4 Nov 2010

Kebakaran Pejabat PAS Berpunca Dari Cerek Elektrik Lupa Dimatikan Suiz - Ulasan GB

Ketika para petugas PAS sibuk menjalankan tugas mereka di Batu Sapi, tingkat 1 Pejabat Agung PAS yang terletak di Jalan Raja Laut terbakar sehingga ke tingkat bawahnya.

Bagaimanapun kebakaran itu tidak merebak ke seluruh bangunan dan berjaya dikawal oleh Bomba dan Penyelamat.

Kebakaran mula dikesan pada jam 8.30 pagi ini apabila para petugas Pejabat Agung itu mula melihat asap berkepul-kepul keluar dari tingkat 1 yang menempatkan bahagian pentadbiran bangunan PAS itu.

Kebakaran itu kemudiannya mula merebak ke bawah sehingga ke tingkat bawah.

Selepas bomba sampai, semua kakitangan pejabat tidak dibenarkan masuk ke bangunan itu lagi.

Menurut seorang kakitangan, kebakaran dipercayai bermula dari satu cerek elektrik yang terlupa ditutup.

Bangunan Pejabat Agung PAS itu mula diduduki pada tahun 2007.

Bangunan itu secara asasnya dibeli dengan harga RM6.1 juta yang asalnya dimiliki oleh Kwong Yik Bank dan kemudiannya dibeli oleh 'merger bank' iaitu Rashid Hussin Bank (RHB) Berhad.

Oleh kerana bangunan itu (selepas dimiliki oleh RHB) adalah bangunan pangkalan data bagi bank tersebut, struktur pejabatnya terpaksa diubah selepas PAS memilikinya.

Akhirnya selepas pengubahsuaian membabitkan kos bernilai RM1.9 juta dengan berkata kos keseluruhan mencecah RM8 juta.

Bangunan itu menempatkan pejabat pentadbiran yang terletak di tingkat 1, surau di tingkat menzanie, kedai sebbaneka di tingkat bawah serta bilik mesyuarat utama di tingkat 5. -harakahdaily

Ulasan GB

Sungguh kecil sebab yang menjadi musabab tetapi cukup mengganggu seluruh jemaah yang sedang "berperang" medan pilihanraya Galas dan Batu Sapi. Angkara kakitangan yang manakah itu, biar ku lempang 10 kali...

GB yakin di Pejabat Agung PAS selain dari tidak ada pengurusan logistik, pengurusan bangunan, pengurusan kecemasan dan tiada spefikasi dibekalkan kepada staf untuk mengelakkan kejadian kebakaran, tidak juga ada sebarang langkah keselamatan seperti CCTV dalam bangunan yang boleh merakam sebarang pergerakan atau peralatan yang boleh mengesan asap supaya ianya boleh di "alert"kan terus ke server dan dihantar ke handphone mana-mana pimpinan atau kakitangan.

Maaf cakap, ini masalahnya dengan orang-orang jemaah kita. Jiwa besar, nak duduk bangunan tinggi dan canggih seperti orang lain, tetapi ilmu yang ada tak sepadan dengan jiwa yang besar itu. Samalah untuk memerintah negara.... Hanya nafsu dan semangat sahaja yang besar untuk pergi ke Putrajaya, tetapi tidak ada persediaan lansung dari sudut ilmu, latihan, kajian dan petugas untuk dibekalkan sebagai pemerintah negara, jangka pendek mahupun jangka panjang.

Tuan Presiden, bangunlah!

3 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Kejadian ini sangat memalukan jemaah - bangunan mahal tapi bahagian keselamatan amat menyedihkan.

Tanpa Nama berkata...

Presiden PAS..?
Ape... pas ada presiden ke..?
Aku sangka selama ini Ustz. Nik Aziz itu lah presiden PAS...
Rupanya ada orang lain lagi... Alahai 'tawaddoh'-nya presiden itu, hingga tak kelihatan keperibadiannya sebagai pemimpin no. 1 PAS. Patutlah UMNGOK senang-senang belasah dan permainkan PAS.
Bukan berkasar, tetapi, simpati dan kesihan negok ustz Nik Aziz dibelasah UMNGOK kiri kanan dan atas bawah. Si presidennya ntah kemana. Senyap je... atau dia masih tido..?

Tanpa Nama berkata...

saya bersetuju dengan GB, bangunan tersebut sepatutnya di lengkapi dengan Fire protection system yang lengkap seperti pengesan asap dan pengesan haba serta Fire Alarm Panel untuk memberitahu kepada orang dalam bangunan mengenai kebakaran supaya kemusnahan yang besar tidak terjadi.

SAya bersetuju sangat dengan GB, pengurusan bangunan pun tunggang langgang ni kan pula nak menguruskan negara.