23 Jul 2015

[TERBAIK] 3 Bekas Pesuruhjaya PAS NS Pimpin GHB Negeri Sembilan

Seremban - Tiga bekas Pesuruhjaya Pas Negeri Sembilan membarisi ahli jawatankuasa Harapan Baru di negeri berkenaan.

Mereka terdiri daripada Zulkefly Mohamad Omar yang dilantik Pengerusi, manakala Mohd Taufek Abd Ghani dan MK Ibrahim A. Rahman, masing-masing memegang jawatan Timbalan Pengerusi I dan II.

Ketiga-tiga mereka pernah menjawat jawatan Pesuruhjaya Pas Negeri Sembilan malah MK Ibrahim kini masih memegang jawatan sebagai Yang Dipertua Pas Seremban.

Sementara Mohd Faiz yang juga anak bekas Presiden Pas, Datuk Fadzil Noor turut memegang jawatan sebagai Setiausaha dan Yang Dipertua Pas Jelebu, Basri Sawar memegang jawatan sebagai Bendahari.

Menurut Zulkefly, barisan pemimpin parti baharu itu diyakini mampu memperkukuhkan PR dalam misi menawan Putrajaya.

“Agenda tubuhkan parti ini untuk kukuhkan PR. Sekarang kita tetap meneruskan misi untuk menawan Putrajaya pada PRU akan datang.

“Strategi dan dasar perjuangan kita berdasarkan Buku Jingga PR dan agenda rakyat tetap diutamakan dalam perjuangan kami,” katanya pada sidang media memperkenalkan ahli jawatankuasa Harapan Baru Negeri Sembilan di sini semalam.

Zulkefly berkata, kebanyakan barisan kepimpinan Harapan Baru masih ahli Pas dan status keahlian akan diperbaharui apabila parti baharu itu berdaftar secara rasmi.

“Kalau ikutkan perlembagaan, keahlian kami sebagai ahli Pas akan terbatal apabila menyertai parti lain tetapi kami akan keluar secara sukarela bila tiba masanya.

“Setakat ini, kami masih lagi ahli Pas dan kita yakin ramai ahli Pas yang lain akan menyertai Harapan Baru kerana kita menerima respons yang amat baik daripada semua tidak kira latar belakang parti dan agama,” katanya.

Zulkefly berkata, pihaknya sedia memberi kerjasama kepada Pas sekiranya parti itu bersetuju menjalinkan kerjasama dalam misi menawan Putrajaya.

“Tiada istilah musuh antara kami kerana perjuangan kami sama iaitu untuk menang pada PRU akan datang dan menumbangkan BN.

“Kita tidak mahu PR terkubur, jadi masing-masing mempunyai agenda dalam perjuangan parti. Apa yang lebih utama ialah untuk menang pada PRU nanti,” katanya. -SH

IKLAN BERBAYARPAS Tersingkir Dari Pakatan Baharu Yang Bakal Diwajudkan

Gabungan baru pembangkang bakal lahir

Wakil daripada parti pembangkang - kecuali PAS - sudah memulakan rundingan bagi membentuk gabungan baru menggantikan Pakatan Rakyat, kata ahli politik veteran DAP, Lim Kit Siang.

"Sudah tentu PAS tidak termasuk," kata Lim yang juga Ahli Parlimen Gelang Patah.

Beliau ditemui di majlis hari raya Yang Dipertua Dewan Negara dan Dewan Rakyat di parlimen hari ini.

Menurut Lim, pengecualian PAS dibuat ekoran tindakan parti itu melanggar Dasar Bersama Pakatan Rakyat yang dipersetujui sebelum ini.

"Namakan ia PR (Pakatan Rakyat) baru, PR 2.0 atau Gerakan Baru. Ia dalam proses pembentukan," kata Lim.

Difahamkan kumpulan Gerakan Harapan Baru sedang mengadakan rundingan dengan PKR dan DAP.

Gerakan itu dibarisi ramai pemimpin progresif PAS yang 'dikorbankan' perwakilan dalam muktamar parti itu awal bulan lalu. -mk


Pakatan pembangkang baharu tanpa PAS masih dibincang, kata Kit Siang

Cadangan penubuhan pakatan pembangkang baharu tanpa PAS masih dalam perbincangan, kata Penasihat DAP Lim Kit Siang.

Beliau berkata perbincangan masih dijalankan antara PKR, DAP dan Gerakan Harapan Baru (GHB) bagi mewujudkan sebuah pakatan pembangkang yang baharu setelah PAS menamatkan hubungannya dengan DAP.

"Terdapat perbincangan yang sedang berjalan. Dengan berakhirnya Pakatan Rakyat (PR), diperlukan kenderaan baharu di mana harapan dan aspirasi rakyat dalam pilihan raya umum boleh diteruskan.

"Oleh itu kami berbincang mengenai kenderaan baharu itu sama ada ia akan berupa pakatan baharu, pakatan rakyat 2.0 atau harapan rakyat. Ia sedang dalam proses dibentuk," katanya kepada pemberita di Rumah Terbuka Aidilfitri Parlimen, hari ini.

Lim berkata PAS tidak akan terlibat dalam pakatan baharu yang bakal diwujudkan kerana beliau mendakwa PAS merupakan punca utama 'kematian' PR. – Bernama,


ULASAN GB

Demikianlah berjalannya hukum kebenaran dan keadilan.

Pengkhianatan PAS terhadap rakan-rakan komponen Pakatan Rakyat akhirnya menyebabkan PAS TERSINGKIR KELUAR dari gabungan baharu yang bakal dibentuk.

Di dalam sesebuah orginasasi seperti Pakatan Rakyat kita perlu bertoleransi di antara satu sama lain untuk mencapai cita-cita utama. Dan apabila ada di kalangan parti komponen yang tidak dapat untuk berlaku setia, maka sewajarnyalah ia dinyahkan dari organisasi berkenaan.

Jikalah hudud menjadi sebab utama PAS tidak dapat menyatakan persetujuannya dengan PR, kita merasakan ia adalah hanya helah PAS kerana Presiden PAS sendiri pernah mengakui bahawa hudud bukan agenda utama PAS dan DAP berhak tolak hudud.


Apatah lagi Ketua Ulama Sedunia, Sheikh Yusuf Al-Qardhawi sendiri pernah menyakan bahawa Tegakkan Kehidupan Islam Dahulu, Bukan Hudud.


Presiden PAS sebenarnya tidak berakhlak dan tidak berdisiplin apabila gagal menghadiri mesyuarat Majlis Presiden berkali-kali Presiden PAS menunjukkan keangkuhannya apabila beliau dengan bersahaja menjawab: Atas sayalah nak hadir atau tidak! Apabila di tegur DAP dan LGE, maka dimakinya DAP dan LGE, bukan hendak muhasabah dan perbaiki diri. Malah Pak Samad sendiri pernah menegur Haji Hadi... pun tidak dihiraukan.


Malah beliau juga kerap kali ponteng Parlimen!

Dan pilihan yang ada bagi PAS kini ialah menyertai BN atau berjuang bersendirian. Dan kita sedia maklum bahawa jika PAS bersendirian, maka ramai calon PAS bakal kehilangan depositnya kerana selama ini, kemenangan PAS adalah kerana sokongan rakyat terhadap Pakatan Rakyat, bukan kepada PAS semata-mata.

Hukum kebenaran dan keadilan akan tetap menghukum PAS akhirnya!

IKLAN BERBAYAR