26 Mei 2011

[Video] Pindah Pengundi - Agenda Tersembunyi SPR Untuk Menangkan BN

PAS Bantah 1,120 Ahlinya Dipindah Kawasan Undi

SHAH ALAM 26 MEI : Ahli parlimen Kota Raja Dr Siti Mariah Mahmud mendakwa seramai 1,120 orang pengundi dalam kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabak dipindahkan ke kawasan DUN Sungai Panjang tanpa pengetahuan pengundi tersebut.

Menurut Dr Siti Mariah, tindakan tersebut bukan sahaja menyukarkan pengundi malah ia mempunyai agenda tersembunyi memandangkan pertukaran kawasan mengundi itu turut melibatkan kawasan Parlimen dan DUN.

"Mereka telah dipindahkan SPR atas alasan pembetulan sempadan,"katanya.

"Tindakan tersebut menyusahkan rakyat kerana ada yang terpaksa mengundi lagi jauh, contohnya seperti di DUN Sungai Panjang sekali gus akan mengakibatkan mereka gagal untuk keluar mengundi. Malah ada juga yang pergi ke Pusat pengundian yang biasa tetapi nama mereka tiada, dan mereka pun balik," katanya dalam satu sidang media di pejabat ahli parlimen Shah Alam pagi ini.

Jelas Siti Mariah, beliau turut bimbang tindakan itu akan menjejaskan peluang calon PAS untuk memenangi kerusi itu, memandangkan calon parti berkenaan sebelum ini hanya tewas dengan perbezaan 117 undi.

DUN Sungai Panjang merupakan kubu kuat UMNO dan penyandangnya ialah bekas Menteri Besar Selangor, Khir Toyo yang memenangi kerusi dengan majoriti lebih 5,000 pada 2008.

Dalam pada itu, Ahli Jawatankuasa PAS Pusat Khalid Samad menegaskan pihaknya mahu SPR bersikap profesional dalam menangani perkara tersebut.

"Kita mintak SPR bertindak secara profesional, maklumkan dengan telus dan lebih awal (kepada pengundi)," ujarnya.

Semalam, PAS mengemukakan satu memorandum bantahan kepada Surunhanjaya Pilihan Raya (SPR) berhubung dengan 1210 ahli PAS yang dipindah kawasan mengundi tanpa disedari atau dimaklumkan oleh mereka di ibu pejabatnya.

Rombangan PAS yang diketuai oleh AJK PAS Pusat Dr. Siti Mariah Mahmud bersama dengan enam jawatankuasa PAS Sabak Bernam tiba pada jam 10 pagi di Pejabat SPR, Putrajaya dan terus ke pejabat Setiausaha SPR untuk berjumpa dengan Datuk Kamaruddin Mohamed Baria mengenai bantahan tersebut.

Pihak SPR yang diwakili oleh Pengarah Pilihan Raya negeri Selangor Tuan Haji Dzulkifli Ab. Rahman dan juga Setiausaha SPR, Datuk Kamaruddin Mohamed Baria menjelaskan pekara ini tidak akan mungkin berlaku sekiranya mereka tidak membuat pemindahan sendiri.

Bagaimana pun, pihak SPR mengambil sampel lima nama dalam senarai tersebut untuk disemak oleh unit sistem SPR

Menurut Kamaruddin yang juga merupakan bekas Ketua Pentadbir Parlimen Malaysia, menyatakan kebanyakan bantahan yang diterima adalah tidak berasas dan tidak diselidik terlebih dahulu oleh pihak yang membuat bantahan dan pihaknya akan mendakwa balik sekiranya bantahan yang dibuat adalah tidak berasas.

Mengulas lanjut tindakan SPR mengenakan caj RM10.00 pada setiap bantahan yang dibuat serta perlu mengemukakan bukti dan berisiko dikenakan kompaun semula oleh badan itu jika tidak memberikan kerjasama khalid berkata ia merupakan amalan berat sebelah.

"Seperti kes di Shah Alam, setiap bantahan dikenakan bayaran sebanyak RM 10. Malah, kita buat kerja SPR dengan memastikan pilihan raya telus dan bersih tetapi bila kita buat bantahan kita juga dikenakan bayaran RM 10 dan kita kena buktikan orang itu tak layak mengundi di situ," tegasnya. -tvsnewsRamai Kesal Sikap K/Tangan Hospital Universiti Malaya Biarkan Jenazah Johari Tanpa Diurus

Jenazah remaja tak diurus sebelum bedah siasat kedua

Jenazah Johari Abu Bakar, yang akan berusia 17 tahun bulan depan sebelum ditembak mati oleh polis pada 13 Mei lalu dibiarkan tanpa diurus di sebuah van semalam kerana kerana alasan birokrasi.

Menurut peguam keluarganya, Latheefa Koya, kakitangan Pusat Perubatan Universiti Malaya (UMMC) enggan menempatkan jenazah itu di bilik mayat meskipun Mahkamah Tinggi awal semalam mengarahkan bedah siasat kedua dijalankan.

Latheefa berkata mayat remaja itu dibiarkan terdedah selama sekurang-kurangnya dua jam, apabila dia dibawa dari Hospital Serdang di mana ia disimpan sebelum ini pada jam 3 petang.

Jenazah itu masih disimpan di van berkenaan sehingga berita ini ditulis pada hari semalam.

Pada 6.40 petang, katanya terdapat bau yang kuat sehingga mengganggu pemandu van itu.

“Kakitangan itu meminta surat jaminan bahawa pihak hospital tidak akan dipersalahkan jika berlaku sebarang kerosakan.

“Kami disuruh berhubungan dengan satu pegawai kepada pegawai yang lain, (pihak hospital) kini sedang menyediakan kertas kerja tetapi mereka enggan bawa jenazah ke rumah mayat,” katanya apabila dihubungi.

Sebelum ini, Mahkamah Tinggi Shah Alam mengarahkan bedah siasat kedua dijalankan di UMMC dengan kehadiran seorang pemerhati bebas.

Polis mendakwa Johari, seorang pelajar sekolah menengah yang tercicir dan kemudiannya menjalankan kerja-kerja am ditembak mati apabila beliau melepaskan tembakan ke arah polis.

Mereka juga mendakwa remaja berkenaan sedang bersembunyi di sebuah hotel bajet di Dengkil setelah mencuri Toyota Alphard di Kelana Jaya pada 7 Mei.

Keluarga mangsa bagaimanapun curiga dengan punca kematian anak mereka dan mendakwa tubuhnya penuh dengan kesan lebam serta lengannya patah.

Mereka berharap untuk mengkebumikan anak mereka pagi ini.


Mahkamah benarkan bedah siasat

SHAH ALAM – Seorang suri rumah menyuarakan rasa syukur selepas permohonannya untuk menjalankan bedah siasat kedua terhadap mayat anak lelakinya yang ditembak polis di Dengkil 13 Mei lalu, mendapat kebenaran Mahkamah Tinggi di sini, semalam.

Hakim, Datuk Mohtaruddin Baki membuat keputusan itu terhadap permohonan Salmah Mohamed Shariff, 41.

Keputusan beliau sekali gus memberikan kebenaran kepada pakar patologi forensik dari Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM), menjalankan pembedahan itu seperti dipohon Salmah.

Salmah memfailkan notis usul pada 19 Mei lalu supaya bedah siasat kedua dijalankan terhadap mayat anaknya, Mohamad Johari Abu Bakar, 17, bagi mengetahui punca sebenar kematian remaja itu.

Mayat Johari yang kini berada di Hospital Serdang didakwa mempunyai kesan lebam pada muka dan badan, manakala le-ngan kanan terkulai dipercayai patah.

Dia selaku plaintif menamakan Ketua Polis Dengkil sebagai defendan pertama, Ketua Polis Daerah Sepang defendan kedua dan Ketua Polis Negara sebagai defendan ketiga.

Dalam permohonan itu, Salmah turut mengemukakan usul supaya seorang pemantau bebas dan berkelayakan dibenarkan hadir semasa bedah siasat.

Selain itu, Salmah memohon laporan bedah siasat berserta semua dokumen lain berkaitan diserahkan kepada peguamnya, N Surendran dan Fadiah Nadwa Fikri.

Mohtaruddin dalam penghakimannya berkata, pihak Salmah, Hospital Serdang dan PPUM perlu mencapai persetujuan berhubung tempat dan prosedur bedah siasat itu dijalankan.

“Johari meninggal dunia pada 13 Mei lalu, sebagai Muslim saya bertanggungjawab memastikan mayatnya segera dikebumikan. Makin lama, makin seksa mayat itu.

“Mahkamah izinkan bedah siasat dijalankan, manakala kos ditanggung pemohon,” katanya.

Salmah di luar mahkamah berkata, dia bersyukur dengan keputusan itu dan berharap segala urusan berjalan lancar.

Menurutnya, keluarganya berada dalam dilema kerana dalam usaha menyegerakan urusan pengebumian, mereka terdesak mengetahui punca sebenar kematian Johari.

Kakak Johari, Siti Hasmah Kadarshah, 28, berkata, beliau bersedia menanggung segala kos asalkan bedah siasat berjaya dijalankan seperti dipohon.

“Kami langsung tidak tahu mengenai punca kematian Johari, malah masa Johari ditembak kami tidak dimaklumkan. Kami tahu berita itu melalui rakan arwah,” katanya.

Sementara itu, nenek Johari, Jamilah Mathisahiv, 56, berkata, dia sedih dengan cara kematian Johari yang menurutnya tidak sepatutnya berlaku.

“Kalau Johari salah, tangkap dia, kena penjara 7 tahun hingga 10 tahun pun tak apa, saya boleh datang tengok di penjara. Tapi kenapa tembak dia macam anjing,” katanya.


Ulasan GB

Karenah birokrasi dan sikap sambil lewa terhadap mayat seorang Islam yang tidak diurus dengan membiarkan mayat terdedah selama sekurang-kurangnya dua jam sehingga bau yang kuat amat dikesali dan wajar dikecam.

Pihak keluarga mangsa menuntut keadilan bagi pihak mangsa yang ditembak mati oleh polis kerana terdapat kesan lebam serta lengannya patah dan mahkamah telahpun membenarkan bedah siasat kedua dilakukan.

Justeru apa perlu lagi dilengahkan?


Presiden Obama Tak Ingat Tahun?

Dalam kunjungan kenegaraan, sudah lazim seorang ketua negara mengisi buku tamu di tempat-tempat yang dikunjunginya. Selain menuliskan nama dan memletakkan tanda tangan, tak jarang juga ketua negara menuliskan kesan singkat mengenai negara yang dikunjunginya.

Tak terkecuali Presiden Amerika Syarikat Barack Obama yang melakukan hal demikian ketika menginjakkan kaki di Istana Merdeka, dan Masjid Istiqlal, Jakarta, beberapa waktu lalu.

Namun, ada hal aneh dalam kunjungan Obama ke England, Selasa kemarin. Ketika mengunjungi Westminster Abbey, gereja tempat pernikahan Pangeran William dan Kate Middleton, Obama nampaknya lupa kalau tahun sudah berganti menjadi 2011.

Di bawah tanda tangannya, ia menuliskan tanggal 24 Mei 2008, tahun dimana dia menang pemilihan presiden di Amerika Serikat.

"Suatu kehormatan besar untuk mengenang warisan budaya dan pengorbanan kita bersama, 24 May 2008" tulisnya di buku tamu tersebut seperti disiarkan Yahoo News semalam.

Dalam kunjungan tersebut, Obama disambut langsung pemimpin Westminster John Hall.

"Atas nama pimpinan dan pengurus Westminster, Saya dengan senang hati menyambut anda dan Nyonya Obama di Wesminster Abbey pada hari pertama kunjungan kenegaraan ke Yang Mulia Ratu," demikian kata Hall.

"Saya Sudah Banyak Kali Menang, Sudah Banyak Kali Kalah" - Mohd Sabu

No 2 PAS: Mat Sabu tetap tanding, tidak kisah tiga penjuru

KUALA LUMPUR, 25 Mei — Ahli jawatankuasa kerja PAS pusat Mohamad Sabu tetap mahu bertanding jawatan timbalan presiden parti walaupun kemungkinan terpaksa berdepan dengan saingan tiga penjuru pada pemilihan bulan depan.

Kelmarin, Naib Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man secara rasmi mengumumkan mahu bertanding jawatan timbalan presiden walaupun sebelum ini menegaskan tidak berminat turun gelanggang kerusi nombor dua parti itu.

Selain itu, penyandang jawatan itu Nasharudin Mat Isa juga telah mengumumkan akan mempertahankan kerusi yang disandang sejak dua penggal lalu.

Ketika dihubungi The Malaysian Insider, Mohamad yang berada di Miri, Sarawak berkata beliau tidak kisah akan pendirian terbaru Tuan Ibrahim dan akan tetap turun ke gelanggang.

“Saya tidak kisah... saya tiada apa-apa pun, tak kisahlah kalau tiga penjuru, empat penjuru atau lima penjuru.

“Ia hanya pertandingan, kita dalam PAS tidak macam parti lain... menang atau kalah kita tetap bersatu,” katanya.

Beliau yang mesra dengan panggilan “Mat Sabu” berkata, sebarang pertandingan bagi mana-mana jawatan tidak akan menjejaskan perpaduan dalam parti Islam itu.

“Saya sudah banyak kali menang dan banyak kali kalah, pertandingan ini tiada apa-apa pun.

“Kita cuma mahu membantu menguatkan parti itu sahaja, siapa menang siapa kalah itu tiada apa-apa,” katanya.

Bekas naib presiden PAS itu bagaimanapun enggan mengulas langkah Tuan Ibrahim yang berubah fikiran.

“Itu saya tidak tahu, saya tidak mahu komen pasal itu... kalau nak tahu mengapa perlu tanya sendiri kepada beliau (Tuan Ibrahim).

“Bagi saya tiada apa-apa, berapa banyak penjuru pun tiada masalah,” katanya.

Selain Nasharudin, Mohamad dan Tuan Ibrahim, turut dicalonkan untuk jawatan itu adalah Datuk Seri Azizan Razak, Datuk Husam Musa dan Salahudin Ayub.

Bagaimanapun Salahuddin yang juga Ahli Parlimen Kubang Kerian memutuskan untuk tidak bertanding jawatan nombor dua itu.

Kesemua calon untuk jawatan tertinggi PAS mesti mengesahkan kesediaan mereka untuk bertanding sebelum 26 Mei ini.

Jawatankuasa Pemilihan PAS dijangka akan mengumumkan calon-calon yang layak bertanding esok. -TMINo. 2 PAS: Caturan Tuan Ibrahim ‘kelebihan’ Mat Sabu?
May 26, 2011

ANALISIS, 26 Mei — Selepas Datuk Seri Abdul Hadi Awang disahkan mengekalkan jawatannya tanpa saingan, tumpuan kini beralih kepada kemungkinan pertarungan sengit bagi jawatan timbalan presiden PAS yang bakal menyaksikan pertembungan tiga penjuru.

Daripada enam calon layak bertanding jawatan nombor dua parti itu hanya penyandangnya Nasharudin Mat Isa (gambar atas), Naib Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dan ahli jawatankuasa kerja Mohamad Sabu sudah mengesahkan menerima pencalonan.

Pendirian terbaru Tuan Ibrahim (gambar tengah), yang berubah fikiran untuk bertanding jawatan itu, bakal mencipta keputusan luar jangka kali ini walaupun Pesuruhjaya PAS Pahang itu sebelum ini mengumumkan belum bersedia untuk turun gelanggang.

Persoalannya siapa yang akan bertuah untuk berada di sebelah Hadi mulai akhir minggu depan?

Jika dilihat dari sudut pencalonan diterima, Mohamad atau lebih dikenali sebagai “Mat Sabu” berpeluang untuk memenangi kerusi itu kali ini.

Melihat kepada prestasi Nasharudin yang juga Ahli Parlimen Bachok sebagai pemimpin utama parti, beliau didakwa gagal untuk mengangkat parti berada di kedudukan terbaik selain tidak membawa lebih banyak perubahan selaku timbalan kepada Hadi.

Nasharudin sudah dua penggal berada di kerusi itu. Mat Sabu cuba kali kedua manakala Tuan Ibrahim turun julung kali.

Walaupun Tuan Ibrahim dilihat calon bukan pilihan dari segi pencalonan, tetapi ternyata beliau adalah yang paling popular sejak kebelakangan ini.

Di atas kertas, ramai yang berpendapat Mohamad akan memenangi jawatan itu. Namun, ia masih belum menjamin kedudukan itu walaupun mendahului senarai pencalonan.

Persaingan jawatan timbalan presiden PAS kali ini agak unik kerana ia menyaksikan pertembungan dua pemimpin ulama dan seorang dari golongan profesional.

Jika hendak dibandingkan dengan pemilihan 2009, ia menyaksikan dua golongan profesional dan seorang golongan ulama yang membantu Nasharudin untuk mengekalkan jawatan itu.

Adakah undi golongan ulama akan berpecah ekoran keputusan Tuan Ibrahim memutuskan untuk turun gelanggang sekali gus membuka peluang cerah kepada Mohamad?

Ini antara persoalan di kalangan ahli dan pemerhati politik sekarang.

Menurut penganalisis politik, Profesor Dr Ahmad Atory Hussain, pendirian terbaru Tuan Ibrahim boleh menyebabkan kedudukan golongan ulama dalam jawatan nombor dua parti itu tergugat.

“Dalam tiga orang ini, di atas kertas Mat Sabu (gambar bawah) akan menang tapi kalau dalam Umno, orang yang dapat pencalonan paling banyak belum tentu boleh menang tapi saya percaya ahli dalam PAS ini jujur, yang mana mereka akan terjemahkan pada pemilihan nanti.

“Bagi saya pecah undi akan berlaku, tapi peluang Mat Sabu untuk menang lebih cerah sebab dalam pertandingan kali ini ada dua pihak dari golongan ulama dan satu dari profesional,” katanya.

Ahmad Atory menambah, “pecah undi, dalam golongan ulama sudah pecah kepada dua calon ini manakala yang selebihnya akan pergi kepada Mat Sabu.”

“Sebagai contoh dalam PAS ini ada 60 peratus golongan profesional dan 40 peratus golongan ulama dan kalau dari sini 40 peratus ini akan pecah kepada dua iaitu kepada Nasharudin dan Tuan Ibrahim dan yang 60 peratus ini kemungkinan akan pergi kepada Mat Sabu,” katanya kepada The Malaysian Insider.

Beliau juga tidak menolak kemungkinan golongan profesional dalam PAS semakin ramai ekoran pencalonan yang diterima Mohamad walaupun sebelum ini jawatan itu dimonopoli golongan ulama.

“Secara logik saya katakan Mat Sabu menerima pencalonan tertinggi sebab golongan yang sokong beliau lebih ramai tapi kita tidak tahu apa yang akan berlaku dalam pemilihan nanti,” katanya lagi.

Pandangan Ahmad Atory itu selari dengan pensyarah kanan Universiti Sains Malaysia Profesor Madya Dr Sivamurugan Pandian yang mengatakan penyertaan Tuan Ibrahim akan memberi kesan kepada keputusan pemilihan kali ini.

Tambah Sivamurugan, Tuan Ibrahim berhak untuk bertanding jawatan timbalan presiden kerana turut mendapat pencalonan, namun ia secara tidak langsung membolehkan Mohamad berada dalam kedudukan terbaik untuk menang.

“Beliau (Tuan Ibrahim) merasakan perlu bertanding untuk memenuhi kehendak mereka yang menyokong beliau,” katanya sambil menambah, “tetapi dilema akan berlaku apabila dua daripada golongan ulama berhadapan dengan seorang profesional, maka sudah pasti undi daripada golongan ulama akan berpecah.”

Oleh itu jelas beliau, isunya ialah sejauh mana ia boleh memberi kesan sehingga membawa kepada timbalan presiden daripada golongan bukan ulama.

“Kemungkinan itu boleh berlaku kerana kalau kita perhatikan pertembungan (Datuk) Husam (Musa) dan Mat Sabu dulu (2009), kalau dicampur melebihi undi Nasharudin,” katanya lagi.

“Ketika itu perpecahan undi berlaku antara Mat Sabu dan Husam. Adakah ini akan berlaku kali ini atau golongan ulama akan bersatu memberi sokongan kepada Tuan Ibrahim sehingga membawa kepada kejatuhan Nasharudin?” katanya.

Bagaimanapun jelas beliau, perwakilan PAS perlu mengambil kira faktor jawatan timbalan presiden adalah kedudukan paling hampir untuk menjadi pengganti Hadi.

Justeru kata Sivamurugan, Hadi bersama-sama Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat akan memainkan peranan untuk memilih pemimpin untuk membantu presiden.

“Saya rasa Hadi dan Nik Aziz akan tentukan calon mana yang akan menang dan perwakilan harus fikirkan bahawa jawatan nombor dua adalah pengganti paling hampir untuk jawatan nombor satu.

“Tapi pada pandangan saya, ini terletak sejauh mana Hadi akan memainkan peranan signifikan dalam menentukan pola pengundian bagi jawatan timbalan presiden yang boleh bekerja dengan beliau agar PAS akan kekal utuh,” katanya.

Beliau juga menjangkakan sekiranya pola pengundian tidak pecah, ia akan menyaksikan pertarungan sengit.

“Mat Sabu ada sokongan tetap sebagaimana yang beliau peroleh pada pemilihan 2009, pencalonan yang meningkat kali ini kemungkinan akan ada undi protes yang ditimbulkan beliau, di mana ada ahli yang mahukan perubahan.

“Nasharudin ada peluang, tapi kehadiran pertarungan tiga penjuru akan jadikan ia lebih sengit. Pertembungan antara dua ulama dan seorang profesional,” katanya.

Prof Madya Dr Ahmad Nidzamuddin Sulaiman berpendapat bahawa penyertaan Tuan Ibrahim tidak akan menjejaskan peluang Mohamad untuk menang.

Namun beliau juga menjangkakan pertarungan sengit akan berlaku.

“Ini akan menjadikan persaingan lebih sengit dan Tuan Ibrahim saya difahamkan dari golongan ulama dan ini akan meneruskan tradisi walaupun beliau mengumumkan pendirian agak lewat.

“Bagaimanapun saya lihat pencalonan yang diterima Mat Sabu amat memberangsangkan. Oleh yang demikian, saya berpendapat peluang masih kepada Mat Sabu.

“Selain itu, kehadiran Tuan Ibrahim akan memberi persaingan kuat kepada Nasharudin dan Mat Sabu... setakat ini apa yang saya lihat kelebihan masih kepada Mat Sabu,” kata penganalisis dari Universiti Kebangsaan Malaysia ini.

Ahmad Nidzamuddin juga menjangkakan pecah undi namun kelebihan dilihat masih memihak Mohamad.

“Akan berlaku pecah undi tapi peluang untuk Mat Sabu menang itu masih ada kerana beliau bukan sahaja pemimpin yang sudah lama dan diterima tapi salah satu kelebihan beliau adalah beliau seperti selebriti dalam PAS, semua orang kenal beliau.

“Jadi peluang untuk Mat Sabu menang itu masih ada, begitu juga dua calon lain tapi Mat Sabu ada kelebihan dari segi populariti,” katanya.

Seorang penganalisis dengan sinonim dengan politik PAS, Prof Dr A Aziz Bari berkata, beliau tidak nampak satu keperluan untuk Tuan Ibrahim bertanding jawatan itu berdasarkan prestasi pemimpin itu selama ini.

“Beliau memutuskan bertanding tentunya kerana beliau berasa ada peluang. Tidak timbul isu kewajaran kerana beliau berhak dan layak.

“Tetapi dalam konteks kedudukan PAS dalam konteks politik nasional dan Pakatan Rakyat, saya tidak nampak relevannya Tuan Ibrahim kerana beliau hanya jadi wakil rakyat selama sepenggal kemudian naib presiden, yang impaknya dalam politik nasional jika hendak diberbanding Mat Sabu, kurang,” katanya.

Justeru tegas beliau, perwakilan harus membuat keputusan bijak untuk memilih pemimpin yang layak untuk memegang jawatan itu sekiranya serius mahu melakukan perubahan.

“Jadi kalau perwakilan memilih Tuan Ibrahim atau Nasharudin ertinya perwakilan yakni pimpinan akar umbi PAS mahu parti itu terus syok sendiri dan tidak peduli perlunya PAS dilonjakkan sebagai parti alternatif kepada Umno-BN,” katanya.

Pun begitu katanya, terpulang kepada perwakilan untuk membuat pilihan. “Mereka kena fikir mana yang sesuai untuk parti dalam konteks dan landskap politik sekarang,” katanya. -TMI

Naib Presiden - Pilih Tiga Daripada Enam, Nizar Sah Bertanding

Pertandingan 6 penjuru Naib Presiden – Salahuddin, Nizar sah bertanding

PETALING JAYA: Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub hari ini membuat keputusan untuk mempertahankan jawatan yang disandangnya sejak penggal lalu dalam muktamar pemilihan Jawatankuasa Kerja Pas usat 2011-2013.

Salahuddin yang juga ahli Parlimen Kubang Kerian mengesahkan dirinya sudah pun menyerahkan borang maklum balas pencalonan kepada Jawatankuasa Pemilihan di pejabat agung PAS di Jalan Raja Laut di Kuala Lumpur kira-kira pukul 1 petang tadi.

“Saya hanya menghantar satu borang jawapan sahaja,” katanya ketika dihubungi FMT sekaligus mengesahkan menarik diri daripada bertanding merebut kerusi Ahli Jawatankuasa Kerja (AJK) PAS Pusat.

Katanya, keputusan itu diambil setelah mengambil kira sokongan ahli PAS daripada beberapa kawasan dan pandangan daripada pelbagai pihak termasuk akar umbi.

Beliau sebelum ini tersenarai sebagai calon yang layak bertanding Timbalan Presiden namun mengambil keputusan pada 19 Mei lalu enggan bertanding kerana menganggap diri masih belum layak menggalas tanggungjawab nombor dua dalam parti itu.

Turut mengesahkan bertanding merebut jawatan Naib Presiden adalah AJK Pas Pusat yang juga bekas Menteri Besar Perak Datuk Seri Ir Nizar Jamaluddin.

Talk show Nizar

Perkara itu disahkan oleh Pegawai Khasnya Amran Harun sebentar tadi sebelum Nizar memulakan satu rakaman ‘talk show’ berkaitan Pakatan Rakyat Perak dan persiapan pilihan raya umum ke 13 serta perbincangan mengenai isu Perak versi bahasa Inggeris di pejabat Harakah.

Pengesahan kedua-dua pemimpin itu sekaligus menjadikan setakat ini enam orang daripada 14 calon yang layak mengesahkan untuk bertanding.

Calon lain ialah penyandang Datuk Mahfuz Omar, Exco kerajaan Kelantan Datuk Husam Musa dan Datuk Nik Mohd Amar Abdullah, Ketua Penerangan PAS Idris Ahmad.

Mengulas mengenainya, Salahuddin berkata beliau tidak berasa tergugat malah mengalu-alukan persaingan sihat daripada ramai calon berwibawa yang bersedia menerajui kepimpinan baru PAS.

Hatta tarik diri, bertanding AJK

Sementara itu, Bendahari Pas Pusat Dr Hatta Ramli ketika dihubungi FMT mengesahkan enggan bertanding merebut jawatan Naib Presiden tetapi hanya mahu mempertahankan jawatannya sebagai AJK PAS Pusat.

Katanya, keputusannya itu tidak bermakna perjuangan dan ideanya untuk mengetengahkan sesuatu isu tidak didengari pemimpin akar umbi memandangkan sesuatu keputusan dalam parti dibuat secara musyawarah.

“Jawatan tak penting. Suara saya masih didengari mengikut keputusan Majlis Syura walaupun bukan berjawatan Naib Presiden, cuma duduk dikerusi belakang saja,” katanya berseloroh.

Petang ini merupakan tarikh akhir bagi calon yang disahkan layak bertanding mengemukakan jawapan balas kepada Jawatankuasa Pemilihan Pas Pusat.

Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan PAS yang juga Pengarah Pilihanraya Datuk Abdul Halim Abdul Rahman dijangka mengadakan sidang media bagi mengumumkan senarai akhir calon di ibu pejabat PAS di Kuala Lumpur esok.

Muktamar PAS Nasional akan diadakan bermula dari 3 hingga 5 Jun depan di Taman Melewar, Gombak.

Bagi Muktamar Dewan Pemuda dan Dewan Muslimat akan diadakan pada 1 dan 2 Jun masing-masing di Dewan Banquet Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) dan di Dewan SUK, Shah Alam. -FMT


Nizar tanding naib presiden, Dr Hatta AJK saja

KUALA LUMPUR, 26 Mei: Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaludin hari ini mengesahkan penyertaannya bagi pertandingan Naib Presiden PAS namun Bendahari PAS Pusat, Dr Mohd Hatta Md Ramli hanya bertanding AJK sahaja.

Nizar ketika bercakap kepada Harakahdaily berkata, pihaknya telah menghantar surat pengesahan untuk bertanding jawatan itu ke Pejabat Agung PAS sekejap tadi dan memaklumkan hanya akan bertanding naib presiden sahaja.

Sementara itu, Bendahari PAS Pusat, Dr Mohd Hatta Ramli memberitahu Harakahdaily, beliau mengambil keputusan bertanding AJK PAS Pusat sahaja.

Langkah ini diambil beliau selepas bekas naib presiden sebelum ini, Datuk Husam Musa membuat keputusan untuk bertanding jawatan itu kali ini.

"Saya rasa oleh kerana PAS melaksanakan keputusan secara konsensus, saya rasa cukup kalau saya menumpu pertandingan AJK sahaja dan tidak perlu di naib presiden," kata Dr Hatta kepada Harakahdaily sambil mengucapkan terima kasih kepada kawasan-kawasan yang mencalonkan beliau.

Semalam Dr Hatta berkata, beliau masih belum menarik diri lagi untuk bertanding jawatan naib presiden tetapi belum menghantar surat rasmi kepada Jawatankuasa Pemilih.

Nizar, bekas Menteri Besar Perak itu, yang turut mendapat pencalonan untuk AJK PAS Pusat tapi menolaknya kerana mahu memberikan tumpuan kepada naib presiden sahaja.

Jawatankuasa Pemilihan PAS akan mengumumkan calon-calon yang bertanding dalam muktamar PAS kali ini dalam satu sidang media esok. Hari ini adalah hari terakhir untuk calon-calon yang layak membuat pengesahan pertandingan.

Selain Nizar, yang dijangka bertanding untuk naib presiden adalah Salahudin Ayub, Datuk Mahfuz Omar yang menyandang jawatan itu sekarang di samping Exco kerajaan negeri Kelantan, Datuk Husam Musa, Ketua Penerangan PAS, Ustaz Idris Ahmad dan Exco kerajaan Kelantan Datuk Nik Mohd Amar.

Naib presiden sebelum ini, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man mengesahkan beliau akan bertanding timbalan presiden dalam muktamar kali ini.

Nizar datang ke pejabat Harakahdaily untuk rakaman program 'Persepsion' bersama TVPAS yang akan disiarkan dalam Harakahdaily Jumaat ini.

Nizar berbicara soal 'Perak dalam pilihan raya umum ke 13'.

Semalam, Mohamad Hata Wahiri, Presiden NUJ membuat rakaman untuk rancangan 'Persepsi' terbitan TVPAS untuk Harakdaily.

Hata, wartawan Utusan Malaysia yang baru sahaja dipecat berbicara soal Utusan Malaysia dan Umno dalam siaran kali. Rancangan ini juga akan disiarkan mulai petang Jumaat ini di Harakahdaily. -HD-


Naib Presiden: Tumpuan Kepada Mohd. Nizar Yang Belum Buat Keputusan

Naib presiden PAS: Nizar terus berteka-teki

Tindakan Bekas Menteri Besar Perak Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin yang masih enggan menyatakan pendiriannya sama ada mahu bertanding jawatan naib presiden PAS hingga ke saat-saat akhir mencetuskan pelbagai tanda tanya.

Ini kerana, seramai 13 lagi yang dicalonkan telah membuat keputusan sama ada untuk bertanding atau menolak hasrat daripada 146 kawasan PAS itu.

"Saya belum membuat keputusan. Saya hendak menunggu tiga atau empat fakta (untuk pertimbangan). Saya akan fakskan kepada ibu pejabat parti sebelum jam 5 petang.

"Jadi saya ada (lebih kurang) lima jam lagi untuk (menunggu) tiga, empat maklumat untuk diambil kira," katanya ketika dihubungi Malaysiakini tengah hari.

Jawatankuasa pemilihan yang diketuai ahli parlimen Pengakalan Chepa Datuk Abdul Halim Abd Rahman menetapkan jam 5 petang hari ini merupakan waktu akhir bagi semua calon yang layak untuk menghantar borang penerimaan pencalonan.

Nizar bagaimanapun dilihat berminat turut bersaing ke jawatan itu kerana menjadi kebiasaan bagi pemimpin PAS menolak pencalonan awal-awal lagi sekiranya tidak berminat.

Tindakan Nizar itu dilihat bagi menyusun percaturan dan membuat perkiraan terakhirnya, di samping melihat kekuatan lawannya buat masa ini. -mk

Ulasan GB

Sebelum ini GB pernah menyatakan:

PAS memerlukan Datuk Seri Mohd Nizar Jamaluddin di dalam barisan pimpinannya sekurang-kurangnya untuk kerusi Naib Presiden.

Kepimpinan beliau diakui dan diterima oleh sebilangan besar bukan sahaja ahli PAS tetapi oleh rakan-rakan di dalam Pakatan Rakyat.

Seorang OKU Rentung Apabila Rumahnya Dijilat Api

Kuantan - Seorang lelaki Orang Kelainan Upaya (OKU) rentung apabila rumahnya hangus dalam kebakaran di Batu 4 Jalan Kuantan-Sungai Lembing di sini hari ini.

Gambar: AZAHAR Ismail, 37, (baju kuning) bersama anggota Bomba dan Penyelamat Kuantan melihat kesan kebakaran yang mengakibatkan abangnya, Nazri Ismail, 40, ditemui rentung selepas rumahnya musnah dalam kebakaran di Kampung Batu 6, Jalan Sungai Lembing, dekat Kuantan, pagi semalam. Foto: Shahrul Nizam Mohamad (25/05/2011)

Timbalan Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Pahang Nazili Mahmood berkata, ketika kejadian pada jam 10.30 pagi itu, Nazri Ismail, 40, yang lumpuh hampir seluruh badan tinggal bersendirian di rumah.

"Mangsa yang hampir rentung keseluruhan badan dijumpai dalam keadaan cuba menyelamatkan diri akibat rumah kayu yang didiaminya dijilat api dengan cepat," katanya ketika ditemui di tempat kejadian.

Beliau berkata, punca kejadian dan jumlah kerugian masih disiasat. Sementara itu, adik mangsa, Azha Ismail, 37, berkata kali terakhir dia bertemu dengan abangnya itu ketika menghantar makanan kepadanya di rumah pusaka milik ibunya malam tadi.

"Sebaik dimaklumkan mengenai kejadian itu, saya terus bergegas ke rumah itu untuk menyelamatkan abang saya, tetapi dihalang oleh penduduk berikutan api yang telah marak," katanya. - Bernama

Wajah Ceria Untuk Menutup Hiba - Mangsa Tragedi Sudah Yatim, Kini Kudung Pula

Ampang: Mangsa tanah runtuh yang kaki kirinya terpaksa dipotong di lokasi kejadian bagi menyelamatkan nyawanya, Zulkhairi Aminuddin, 13, menerima nasib menimpanya sebagai suratan takdir dan ketentuan Allah.

Walaupun kejadian tanah runtuh itu sudah lima hari berlalu, namun beliau yang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Ampang di sini, masih sebak dan trauma terkenangkan saat-saat cemas itu, terutama kehilangan 16 rakan serentak.

“Hingga ke saat ini saya masih sebak dan trauma dengan apa yang berlaku. Namun, saya reda dan menganggap ini semua ketentuan Allah,” katanya menitiskan air mata ketika ditemui semalam.

Zulkhairi yang belajar di madrasah itu sejak tiga tahun lalu, berkata ketika kejadian beliau berada di bawah khemah di tepi bangunan utama apabila tiba-tiba berlaku gegaran disusuli tanah runtuh.

“Kejadian berlaku sangat pantas... saya tidak sempat lari menyelamatkan diri menyebabkan kaki saya dihempap batu besar dan tertimbus di bawah runtuhan tanah sehingga ke paras pinggang,” katanya.

Kaki kirinya terpaksa dipotong hingga paras lutut oleh pasukan perubatan di tempat kejadian kerana hancur akibat dihempap batu besar.

Selain Zulkhairi, turut dirawat di ICU hospital ialah Mohd Izzuddin Abdullah @ Ibrahim, 29. Seorang lagi, Mohd Irwan Zakaria, 32, yang juga terpaksa dipotong kaki kanan kini sudah dipindahkan ke wad lain untuk pemantauan.

Seorang daripada enam yang dirawat di wad khas bencana hospital itu, Khairul Anuar Nazri, 9, pula dipindahkan ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) untuk rawatan lanjut kerana disyaki mengalami kecederaan dalaman.

Belum dapat dipastikan bila semua mangsa akan dibenarkan pulang kerana masih diberikan rawatan susulan termasuk oleh pakar psikologi berikutan trauma yang dialami mereka akibat tragedi itu.

Sementara itu, Mohd Irwan pula berkata beliau tidak mungkin boleh melupakan peristiwa sedih dan mencemaskan, Sabtu lalu itu.

Namun, Mohd Irwan yang dipotong kaki hingga paras paha, berkata beliau tidak patah semangat untuk meneruskan pengajian di madrasah itu apabila sembuh kelak dan menganggap apa yang berlaku adalah ketentuan Allah. -BH

Ulasan GB

Mereka akur dengan taqdir Ilahi, bersabarlah wahai anakku...
wahai orang berada, memberilah meskipun mereka tidak meminta ..
mana tahu esok lusa giliran siapa..
Allah sebenarnya sedang menguji kita juga..

Tabie Kurniaan Ilahi Diubah Ikut Suka...

Mahu tukar nama lelaki

TIDAK KESAMPAIAN... hasrat Mohd Ashraf Hafiz untuk menukar jantina ditangguhkan keputusannya pada 18 Julai depan.

KUALA TERENGGANU: Hasrat seorang pemuda, Mohd Ashraf Hafiz Abd Aziz, 25, untuk menukar jantina dan nama kepada Aleesha Farhana Abd Aziz tertangguh lagi apabila Mahkamah Tinggi di sini, semalam, menetapkan 18 Julai depan untuk mendengar keputusan permohonan berkenaan.

Hakim Datuk Mohd Yazid Mustafa menetapkan tarikh itu bagi membolehkannya meneliti hujah dikemukakan peguam Horley Isaacs yang mewakili Mohd Ashraf Hafiz selaku pempetisyen, selain Peguam Kanan Persekutuan, Adhha Abu Bakar bagi pihak Jabatan Pendaftaran Negara selaku responden.

Mohd Ashraf Hafiz, lulusan diploma dalam bidang perubatan dari sebuah institusi pengajian tinggi yang mengenakan pakaian wanita lengkap dengan berbaju kurung berwarna kuning air, bertudung merah jambu dan berkasut tumit tinggi menarik perhatian awam yang menyedari kehadirannya di mahkamah, semalam.

Dia yang menjalani pembedahan menukar jantina di Thailand antara 2008 hingga 2009 kerana mendakwa lebih cenderung kepada perwatakan wanita memfailkan petisyen memohon mahkamah membenarkannya menukar nama Mohd Ashraf Hafiz kepada Aleesha Farhana pada November tahun lalu bagi memudahkannya menguruskan kehidupan seharian selain mahu memasuki universiti untuk melanjutkan pengajian dalam bidang sama.

Horley dalam hujahnya pada prosiding akhir di mahkamah semalam berkata, anak guamnya disahkan pakar perubatan Pusat Perubatan Pantai dan Hospital Putrajaya layak untuk menjalani pembedahan menukar jantina dan melakukan rawatan hormon serta psikologi sebelum membuat pembedahan di negara jiran. -hm

Ulasan GB

Tak tahu berapa lama dunia akan bertahan... tanda-tada kehancurannya telah terlalu nyata. Tabie kurniaan Allah diubah ikut suka.. astaghfirullah...Sekolah Diancam Tanah Runtuh

Baling - Kira-kira 232 pelajar dan 17 guru di Sekolah Kebangsaan (SK) Ulu Bakai dekat sini diancam bahaya ekoran kejadian tanah runtuh yang berlaku di sebuah bukit di belakang sekolah berkenaan sejak beberapa hari lalu.

Dalam kejadian terbaru pada dua hari lalu, satu runtuhan kecil berlaku selepas hujan lebat mengakibatkan hakisan di kawasan pinggir sekolah berkenaan.

Akibatnya, dua lubang besar terbentuk yang menjadi laluan air dari puncak bukit.

Kesan-kesan runtuhan batu dan tanah itu hanya kira-kira lapan meter dari bilik darjah dan menjejaskan struktur sekolah yang berkeluasan 1.2 hektar itu.

Pengetua sekolah terbabit, Alias Abdul Rahman berkata, pergerakan tanah dikesan sejak dua hari lalu mengakibatkan berlakunya runtuhan batu dan tanah sehingga memasuki kawasan sekolah berkenaan. -kosmo

Ulasan GB

Kementerian Pelajaran sepatutnya telah bertindak segera terhadap hal-hal sebegini demi mengelak tragedi Hulu Langat berulang.

Binatang Mana Yang Edar Video Lucah Secara Meluas Itu?

Pengedaran video seks semakin meluas

Semakin ramai pemimpin masyarakat mendakwa menerima video seks yang dikaitkan dengan seorang pemimpin pembangkang.

Terbaru, menurut Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) DUN Hulu Bernam Mohamad Salleh Ri, seramai sepuluh ketua kampung baru dalam DUN Kuala Kubu Bharu membuat laporan polis berasingan berhubung penyebaran video seks itu.

Katanya, sepuluh ketua kampung berkenaan membuat aduan itu selepas menerima video seks yang dikaitkan dengan ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim yang diposkan ke rumah mereka.

Laporan polis itu dibuat di ibu pejabat polis daerah Kuala Kubu Bharu kira-kira jam 4 petang semalam.

Menurutnya, ketua kampung berkenaan terdiri daripada lapan ketua dari perkampungan Cina dan masing-masing satu dari perkampungan Melayu dan India.

Mereka menerima VCD itu di mana kandungannya adalah versi penuh yang telah dimuatnaik ke internet sebelum ini, kata Mohamad Salleh.

"Mereka menerima VCD fitnah seks Datuk Seri Anwar Ibrahim yang diposkan ke rumah mereka. Cop (atas sampul surat) ada dari Shah Alam dan ada dari Melaka.

"Kita minta pihak polis menyiasat siapa (yang bertanggungjawab) menghantar VCD ini," katanya ketika dihubungi Malaysiakini petang ini.

Tidak sepatut berlaku

Menurutnya lagi, semua ketua kampung itu terkejut dengan apa perkembangan berkenaan kerana penyebarannya tidak sepatutnya berlaku dan merupakan kesalahan di sisi undang-undang.

"Adalah lebih malang sekiranya ia diterima oleh anak-anak ketua kampung," katanya.

Dalam perkembangan berkaitan Mohamad berkata beliau dimaklumkan sebanyak dua lagi ketua kampung Melayu dalam DUN Hulu Bernam menerima VCD yang sama melalui kiriman pos.

Beliau bagaimanapun setakat ini belum menerima VCD tersebut dan pihaknya akan mengumpul jumlah ketua kampung yang menerimanya sebelum membuat laporan polis.

DUN Hulu Bernam mempunyai 18 kampung yang meliputi 14 kampung Melayu, tiga (Cina) dan satu perkampungan India.

Mohamad Salleh yang juga ketua Kampung Gesir Tengah - yang terletak dalam DUN itu - turut dimaklumkan rakannya, bahawa seorang ketua kampung di Kuala Selangor turut menerima VCD tersebut pagi ini.

Dalam satu kenyataaan, exco kerajaan Selangor Ean Yong Hian Wah berkata VCD seks turut diedarkan antaranya di Hulu Langat, Rawang, dan Sekinchan.

Beliau yang memegang portfolio jawatankuasa tetap pembangunan kampung baru dan penyelesaian kilang haram menggesa ketua kampung membuat laporan polis sekiranya menerima VCD tersebut.

Dilaporkan VCD itu turut diedarkan disebuah masjid di Kuala Langat dan di Selayang sewaktu ceramah tokoh ulama Syria, Dr Wahbah Az-Zuhaili. -mk

Ulasan GB

Apabila tidak ada "manusia" yang mengaku menjadi pengedar video lucah secara besar-besaran di seluruh negara, maka nampaknya ia kerja "binatang" atau kerja "hantu".

Polis jangan marah apabila jika ada rakyat berpersepsi bahawa polis terlibat di dalam konspirasi ini apabila pertamanya kegagalan polis untuk menahan dan mendakwa Datuk T ke muka pengadilan dan keduanya, penyebaran video lucah ini lansung tidak ada larangan malah seperti ianya digalakkan pula oleh pihak polis.

Jika benar begitu, sahih, BN akan tumbang kerana POLIS.


UNIK: Kucing Jadi Ibu Kepada 30 Anak Ayam, Anjing Susukan Anak Harimau

Heilongjiang, China - Seekor kucing cenderung bertingkah sebagai ibu dari 30 anak ayam yang baru lahir. Tentu saja gelagat kucing itu mengejutkan pemiliknya.

Lao, seorang petani asal, Heilongjiang, China, awalnya khuwatir ketika pertama kali melihat kucingnya, Niu Niu, selalu berdekatan dengan ayam-ayamnya.

"Saya datang ke rumah dan menemukan Niu Niu berada di kandang anak ayam. Pada ketika itu saya khuwatir Niu Niu akan memakannya," katanya, seperti disiarkan di website Orange, Rabu (25/5/2011).

"Saya berteriak ketika itu agar Niu Niu ke luar dari kandang. Namun Niu Niu tetap tak mau keluar dari sana. Ia malah terdiam dan membiarkan anak-anak ayam memanjat ke badannya dan membiarkan mereka bermain," tambah Lao.

Sekarang Lao tak khuwatir lagi untuk meninggalkan Niu Niu bermain bersama bayi-bayi ayam, sementara dia pergi ke ladang.

"Menakjubkan," ujar Lao. "Niu Niu bahkan memeluk anak-anak ayam tersebut dalam tidurnya, dan mereka berkicau seolah-olah mereka berada di bawah perut ibu mereka.

"Niu Niu menjilati anak-anak ayam itu dan bermain dengan mereka sementara mereka mengikutinya ke mana-mana," jelas Lao.


Dua Anak Harimau Disusui AnjingBEIJING - China memang memiliki pelbagai keunikan. Baru saja diberitakan anak ayam yang diasuh seekor kucing, kini seekor anjing mengasuh dua anak harimau.

Sebuah zoo di China, mengkhabarkan anak-anak bayi harimay yang terlahir hasil dari kahwin silang diantara singa dan harimau atau biasa lebih dikenal dengan liger (lion and tiger) kini dirawat oleh seekor anjing setelah ditinggalkan induknya.

Zoo Xixiakou di selatan China menyatakan bahawa sebenarnya anak-anak harimau tersebut ada empat, namun dua di antaranya tersebut telah mati kerana kelemahan.

Belum diketahui mengapa sang induk meninggalkan anaknya lahir awal bulan ini. Yang jelas sang induk sempat menyusui bayinya selama empat hari, kemudian meninggalkan mereka.

Seperti disiarkan Associated Press, Rabu (25/5/2011), penjaga kebun binatang Cong Wen, mengatakan kedua anak harimau kacuk itu yang kini diasuh oleh anjing tersebut awalnya mengalami kesulitan untuk menyesuaikan susu sang induk baru.

Liger merupakan haiwan peranakan yang jarang wujud. Haiwan peranakan tersebut biasanya dilahirkan hanya di zoo.