1 Sep 2015

Terbukti Kenyataan Syed Mokhtar Bukhary Adalah Palsu...

Syed Mokhtar nafi tulis artikel berkaitan Najib

Jutawan yang juga Pengasas Yayasan Albukhary, Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary menafikan beliau menulis artikel berkenaan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Artikel bertajuk `Luahan Hati Tan Sri Syed Mokhtar Bukhary Berkenaan Perdana Menteri’ telah disebar di media sosial sejak 29 Ogos lalu.

Menurut Syed Mokhtar, beliau tidak boleh terus membiarkan perbuatan menyamar menggunakan namanya lebih-lebih bagi tujuan yang menyalahi undang-undang.

“Untuk mengelakkan keraguan atau kekeliruan, orang ramai boleh merujuk ke laman web Albukhary Foundation yang menjadi medium rasmi tunggal bagi Tan Sri Syed Mokhtar.” katanya dalam kenyataan pada Selasa.

Artikel itu telah mendapat perhatian dan diterbitkan semula dalam blog dan tersebar menerusi media sosial di Twitter, Whats App dan Facebook.

Antara lain, artikel itu menyatakan Najib sebagai manusia biasa tak dapat lari dari kesilapan dan kelemahan namun apakah sekian banyak usaha baik yang dibuat beliau tak ubah seperti mencurah air di daun keladi atau menjadi bangsa yang tak mengenang budi.

Tulis artikel itu lagi, sepanjang lima tahun berbilion bantuan dan peruntukan kepada kaum Bumiputera diberikan oleh Najib, namun Melayu tak penah sepatah mengucap terima kasih.

Sebaliknya apabila Perdana Menteri mengumumkan bantuan RM50 juta kepada usahawan Cina, itulah dijadikan modal memaki Najib. Syed Mokhtar merupakan Pengasas Yayasan Albukhary dan telah berkhidmat sebagai Pengerusi sejak ditubuhkan pada Mac 1996.

Yayasan Albukhary tidak terlibat dalam politik kerana sebuah organisasi amal, pendidikan dan inisiatif budaya yang merapatkan jurang di antara golongan miskin dan kaya serta masyarakat Islam dan bukan Islam.

Syed Mokhtar Al Bukhari merupakan jutawan Bumiputera di Malaysia dengan memiliki aset sebanyak RM167 bilion yang memiliki pelbagai bidang perniagaan termasuk pengangkutan dan logistik, perladangan, pembangunan hartanah, pertahanan dan kejuruteraan dan janakuasa elektrik. -FMT

Luahan hati Syed Mokhtar Bukhary berkenaan Najib Razak

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

1. Selama ini saya menulis kepada ahli UMNO dan rakyat Malaysia n islam (izin edit sikit jer) izinkan saya buat kali pertama menulis kepada rakyat Malaysia. Hari ini, Perdana Menteri Mohd Najib Razak sudah menjadi seperti sampah dan kain buruk kepada sebahagian rakyat Malaysia yang mempunyai kepentingan politik dan yang sekadar ikut-ikutan. olah-olah Mohd Najib tidak pernah berbuat apa-apa kepada kita.

2. Hampir menitis air mata saya apabila melihat keadaan di media sosial, rangkaian perbualan WhatsApp dan perbualan politik di kalangan sebahagian besar rakyat Malaysia yang mencerca, menghina, memfitnah dan menipu untuk memburukkan Mohd Najib.

3. Memang dalam masa lapan bulan ini Mohd Najib berhadapan dengan kemelut 1 Malaysia Development Berhad (1MDB). Mohd Najib dalam usaha memulihkan 1MDB kerana beliau percaya syarikat ini sungguhpun bermasalah, ia adalah masalah yang perlu diselesaikan.

4. Tidak cukup itu Mohd Najib dituduh merompak wang 1MDB sebanyak RM 2.6 Bilion. Siasatan SPRM mendapati ia tidak benar. SPRM juga mengesahkan ia merupakan sumbangan dana politik yang tiada kena mengena dengan sebarang keputusan atau hasil kerajaan mahu pun 1MDB.

5. Dengan kata lain tiada unsur rasuah atau korupsi. Rakyat biasa memang tidak faham dan tidak akan faham permainan politik ini. Baiklah kita anggaplah ini sisi buruk Mohd Najib. Soal salah atau tidak biarkan Undang-undang menentukan. Namun, apakah sejak mengambil alih pentadbiran Mohd Najib tidak melakukan apa-apa kebaikan kepada kita semua rakyat Malaysia sehingga beliau layak dijadikan bahan jenaka, cercaan, umpatan dan lebih teruk difitnah?

6. Selama lima tahun Mohd Najib memacu pertumbuhan ekonomi negara yang begitu cemerlang. Sudah lupakah rakyat Malaysia bahawa sejak pentadbiran Mohd Najib, jumlah pelaburan asing langsung meningkat dari RM 5.1 Bilion pada 2009 (tahun beliau mengangkat sumpah) meningkat kepada RM 29.183 B (2010), RM 37, 325 B (2011), RM 31,118 B (2012), RM 38.8 B (2013) dan RM 39.6B pada 2014.

7. Apakah kerana kita tidak mendapat dan secara langsung, maka kita tidak langsung menghargai pentadbiran Mohd Najib? Pertumbuhan dan pelaburan besar inilah yang membolehkan ramai dari kita meningkatkan taraf hidup. Dulu makan di KFC atau McDonald adalah acara bila dapat gaji, hari ini sebahagian besar sudah menjadi acara mingguan dan harian.

8. Mohd Najib juga dimaki hamun oleh sebahagian rakyat yang tidak mahu membaca dan mengkaji apabila ringgit jatuh kepada RM 4 per USD 1. Kejatuhan nilai ringgit terburuk dalam tempoh 17 tahun adalah fenomena antarabangsa berikutan hampir semua matawang negara pesat membangun mengalami kejatuhan berbanding dolar.

9. Adakah rakyat Malaysia tahu daripada 174 matawang dunia, hanya 18 matawang yang tidak terjejas berikutan pengukuhan US Dollar? Malaysia sebagai negara pengeksport minyak dan minyak kelapa sawit sama seperti beberapa negara yang komoditi utama jatuh.

10. Bencinya mereka kepada Mohd Najib, sanggup menipu mengatakan keadaan sekarang lebih teruk dari 1998.

11. Ramai tidak suka tapi saya mahu sebut juga bahawa di bawah Mohd Najib, pembangunan luar bandar digandakan, Sabah dan Sarawak serta kawasan pedalaman mendapat perhatian khusus. Polisi pro-rakyat seperti BR1M, Klinik 1 Malaysia, Pusat Tranformasi Bandar (UTC), Permata, bantuan pembinaan rumah rakyat miskin, pembinaan rumah mampu milik untuk rakyat dan ratusan pembaharuan lain; dilaksanakan dengan pantas bagi mengurangkan beban hidup rakyat dan karenah birokrasi.

12. Malangnya ini dilupakan oleh sebahagian rakyat kerana mereka suka melihat keburukan dari kebaikan. Kita lebih suka mendengar keburukan dari kebaikan. Budaya apa, ajaran apa dan budi apa yang kita ada hari ini?

13. Sangat mengelirukan yang banyak memaki hamun dan mencerca Mohd Najib di laman sosial ialah manusia Melayu, Islam dan ada yang bertudung. Mereka seolah-olah lupa sumbangan dan usaha Mohd Najib menyediakan begitu banyak peluang dan modal kepada bumiputera dan pembangunan syiar Islam.

14. Sepanjang lima tahun pentadbiran ini sudah berbilion Mohd Najib beri bantuan dan peruntukan kepada kaum bumiputera. Namun Melayu tidak pernah sepatah mengucap terima kasih. Sebaliknya apabila Mohd Najib mengumumkan bantuan 50 juta kepada usahawan Cina, itulah dijadikan modal memaki Mohd Najib.

15. Melayu apa, Islam apa kita ini? Hanya kerana diuji sedikit dalam kegetiran ekonomi kini, kita mula menghina dan mencerca pemimpin Islam. Sebahagian kita menghina pemimpin Islam hanya kerana prasangka buruk dan kecewa dengan kehidupan kita sendiri?

16. Perdana Menteri yang kita hina ini, seperti kata Profesor Ridhuan Tee Abdullah, merupakan penggerak pendamaian Islam di seluruh dunia, dari mengatur pertemuan Fatah dan Hamas di Kuala Lumpur, sehinggalah turun sendiri ke Gaza bagi mendamaikan umat Islam di sana.

17. Mohd Najib juga turun sendiri ke Selatan Filipina bagi membantu umat Islam, menamatkan konflik 70 tahun bangsa Moro dengan kerajaan Filipina; dan sekarang sedang berusaha menyelesaikan konflik umat Islam Selatan Thailand yang telah berlarutan selama 50 tahun.

18. Malangnya ada antara kita bukan sekadar mahu menjatuhkan beliau, malah sanggup memfitnah, memaki hamun dan tidak mahu menerima sebarang penjelasan langsung kerana kepentingan politik. Tidak cukup itu, isteri Perdana Menteri juga dicerca, dihina dan dituduh bermacam-macam, seolah-olah kita semua hidup berjiran dengannya dan tahu segala perilaku beliau.

19. Mohd Najib sebagai manusia biasa tidak dapat lari dari kesilapan dan kelemahan. Namun apakah sekian banyak usaha baik yang dibuat beliau ini tak ubah seperti mencurah air di atas daun keladi? Atau kita sudah menjadi bangsa yang tidak mengenang budi?

20. Hari ini Allah uji kita sedikit, kita sudah berpecah belah, lupa kepada jasa dan usaha pemimpin hari ini dan menafikan nikmat hidup di negara ini yang jauh lebih baik dari sebahagian negara.

21. Sedar atau tidak mereka yang memperlekehkan kerajaan hari ini melalui gosip, taksub dan taklid buta kepada usaha menjatuhkan Mohd Najib telah mewujudkan krisis keyakinan kepada negara ini di kalangan pelabur asing. Jadi siapa yang sedang memusnahkan negara ini, Najib atau kita sendiri?

Akhirul kalam, jangan kita kufur (nafikan) nikmat Allah kerana saya khuatir suatu hari nanti Allah tarik nikmat in


ULASAN GB

Bunyi ayat macam bagus ajer kononnya tuiisan Syed Mokhtar Al-Bukhary.

Rupa-rupanya tulisan yang cuba mengampu Najib itu adalah palsu dan tidak ada kena mengena dengan Syed Mokhtar.

Demikianlah terdesaknya puak UMNO hendak membela Najib.

Sama juga kes pijak gambar Najib dengan Hj Hadi. GB amat bersetuju agar ianya disiasat. Kita yakin ia adalah provokasi pihak tertentu dan menyuruh peserta BERSIH memijak gambar itu dan kemudian mereka merakam serta sebarkan untuk burukkan BERSIH 4.0. Anehnya PAS percaya bulat-bulat semata-mata nak burukkan BERSIH 4.0 dan GHB. Macai UMNO bertepuk tangan... orang kampung kata... bodoh nak mampos!!.

Dan ini lagi ... kantoi habis...

Wajah Suspek Baling Mercun Ketika BERSIH Yang Berjaya Ditangkap


Suspek yang telah membuat provokasi pada malam Merdeka terhadap peserta BERSIH 4 dengan membaling mercun di khalayak ramai yang juga sedang menunggu detik kemerdekaan telah dikenalpasti iaitu Suhaimi Adnan atau dikenali sebagai Suhaimi Taliban.

Suhaimi juga adalah daripada penyokong Anti-BERSIH baju merah yang membuat demonstrasi dihadapan pasaraya Sogo tempoh hari.

Ekoran perbuatan provokasi itu empat orang awam cedera yang sedang berehat berdekatan Dataran Merdeka akibat terkena mercun yang dibalingnya.

Suhaimi dilihat memakai baju T hitam dan cuba membaling lebih banyak mercun, namun berjaya digagalkan oleh orang awam yang lain.

"Lelaki tersebut dikepung dan ditangkap oleh orang ramai.

Sejak kebelakangan ini provokasi kerap dan sengaja dilakukan oleh penyokong #Kekalnajib mungkin mereka rasa tertekan apabila sokongan rakyat tidak berpihak kepada Najib.

Sebelum ini Ali Tinju pernah dengan sengaja membuat provokasi terhadap program Nothing To Hide agar kekecohan berlaku dan sekaligus memaksa polis membatalkan program tersebut. Provokasi ini mungkin dirancang agar Najib tidak dapat hadir untuk berdaialog dengan NGO-NGO yang telah sedia menunggu.


ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbesar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.

IKLAN BERBAYAR
[VIDEO & GAMBAR] BERSIH 4 Mengajar Kita "Kingdom Of Heaven"

Aagaimana Bersih 4.0 mengajar kita – Syahir Nujaba’

Bersih 4.0 benar-benar mengajar kita kemerdekaan bukan milik sesetengah pihak. Ia bukan milik kerajaan semata-mata, namun hakikatnya ia milik seluruh rakyat Malaysia.

Menyifatkan himpunan Bersih 4.0 sebagai tidak patriotik adalah tidak adil. Kemerdekaan negara ini dicapai dengan semangat perjuangan, dan Bersih membawa mesej perjuangan yang jelas negara ini perlu diurus tadbir dengan berkesan.

Malam pemisah antara himpunan Bersih dengan sambutan kemerdekaan menyaksikan bagaimana Bersih dikendali dengan baik jika dibandingkan dengan kumpulan berbaju merah yang cuba merempuh masuk ke pentas dataran merdeka.

Bersih 4.0 mengajar kita himpunan aman bukanlah sesuatu yang mustahil. Adalah sangat mengejutkan apabila himpunan siri ke-4 ini berlangsung dalam keadaan yang sangat harmoni. Tanpa provokasi serta pengkhianatan daripada pihak yang menyamar sebagai demonstran, Bersih kali ini berjaya dikendalikan dengan baik oleh pihak polis.

Rakyat tidak takut lagi untuk memakai baju Bersih sejak mula, hatta semasa dalam kereta api. Ini berbeza dengan siri-siri yang lalu di mana mereka menyorokkan baju Bersih terlebih dahulu sebelum tiba di kawasan berhimpun.

Kerjasama yang baik antara demonstran dengan pihak polis akhir sekali dizahirkan dengan dendangan lagu yang dinyanyikan bersama-sama oleh pihak demonstran sebagai menghargai jasa pihak polis.

Bersih 4.0 kali ini mengajar kita kesejahteraan hubungan antara kaum bukanlah retorik. Berita-berita mengenai bukan Islam yang terpapar di dada-dada media sebagai tidak selesa dengan laungan azan yang berkumandang, kini kelihatannya bertentangan dengan realiti Bersih.

Bukan Islam di himpunan ini membantu untuk meredakan sorakan, menyediakan ruang, bahkan menawarkan khidmat air wuduk kepada demonstran Muslim yang ingin mendirikan solat. Fenomena ini cukup menguja kerana, iklan yang selama ini mempromosi hubungan antara kaum sebatas unsur manusiawi kini melangkah jauh merentasi unsur ibadah dalam agama masing-masing.

Bersih 4.0 bukan sahaja mengajar kita untuk hidup beragama, tapi juga untuk hidup bertuhan. Masakan tidak, kali ini, rumah-rumah ibadat selain Islam juga turut membuktikan kebersamaan mereka menentang kezaliman dengan menyediakan khidmat hospitaliti kepada para demonstran untuk berteduh dan menyegarkan diri.

Bahkan rumah ibadat agama selain Islam dikatakan membuka ruang yang lebih luas berbanding masjid-masjid yang ada sehingga mereka menyediakan ruang solat khusus bagi tetamu Muslim.

Ini benar-benar mengimbau nostalgia kegemilangan Jurusalem yang pernah suatu ketika dahulu dikenali sebagai The Kingdom of Heaven kerana pelbagai agama hidup harmoni di dalamnya.


Bersih 4.0 kali ini lebih menarik dengan kewujudan kelompok kecil yang berhimpun secara berasingan daripada pentas utama. Mereka ini membawa mesej yang sedikit berbeza, iaitu kehadiran mereka mewakili suara golongan akademik.

Himpunan yang sedikit terasing ini dilangsungkan sedikit berbeza dengan gaya penyampaian yang lebih ilmiah dibandingkan dengan pentas utama yang lebih politikal dan sarkastik.

Kelompok ini percaya, dalam membawa perubahan, semangat politik kepartian sedia ada tidak cukup. Menerapkan unsur ilmu dalam masyarakat bakal membawa kesan perubahan yang lebih kekal dan berpanjangan.

Ini cukup membuktikan himpunan Bersih bukanlah himpunan parti politik semata-mata. Namun ia membuka ruang yang luas untuk dicorakkan oleh kelompok yang ingin mengarus perdanakan idealisme masing-masing.

Bersih 4.0 juga mengajar kita untuk melihat dunia ini dari kaca mata penimbang antara majoriti dan minoriti. Di mana pun bumi dipijak, atas niat yang sesuci mana pun, pasti akan ada kelompok minoriti yang cuba menumpang nama di sebalik seruan kebaikan.

Dalam kes Bersih 4.0, kelibat bendera berfahaman songsang LGBT, serta tindakan beberapa individu yang memijak gambar Datuk Seri Abdul Hadi Awang mencetuskan pandangan negatif masyarakat awam terhadap Bersih 4.0.

Bagaimanapun, itulah hakikat yang kita perlu sedari, tidak akan pernah wujud persepakatan total dalam isu keagamaan dan kemanusiaan. Ini secara jelas disebut dalam Surah al-Maidah ayat yang ke-48, Allah berkuasa untuk mencipta kesatuan serta-merta, namun sengaja dijadikanNya kita berbeza sebagai ujian agar kita terus berlumba melakukan kebaikan.

Dalam hal ini, seharusnya mereka yang berfahaman suci, berusaha untuk mendominasi himpunan ini sebelum ia dikuasai oleh mereka yang berfahaman songsang, bukan mengambil keputusan untuk lebih mengasingkan diri daripada partisipasi.

Bersih 4.0 dari sisi lainnya mengajar pendakwah Muslim agar lebih berhati-hati apabila membawa diri ke dalam medan dakwah yang lebih mencabar.

Timbulnya beberapa isu seperti non-Muslim berseluar pendek membonceng motosikal Muslim yang berkopiah serta gambar pemimpin Islam dipeluk oleh wanita bukan Muslim, adalah situasi yang tidak elok pada pandangan masyarakat Muslim.

Tindakan pantas memberi keterangan media adalah sangat diperlukan untuk mengelakkan fitnah berlarutan. Sama ada keterangan itu dalam bentuk memohon maaf atau menafikan secara langsung, respons pantas ini sepatutnya dijadikan amalan.

Dan kita sebagai Muslim yang menyedari suasana sebegitu sangat sukar dikawal, seharusnya lebih bersikap konstruktif agar ia diperbaiki pada masa hadapan. Sikap mengupas isu ini dengan nada sinis dan berunsur humor hanya akan menzahirkan sikap kita yang tidak praktikal.

Bersih 4.0 mengajar kita pemulihan psikologi yang bersikap individu tidak cukup untuk mengubah nasib rakyat secara kumulatif. Pemulihan sosiologi juga penting untuk digerakkan agar perubahan yang lebih holistik dapat dinikmati oleh setiap rakyat Malaysia.

Kita masih mengharapkan agar, pakar motivasi yang kaya-raya hasil kerja-kerja pemulihan bersifat psikologi ini juga kelak membuktikan mereka juga mengiktiraf pemulihan sosiologi, dengan cara turut menyertai himpunan ini sebagai bukti mereka benar-benar empati terhadap nasib pelanggan mereka.

Bersih 4.0 pastinya membawa pengajaran yang sangat banyak, terutamanya bagi mereka yang berjaya mengikuti himpunan Bersih 4.0 ini secara lengkap.

Namun, senarai di atas ini adalah antara pengajaran yang paling besar kita boleh dapatkan dari himpunan ini. Pun begitu, pengajaran terakhir ini dilihat lebih memberikan kita erti dalam mengambil ibrah daripada peristiwa ini.

Bersih kali ini mengajar kita untuk menilai bagaimana parahnya permainan persepsi dalam kalangan rakyat Malaysia. Setiap kebaikan dikupas dari sudut yang negatif. Tawaran khidmat wuduk dilihat sebagai tidak ikhlas.

Timbul pula suara-suara “agamawan” amalan itu hanya dibolehkan untuk pesakit. Bahkan lebih lucu, apabila siri-siri sebelum ini tidak disertai oleh kaum Cina dikatakan sebagai pengkhianatan terhadap perjuangan, kini bertukar pernyataan menjadi sebaliknya apabila penyertaan besar-besaran dari kaum Cina kali ini dianggap sebagai ingin mengambil alih tampuk pemerintahan Melayu pula.

Cukuplah Bersih 4.0 mengajar kita, kelompok yang hasad dan sempit pemikirannya ini takkan pernah berpuas hati dengan apa pun perubahan positif dalam gerakan masyarakat. Pemikiran bersifat anti-establishment sebegini kita harapkan semakin tersisih, tenggelam ditelan zaman, sebagaimana satu masa dahulu, pembedahan dianggap haram dalam agama Islam, kini menjadi amalan arus perdana.

Biarlah sejarah memadamkan nama-nama kelompok ini, seterusnya menaikkan nama-nama mereka yang banyak mengusahakan perpaduan kaum dan kemajuan negara yang tercinta ini.

* Penulis adalah ketua Lujnah Syariah Ikram Siswa Nasional.
Pandangan dari perhimpunan Bersih 4 – MS Ismail dan rakan-rakan

Assalamualaikum warahmatullah saudara se-Islamku,

Alhamdulillah pagi Subuh 30 Ogos, 2015 ini, kami aktivis Bersih masih lagi berada di Jalan Tunku Abd Rahman/Tun Perak di lapangan Bersih 4.

Kami ingin beri pandangan tentang komen beberapa ulama yang memberi komen tidak seimbang tentang Bersih 4, malahan boleh mengelirukan ummah.

Ada ulama yang tidak turun padang dan tidak mengkaji masalah ummah secara mendalam dan merujuk kepada pakar bidang lain seperti kajian politik dan sosial, tiba-tiba sahaja kata Bersih 4 tidak demokratik dan tidak patriotik.

Tetapi pemimpin negara yang menggelapkan duit rakyat dan kemudian saling berpakat menutup lubang, berbohong, mengugut pengawai kerajaan, demokratik dan patriotikkah mereka?

Ulama yang sama tidak pula membuat kenyataan pemimpin ini tidak demokratik dan tidak patrioktik kerana menipu rakyat secara terang-terang.

Allah akan memenangkan agamaNya. Kita hanya berada di dalam proses perubahan itu. Bersyukur kepada Allah dan tahniah kepada yang terlibat dalam Bersih 4.

Jika satu kumpulan atau kaum enggan membantu agama Allah, maka Allah akan mengantikannya dengan kaum dan kumpulan lain.

Ramai kaum Cina di Malaysia bukan Islam, mereka berpakaian mendedahkan tubuh badan datang ke Bersih... memang mereka begitu. Mengapa ada pemimpin parti Islam membangkitkan sudut ini?

Tanggungjawab kita ialah membimbing mereka dengan nasihat dan teladan yang baik.

Kini mereka mendambakan kebaikan yang memang terangkum dalam Islam yang bersifat universal dan rahmatan lil alamin.

Mengapa pula parti Islam menolak mereka dan mencurigai mereka?

Sebahagian ummat Melayu terpengaruh dengan "fatwa" ulama' dan mufti yang tidak faham realiti atau keadaan semasa. Mereka mengunakan nas yang sahih tetapi diapplikasi di dalam konteks yang salah.

Mereka juga gagal mengimbangi antara keperluan untuk merubah kebatilan dengan tangan dengan menutup pintu kemungkaran.

Apakah kita ummat Islam begitu lemah imannya atau memiliki hati yang terlalu berpenyakit sehingga goyah pegangan agama jika melihat kaum Cina yang mendedah aurat? Walhal Bersih 4 ini adalah wahana perubahan untuk kebaikan.

Mengapa mengamalkan "double standard"? Tidakkah kita bermuamalah dengan kaum Cina dan kaum Melayu sendiri yang berpakaian mendedah aurat semasa berjual beli, urusan sosial yang lain dan sebagainya?

Kita melihat para demonstran Cina amat berdisiplin dan berprinsip. Mereka taat dan berdisiplin, mengutip semasa Bersih dan sanggup tidur di Jalan TAR dan Tun Perak setelah diarah penganjur.

Bahasa yang digunakan amat tertib tetapi tajam menuju sasaran rakyat Malaysia yang mahu melihat negara yang lebuh bersih. Pemidato mereka berusaha bertutur dalam bahasa Malaysia, dan mengajak rakyat bersama-sama membina Malaysia yang bersih rasuah.

Bersih menuntut perubahan termasuk peletakan jawatan perdana menteri.

Menukar kerajaan sebelum PRU14 dikatakan tidak demokratik? Adakah demokratik terhad kepada pilihan raya sahaja?

Bagaimana pula dengan membuat usul undi tidak percaya oleh ahli Parlimen dengan desakan rakyat dari kawasan Parlimen masing-masing?

Bagaimana pula dengan gerakan luahan rasa rakyat melalui perhimpunan aman dan wahana Bersih dan seangkatannya? Adakah kedua-dua perkara itu tidak demokratik sedangkan ia dibenarkan undang-undang?

Umat Islam di Malaysia menanggung malu akibat "fatwa" yang pramatang oleh beberapa individu ulama ini.

Imam Abu Hanifah membuat fatwa berkenaan muamalah jual beli, dan beliau, rahimahumullah adalah seorang ahli perniagaan. Imam Ibn Taimiyah apabila melawan kelesuan umat yang menutup pintu ijtihad, beliau sendiri giat terlibat dengan gerakan jihad berperang fi sabilillah.

Dalam suasana Malaysia, para ulama seharusnya, jika tidak terlibat dengan bidang yang hendak dikeluarkan fatwa, hendaklah memanggil mereka yang terlibat dalam bidang kepakaran yang khusus atau turun padang merisik dan bergaul dengan mereka yang terlibat supaya faham akan realiti semasa.

Di samping itu, mereka perlu dilatih dengan ilmu perancangan senario dan perancangan strategik.

Tidaklah berlaku keadaan mengeluarkan fatwa dari kamar pejabat, masjid sahaja dengan fatwa yang pelik dan tersasar jauh dari realiti semasa sehingga menjadi bahan tertawa puak 'civil society'.

Yang lebih menggerunkan ialah apabila para ulama tersebut dilihat bersekongkol dengan pemerintah yang zalim dan rendah integriti. Memungkiri perjanjian dgn kumpulan belum Islam juga adalah satu amalan buruk.

Jika ada perkara yang kurang dipersetujui, tidak pula dibincangkan dalam mesyuarat secara terbuka tetapi mesyuarat pula kerapkali gagal dihadiri.

Kemudian memberi alasan tidak sihat sepanjang tahun sedang pemimpin yang uzur perlu diwakili tatkala keputusan untuk kepentingan ummah perlu diambil.

Tidak pula kita dengar para ulama itu menegur PM tentang salah lakunya. Atau mungkinkah mereka sudah terperangkap dengan jerat assabiyah kemelayuan atau ketuanan Melayu?

Tidak boleh menjatuhkan kerajaan yang dipilih rakyat secara sah kerana hukumnya adalah haram. Demikianlah isi kandungan fatwa seorang mufti sebuah negeri. Betulkah begitu?

Fatwa dibentangkan sedemikian rupa atau di-orchestrated sehingga rakyat menjadi keliru dan menganggap luahan hati rakyat via Bersih adalah usaha menggulingkan kerajaan secara kekerasan dan tidak mengikut saluran yang sah. Tuduhan ini tidak benar.

Fatwa tersebut dari kitab yang membicarakan isu bughah.

Orang yang bughah dan pemberontak, halal darahnya. Tetapi siapakah pula golongan bughah? Bukankah ia wujud pd zaman kegemilangan Islam di mana pemilihan dan wala' adalah kepada khilafah Islamiyah yang melaksanakan keadilan dan syariah sepenuhnya. Mereka mengangkat senjata utk menentang kerajaan yang sah.

Adakah pembangkang di Malaysia mengangkat senjata?

Satu lagi, tatkala rakyat berhadapn dengan isu 1MDB dan RM2.6 billion dan lain-lain hingga mencetuskan Bersih 4, ummat Islam disajikan dengan khutbah Jumaat yang menegur penggunaan media sosial yang menfitnah pemimpin negara yang kononnya punca menyebabkan suasana huru hara. Ini satu rumusan yg tersasar jauh.

Bukankah badan khas seperti SPRM, PAC, BNM dan PDRM dilantik? Semua orang tahu apa yang berlaku kepada agensi tersebut. Semua orang tahu jalan cerita isu ini.

Mula-mula menafi laporan WSJ, kemudian disusuli pengakuan derma dari timur tengah, untuk melawan Isis, kemudian pemecatan timbalan perdana menteri penamatan peguam negara sebagai pengendali kes, penukaran pegawai penyiasat, pembubaran PAC dan cubaan mencemarkan kredibiliti gabenor Bank Negara. Pada masa yang sama, isu 1MDB masih misteri.

Ini hakikat yang berlaku yang dilaporkan oleh pihak yang ada autoriti. Dan apa pula pandangan ulama berkenaan dalam hal yang amat memalukan negara ini?

Tiba-tiba ummat Islam disogokkan dengan konsep tabayyun dalam surah hujurat.

Wallahua'lam, bagi kami, ini satu lagi kes yang terang-terang hendak memperbodohkan umat Islam dalam isu penyelewengan yang dahyat yang dibuat pemimpin negara, yang cuba ditutup lubang, dan apabila rakyat bangkit menyatakan suara dan perasaan mereka dicop tidak demokratik.

ULASAN GB

Hanya yang tebal sifat perkaumannya dan yang berpenyakit di hati akan memandang sinis, malah memperlekehkan kepada paparan gambar di atas.

Sekiranya umat Islam dari UMNo atau PAS atau tak berparti yang tak hadir di perhimpunan tersebut tetapi sekiadar menyediakan air untuk solat atau menyediakan tandas untuk keperluan awam, maka itu lebih baik dan lebih berpahala buat mereka dari mengutuk dan mencaci tidak tentu hala yang membawa kepada lebih banyak dosa.ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.

IKLAN BERBAYAR
Sejarah Tercipta: Parti Amanah Negara Dibentuk

GHB ambil alih Parti Pekerja untuk parti baharu

Gerakan Harapan Baru (GHB) hari ini secara rasminya mengumumkan untuk muncul sebagai parti politik dengan menggunakan platform nama Parti Pekerja, kata Mohamad Sabu.

Pengerusi GHB itu berkata butiran lanjut mengenai pertukaran nama dan perlembagaan parti akan diputuskan kemudian dan ia akan diumumkan semula pada 16 September kelak.

"Pada tanggal keramat 31 Ogos 2015, kami GHB secara rasminya mengumumkan kami sudah pun memutuskan untuk muncul sebagai sebuah parti politik golongan pekerja dengan mengekalkan namanya 'Parti Pekerja'

"Ada pun pindaan nama serta perlembagaan parti akan kita kemukakan kepada Pendaftar Pertubuhan (RoS) selepas diputuskan bersama, tarikh hari pelancaran pada satu lagi tanggal keramat akan diumumkan pada 16 September akan datang," katanya pada satu sidang media di Kuala Lumpur hari ini.

Mohamad berkata wadah politik yang kini dipelopori GHB komited meneruskan legasi politik Islam yang pernah ditunjukkan Yusuf Rawa, Datuk Fadzil Noor dan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Katanya, parti politik itu akan terus berpaksi kepada politik berasakan ilmu dan akhlak, mewujudkan budaya mampu mengurus perbezaan dalam pelaksanaan prinsip hak bersuara dan tuntutan kesaksamaan seperti yang dituntut Islam.

“Sejurus proses pengambilalihan wadah politik ini sempurna, kami akan usahakan bersama momentum perubahan politik atas dasar tahaluf yang jujur dan komited dan perkara yang disepakati bersama rakan politik DAP dan PKR.

“Islam yang syumul serta bertindak secara inklusif tidak mengasing dan meminggirkan mana-mana segmen rakyat untuk memberi keadilan dan kesejahteraan merentasi semua kaum dan agama,” katanya.

Beliau menyasarkan keahlian parti baharu itu akan meningkatkan kepada 35,000 orang menjelang 16 September yang menyaksikan parti berkenaan berubah wajah dan tampil dengan nama baharu.

Selain Mohamad sebagai pengerusi, Ahmad Awang dilantik sebagai penasihat umum, Salahudin Ayub sebagai timbalan pengerusi, Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa dan dan Hasanuddin Mohd Yunus sebagai naib pengerusi.

Manakala Dr Siti Mariah Mahmud dilantik sebagai ketua wanita, Mohd Sany Hamzan sebagai ketua pemuda, Mohd Anuar Mohd Tahir sebagai setiausaha agung dan Asmuni Awi sebagai bendahari agung.-TMI


PARTI BARU DILANCARKAN AMBIL ALIH PARTI PEKERJA

Pengerusi Gerakan Harapan Baru (GHB), Haji Mohamad Sabu mengumumkan pelancaran parti baru yang dinamakan Parti Amanah Negara sebentar tadi Hotel Vistana Kuala Lumpur.

Pelancaran PAN ini memang dinantikan oleh segenap rakyat Malaysia yang tidak sabar-sabar untuk mengetahui nama dan hala tuju parti baru yang bakal ditubuhkan.

Parti baru yang ditubuhkan ini bukan parti yang baru didaftarkan sebaliknya ia adalah parti lama yang ditukar nama dan perlembagaannya. Parti yang diambil alih ialah Parti Pekerja. Langkah ini diambil disebabkan ROS tidak membenarkan penubuhan Parti Progresif Islam (PPI) seperti yang dinyatakan oleh Menteri Dalam Negeri, Zahid Hamidi.

Protem Parti Pekerja ini akan mengumumkan perlembagaan dan nama parti pada 16 September 2015. Pihak protem Parti Pekerja ini sedang giat menggubal perlembagaan parti baru ini.
Ternyata parti baru ini memang signifikan lebih-lebih lagi ianya mendapat sokongan padu dari DAP dan PKR serta NGO-NGO di Malaysia. Ia terbukti apabila program-program GHB mendapat sokongan dari DAP, PKR, NGO dan rakyat Malaysia pada program road show yang dianjurkan oleh GHB.

Begitu juga dalam himpunan BERSIH 4.0 semalam GHB dilihat mendapat sokongan padu dari demonstran yang terdiri dari pelbagai bangsa dan agama.

Ahli Jawatankuasa Parti Amanah Negara

Penasihat Umum : Ustaz Ahmad Awang

Pengerusi : Hj Mohammad Sabu
Timbalan Pengerusi : Hj Salahuddin Ayub

Naib Pengerusi :
Dato' Dr Mujahid Yusof
Ustaz Hasanuddin Mohd Yunus

Ketua Wanita : Dr Mariah Mahmud
Ketua Pemuda : Mohd Sany Hamzan
Setiausaha : Mohd Anuar Tahir
Timb. Setiausaha : Abang Ahmad Kardee Abang Masagus
Bendahari : Hj Asmuni Awi
Setiausaha Organisasi : Suhaizan Kaiat

Ahli Jawatankuasa :

Dr Mohd Hatta Ramli
Dr Dzulkefly Ahmad
Ir Khalid Samad
Ir Izham Jashim
Hj Adly Zahari
Raj Munni Sabu @ Aiman Athirah Al Jundi
Dato Seri Muhammad Nizar Jamaluddin
Mazlan Aliman
Aminolhuda Hassan
Mohd Hanipa Maidin
Dato' Fakhrulrazi Zawawi
Saari Sungib
Zulkifli Mohd Omar
Hu Pang Chaw
Gopalan K Papachan
Dato Wan Abd Rahim Abdullah
Hasnul BaharuddinULASAN GB

Nama Parti Pekerja akan digunakan .... sebelum nama parti itu diubah menjadi Parti Amanah Negara setelah ia memperolehi kelulusan ROS.

Apa pun nama parti tidak menjadi masalah asalkan matlamat perjuangan adalah betul dan benar.

Walaupun tiada perkataan Islam pada nama parti, namun ia tidak sesekali merencatkan usaha perjuangan Islam lantarannya.

Parti Amanah negara, atau ringkasnya AMANAH kini menjadi wadah baharu bagi meletakkan Islam itu sebagai "rahmatan lil alamin" (rahmat untuk semua).

Erdogan di Turki mengepalai AKParty, (Parti Pembangunan dan Keadilan) dan seluruh dunia tahu AKParty di Turki telah berjaya cemerlang memertabatkan Islam.

Semuga selepas ini, Parti Amanah Negara akan mendapat kelulusan ROS dan akan bersama-sama dengan parti-parti DAP dan PKR membentuk Pakatan 2.0.

ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.

IKLAN BERBAYAR