19 Dis 2009

Dokumen Bersama PR Martabat Demokrasi, Manusia dan Hak

Dalam satu suara kesepakatan, gagasan kerajaan alternatif Pakatan Rakyat memulakan persidangan dengan ucapan perdana dari tiga pemimpin tertinggi Pakatan Rakyat.

Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat Anwar Ibrahim menyorot perhatian perwakilan kepada misi utama pembentukan gagasan ini - meleburkan dasar perkauman yang membelit kesedaran rakyat Malaysia.

"Kali pertama dalam sejarah politik negara, dasar pakatan rakyat adalah dasar yang cukup jelas. Prinsip kita ialah meleburkan dasar perkauman yang sempit," tegas Anwar.

"Dengan kepercayaan yang diberikan, kita harus memartabatkan demokrasi dari kepimpinan yang tertinggi hingga ke peringkat akar umbi," tambahnya lagi disambut tepukan gemuruh para hadirin.

Mantan Timbalan Perdana Menteri ini menambah bahawa membasmi indoktrinasi 50 tahun pemerintah Umno-BN melalui dasar pecah dan perintah bukanlah satu tugas yang mudah.

Ia memerlukan pengorbanan, ketegasan prinsip, dan yang lebih utama kematangan yang tinggi dari semua komponen masyarakat, bukan sekadar menuntut majoriti mengalah kepada tuntutan demokrasi.

"Saya ingin mengesyorkan supaya kaum-kaum Cina, India atau Iban supaya meleburkan sikap perkauman yang ada dalam diri," katanya.

"Maka dengan inilah, keyakinan dari semua bangsa dan agama di negara dapat diraih seraya menjadikan dasar bersama Pakatan Rakyat suatu realiti," tegas Anwar.

Beliau berkata demikian di hadapan 1,500 perwakilan serata negara hari ini. Persidangan hari ini dijangka meluluskan Dokumen Bersama pembentukan Pakatan Rakyat sebagai satu gagasan rasmi.

Dokumen ini memuatkan dasar-dasar umum yang dikongsi PKR, Pas dan DAP sebagai tujahan melawan cengkaman Umno-BN.

Perkara utama yang dituntut Dokumen Bersama ini adalah penerapan demokrasi telus dan tulen dalam proses politik tanahair.

Pakatan Rakyat berikrar untuk mempertahankan Perlembagaan Persekutuan sebagai panduan melestarikan demokrasi dan hak asasi setiap warganegara.

Pakatan Rakyat juga komited mempertahankan kedudukan agama Islam sebagai agama Persekutuan dan melindungi kebebasan beragama untuk masyarakat bukan Islam, serta memartabatkan bahasa Melayu sebagai lingua franca serantau.

Titik-bengit pertelagahan politik hari ini seringkali berbangkit dari isu keistimewaan Melayu dan Bumiputera. Dalam isu ini, Pakatan Rakyat berjanji bahawa kedudukan ini tidak akan dipertikaikan, bahkan dipertahan selaras dengan tuntutan Perlembagaan.

"Jangan percaya pada 1Malaysia, tetapi percayalah pada kemampuan Pakatan Rakyat untuk mempertahankan hak semua bangsa dan agama di negara ini," tegas Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng.

Lim Guan Eng dalam ucapannya berkata perhimpunan ini berbeza dari retorik Umno-BN, Pakatan Rakyat membuktikan komitmen yang jitu.

"Kita harus rapatkan barisan dan kekal utuh, dan dengan itu rakyat akan percaya pada perjuangan kita," tambah beliau.

Amanat Presiden Pas Abdul Hadi Awang kepada 1,500 delegasi menyimpulkan sejauh mana komitmen dan tolak-ansur semua komponen Pakatan Rakyat.

"Pertimbangan hari ini adalah memetakan laluan menuju kejayaan. Keutamaan harus diberikan pada perkara-perkara yang telah kita persetujui. Isu-isu berbangkit yang lain boleh ditangani kemudian," kata Hadi. -TVSAMK Berdemo Aman Desak Pembebasan Jonah Dan Azizi

Satu demonstrasi secara aman diadakan di hadapan Auditorium Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) bagi membantah tindakan polis menahan dua pemimpin kanan Angkatan Muda Keadilan (AMK).

Ketuanya Shamsul Iskandar Md Akin berkata, kedua-dua mereka ditahan ketika sedang mengedarkan risalah meminta Mahkamah Syariah menangani campurtangan politik dalam permohonan kes Qazaf Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Menurut Shamsul, Ketua AMK Selangor Khairul Anuar Ahmad Zainuddin dan Timbalan AMK Kelana Jaya, Azizi Ahamat ditahan di bawah Akta Hasutan.

Khairul Anuar atau lebih dikenali dengan panggilan Jonah dan Azizi dikatakan telah mengedarkan risalah yang dikatakan bertujuan menghasut orang ramai menghadiri satu demonstrasi yang akan diadakan hari ini di Dataran Shah Alam.

Menurut Shamsul beliau mempunyai bukti kukuh melalui Khidmat Pesanan Ringkas (SMS) yang menyatakan keterlibatan Ketua Polis Negeri dalam penahanan tersebut.

Ujar Shamsul AMK hanya bercadang mengadakan demonstrasi secara aman di dalam Dewan MBSA pada hari ini berkaitan dengan konvensyen ulung Pakatan rakyat yang berlangsung siang tadi dan bukanlah seperti yang dituduh oleh pihak polis.

Kira-kira 50 orang ahli Angakatan Muda Keadilan terlibat dalam demonstrasi di hadapan Auditorium MBSA ini ketika persidangan ditangguhkan seketika pada jam 1 tengahari tadi.

Kandungan risalah adalah untuk mendesak Mahkamah Syariah supaya menyegerakan proses mendengar kes liwat membabitkan Saiful. Risalah itu juga menyatakan wujudnya campur tangan pihak atasan agar kes terhadap Anwar dilewatkan daripada didengar.

Ketua Polis Selangor Datuk Khalid Abu Bakar sebelum ini dilaporkan berkata Jonah dan Azizi ditahan untuk siasatan lanjut di Ibu Pejabat Polis Daerah Shah Alam disiasat mengikut Seksyen 4 (1) Akta Hasutan 1948, dan Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984.

Anwar telah membuat laporan di bawah kesalahan qazaf terhadap Saiful Bukhari Azlan yang mendakwa bekas majikan itu telah meliwatnya Jun 2008.

Beliau dituduh meliwat bekas pembantunya itu di Unit 11-5-1, Desa Damansara Condominium, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara antara 3.01 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun 2008. Kesnya kini didengar di mahkamah sivil. -FMT

UMNO Pengkhianat - TuanGuru Nik Aziz

Mursyidul Am PAS TuanGuru Nik Abdul Aziz Nik Mat telah turut serta di Konvensyen Pakatan Rakyat dan ketibaannya mendapat tepukan gemuruh daripada 1,500 perwakilan yang hadir.

"Saya orang yang menyokong kuat satu masa dulu dalam gabungan dengan umno dulu, sebagai orang Melayu Islam saya ada perasaan itu, tapi umno khianat," demikian antara ucapan Nik Aziz.

"Rampasan kuasa di Perak, cara Islam pun tak betul, cara demokrasi pun jauh sekali, maka betapa jijiknya UMNO," tambahnya.

"Saya jadi MB kelantan semua rakyat, Melayu, Cina, India adalah rakyat saya. Berapa kali saya pergi kuil dan tokong dan mereka datang cari saya.

Saya tengok dengan mata saya sendiri terasa serupa dengan berada dalam dunia baru sesuai dengan ilmu dan pengajian saya." katanya sebelum mengakhiri ucapannya.

Menyentuh tentang Karpal Singh, Nik Aziz Nik Mat menyifatkan 'di dada Karpal Singh ada bulan', merujuk kepada lambang PAS adalah bulan.

Sebelum Nik Aziz, Karpal telah memberikan ucapan dengan berkata, dia bukan sahaja duduk di sebelah Nik Aziz hari ini tetapi di antara Nik Aziz dan 'Tok Guru Abdul Hadi'.

Karpal berkata demikian ketika menceritakan bahawa pihak sekretariat konvensyen yang bimbang bila beliau (Karpal) akan memberikan ucapan penutup.

"Jika Karpal beri ucapan penutup, bermakna dia akan duduk di sebelah Tok Guru Nik Aziz... apa salahnya... saya bukan sahaja duduk di sebelah Nik Aziz tetapi antara Tok Guru Aziz dan Tok Guru Haji Hadi hari ini," kata Karpal yang mendapat tepukan gemuruh dari para perwakilan.

Konvensyen Kecam Politik Perkauman Sempit UMNO BN

Ketiga-tiga orang pemimpin tertinggi parti komponen Pakatan Rakyat menjadikan politik perkauman sempit sebagai sasaran serangan dalam ucapan perdana, ketika merasmikan Konvensyen Pakatan Rakyat pertama di Auditorium MBSA, Shah Alam, hari ini.

PR yang terdiri daripada PKR, DAP dan PAS, selama ini dihujani dengan tuduhan "pengkhianat bangsa" daripada musuh politiknya, Barisan Nasional yang didominasi UMNO. Dasar Ekonomi Baru, institusi Raja, Negara Islam antara isu yang digunakan untuk menyerang pakatan politik yang terbentuk selepas tsunami politik 8 Mac 2008.

Hadi Awang: Rakan kita bukan pendatang

Presiden PAS, Abdul Hadi Awang mengaku kenyataan bahawa Malaysia dibentuk di atas masyarakat majmuk, di mana semua kaum besar di Asia berada di sini.

"Sepatutnya kita membuka mata dengan realiti yang ada, sehingga kita tidak boleh menganggap rakannya adalah pendatang, bukan penduduk asal," katanya sambil disambung tepukan daripada perwakilan, "...kerana kita semua tidak berasa asing di sini, bahkan bila kita bertemu di luar negara kita terasa bersama daripada satu negara."

Malah, Abdul Hadi Awang menyusul dengan pengalamannya yang singgah di lapangan kapal terbang luar negeri, ketika menziarahi Anwar Ibrahim yang menjalani pembedahan di Munich.

"Kami nak sembahyang, tak tahu kiblat, tak tahu timur barat. Saudara Gobalakrishnan pergi tanya mana kiblat," katanya menggelakkan satu dewan, sebelum menyambung dengan "walaupun dia tak sembahyang".

Guan Eng: Anak Malaysia berhak menikmati keadilan

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng juga menzahirkan rasa terharunya ketika mengungkit pengalamannya dipenjarakan kerana membantu sebuah keluarga Melayu lebih 10 tahun yang lalu. Beliau berkata, "saya dinasihatkan, 'mengapa buat macam ni? You bantu keluarga Melayu dapat apa? Hilang semua (kehilangan segala-galanya) orang Melayu pun tak akan mengenang budi.'"

"Itu 10 tahun lepas. Bila hanya seorang dua yang memperjuangkan ke-Malaysia-an. Saya masih ingat pada masa itu, saya jawab, kalau kita anak Malaysia, semua anak Malaysia berhak untuk menikmati keadilan dan keluhuran undang-undang," kata-katanya menerima tepukan daripada perwakilan.

Beliau menyambung, "Masa itu saya seorang dua memperjuangkan konsep berbilang kaum ke-Malaysia-an. Sebelas, dua belas tahun kemudian, saya amat terharu. Sekarang bukan sekadar seorang dua, tapi kita boleh lihat beribu-ribu, berpuluh-puluh ribu, beratus-ratus ribu malah berjuta-juta menyokong konsep ke-Malaysia-an."

Anwar Ibrahim: Lawan perkauman dengan keadilan

Ketua Umum PKR, Anwar Ibrahim pula memetik pemimpin gerakan kaum berkulit hitam di Amerika Syarikat, Martin Luther King, "A nation where its people will not be measured by the color of their skin but by the content of thier character" untuk menyeru agar rakyat keluar dari kepompong perkauman yang dibikin oleh ahli-ahli politik yang berfikiran kecil dan sempit, setelah 50 tahun merdeka.

"Maka yang mendasari segala dasar dan kebijakan yang kita bentangkan hari ini adalah prinsip moral sejagat. Ini bukan gimik politik. Kita yakin perjuangan yang tidak dipandu oleh prinsip moral sejagat akan menemui jalan buntu, tidak akan membawa keadilan dan kesejahteraan untuk semua," sambungnya.

Anwar menegaskan, "kita berpegang kepada prinsip moral kerana rakyat mahu ahli-ahli politik meleburkan kerangka pemikiran usang dan jumud. Inilah falsafah kebangsaan yang kita maksudkan, satu kebangsaan yang inklusif, adil, tanpa diskriminasi."

Malah, beliau memetik ayat Surah al Hujurat ayat 13, untuk menyeru agar rakyat keluar dari belenggu perkauman sempit.

"Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu)."

"Prinsip karamah insaniah dan litaarafu inilah yang menggembeling keyakinan baru di kalangan umat Melayu dan bumiputera untuk membanteras sikap perkauman dan membantah sebarang dasar yang meminggirkan golongan lain atas pertimbangan ras," katanya.

"Justeru itu jangan ada yang mahu menggantikan satu bentuk rasisme dengan rasisme yang baru, dengan membidas perkauman Umno semata-mata dari perspektif kepentingan kaum tertentu. Kepada kaum Cina, India, Kadazan, Iban dan Melayu, ingin saya jelaskan di sini perkauman sempit tidak boleh ditewaskan dengan perjuangan serta tuntutan perkauman sempit juga."

Beliau mengingatkan, "Jika ini berlaku, maka tidak akan ada kemajuan dalam perjuangan melawan perkauman. Perjuangan melawan perkauman hanya akan berjaya jika didorong oleh keadilan sejagat dan kesederhanaan sikap."

"Dengan muafakat yang kita perolehi, bangsa Malaysia boleh bergerak ke hadapan mengharungi abad ke-21 dengan penuh keyakinan, bangsa Melayu punyai keyakinan, bangsa Cina perolehi keyakinan, bangsa India perolehi keyakinan, bangsa Iban perolehi keyakinan dan bangsa Kadazan perolehi keyakinan. Kita tidak membina satu muafakat dengan rasa ketakutan atau rasa tidak selamat," simpulnya. -MR

LIVE KONVENSYEN: Pakatan Rakyat Isytihar Jihad Lawan Rasuah

Rasuah musuh nombor satu negara. Menindas dan meminggirkan mereka yang layak untuk segelintir yang mampu 'membeli' kemewahan negara.

Di konvensyen hari ini, Pakatan Rakyat mengisytihar jihad memerangi rasuah dan dasar ekonomi pincang yang menguntungkan segelintir elit semata-mata.

"Kita membantah dasar Umno-BN seperti Cukai Perkhidmatan Umum (GST) yang membebankan rakyat kebanyakan. Sekiranya kita bentuk kerajaan Pusat, Pakatan Rakyat mahu memperkenalkan dasar ekonomi baru, dan jihad memerangi rasuah," kata Setiausaha Penerangan DAP Tony Pua Kiam Wee.

"Juga, Pakatan Rakyat sekali menegaskan bahawa kita akan dan mahu menyerahkan royalti minyak 20 peratus kepada negeri-negeri pengeluar minyak, khususnya Kelantan, yang dinafikan haknya oleh pemerintah hari ini," kata Tony Pua.

Dokumen Bersama Pakatan Rakyat yang dibentangkan di Konvensyen hari ini bermatlamat untuk menyelaraskan sistem ekonomi negara kepada prinsip Perlembagaan Persekutuan.

Pakatan Rakyat memberi tumpuan kepada memperbaiki operasi penyampaian kerajaan kerana rakyat membayar cukai untuk jenis pentadbiran yang cekap, teratur dan pantas.

Pakatan Rakyat berpendapat warga kebanyakan membanting-tulang siang dan malam, dan sebahagian dari titik-peluh mereka diagihkan kepada kerajaan dalam bentuk cukai.

Demikian itu, kecekapan perbelanjaan turut menjadi tumpuan gagasan kerajaan alternatif ini. Pakatan Rakyat mahu memperbaiki displin ringgit yang rosak akibat penyalahgunaan kuasa, penyelewengan dan pembaziran dibawah pentadbiran hari ini.

"Yakini kita akan pertahan hak saudara kita dari semua kaum dan agama. Dengan kepercayaan yang diberi, kita akan pertahan hak saudara di ceramah-ceramah, di majlis perbandaran, dan dimana-sahaja," kata Naib Presiden Pas Salahuddin Ayub.

Dokumen Bersama Pakatan Rakyat memperincikan ikrar gagasan untuk melaksanakan formula geran pembangunan berdasarkan faktor jumlah penduduk, kadar kemiskinan, kos dan pendapatan kasar per kapita supaya negeri-negeri miskin tidak ketinggalan dari arus ekonomi perdana.

Langkah ini dilihat perlu bagi mengurangkan pembangunan di Lembah Klang dan mengalihkan pelaburan dan projek berdaya saing ke negeri-negeri serata Malaysia.

Bagi melicinkan kecekapan, kuasa pentadbiran ekonomi dan pembangunan prasarana diagihkan kepada kerajaan negeri.

"Tidak ada Malaysia tanpa Sabah dan Sarawak. Tidak ada Malaysia tanpa Kedah, Johor dan Kelantan. Tidak ada Malaysia tanpa sokongan dan restu negeri-negeri lain," kata Ahli Parlimen DAP Anthony Loke.

"Namun kita lihat hari ini bahawa pemusatan modal dan pembangunan tertumpu di beberapa negeri sahaja, mengenepikan fakta bahawa negeri-negeri lain turut menyumbang kepada ekonomi negara," tambahnya lagi. -TVS
Lintas Lansung Konvensyen Pakatan Rakyat (updated)

Lintas lansung Konvensyen Pakatan Rakyat di Selangor hari ini.

Datuk Seri Anwar telah memulakan Konvensyen dengan menyatakan bahawa "Kali pertama dalam sejarah politik negara, dasar pakatan rakyat adalah dasar yang cukup jelas. Prinsip kita ialah meleburkan dasar perkauman yang sempit," tegas Anwar.

Datuk Seri Anwar juga menyatakan "Dengan kepercayaan yang diberikan, kita harus memartabatkan demokrasi dari kepimpinan yang tertinggi hingga ke peringkat akar umbi," tambahnya lagi disambut tepukan gemuruh para hadirin.

Setiausaha Agung DAP yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang baru saja tamat memberikan ucapannya. Guan Eng di dalam ucapannya menyatakan "Kita harus rapatkan barisan dan kekal utuh, dan dengan itu rakyat akan percaya pada perjuangan kita,"

Siapa Pemecah-belah PAS Yang Sebenarnya?

PAS DAN BLOGGER
oleh Tok Pepijat

Semasa dan selepas era reformasi, blogger politik lahir bagai cendawan tumbuh lepas hujan. Pengunjung warung kopi yang bergelar "Penganalisa, speaker, ahli politik dan wakil rakyat" bertukar tempat. Dari warung ke komputer. Mereka mula mainkan peranan lebih berkesan.

PAS juga mendapat manfaat hasil ledakan "revolusi pemikiran dan teknologi" ini. Hasilnya keputusan PRU 12 juga impak sedikit sebanyak daripada penulisan blogger politik yang pro PAS dan PR.

Mereka tanpa upah siang malam mengadap komputer menaip membongkarkan kejahatan dan kezaliman UMNO dan BN. Sasaran "peluru" mereka hanyalah BN. Tiada yang lain.

Selepas PRU 12, keadaan sudah berubah. Beberapa negeri dapat diperintah PR. Wakil rakyat PAS bertambah. Peranan blogger politik pro PAS juga berubah. Mereka mula kritik apa-apa yang menyalahi prinsip parti.

Mereka begitu sayang kepada PAS. Teguran mereka ada kalanya betul dan tepat. Misalnya tentang rundingan dengan UMNO Selangor untuk kerajaan campuran. Ada pimpinan tertinggi tidak dimaklumkan.

Para blogger menegur tindakan tersebut. Akhirnya pimpinan "mengakui kesalahan" mereka. Tutup kes.


Malangnya ada segelintir blogger masih mengungkit-ngungkit perkara tersebut. Malah perkataan dalam penulisan mereka begitu biadap terhadap pimpinan ulamak. Mereka juga mula membahagikan PAS kepada dua pecahan.

Satu kumpulan pro TG Nik Aziz dan satu lagi kumpulan TG Haji Hadi. Mereka cuba lagakan antara pimpinan tertinggi ulamak.

Kita mula terfikirkan apa tujuan kumpulan blogger ini? Apa motif mereka ? Blogger ini juga mula menyerang peribadi pimpinan.

Kalau sebelum PRU 12, sasaran mereka hanya UMNO dan BN, kini sasaran mereka bertambah satu lagi. Sedihnya, sasaran mereka sesama PAS.

Malah serangan mereka terhadap pimpinan PAS lebih hebat dari serangan media barua UMNO lagi. Dengan memaki hamun dan melaga-lagakan sesama pimpinan.
Kita mengakui PAS bukannya 100% sempurna.

Kita juga mengakui pimpinan PAS juga tidak maksum. Dan kita juga mengakui hak peranan blogger menegur pimpinan. Tetapi biarlah ikut lunas-lunas peradaban dan akhlak Islam.

Sempena perjumpaan blogger di Taman Melewar Ahad ini, kita mengharapkan satu titik persefahaman bakal tercipta antara blogger dengan pimpinan parti.

Apa yang penting, kita masih berpegang, " Orang paling "jahat" dalam PAS, itulah orang yang paling "baik" dalam UMNO ".

Hey kawan ! Sasarkan Kalasnikov AK47 anda hanya kepada UMNO dan BN ! Jangan sia-siakan peluru anda.

Ulasan GB

Satu tulisan yang saya terbaca di harakahdaily pagi ini serentak dengan saya cuba untuk membuat lintas lansung Konvensyen Pakatan Rakyat yang berlansung pagi ini.

Sekali imbas, membaca tulisan Tok Pepijat kita sudah dapat menyelam apa yang igin disampaikannya. tetapi malang, ia tak ubah tulisan dari sekelompok "Pengampu Yang Menjahanamkan Parti" seperti yang dimaksudkan oleh Presiden PAS, Datuk Seri Abd Hadi Awang.

GB menyatakan dan mengakui BENAR bahawa sasaran peluru blogger kini telah bertambah satu lagi, bukan sekadar kepada UMNO BN, tetapi kepada sesama ahli parti. Maka carilah dengan kejujuran sebab-sebabnya blogger terpaksa mengambil langkah sedemikian.

Tok Pepijat menyatakan "Mereka begitu sayang kepada PAS. Teguran mereka ada kalanya betul dan tepat. Misalnya tentang rundingan dengan UMNO Selangor untuk kerajaan campuran. Ada pimpinan tertinggi tidak dimaklumkan.

Para blogger menegur tindakan tersebut. Akhirnya pimpinan "mengakui kesalahan" mereka. Tutup kes.
"

Benarkah kes sudah ditutup? Apa kes dengan pertemuan Hassan Ali dan Nasaruddin Mat Isa dengan blogger UMNO baru-baru ini sehingga ia kini menjadi kes yang disiasat oleh Jawatankuasa Disiplin?

Memaki hamun. Siapa yang memaki hamun sebenarnya? Siapa yang menyumpah dan mencarut sebenarnya? Siapa yang menggunakan perkataan-perkataan tidak berkahlak sebenarnya?

Kalau bukan kerja si penhgampu!

Serangan kepada pimpinan. Siapa yang menyerang Mursyidul Am PAS? Siapa yang mengutuk dan mencaci Mursyidul Am PAS?

Kalau bukan kerja si pengampu!

Siapa yang mengeluarkan kenyataan-kenyataan yang menhentam pengkritik-pengkritik parti termasuk terhadap prof Abdul Aziz Bari yang cuba membetulkan parti seperti yang berlaku di Seminar Memperkasakan Parti tempohari?

Kalau bukan kerja si penhgampu!

Pemikiran jumud yang meletakkan wala membabi-buta tanpa menyedari sikap itu merugikan parti perlu dibenteras sebersih-bersihnya.

Saya menyatakan dengan tegas pendirian saya bahawa konvensyen blogger yang akan diadakan esok adalah konvensyen pengampu-pengampu atau usaha ke arah untuk meramaikan blogger pengampu di persada maya ini kerana ia diusahakan oleh mereka yang telah dikenali sifat pengampu mereka.

Saya menyatakan dengan tegas pendirian saya bahawa PAS bakal kecundang di dalam pilihanraya akan datang selagi PAS masih dipenuhi dengan pengampu-pengampu ini.

Saya menyatakan dengan tegas bahawa para blogger boleh menutup blog-blog mereka sekarang juga seandainya pimpinan dan pengampu hanya meLihat dan menuding dengan menyalahkan orang lain tetapi terlupa untuk melihat tudingan empat jari ke arahnya. Dulang paku serpih!

HIJRAH menuntut perubahan. Perubahan segenap aspek didalam parti jika betul-betul mahu PAS diperkasakan.

Penyakit di luar badan lebih mudah untuk diubati dari penyakit yang ada di dalam badan. Musuh di luar parti lebih mudah untuk dihadapi daripada musuh sebenar yang ada di dalam parti. Pengampu namanya. Itu musuh dalam parti.

Harakahdaily memang gemar menyiarkan tulisan blogger pro-UG tetapi tidak akan menyiarkan tulisan yang anti-UG. Itu sebab mengapa jualan harakah juga merudum sekarang ini kerana dipimpin oleh mereka yang sifatnya pengampu.

GB sudah puas dituduh dengan pelbagai tuduhan demi menegakkan kebenaran dan keadilan. Malah Seminar Blogger yang diadakan esok boleh mengutuk atau mengusul GB dipecat keahlian PAS jika mahu. GB akan redha dengan keputusan itu. InsyaAllah.

Lintas Lansung Himpunan Pakatan Rakyat

Lintas lansung Konvensyen Pakatan Rakyat di Selangor hari ini.

Datuk Seri Anwar telah memulakan Konvensyen dengan menyatakan bahawa Pakatan Rakyat bukan sekadar sebuah parti politik tetapi sebagai agen reformasi dan perubahan.

Datuk Seri Anwar juga menyatakan kita perlu menolak rasisma yang menjadi propaganda dan asas perjuangan UMNO BN.

Setiausaha Agung DAP yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang baru saja tamat memberikan ucapannya.

Dewan Himpunan Penyokong PAS Ganti Kelab Penyokong PAS

Kelab Penyokong PAS akan dikenali Dewan Himpunan Penyokong PAS mulai tahun depan, dilihat sebahagian usaha susulan parti itu untuk menarik sokongan penyokong bukan Islam walaupun “kuasanya masih dilihat terhad”.

PAS pusat telah meluluskan perlembagaan khusus bagi sayap baru itu dan ia dijangka dilancarkan menjelang Februari depan.

Kelab Penyokong PAS terdiri daripada lebih 20,000 ahli daripada kaum India, Cina, Siam dan Iban. Ia ditubuhkan pada tahun 2004.

Pengerusi Lajnah Perpaduan Nasional PAS pusat Dr Mujahid Yusuf Rawa memberitahu The Malaysian Insider, usaha mengiktiraf ‘kehadiran’ penyokong bukan Islam dalam bentuk “dewan” akan membolehkan mereka menjadi pemerhati khas dalam muktamar.

“Mulai awal tahun depan mereka akan dikenali sebagai dewan,” katanya.

Dewan itu akan diketuai oleh pengerusi.

Bagaimanapun beliau mengakui bahawa buat masa sekarang mereka tidak ada kuasa untuk mengundi dalam muktamar peringkat pusat dan negeri.

Usaha naik taraf itu dibolehkan dengan mengadakan perlembagaan tersendiri tanpa melibatkan pindaan pada perlembagaan induk PAS.

Mujahid berkata, perlembagaan induk membolehkan parti itu mewujudkan jawatankuasa atau dewan baru tanpa melibatkan pindaan pada perlembagaan induk PAS.

“Ini langkah awal untuk mengiktiraf penyokong-penyokong bukan Islam dalam PAS. Malah ini juga langkah susulan mengiktiraf selepas Kelab Penyokong PAS diwujudkan,” katanya.


Draf perlembagaan Dewan Himpunan Penyokong PAS, kata beliau, telah tiga kali dibincangkan di peringkat jawatankuasa pusat PAS dan telah diterima untuk diguna pakai.

“Bermakna dewan ini boleh dilancarkan bulan depan atau pada Februari ini,” katanya.

Draf itu membolehkan Dewan Himpunan Penyokong PAS ditubuhkan di peringkat pusat, negeri dan kawasan.

“Tetapi tiada Dewan Himpunan Penyokong PAS peringkat cawangan,” katanya.

Mengulas lanjut mengenai ketiadaan hak mengundi, Mujahid yang juga anggota jawatankuasa pusat PAS berkata, peruntukan itu memerlukan pindaan pada perlembagaan induk parti yang kelulusan Pendaftar Pertubuhan juga akan mengambil masa yang lama.

Bagaimanapun apabila usaha terbaru ini diterima ramai langkah meminda perlembagaan induk akan dilakukan dalam jangka panjang, tambah beliau.

“Kami hendak menjalankan perubahan secara berperingkat-peringkat,” katanya.

Jawatankuasa teknikal ke arah menaik taraf Kelab Penyokong PAS sebagai dewan atau sayap formal bagi mengiktiraf keanggotaan masyarakat bukan Islam dalam parti itu telah ditubuhkan awal tahun ini. -MI

Ulasan GB

Meskipun pembentukan ini dilihat agak terlalu lewat, namun kita ucapkan tahniah kerana Kelab Penyokogn PAS ini berjaya juga diinsitusikan dengan nama barunya "Dewan Himpunan Penyokong PAS."

Namun terdapat rungutan mengenai kuasa yang terhad dan ianya telah dijawab-balas oleh pimpinan PAS Pusat bahawa ia hanyalah langkah awal dan langkah susulan akan diambil lantaran pembentukan sebenar Himpunan ini melibatkan akan pindaan pada perlembagaan induk PAS.

GB ingin mengemukakan bberapa persoalan, samada suka tidak suka pimpinan mendengar atau membaca:

1) Kelab Penyokong PAS telah LAMA meminta mereka diiktirafkan, iaitu semenjak sebelum Muktamar ke 55 lagi. Ucapan Penangguhan Presiden di Muktamar tersebut berjanji untuk menyegerakan penginsitusian Kelab ini. Tetapi ia mengambil masa empat bulan dan bermesyuarat 3 kali hanya untuk melaksanakan satu perubahan kecil - sekadar pertuakaran nama. Tidakkah itu "futur" (lembab) namanya?

2) Jika sudah diketahui bahawa pembentukan Dewan yang sebenar itu melibatkan perubahan kepada Perlembagaan induk, mengapa tidak ada usaha untuk memanggil Mesyuarat Khas supaya ianya boleh disegerakan?

3) Bagan Pinang menyaksikan penyusutan ketara sokongan kaum bukan-Melayu terhadap PAS. Tetapi ia tidak diimbangi dengan usaha pro-aktif pimpinan. "Procrastination" (kerja bertangguh dan berlengah) menjadi budaya pimpinan PAS? Bagaimana jika esok lusa masih berlaku lagi Pilihanraya kecil? Dan pimpinan PAS masih terhegeh-hegeh dengan sindrom lesunya?

4) Timbalan Pengerusi Kelab Penyokong PAS (KPP), Vincent Lee semasa muktamar lalu yang bercakap bagi pihak orang bukan Islam yang menyokong parti Islam itu jelas memberikan kenyataan bahawa hubungan yang baik dengan Umno akan menjauhkan orang bukan Islam yang selama ini sudah menyokong PAS. Tetapi nampaknya ia semacam tak dihiraukan oleh pimpinan.

5) Pimpinan wajar mengakui bahawa ramai ahli Kelab Penyokong PAS telah angkat kaki dan yang tinggal kini kebanyakannya rata-rata kerana sayang mereka kepada Tuan Guru Nik Aziz yang masih merupakan daya penarik msyarakat bukan-Islam terhadap PAS. (Ini dibuktikan dengan demontrasi sokongan kepada TGNA di Kelantan baru-baru ini). Kalau ditanya mereka terhadap pimpinan PAS yang lain, mungkin mereka tidak bersedia untuk memberi sokongan kepada PAS lagi. Jadi, apakah perubahan kecil dari sebuah kelab ke sebuah dewan tanpa fungsi yang bermakna akan berjaya menambat hati mereka?

Hari Ini, Satu Sejarah Bakal Tercipta Di dalam Arena Politik Negara...

Hari ini, 19 Disember 2009 membuka tirai baru dalam judul politik tanahair.

Buat pertama kalinya, 1,500 perwakilan dari tiga parti dari jalur politik berlainan akan berhimpun dibawah satu bumbung untuk memeterai wadah umum perjuangan gagasan Pakatan Rakyat.

Mereka akan meluluskan rangka kerja dasar yang dikongsi bersama komponen gagasan ini yang akan menjadi mercu gerakan mereka menumbangkan Barisan Nasional dan membentuk kerajaan persekutuan yang baru.

Sesungguhnya pembentukan dokumen umum ini yang dirumuskan oleh pemimpin Parti Keadilan Rakyat, Pas dan DAP adalah satu pencapaian yang menakjubkan.

Meliputi prinsip bersama ketiga-tiga parti itu - Pas dari jalur Islamik, DAP yang cenderung kepada demokrasi sosial dan PKR yang menuruti arus liberal - rangkakerja ini adalah satu anjakan baru mengukuhkan Pakatan Rakyat sebagai alternatif untuk rakyat.

Apa yang akan dicanangkan kepada perwakilan di Persidangan Kebangsaan Pakatan Rakyat adalah matlamat bersama menuju kerajaan yang lebih baik untuk kesejahteraan seluruh rakyat Malaysia.

Di kalangan pemerhati politik, persidangan ini adalah sejarah baru politik negara, dengan para perwakilan berkongsi pengalaman bekerja dalam satu barisan sejak 21 bulan yang lepas dan cuba membentuk gagasan majmuk yang benar-benar berwibawa.

Perikatan yang dibentuk secara mendadak oleh PKR, Pas dan DAP ini mengejutkan ramai pihak dengan kejayaan menumbangkan kekuatan dua-pertiga BN pada Mac 2008. Gagasan ini turut berkuasa di lima dari 13 negeri di Malaysia.

Namun semenjak itu Pakatan Rakyat bergelut untuk menampilkan gagasan itu sebagai satu ketumbukan yang ampuh menentang BN dan aparatus gagasan perkauman itu keatas media arus perdana, agensi kerajaan dan perbendaharaan negara.

Gerombolan pengkritik dari BN tidak membuang masa menonjolkan kepincangan dalam dokumen satu wadah ini, mendakwa bahawa pakatan pembangkang di Malaysia tidak mempunyai rekod menyamai prestasi BN mengurustadbir Malaysia, mahupun kewibawaan untuk memulihkan masalah-masalah runcing dalam masyarakat majmuk di negara ini.

Disebalik usaha pengkritik di ruang maya dan arus media perdana untuk meremehkan dokumen satu wadah ini, Selangor bagaimanapun bersedia untuk menganjurkan persidangan ini dan memuatkan perwakilan dari seluruh negara khususnya dari Sabah dan Sarawak.

Ucaptama dan amanat penting akan disampaikan oleh Ketua Umum PKR Anwar Ibrahim, Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng dan Presiden Pas Abdul Hadi Awang.

Persidangan ini juga akan menyaksikan logo bersama Pakatan Rakyat. Logo ini memaparkan tiga daun palem yang mewakili tiga parti dalam Pakatan Rakyat. Daun palem ini mengelilingi lima kelopak bunga mewakili Melayu, Cina, India, Dayak dan Kadazandusuns.

Lagu tema persidangan ini ialah Angai Pendawai, karya Ito dari Blues Gang. -TVS

8:00 pagi : Pendaftaran bagi wakil media di Tingkat 4, Auditorium MBSA.

9:00 pagi : Pembukaan

9:15 pagi: Ucapan Perdana Ketiga Pimpinan Tertinggi dan Perasmian Bersama Konvensyen - Saudara Anwar Ibrahim (Ketua Umum KeADILan), Saudara Lim Guan Eng (Setiausaha Agung DAP) & Saudara Hj Abdul Hadi Awang (Presiden PAS).

10:15 pagi : Rehat

10:45 pagi : Pidato Dasar Pakatan Rakyat (dipengerusikan YAB Khalid Ibrahim) - Saudara Salahuddin Ayub (Naib Presiden PAS), Saudara Tony Pua (Setiausaha Publisiti Kebangsaan DAP), Saudara Sivarasa Rasiah (Naib Presiden PKR) dan Perbahasan oleh 2 perwakilan setiap parti.

12:45 tgh : Makan tengahari di Laman MBSA.

1:45 tgh : Sambungan perbahasan oleh 3 perwakilan setiap parti (dipengerusikan Saudara Teng Chang Khim).

3:30 ptg : Majlis Penutup (dipengerusikan Saudara Wan Abdul Rahim Wan Abdullah).

Rumusan oleh 3 Pimpinan : Karpal Singh (Pengerusi Kebangsaan DAP), Nik Abdul Aziz Nik Mat (Murshidul Am PAS), Anwar Ibrahim (Ketua Umum KeADILan).

5:00 ptg : Majlis bersurai. Sidang media di Tingkat 3


Konvensyen PR: Satu Pengukuhan perjuangan

Angin Pendamai atau Winds of Peace, yang dicipta oleh penyanyi Blues Gang, Ito, akan bergema pada konvensyen pertama Pakatan Rakyat (PR) esok.

Mampukah Angin Pendamai yang menjadi tema lagu konvensyen esok menjadi titik permulaan kepada penyatuan perjuangan dan matlamat berdasarkan polisi bersama sebagai langkah pertama ke arah menerajui kerajaan pusat selepas PRU13?

Resolusi yang bakal diumumkan pada konvensyen esok hasil perbincangan pelbagai peringkat beberapa bulan lalu untuk menghasilkan satu rangka persefahaman bersama, sudah boleh dianggap satu pencapaian.

Dan hari ini, 1,500 perwakilan dari ketiga-tiga parti yang berbeza ideologi – PAS, PKR dan DAP – yang menjadi pendokong PR akan menentukan hala tuju gagasan itu dalam memperlengkapkan diri sebagai ’bakal’ peneraju kerajaan persekutuan.

Jika dikaji keputusan PRU12 secara halus, kejayaan PR yang menghilangkan majoriti 2/3 BN di parlimen dan memenangi 5 negeri, tidak termasuk Wilayah Kuala Lumpur yang hampir disapu bersih oleh PR, dicapai bukan berteraskan satu landasan perjuangan yang sekata.

Mereka bergerak atas sentimen me’nyah’kan 2/3 majoriti parlimen BN kerana bimbang dengan pelbagai penyelewengan yang diamalkan oleh Umno-BN hingga sudah membarah, bimbang-bimbang negara akan muflis.

Usaha ke arah menyelaraskan perjuangan diteruskan. Sedikit demi sedikit, tapi dengan penuh keyakinan, mereka merapatkan jurang perbezaan yang ada bersandarkan kesedaran membina sebuah negara yang komited untuk rakyat.

Laporan Ketua Audit Negara yang memuji kecekapan pentadbiran PR di empat negeri yang di perintahnya, Kelantan, Kedah, Pulau Pinang dan Selangor, membuktikan ketelusan, kecekapan dan integriti PR sebagai kerajaan yang sudah bersedia untuk mengambil alih kepimpinan negara.

Kesan daripada PRU12, memperlihatkan kemunculan pakatan pembangkang mampu memainkan peranan “mengawasi dan menegur” terhadap pentadbiran Umno-BNl dalam melaksanakan tanggungjawab terhadap rakyat.

Di sebalik kejayaan tersebut, PAS, PKR dan DAP dan terus mencari formula terbaik ke arah mewujudkan persefahaman jitu sesama mereka.

Tanpa bergerak pada satu landasan perjuangan bersama, PR sudah mampu membuktikan kewibawaan, sekalipun tidak dinafikan ada kelemahan-kelemahan yang sering digunakan oleh media arus perdana untuk melaga-lagakan gagasan itu.

Namun tempoh setahun setengah pemerintahan sejak PRU12 Mac tahun lalu, ia boleh dianggap pencapaian yang jauh lebih baik berbanding Umno-BN yang sudah menerajui negara ini selama 52 tahun.

Maka konvensyen sulung PR esok pastinya dinanti dengan penuh debaran, tapi lebih kepada satu harapan di kalangan rakyat yang mahukan perubahan untuk melihat ‘negara yang komited’ untuk rakyat.

Ramai tidak mengharapkan semua perjuangan dan ideologi akan dapat di ’selaraskan’ mengikut satu landasan bersama. Tapi sedikit kemajuan hasil konvensyen itu sudah cukup untuk menjadi titik permulaan meletakkan PR di landasan yang betul untuk terus bergerak atas polisi bersama dengan konsep ketuanan rakyat.

Adalah diharapkan selepas konvensyen sulung ini, PR yang kini memiliki 82 kerusi Parlimen berbanding 137 BN, mampu menghayun langkah pertama menggantikan BN. Bukankah destinasi PR ke Parlimen sebagai kerajaan persekutuan bermula dengan langkah yang pertama? -FMT


Ustaz Hassan Shukri Tokoh Maal Hijrah Selangor

Bekas Timbalan Presidn PAS, Ustaz Hasan Shukri telah dipilih sebagai Tokoh Maal Hijrah peringkat Negeri Selangor.

TV Selangor melaporkan mantan Senator, Hassan Shukri dianugerahkan Tokoh Ma’al Hijrah Peringkat Negeri Selangor.

Beliau yang merupakan pentadbir Sekolah Agama Darul Tarbiah, Gombak telah memegang jawatan Senator selama enam tahun.

Penglibatan beliau dalam aktiviti persatuan, politik, dan program peringkat antarabangsa melayakkan beliau menerima anugerah itu.

"Yang pertama saya bersyukur kepada Allah dan menyembah kasih kepada DYMM sultan Selangor yang telah menyampaikan anugerah kepada saya, tokoh maal hijrah 1431 Hijrah," kata beliau.

Beliau membawa pulang wang tunai sebanyak RM10,000 dan cenderahati.

Ditanya apa yang akan dilakukan dengan wang saguhati yang diterima, beliau berkata,

"Bagi saya tiada apa insyallah itu perkara biasa dan saya syukur lah. Mudah-mudahan kita akan gunakan juga sedikit sebanyak akan saya sumbangkan," katanya.

IMBAUAN


Hassan, dikenang pejuang terbilang
Azamin Amin

Belum sempat pun pejuang-pejuang Sungai Manik tiba di Kuala Selangor untuk turun 'bermandi darah' di Kuala Lumpur, dia sudah terpacul tetap menantikan kedatangan mereka. Dan ketika berdiri di jeti Feri Kuala Selangor dengan badan tegap laksana panglima, dia secara tenang meminta para pejuang itu pulang semula ke Perak.

Niatnya hanya satu, mengelakkan lebih banyak nyawa yang terbunuh dan tidak mahu Sungai Klang bertukar merah. Tanpa perlu berpencak, atau menghunus sunding yang tersisip di pinggangnya,dia bersuara penuh tertib dan tegas gayanya.

Tidak ada satu biji mata pun melainkan dia, yang mampu berdepan para pejuang yang digeruni itu. Bimbang suasana akan lebih kecamuk Pengerusi Majlis Gerakan Negara ketika tragedi 13 Mei 1969, Allahyarham Tun Abdul Razak secara peribadi meminta dia menahan pendekar-pendekar dari kumpulan "parang terbang dan selempang merah" untuk mara ke ibu kota.

Dek kerana menghormati ayahnya yang pernah terlibat dan bertempur dalam beberapa siri dengan peperangan di Sungai Manik pada zaman dulu, para pejuang yang sedang mengelodak jiwa dan amarah itu akhirnya akur dengan permintaannya lalu kembali ke kampung halaman masing-masing
.

Namanya cukup tersohor dan hebat di mata kawan dan lawan. Malah ketika negara dilanda krisis Tun Razak sendiri menghubunginya setiap hari. Sehari kadang-kadang sampai dua kali!

Kini nama Hassan Shukri yang selalu meniti dibibir pejuang dan penyokong PAS selama ini agak kelam dan menyepi. Entah mengapa, bekas Timbalan Presiden PAS yang juga antara pejuang terawal parti tertua di Malaysia ini umpama membawa diri. Namun rajuknya tidak kemana kerana batang tubuhnya masih sebati dengan perjuangan ini.

Hassan Shukri yang dipanggil 'Ustaz' masih dekat di hati kebanyakan ahli PAS malah kelibat beliau sering kelihatan, sekiranya ada acara rasmi dan majlis ilmu yang dianjurkan di Markas PAS Taman Melewar, Gombak. Kadang-kadang tanpa segan, beliau menebas dan mencangkul di depan Markas walaupun para pemimpin dan ahli PAS sedang menyertai aktiviti di situ.

Baginya kerja-kerja kebun dan kampung sudah berakar umbi di benaknya apatah lagi kediaman dan lamannya pula bersebelahan markas itu. Markas yang dahulunya dikenali sebagai 'Headquartes' pejabat PAS dan Pusat Tarbiyah sebelum berpindah ke Jalan Raja Laut Kuala Lumpur begitu sinonim dengan Hassan Shukri.

Masakan tidak idea penubuhan Markas itu, datang dari hati nurani ikhlasnya. Bermula dengan modal RM20,000 beliau membeli sebidang tanah di situ, sebagai tapak awal untuk membina Markas. Kemudian beliau berbincang pula dengan Yang Dipertua PAS Allahyarham Yusuf Rawa, Pesuruhjaya PAS Perlis Ustaz Hashim Jasin dan Ustaz Nakhaei untuk mereka sama-sama membeli tanah dengan harga sekitar RM26,000 bagi meluaskan kawasan Markas sekitar tahun 1982.

Selain menerima sumbangan wang, Markas itu turut didirikan secara bergotong royong pada peringkat awalnya. Kemudian dengan kebijaksanaan Hassan, beliau mengarahkan setiap satu cawangan PAS menyiapkan satu tiang bangunan tanpa menggunakan jengkaut untuk menggali lubang tapak asas.

Semenjak itu, Markas PAS Taman Melewar telah menjadi tempat persinggahan atau bermalam paling murah di Kuala Lumpur kepada orang ramai yang mahu melancong atau berurusan di ibu kota malah hari minggu atau cuti sekolah, banyak bas persiaran serta bas sekolah singgah dan memenuhi laman markas itu.

Lebih menarik ianya menjadi persinggahan paling penting kepada rombongan haji sebelum melapor diri di Lapangan Antarabangsa Subang sebelum wujudnya KLIA dan Pusat Transit Tabung Haji Kelana Jaya.

Pejuang Islam tidak akan susah...

Cetusan idea Hassan itu kemudiannya menjadi buah mulut orang dan menjadikan PAS terkenal di pelusuk negara. Ya, Hassan dikenali sebagai tokoh yang membangunkan Markas PAS dan ramai yang tidak tahu, beliau adalah individu penting di sebalik perlembagaan PAS dan merupakan 'buku undang-undang PAS' yang masih hidup serta sentiasa menjadi rujukan.

Menceritakan kisah penyertaannya secara tidak rasmi dengan PAS sewaktu berusia 14 tahun pada 1951; Hassan memberitahu tindakannya itu didorong oleh satu peristiwa unik yang mencetuskan semangatnya untuk mendekati PAS.

Walaupun usia telah menjangkau 70an', Hassan masih kelihatan gagah dan berupaya mengingati satu persatu sejarahnya bersama PAS dan wawancara yang berlangsung hampir dua jam itu, terasa begitu singkat rasanya memandangkan kepetahan dan nada selorohnya, membuatkan saya pegun dan asyik dengan kisah lamanya.

"Tulislah dan saya suka bila orang mahu tahu sejarah saya dan PAS.

"Bukan apa, setelah saya tiada nanti, apa yang anda tulis itu akan jadi satu dokumentasi sejarah," katanya tersenyum semula.

Mengakhiri perbualan yang 'berlangsung' di kediamannya sendiri baru-baru ini. Hassan sempat menyuntik semangat kepada ahli-ahli PAS seluruh negara supaya sentiasa mengukuhkan perjuangan dan menolak sama sekali fikiran jumud bahawa jika bersama PAS, mereka akan menemui kesukaran dan kepayahan hidup.

"Percayalah... sesiapa yang memperjuangkan Islam, dia tidak akan susah. Mungkin tidak kaya tetapi tidak ada yang susah atau tidak makan... Saya sendiri tidak pernah rasa gaji besar tetapi kehidupan saya tidak susah dan alhamdulillah makin bertambah baik.

"Bagi pejuang Islam, apa jua cabaran dan dugaan akhirnya Allah akan tolong juga dan bantu kita untuk teruskan kehidupan...," katanya sambil mecebiskan nasihat kepada pemimpin agar sentiasa merapatkan saf antara satu sama lain termasuk dengan golongan bawahan, supaya parti akan terus kukuh, disegani dan bertambah kuat di masa mendatang.


Ulasan GB

Kenapa pimpinan PAS yang ada tak pernah melakukan sesuatu untuk menghormati dan mengenang jasa-jasa para pemimpin PAS terdahulu di dalam muktamarnya setiap tahun? Apakah mereka merasakan perjuangan PAS ini hanya hasil usaha dan titik peluh mereka tanpa pengorbanan para pejuang terdahulu ini?

Ramai yang telah dilupakan. Memang menyedihkan apabila Presiden, Timbalan Presiden dan Setiausaha Agung tidak mempunyai agenda mengenang jasa pimpinan PAS terdahulu ini.

Timbalan Presiden khususnya, can u please answer me what have you done for the party so far except creating problems with your statements with the press?

SPRM Dibenar Siasat Tanpa Had, Kerajaan Negeri Bertegas Lindungi Kakitangan

Kerajaan Negeri Selangor tetap tegas dengan pendirian bahawa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM)tidak boleh menyoal siasat kakitangannya selepas waktu pejabat.

Exco Kebajikan, Hal Ehwal Wanita, Sains Teknologi dan Inovasi, Rodziah Ismail berkata, tindakan itu dibuat bagi menjaga keselamatan kakitangannya.

"Kerajaan negeri tetap bahawa hanya boleh siasat pada waktu pejabat dan kita tidak mahu siasatan dibuat di luar kawasan sebab kita tidak mahu kesan yang melibatkan mendiang Teoh Beng Hock berulang," katanya.

Rodziah berkata demikian ketika mengulas mengenai keputusan Mahkamah Rayuan bahawa SPRM dibenarkan menjalankan soal siasat selepas waktu pejabat dan tanpa had masa yang ditetapkan.

Keputusan itu dibuat oleh panel tiga hakim mahkamah tersebut yang diketuai oleh Hakim Datuk Hassan Lah sebulat suara memutuskan waktu siasatan tidak boleh dibataskan atau terhad dalam tempoh masa bekerja yang biasa.

Rodziah berkata, SPRM tidak memerlukan tempoh masa yang panjang bagi menyoal siasat saksi untuk mendapatkan maklumat kerana prosedurnya berlainan dengan soal siasat yang dilakukan terhadap penjenayah.

"Sebenarnya siasatan itu tidak sepatutnya sebagai penjenayah hanya untuk mendapat maklumat. Ia tidak perlu begitu lama dan sebagainya dan saya rasa sekadar waktu pejabat adalah sesuai dan wajar,"katanya.

Mantan Setiausaha Politik Exco Kerajaan Negeri, Teoh Beng Hock ditemui mati keesokan harinya di tingkat lima Plaza Masalam selepas disoal siasat SPRM.

Sehingga kini, Inkues terhadap kematiannya masih disiasat dan bedah siasat kali kedua ke atas mediang terpaksa dibuat setelah pakar patologi yang dilantik kerajaan negeri, Dr Pronthip Rojanasunand mendedahkan bahawa 80 peratus kemungkinan Beng Hock dibunuh.Edar RisalahLiwat, Dua Pemimpin AMK Ditahan

Solat Jumaat di Masjid Negeri Shah Alam hari ini menyaksikan ketumbukan Unit Simpanan Persekutuan (FRU) mengepung perimeter masjid.

Polis dikerah ke bangunan suci ini bagi membendung tindakan Angkatan Muda Keadilan mengedar risalah memorandum, sejurus selepas solat.

Dipercayai risalah tersebut diedar bagi mendesak Mahkamah Syariah lebih telus dan bebas daripada campurtangan pihak pemerintah.

Ketua AMK Selangor, Khairul Anwar Ahmad Zainuddin dan Timbalannya, Azizi Ahmad ditahan dan dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah Shah Alam untuk disoal-siasat.

Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar berkata, pihaknya akan mendapatkan perintah reman ke atas kedua-dua yang ditahan dan akan disoal siasat di bawah akta Mesin Cetak kerana mengedar risalah tanpa permit.

“Kita menahan dua orang kerana mengedar risalah tanpa permit, di bawah Akta Mesin Cetak apabila hendak mengedar risalah mesti ada permit. Kalau mengedar risalah tanpa permit ini menjadi satu kesalahan kita akan tangkap. Kita akan mintak reman.

“Saya ingin memberi amaran parti-parti politik dan juga NGO di Selangor, jangan cuba hendak mencabar polis untuk mengadakan demonstrasi haram, forum-forum khususnya forum yang menyentuh perbicaraan Anwar Ibrahim

Sementara itu, Khairul yang dihubungi berkata, Ketua AMK, Shamsul Iskandar Md Akin hadir ke IPD bersama Peguam, Abd Razak Jamil dalam usaha membebaskannya.

Risalah yang diedarkan juga mendesak Mahkamah Syariah Kuala Lumpur menyegerakan prosiding kes Qazaf yang difailkan Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

AMK juga menggesa Mahkamah Syariah seluruh negara bersikap berani, adil dan telus serta tidak terpengaruh dengan sebarang campurtangan politik.

AMK turut mendesak supaya martabat mahkamah itu diperkasa dan dipertahan serta megesa seluruh badan pendakwaan dan kehakiman mahkamah tersebut tidak tunduk kepada campurtangan politik.

Memorandum berkenaan turut mengecam kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Mneteri, Mejar Jeneral Datuk Jamil Khir Baharom yang menyatakan kes qazaf Anwar tidak boleh dibicarakan kerana ia sedang berjalan di mahkamah sivil.

AMK dalam memorandum itu menyifatkan kenyataan Jamil Khir sebagai menghina Mahkamah Syariah kerana menjatuhkan martabat dan maruah mahkamah berkenaan.

Ulasan GB

Dah lama tak dengar dan lihat Datuk Khalid Abu Bakar, Ketua Polis Selangor yang amat diketahui amat memusuhi kerajaan PR Selangor yang dipilih oleh rakyat.

Khalid berkata "jangan cuba hendak mencabar polis untuk mengadakan demonstrasi haram", tetapi malangnya ayat ini hanya sah untuk demo yang dibuat oleh PR. Khalid tidak pernah pula membuat seruan yang serupa kepada demonstrasi yang dianjurkan oleh UMNO atau BN.