2 Okt 2009

Era Najib Altantuya : Musa Aman Seludup Wang Di Hong Kong?

Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Shamsul Iskandar Md Akin ke Badan Pencegah Rasuah Hong Kong untuk mendesak supaya soal siasat dijalankan ke atas sekutu Ketua Menteri Sabah yang ditahan menyeludup wang sejumlah RM16 juta.

Michael Chia Tien Foh, sekutu kepada Ketua Menteri Sabah Musa Aman ditahan berhubung penyeludupan dan pengurupan wang haram pada 14 Ogos tahun lalu.

Chia ditahan di Lapangan Terbang Antarabangsa di Hong Kong apabila cuba berlepas dari wilayah China itu menuju Kuala Lumpur dengan membawa wang berkenaan.

Shamsul ke Hong Kong untuk membuat laporan berkenaan hal terbabit dan meminta bantuan daripada pihak Badan Pencegah Rasuah Hong Kong untuk menyiasat konco pemerintah BN itu.

Sementelah ianya isu besar yang membabitkan wang rakyat dan laporan ke atasnya telah dibuat kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM),namun tiada tindakan yang diambil.

Badan Pencegah Rasuah Hong Kong dikatakan memberi layanan baik dan meminta Shamsul menjelaskan tentang hubungan Chia, Musa Aman dan pembalakan haram di Sabah.

"Saya telah diminta untuk memberikan pandangan dan penerangan serta penjelasan terhadap dokumen yang telah kita berikan kepada ICAC di Hong Kong berkaitan dengan penahanan Datuk Michael Chia di Lapangan Terbang Antarabangsa Hong Kong pada 14 Ogos lalu" ujarnya.

Wang yang diseludup oleh Chia itu dikatakan mempunyai hubung kait dengan lesen membalak di Sabah yang membawa pulangan lumayan kepada ahli politik Barisan Nasional di negeri itu.

Blog-blog di Sabah telah memberikan liputan meluas berkenaan isu tersebut sejak tahun lalu. Malah hubungan Chia dan Musa Aman tidak menjadi satu rahsia lagi kini.

"Saya juga telah menerangkan bagaimana hubungan Datuk Michael Chia dan Musa Aman dan saya juga meminta pihak ICAC meneliti kesemua dokumen tersebut dan memulakan penyiasatan. Sekiranya benar wang-wang yang haram yang diambil dari hasil pembalakan haram di Sabah itu berada di Hong Kong termasuk kemungkinan untuk membekukan akaun-akaun yang berkaitan dengan penyimpanan wang haram ini" tambahnya lagi.

Shamsul dalam laporannya turut menamakan empat pihak lain yang terlibat dalam kes seludup wang tersebut iaitu kerajaan negeri Sabah, Innoprise Corporation Sdn Bhd, Rakyat Berjaya Sdn Bhd dan Kumpulan Yayasan Sabah.

Menurut sumber rapat, Polis Hong Kong dan Interpol telah memantau kegiatan haram Chia sejak tiga tahun lalu dan akhirnya berjaya menangkap Chia bersama bukti wang tunai bernilai RM16 juta yang diseludup keluar daripada Hong Kong di dalam beg pakaiannya.

Setelah disoalsiasat, Michael merayu agar dibebaskan kerana wang berkenaan milik Musa Aman dan beliau hanyalah agen membawa keluar wang berkenaan ke Kuala Lumpur bagi membantu meringankan beban kewangan Barisan Nasional dalam proses penamaan calon di Permatang Pauh dan sebahagiannya untuk kegunaan pilihanraya kecil berkenaan.


Shamsul dalam laporannya meminta kerjasama dari pihak Badan Pencegah Rasuah Hong Kong untuk membantu menyiasat perkara ini kerana ia melibatkan wang rakyat dan ianya harus dikembalikan kepada rakyat Sabah.

"Saya jelaskan kepada mereka pentingnya kes ini kerana ianya melibatkan wang rakyat dan kita pertikai bagaimana ada seorang individu yang boleh membawa wang sejumlah Rm16 juta yang dibawa keluar daripada Hong Kong. Ini merupakan wang keuntungan yang sepatutnya kembali kepada rakyat Malaysia".Era Najib Altantuya : MP Kapar Kesal Hanya Seorang Didakwa Dalm Kes Kugan (updated)

Ahli Parlimen Kapar, S Manikavasagam, menyatakan kekesalan hanya seorang dari 11 anggota polis yang dituduh membunuh mendiang Kugan Ananthan tidak didakwa di mahkamah.

Pemimpin PKR itu berkata adalah tidak munasabah hanya seorang anggota berpangkat rendah diheret ke muka pengadilan walhal 10 lagi dari pelbagai pangkat dikatakan terbabit dalam pembunuhan itu.

"Mengapa seorang sahaja dihadapkan? dan dia seorang India. Perihal dia hanya seorang konstabel? Perihal ada pegawai yang OCPD ada, Chief Inspektor ada. Sebanyak 11 orang ada. Ditukar dari balai ke pejabat, kerja pejabat. Tapi sekarang saya tengok, satu orang sahaja yang didakwa" soalnya.

Manikavasagam menambah kerajaan tidak harus membedakan undang-undang untuk orang-orang kecil dan orang-orang besar termasuk polis. Sekiranya perbicaraan kes bunuh ini didapati tempang, maka rakyat akan melihat pemerintah menghalalkan penderaan dan keganasan polis.

"Ini saya rasa sepatutnya 24 jam mereka melakukan siasatan ke atas Kugan dan sekarang nampak seorang sahaja yang didakwa.Tetapi dalam kes di Batu Cave perhimpunan Hindraf, mereka baling batu tetapi didakwa kes bunuh, peguam negara dakwa kes bunuh tapi di sini seksyen lain pula. Yang ringan. Maksudnya anggota polis boleh bunuh sesiapa sahaja, tapi denda dia RM 10, 000 dia boleh keluar" ujarnya lagi.

Semalam, seorang dari 11 anggota polis yang membunuh mendiang A Kugan diheret ke Mahkamah Sesyen Petaling Jaya.

Konstabel Navindran Vivekanadan dibicarakan untuk dua kesalahan menyebabkan kecederaan semasa memeras pengakuan dari mangsa, 16 Januari lalu.

Anggota polis itu didakwa di bawah Seksyen 331 Kanun Keseksaan kerana memeras mangsa sehingga mendatangkan kecederaan dan Seksyen 330 Kanun Keseksaan kerana menyebabkan mangsa mengalami cedera parah.

Jika disabitkan kesalahan, Navindran menghadapi 10 tahun penjara dan denda bagi Seksyen 331 dan tujuh tahun penjara bagi Seskyen 330. Navindran mengaku tidak bersalah dan minta dibicarakan.

Hakim Aslam Zainuddin menetapkan ikat jamin RM10,000 dan 5 November untuk sebutan kes.

Kugan telah ditahan pihak polis pada 15 Januari lalu kerana dikatakan terlibat dalam kes curi kereta mewah.

Beliau mati setelah lima hari berada dalam tahanan polis dengan keadaan badan cedera parah.

Navindran adalah anggota di Balai Polis Taipan, namun dipindahkan ke Ibu Pejabat Kontinjen Shah Alam selepas kejadian.

Menurut Peguam Negara Abdul Gani Patail, empat dari 92 saksi yang disoalsiasat polis mengenalpasti konstabel itu yang mencederakan Kugan pada waktu-waktu kejadian. Mangsa dikatakan dibelasah dengan hos getah sebelum ditemui mati empat hari kemudian.

Peguam Negara menambah polis terbabit tidak akan didakwa di bawah kesalahan bunuh atas alasan mangsa mati empat hari kemudian selepas dibelasah.

"Double standard. Orang awam satu dakwaan, pegawai polis satu dakwaan. Bagi kita, kita tidak puas hati. Pada hari Selasa ini kita akan hantar 1 memorandum kepada tatatertib Bukit Aman dan juga mendesak Musa Hassan untuk letak jawatan. Dan pada 10/10, kita akan hantar memorandum ke istana, untuk desak dakwa yang 10 orang lagi".Era Najib Altantuya : Kahar Minta Pengikutnya Insaf Dan Bertaubat

Abdul Kahar Ahmad yang mengaku dirinya sebagai “Rasul Melayu” hari ini membuat pengakuan taubat nasuha di Mahkamah Tinggi Syariah Shah Alam.

Abdul Kahar turut menyeru individu yang terpengaruh dengan ajaran sesatnya supaya bertaubat serta kembali kepada ajaran Islam yang sebenar, dia turut memohon maaf kepada semua umat Islam serta pihak berkuasa kerana mencetuskan provokasi, kekeliruan serta fitnah terhadap Islam.

Dia yang menulis dan menandatangani pengakuan tersebut turut mengekalkan pengakuan bersalah terhadap lima pertuduhan menyebarkan doktrin palsu, menghina Islam serta pihak berkuasa dan memuat dakwaan palsu.

Terdahulu, Fakta kes menyebut tertuduh mendapat pendidikan sehingga darjah lima di sekolah Melayu telah ditangkap pada 23 Jun 2005 oleh pegawai penguatkuasa JAIS berhubung semua kesalahan itu dan dia didapati telah menyebarkan pendapat serta ajaran yang bercanggah dengan ajaran Islam, lebih-lebih lagi ajaran 'Kahar Bin Ahmad' telah diwartakan sebagai ajaran salah oleh Mufti Selangor pada 23 Mei 1991.

Pada 8 April 1991, Abdul Kahar pernah didakwa mengikut Seksyen 150 Enakmen Pentadbiran Agama Islam Selangor 1952 kerana tidak bersolat Jumaat dan dikenakan denda RM300 atau dua bulan penjara.

Tertuduh yang merupakan bekas pekerja Zoo Negara, pertama kali dihadapkan ke mahkamah pada 17 Ogos 2005 serta dibebaskan dengan ikat jamin RM8,000 dan sepatutnya dibicarakan pada 21 Sept 2005.

Dia bagaimanapun beberapa kali gagal hadir untuk dibicarakan pada tarikh-tarikh yang ditetapkan walaupun waran tangkap dikeluarkan, sehinggalah pada 16 Sept lepas apabila dia ditahan pasukan penguatkuasa Jais kira-kira pukul 9.45 pagi, di tempat persembunyian barunya di Sungai Long, Kajang sebelum dibawa ke mahkamah untuk mendapat perintah tahanan ke atasnya.

Hujahan pihak pendakwa serta Rayuan tertuduh akan bersambung Rabu depan. -TVA


Era Najib Altantuya : Peguam Bantah Ahli Keluarga, Rakan Beng Hock Ditemuduga Ahli Psikiatri (Updated)

Peguam mewakili keluarga Teoh Beng Hock, Gobind Singh Deo dalam prosiding inkues hari ini, membantah ahli keluarga dan rakan Teoh menjalankan ujian temuduga oleh ahli forensik psikiatri.

Menurutnya, perkara ini tidak releven kerana keterangan yang diberikan kepada ahli psikiatri tidak dapat dipastikan kesahihannya dengan pemikiran Teoh, sebelum beliau ditemui mati.

Gobind berkata,"Kita tidak tahu siapa yang akan menemuduga. Kita juga tidak tahu apa yang mereka katakan. Mereka itu bukan di bawah sumpah,".

Beliau berkata, adalah tidak adil untuk membenarkan ahli psikiatri menemuduga pegawai-pegawai SPRM secara sulit dan selepas itu memberi keterangan di mahkamah.

Katanya, keterangan dan maklumat yang diberikan kepada ahli psikiatri yang akan menilai pemikiran Teoh sebelum kematiannya, tidak boleh diterima.

Sementara itu, Koroner Azmil Muntapa Abas, memberitahu jika ahli psikiatri dipanggil untuk membentangkan laporan mengenai pemikiran Teoh, ia akan menghadkan skop saksi-saksi yang pernah dipanggil memberi keterangan.

Inkues Teoh ditangguhkan pada 14 Oktober sehingga ahli psikiatri terbabit menyerahkan laporan keadaan fikiran Teoh, berdasarkan testimoni pegawai-pegawai SPRM di mahkamah dan laporan temuduga ahli-ahli keluarga Teoh.

Teoh, 30, setiausaha politik kepada Exco Kampung Baru dan Pengurusan Kilang Haram Selangor, Ean Yong Hian Wah, ditemui mati pada 16 Julai lalu di tingkat lima Plaza Masalam, selepas memberi keterangan sebagai saksi siasatan dakwaan salah guna dana peruntukan kerajaan Negeri.Era Najib Altantuya : Larangan Bendera, SPR Dibidas

DAP Negeri Sembilan menempelak tindakan Suruhajaya Pilihan Raya (SPR) melarang parti yang tidak bertanding daripada mengibarkan bendera, logo dan gambar pemimpin mereka sepanjang tempoh berkempen.

Pengerusinya Loke Siew Fook menyifatkan larangan SPR itu sebagai tidak masuk akal dan diluar batas kuasa suruhanjaya berkenaan.

"Larangan meletak bahan kempen dan bendera saya rasa itu adalah sesuatu di luar batasan SPR. Tugas dan tanggungjawab SPR sepatutnya mereka perlu memberikan tumpuan kepada tanggungjawab untuk mengendalikan proses penamaan calon, proses pengundian dan proses pengiraan undi.

"Itu adalah fungsi dan tugas utama mereka soal kempen biarlah parti-parti politik berkempen secara bebas jangan terlalu banyak kekangan dan halangan," katanya ketika dihubungi TV Antara sebentar tadi.

Menurutnya DAP Negeri Sembilan akan tetap meneruskan kempen untuk memberi sokongan kepada calon Pas bahkan sanggup membayar deposit sekiranya ia menjadi pertikaian SPR.

Katanya SPR kini dilihat seolah-olah gentar dengan kerjasama dan kesepaduan yang ditunjukan parti komponen Pakatan Rakyat.

"Apa yang susah sangat dengan SPR seolah-oleh mereka fobia dengan parti-parti komponan Pakatan Rakyat bersatu. Kalau itu menjadi masalah kita akan membayar deposit RM3000.

"Memang kita akan teruskan kempen kita. Kita akan naikkan bendera Pas, hanya bahan kempen seperti papan tanda dan banner, atas semangat Pakatan Rakyat ada lambang PKR dan DAP," katanya

Timbalan Pengerusi SPR Datuk Wan Ahmad Wan Omar semalam mengumumkan larangan kepada mana-mana parti yang tidak bertanding pada pilihan raya kecil DUN Bagan Pinang mengibarkan bendera, dan gambar pemimpin sepanjang kempen.

Menurutnya larangan berkenaan dibuat kerana parti-parti berkenaan tidak membayar deposit untuk berkempen.

Wan Ahmad menjadikan juga menjadikan alasan Pakatan Rakyat tidak berdaftar sepertimana Barisan Nasional yang mempunyai 14 parti gabungan dan berdaftar. Maka PKR dan DAP tidak boleh memasang bahan kempen bersama Pas.

Siew Fook berkata walapun Pakatan Rakyat belum didaftarkan namun ia bukan satu kesalahan sekiranya parti-parti komponennya berkempen untuk Pas.

Menurutnya, larangan berkenaan merupakan kekangan yang dicipta SPR untuk membantutkan sistem demokrasi negara.

"Saya rasa itu bukan satu kesalahan dan kenapa perlu diletakakan pelbagai kekangan dan halangan untuk membantutkan sistem demokrasi di negara kita ini.

"Saya rasa tidak patut SPR mengenakan pelbagai sekatan ini. Selagi kempen dilakukan dengan berhemat dan semua perkara berjalan lancar saya tidak nampak mengapa SPR perlu campur tangan dan menghalang parti-parti lain untuk membantu calon pas," katanya.

Beliau turut mempersoalkan sama ada SPR akan berlaku adil dalam kempen pada kali ini dengan menguatkuasakan larangan-larangan kepada semua parti bertanding.

Katanya SPR juga perlu memastikan larangan mendirikan pondok panas dan merayu undi dipatuhi Umno-Barisan Nasional.

"Yang menjadi masalah dia kata tidak boleh letak pondok panas. Sama ada peraturan ini dapat dikuatkuasakan pada semua pihak termasuk Barisan Nasional.

"Ada parti lain bukan BArisan Nasional akan berkempen untuk BArisan Nasional seperti Makkal Sakthi dan KIMMA. Kita tidak menentang kerana itu hak mereka. Jadi untuk pihak Pakatan Rakyat kalau PKR dan DAP berkempen untuk calom Pas itu adalah hak kami," katanya. -TVAInkues Teoh Beng Hock : Peguam Bantah Ahli Keluarga, Rakan Beng Hock Ditemuduga Ahli Psikiatri

Peguam mewakili keluarga Teoh, Gobind Singh Deo dalam prosiding inkues hari ini, membantah ahli keluarga dan rakan Teoh menjalankan ujian temuduga oleh ahli forensik psikiatri.

Menurutnya perkara ini tidak releven kerana keterangan yang diberikan kepada ahli psikiatri adalah tidak dapat dipastikan kesahihan dengan keputusan yang akan dibuat berkenaan keadaan fikiran Teoh sebelum beliua ditemui mati.

Gobind berkata,”Kita tidak tahu siapa yang akan menemuduga. Kita juga tidak tahu apa yang mereka katakan. Mereka itu bukan di bawah sumpah,”.

Beliau berkata, ia adalah tidak adil bagi membenarkan ahli psikiatri untuk menemuduga pegawai-pegawai SPRM secara sulit dan selepas itu memberi keterangan di mahkamah

Katanya, keterangan dan maklumat yang diberikan kepada ahli psikiatri yang akan menilai keadaan fikiran Teoh sebelum kematian adalah tidak boleh diterima.

Sementara itu Koroner Azmil Muntapa Abas, memberitahu Jika ahli psikiatri dipanggil untuk membentangkan satu laporan berkenaan keadaan fikiran Teoh, ia akan dihadkan kepada skop saksi-saksi yang pernah dipanggil.

Mahkamah ditangguhkan pada 14 Oktober sehingga ahli psikiatri itu menyerahkan laporan keadaan fikiran Teoh berdasarkan testimoni pegawai-pegawai SPRM di mahkamah dan laporan temuduga ahli-ahli keluarga Teoh.

Teoh, 30, setiausaha politik kepada Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kampung Baru dan Pengurusan Kilang Haram Selangor Ean Yong Hian Wah ditemui mati pada 16 Julai lalu di tingkat lima Plaza Masalam di sini, selepas memberi keterangan sebagai saksi siasatan dakwaan salah guna dana peruntukan kerajaan Negeri.

Inkues Teoh Beng Hock : DNA Milik Orang Yang Sudah Meninggal Dunia

Inkues kematian Teoh Beng Hock hari ini diberitahu bahawa sample DNA lelaki misteri yang ditemui pada blazer dan tali pinggang mendiang Teoh disahkan adalah milik mayat seorang lelaki Gopala Muniam.

Perkara ini disahkan oleh, ahli kimia, Dr Seah Lay Hong yang merupakan saksi ke 9, beliau menjelaskan perkara itu milik Gopala yang telah meninggal dunia dalam kemalangan jalan raya.

Dr Seah yang dipanggil semula memberi keterangan dalam inkues tersebut berkata pemindahan DNA itu mungkin berlaku ketika bedah siasat ke atas Teoh dilakukan di Hospital Klang dalam keadaan yang sesak.

Gopala mati dalam satu kemalangan jalan raya dan DNAnya ditemui pada blazer Teoh.
Bagaimanapun, terdapat satu lagi kesan DNA yang ditemui pada talipinggang Teolh tetapi belum dapat dikenalpasti.

Dr Seah memberitahu mahkamah bahawa beliau diminta menjalankan bedah siasat ke atas dua mayat, sebelum mayat Teoh, pada hari tersebut di hospital berkenaan.

Beliau memberitahu perkara itu berlaku melalui pencemaran akibat meja pembedahan yang tidak distrill dengan baik.

Seorang lagi mayat adalah L Jeganathan, yang juga mati akibat cedera parah di bahagian kepala akibat kemalangan jalan raya namun Dr Seah berkata, ujian menunjukan DNAnya tidak sama dengan DNA yang ditemui pada bahagian talipinggang Teoh yang terkoyak.

DNA Gopala dikenalpasti selepas Dr Seah melakukan siasatan kali ketiga kerana dua siasatan sebelum itu, gagal mengenal pasti pemilik DNA berkenaan pada talipinggang dan blazer tersebut.

Dalam siasatannya itu, Dr Seah menganalisa profail DNA 157 individu sebagai perbandingan, dan mereka terdiri daripada 14 pegawai dari Jabatan Patologi Forensik di Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang, Pusat Perubatan Universiti Malaya dan Hospital Kuala Lumpur.

Turut diuji ialah 49 pegawai polis, 81 pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), dua pekerja pencuci, lapan kakitangan penyelenggaran dan seorang anggota keselamatan, serta tiga saksi.

Dua siasatan pertama gagal mengesan pemilik DNA yang ditanda sebagai 'Lelaki 1'.

Teoh, 30, setiausaha politik kepada Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kampung Baru dan Pengurusan Kilang Haram Selangor Ean Yong Hian Wah ditemui mati pada 16 Julai lalu di tingkat lima Plaza Masalam di sini, selepas memberi keterangan sebagai saksi siasatan dakwaan salah guna dana peruntukan kerajaan Negeri.

Era Najib Altantuya : Kes Kugan, Manicka Kesal Cuma Seorang Didakwa

Ahli Parlimen Kapar, S Manikavasagam, menyatakan kekesalan hanya seorang dari 11 anggota polis yang dituduh membunuh mendiang Kugan Ananthan tidak didakwa di mahkamah.

Pemimpin PKR itu berkata adalah tidak munasabah hanya seorang anggota berpangkat rendah diheret ke muka pengadilan walhal 10 lagi dari pelbagai pangkat dikatakan terbabit dalam pembunuhan itu.

"Mengapa seorang sahaja dihadapkan? dan dia seorang India. Perihal dia hanya seorang konstabel? Perihal ada pegawai yang OCPD ada, Chief Inspektor ada. Sebanyak 11 orang ada. Ditukar dari balai ke pejabat, kerja pejabat. Tapi sekarang saya tengok, satu orang sahaja yang didakwa" soalnya.

Manikavasagam menambah kerajaan tidak harus membedakan undang-undang untuk orang-orang kecil dan orang-orang besar termasuk polis. Sekiranya perbicaraan kes bunuh ini didapati tempang, maka rakyat akan melihat pemerintah menghalalkan penderaan dan keganasan polis.

" Ini saya rasa sepatutnya 24 jam mereka melakukan siasatan ke atas Kugan dan sekarang nampak seorang sahaja yang didakwa.Tetapi dalam kes di Batu Cave perhimpunan Hindraf, mereka baling batu tetapi didakwa kes bunuh, peguam negara dakwa kes bunuh tapi di sini seksyen lain pula. Yang ringan. Maksudnya anggota polis boleh bunuh sesiapa sahaja, tapi denda dia RM 10, 000 dia boleh keluar" ujarnya lagi.

Semalam, seorang anggota dari 11 anggota polis yang membunuh mendiang Ananthan Kugan diheret ke Mahkamah Sesyen Petaling Jaya.

Konstabel Navindran Vivekanadan dibicarakan untuk dua kesalahan menyebabkan kecederaan semasa memeras pengakuan dari mangsa, 16 Januari lalu.

Anggota polis itu didakwa di bawah Seksyen 331 Kanun Keseksaan kerana memeras mangsa sehingga mendatangkan kecederaan dan Seksyen 330 Kanun Keseksaan kerana menyebabkan mangsa mengalami cedera parah.

Jika disabitkan kesalahan, Navindran menghadapi 10 tahun penjara dan denda bagi Seksyen 331 dan tujuh tahun penjara bagi Seskyen 330. Navindran mengaku tidak bersalah dan minta dibicarakan.

Hakim Aslam Zainuddin menetapkan ikat jamin RM10,000 dan 5 November untuk sebutan kes.

Kugan telah ditahan pihak polis pada 15 Januari lalu kerana dikatakan terlibat dalam kes curi kereta mewah.

Beliau mati setelah lima hari berada dalam tahanan polis dengan keadaan badan cedera parah.

Navindran adalah anggota di Balai Polis Taipan, namun dipindahkan ke Ibu Pejabat Kontinjen Shah Alam selepas kejadian.

Menurut Peguam Negara Abdul Gani Patail, empat dari 92 saksi yang disoalsiasat polis mengenalpasti konstabel itu yang mencederakan Kugan pada waktu-waktu kejadian.

Mangsa dikatakan dibelasah dengan hos getah sebelum ditemui mati empat hari kemudian.

Peguam Negara menambah polis terbabit tidak akan didakwa di bawah kesalahan bunuh atas alasan mangsa mati empat hari kemudian selepas dibelasah.

" Double standard. Orang awam satu dakwaan, pegawai polis satu dakwaan. Bagi kita, kita tidak puas hati. Pada hari Selasa ini kita akan hantar 1 memorandum kepada tatatertib Bukit Aman dan juga mendesak Musa Hassan untuk letak jawatan. Dan pada 10/10, kita akan hantar memorandum ke istana, untuk desak dakwa yang 10 orang lagi".

Era Najib Altantuya : UMNO Mati Kutu, PAS Tampil Calon Bersih Dan Berwibawa

Walaupun pertembungan yang berlaku di Bagan Pinang adalah antara calon Umno dengan PAS, namun ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dijangka bakal diserang habis-habisan oleh Umno, lapir Malaysian Insider.

Apatah lagi, Umno sedang berusaha keras untuk memastikan undi tentera di situ tidak akan lari dari Umno.

Inilah andaian PKR sendiri dalam kehangatan kempen Pilihanraya Kecil DUN Bagan Pinang yang sudah pun bermula walaupun wisel sepak mula belum lagi ditiup.

Ini mengulangi detik pilihanraya kecil Permatang Pasir, dimana UMNO tidak mempunyai peluang untuk menyerang calon PAS yang amat berwibawa, Pesuruhjaya PAS Negeri sendiri yang bertanding.

PAS telah menampilkan calon yang bersih untuk dijadikan pemimpin sehingga UMNO mati kutu di dalam mencari walau seinci kecacatan yang ada pada calon Pakatan Rakyat.

Pilihanraya kecil kali ini bakal menyaksikan pertembungan di antara Umno dan PAS, di antara Ketua Umno Bahagian Teluk Kemang, Tan Sri Isa Samad, yang juga mantan Menteri Besar Negri Sembilan dengan Pesuruhjaya PAS Negri Sembilan, Zulkefly Mohamad Omar.

Sudah tentu kumpulan pengundi paling strategik yang dilihat mampu mengekal atau mengubah pola pengundian di DUN ini adalah angkatan tentera dan keluarga mereka yang merupakan pengundi pos berdaftar dengan kekuatan lebih kurang 5,000 orang.

Maka banyak tenaga jentera akan dicurahkan bagi melancarkan perang saraf terhadap kumpulan pengundi ini.

Menurut Penasihat Undang-Undang PKR Negri Pahang, Ahmad Nizam Hamid, dipercayai kem Umno dan BN di Bagan Pinang sudah mula menyebarkan jarum mereka di kalangan angkatan tentera.

Walaupun yang bertanding di pihak lawan Umno adalah Zulkefly dan PAS, namun yang menjadi mangsa serangan adalah Anwar dan PKR, dakwa Nizam.

Di kalangan angkatan tentera dan keluarga mereka di Bagan Pinang, jelas Nizam yang juga Pemangku Ketua PKR Cabang Temerloh, Anwar digambarkan sebagai penyokong komunis dan tidak mengenang budi serta jasa angkatan tentera yang pernah berjuang menentang komunis.

Dakyah ini timbul berikutan dengan kenyataan Anwar beberapa bulan yang meminta Chin Peng, bekas Setiausaha Agung Parti Komunis Malaya (PKM) dimaafkan dan dibenarkan pulang ke negara ini.

Padahal, tegas Nizam, seingat beliau apa yang disuarakan Anwar itu sebenarnya adalah kritikan tentang sikap “double standard” Kerajaan Umno dan BN yang memaafkan Kerajaan China yang menyokong PKM tetapi tidak bersedia memaafkan Chin Peng.

Untuk rekod, Petronas, syarikat petroleum milik negara mempunyai pelaburan yang besar di Vietnam, sebuah lagi negara komunis,. Fidel Castro, pemimpin komunis Cuba juga pernah menjadi tetamu Negara Kerajaan Umno dan BN.

Tambah Nizam lagi, jika diambil dari sudut mana sekalipun, kenyataan yang dikeluarkan Anwar ini tidak pernah memperlihatkan sokongannya kepada PKM dan menafikan jasa serta pengorbanan seluruh angkatan tentera.

Bahkan Anwar juga telah memberi akuan yang beliau tidak sesekali bermaksud menyokong atau bersetuju dengan aktiviti militan di era darurat dan beliau juga tidak melanggani faham komunisme.

Nizam dalam sokongannya terhadap prinsip Anwar ini malah mendedahkan bahawa bapa mertua Anwar sendiri, Datuk Dr Wan Ismail adalah pakar perang saraf yang menyumbang jasa besar dalam mengekang pengaruh komunis di waktu darurat dahulu.

Bagi Nizam, perang saraf yang dijalankan Umno dan BN itu langsung tidak masuk akal. Lebih dari itu, ia tidak lebih sekadar dari sebuah propaganda hitam tajaan Umno dan BN.

Nizam percaya, menjelang separuh masa kedua kempen Pilihanraya Kecil DUN Bagan Pinang nanti, propaganda ini akan dimainkan secara lebih agresif dan semaksima mungkin oleh media-media arus perdana seperti RTM, TV3, Utusan Malaysia, Berita Harian dan yang seangkatan dengannya.

Namun, Nizam juga percaya yang pengundi hari ini, tidak terkecuali para angkatan tentera di Bagan Pinang tidak lagi mudah terpengaruh dengan propaganda dan dakyah murahan seperti itu. Dengan perkembangan pesat teknologi maklumat dan komunikasi, rakyat sudah semakin bijak dalam menilai setiap apa yang datang kepada mereka.

Angkatan tentera di Bagan Pinang khususnya telah membuktikan kebijakan mereka lewat Pilihanraya Kecil Parlimen Teluk Kemang pasca PRU 1999 dahulu, sudah tentu 10 tahun kemudian iaitu pada tahun 2009 ini, mereka semakin bertambah bijak.

Era Najib Altantuya : Ibrahim Ali Hanya Pengemis Politik

Setelah dilucutkan keanggotaannya dari Umno, dunia politik Datuk Ibrahim Ali sekaligus dilihat sudahpun menjunam di lembah kehancuran. Tambahan ketika itu, suaranya juga sudahpun tidak diaminkan orang.

Namun demi mempertahankan karier politiknya agar tidak terkubur bersama keaiban beliau tanpa segan silu membuat permohonan kepada PAS untuk bertanding atas tiket PAS dalam pilihan raya umum (PRU) 2008.

Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat selaku Mursyidul Am pun memberi keizinan kepada Ibrahim. Malangnya selepas menggapai kejayaan, beliau tidak menghargainya lagi.

Bekas Setiausaha Perhubungan PAS Kelantan, Datuk Takiyuddin Hassan, mengesahkan Ibrahim memohon untuk bertanding atas tiket PAS dari PAS Kelantan.

Beliau menyifatkan Ibrahim tidak ubah seperti pengemis politik yang tidak mengenang budi setelah menang dalam PRU 2008 atas tiket PAS apabila sanggup menghentam PAS dan memuji Umno.

Tindakan Ibrahim itu membayangkan beliau seolah-olah kepingin benar untuk meyakinkan Umno agar menerimanya kembali.

Bagi beliau, PAS tidak melarang Ibrahim menyertai Umno kembali, tetapi tindakannya biarlah profesional bukan seperti kebudak-budakkan.

Tegasnya, Ibrahim mesti ingat bagaimana sifatnya, yang merendahkan dirinya semasa menulis surat kepada PAS memohon untuk menggunakan logo PAS pada pertandingan pilihan raya dulu.

“Dia tidak perlu hentam PAS atau Tok Guru dan puji Umno untuk meyakinkan Umno terimanya semula. Kalau rasa perjuangan dia sama dengan Umno, pergilah,” jelasnya selepas menghadiri majlis hari raya bersama Majlis Perbandaran Kota Bharu – Bandaraya Islam (MPKB – BRI).

Beliau berkata, sebagai seorang pemimpin Melayu yang tinggi nilai budinya, Ibrahim sepatutnya tidak mudah melatah menghentam PAS secara terang-terangan.

Sekiranya ada perkara yang tidak dipersetujui ia boleh diselesaikan melalui perbincangan.

Baru-baru ini Nik Aziz mengulangi pendirian Kerajaan Negeri Kelantan sebelum ini bahawa Ibrahim wajar meletakkan jawatannya susulan dengan tindakan yang dilihat tidak sehaluan dengan PAS.

Bagaimanapun ketika menjawab desakan Nik Aziz, Ibrahim bertegas tidak akan meletakkan jawatannya kecuali diminta oleh rakyat Pasir Mas. Sebaliknya beliau berkata Nik Aziz yang harus meletakkan jawatannya memandangkan perkhidmatannya sebagai Mentri Besar sudah lama dan faktor kesihatan serta usia yang sudah lanjut.

Manakala Ketua Dewan Pemuda PAS Pasir Mas, Mohd Suazhar Abdullah, berkata sepatutnya Ahli Parlimen Pasir Mas itu sedar bahawa jawatan yang disandangnya sekarang adalah melalui sokongan penyokong-penyokong PAS.

Katanya, Ibrahim tidak perlu mendabik dada mengakui kemenangannya itu bukan bersandarkan kepada lambang bulan yang ditumpanginya tetapi kerana kekuatan pengaruhnya, sebab umum sudahpun masak dengan sikapnya yang sebelum ini amat popular dengan gelaran pak katak (tidak tetap pendirian).

Suazhar melihat sikap Ibrahim sebagai satu pengkhianatan yang nyata apabila selepas pilihan raya beliau tiba-tiba menyatakan sokongan kepada Umno dan Barisan Nasional (BN).

“Ini satu pengkhianatan yang jelas. Dia (Ibrahim) tidak akan menang tanpa lambang bulan kalau berpandukan kepada rekodnya sebelum ini,” katanya.

Suazhar memberitahu perangai Ibrahim di kecam hebat oleh pengundi Pasir Mas yang mengundinya dulu seraya beranggap lebih baik Ibrahim meletakkan jawatan dengan berhemah sebelum rakyat menghukumnya pada PRU ke 13 nanti dengan lebih mengaibkan lagi.

Ibrahim sebelum ini pernah digugurkan jawatannya sebagai Ketua Umno Pasir Mas pada 22 November 2003 kemudian digantung keanggotaan (ahli) Umno seumur hidup kerana bertanding sebagai calon Bebas dalam PRU ke 11 pada Mei 2004.

Beliau juga pernah hilang wang pertaruhan setelah tewas dalam pilihan raya kecil Dun Pengkalan Pasir pada 2005 apabila hanya mendapat 415 undi.

Justeru tidak hairanlah jika mutakhir ini ramai yang mengatakan sikap Ibrahim bagai kacang lupakan kulit, umpama ayam gilakan sangkar, sanggup mencarik adat teratak yang pernah ditumpanginya semata-mata untuk kembali ke sangkar lama yang sebelum ini sudahpun meminggirkannya secara terhina. -MI

Era Zambry Kadir : Cukai taksiran naik berganda, Pas Perak bidas MBI

Pas Perak menyifatkan kenaikan cukai taksiran sebanyak empat kali ganda di sebuah kawasan perumahan oleh Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) adalah sangat memeranjatkan dan dikesali.

Setiausaha Pas Tambun, Ahmad Khair Faizal Yahaya (gambar) berkata, kenaikan mendadak itu sekali gus mencerminkan urusan pentadbiran kerajaan Barisan Nasional (BN), di negeri ini yang dilihat membelakangkan kepentingan rakyat.

Menurutnya, iaturut membuktikan bahawa Exco yang bertanggungjawab menguruskan pihak berkuasa tempatan (PBT), tidak berkredibiliti selain gagal membawa perancangan yang baik kepada warga bandar raya.

“MBI tidak sewajarnya mengabaikan tanggungjawab sosial mereka khususnya dalam soal berkhidmat kepada rakyat.

“Ianya berbeza pada ketika kerajaan Pakatan Rakyat (PR) memerintah apabila prinsip sosial ini dipertahankan selaras dengan polisinya iaitu negeri berkebajikan dan keadilan bagi semua kaum.

“Kenaikan cukai taksiran juga dilihat sebagai jalan singkat dalam menjana sumber kewangan MBI, namun apalah ertinya MBI memperolehi pendapatan berganda tetapi polisinya menindas rakyat?,” katanya kepada Sinar Harian.

Faizal berkata, ketika pemerintahan PR, ahli majlis MBI pernah menolak cadangan kerajaan pusat agar PBT menswastakan pengurusan kutipan sampah kerana bimbang ianya bakal membebankan rakyat dari segi kos pengurusan yang perlu ditanggung sendiri oleh mereka.

Katanya, ahli majlis yang dilantik pada ketika itu melibatkan ahli politik serta anggota Badan Bukan Kerajaan (NGO) dan wakil-wakil dari golongan profesional, dilihat sebagai pendekatan terbaik bagi konsep pengurusan (check and balance).

“Malangnya, rakyat tidak sempat merasai kenikmatan berkenaan akibat berlakunya peralihan kerajaan di negeri Perak.

“Justeru, saya memohon agar pihak MBI dapat mempertahankan prinsip pengurusan yang telah dilaksanakan ahli majlis PR sebelum ini kerana yakin bahawa rakyat turut mengharapkan agar kenaikan cukai taksiran ini dibatalkan,” katanya.

Era Najib Altantuya : BN Ghairah Mahu Menang Sanggup Letak Calon Politik Wang

Barisan Nasional (BN) ternyata ghairah menginginkan kemenangan pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang sehingga sanggup mengetepikan nasihat dan pandangan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Ahli Jawatankuasa Pas Pusat, Dr Dzulkefly Ahmad berkata, nasihat Tun Mahathir yang tidak mahu BN mencalonkan pemimpin yang mempunyai kesalahan politik wang bukan nasihat sembarangan sebaliknya untuk masa depan parti itu sendiri.

“Sebab itulah mereka tetap calonkan Isa tanpa mengambil kira rekodnya yang pernah terbabit dalam politik wang dan saya merasakan pencalonan ini jelas menggambarkan pandangan Tun Mahathir tidak lagi diguna pakai.

“Saya berpendapat BN telah membuat kesilapan besar dengan mencalonkan Isa,” katanya, semalam.

Menurutnya, Pakatan Rakyat yakin melakukan kejutan dan perubahan yang besar di Bagan Pinang.

“Walaupun Tun tidak mahu berkempen di Bagan Pinang, itu bukanlah persoalan buat kami kerana kami tetap menjalankan kerja buat seperti biasa,:” katanya.

Sementara itu, Ketua Penerangan PKR, Latheefa Koya berkata, ketidakhadiran Tun Dr Mahathir ke Bagan Pinang tidak memberi impak pada PR.

Katanya, sama ada hadir berkempen atau tidak, PR tetap berkempen dalam memastikan calon Pas, Zulkefly Mohd Omar meraih kemenangan.

"Rakyat perlu bijak memilih calon pilihan mereka dengan tepat agar tidak timbul masalah di kemudian hari. Calon bersih daripada pelbagai aspek, sudah tentu menjadi pilihan rakyat. Sebaliknya, calon yang pernah terbabit dengan rasuah dan telah dijatuhkan hukuman oleh parti itu sendiri, sudah tentulah akan ditolak mentah-mentah oleh pengundi di kawasan itu,” katanya. -SH

Era Najib Altantuya : Tiada Akta Larang Naikkan Bendera

Pengarah Pilihan Raya Parti Keadilan Rakyat (PKR), Saifuddin Nasution menegaskan bahawa tiada sebarang akta yang melarang mana-mana parti tidak bertanding dalam pilihan raya kecil yang diadakan.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Machang berkata, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tidak sewajarnya melarang parti tidak bertanding memberi sokongan kepada parti komponen yang bertanding.

Menurutnya, PKR tidak menolak kemungkinan akan menaikkan bendera parti pada pilihan raya kecil Bagan Pinang sebagai tanda sokongan kerana sehingga kini tiada sebarang akta melarang parti yang tidak bertanding berbuat demikian.

“Sehingga kini tiada akta yang diperuntukkan untuk melarang mana-mana parti politik yang tidak bertanding dalam pilihan raya.

“Selagi tiada akta yang melarang kita untuk menaikkan bendera parti, selagi itu kita akan teruskan (menaikkan bendera) untuk memberi sokongan kepada calon Pas,” katanya ketika dihubungi, semalam.

Beliau berkata, dalam peraturan pilihan raya terdapat lapan akta yang telah diperuntukkan oleh SPR namun tiada satu akta pun yang jelas melarang bendera parti yang tidak bertanding dipamerkan.

Menurutnya, selagi tiada akta yang menghalang bendera parti dinaikkan, PKR, Pas dan DAP akan tetap menaikkan bendera mereka dalam pilihan raya yang akan datang sebagai tanda sokongan kepada parti komponen PR yang bertanding.

Beliau berkata demikian bagi merujuk larangan menaikkan bendera kepada parti yang tidak bertanding oleh SPR pada pilihan raya kecil terdahulu.

Sebelum ini, parti komponen PR akan turut menaikkan bendera dalam mana-mana pilihan raya yang melibatkan parti komponen tersebut tersebut sebagai tanda sokongan.

PKR dan DAP turut menaikkan bendera pada pilihan raya kecil terdahulu seperti di Permatang Pasir dan Manek Urai.

ERa Najib Altantuya : Ahli DAP Seluruh Negara Bantu PAS Di Bagan Pinang

Semua petugas DAP akan bertumpu kepada Pusat Penyelaras DAP yang dilancarkan di Batu 9 Jalan Teluk Kemang di sini kelmarin, ujar Pengerusi DAP negeri Terengganu, Ng Chai Hing.

Beliau yang ditemui pemberita selepas majlis pelancaran itu memberitahu, pusat tersebut akan menjadi penyelarasan semua gerakerja kempen DAP bersama Pakatan Rakyat.

Sebuah laman online memetik beliau sebagai berkata, "Ia akan jadi pusat penyelaras bagi pilihanraya kecil bagan Pinang,

"Ahli DAP seluruh negara akan bertumpu ke kawasan ini," katanya selepas majlis pelancaran pusat tersebut.

Menurutnya, PRK Bagan Pinang merupakan satu pilihan raya yang sengit yang memerlukan semua petugas Pakatan Rakyat bekerja keras untuk mencapai kemenangan.

Katanya, DAP Terengganu akan menurunkan 10 orang petugas yang akan membantu kempen pilihanraya tesebut selepas penamaan calon.

Menurutnya lagi, jentera DAP telah turun padang menemui pengundi bersama-sama dengan jentera Pakatan Rakyat dari PAS dan Parti Keadilan Rakyat (PKR).

"Selepas kematian bekas wakil rakyat (BN), aktiviti untuk menggerakkan jentera telah dilakukan termasuk aktiviti turun padang dilakukan bersama PAS dan Keadilan.

"Kita berharap ia akan mendatangkan hasil yang baik untuk memenangi pilihan raya kcil DUN Bagan Pinang," ujarnya.

Era Najib Altantuya : Kedudukan Badrul Hisham Ditentukan Akhir Bulan Ini

Kedudukan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pelabuhan Klang, Badrul Hisham Abdullah akan ditentukan akhir bulan ini bagi memastikan sama ada beliau boleh meneruskan khidmatnya di kawasan itu atau sebaliknya.

Hal ini diputuskan oleh Menteri Besar , Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berikutan isu kesihatan wakil rakyat berkenaan sehingga sukar menumpukan perhatian kepada tugasnya.

“Kita masih lagi belum dapat berhubung terus dengan adun tersebut tapi kita jangkakan sebelum akhir bulan oktober ni kita buat keputusan yang terbaik untuk kita adakan,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada media selepas mempengerusikan Mesyuarat Majlis Tindakan Ekonomi Selangor (Mtes) di bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, di Shah Alam, hari ini.

Khalid berharap Badrul dapat memberi kerjasama dengan kerajaan negeri dalam menyelesaikan masalah yang dihadapinya secepat mungkin.

“Kita berharap adun pelabuhan klang ini mengambil sikap supaya beliau telah dipilih oleh rakyat, dan bekerjasama dengan kerajaan negeri dan dapat menolong beliau menjalankan tugas.

“Kita percaya rakyat memahami beberapa kekurangan yang beliau hadapi, tetapi kita berharap hal ini dapat kita selesaikan secepat mungkin,” katanya.

Di samping itu, jelas Khalid, tiada tindakan akan diambil sekiranya beliau ingin terus bekerjasama dengan kerajaan negeri dan parti.

“Itu terpulang, kalau beliau terus ingin bekerjasama dengan kita, takdelah tindakan yang kita lakukan, malah kita kan bekerjsama dengan beliau dan keluarga dan parti keadilan di sana untuk memberi perkhidmatan kepada masyarakat di sana,” katanya.

Awal tahun ini, Adun Pelabuhan Klang itu dilaporkan akan meninggalkan Pakatan Rakyat oleh media arus perdana. Bagaimanapun Badrul kemudian mengumumkan pendirian untuk terus bersama kerajaan Pakatan Rakyat.Era Najib Altantuya : Saiful Hina Mahkamah

Mohd Saiful Bukhari Azlan bertindak menghina mahkamah apabila membuat tuduhan kononnya sistem perundangan negara memihak mantan timbalan perdana menteri itu, kata peguam Anwar Ibrahim.

Dalam blognya, Saiful merungut kerana Mahkamah Tinggi membenarkan Anwar mengemukan beberapa permohonan, antaranya bagi mendesak pihak pendakwaraya menyerahkan bukti untuk membolehkan Anwar menyediakan pembelaannya.

Sebagaimana yang dijangka Utusan Malaysia tajaan Umno memberi liputan meluas kepada tulisan Saiful dalam blognya itu.

Peguam Sankara Nair berkata Utusan dan Saiful sengaja mengenepikan hakikat bahawa tuduhan liwat yang dibawa terhadap Anwar adalah “karut” dan tanpa bukti.

Beliau berkata Anwar tidak ada pilihan kecuali membuat pelbagai permohonan yang difikirkan wajar bagi membela diri kerana ia termaktub dalam prinsip undang-undang negara.

“Apa yang dikatakan tidak benar kerana seseorang yang telah dituduh patut diberi apa-apa dan sebanyak boleh ruang untuk membela diri termasuk untuk membuat segala-gala permohonan yang wajar dan patut untuk membela diri," katanya.

Beliau berkata segala tindakan yang diambil oleh Anwar adalah mengikut “prinsip undang-undang di negara kita dan Komanwel.”

“Ini adalah hak asasi tertuduh. Saiful boleh mendakwa kononnya haknya dicabul, tetapi hakikat dalam kes ini ialah hak orang yang tertuduh lebih tercabul. Ini adalah prinsip undang-undang di negara kita dan Komanwel,” katanya kepada TV Antara.

Sankara berkata Saiful menghina mahkamah apabila membantah keputusan mahkamah membenarkan Anwar mengemukakan permohonan bersabit kers itu.

“Apa yang dia katakan atau komen di blog sebagai peguam kita anggap seolah-olahnya menghina mahkamah. Dia kata mahkamah telah memberikan ruang,seolah-olah mahkamah salah untuk berbuat demikian. Itu menghina mahkamah," katanya.

Sankara turut membidas kenyataan bapa Saiful, Azlan Mohd Lazim bahawa permohonan yang dibuat Anwar seolah-olah satu strategi untuk melengahkan perbicaraan.

“Kalau dia berkata begitu pertama sekali kita hendak bertanya siapa yang memberi nasihat kepada dia? Adakah dia itu seorang yang beramalan dalam undang-undang untuk membuat kenyataan begitu.

“Sebab hak asasi adalah berdasarkan hak-hak yang diberi kepada tertuduh yang telah dijamin oleh undang-undang. Saya pun kurang faham bagaimana mereka mentafsir sesuatu perkara,” kata Sankara.

Anwar dituduh kononnya meliwat Saiful Bukhari Azlan pada 26 Jun tahun lalu. Tuduhan itu dilihat banyak pihak sebagai mencurigakan kerana laporan tiga pakar Hospital Kuala Lumpur dan doktor Hospital Pusarawi mendapati tidak ada bukti klinikal menunjukkan Saiful mangsa liwat.

Saiful membuat tuduhan itu beberapa hari selepas berjumpa dengan Presiden Umno, Najib Razak ketika parti itu sedang cuba menundukkan Anwar pada pilihanraya kecil Permatang Pauh.

Pertuduhan kali kedua itu, sebagaimana pertuduhan kali pertama ditolak oleh rakyat. Anwar menang kerusi Parlimen Permatang Pauh dengan majoriti lebih besar dan diangkat sebagai Ketua Pembangkang di Parlimen.


Era Najib Altantuya : Ugutan Bunuh, Teresa Kok Buat Laporan Polis

Lebih setahun selepas kejadian rumah keluarganya di baling bom petrol, ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok mendakwa beliau menerima satu lagi 'ugutan bunuh' semalam.

Bercakap kepada pemberita selepas membuat laporan polis mengenai ugutan tersebut di balai Pandan Indah hari ini, Teresa berkata, ugutan tersebut dimuatkan ke dalam blognya 'Sassy MP'.

Menurutnya, ugutan tersebut dimuatkan pada jam 10.37 pagi semalam di bawah nama 'Hanturaya'. Meseg itu berbunyi: "Teresa, kau ni patut diajar dengan darah. Terima kasih".

Komen itu, tambahnya, dimuatkan di bawah laporan "A Second DAP members' branch", yang merujuk kepada penubuhan cawangan DAP sewaktu sambutan Hari Raya baru-baru ini.

"Saya juga difahamkan bahawa komen itu dimuatkan melalui alamat IP 120.141.120.96," kata Teresa yang juga exco kerajaan Selangor dan ADUN Kinrara.

Katanya, beliau perlu membuat laporan polis itu "untuk melindungi diri saya dan keluarga daripada apa juga bentuk ancaman".

"Saya bimbangkan keselamatan kami kerana kami pernah diserang dengan bom petrol oleh pihak-pihak tertentu yang tidak senang dengan saya.

"Saya harap pihak polis dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) akan menyiasat segera perkara itu," katanya.

Pada 27 September tahun lalu, rumah keluarganya di Jalan Ipoh di Kuala Lumpur dibaling dengan dua bom petrol pada awal pagi berkenaan.

Teresa, 45, telah dilaporkan berkata ketika itu bahawa ia mungkin ada kaitan dengan penahanannya di bawah ISA pada 12 September kerana didakwa membangkitkan isu-isu mengenai Islam. Dia dibebaskan seminggu kemudiannya.