9 Apr 2011

Nazri Masih Terkepit Di Celah Ketiak Datuk T

Suruhanjaya Diraja mahu diperalatkan lagi?

Ketika anggota keluarga dan seluruh negara berkabung di atas kematian Penolong Pengarah Kastam Ahmad Sarbani Mohamed di bangunan pejabat SPRM, Jemaah Menteri mahu menubuhkan sebuah Suruhanjaya Diraja (RCI) untuk menyiasat sama ada wujudnya unsur zina dalam video seks yang didakwa membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Dalam keghairahan Umno untuk “mengenakan” Anwar, Jemaah Menteri, seperti yang dijangka mengelak daripada memberikan pembelaan tegas kepada keluarga Sarbani.

Keputusan muktamad mesyuarat Jemaah Menteri semalam adalah: RCI untuk Anwar (jika siasatan polis tidak “meyakinkan”) dan “kemungkinan” siasatan inkues diadakan untuk Allahyarham Sarbani.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz dikenali sebagai seorang yang tidak pernah ambil peduli reaksi rakyat terhadap kenyataan-kenyataannya selagi beliau kekal memegang jawatan berstatus Menteri.

Justeru, sekalipun seluruh rakyat berkumpul di luar Parlimen membantah penubuhan RCI untuk menyiasat fitnah video lucah Anwar, ia tidak memberi sebarang kesan kepada Nazri mahupun Jemaah Menteri.


Bagi Nazri, tidak ada keperluan menjelaskan kepada rakyat kenapa kes Altantuya tidak ada RCI. Begitu juga dalam kes Sarbani.

Nazri dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak perlu menjawab kepada keluarga Sarbani kenapa Jemaah Menteri menganggap kematian Allahyarham “tidak sama” dengan kematian Teoh Beng Hock walhal kedua-dua mereka mati dalam perkarangan pejabat SPRM.

Yang jelas, kes Sarbani menerima reaksi yang begitu hambar daripada Najib dan Jemaah Menteri sendiri kerana fokus mereka adalah sebuah video lucah yang dipergunakan untuk mengaib musuh politik utama Umno-BN iaitu Anwar.

Ramai pihak menggeleng kepala dengan persoalan sama - Kenapa video lucah memerlukan penubuhan RCI manakala kematian seorang pegawai kastam dibiarkan “mengikut prosedur undang-undang yang ada”.

Oh ya, kerana Anwar mungkin jadi PM, kata Nazri dan juak-juak Umno.

Mungkin Anwar akan jadi PM… hakikat adalah Najib sudahpun menjadi PM sementara kematian Altantuya dan pembayaran komisyen untuk kapal selam masih belum terjawab.

Hakikat juga adalah satu lagi nyawa sudah diragut di pejabat SPRM dalam keadaan mencurigakan.


Ucapan takziah untuk keluarga Allahyarham Sarbani diiringi dengan persoalan di mana letaknya keutamaan Jemaah Menteri dalam memberi pembelaan kepada rakyat.

Namun, semua pertanyaan ini tidak akan memberi kesan kepada Umno dan BN.

Kematian seorang pegawai kanan Kastam tidak akan mengalih Umno daripada misi mengaibkan Anwar sebaik mungkin.

Nazri berkata jika “rakyat” tidak puas hati dengan hasil siasatan polis terhadap isu video lucah itu, maka RCI akan ditubuhkan untuk menyiasat siapa pelakunya dan sama ada unsur zina berlaku.

Bagi mereka yang arif dengan simpang siur Umno, kenyataan Nazri itu dilihat sebagai satu ugutan halus untuk polis memastikan siasatan mereka mendapati Anwar adalah pelaku yang melanggan khidmat pelacur dalam rakaman berkenaan.

Sebarang hasil siasatan polis yang tidak merumuskan sedemikian akan mengundang limpahan memorandum daripada PERKASA, GAPS dan badan-badan yang kononnya mewakili rakyat, menuntut di tubuhkan RCI.

Inilah “rakyat” jati yang dimaksudkan oleh Nazri dan suara mereka menjadi pedoman kepada beliau dan Jemaah Menteri pimpinan Najib.

Persoalannya kenapa badan-badan ini dan Nazri begitu gah membawakan isu RCI ketika polis masih menjalankan siasatan?

Kenapa tidak tunggu sehingga siasatan polis selesai dan biar polis sendiri mempamerkan ketelusan siasatan bersabit video lucah itu sebelum langkah susulan dipertimbangkan?

Jawapannya adalah terikat kepada keinginan dan keghairahan Umno untuk mengaibkan Anwar seberapa lama yang boleh.


Tidak puas hati dengan kenyataan Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar yang sekadar mengesahkan video itu tulen namun pelakunya belum dikenalpasti, Umno mengatur langkah mempersiapkan sebuah RCI pula untuk memastikan Anwar terus diaibkan.

Malah Nazri sudah pun mengumumkan bahawa antara terma rujukan RCI itu adalah untuk memastikan sama ada berlaku jenayah zina oleh pelaku dalam rakaman itu! Nampaknya semua sudah pun ditentukan. Hanya anggota panel RCI sahaja belum didedahkan
.

Umno sengaja lupa bahawa Anwar sendiri membuat laporan polis untuk membolehkan siasatan terhadap video fitnah itu dijalankan selepas menolak beliau kononnya adalah pelaku dalam rakaman itu.

Anwar dan pejabat PKR turut mengemukakan bukti-bukti berkaitan untuk mensabitkan video itu adalah fitnah semata-mata oleh dalang yang disokong pimpinan tertinggi Umno .

Namun Tan Sri Rahim Thamby Chik, Datuk Sharzyl Eskay dan Datuk Shuib Lazim yang mengaku menayangkan video kepada media masih bebas.

Hubungan mereka dengan Umno adalah amat jelas, malah mereka dilaporkan berjumpa dengan Perdana Menteri pada 22 Mac, sehari selepas video berkenaan disebarkan dan identiti mereka terbongkar.

Haruskah rakyat percaya bahawa Najib dan Kabinetnya, termasuk Nazri bertindak atas kepentingan nasional semata-mata dalam mengusulkan penubuhan RCI bersabit sebuah video lucah.

Bagaimana pula dengan keperluan untuk memberi pembelaan setimpal kepada Allahyarham Sarbani dan mendiang Altantuya?

Dalam dunia politik matlamat menghalalkan cara, lebih-lebih lagi apabila kelangsungan Umno bergantung kepada agenda memusnahkan Anwar Ibrahim baik dari segi politik mahupun maruahnya sebagai seorang insan. -wira arjuna

Ulasan GB

Apa yang nyata pemimpin UMNO lebih ghairah untuk melakukan serangan ke atas Anwar daripada isu kematian pegawai kastam di bangunan SPRM.

Dahulu, sewaktu kes Teoh Beng Hock, pelbagai cara dan helah digunakan untuk memberikan persepsi bahawa Teoh terjun dari bangunan dan yang paling awal berteori sedemikian ialah Nazri sendiri.

Ia disambut oleh akhbar media massa arus perdana dan beberapa 'tokoh" kononnya isu kematian Teoh diperbesarkan kerana ingin menjejaskan reputasi agensi kerajaan iaitu SPRM yang majoritinya dianggotai orang Melayu. Demikian kaedah mereka dengan menimbulkan sentimen perkauman untuk mengelirukan rakyat terhadap isu berkenaan.

Kini, yang mati pun orang Melayu. Bagaimana cerita? Oh mereka masih seperti dulu. Mereka masih mengemukakan teori "bunuh diri" semata-mata untuk mempertahankan SPRM yang dah jadi pembunuh itu.

Kasihan arwah.

Entahlah. GB rasa satu hari sebagai balasan, mungkin akan ada menteri atau pegawai kerajaan yang bakal bunuh diri di bangunan SPRM jika UMNO terus cuba untuk mempermainkan kematian Ahmad Sarbani yang diketahui seorang yang warak, yang tidak mungkin melakukan kerja seperti yang dipersepsikan oleh pemimpin UMNO tersebut.

Ibrahim, Isunya Bukan Terlalu Lama, Tetapi Rasuah Dan Salahguna Kuasa!

Pemimpin Pakatan juga terlalu lama Oleh Ibrahim Yahaya

Nampaknya Pakatan terutama DAP memainkan isu Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Taib Mahmud yang terlalu lama dalam politik iaitu 30 tahun.

Pemimpin mereka mengajak rakyat untuk menurunkan Taib kerana mereka merasakan 30 tahun itu terlalu lama. Apa yang mereka tidak nyatakan bahawa sepanjang 30 tahun itu, Taib telah banyak membuat perubahan kepada lanskap pentadbiran dan ekonomi negeri itu.

Melainkan jika 30 tahun itu digunakan untuk memporak-perandakan negeri itu atau sentiasa berlaku perbalahan sehinggakan pembangunan tidak dapat dilaksanakan.

Secara bandingan, ramai pemimpin Pakatan sekarang juga sudah lama dalam politik dan ada yang tidak mahu melepaskan jawatan atau memberi peluang kepada orang baru.

Mereka terus menjadi ahli parlimen sedangkan boleh menyerahkan kepada golongan muda yang lebih berwibawa dan mampu menjadi pembangkang yang berakal dan bukannya memainkan sentimen perkauman. Mereka terus berada dalam politik dan mempengaruhi pemimpin politik pembangkang yang muda untuk berperangai seperti mereka.

Lim Kit Siang yang kini berusia 70 tahun dipilih pada 1969 di parlimen Kota Tinggi sudah berada dalam politik selama 42 tahun. Selama itulah beliau memainkan politik perkauman dan berselindung di balik parti yang didakwa dianggotai oleh pelbagai kaum.

Parti perkauman

Kebanyakan calon DAP termasuk di Sarawak inipun ramainya dari kaum Cina, apa pula Lim kata DAP parti pelbagai kaum - anggota saja, calonnya masih Cina.

Karpal Singh (tengah) yang berusia 71 tahun dipilih di DUN Alor Star dan berada dalam politik selama 37 tahun. Beliau pernah menyatakan Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak layak menjadi pemimpin pembangkang kerana masalah tertentu masih terus berada dalam politik dengan melompat ke sana ke mari seperti yang dilakukan oleh Lim.

Kedua-dua pemimpin - Lim dan Karpal - mempunyai anak yang kini berpolitik ala bapa mereka.

Datuk Seri Nik Aziz Nik Mat, yang kini berusia 80 tahun, dipilih di Pengkalan Chepa pada 1967 juga sudah berada dalam politik selama 44 tahun.

Beliau suka membuat 'fatwa politik' pernah berkata bahawa adakala apa yang dikatakan terutama menjawab isu penting selama ini bertujuan politik dan semua orang tahu kecuali pengikutnya yang taksub membabi-buta.

Datuk Seri Hadi Awang yang berusia 64 tahun dan dipilih di DUN Marang pada 1982 kini berada dalam politik selama 29 tahun.

Hakikatnya ialah pemimpin ini tidak berjaya menjadi pemimpin di peringkat negeri dan jika diberi peluang sudah tentu mereka juga akan 'bergayut' di jawatan mereka demi untuk menyemarakkan politik perkauman bagi pemimpin DAP dan politik agama bagi pemimpin PAS.

Negara contoh

Perbezaannya ialah apa yang dilaksanakan oleh pemimpin BN sudah jelas dengan pelbagai pembangunan dilaksanakan di seluruh negara yang memberi banyak manfaat kepada rakyat. Jika tidak, negara ini tidak dijadikan contoh oleh negara membangun lain.

Itupun dimainkan oleh pemimpin pembangkang bahawa memang tanggungjawab kerajaan untuk menyediakan kemudahan dan infrastruktur kepada rakyat. Jika kerajaan lemah dan urustadbir yang tidak cekap, segala pembangunan tidak dapat dilaksanakan seperti di negara yang sudah merdeka lebih awal dari Malaysia.

Rakyat perlu buka mata dan minda. Jangan dengar tohmahan mengikut sedap mulut pembangkang.

Pemimpin pembangkang yang telah diberi mandat memerintah di beberapa negeri 'terkial-kial' untuk mentadbir negeri dan sering menuding jari kepada orang lain demi untuk menutup kelemahan mereka.

Kerajaan Negeri PAS Kelantan yang sudah memerintah lebih 20 tahun menyebabkan negeri itu terus menjadi mundur dan penduduknya mencari peluang pekerjaan di negeri lain atau bandar-bandar besar.

Mereka yang tinggal di negeri itu hidup sengsara kerana pelbagai masalah termasuk bekalan air dan juga pembangunan yang tidak sekata. Ini termasuk menggondolkan Lojing yang satu ketika itu dulu indah dan menawan.

Tidak pedulikan Melayu

Di Pulau Pinang, kerajaan negeri DAP menjalankan pemerintahan ala negara jiran yang tidak mempedulikan nasib rakyat terutama orang Melayu dengan merobohkan gerai-gerai walaupun mereka memohon dan merayu agar dipertimbangkan tindakan itu.

Tindakan yang diambil terhadap peniaga Melayu itu ala negara jiran yang menyebabkan penduduk negeri itu menyesal memilih parti pembangkang. Apa hendak buat, nasi sudah menjadi bubur.

Kini rakyat perlu sedar bahawa janji-janji manis pembangkang sebelum pilihan raya perlu diamati betul-betul kerana BN memberi jaminan tetapi pembangkang memberi janji.

Tepuk dada, tanyalah selera. -mk

Datuk Ibrahim Yahaya adalah penasihat media Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebidayaan. Sebelum ini, beliau pernah menjawat Ketua Pengarah, Jabatan Penyiaran.

Ulasan GB

Tak sangka Sdra Datuk Seri Ibrahim Yahya tidak disambungkan Ketua Pengarah Jabatan Penyiaran RTM meskipun telah menjadi apek lempang begitu kuat kepada kerajaan UMNO BN selama ini.

Dan kini menjadi penasihat media kepada seorang menteri yag pernah dikaitkan dengan merogol seorang amah Indonesia.

Membaca tulisan sdra Ibrahim di atas, saya tertanya-tanya sekadar itu sajakah tahap mentaliti seorang wartawan senior dengan cuba hendak mengaitkan isu Abdul Taib dengan pemimpin PR yang menurut Ibrahim, pemimpin Pakatan juga terlalu lama...

Terlalu lama apa? Terlalu lama mencebur politik? Terlalu lama berkuasa? Terlalu lama melakukan salahlaku korupsi dan rasuah?

Jika terlama lama mencebur politik, maka ia menjelaskan rendahnya mentaliti penulis tersebut kerana orang berpolitik tidak pernah berundur selagi hayat dikandung badan. Sama seperti seorang wartawan, sudah berapa lama sdra Ibrahim mencebur diri di dalam bidang kewartawanan? Tidak terfikir mahu berundur?

Jika yang dikatakan terlalu lama berkuasa, tiada siapa yang terlalu lama berkuasa, kecuali MB Kelantan TG Nik Aziz.

TETAPI sdra Ibrahim perlu tahu membezakan terlalu lama berkuasa dengan melakukan salahlaku rasuah dengan terlalu berkuasa dengan menentang elemen rasuah.

TG Nik Aziz sehingga sekarang belum melakukan apa-apa kesalahan rasuah kecuali apa yang cuba digembar-gemburkan UMNO kononnya menerima sekeping kek yang nilainya ak sampai RM50.

Berbanding dengan Abdul Taib, yang satu dunia sudah tahu adalah bapak rasuah di negeri Sarawak. Berbillion wang rakyat Sarawak telah disonglapnya. Anda masih hendak membelanya?

Itu bezanya.

Justeru itu saya menasihatkan sdra Ibrahim yang baru lepas dari tempurung supaya membuat kajian terperinci sebelum menjadi penulis semula.

Dan jangan tanya selera apabila menepuk dada, tetapi tanyalah iman yang ada di dalam dada sdra sewaktu menepuknya. Jika ikut selera, bererti ikut nafsu. Semua nak. Sampaikan merogol pun tak apa, salah guna kuasa pun tak kisah, sebat wang rakyat pun tak jadi hal - sebab seleranya tak terkawal.

Dan di situ bezanya diantara yang beriman dengan yang kufur, kerana yang beriman tidak menuruti nafsu. Tetapi sentiasa menyemak hukum terhadap segala sesuatu, sehingga jika boleh yang syubhah pun ditepis dengan baik.

p/s Mahathir, bekas PM yang disanjungi sdra Ibrahim pun pernah meminta Abdul Taib berundur. Elok juga sdra Ibrahim pergi tanya Mahathir kenapa.


Ingatan Mahathir Kepada Raja Taib Mahmud

Dr M: Taib jangan jadi Mubarak

Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, ketua menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud perlu menamakan penggantinya sebelum berundur daripada mengetuai pentadbiran negeri itu.

Katanya, Abdul Taib perlu bertindak demikian bagi mengelakkan Sarawak mengalami nasib yang sama seperti yang berlaku di Mesir.

Mahathir menjelaskan, presiden Mesir Hosni Mubarak telah meletakkan jawatan namun tidak ada pengganti bagi mengambil alih pentadbiran negara itu.

Mubarak akhirnya berundur daripada jawatan presiden Mesir pada Jumaat (awal pagi Sabtu waktu Malaysia) ekoran demonstrasi berterusan selama 18 hari oleh jutaan rakyat negara itu.

Mahathir yang menjadi perdana menteri selama 22 tahun itu bagaimanapun berkata, proses peralihan kuasa Taib perlu dijalankan dengan tertib.

Katanya, beliau menyerahkan kepada rakyat Sarawak bagi memutuskan waktu yang sesuai untuk Taib berundur.

Mahathir berkata demikian dalam satu sidang media selepas melancarkan satu NGO berkaitan kebudayaan Palestin di Shah Alam hari ini.

Abdul Taib pada minggu lalu berkata, belaui mengakui akan berundur daripada jawatannya yang dipegang sejak tahun 1981 itu.

Katanya, beliau akan bertindak demikian setelah mendapat pengganti yang sesuai bagi jawatannya itu. -mk


Nazri Dibidas Para Peguam, Polis Masih Belum Tahan Datuk T

Video seks: Peguam, pakar gesa Kabinet kubur idea tubuh suruhanjaya

Beberapa peguam membidas Datuk Seri Nazri Aziz yang mengesyorkan agar diadakan suruhanjaya diraja siasatan bagi mengenal pasti identiti si pelaku dalam video seks didedahkan “Datuk T” bulan lalu — yang didakwa Datuk Seri Anwar Ibrahim — atas alasan elemen pelacuran.

Peguam-peguam yang dihubungi mempertahankan bahawa pelacuran bukan haram di Malaysia meskipun melanggan seks boleh dikenakan tuduhan dan menteri itu dicabar membuktikan alasan beliau.

Presiden Majlis Peguam Lim Chee Wee mengecam kenyataan Nazri, yang dikatakan tidak bermutu dan pertubuhan itu turut membantah penubuhan suruhanjaya hanya kerana satu klip video aksi seks.

“Jika ada kesalahan jenayah, maka ia seharusnya disiasat sebagai kes jenayah,” kata beliau kepada The Malaysian Insider menjawab kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu, semalam.

Nazri mahukan satu suruhanjaya diraja siasatan diadakan untuk menentukan sama ada wujudnya aksi pelacuran dalam video seks yang didedahkan oleh “Datuk T” 21 Mac lalu, didakwa membabitkan Anwar yang merupakan Ketua Umum Pakatan Rakyat.

Malah menurut Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu, suruhanjaya tersebut juga perlu menentukan sama ada lelaki yang terlibat dalam aksi seks itu adalah Anwar, yang juga Ketua Umum PKR.

Anwar telah pun menafikan yang beliau adalah lelaki dalam rakaman hitam putih 21 minit itu, yang dipertontonkan kepada media pada 21 Mac lalu.

Kemudian sedutan klip 107 saat disebarkan menerusi dunia siber awal minggu lalu.

“Pelacuran adalah haram di Malaysia. Jika anda terlibat atau anda membantu dan bersubahat dalam (kerja-kerja) pelacuran, anda menaungi pelacur untuk tujuan seks, ini satu jenayah,” kata Nazri kepada The Malaysia Insider semalam.

“Suruhanjaya diraja akan menentukan identiti lelaki dalam video dan wanita yang dia adakan hubungan seks, sama ada dia itu adalah pelacur,” kata beliau lagi.

Dalam kenyataan susulan, Lim juga menekankan bahawa tiada peruntukan jelas berkaitan dengan elemen pelacuran.

“Pelacuran itu sendiri bukan satu kesalahan jenayah,” kata Lim.

Beliau mengakui ada beberapa peruntukan dalam undang-undang yang membolehkan mereka yang menawarkan seks bagi tujuan seks didakwa.

Sebagai contoh kata beliau, Seksyen 372A Kanun Keseksaan menyediakan peruntukan bagi tindakan ke atas mereka yang hidup hasil daripada atau perdagangan persundalan. Lim menambah, di bawah Akta Inkuiri Suruhanjaya 1950, Yang di-Pertuan Agong akan mempertimbangkan budi bicara baginda dalam menubuhkan suruhanjaya siasatan yang difikirkan mempunyai kepentingan awam.

Sehubungan Lim menasihatkan Kabinet agar menolak idea Nazri sambil berkata, suruhanjaya diraja bagi isu semasa membuang masa dan sumber, yang boleh digunakan untuk mengatasi krisis pendatang haram di Sabah, menyiasat dakwaan rasuah membabitkan Ketua Menteri Sarawak dan yang terbaru kematian di pejabat SPRM.

“Kabinet mesti beri keutamaan kepada masalah-masalah lebih besar dan penting, yang dihadapi institusi-institusi negara berbanding tingkah laku zina seseorang individu, (dalam kes ini) didakwa (melibatkan) seorang ahli politik,” kata beliau.

Andrew Khoo yang mengetuai jawatankuasa hak asasi manusia Majlis Peguam juga bersetuju dengan pandangan Lim.

“Penubuhan suruhanjaya diraja adalah untuk kepentingan negara dan saya tidak bercakap mengenai individu yang tidak memegang jawatan kerajaan,” katanya ketika dihubungi.

Khoo menekankan bahawa pada masa-masa lalu kerajaan hanya memutuskan penubuhan suruhanjaya diraja untuk menyiasat apabila dakwaan yang dibangkitkan berkaitan dengan sikap dan tingkah laku di pihak kerajaan.

“Dalam suruhanjaya mengenai (kes) VK Lingam, isunya berkaitan sikap tidak berat sebelah dalam bidang kehakiman. Dalam kes (bekas setiausaha agung MIC) DP Vijendran, beliau merupakan Timbalan Speaker Dewan Rakyat pada ketika itu,” kata Khoo.

“Di sini, persoalannya ialah 'institusi kerajaan yang mana telah dikompromi?' Jawapannya tiada. Jadi, mengapa kita perlu mengadakan siasatan sebegitu?” tambah Khoo.

Beliau juga menimbulkan persoalan mengapa perlu diberikan layanan khas dalam kes video seks sedangkan ada undang-undang untuk menangani isu berkenaan.

Sehubungan itu kata beliau, idea agar diadakan suruhanjaya diraja bagi kes video seks perlu dikuburkan segera kerana jika tidak akan ada cadangan seumpama itu bagi setiap perkara pada masa-masa mendatang.

Pakar undang-undang jenayah, Cheow Wee juga berpandangan sedemikian.

Cheow berkata beliau tidak boleh percaya bagaimana Nazri boleh mengesyorkan idea sedemikian agar diadakan suruhanjaya bagi menyiasat dakwaan tidak berasas kononnya seorang ahli Parlimen melanggan pelacuran.

Malah kata beliau, adalah terlalu awal untuk diadakan sebuah suruhanjaya diraja di peringkat sekarang memandangkan pihak polis belum melengkapkan siasatan mereka.

“Jenayah apa yang mereka mengadu? Adakah mereka mengatakan salah bagi dua pihak yang bersetuju untuk mengadakan seks? Atau Anwar tidak boleh mengadakan seks? Atau tindakan itu melibatkan pertukaran wang?

“Kita juga tidak tahu adanya (elemen) pelacuran dalam video ini. Dan, jika ia adalah Anwar, dan adakah dia mengadakan seks dengan orang lain?” kata beliau yang turut mengambil bahagian dalam suruhanjaya diraja yang menyiasat kematian Teoh Beng Hock ketika disiasat SPRM dua tahun lalu.

“Ia berkaitan dengan isu moral dan etika kerana ahli-ahli Parlimen dan menteri diharap akan menunjukkan moral yang tinggi, tetapi anda tidak perlukan suruhanjaya diraja bagi tujuan itu,” kata Cheow sambil menambah, isu semasa ini dimanipulasikan kerana kepentingan politik.

Sebaliknya kata beliau, polis seharusnya menyiasat sama ada wujud kesalahan jenayah membabitkan “Datuk T” yang mengakui terlibat dalam rakaman video seks berkenaan. -TMI


Kabinet arah polis kenal pasti individu dalam video

Kabinet mengarahkan polis melakukan siasatan rapi bagi mengenal pasti siapa sebenarnya individu yang terdapat dalam klip video seks yang dikatakan membabitkan pelaku mirip pemimpin pembangkang, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz.

Beliau berkata, penubuhan Suruhanjaya Diraja bagi menyiasat klip video seks itu pula hanya akan dilakukan sekiranya ramai pihak mempertikaikan hasil siasatan polis itu nanti.

“Polis sudah menyiasat dan membuat keputusan klip video itu adalah tulen, jadi kita mahu polis siasat dan membuat keputusan siapa yang terbabit (dalam klip video itu).... kita jangka siasatan itu boleh selesai dalam tempoh terdekat.

“Tiada guna hanya memastikan video itu tulen jika tidak dapat mengenal pasti siapa individu dalam klip video itu,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Pertanian Parlimen Padang Rengas dekat sini semalam.

Semalam, akhbar ini melaporkan Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub, menyokong cadangan penubuhan Suruhanjaya Diraja bagi menyiasat kes itu selepas pembangkang sepakat menolak cadangan penubuhannya.

Nazri berkata, beliau membangkitkan cadangan penubuhan Suruhanjaya Diraja pada mesyuarat Kabinet pagi semalam tetapi kerajaan membuat keputusan untuk menunggu hasil siasatan polis terlebih dulu.

“Oleh kerana polis sedang melakukan penyiasatan dan rangka kerjanya juga merangkumi semua aspek selain ketulenannya, adalah lebih baik kita menunggu hasil siasatan itu,” katanya.

Beliau berkata, jika orang ramai berpuas hati dengan hasil siasatan polis itu, maka tidak perlu sebarang penubuhan jawatankuasa siasatan lain ditubuhkan.

Sebaliknya jika ramai mempertikaikannya, baru ditubuhkan Suruhanjaya Diraja selepas ia mendapat perkenan Yang Dipertuan Agong.

Katanya, penubuhan Suruhanjaya Diraja boleh dilakukan terhadap semua aspek membabitkan kepentingan awam sama seperti penubuhan bagi menyiasat kes kematian Setiausaha Politik Exco Selangor, Teoh Beng Hock serta klip video membabitkan pelaku mirip peguam V K Lingam. -BH


Ulasan GB

Sebenarnya kabinet sendiri tidak yakin bahawa orang di dalam video itu adalah Anwar. Jika mereka yakin sudah pasti cadangan Nazri untuk penubuhan Suruhanjaya itu telah diterima.

Mereka khuatir seandainya mereka tidak dapat membuktikan bahawa figura itu adalah Anwar, yang akan teruk menerima kesan ialah UMNO BN sendiri.

Kini untuk mengurangkan bebanan, mereka menyatakan "tunggu laporan polis".

Polis sudah ada pasukannya, yang kita tidak tahu apa tujuan yang sebenar pasukan itu dibentuk. Keraguan ini timbul apabila KPN membuat pengumuman video seks itu, berdasarkan penelitian pakar-pakar, adalah tulen. Tidak disebut siapa pakar-pakar itu dan bagaimana video seks yang penuh penipuan itu dikatakan asli.

Katakanlah ia tulen, tetapi bagaimana pelakun di dalam? Aslikah atau tiruankah?

Kita tidak terperanjat nanti jika polis membuat kenyataan lagi, bahawa, Anwar dikenalpasti sebagai pelakon di dalam video itu.

Polis tergamak melakukannya seperti mereka tergamak menggadaikan integriti dan kredibiliti dengan tidak lansung menahan Datuk T.


Bomoh? Dah Memang Kerja UMNO Dari Dulu

Salleh dakwa KM S'wak dikelilingi bomoh

Calon Bebas Balingian Datuk Salleh Jafaruddin mendakwa Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud dikelilingi oleh 'bomoh luar negara'.

“Kita mahu selamatkan Sarawak daripada dipimpin seorang ketua yang tunduk dan menyerahkan akal fikiran, keupayaan fizikal dan kerohanian dipengaruhi bomoh sihir luar negara yang mengelilinginya.

“Saya secara peribadi saya berjumpa dan berdepan dengan tiga bomoh itu pada hari penamaan calon di Mukah.

“Saya beritahu mereka tidak ada hak memberi nasihat spiritual kepada ketua menteri, khususnya pada pilihan raya sehingga mempengaruhinya dalam keputusan memuktamadkan senarai calon Barisan Nasional,” kata Salleh (atas,kanan) pada sidang media hari ini.

Dakwanya, tiga bomoh berkenaan, seorang dipercayai rakyat Australia dan seorang lagi berbangsa Yahudi bekerjasama dengan naib presiden kanan PBB, Datuk Awang Tengah Ali Hasan, adik perempuan Taib - Radziah Mahmud dan Taib sendiri semasa menyediakan senarai calon BN.

“Tidak ramai yang mengetahui cerita ini, sehingga hari penamaan calon pada 6 April lalu di Mukah. Pengaruh mereka ke atas cengkaman politik Taib begitu besar dan sukar diatasi, malah ia mengatasi pengaruh politik perdana menteri kita,” dakwa Salleh yang juga adalah sepupu Taib.

Salleh, bekas timbalan menteri pelajaran juga menuduh Taib menipu pemimpin PBB, parti-parti komponen BN, seluruh pengundi Sarawak sejak 30 tahun lalu bahawa masih belum menemui pemimpin yang sesuai bagi menggantikan dirinya.

“Jika 30 tahun tidak memadai bagi memilih pengganti, adakah awak percaya dalam beberapa bulan ini selepas pilihan raya, dia boleh tiba-tiba memilih seseorang bagi gantikannya kecuali seseorang itu dicadangkan oleh bomohnya,” katanya. -mk

Ulasan GB

Sesetengah pemimpin UMNO diketahui memang menggunakan perkhidmatan bomoh.

Malah ada yang teah berbunuhan dan terbunuh lantarannya.

Kes pembunuhan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Batu Talam, Datuk Mazlan Idris disifatkan jenayah paling ngeri dalam sejarah negara dan memeranjatkan ramai pihak.

Penemuan mayat Mazlan yang dikerat kepada 18 bahagian dan ditanam di dalam sebuah lubang sebelum disimen membawa kepada penahanan pasangan bomoh, Maznah Ismail atau Mona Fandey dan suaminya, Mohd Affandi Abdul Rahman serta pembantu mereka, Juraimi Husin.

Mazlan dibunuh pada 2 Julai 1993 di bilik air sebuah rumah tidak bernombor di Kampung Peruas, Ulu Dong, Raub, Pahang selepas mengadakan pertemuan dengan pasangan bomoh untuk melakukan proses mandi bunga kira-kira jam 10 malam.

Sewaktu Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menjadi PM, beliau menemui kerts manderam terlekat di bawah mejanya. Sehingga kini belum diketahui siapa melakukannya tetapi dipercayai ia hasil kerja isteri kepada orang yang ingin Pak Lah cepat berundur sebagai PM supaya suaminya dapat menjadi PM ketika itu. Setakat mana kebenarannya, hanya Allah Yang Maha Tahu.

Perkhidmatan bomoh amat laris apabila tiba musim pemilihan parti UMNO dan pilihanraya.

Bagi mereka, kerja syirik itu berbaloi jika tujuan mereka tercapai sedangkan Allah mengizinkan perlakuan mereka untuk menjadi mereka bertambah sesat sebelum dihantar ke neraka jahanam yang kekal abadi.

Tingkatkan Kesedaran Tentang Bahaya Radiasi Terhadap Kesihatan Manusia

Kebocoran radiasi daripada loji nuklear Fukushimi Dai-ichi telah menimbulkan keprihatinan dunia mengenai kesannya ke atas kesihatan manusia.

Buat masa ini, sekitar 70,000 penduduk yang menetap dalam lingkungan 20 kilometer zon bencana telah diarahkan berpindah.

Pakar berpendapat tindakan pantas ini akan mengurangkan risiko pencemaran ke atas kesihatan manusia.

Kebimbangan turut tertumpu kepada kesan radiasi ke atas para pekerja loji yang terpaksa bertugas untuk menangani masalah kebocoran nuklear di prasarana itu.

Bekalan makanan dan air dari wilayah itu juga dikhuatiri akan tercemar.

Penjelasan berikut akan memberi gambaran lebih jelas mengenai risiko kebocoran radiasi di loji Fukushima itu.

Apa kesan segera ke atas kesihatan jika seseorang terdedah kepada radiasi?

Pendedahan sederhana kepada radiasi boleh menyebabkan seseorang itu menunjukkan beberapa sintom seperti rasa mual dan muntah-muntah selang beberapa jam.

Ini diikuti dengan cirit-birit, sakit kepala dan demam.

Jika berlaku pendedahan kepada kadar yang tinggi, organ dalaman seseorang itu boleh rosak.

Ia juga boleh membawa kepada kematian.

Pendedahan kepada radiasi juga boleh menyebabkan sakit barah.

Pendedahan kepada radiasi dinilai dengan ukuran 'millisievert'.

Pendedahan kepada 1 millisievert radiasi boleh meningkatkan risiko barah sebanyak 5 peratus.

Leukemia merupakan barah paling sering dikaitkan dengan pendedahan kepada radiasi.

Barah itu boleh dikesan beberapa tahun selepas pendedahan kepada radiasi.

Barah lain yang mungkin boleh berlaku, tetapi hanya akan dikesan selepas sekurang-kurangnya sedekad ialah barah paru-paru, kulit, tiroid, buah dada dan perut.

Adakah kanak-kanak lebih terdedah kepada pencemaran radiasi?

Ya. Menyusuli pencemaran radiasi di reaktor nuklear Chernobyl di Ukraine pada 1986, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) melaporkan peningkatan kes barah tiroid di kalangan kanak-kanak di kawasan itu.

Apa risiko yang dibentangkan oleh loji nuklear Fukushima?

Pihak berkuasa Jepun mencatatkan kadar radiasi sehingga 400 millisievert sejam di loji nuklear.

Seorang pakar di Universiti Manchester, Professor Richard Wakeford, berkata pendedahan radiasi pada kadar 400 millisievert tidak akan menyebabkan sebarang penyakit segera.

Untuk jatuh sakit, kadar radiasi perlu meningkat dua kali ganda.

Bagaimanapun, kadar sekarang boleh mengurangkan penghasilan sel darah merah dalam sum sum tulang. Ia mampu meningkatkan risiko barah antara 2 dengan 4 peratus.

Kadar radiasi pada 400 millisievert sama dengan kadar yang dikeluarkan jika seseorang itu menjalani antara 50 dengan 100 imbasan CT.

Profesor Wakeford menegaskan hanya pekerja yang berada di loji nuklear sekarang yang terdedah kepada risiko pencemaran serupa itu.

Apa bahan radioaktif yang dilepaskan di sekitaran?

Para pakar prihatin dengan dua bahan radioaktif yang mudah mencemarkan tanah dan rangkaian makanan.

Iodin beradioaktif - iodin 131 - mudah diserap oleh tiroid iaitu kelenjar yang mengawal penghasilan sel. Ini boleh meningkatkan risiko barah tiroid.

Bagi mengatasi risiko ini, kanak-kanak terutamanya - boleh diberikan pil mengandungi iodin stabil, yang boleh menghalang iodin beradioaktif diserap oleh tubuh.

Iodin beradioaktif boleh lupus dengan cepat dan akan hilang daripada sekitaran dalam tempoh beberapa minggu atau bulan.

Para penduduk Jepun dilaporkan sudah pun mengambil banyak makanan yang mengandungi iodin dan ini akan dapat membantu.

Satu lagi bahan radioaktif ialah caesium 137. Jika ia dibebaskan ke sekitaran, risiko akan kekal selama beberapa tahun. Caesium 137 mudah meresap ke tisu, otot dan tulang. Ini akan menyebabkan barah.

Ada bukti makanan telah tercemar?

Ya. Kementerian Kesihatan Jepun telah menggesa para penduduk yang tinggal berdekatan dengan loji agar berhenti minum air paip, selepas sampel yang diambil menunjukkan kadar iodin beradioaktif tiga kali lebih tinggi daripada normal.

Iodin beradioaktif juga dijumpai dalam bekalan air di Tokyo.

Kadarnya dua kali lebih tinggi daripada yang dianggap selamat untuk bayi dan kanak-kanak kecil.

Kadar radiasi yang lebih tinggi juga dikesan pada sampel susu dan bayam.

Bagaimanapun, kadar radiasi ini tidak membentangkan ancaman kepada kesihatan orang awam.

Ketua Setiausaha Kabinet Jepun, Encik Yukio Edano, berkata kadar radiasi yang dikesan dalam bayam, yang jika dimakan setiap hari selama setahun, sama dengan radiasi yang dikeluarkan dalam satu imbasan CT.

Bagaimana pula dengan pencemaran laut?

Kadar iodin beradioaktif 131, yang di kesan di air laut berhampiran loji nuklear telah mencapai 3,355 kali lebih tinggi daripada kadar selamat.

Pegawai Jepun mengaku kadar itu membimbangkan tetapi berkata ia tidak membentangkan ancaman segera ke atas kesihatan orang awam.

Bagaimanapun, adalah lebih baik jika ikan-ikan berdekatan kawasan itu tidak dimakan.

Iodin beradioaktif itu bagaimanpun dapat dilupuskan oleh arus laut dalam tempoh tiga bulan.

Adakah bencana di loji Fukushima serupa dengan bencana di Chernobyl?

Profesor Gerry Thomas, yang mengkaji bencana Chernobyl, berkata:

'Bencana ini tidak mungkin serupa dengan Chernobyl. Di Chernobyl, berlaku letupan wap, yang telah menyebabkan teras reaktor terdedah. Ini bermakna banyak radiasi yang dilepaskan di atmosfera.'

Walaupun bencana Chernobyl telah menyebabkan meningkatnya kes barah tiroid, hanya mereka yang tinggal di bandar Ukraine, Belarus dan Russia, yang paling dekat dengan tapak loji tenaga Chernobyl, yang terjejas. Mereka pula berusia muda ketika itu.

Bagaimana jika keadaan semakin buruk di loji Fukushima?

Jika berlaku satu lagi kebakaran di loji itu dan diburukkan lagi dengan tiupan angin kuat, pakar berkata bahan radioaktif mungkin boleh sampai ke Tokyo, yang terletak 241 kilometer daripada tapak loji.

Dalam keadaan itu pun, kadar radiasi adalah rendah dan dapat ditangani dengan langkah mudah, seperti duduk di rumah dengan semua tingkap ditutup.

Walaupun salah satu reaktor Fukushima meletup, bahan radioaktif akan dilepaskan sejauh 500 meter ke udara. Jika ini berlaku, pencemaran akan terhad dalam lingkungan antara 20 kilometer dengan 30 kilometer daripada tapak loji. -- Agensi.

PRN Sarawak: Anak Bekas MP BN Pertikai Isu Hospital Sri Aman

Sri Aman – Barisan Nasional tidak patut memperbodohkan orang Sri Aman dengan janji pilihanraya sekali lagi tetapi seharusnya mula melaksanakan pembinaan hospital umum dalam jangka masa 10 hari, kata Leon J. Donald, calon DAP untuk Simanggang.

Kata Donald, “Orang Sri Aman sudah muak dan jemu dengan janji-janji kosong Kerajaan Persekutuan dan Negeri sejak 15 tahun yang lalu”. “Kita menuntut komitmen yang jelas dan tegas dari kerajaan BN untuk mengotai janji-janjinya, yang selama ini adalah bohong”.

Yang terkini, dalam Pilihan Raya Negeri Sarawak ke-10, Datuk Seri Liow Tiong Lai selaku Menteri Kesihatan Malaysia memberi janji baru.

Semalam Liow dilaporkan mengumumkan bahawa projek hospital umum Sri Aman tetap dibina tetapi akan dibawa ke dalam Rancangan Malaysia ke-10 dengan peruntukan sebanyak RM200 juta.

Tanya Donald, “Siapa akan makan janji BN kali ini? Selepas tahun 2013? Mengapa bukan sekarang?


“Pada November 2010, Datuk Seri Wong Soon Koh selaku Menteri Alam Sekitar dan Kesihatan Awam kerajaan negeri Sarawak menjanjikan peruntukkan sebanyak RM228 juta untuk meningkatkan taraf kesihatan Divisyen Sri Aman. Di manakan “upgrade” nya?

Kata Donald lagi, “Orang Sri Aman telah banyak mendengar peredaan projek sejak Rancangan Malaysia ke-9, dan langsung tidak bertindak atas perkara tersebut”.

Donald berkata, “Calon BN Datuk Francis Harden yang bertanding untuk Ahli Dewan Undangan Negeri Simanggang penggal ke-4 gagal menunaikan tanggunjawabnya sebagai Ahli Dewan Negeri untuk rakyat Sri Aman”

Katanya lagi, “Sebagai calon DAP yang mewakili kepentingan dan aspirasi Sri Aman, saya desak kerajaan mula membina hospital itu sekarang kerana ini ialah hak asasi setiap penduduk di Sri Aman”.

Hospital Sri Aman di bina pada tahun 1950-an. Keadaan dan kemudahan sama sekali sejak masa British.

Selama beberapa dekad penduduk tempatan mengadu bahawa hospital ini tidak dapat memberi perkhidmatan asas kedapa populasi Sri Aman yang sebanyak 26,000.

“Apa yang lebih menyakitkan ialah Sri Aman yang sebelum ini diklasifikasi dalam Divisyen Kedua Sarawak dan sepatutnya diberi kemudahan kesihatan yang lebih moden, kata Donald”.

Katanya lagi, “Akan tetapi orang disini dipermalukan oleh kerajaan negeri Taib Mahmud yang sombong, telah mempingirkan orang Sri Aman, terutamanya golongan warga emas yang memerlukan perkhidmatan kesihatan dalam situasi kecemasan”.

“Di Sri Aman baru-baru ini terdapat wabak dan suspek menjangkiti penyakit ini tidak dapat di beri rawatan sepatutnya kerana kekurangan katil.

Tambahan lagi, hospital ini tidak mempunyai doktor pakar, pesakit Sri Aman terpaksa melalui perrjalanan sejauh 200km ke Kuching untuk mendapatan rawwatan pakar.

Donald berkata, “Ini tidak dapat diterima khususnya dalam situasi kecemasan” kata Donald. “Banyak orang Sri Aman telah meninggal disebabkan kurangnya infrastruktur kesihatan yang dipinggirkan oleh BN dan kerajaan Taib”.

Hospital Sri Aman yang dibina 40 tahun lalu adalah satu lagi contoh kerajaan BN meminggirkan rakyatnya, tidak meletakkan kepentingan khidmat rawatan sebagai keutamaan dalam pembangunan agenda Taib.

“Sebagai calon DAP, mewakili setiap orang di Sri Aman, saya kata “Enough is Enough” Inilah masanya orang Sri Aman akan menolak janji kosong pilihanraya. BN mesti beri kita hospital baru yang kian di janjikan tapi tidak di realisasikan” -sarawakupdate

Sisa Tsunami Jepun Terapung Di Lautan Pasifik

Tokyo: Sisa kemusnahan yang dihanyutkan ke laut berikutan gempa bumi dan tsunami yang melanda Jepun dilaporkan terapung di Lautan Pasifik dan boleh sampai ke Pantai Barat Amerika Syarikat.

Lebih 200,000 bangunan dihanyutkan gelombang kuat berikutan gempa bumi berukuran 9.0 skala Richter pada 11 Mac lalu.

Ada laporan menyebut, ada kereta, traktor, kapal yang karam malah seluruh bangunan rumah terapung di laut.

Lebih memeranjatkan ialah ramalan pakar laut Amerika, Curtis Ebbesmeyer yang percaya kaki manusia lengkap berkasut turut dihanyutkan ke Pantai Barat Amerika dalam masa tiga tahun.

“Saya meramalkan rumah, bot dan kaki yang masih memakai kasut kini terapung,” kata Ebbesmeyer yang menghabiskan masa selama berdekad menjejaki barangan terapung.

Beberapa ribu mayat dihanyutkan ke laut berikutan bencana terbabit dan ketika kebanyakan anggota badan akan putus dan pecah dalam air, kaki yang masih berkasut akan meneruskan perjalanan, kata Ebbesmeyer.

“Saya menjangkakan sesuatu yang tidak disangka,” katanya.

Krew Armada Tentera Laut ke-7 Amerika yang menemui sampah luar biasa yang terapung mengakui tidak pernah melihat sesuatu seperti ini dan memberi amaran ia memberi ancaman kepada kapal.

“Sampah ini memberi masalah kepada kapal yang cuba lalu kerana kebanyakan bot menggunakan kipas selain pukat dan ia boleh menjadi mengancam pihak yang cuba menanganinya,” kata Ensign Vernon Dennis kepada ABC News.

“Jadi berhadapan dengan halangan ini sebenarnya boleh menyebabkan lebih banyak kerosakan jika kapal anda terkandas ketika melintasinya.”

Saintis berkata, longgokan sampah pertama dari Jepun dijangka tiba di pantai barat Amerika dalam masa setahun selepas dibawa arus ke arah Washington, Oregon dan California.

Ia kemudian akan ke Hawaii dan balik semula ke Asia dalam apa yang dikenali sebagai putaran Pasifik Utara, kata Ebbesmeyer yang menemui kasut Nike, mainan mandian plastik dan sarung tangan hoki dari kapal kargo Asia serta menjejaki sampah lebih besar bergerak ke seluruh Pasifik dari Jepun.

Beliau bergantung pada ribuan pengunjung pantai untuk melaporkan lokasi dan maklumat lengkap apa yang ditemui.

“Bayangkan keadaan jika anda letak bandar utama dalam pengisar sampah dan taburkan sisanya ke laut,” katanya.

Sebahagian sampah yang sampai di Pantai Barat juga mungkin mengandungi radioaktif berikutan kerosakan loji nuklear Jepun, kata James Hevezi, pengerusi Suruhanjaya Kolej Radiologi Amerika Syarikat mengenai Perubatan Fizikal.

“Tetapi, ia mungkin berisiko rendah,” kata Hevezi. “Jumlah dalam barangan ketika itu mungkin tiba di Pantai Barat dengan kadar yang amat minimum.”

Hanya sebahagian kecil sampah akan dihanyutkan ke laut dan bagaimana cepat ia sampai ke sana dan di mana ia mendarat bergantung kepada apungan, bahan dan faktor lain. – Agensi

Bangunan Bertingkat-tingkat SPRM Tidak Lagi Selamat?

Kerajaan Diminta Pastikan Bilik Soal Siasat SPRM Dilengkapi Sistem Pengawasan Penuh

Bekas pengerusi sebuah daripada lima panel penasihat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) meminta kerajaan memastikan semua bilik soal siasat di pejabat SPRM mempunyai sistem pengawasan serba lengkap. Illustrasi FMT

Tan Sri Ramon Navaratnam, bekas pengerusi Panel Perundingan dan Pencegahan Rasuah, menggesa agar bilik berkenaan dipasang dengan kamera televisyen litar tertutup (CCTV), manakala tingkap premis suruhanjaya itu pula mempunyai penghadang.

Langkah segera juga perlu diambil untuk melatih semula para pegawai penyiasat tentang prosedur operasi standard, katanya bagi mengulas kematian Penolong Pengarah Kastam Selangor Ahmad Sarbani Mohamed, yang mayatnya ditemui di gelanggang badminton pejabat SPRM di sini, Rabu lalu.

"Kerajaan akan mendapat sokongan meluas daripada orang ramai sekiranya ia segera memenuhi permintaan kira-kira 75 pertubuhan bukan kerajaan (NGO) agar sebuah suruhanjaya ditubuhkan untuk menyiasat kejadian itu," katanya dalam kenyataan di sini.

Bagaimanapun, Navaratnam, tidak bersetuju dengan gesaan pihak tertentu agar pengerusi suruhanjaya itu Datuk Seri Abu Kassim Mohamed meletakkan jawatan berikutan kejadian tersebut.

"Sebaliknya, kita perlu beri sokongan penuh kepada beliau untuk memperbetulkan keadaan dalam SPRM dengan secepat mungkin," katanya serta mencadangkan agar SPRM dirombak sepenuhnya untuk memenuhi harapan orang ramai yang ingin melihatnya memberi perkhidmatan yang lebih cekap dan berkesan. -- BERNAMA


Soal siasat SPRM hanya di aras bawah

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) memutuskan kesemua sesi soal siasat saksi dan suspek hanya akan dijalankan di aras bawah premis agensi antirasuah itu bagi mengelakkan insiden kematian membabitkan saksi dan suspek.

Bagi negeri yang tidak mempunyai aras bawah iaitu pejabat yang disewa, pengurusan masing-masing perlu mengambil langkah keselamatan yang maksimum.

Keputusan itu dibuat ekoran kematian dua saksi dan suspek yang disiasat SPRM dalam dua tahun ini.

Pada Julai 2009, bekas pegawai DAP Teoh Beng Hock ditemui mati ketika berada dalam siasatan suruhanjaya itu di Shah Alam.

Pagi kelmarin, Penolong Pengarah Kastam Ahmad Sarbani Mohamed pula ditemui mati di aras satu pejabat SPRM Wilayah Persekutuan di sini.

Pada sidang media di Putrajaya petang ini, Timbalan Pesuruhjaya SPRM (Bahagian Pengurusan ) Datuk Zakaria Jaafar mengarahkan Bahagian Keselamatan mengambil langkah maksimum di mana tertuduh hendaklah selesai ditemu duga di aras bawah sahaja.

Mesej Twitter SPRM memetik Zakaria ketika menjawab soalan wartawan berkata, tindakan tatatertib yang boleh dikenakan terhadap pegawai SPRM adalah dibuang kerja atau minimum amaran.

“Arahan Tetap Ketua Pesuruhjaya ini adalah dokumen terperingkat untuk kegunaan setiap pegawai SPRM,” kata beliau.

Jelas beliau, di bawah arahan itu saksi dan suspek hanya dibenar bawa masuk ke pejabat sehingga ruang tetamu sahaja.

Zakaria memberitahu, arahan itu memerlukan semua pegawai, pengarah dan staf tidak membawa “pelawat naik” ke pejabat mereka.

Zakaria menjelaskan “Arahan Tetap Ketua Pengarah dan garis panduan termasuk prosedur reman, kendali saksi dan lain-lain tugas.”

“SPRM adalah satu badan yang ambil berat keselamatan pelawat dan disiplin pegawai,” katanya pada sidang media mengenai keselamatan pejabat SPRM.

Malah kata beliau, setiap pengarah bahagian dan negeri dan pegawai perlu mengetahui arahan tetap itu ketika melaksanakan tugasan masing-masing.

Semalam, SPRM mengumumkan bahawa pihaknya telah menahan kerja dua pegawainya ekoran insiden pegawai Kastam ditemui mati di premis pejabat agensi itu di sini.

Kedua-dua mereka ditahan kerja untuk tujuan siasatan kerana dikatakan melanggar perintah berhubung pengendalian saksi atau pelanggan di premis SPRM di mana pegawai-pegawai tersebut dikatakan gagal berada bersama saksi atau pelanggan sepanjang masa mereka berada dalam premis agensi antirasuah itu.

Pagi kelmarin, Ahmad Sarbani ditemui mati di tingkat satu pejabat SPRM Wilayah Persekutuan Jalan Cochrane.

Ahmad Sarbani merupakan salah seorang daripada 62 pegawai kastam yang menjadi tumpuan Operasi 3B, yang merujuk kepada kehilangan sumber cukai RM3 bilion.

Ia kejadian kedua dalam dua tahun ini. Kes kematian Teoh Beng Hock, yang ditemui jatuh dari Plaza Masalam, yang menempatkan pejabat SPRM Selangor, pada Julai 2009 masih disiasat oleh suruhanjaya diraja. -TMI


Ulasan GB

Berjuta wang rakyat digunakan untuk membina bangunan SPRM bertingkat-tingkat. Tiba-tiba ia dicemari dengan insiden kematian demi kematian.

Jika seorang meninggal dunia dituduh "membunuh diri" di situ, mungkin ada yang menerimanya, tetapi apabila berlaku kejadian kedua dengan kaedah yang sama (mungkin tak meinggalkan kesan lagi di tingkap?) maka teori itu sudah tidak boleh diterimapakai lagi.

Ia juga memberi petunjuk seolah-olah mengesahkan hasil siasatan ahli patologi Dr.Pornthip di dalam kes Teoh Beng Hock sebagai benar.

Dan jika di tingkat bawah saja hendak dijadikan tempat soal-siasat, jangan pula tingkat atas digunakan oleh pegawai SPRM untuk melakukan kerja-kerja maksian memuat turun bahan-bahan porno sewaktu bertugas.

Satu hal yang aneh, mengapa tingkap-tingkap bangunan SPRM tidak bergrill? Bukankah ia memudahkan juga orang membunuh diri atau dicampakkan keluar atau memudahkan penyamun untuk panjat dan melarikan fail-fail siasatan?

Kastam Mahu PM Jelaskan Kenyataannya Terhadap Sarbani

Kesatuan Kastam: Bersihkan nama Sarbani, jangan dakwa ‘bunuh diri’

Kesatuan Kastam memutuskan untuk mendapatkan penjelasan daripada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan mahu nama agensi itu dibersihkan selepas seorang penolong pengarahnya, yang disoal siasat di bawah Operasi 3B, ditemui mati di pejabat SPRM.

Kesatuan Pegawai-pegawai Kastam Semenanjung juga mahu SPRM membuat penjelasan mengenai kematian Ahmad Sarbani Mohamed di aras satu pejabat SPRM Wilayah Persekutuan di Jalan Cochrane kelmarin dan membersihkan namanya daripada dilabel “kes bunuh diri.”

Kami berharap nama Sarbani akan dibersihkan daripada perkataan bunuh diri,” kata presidennya Ibrahim Ahmad kepada pemberita selepas pertemuan kira-kira dua jam dengan Cuepacs, badan induk kesatuan sekerja awam itu di Kelana Jaya dekat sini.

Turut hadir pada majlis hari ini ialah Persatuan Pengawai-pegawai Kanan Kastam, Kesatuan Pegawai-pegawai Kastam Sarawak

“Kami mahu mengadakan pertemuan dengan perdana menteri untuk dapatkan penjelasan dan membersihkan nama Kastam,” kata beliau.

“Kami juga mahu bertemu dengan ketua SPRM dan dapatkan penjelasan dan apa yang SPRM mahu lakukan selepas ini,” kata Ibrahim.

Beliau juga meminta SPRM supaya bertindak profesional dalam proses soal siasat mereka dan tidak menyebabkan sebarang kecederaan ke atas saksi dan suspek.

Ibrahim juga berkata, adalah tidak adil bagi SPRM menyasarkan pegawai-pegawai Kastam berhubung laporan kehilangan hasil cukai negara, didakwa RM108 bilion setiap tahun.

“Kami secara konsisten mengemukakan laporan hasil kami dan setiap tahun kami memperoleh sekitar RM28 bilion, jadi adalah tidak logik untuk kami bertanggungjawab bagi (kehilangan) RM108 bilion,” kata beliau.

Ahmad Sarbani ditemui mati di aras satu pejabat SPRM Wilayah Persekutuan di sini kelmarin.

Dia merupakan salah seorang daripada 62 pegawai kastam yang menjadi tumpuan Operasi 3B, yang merujuk kepada kehilangan sumber cukai RM3 bilion.

Ia kejadian kedua dalam dua tahun ini. Kes kematian Teoh Beng Hock, yang ditemui jatuh dari Plaza Masalam, yang menempatkan pejabat SPRM Selangor, pada Julai 2009 masih disiasat oleh suruhanjaya diraja.

Semalam, Najib mengarahkan polis dan SPRM menjalankan siasatan menyeluruh dan telus berhubung kematian Ahmad Sarbani.

Sehubungan itu, Perdana Menteri menegaskan, pentadbirannya tiada rancangan untuk mengadakan satu suruhanjaya diraja bagi menyiasat kes tersebut.

Pelbagai pihak meminta agar Putrajaya mengadakan satu suruhanjaya diraja bagi menyiasat kes terbaru ini.PM Arah Siasatan Rapi Kes Pegawai Kastam Mati Di Bangunan SPRM

Datuk Seri Najib Tun Razak mengarahkan polis dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) melakukan siasatan secara rapi, telus dan profesional berhubung kes seorang pegawai Kastam yang ditemui mati di bangunan SPRM Kuala Lumpur pada Rabu.

Perdana Menteri berkata ia perlu bagi mengenal pasti apa sebenarnya yang berlaku dalam kejadian yang melibatkan Penolong Pengarah Kastam Selangor Ahmad Sarbani Mohamed, 56.

"Apa yang saya diberitahu, dia datang secara sukarela ke pejabat SPRM hanya nak tukar statement (kenyataan) yang telah diberikan kepada SPRM sebelum ini. Dia mohon nak tukar statement.

"Dalam masa SPRM memanggil IO (Pegawai Penyiasat) kes berkenaan, sekelip mata sahaja kejadian itu berlaku. Ini berbeza dengan kes Teoh Beng Hock,"
kata Perdana Menteri kepada pemberita selepas melancarkan dan menyerahkan Sirim Pintar-Learning dan Sirim Robokit di Sekolah Menengah Kebangsaan Santubong dekat sini Khamis.

Najib berkata beliau berharap siasatan secara terperinci dapat dijalankan segera kerana kerajaan tidak akan cuba melindungi apa-apa perkara.

Semalam, Allahyarham Ahmad Sarbani ditemui mati di atas gelanggang badminton di tingkat satu pejabat SPRM Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur di Jalan Cochrane setelah dilaporkan datang untuk bertemu pegawai penyiasat berhubung siasatan kes rasuah membabitkan Kastam Diraja Malaysia yang dibongkar baru-baru ini.

Najib berkata kes itu berbeza dengan kes Teoh kerana Allahyarham Ahmad Sarbani tidak dipanggil untuk membantu siasatan tetapi datang sendiri ke pejabat SPRM.

Ditanya apakah perlu untuk menubuhkan Suruhanjaya Diraja bagi menyiasat kes itu seperti dalam kes Teoh, Najib berkata biarlah polis menyiasat perkara itu terlebih dahulu.

Beliau berkata tindakan SPRM melakukan siasatan adalah bagi menyelamatkan wang negara kerana ia adalah sesuatu yang serius.

"Kerajaan nak bersihkan Kastam dan jimatkan wang rakyat. Jika dapat berkas orang yang terlibat, yang untung adalah rakyat. Tidak sangka perkara seperti ini akan berlaku.

"Kita mesti ingat tujuan siasatan itu dilakukan untuk menjimatkan wang rakyat dan (penyelewengan) dah berlaku bertahun-tahun. Ia mesti dihentikan dan (pihak bertanggungjawab) diberkas sama sekali," katanya.

Perdana Menteri berkata mungkin ada sedikit gangguan dalam tugas SPRM berikutan kejadian seperti itu sudah dua kali berlaku tetapi ia perlu diteruskan demi kebaikan rakyat.

"Tindakan ini boleh jimatkan banyak hasil negara. Bila hasil negara bertambah, boleh buat banyak program untuk rakyat," kata Najib.

-- BERNAMA


Ulasan GB

Adalah sesuatu yang tidak wajar apabila seorang Perdana Menteri membuat kenyataan bersandarkan maklumat yang dibekalkan oleh SPRM dan kemudian menghebahkannya sekalipun maklumat itu sendiri belum disemak dan belum diketahui benar atau tidaknya.

"Apa yang saya diberitahu, dia datang secara sukarela ke pejabat SPRM hanya nak tukar statement (kenyataan) yang telah diberikan kepada SPRM sebelum ini. Dia mohon nak tukar statement.

"Dalam masa SPRM memanggil IO (Pegawai Penyiasat) kes berkenaan, sekelip mata sahaja kejadian itu berlaku. Ini berbeza dengan kes Teoh Beng Hock,"
kata Perdana Menteri...


SPRM akan melakukan apa cara sekalipun untuk menyelamatkan "maruah" mereka seperti mereka telah melakukan di dalam kes Teoh Beng Hock. Tidak mahu mempersalahkan mana-mana pegawainya tetapi sebaliknya pada hari pertama kejadian lagi sudah menuduh Teoh Beng Hock terjun membunuh diri.

Dan kini cara sama dilakukan terhadap kematian penolong pengarah Kastam, Ahmad Sarbani Mohamed di aras satu pejabat SPRM Wilayah Persekutuan di Jalan Cochrane.

Very disappointing.

Tangkap Juga Dalang Telur Tiruan Di Faraj Pelacur Itu

Dalang di sebalik telur tiruan akan dikenakan tindakan mengikut Akta Perlindungan Pengguna 1999 dan juga akta lain yang mungkin berkaitan.

Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Tan Lian Hoe, berkata langkah itu bagi mengekang kegiatan tersebut daripada tersebar ke seluruh negara.

"Pegawai kami masih di akar umbi bagi menyiasat perkara ini dan kami berharap dapat menahan dalang di sebalik kegiatan ini secepat mungkin kerana kita tidak mahu mengorbankan nyawa pengguna demi keuntungan mereka," katanya kepada pemberita, di Kuala Lumpur hari ini.

Beliau ditemui selepas penyampaian cek bernilai RM10,000 sumbangan Wanita Gerakan kepada mangsa gempa bumi dan tsunami Jepun.

Tan turut meminta pengguna membuat laporan segera jika mengetahui kegiatan itu wujud di tempat mereka.

"Sebagai pengguna mereka patut tampil melaporkan kepada kementerian dan pada masa yang sama memboikot perniagaan seperti ini kerana ia tidak beretika," katanya.

Semalam, pegawai penguatkuasa kementerian itu merampas 270 biji telur tiruan daripada beberapa gerai di Pasar Pulau Tikus, Pulau Pinang susulan dakwaan telur tiruan dijual di situ. - Bernama

Ulasan GB

Tatkala negara tengah hangat membicarakan soal "Anwar tiruan" di dalam video seks yang digembar-gemburkan, kononnya Anwar telah melakukan adegan ranjang bersama seorang pelacur Cina, tiba-tiba muncul satu berita panas, tetiba Tuhan turu berita, telur tiruan ditemui dijual di beberapa gerai di dalam negara kita.

Anwar boleh bernafas lega, rupanya "telur" di faraj pelacur Cina itu telur tiruan.

Tetapi UMNO dan koncon-konco tetap tidak mahu mengakui sekalipun telah jelas dengan pelbagai fakta bahawa itu telur tiruan.

Dengan perut buncitnya, dengan tetek menggelabirnya, dengan janggut hari ini tiada esoknya ada, dengan rangka badannya yang besar macam rangka Datuk T, dengan rambut pendeknya macam rambut Nazri... itu semua bukti nyata bahawa yang dihebohkan itu sebenarnya adalah Anwar tiruan.

Media massa arus perdana, blogger pencacai UMNO, pimpinan UMNO masih hendak memperbodohkan rakyan dengan menjaja video seks yang jijik itu. Siapa tuan empunya dan siapa dalang pembikin telur tiruan di faraj pelacur itu? Itu yang perlu dicari sampai lubang cacing selain dari dalang telur ayam tiruan yang dijual di merata gerai.