8 Nov 2009

Era Najib Altantuya : Blog Dan Kebenaran Dengan Rujukan Kes ABC

Apa yang didakwa oleh penulis-penulis blog terhadap Ust Abu Bakar Chik dalam Mesyuarat Khas PAS Pusat adalah bohong dan tidak benar. Kononnya Ust Abu Bakar Chik menyergah dan mengherdik Tok Guru dengan biadab, mengatakan Tok Guru nyanyuk, orang tua dan perlu letak jawatan sebagai Mursyidul Am.

Saya tidak mahu melayani penulis-penulis blog seumpama itu, tetapi bila ramai yang menghubungi saya akan kebenaran tersebut, saya terpaksa mencari sumber yang sebenar. Saya sendiri tidak percaya cerita-cerita tersebut, tetapi apa yang saya kesalkan penulis-penulis blog PAS turut memuatkan cerita tersebut dalam blog-blog mereka.

Saya sangat kenal dengan semua AJK PAS Pusat berbanding dengan penulis-penulis blog. Saya boleh telepon semua AJK untuk mengetahui cerita yang sebenar, Ust Abu Bakar Chik pernah menjadi Ketua Pemuda PAS Pusat dan saya salah seorang EXCOnya beberapa penggal, Mahfuz Omar juga Ketua Pemuda PAS dan saya pernah menjadi Setiausahanya, bahkan sewaktu beliau menjadi Ketua Penerangan PAS Pusat saya juga menjadi Setiaushanya, sewaktu Salehuddin Ayob menjadi Ketua Pemuda PAS Pusat, Ust Idris Ahmad Timbalannya saya pula Naib Ketua Pemudanya, yang lain-lain juga saya lebih rapat dengan mereka berbanding para penulis blog.

Begitu juga Tok Guru Mursyidul Am, saya lebih rapat dan kenali Tok Guru berbanding dengan para penulis blog tersebut. Malam selepas sidang DUN 28 Oktober, Tok Guru menghubungi saya melalui Setiausaha Politiknya untuk mengetahui apa yang berlaku dalam sidang DUN 28 Oktober, saya bercakap sendiri dengan Tok Guru dalam perbualan di telepon. Begitulah dengan yang lain-lain, setiap AJK PAS Pusat dari Datuk Presiden sehinggalah semua AJK PAS Pusat saya jauh lebih kenali mereka berbanding-banding penulis blog-blog tersebut.

Kalau saya mahu mengetahui apa yang berlaku dalam mesyuarat, saya boleh menghubungi mereka semua. Tetapi itu kerja bodoh, tidak cerdik, buang masa dan tidak berakhlak. Apa hak saya ingin mengetahui perjalanan mesyuarat tersebut, yang penting apa keputusan mesyuarat terhadap isu tersebut, bagaimana cara mereka bermesyuarat, cara mereka berhujjah, tinggi ke rendah ke suara mereka, untuk apa saya tahu ?. Dan kalau pun ada di kalangan AJK yang ceritakan perjalanan mesyuarat tersebut, AJK PAS Pusat itulah yang paling tidak berdisiplin dan berakhlak dan tidak layak menjadi AJK PAS Pusat.

Walau bagaimanapun saya hubungi juga beberapa orang Jawatankuasa Harian dan AJK PAS Pusat yang sangat rapat dengan saya untuk mengetahui kebenaran dakwaan dalam blog tersebut. Ternyata semua dakwaan dalam blog tidak betul, Ust Abu Bakar Chik tidak pernah mengeluarkan kata-kata seumpama itu, tidak keluar ucapan Tok Guru Nyanyuk, orang tua, letak jawatan dan sebagainya sebagaimana yang didakwa oleh blog.

Ust Abu Bakar Chik sama macam AJK yang lain bersuara menyatakan pandangan terhadap isu-isu yang dibincangkan, beliau ada menegur Tok Guru supaya tidak menulis dalam blog bagi menyatakan pandangannya terhadap masalah dalaman parti, dan Tok Guru menerima terguran tersebut dengan hati terbuka.

Keesokan hari Tok Guru ditanya oleh wartawan di Bachok, Kelantan tentang mesyuarat khas yang diadakan, Tok Guru menyatakan kepada wartawan beliau sangat puas hati dengan perjalanan mesyuarat, Tok Guru menjawab ringkas "biasalah dalam mesyuarat, ada tegur menegur, saya ditegur, Presiden PAS juga saya tegur, Hasan Ali juga ditegur". Beliau sangat puas hati dengan perjalanan Mesyuarat Khas tersebut dan bersetuju dengan keputusan mesyuarat untuk mengadakan Seminar Memperkasakan Parti bagi menggantikan EGM yang dicadangkan.

Dakwaan penulis blog adalah palsu, liar dan berniat jahat, yang sangat dikesali ada penulis-penulis blog dari PAS juga turut memuatkan cerita palsu dalam blog-blog mereka. Mereka jadi penyambung kepada penabur-penabur fitnah ini.

Ada penulis blog yang mensifatkan wakil-wakil PAS yang menyertai seminar tidak ada teluq kalau tidak berani bertanya kenyataan tersebut. Lebih baik tidak ada teluq daripada bertanya soalan bodoh seumpama itu, kalau ada teluq sekalipun nak buat apa, kalau teluqnya dibiarkan dipicit orang lain untuk mengikut sahaja apa yang orang lain kata terhadap pimpinan PAS, lalu dimasukkan dalam blognya.

Kepada penulis blog yang mengaku ahli dan penyokong PAS, tulislah dengan jujur, jangan tulis hanya sekadar untuk mendapat hit yang tinggi setiap hari, penulis blog PAS mesti menulis untuk membangunkan PAS dan menjadi pelapor yang betul kepada rakyat, bukan penyambung kepada pembohongan dan fitnah. Jadilah penulis yang membangun bukan meruntuh parti. -misbahulmunir


Ulasan GB

Persoalan samada penulis blog berkenaan berbohong atau membuat dakwaan palsu adalah tanggungjawab penulis blog berkenaan.

Selama ini pun tidak ada yang berani mendakwa maklumat di dalam blog adalah 100% benar dan sahih tetapi ia menjadi asas kepada mencari kebenaran.

Saya menyeru agar penulis blog berkenaan tampil membawa buktinya. Jika tidak beliau mesti bertanggungjawab kerana di dalam alam siber, penyebaran maklumat adalah pantas yang kadangkala melepasi tapisan, dan kita belum ada mekanisma untuk menentukan kesahihan sesuatu berita hatta berita dari harakahdaily sekalipun. Whatever news, especially from the net are all subjected to scrutinization and verification which must be carried out by the readers themselves. Tiada jaminan isi kandungan mana-mana blog di dunia ini boleh diterima sebagai 100% benar.

Namun ada hikmah yang tersembunyi sekalipun jika berita itu palsu. Dimanakan Ust Abu Barak Chik? Mengapa beliau sendiri tidak tampil membela diri di dalam blognya. Tiada blog? Kenapa tiada blog? Pemimpin PAS Pusat perlu sentiasa up-to-date dengan maklumat terkini. Pemimpin PR yang lain kebanyakannya ada blog masing-masin termasuk DSAI dan Lim Kit Siang, tetapi dimana blog pemimpin-pemimpin tertinggi PAS, Presiden, Timbalan Presiden dan Setiausaha Agong? Mengapa tertinggal? Mengapa marah TGNA menulis di blog kalau anda sendiri pemalas untuk menulis blog? Atau jika ada blog malas pula nak kemaskini.

Blogger ada blogger. Mereka menulis dari perspektif mereka. Sewaktu kemelut politik Perak, siapa yang berhempas pulas menyampaikan maklumat kalau bukan blogger? Sekalipun berita-berita dalam blog yang ada waktu itu belum dipastikan menyebarkan berita yang 100% benar.

Ada berita yang 100% benar, ada yang sekitar 60%-90% benar, ada yang di bawah 50% tahap kebolehpercayaan berita-berita berkenaan. Cuma kita kekurangan mekanisma untuk penetapan kesahihan sesuatu berita. Namun disebarkan juga waktu itu melalui blog termasuk blog ustadz sendiri yang saya ikuti sentiasa. Itu kaedah yang lazim dilakukan di dalam disiplin kewatawanan.

Kalau hendak menentukan sesuatu berita itu 100% benar, terutama berita-berita mengenai rampasan kuasa di Perak waktu itu, mungkin ia memakan masa kerana kita perlu semak kesahihan dengan pelbagai sumber. Dan apabila hendak diterbitkan pada waktu itu mungkin berita itu telah dikategorikan "basi".

Justeru ia diterbitkan dan kemudian pihak empunya diri perlu tampil pertahankan diri jik berita itu tidak benar pada masa itu juga melalui blog-blog mereka. Jika mereka tiada blog itu salah mereka sebab "perang siber" mencicirkan mereka yang naif.

Ini zaman teknologi, bukan zaman primitif, bukan abad ke 17.

Kepada Ust Misbahul, rasa nya tak perlu mendabik dada bahawa aku kenal semua pemimpin tertinggi PAS dan boleh telefon bila-bila masa jika mahu. Itulah juga sikap yang pernah dilakukan oleh seorang ahli pathologi berbangsa India yang sebelum memulakan keterangannya di dalam kes Teoh Beng Hock, menyatakan "saya telah melakukan lebih 3000 kajian... bla bla.." untuk menunjukkan kononnya beliau ahli pathologi handalan. Yang kini rupa-rupanya macam nak terbukti beliau terlibat di dalam pemalsuan fakta .. (kena tunggu keterangan ahli pathologi Thailand untuk pengesahan pemalsuan itu)

Kemudian di dalam ulasan saya terhadap artikel itu, saya merujuk kepada kecaman ABC terhadap tetamu yang diundang PAS. Berita itu SAHIH dimana ABC dilaporkan beliau tidak boleh lihat muka Prof Abdul Aziz Bari.

Yang nyata rata-rata ahli tidak senang dengan gelagat ABC yang buruk di seminar berkenaan. Mengapa hal itu lansung Ustaz Misbahul tidak ulas dan tidak sentuh? Cuma sentuh yang palsu tetapi tak berani sentuh hal yang benar?Era Najib Altantuya : Catatan Seorang Peserta Seminar

Seminar Memperkasakan Parti - Beberapa Mulahazah

Oleh Ust Zolkarnain Abidin
Exco Dewan Ulama PAS Pusat

SATU - JANGAN JADI SOKONG BAWA REBAH

Kalau diibaratkan gulai, sama sahaja dengan gulai yang pernah dimakan sebelum ini. Mungkin yang menjadikan gulai kali ini istimewa ialah tambahan dua ramuan lain. Demikian seminar memperkasakan parti di Taman Melewar, Ahad, 7 November. Kalau tiada Aziz Bari dan Abu Hasan Hasbullah, tiada yang baru kepada seminar itu kecuali mengulangi komitmen-komitmen lama yang memang telah diketahui umum.

Sebahagian pembahas dikuasai emosi termasuk seorang pembahas dari kalangan AJK PAS Pusat. Istilah ‘tidak mahu tengok muka’, rasanya kurang manis diungkapkan di hadapan tetamu seperti Aziz Bari. Kita menjemputnya, kemudian kita ‘tidak mahu tengok muka’nya.

Benar, Presiden perlu dibela apabila ada usaha mencemarkan wibawanya, tetapi rasanya bukan begitu. Bela dengan hujah dan fakta, bukan dengan serangan melulu. Kalau Aziz pernah menyerang Presiden dengan serangan yang ‘kita sukar menerimanya’, itu terpulang kepadanya. Dibimbangi, bukan serangan itu yang menjejaskan Presiden, tetapi pembelaan sembrono yang akan menjatuhkan reputasinya.

Kata orang Melayu, ‘sokong yang membawa rebah’.

DUA - TIADA PENEGASAN BARU

Terus-terang, saya dan beberapa sahabat menyertai seminar itu dengan harapan menggunung. Harapan untuk mendengar penegasan-penegasan yang lebih meyakinkan. Bukan meyakinkan ahli PAS sahaja tetapi penyokong PAS.

Penegasan melalui ucapan dan resolusi sahaja dalam menangani isu yang selama ini menghantui PAS tidak memadai. Itu sudah berulang kali dibuat.

Apa yang saya maksudkan dengan penegasan meyakinkan ialah penegasan dalam bentuk tindakan seperti pecat, gugur, amaran dan sempamanya. Penegasan yang boleh menimbulkan kewaspadaan dan kegerunan kepada mana-mana pemimpin atau ahli yang ‘menyiram, membaja atau mengairi’ kembali isu yang menjadi agenda seminar itu.

Saya ingin mendengar penegasan itu dalam ucapan penutup Presiden, tetapi saya pulang dengan hampa.

TIGA – PENYERTAAN TUAN IBRAHIM DALAM FORUM ADALAH BIAS

Penganjur mungkin berpendapat Tuan Ibrahim perlu dalam forum bersama dua jemputan untuk mengimbangi pandangan mereka yang agak kritikal dengan PAS. Bagi saya itu tidak perlu kerana banyak pembahas yang bakal mengimbangi pandangan kedua-dua penalis itu.

Tuan Ibrahim adalah Pengerusi Jawatankuasa Disiplin. Keberadaannya di situ boleh mengganggu tugasnya. Bayangkan kalau ada ketika itu pembahas yang mempersoalkan orang yang bakal disiasat, apa sikapnya?

Samada dia mengulasnya atau tidak, persepsi sebahagian audiens terhadapnya bakal serong.

EMPAT - MASIH DALAM ZON SELESA

Kecuali PAS tidak mahu menyertai pilihanraya, PAS bukan sekadar pengurus ahlinya sahaja tetapi penyokong dan pengundinya. Justeru, hasilan seminar itu perlu melegakan penyokong dan pengundi juga.

Sebahagian besar peserta seminar mungkin lega dengan resolusi seminar itu tetapi bagaimana dengan yang bukan ahli?

PAS ada masalah dengan persepsi ahlinya terhadap beberapa pimpinan tertentu. Namun, apa pun persepsi ahli, itu kurang membimbangkan berbanding persepsi penyokong dan pengundi. Kita mungkin selesa dengan kelegaan ahli kita, tetapi berjayakah kita melegakan pengundi dan penyokong? Pada hal, PAS tidak mampu memenangi pilihanraya kalau sekadar bergantung kepada ahlinya sahaja.

Bagi saya resolusi dan penegasan seminar itu tidak mampu mententeramkan pengundi dan penyokong. Apa yang boleh mententeramkan mereka? Sudah tentu satu bentuk ‘tindakan’ atau ‘action’ yang mereka nampak dan mampu mengembalikan keyakinan mereka kepada PAS dalam isu yang sedang dihadapi ini.

Berdasarkan kesudahan seminar, nampaknya data-data yang dikemukakan oleh Abu Hasan tidak mengeluarkan PAS daripada zon selesa. Kalau masih di dalam zon itu, mampukah prestasi kita sehebat sekarang dalam PRU 13 akan datang?

LIMA - SAKIT TELINGA

Saya duduk berhampiran kumpulan peserta dari sebuah negeri. Saya mengenali mereka dan begitu pula sebaliknya. Ada yang bekas wakil rakyat dan sekarang memegang jawatan kanan dalam organisasi PAS negeri berkaitan.

Saya sakit telinga (dan sakit hati juga), semasa Aziz Bari dan Abu Hasan berhujah, mereka bercakap sesama sendiri dan sekali-sekali menyanggah hujah Aziz Bari dan Abu Hasan. Kadang-kala mereka iringi hujah penalis itu dengan ketawa. Mereka berhujah menyokong Presiden di tempat duduk masing-masing. Tumpuan saya terganggu, tambahan pula saya berusaha untuk mencatat semua hujah Abu Hasan.

Di penghujung pembentangan Abu Hasan barulah mereka agak diam apabila mendapati hujah-hujah Abu Hasan semakin mantap. Selepas makan tengahari, mereka tidak lagi duduk di tempat asal mereka.

Kalau beginilah mentaliti (dan akhlak) sebahagian pimpinan PAS (walau pun pimpinan negeri) apabila berhadapan dengan pangan yang mereka tidak persetujui, saya fikir PAS negeri itu tidak akan kemana. Mereka perlu tahu etika (sebenarnya adab) ketika berada di dalam majlis.

Kalau mereka sendiri tidak tahu untuk beradab dengan orang lain, bagaimana mereka boleh berharap orang lain beradab dengan mereka?

ENAM - SEKALUNG TAHNIAH

Apa pun, sekalung tahniah untuk semua pimpinan PAS Pusat yang hadir dan mendengar singgungan-singgungan yang kadang-kadang menusuk hati itu. Ada pimpinan PAS Pusat yang tidak hadir, mungkin uzur.

Janji Presiden untuk mengambil tindakan berkesan ke atas resolusi seminar, mudah-mudahan mampu mengembalikan keyakinan penyokong dan pengundi kepada PAS. Masyarakat menunggu dan memerhati kita.

Namun saya pulang dengan sedikit rasa ralat. Aziz Bari bukan segala-galanya, tetapi apabila dia disinggung dengan keras sepanjang seminar itu oleh sebahagian peserta, dia mungkin agak kecewa.

Katanya, dia tidak akan menulis lagi mengenai PAS mulai Isnin ini tetapi akan menulis pula mengenai MCA. Kita lihat pula apa respon orang-orang MCA terhadap Aziz Bari selepas ini.


Sekeras sebahagian orang PAS atau tidak.

Era Najib Altantuya : Data Kajian PAS Bantu Baiki Parti

Data yang mengejutkan oleh Dr Abu Hasan yang memaparkan statistik kelemahan Pas diterima dengan baik oleh ahli parti berkenaan.

Tinjaun TV Selangor di Markas Pas Taman Melewar, sewaktu Seminar Memperkasakan Parti diadakan,mendapati rata rata ahli pas bersetuju data yang dibentangkan dapat membantu Pas dalam memperbaiki kepincangan parti.

Bagi Zulkifli Mat Tam dari Pahang, beliau menganggap kajian yang dilakukan jelas menunjukkan keprihatinan pelbagai pihak terhadap parti yang disertainya dari tahun 1986.

“Ini menunjukkan Pas mendapat sokongan yang jitu, ini perkara yang positif, dan oleh itu, pucuk pimpinan akan mengkaji data ini untuk melakukan keputusan yang tebaik kepada Pas,” katanya.

Mohd Razali Ramli pula menyatakan, beliau sudah menjangkakan data yang dikeluarkan akan memaparkan kemerosotan dalaman parti.

“Data tu dah dijangka dan kami yang duduk diperingkat akar umbi ini tahu sejauhmana sokongan keperingkat akar umbi dan oleh itu dengan secepat mungkin kita perlu lakukan penambahbaikan,” katanya.

Dalam data yang dikeluarkan ,turut menyentuh peranan Muslimah sebagai jentera terkuat parti ini.Hal ini disokong Aziah Mohd Saad,Naib Ketua Cawangan Masjid Tanah ,Melaka.

“Kami setuju dengan data tu dan kita akan buat kajian dan akan susun strategi dan dapatkan lebih badan muslimah untuk bantu kami dalam memperkasakan parti,” katanya.Era Najib Altantuya : Katak Ada Dalam PAS.

Seminar Memperkasakan PAS pada hari semalam mendedahkan banyak perkara. Positif dan negatif.

Seminar yang telah menggantikan Muktamar Khas yang dicadangkan oleh Mursyidul Am PAS, TG Nik Abdul Aziz Nik Mat itu disifatkan sebagai lambang keterbukaan PAS, keberanian PAS dan kematangan PAS untuk bersedia berhadapan dengan para pengkritiknya. Setidak-tidaknya itu dakwaan sesetengan pimpinan dan kita akur dengan kebenaran dakwaan tersebut.

Namun mengikuti perjalanan seminar, kita didedahkan juga dengan kewujudan kelompok mereka yang berbeza dari yang lain. Sekumpulan manusia yang menyekat proses kematangan dan menghindar kemajuan parti yang boleh juga disifatkan mereka seperti katak-katak.

Eh, mana ada katak dalam PAS? Bukankah PKR dan DAP sahaja ada katak? Tempelak seorang rakan.

GB katakan masih banyak katak-katak di dalam PAS, tetapi mereka tidak boleh dan tidak pandai melompat. Habitatnya gelap. Katak-katak PAS ini amat istimewa, mereka adalah katak yang bermahligaikan tempurung.

Mereka tidak boleh menerima pandangan dan krtikan orang lain. Mereka hanya suka kepada sanjungan dan pujian sekalipun sanjungan dan pujian itu tidak layak bagi mereka.

Mereka ini spesies "kebangsaan" yang masih wujud di dalam PAS. Perangai dan sikap yang mereka dedahkan semasa berseminar semalam menjelaskan hakikat bahawa mereka tidak boleh bertoleransi dengan masyarakat di luar kerana terlalu asyiknya mereka selama ini di dalam "mahligai gelap" mereka.

Sehinggakan ahli panel yang dipanggil untuk membuat bedah-siasat terhadap kelemahan parti dibelasah secukupnya.

Malah ada yang mencabar ahli panel untuk turun ke gelanggang politik, jangan hanya pandai mengkritik, jerkah mereka.

Ini umpama seorang pesakit mental yang menjerkah seorang doktor, "kamu gila nak suntik punggung saya, nah silakan awak duduk di katil ini, biar saya suntik kamu."


Sehingga merajuklah "doktor" itu, dengan kenyataannya semalam, saya tak akan ulas mengenai PAS lagi, saya akan membicarakan krisis MCA pula. Sinisnya teguran Prof Abdul Aziz Bari yang dikecam sedemkian rupa walaupun dia diundang sebagai panel forum untuk mempekasakan PAS, kononnya.

Rugilah PAS apabila kelompok cendekiawan mula membiarkan PAS yang sedang sakit tenat di Hospital Mental.

Naib Presiden PAS yang juga Pengerusi Jawatankuasa Disiplin, Tuan Ibrahim pula berkata:

"Justeru katanya lagi PAS mempunyai akhlak jemaah yang mesti dipelihara dan sebarang perselisihan pendapat mestilah dikemukakan melalui saluran yang sedia ada.

"Jangan emosi walaupun berselisih pendapat sehingga sahabat satu jemaah kita hentam. Kita ada saluran."


Tetapi semasa Pesuruhjaya PAS Selangor menghentam kerajaan Pakatan Rakyat di dalam isu Selcat secara depan-depan dan tak mengikut saluran, itu tak mengapa kerana itu prerogatifnya kerana ia datang dari kelompok yang sama dengan yang mengeluarkan arahan. Ini mengingatkan saya kisah pertengkaran kodok dengan katak di dalam lagu "Mabuk Kuasa" yang sering saya putarkan satu ketika pada setiap kali kempen pilihanraya di TKO.fm yang telah digantikan dengan GB.fm. Maha Suci Allah Yang Maha Tahu terlebih awal tentang kewujudan kelompok katak dan kodok ini sehingga memberi ilham kepada pemikin video-klip yang dilapirkan ini sejak ia belum menjadi realiti lagi. Kini ia benar-benar menjadi kenyataan.

Ia juga mengingatkan GB kisah 3 Abdul, jika "ayah buat eh eh itu tak der apa-apa".

Ia sudah semacam menjadi satu "trade mark" terhadap kumpulan mereka, suka menegur oranglain tetapi mereka melupakan diri mereka sendiri. Mereka halakan peluru kepada pihak lain sewaktu yang bersalah adalah mereka sendiri.

“Mengapa kamu menyuruh orang lain (mengerjakan) kebajikan, sedangkan kamu melupakan dirimu sendiri, padahal kamu mebaca Kitab (Taurat)? Tidakkah kamu mengerti?” (Al-Baqarah, 2: 44)

“Wahai orang-orang yang beriman! Mengapa kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu kerjakan? Sangatlah dibenci disisi Allah jika kamu mengatakan apa-apa yang tidak kamu kerjakan” (As-Saff, 61: 2-3)

GB katakan bahawa sekalipun mereka menyatakan UG dah dikuburkan, namun perangai mereka sebijik UMNO, memang tak perlu UG lagi kerana sememangnya kelompok UMNO sudah ada dalam PAS.

Jangan emosi, kata Tuan Ibrahim, tetapi Abu Bakar Chik semalam, Idris Ahmad dan Nasruddin Tantawi sebelum ini yang emosi tidak mengapa.

Kata Tuan Ibrahim lagi, "Setakat ini, PAS membuktikan tiada antara wakil rakyatnya yang lompat parti dan PAS juga terbukti berjaya dalam menguruskan masalah".

Benar, tetapi yang duduk di bawah tempurung itu sama bahaya dan sama merosakkan dari yang melompat.

Maka dengan sebab itu, seorang ahli panel yang diundang, Prof Abu Hassan Abdullah menggesa supaya para pemimpin PAS jangan sesekali menolak persepsi ke atas mereka kerana diabad ini persepsi sudah dianggap sebagai satu maklumat, persis satu tamparan ke muka Naib Presiden PAS yang mendedahkan kejahilan dan wibawa pemimpin PAS yang tertinggal di dalam arus perjalanan ilmu dan kemajuan ummah.

Atas dasar itu, kata Prof Abu Hassan lagi, para pemimpin PAS mesti menerima pandangan Dr Abdul Aziz Bari sebagai satu maklumat dan diambil tindakan sewajarnya dan bukan mencari bagaimana persepsi itu terbina.

Maka terngangalah mulut kumpulan katak-katak ini bahawa mereka rupa-rupanya selama ini benar-benar berada di bawah tempurung. "Persepsi" itu penting. Sebuah syarikat kadangkala boleh jatuh bangkrap bukan kerana tidak berkualitinya produk mereka tetapi persepsi negatif pembeli terhadap produk mereka berdasarkan kepada teknik pembungkusannya. Justeru apakah syarikat itu perlu "membelasah" mereka yang memberi pandangan negatif atau membetulkan semula pembungkusan produknya agar ia boleh diterima oleh masyarakat?

Mendukacitakan di dalam sessi "brainstorming", ada mereka yang bangun untuk mengherdik pengkritik dan "wistle-blower" yang sepatutnya di dalam sessi percambahan minda, tiada kecaman dan kritikan tetapi perluahan pandangan dan pendapat serta idea masing-masing. Tetapi mengapa berlaku seperti kejadian semalam? Kerana tidak berilmu. Katak dari bawah tempurung yang tidak sepatutnya hadir di dalam mana-mana pertemuan masyarakat bertamaddun apa tah lagi di dalam forum dan seminar.

Di dalam ilmu kontemporari, ia diajar di dalam "Critical Thinking" dan "Strategic Management". Itu sebab GB pernah cadangkan pemimpin-pemimpin PAS perlu dihambat untuk masuk ke dewan kuliah semula. Ilmu mereka telah jauh ketinggalan dengan perkembangan pengetahuan manusia sejagat. Tidak ramai pemimpin PAS yang gemar membaca ilmu kontemporari. Mungkin perlu diadakan kelas untuk pemimpin-pemimpin tertinggi parti. Tidak perlu panggil pensyarah luar, dalam PAS ramai pensyarah berkalibar seperti Prof Hamirdin umpamanya. Berpuloh yang lain. Tetapi mereka sering ditinggalkan dan tidak dimenafaatkan. Jangan jemput GB kerana GB tak ader PhD dan yang hanya kutahu aku akan paksa pemimpin-pemimpin ini jalan atas api, yang tak disukai oleh AT.

Kini kita di zaman membicarakan "k-workers", "k-university", "k-government", "k-itu", "k-ini" termasuklah "k-leaders". Apa itu k? "Knowledge-based" - Berasaskan ilmu pengetahuan.

Mereka yang menolak persepsi, menolak pandangan dan kritikan orang lain, sudah ketinggalan dan primitif.

Kalau PAS nak berjaya sebagai "k-organisation", ia mesti dipimpin oleh "k-leaders".

Kata Prof Abu Hassan, kelompok yang menolak persepsi bolehlah dianggap sudah primitif dan masih berpijak kepada abad ke 17 dahulu.

Ini kerana, di abad ini, maklumat bergerak dengan cepat dan tidak boleh lagi dibendung dengan penafian, penjelasan atau sebagainya.

Ia mesti ditangani dengan bijak bukan lagi dengan cara penafian, mencari punca atau seumpamanya.

Beliau menyifatkan, para peserta seminar yang marahkan penulis atau pembentang seperti Dr Aziz adalah primitif dan hanya sesuai hidup di abad ke 17 sahaja. Dengan maaf, ia adalah satu tamparan kepada Tuan Ibrahim, Abu Bakar Chik dan Kamaruzzaman Mohammad, Idris Ahmad, Nasruddin Tantawi serta sekalian yang datang dari bawah tempurung yang rata-rata dari pendokong kumpulan UG!


Era Najib Altantuya : Hadi Tak Akan Letak Jawatan

Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang hari ini menegaskan bahawa beliau tidak akan meletakkan jawatan walaupun dikritik hebat dan didesak berbuat demikian.

“Pemimpin dipilih melalui muktamar parti dan ia adalah amanah…saya tidak akan membuang baju amanah ini,” katanya semasa menggulung hujah pada Seminar Khas Memperkasakan Parti PAS di Markas Tarbiyah Pusat parti itu di Taman Melewar di sini.

Beliau berkata sebagai pemimpin, seseorang itu perlu bersikap profesional dan menerima sebarang kritikan dengan hati terbuka walaupun ia pedih.

“Pemimpin PAS ibarat pemain bola dan kita perlu berjiwa besar dalam menghadapi masalah.

“Walaupun ada teguran yang keras…suruh pecat kapten, buang pengurus dan pemain, tapi kita belum habis separuh masa pertama…kita pemain profesional, bukannya pemain kampung,” katanya.

- BERNAMA