4 Feb 2011

Memang Benar Kerajaan Lewat Kenapa Salahkan Blogger?

Anifah Nafi Kerajaan Lambat Pindahkan Rakyat Malaysia Dari Mesir

KOTA KINABALU: Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman menafikan dakwaan sesetengah pihak menerusi internet bahawa kerajaan lambat bertindak untuk memindahkan pelajar Malaysia dari Mesir yang kini dilanda kacau bilau.

Sebaliknya, beliau berkata kerajaan bertindak pantas untuk menguruskan pemindahan rakyat Malaysia dari Mesir, dan ini dilakukan hampir serentak dengan langkah oleh negara lain termasuk Amerika Syarikat.

"Rakyat perlu tahu bahawa bukan mudah untuk mendapatkan hak pendaratan di Mesir. Ia mungkin mengambil masa, melainkan sudah tentulah jika keadaan di sana mencapai tahap bahaya.

"Selepas diberi hak pendaratan, kami segera mulakan usaha memindahkan pelajar Malaysia keluar dari Mesir sejak semalam, dan kami harap dapat menyelesaikan proses pemindahan itu sebelum Isnin ini," katanya kepada pemberita di sini, Jumaat.

Sehubungan itu, Anifah merayu kepada pihak terbabit, khususnya blogger, supaya tidak mempolitik atau mensabotaj usaha murni kerajaan Malaysia untuk memindahkan atau membawa keluar lebih 11,000 rakyat negara ini dari Mesir ke Jeddah, Arab Saudi.

Saya sangat kecewa dengan tuduhan ini apabila pada masa kerajaan kita di bawah kepimpinan Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak) menumpukan usaha untuk memberi keutamaan kepada keselamatan rakyat kita di Mesir, segolongan pihak tertentu pula mengambil kesempatan daripada keadaan ini demi kepentingan politik mereka.

"Sekarang adalah masa bagi semua rakyat Malaysia, tanpa mengira fahaman politik, untuk berganding tenaga dalam memastikan kejayaan proses pemindahan dan bukannya mencari salah," katanya.

Ditanya sama ada kerajaan akan menanggung kos pengangkutan udara atau penerbangan pelajar Malaysia yang terjejas dari Jeddah ke Kuala Lumpur, Anifah berkata kerajaan akan membuat keputusan berhubung perkara itu dalam sehari dua lagi.

"Kita tunggu sajalah pengumuman itu. Kerajaan akan menanggung sepenuhnya kos memindahkan rakyat kita dari Mesir ke Jeddah, dan semasa di Jeddah, kami akan menyediakan penginapan dan makanan percuma," katanya.

Anifah berharap ibu bapa pelajar Malaysia di Mesir tidak terlalu bimbang kerana kerajaan akan berusaha sedaya upaya untuk menjaga kebajikan anak mereka.

Mengenai perkembangan terkini proses pemindahan itu, beliau berkata kira-kira 3,600 pelajar Malaysia, yang dibawa menggunakan tujuh kapal terbang dua buah Boeing 747 Malaysia Airlines, dua buah Airbus A320 AirAsia dan tiga buah pesawat pengangkut C-130 Tentera Udara Diraja Malaysia dijangka tiba di Jeddah menjelang tengah malam ini (kira-kira 6 pagi esok waktu Malaysia).

Beliau berkata penerbangan ulang-alik sama ada dari Kaherah atau Iskandariah ke Jeddah akan diteruskan sehingga kesemua rakyat Malaysia dibawa keluar dari Mesir, yang digegarkan oleh tunjuk perasaan ganas untuk mendesak Presiden Hosni Mubarak meletak jawatan.

Mengenai permintaan kerajaan Sabah untuk menggunakan penerbangan sewa khas untuk membawa keluar pelajar Sabah dari Mesir, Anifah berkata lebih baik jika kerajaan negeri menggunakan khidmat pesawat komersial yang beroperasi di Timur Tengah.

Langkah itu, katanya untuk mengelak daripada berdepan kesukaran menguruskan hak pendaratan atau ruang udara yang akan mengambil masa.-BERNAMA

Ulasan GB

Menyalahkan blogger sudah menjadi hal yang biasa bagi kerajaan Malaysia.

Tatkala negara-negara lain seperti China dan Indonesia TELAH PUN membawa keluar para pelajarnya dari bumi Mesir yang bergolak, Malaysia baru satu dua hari ini berusaha ke arah itu - itu pun kerana desakan dan pendedahan dari para blogger yang meminta kerajaan mempercepatkan proses pemindahan para pelajar berkenaan.

Sehingga saat ini, dilaporkan kita telah berjaya memindahkan 356 para pelajar dari Kaherah ke Jeddah, iaitu tak sampai 1% dari jumlah 11,000 pelajar Malaysia yang ada di bumi Mesir.

Alasan kerajaan ialah "tidak mudah untuk mendapatkan hak pendaratan di Mesir" dan begitu juga di Jeddah. Ia memang benar kerana baru sekarang anda terkial-kial sedangkan masa yang yang panjang sebelumnya tidak dilakukan untuk membuat permohonan hak pendaratan.

Pada hari ke 10 rusuhan berlaku di Mesir baru usaha membawa keluar pelajar Malaysia dilakukan.

Dan semalam akhbar Utusan melaporkan : Tiga pesawat Charlie C-130 milik Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) yang menyertai misi pemindahan pelajar Malaysia keluar dari Kaherah, terpaksa menunggu hampir seharian di lapangan terbang antarabangsa di Abu Dhabi.

Misi yang diistilah sebagai Misi Operasi Piramid itu, menanti kebenaran untuk mendarat di Jeddah, Arab Saudi.


Hal tersebut sepatutnya tidak berlaku jika Kementerian Luar telah membuat urusan lebih awal dan bukan di saat-saat akhir.


[Video] Terkini: Hari Untuk Mubarak Berambus

Para demonstran di Ibukota Mesir Kaherah sekali lagi hari ini mendesak Presiden Hosni Mubarak supaya meletakkan jawatan.

Puluhan ribu orang diundang untuk hadir di lapangan Tahrir, yang selama beberapa hari terakhir ini terjadi kerusuhan yang mengorbankan 300 orang.

Pemimpin demonstrasi mendesak Mubarak untuk segera letak jawatanr dan mengatakan akan melakukan demonstrasi di Istana Presiden hari ini.

Kemarahan para demonstran semakin memuncak akibat serangan yang dilakukan oleh para pendukung Mubarak.

Para pemrotes telah mengundang ribuan orang untuk kembali berkumpul di lapangan Tahrir untuk melakukan Solat Jumaat dan menyebutkan "Sehingga kita dapat menanam paku terakhir di keranda rejim, dan mengumumkan kemerdekaan revolusi 25 Januari."

Tekanan kepada Mubarak untuk berundur semakin meningkat dari dunia antarabangsa, dan AS juga meminta agar adanya peralihan kuasa.

Dalam wawancara dengan ABC, yang dilakukan pertama kali sejak protes anti-pemerintah terjadi, Mubarak menolak untuk mueletakkan jawatan, dan mengatakan jika itu dilakukan maka akan terjadi kekacauan di Mesir.

Dia juga mengatakan telah 'bosan' berkuasa dan ingin berundur secepatnya.

Tetapi, Mubarak kembali mengulang pernyataanya tentang kelompok pembangkang Ikhwanul Muslimin yang akan mengisi kekosongan kekuasaan, jika dia meletakkan jawatan.

Dipetik BBC melaporkan, perhimpunan hari ini yang diadakan pada hari Jumaat kedua sejak kebangkitan bermula minggu lalu dinamakan sebagai “Jumaat, Hari Berundur”.

Sebahagian penunjuk perasaan tidur di atas jalan raya manakala sesetengahnya mengawal ketat Dataran Tahrir, nadi gerakan anti-Hosni.

Penganjur pula menyusun orang ramai untuk mengadakan perisai manusia dengan memeriksa identiti setiap penunjuk perasaan bagi mengelakkan penyokong Hosni mengganggu usaha mereka.

“Kami orang yang tidak berdosa. Kami mahu hidup aman,” kata Magdy el-Sayed, seorang guru Bahasa Inggeris berusia 35 tahun.

“Dan, sekarang dia (Hosni) hendak menggunakan apa lagi? Untuk mewujudkan ketegangan di kalangan kami. Tetapi kami berada di sini selama-lamanya.

Ulasan GB

Mubarak telah menyatakan kesediaannya untuk berundur tetapi menakut-nakutkan rakyat Mesir dan antarabangsa bahawa kelompok pembangkang Ikhwanul Muslimin yang akan mengisi kekosongan kekuasaan, jika dia meletakkan jawatan.

Sama seperti di Malaysia dimana pemimpin BN yang menakut-nakutkan rakyat Malaysia bahawa PAS akan mendominasi Pakatan Rakyat jika PR berjaya merampas Putrajaya!

Demo Anti-Mubarak: 8 Ditahan

Seramai lapan orang awam ditahan polis kerana menyertai perarakan menghantar memorandum ke Kedutaan Amerika Syarikat disini hari ini.

Dua daripada mereka ditahan di Jalan Tun Razak selepas selesai daripada menghantar memorandum ke Kedutaan Amerika Syarikat kira-kira 2.50 petang tadi.

Manakala yang lain ditahan di bangunan Tabung Haji disini kerana dilihat melakukan provokasi selepas trak FRU melepaskan pancutan air kepada orang awam yang berehat di kaki lima gerai makanan.

Ketua Polis Daerah IPD Dang Wangi ACP Zulkarnain Abdul Rahman ketika ditemui pemberita berkata, tujuh yang ditahan itu dibawa trak polis ke Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi disini.

“Mereka ditahan kerana enggan mengikut arahan polis supaya bersurai walaupun kami sudah beberapa kali memberi amaran,” katanya.

Sementara itu, peguam daripada Lawyers for Liberty Fadiah Nadwa Fitri berkata pihaknya akan ke IPD Dang Wangi untuk memberi bantuan guaman kepada mereka yang ditangkap. -FMT

Ikhwanul Muslimin - Kuasa Yang Tak Boleh Dipandang Sepi

Ikhwanul Muslimin kuasa tak boleh dipandang sepi

Di sebalik kemungkinan Presiden Hosni Mubarak akan meletakkan jawatan dalam waktu terdekat semakin jadi kenyataan, pentadbiran Obama dilaporkan mengadakan pertemuan secara kerap yang mungkin bagi membincangkan keadaan negara Afrika utara itu — antara lain mengenai bentuk kerajaan baru yang bakal lahir di Mesir.

Salah satu kumpulan yang kemungkinan mengambil bahagian dalam proses politik pada era pasca-Hosni ialah Ikhwanul Muslimin.

Bagaimanapun persoalannya ialah sejauh mana pentadbiran Obama akan berurusan dengan kumpulan Islam ini jika ia menjadi sebahagian daripada komponen kerajaan baru.

Di sebalik perkembangan itu, dipetik msnbc, pakar strategi kumpulan Islam ini mahu Hosni dan orang kanannya ditanggungjawabkan atas “perbuatan jenayah” mereka terhadap rakyat Mesir selama ini.

“Hosni macam ‘drakula’,” kata Youssef Nada yang pernah bertindak sebagai ‘menteri luar’ pertubuhan itu dan kekal sebagai penasihat berpengaruh sehingga ke hari ini.

“Dia diktator tanpa belas kasihan dan telah membunuh ramai orang.

“Dia mesti dibicara dan perlu ditanggungjawabkan,” kata beliau lagi.

Ikhwanul Muslimin, barisan pembangkang yang lebih tersusun di Mesir, menjadi sebahagian daripada arus perdana sosial negara itu sejak lewat 1920-an. Tetapi ia diharamkan oleh rejim Hosni. Ia diasaskan oleh Hassan al-Banna pada 1928.

Disebabkan pengharaman itu, Amerika Syarikat (AS) hanya mengadakan kontak dalam skala terhad dengan Ikhwanul Muslimin, demikian menurut Pengarah Program Asia Barat Pusat Pengajian Strategik dan Antarabangsa Jon Alterman.

Semalam, Naib Presiden Mesir Omar Suleiman berkata Ikhwanul Muslimin telah dipelawa untuk mengadakan pertemuan dengan kerajaan baru sebahagian daripada dialog kebangsaan dengan semua parti.

Alterman adalah antara sekumpulan penganalisis Asia Barat meminta White House awal minggu ini agar membincangkan keadaan di Mesir yang melalui perkembangan pantas sejak 10 hari lalu.

“White House tidak memberi perhatian dalam soal Ikhwanul Muslimin yang kelihatan terbuka dan sebahagian daripada politik Mesir,” kata Alterman.

“Tiada kebimbangan bahawa sebarang penyertaan Ikhwanul Muslimin (dalam politik arus perdana) akan mengakhiri kepentingan AS di Mesir,” katanya.

Sebaliknya, ada pandangan yang mengatakan kepentingan AS di Mesir mahukan kumpulan Islam itu memainkan peranan dalam politik yang vibran bersama pihak-pihak lain.

Alterman juga berkata, pentadbiran Obama juga faham yang rakyat Mesir turut berpandangan agama harus memainkan peranan dalam kehidupan rakyat sama ada mereka terikat dengan Ikhwanul Muslimin ataupun sebaliknya.

Oleh itu katanya, AS tidak harus mengetepikan Ikhwanul Muslimin hanya kerana mereka sebuah kumpulan Islam.

“White House juga ada pandangan bahawa politik Mesir perlu menggambarkan masyarakat Mesir,” kata Alterman.

“(Perlu diterima bahawa) tindakan mengutamakan rejim sekular autoritarian tidak akan memenuhi kepentingan AS dalam jangka panjang, dan juga tidak akan memenuhi kepentingan Mesir sendiri,” kata beliau.

Skala dan kepentingan detik-detik yang mekar di Mesir mengingatkan Revolusi Iran 1979, yang dibawa dalam rejim Islam.

Samer Shehata, seorang penolong profesor politik Arab di Universiti Georgetown berkata, banyak pihak membuat rumusan yang selari dengan era itu.

“Terlalu ramai di Kongres, dan sudah tentu juga di kalangan rakyat jelata, apabila mendengar politik Islam atau Ikhwanul Muslimin dan sebagainya, tiada fahaman (yang tepat).

“Mereka dengan cepat menganggap (ia sebagai badan yang ada kaitan) Al-Qaeda atau Hamas, malah Hizbullah. Dari segi fundamental, kumpulan ini jauh berbeza,” kata Samer.

Katanya, berbanding Hamas Ikhwanul Muslimin tiada sayap tentera ataupun memiliki senjata dan mengecam keganasan sejak enam dekad lalu.

Bagaimanapun Leslie Gelb, presiden Majlis Hubungan Luar berkata tiada siapa yang boleh memastikan sama ada keadaan itu akan berubah jika pengharaman ke atas Ikhwanul Muslimin ditarik balik.

Ikhwanul Muslimin menekankan ia menyokong demokrasi dan kebebasan bersuara, tetapi ia juga anti-Israel dan menentang perjanjian damai Mesir-Israel.

“Kita tahu rekod dasar luar mereka,” kata Gelb kata beliau dipetik media Barat.

Ikhwanul Muslimin pernah memainkan peranan menyokong bekas presiden Anwar Sadat yang ditembak mati ketika perarakan hari kemerdekaan dan beliau digantikan oleh Hosni pada 1981. Dengan berslogankan “Islam Adalah Penyelesaian”, Ikhwanul Muslimin mahu mewujudkan sebuah negara berlandaskan undang-undang Islam.

Sebelum menyokong kepimpinan Anwar, pada 1966 kerajaan Mesir menjatuhkan hukuman mati ke atas pemimpin utama Sayyid Qutb yang memberi tenaga baru kepada kumpulan ini dan ketika 1980-an, Ikhwanul Muslimin berusaha untuk menyertai politik arus perdana.

Pada pilihan raya 2000, Ikhwanul Muslimin memenangi 17 kerusi di Dewan Perwakilan Rakyat dan lima tahun kemudian menguasai 20 peratus kerusi yang ditandingkan, sekali gus mengejutkan Hosni.

Pada tahun lalu, usaha pemimpin-pemimpin Parti Demokratik Kebangsaan diterajui Hosni memulakan tindakan mengurangkan pengaruh pembangkang dalam pilihan raya Parlimen 2010 termasuklah kumpulan Islam ini.

Kesannya dikatakan berkait rapat dengan kebangkitan rakyat yang disaksikan hari ini. Dan, mereka menghitung hari-hari terakhir Hosni dan dunia negara maju termasuk termasuk AS tiada pilihan melainkan untuk berurusan dengan Ikhwanul Muslimin. -TMI

Di KL, 10 Ribu Berdemo, Polis Sembur & Tangkap Peserta

Satu memorandum hari ini diserahkan kepada Kedutaan Amerika Syarikat melalui satu himpunan membantah campurtangan negara itu terhadap pemerintahan Mesir.

Penyerahan memorandum tersebut disertai wakil-wakil parti politik dari Pakatan Rakyat dan Badan Bukan Kerajaan NGO.

Mereka termasuk Naib Presiden PAS, Salahudin Ayub, Pengerusi Lajnah Antarabangsa PAS, Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi, AJK PAS Pusat, Mohamad Sabu, Setiausaha Agung Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim), Mohd Azmi Abdul Hamid, Ketua AMK, Shamsul Iskandar Mat Akin, Presiden PSM Dr. Nasir Hashim dan Penyelaras PSM, S. Aruchelvan dan lain-lain.

Dianggarkan hampir 10 ribu menyertai himpunan kali ini selepas kali pertama himpunan sama dibuat Isnin lalu di hadapan Kedutaan Mesir bagi mengutuk kekejaman kerajaan negara itu dibawah Presidenya, Hosni Mubarak.

Beberapa wakil pemimpin yang hadir turut menyampaikan ucapan ringkas, dan kesemuanya antara lain turut mengingatkan kerajaan Malaysia agar mengambil iktibar dari apa yang ditunjukkan rakyat Tunisia dan Mesir.

Ketua Dewan Muslimat PAS, Ustazah Nuridah Saleh antaranya berkata himpunan hari ini adalah manifestasi kebencian rakyat terhadap sebarang bentuk kezaliman yang dilakukan mana-mana kerajaan terhadap rakyatnya.

"Kita benci kepada mana-mana kerajaan yang melakukan kezaliman... Kita mahu kerajaan merealisasikan kehendak rakyat skiranya tak ingin jadi seperti kerajaan Tunisia dan Mesir,"katanya.

Mohamad Sabu pula dalam ucapannya turut memberi amaran bahawa rakyat Malaysia juga akan bangkit jika dizalimi sedemikian rupa.

Selain mereka, turut serta menyokong memorandum bantahan itu Sekretariat Himpunan Ulama Rantau Asia (Shura), Citizens International, Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim), gabungan Mahasiswa Islam Malaysia (Gamis) dan Pertubuhan Ikram Malaysia (Ikram).

Himpunan itu bagaimanapun dicemari dengan insiden tangkapan dan semburan watercanon oleh pihak polis dan Pasukan Simpanan Persekutuan FRU.

Beberapa petugas Unit Amal PAS dan orang ramai ditangkap di hadapan Masjid Tabung Haji ketika pihak polis cuba menyuraikan himpunan tersebut selepas selesai menyerahkan memorandum.

Terdahulu, lebih 7000 rakyat berarak dari Masjid As-Syakirin KLCC ke Kedutaan Amerika Syarikat.

Himpunan memulakan diketuai Exco Dewan Pemuda PAS Pusat, Ridhuan Mohd Nor.

Biarpun pihak polis menghalang laluan menuju ke bangunan kedutaan tersebut, peserta himpunan bagaimanapun berjaya melepasinya.

Himpunan yang menggabungkan parti politik dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) hari ini dinamakan Himpunan Bersama Kebangkitan Rakyat Mesir.

Mereka membuat tiga desakan terhadap Amerika Syarikat iaitu menggesa ejen negara itu berundur dari Mesir, tidak campur tangan dalam urusan rakyat Mesir memilih pemimpin mereka serta mendesak seluruh dunia memberi tekanan kepada Presiden Mesir, Husni Mubarak agar meletakkan jawatan.

Kesemua mereka berarak selepas selesai solat Jumaat sebentar tadi di Masjid As-Syakirin KLCC.

Sekurang-kurangnya 50 NGO turut sama dalam himpunan tersebut.
Sokongan Padu Untuk ADUN Sri Muda

Kerajaan Selangor akan bantu Shuhaimi Shafie

Kerajaan Selangor kesal dengan tindakan pihak berkuasa yang menahan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sri Muda, Suhaimi Shafie semalam dan dijangka menghadapi pertuduhan mengikut Akta Hasutan pada Isnin ini.

Sekali lagi, senario yang kita bimbangkan telah berulang apabila pihak berkuasa berat sebelah dalam mengambil tindakan dan hanya cepat menyelesaikan siasatan jika ia membawa keuntungan kepada Barisan Nasional (BN) dan memburukkan imej wakil rakyat Pakatan Rakyat.

Persoalan yang perlu dijawab oleh pihak berkuasa, mengapakah tindakan tegas dan cepat tidak diambil terhadap kes-kes yang melibatkan kepentingan ramai seperti kes kematian Teoh Beng Hock, Kugan dan adik Aminulrashid?

Kerajaan negeri memberi sokongan penuh kepada Suhaimi dan tidak percaya beliau mempunyai sebarang niat untuk memburukkan institusi Raja-raja Melayu.

Ini dapat dibuktikan apabila Shuhaimi dan semua ADUN Pakatan Rakyat yang lain, menyokong dalam sidang Dewan Negeri pada 24 Januari lalu untuk mengembalikan Perlembagaan Negeri kepada bentuk asalnya yang memberi kuasa kepada DYMM Sultan Selangor dan Menteri Besar untuk memilih tiga pegawai ex-officio kerajaan negeri.

Sebaliknya, kesemua ADUN UMNO/BN pula menolak pindaan ini yang sekali gus menghalang pengembalian kuasa pelantikan tiga ex-officio kepada DYMM Sultan.

Dalam hal ini, rakyat boleh menilai sendiri siapakah sebenarnya penderhaka yang tidak menghormati langsung institusi Raja-raja Melayu tetapi dengan lantang melabelkan orang lain sebagai penderhaka.

Rakyat juga dapat melihat berlakunya ketidakadilan pihak berkuasa apabila kes yang tidak mengancam keselamatan negara diberi keutamaan untuk diselesaikan sedangkan banyak lagi kes-kes jenayah yang meragut nyawa dan menjejaskan kualiti hidup rakyat gagal diselesaikan dengan kadar segera walaupun banyak aduan telah dibuat.

Dalam kes Shuhaimi, Kerajaan negeri negeri tidak akan membiarkan beliau berseorangan dalam menghadapi tuduhan tidak berasas ini. Kerajaan Negeri akan membantu beliau dengan pembiayaai kos perundangan untuk Shuhaimi dan menyokong usaha beliau untuk menegakkan keadilan.

Apa yang berlaku hari ini menguatkan lagi iktizam dan komitmen Pakatan Rakyat untuk mengembalikan integriti institusi penguatkuasaan termasuk kehakiman, Pejabat Peguam Negara dan polis sekiranya diberi mandat untuk memerintah negara pada pilihan raya umum akan datang.

*Kenyataan media dari sekretariat akhbar pejabat Menteri Besar Selangor.

Najib Tak Berani Kutuk Hosni Mubarak?

PAS cabar Najib kutuk Hosni Mubarak

PAS mencabar Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menyatakan pendirian terhadap Presiden Mesir Hosni Mubarak dan kerajaannya yang kini sedang berdepan penolakan rakyat di negara teluk itu.

Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar berkata, sehingga kini Najib dilihat mengambil sikap berkecuali biarpun keangkuhan Hosni Mubarak berundur telah membangkitkan penentangan rakyat negara itu sehingga negara lain termasuk Malaysia terpaksa bersusah membawa pulang rakyat masing-masing.

"Kita menuntut Najib menyatakan sikap yang jelas sama ada mahu mempertahankan Hosni Mubarak dan kerajaannya atau sebaliknya.

"Kita kecewa sehingga kini Najib tidak berani memberi tekanan kepada Hosni Mubarak," katanya yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena.

Tambahnya, Perdana Menteri sepatutnya malu apabila Tokoh Ma'al Hijrah Malaysia 2009, Syeikh Dr Yusof Al-Qaradawi dengan begitu tegas menggesa Hosni Mubarak berundur dengan segera.

"Orang yang kita bagi anugerah pun boleh buat macam tu sedangkan dia tidak ada apa-apa kepentingan politik pun, malu la kita," ujarnya lagi.

Sebelum ini, al-Qaradawi yang juga Ketua Kesatuan Antarabangsa Cendekiawan Muslim, turut meminta Hosni Mubarak agar mengangkat kaki secara pilihan sebelum beliau pergi secara paksaan.

Katanya, presiden Mesir itu perlu mengambil pengajaran dari nasib Presiden Tunisia, Zine el Abidine Ben Ali.

"Undurlah, wahai Mubarak, jika ada di hatimu sedikit rasa belas kasih, atau ada dalam kepalamu sedikit akal yang berfikir.

"Jangan kamu hancurkannya dan duduk di atas kehancuran tersebut. Pergilah, wahai Mubarak," katanya.

"Tidak ada lagi tempat untukmu, wahai Mubarak. Saya minta kamu untuk keluar mengangkat kaki," tambahnya lagi.

Sehubungan itu, PAS dan seluruh rakyat negara ini ujar Mahfuz sedang menanti pendirian Najib dalam isu ini.

"Rakyat sedang menunggu Najib untuk mengutuk Mubarak yang enggan tunduk kepada tuntutan rakyat sendiri," katanya. -harakahdaily

Ulasan GB

Setakat ini belum da apa-apa kenyataan rasmi PM, DS Mohd Najib Tun Razak mengenai pergolakan yang berlaku di Mesir.

Sikap berdiam-diri beliau seperti menyetujui langkah Israel yang menghuluran bantuan kepada rejim Hosni Mubarak.

Malah beliau sebelum ini terhegeh-hegeh di dalam membuat keputusan untuk membawa keluar pelajar Malaysia yang sedang di dalam kecemasan dari bumi Mesir.

Hanya baru malam tadi 356 orang dipindah, iaitu tidak sampai 1% jumlah 14,000 pelajar Malaysia disana, tetapi gempaknya seolah-olah dah pindahkan semua.Giliran Moroko Pula: Tanggal 20 Feb, Mari Kita Demo!

Satu kelompok pemuda Moroko (Maghribi) telah menyerukan demonstrasi pro-pembaruan akhir bulan ini melalui jejaring sosial Facebook, sebagai contoh terakhir dari demonstrasi anti-pemerintah yang digerakkan oleh internet di dunia Arab.

"Kami mengundang semua warga Maroko berunjuk rasa pada 20 Februari bagi martabat rakyat dan bagi pembaruan demokrasi," kata kelompok itu, yang mendakwa memiliki sekitar 3,400 pengikut, dalam satu pernyataan.

Tuntutan mereka termasuk pindaan perlembagaan Moroko bersama dengan pembubaran pemerintah dan parlimen.

"Kami merasakan ini dengan ketenangan yang sangat besar," kata juru bicara pemerintah dan Menteri Komunikasi Moroko Khalid Naciri dalam sidang akhbar.

"Moroko ... telah mengajak untuk waktu lama dalam proses demokrasi dan keterbukaan yang tak dapat diubah," ia menambah.

Internet telah memainkan peranan besar dalam gerakan-gerakan anti-pemerintah yang muncul menjadi revolusi besar di Tunisia dan Mesir.

Sementara Moroko belum tersentuh oleh protes disertai kekerasan yang sama, negara itu menyaksikan dengan dekat negara tetangganya di Afrika Utara tersebut, dengan peringatan bahkan dari dalam keluarga kerajaan bahwa protes itu mungkin tak akan dapat dihindarkan.

Segera sesudah kekacauan di Algeria dan Tunisia, Pemerintah Moroko mengumumkan akan mempertahankan subsidi pada keperluan, seperti terigu, gula, minyak untuk memasak, dan gas hidrokarbon, untuk mencegah kenaikan harga.

Sedikitnya empat kes pengorbanan diri juga telah dilaporkan di Moroko dalam puluhan hari terakhir. Hal itu tampaknya diilhami oleh kes yang sama di Tunisia yang telah meledakkan saru revolusi di negara tersebut.

Pergolakan di Tunisia yang akhirnya menjatuhkan Presiden Zine El Abidine Ben Ali, seperti dilaporkan media, disebabkan oleh keadaan sosial dan ekonomi ketika harga-harga barangan naik dan jumlah penganggur meningkat. Rakyat pun meradang ketika seorang lulusan universiti yang sulit mencari pekerjaan membakar dirinya saat petugas keselamatan menyita gerai buah-buahan miliknya.


Morocco next? Protesters start organising

A growing number of Moroccan civil society groups are calling for large scale protest marches in the Kingdom. As the first protests are already being organised in Tangier and Rabat, the army is regrouping.

Following the developments in Tunisia and Egypt, Moroccan youth groups have started organising the first protest marches in the country to demand political reform and greater human rights in Morocco.

The first mass protests have already been organised in Morocco. On Sunday, the group ATTAC Morocco staged a larger demonstration in the northern city of Tangiers, with protesters focusing on "the deterioration of social conditions and high basic food prices."

The Tangier protest however was brutally stopped by security forces, according to eyewitnesses. Batons and tear gas were used to disperse demonstrators who had gathered in the Square of Nations in central Tangier. Protesters had chanted slogans of solidarity with the people of Tunisia and Egypt, demanding a "right to employment, housing and a decent life."

But Moroccan protesters have not given up, despite the brutal response by security forces. Today, there are reports from the capital, Rabat, about demonstrations in front of the Egyptian Embassy, with hundreds of protesters chanting slogans in solidarity of their counterparts in Egypt.

Further protests are now being prepared by a magnitude of groups in Morocco.

A group of young Moroccans is currently spreading the protest call through the social network Facebook, calling for demonstrations on 27 February "in front of the prefectures and the wilayas in all regions and central authorities in cities and villages, to demand the freedom of political organisation, the alternation of power and human rights."

The so-called "Movement for Freedom and Democracy Now" in a statement specifies that this protest is "part of a spontaneous global transformation that aims at giving people their rightful place in society," further calling for democracy, freedom and the adherence to popular will.

According to the statement, there is a list of demands including "the abolition of the current constitution, dissolve parliament and government, parties who have contributed to the consolidation of political corruption and take immediate real action for a political transition."

The organisers further refer to "the terrible conditions of poverty, unemployment and human rights violations and restrictions on freedom of press" in Morocco. Morocco is known to be the poorest and least developed state in North Africa, facing enormous social problems.

Also other organisations are calling for protests. A grouping of the political opposition, trade unions, human rights organisations and an association of the unemployed has issued a statement calling for rallies and demonstrations to be held next Saturday, 5 February.

Also, the Labor Council of the Democratic Labour Confederation of Morocco has called for Sunday 6 February to be a day of protest. Marches are planned for in the south-eastern town of Ouarzazate "to protest the inhumane living conditions in Morocco."

As the calls for protests are widening in Morocco, the regime is increasingly insecure. King Mohammed VI has met with French government officials and his most trusted military leaders in his private chateau outside Paris to discuss the security situation.

Several unconfirmed reports from Morocco and occupied Western Sahara agree that security forces now are being pulled out from the occupied territory to be deployed in Morocco-proper in preparation of a possible popular revolt.

The reported regrouping of Moroccan troops may leave Western Sahara - a territory whose indigenous Saharawi population is always ready to revolt - open to rebellion. Security forces stationed in Western Sahara are famed for great brutality against civilians, which could bode unwell for protesters trying to organise marches in Morocco. © afrol News


[Video] 100,000 Ekor Ikan Jerung Serbu Florida.

Miami - Kira-kira lebih 100,000 ekor ikan jerung berenang 91.44 meter dari pantai negeri Florida di Amerika Syarikat, lapor sebuah akhbar kelmarin.

LEBIH 100,000 ekor ikan jerung Spinner berenang dekat pantai di negeri Florida baru-baru ini.

Gambar 100,000 ekor ikan jerung itu berenang berjaya dirakamkan oleh seorang juruterbang, Steve Irwin menerusi telefon bimbit berkamera.

Ikan jerung itu dipercayai spesies Spinner sepanjang 0.91 meter hingga 2.13 meter berenang ke utara di antara Fort Lauderdale dan Pulau Jupiter.

Irwin yang mengendalikan perkhidmatan helikopter di Fort Pierce berasa bingung kerana melihat sejumlah besar ikan jerung berkumpul di kawasan perairan cetek itu.

"Ia merupakan penglihatan yang amat menakjubkan. Terdapat puluhan ribu ikan itu kemungkinan 100,000," kata Irwin.

Ikan jerung tersebut dikatakan sedang berpindah ke kawasan Utara Carolina.
Mubarak Pergi Atau Kita Yang Syahid

Kaherah - Pada hari ini, para pemerhati menjangkakan protes menuntut Presiden Mesir Husni Mubarak untuk letak jawatan akan terus berlangsung sengit. Dengan lantang para penunjuk perasaan menyiapkan slogan bersama, "kita tetap bertahan. Mubarak pergi atau kita yang syahid."

Jelas sekali bila tidak ada niat dari para penunjuk perasaan untuk mundur dari tindakan mereka yang sudah berlangsung lebih dari seminggu itu, onekezone dipetik.

Berdasarkan beberapa laporan menyentuh pegolakan di Mesir, para penunjuk perasaan sepertinya tidak ingin mengundurkan diri dari tindakan demonstrasi sebelum Presiden Mubarak turun.

Seorang mahasiswa jurusan Bahasa Arab Al Azhar, motto "kita tetap bertahan. Mubarak pergi atau kita yang syahid," ini didengungkan oleh para penunjuk perasaan menjelang ultimatum yang diberikan kepada Mubarak, untuk letak jawatan hari Jumaat.

Erdian juga mengaku masih mendengar suara tembakan yang entah berasal dari kelompok pendukung Mubarak atau anti-Mubarak.

Hingga kini keadaan di Mesir memang terus bergolak. Massa anti-pemerintah terus bertahan di Tahrir Square, mereka dipisahkan oleh pihak tentera yang menjaga dari serangan massa pro-pemerintah. Tercatat enam orang massa anti-pemerintah dilaporkan terkorban dalam aksi penembakan yang terjadi pagi hari ini.

Sebelumnya tiga orang lainnya dikabarkan terkorban dalam aksi penembakan yang terjadi pada hari Rabu 2 Februari malam waktu tempatan.


Ucapan Mubarak dicemuh rakyat

Pengumuman Presiden Mesir ‘disambut’ dengan batu, kasut penunjuk perasaan

KAHERAH: “Berani dia membuat kenyataan seolah-olah kami ini budak-budak,” kata seorang penunjuk perasaan di dataran Tahrir di Kaherah selepas mendengar ucapan presiden Hosni Mubarak yang disiarkan secara langsung oleh televisyen awal pagi semalam.

“Jika dia mahu kekal sehingga September kami juga akan kekal membuat tunjuk perasaan sehingga itu,” kata penunjuk perasaan itu.

Hampir sejuta penunjuk perasaan yang membanjiri dataran di pusat bandar Kaherah itu mengikuti secara langsung ucapan Mubarak melalui laporan rangkaian televisyen al-Jazeera yang ditayangkan di skrin besar.

Ketika presiden yang dituntut rakyat berundur segera itu mengumumkan bahawa beliau tidak akan bertanding melanjutkan tempoh jawatan pada pemilihan presiden September ini, penunjuk perasaan menjerit kemarahan.

Skrin besar yang memaparkan wajah Mubarak itu dibaling dengan batu, diiringi laungan berkali-kali “Irhal, irhal” (berambus, berambus).

Pada satu ketika penunjuk perasaan menunjukkan kasut ke arah skrin berkenaan- satu penghinaan dalam budaya Arab.

Rata-rata penunjuk perasaan tidak puas hati dengan pengumuman Mubarak itu. Malah mereka bukan saja menuntut Mubarak berundur segera tetapi keseluruhan rejim parti Demokratik Kebangsaan pimpinannya.

“Mungkin pengumuman itu memadai untuk menyejukkan hati kami beberapa hari lalu, tetapi sekarang ia sudah terlambat,” kata Amr Gharbeia, seorang aktivis yang memasang khemah di dataran itu.

“Ia hanya membuat kami marah,” kata seorang lagi penunjuk perasaan, Ibraheem Kabeel, seorang doktor berusia 26 tahun.

Seorang tokoh aktivis terkenal, Gamila Ismail, menolak tawaran presiden itu.
“Dia langsung tidak faham. macam mana boleh diadakan pilihan raya umum yang bebas dan adil jika sistem politik yang dicemari undang-undang darurat masih kekal,” katanya.

“Bagaimana boleh ada keadilan politik jika kerajaan menguasai semua institusi politik,” katanya. – Agensi


Pengasas Wikileaks, Julian Assange Dicalonkan Penerima Hadiah Nobel 2011

Pengasas WikiLeaks, Julian Assange, telah diusulkan menjadi calon penerima Nobel Perdamaian 2011 oleh anggota Parlimen Norwegia. Alasannya, penerbitan dokumen-dokumen rahsia yang dilakukan dianggap membawa angin segar bagi iklim demokrasi, penegakan hak asasi manusia, dan kebebasan berpendapat.

"WikiLeaks telah melakukan sumbangan di dalam perjuangan nilai-nilai global dengan cara mendedahkan korupsi, kejahatan perang, dan penganiayaan—sesuatu yang mungkin pernah dilakukan oleh sekutu Norwegia," kata Snorre Valen (24), anggota Parti Sosialis Kiri, dalam blog peribadinya, Rabu (2/2/2011).

Kontroversi paling hangat yang diungkap WikiLeaks adalah pengungkapan ratusan ribu kawat diplomatik AS.

Dia memberi contoh pengaruh WikiLeaks bagi perjuangan demokrasi. Contoh terakhir, ujar Valen, pengungkapan praktik korupsi keluarga Presiden Zine al-Abidine Ben Ali di Tunisia. Hal tersebut, dia menilai, turut menjadi titik awal untuk menjatuhkan diktator yang telah berkuasa selama 24 tahun itu.

Valen mengaku menyedari adanya kontroversi di balik tindakan membuka tabir data rahsia tersebut. Namun, dia meyakini bahwa kegiatan "whistle blower" yang dilakukan Julian Assange melalui WikiLeaks penting bagi kepentingan publik.

Jawatankuasa Nobel Norwegia menolak memberikan komennya soal pengusulan agar Julian Assange menjadi calon penerima Nobel Perdamaian 2011. Dalam webnya, lembaga tersebut hanya menyebutkan telah menerima 200 usulan tanpa meperinci satu per satu. Sesuai dengan kebiasaan, pencalonan Nobel tidak pernah diumumkan.

[Bergambar] Sambutan Tahun Baru Cina

Seorang perempuan menunjukkan kebolehan mengeluarkan api dari mulutnya semasa perayaan Tahun Baru Cina di Chinatown, Binondo, di Manila semalam.


Satu hiasan lampu berbentuk arnab dipamerkan di Sungai Hongbao semasa festival di Marina Bay di Singapura.

Masyarakat tionghua menunjukkan tarian naga di perayaan Tahun Baru Cina di jalanraya Chinatown Binondo, Manila. Tahun Baru Lunar Cina bermula pada Februari 3 dan menandakan permulaan tahun Arnab, mengikut zodiak Cina.

Seorang kanak-kanak leka memerhatikan penari-penari tarian naga yang mempersembahkan tarian mereka di hadapan sebuah kedai di Chinatown Manila.


[Bergambar] Protes Mesir: 6 Maut & Ratusan Cedera

Enam orang maut dan hampir 1,000 lagi cedera dalam rusuhan di antara kumpulan penentang dan penyokong Presiden Mesir, Hosni Mubarak di Tahrir Square, Kaherah semalam.

Gambar: SEORANG penunjuk perasaan anti-Presiden Hosni Mubarak yang berdarah diheret di Tahrir Square, Kaherah kelmarin.

Hari berdarah itu berlaku pada perhimpunan penyokong penentang Hosni yang memasuki hari kesepuluh semalam bagi menuntut peletakan jawatannya.

Sejumlah besar penunjuk perasaan mahu Hosni yang telah memerintah selama 30 tahun meletakkan jawatan kerana kegagalannya mentadbir dengan cekap sehingga mengakibatkan kadar pengangguran tinggi dan ekonomi tidak berkembang selain masalah korupsi dan kebebasan bersuara.

Bunyi mesingan kedengaran lebih sejam di Tahrir Suqare manakala kebakaran berlaku di beberapa buah bangunan dekat kawasan tersebut.

"Apa yang berlaku akan menjadikan kami lebih berazam untuk menyingkirkan Presiden," kata sebuah pergerakan penunjuk perasaan itu yang dikenali sebagai Kefaya.

Dalam kejadian semalam, sekumpulan lelaki bersenjata melepaskan tembakan ke arah para penunjuk perasaan yang sedang bertempur.

Menurut seorang doktor, Mohammed Ismail, empat daripada enam orang yang terbunuh itu terkena tembakan di kepala.

Menurut seorang lagi kakitangan perubatan, Dr. Amr Bahaa, sejumlah besar penunjuk perasaan datang ke klinik sementara di Abdulmenem Riad Square dekat dengan Tharir Square untuk mendapatkan rawatan kerana kecederaan.

Beliau berkata, kebanyakan penunjuk perasaan yang cedera terkena tembakan.

Lelaki-lelaki bersenjata itu muncul selepas para penyokong Presiden Mesir menyerbu Kaherah kelmarin sekali gus mencetuskan pertempuran dengan kumpulan penentang Presiden.

Kedua-dua belah pihak menggunakan batu dan bom petrol semasa melakukan serangan yang bermula pada malam kelmarin sehingga awal pagi semalam.

Seorang budak berusia 11 tahun yang cedera, dalam pertempuran tersebut, Mohammed Ghozlan diminta jangan menangis oleh bapanya, Khaled.

"Jangan menangis, jangan menangis, kamu adalah hero," kata Khaled kepada anaknya itu.

Para penunjuk perasaan telah membuat sekatan di jalan raya menuju ke Tahrir Square dengan menggunakan besi dan sampah.

Menurut seorang koresponden agensi berita AFP, seorang daripada setiap 10 orang mengalami kecederaan pada penglihatan.

Sejumlah sukarelawan mengedarkan makanan dan pakaian kepada sejumlah penunjuk perasaan.

Sepanjang pertempuran itu, anggota-anggota tentera tidak menggunakan kekerasan untuk menyuraikan kedua-dua kumpulan tersebut.

Tunjuk perasaan bagi menuntut peletakan jawatan Hosni itu dibuat selepas rakyat di negara itu mendapat ilham daripada kebangkitan penduduk di Tunisia yang berhimpun bagi mendesak Zine El Abidine Ben Ali meletakkan jawatan pada bulan lalu. - Agensi[Bergambar] Bukti Polis Dalangi Serangan Ke Atas Rakyat Mesir

Kekacauan yang berlaku yang menyebabkan beberapa kematian di dalam tunjuk perasaan di Mesir adalah berpunca dari provokasi dan serangan dari anggota polis berpakaian preman.

Rakyat yang anti-Mubarak berjaya menemui dan merampas beberapa kad pengenalan diri daripada mereka yang pro-Mubarak yang berjaya mereka tewaskan. Pertempuran diantara kelompok pendukung Presiden Husni Mubarak dengan anti-Mubarak berlanjutan dan golongan rakyat yang anti-Mubarak telah mengusir golongan yang mencetuskan kekacauan dari beberapa jalan di sekitar Lapangan Tahrir yang telah mereka kuasai.

Mereka saling melempari batu dan terdengar pula tembakan. Pihak tentera, yang berusaha memisahkan kedua kelompok, tampak tidk berupaya untuk menyekat massa.

Para penyokong Presiden Mesir Husni Mubarak dalam di dalam demonstrasi mereka di Kairo telah menyerang wartawan asing.

Beberapa wartawan dipukul dan peralatan mereka dirosakkan, sedangkan beberapa lainnya ditangkap. Kelompok pendukung Mubarak juga menghalang penyaluran makanan dan minuman kepada kelompok anti pemerintah yang bertahan di Lapangan Tahrir, pusat kota Kahirah.

Kementerian Kesihatan Mesir menyatakan lapan orang diketahui terkorban akibat protes sejak Rabu kelmarin.

Di tempat yang berlainan, para penceroboh merosakkan pusat perbelanjaan di kota Iskandariah, salah satu pusat perbelanjaan terbesar di Mesir.

Wakil Presiden, Omar Suleiman (gambar) mengumumkan bahwa putera Mubarak, Gamal, tidak akan mencalonkan diri sebagai Presiden. Inilah pernyataan rasmi pertama bahawa Gamal tidak akan meneruskan kekuasaan ayahnya.

Sebelumnya Perdana Menteri Mesir, Ahmed Shafiq meminta maaf ekoran serangan yang dilakukan oleh para penyokong Presiden Mesir, Hosni Mubarak ke atas kumpulan penentang Hosni di Tahrir Square semalam.

Para penunjuk perasaan anti-Hosni mendakwa sekumpulan samseng dan anggota polis berpakaian awam diupah oleh pemerintah Mesir untuk bertempur dengan kumpulan penentang Presiden Mesir.

Dalam pertempuran itu, kayu, batu dan bom petrol digunakan untuk mematahkan kemaraan kumpulan penunjuk perasaan penentang Hosni.

Menyentuh insiden itu, Ahmed Shafiq berkata, serangan itu merupakan satu kesilapan besar dan beliau berjanji akan melakukan siasatan bagi membolehkan setiap orang mengetahui siapa yang menjadi dalangnya.

Dalam pertempuran yang bermula malam kelmarin dan awal pagi semalam, sejumlah besar penyokong dan penentang Hosni bergaduh dalam peristiwa yang dianggap paling berdarah dalam sejarah tunjuk perasaan di Tahrir Square.

Tunjuk perasaan itu bermula sepuluh hari lalu oleh penyokong antipemerintahan yang mendesak Hosni meletakkan jawatan selepas memerintah selama 30 tahun.

Bas Expres Terbabas, 40 Penumpang Terselamat

Seremban - Seramai 40 penumpang terselamat selepas sebuah bas ekspres yang mereka naiki dalam perjalanan ke Johor terbabas ke laluan bertentangan di Kilometer 245.9 Lebuhraya Utara Selatan (PLUS) berhampiran Tol Pedas-Linggi, dekat sini, Khamis.

Gambar: BAS ekspress Transnasional terbabas ke laluan bertentangan di Kilometer 245.9 Lebuhraya Utara Selatan berhampiran Plaza Tol Pedas-Linggi mengakibatkan kesesakan sepanjang lima kilometer di kedua-dua arah lebuh raya itu. Bagaimanapun, 40 penumpang bas berkenaan terselamat dalam kemalangan itu. - Foto BERNAMA

Dalam kejadian pukul 3.30 petang itu, pemandu bas Transnasional dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Kluang itu dikatakan hilang kawalan dan melanggar pembahagi jalan sebelum terbabas ke laluan bertentangan.

Bagaimanapun, bas itu tidak dirempuh oleh kenderaan lain di laluan bertentangan itu.

Sejurus selepas kemalangan itu, pemandu bas berkenaan, Sabri Sharom, 48, telah membuat laporan di Ibupejabat Polis Daerah Seremban 2 di sini.

Ketika ditemui, Sabri berkata beliau tidak dapat mengawal bas tersebut selepas tayar depan sebelah kanan bas itu tiba-tiba pecah.

Dua buah jentera Bomba dan Penyelamat dari Rembau dan Seremban 2 bersama 12 anggota dikejarkan ke tempat kejadian untuk membersihkan tumpahan minyak di atas lebuh raya berkenaan.

Kemalangan itu menyebabkan kesesakan sepanjang lima kilometer di kedua-dua arah lebuh raya itu. -- BERNAMA

[Video & Bergambar] Rakyat Yaman Tunjuk Perasaan Desak Presiden Letak Jawatan

Lebih dari 20.000 penunjuk perasaan anti pemerintah Yaman berkumpul di ibukota Sana'a, untuk menghadiri "hari kemarahan" terhadap Presiden Ali Abdullah Saleh.

Para demonstran meminta pergantian pemerintah dan menolak tawaran Presiden Saleh untuk berundur pada tahun 2013 setelah lebih dari 30 tahun berkuasa.

Sementara itu, ribuan pendukung presiden melakukan aksi serupa di satu lapangan terbesar kota ini.

Dua kegiatan ini merupakan aksi terbesar dalam aksi protes selama dua minggu terakhir yang diinspirasi oleh kebangkitan rakyat di Tunisia dan Mesir.

Dalam sidang darurat parlimen hari Rabu (02/02), Presiden Saleh yang berusia 64 tahun, menyatakan rencananya untuk berundur dengan mengakui tidak akan memanjangkan tempoh jawatannya sebagai presiden dan menegaskan tidak akan memberikan jawatan itu kepada anaknya.

Presiden juga meminta para penunjuk perasaan untuk membatalkan tindakan mereka, namun kedua kubu tetap berkumpul di tempat yang berbeza di Sana'a.

'Pergantian rejim'

"Rakyat menginginkan pergantian rejim," teriak para penunjuk perasaan anti pemerintah yang berkumpul di depan Universiti Sana'a. "Tolak korupsi, tolak diktator."

Kegiatan yang disebut "hari amarah" ini diselenggarakan oleh kelompok-kelompok masyarakat madani dan para pemimpin pembangkang yang mengeluhkan soal peningkatan kemiskinan di kalangan rakyat berusia produktif yang terus bertambah, dan rasa kecewa dengan kurangnya kebebasan berpolitik.

Angka pengangguran di Yaman mencecah 40%, sementara harga makanan terus meningkat dan tingkat kurang gizi mencapai titik parah.

Negara ini juga dibebani dengan berbagai masalah keamanan seperti gerakan pemisah di selatan dan perlawanan para pemberontak Shia Houthi di wilayah utara.

Reformasi politik

Para penyokong Presiden Saleh pula berkumpul di Lapangan Tahris Sana'a.

Wartawan BBC di Sana'a mengatakan mereka juga turut meminta reformasi politik dan ekonomi.

Mereka mengatakan akan terus berdemonstrasi sampai Presiden Saleh mewujudkan janji untuk melakukan reformasi.

Pada awalnya dikhuatirkan akan pertempuran di antara dia kubu, namun tindakan penunjuk perasaan tersebut berjalan damai.

Presiden Saleh, seorang sekutu barat, menjadi pemimpin Yaman Utara tahun 1978 dan berkuasa di Republik Yaman sejak wilayah barat dan utara bersatu tahun 1990.

Dia terpilih kembali tahun 2006.

Pada bulan Januari, dia mengusulkan perubahan Undang-Undang Dasar yang boleh membuatnya kembali mencalonkan diri dalam pemilihan presiden dua tahun akan datang.

Namun setelah revolusi di Tunisia, dimana presidennya terpaksa melarikan ke luar negeri, para pemerhati mengatakan Presiden Saleh telah berubah fikiran.

Presiden Saleh juga menawarkan sejumlah konsesi: menurunkan cukai pendapatan hingga 50%, meminta pemerintah mengendalikan harga dan berjanji menaikkan gaji pegawai negeri dan anggota tentera hingga US$47 sebulan.