23 Feb 2011

Wikileaks dedahkan Kehidupan Anak Ghaddafi Yang Gemar Berpoya-poya

Gaya hidup anak-anak pemimpin Libya, Moammar Gaddafi, jauh dari kesederhanaan yang selalu digembar-gemborkan ayahnya. Wikileaks, mengutip dokumen Jabatan Luar Negeri Amerika Syarikat yang bocor, menyatakan mereka saling tak akur satu sama lain dan menghambur-hamburkan wang secara royal.

Saif Gaddafi -- meski dibantahnya -- menghabiskan pergantian tahun 2009 di Karibia bersama Mariah Carey. Saudaranya, Muatassim di tempat yang sama menggelar pesta setahun kemudian dengan mengundang Beyonce dan Usher untuk menghibur para tamu.

Pengamat politik tempatan, yang menjadi sumber diplomat AS, menyatakan hobi Muatassim yang gemar bermabuk-mabukan dan pemborosannya lah yang membangkitkan kemarahan warga. "Kelakuannya dianggap tak beriman dan memalukan bagi bangsa dan negara," tulis Wikileaks mengutip sumber itu.

Anak Gaddafi lainnya, Hannibal, melarikan diri ke London setelah dituduh melakukan penderaan ke atas isterinya, Aline. Sedang anak perempuan Gaddafi, Aisyah, disebut-sebut dalam dokumen itu juga "dilarikan" ke London setelah ketahuan hamil di luar nikah. Aisyah adalah anak Gaddafi dari isteri keduanya, Safiya, yang merupakan ibu dari enam anak Gaddafi.

Saif yang disebut-sebut Ghadaffi bakal menjadi penggantinya tidak lebih baik dari saudara-saudaranya yang lain. Anak kedua Gaddafi ini gemar menghabiskan cuti dengan berburu di New Zealand.

Namun, Saif dianggap yang paling "cantik" bermain wayang. Di luar gaya hidupnya yang mewah, ia juga menunjukkan dirinya seorang dermawan. Gaddafi International Charity and Development Foundation, lembaga amal yang dipimpinnya, segera mengirimkan bahan makanan dan bantuan sesaat setelah gempa hebat melanda Haiti.


Inilah Istana Saif al-Islam Gaddafi di London

Gambar 1 Istana Saif Gaddafi

LONDON - berbeza sungguh dengan ayahnya yang lebih banyak menghabiskan waktu di khemahnya, anaknya, Saif al-Islam Gaddafi lebih dikenal sebagai pemuda glamour. Ia yang baru-baru ini menyerukan perang hingga peluru terakhir terhadap penunjuk perasaan ini sangat mewah dan bergaya hidup modern. Jika bersiar ke Britain, beliau tinggal di istana peribadinya di London.

Berdasar maklumat yang dikumpulkan Telegraph, salah satu istananya ditawarkan untuk disewakan dengan nilai 9,750 paun sterling (lbh krg RM48,0000) seminggu.

Dia membeli rumah dua tahun lalu melalui perusahaan British Virgin Islands-terdaftar berharga 10 juta pound sterling. Sebuah surat kabar mingguan melaporkan bahwa Saif al-Islam Gaddafi, putera Kolonel Muammar Gaddafi, membeli rumah di pinggiran kawasan elit Hampstead di London utara dan menghabiskan beberapa waktu di sana dengan rombongannya.

Rumah itu bergaya kolonial dengan halaman luas.

Di dalamnya dilengkapi dengan kolam renang di dalam ruangan dan sebuah home theater yang mewah. Namun tak disebutkan siapa yang menyewa rumah ini sekarang.


Siasatan Teoh: Jawapan Penyiasat Polis Ini Timbulkan Banyak Tandatanya

Siasatan kematian Teoh Beng Hock yang hari ini masuk hari kelapan diperluaskan dengan menyelidik dan memeriksa semula beberapa barang milik setiausaha politik itu.

Suruhanjaya Siasatan juga mengarahkan Pegawai Penyiasat Ahmad Nazri Zainal meneliti dan memeriksa semula beberapa kawasan di tempat kejadian yang tidakdiberi perhatian sepenuhnya dalam inkues lalu.

Pengerusi Suruhanjaya Hakim Mahkamah Persekutuan, Tan Sri James Foong Cheng Yuen, berkata barang milik Teoh seperti kamera video, cakera padat (CD), thumbdrive dan cakera padat digital (DVD) akan diserah kepada penyiasat persendirian bagi mendapatkan maklumat di dalamnya.

Kelima-lima anggota suruhanjaya pada awalnya kelihatan terkejut apabila diberitahu Ahmad Nazri bahawa beliau tidak pernah mengarahkan sebarang siasatan dibuat ke atas barang terbabit kecuali kamera video.

"Saya ada lihat sendiri kamera video itu tetapi ia hanya tunjuk Teoh sedang bekerja," katanya ketika disoal pegawai pengendali Amarjeet Singh pada prosiding
siasatan bagi mengenal pasti punca kematian Teoh.

Teoh, 30, setiausaha politik anggota Exco Selangor, Ean Yong Hian Wah, ditemui mati pada 16 Julai 2009 di koridor tingkat lima Plaza Masalam, Shah Alam, Selangor selepas memberi kenyataan di pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang terletak di tingkat 14 bangunan itu.

Mengenai pemeriksaan semula di tempat kejadian, arahan itu dibuat berikutan kegagalan Ahmad Nazri mengesan kepala jam tangan (bahagian permukaan yang menunjukkan jarum dan waktu) milik Teoh di tingkat lima Plaza Masalam.

Ketika itu Ahmad Nazri hanya menjumpai tali jam tangan
.

Fokus utama pencarian baru itu ialah di dalam satu lubang berhampiran mayat Teoh ditemui terbaring kerana Ahmad Nazri pernah mencuba mencari di dalamnya tetapi gagal memasukkan tangan kerana itu lubang terlalu kecil.

Hakim Foong memerintahkan pegawai penyiasat itu pergi ke tempat itu sekali lagi petang ini dan cuba mengoreknya menggunakan peralatan yang sepatutnya dengan dihadiri wakil Majlis Peguam dan SPRM.

Isu pemeriksaan semula itu timbul setelah Pakar Perunding Patologi Forensik, Jabatan Perubatan Forensik Hospital Pulau Pinang, Datuk Dr Bhupinder Singh menyatakan terdapat kemungkinan kepala jam terbabit jatuh ke dalam lubang itu.

Suruhanjaya itu turut dianggotai bekas Hakim Mahkamah Persekutuan, Datuk Abdul Kadir Sulaiman, bekas Hakim Mahkamah Rayuan Datuk T. Selventhiranathan, dan Pakar Perunding Psikiatri Forensik dan Dekan Fakulti Perubatan Kolej Universiti Sains Perubatan Cyberjaya Profesor Dr Mohamed Hatta Shaharom.

Penubuhan suruhanjaya itu diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada 26 Jan lepas, antara lain bagi menyiasat punca kematian Teoh selepas Mahkamah Koroner membuat 'keputusan terbuka' berhubung kes itu.

Sementara itu, Ahmad Nazri ketika ditanya anggota suruhanjaya kenapa beliau tidak mencatat segala penemuan barang Teoh ketika kali pertama melihatnya, berkata, pada masa itu beliau perlu menumpukan pada mayat mangsa kerana timbul kekecohan berikutan pihak media dan ahli politik yang cuba memasuki tempat kejadian.

Bagaimanapun kenyataan Ahmad Nazri itu dipersoalkan Abdul Kadir yang berpendapat beliau sepatutnya meminta bantuan daripada anggota yang lain bagi menyelesaikan kekecohan itu dan memberi perhatian ke atas beg itu.


Ahmad Nazri kemudiannya berkata, beliau menyelidik beg itu (peringkat awal) hanya untuk mengetahui pemilik dan kehadiran Teoh di tingkat 14 (pejabat SPRM) dan ia dibuat secara kasar sahaja tanpa mencatatnya.

Katanya, beliau memeriksa semula kandungan itu di pejabatnya pada jam 12 malam, 17 Julai 2009 tetapi tidak mencatat kesemua barang yang berada di dalamnya kerana dianggap kecil nilainya.

Beliau membuat pemeriksaan sekali lagi pada 7 Oktober 2009 dan ketika itulah menemui beberapa nota tulisan tangan dalam rumi dan Mandarin.

Pada inkues sebelum ini Ahmad Nazri mendedahkan bahawa ada di antara tulisan tangan itu mengandungi tulisan Teoh yang tercatat 'selamat tinggal'.

Pada awal prosiding, pegawai penyiasat itu memberitahu bahawa kakitangan di pejabat SPRM enggan memberi kerjasama dengan hanya berdiam diri ketika disoal pada hari kejadian (16 Julai 2009) manakala kebanyakan pegawai lelaki diarahkan ke Putrajaya.

"Ada pegawai SPRM tetapi tidak pasti dengan jumlah bilangan dalam pejabat itu. Tiada yang ke tempat itu (di tepi tingkap yang dipercayai digunakan mangsa)."

Dalam prosiding hari ini juga, Hakim Foong memberitahu bahawa suruhanjaya menolak permohonan Majlis Peguam dan SPRM untuk menempatkan dua pakar psikiatri ketika perbicaraan tetapi membenarkan pakar itu menemu bual saksi dalam sesi berasingan dan hasil laporannya diserahkan kepada suruhanjaya.

Suruhanjaya juga memutuskan meneruskan penayangan prosiding secara langsung di luar mahkamah.

Prosiding disambung esok. - BERNAMA

Ulasan GB

Ada dua hal yang menarik perhatian rakyat di dalam prosiding hari ini.

Pertama kelihatan pihak polis yang menyiasat kes Teoh TIDAK melaksanakan kerjanya dengan sbeaik mungkin.

Malah polis berkenaan mengakui TIDAK mencatatkan kandungan barang yang berada di dalam beg Teoh. Ini satu negligence (kecuaian) paling serius.

Kemudian, beliau (Ahmad Nazri) menyatakan pernah mencuba mencari kepala jam di dalam lubang tetapi gagal memasukkan tangan kerana itu lubang terlalu kecil. Jika tangannya terlalu besar, mengapa tidak diusahakan cara lain?

Dan sebelumnya, beliau menyatakan beliau tidak pernah mengarahkan sebarang siasatan dibuat ke atas barang terbabit kecuali kamera video. Mengapa?

Hal yang kedua, pegawai penyiasat itu memberitahu bahawa kakitangan di pejabat SPRM enggan memberi kerjasama dengan hanya berdiam diri ketika disoal pada hari kejadian (16 Julai 2009) manakala kebanyakan pegawai lelaki diarahkan ke Putrajaya.

Siapa yang mengarahkan pegawai-pegawai SPRM ini tutup mulut dan siapa mengarahkan pegawai lelaki pergi ke Putrajaya? Pihak pegawai atasan SPRM? Mengapa mereka berbuat demikian? Untuk menutup satu rahsia besar supaya jangan terbongkar?

Gagalnya Sistem Politik Ghadaffy, Menteri Luarnya Letak Jawatan

Meletupnya aksi massa antirejim Moammar Ghadaffy di Libya, seminggu terakhir, menguak kegagalan sistem politik kerakyatan yang diperkenalkan Ghadaffy sejak Mac 1977. Berbagai pihak di kalangan pemerintahan Libya sama sekali tidak menyangka gerakan massa prodemokrasi begitu cepat menular dari Tunisia dan Mesir ke Libya.

Suasana di Benghazi, kota terbesar kedua di Libya, yang menjadi tempat pertama meletus protes anti-pemerintahan Ghadaffy

Gerakan massa antirejim Ghadaffy meletup sejak Isnin minggu lalu, yakni hanya beberapa hari setelah kemenangan revolusi rakyat di Mesir yang berhasil menumbangkan rejim Hosni Mubarak pada Jumat 11 Februari lalu.

Aksi tunjuk perasaan anti-Ghadaffy di kota Benghazi, yang terletak tak jauh dari perbatasan Mesir, cukup layak disebut terinspirasi oleh revolusi rakyat di Mesir saat ini. Libya secara sejarahnya tak terpisahkan dari perkembangan di Mesir. Ghadaffy, ketika melakukan kudeta terhadap Raja Idris tahun 1969, terinspirasi oleh aksi rampasan kuasa Gamal Abdel Nasser dan kawan-kawan terhadap Raja Farouk tahun 1952.

Pemerintahan Libya kini sangat mencemaskan kota-kota di bahagian timur negeri itu yang tak jauh dari perbatasan dengan Mesir, seperti Benghazi, Tobruk, dan Bayda, terjangkit revolusi seperti di Mesir.

Bagi rakyat Libya, masalah ekonomi memang tidak seburuk yang dialami rakyat Mesir, Tunisia, Yaman, dan Aljazair. Namun, secara kehidupan politik, rakyat Libya bisa lebih buruk dibandingkan dengan rakyat Mesir, Yaman, dan Aljazair.

Sejauh ini gerakan anti-Ghadaffy memang lebih menjuruskan isu politik daripada ekonomi.

Hingga saat ini belum ada tanda-tanda pemerintahan Ghadaffy memberikan konsesi terhadap tuntutan rakyatnya itu.

Ghadaffy pun tampak tidak mengindahkan resolusi yang ditandatangani 213 tokoh Libya dari berbagai kalangan yang berasal dari aktivis politik, doktor, pengacara, pengusaha, wartawan, mantan duta besar, dosen, pegawai negeri, dan engineer. Mereka menamakan sebagai korban perang Chad. Libya dan Chad pernah terlibat perang perbatasan pada tahun 1980-an.

Mereka menuntut hak rakyat Libya mengungkapkan pendapatnya melalui aksi tunjuk perasaan damai tanpa ada ancaman kekerasan dari rejim.

Mereka juga menuntut dilakukan peralihan kekuasaan secara damai di Libya dalam upaya membawa ke arah menjadi negara yang terbuka dan pluralis serta menganut sistem multipartai.

Ditegaskan pula, rakyat Libya bisa bergerak mengambil alih kekuasaan dengan cara turun ke jalan dalam upaya menentukan masa depan politik, sosial, dan ekonomi mereka.

Sebaliknya pemerintahan Ghadaffy sudah memberikan peringatan keras agar pemuda Libya tidak terpengaruh dan ikut-ikutan pemuda Tunisia dan Mesir. Rejim Ghadaffy pun mempersiapkan sedemikian rupa dengan mempersenjatai para anggota Jawatankuasa Rakyat untuk menghadapi kemungkinan terjadinya aksi massa antirejim itu.

Gerakan Jawatankuasa Rakyat adalah tulang punggung dan ujung tombak pertahanan rejim Ghadaffy. Jawatankuasa Rakyat adalah semacam partai politik yang berkuasa di Libya. Konsep politik Ghadaffy tidak mengakui sistem partai politik yang dianggap pengkhianat. Ghadaffy dalam teorinya dalam ”buku hijau” menjalankan sistem kerakyatan dan negeri Libya disebut ”Republik Kerakyatan Libya”.

Jawatankuasa Rakyat memiliki tentera bersenjata yang diperkirakan berjumlah 10,000 hingga 15,000 anggota.

Namun, Jawatankuasa Rakyat ternyata gagal menyekat aksi tunjuk perasaan antirejim Ghadaffy di kota-kota bagian timur, seperti Benghazi, Bayda, dan Tobruk. Bahkan, aksi tunjuk perasaan pemuda antirejim Ghadaffy mulai menjalar ke kota-kota bahagian barat, seperti Masrata dan Zawiyah, dekat ibu kota Tripoli.

Sempat dipertanyakan, ke mana Jawatankuasa Rakyat yang telah mendapat berbagai kemudahan dari rejim Ghadaffy? Dan ada pula yang mengatakan, jatuhnya korban tewas dan luka-luka dalam jumlah besar dari para pemuda penunjuk perasaan akibat tindakan tentera Jawatankuasa Rakyat yang tidak profesional. Berbagai sumber menyebut, apa yang terjadi di kota Benghazi adalah pembantaian.

Tentera Jawatankuasa Rakyat dituduh tidak mendapat latihan secukupnya serta kurang mendapat bekal budaya dan pendidikan yang layak dalam menghadapi aksi tunjuk perasaan. -kompas


Menteri Libya letak jawatan, enggan ikut arahan Gadhafi

TOBRUK (Libya): Menteri Dalam Negeri Libya, Abdul Fattah Younis al Abidi, berkata beliau sudah meletakkan jawatan daripada kerajaan dan menyertai penunjuk perasaan, yang mana disifatkannya akan mencapai kejayaan dalam tempoh "beberapa hari atau jam".

Katanya, beliau sudah meletakkan jawatan Isnin lalu selepas mendapat tahu 300 rakyat yang tidak bersenjata dibunuh di Benghazi dalam tempoh dua hingga tiga hari dan mendakwa pemimpin Libya, Moammar Gadhafi merancang serangan ke atas orang awam dalam skala yang lebih meluas.

"Gadhafi memberitahu saya beliau merancang menggunakan pesawat terhadap rakyat di Benghazi dan saya memberitahunya ratusan rakyat akan terbunuh jika ia dilaksanakan," katanya dalam temubual telefon berbahasa Arab di sini, Rabu (waktu tempatan).

Abdul Fattah berkata, beliau kini menyokong rakyat dan revolusi. - CNN


Rais Cuba Padam Perjuangan Ulamak Tuntut Kemerdekaan

Para alim ulama juga memikul beban amanah yang ditinggalkan oleh Rasulullah saw, untuk meninggikan Islam di atas semua kepercayaan dalam menggalas perjuangan menentang penjajah samada Barat atau Timur.

Gambar: Abdullah Fahim (kiri) & Haji Sulong Al-Fathani (kanan)

Penjajahan Barat yang penuh dengan palitan noda hitam tidak dibiarkan percuma oleh para alim ulama di setiap inci bumi umat Islam, mereka telah bangkit dengan gagah meniupkan api perjuangan kepada ummat yang sedang lena diulit mimpi.

Ulama ini dengan anugerah ilmu telah mencetuskan kesedaran untuk membebaskan diri daripada penjajah jauh lebih awal daripada kelompok nasionalis sekular yang telah menculik buah kemenangan, malah hari ini mandabik dada dengan seluruh kepungan media bahawa merekalah pembebas tanahair daripada belenggu penjajah.

Sebahagian ulama ini telah menjadi korban penjajah samada syahid ditali gantung seperti Umar Mukhtar atau dipaksa mendekam dipenjara tanpa pembicaraan seperti Ustaz Abu Bakar Al-Baqir, juga dibuang negeri seperti Imam Diponegoro, Uthman Den Fodio, Haji Abdul Rahman Limbong.

Selain itu, ulama lainnya pula yang turut berjuang menentang penjajah dan yang ada kaitannya dengan kemerdekaan negara ialah Tokku Paloh, Sheikh Abdullah Fahim, Haji Sulong al-Fatani, Imam Bonjol dan lainnya lagi.

Hari ini paparan sejarah di skrin televisyen telah memadamkan kebaktian mereka dan generasi muda dipaksa menerima versi sejarah baru bahawa kemerdekaan telah diperjuangkan oleh golongan elit sekular yang sememangnya menjadi anak suruhan penjajah.

Diharapkan supaya generasi muda menekuni kembali sejarah getir perjuangan kemerdekaan yang telah banyak diselewengkan, bahkan juga kita tidak mampu memadamkan pahatan sejarah kelompok aliran kiri yang turut berjuang menentang imperialisme di seluruh dunia. -tamanulama


Pemimpin PKR, PAS lupa budi pejuang negara

MERLIMAU: Penduduk Dewan Undangan Negeri (DUN) Merlimau di sini, diminta tidak mengikut jejak pembangkang yang mudah lupa kepada prinsip perjuangan dan budi ditaburkan pemimpin terdahulu sehingga negara mampu mencapai kemajuan seperti dikecapi sekarang.

Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Rais Yatim, berkata mereka tidak pernah menekankan nilai mengenang perjuangan dan budi negarawan kerana hanya mementingkan agenda untuk meraih kuasa bagi kepentingan diri.

“Orang seperti Datuk Seri Anwar Ibrahim (Penasihat Parti Keadilan Rakyat) dan Datuk Nik Aziz Nik Mat (Mursyidul Am PAS) yang menyelar kerajaan hari ini tidak langsung memikirkan mengenai budi atau kejayaan yang kita capai.

“Budi yang kita terima hari ini adalah kemerdekaan dan kemajuan pesat yang sukar dinikmati rakyat di negara lain. Ini semua budi yang diberikan kerajaan, pejuang dan pemimpin negara serta setempat yang wajar dikenang. Apa yang kita lihat hari ini adalah sumbangan perjuangan lama dalam memberikan khidmat cemerlang bagi membela rakyat.

"Ini semua tidak wujud di kalangan pembangkang yang dilihat hanya bersikap rakus untuk mendapat kuasa, tetapi tidak ada cara bagi memperbaiki budi dan khidmat secara berterusan," katanya pada Majlis Kenduri Asam Pedas bersama penduduk Kampung Pengkalan Samak, di sini, malam kelmarin.

Hadir sama Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd Ali Rustam; Speaker DUN Melaka, Datuk Wira Othman Muhammad; Setiausaha UMNO bahagian Jasin, Datuk Ghazale Mohamad; Ketua Setiausaha kementerian, Datuk Seri Kamaruddin Siaraf dan Ketua Pengarah Jabatan Penyiaran, Datuk Ibrahim Yahaya.

Rais berkata, penduduk DUN Merlimau perlu berfikir secara mendalam dan tidak menggadaikan keputusan dengan memilih wakil salah kerana dikhuatiri bakal menjejaskan perjuangan pemimpin terdahulu yang sudah merencanakan perkara terbaik untuk masa depan. -BH


Isu Selangor Terkini: Berani Buat Tak Berani Tanggung

Umno nafi terbitkan Selangor Terkini

Pandangan yang disiarkan dalam Selangor Terkini merupakan rintihan dan masalah yang sememangnya dihadapi oleh rakyat, kata ADUN Kuang, Abdul Shukur Idrus, yang juga mengaku bahawa beliau ada mengedarkannya.

Secara kebetulan, katanya, kandungan Selangor Terkini adalah sama dengan pandangan pihaknya mengenai pentadbiran negeri dan ada orang yang menghantar akhbar itu ke pusat khidmatnya di Kuang.

Berikutan itu, katanya, beliau telah mengedarkan akhbar tersebut dalam satu majlis di kawasan pilihan rayanya.

Abdul Shukur yang juga ketua penerangan Umno Selangor bagaimanapun menafikan ianya diterbitkan oleh partinya.

Katanya, beliau sendiri tidak tahu siapa yang menghantar salinan penerbitan tersebut ke pusat khidmatnya.

Kewujudan Selangor Terkini dikecam oleh setiausaha politik menteri besar Selangor, Faekah Husin, yang mendesak polis memperhebatkan lagi siasatan terhadap penerbitan itu yang menggunakan lambang negeri tanpa kebenaran.

Penerbitan itu dipercaya dicetak dan diedarkan tanpa permit dari Kementerian Dalam Negeri (KDN) dan kebenaran pihak berkkuasa negeri.

Tambahan pula, penerbitan itu bertujuan untuk mencemarkan imej kerajaan negeri Pakatan Rakyat dan rekabentuknya mirip kepada akhbar Selangor Kini milik kerajaan negeri.

Faekah dilaporkan berkata kerajaan negeri selama ini sentiasa mengesyaki BN dan Umno menjadi dalang dalam menerbitkan akhbar Selangor Terkini

Perasaan curiga mereka itu, tambah Faekah, diperkuatkan apabila penerbitan itu diedarkan dalam satu majlis meraikan sambutan Maulidur Rasul di Kuang Sabtu lalu yang dianjurkan oleh Abdul Shukor.

Penerbitan itu diedarkan secara percuma bersama kalender 2011 yang memaparkan gambar Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Abdul Razak. -mk

Ulasan GB

Tak terbitkan, tetapi mengaku mengedarkan.

Menteri KDN diamkan. Kenapa Hishamuddin tak bising seperti selalunya? Mengapa polis tidak rampas penerbitan haram itu? Sebab ada kepentingan UMNO di sebalik peneribitan taboloid tersebut.


Gelaran Ijazah Kedoktoran Menteri Pertahanan Ditarik Balik

Berlin - Menteri Pertahanan Jerman melepaskan gelaran ijazah kedoktorannya selepas dia didakwa menipu dan meniru hasil kerja orang lain dalam beberapa bahagian tesisnya.

Karl-Theodor zu Guttenberg berkata, dia akan menyerahkan semula gelaran 'Doktor' itu untuk sementara waktu berikutan pihak universiti kini sedang menjalankan siasatan berhubung dakwaan itu.

Universiti Bayreuth menyatakan bahawa Guttenberg meminta mereka untuk menarik balik ijazah kedoktoran undang-undang yang diberikan kepadanya.

Beliau turut mengaku telah membuat satu kesilapan besar secara tidak sedar. -SH

Ulasan GB

Oh Menteri pertahan Jerman rupanya. Ingatkan Menteri Pertahanan Malaysia. Tentang Menteri Pertahanan Malaysia yang juga memegang Ph D, GB ada mengulas sebelum ini:

Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, begitulah sebutan namanya sekarang. Oh, dah ada Ph D, kurniaan UPM walaupun ada di kalangan akademis amat meragui kurniaan tersebut.

Namun yang terserlah mentaliti, sikap dan pertuturannya tidak melambang beliau seorang yang mempunyai Ph D.

GB masih ingat di suatu masa seorang Datuk Bandar bernama Datuk Elyas Omar yang menggunakan "Dr." dipangkal namanya sedangkan beliau bukan seorang pemegang Ph D ataupun seorang bekas pelajar perubatan.

Akhirnya terbongkar, memang sahih beliau tidak ada ijazah berkenaan, maka diarahkan beliau menanggalkan gelaran itu daripada namanya. Mujur ada pangkat Datuk, jadi ramai tak perasan mengenai ketiadaan sebutan Dr lagi pada namanya.

Begitulah, Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan cuma ada diploma dan bukan ijazah Sarjana Muda Undang-undang. Musa Hassan didakwa memberikan pengakuan palsu berhubung kelayakannya pada perbicaraan kes rasuah Anwar Ibrahim pada tahun 1998.

Menurut laporan polis yang dibuat oleh peguam Anwar, R Sivarasa, Musa, pegawai penyiasat dalam kes itu memberitahu mahkamah ketika itu bahawa dia mempunyai ijazah sarjana muda dalam undang-undang.

Bagaimanapun, dalam satu lagi perbicaraan yang membabitkan kes rasuah bekas Pengarah Sisatan Jenayah Perdagangan, Bukit Aman, Ramli Yusuff pada tahun 2009, Musa memberitahu mahkamah dia memiliki “diploma dalam undang-undang dan pengajian pengurusan”.

“KPN telah memberikan kenyataan palsu dengan mengatakan dia memiliki ijazah undang-undang ketika disoal balas dalam kes Anwar, sedangkan hakikatnya dia hanya mempunyai diploma dalam undang-undang,” kata Sivarasa.

Itu sebab kita lihat mentaliti, tindakan dan pertuturannya tak sampai ke darjat yang didakwanya.


PRK Merlimau: UMNO BN Calonkan Roslan Ahmad

BN hari ini menamakan Pengurus Pembangunan Perniagaan Sosioekonomi Perbadanan Melaka Holdings Sdn Bhd, Roslan Ahmad sebagai calonnya bagi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri Melaka kawasan Merlimau 6 Mac ini.

Pemilihan Roslan, 44, yang juga ahli jawatankuasa Umno Bahagian Jasin diumumkan oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin di Pekan Merlimau, Melaka hari ini.

Pilihan raya kecil Merlimau diadakan setelah kematian penyandangnya, Allahyarham Mohd Hidhir Abu Hassan akibat serangan jantung pada 20 Januari lalu.

Pada pilihan raya umum 2008, Mohd Hidhir menang dengan majoriti 2,154 undi menewaskan calon PAS, Jasme Tompang.

SPR sebelum ini menetapkan pilihan raya kecil DUN Merlimau diadakan pada 6 Mac ini, manakala tarikh penamaan calon bagi adalah pada 26 Februari ini.

Ulasan GB

Seperti yang diramalkan Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam hanya akan mencadangkan nama calon yang tidak mempunyai latarbelakang akademik yang baik sebagai ADUN.

Ini kerana sifat Ali Rustam yang lebih suka memilih mereka dari kalangan "YES MAN", yang akan mengangguk pada setiap ketetapan yang dilakukan olehnya.

Kebanyakan ADUN-ADUN Melaka terutama dari kalangan UMNO tidak mempunyai sebarang ijazah.

Ali tidak mahu ada orang lebih pandai daripadanya di dalam UMNO Melaka dan di dewan undangan negeri.

Beliau pernah membunuh kareer politik Datuk Dr. Mohd Ruddin Abdul Ghani, bekas Setiausaha Parlimen Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi yang pernah bertanding melawannya sebagai Ketua UMNO Bukit Katil

Roslan, lulusan Diploma Pentadbiran Perniagaan dari Institut Teknologi Tun Abdul Razak berkahwin dengan Zanifah Umar dan dikurniakan empat cahaya mata berusia antara empat hingga 11 tahun, menduduki jawatan Pengurus Pembangunan Perniagaan Sosioekonomi Perbadanan Melaka Holdings di atas tiket politik UMNO.

Adik Ipar Bekas PM Britain Urus Kempen Anti-Taib

Kuala Lumpur, 23 Feb — Siaran Radio Free Sarawak, stesen radio yang kritikal terhadap kepimpinan Ketua Menteri Tan Sri Abdul Taib Mahmud, dikendalikan oleh adik ipar bekas perdana menteri Gordon Brown dan seorang warga keturunan Dayak dari London, demikian menurut laporan London Evening Standard.

Akhbar tabloid itu mendedahkan, Claire Rewcastle Brown juga penulis Sarawak Report, yang sehingga kini merupakan blog tanpa diketahui nama pengendalinya, yang turut mengkritik kerajaan Barisan Nasional (BN) dan mencatatkan 18,000 hit setiap hari.

Menurut akhbar itu, Rewcastle Brown dan Peter John Jaban, yang dikenali sebagai Papa Orang Utan oleh pendengar stesen tersebut, telah memutuskan untuk mendedahkan identiti mereka menjelang pilihan raya umum Sarawak, dijangka diadakan April ini.

Rewcastle Brown, 51, berkata peranannya ialah memberikan “peluang kepada 2.5 juta penduduk Sarawak yang ditindas.”

Rewcastle Brown lahir di Sarawak sebelum negeri bekas jajahan British itu diserahkan kepada Malaysia. Dia tinggal di Sarawak sehingga berusia lapan tahun, kata akhbar itu.

Program radio itu disiarkan dari sebuah restoran di Covent Garden, yang terletak di tengah London, ke Sarawak yang jauhnya kira-kira 10,000km.

Tujuan siaran itu ialah mendedahkan dakwaan rasuah dalam kepimpinan Taib, yang memimpin Sarawak sejak tiga dekad lalu.

The London Evening Standard mengunjungi studio Radio Free Sarawak ketika Jaban sedang menemu bual seorang ketua kampung yang telah dipaksa keluar dari tanahnya. Ketua kampung itu bercakap dengan Jaban menggunakn telefon bimbit dari hutan Borneo.

Rewcastle Brown memberikan penerangan kepada Jaban: “Pastikan anda tanya dia soalan sama ada dia tahu bahawa Ketua Menteri Taib yang telah mencuri tanah mereka? Dan, tanya juga siapa yang dia akan mengundi nanti!”

Menurut akhbar itu, kedua-dua mereka merahsiakan identiti masing-masing kerana bimbang Taib, 74, yang dikatakan salah seorang tidak berbelas kasihan dan lelaki paling kaya di dunia — didakwa lebih kaya berbanding Sultan Brunei, akan mendapatkan mereka dengan apa jua cara sekalipun.

“Bahasa Inggeris masih merupakan bahasa penyatuan di Sarawak dan saya menggunakan blog dan siaran ini untuk mendedahkan pembersihan hutan secara sewenang-wenangnya, di mana 95 peratus hutan di Sarawak sudah ditebang dan digantikan dengan ladang kelapa sawit, yang telah menjadikan Taib dan keluarganya kaya,” kata Rewcastle Brown.

“Apa lagi, siasatan saya menunjukkan wang keluarga Taib (juga) ada di sini, di London dan ini termasuklah hartanah mewah di tengah ibu negara (Britain),” katanya.

Dia menambah, pemimpin parti pembangkang, Baru Bian, seorang peguam hak asasi manusia yang karismatik, mendorong kepada perubahan yang sebenar dalam pilihan raya umum akan datang.

“Tetapi, sungguh memeranjatkan hanya satu pertiga (rakyatnya) yang mendaftar sebagai pengundi dan kerajaan Malaysia yang berasuah tutup mata mereka kerana Taib sentiasa menghasilkan (kemenangan) Sarawak, negeri mereka paling kaya, kepada mereka,” katanya lagi.

Katanya, dia dan Jaban memutuskan untuk mendedahkan identiti mereka selepas ugutan diposkan ke Sarawak Report dan kematian misteri ketua pendedah maklumat mereka di Amerika Syarikat.

“Sebelum Krismas, seorang pembantu Taib di Amerika Syarikat yang tidak puas hati dengannya, Ross Boyert, ditemui mati di sebuah bilik hotel di Los Angeles dengan beg plastik ditemui di bahagian lehernya.

“Inkues ini masih dijalankan tetapi diduga bahawa saya dan Peter juga kemungkinan berada dalam keadaan bahaya. Daripada berselindung, kami memutuskan untuk tampil (dan mendedahkan identiti),” katanya kepada London Evening Standard.

“Ironisnya, Taib dan orang-orangnya menganggap kami ini menjalankan operasi besar-besaran tetapi kami cuma lima orang dengan beberapa komputer bimbit dan sebuah set pengadun (nada). Kemajuan teknologi MP3 bermakna radio dengan gelombang pendek mudah untuk dikendalikan,” katanya.

Pada Disember lalu, pengendali blog Malaysia Today, Raja Petra Kamarudin yang kontroversial juga dilaporkan menyertai Radio Free Sarawak sebagai penyumbang tetapnya.

Stesen itu mula beroperasi sejak pertengahan November lalu sebagai saluran siaran bukan kerajaan.

Menurut maklumat sebelum ini, Radio Free Sarawak merupan stesen radio bukan kerajaan yang menyediakan siaran setiap hari antara pukul 6.30 hingga 7.30 petang pada gelombang 7590kHz dan dari 6 hingga 7 petang pada 15420 kHz.

“Kami begitu efektif sehingga orang Taib sangka kami dibiayai oleh George Soros, yang yayasannya membiayai Radio Free Burma,” kata beliau merujuk kepada jutawan dari Amerika Syarikat itu.

Katanya, dia memulakan kerja-kerja itu dengan kos kurang daripada £10,000 (RM49,000) sebulan pada Oktober lalu.

Kemudian dia menjelaskan, mereka menerima bantuan kewangan daripada rakan-rakan yang tidak mahu diri mereka dikenali.

Bagaimanapun Rewcastle Brown sama sekali menafikan pembabitan Gordon.

“Bukan Gordon,” katanya.

“Sokongan dia hanya dari segi moral,” kata Rewcastle Brown lagi. -TMI

Ulasan GB

Yang hairan mengapa PM-PM Malaysia tidak mahu gantikan Ketua Menteri Sarawak tetapi terus kelalkan Abdul Taib Mahmud ini sehingga sudah menjangkau usia pemerintahan Mubarak?

Ada share?

Nahas Langgar Belakang Kereta

Pasir Gudang – Seorang penunggang motosikal masih belum sedarkan diri sehingga jam 5 petang semalam, selepas terlibat dalam kemalangan di kawasan susur masuk lampu isyarat Jalan Rinting Masai kira-kira jam 1.15 petang, semalam.

Ketua Polis Daerah Seri Alam, Superintenden Mohd Roslan Zainuddin berkata, hasil siasatan awal polis dipercayai motosikal jenis Honda Wave 125 yang ditunggangi mangsa hilang kawalan.

Menurutnya, mangsa, Mohamad Firdaus Mat Kassim, 20, yang menunggang motosikal seorang diri gagal mengawal motosikalnya sehingga berlaku perlanggaran secara langgar belakang pada bahagian kiri sebuah kereta Myvi berwarna putih.

“Secara tiba-tiba sebuah kereta yang sedang berhenti di kawasan susur masuk ke lampu isyarat dilanggar belakang oleh sebuah motorsikal yang dipercayai hilang kawalan.

“Mangsa yang tidak sedarkan diri dipercayai mengalami kecederaan dalaman telah dihantar ke Hospital Sultan Ismail (HSI) oleh orang awam yang berada di tempat kejadian,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian, semalam.

Mohd Roslan berkata, sehingga jam 5 petang semalam, mangsa yang beralamat di Jalan Cenderai 14 Taman Megah Ria masih belum sedarkan diri di HSI.

Menurutnya, kereta yang dipandu seorang lelaki beralamat di Jalan Ketapang, Taman Rinting hanya mengalami kerosakan pada bahagian belakang kereta.

“Kes disiasat di bawah RULE 10 LN 166/59,” katanya.

[Bergambar] Chana, Lelaki Yang Mempunyai 39 Isteri, 94 Anak, 33 Cucu

Ziona Chana mungkin merupakaan lelaki yang paling banyak memiliki isteri. Dia mempunyai 39 isteri, 94 anak, 14 menantu perempuan dan 33 cucu. Keluarga besar Chana tinggal satu atap di sebuah rumah empat tingkat dan memiliki 100 kamar.

Rumah besar milik Chana terletak di desa Baktwang, Mizoram, India. Mereka hidup secara komunal. "Saya seperti anak Tuhan yang istimewa kerana dia memberiku banyak orang yang perlu aku rawat," kata Chana, 67 tahun, kepada The Sun, Sabtu (19/2). "Saya merasa menjadi laki-laki yang paling beruntung kerana memiliki keluarga terbesar."

Keluarga Chana hidup bersama dan rukun, semua kegiatan mereka diarahkan oleh isteri tertua Chana, Zathiangi, 69 tahun. Zathiangi yang membagi tugas mencuci, bersih-bersih dan menyiapkan makanan. Dalam satu hari keluarga Chana bisa menghabiskan 30 ayam, 60 kilogram kentang dan 100 kilogram beras.

Chana pernah menikahi 10 perempuan dalam satu tahun. Kerana memiliki 39 isteri, Chana menggunakan sistem giliran bagi isteri yang menemaninya tidur. Namun biasanya isteri yang paling muda tidur di kamar paling dekat dengannya.

Menurut Rinkmini, istri Chana yang berusia 35 tahun, Chana bisa mendapatkan begitu banyak isteri kerana dia pria paling tampan di desa tempat mereka tinggal. Rinkmini bertemu Chana 18 tahun lalu ketika jalan pagi di desa, kemudian Chana menulis surat yang isinya ingin menikahinya. "Saya beruntung dapat menikah dengannya," kata dia.

Istri Chana lainnya, Huntharnghanki mengatakan seluruh keluarga hidup secara baik. Mereka saling menyayangi dan menghormati. Sedangkan seluruh laki-laki di keluarga ini hidup sebagai tukang kayu.

Adapun Chana mengatakan belum berhenti mencari isteri. Dia memang anggota sebuah aliran yang membolehkan menikah dengan banyak perempuan. Ketika ini aliran Chana punya 400 anggota.
Perahu Terbalik, Wanita Hamil Masih Hilang & Dikhuatiri Lemas

Lingga: Seorang wanita yang sarat hamil, dikhuatiri lemas dan masih hilang, setelah pe-rahu yang dinaiki oleh mangsa bersama lima orang ahli keluarganya terbalik akibat di-pukul ombak ketika air pasang, di kawasan Sekadang, Sungai Batang Lupar, Sri Aman se-kitar jam 2 pagi, semalam.

Gambar: Cari - Sekumpulan penduduk rumah panjang antara yang terawal melancarkan gerakan mencari dan menyelamat mangsa.

Sebelum kejadian, mangsa yang dikenali sebagai Sebit Bungin, 23, bermalam di pondok sawah padi dalam kawasan Ili Langgir bersama suaminya, Nelson Jampi, bapa dan ibu mertuanya, anak perempuan mangsa yang berusia dua tahun dan seorang anak saudara yang berusia lima tahun.

Menurut suami mangsa Nelson, isterinya yang sarat me-ngandung tiba-tiba mengeluh kesakitan kerana mahu ber- salin awal pagi itu (Isnin).

Berikutan itu mereka seke-luarga mengambil keputusan untuk segera menghantar mangsa, menggunakan perahu panjang ke Klinik Lingga bagi mendapat rawatan lanjut, katanya.

Bagaimanapun semasa dalam perjalanan tiba-tiba pukulan be-nak yang terjadi akibat daripada kejadian air pasang, telah menghempas perahu mereka, menyebabkan ia terbalik, jelasnya.

“Insiden tanpa disangka berlaku ketika kami tiba di kawasan Sekabang, ombak (benak) akibat daripada kejadian air pasang telah memukul perahu kami menyebabkan perahu kami terbalik,” katanya pilu mengenangkan insiden itu.

“Kami semua (kelima-lima mereka) berpaut pada perahu yang telah terbalik itu sementara isteri saya tidak kelihatan dan terus hilang, katanya ke-pada Utusan Borneo, ketika ditemui di tempat kejadian, di sini, semalam.

Dalam masa yang sama mereka yang selamat bertindak memusingkan perahu kembali pada kedudukkan asal lalu berkayuh ke rumah panjang mereka di Langgir bagi mendapatkan bantuan, katanya dengan nada sedih.

Sementara itu pihak polis, Jabatan Perkhidmatan Awam Malaysia (JPAM), kakitangan pejabat daerah kecil Lingga de-ngan kerjasama penduduk kemudiannya melancarkan gerakan mencari mangsa yang hilang di kawasan sungai itu.

Operasi mencari dan menyelamat mangsa dipercayai ditangguhkan sementara waktu pada jam 4 petang semalam berikutan fenomena benak akibat air pasang di Sungai Batang Lupar yang bukan sahaja boleh menjejaskan usaha mencari dan menyelamat malah membaha-yakan mereka yang terlibat.

Sehingga berita ini ditulis (jam 5 petang semalam), mangsa masih belum ditemui.

Benak ini juga dikenali sebagai ombak muara iaitu ombak tinggi yang terjadi hasil daripada pertembungan air pasang di muara sungai yang sempit. Manakala ketinggian ombak muara yang terhasil pula bergantung kepada musim dalam sesuatu tahun itu.

Fenomena benak ini hanya berlaku di 66 lokasi di seluruh dunia termasuk tiga di Malaysia dan salah satu daripadanya di Sri Aman. -Borneo Post

Tamparan Kepada TNC UPM: Timb Menteri Arahkan Status 33 Calon Dikekalkan

Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Saifuddin Abdullah mengarahkan Universiti Putra Malaysia (UPM) mengekalkan status 33 calon dan menarik balik keputusan membatalkan kemenangan 10 pelajar — yang kesemuanya sebelum ini dilabel sebagai barisan Pro Mahasiswa.

Kesemua 33 calon Pro Mahasiswa, yang didakwa beraliran condong kepada politik pembangkang, dibatalkan kelayakan bertanding kerusi Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) atas alasan berkempen secara berkumpulan.

Keputusan itu termasuklah mereka yang menang pilihan raya kampus itu.

Justeru, Saifuddin mahu pentadbiran UPM agar mengekalkan keputusan pilihan raya kampus seperti yang diumumkan kelmarin.

Pro Mahasiswa juga mencatatkan keputusan baik kali ini di beberapa universiti lain.

“Pendirian saya sangat jelas dalam perkara ini, saya tida bersetuju dan saya cadangkan supaya kekalkan keputusan seperti keputusan pengundian.

“Jangan nanti orang anggap kita seperti Burma yang tak iktiraf Aung San Suu Kyi, jangan orang anggap kita seperti Palestin yang tak iktiraf kemenangan Hamas,” katanya ketika dihubungi The Malaysian Insider.

Beliau berkata tidak wajar pengurusan UPM membatalkan kelayakan Pro Mahasiswa kerana kumpulan itu tidak dapat membela diri ketika bantahan dibuat oleh kumpulan Pro Aspirasi.

“Pada saya perkara ini mudah sahaja, yang pertama siapa yang buat bantahan, apa alasan untuk bantahan dan adakah Pro Mahasiswa diberi keadilan untuk mempertahankan diri?

“Setahu saya (Pro) Aspirasi yang buat bantahan, alasan tanding berkumpulan dan Pro Mahasiswa tak diberi peluang untuk membela diri.

“UPM suruh mereka (Pro Mahasiswa) buat rayuan, tapi nak buat rayuan apa kalau nak pertahankan diri juga tidak boleh, macam mana nak buat rayuan,” katanya.

Tambah Ahli Parlimen Temerloh itu, Pro Aspirasi juga sebuah kumpulan, jadi mengapa hanya Pro Mahasiswa yang dikenakan tindakan.

“Pro Aspirasi juga sebuah kumpulan, katakan kepada saya dan dunia adakah Pro Aspirasi bukan sebuah kumpulan,” kata Saifuddin.

Laporan The Malaysian Insider pagi tadi menyebut pembatalan kesemua calon Pro Mahasiswa dibuat melalui panggilan telefon dari Bahagian Hal Ehwal Pelajar (HEP) malam tadi.

Di UPM kumpulan Pro Aspirasi mempertahankan kemenangan apabila memperoleh kemenangan besar menewaskan Pro Mahasiswa.

Pro Aspirasi menang dengan majoriti besar apabila menguasai 32 kerusi termasuk lima kerusi umum berbanding Pro Mahasiswa yang hanya mendapat 11 kerusi.

Sebanyak 43 kerusi dipertandingkan termasuk sembilan kerusi umum dan barisan Pro Mahasiswa bertanding di 33 kerusi.

Usaha The Malaysian Insider mendapatkan pengesahan pengurusan UPM belum berhasil.

Dalam pada itu, kira-kira 40 ahli Pro Mahasiswa UPM mengambil langkah drastik dengan mengepung pusat pentadbiran universiti sebagai membantah tindakan membatalkan status mereka.

Menurut jurucakap kumpulan itu, Mohd Ramzul Nasri Kamarusaman, pihaknya mahukan penjelasan dari pentadbiran UPM berhubung pembatalan calon Pro Mahasiswa itu.

“Sekarang kami sedang mengepung pentadbiran UPM dan memohon menjelas dari Bahagian Hal Ehwal Pelajar (HEP) berhubung pembatalan status calon Pro Mahasiswa yang bertanding.

“Kita hanya mahukan penjelasan dalam perkara ini, kenapa status kami dibatalkan? Apa yang saya tahu bantahan di buat oleh seorang ahli Aspirasi yang tewa (dalam pilihan raya kampus),” katanya ketika dihubungi The Malaysian Insider sekitar pukul 11 pagi tadi. -TMI

TERKINI

UPM tarik balik keputusan, kekal kemenangan calon Pro Mahasiswa
KUALA LUMPUR, 23 Feb — Dalam perkembangan terbaru tidak sampai 24 jam, Universiti Putra Malaysia (UPM) tunduk desakan pelajar dan memutuskan untuk menarik balik arahan pembatalan status 33 calon termasuk kemenangan 10 pelajar yang dilabelkan sebagai kumpulan Pro Mahasiswa.

Beberapa jam sebelum keputusan itu diumumkan, Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Saifuddin Abdullah menggesa UPM agar menarik balik keputusan itu.

Keputusan itu disahkan Timbalan Naib Canselor (TNC) UPM Prof Dr Mohd Fauzi Ramlan ketika dihubungi The Malaysian Insider sekitar 12.30 tengah hari tadi.

Dengan keputusan itu, Pro Mahasiswa mendapat semula kedudukan dalam Majlis Perwakilan Pelajar (MPP).

“Ia sudah selesai, kita ikut keputusan pada 21 Februari lalu.

“Kita memang terima bantahan tapi dalam mesyuarat hari ini kita tolak semua bantahan itu, ia sudah selesai,” kata Dr Mohd Fauzi.

Difahamkan keputusan itu dicapai dalam mesyuarat jawatankuasa induk UPM pagi tadi.

Justeru Mohd Fauzi meminta supaya kumpulan Pro Mahasiswa tidak membuat bantahan memandangkan perkara itu sudah selesai.

Kesemua 33 calon Pro Mahasiswa, yang didakwa beraliran condong kepada politik pembangkang, dibatalkan kelayakan bertanding kerusi MPP atas alasan berkempen secara berkumpulan.

Laporan The Malaysian Insider pagi tadi menyebut pembatalan kesemua calon Pro Mahasiswa dibuat melalui panggilan telefon dari Bahagian Hal Ehwal Pelajar (HEP) malam tadi.

Di UPM kumpulan Pro Aspirasi mempertahankan kemenangan apabila memperoleh kemenangan besar menewaskan Pro Mahasiswa.

Pro Aspirasi menang dengan majoriti besar apabila menguasai 32 kerusi termasuk lima kerusi umum berbanding Pro Mahasiswa yang hanya mendapat 11 kerusi.

Sebanyak 43 kerusi dipertandingkan termasuk sembilan kerusi umum dan barisan Pro Mahasiswa bertanding di 33 kerusi.
-TMI

UPM Hilang Akal, Batal Kemenangan Calon Pro Mahasiswa

Kuala Lumpur — Kesemua calon barisan Pro Mahasiswa termasuk 10 daripada mereka yang memenangi pilihan raya kampus Universiti Putra Malaysia (UPM) kelmarin dibatalkan kemenangan pihaknya atas alasan berkempen secara berkumpulan.

Menurut jurucakap Pro Mahasiswa UPM, Mohd Ramzul Nasri Kamarusaman, keputusan pembatalan kemenangan itu dimaklumkan melalui panggilan telefon dari Bahagian Hal Ehwal Pelajar (HEP) malam tadi.

Jelas Mohd Ramzul, kesemua calon Pro Mahasiswa yang bertanding dalam pilihan raya kampus 2010/2011 turut dibatalkan kelayakan bertanding.

Usaha The Malaysian Insider mendapatkan pengesahan pengurusan UPM belum berhasil.

Calon-calon Pro Mahasiswa walaupun gagal menguasai pilihan raya kampus UPM kali ini tetapi memperlihatkan prestasi lebih baik berbanding sesi lalu.

Salah satu syarat dikenakan sistem pilihan raya kampus ialah calon-calon tidak boleh bertanding secara berkumpulan atau berpuak.

Label Pro Aspirasi dan Pro Mahasiswa tidak diiktiraf oleh pengurusan universiti-universiti awam.

Jika langkah itu disahkan bermakna pengurusan UPM mengulangi keputusan yang dibuat ketika pilihan raya kampus sesi lalu apabila tujuh calon Pro Mahasiswa UPM dibatalkan kemenangan mereka, antara lain kerana menggunakan media baru untuk berkempen.

“Kita di UPM calon yang menang seramai 11 orang tapi yang dibatalkan hanya 10 orang kerana seorang calon menang tanpa bertanding.

“Setiap calon dihubungi HEP malam tadi dengan mengatakan kemenangan dibatalkan atas alasan berkempen secara berkumpulan dan kita dikehendaki membayar RM100 jika ingin membuat rayuan,” kata Mohd Ramzul ketika dihubungi The Malaysian Insider pagi ini.

Katanya, pihak pengurusan HEP gagal menunjukkan resit pembatalan kepada calon Pro Mahasiswa sekali gus menimbulkan persoalan sama ada ia benar atau tidak.

“Kalau ada pembatalan mesti ada orang yang buat bantahan dan kena bayar RM100, kita minta nak tengok resit tapi pihak HEP tak bagi.

“Kita nak tahu siapa yang batalkan sebab kalau ada 33 calon bertanding bermakna mereka kena bayar RM3,300, tapi HEP tak bagi sebaliknya suruh kita buat rayuan dengan bayar RM100 setiap seorang,” katanya.

Mereka dibenarkan membuat rayuan sebelum 10 pagi ini.

Di UPM kumpulan Pro Aspirasi mempertahankan kemenangan apabila memperoleh kemenangan besar menewaskan Pro Mahasiswa.

Pro Aspirasi menang dengan majoriti besar apabila menguasai 32 kerusi termasuk lima kerusi umum berbanding Pro Mahasiswa yang hanya mendapat 11 kerusi.

Sebanyak 43 kerusi dipertandingkan termasuk sembilan kerusi umum dan barisan Pro Mahasiswa bertanding di 33 kerusi. -TMI

Ayam Laga Bunuh Tuannya Sendiri

Mohanpur - Ironi. Seekor ayam laga jantan di desa Mohanpur, Bengal Barat, India membunuh tuannya sendiri. Singrai Soren, terbunuh setelah pisau yang terdapat di kaki si ayam mengena lehernya.

Kejadian ini bermula ketika Soren memaksa si ayam untuk bertarung. Berkali-kali dia membawa ayam ke dalam arena tarung. "Tapi si ayam menolak dan meninggalkan arena," kata Dasai, seorang teman Soren seperti dikutip dari Daily Mail.

Sampai akhirnya, kata Dasai, ayam dengan bulu hitam dan merah itu marah. Dia menyerang Soren hingga pisau di kakinya terkena leher Soren.

Menurut Dasai, ayam Soren ini kelelahan setelah bertarung. Lazimnya, dia mendapat rehat satu jam sebelum kembali ke arena. Tapi ayam Soren dipaksa terus bertanding padahal sebelumnya dia sudah menang dan membunuh lawannya.

"Bila kita menang maka dapat RM120, biasanya pemilik ayam yang menang puas, tapi Soren tidak," kata Dasai.

Polis ketika ini tengah mencari ayam tersebut. Namun upaya mereka sepertinya sulit. Sebab, ayam Soren sudah menang empat kali pertarungan. Kemungkinan besar sudah diambil oleh musuh Soren untuk membawa ayamnya kembali ke gelanggang perlawanan.

Bahrain Bergelora: Pusingan Pembukaan F1 2011 Di Bahrain Dibatalkan

Penganjir Grand Prix Bahrain mengambil keputusan untuk membatalkan perlumbaan pembukaan Formula Satu (F1) selepas melihat pergolakan anti-kerajaan yang semakin serius apabila tujuh orang terbunuh dan lebih daripada seratus orang mengalami kecederaan.

Sebelum itu ujian akhir para musim yang berlangsung di Litar Sakhir juga turut dibatalkan ekoran situasi ini pada 3 Mac lalu.

Dengan penangguhan di Bahrain ini bermakna GP Australia akan menjadi tuan rumah perlumbaan puisngan pertama pada 27 Mac ini.

“Litar Antarabangsa Bahrain mengumumkan bahawa Raja Bahrain mahu membatalkan untuk menjadi tuan rumah F1 tahun ini bagi memberi fokus kepada keadaan di negara ini,” jelas satu kenyataan, Isnin.

Mereka menambah bahawa Putera Mahkota Salman Hamad al-Khalifa telah memberitahu perkara ini kepada pemilik perlumbaan kereta F1, Bernie Ecclestone.

Pantang Lepa - Treler Beras Terbalik, Pesta Kaut Beras Di Lebuhraya

Kuala Kubu Baru - Jika bulan lepas ada pesta kutip duit syiling di Seremban, semalam pula ada pesta kaut beras di Kilometer 394.4 Lebuh Raya Utara-Selatan arah ke Selatan berhampiran Behrang-Tanjung Malim di sini.

Pesta kaut beras pada pukul 9.15 pagi itu berlaku apabila beratus-ratus kilogram beras daripada sebuah treler membawa muatan beras tumpah apabila kenderaan berat itu merempuh sebuah lori membawa muatan pasir.

Akibat perlanggaran itu juga, kelindan treler membawa beras maut manakala pemandunya cedera parah.

Mangsa yang terkorban Hanafi Mohd. Daud, 19, manakala mangsa yang cedera, Ahmad Rozlin Ahmad Murad, 22.

Muatan pasir dalam lori itu juga tumpah. Pemandu dan kelindan lori pasir itu tidak cedera.

Pemangku Ketua Jabatan Ketenteraman Awam dan Trafik Selangor, Supritendan Ismail Ibrahim berkata, sebelum kejadian itu, dua buah kenderaan itu dalam perjalanan dari utara menuju ke selatan untuk untuk menghantar muatan masing-masing. -kosmo

Senduk Inilah Senjata Lawan Harimau

Ipoh: Siapa sangka senduk besi berharga RM5 ($2) yang digunakan ketika menyediakan juadah tengah hari bagi keluarga rupa-rupanya menjadi senjata penyelamat nyawa si suami daripada dibaham harimau.

'Saya ingatkan benda yang dipegang di tangan parang, rupa-rupanya senduk kuah. Ketika itu, saya tidak memikirkan apa-apa, saya nekad untuk menyelamatkan suami daripada dibaham harimau.

'Selepas mendengar jeritan kuat suami saya terus bergegas keluar ke belakang rumah. Ketika itu, saya melihat belakang badan suami ditarik harimau belang sebesar anak lembu,' kata Cik Han Besau, 66 tahun, isteri Encik Tambun Gediu, mangsa serangan harimau ketika berburu di belakang rumahnya di Kampung Sungai Tiang, kira-kira 200 kilometer, dari sini, 12 Februari lalu.

Kejadian itu kali pertama disiarkan di akhbar setempat apabila wartawan menemu ramah Encik Tambun yang mengalami kecederaan akibat digigit di belakang tengkuk dan kesan gigitan itu turut menembusi bahagian bawah tengkuk mangsa, selain kecederaan muka serta kepala.

Cik Han ketika berkongsi detik mencemaskan itu berkata perasaan takutnya hilang selepas melihat percikan darah dan rontaan kuat daripada suami yang cuba melepaskan diri daripada cengkaman harimau.

'Saya seolah-olah dirasuk keberanian luar biasa, semata-mata untuk menyelamatkan nyawa suami. Tanpa mengira keselamatan diri, saya bertubi-tubi memukul kepala harimau itu menggunakan senduk di tangan dengan diiringi jeritan kuat.

'Mungkin terkejut dengan tindakan dan jeritan saya, harimau itu terus melonggarkan cengkaman dan melarikan diri ke hutan.

'Suami rebah di pangkuan saya dan pada ketika itu baru saya meminta pertolongan orang kampung. Suami pengsan dua kali sebelum dia dibawa ke hospital,' katanya.

Beliau yang bertubuh kecil berkata sepanjang lebih lima tahun tinggal di kampung itu, beliau dan keluarga tidak pernah terserempak dengan harimau yang sememangnya sukar kelihatan, apatah lagi bertindak menyerang manusia.

'Entah bagaimana, hari itu suami saya tidak bernasib baik kerana terserempak dengan binatang itu. Mungkin disebabkan suami saya membelakangi binatang itu menyebabkan haiwan itu menganggap suami saya adalah makanannya,' katanya, lapor akhbar Berita Harian Malaysia semalam. -BHS

Kes Rais vs Sharpshooter : Lebih Banyak Yang Akan Terdedah

Blogger Mohon Lanjutan Masa Untuk Fail Pernyataan Pembelaan Saman Rais

KUALA LUMPUR: Seorang blogger yang menghadapi saman daripada Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim berhubung satu penyiaran makalah berunsur fitnah dalam sebuah blog memohon lanjutan masa bagi memfailkan pernyataan pembelaannya.

Hakim Mahkamah Tinggi Datin Zabariah Mohd Yusof membenarkan permohonan Amizudin Ahmat apabila pihak-pihak berkenaan menemui hakim itu pada 17 Februari.

Berikutan permohonan itu, Hakim Zabariah menetapkan 21 Mac untuk mendengar permohonan injunksi inter-parte. Sebelum ini, hakim menetapkan hari ini untuk mendengar permohonan itu.

Pada 2 Februari, Rais mendapat injunksi daripada Mahkamah Tinggi yang memerintahkan Amizudin membuang makalah berbaur fitnah terhadap beliau daripada laman blognya.

Ketika membenarkan permohonan Rais itu, Hakim Zabariah memerintahkan Amizudin Ahmat, atau ejennya, membuang perkataan atau makalah berunsur fitnah dan foto plaintif (Rais) daripada blognya, sharpshooterblogger.blogspot.com.

Hakim juga membenarkan permohonan Rais untuk menghalang Amizudin atau ejennya daripada terus menyiarkan makalah berbaur fitnah itu atau mana-mana makalah berbaur fitnah lain terhadap beliau dalam blog penulis itu atau mana-mana blog dan medium lain sehingga selesai pendengaran injunksi inter-parte.

Pada 31 Januari, Rais memfailkan saman fitnah terhadap Amizudin, yang juga anggota jawatankuasa Sayap Pemuda Parti Keadilan Rakyat, berhubung makalah berkenaan yang tersiar dalam blog penulis itu berserta foto Rais pada atau kira-kira pada 28 Disember tahun lepas.

Dalam saman yang difailkan melalui Tetuan Shafee & Co, Rais menuntut ganti rugi umum, ganti rugi khas, ganti rugi teruk, ganti rugi punitif, faedah dan injunksi terhadap defendan supaya membuang dan menghalang defendan daripada terus menyiarkan makalah berkenaan.

Dalam pernyataan tuntutannya, Rais, 69, berkata kesemua perkataan dalam makalah berbahasa Melayu itu berniat jahat dan berbaur fitnah terhadap beliau.

Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan itu berkata perkataan dalam makalah itu bermaksud dan/atau boleh difahamkan bermaksud bahawa beliau melakukan satu kesalahan serius iaitu merogol dan berkemampuan membunuh pembantu rumahnya yang berasal dari Indonesia.

Dalam pernyataan tuntutan berkenaan, Rais berkata perkataan yang berbaur fitnah itu juga bermaksud beliau seorang manusia dan/ atau pemimpin yang tidak bermoral.

Kata Rais, berikutan penyiaran makalah itu, nama baik beliau secara peribadi dan/atau secara profesional telah tercemar teruk di peringkat nasional dan/atau antarabangsa, daripada segi ketokohan dan kredit, dan telah diseretkan ke dalam skandal, kebencian dan kehinaan di mata umum serta mengalami keaiban, tekanan dan kerugian.

Rais, yang juga Anggota Parlimen Jelebu, menafikan tuduhan itu bulan lalu selepas nama beliau disebut oleh seorang penulis blog.

Selepas itu, seorang wanita yang pernah bekerja sebagai pembantu rumah beliau selama lapan tahun dilaporkan sebuah portal berita Indonesia menafikan yang dia pernah dilayan secara kejam atau dirogol oleh majikannya. -BERNAMA

Ulasan GB

Jika menteri berkenaan merasakan dirinya hebat untuk menutup "bangkai gajah dengan nyiru" beliau tersilap.

Pihak Migrant Care telah berulangkali menyatakan bahawa mereka sedia mempertahankan dakwaan rogol menteri berkenaan.Lebih banyak yang bakal terdedah jika sharpshooter dan para blogger menghubungi Migrant Care dan pihak keluar Robengah di Indonesia.

Yang kedua, amat dikesalkan pemimpin PR tidak berbuat apa-apa untuk membantu blogger berkenaan.

Tatkala mana-mana pemimpin PR dituduh dan didakwa dengan pelbagai tuduhan dan dakwaan, lazimnya para blogger PR sentiasa berdiri teguh membantu mereka, tetapi apabila blogger yang kena, para pemimpin PR tidak pula melakukan apa-apa.

Itu petanda buruk buat Pakatan Rakyat.

Lari Berbogel Elak Dicekup

Johor Bharu: Akibat panik selepas menyedari kehadiran pihak berkuasa, seorang pelanggan sebuah pusat pelacuran di bandar raya ini yang asyik melampiaskan nafsunya, terpaksa lari dalam keadaan berbogel dengan harapan dapat meloloskan diri.

Malah, lelaki warga asing berusia dalam lingkungan 30-an itu hilang punca hingga cuba terjun dari tingkat tiga sebuah hotel bajet di Jalan Wong Ah Fook di sini, selepas pintu utama premis berkenaan disekat pihak berkuasa, semalam.

Bagaimanapun, hasil kecekapan anggota polis tindakan nekad lelaki itu digagalkan dan dia ditahan bagi membantu siasatan.

Terdahulu, dalam serbuan kira-kira jam 12 tengah hari itu, beberapa pelanggan pelacur tempatan di hotel bajet berkenaan dikejutkan dengan kehadiran pihak polis menjalankan pemeriksaan.

Beberapa pelanggan cuba meloloskan diri, tetapi gagal apabila premis dipercayai baru beroperasi beberapa bulan lalu dikepung lebih awal oleh pihak berkuasa. Pegawai Turus Bahagian Kongsi Gelap, Perjudian dan Maksiat (D7) Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Johor, Deputi Superintendan Mohammad Abd Hamid, berkata dalam serbuan itu pihaknya menahan 30 wanita tempatan dipercayai terbabit dengan aktiviti tidak bermoral.

Beliau berkata, turut ditahan 35 pelanggan warga asing menjadikan premis berkenaan sebagai tempat melampiaskan nafsu selepas bekerja.

“Operasi turut membabitkan sebuah lagi hotel bajet bersebelahan premis pertama selepas kami menerima maklumat daripada orang awam serta risikan.

“Hasil pemantauan dijalankan mendapati premis berkenaan dikunjungi puluhan pelanggan yang ingin mendapatkan khidmat seks pada harga serendah RM60 hingga RM100,” katanya.

Pemeriksaan di dalam bilik di dua premis terbabit, katanya, polis merampas puluhan kondom serta cecair pelincir digunakan bagi kegiatan tidak bermoral itu.

Mohammad berkata, panik dengan kehadiran pihak berkuasa ada di kalangan wanita pelacur terbabit cuba menghapuskan bukti dengan membuang kondom ke dalam mangkuk tandas.

“Mereka dipercayai menghapuskan bukti dengan membuang dan mengepam kondom di lubang tandas bagaimanapun dalam keadaan kelam kabut, cubaan itu gagal dan semua kondom dirampas untuk siasatan serta tindakan lanjut,” katanya. -hm

[Bergambar] Lebih 60 Terbunuh Akibat Gempa Di NZ

Christchurch (New Zealand): Satu gempa bumi yang kuat telah melanda salah sebuah bandar terbesar New Zealand di tengah-tengah kesibukan waktu bekerja, meranapkan bangunan-bangunan tinggi dan gereja, memusnahkan beberapa bas dan mengorbankan sekurang-kurangnya 65 orang.

Ia merupakan kali kedua bandar dengan 350,000 penduduk itu dilanda gempa, namun kejadian terbaru itu yang berukuran 6.3 di skala Richter mengakibatkan lebih banyak kerosakan berbanding gempa berukuran 7.0 September tahun lalu.

Lebih daripada 100 orang, termasuk lebih 10 pelajar Jepun yang melawat negara itu, mungkin masih terperangkap dalam runtuhan batu sedang malam menjelang dan hujan renyai-renyai mula turun.

'Ia betul-betul satu kemusnahan,' kata Perdana Menteri, Encik John Key, yang berkejar ke bandar itu beberapa jam selepas berlaku gempa.

Menurut beliau, sejauh ini 65 orang maut dan angka ini mungkin meningkat.

'Kita mungkin menyaksikan hari paling gelap New Zealand,' tambahnya.

Puncak menara sebuah gereja besar jatuh di dataran utama bandar itu, sedang bangunan-bangunan tinggi turut menyembah bumi dan jalan-jalan raya bersepah dengan batu-bata dan serpihan konkrit.

Kaki-kaki lima dan jalan-jalan raya retak atau terbelah.

Ribuan orang yang kebingungan pula terjerit-jerit ketakutan di tengah-tengah bunyi semboyan kenderaan penyelamat dan hon kereta.

Bandar itu kehabisan ambulans hinggakan ada orang yang menggunakan kereta mereka membawa mereka yang cedera ke hospital.

Datuk Bandar Christchurch, Encik Bob Parker, mengisytiharkan keadaan darurat dan memerintahkan orang ramai supaya meninggalkan kawasan tengah bandar.

Beliau berkata angka mangsa yang terperangkap sukar diberikan tetapi dianggarkan melebihi 100 orang.

Tentera dikerah membantu orang ramai keluar daripada kawasan itu dan mengepungnya. Penduduk di bandar itu diseru supaya duduk di rumah sendiri atau di rumah jiran dan mereka diminta berjimat air dan makanan.

Lapangan terbang turut ditutup dan Hospital Christchurch dikosongkan sementara sebelum dibuka semula.

Bekalan elektrik dan talian telefon turut terjejas. Paip-paip air pula pecah hingga jalan-jalan dibanjiri air.

Menurut polis, mereka yang terbunuh termasuk penumpang dua bas yang musnah kerana ditimpa bangunan runtuh.

Orang ramai bertungkus lumus menggali serpihan-serpihan batu dengan tangan mereka bagi membantu orang yang terperangkap.

Sebuah kren mengangkat sekumpulan penyelamat di atas sebuah platform untuk membantu beberapa orang yang tersadai dalam sebuah bangunan tinggi.

Kepulan-kepulan asap kelihatan di beberapa bahagian bandar itu.

Encik Parker berkata pasukan penyelamat itu termasuk beberapa anjing penghidu.

Beberapa sekolah dan dewan masyarakat telah dijadikan tempat perlindungan, yang turut menyediakan makanan dan selimut yang didermakan kepada ribuan orang.

Di sekurang-kurangnya satu taman di bandar itu, orang ramai, kebanyakan pelancong yang terpaksa meninggalkan hotel mereka, telah mendirikan khemah-khemah sementara. Pasukan Palang Merah juga bekerja keras menyediakan tempat tinggal bagi mereka.

Antara mangsa gempa itu ialah beberapa pelajar pelawat dari Jepun yang dapat menelefon ibu bapa mereka di tanah air dan mengatakan mereka sedang terperangkap di dalam sebuah bangunan yang runtuh, kata seorang pegawai Jepun.

Dua pelajar dari Maktab Bahasa Asing Toyama masih terperangkap, dan 11 lagi pelajar belum diketahui nasib mereka dan mungkin msih berada di dalam bangunan itu, kata pegawai itu yang enggan dinamakan.

Sebelum itu, katanya, lapan pelajar dan dua guru telah dapat diselamatkan.

Ada mangsa yang terperangkap di dalam runtuhan menggunakan telefon bimbit bagi menghubungi keluarga, pegawai dan media.

Sebuah Bangunan Pyne Gould Guinness Building, yang menempatkan lebih 200 pekerja, runtuh dan sejumlah orang yang tidak diketahui bilangannya masih terperangkap.

Satu badan kaji bumi, The U.S. Geological Survey (USGS), berkata bahawa gempa bumi itu berpusat lima kilometer dari tengah bandar dan terjadi hanya empat kilometer di bawah paras bumi.

USGS berkata gempa terbaru ini melanda di kawasan yang 'lebih dekat dengan pusat penduduk utama di Christchurch' berbanding dengan gempa pada September lalu, yang terjadi 40 kilometer ke barat bandar itu. -- AP.

Suami Terima 15 Jahitan Ditetak Isteri

Sikap cemburu buta dan panas baran melampau seorang isteri menyebabkan dia hilang pertimbangan sehingga sanggup menetak suaminya dengan pisau menyebabkan lelaki itu terpaksa menerima 15 jahitan di tangan kiri selepas berlaku perselisihan faham di rumah mereka di sini, Jumaat lalu.

Lebih malang, tetakan menggunakan pisau pemotong sayur itu menyebabkan mangsa yang hanya mahu dikenali sebagai Ahmad, 31, dari Kuala Kangsar, putus urat lengan kiri menyebabkan tiga jarinya tidak dapat digerakkan.

Dalam kejadian kira-kira jam 8.15 malam di Taman Pinji Ria, Pengkalan di sini, mangsa bersama isterinya yang juga seorang jururawat sedang menonton televisyen di ruang tamu sebelum isterinya tiba-tiba mengamuk dan menyerangnya dengan pisau.

Ahmad yang juga seorang juruteknik berkata, sebelum itu, isterinya menjawab panggilan daripada sepupu wanitanya dan mereka berbual mengenai sesuatu mengenai dirinya.

Katanya, dia tidak pasti apa mereka bualkan, namun yakin perbualan itu menaikkan kemarahan isterinya.

“Berdasarkan perbualan telefon itu, sepupu memaklumkan kepada isteri, saya seorang kaki perempuan dan pernah membawa balik perempuan ke rumah ketika bujang dulu.

“Seketika kemudian, saya mengambil telefon daripada isteri dan bercakap dengan sepupu. Saya bertanya kepadanya apa dibualkan dengan isteri, namun dia (sepupu) menafikan dakwaan itu,” katanya.

Katanya, sebaik menamatkan perbualan, dia bersandar pada sofa sebelum isteri muncul di hadapannya sambil memegang sebilah pisau dan terus menetak lengannya.

Menurutnya, isterinya cuba menetak pada muka dan kepalanya, namun dia sempat menahan dengan tangan kiri sehingga menyebabkan pendarahan teruk.

“Isteri menjerit ‘abang sudah melampau’ sebelum menetak saya dengan pisau. Saya cuba keluar untuk mendapatkan pertolongan, namun isteri mengunci pintu rumah dan menghalang saya keluar.

“Saya sempat mengambil kunci pendua rumah dan telefon bimbit sebelum membuat panggilan ke talian 999 untuk meminta bantuan polis dan ambulans,”
katanya.

Ahmad berkata, dia dibawa ke Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) di sini dengan sebuah kereta peronda polis untuk mendapatkan rawatan lanjut.

“Saya mengakui isteri seorang yang baran dan cemburu buta. Malah, rumah tangga kami sering berdepan masalah selepas hidup bersama sejak 11 bulan lalu.

“Kami sering bergaduh, namun saya tetap sayangkannya dan berdoa agar dia memperbaiki sikapnya itu. Pernah satu ketika, saya disepak terajang dan dimaki hamun, tetapi saya reda dengan perbuatannya itu,” katanya.

Menurutnya, dia juga terkilan kerana isterinya tidak pernah menjenguknya di hospital sepanjang menerima rawatan walaupun bertugas di hospital sama.

Ditanya sama ada dia akan menceraikan isterinya, Ahmad berkata, insiden itu tidak melunturkan rasa sayangnya kepada isteri, malah mahu memberi peluang kepada isterinya untuk berubah.

“Penceraian bukan penyelesaian, sebaliknya saya mahu insiden yang menimpa saya memberi pengajaran kepada masyarakat di luar sana sekali gus menginsafkan isteri saya,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Ipoh, Asisten Komisioner Azisman Alias ketika dihubungi semalam mengesahkan menerima laporan dibuat mangsa di Ibu Pejabat Polis (IPD) Ipoh, petang semalam.

Katanya, pihaknya sedang menyiasat kes itu kerana isteri mangsa turut membuat laporan di Balai Polis Pasir Puteh sebelum ini.

Kisah Isa & Al Quran Menjadi Jambatan Abdulhadi Menuju Islam

Abdulhadi, 23 tahun, dibesarkan dalam ajaran Katholik. Orangtuanya berdarah Poland, negara di mana, menurut penuturannya, Katholik adalah agama utama dan ajarannya menjadi praktik hidup keseharian warganya.

"Saya diajari berdoa sejak kecil dan dibaptis dalam gereja," tuturnya. "Saat itu sangat menyenangkan," aku Abdulhadi.

Namun ketika masuk usia remaja, ia merasa agama tak ada lagi berarti. "Kosong, saya juga meragukan semua eksistensi," ungkap Abdulhadi.

Ia gelisah. Banyak pertanyaan muncul di benaknya, seperti dari mana ia berasal dan mengapa ia hidup. "Tapi saya tidak menemukan jawaban." ujarnya.

Saat pencarian itu ia mengaku mengalami keadaan sulit yang ia analogikan sebagai tamparan keras. "Tiga hingga empat kali saya ditampar dan itu sangat menyakitkan," tuturnya tanpa mahu menceritakan detail kisah sulitnya.

Saat kian gelisah ia bertemu seorang teman. Temannya beragama Islam. "Ia tak mengatakan apa-apa pada saya, hanya mengajak saya untuk menjauhi keburukan," ungkapnya.

Ajakan itu ia pandang masuk akal. Saat mulai hidup teratur ia kembali tenang, ketika itu pulalah Abdulhadi mengingat Tuhan lagi.

Selama ini ia selalu menyimpan sebuah injil di rak buku. Mengetahui itu teman Muslimnya tadi berkata, "Kalau kamu punya injil seharusnya kamu punya Al Qur'an pula."

Terganggu dengan ucapan itu Abdulhadi pun terdorong untuk mempelajari injil yang ia miliki. "Terus terang saya berkata pada diri sendiri bahwa kalau saya harusnya menyelidiki dan mempelajari agama saya dulu pertama kali," ungkapnya.

Ketika ia selesai membaca injil ia pun mulai membandingkan kitab tersebut dengan Al Qur'an. Dalam proses itu ia menemukan Jesus sebagai jembatan, kerana ternyata Jesus pun disebut dalam kitab suci Agama Islam itu, sebagai Isa.

"Itulah yang mendorong saya untuk tahu lebih lanjut," ujarnya. Abdulhadi pun mulai membaca setiap kalimat dalam Al Qur'an.

Saat membaca ia merasa hairan sekaligus takjub. "Buku ini luar biasa saya sungguh tidak menemukan keraguan terhadap satu pun kalimat di dalamnya," ujarnya.

"Ketika kita membaca buku lain, filsafat, saya masih menemukan ada sesuatu yang meragukan, tapi tidak di Al Qur'an" kata Abdulhadi. "Ini sungguh kitab kebenaran."

Saat timbul pemikiran itu ia pun membisikkan harapan ke dalam benaknya ingin menjadi seorang Muslim. "Benar-benar karena membaca Al Qur'an tak ada penyebab utama lain, namun keinginan hati saya begitu kuat untuk memeluk Islam."

Abdulhadi memeluk Islam pada 2005 lalu. Ia mengaku telah menjalani Ramadhannya yang ke-7.

"Saya kira setiap orang harus mempelajari benar-benar agama yang mereka anut," ujarnya. Ucapan Abdulhadi mengacu pada teman-teman Muslim lain yang ia jumpai banyak pula yang tak melaksankan ajaran dan beribadah sesuai perintah agama.

"Ini mengingatkan saya ketika remaja dulu. Sebagai pemeluk Katholik saya pun tak jarang beribadah." ujarnya.

Abdulhadi memandang setiap orang pada intinya memiliki kecenderunga jiwa yang sama, baik ia menganut Hindu, Budha atau agama Nasrani. "Mereka pasti memiliki pertanyaan mendasar, mengapa kita diciptakan di muka bumi," kata Abdulhadi.

"Resepinya sederhana saja, carilah dan mulailah dari keyakinan yang kita peluk. Pada akhirnya perilaku kita pun akan berubah,' ujarnya.

Ia juga menekankan bagi mereka yang mencuba mencari jawaban dalam hidup agar tidak menutup diri dari mempelajari keyakinan lain.

"Seperti yang telah saya lakukan. Siapa yang mencari pasti akan menemukan jawabannya. Nanti kita akan dituntun untuk menemukan bahwa Islam adalah agama yang mampu menjawab semua pertanyaan." ujarnya penuh keyakinan.