15 Jul 2011

RM25 Sekepala Jamuan Tahanan BERS✔H? Siasat Salahguna Dana Awam Oleh Polis

Polis akui salah guna dana awam?

"Mereka yang ditahan memberitahu bahawa mereka makan ayam goreng, sayur, sambal dan nasi kosong beserta dengan air manis. Hah! adakah ini harganya RM25 seorang?"

PETALING JAYA: Benarkah polis membelanjakan sebanyak RM25 seorang untuk menyediakan makan dan minum kepada peserta Himpunan Bersih 2.0 yang ditahan pada 9 Julai lalu?

“Jika benar, ini bermakna pihak polis sudah menyalah guna dana awam ketika menyediakan makan minum peserta yang ditahan,” ujar

Pengerusi Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Badrul Hisham Shaharin, dipetik dari blognya hari ini.

Beliau, yang dikenali sebagai CheguBard, merujuk laporan media yang memetik kenyataan polis yang cuba membela diri kononya semua peserta Himpunan Bersih diberikan layanan sempurna.

“Bila ditanya kepada mereka yang ditahan, rata-rata memberitahu bahawa mereka makan ayam goreng, sayur, sambal dan nasi kosong beserta dengan air manis. Hah! adakah ini harganya RM25 satu orang?” soal beliau.

“Pergilah ke mana-mana pembekal makanan memasak, tanyakan harga menu tersebut untuk lebih dari 1,000 orang makan secara buffet…..rata-rata akan mengatakan RM6 satu kepala malah ada yang akan menawarkan semurah RM4 sahaja jika cara pembayaran dipermudahkan,” jelasnya.

Katanya, ini bermakna, polis mengeluarkan belanjawan RM25 untuk seorang daripada wang rakyat. Mana pergi lagi RM20? Ini melibatkan salah guna kuasa.

Justeru itu, beliau menggesa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia melaksanakan tugasnya untuk menyiasat perkara ini.

CheguBard berkata, perkara seperti ini sememangnya sudah lama berlaku…… makanan dalam lokap siapa pernah periksa berapa harga diperuntukkan dan bagaimana mutu makanan disajikan dan siapa yang meraih keuntungan ‘rasuah’ tersebut?

“Satu lagi teori menurut mereka yang ditahan, jumlah peserta demonstrasi Bersih sebenarnya menjangkau lebih 3,500 orang tetapi sebaliknya yang diisytiharkan ditahan hanya lebih 1,000 orang,” katanya.

Beliau mahu pihak polis memberi penjelasan mengenai adakah benar sebanyak RM25 dibelanjakan untuk seorang peserta dan adakah jumlah yang ditahan melebihi dari jumlah yang diisytiharkan. -FMT

[Bergambar] BERS✔H 2.0: Lagi Banyak Kuning Sambut Najib Di London

Sambutan 'kuning' untuk Najib di United Kingdom

Lawatan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak ke United Kingdom hari ini diberi sambutan 'hangat' oleh penunjuk perasaan yang berpakain serba kuning.

Mereka membidas tindakan kerajaan yang menekan ribuan peserta perhimpunan BERSIH 2.0 Sabtu lalu yang menuntut pembaharuan dalam sistem pilihan raya negara.

Puluhan penunjuk perasaan yang terdiri daripada rakyat Malaysia dan juga asing berkumpul di Mansion House di London sejam sebelum ketibaan Najib yang dijadual mengakan pertemuan dengan tokoh perniagaan Britain.

Sambil membawa kain rentang dan sepanduk, penunjuk perasaan juga mendesak Najib supaya membebaskan segera enam tahanan Parti Sosialis (PSM).

Mereka yang dinamakan sebagai "EO6" yang ditahan mengikut Ordinan Darurat. Di bawah akta itu, seseorang boleh ditahan untuk tempoh 60 hari dan dinafikan hak untuk dibicarakan.

Diiringi Rosmah

Menurut portal Sarawak Report, konvoi Najib sempat melambai kepada penunjuk perasaan yang berlangsung dengan aman. Kehadiran polis adalah minimum dan mereka juga agak mesra.

Najib kini dalam lawatan rasmi lima hari ke London atas jemputan rasmi rakan sejawatannya.

Semalam, beliau dengan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor juga sempat menghadap Ratu Elizabeth II di Istana Buckingham sebelum mengadakan pertemuan dua hala dengan Perdana Menteri David Cameron di No 10, Downing Street.

Turut mengiringi mereka adalah Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein dan Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman. -mk


Gelombang kuning 'kejar' Najib di UK

KUALA LUMPUR, 15 Julai: Biarpun dilihat seolah-olah lari dari isu Bersih 2.0 sehingga ke luar negara, kehadiran Datuk Seri Najib Razak di United Kingdom hari ini bagaimanapun tetap 'dikejar' gelombang kuning.

Puluhan penunjuk perasaan yang terdiri daripada rakyat Malaysia dan juga asing berkumpul di Mansion House di London sejam sebelum ketibaan Perdana Menteri Malaysia itu yang dijadual mengadakan pertemuan dengan tokoh perniagaan Britain.

Mereka memakai baju kuning, dan membawa poster serta sepanduk mengutuk tindakan kerajaan Malaysia menangani peserta himpunan Bersih 2.0 di ibu negara 9 Julai lalu yang berhimpun secara aman menuntut pembaharuan dalam sistem pilihan raya.

Dalam tulisan yang terpapar pada sepanduk yang dibawa itu, mereka juga mendesak Najib supaya membebaskan segera enam tahanan Parti Sosialis (PSM) yang dinamakan sebagai "EO6" yang ditahan mengikut Ordinan Darurat.

Daripada gambar-gambar yang disebar di internet, Najib dilihat sempat menoleh ke arah kumpulan penunjuk perasaan itu yang hanya berjarak kira-kira 50 meter dari tempat turun kereta yang dinaikinya.

Sebuah van dan dua anggota polis juga dilihat berkawal di hadapan peserta himpunan itu.

Semalam, Ratu Elizabeth memakai baju kurung berwarna kuning ketika menerima mengadap Najib dan Rosmah di Istana Buckingham, London.

Setiausaha Pengangkutan Negeri, Philip Hammond bertali leher kuning ketika mengiringi Najib melawat Stesyen Kereta Api London.

Amnesty International sebelum ini mendesak Kerajaan UK agar memberi signal protes terhadap layanan zalim Kerajaan Malaysia kepada peserta perhimpunan aman Bersih 2.0 pada 9 Julai lalu. -hd
BERS✔H 2.0 Juga Bergema Di Amerika


Solidariti antarabangsa menyokong himpunan BERSIH 2.0 berterusan dengan rakyat negara ini di Amerika Syarikat menghantar memorandum dan tandatangan kepada Kedutaan Malaysia di Washington DC.

Dokumen menyokong tuntutan BERSIH 2.0 yang mahukan pembaharuan pilihan raya dikemukan oleh Phebie Thum dan diterima oleh Setiausaha Ketiga (Pentadbiran dan Kewangan) Khair Bahari Ahmad yang mewakili Duta Malaysia ke Amerika Datuk Jamaludin Jarjis yang tidak hadir.

Sabtu lalu, selain Kuala Lumpur, perhimpunan BERSIH 2.0 turut diadakan di Washington DC, New York City, Los Angeles, San Francisco, Chicago dan Portland.

Sekitar 350 rakyat Malaysia berkumpul bagi meluahkan sokongan kepada rakan-rakan BERSIH 2.0 di Malaysia manakala 270 menandatangani memorandum itu.

Selain menyokong tuntutan lapan perkara BERSIH 2.0 kepada Suruhanjaya Pilihan Raya, mereka juga mahu semua aktivis BERSIH, termasuk enam aktivis Parti Sosialis Malaysia (PSM) yang ditahan mengikut Ordinan Darurat dibebaskan.

Rakyat Malaysia juga mahu SPR membenarkan mereka yang bekerja di luar negara mengundi secara pos.

Tiga ahli parlimen Pakatan - Johari Abdul (Sungai Petani ), Jeff Ooi (Jelutong) dan S Manikavasagam (Kapar) - serta ADUN Perak Chang Lih Kang (Teja) hadir bersama. -mk

Ulasan GB

Di mana-mana penjuru dunia nampaknya BERS✔H sudah dilaungkan.

Samada kerajaan UMNO BN dan para pemimpinnya suka atau tidak suka, pembersihan WAJIB dulakukan terhadap sistem pilihanraya kendalian SPR.

BERSIH kali ini lebih berjaya dari BERSIH 1.0 kerana BERSIH 2.0 disertai lebih meluas dan merentasi pelbagai kaum.

Momentum itu akan lebih besar selepas ini JIKA kerajaan masih terus memekakkan telinganya dan SEBENARNYA.... itulah bunga-bungan kejatuhan UMNO BN.

BERS✔H 2.0: Buat Aduan Segera Terhadap Keganasan Polis

Pemuda PAS lancar Aduan Keganasan Polis 9/7

Dewan Pemuda PAS Pusat melalui Jabatan Undang-undang dan Hak Asasi Manusia (Juham) telah melancarkan Aduan Keganasan Polis 9/7.

Pengarah Juham Ahmad Zamri Asa’ad Khuzaimi (gambar) berkata, usaha ini adalah susulan daripada aduan rasmi Juham kepada Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) kelmarin.

“Juham telah menyenaraikan tindakan-tindakan ganas pihak polis yang menumbuk, menendang, memijak, menembak gas pemedih mata secara dekat dan membuta-tuli.

“Ini termasuk aduan mengenai segala bentuk kekerasan yang sangat tidak munasabah serta tidak berperikemanusiaan terhadap peserta himpunan Bersih 2.0 yang hadir secara aman dan tidak bersenjata pada hari Sabtu, katanya dalam satu kenyataan media hari ini.

Himpunan Bersih berlangsung pada 9 Julai di ibu kota Kuala Lumpur di mana lebih 50,000 pendemonstrasi cuba berarak ke Stadium Merdeka.

Kerajaan pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, bagaimanapun mengharamkan Bersih sebelum himpunan itu dan mengarahkan pihak polis mengambil tindakan sewajarnya.

Polis menerusi Unit Simpanan Persekutuan (FRU) telah menghalang perarakan oleh peserta himpunan dengan memancut air asid biru dan menembak gas pemedih mata. Lebih 1,600 peserta Bersih ditahan.

Ekoran itu, Juham mahu mendapatkan kerjasama daripada anggota masyarakat untuk mengumpulkan maklumat berkenaan pencabulan hak asasi oleh pihak polis.
Aduan, bukti bergambar, rakaman video, laporan perubatan dan sebagainya boleh disalurkan melalui talian Hotline 016-3126463, 016- 3126473 dan 014-6451753.

Juham juga boleh dihubungi menerusi emel juhampusat@gmail.com dan laman peminat di laman web sosial Facebook ‘Jabatan Undang -undang dan Hak Asasi Manusia’.

“Rakyat harus diberi kesedaran tentang hak mereka di sisi undang-undang dan pihak berkuasa pula tidak boleh sewenang-wenang membelasah rakyat yang hanya melaksanakan hak mereka yang dijamin di bawah Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan,” kata Ahmad. -FMT


Pemuda PAS seru mangsa, saksi adu keganasan polis

KUALA LUMPUR, 14 Julai: Dewan Pemuda PAS Pusat menyeru semua mangsa dan saksi keganasan polis pada himpunan Bersih 9 Julai lalu tampil membuat aduan kepada Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam).

Dalam satu kenyataan hari ini ketuanya, Nasruddin Hassan (gambar) berkata dewan itu menyokong penuh keputusan Suhakam mengadakan siasatan awam terhadap dakwaan keganasan polis itu.

"Dewan Pemuda PAS Malaysia menyokong pendirian yang dikeluarkan oleh pihak Suhakam dalam menentang keganasan yang dilakukan ke atas sebilangan rakyat Malaysia.

"Dewan Pemuda PAS juga meminta untuk sekalian mangsa dan saksi keganasan polis pada 9 Julai baru-baru ini untuk kita tampil bersama memberikan keterangan kepada pihak Suhakam," katanya.

Ianya juga selaras dengan seruan pesuruhjaya Mohd Sha’ani Abdullah yang mahu semua mangsa yang dizalimi polis pada hari kejadian tampil ke depan bagi mengemukakan aduan secara terus supaya Suhakam boleh memperkukuhkan bahan bukti yang diperolehi Jabatan Undang-Undang dan Hak Asasi Manusia Pemuda PAS (Juham).

Mohd Sha’ani sebelum ini juga mendakwa penangkapan yang dilakukan ke atas peserta himpunan aman dan menempatkan mereka di Balai Polis Jinjang dan Pusat Latihan Polis Kuala Lumpur (Pulapol) adalah satu bentuk pencabulan.

Beliau juga dilapor berkata, tindakan yang dilakukan polis untuk menangani peserta perhimpunan Bersih 2.0 juga adalah satu tindakan yang tidak bertanggungjawab malah ia merupakan tindakan penyalahgunaan kuasa dan ia jelas bertentangan dengan hak asasi manusia.

"Rakyat perlu bersuara apabila berlaku pencabulan ke atas hak asasi mereka. Keganasan dan ketidak adilan yang dilakukan oleh pihak yang berkuasa perlu dibongkarkan supaya masyarakat lain dapat melihat realiti demokrasi yang ada di dalam negara kita," kata Nasrudin. -HD


BERS✔H: Buang Pelajar Kerana Sertai Himpunan, Menteri KPT Perlu Dihadapkan Ke SUHAKAM

Presiden SUARA, Ustaz Firdaus Madzlan yang juga pelajar di Darul Ifta', Mesir telah dikenakan tindakan dibuang dari pusat pengajian tersebut setelah pihak Darul Ifta' mendapat arahan dari pihak Kerajaan Malaysia, blog siasahkini dipetik.

Peristiwa ini adalah suatu perkara yang di luar jangkaan dan di sifatkan sebagai 'kejam' dan tidak 'bertamadun' oleh sahabat-sahabat yang belajar di Mesir melalui pengamatan di wall Face Book masing-masing.

Malah ada di kalangan mereka menyifatkan ia adalah suatu 'kejayaan' yang amat bermakna yang memberi signal ketakutan kerajaan Malaysia terhadap suara mahasiswa dari Timur Tengah, khususnya Mesir.

Sementara itu, sebelum ini, portal rasmi "Education Malaysia Egypt" telah mengeluarkan kenyataan bahawa tindakan akan dikenakan terhadap mahasiswa Malaysia di Mesir yang terlibat dengan perhimpunan BERSIH 2.0.Menurut kenyataan itu, arahan itu dikeluarkan berdasarkan pekeliling yang dikeluarkan oleh KBMK SR (081) 95/2/3 bertarikh 6 Julai 2011 berkaitan larangan bagi rakyat Malaysia untuk terlibat dalam perhimpunan haram Bersih 2.0.

Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordid ssebelum ini telah pun mengeluarkan amaran yang sama kepada pelajar IPT samada dalam dan luarnegeri.

Tindakan Kementerian Pengajian Tinggi itu jelas bertentangan dengan kenyataan dan pendiran Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) yang menyatakan perhimpunan Bersihyang diadakan 9 Julai lalu adalah sebagai hak orang ramai untuk berhimpun dan menyuarakan pandangan secara aman.

Menurut Pengerusinya Tan Sri Hasmy Agam, perkara itu termaktub di dalam perkara 10(1)(b) Perlembagaan Persekutuan serta Perkara 20(1) Perisytiharan Hak Asasi Manusia Sejagat.

Suhakam mengulangi syor-syor yang telah dikemukakan sebelum ini kepada kerajaan untuk menghormati kebebasan berhimpun seperti yang terkandung dalam, antara lain laporan tahunannya kepada Parlimen serta permintaan bagi pemansuhan Subseksyen (2), (2A) hingga (2D), (4), (4A), (5), (5A) – (5C), (7) dan (8) Seksyen 27 dan Seksyen 27A Akta Polis 1967.

Justeru itu tindakan Menteri Pengajian Tinggi berkenaan adalah salah di sisi perlembagaan dan beliau perlu diheret untuk disiasat oleh pihak SUHAKAM.

Kami berpendirian bahawa sesiapa juga termasuk menteri-menteri kabinet dan pegawai-pegawai kanan kerajaan yang mengeluarkan kenyataan menentang perhimpunan BERSIH dan yang menegah dan menghalang pelajar, kakitangan awam atau mana-mana rakyat Malaysia dari menyertai perhimpunan aman BERSIH, perlu dihadapkan ke pihak SUHAKAM untuk siasatan dan diadukan terus salahlaku mereka kepada Yang Dipertuan Agong.


BERS✔H 2.0: Saya Terpegun Melihat Polis Memukul Melayu

Lagi catatan seorang peserta Cina: Saya terpegun melihat polis memukul Melayu

Saya masih ingat, semasa zaman sekolah rendah, seorang budak Melayu yang gemuk dan comel menjadi sahabat baik saya. Bersama kami pergi dan balik dari sekolah, bersama kami bermain guli, buat bising, bersorak. Pernah sekali dia memberitahu emak saya bahawa saya membeli makanan ringan secara senyap-senyap di sekolah, dan saya dimarah emak saya selepas itu. Saya sangat marah pada ketika itu, namun akhirnya saya berbaik-baik juga dengannya.

Namun, sepanjang saya membesar, saya disosialisasikan dalam masyarakat Cina di Malaysia. Ada perkara yang didedahkan kepada saya. Maka kasih dan sayang saya pada kaum Melayu berbaur dengan rasa benci. Benci dan ketakutan menyelubungi saya untuk 20 tahun. Dan pada 9 Julai 2011, kebencian dan syak wasangka saya terhadap orang Melayu yang terpendam dalam hati saya telah di-nyahkan!

Empat hari sebelum perhimpunan, saya mengambil keputusan untuk menyertai perhimpunan ini. Yang paling membimbangkan saya ialah keluarga dan teman wanita saya. Saya yakin mereka tidak akan bersetuju dengan saya. Untuk dua hari saya runsing hal ini. Akhirnya saya membuat cubaan berani untuk mengajak teman wanita saya pergi bersama. Saya memberitahu bahawa itu kekuatan yang diletakkan Tuhan dalam hati saya. Saya harus berbuat demikian. Anggaplah kami pergi dating sambil berarak. Saya telah bersedia untuk dihujani teguran atau nasihatnya.

Dia tanya kepada saya, betul nak pergi? Saya jawab, "Betul..." Dan dia bersetuju dengan saya! Pada saat-saat itu saya terperanjat, menatapnya dengan mata yang terbeliak. Kemudian ketakutan mula menular dalam hati saya. Kerana, betul kami nak pergi ni....

Kami adalah penganut kristian. Kami berdoa sebelum bertolak. Semestinya kami rasa gelisah dan takut. Pernahkah kami goyah? Ya, malah sepanjang perjalanan dari Rawang ke Kuala Lumpur dalam komuter, kami masih tertanya-tanya dalam perbualan kami, betulkah pilihan kami untuk menyertai perhimpunan ini? Bagaimana kalau kami ditangkap? Tapi rasa terharu dalam hati kita itu akhirnya mengatasi ketakutan yang menghalang kami untuk terus mara.

Wanita Melayu yang hamil

Ada satu adegan yang membuatkan kami amat terharu. Sepasang suami isteri Melayu muda memakai "baju kuning" bersama, dengan si isterinya yang sudah mengandung. Mereka menggalas misi yang cukup penting untuk ke dalam pusat bandar. Si suami menunggu di luar bilik air sementara isterinya di dalam. Saya nampak kegusarannya. Beliau memegang kedua-dua tangannya dengan rapat, mencangkung di situ. Sebaik sahaja isterinya keluar, beliau bangkit dan memegang tangan isterinya, dan sama-sama menaiki jejambat.

Di penghujung sana kelihatan sekumpulan anggota polis sedang menunggu. Kesudahannya diduga. Pasangan suami isteri tadi tidak diberi laluan. Walaupun saya nampak mereka agar terkilan, tetapi saya yakin mereka tidak pasrah begitu sahaja. Cuba fikirkan, apakah yang mendorong seorang isteri yang hamil untuk mengambil risiko bersama suaminya? Takkan mereka tidak sedar bahawa diri mereka mungkin ditangkap, dibelasah? Tapi siapa yang sedar, apa yang mereka terpaksa berkorban, untuk tujuan ini?

Kami pula diberi laluan, kerana berpakaian putih. Sepanjang jalan kami dapati banyak trak polis, tetapi tidak sempat untuk dikira berapa bilangannya. Ini gambaran yang hanya dapat ditonton dalam filem. Ramainya polis, tetapi saya langsung tidak merasakan diri saya selamat!

Jalan raya menjadi sunyi dan sepi. Kami seolah-olah sampai di kawasan bencana. Air muka manusia juga pelik. Semacam hari kiamat.

Kami melangkah dengan cepat, akhirnya sampai di kawasan berdekatan dengan Hospital Tung Shin. Tak sempat kami berkumpul dengan kelompok manusia di sana. Sebaris trak polis berhenti di situ. FRU berbaris membentuk tembok halangan, seolah-olah untuk melindungi kami. Tapi kami sedar apa tujuannya. Kami gagal melakukan apa-apa mendengar jeritan dari orang di sebelah sana.

Berkecai konsep "kerajaan tolong muslim sahaja"

Pada ketika ini, saya melepaskan tangan teman wanita saya. Saya melangkah ke depan. Kerana saya ternampak satu adegan, yang membuatkan saya malu dengan diri saya. Dengan mata sendiri saya menyaksikan bagaimana seorang muslim (beliau berkopiah) ditekan ke atas lantai. Beliau disiku bahagian belakang badannya, tanpa beliau membalas. (Bagaimana beliau boleh balas sedangkan beliau ditekan oleh beberapa orang polis?) Ya, beliau dipukul polis, bukan orang lain.


Hati saya sejuk tiba-tiba. Konsep bahawa "kerajaan asyik menolong muslim sahaja" telah berkecai! Semuanya berkecai. Saya terpegun di situ untuk agak lama.

Akhirnya kami mengambil keputusan untuk membelok ke Stadium Merdeka. Kami basah kuyup kerana hujan yang lebat. Hati saya juga berhujan. Saya tidak faham, mengapa satu perhimpunan yang aman dijadikan sebegini? Kami hanya mahukan satu sistem pilihan raya yang adil!

Akhirnya kami sampai di kawasan berdekatan dengan stadium merdeka. Di situ kami berjumpa dengan kawan-kawan kami dari gereja. Hati kami tenang, dengan semangat yang tinggi.

Saya memandang ke sisi saya. Ada ramai Melayu, India pun ada, malah lebih memeranjatkan, tidak kurang juga orang Cina! Saya terharu ketika kami menyanyi lagu Negaraku bersama. Ini kali pertama saya menyanyi dengan penuh perasaan, begitu terharu. Seterusnya, kami menuju ke Jalan Petaling sambil melaungkan slogan.

Setelah melalui Jalan Petaling, kami terpaksa berhenti, kerana gas pemedih mata dilepaskan di perhentian bas Klang. Kami rasa tersengit dengan gas itu, malah hampir lemas dibuatnya. Kami berundur dengan cepat, tetapi bukan lintang-pukang. Orang berkongsi garam dan air tanpa mengira kaum. Ini kerana garam dapat meredakan rasa sengit yang disebabkan gas pemedih mata.

Hampir setengah jam kemudian, kami menerima khabar bahawa ada kelompok manusia yang berhimpun di KLCC. Kami pun menuju ke sana. Jarak perjalanannya jauh. Kami yang keletihan masuk ke dalam kedai 7-11 untuk membeli air. Teman wanita saya kepenatan terus meniarap di meja. Dua orang "uncle Cina" yang turut serta dalam perhimpunan memberi galakan kepadanya, "Ini demi masa depan kita!"

Akhinya kami gagal sampai ke KLCC. Kedengaran polis sedang melakukan tangkapan. Kami mengambil keputusan untuk balik ke rumah pada kira-kira jam 5 petang. Kami tidak kesal menghadiri perhimpunan ini. Walaupun tubuh kita letih, tetapi hati kita tidak. Saya nak memberi pujian bahawa perhimpunan ini adalah perhimpunan yang berjaya!

709 adalah "milestone" kita bersama. Apa yang paling diingini saya sekarang adalah berkawan dengan lebih ramai sahabat dari kaum lain. Mereka sebenarnya baik! Saya menyeru agar kita tidak lagi menyerang kaum-kaum tertentu dengan hujah yang simplistik. Kita perlu berkawan dengan mereka, secara ikhlas. Jangan lagi kita asingkan diri sebagai orang Cina, Melayu, India dan sebagainya, yang ada orang Malaysia!

Saya yakin, mereka pun berkongsi pandangan yang sama. Ayuh orang muda, bangkitlah! Orang muda adalah tiang negara masa depan! Jangan kita meniru sikap penguasa yang buruk dan menyalahgunakan kuasa! -MR

BERS✔H 3.0 Bakal Dilancarkan Jika SPR, Polis, Kerajaan Terus Angkuh

Bersih gelombang ketiga boleh berulang

Dewan Muslimat PAS Pusat turut membayangkan kemungkinan gelombang ketiga Bersih berulang sekiranya Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) terus angkuh dan enggan berubah.

Ketuanya, Siti Zailah Mohd Yusuf berkata, berdasar kepada situasi sekarang nampaknya rakyat tidak teragak-agak meneruskan gelombang Bersih 3.0.

“Mungkin gelombang itu akan lebih hebat lagi. Kita melihat keangkuhan SPR dan kerajaan seolah-olah mengenepikan pandangan rakyat,” katanya ketika ditemui selepas perasmian Masjid Al-Mujahidin dan penyampaian kelulusan hak milik tanah kepada penduduk di Kampung Kubang Kual, hari ini.

Perasmiannya disempurnakan Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat. Hadir sama Adun Gual Periuk, Mohamad Awang, wakil-wakil rakyat dan pegawai kanan kerajaan.

Tanggal 9 Julai lalu menjadi detik bersejarah apabila puluhan ribu rakyat menghadiri perhimpunan anjuran Bersih 2.0 biar pun dihalang pasukan polis.

Malah lebih 100 pemimpin Pakatan Rakyat dan orang ramai ditangkap lebih awal hanya kerana memakai baju Bersih 2.0 dan berwarna kuning
.

Siti Zailah yang juga anggota parlimen Rantau Panjang berkata, kerajaan juga seperti tidak menghiraukan titah Tuanku Yang di-Pertuan Agong supaya perhimpunan rakyat berlaku secara aman.

Menurut beliau sekiranya perhimpunan rakyat itu dibiarkan berlangsung secara aman tanpa gangguan polis seperti di negara lain, sudah tentu tidak berlaku kecederaan dan kematian.

Namun malangnya Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak disifatkan tidak mempunyai kematangan berpolitik sehingga menganggap perhimpunan anjuran Bersih sebagai musuh negara.

“Tindakan provokasi dan serangan gas pemedih mata dan tembakan air berkimia menyebabkan rakyat marah,”
katanya.

Menurutnya himpunan Bersih 1.0 pada 2007 membuktikan tiada sebarang kecederaan atau kehilangan nyawa kerana provokasi polis tidak berlaku.

Oleh itu beliau mencadangkan satu suruhanjaya khas perlu diwujudkan bagi menyiasat dakwaan kekasaran pasukan polis sehingga di luar batasan kemanusiaan.

Manakala di Kota Bharu semalam, Setiausaha Badan Perhubungan PAS Kelantan, Zulkifli Mamat berkata, imej Perdana Menteri kini semakin tercalar biar pun baru dua tahun menduduki kerusi tersebut.

Katanya, sikap berdolak dalih Najib dan Menteri Dalam Negeri menghalang perhimpunan aman Bersih 2.0 diadakan di Stadium Merdeka menyebabkan rakyat marah.

“Rakyat melihat ketidakupayaan Perdana Menteri menunaikan janjinya bagi menyediakan tempat kepada Bersih 2.0 menyebabkan orang ramai begitu kecewa.

“Sekali kata boleh dan di masa lain pula kata tidak boleh. Ini sudah tentu menimbulkan kemarahan rakyat,” katanya selepas majlis penyerahan tugas sukarelawan Festival Makanan Antarabangsa Kelantan Cheng Ho di pekarangan Bazar Tok Guru, petang semalam.

Turut hadir Presiden Pertubuhan Sukarelawan Hijau Kelantan (Green-V), Mohd Adilan Mat Jusoh dan timbalannya Norsham Sulaiman.

Zulkifli yang juga Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Usahawan, Perdagangan dan Perpaduan Masyarakat berkata, sebagai pemimpin tertinggi negara Najib perlu konsisten dalam mengeluarkan kenyataan.

Beliau juga menyokong cadangan banyak pihak supaya ditubuh Suruhanjaya Diraja bagi mengkaji tuntutan Bersih 2.0 dan keganasan pasukan polis terhadap orang ramai 9 Julai lalu. -HDPAS mahu Pakatan anjur kempen kekal momentum Bersih

SHAH ALAM, 14 Julai — PAS Selangor percaya bahawa satu ceramah besar-besaran di stadium di sini akan membolehkan semangat Bersih 2.0 dikekalkan dan oleh itu, mahu Pakatan Rakyat menganjurkannya dalam waktu terdekat.

Malah PAS Selangor juga mahu tokoh agama dipanggil memberi penjelasan bahawa perhimpunan Sabtu lalu adalah halal dan tidak bertentangan dengan agama.

Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad (gambar) tindakan itu penting bagi pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat menjelaskan apa yang berlaku pada 9 Julai dan menjawab maklumat tidak tepat disiarkan media arus perdana.

“Satu program besar macam ini perlu diadakan secepat yang mungkin, kami mahu Pakatan Selangor menganjurkannya di Stadium Melawati di Shah Alam.


“Untuk menunjukkan sokongan PAS kepada perhimpunan Bersih. Kempen bagi pilihan raya yang bebas dan adil tidak berakhir pada 9 Julai, ia perjuangan berterusan,” katanya yang juga Timbalan Pesuruhjaya PAS Selangor.

Khalid yang juga Yang Dipertua PAS Shah Alam berkata, kepimpinan Pakatan Rakyat boleh menjemput personaliti seperti Datin Paduka Marina Mahathir yang menghadiri perhimpunan tempoh hari.

“Seorang ustaz seharusnya memperjelaskan mengapa perhimpunan Bersih adalah halal dan mengapa Muslim harus menyokongnya,” kata Khalid.

Bersih 2.0 telah mengadakan perhimpunan di ibu negara Sabtu lalu walaupun berhadapan dengan siri tekanan dan halangan pihak berkuasa sejak sebulan lalu.

Ia mendakwa berjaya menarik 50,000 tetapi dinafikan oleh pihak polis yang mengatakan bahawa hanya 6,000 orang hadir. -TMI


Demo BERS✔H Di London, Queen Elizabeth Berpakaian Kuning, Kebetulan Atau Sokongan?


Blogger Jalan Pulang melaporkan:

Pejabat Pesuruhjaya Tinggi Malaysia di London nampaknya terpaksa meminta bantuan polis London untuk membawa masuk delegasi Malaysia ke Mansion House di Garlick Hill, berhampiran dengan tebing Sungai Thames.

Perhatikan siapa yang turut sama dalam kereta Najib Altantuya dan keluar!
Ya! Memang sah anak Najib Altantuya pun ada sama!!

Najib Altantuya dikhabarkan akan mengadakan sesi pertemuan dengan komuniti perniagaan United Kingdom jam 3.30 petang waktu London (10.30 malam waktu Malaysia) bersama pertemuan delegasi perniagaan Malaysia dan negara itu.

Bagaimanapun, menurut seorang rakyat Malaysia di sana yang memerhati, Najib Altantuya meminta bantuan polis untuk berada di kawasan tersebut kerana berpuluh-puluh rakyat Malaysia menunggu sambil membawa kad berwarna kuning dengan tulisan PSM 6, Bersih dan Mansuhkan ISA.

Juga dikhabarkan keadaan di sana sedikit tegang dengan kehadiran trak polis yang membawa delegasi yang seolah-olah tidak mahu Najib Altantuya melihat kelibat mereka yang menuntut supaya semua tahanan PSM di bawah Ordinan Darurat dibebaskan tanpa syarat!

Difahamkan, dua trak polis yang digunakan untuk membawa mereka kini diletakkan di hadapan rakyat Malaysia yang berdemo bagi menghalang pandangan Najib Altantuya ke arah mereka.

Ada yang menanti Najib Altantuya menandatangani kad yang mereka bawa supaya kesemua tahanan terbabit dibebaskan.


Dari tukartiub pula:

YA AMPOOOON!!!


NOTA:

kenapa ratu elizebeth memakai kuning?
apa sudah jadi?

ini satu tamparan kepada najib
ini melekehkan najib

dalam bahasa diplomatik
ini memperlekehkan najib
baju kuning sengaja dipakai
ini sengaja dilakukan

dalam bahasa diplomatik
ini tanda tanda penghinaan
terhadap najib

seminggu dahulu
sepupu najib kata
warna kuning diharamkan

kelmarin polis upahan gerombolan
kata warna kuning haram
ada yang telah ditangkap

ratu elizebeth sengaja
menganjing najib
kah kah kah

padan muka

nota:
ini ertinya
tim penyokong bersih
yang bekerja keras dilondon
bersama beberapa ngo british
dan amnesty international
telah berjaya melobi
istana buckingham
agar ratu elizebeth bersetuju
untuk memakai warna kuning

syabas kita ucapkan

inilah kali pertama
ratu elizebeth memakai baju kuning'
dalam sejarah buckingham palace

nota:
tak cukup dengan baju kuning
perhatikan - bunga mawar pun kuning
kah kah kah


BERSIH DAPAT SOKONGAN


ya ampooon
ya ampoon
ya ampooon
kah kah kah


SATU SERANGAN JANTUNG

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAHLIHAT INI PULA
NOTA:
ini gambar najib
bersama philip hammond
menteri penganagkutan britain
mereak sedang melawat stesen keretapi di london

perhatikan betul betul
tali leher menteri british ini
kah kah kah

ini sengaja dipilih
untuk menganjing najib
kah kah kah

jelas
najib kena tibai ke hulu ke hilir
ada berita bersih dalam the guardian
ada berita bersih dalam finacial times
ada laporan keganasan polis malaysia dalam bbc
ada laporan keganasan polis malaysia dalam cnn


MANA PUKIDA
MANA PUKISAM
MANA ZUL NORDIN
MANA IBRAHIM ALI
MANA NGO MELAYU
MANA UTUSAN MELAYU
MANA JAWI
MANA JAIS
MANA RTM
MANA PATRIOT

TANGKAP RATU ELIZEBETH
TANGKAP PHILIP HAMMOND

KETUANAN MELAYU TELAH DIHINAKAN
TAK HORMAT KETUANAN MELAYU
UNDANG UNDANG MALAYSIA DI PERLEKEH

KALAU ZAMAN DULU AKAN PECAH PERANG
INI SATU TAMPARAN
INI SATU PENGHINAAN

INI SATU KENCINGAN
NAJIB KENA KENCING

BERJAYA
TIM BERSIH
KOTA LONDON
SALUT!


kah kah kah
kah kah kah
kah kah kah
ya ampoooooon
ya ampooooon
ya ampooooon

kah kah kah
kah kah kah
kah kah kah

Siasat Dari Mana Datang Kekayaan Melampau Rosmah

Di mana Rosmah dapat wang?

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) didesak supaya menyiasat sumber kewangan isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor hingga beliau mampu untuk memiliki cincin dan gelang tangan bertatahkan berlian.

Ahli Parlimen Pokok Sena, Dato’ Mahfuz Omar berkata, SPRM harus menjalankan siasatan segera bagaimana, Rosmah sebagai seorang suri rumah mampu memakai cincin dan gelang tangan berlian.

Selepas tersiar dalam laman-laman web mengenai cincin berlian milik Rosmah bernilai RM73 juta yang diimport dari Amerika Syarikat tanpa membayar cukai, tersebar pula gambar Rosmah juga memakai gelang tangan berlian seberat 65 karat bernilai RM1.65 juta.

“SPRM mesti telus dalam siasatannya. Di mana Rosmah dapat wang, pada hal beliau hanya seorang suri rumah sahaja,” kata Mahfuz ketika dihubungi FMT hari ini.

Beliau yang juga Naib Presiden PAS menegaskan bahawa sudah tentu Rosmah tidak mampu. Begitu juga suaminya (Datuk Seri) Najib Tun Razak tidak akan mampu membelinya dengan gaji sebagai seorang perdana menteri.

“Kita bimbang berlaku penyelewengan. Kemungkinan ada pihak-pihak yang berkepentingan yang ‘memberi’ barang-barang mewah itu kepada Rosmah.

“Maka kita pun nak tahu apa yang mereka dapat daripada Rosmah sehingga mereka sanggup menghadiahkan barang-barang yang sangat bernilai itu,” terang beliau.

Mahfuz berkata, sekiranya Rosmah menggunakan wang dari orang ramai (taxpayers’ money) sepertimana yang didakwa oleh setengah- setengah pihak, siapa yang bertanggungjawab melulus dan mengeluarkan wang untuk Rosmah.

“Memandangkan sudah ada pihak yang membuat laporan kepada SPRM, suruhanjaya itu harus menjalankan siasatan segera berhubung cincin dan gelang tangan itu,” katanya.

Presiden Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Badrul Hisham Shaharin telah membuat laporan di pejabat SPRM di Pulau Pinang kelmarin berhubung dengan cincin berlian ini.

Najib, Rosmah ada kepentingan

Beliau yakin Najib dan Rosmah ada kepentingan dalam perkara ini, lagi pun kedua-dua item ini tidak dikenakan cukai dari Jabatan Kastam.

“Kita harus ingat bahawa Jabatan Kastam terletak di bawah Kementerian Kewangan dan Najib adalah juga Menteri Kewangan,” tegas beliau.

Mahfuz berkata, kita harus mencari jalan bagaimana untuk mendesak supaya Najib mengambil cuti atau digantung tugasnya sebagai perdana menteri sementara siasatan dijalankan terhadap beliau dan Rosmah.

“Memandangkan Yang DiPertuan Agong tidak mempunyai kuasa untuk memecat Perdana Menteri, maka kita harus mencari jalan supaya beliau (Najib) mengambil cuti atau jawatannya digantung buat sementara,” terang beliau.

Kelmarin, beberapa blogger melaporkan bahawa cincin berlian berharga RM73 juta itu dibawa masuk ke negara ini melalui syarikat Jacob & Co, milik Jacob Arabo, seorang ahli perniagaan berbangsa Yahudi.

Sementara blogger lain, “Semut and Papan Kekunci” menyiarkan gambar Rosmah memakai gelang tangan berlian seberat 65 karat berharga RM1.65 juta.

Dalam perkembangan yang lain, Mahfuz memberitahu bahawa Najib akan mengimpot empat atau lima buah kereta mewah tidak lama lagi dan beliau pasti Najib tidak membanyar duti import yang mencecahkan jutaan ringgit itu.

“Sebagai Menteri Kewangan di mana Jabatan Kastam terletak di bawah kawalseliaannya, saya yakin beliau tidak akan membayar cukai import,” katanya. -FMT
The spendthrift couple

Najib and his domineering wife Rosmah Mansor are busy digging into the taxpayers' pockets and an end must be put to this.

Earth provides enough to satisfy every person’s need but not their greed. – Mahatma Gandhi.

The country celebrates its 54th independence next month. Incidentally, the freedom brings with it a bitter reminder of how with passing time, greed has become second nature to Barisan Nasional in general and Umno in particular.

With their conscience long traded in for a lavish life all at the expense of the rakyat, former leader Dr Mahathir Mohamad and current Prime Minister Najib Tun Razak shamelessly emptied the nation’s pocket time and again for their personal benefits.

During his 22 long years as premier, Mahathir for one almost depleted the resources of Petronas, the country’s national oil company. Petronas became the “piggy bank” to fund mega projects like the Petronas Twin Towers and the shifting of the federal administration to Putrajaya, among others.

As DAP adviser Lim Kit Siang put it, “Mahathir did not bat an eyelid” to misuse funds to “bail out dubious projects”, the most infamous being the RM2 billion bailout of his son Mirzan’s shipping concern Konsortium Perkapalan Bhd which fell into billion-ringgit debts.

Now, it is Najib and his domineering wife Rosmah Mansor who are busy digging into the taxpayers’ pockets. First, it was reported that this couple chalked up RM17 million in travelling expenses since Najib assumed the premiership in April 2009.

Then, it was revealed that the federal government wasted RM48.7 million of taxpayers’ hard-earned money on the official residences of Najib and his deputy, Muhyiddin Yassin, between 2006 and 2010. Of that amount, RM33 million was spent on rent. Both Seri Perdana and Sri Satria in Putrajaya are owned by local authority Perbadanan Putrajaya.

The damage to the nation’s purse seems to be limitless. The premier and his deputy wasted away RM10.2 million on electricity bills and another RM3.5 million on maintenance. Both Najib and Muhyiddin, it appears, are the least bothered about the amount of water their families seem to waste, the bill amounting to RM1.96 million.

(These figures were revealed by Minister in the Prime Minister’s Department, Nazri Abdul Aziz, in response to a question by Rantau Panjang PAS MP Siti Zailah Mohd Yusof.)

The latest news is that Najib used up US$24 million (RM73.48 million) of the taxpayers’ money to gift his wife Rosmah a diamond ring that came all the way from America.

With so much of the people’s money being abused, it is disgusting to pay heed to Najib’s drum- beating of his 1Malaysia “people first” slogan.

Taking the rakyat for granted

Could Najib or his wife Rosmah, who is said to “wear the pants”, explain the need to renovate their official residence, which, by the way, is a rented property?

As DAP Youth chief Anthony Loke pointed out, both Najib and Muhyiddin spent an average of RM171,000 a month on electricity, when an average upper middle class family spends between RM150 and RM300 monthly.

It is alarming that Najib and Muhyiddin are far from being judicious in their spending, making it clear that they have been taking the rakyat for granted, using the people’s money for their own personal gratification.

When it comes to wasting so much electricity, does Najib, Rosmah or Muhyiddin understand the harm their unreasonably lengthy and irresponsible power consumption is doing to our environment?

Clearly, the dangers of global warming and climate change are loss to them. Maybe, it is those fancy chandeliers of theirs that are kept alight irrespective of the time of the day – a show of pompous arrogance that best characterises these two leaders.

Does life seem very much comfortable for Najib and Muhyiddin with air-conditioners blasting from every corner of their copious houses? Sipping tea in their finest chinaware? Do both these leaders bother sparing a thought about the fate of some Malaysians who at best can only afford one meal a day or of those villagers who struggle without the aid of tap water and electricity?

Does it prick Najib’s conscience that while he hops onto his king-sized bed decorated at its best, many families cramp up like sardines in their pigeon-hole-sized City Hall flats, which at best are an insult to the basic needs of the low-income earners?

Greed has to end

History seems to be repeating itself, with Najib and Rosmah both conveniently emptying the nation’s deposit box through their expensive travels.

Figures released by the Prime Minister’s Department in Parliament recently, thanks to a query by PKR MP Tian Chua, showed Najib and the flamboyant Rosmah spent over RM17 million of taxpayers’ money on travels, from the time Najib assumed premiership in 2008 up to June this year.

Najib and his wife showed no concern over their lavish travel expenses which have never stopped increasing. In 2008, this couple blew RM1.7 million, in 2009 it increased to RM4.81 million, in 2010 their spending rose to RM5.41 million and for the first half of this year, the Najib-Rosmah splurge stood at RM5.42 million.

What is shocking is that the Prime Minister’s Department has no specified allocations when it involves the expenses of a prime minister’s wife.

Does this mean that the PM’s wife can use up as much money as she wants from the country’s reserves? Is there any justification needed on why the money is needed or does Rosmah enjoy absolute immunity by virtue of her being the PM’s wife?

When Najib goes around beating the drum of his 1Malaysia under the guise of “people first”, the intention honestly has never been to champion the people’s welfare.

Rather, it is all about the wants of Najib, Rosmah and their cronies.

More recently, Najib and Rosmah once again dug deep into the pockets of the rakyat to finance their trip to Kazakhstan to attend their daughter’s engagement to a rich and powerful Kazakh official. The couple took along an entourage of 200.

Was it not the taxpayers’ money which Najib found handy to pay for the 200 people who tagged along? Dare Najib refute it as otherwise? The truth is that nepotism, not rakyat, is Najib’s priority.

The selfish Najib-Rosmah team

While Najib foolishly goes about usurping the people’s money, wife Rosmah does so in an arrogant manner.

Rosmah cared less when questions were raised about the FLOM (acronym for First Lady of Malaysia) unit based in the Prime Minister’s Department. The unit with a six-member staff was tasked with looking into the operational needs of Rosmah.

Just what comprised the operational needs of a PM’s wife is a mystery, as was the vision of such a unit equally hazy. Najib, however, denied that such a unit existed in his department.

If there was one objective of this unit that was apparent, it was that of digging into the nation’s purse and lavishly organising glamorous events, be they the Islamic Fashion Week or visits to Europe, Middle East and New York.

Soon after Najib assumed the premiership, Rosmah’s pet project, the Permata Pintar programme, set up to identify gifted children, was allotted a budget of RM150 million, to facilitate the setting up of 300 centres nationwide.

Rosmah has never been transparent on how the millions meant for her Permata Pintar programme are truly used.

Abusing taxpayers’ money

Can Najib account for the US$24million (RM73.48million) spent on a frivolous purchase of a diamond ring? This claim was made by a pro-Pakatan blog, “Milo Suam” which said the ring was sent to Rosmah by the New York-based fine jewellers Jacob & Co. The controversial ring passed through the Kuala Lumpur International Airport and found Customs clearance without any hassle. There was also no import duty imposed on the ring.

All this gives credence to allegations of Najib having abused his powers and trust accorded by the rakyat, from the very day he assumed duty as prime minister on April 3, 2009.

It means, too, that Najib and Rosmah are one greedy and insensitive couple who are busy plundering the country’s savings. If this is untrue, can Najib then explain this highly expensive indulgence?

Does Najib have no conscience abusing the taxpayers’ money to satisfy his pompous wife’s never- ending material demands? Little surprise then that some people have decided to re-name Najib’s National Key Results Areas initiative to Najib Kerja Rosmah Arah!

Najib, it seems, is not a leader who is willing to learn and grow from his mistakes. The people are is still very angry with him for abusing his powers and punishing participants of the “Walk for Democracy”, organised by election watchdog Bersih 2.0 last Saturday. The people are now asking that Najib step down as prime minister.

As for Rosmah, she continues to shamelessly display her opulent lifestyle. There was talk that Rosmah, who is patron of Malaysian AIDS Council (MAC), demanded that MAC pay for her RM2,000 hairdo if the NGO were to use her picture and patron’s message for its bulletin.

When hubby Najib took over as Malaysia’s sixth prime minister, Rosmah, charmed by the sweet words of Hollywood veteran actor Robert de Niro, extended him an invite. It remains unknown how much money she lavished playing host to de Niro during his weekend stay in Malaysia. Next, Rosmah blew RM4.5 million on a three-day First Ladies Summit which Malaysia hosted in 2010 and will be hosting again next year.

Have the nation’s coffers dried up?

Before the Najib-Rosmah duo go berserk with taxpayers’ money, the people have to wisen up and demand the A to Z of how and where their monies are spent. Najib, for one, is certainly not a chip of the old block. Unlike his late father Abdul Razak who put the rakyat’s needs first, Najib with all his talk about caring for the people vis-à-vis his one too many strategies for the rakyat, has only one goal in mind – to stay in power for a long, long, time.

Najib’s father loved swimming and once even contemplated building a swimming pool in his house. But when Abdul Razak weighed the cost involved, instead of abusing the rakyat’s money, he decided to continue going for his swims at the Royal Lake Club swimming pool.

As for Najib, his goals do not reflect his sensitivity towards the rakyat. For all one knows, Najib might be harbouring an entry into the Malaysia Book of Records, as the man who ruled Malaysia the longest, overshadowing the record at present held by Mahathir.

But July 9, 2011, has put the brakes on Najib’s wishful thinking of making Putrajaya his “second home”. The people have had enough of him and they have a very good reason for wanting to kick him out as their leader -FMT