26 Feb 2010

Ustaz Zolkharnain Al-Hafiz Pula Diserangnya

Terlewat sedikit GB paparkan mengenai hal seorang yang menggelarkan dirinya "Tanpa Nama" melakukan serangan peribadi ke atas Ustadz Zolkharnain Abidin Al-Hafiz dari Perlis.

Sebenarnya begitulah hal kumpulan mereka yang "wala berlebihan" tanpa ilmu. Melakukan serangan tanpa hujjah tetapi menyerang peribadi dengan menggunakan "nikcname" yang pelbagai bagi mengelak dirinya dikesan sedang dia terlupa bahawa "wahuwa ma'akum ainama kuntum" - bahawa Dia bersamamu di mana sahaja kamu berada!

Saya salin kembali tulisan Ustadz Zolkharnain yang dipetik dari blog lamanya berserta dengan komentar-komentar yang ada sebagai bahan dokumentasi supaya ia tidak luput dari mata-rantai perjuangan di alam siber ini.Tulisan ini saya tujukan kepada pengomen Tanpa Nama 2010 Februari 19 16:50 untuk kiriman saya bertajuk 'Ada Kawan Tak Pandai Berkawan, Ada Musuh Tak Pandai Berkelahi'.

Saya pohon maaf kepada sebahagian pembaca setia blog ini yang mungkin tidak mengetahui dengan baik hujung pangkal perkara ini. Tidak mengapa, biarkan saya selesaikan perkara ini sekejap. Kalau rasa kurang selesa dengan posting ini, boleh tukar channel. Tetapi, jangan lupa kunjungi semula selepas ini.

Komen saudara pengomen saya siarkan walau pun agak kurang sopan. Cuma ada bahagian yang saya warnakan sebab ia melibatkan institusi yang tidak sepatutnya terlibat. Saya menghargai pemilik institusi itu yang sangat banyak membantu saya dan PAS juga. Terima kasih.

Mengapa saya siarkan komen itu? Bukankah ini memalukan? Saya harap supaya komen ini dibaca oleh pemimpin PAS di negeri saya. Atau pun, saya pohon supaya komen itu dicetak dan diserahkan kepada pimpinan PAS negeri supaya mereka tahu, inilah dia ‘akhlak’ salah seorang pimpinan PAS negeri saya sekarang ini.

Saya difahamkan sebelum ini pun ada tulisan saya yang dicetak dan diserahkan kepada pimpinan PAS negeri dan dibaca di hadapan umum. Tak apa, saya tak kisah. Sebab saya tidak memfitnah dan mereka-reka cerita.

Saya juga bersedia menyerahkan satu salinan surat layang yang dibuat untuk memburukkan saya yang ditabur di dua majlis yang dihadiri oleh Presiden parti baru-baru ini. Saya percaya surat layang itu juga dibuat oleh orang yang sama. Kalau pimpinan belum baca surat itu, saya masih simpan sehelai daripadanya.

Saya tidak memfitnah. Apa yang saya tulis adalah apa yang saya tahu dan saya alami. Kalau saya memfitnah, gambar saya dan nama saya ada di dalam blog saya. Panjangkan sahaja semuanya kepada pihak berkenaan. Saya bersedia berhadapan dengan apa jua risiko.

Semua posting saya berkaitan PAS juga saya tidak remove. Cetak dan ambillah tindakan apa yang patut.

Sudah banyak kali saya sarankan supaya saudara pengomen Tanpa Nama menemui saya jika ada perkara yang saudara tidak puas hati. Atau, saya yang menemui saudara. Tapi sayang, saya tidak kenal saudara macam saudara kenal saya. Saudara cuma berani dari jauh, tidak berani berhadapan.

Budaya takut berhadapan secara terbuka adalah budaya Umno walau pun saudara mengaku saudara orang PAS. Adakah saudara nak bawa budaya Umno ke dalam PAS? Atau, saudara memang asalnya orang Umno kemudian masuk PAS, tapi perangai Umno belum lekang?

Saudara kata, ‘orang luar kenal kami…’. Apa, kami? Jadi saudara adalah salah seorang pimpinan PAS di negeri saya. Alamak, malangnya saya kerana ada pemimpin seperti saudara. Pemimpin yang hanya pandai guna ‘Tanpa Nama’ dan surat layang.

Pimpinan PAS negeri saya patut ambil perhatian apabila pengomen mengaku dia adalah 'kami' yang merujuk kepada mereka yang saya tujukan dalam posting saya itu. Maknanya, dia adalah salah seorang pimpinan PAS negeri saya.

Saudara nak dedahkan rahsia saya? Senang saja, biar saya tolong saudara. Gunakan blog. Kalau saudara tak tahu macam mana nak mulakan blog, jumpa saya biar saya ajarkan. Atau, gunakan blog yang telah sedia ada. Tak payah nak gertak-gertak saya. Tulis saja.

Kalau saudara adalah salah seorang pimpinan PAS di negeri saya, alamak, saya sungguh sedih. Beginikah tahap berfikir dan bertindak pemimpin saya? Asyik-asyik ‘Tanpa Nama’ dan surat layang. Hah…macam budak-budak. Baca balik posting saya bertajuk, ‘Bila Pemuda Jadi Budak-budak’.

Saudara jangan bimbang dan susah hati. Hasrat saudara untuk melihat saya keluar dari tempat sekarang akan sampai juga bila tiba masanya. Saudara tidurlah lena-lena dan jangan susahkan perkara itu. Dan jangan lupa mimpikan apa yang saudara harap berlaku ke atas saya itu.

Saudara nak cerita perangai saya kepada orang Perlis. Saya sedia bantu saudara. Saya ada banyak program kuliah di Perlis. Ayuh, ikut saya ke program kuliah itu. Saya serahkan pembesar suara kepada saudara dan saudara dedahlah habis-habisan apa yang saudara namakan sebagai keburukan saya. Senangkan…tak payah buat surat layang.

Semua ini hanya boleh terlaksana jika saudara memperkenalkan diri saudara. Saudara takut orang kenal saudara? Mengapa? Saudara ada masalah?

Saya tak kisah siapa saudara. Samada nama saudara adalah J, atau Y, atau Z, atau N atau S. Saudara bekerja sendiri, atau pegawai kerajaan, atau berniaga, atau guru. Saudara pimpinan PAS negeri, atau kawasan, atau dewan. Satu sahaja permintaan saya, jangan jadi penakut atau pengecut.

Kenalkan diri saudara dan kita berhadapan. Tanpa Nama dan surat layang tak main. Itu budaya Umno bukan budaya PAS. Kalau saudara orang PAS, ayuh…! Kalau saudara tak berani juga, sah saudara orang Umno yang berpura-pura jadi PAS.

Dan, selepas ini saya tak akan layan saudara lagi.

Dikirim Oleh Zolkharnain Abidin pada 18:20:00

-----------------------------------

KOMENTAR

layar berkata...

Tuan,
1.Hal rumah tangga puak-puak tuan, kenapa perlu dikaitkan dgn UMNO....

2.Pleasela....warasla...
PASpun sedang sakit...ubatla...tak payah tuduh-tuduh..

3."Bulan Menangis"

2010 Februari 20 18:55

Tanpa Nama berkata...

jangan bimbang.. salah seorang naib presiden PAS amat suka dengan tulisan ustaz...

2010 Februari 20 18:56

A berkata...

salam.
Saya rasa orang ni ada masalah dalaman yang sedang membarah dan menanah.Kalau dia seorang pemempin PAS amat malanglah orang Perlis dan orang yang melantik beliau menjadi pemimpin eloklah mengkaji latar belakang beliau terlebih dahulu.asyik 'tanpa nama' saja apahal.jadilah pemimpin yang accountability sikit.takut hilang pengaruh ka...
Diharap pemimpin atasan PAS Perlis ambillah perhatian tentang perkara ini.

2010 Februari 20 19:50

Manjungmari berkata...

Salam Ustaz...
Janganlah dipedulikan komen-komen begitu, apa yang perlu Ustaz kena terus menulis, kita semua sayangkan Parti PAS, bukan pemimpin PAS, kita bukan macam UMNO, apa yang pemimpin atasan mereka lakukan, walaupunmenyalahi syarak, mereka tetap walak, itu budaya UMNO...

2010 Februari 20 20:23

Ibnu Qalil berkata...

Wallahua'lam,

Tp tuduhan ustaz juga amat berat. Apa bukti itu adalah pimpinan PAS negeri. Mgkn pengomen tu tersilap taip 'kami'. Mgkn juga pengomen itu saje provok ustaz. Byk kemungkinan. Awas ustaz. Ustaz lebih a'rif dr ana dgn hujah2 kejinya fitnah.

2010 Februari 20 20:40

Sekretariat Parlimen Kota Raja berkata...

Orang jenis macam ni memang pengecut dan TIDAK menghormati mak bapak yang dah bagi nama kat dia. dia patut dipimpin bukan memimpin.

Kalau rasa kenal, cari dan belasah aje (dgn hujjah bukan penumbuk), kalau tak STOP & tak payah layan lagi. Sebagai pimpinan ada banyak kerja nak dibuat, teruskan.

Saya pun setuju tak payah nak kaitkan atau kata ini budaya ameno

2010 Februari 20 20:56

man berkata...

komen tu, hampir serupa dgn komen yg ditulis dalam blog Wan Ji. Wan Ji kena konon nak dedah cerita dia waktu di Pakistan/India dulu.

Orang sama kot..

2010 Februari 21 00:42

anak_jitra berkata...

Salam Ustaz....
Saya seorang penyokong biasa PAS yang dok buat kerja2 kecik (gantung poster,kempen ringkas, print bahan kempen dll) masa p/raya. Itu cara sokongan saya sekadar termampu sebagai pegawai kerajaan yang masih belum kuat iman untuk melawan kehendak/perintah kerajaan. Saya juga ada mengikuti kuliah ustaz dan ustaz merupakan salah seorang penceramah kesukaan saya. Saya sentiasa ikuti jika ada mengetahui dimana terutama di masjid darul aman.
Saya membaca blog ustaz sudah agak lama tetapi tidak pernah menghantar ulasan. Ada posting ustaz yang saya setuju dan ada juga yang saya kurang terima. Biasalah manusia. Cumanya saya dapati kebelakangan ini ustaz agak sering menulis mengenai kelemahan parti kita dan lebih bersifat personal yang dikaitkan secara tidak langsung dengan parti. Saya tidak katakan salah cuma saya agak terkeliru dengan cara ustaz di blog dgn gaya ceramah ustaz. Ustaz seolah2 ada menaruh dendam. SEOLAH-OLAH menurut kata hati saya.
Tiada nasihat dari saya. Selama inipun saya menerima banyak tunjuk ajar ustaz. Saya ikuti penampilan ustaz sejak ustaz masih imam besar masjid negeri lagi. Harapan saya selesaikanlah secara ilmu agama dan jamaah atas apa2 perselisihan. Walau apapun, saya sikit pun tidak hilang hormat ke atas ustaz. Cuma harapnya..... KURANGkanlah mengkritik secara blog begini.... Seperti mana ustaz nasihatkan... Berlapang dada lah atas pergeseran asalkan tujuan untuk jamaah dan Islam... Timbang-tinmbangkan ya ustaz.... Sedih saya membaca caci maki orang terhadap ustaz.... Amat sedih... Seolah2 mereka ini tidak menyedari menutuk secara berlebihan terhadap ilmuwan agama....
Banyak nak sebut lagi tapi tak tau nak atur ayat... Salam hormat dari saya ustaz...Wassalam

2010 Februari 21 03:25

mns berkata...

hehe eloklah tu . Senjata dah makan tuan . Sekarang nie blog lah yang akan menjatuhkan PAS .

Rupa2nya belum berkuasa pun PAS dan berkelahi sesama sendiri . Tu belum ada pangkat dan kuasa lagi . Ntah2 lebih teruk dari UMNO . Teruskan ustaz yang mulia . Kalau boleh sebutkan nama dengan jelas2 tak payah berselindung pemimpin itu ini . Kan senang sikit .

2010 Februari 21 04:11

izham.bidara berkata...

Salam. Saya bersimpati dengan Ustaz di atas apa yang berlaku. Inilah hakikat apa yang sedang berlaku pada PAS hari ini. Kerana perbuatan segelintir pimpinan atau ahli yang bercakap berjuang atas dasar Islam tetapi percakapan dan tindak tanduk langsung tidak mengambarkan ciri seorang Islam dan pejuang Islam sebenar. Mereka tidak dapat menerima perbezaan pendapat dan sering menggunakan pendekatan yang kotor dalam menghina golongan yang berbeza pandangan. Golongan ini biasanya pengecut berlindung di belakang surat layang dan "Tanpa Nama" kerana mereka memang bersalah. Kita bersabar dan terus bangun menyatakan kebenaran walaupun terpaksa menghadapi semua ini. Kebenaran itu pasti menang!

Ir. Izham Hashim - sahabat lama Ustaz

2010 Februari 21 07:26

Anti-UG berkata...

Malang sungguh jika Tanpa Nama adalah salah seorang pimpinan PAS Perlis.

Takut untuk berhujah dan berdepan, ditabur pula fitnah menggunakan gelaran Tanpa Nama.

Seorang yang bertanggungjawab harus berani mempertahankan apa yang ditulisnya. Kalau setakat berani tulis guna gelaran Tanpa Nama, itulah bacul paling hebat.

Patutlah PAS makin hari makin mandom. Ramai yang jenis Tanpa Nama. Tak berani berdepan. Yang tahu wala, wala, wala mengkhinzir buta..

2010 Februari 21 08:42

matsaid berkata...

Assalamualaikum wbt. Al-Fadhil Ustaz, lebihkan bersabar dan jangan layan sangat perkara sebegini. Teruskan menulis perkara ilmiah kerana Ana lihat disana kekuatan Ustaz yang boleh dimanfaatkan oleh pengunjung.
Harap maaaf dan salam.

2010 Februari 21 09:47

katfish berkata...

best la ustaz. macam tu ka orang nak jadi pemimpin kono, nak bawa jwmaah hehehe lucu saya..jemaah diri sendiri pun(7 anggota, hati akal) dia tak terbawa nak bawa orang lain. Dah tu main surat layang pulak, memang bacol betol..saya tak tahu sapa salah atau betul. tapi main surat layang, komen tanpanama memang tak gentleman langsung.

2010 Februari 21 10:01

Zolkharnain Abidin berkata...

Ibnu Qalil,
Dia bukan tersilap taip dan nak provok tetapi dia sudah mula nak dedahkan identiti dirinya yang dia sedang sembunyi secara tidak sengaja. Saudara jangan bimbang, akhirnya saya akan tahu juga siapa tanpa nama ini dan penulis surat layang itu.

2010 Februari 21 10:34

Zolkharnain Abidin berkata...

Saudara anak Jitra,
1. Saya berlapang dada. Saya bersedia berhadapan dengan sesiapa pun dalam isu yang berlaku ini. Tetapi saya tidak diberi peluang untuk berhadapan. Saya diasak ke dinding dengan tangan dan kaki diikat. Kemudian saya dihentam dari belakang pula. Saya tidak mendendami sesiapa tetapi saya kesal dengan cara bertindak sebuah parti Islam. Ya, PAS adalah parti Islam.
2. Mengapa kita perlu takut dengan bog? PAS bukan milik individu. PAS milik semua ahli dan penyokongnya. Kalau PAS ingin maju ke hadapan, PAS mesti punya kekuatan berhadapan dengan media baru. Ingat, PAS naik salah satunya kerana blog.

2010 Februari 21 10:50

Zolkharnain Abidin berkata...

Ir Izham Hashim,
Saya tidak melupai saudara. Malah dalam beberapa perjumpaan dengan kawan-kawan, nama saudara disebut. Saya setuju, biarlah orang marahkan kita hari ini. Mudah-mudahan ini menjadi sempadan kepada mereka yang akan datang. Perjuangan kita masih panjang. Allahu akbar.

2010 Februari 21 10:56

Akutaula berkata...

Bagi ana 'tanpa nama' dari golongan munafik, duri dlam daging,batu api,brsipat su'u dzhon.Kita berjuang untuk dunia kerna ALLAH dengan iklas.

2010 Februari 22 10:00

Paksu Ki berkata...

Teruskan bekerja mengikut kebolehan masing-masing. Setiap perbuatan kita dinilai oleh Allah tidak kira pemimpin, pengikut atau sapa2. Usah dijadikan blog sebagai laman untuk menegak perkara yang remeh temeh. Agenda kita belum selesai sehingga Al Quds tidak terbebas dari puak kuffar

2010 Februari 22 10:36

anafakir berkata...

Itulah hikmahnya hidup d dunia ni.Dah memang begitu pun lumrah dunia.Di huni oleh manusia yang pelbagaai sifat dan rupa perilaku.Ada yang setuju, ada yang menyokong, ada yang memfitnah, ada yang membuat tuduhan melulu, surat layang dan seumpamanya.Cuma bergantung kepada ilmu masing-masing la.Jika benar, benar lah, dapat imbuhan dari Allah, jika salah maka dia juga akan terima imbuhan yang setimpal dengannya.Jika dia bercakap dengan ilmu tetapi apa yang dicakapnya itu tidak benar, bathil dan fitnah, lagi besarlah imbuhan yang bakal diterimanya...sesiapa pun mereka, pemimpin, orang kecil jangan risau, balasan siap tersedia.Malaikat sentiasa mencatata dan tiada liquid-paper pun untuk memperbetulkan apa yang ditulis.Semuanya tercatat dan benar apa yang dicatat itu.

Cuma kalau benar kita memperjuangkan yang haq sepatutnya berani kerana benar.Berani untuk menonjolkan diri, berani mendedahkan identiti bukan berselindung dengana penyamaran.Selalunya yang berselindung itu orang yang penakut,bacul dan dayus sahaja.

Biar mereka yang berkaitan tu, bertaubat la.Jika benar apa yang ingin diperkatakan, cakap terus terang dengan bahasa yang penuh hikmah kerana teguran perlu bersifat membina dan mendidik jiwa yang mendengar.Namun jika diri sendiri masih belum terdidik dan belum insaf usahlah mencela orang lain.Jaga diri tu dulu betul-betul...itu yang terbaik.

2010 Februari 22 15:31

Blogger Tulang Besi Dipanggil Oleh Mustafa Ali

Blogger yang seringkali mengkritik tindakan pemimpin PAS menyokong idea kerajaan perpaduan Umno-BN berkata, setiausaha agung parti sudah memberi “lampu hijau” ke atas aduan rasmi dibuat membabitkan tiga pemimpin kanannya, mendakwa wujud salah laku menjejaskan nama komponen Pakatan Rakyat itu.

Pengendali blog malaysianwaves.com, Abdul Rahman Talib yang turut dikenali sebagai “Tulang Besi” memberitahu The Malaysian Insider, Setiausaha Agung Datuk Mustafa Ali telah menyatakan kesediaan untuk menemui beliau sambil menyifatkannya sebagai “langkah positif.”

“Saya menerima panggilan daripada pejabat setiausaha agung beberapa hari lalu mengatakan bahawa Datuk Mustafa mahu menemui saya berhubung aduan yang dibuat (awal bulan ini)... saya melihat kesediaan beliau sebagai satu langkah baik,” kata beliau ketika dihubung di Jakarta.

Langkah itu disambut baik beliau kerana setiausaha agung yang mempunyai kata putus sama ada sesuatu aduan mempunyai merit untuk disiasat ataupun sebaliknya pernah mengetepikan beberapa aduan sebelum ini termasuk yang dikemukakan oleh Exco Pemuda PAS Abdullah Abdul Karim.

Beliau selain mempertikaikan keputusan jawatankuasa disiplin parti itu menggantung Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad enam bulan sedangkan Pesuruhjaya PAS Selangor Datuk Dr Hasan Ali hanya diberi amaran juga mendakwa aduannya pernah ditolak Mustafa.

Tindakan itu mencetuskan rasa tidak senang di kalangan segelintir pemimpin dan ahli PAS.

Abdul Rahman yang berada di Indonesia kerana urusan perniagaan memberitahu beliau akan terbang ke Kuala Lumpur hujung minggu depan jika masalah pasportnya selesai segera.

Difahamkan ini kali pertama sejak pertengahan tahun lalu pengadu yang membuat aduan ditemui setiausaha agung untuk mendapatkan penjelasan lanjut.

“Mungkin Datuk Mustafa ingin mendapatkan maklumat lanjut dan mungkin hendak tanya beberapa soalan,” kata beliau sambil menambah sepatutnya “ini merupakan kaedahnya jika aduan rasmi dibuat.”

“Biasanya pendakwa raya akan menemui orang yang membuat aduan... akhirnya setiausaha agung (PAS) mengambil langkah yang betul,” katanya.

Dalam aduannya pada 12 Feb lalu, Abdul Rahman turut menyenaraikan supaya keseluruhan anggota Majlis Syura PAS yang menyokong usaha meneruskan dialog kerajaan perpaduan selepas pilihan raya umum ke-12 disiasat jawatankuasa disiplin parti.

Tiga pemimpin yang dimaksudkan terdiri daripada Timbalan Presiden PAS Nasharudin Mat Isa, Timbalan Mursyidul Am PAS Datuk Dr Haron Din dan Hasan yang bulan lalu dikenakan tindakan amaran oleh jawatankuasa disiplin.


Idea dialog kerajaan perpaduan membabitkan PAS-Umno mendapat sokongan berbelah bahagi dalam parti itu.

Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan mereka yang menyokongnya menentang usaha sedemikian.

Nasharudin dan Hasan merupakan antara pemimpin dirujuk Nik Aziz agar ditukar dengan diadakan pemilihan khas menerusi Muktamar Agung Khas.

Muktamar khas tidak diadakan sebaliknya Hasan dirujuk kepada jawatankuasa disiplin di mana keputusan diumumkan 29 Jan lalu.

Isu idea kerajaan perpaduan turut mendapat perhatian Muktamar Agung PAS 2008 dan 2009.

Beberapa pihak dalam dan di luar PAS selain Nasharudin turut menyokong idea berkenaan ialah Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang tetapi mereka berkali-kali telah menafikannya.

Akhir tahun lalu Abdul Rahman mencetuskan kejutan dengan mendedahkan rakaman yang didakwa pengakuan dan kenyataan menyokong idea kerajaan perpaduan.

Dalam blognya, Abdul Rahman minggu lalu berkata beliau akan melantik peguam jika tiada perkembangan daripada sekretariat PAS berhubung aduan yang dibuat.

Bagi membantu langkahnya itu dia memohon sumbangan daripada orang ramai dan setakat ini lebih RM10,000 telah dikumpulkan. -MI

Ulasan GB

Blogger Abdul Rahman Talib telah berjaya mengumpulkan lebih RM10,000 untuk tabung guaman bagi mempastikan aduan-aduannya diberikan perhatian oleh parti.

Mungkin Setiausaha Agung terkejut dengan perkembangan tersebut lantas kini bersedia meenemui Abd Rahman.

Kita berharap ia satu permulaan baru dan perubahan sikap PAS terhadap blogger yang dikatakan sering mengkritik parti. Ia juga diharap dapat membuka "saluran yang tersumbat" seperti yang diungkapkan oleh TPJ Pahang, Dr. Hamzah Jaffar sebelum ini.

Kita tidak mengharapkan pertemuan itu menjadi masa dan ruang untuk pihak parti menekan dan menindas bolgger terbabit, atau untuk menjustifikasikan "ketiadaan merit" terhadap aduan-aduan yang dilaporkan seperti mana yang dinyatakan oleh Datuk Mustafa sebelum ini.

Kita petikkan kisah Saidina Umar r.a. dengan Said bin Aamir seperti yang dinukilkan oleh Dr.Hamzah di dalam blognya:


Hayatilah kisah Saidina Umar r.a dalam menangani aduan penduduk Himsh yang mana Said bin ‘Aamir telah dilantik oleh Umar r.a sebagai gabenor mereka. Suatu hari Saidina Umar telah pergi ke Himsh untuk bertemu dengan penduduk di sana. Khabarnya penduduk di sana mempunyai beberapa aduan mengenai gabenor mereka.

Sebaik saja tiba di sana, Saidina Umar r.a mengumpulkan orang ramai lalu bertanya “Apakah aduan kamu terhadap Said bin ‘Aamir. Lalu mereka menyatakan ada empat semuanya Ya Umar :

1. Said bin ‘Aamir tidak mahu menerima kunjungan kami di waktu malam untuk mendengar aduan atau menyelesaikan masalah kami.

2. Said bin ‘Aamir sering datang lewat ke pejabat.

3. Dalam sebulan mesti ada satu hari di mana Said bin ‘Aamir tidak datang ke pejabat.

4. Dalam majlis, tak semena-mena, Said bin ‘Aamir akan menghilangkan diri.

Lalu Saidina Umar r.a memandang kepada Said bin ‘Aamir dengan penuh ‘husnu dzon / sangka baik’, dengan harapan agar setiap aduan itu dapat dijawab dengan baik oleh gabenor lantikannya itu. Lantas Said bin ‘Aamir menjawab, Wahai Umar, saya rasa tak wajar saya menceritakan masalah peribadiku namun kerana adanya aduan maka aku terpaksa menjelaskannya.

1. Wahai Umar, saya tidak menerima kunjungan tetamu pada waktu malam kerana saya telah jadikan waktu malam untuk Allah sedangkan waktu siang hari untuk manusia/rakyat jelata.

2. Wahai Umar, saya sering datang lewat ke pejabat kerana saya tidak mempunyai orang gaji maka saya sendirilah yang menguli tepung gandum sehingga ia mengembang lalu dibakar untuk diberi makan kepada keluarga aku. Setelah siap menyediakannya barulah aku keluar ke pejabat yang kebiasaannya telah hampir waktu tengahari.

3. Wahai Umar, saya hanya mempunyai sehelai sahaja baju untuk dipakai. Dalam sebulan ada satu hari saya membasuh pakaianku itu. Saya tunggu pakaian itu kering barulah saya pergi ke pejabat.

4. Wahai Umar, sewaktu saya masih kafir, saya pernah menyaksikan seorang sahabat Nabi saw bernama Khubaib bin ‘Adiy,yang menerima siksaan dari Orang Kafir Quraisy yang telah mencederakan tubuhnya di hadapanku namun aku tidak menolongnya. Apabila aku teringat akan peristiwa itu, tak semena-mena aku rasa terkilan dan terasa berdosa. Sebab itulah aku keluar dari majlis.

Kisah ini mempunyai banyak pengajarannya. Antaranya ialah :

1. Aksi Saidina Umar r.a yang berusaha membuat lawatan ke Himsh menggambarkan sikap ambil berat pemimpin terhadap setiap aduan atau masalah yang ditimbulkan lalu menyelesaikannya dengan pantas agar api fitnah tidak terus menyala.

2. Aksi sedemikian juga menggambarkan bahawa Saidina Umar r.a berusaha untuk mendengar sendiri aduan rakyat tanpa mengutus wakil sebagai ‘orang tengah’. Kerana kadang-kadang orang tengah banyak menyembunyikan fakta dan realiti sebenar yang boleh menjejaskan kepentingan peribadi atau pihak-pihak tertentu daripada sampai ke pengetahuan ketua.

3. Apabila ada aduan yang berupa dakwaan maka Saidina Umar r.a menunjukkan keadilannya dengan memberi peluang kepada Said bin ‘Aamir untuk menjawab segala dakwaan/aduan dari rakyatnya secara terbuka. Manakala dakwaan dan jawapan itu pula dibuat di hadapan rakyat jelata agar rakyat sendiri dapat menilai penjelasan yang sebenar dari kedua-dua belah pihak.


Akhbar "Selangor Kita" Terbitan Siapa?

Sikap jahat UMNO yang suka menyebar fitnah dan membuat onar dalam masyarakat tidak mengira masa dan tempat hingga sanggup mencemari sambutan maulidul junjungan besar Nabi Muhammad saw, lapor Suara Keadilan.

Sekali lagi golongan yang tidak mengerti erti kesopanan ini mencemar majlis tersebut dengan mengedar akhbar Selangor Kita pro-Umno di perkarangan letak kereta Stadium Melawati Shah Alam di mana Majlis Sambutan Maulidur Peringkat Negeri Selangor diadakan pagi tadi.

Beberapa penduduk yang hadir pada majlis berasa tidak puashati dengan tindakan UMNO kerana ia telah mencemarkan Sambutan Maulidur Rasul.

Ahli Parlimen Hulu Langat Che Rosli Che Mat berasa kesal dengan tindakan tersebut dan menyifatkan sebagai tindakan jahat selain cuba mengelirukan rakyat.

"UMNO telah mengambil kesempatan diatas program kita dengan mengedar risalah yang memburukkan pemimpin Pakatan Rakyat"Kita dalam program Sambutan Maulidur Rasul bukannya majlis politik tetapi UNMO tidak fikir semua itu malah mereka menghina majlis tersebut yang dia tahu hendak menghasut rakyat," jelasnya

Beliau juga menyifatkan UMNO sekarang sudah kehabisan ide untuk menyakinkan rakyat sehingga mengambil tindakan sedemikian.

"Jelas sekali UMNO sekarang tengah sakit tenat sehingga tidak hormat pada majlis tersebut. Saya berpendapat risalah ini telah diedar melebihi seribu naskah.

"Selain itu kita kesal dengan tindakan pihak berkuasa yang tidak mengambil tindakan semasa risalah tersebut diedar dan ini menunjukkan sikap berat sebelah dan ketidakadilan yang berlaku," sambungnya lagi.

Akhbar Selangor Kita telah memuatkan pelbagai isu yang boleh mengelirukan rakyat selain kes Konspirasi II Datuk Seri Anwar yang masih dalam perbicaraan juga dimuatkan.

Sementara itu, Umno Selangor hari ini menafikan mempunyai maklumat mengenai akhbar Selangor Kita tersebut. Demikian dinyatakan oleh Ketua Penerangan UMNO Selangor, Abdul Shukur Idrus, sewaktu ditanya mengenai kewujudan akhbar tersebut yang diagihkan secara percuma dan berleluasa semasa sambutan Maulidur Rasul hari ini.

Budak Perempuan 3 Tahun Mati Dipercayai Didera Teman Lelaki Ibunya

Seorang kanak-kanak perempuan berusia tiga tahun mati dipercayai akibat didera oleh teman lelaki ibunya di rumah mereka di Kampung Batu 30, Ulu Yam Lama, Batang Kali, malam tadi.

Ketua Polis Daerah Hulu Selangor, Superintendan Norel Azmi Affandi Yahya, berkata mangsa yang dikenali sebagai Sapiah, sebelum itu dibawa oleh teman lelaki ibunya itu ke Hospital Kuala Kubu Baru dengan mendakwa kanak-kanak malang itu mati kerana terlibat dalam kemalangan jalan raya.

Beliau berkata lelaki yang berusia 28 tahun itu datang bersama seorang rakan lelaki dan kemudiannya meninggalkan kanak-kanak yang sudah tidak bernyawa itu di wad kecemasan kira-kira jam 8.30 malam.

"Ketika jururawat hendak bertanya lebih lanjut mengenai kemalangan itu, mereka kemudiannya melarikan diri dengan mendakwa perlu bergegas ke balai polis untuk membuat laporan.

"Kira-kira jam 11 malam, pihak hospital menghubungi kita dan hasil semakan, tiada sebarang laporan diterima mengenai kemalangan jalan raya dan hasil pemeriksaan awal ke atas tubuh mangsa mendapati mangsa dipercayai mati akibat didera," katanya ketika dihubungi hari ini.

Norel Azmi berkata hasil pemeriksaan awal pihak hospital mendapati mangsa mengalami kecederaan di tubuh badan selain luka-luka di dagu, lebam di perut serta bawah telinga dan dipercayai mati ketika dalam perjalanan ke hospital.

Beliau berkata polis kemudiannya menahan teman lelaki ibu mangsa yang bekerja sebagai pemandu teksi kira-kira jam 3 pagi tadi bagi membantu siasatan.

Mayat kanak-kanak malang itu dibedah siasat 3 petang ini.

Ibu mangsa dan teman lelakinya itu difahamkan mempunyai hubungan sejak enam tahun lalu dan mempunyai seorang anak berusia setahun enam bulan hasil perhubungan mereka.

Ibu mangsa, yang juga ibu tunggal dan berusia 20-an itu juga mempunyai seorang lagi anak hasil perkahwinannya, kini dirawat di Hospital Kuala Kubu Baru selepas dilaporkan pengsan akibat terkejut dengan berita kematian anaknya. - BernamaAnjur Perarakan Maulud Nabi, Pulau Pinang Tangkis Tuduhan Pihak Tertentu

Majlis Sambutan Maulidur Rasul bertemakan “Memantapkan Ukhuwah Memperkasa Ummah” yang dianjurkan Kerajaan Pulau Pinang nyata menangkis tuduhan pihak tertentu kononnya kerajaan negeri pimpinan Ketua Menteri, Lim Guan Eng membatalkan perarakan itu.

Malah menurut EXCO Hal Ehwal Agama Negeri Pulau Pinang, Abdul Malik Abdul Kassim (gambar), kerajaan negeri juga menjana pelbagai program dalam usaha melahirkan umat Islam yang celik agama melalui beberapa ceramah dan forum agama.

"Masa-masa akan datang kita akan lebih menitikberatkan untuk pengisian Maulidur Rasul bukan hanya budaya atau cara yang selalu dilakukan, tetapi kita akan fikir usaha di mana kita akan buat pembaharuan supaya rakyat dan umat Islam dapat dapat manfaat dalam pembentukan akhlak", katanya.

Turut meraikan majlis ialah ketua menteri, Lim Guan Eng. Gambar: Harakahdaily

Beliau berkata demikian pada sidang medianya selepas majlis sambutan berkenaan.

Dalam pada itu beliau melahirkan rasa kesal terhadap sikap Jabatan Penerangan kerana menolak permintaan kerajaan negeri untuk menggunakan khidmat jabatan itu untuk mengadakan perarakan sambutan berkenaan hari ini.

“Dalam surat ini dinyatakan, dukacita dimaklumkan, bahawa jabatan ini tidak dapat menyediakan kenderaan dan bekalan siaraya di atas kerana kelengkapan ini telah lebih awal dijadualkan untuk aktiviti-aktiviti penerangan mengenai dasar-dasar kerajaan persekutuan.

“Ini adalah surat yang dihantarkan oleh Jabatan Penerangan hari Rabu petang, setelah kita mendesak meminta jawapan. Sungguhpun wakilnya memang hadir pada setiap mesyuarat perarakan tapi Rabu baru dapat surat, terpaksa Khamis kita terpaksa cari usaha-usaha lain antaranya mengambil syarikat krein swasta, sewa generator dan sound sistem.

Beliau menyifatkan tindakan berkenaan sebagai salah satu usaha mensabotaj kerajaan negeri pimpinan Pakatan Rakyat," katanya.

Menurutnya, walaupun pelbagai tekanan dan halangan dihadapi, kerajaan negeri sedaya upaya merealisasikan hasrat rakyat untuk menyemarakkan sambutan Maulidur Rasul. -TVS

Risalah Hina Istana Selangor Cemar Sambutan Maulud Nabi

Sambutan Maulud Nabi di Stadium Malawati hari ini dicemari dengan tindakan segelintir orang dipercayai penyokong Umno mengedar risalah yang memfitnah dan menghina istana Selangor dan kerajaan negeri.

Akhbar Selangor Kita ini didalangi oleh musuh politik kerajaan negeri Pakatan Rakyat.

Ia diedarkan kepada umat Islam ysng ke Stadium untuk menghadiri sambutan maulud Nabi.

Tujuannya jelas – untuk membangkitkan sentimen agama orang Melayu dan rasa marah terhadap kerajaan negeri Selangor pimpinan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Tindakan melabelkan Selangor sebagai Darul Urut dan bukan Darul Ehsan dilihat sebagai menghina mohor Istana Selangor.

”Ini merupakan satu dakyah dan propaganda mereka untuk megambil kesempatan kepada orang ramai semasa mereka datang untuk program lain. Seumpamanya hari ini, program sambutan Maulidur Rasul, pihak musuh kita telah mengeluarkan Selangor Kita membawa mesej fitnah yang menuduh kerajaan Selangor yang pertamanya contoh membawa kes liwat yang sedang dibicara mengatakan membawa pengakuan di depan tok guru ulamak, Taib Azamuddin dan juga Menteri Besar kita ini bercakap tidak serupa bikin dan bahawa undi PAS bukan boleh masuk syurga dan sebagainya.

“Jadi benda-benda macam ini telah pun di bawa jadi kita berharap kerjasama dari tuan-puan memberi liputan yang sebenarnya dan adil,” katanya.

Dr Che Rosli berkata beliau terkejut kerana penguatkuasa persekutuan seperti polis dan Rela membenarkan risalah ini diedarkan secara bebas, walaupun ia tidak mempunyai permit dan menyalahi pelbagai undang-undang lain.

”Saya berasa ini satu ketidakadilan juga berlaku, kita mempunyai anggota keselamatan yang banyak dengan polis, RELA dan sebagainya, kita tidak tahu ini ada KDN tidak, tetapi mengapa dibenarkan mengedar risalah. Kalau orang-orang kita mengedar risalah Maulidur Rasul contohnya itu pun disoal dan dibangkitkan tetapi mereka tidak nampak adil,” katanya.

Pulau Pinang Lancar E-Munakahat Mudahkan Pendaftaran Perkahwinan Secara Online

Kerajaan Negeri Pulau Pinang memperkenalkan sistem pendaftaran perkahwinan orang Islam di negeri ini secara online yang dikenali sebagai e-munakahat.

Pengerusi Jawatankuasa Perdagangan, Hal Ehwal Pengguna dan Agama Islam negeri Abdul Malik Abdul Kassim berkata e-munakahat mengandungi lima modul utama iaitu kebenaran kahwin, pendaftaraan perkahwinan, cerai, rujuk dan akad nikah.

"Selain memudahkan urusan perkahwinan, orang ramai juga dapat mencari maklumat dengan lebih mudah berkaitan urusan perkahwinan melalui e-munakahat yang dikendalikan oleh Jabatan Agama Islam Pulau Pinang (JAIPP).

"Sistem yang boleh dilayari melalui laman web e-munakahat.penang.gov.my itu dilancarkan hari ini dan pengguna boleh mendapat maklumat terperinci atau menyemak berkaitan perkahwinan dengan hanya menggunakan nombor kad pengenalan," katanya semasa berucap pada Majlis Sambutan Maulidur Rasul peringkat negeri di sini pada Jumaat.

Sambutan Maulidur Rasul dan pelancaran e-munakahat itu dirasmikan oleh Yang Dipertua Negeri Tun Abdul Rahman Abbas dan turut hadir Ketua Menteri Lim Guan Eng serta Timbalan Ketua Menteri I Mansor Othman.

Malik berkata fasa kedua e-munakahat yang akan dibangunkan pada Jun 2010 pula akan membolehkan pengguna membuat kad nikah cip bergambar yang dilengkapi maklumat lengkap mengenai perkahwinan mereka.

Sementara itu, Abdul Rahman dalam ucapannya menyeru umat Islam mencontohi sifat keperibadian Nabi Muhammad S.A.W dalam menjalani kehidupan seharian terutama urusan pentadbiran.

"Kesempurnaan peribadi yang ada pada Rasulullah S.A.W perlu dijadikan contoh dan ikutan sepanjang zaman. Sifat-sifat terpuji ini banyak disebut dalam Al-Quran," katanya.

Terdahulu 55 kontinjen bersama kira-kira 2,500 orang yang diketuai Mansor menyertai perarakan Sambutan Maulidur Rasul yang bermula dari Padang Kota melalui beberapa jalan dan berakhir di Dewan Sri Pinang di sini.

UMNO Kelantan Tiada Kuasa

Pengerusi Jawatankuasa Tuntutan Royalti Petroleum Kelantan, Datuk Husam Musa berkata, pemimpin UMNO Kelantan yang berjawatan menteri tidak layak untuk bercakap mengenai royalti minyak kerana tidak mempunyai portfolio bidang tersebut.

Beliau yang juga Exco Kanan Kerajaan Negeri Kelantan berkata, tanggungjawab untuk menjawab isu berkenaan sepatutnya diserahkan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan Petronas yang lebih ta:hu mengenai tuntutan yang dilakukan oleh Kerajaan Negeri.

: “Saya hairan kenapa pemimpin UMNO Kelantan yang bercakap mahu menghalang pemberian royalti sedangkan ia bukan bidang kuasa mereka, sepatutnya pemimpin UMNO ini bersatu dengan kita untuk menuntut royalti bagi faedah rakyat Kelantan.

“Tanggungjawab untuk menjawab isu ini ialah perdana Menteri dan Petronas, bukan menteri atau timbalan menteri yang tidak ada kena-mengena dengan portfolio petroleum, sebab itu bagi saya, keputusan ini adalah keputusan politik UMNO Kelantan,” katanya ketika ditemui di Kota Darul Naim di sini, semalam.

Sebelum ini, Menteri Perdagangan dan Industri, Datuk Mustapa Mohamed menjelaskan, semua kenyataan beliau berhubung tuntutan royalti minyak kerajaan Pas adalah berdasarkan keputusan mesyuarat yang turut disertai oleh Petronas, Peguam Negara dan pemimpin tertinggi termasuk Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Mustapa yang juga pengerusi perhubungan Barisan Negeri (BN) Kelantan dukacita dengan pelbagai dakwaan dan menganggap ia sebagai satu penyelewengan yang ditimbulkan oleh pembangkang yang cuba mencari ihsan politik.

Dalam masa yang sama, Husam berkata kepimpinan UMNO Kelantan jelas mengutamakan politik apabila kenyataan yang dikeluarkan dilihat bercanggah dengan pemimpin UMNO Terengganu yang turut memperjuangkan isu tuntutan royalti minyak.

“Kenapa UMNO Kelantan berbeza pandangan dengan UMNO Terengganu serta Ahli Parlimen Gua Musang, (Tengku Razaleigh Hamzah) satu UMNO dua pandangan mengenai royalti, ini menunjukkan politik.

“Kerajaan Terengganu menuntut dari sudut undang-undang walaupun mereka daripada UMNO, Ahli Parlimen Gua Musang memberi pandangan mengikut undang-undang, tetapi UMNO Kelantan mengetepikan undang-undang kerana politik,” katanya. -SH

Bekas PM Kanada Desak Najib Gugur Kes Terhadap Anwar

Ketika Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan kuncu-kuncu beliau di dalam Umno dan Barisan Nasional sibuk merancang pelbagai helah untuk menafikan Ketua Umum KEADILAN sebarang akses kepada keadilan berhubung perbicaraan "ala Gestapo" yang dihadapi beliau, kerisauan dan tekanan masyarakat antarabangsa semakin meningkat.

Terbaru bekas Perdana Menteri Kanada Paul Martin memberi amaran supaya kerajaan Najib mengugurkan tuduhan yang berunsur politik terhadap Datuk Seri Najib sekiranya Malaysia masih impikan untuk berada dikalangan negara-negara progresif dunia.

Dalam satu komentar beliau di dalam laman web akhbar "The Globe And Mail" Martin berkata Datuk Seri Anwar hendaklah dibenarkan bergerak bebas merealisasikan visi beliau terhadap Malaysia sebagai sebuah negara demokratik yang menghormati hak asasi manusia dan undang-undang antarabangsa.

"Kehadiran ramai perwakilan asing semasa perbicaraan Anwar adalah bukti amat jelas betapa prihatinnya masyarakat antarabangsa terhadap kes beliau.

"Ini adalah satu isu di mana seluruh dunia perlu bersuara lantang mengenainya," kata bekas Perdana Menteri berusia 71 tahun itu.

Martin yang menerajui kerajaan Kanada dari 2003 hingga 2006 berkata beliau mengenali Datuk Seri Anwar sejak kedua-dua mereka menjadi Menteri Kewangan bagi negara masing-masing pada tahun 1990an.

"Anwar adalah seorang yang amat komited kepada demokrasi, keadilan dan negara hukum. Saya menyaksikan dengan penuh rasa takjub bagaimana beliau telah diperlakukan sebegini rupa hanya kerana komitmen beliau kepada prinsip-prinsip tersebut.

"Beliau kini dilihat sebagai ancaman kepada pegangan kuasa kerajaan yang memerintah pada pilihan raya akan datang - faktor utama yang mendalangi tuduhan terbaru terhadap beliau," tegas beliau lagi.

Sehubungan itu Martin bersependapat dengan Ahli Parlimen Australia Michael Danby bahawa seluruh institusi kehakiman Malaysia dimanipulasi demi menyingkirkan Datuk Seri Anwar daripada arena politik tanahair.

"Danby berkata pendokong demokrasi Asia terkejut besar melihat apa yang berlaku kepada Anwar dan seluruh rakyat Malaysia berserta masyarakat antarabangsa maklum bahawa Anwar tidak bersalah dalam kes ini," kata Martin lagi. -suarakeadilan

Ulasan GB

Tak ada perarakan lagikah kali ini di depan Keduataan Kanada pula?

Bukan Saja Azmin, Ramai Lagi Yang Dipaksa Mengaku Diliwat Anwar!!

Naib Presiden PKR, Azmin Ali, dalam ceramah di Padang Majlis Daerah Machang malam tadi mendedahkan dirinya juga pernah diugut polis supaya mengaku pernah diliwat Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika ditahan pada 16 September 1998.

“Pegawai polis meminta saya menandatangani surat mengakui diliwat. Saya diugut akan ditahan di bawah ISA selama 20 tahun kalau tidak mahu menurut kehendak mereka,” kata Azmin.

Azmin, Dr Munawar dan Sukma Dharmawan adalah antara mereka yang dipaksa mengaku diliwat Anwar dalam drama Liwat I pada era reformasi dahulu. Selain dari itu, seorang pemandu limousin kulit hitam dari Amerika juga pernah disogok sejumlah wang oleh seorang pegawai Malaysia supaya mengaku dia diliwat oleh Anwar ketika Anwar berkunjung ke Amerika. Tetapi pemandu limousin itu, seperti Azmin Dr Munawar dan Sukma menolak membuat pengakuan diliwat yang jelas semata-mata bagi mengaibkan bekas Timbalan Perdana Menteri tersebut.

Sebab itulah bila drama Liwat II dipentaskan oleh Mahkamah baru-baru ini, ramai yang tidak percaya, sebab ia adalah sambungan drama Liwat I dengan plotnya yang hampir serupa.

Sebenarnya bukan saja Azmin, Dr Munawar, Sukma Dharmawan dan lelaki pemandu limousin Amerika itu sahaja yang pernah dipaksa mengaku diliwat Anwar semasa era reformasi dahulu. Saya rasa senarainya lebih panjang, cuma tidak ramai yang ingin mengakuinya, mungkin atas sebab maruah. Antara yang pernah dipaksa mengaku diliwat ialah seorang anggota pangkat rendah di Kementerian Kewangan bernama Mr I (bukan nama sebenar).

Ketika era reformasi itu, saya bertugas di salah sebuah agensi kerajaan di Jalan Duta, Kuala Lumpur. Satu hari, Mr I yang berbadan agak gempal dan berperwatakan lembut itu hilang selama beberapa hari. Beberapa hari kemudian dia muncul di kantin Kementerian Kewangan dan berkata dia ditahan polis kerana disyaki terlibat menyokong gerakan pro-Anwar yang baru dipecat ketika itu. Dia juga berkata polis menawarkan sejumlah wang kepadanya (saya sudah lupa jumlahnya) jika dia mengaku diliwat Anwar. Suatu hari kerana hilang sabar kerana asyik diminta membuat pengakuan palsu, dia melondehkan seluar dalamnya kepada polis dan memekik, "Apa...kau orang ingat aku tak da k**e ke sampai nak serah buntut kat orang!". Akhirnya Mr I dibebaskan tanpa mendapat pengakuan dia diliwat.

Saya tidak tahu sama ada Mr I ada menokok tambah untuk menyedapkan ceritanya. Tapi apabila Azmin berkata dia juga dipaksa mengaku diliwat, saya teringat kepada Mr I. Dan sampai sekarang, saya percaya dengan ceritanya.

Entah berapa ramai lagi yang dipaksa polis mengaku diliwat Anwar tapi tidak mendedahkannya, sebelum mereka menemui Azizan dan Sayfool? - pendikargunung


Azmin pernah diugut polis supaya mengaku diliwat Anwar
Oleh M Faqih

MACHANG: “Saya pernah diugut polis supaya mengaku pernah diliwat Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika ditahan pada 16 September 1998," kata Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN), Mohamed Azmin Ali.

“Pegawai polis meminta saya menandatangani surat mengakui diliwat. Saya diugut akan ditahan di bawah ISA selama 20 tahun kalau tidak mahu menurut kehendak mereka,” katanya pada ceramah isu semasa di padang Majlis Daerah Machang malam tadi.

Menurutnya, beliau tidak sanggup untuk menurut kehendak mereka sehingga didera begitu rupa ketika dalam tahanan.

Malah katanya, ketika itu dua lagi kenalan rapat dengan Anwar iaitu Dr Munawar dan Sukma juga diminta membuat pengakuan serupa bagi mengaibkan bekas Timbalan Perdana Menteri terbabit.

Menurutnya, beliau hanya dibebaskan Mahkamah Tinggi kemudiannya selepas didapati tahanannya dilakukan secara salah.

“Tidak lama kemudian hakim yang membebaskan saya telah ditukar ke negeri lain,” katanya di hadapan ribuan penduduk tempatan yang memenuhi segenap ruang padang.

Oleh itu, Azmin yang juga anggota parlimen Gombak berkata, versi kedua dakwaan liwat terhadap Anwar dipercayai mempunyai elemen-elemen yang serupa pernah dilaluinya lebih 10 tahun lalu.

“Apa yang Umno lakukan sekarang hanya mengulangi kembali tragedi yang pernah dilakukan Hitler dan Lenin bagi mematikan karier politik musuh mereka dengan dakwaan seks.

“Fitnah seks yang digunakan secara berleluasa pemimpin Jerman tersebut bagi menghalang kebangkitan musuh politik mereka,” katanya.


PAS Bangunkan Markaz Tarbiyah Kepada Sebuah Kolej Universiti

Tapak markas tarbiyyah PAS di Taman Melewar, Gombak akan dibangunkan semula sebagai institusi pengajian tinggi yang menawarkan kursus bagi memenuhi keperluan industri negara, kata Naib Presidennya Salahuddin Ayub.

Beliau berkata penubuhan “Kolej Universiti Prof Dr Zulkifli Mohamad” itu mendapat persetujuan PAS pusat dan boleh membuat pengambilan pertama pelajar pada pertengahan tahun ini selepas kurikulumnya diiktiraf Agensi Kelayakan Malaysia (MQA).

Pembinaan institut itu menelan belanja hampir RM2 juta dan ditampung oleh wang sumbangan orang ramai dan dermawan, katanya ketika melawat tapak kolej universiti itu yang sedang giat dibina, hari ini.

Pesuruhjaya PAS Wilayah Persekutuan Mohamad Noor Mohamad berkata Majlis Pendidikan PAS Pusat kini dalam proses mengemas kini kurikulum institut itu.

“Kita mahukan kursus-kursus yang ditawarkan adalah lebih menjurus kepada kursus-kursus keperluan industri dan bukannya kursus tradisi. Mengenai kelayakan, jika kursus kita menepati syarat-syarat saya rasa tiada masalah,” katanya. — Bernama

Siasat ugut Salahuddin, Sivarasa, satu tindakan keterlaluan – Anwar

Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa polis mengguna taktik mengugut (intimidation) dan bertindak keterlaluan apabila menyoal siasat dua pemimpin dari Pakatan Rakyat.

"Saya percaya tindakan polis ini didalangi oleh kerajaan Umno-Barisan Nasional (BN) untuk terus memberi tekanan kepada pemimpin -pemimpin Pakatan Rakyat," kata Anwar ketika ditemui selepas menyampaikan ceramah perdana yang dihadiri lebih 10,000 penyokong di sini semalam.

Dua pemimpin PR, Naib Presiden KEADILAN, Sivarasa Rasiah dan Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub semalam telah disoal siasat dan diugut di bawah Akta Hasutan kerana didakwa mengeluarkan kenyataan berunsur hasutan dalam suatu perhimpunan aman di Pulau Pinang pada 7 Februari lalu.

Menurut Anwar, tindakan menganggu dan mengugut pemimpin-pemimpin PR merupakan satu bentuk penyalahgunaan jentera dan aparatus kerajaan, sering berlaku dan sangat keterlaluan dalam tindakan.

"Pada hal, puluhan dan ratusan laporan terhadap para pemimpin Umno-BN yang terpalit dengan rasuah, ucapan berbaur perkauman, dibiarkan begitu sahaja dan tiada tindakan pun daripada piihak polis," ujar Anwar yang juga Ketua Pembangkang di Parlimen.

Menyentuh mengenai ketokohan kedua-dua pemimpin itu, Anwar melahirkan keyakinannya terhadap kewibawaan mereka memberikan ceramah walaupun diberi tekanan oleh pihak polis.

"Saya yakin dengan kewibawaan masing-masing sebagai tokoh untuk memberi memberi ceramah. Saya pernah dengar ucapan, ceramah malah di parlimen mereka cukup bertanggungjawab dengan apa yang mereka katakan," kata Anwar.

Laporan mengenai dakwaan mereka mengeluarkan kata-kata berunsur hasutan telah dibuat oleh pegawai polis Seberang Jaya, Inspektor Irwandi Khirrudin Mohd Rijal pada 8 Februari lalu.

Sivarasa dan Salahuddin disoal siasat selama sejam semalam oleh dua pegawai polis daripada Ibu Pejabat Polis Daerah SeberangbJaya, ASP S. Subramaniam dan Inspektor Fahmi Abu Samah. -Fazilah Sahir