16 Mei 2015

Najib Semakin Sugul, Isu 1MDB Bakal Menjatuhkannya...


Kenapa Najib Semakin Tak Ceria?

Beberapa rakan menyampaikan perkhabaran bahawa Perdana Menteri, Najib Razak seperti tidak ceria lagi sejak kebelakangan ini. Wajahnya dikatakan nampak kusut, keruh dan seolah-olah tidak gembira seperti selalunya.

Pada majlis makan malam bersama media semalam, Najib dilihat jelas tidak gembira sedangkan di keraian seumpama itu beliau sepatutnya berwajah ceria kerana semua penyokong dan pengampunya berkumpul sebagai tanda setia dan ingin terus bersamanya.

Tetapi ramai yang membawa berita di majlis itu Najib tidak segembira seperti biasa.

Begitu juga pada sebelah siangnya, ketika melancarkan Institut Wasatiyah di Putrajaya, Najib turut dikesan tidak mempamerkan wajah ceria dan gembiranya.

Ada tetamu yang biasa bersama dan berbual dengannya sebelum ini jelas dapat merasakan ada perubahan pada wajah dan air muka Najib di majlis itu. Walaupun beliau cuba melayan dan berbual dengan tetamu sebagaimana biasa, namun kelainan pada wajahnya tidak dapat disembunyikan.

Beberapa tetamu kemudian berbual sesama sendiri dan meluahkan kehairanan dengan perubahan pada Perdana Menteri sejak kebelakangan ini.

Ada juga yang melihat Najib sekarang ini turut kelihatan agak cengkung, sedikit kurus dan seolah-olah sudah hilang semangat.

Kenapakah semua ini terjadi? Apakah yang merunsing dan membebankan Najib sebenarnya?

Adakah ia berkaitan 1MDB yang tidak habis-habis terdedah kepada umum mengenai caca-marbanya? Apakah beliau kini sudah mulai bosan dengan masalah yang timbul dalam syarikat itu yang dikaitkan dengan Jho Low dan ahli keluarganya tetapi beliau yang terpaksa menanggung bebannya?

Adakah kerunsingan dan wajah tidak ceria itu kerana sedang menunggu apakah lagi serangan dan kritikan daripada Tun Mahathir kepadanya selepas ini?

Tetapi jika beban serangan Tun Mahathir yang dirunsing dan dirisaukannya, bukankah beliau sudah berikrar tidak akan menyerah dan akan terus melawan?

Lebih dari itu, bukankah baru-baru ini juga Najib sudah turun ke Tawau dengan disambut meriah kira-kira 40 ribu akar umbi keturunannya kerana di daerah itulah sebetulnya warga Bugis paling ramai menetap di negara ini?

Tidakkah sepatutnya, selepas bertemu dengan mereka yang sejenis darah dengannya dan kemudian menyatakan tidak akan menyerah serta akan terus melawan bagi mengekalkan jawatannya, Najib seharusnya berwajah lebih ceria dan bersemangat kerana sudah mendapat sokongan moral yang sangat bermakna?

Apakah keceriaan yang sudah hilang itu kerana Najib kini semakin menyedari hayat politiknya kian pendek berikutan serangan berterusan daripada Tun Mahathir ini bukan saja membuatkan rakyat semakin menjauhinya, bahkan sudah ada pemimpin UMNO sendiri yang goyang pendiriannya?

Apakah juga Najib kini semakin menginsafi bahawa kerana karenah sesetengah ahli keluarganya dalam isu 1MDB yang terus berlarutan ini turut membuatkan hubungannnya mulai renggang dengan adik-beradiknya sendiri?

Setelah adik-beradiknya sebelum ini membantah kaitan perbelanjaan mewah keluarga Najib dengan kekayaan warisan Tun Razak, semalam adik bongsunya, Nazir bersuara lagi dengan menyarankan Lembaga Pengarah 1MDB sepatutnya meletakkan jawatan kerana sering berdiam diri di sebalik kemelut yang berterusan.

Tidak dinafikan ia adalah sindiran kepada Najib yang menjadi Pengerusi Lembaga Penasihat syarikat pelaburan yang sedang bermasalah dan dikritik rakyat itu.

Akhirnya, mungkinkah keceriaan yang hilang ini merupakan tanda-tanda Najib semakin tak tertanggung dengan beban yang dipikulnya sekarang dan bakal membuat pilihan tidak lama lagi kerana sedar mengharapkan Tun Mahathir berhenti daripada menyerang dan mengkritiknya adalah mustahil sama sekali? -shahbudindotcom


'Kami tolong PM, tapi dia kena perbetul 1MDB'

Seorang pemimpin Umno mendedahkan bahawa anggota Majlis Tertingi (MT) semalam menyatakan kebimbangan terhadap kontroversi 1MDB dan isu pembelian tanah syarikat itu oleh Tabung Haji.

“Kami sokong perdana menteri, tetapi kami juga mahu beliau menyelesaikan masalah dalam 1MDB,” kata Datuk Tajuddin Abdul Rahman.

“Kami beri pandangan kepada bos supaya dana awam tidak digunakan untuk 1MDB.

“Kebanyakan kami juga tidak setuju Tabung Haji beli tanah (daripada 1MDB) kerana ia dorong tanggapan buruk terhadap kerajaan dan wang haji.

“Bagaimanapun oleh kerana Tabung Haji setuju jual tanah itu, isunya telah selesai,” katanya kepada Malaysiakini.

Anggota MT dan timbalan menteri itu juga berkata tiada pertengkaran dan perbincangan berjalan dengan baik.

“Suasananya bagus. Kamu tidak bolehlah harap kami diam membisu sepanjang mesyuarat, kamu suarakan pandangan dan cadangan,” tambahnya.

Tajuddin juga melihat Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin menentang 1MDB.

“Muhyiddin juga mahu 1MDB berjaya,” katanya.

“Tiada siapa tentang 1MDB, kami tidak tolak 1MDB. Kami mahu GLC (syarikat berkaitan kerajaan) cemerlang.

”Kami mahu perkara ini selesai segera,tetapi kami tidak beri tarikh akhir,” katanya.
-mk


ULASAN GB

GB sudah ulas sebelum ini. Petikan:

GB dapat merasakan ada semacam satu "deal" yang berlaku di antara Najib-Muhyiddin apabila ada pihak sebelum ini mendakwa ada pertemuan sulit di Milan yang merancang untuk menggulingkan Najib. Terdapat penafian oleh Menteri Peancongan mengenainya tetapi penafiannya macam tidak terlalu kukoh. Yang turut serta di dalam pertemuan itu ialah Daim Zainuddin. Dan bekas Menteri Penerangan, Tan Sri Zainuddin Maidin yang rapat dengan Daim Zainuddin telah membuat spekulasi di dalam blognya bahawa Majlis Tertinggi UMNO akan menasihatkan Datuk Seri Najib Tun Razak supaya berundur sebagai Perdana Menteri dan Presiden UMNO.

Apakah agaknya "deal" diantara Najib-Muhyiddin? Apakah Najib meminta sepenggal lagi sepertimana Pak Lah dulu meminta kepada Najib sewaktu kumpulan Najib mengasak Pak Lah untuk turun?

GB bersetuju dengan pandangan Timbalan Presiden PAS, Hj Mohammad Sabu bahawa Najib sepatutnya membubarkan parlimen bagi membolehkan pilihan raya umum dijalankan dan perdana menteri itu mendapatkan mandat baru daripada rakyat. Ini kerana Najib menyatakan beliau mendapat sokongan dari rakyat dan ahli UMNO untuk terus menjadi Perdana Menteri. Beranikah Najib bubarkan parlimen lebih awal? Takkan berlaku begitu kerana masing-masing sudah sedia maklum siapa Najib...

Aduhai... Pro-UMNO Dalam PAS Mahu Najib Diberi Peluang...


Berilah peluang pada Najib, kata Haron Din

Mursyidul Am PAS Datuk Dr Haron Din dan PAS Kelantan senada dengan presiden Datuk Seri Abdul Hadi Awang mahu Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dikekalkan berdasarkan mandat yang rakyat dalam pilihan raya.

Kata Haron, Najib berjiwa besar dan perlu diberikan peluang untuk membetulkan keadaan seperti yang sudah diikrarnya kerana tiada yang manusia sempurna di dunia ini, lapor Berita Harian.

“Berilah peluang kepada Najib perbetulkan apa yang perlu,” Haron dilaporkan sebagai berkata.

Katanya lagi, semua terpulang kepada Umno dan BN sama ada mahu memandang serius pandangan luar mengenai kedudukan Najib atau sekadar menutup telinga sahaja.

Kelmarin, Hadi menyatakan Najib tidak perlu berundur, sebaliknya terus mengekalkan jawatannya sebagai perdana menteri walaupun berdepan dengan pelbagai tekanan.

Mengenai kes 1 Malaysia Development Berhad (1MDB), Haron berkata, beliau masih menunggu hasil siasatan sama ada kes itu benar-benar berlaku, atau sekadar spekulasi dan persepsi semata-mata.

“Jika betul Najib melakukan kesilapan dan kecuaian dalam membuat keputusan… beliau kena bertanggungjawab.

“Selagi belum ada bukti, saya mahu bersikap tunggu dan lihat. Namun jika terbukti apa yang dilakukan dalam 1MDB kerana kesilapan sendiri maka wajarlah perdana menteri membayar harga yang tinggi untuk itu,” beliau dilaporkan sebagai berkata.

Rais: Pandangan ala Islam ala Melayu

Sementara itu, Utusan Malaysia melaporkan penasihat sosiobudaya kerajaan Tan Sri Dr Rais Yatim sebagai mengucapkan terima kasih kepada Hadi ekoran mengeluarkan “pandangan yang ala Islam ala Melayu” yang mahu Najib dikekalkan.

Najib diasak banyak pihak dalam isu 1MDB, terutamanya oleh bekas perdana menteri 22 tahun Tun Mahathir Mohamed.

“Jadi, di situ (kritikan Mahathir) barangkali sahabat lama yang baharu terasa. Haji Hadi punya komen (pertahankan Najib) itu pun relevan.

“Kita harus berterima kasih kepada Haji Hadi kerana mengeluarkan pandangan yang ala Islam ala Melayu,” Rais dilaporkan sebagai berkata.

ULASAN GB

Jadi pelik bila membaca "statement" Musyidul Am PAS seperti yang dilaporkan di atas.

Beliau berkata, "Najib berjiwa besar dan perlu diberikan peluang untuk membetulkan keadaan seperti yang sudah diikrarnya kerana tiada yang manusia sempurna di dunia ini"..

Memanglah tiada manusia sempurna di dunia ini... oleh sebab itu maka beliau meminta Najib diberi peluang untuk membetulkan keadaan. Jika demikian halnya maka PAS tak perlulah berjuang untuk menentang UMNO, tak perlu sertai politik... kerana kita boleh bagi peluang kepada Najib, kita boleh bagi peluang kepada UMNO sampai kiamat untuk membetulkan keadaan????

Nampaknya Hj Hadi dan Haron Din seia sekata untuk memberi ruang kepada Najib. Maka itu tidak hairan di kalangan ahli-ahli PAS ada yang menganggap bahawa kedua pemimpin tertinggi PAS itu adalah pro-UMNO ... dan kebetulan mereka berdua adalah yang bertanggungjawab untuk mewujudkan "kerajaan perpaduan". Sementelah lagi Haron Din telah berkali-kali mengeluarkan kenyataan bahawa tahaluf siyasi bersama rakan komponen Pakatan Rakyat perlu disemak semula, satu kenyataan yang amat disenangi oleh UMNO.

Kumpulan pro-UMNO kini sedang cuba untuk menguasai PAS di dalam pemilihan nanti untuk menyingkirkan mereka dari kalangan progresif yang merupakan pro-pakatan rakyat.

Keputusan di tangan perwakilan nanti untuk memilih pemimpin samada di kalangan pro-UMNO atau pro-pr.

[BERGAMBAR] KIsah Sebenar Pemandu Bas Tinggalkan Budak Tahfiz Tepi Jalan


Tindakan seorang pemandu bas meninggalkan anak-anak tahfiz di tepi jalan hanya kerana sebab yang tidak masuk akal, mengundang kemarahan orang ramai.

Difahamkan, serombongan anak-anak tahfiz dalam perjalanan dari Kedah ke Melaka menggunakan khidmat bas Famira Travel & Tours.

Pemandu bas yang seakan-akan tidak sensitif membiarkan radionya mendendangkan lagu dangdut sehingga menimbulkan rasa kurang senang anak-anak tahfiz berkenaan.

Salah seorang dari mereka meminta agar pemandu berkenaan menghentikan lagu itu.

Berang dengan permintaan anak-anak tahfiz itu, pemandu terbabit menghentikan bas dan mengarahkan anak-anak tahfiz tadi keluar dari bas berkenaan.

“Sedih bila orang Islam sendiri buat anak-anak yatim dan fakir macam ni. Kau jangan lupa, doa anak-anak yatim yang dianiaya ini mudah makbul,” kata Durratun Nurin yang meminta agar semua pihak menyebarkan insiden terbabit.

“Dah call banyak kali tapi tak angkat. Sewa bas bukan murah. Ikutkan hati nak je doa biar driver tu eksiden mati masuk gaung,” katanya yang cukup geram dengan tindakan pemandu bas yang tidak bertanggungjawab itu.

Menurut Durratun lagi, mereka telah mendapat bas ganti. Beliau juga turut melaporkan perkara itu kepada SPAD dan menteri pelancongan.

“Tunggu dan lihat macam mana. Saya post di Facebook supaya jadi pengajaran kepada orang di luar sana. Janganlah mentang-mentang yang dibawa, yang dilayan itu anak yatim, anak fakir, maka kamu melayan dia macam sampah, macam pengemis.

“Mereka pun manusia. Sikap double standard inilah kena kikis,” katanya. -wowberita