang dikatakan anti-Israel semasa mendedahkan hubungan Perdana Menteri Najib Abdul Razak dan firma perunding Apco Worldwide 30 Mac lalu di Parlimen.

B'nai B'rith juga memandang serius ucapan Anwar yang mereka sifatkan anti-Israel semasa membongkar pencerobohan perisik rejim Tel Aviv di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman.

"Manusia seperti Anwar Ibrahim tidak sewajarnya diberi penghormatan yang sekarang ini diterimanya hasil dari hubungan baik dengan Amerika Syarikat," tegas Presiden B'nai B'rith Dennis W. Glick.

"Serangan beliau terhadap kerajaan Perdana Menteri Najib Abdul Razak disadur dengan fitnah yang anti-Yahudi dan anti-Israel," menurut surat itu lagi.

Anwar Ibrahim sebelum ini turut diserang portal rencana The New Ledger kerana mempersoalkan ikatan kerajaan Najib Abdul Razak dan Apco Worldwide.

Penulis terbabit, Rachel Motte, menuduh Anwar sebagai ekstremis dan membidas tindakan beliau membantah "keberanian Najib" menuruti kehendak Washington menekan Republik Islam Iran.

"Orang-orang kanan Anwar berkata kerajaan Malaysia melantik syarikat (Apco Worldwide) yang di dakwa mempunyai talian erat dengan rejim Zionis di Israel. Mereka mendakwa panel penasihatnya terdiri dari bekas ketua keselamatan kerajaan Israel dan ramai pekerjanya adalah bekas anggota Agensi Keselamatan Israel," kata Rachel Motte.

"Anwar terus membangkitkan sentimen anti-Semitik dengan mendakwa adanya perisik Israel dalam unit Teknologi Maklumat PDRM," menurut rencana itu lagi.

Penulis bagaimanapun tidak menampilkan bukti menunjukkan sebaliknya, mahupun bukti Apco Worldwide atau pekerjanya tidak mempunyai sebarang hubungan dengan rejim Tel Aviv.

Anwar mendedahkan pencerobohan ejen perisikan Israel ke Bukit Aman di Dewan Rakyat 6 April lalu berdasarkan kepada laporan Pengarah Bahagian Logistik PDRM Dato' Mahsuri Zainal.

Ulasan GB

Najib dan UMNO mungkin gembira dengan tindakan pertubuhan Yahudi itu kerana Anwar adalah musuh Yahudi dan musuh Najib serta UMNO.

Jadi, dari segi itu kita lihat: Yahudi pertahankan UMNO dan menyerang Anwar kerana UMNO melantik firma perunding Apco Worldwide yang ada kaitan dengan Zionis.

Yahudi marah Anwar juga kerana Anwar membongkar pencerobohan perisik rejim Tel Aviv di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman.

Rumusannya : Yahudi pertahankan UMNO lantas menyerang Anwar. Apakah kemarahan Yahudi itu di atas permintaan Presiden UMNO sendiri? Ada logiknya. Wallahu'alam.

Karpal Kemuka Alibi Dan Dakwa Saiful Berbohong Dalam Mahkamah

Saksi utama kes liwat membabitkan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim - Mohd Saiful Bukhari Azlan yang juga pengadu kes itu, yang selesai memberi keterangannya pada Isnin lalu, hari ini sekali lagi diarahkan tampil ke kandang saksi.

Peguam Karpal Singh menyoal Saiful berhubung insiden di sebuah masjid di Wilayah Persekutuan di mana dia bersumpah dengan al-Quran bahawa dia diliwat oleh bekas majikannya, Anwar, sehari sebelum hari penamaan calon Permatang Pauh, dua tahun lalu.

Saiful sekali lagi berkata, jangka masa kedua-dua peristiwa itu adalah kebetulan.

Karpal kemudian bertanya kepada Saiful sama ada dia mengetahui bahawa Faez Khairi telah bernikah dengan adik perempuannya, Saidati Adha.

Saiful menjawab mereka melarikan diri. “Saya tak pasti,” katanya.

Apabila diasak oleh Karpal, sama ada dia mengenali Faez dan hakim, Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah mengarahkan Saiful untuk menjawab soalan berkenaan, Saiful berkata dia mengetahui bahawa Faez telah bernikah dengan adiknya.

Karpal kemudian bertanya sama ada dia sedar bahawa Faez diancam, - Ketua pendakwa, Datuk Mohd Yusof membuat bantahan.

Sebaliknya Karpal berkata dakwaan liwat pada 26 Jun itu tidak berlaku tetapi Saiful tidak bersetuju. Katanya, kejadian berkenaan memang berlaku.

Menurut Karpal, semasa kejadian yang didakwa itu, Anwar berada di Unit 11-5-2.

Saiful: Tidak, Anwar di 11-5-1.

Karpal: Kau menipu.

Saiful: Saya tak setuju. Anwar di 11-5-1.

Karpal kemudian memberitahu mahkamah bahawa pihak pembelaan telah mengemukakan notis alibi dan Anwar tidak berada di unit berkenaan semasa dakwaan liwat itu berlaku.

Beliau kemudiannya memohon perbicaraan diteruskan secara tertutup. Hakim membenarkan permohonanan itu dan meminta orang ramai meninggalkan galeri.

Sebelum itu, pagi tadi pihak pembelaan membuat lawatan ke kondominium Desa Dammansara di Kuala Lumpur, lokasi di mana Saiful mendakwa dia diliwat.

Mereka melawat Unit 11-5-2 pangsapuri itu yang terletak bersebelahan dengan Unit 11-5-1.

Karpal sebelum ini berhujah bahawa Anwar dan tetamunya bermesyuarat di Unit 11-5-2, bersebelahan unit yang Saiful dakwa dia diajak mengadakan hubungan seks selepas menghantar dokumen kepada bekas ketuanya itu.

Selasa lalu, peguamnya gagal melawat unit kondominium itu apabila pihak polis dikatakan membawa kunci yang salah.

Kedua-dua Unit 11-5-2 dan Unit 11-5-1 dimiliki oleh seseorang yang dikenali sebagai Hasanuddin, yang dikatakan adalah sahabat akrab Anwar. Unit 11-5-2 kini dihuni oleh Hasanuddin tetapi beliau sekarang menghabiskan masa dengan keluarganya di luar Kuala Lumpur.

Pasukan peguambela Anwar yang diketuai oleh Karpal meninggalkan kondominium Desa Damansara selepas meninjau kawasan itu kira-kira 20 minit.

“Kami berpuas hati dengan perkembangan ini,” kata Karpal kepada pemberita selepas lawatan itu.

Pakar forensik dari Australia, Dr David Wells yang tiba di Kuala Lumpur pagi tadi tidak datang bersama dalam lawatan itu.

Dia diterbangkan ke mari untuk meneliti pengakuan yang bakal dibuat oleh tiga doktor dari Hospital Kuala Lumpur yang memeriksa Saiful setelah mendakwa dia diliwat.

Wells adalah profesor madya di Jabatan Kriminologi di Universiti Melbourne dan juga ketua perubatan forensik di Victorian Institute of Forensic Medicine, Australia. -mk

TGNA : Najib Sudah Terlewat

Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan keputusan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak melakukan rombakan Kabinet sebagai langkah yang sudah terlewat sekiranya ia semata-mata untuk memancing undi pada pilihan raya Sarawak tidak lama lagi.

“Itu terlewat dah. Sudah terlewat (sekiranya untuk menghadapi pilihan raya Sarawak. Di Sibu kalah, baru nak buat perubahan? Sepatutnya awal-awal lagi (buat perubahan).

“Buat perubahan sekarang sudah tidak ada makna. Hanya buat orang ketawa,” katanya mengulas Kabinet yang diumumkan Najib, kelmarin, Mesyuarat Exco di sini, semalam.

Kabinet itu menyaksikan bekas Presiden MCA, Datuk Seri Ong Tee Keat dan Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Wee Jeck Seng digugurkan, manakala Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Chor Chee Heung dilantik Menteri.

Kenyataan Pejabat Perdana Menteri melaporkan, Najib juga melantik dua Ahli Parlimen dan empat Senator sebagai Timbalan Menteri baru.

:Chee Hueng dilantik Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan menggantikan Datuk Seri Kong Cho Ha yang kini menjadi Menteri Pengangkutan, manakala turut diumumkan pelantikan dua Ahli Parlimen sebagai Timbalan Menteri iaitu Ahli Parlimen Serian, Datuk Richard Riot Jaem (Timbalan Menteri Luar) dan Anggota Parlimen Labis Chua Tee Yong (Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani), yang juga anak kepada Soi Lek.

Rombakan kali ini menyaksikan empat Timbalan Menteri bertukar portfolio iaitu Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Rohani Abdul Karim yang menjadi Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan; Timbalan Menteri Dalam Negeri, Jelaing Mersat (Timbalan Menteri Pengangkutan); Timbalan Menteri Luar, Datuk Lee Chee Leong (Timbalan Menteri Dalam Negeri) dan Timbalan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Senator Heng Seai Kie (Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat).

Empat Senator turut dilantik sebagai Timbalan Menteri yang baru iaitu bekas Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk G Palanivel (Timbalan Menteri Perusahaan, Perladangan dan Komoditi), Datuk Donald Lim Siang Chai (Timbalan Menteri Kewangan), Datuk Maglin Dennis D’Cruz yang juga Naib Presiden Kanan Parti Progresif Rakyat (PPP) sebagai Timbalan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan dan Gan Ping Shou@Gan Ping Sieu (Timbalan Menteri Belia dan Sukan).

Perdana Menteri berkata, Yang di-Pertuan Agong memperkenankan istiadat mengangkat sumpah jawatan dan setia serta sumpah simpan rahsia di hadapan baginda pada Jumaat ini, 4 Jun jam 3.30 petang di Istana Negara.

Najib berkata, pelantikan mereka selaras perenggan (b) Fasal (2) Perkara 43 Perlembagaan Persekutuan mengenai pelantikan Menteri Persekutuan dan Fasal (1) Perkara 43A mengenai pelantikan Timbalan Menteri Persekutuan.

Katanya, Seri Paduka Baginda perkenan pelantikan Senator Datuk Donald Lim Siang Chai, Senator Datuk Maglin Dennis D’Cruz dan Senator Gan Ping Shou@Gan Ping Sieu sebagai Ahli Dewan Negara berkuat kuasa mulai semalam.

Mereka akan mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Negara dalam tempoh terdekat. -SH