21 Dis 2009

Daftar Pakatan: Hadi mungkin salah faham, kata Anwar

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata kesemua komponen dalam Pakatan Rakyat sememangnya telah bersetuju untuk mendaftarkan Pakatan Rakyat sebagai sebuah badan formal.

Ia kini dalam proses pendaftaran.

Sehubungan itu kata Anwar, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang salah faham.

“Kami telah membaca kenyataan beliau dalam konteks yang sesuai kerana keputusan untuk mendaftarkan Pakatan Rakyat adalah persetujuan kami,” kata Anwar yang juga penasihat Parti Keadilan Rakyat di sini hari ini.

Ketua Umum Pakatan Rakyat itu berkata beliau bersama Hadi dan penasihat DAP Lim Kit Siang telah pun menyatakan persetujuan untuk mendaftarkannya di Pendaftar Pertubuhan.

Anwar mendakwa kenyataan Hadi itu kemungkinan merujuk kepada pelan formilasi yang belum lagi dipersetujui dan ia akan mengambil masa.

Semalam Hadi berkata, pakatan pembangkang yang dianggotai PKR, DAP dan PAS belum lagi mendaftarkan pakatan itu sebagai sebuah parti politik kerana tidak mahu bertindak secara tergesa-gesa.

Beliau menjelaskan yang penting sekarang adalah untuk mencapai kejayaan dalam matlamat politik dan dapat bekerjasama dengan mengemukakan pandangan masing-masing walaupun wujud perbezaan ideologi. -MI


Pakatan tidak akan didaftar tergesa-gesa

KUALA LUMPUR, Dis 20 — Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata pakatan pembangkang yang dianggotai PKR, DAP dan PAS belum lagi mendaftarkan pakatan itu sebagai sebuah parti politik kerana tidak mahu bertindak secara tergesa-gesa.

Beliau menjelaskan yang penting sekarang adalah untuk mencapai kejayaan dalam matlamat politik dan dapat bekerjasama dengan mengemukakan pandangan masing-masing walaupun wujud perbezaan ideologi.

Abdul Hadi turut menasihatkan penulis blog agar menyampaikan maklumat yang betul kerana mereka memainkan peranan penting dalam menyalurkan berita kepada masyarakat.

Para penulis blog perlu mencontohi sikap positif media barat kerana mereka merupakan satu bentuk media baru yang banyak membantu menyedarkan masyarakat sehingga memberi kemenangan kepada pakatan pembangkang, katanya kepada pemberita selepas merasmikan Konvensyen Blogger PAS anjuran Lajnah Penerangan dan Dakwah PAS Pusat di Markas Tarbiyyah PAS, Taman Melewar dekat sini hari ini. — Bernama


Ulasan GB

Blogger mendedahkan "fitnah yang benar" (istilah TGHH). Bukan menyebarkan fitnah yang palsu. Kalam Allah berjalan sepanjang masa. Kebenaran terpancar juga walau cuba ditutup dengan apa cara sekalipun. Kuasa Allah, siapa mampu menahannya?

GB bukan ustadz, bukan ulamak, bukan pimpinan parti. Tetapi GB yakin GB betul, termasuklah dalam hal kenyataan GB sebelum ini bahawa Lembaga Disiplin PAS itu bias.

Rasuah: SPRM Lepaskan Jerung, Tangkap Bilis

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) didesak segera menyiasat tokoh-tokoh politik dan ahli-ahli perniagaan yang hidup mewah melebihi kemampuan masing-masing dari segi kewangan.

"SPRM hendaklah menyiasat mereka ini dan jangan tunggu aduan daripada orang ramai dan perkara ini harus dilapor terus kepada Parlimen," kata Presiden Transparency International Malaysia, Tan Sri Dr Ramon Navaratnam.

Mengulas usaha kerajaan untuk memerangi rasuah pada Program Transformasi Kerajaan di Kuala Lumpur yang tamat semalam, beliau berkata, "sebahagian anggota masyarakat mempertikai langkah SPRM kerana hanya menangkap "ikan bilis" dan kelihatan tidak
berminat untuk menangkap "jerung".

"Sehingga SPRM menangkap "jerung-jerung" ini dan didakwa di mahkamah serta dijatuhkan hukuman, orang ramai terus berasa sangsi tentang keikhlasan suruhanjaya itu," terang beliau.

Ramon yang juga pengerusi panel penyampaian dan rundingan SPRM berkata, setakat ini tidak ada tokoh politik yang didakwa dan dijatuhkan hukuman kerana rasuah.

"Sebagai contoh katanya, dalam skandal PKFZ (Zon Bebas Pelabuhan Klang) hanya bekas pengurus besar LPK (Lembaga Pelabuhan Klang) O C Phang yang didakwa di mahkamah.

Phang bukanlah "ikan jerung" kerana ada lagi mereka yang lebih tinggi kedudukannya daripada beliau," jelasnya.

Sementara itu, Pengerusi Yayasan Prihatin Sosial, Tan Sri Robert Phang berkata, "dalam skandal PKFZ, nama-nama "ikan jerung" telah disebut hasil siasatan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara tetapi tidak ada sesiapa yang didakwa di mahkamah."

"Skandal PKFZ menjadi ujian getir buat kerajaan dan perlu kepada kesungguhan politik untuk bertindak tanpa bimbang dan pilih kasih," ujar beliau. -FMT


Di Dada Karpal Ada Bulan, Bagaimana Pula Dada Pemimpin Pas Sendiri?

Semasa ucapan penutup Konvensyen Pakatan Rakyat yang lalu pada Sabtu 19--12-09, Murshidul Am Pas Tok Guru Nik Aziz berucap dan beliau berkata 'di dada Karpal Singh pemimpin DAP yang kuat menentang negara Islam itu ada 'bulan'. Bulan yang dimaksudkan Tok Guru itu sudah tentulah bulan purnama lambang Pas.

Karpal Singh sudah tua dan tidak segagah dulu tapi beliau tetap dengan prinsipnya dan ideologi yang di bawa DAP. Karpal tidak pernah menimbulkan huru-hara sesama pimpinan Dap seperti yang berlaku dalam krisis kepimpinan dalam Pas yang membawa kepada hilangnya kepercayaan ahli dan penyokong Pas kepada sesetengah pimpinan dalam Pas yang berpunca daripada isu Kerajaan Perpaduan, pakatan dalam gelap, perjumpaaan antara pemimpin Pas dan Umno selepas pru-12 yang lalu untuk bentuk kerajaan secara senyap di Selangor atas nama Melayu-Islam tapi tidak jadi kenyataan.

Walaupun ada penafian demi penafian tapi akhirnya apabila Tok Guru desak diadakan Muktamar Khas untuk pecat mana-mana pemimpin yang cuba bersekongkol dengan Umno barulah semua ahli Pas dan penyokong Pas buka mata atas penafian demi penafian sebelum ini rupanya Pas sudah diambang perpecahan.

Maka diadakan Mensyuarat Khas dan seterusnya diadakan pula Seminar di Taman Melewar membuktikan memang wujud anasir -anasir dalam kepimpinan Pas yang condong kepada Umno. Profesor Aziz Bari dikecam hebat kerana bersetuju dengan pendapat Tok Guru memang patut dipecat pemimpin -pemimpin Pas yang merosakkan Pas dari dalam. Akhirnya Prof. Aziz Bari sendiri tidak lagi akan buat sebarang ulasan untuk Pas, walaupun beliau di lihat antara tokoh akademik yang menyokong Pas dari luar.

Adakah di dada semua pemimpin Pas solid ada bulan atau bulan yang keris ditengah-tengahnya? Bolehkah Tok Guru meneka pula di dada pemimpin Pas yang mana satu ada bulan bersisipkan keris telanjang Umno?


Jika dalam isu Altantuya PM Najib yang dibabitkan dalam kes tersebut pandai menyelamatkan diri, begitu juga dengan adiknya seperti yang didedahkan P.Bala, penyiasat persendirian, mereka berdua guna taktik diam dan senyap menyepi daripada menyentuh isu tersebut dan masih selamat hingga sekarang tidak di dakwa.Taktik yang sama digunakan oleh pemimpin Pas yang didakwa mahu bersama Umno, mereka diam tak kata apa, tak banyak bersuara untuk kutuk Umno pendek kata tak macam dulu. Dalam Parlimen pun senyap saja tidak berani menyerang Umno lagi. Mulut mereka telah dipalam dengan habuan dunia yang tak berapa nilainya.

Aku yakin ahli Pas dan penyokong Pas peringkat bawahan mereka tetap istiqamah dengan Pas dada mereka memang ada bulan sama macam dada Karpal Singh yang juga ada bulan. Mereka tidak akan berganjak daripada menyokong Pas walaupun ada pemimpin Pas timbulkan perbalahan dan kesangsian dalam hubungan dengan Pakatan Rakyat. Mati hidup balik pun dada mereka ada bulan tapi dada sesetengah pemimpin Pas belum tentu ada bulan. Mungkin dada mereka ada projek yang boleh kaut keuntungan untuk hidup mewah sama macam dada Umno yang berlambangkan keris telanjang yang penuh dengan segala projek.

Kekuatan Pas yang digembelengkan bersama parti Keadilan dan Dap semasa lawan Umno-Bn pru-12 itu mesti terus diperkukuhkan bukannya jadi busuk dan jijik setelah menang bergaya selepas pru-12 jadi macam-macam isu dalam Pas selepas itu menuding jari kepada orang lain sebagai fitnah. Jika Pas terus lemah adalah salah pemimpin Pas yang bercekengrama dengan Umno bukannya salah pihak lain yang mengkritik Pas. -misaimerah

Sidang DUN Trengganu Panas : MB Diasak Wakil Rakyat UMNO

Persidangan Dewan Undangan Negeri Terengganu yang sebelum ini disifatkan agak "muram", Isnin bertukar rancak dan sekali sekala keadaan menjadi agak panas dengan soalan yang bertubi-tubi daripada penyokong kerajaan sendiri, Bernama dipetik.

Semasa sesi soal jawab hampir satu jam pada hari pertama persidangan, beberapa soalan yang diajukan kepada Menteri Besar Datuk Ahmad Said, menyebabkan keadaan sedikit tegang dan kadangkala sindir-menyindir kedengaran dalam dewan melibatkan wakil rakyat Barisan Nasional sendiri.

Sesi soal jawab pagi ini dimulakan dengan soalan daripada Din Adam (BN-Bukit Besi) yang mahukan penjelasan berhubung nama syarikat pengendali bijih besi di Bukit Besi dan manfaat kepada rakyat tempatan.

Menjawab soalan itu, Ahmad berkata kerajaan telah meluluskan pelantikan tiga syarikat untuk melakukan perlombongan bijih besi di Bukit Besi yang terletak di Dungun.

Beliau berkata dengan pembukaan semula kawasan perlombongan di kawasan itu, ia dijangka mampu memberi peluang pekerjaan kepada penduduk tempatan khususnya 50 peratus daripada pekerja yang diupah seperti mana yang disyaratkan.

Tidak berpuas hati dengan jawapan itu, Din minta penjelasan tentang nama syarikat yang dilantik dan kemampuannya selain mempertikaikan sama ada benar syarikat tersebut melantik 50 peratus rakyat Terengganu menjadi tenaga kerja situ.

"Saya hanya tahu mengenai pembukaan kawasan lombong itu melalui pekerja kawasan itu. Saya orang Bukit Besi, duduk di Bukit Besi dan menjadi wakil rakyat Bukit Besi tetapi tidak tahu menahu tentang perkara tersebut," kata Din.

Ahmad berkata kerajaan Terengganu bercadang untuk membuka semula kawasan perlombongan di kawasan itu setelah perunding yang dilantik mengesahkan masih terdapat lima juta metrik tan bijih besi di situ.

Untuk itu, katanya, kerajaan negeri telah melantik tiga syarikat untuk mengendalikan pajakan selama lima tahun iaitu TBM Minerals Sdn Bhd, Cahaya Ikhtiar Sdn Bhd, dan Wahaba Wangi Shd Bhd yang kesemuanya beralamat di Terengganu.

Ahmad kemudian menyindir Din dengan menyatakan wakil rakyat itu kerap tidak hadir pada persidangan dewan dan jarang menjejakkan kaki di pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri menyebabkannya tidak mengetahui pembangunan di kawasan sendiri.

Pertikaman lidah turut melibatkan Alias Abdullah (BN-Alur Limbat) apabila beliau mempertikaikan jawapan yang diberikan oleh Ahmad mengenai peruntukan yang diluluskan oleh kerajaan untuk melaksanakan projek perparitan Baruh Muring Tasek-Padang Leban-Sungai Bukit Payong.

Mustapa Mohamad Anti-Kelantan? - Husam

Datuk Mustafa Muhammad seakan bukan anak Kelantan. Sejak hari pertama tuntutan minyak berbangkit, jalur yang diambil oleh beliau ialah cuba menidakkannya.

Belum pun jelas duduk perkara, beliau antara yang pertama membuat kenyataan: di peraiaran Kelantan, petroleum tidak ada. Tak lama, beralih kepada bertindeh dengan orang lain. Kemudian, hanya layak wang ehsan. Sekarang, seperti dilaporkan oleh Utusan Online petang ini, tidak mudah untuk Petronas nak kira jumlah bahagian Kelantan.

Sebagai Menteri Pusat anak Kelantan, dengan maklumat lebih terbuka sebagai Menteri, beliau sepatutnya yang pertama bersuara Kelantan terhak kepada apa jua nama bayaran bagi pengeluaran petroleum di perairan negeri ini. Itu tidak terjadi.

Mungkin hasrat hatinya kekayaan bumi Kelantan biar tertutup begitu sahaja. Terlalu terang hasrat hatinya untuk menyukarkan keadaan, bukan memudahkannya.

Hari ini beliau bercakap lagi mengenai Kelantan hanya layak untuk wang ehsan. Kelantan juga kata beliau, tidak layak untuk pengeuaran di kawasan JDA. Penggunaan wang ehsan nanti pula seratus peratus budi bicara Kerajaan Pusat.

Tengku Razaleigh yang juga ahli UMNO dan datang dari Kelantan, berbeza sekali sikapnya dengan Mustafa. Sama parti sama negeri, kenapa ada dua pandangan berbeza?

Pandangan siapa lebih betul? Datuk Mustafa yang kini menguruskan AP yang boleh membawa kekayaan segera kepada sesiapa yang mendapatnya atau Ku Li yang turut menjadi arkitek pembangunan petroleum pertama negara kita?

Mengapa tidak Datuk Mustafa memanggil sidang Badan Perhubungan UMNO Kelantan untuk menetapkan pendirian bersama UMNO Kelantan? Jemput bersama Ku Li sebagai Ketua UMNO Gua Musang untuk memberikan pandangannya.

Kenapa tidak diambil pendekatan pro rakyat Kelantan dan bukan pro penindasan dan buli yang telah menjadi trade mark UMNO sekian lama?

Ini abad 21. Abad maklumat dan abad pemikiran kritikal.

Datuk Mustafa masih dengan sikap lama yang tidak produktif.

Tanya dulu berapa medan gas atau minyak yang wujud di perairan Kelantan.

Jika PM menyebut Kelantan akan mendapat wang ehsan dari medan Bumi Selatan di Parlimen baru-baru ini, Bumi Selatan merujuk kepada konsesi CS Mutiara meliputi;

Bunga Kamelia dijumpai pada November 2003
Bunga Zetung dijumpai pada Julai 2004
Bunga Angerik dijumpai pada November 2004
Bumi Selatan dijumpai pada Februari 2005
Bunga Kesumba dijumpai pada Februari 2005

Ia bukan secupak dua cupak. Berapa reservenya, biarlah Menteri seperti Datuk Mustafa mengumumkannya tetapi jangan pula ingat orang lain tak tahu.

Di kiri dan kanan konsensi CS Mutiara ini ada pula medan seperti Bergading, Ular, Gajah, Bunga Dahlia, Bunga Melati dan Damar.

Reserve Bergading sahaja rasanya melebihi 120 juta tong. Damar pula hanya 68 batu dari pantai Negeri Datuk Mustafa.

Sebagai Menteri Pusat tak terasakah di hati Datuk Mustafa bagi berusaha mendaratkan gas dan condesate ini ke negeri sendiri?

Dengan satu pipe line utama, medan-medan ini boleh dihubungkan dengan pipe line cabang dan dengan jarak yang begitu hampir, ia boleh didaratkan di Kelantan sendiri. Jika itu berlaku, satu katalis besar untuk ekonomi Kelantan.

Jika dikatakan bertindeh menghilangkan kelayakan royalti, mengapa untuk kawasan CAA yang bertindeh antara Vietnam dan Terengganu, Terengganu dibayar royalti?

JIka selama ini Terengganu layak, kenapa Kelantan yang turut bertindeh dengan Vietnam di bahagian utara CAA tidak berhak menerimanya? Sekurang-kurang bagi Medan Bunga Pakma dan Bunga Orkid, Kerajaan Pusat terhutang kepada Kelantan beratus juta. Difahamkan Kerajaan Pusat telah menerima USD 700 juta dari kawasan ini selama ini.

Begitu juga dengan kawasan JDA. Ia berada dalam perairan Kelantan dan Akta JDA 1990 langsung tidak menidakkan kawasan itu berada dalam perairan Kelantan lama sebelum Kelantan menyertai Malaysia. Tidak juga Akta itu menjadikan kawasan ini wilayah eksklusif yang terkeluar dari kedaulatan negara kita. JDA hanya satu corporation yang diberi kuasa untuk mengolah pengeluaran petroleum secara bersama dengan Thailand dan bertanggunjawab membayar royalti seperti tercatat dalam Akta itu.

Hanya niat buruk untuk mempastikan Kelantan terus miskin sahaja alasan sebenar penafian ini. Difahamkan, bagi kawasan JDA, MTJDA telah menghulurkan USD 200 juta sebagai royalti kepada Kerajan Pusat. Untuk tahun 2010, ia meningkat kepada RM 800 juta. Mana bahagian Kelantan?

Bagi medan Bintang yang bertindeh antara Kelantan dan Terengganu, sudah tentu Kelantan juga layak terhadap sebahagian royaltinya. Difahamkan Petronas telah membayar RM 10 billion sebagai royalti kepada Kerajaan Persekutuan bagi medan ini. Jika Kelantan dibayar tunggakan satu pertiga sahaja dari medan Bintang, ia sudah berjumlah RM 3.3 billion!

Tiba masanya untuk Kerajaan Pusat lebih telus dan lebih bersemangat kekeluargaan. Selain adil, saksama dan bersetia dengan perjanjian.

Bukan sahaja Allah tidak sukakan perjanjian diengkari, tetapi juga makhluk yang bermaruah tidak dapat menerimanya.

Mengapa tidak Datuk Mustafa menjadi hero rakyat Kelantan dengan memulakan perbincangan dan perundingan dengan Kerajaan Negeri?

Kemudian, memberikan hak kepada yang berhak, apa lagi untuk negeri tumpah darah beliau juga. -Husam Musa


Kelantan tidak layak terima royalti minyak

KOTA BHARU - Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kelantan, Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata, tindakan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim membawa usul untuk meminda Akta Pembangunan Petroleum 1974 pada persidangan Dewan Rakyat baru-baru ini membuktikan beliau mengakui Kelantan tidak berhak menerima royalti minyak.

Katanya, Kerajaan Negeri sepatutnya membawa isu itu ke mahkamah bukannya meminda undang-undang bagi memberikan takrifan kepada perkataan ‘di luar pantai’ sekiranya Kelantan benar-benar layak.

“Baru-baru ini sewaktu persidangan Dewan Rakyat, Anwar telah mengedarkan ‘private bill’ (rang undang-undang persendirian). Tetapi ia tidak dapat dibincangkan kerana tak cukup masa.

“Tindakan Anwar jelas menunjukkan pakatan pembangkang mahu royalti diberikan walaupun mereka tidak berhak kerana ke semua pelantar minyak dan gas itu berada di luar daripada kawasan tiga batu nautika dari pesisir pantai,” katanya kepada pemberita ketika ditemui selepas hadir pada Majlis Perhimpunan Perkhidmatan Awam Persekutuan Negeri Kelantan di sini, semalam.

Mustapa berkata, rang undang-undang itu jelas menunjukkan Anwar ingin meminda Akta Petronas 1974 bagi mendapatkan bayaran royalti untuk mana-mana hasil gas atau minyak di kawasan Zon Ekonomi Eksklusif (ZEE).

Mengulas mengenai jumlah wang ihsan yang akan diperoleh oleh Kelantan, Mustapa berkata: “Wang ihsan itu akan disalurkan awal 2010 selepas Petronas mengumumkan jumlah pengeluaran dari telaga PM301 sebelum menentukan jumlah pengeluarannya.

“Kemudian barulah Kerajaan Pusat akan tentukan wang ihsan dan setiap projek atau kegunaannya akan dibincangkan bersama kerajaan negeri,” katanya.
UMNO diminta undur dari BN Pulau Pinang

UMNO Pulau Pinang diminta mengundur diri daripada Barisan Nasional (BN) jika tidak berpuas hati dengan kepimpinan Gerakan yang telah lama menjalankan amanah rakyat di negeri ini.

Naib Ketua Pemuda Gerakan Pulau Pinang, H’ng Khoon Leng berkata, isu tersebut tidak sepatutnya timbul kerana UMNO dan Gerakan adalah pengasas kepada BN negeri yang sudah lama bekerjasama dalam memastikan tanggungjawab kepada rakyat dijalankan dengan baik.

“Tindakan UMNO (meminta jawatan Pengerusi BN negeri diserah kepada parti itu) dianggap keterlaluan, boleh menjejaskan hubungan baik yang sudah lama terjalin. Di mana hilangnya semangat setiakawan kita?,” katanya.

“Kalau tidak berpuas hati sangat dengan apa yang dilakukan oleh Gerakan, undur diri. Jangan salahkan orang lain yang dianggap tiada kredibiliti untuk mentadbir,” katanya.

Menurutnya, tindakan UMNO menuntut jawatan Pengerusi BN negeri adalah satu tindakan yang rakus.

“Jika perkara ini diusulkan kepada parti komponen lain, saya rasa parti komponen lain pun akan setuju dengan cadangan saya ini supaya UMNO undur diri daripada BN Pulau Pinang.

“Pada saya, tindakan UMNO tidak menghormati parti-parti komponen lain dan ia boleh dikatakan sebagai ‘duri dalam daging’ bagi BN Pulau Pinang,” katanya.

Menurutnya, apa yang dikatakan sebagai ‘duri dalam daging’ itu merujuk kepada sikap kerakusan sesetengah pemimpin di dalam UMNO negeri itu.

“Parti Gerakan adalah parti yang menjalankan amanah rakyat, jadi apa yang masih tidak kena dengan parti ini? Sebab itu, saya kata, UMNO rakus dalam mengejar jawatan.

“Kita(Gerakan) tiada masalah dengan mana-mana parti komponen lain termasuk UMNO malah kita mempunyai hubungan yang sangat baik dengan Pemuda BN negeri, jadi di sini sudah boleh nampak, siapa yang bermasalah sebenarnya,” katanya.

Mengulas mengenai kenyataan Pengerusi BN negeri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, jawatan itu wajar diserahkan kepada UMNO berikutan parti komponen BN lain tidak memenangi sebarang kerusi pada pilihan raya umum lalu, Khoon Leng menyifatkan itu alasan yang ‘tidak masuk akal’.

“Itu bukan alasan. Kalau nak ikutkan, parti komponen hilang kerusi adalah kerana tindakan UMNO sebelum ini yang tidak disukai oleh rakyat antaranya kenyataan-kenyataan yang dibuat UMNO yang bersifat perkauman selain sikap kerakusan mereka sendiri.

“Parti Gerakan sudah lama buat kerja dari akar umbi. Jadi saya fikir, UMNO perlu ‘tepuk dada tanya selera’ dan apa yang paling dikesali, tindakan mereka seolah-olah tidak menghormati keputusan Perdana Menteri selaku Pengerusi Barisan Nasional,” katanya.

Sebelum ini, Mesyuarat Badan Perhubungan UMNO Pulau Pinang memutuskan untuk menuntut jawatan Pengerusi BN negeri diserahkan kepada parti itu ekoran parti komponen BN lain di negeri itu tidak memenangi sebarang kerusi pada pilihan raya umum lalu. -SH

Untuk Pak Bakar Dan Rakan-rakan Sejati, Terima Kasihku Tak Terperi

Maaf, tak tahu entri apa nak ditulis pagi ini. Banyak sangat isu, tapi semua hal introspeksi diri. Jadi kena kawal sekarang persaan ni, sebelum nanti dalam lebih ramai memaki-maki GB. GB dah kena beli, GB dah jadi agen musuh menentang parti, GB dah itu dan ini, begitu dan begini.

Oleh itu GB pagi ni main salin dan tampal jer. Salin dan tampal komen Pak Bakaq (gambar) dengan jawapan GB terhadap satu rangkaikata tulisan GB sendiri


Pak Bakaq sendiri selalu menulis membela PAS. Tapi bila Pak Bakaq kena gari, siapa pemimpin PAS yang ada taruh simpati? Kereta Pak bakar sampai nak kena tarik. Bil streamyx pun dah kena potong tempohari. Ada pemimpin PAS ambil tahu? Mujur Pak bakaq ni ada juga kable. GB lansung takder kable, kalau berlaku apa-apa hal macam berlaku ke atas mahazalim macam dulu, memang parah aku. Muga Allah melindungi.


Maka menjawablah Pak Bakaq:


Leganya kalau ada cable. Taklah internet kena potong, kereta kena tarik (bukan setakat nak kena tarik).

Sdr GB

Tak payah fikirlah soal penghargaan atau benda2 karut marut sebegitu.

Kita buat kerja kita, depa buat kerja depa.

Aku dah sebut dah. Kalau PAS nak menang, selain berpegang teguh kepada kehendak Islam, para pemimpin PAS mesti bersih dan dilihat bersih, tidak bodoh dan rajin.

Aku tulis kerana sakit hati. Bukan kerana hendak dihargai.

Apa tak sakit hati? Kita harap para pemimpin PAS bersih dan dilihat bersih, tak bodoh dan cerdik. Itulah kekuatan untuk melawan Umno.

Yang paling kita tak nak dengar ialah kata-kata "pemimpin PAS pun serupa Umno jugak".

Kata-kata itu sudah cukup untuk jadi sumber kekuatan Umno. Sebabnya, kalau pemimpin PAS pun serupa Umno, depa kata, baik pilih Umno.

Tetapi, kata-kata itulah yang kita dengar tak habis-habis sekarang. Itu persepsi sebahagian rakyat.

Mengkhianati kawan, bercakap bohong, keras pedal dengan kronisme, macam-macam.

Bila kita dah tak boleh nak menafikan tanggapan seperti itu, hang tak sakit hati ka?

Sebab itulah, mampoih pi la nak hargai ka, tak hargai ka. Mampoih pi la nak kata apa pun. Aku sakit hati!


GB pun jawab semula:

Alamak Pak Bakaq

Soriler kalau GB salah tulis kata Pak Bakaq ada cable. GB hanya tahu entah dari mana maklumat tuh.

Tapi itulah sahabat-sahabat semua, luahan seorang blogger lama.

Dulu sewaktu di zaman reformasi, seingat GB, selain dari Prof Abdullah Hassan dan isterinya, Pak Bakaq adalah diantara yang agak prolifik menulis dan menghantar artikelnya ke Laman Reformasi. Salah satu tulisan Pk Bakaq GB rakamkan di dalam tulisan ini.

Benar kata Pak bakaq

"Tak payah fikirlah soal penghargaan atau benda2 karut marut sebegitu. Kita buat kerja kita, depa buat kerja depa. Aku dah sebut dah. Kalau PAS nak menang, selain berpegang teguh kepada kehendak Islam, para pemimpin PAS mesti bersih dan dilihat bersih, tidak bodoh dan rajin.

"Kalaulah kerana nak dihargai, baik tak usah sampai nak menyusahkan diri, banyak menda lain yang GB boleh lakukan untuk dihargai. Malah laman IT kendalian GB skrg ni pun dah berbulan(bertahun kot) tak usik, sebab tumpukan perhatian kepada perjuangan parti.


Memang benar apa Pak Bakaq kata "selain berpegang teguh kepada kehendak Islam, para pemimpin PAS mesti bersih dan dilihat bersih, tidak bodoh dan rajin".

Jika seorang ahli biasa macam GB dan Pak Bakaq tak bersih, itu tak memberi kesan besar sgt kepada parti. Dan memang GB pun banyak kelemahan. Hutang masih keliling pinggang. Apa pasal? Sebab tinggalkan kerja buat kerja untuk parti. Sebab GB merasakan dulu, memprjuangkan Islam, mesti lakukan sepenuh masa, perjuangan Islam bukan kerja part-time jika nakkan Islam menang. Jadi dalamasa berjuang, keperluan zahiriah perlu juga dijaga. Kalau tak nak makan apa? Pilihan yang boleh dilakukan ialah berniaga, tetapi dunia perniagaan ada disiplinnya sendiri, sehingga GB terpaksa akui GB tak pandai berniaga, tak pandai nak pusing, tak pandai pula marketing. Hal ini pernah GB kisahkan di SINI.

Berbalik kpd luahan Pak Bakaq, mana tak sedih, penat-penat berjuang di alam siber sekian lama. tup-tup keluar Kerajaan Perpaduan.

Senang-senang pejuang siber dikhinati, bukan sekadar pejuang siber, tetapi pejuang di akar umbi juga seluruh negara.

OK tamat kisah tu, berhadapan pula dengan ramainya pemimpin atasan PAS yang bodoh dan pemalas pula yang oleh Ust Fathi Yakan maksudkan sebagai golongan "futur" dari kalangan pemimpin. Baca kat SINI.Banyak perkara boleh dibuat oleh PAS, tapi tak buat. PAS boleh anjurkan program Maal Hijrah sendiri untuk iktiraf pejuang2 PAS yang dah berkorban utk parti seperti Hassan Shukri, Subky Latif, bekas2 PJ Negeri-negeri, tapi pemimpin PAS tak buat, lebih seronok bertenggek atas pentas VIP majlis Maal Hijrah pihak lawan.

Dan pemimpin futur ini ada pengampunya yang tersendiri. Siapa? Tak payah sebut nama. Semua orang tahu. Termasuk kat harakah, penulis-penulis harakah dah jadi macam wartawan Utusan dan seumpamanya. Membodek tak sudah, hentam blogger. tetapi bodoh rupanya, kalau tak masakan harakahdaily terpaksa di"outsource" kepada sebuah syarikat bernama Altfa Solution. GB belum bongkar lagi hal tu. Ada tender ke tidak, kronisme ke tidak dll.

Nak suruh GB tinggalkan parti macam Pak Bakaq dah buat? Boleh dan mujur terjumpa hadith yang mengkisahkan tentang walaupun berjuang sendirian tanpa parti.. biar engkau sampai menggigit akar kayu... tenanglah kemudian hati ini.

_________________________

Pagi ni terbaca laporan BAYAN kat karpethijau yang pergi ke Seminar Blogger semalam.


BAYAN: mmg betul akhi cakap, perjuangan pas dah jadi prjuangan olok-olok. tahap mentaliti YB2 pun mcm budak2. meluat saya tengokkan.
21 Dec 09, 09:16

BAYAN: Smlm masa seminar blogger, saya dpti ramai yg gila glamour, posing amik gambar. termsk YB-YB. teringat saya kisah prjuangan Islam, umat Islam bawa illmu & pdg, bukan kamera. amacam pas nak menang ni?

Betul ke begitu? Mungkin dunia dah nak kiamat.
Jika betul dunia nak kiamat lebih baik GB berundur dari perjuangan alam siber yang dah dipenuhi dengan kepura-puraan ini.

Mungkin blog GB akan ditutup selama-lamanya. Mungkin ada yang suka, termasuk pemimpin-pemimpin tertinggi parti. Hidup nanti bertambah sedap tanpa GB. Asyik nak salahkan pimpinan parti, asyik prejudis dengan UG. Kata mereka.

Lagipun entah macamana, takdir Tuhan, laptop kebelakangan ini asyik meragam. Susah betul aku nak wat keje. Almaklum dah 4 tahun dilanyak habis. Ruang hard-disk dah penuh. Memori kecik. Nak convert video-video pun dah amik berjam-jam. Siara radio GB.fm nak stream pun asyik tersangkut, last-last suara GB dah tak der lagi di alam siber. Dah berbulan-bulan. Kawan-kawan email pun GB dah tak mampu nak jawab. Segan pun ada nak bagitahu yang GB dah tak mampu.

Nak bagitahu Pak Bakaq juga, usah bersedih, GB pun sebenarnya streamyx dah dua kali kena potong hari tu. Kereta buruk GB sampai dah masuk lot "kereta lelong" sebuah finance, mujur dapat jual motor buruk dan tebus semula. Itu pun dah rugi kat RM1000 (duit upah tarik dan sewa lot).

Itu pun kena tuduh macam-macam. Dapat habuanlah, dapat tajaanlah, GB dah kena beli... huhu pilu hatiku..

GB bukan macam blogger Sebol, mewarisi perniagaan stesyen pam minyak dari bapa, atau YB yang dah boleh menulis blog dengan gaji dan elaun bulanan dah tentu ada, atau forummer-forummer berbakat dengan perkataan caci-maki dengan kata nista.

Khuatir sangat GB mengenai kes GB terpaksa menyamar jadi peminta-sedekah di Puduraya zaman reformasi dulu, bila nak balik tak der duit minyak...

Ada yang syorkan jumpa ariffahmi. KAH KAH KAH .. pinjam Tukartiubnya ketawa sekejap.

Yang ada pada GB hanyalah Suci Sekeping Hati. InsyaAllah.
Dan GB bukanlah pejuang siber yang terbaik. Lebih ramai yang bagus-bagus. Jika ditakdirkan GB ada lagi menulis selepas ini, mungkin bukan lagi untuk pemimpin parti. Pemimpin parti dan para penyokongnya tak payah susah-susah hati. Kalau ada juga, terima saja ia takqdir Ilahi, GB mungkin dah boleh diubah lagi.

Semuga Allah terima amalan kita semua. Semuga Allah memberikan kemenangan hakiki kepada parti kita. Selepas ini.

Mohon ampun segala dosa jika ada.

Ni baru terbaca tulisan di sebuah blog Fakulti SiyasahSyariah untuk renungan bersama justeru ada juga yang menuduh kononnya GB termasuk golongan yang fasiq and manalah tahu kot betul GB fasiq.


Berikutan tulisan FSS mengenai "Fitnah Benar dan Fitnah Bohong", petang semalam, seorang sahabat bertanya "Bukankah Islam juga menolak berita yang disebarkan oleh orang fasiq?".

Untuk menjawab pertanyaan itu elok kita perhatikan firman Allah dalam surah al-Hujurat, ayat 6:

يأيها الذين آمنوا إن جاءكم فاسق بنباء فتبينوا
Terjemahan: Wahai mereka yang beriman! Jika kamu didatangi si fasiq dengan sesuatu berita, maka hendaklah kamu periksa (asas, latarbelakang atau kebenarannya).

Ayat tersebut tidak menyuruh orang beriman menolak berita yang disebarkan oleh si fasiq. Sebaliknya, ayat itu menyuruh orang beriman menyiasat berita yang dibawa oleh si fasiq.

Si fasiq yang paling teruk ialah si musyrik. Namun, berita darinya usah ditolak mentah-mentah. Justeru, Rasulullah mengutus beberapa perisik ke dalam kalangan musyrikin untuk mendapat berita dari mereka. Berita yang diperolehi dari mereka diproses dan dimanfaatkan.

Makin Kuat Gaduh UMNO - Gerakan

Parti Gerakan tidak berhak menolak permintaan pemimpin Umno negeri untuk jawatan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Pulau Pinang kerana segalanya terpulang kepada Presiden BN yang juga Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri Datuk Zainal Abidin Osman berkata Presiden Gerakan Tan Sri Dr Koh Tsu Koon seharusnya melihat permintaan Umno negeri itu secara positif kerana cadangan itu dibuat demi kepentingan BN di negeri ini dan mempunyai rasionalnya.

Beliau mengulas kenyataan Tsu Koon yang juga penyandang jawatan tersebutsemalam yang menolak permintaan pemimpin Umno negeri supaya jawatan Pengerusi BN yang kini dipegang oleh Gerakan selama lebih 35 tahun, diserahkan kepada parti berkenaan.

"Jawatan tersebut bukannya hak turun-temurun atau hak seumur hidup kepadamana-mana individu mahu pun parti, maka adalah tidak salah permintaan yangdibuat Umno Pulau Pinang itu dipertimbangkan sebaik-baiknya," kata beliau ketika dihubungi di sini hari ini.

Mengulas lanjut, Zainal Abidin berkata sejak dua tahun kebelakangan ini, Tsu Koon selaku Pengerusi BN negeri ini telah gagal menjalankan tanggungjawab yang diamanahkan kepada beliau terutama dalam menggerakkan parti komponen BN bagimenjalankan pelbagai aktiviti untuk kepentingan rakyat negeri ini terutamadi peringkat akar umbi.

Di KUALA LUMPUR, Ketua Pergerakan Pemuda Umno Kepala Batas Datuk Seri ReezalMerican Naina Merican hari ini menyokong cadangan tersebut demi mengembalikankeyakinan rakyat negeri itu terhadap kerajaan pimpinan BN.

"Ini bukan bererti bahawa Umno hendak monopoli BN Pulau Pinang, tetapihakikatnya Umno ada 11 kerusi DUN (Dewan Undangan Negeri) dan dua Parlimen disana. BN Pulau Pinang perlukan parti yang ada kekuatan.

"Beliau tidak lagi boleh sentimental dan perlu melihat kepada realiti. Kitanak merampas Pulau Pinang balik pada Pilihan Raya Umum ke-13 nanti, jadi kitaperlulah sepakat. Ini bukan soal parti tetapi perjuangan, bagaimana kita nakyakinkan rakyat kepada BN," katanya.

Ditanya adakah nanti akan wujud pergeseran dalam BN Pulau Pinang ekoran kenyataan itu, Reezal berkata perbezaan pendapat di kalangan komponen partibukanlah sesuatu yang baru dan berharap perkara itu dibincangkan di peringkat tertinggi BN.

Reezal Merican yang juga Ketua Penerangan Pemuda Umno turut mencadangkan jawatan Pemuda BN Pulau Pinang diberikan kepada Umno. -BERNAMA

SPRM Perlu Teladani Negara Maju Tangani Rasuah

mengulas keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini yang melarang Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia melakukan siasat selepas waktu pejabat, Menteri Besar, Tan Sri Khalid berkata SPRM perlu mengkaji semula prosedur siasatannya agar tidak menjejaskan mana-mana pihak.

Sehubungan itu, katanya Kerajaan Persekutuan perlu mencontohi negara-negara maju menangani masalah rasuah secara professional.

“Oleh kerana nak cari maklumat, mendera ataupun menyusahkan warga kerja jadi pada dasarnya maklumat itu tidak dapat diberikan dengan senang.

“Jadi ada baiknya SPRM dan Kerajaan Persekutuan mengkaji bagaimana usaha yang dilakukan negeri-negeri maju yang dapat membanteras rasuah tetapi tidak mengenakan tekanan yang tidak sepatutnya kepada warga kerja yang ingin diselidik untuk mencari maklumat mengenai rasuah,” katanya. -TVS