19 Jun 2013

"Hasad Dengki" Untuk Gagalkan Black 505, Larian Olimpik Tukar Tempat!

Konspirasi' tukar tempat larian olimpik?

Pertukaran saat akhir tempat Larian Hari Olimpik pada Ahad depan dari Dataran Merdeka ke Padang Merbok oleh Majlis Olimpik Malaysia (MOM) mengejutkan sesetengah pihak.

Malah, ada di kalangan pengguna Internet yang mengaitkannya dengan "konspirasi" bertujuan memberi alasan terbaik kepada Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) untuk menolak permohonan menggunakan Padang Merbok untuk perhimpunan Black 505 anjuran Pakatan Rakyat.

Tengah hari ini, MOM mengumumkan di Facebook mereka bahawa tapak acara larian mereka yang ditetapkan pada tahun lalu ditukar.

"Sila ambil perhatian bahawa tempat untuk Larian Hari Olimpik yang dijadual pada 23 Jun 2013, Ahad pada 7.30 pagi ditukar akibat keadaan yang tidak dapat diduga.

"Tempat baru untuk Larian Olimpik 2013 kini di Padang Merbok, Jalan Parlimen, Kuala Lumpur. Segala kesulitan amat dikesali," menurut mesej di Facebook MOM.

Semakan Malaysiakini di laman web majlis itu dan juga McDonald's sebagai penaja acara jelas menyebut tempatnya di Dataran Merdeka. -mkUlasan GB

Hukum kebenaran dan keadilan akan tetap berjalan.

Orang/pihak yang berhasad dengki akan tetap gagal dan kecundang!

Black 505 22 Jun: Wakil Rakyat Menang Wajib Turun – Pengerusi Sekretariat


Pengerusi Sekretariat Black 505, Datuk Johari Abdul menyeru agar wakil rakyat Pakatan Rakyat yang menang dalam Pilihan Raya Umum 5 Mei lalu menjadi barisan hadapan dalam kebangkitan rakyat melawan penipuan pilihan raya BN.

Katanya, jika pihak yang kalah atau yang tiada kena mengena dengan pilihan raya menuntut SPR dibebaskan dan pilihan raya dilaksana secara adil, maka rakyat akan menghukum BN dalam PRU akan datang.

“Saya bertemu dengan ramai orang dan mereka berkata mahu melihat wakil rakyat Pakatan yang menang mengetuai penentangan penipuan pilihan raya.

“Wakil rakyat yang menang tidak boleh berdiam diri. Kalau mereka menjadi barisan depan, maka lebih ramai rakyat akan turun dan menyokong perjuangan ini.

“Anak muda Melayu, Cina, India tidak lagi takut untuk berhimpun. Marilah kita meraikan perubahan baru ini,” katanya.

Johari juga meminta peserta perhimpunan pada 22 Jun berpakaian hitam sebagai lambang kematian demokrasi.

Menurutnya, peserta akan berarak dari beberapa tempat berkumpul seluruh Kuala Lumpur mulai pukul 2 petang dan tiba di lokasi utama Padang Merbok pada pukul 3 petang. -KD

Pengendali Laman Jiwang.Org Ditahan Pihak Berkuasa

Pengusaha laman web popular muat turun dan muat naik muzik secara haram, www.jiwang.org (JWG), yang mengaut keuntungan ratusan ribu ringgit sejak tahun 1997, akhirnya ditahan pasukan penguatkuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) di Kelantan.

Pengarah Penguatkuasa Bahagian Penguat Kuasa KPDNKK, Mohd. Roslan Mahayudin berkata, lelaki berusia 35 tahun itu ditahan selepas sepasukan penguat kuasa menyerbu kediamannya di Kubang Kerian pada 11 Jun lepas.

"Laman web yang menawarkan perkhidmatan muat turun dan muat naik lagu-lagu Melayu telah mengaut keuntungan mencecah ratusan ribu ringgit berdasarkan servis iklan dan sumbangan daripada mereka yang menjadi ahli laman web JWG.

"Lelaki itu mengaku pernah memperoleh pendapatan lumayan, iaitu mencecah RM10,000 sebulan pada tahun 2006, tetapi pendapatannya merosot kepada RM1,500 sebulan sekarang setelah muncul pesaing yang menggunakan modus operandi yang sama dengan JWG," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Hadir sama Ketua Komunikasi Strategik Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), Sheikh Raffie Abd. Rahman dan Ketua Pegawai Eksekutif Persatuan Industri Rakaman Malaysia (RIM), Tan Ngiap Foo.

Roslan berkata, pasukan penguat kuasa juga merampas peralatan ICT bernilai RM30,000 dan kes disiasat mengikut Seksyen 41 Akta Hakcipta 1987 yang membawa hukuman denda minimum RM2,000 dan maksimum RM20,000 atau penjara maksimum lima tahun atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Beliau berkata, Bahagian Penguat Kuasa akan mengeluarkan notis halangan kepada SKMM bagi menghalang akses laman web JWG seperti yang diperuntuk mengikut Seksyen 263 (2) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Lelaki itu dibebaskan dengan jaminan polis.

Sementara itu, Ngiap Foo berkata, industri muzik menanggung kerugian kira-kira RM10 juta dalam tempoh lima tahun kebelakangan ini berikutan laman web yang menawarkan muat naik dan muat turun lagu di negara ini.

"Saya berterima kasih kepada KPDNKK yang membuat serbuan sebegini. RIM akan mengambil tindakan mahkamah terhadap pengusaha laman web JWG bagi menuntut ganti rugi yang ditanggung industri muzik," katanya.

Beliau juga berkata, RIM telah mengenal pasti laman web yang menawarkan perkhidmatan serupa kepada pengguna bukan sahaja dari Malaysia malah Indonesia dan Brunei.

Dalam perkembangan berkaitan, Roslan berkata, KPDNKK sedang menyiasat sekurang-kurangnya 32 laman web yang menawarkan muat turun dan muat naik muzik serta filem percuma secara haram di negara ini.

Beliau berkata, sebanyak 30 aduan diterima berhubung laman web dikategori sebagai 'jerung siber' yang menyumbang kepada pelanggaran hak cipta.

"Siasatan awal mendapati laman sesawang ini beroperasi di dalam dan luar negara. Kita akan bekerjasama dengan Polis Diraja Malaysia, SKMM dan pemilik hak cipta untuk menjejaki serta melumpuhkan jerung siber ini agar tindakan tegas dapat diambil ke atas mereka," katanya.

Roslan turut mengingatkan semua agensi kerajaan melalui Unit Permodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (MAMPU) dan Pasukan Tindak Balas Kecemasan Keselamatan Komputer Malaysia (MyCert) supaya mengambil langkah berjaga-jaga serangan siber ke atas laman sesawang kerajaan selepas laman JWG dihalang akses.

"Ini adalah berdasarkan pengalaman pada tahun 2011 yang menyaksikan beberapa laman sesawang kerajaan digodam setelah 10 laman sesawang yang melanggar Akta Hakcipta 1987 dihalang akses," katanya. -Bernama

[VIDEO] Saksikan Usul Bincang Perobohan Pasar Payang Ditolak Sidang DUN

Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri (Dun) Terengganu menolak usul khas berhubung projek pembinaan Pasar Besar Kedai Payang baru yang dikemukakan Adun PAS semalam.

Mohd Zubir Embong menolak usul yang dikemukakan Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi (PAS-Batu Buruk) atas alasan usul itu tidak perlu disegerakan.

Syed Azman sewaktu mengemukakan usul di bawah peraturan mesyuarat fasal 30 itu berkata, perobohan Pasar Besar Kedai Payang yang berusia 80 tahun bagi memberi laluan kepada projek mega dibina atas tapak pasar yang sedia ada akan memberi implikasi yang amat besar kepada sejarah dan pembagunan negeri Terengganu.

"Kontrak bernilai RM400 juta ini dianugerahkan kepada sebuah syarikat yang berpangkalan di Kuala Lumpur.

"Yang lebih penting majoriti warga Terengganu membantah keras rancangan projek mega ini. Lebih-lebih lagi Terengganu berhadapan dengan banyak projek nazak yang terbengkalai seperti keruntuhan yang berlaku di Stadium Sultan Mizan yang bernilai hampir RM300 juta," katanya.

Tambah beliau, sejak akhir-akhir ini, banyak warisan Terengganu dirobohkan atas nama pembangunan.

"Di sekitar Kuala Terengganu sahaja telah menyaksikan perobohan Istana Kolam, Pasar Kedai Binjai, Pasar Tanjung, Menara Jam Besar dan yang terbaru ialah Kampung Ladang yang terkenal dengan pusat industri tembaga dan batik yang terus hilang dari peta sejarah," katanya.

Sewaktu usul tersebut mula dibacakan, dewan menjadi kecoh kerana Zubir enggan membenarkan usul tersebut terus dibacakan.

Namun Syed Azman terus membaca usul sehingga habis kerana berpendirian notis berhubung usul tersebut sudah dalam makluman Speaker.

Zubir beberapa kali mengarahkan Syed Azman duduk namun tidak dihiraukan.

Suasana tersebut mengundang Abdul Wahid Endut (PAS-Wakaf Mempelam) yang juga ketua pembangkang bangun menegur tindakan Speaker.

Bercakap pada sidang media di luar dewan, Syed Azman menyatakan rasa kesal dengan sikap Zubir yang dilihat mengenepikan peraturan mesyuarat.

"Dewan dilihat seperti mengenepikan peraturan mesyuarat yang diamalkan di mana-mana persidangan di mana-mana negara pun.

"Sidang hari ini menunjukkan permulaan yang tempang apabila Yang Di-Pertua sendiri gagal mematuhi peraturan mesyuarat.

"Sepatutnya beliau harus membenarkan saya membaca usul saya sehingga habis walaupun panjang kerana ini termasuk dalam peraturan mesyuarat," tegasnya.

Speaker perlu buat kerja rumah

Sementara itu pada sidang media yang sama Abdul Wahid berkata, Zubir sebagai Speaker yang baru harus belajar daripada Speaker terdahulu.

"Kita faham beliau orang baru dan belum biasa tapi beliau harus baca buku peraturan mesyuarat dan bertanya dengan orang lama kalau tida faham.

"Menyekat Adun bersuara tidak seharusnya berlau. Saya harap Speaker dapat teliti semula buku pertauran mesyuarat dan hal seperti hari ini tidak berulang lagi,"
katanya.

Dalam pada itu, Ahli Parlimen Kuala Terengganu Datuk Raja Kamarul Bahrin Shah Raja Ahmad Shah berkata, isu itu penting untuk dibincangkan dalam sidang Dun kerana membabitkan kepentingan rakyat.

"Semalam Tuanku Sultan Mizan bertitah mennyentuh mengenai projek-projek yang tidak memberi manfaat kepada rakyat.

"Pembinaan Pasar Payang baru ini adalah satu contoh projek yang membazir dan mengenepikan penduduk dalam negeri sendiri," katanya yang juga Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Pasar Payang. -HD


Rakyat Didahulukan? BN Menang, Tambang Bas Pun Naik!


Tahniah diucapkan kepada para penyokong UMNO/BN... kerana undi kalian umat Melayu/Islam yang nak beraya Aidil Fitri balik kampong halaman menggunakan perkhidmatan bas akan kena bayar lebih 10% dari kadar semasa.

Inilah hebatnya UMNO yang memperjuangkan Ketuanan Melayu.. Slogan Rakyat di Dahulukan.. Tradisi Membela Rakyat...

Ikut hukum akal logik...yang balik kampong beraya pada Aidil Fitri ini hampir 100% orang Melayu beragama Islam.. Yang majoriti menyokong UMNO/BN pada PRU 13 lalu juga adalah warga Melayu/Islam yang duduk di luar bandar, kampong-kampong tradisional dan Rancangan Felda.

Sudah pasti menjelang tiba Aidil Fitri warga kota yang tidak berkemapuan nak balik kampong terpaksa guna khidmat pengangkutan bas..

Adakah cara begini UMNO membalas budi baik masyarakat Melayu/Islam yang berkerja keras mau memenangkan UMNO/BN?..TEPUK DADA TANYA IMAN... CUITKAN MINDA TANYA AKAL LOGIK.

Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) mengumumkan kenaikkan harga tambang bas 10 peratus akan berkuatkuasa pada 8 Julai depan dalam tempoh musim perayaan yang bakal menjelang pada Ogos depan.

Menurut SPAD, pengendali bas ekpress dan tambahan bagi perayaan Aidilfitri kali ini dibenarkan menaikkan kos berkenaan dalam tempoh yang telah ditetapkan sehingga 8 Sepetember 2013.

Suruhanjaya itu juga berkata, langkah itu dapat membantu dan menampung kos pengoperasian syarikat yang perlu menyediakan perkhidmatan tambahan berdasarkan permintaan tinggi daripada pengguna, terutamanya semasa musim perayaan. -omakkau


[RENUNGAN] 6 Sebab Beruntungnya Perempuan Mempunyai Rahim


1.) Dia bekerja dengan Allah jadi 'kilang' manusia. Tiap-tiap bulan dia diberi cuti bergaji penuh. 7 sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib sembahyang tetapi Allah anggap diwaktu itu sembahyang terbaik darinya.

2.) Cuti bersalin juga sehingga 60 hari. Cuti ini bukan cuti suka hati tapi, cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah. Orang lelaki tak ada cuti dari sembahyang. Sembahyang wajib baginya dari baligh sehingga habis nyawanya.

3.) Satu lagi berita gembira untuk wanita, sepanjang dia mengandung Allah sentiasa mengampunkan dosanya. Lahir saja bayi, seluruh dosanya habis. Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita, jadi kenapa perlu takut nak beranak? Marilah kita pegang kepada tali Allah. Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin, itu dianggap mati syahid. Allah izinkan terus masuk Syurga. Untuk orang kafir dia tak dapat masuk Syurga tapi Allah beri kelonggaran siksa kubur.

4.) Untuk peringatan semua wanita yang bersuami: Seluruh kebaikan suaminya, semuanya isteri dapat pahala tetapi dosa-dosa suami dia tak tanggung.

5.) Di akhirat nanti seorang wanita solehah akan terperanjat dengan Pahala extra yang banyak dia terima di atas segala kebaikan suaminya yang tak disedari. Bila dia lihat suaminya tengah terhegeh-hegeh di titian Sirat, dia tak nak masuk syuga tanpa suaminya, jadi dia pun memberi pahalanya kepada suami untuk lepas masuk syurga. Didunia lagi, kalau suami dalam kesusahan isteri boleh bantu tambah lagi di akhirat. Kalau seorang isteri asyik merungut, mulut selalu muncung terhadap suami dia tak akan dapat pahala extra ini.

6.) Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat di dalam dan di luar rumah, segala dosa-dosa anak isteri yang tak dididik dia akan tanggung di tambah lagi dengan dosa-dosa yang lain. Di nasihatkan kepada semua wanita supaya faham akan syariat Allah agar tidak derhaka denganNya. Dan semua lelaki fahami hati naluri seorang wanita dan isteri agar tidak derhaka denganNYA. -darulislamiyyah