30 Jan 2010

Seorang Ibu Tunggal Ditembak Tanpa Sebab

Seorang wanita ditembak polis ketika berada dalam kereta, malah ditendang sehingga patah tulang rusuknya semasa merangkak keluar dari kereta, dengan darah yang mengalir dari tubuhnya. Sejumlah lima tembakan ditujukan kepadanya, dengan dua tembakan terkena pada lengan dan pergelangan tangan, satu pada dada, di samping dua lagi terlepas tetapi meninggalkan luka.

Ketika kejadian ini berlaku, wanita yang bernama Norizan bt Salleh ini berada di sebelah kiri tempat duduk belakang dalam kereta, bersama seorang wanita dan dua orang lelaki yang lain. Mereka yang sedang dalam perjalanan mendapati sebuah kereta MPV muncul di sebelahnya secara tiba-tiba, dan polis di dalam kereta itu mula menembak sebelum mereka mengetahui apa yang berlaku sebenarnya.

Norizan bt Salleh, 30 mendedahkan insiden yang berlaku pada awal pagi 30 Oktober 2009 ini dalam satu sidang media, bersama peguamnya Surendran, ibunya Siti Alimah bt Abu, Ketua Penerangan PKR Latheefa Koya dan AJK Wanita PKR Rozaini Mohd Rosli, semalam.


Dipaksa untuk membuat pengakuan

Menurut Norizan, rakannya dalam kereta turut diseksa, malah dipaksa polis untuk mengaku bahawa mereka telah melakukan jenayah merompak. Apa yang peliknya, mereka tidak melalui prosedur soal siasat dan tahanan. Oleh itu, Norizan yang tidak mempunyai rekod jenayah langsung tidak tahu mengenai "kesalahan yang dilakukannya" sehingga hari ini, lebih-lebih lagi beliau tidak didakwa di mahkamah.

Mengimbas kejadian yang berlaku tahun lalu ini, Norizan menceritakan bagaimana beliau pulang ke rumahnya dari rumah kawan di Segambut, Kuala Lumpur pada pukul tiga awal pagi, dengan menaiki kereta Waja. Mereka melalui MRR2, dan beliau mendapati sebuah kereta MPV di sebelah kereta mereka ketika dalam perjalanan.

Menurut Norizan, polis di dalam kereta itu menghalakan pistol ke arah mereka, dan mula menembak sebelum mereka sempat berhenti. Peluru menembusi kereta mereka, malah lima tembakan dilakukan ke arah dirinya, dengan salah satu terkena pada dada, sehingga darah mengalir tanpa berhenti.

Norizan menekankan beberapa kali, bahawa mereka tidak tahu apa-apa ketika kejadian itu berlaku, malah tidak tahu apa yang akan berlaku seterusnya. Kemudian, Norizan mula kabur, dan tidak sedar di mana keretanya berhenti. Tiba-tiba, pintu kereta dibuka, dan polis menghalakan pistol ke arahnya.

Kemalangan jalan raya, kata polis

Wanita yang tidak bersenjata ini meminta tolong, tetapi dibalas pula dengan tendangan polis. Beliau merangkak keluar dan ditendang oleh polis yang sama, sebelum dipijak belakangnya, yang berakhir dengan retaknya dua tulang rusuknya.

Norizan (gambar kanan) berkata, beliau nampak dirinya dikepung lebih daripada 10 kereta polis. Norizan seterusnya dihantar ke Hospital Kuala Lumpur untuk dirawat. Empat hari kemudian, beliau dihantar ke Institut Jantung Negara. Sejumlah 11 hari beliau tinggal di hospital di bawah pemantauan polis.

Ketika keluar dari hospital, Norizan dimaklumkan bahawa kos rawatan sejumlah RM20,000 perlu ditanggungnya sendiri, dan bukan polis yang mencederakannya kerana polis memberitahu hospital bahawa Norizan ditimpa kemalangan jalan raya. Bagaimanapun, ibu tunggal yang masih menganggur, dan mempunyai seorang anak berumur 10 tahun ini gagal menjelaskan hutang ini.

IO yang mencederakan Norizan

Norizan memberitahu bahawa dirinya pernah meminta bantuan daripada Micheal Chong, Pengerusi Biro Aduan dan Perkhidmatan Awam MCA. Micheal Chong pula membawanya untuk membuat laporan di Balai Polis Sentul. Kebetulannya, Investigation Officer yang bertanggungjawab dalam siasatan adalah orang yang mencederakannya pada hari kejadian berlaku.

Kemudian, Norizan dibawa ke Balai Polis Kepong untuk membuat laporan, dan polis memberitahu bahawa dirinya akan dihubungi dalam masa 48 jam. Tetapi, beliau tidak dihubungi sehingga kini setelah laporan itu dibuat pada 16 November 2009.

Selain itu, menurut Surendran, tiga orang kawan Norizan yang tidak berani untuk menampilkan diri semalam juga diseksa oleh polis. Salah seorang mengadu kepada Surendran bahawa mereka digantung secara terbalik, disapu cili pada badannya, dan dipukul tapak kakinya. Menurutnya, polis berbuat demikian agar mereka mengaku diri mereka terlibat dalam kes rompakan.

Sebagaimana yang diketahui, kaki pemandu kereta juga tercedera kerana tembakan pistol. Walau bagaimanapun, Surendran tidak pasti sama ada tiga orang yang lain mempunyai rekod jenayah.

Keadilan untuk mereka yang tidak bersalah

Latheefa Koya (gambar kanan) menyeru agar polis menyiasat kes ini dengan segera, malah mengembalikan keadilan untuk mereka yang tidak bersalah tetapi dibunuh oleh polis. Ketua Biro Penerangan PKR ini tidak menolak kemungkinan untuk menganjurkan demonstrasi sebagai protes dan mendesak agar polis menyegerakan siasatan kes ini.

Beliau juga menggesa agar polis menubuhkan Suruhanjaya Bebas Aduan dan Salah Laku Polis ( IPCMC) untuk menghentikan keganasan sedemikian dan mengelakkan lebih orang dimangsakan sebegini. Malah, Latheefa Koya khuatir polis tidak akan membiarkan nyawa mangsa itu daripada hidup selepas ini.

"Kami mahu kerajaan, Kementerian Dalam Negeri respon kepada kes yang didedahkan hari ini. Bukan sahaja kami nak memperjuangkan keadilannya, tetapi mempertahankan keadilan untuk semua orang. Kami berharap polis memandang kes ini dengan serius, menyiasat. Ini bukan mengarut... Ini untuk mengelakkan mangsa seterusnya ditembak, dan saya amat bimbang, lain kali mereka (polis) akan memastikan mereka tidak dibiarkan hidup," ulasnya.

Norizan antara yang hidup dan tampil ke depan

Surendran (gambar kiri) pula mendakwa bahawa kes ini adalah bukti kes "shoot-to-kill" (tembak untuk bunuh), dan Norizan adalah mangsa yang masih hidup dan berani tampil untuk mendedahkan salahguna kuasa polis ini.

"Kami tidak lagi percaya kepada kenyataan polis. Mangsa sebelum ini ditembak mati kesemuanya. Mujur kami ada seorang mangsa yang masih hidup dan tampil untuk mendedahkan tingkahlaku polis," katanya.

Malah, Surendran menyenaraikan kes-kes penyalahgunaan kuasa polis sehingga mangsanya terbunuh sebelum ini, termasuk enam orang di Kulim yang ditembak mati oleh polis pada Februari 2009 dan lima orang yang ditembak mati di Klang pada awal November 2009

Menurut Surendran, dalam kes di Kulim, beliau diberitahu jiran mangsa bahawa salah seorang lelaki yang ditembak mati adalah seorang yang berpenyakit mental; sementara kes di Klang pula berakhir dengan tregedi kakak seorang mangsa membunuh diri bersama anaknya kerana terlalu sedih.

*Ong Vic Kee ialah wartawan MerdekaReview, edisi bahasa Cina. Diterjemah dan disunting oleh Lim Hong Siang.

SAH, UG Memang Binatang!

KEPUTUSAN JAWATANKUASA TATATERTIB PAS MENGEJUTKAN & TIDAK BOLEH DITERIMA

1. Keputusan Jawatan Kuasa Tatatertib PAS Pusat menggantung YB Khalid Samad selama enam bulan dan hanya memberi amaran bertulis kepada YB Dato' Dr Hassan Ali amat mengejutkan dan tidak boleh diterima sama sekali.

2. Dengan membuat keputusan tersebut, Jawatan Kuasa Tatatertib samada disedari atau tidak, telah membenarkan diri mereka dipergunakan untuk melindungi anasir-anasir anti Pakatan Rakyat di dalam PAS.

3. Keputusan ini juga sebenarnya menghantar isyarat yang salah kepada rakyat Malaysia yang menaruh harapan yang tinggi kepada PAS untuk membela nasib mereka melalui platform Pakatan Rakyat.

4. Amat menghairankan bila individu yang bermati-matian mempertahankan dasar dan keputusan PAS untuk bekerjasama dalam Pakatan Rakyat dikenakan hukuman yang berat, sedangkan individu yang tindakannya boleh menjejaskan Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor hanya diberi amaran sahaja. Saya rasa hukuman terhadap Hasan Ali ini hanya sekadar wayang untuk "membersihkan" Dato' Hasan Ali dan pada yang sama Khalid Samad terus dimangsakan.

5. Ahli PAS dan para penyokong PAS serta Pakatan Rakyat bukannya bodoh. Jawatan Kuasa Tatatertib ini yang pada awalnya diwujudkan untuk menyiasat kes-kes di Selangor adalah satu kompromi untuk meredakan kemarahan Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat selepas beliau mendesak supaya satu EGM diadakan untuk menyingkirkan pemimpin PAS yang anti Pakatan Rakyat. Kalau Mursyidul Am tidak bersuara, jangan harap akan ada tindakan dikenakan kepada Dato' Hasan Ali. Maka, EGM tidak perlu, tapi sebagai ganti pemimpin yang jelas melanggar semangat setiakawan Pakatan Rakyat perlu dihadapkan ke Jawatan Kuasa Tatatertib. Inilah dia semangat dari keputusan Mesyuarat Khas AJK PAS Pusat pada 28hb. Oktober, 2009.

6. Tapi, entah macam mana atas permainan licik sesetengah pihak tanpa kita semua sedari, Khalid yang sepatutnya dianggap sebagai hero dalam mempertahankan keputusan parti, telah turut diheret sama dan menjadi mangsa dendam kesumat anasir anti Pakatan Rakyat dalam PAS.

7. Saya gagal melihat bagaimana tindakan Hasan Ali sebagai seorang anggota EXCO Kerajaan Negeri yang sentiasa bercanggah dengan Menteri Besar dan EXCO yang lain hingga boleh melemahkan kerajaan yang PAS adalah anggotanya boleh dianggap lebih ringan kesalahannya berbanding dengan tindakan Khalid selaku ahli parti yang mengkritik pemimpin parti tanpa mengikut saluran yang dianggap begitu berat kesalahannya hingga mewajarkan dia digantung selama enam bulan.

8. Apa yang didedahkan Khalid di dalam blognya bukanlah satu maklumat sulit atau rahsia berkaitan dengan strategi parti. Ianya hanya melaporkan perbincangan dalam mesyuarat yang umum tahu apakah kandungannya.

9. Di sini timbul persoalan terhadap kewibawaan Jawatan Kuasa Tatatertib. Saya sendiri lebih dua bulan yang lalu telah membuat satu laporan bertulis kepada Jawatan Kuasa Tatatertib PAS berkaitan dengan satu konspirasi di kalangan beberapa orang ahli-ahli PAS untuk menjatuhkan Pakatan Rakyat. Laporan saya itu malangnya hanya dipendamkan begitu sahaja tanpa sebarang tindakan diambil.

10. Apabila saya merujuk perkara ini kepada pihak yang bertanggungjawab, mereka memberi alasan teknikal kononnya laporan tersebut perlu dihantar melalui Setiausaha Agung PAS sebelum ianya disalurkan kepada Jawatan Kuasa Tatatertib. Wow, nampaknya Setiausaha Agung pula yang menjadi penapis setiap aduan tatatertib !

11. Bagi mengelakkan aduan saya ditolak atas alasan-alasan bodoh sebegini, maka saya telah menghantar semula aduan tersebut kepada Setiausaha Agung PAS lebih kurang tiga minggu yang lalu. Malangnya, sehingga hari ini tiada tindakan diambil dan saya tidak dimaklumkan apa yang terjadi terhadap aduan saya tersebut.

12. Apakah kerana saya mendedahkan tentang aktiviti subversif anti Pakatan Rakyat maka aduan saya tidak dilayan? Hanya pimpinan parti sahaja yang dapat menjawabnya.

Yang benar,

ABDULLAH ABDUL KARIM (alqanuni2000@yahoo.com)
EXCO DEWAN PEMUDA PAS PUSAT/NAIB KETUA DEWAN PEMUDA PAS PAHANG SESI 2009-2011

- dari pinkturtle.


Inilah Dia Rahsia Parti Yang Didedahkan oleh Khalid Samad

Mengikut Bakaq@Penarik Beca, rahsia parti yang didedahkan oleh Khalid Samad sehingga Khalid Samad digantung 6 bulan, boleh di baca di sini

Bandingkan dengan rahsia parti yang didedahkan oleh Hasan Ali di sini .

Mana lagi teruk?

Juga, kalau benar dakwaan Bakaq@Penarik Beca, maka patutlah mereka dapat sewa bilik2 hotel yang mahal2 di Concorde Hotel di bilik2 yang paling mahal seperti yang didedahkan di bawah:(NOTA:Maklumat saya dapat, ada yang tersenarai di atas tidak tinggal di bilik di atas. Antaranya Tok Guru Nik Aziz.)


Saya tidak tahu pimpinan2 di atas ini tahu atau tidak dari mana datang wang untuk menempah bilik-bilik yang mahal2 di Concorde Hotel Shah Alam. Agaknya selepas Khalid Samad mendedahkannya baru mereka tahu.

Perhatikan juga nama seperti Dr Samsuri, Roslan SMS dan Suwardi Yaakob yang bukan pimpinan PAS dalam senarai di atas. Mengapa tidak digunakan wang di atas untuk para perwakilan untuk mengurangkan beban kos perjalanan mereka.

Mustahil PAS Selangor dapat menempah bilik yang begitu mahal di atas kalau tiada sponsorship dari korporat besar seperti Puncak Niaga.

Patutlah mereka mampu sewa bilik yang mahal2 di Concorde Hotel.

Dan disebab inilah Khalid Samad digantung jawatan selama enam bulan. Kerana mendedahkan konspirasi Hasan Ali-PAS Selangor-Puncak Niaga.Ish ish ish.

Tak sangka Tuan Ibrahim pun terlibat dalam konspirasi ini. Dan saya percaya pada Bakar@Haq sebab setakat ini maklumat dia tepat. Beliau yang pertama mendedahkan pertemuan dalam gelap dengan UMNO waktu tiada angin dan tiada ribut.

MASANYA UNTUK EGM DEMI MENYELAMATKAN PERJUANGAN ISLAM DAN PAS

-Tulang Besi


Ulasan GB

Memang kumpulan UG ini binatang! Keras tajuk GB, benar tapi maksud GB dengan panggilan binatang bererti "tidak berakal".

Lagi pun undang-undang di Malaysia, sebut natang@binatang boleh lepas, tapi sebut mampos tak boleh.

Dari kalangan binatang ini, Mustapha Ali merupakan dalang utama. Dia lenyapkan surat-surat aduan disiplin. GB difahamkan beliau giat mengubah Perlembagaan Parti untuk menurunkan darjat Majlis Syura Ulamak yang diberikan kedudukan paling tinggi di dalam Perlembagaan PAS untuk digantikan dengan Jawatankuasa PAS Pusat.

Beliau mengaturkan banyak hal di dalam keputusan penting di dalam parti yang mana Presiden menjadi Pak Turut. Lihat sahaja pda mesyuarat penolakan EGM dan digantikan dengan Seminar Khas, siapa yang bersuara lebih jika bukan Mustapha Ali.

Mengenai isu penajaan kroni UMNO untuk Muktamar PAS adalah sesuatu yang mendukacitakan dan memalukan ahli-ahli PAS.

Selama ini ahli-ahli PAS berpuashati sekalipun terpaksa bergolok bergadai untuk menegakkan perjuangan parti. Sekalipun muktamar dilakukan dengan sederhana. Tetapi muktamar yang lalu, kesucian perjuangan PAS dinodai dengan manusia-manusia keparat di dalam parti yang mencemarkan parti dengan menerima penenajaan pihak musuh. meskipun muktamar dikatakan "gah" yang oleh Timbalan Presiden menyatakan "ia terbaik", namun hakikatnya itulah muktamar paling ternoda dan paling celaka, jika ahli tahu ianya ditaja oleh kroni UMNO!

Jika lah ahli-ahli tahu sebelumnya, tak mungkin mereka hadir di muktamar itu. Penipuan besar dilakukan oleh binatang UG dalam PAS ini.

Patut sangat dilemparkan dengan kasutnya muka mereka itu dan patut sangat merasa jijik melihat tangannya sewaktu bersalaman dengan mereka.

Dari senarai nama yang didedahkan itu, nama Mustapha Ali paling top. Setiausaha Agong yang di pilih ole Presiden yang merosakkan jemaah melalui proklamir Kerajaan Perpaduan.

Kita tidak tahu berapa puluh ribu atau ratus ribu yang diterima untuk penajaan itu, namun ia amat mendukacitakan.

Ahli PAS dari kawasan-kawasan, ada diantaranya terpaksa menangguhkan aktiviti "cari makan" seperti menoreh, berkebun, tidak ke laut dan seumpanya untuk menghadiri muktamar. Ada diantaranya mengikat perut sewaktu mukamar kerana tidak berduit untuk membeli makanan. Tapi mereka bersyukur kerana dapat menunaikan tanggungjawab sebagai ahli yang cintakan perjuangan parti.

Bukan semua orang kaya raya. Bukan semua orang bergaji tetap atau berpencen macam sesetengah YB PAS. (nota: GB masih ingat pada satu ketika, di zaman-zaman muda, GB terpaksa menjual sebuah motosikal buruk yang berharga RM350 untuk dapat turut serta ke Muktamar)

Tetapi disebalik itu, rupa-rupanya ramai pemimpin-pemimpin PAS berdendang di bilik-bilik VIP Hotel Concorde dengan ditaja oleh pihak musuh.


Sedangkan wang itu, jika benar pun ia sumbangan "ikhlas" dari pihak luar boleh digunakan untuk menaja "tambang pergi-balik" perwakilan yang daif dan faqir, bukan untuk kamu bersenang-lenang dibilik berhawa dingin dan ahli-ahli PAS bergelimpangan tidur di masjid-masjid dan surau-surau.

Nak pecat GB, pecat!

Tersebar Juga Gambar Aduka

Aduka Taruna atau nama sebenarnya Khairul Nizam. Foto dari akhbar TheStar. Semasa foto dirakam kemungkinan Aduka tidak perasan.

Semalam, beliau mengaku tidak bersalah terhadap tuduhan menghina dengan niat untuk menyakiti institusi kesultanan Johor dan rakyat antara jam 7.25 sehingga 9.05 pada 22 Jan.

Khairul Nizam dituduh mengikut Seksyen 233(1)(A)Akta Komunikasi dan Multimedia 1998, yang jika didapati bersalah boleh dikenakan hukuman denda tidak lebih RM50,000 atau penjara tidak lebih setahun atau kedua-duanya.

Mahkamah membenarkannya diikat jamin sebanyak RM5,000 dengan seorang penjamin.

Sebelum itu, Timbalan Pendakwa Raya (DPP) Masri Mohd Daud mencadangkan jaminan sebanyak RM10,000.

Bagaimanapun, hakim Zamri Bakar mengurangkannya sebanyak RM5,000 dengan mempertimbangkan rayuan Khairul Nizam yang akan mengadakan majlis persandingan esok (hari ini).

Pengantin yang baru sebulan mendirikan rumah tangga itu diwakili peguam Mohd Razlan Jalaludin.

Ulasan GB

Itu tabiat semula jadi manusia. Tabiat ingin tahu, macamana muka Aduka sebenarnya. Lepas ini ada lagi, ramai yang ingin tahu siapa sebenarnya isteri pilihan Aduka, warga Kelate itu.

Tak apa ler Aduka. Dah famous dan dah jadi public figure ala selebriti.

Selamat Pengantin Baru. Semuga selepas ini Aduka berubah. Perubahan itu perlu untuk kemajuan diri, kemajuan keluarga, kemajuan ugama, bangsa dan tanahair.

Tuhan menyayangimu lantas direncanakan kesilapan untukmu. Ingat, Allah juga merencanakan kesilapan untuk Adam sehingga termakan buah khuldi, kemudian Adam dipilih menjadi khalifah. Semua disuruh sujud kepada Adam selepas itu, semua sujud kecuali iblis!

Begitu juga rencana bagaimana Yusuf selamatkan adiknya Bunyamin.

Dan bagaimana hebat khalifah Umar menentang ajaran Allah sehingga Nabi Mohd hendak dibunuhnya. Apabila Umar berubah, beliau menjadi salah seoramg Khalifah Islam termasyur, dan diantara dijamin syurga oleh Rasulullah s.a.w.

Jadi kepada si pengutukmu, jangan hiraukan mereka. Belum tentu mereka akan ditamatkan dengan baik. Kelak siapa tahu mereka yang akan disuruh untuk "sujud" (dengar cakap) kepadamu.

GB lagi lama dah merasa kena kutuk. Tapi GB senyum sebab GB tahu itu rahsia Allah, tak boleh dibocorkan. Setiap kutukan akan dijilat semula nanti oleh sipengutuknya.

PKR Kesal Dengan Dakwaan Zahrain

Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang, Mansor Othman berkata Parti Keadilan Rakyat (PKR) kesal dengan kenyataan Anggota Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohd Hashim yang mengkritik Ketua Menteri Lim Guan Eng sebagai diktator.

NONE"Kami sedih dan kesal bahawa kenyataan seumpama iu datang dari Zahrain kerana ia bukan cara yang betul untuk menegur pemimpin sendiri dalam Pakatan Rakyat, lebih-lebih lagi Lim merupakan pemimpin senior," kata Mansor yang menggantikan Zahrain sebagai Pengerusi PKR Pulau Pinang tahun lalu.

Beliau mengulas kenyataan Zahrain hari ini yang menyifatkan Lim yang juga Setiausaha Agung DAP sebagai seorang diktator, cauvanis dan berfikiran komunis.

Lim pula enggan mengulas perkara tersebut.

"Oleh kerana saya adalah pihak yang terlibat, saya enggan mengulasnya hari ini sebaliknya saya benarkan Mansor membuat respons," katanya.

NONEKetua Pemuda PAS Pulau Pinang, Mohd Yusni Mat Piah berkata kenyataan itu merupakan pandangan peribadi Zahrain.

"Kita tidak melihatnya sebagai satu masalah dalam Pakatan Rakyat kerana dia (Zahrain) hanya melahirkan apa yang dia fikir," katanya.

Zahrain dipetik sebagai berkata bahawa Pakatan tidak akan berkrompomi dengan pemimpin dari Melaka itu kerana Lim telah gagal memenuhi janji pilihan rayanya.

Beliau berkata Lim tidak suka dikritik dan melabel mereka yang mengkritiknya sebagai ejen Barisan Nasional.

Ini bukan pertama kali Zahrain mengkritik Lim. Pada April tahun lalu, Zahrain turut menyalahkan Lim berhubung pelantikan Timbalan Ketua Menteri 1 dan peletakan jawatan Mohammad Fairus Khairuddin sebagai Anggota Dewan Undangan Negeri Penanti. -BernamaKhalid Berjaya Buktikan Hassan Ali Bersalah

Khalid: Jawatan tak penting.

Ahli parlimen Shah Alam, Khalid Samad belum membuat keputusan sama ada akan merayu terhadap keputusan Jawatan Kuasa Disiplin PAS yang mengantung jawatannya dalam parti selama 6 bulan.

Antara jawatan itu, termasuk YDP kawasan Shah Alam dan ahli Lujnah Politik PAS Pusat.

Khalid yang menulis di blognya berkata dia sememangnya tidak pernah mementingkan jawatan.

“Ada atau tidak, sama sahaja bagi saya. Yang penting, perjuangan perlu diteruskan. Kalau bukan sebagai seorang 'Jeneral', maka sebagai seorang askar biasa. Kalau Khalid Al-Walid suatu ketika dahulu pun sanggup, mengapa tidak Khalid Samad?” katanya.

Khalid berkata dia menerima penggantungan itu dengan hati terbuka.

Katanya lagi, ramai yang tidak menyedari pada hakikatnya matlamatnya bagi mendedahkan kepincangan Pesuruhjaya PAS Selangor, Datuk Hassan Ali telah tercapai.

“Tindakan Dato PJ (Pesuruhjaya PAS) selama ini yang saya tentang secara terbuka telah diisytihar salah dan beliau telah diberi amaran keras serta seterusnya dilarang mengeluarkan kenyataan yang bercanggah dan menjejas PR Selangor. Beliau tidak boleh lagi memberikan gambaran bahawa tindakan beliau direstui oleh pemimpin tertinggi,” katanya.


Khalid juga berikrar dasar perkukuhkan Pakatan Rakyat akan dipertahankan selagi mana PAS bersama gabungan itu.

Beliau juga mengingatkan bahawa pilihan raya umum ke-13 semakin hampir dan menyeru semua supaya bersatu mengasak Umno sehingga mereka tersungkur. -malaysiakini


Keputusan JK Displin

Jawatan Kuasa Disiplin PAS telah mengambil keputusan untuk mengantung jawatan-jawatan dalam parti yang sedang saya sandang selama 6 bulan. Jawatan berkenaan adalah sebagai YDP kawasan Shah Alam dan sebagai ahli Lujnah Politik PAS Pusat. Sebenarnya, saya sememangnya tidak pernah mementingkan jawatan. Ada atau tidak, sama sahaja bagi saya. Yang penting, perjuangan perlu diteruskan. Kalau bukan sebagai seorang 'Jeneral', maka sebagai seorang askar biasa. Kalau Khalid Al-Walid suatu ketika dahulu pun sanggup, mengapa tidak Khalid Samad?

Ada juga yang bertanya tidakkah saya merasa kecewa? Mengapa pula saya perlu merasa kecewa? Keputusan sudah dibuat dan insyaAllah saya terima dengan hati terbuka. Ramai yang tidak sedar, tetapi pada hakikatnya matlamat minima saya telah pun tercapai. Tindakan Dato PJ selama ini yang saya tentang secara terbuka telah diisytihar SALAH dan beliau telah diberi amaran keras serta seterusnya dilarang mengeluarkan kenyataan yang bercanggah dan menjejas PR Selangor. Beliau tidak boleh lagi memberikan gambaran bahawa tindakan beliau direstui oleh pemimpin tertinggi. Ahli BPPNS harap ambil perhatian tentang perkara ini.

Ya betul, jawatan saya digantung tetapi itu tidak sepenting mendapat kata dua berhubung sikap dan tindakan Dato PJ selama ini. Jawatan digantung 6 bulan. Dasar perkukuhkan PR akan dipertahankan selagi mana PAS bersama PR.

Harap semua faham, saya dikenakan tindakan kerana cara saya menegur Dato PJ dianggap memudaratkan PAS. Mungkin betul, mungkin tidak. Namun saya telah lama berusaha sebelum itu, secara dalaman, secara surat kepada pihak atasan tetapi semuanya tidak berhasil. Budaya wala' terlalu menebal. Menghampiri ketaatan membuta tuli. Akhirnya saya tiada pilihan kecuali berhadapan perbalahan secara terbuka. Memang mengikut budaya Malaysia, apabila melawan 'tauke' kuli yang akan kena. Ikut macam mana pun pasti akan kena. Tetapi kali ini 'tauke' pun kena juga. Walaupun hanya sedikit tetapi pada saya sudah mencukupi. Kalau terus dengan cara lamanya, saya tidak akan menyanggahnya lagi. Saya sendiri yang akan buat Laporan kepada JK Disiplin. Seperti yang dibuatnya terhadap saya dalam kes ini. Itu caranya dan kita lihat pula sejauhmana kesungguhan amaran yang diberi.

Apabila menentukan sesuatu tindakan, saya telah diajar melakukan 'risk analisis' terlebih dahulu. Risikonya diketahui dan saya mengambil risiko tersebut kerana ada peluang yang baik untuk mencapai hasil. Seperti yang dijangka saya diadu kepada JK disiplin. Saya tidak mengadunya kepada JK Disiplin, pihak lain yang berbuat demikian. Risiko diambil dengan penuh sedar. Kesan datang melanda kita terima kerana memang telah dijangka. Namun hasilnya turut diraih.

PAS sememangnya mementingkan disiplin ahli, ketaatan kepada pemimpin, thiqah dan wala'. Saya tahu semua itu, tetapi semua telah saya usahakan. Bukan semakin baik, semakin parah. Akhirnya saya tiada pilihan kecuali melakukan apa yang pasti sukar diterima parti. Walaupun berasas tetapi akan dilihat melanggar disiplin. Ketua pemanah meninggalkan Bukit Uhud. Yang membantah dan menghalang dianggap melanggar disiplin jemaah kerana membantah dengan cara yang kasar.

Ada pula yang bertanya, adakah saya akan merayu? Saya masih belum lagi memutuskannya. Mungkin tidak. Seperti Saidatina Aisyah dalam kisah fitnah terhadapnya. Memadai dengan saya meyakini bahawa saya bertindak demi PAS dan PR. Lagipun, seperti yang telah saya nyatakan, jawatan itu tidak penting. Hendak merayu buat apa? PRU 13 semakin hampir. Bersama kita terus asak UMNO sehingga mereka tersungkur. Itu prioriti kita yang perlu dilakukan tanpa adanya kenyataan-kenyataan yang akhirnya akan menyulitkan diri kita sendiri.

WaLlahu 'Alam
KHALID SAMAD


Ulasan GB

Tahniah YB Khalid.

Sikap Khalid Al-Walid dijadikan contoh. Memang relevan. Jawatan tidak penting bagi seorang pejuang tulen.

Tak macam pengerusi J/K Disiplin itu sendiri, baru dapat jawatan dah jadi "kaduk naik junjung", kata seorang pimpinan PAS. Dah mula tunjuk kuasa dan buat kenyataan-kenyataan macam PAS dia seorang yang punya.

Walaupun keputusan jelas tidak adil, namun sekurang-kurangnya Khalid berjaya dedahkan kesalahan Hassan Ali.

Bala akan menimpa PAS tak lama lagi akibat daripada tindakan yang zalim dan tidak adil di dalam jemaah. Allah pasti akan membersihkan jemaahNya. Allah pasti sayang kepada mereka yang berjuang menegakkan kebenaran dan keadilan. Allah telah mewajibkan diriNya membantu para pembantu agamaNya.

Tetapi apabila bala menimpa, ia merata. Ia tidak hanya ditimpakan kepada pesalah. Itu sebab perjuangan mesti diteruskan, terutama membersihkan parti dari mereka yang oleh Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Nik Aziz sifatkan "pemimpin bermasalah dalam parti".Selcat: Bekas Adun, Exco Diminta Tampil Beri Penjelasan

Bekas Ahli Dewan Undangan Negeri mahupun Exco diminta tampil untuk menerangkan butiran perbelanjaan peruntukan untuk rakyat sepanjang tempoh mereka berkhidmat untuk membersihkan nama mereka.

Pengerusi Jawatankuasa Pilihan Khas, Mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan (Selcat), Teng Chang Khim berkata ini berikutan terdapat banyak keraguan terhadap peruntukan yang diluluskan dalam tempoh yang singkat.

"Bagaimana wang itu dibelanjakan, kita perlu panggil Adun dan mereka perlu tampil untuk membersihkan nama mereka kerana ada tanggapan negatif terhadap mereka. Kita beri peluang untuk mereka bersihkan nama."

Beliau berkata kebanyakan transaksi pengeluaran peruntukan yang diluluskan dibuat selepas pembubaran DUN dan ia tidak sewajarnya berlaku..

Pada sidang Selcat hari ini, beliau meminta Pegawai Daerah Petaling, Datuk Zulkepli Ahmad memberi penjelasan mengenai peruntukan yang dikeluarkan oleh 14 DUN dibawahnya sama ada digunakan untuk kempen pilihan raya atau pun untuk program rakyat.

Beliau turut mempersoalkan kesahihan aktiviti atau pun program yang dijalankan oleh ADUN berkenaan ekoran terdapat tiga program dijalankan dalam masa satu hari dengan setiap program memperuntukkan belanja RM10,000.

"Dalam tempoh yang begitu singkat, pihak pemantau tidak dapat mengesahkan sama ada aktiviti yang dicatatkan di dalam borang itu benar-benar dijalankan atau tidak. Bagi saya ini adalah perkara yang serius."

Beliau berkata terdapat keraguan apabila peruntukan bernilai 602 ribu ringgit untuk 59 program di bawah DUN Bukit Gasing diluluskan antara Januari hingga Mac 2008.

Dalam pada itu, beliau menegur pegawai awam perlu meletakkan teras kepercayaan kepada sistem yang diwujudkan dan bukannya meletakkan kepercayaan kepada individu semata-mata untuk menjaga hubungan baik apabila meluluskan sesuatu peruntukan. -TVS


Beri wang ihsan melalui JPP ceroboh demokrasi

Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri Desa dan Bioteknologi, Che Abdullah Mat Nawi menyifatkan pemberian wang ihsan kepada negeri Kelantan melalui Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP) sebagai pencerobohan demokrasi terhadap Kerajaan Negeri.

Katanya, perkara itu tidak sepatutnya berlaku di negara yang mengamalkan sistem berperlembagaan apabila JPP yang ditubuhkan secara tidak berdemokrasi sebagai kerajaan yang haram tiba-tiba layak untuk menerima duit rasmi melalui perjanjian antara Petronas dengan Kerajaan Negeri.

“Menjadi satu pencerobohan apabila ada pihak lain yang ditubuhkan tidak mengikut sistem demokrasi tampil menerima wang tersebut dan menafikan hak Kerajaan Negeri yang sah dan dipilih oleh rakyat sendiri.

“Ini kerana wang tersebut adalah milik Kerajaan Negeri yang telah termaktub dalam perjanjian dengan Petronas yang sepatutnya membayar royalti secara terus kepada Kerajaan Negeri,” katanya kepada Sinar Harian.

Che Abdullah berkata, oleh kerana royalti merupakan sebahagian daripada perjanjian Kerajaan Negeri dengan Petronas, maka menjadi tanggungjawab Petronas untuk bayar royalti secara terus bukannya melalui pihak lain yang tiada kena mengena dengan Kerajaan Negeri hanya kerana alasan Kerajaan Negeri tidak bijak menguruskan kewangan.

Katanya, alasan berkenaan tidak timbul kerana perkara asas yang paling utama adalah hak sesebuah negeri itu untuk menerima hasil daripada perjanjian yang dibuat bukan soal pengurusan atau kelayakan.

“Kalau nak pertikai soal bijak atau tidak, sudah ada contoh yang berlaku di Terengganu apabila stadium yang bernilai lebih RM300 juta runtuh secara tiba-tiba, ditambah pula stesen bas dan masjid yang juga runtuh serta hospital yang tidak dapat digunakan selepas dibina oleh Kerajaan Persekutuan.

“Secara logiknya, kejadian tersebut menunjukkan berlakunya salah guna kuasa ataupun tidak menguruskan kewangan dengan baik. Jadi di mana bijaknya Kerajaan Persekutuan,” katanya.

Dalam pada itu, Che Abdullah yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Wakaf Bharu turut menyelar tindakan beberapa pemimpin UMNO yang merupakan rakyat Kelantan bertindak menyokong Kerajaan Persekutuan memberi wang ihsan kepada negeri ini sedangkan mereka sendiri tahu apa hak rakyat Kelantan.

“Sebagai rakyat Kelantan yang menjadi pimpinan negara, mereka sepatutnya bercakap dengan lebih bermaruah mempertahankan hak rakyat negeri ini, namun apa yang berlaku adalah sebaliknya.

“Demi kepentingan politik dan jawatan dipegang, mereka sanggup mengetepikan kebenaran dan menafikan hak rakyat. Orang seperti ini patut ditolak dan tidak layak menjadi wakil rakyat,” katanya.

Katanya, apa yang dapat dilihat sekarang, Kerajaan Persekutuan ibarat pencuri yang tertangkap kemudiannya datang untuk berbincang bagaimana menggunakan barang curian itu dengan pemiliknya. -SH

Edyesdotcom Berhenti Berblog, PAS Dicabar Ambil Tindakan Keatas Ahli Yang Tentang Keputusan J/K Disiplin

Saya Berhenti Blogging Berkuat Kuasa SERTA MERTA !!
Oleh edyesdotcom

Dengan keputusan jawatankuasa displin PAS yang sangat mengecewakan, dengan keputusan jawatankuasa PAS yang terarah kepada pembentukkan Kerajaan Perpaduan, Saya mengambil satu langkah yang amat drastik demi untuk tidak membuang lebih banyak masa!

Sebagai tanda PROTES terhadap keputusan jawatankuasa displin PAS yang diumumkan sebentar tadi, saya edyes, webmaster edyesdotcom akan berhenti berblog!

Untuk apa saya mempertaruhkan risiko kehilangan pekerjaan, risiko ditangkap dan disumbat ke dalam lokap, serta pelbagai lagi risiko, jika akhirnya satu keputusan yang ter-amat tidak-masuk-akal diterbitkan dari serumpun cendiakawan yang berjuang atas nama Allah.

Sehingga satu waktu yang difikirkan sesuai untuk saya kembali, blog edyesdotcom akan diubah menjadi satu blog directory untuk tatapan pengunjung.

Inilah saat paling upset bagi saya sejak memainkan peranan kecil dalam politik tanah air, dan teramat malang sekali kerna ia hadir dari sebuah parti perjuangan Islam PAS!

Saya akhiri blogging saya dengan sebuah pantun;

Paku dulang paku serpih,
Paku berkarat yang keparat juga yang lebih!!
FAKAP FOR ALL !!!

Assalamualaikum...


Tak Boleh, Kita Kena Wala'
Ustadz Zorkharnain Abidin
Exco Dewan Ulama PAS Pusat


Ungkapan biasa kepada seseorang yang mempersoalkan keputusan atau tindakan pimpinan organisasi Islam.

Tidak wala’ bermaksud tidak patuh, tidak taat, tidak dengar, tidak akur dengan keputusan dan tindakan pimpinan.

Kalau wala’ itu maknanya dengar, akur, patuh dan taat secara melulu, itu sama sahaja dengan akur dan taat sekumpulan anak itik kepada ibunya. Ibunya terjun sungai, mereka ikut terjun sungai. Ibunya melintas jalan, dia turut melintas jalan.

Ingat, wala’ juga bermaksud nasihat.

Bukankah Rasulullah pernah bersabda bahawa agama itu adalah nasihat. Apabila para sahabat bertanya, “Untuk siapakah nasihat itu?” Rasulullah menjelaskan, “Untuk Allah, rasul-Nya, imam-imam (pemimpin-pemimpin) orang Islam dan orang-orang Islam semua sekali”.Diam! Jangan cakap apa-apa
Oleh misaimerah

Kadang-kadang benda yang kita lawan, kita benci jadi kawan dan jadi sahabat. Ini kerja Tuhan sapa tak boleh teka. Tuhan saja yang tahu. Kedua-dua pemimpin Pas Selangor dilarang keluar kenyataan setelah dijatuh hukum. Itu kata JK Disiplin Pas Pusat. Sekarang ni kita dah pandai nak kunci-kunci mulut orang, dah pandai nak guna akta rahsia rasmi, akta yang kita lawan sampai punggung berasap, bila boleh jejaskan periuk nasi kita.

Jangan cakap apa-apa, jangan komen apa-apa. Bolehka kita kata macam tu bila kita dihukum? Sekarang ni silap sikit nak saman, nak report polis apa punya dayus jadi pemimpin tak berani dengar komen orang.Nak dengar yang baik -baik saja,puji sampai terpejam biji mata.

Ekoran hukuman itu, kedua-duanya dilarang mengeluarkan sebarang kenyataan yang boleh menjejaskan PAS dan Pakatan Rakyat.-Harakahdaily


Ulasan GB

PAS hari ini dicabar mengambil tindakan ke atas majoriti ahli-ahli PAS termasuk blogger-blogger yang membantah keputusan Jawatankuasa Disiplin parti Khalid Samad semalam.

Jawatankuasa disiplin PAS semalam telah memutuskan Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad digantung enam bulan dari jawatan dalam Parti manakala Pesuruhjaya PAS Selangor Datuk Dr Hasan Ali hanya diberi amaran bertulis berkuat kuasa serta merta.

Kedua dua mereka didapati bersalah di bawah fasal 75 Perlembagaan PAS.

Malah Khalid digantung daripada menjadi Yang Dipertua Shah Alam dan Ahli Lajnah Politik PAS Pusat.

Keputusan yang dilihat sebagai mengejutkan sekaligus menimbulkan riaksi tidak senang di kalangan para ahli PAS terhadap apa yang disifatkan sebagai keputusan berat sebelah itu meletakkan Jawatankuasa Disiplin "di kandang orang salah" untuk menjawab pelbagai persoalan yang timbul.

Pertama, apakah keputusan yang dibuat oleh Jawatankuasa Disiplin PAS itu boleh berkuatkuasa sedangkan keududukan dan perlantikan jawatankuasa itu sendiri dipersoalkan kesahihannya.

GB pernah mempersoalkan kesahihan kedudukan jawatankuasa disiplin ini dimana pembentukan ini tidak memenuhi tuntutan Perlembagaan parti. Baca SINI.

Kedua, "Kedua-duanya didapati bersalah di bawah fasal 75 Perlembagaan PAS Pusat," katanya," umum Ketua Jawatankuasa Disiplin parti, Tuan Ibrahim Tuan Man. - harakahdaily

Tetapi pasal yang sama, menyatakan bahawa

(3) Jawatankuasa Tatatertib itu hendaklah terdiri dari :
(a) Seorang Pengerusi
(b) Seorang Setiausaha, dan
(c) Tiga orang ahli Jawatankuasa


Tetapi yang diketahui, Jawatankuasa yang ada cuma tiga orang.

"Turut hadir Tuan Ibrahim Tuan Man, Datuk Wan Abdul Muttalib Embong dan Mohd Baqi Osman." -harakahdaily

Ketiga, fasal 75 (4) Perlembagaan menyatakan

‘MAJLIS SYURA ‘ULAMAK’, menurut kuasa yang diperuntukan kepadanya dalam Fasal 7(3)(c) Perlembagaan ini adalah diberi kuasa melantik semua ahli-ahli Jawatankuasa Tatatertib dari masa ke semasa.

Fasal 7(3)(c) pula menyatakan antara lain peranan Majlis Syura Ulamak ialah

(c) Memelihara, menjaga dan mengawal tatatertib PAS dan melantik Ahli-ahli Jawatankuasa tataertib PAS seperti yang diperuntukkan dalam Fasal 75 Perlembagaan ini.

Keempat, dinyatakan bahawa "kedua-duanya boleh membuat rayuan kepada ahli jawatankuasa kerja PAS Pusat dalam masa 30 hari bermula hari ini." namun ianya bertentangan dengan Perlembagaan kerana jelas fasal 75 (5) menyatakan bahawa "rayuan hendaklah dikemukakan kepada Majlis Syura Ulama, bukan Jawatankuasa PAS Pusat.

"(6) ‘Majlis Syura ‘Ulamak’ dengan apa-apa jua cara yang difikirkan munasabah hendaklah menimbang dan memutuskan rayuan mana-mana PAS yang telah dikenakan tindakan tatatertib dan tidak berpuashati dengan keputusan yang dibuat oleh Jawatankuasa Kerja PAS Pusat terhadap rayuannya mengikut Fasal (13)(3)(d) dengan syarat ahli tersebut hendaklah mengemukakan rayuannya kepada ‘Majlis Syura ‘Ulamak’ melalui Setiausahanya tidak lewat dari empat puluh hari daripada tarikh keputusannya yang dibuat oleh Jawatankuasa Kerja PAS Pusat itu, Keputusan ‘Majlis Syura ‘Ulamak’ terhadap rayuannya itu adalah muktamad."

Kelima, Perlembagaan pindaan tahun berapa yang digunakan oleh PAS di dalam perlantikan Jawatankuasa Disiplin parti?

Sekalipun terdapat cadangan meminda perlembagaan, dan deraf perlembagaan telah mengubah isi kandangan Perlembagaan PAS pindaan 2001, yang telah cuba menurunkan kuasa Majlis Syura Ulamak dan meletakkan Jawatankuasa PAS Pusat sebagai badan tertinggi di dalam parti, namun selagi pindaan itu tidak dibahaskan oleh Muktamar dan belum diluluskan oleh ROS, ianya tidak boleh dikuatkuasakan.

FASAL 77. Meminda Perlembagaan PAS

(1) Adapun Perlembagaan PAS ini atau sebarang bahagian daripadanya bolehlah dipinda atau dibatalkan atau ditambahkan dengan ketetapan yang dipersetujukan oleh dua pertiga suara yang hadir dalam Muktamar Tahunan PAS.
(2) Suatu ketetapan yang mengandungi sebarang syor atau cadangan hendaklah meminda atau membatalkan atau mengubahkan atau menambahkan kepada Perlembagaan ini hendklah dihantar kepada Setiausaha Agung sebagaimana yang disyaratkan di dalam Peraturan Muktamar PAS.
(3) Sebarang pindaan, perubahan dan sebarang perkara yang berkait dengan Perlembagaan ini hendaklah dikemukakan kepada Pendaftar Pertubuhan dalam masa enam puluh hari dari tarikh ia diluluskan oleh Muktamar Tahunan PAS, dan tidak boleh dijalankan melainkan sesudah mendapat pengakuan daripada Pejabat Pendaftar Pertubuhan.Pro M UM desak NC adakan pilihan raya semula

Kumpulan Pro Mahasiswa Universiti Malaya (Pro M UM) mendesak supaya diadakan semula pilihan raya kampus (PRK) melalui kaedah biasa, ekoran kegagalan sistem e-undi itu beroperasi dengan baik hari ini.

Pengerusi Pro M UM Mohd Shafie Hashim berkata, keputusan pilihan raya yang diumumkan sejak 7 petang tadi di kampus tersebut yang menyaksikan kemenangan berpihak kepada Pro Aspirasi bukanlah sesuatu yang mutlak.

"Kami bantahan ke atas keputusan itu. Selepas diumumkan keputusan itu pada jam 7 petang tadi, ada ruang untuk buat bantahan. Keputusan rasmi akan berhubung bantahan itu akan diketahui pada jam 11 pagi esok," kata beliau ketika dihubungi erapakatan.com di sini, sekitar jam 1:30 pagi ini.

Ketika tempoh bantahan itu dibuka, tambah beliau, kumpulan mahasiswa itu tidak menumpukan hal keputusan PRK itu, sebaliknya ia masih tertakluk ke atas isu pelaksanaan sistem e-undi yang gagal beroperasi dengan baik sejak petang tadi.

"Dalam bantahan tadi kami tak tumpukan sangat kepada keputusan yang memihak kepada Pro Aspirasi. Kami masih membantah e-undi yang banyak meragukan sepanjang tempoh pembuangan undi sepanjang hari ini.

Berkumpul di depan pejabat Naib Canselor

"Selepas keputusan diumumkan jam 7 petang tadi, kami buat bantahan, berkumpul ramai-ramai di depan pejabat NC. Sebab, beliau mendakwa bahawa sistem e-undi ini akan berjalan dengan baik.

"Tapi, apa yang berlaku tadi ialah 'server down' di beberapa tempat. Dan ada beberapa orang mahasiswa yang terkeliru ketika buang undi tadi," kata Mohd Shafie lagi.

Selain itu, tambah beliau, peratusan mahasiswa yang turun membuang undi hari ini amat mendukacitakan.

"Jadi kami ubah pendekatan bantahan kepada meminta penjelasan Naib Canselor tentang kejadian 'server down' sejak tadi. Kalau boleh, kita desak NC supaya diadakan pilihan raya semula seperti kaedah biasa.

"Kaedah e-undi memang membawa masalah dan keraguan seperti yang berlaku sejak petang tadi," kata Mohd Shafie. -erapakatan


Keputusan p'raya kampus UM digantung
- Malaysiakini

Selepas rundingan lebih empat jam hari ini, Universiti Malaya mengambil keputusan untuk menggantung sementara keputusan pilihan raya kampusnya yang diumumkan semalam.

Menurut bekas presiden Majlis Perwakilan Mahasiswa Universiti Malaya (MPMUM) Mohd Ridzuan Mohammad, keputusan itu dipersetujui bersama oleh naib canselor, Ghauth Jasmon dan kumpulan pro-Mahasiswa (pro-M).

Ghauth juga bersetuju membenarkan kumpulan pro-M untuk melantik perunding bagi menguji sistem e-undi yang didakwa mereka dimanipulasikan.

Sekiranya dakwaan berkenaan berasas, Ghauth bersetuju pilihan raya kampus diadakan semula.

Ghauth juga berjanji akan menyiasat dakwaan yang timbalan naib canselor, Azarae Idris menyalah-gunakan kedudukannya dan terbabit memanipulasikan pilihan raya itu.

Selepas pengumuman butiran perbincangan itu, kumpulan pro-M berarak ke Dewan Tunku canselor untuk meraikan keputusan berkenaan.

Mereka juga menghempas sebuah komputer sebagai melambangkan bantahan terhadap pengundian e-undi dan membawa komputer itu berarak di seluruh kampus.

Pada masa yang sama, mahasiswa berkenaan turut membakar akhbar Kosmo yang didakwa membuat laporan tidak tepat berhubung jumlah kerusi yang dimenangi mereka.
Sebelum ini, lebih 200 pelajar dari kumpulan pro-M yang tewas semalam mengugut akan mengadakan demonstrasi jalanan jika tuntutan mereka tidak dipenuhi.

Antara tuntutan awal mereka ialah supaya pilihan raya kampus diadakan semula dan pembatalan pengundian secara berkomputer atau e-undi.

Suasana tegang menyelubungi kampus UM sejak malam semalam dan pagi tadi apabila ratusan mahasiswanya berarak dari Dewan Tunku Canselor ke pejabat Canselori.

Mereka berang selepas tewas tipis pada pilihan raya kampus yang diadakan semalam dan mendakwa berlakunya penyelewengan.

Mahasiswa berkenaan memakai lilit kepala putih dengan tertera perkataan 'bantah' dalam tulisan merah.

Mereka berjaya menyerbu serta mengepung pejabat Canselori dan memaksa perjumpaan dengan Ghauth.

Pada awalnya, ketegangan memuncak apabila pelajar mahukan dialog terbuka tetapi ditolak oleh naib canselor.

Sebaliknya, Ghauth mencadangkan perjumpaan tertutup dengan sepuluh wakil yang dipilih oleh pelajar berkenaan.

Cadangan itu dipersetujui dan rundingan diadakan sebelum ia ditangguhkan pada jam 1 petang tadi untuk solat Jumaat dan disambung semula selepas itu.

Turut berada di lokasi adalah kumpulan mahasiswa dari kumpulan pro-Aspirasi (pro-A) yang berjaya menguasai Universiti Malaya dengan menyapu 21 kerusi berbanding 17 yang dimenangi oleh pro-M.

Tiga lagi kerusi dimenangi oleh calon bebas. Dua daripada calon itu kemudiannya menyatakan sokongan kepada kumpulan Aspirasi.


Beranikah Najib Pecat Ku Li?

Laporan malaysiakini menyebut Umno masih meneliti kandungan ucapan seorang pemimpin veterannya Tengku Razaleigh Hamzah yang menyertai perhimpunan menuntut royalti minyak Kelantan di Kota Bharu semalam.

Katanya, beliau masih belum menerima kandungan ucapan tersebut bagi menentukan tindakan sepatutnya ke atas ahli parlimen Gua Musang itu.
.
"Kita sedang meneliti, belum dapat apa yang diperkatakan oleh Tengku Razaleigh jadi bagi tempoh masa kepada kita untuk dapatkan laporan apa yang diucapkannya," katanya selepas mempengerusikan mesyuarat majlis tertinggi parti itu di Kuala Lumpur hari ini.

Jelasnya lagi, kandungan ucapan Tengku Razaleigh itu juga akan dibincangkan lanjut oleh parti.

"Pendirian kita, mesti patuh kepada disiplin parti. Tetapi macam mana pun kita akan bincang perkara ini," tambahnya lagi.

Beliau yang juga presiden BN menjelaskan, keputusan untuk memberi wang ehsan kepada rakyat Kelantan dibuat berdasarkan tanggungjawabnya sebagai kerajaan.

"Apa yang berhubung dengan rakyat kelantan, kita akan bagi. Kita tak lari daripada tanggungjawab kita. Tapi kita mesti buat apa-apa berdasarkan perlembagaan," katanya.

Ulasan GB

YBM Tengku Razaleigh Hamzah adalah pengasas Petronas. Beliau telah menyatakan adalah menjadi kewajipan Petronas membayar royalti sebanyak 5% kepada kerajaan Kelantan.

Ucapan beliau telah dilakukan dihadapan rakyat Kelantan yang berpuluh ribu ramainya menyertai Majlis Solat Hajat di Kota Bahru malam kelmarin.

Dan kini Najib menyatakan Umno masih meneliti kandungan ucapan Tg. Razaleigh. Apa lagi, cuba ler hadapkan Ku Li ke Lembaga Disiplin UMNO. Ada berani?


Enjin Jet : Laporan PAC Banyak Kesangsian

Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) hanya menimbulkan lebih banyak kesangsian apabila mendakwa tidak ada pihak atasan Tentera Udara Diraja Malayia (TUDM) yang terbabit dalam kecurian dua enjin jet pejuang dua tahun lalu.

Pengerusi PAC Datuk Seri Azmi Khalid berkata pihaknya mencapai rumusan itu kerana tidak ada rekod TUDM digunakan untuk membawa keluar dua enjin berkenaan.

Ahli Parlimen Indera Mahkota, Azan Ismail mempersoalkan hasil siasatan itu dan menyifatkan laporan itu sebagai longgar dan perlu diperjelaskan dengan lebih teliti.

"Buat masa nie yang mengatakan tidak ada pihak atasan terlibat ini adalah satu persoalan yang besar. Adakah ia dicuri ? Kalau dicuri, soal keselamatan mereka kita pertikaikan. Tapi kalu kata dikeluarkan, bukan dicuri, bagaimana benda sebesar ini memerlukan kelulusan dari penjawat bawahan saja," kata Azan.

"PAC telah memberikan kita gambaran bahawa kaedah pengurusan pengendalian aset- aset kerajaan yang menuntut tahap keselamatan yang tinggi tidak diuruskan dengan baik setakat ini," tambahnya lagi.

Azan berkata orang awam tidak akan menerima penjelasan bahawa dua enjin jet pejuang boleh dibawa keluar dari negara ini, tanpa keperluan dokumen dan prosedur ketat.

"Benda tu perlu diangkat keluar dan melalui satu prosedur yang ketat. Ia perlukan semakan ketua komanden DEPO dan banyak lagi prosedurnya. Tapi hilang juga,"katanya.

"Mungkin benda itu dirancang dengan melibatkan individu yang mempunyai tanggungjawab yang ketat," hujahnya lagi.

Azan berkata hasil siasatan PAC perlu diperinci dan dibahas di Parlimen dan tidak boleh diterima secara bulat.

"Bila PAC kata tidak ada orang atasan yang terlibat, kita masih tidak boleh buat apa- apa tindakan sebab PAC hanya keluarkan kenyataan itu selepas bermesyuarat sesama mereka dan saya yakin perkara ini akan dibentangkan diparlimen bulan 3 ini," katanya.

"Saya akan mula mengkaji isi kandungan laporan itu dari semua sudut, prosedur, pengauditan, siasatan pengurusan kita akan tengok," katanya.

Sidang Parlimen dijangka kembali bersidang Mac ini. -TVSLaporan Polis Mengenai YBK : Kerajaan Selangor Tidak Gusar

Kerajaan negeri Selangor tidak gusar dengan tindakan Yayasan Basmi Kemiskinan (YBK) membuat laporan polis kononnya Menteri Besar Selangor memburukkan kepimpinan badan itu.

Adun Seri Setia, Nik Nazmi Nik Ahmad berkata tindakan pengerusi YBK, Datuk Zainal Abidin Sakom membuat laporan polis itu, jelas tidak mengambilkira keperluan YBK bertindak telus dalam urusannya.

Zainal, bekas ADUN UMNO untuk Batang Kali, membuat laporan di Ibupejabat Polis Shah Alam pagi tadi.

Beliau diiringi oleh beberapa pegawai YBK dan beberapa pihak lain yang membawa sepanduk mencaci Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Khalid menegur YBK kerana gagal bersifat terbuka dalam keperluan memberikan hak kerajaan negeri bersuara dalam urusan badan itu.

Hak itu penting kerana kerajaan negeri adalah antara penyumbang terbesar hartanah YBK.

Antara lain, YBK telah diberikan tanah 1'300 ekar di Serendah namun badan itu gagal memanafaatnya untuk faedah rakyat miskin di Selangor.

Selepas membuat laporan polis ini, Zainal mengakui YBK hanya memberikan butiran perbelanjaannya kepada awam menerusi laman webnya.

"Misalnya disebutkan masalah ketelusan dalam pentadbiran sedangkan yayasan sudah 20 tahun melaksanakan tugas ini dalam laman web ada kita bentangkan," ujar Zainal.

Nik Nazmi yang juga setiausaha politik kepada menteri besar berkata kerajaan negeri bertanggungjawab menekan YBK bersikap telus dalam urustadbirnya.

"Apa yang kita dedahkan dikerajaan Selangor setakat ini adalah fakta- fakta yang ada dengan kita, jadi samaada dia nak buat laporan polis ke apa ke itu hak dia. Kita kena dedahkan kebenaran. Sebab orang kena tahu tentang apa kebenaran disebalik YBK," ujar Nik Nazmi.

Nik Nazmi berkata kerajaan negeri akan melakukan apa yang perlu untuk memastikan YBK bertindak secara telus dalam pengurusan demi membela kepentingan rakyat miskin Selangor.

"Kita sekarang, yang kita nak ceritakan adalah pengurusan YBK, jadi kita fikir kerajaan negeri Selangor yang sudah banyak memberi tanah dan sebagainya, kita ada hak untuk mengetahui pengurusan YBK, jadi samaada dia hantar atau tidak itu perkara lain," ujarnya lagi.

Beliau berkata keperluan untuk menteri besar memimpin badan itu bukan atas kepentingan parti.

"Yang kita mintak dari awal YBK, untuk menteri besar ambil alih selaku menteri besar bermakna menteri besar itu dari parti mana pun, mereka tetap mendapat tempat, itu sahaja yang kita pinta," katanya lagi.

"Kita sudah dari awal kita, kata kita boleh bantu mereka sekiranya mreka dapat bekerjsama, mereka sudah bersetuju diperingkat awal jadi kita pun memang tidak ada masalah kita memang nak bantu, kalau kita tak nak bantu tidak ada usaha pun kita berbincang dengan YBK, kita bincang dari awal mereka setuju untuk menteri besar menjadi pengerusi kepada YBK pada peringkat awal tapi kemudian mereka tidak bersetuju,"katanya lagi. -TVSUlasan GB

Sungguh memalukan bila Zainal Abidin Sakom mengganakan kanak-kanak untuk berdemo.

Sekiranyalah yang berdemo itu Pakatan Rakyat menggunakan kanak-kanak sedemikian, sudah pasti heboh 1 Malaysia oleh media-media pencacai UMNO