8 Sep 2010

BN Menunggu Rebah

Sokongan bukan Melayu paling kritikal pada BN

Penolong Setiausaha Agung PAS, Datuk Takiyuddin Hassan berkata, sokongan orang bukan Melayu kepada Umno Barisan Nasional (BN) sekarang berada pada tahap paling kritikal.

Ini, katanya menyebabkan bekas Menteri Penerangan, Tan Sri Zainuddin Maidin (Zam) mengeluarkan kenyataan kononnya PAS adalah parti ekstrem.

Beliau yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pelancongan dan Kebudayaan negeri menegaskan kenyataan itu dikeluarkan apabila dilihat sokongan rakyat bukan Melayu kini lebih memihak kepada Pakatan Rakyat (PR).

“Statement itu dibuat oleh pihak pemimpin yang tidak lagi berada di dalam kepimpinan Umno seperti Zam itu.

“Tujuan dia memang jelas di mana sekarang ini sokongan orang bukan Melayu kepada Umno BN sudah di peringkat yang paling kritikal. Itu sajalah puncanya,” katanya kepada media selepas mempengerusikan satu sidang media khas Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandaraya Islam (MPKB-BRI) sempena sambutan Hari Raya Aidil Fitri di sini, pagi tadi.

Zainuddin mendakwa PAS meminta Allahyarham Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj merampas harta-harta orang Cina semasa tragedi 13 Mei 1969, manakala ketika berlaku konfrantasi Malaysia-Indonesia pula, PAS menyebelahi Indonesia supaya ‘mengambil’ Malaysia.

Ekoran itu laporan polis dibuat Ketua Penerangan PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad di Balai Polis Chow Kit, Lorong Haji Taib (2 September), Naib Ketua Pemuda PAS Perak, Salman Salleh di Balai Polis Sungai Senam (2 September), Ketua Pemuda PAS Perlis, Ustaz Yakub Abu Seman di Ibu Pejabat Polis Daerah Kangar (2 September) dan Naib Ketua Pemuda PAS Johor, Jamid Jamah di Balai Polis Batu Pahat (5 September).

“Sekarang ini sokongan rakyat bukan Melayu lebih memihak kepada Pakatan Rakyat yang mengandungi parti campuran Melayu iaitu PAS dan juga parti campuran Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan juga DAP iaitu parti yang didominasi orang-orang Cina.

“Jadi statement-statement seumpama itu, pada pandangan saya ialah statement yang cuba untuk memecahkan perpaduan di kalangan Pakatan Rakyat, itu saja, dengan harapan apabila orang Melayu marah kepada PAS maka PAS akan berpecah dan mengharap PAS sendiri akan menimbulkan pertelingkahan terhadap PKR dan DAP. Saya fikir, itu sajalah sebabnya,” kata Takiyuddin. -harakahdaily


Ibrahim bidas Setiausaha Agung Umno hanya mahukan undi Cina

Presiden Perkasa Datuk Ibrahim Ali mendakwa Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor hanya berminat untuk mendapatkan undi masyarakat Cina berbanding orang Melayu.

“Beliau (Tengku Adnan) mahukan undi orang Cina. Beliau tidak mahukan undi orang Melayu,” kata Ahli Parlimen Bebas Pasir Mas (gambar) ini kepada The Malaysian Insider hari ini.

Bagaimanapun pemimpin pertubuhan bukan kerajaan Melayu yang lantang bersuara ini enggan mengulas lanjut sambil berkata: “Tidak perlu. Ini sudah cukup.”

Dalam temu bual dengan The Malaysian Insider, Tengku Adnan menegaskan partinya tidak akan menyokong Ibrahim jika bertanding dalam pilihan raya umum ke-13 sebagai calon Bebas.

Sebaliknya kata beliau, Umno akan meletakkan calonnya seperti yang dilakukan masa-masa lalu di kawasan Parlimen Pasir Mas, Kelantan.

Malah beliau juga menolak tanggapan kebanyakan pihak bahawa Umno menjalin kerjasama ataupun memihak perjuangan Perkasa pimpinan Ibrahim.

Perkasa ditubuhkan dua tahun lalu, selepas pilihan raya umum Mac 2008.

“Mengapa Umno harus sokong dia? Umno patut meletakkan calon di Pasir Mas. Kami akan bertanding di Pasir Mas,” kata Tengku Adnan yang juga Setiausaha Agung BN.

Ibrahim yang dipecat dari Umno pada 2004 memenangi kerusi Parlimen pada 8 Mac 2008 menggunakan lambang PAS.

“Sebagai Setiausaha Agung (Umno) saya boleh memberitahu anda, kami tiada apa-apa kaitan dengan Perkasa dan sesetengah perkara yang dilakukan oleh Perkasa, kami tidak gembira kerana mereka menghakis sokongan kepada kami,” kata Tengku Adnan apabila diajukan soalan bahawa kebanyakan ahli Perkasa adalah dari Umno.

“Apabila mereka bercakap mengenai kawan-kawan saya kalangan Cina atau kawan saya orang India, mereka menyebabkan kami kehilangan lebih banyak undi,” katanya lagi.

Sebelum ini Perkasa pernah mengatakan bahawa sesiapa yang memusuhi pertubuhan ini tidak akan menerima sokongan dalam pilihan raya umum akan datang. -TMI


Ulasan GB

Zainuddin Maidin perlu menggali kubur pemimpin PAS terdahulu untuk buktikan beliau berkata benar. Sekadar menunjukkan sekeping gambar yang beliau pernah mewawancara Tunku Abdul Rahman belum merupakan satu bahan bukti kukuh untuk menyokong dakwaannya.

Tetapi siapalah Zainuddin Maidin ini? Teringat kita kisah di satu ketika beliau merepek tak tentu hala tatkala diwawancara oleh Al-Jazeera... I cant hear you, I cant hear you... hehehe

Mengenai sokongan bukan Melayu terhadap BN, memang ia tahap kritikal ketika ini. Itu sebab Setiausa Agung UMNO, Tg Adnan cepat-cepat menolak Ibrahim Ali dengan Perkasanya, kerana sebarang hubungkait UMNO-Perkasa akan menjejaskan sokongan bukan Melayu terhadap BN. BN bakal rebah kerananya.

Maka kemudian menjeritlah Ibrahim menyatakan Tg Adnan mengharapkan undi Cina, bukan undi Melayu.

Dan Tun Mahathir pun bangun juga menyerang PAS kononnya PAS peralatkan agama untuk kepentingan politik katanya. Sedangkan politik itu sebahagian dari agama yang lantarannya, Rasulullah berjuang menegakkan negara Islam pertama di Madinah. Tapi Mahathir tidak membaca sejarah Islam, tidak mendalami pelajaran Islam. Baginya agama itu perlu diasingkan dari politik, sama dengan pandangan majoriti ahli UMNO, pandangan sekularisma yang berasaskan kepada doktrin "Render unto Caesar the things which are Caesar’s, and unto God the things that are God’s" (berikan hak Caesar kepada Caesar dan hak Tuhan kepada Tuhan).

Itu sebabnya di dalam UMNO, memang tidak ada nilai-nilai agama seperti pahala dan dosa. Untuk jawatan dan kuasa, boleh berbuat apa saja - berbunuh pun tak apa.

Dan percayalah, UMNO hancur kerananya juga!

Jadi, samada Zainuddin, Ibrahim atau Mahathir, tidak perlu kita layan sangat. Buang tenaga dan masa.


Uit, Ada Yang Sudah Berhari Raya Pagi Tadi

Ratusan pengikut Tarikat Naqsabandiyah di Padang, Sumatera Barat sudah merayakan Idul Fitri pagi ini. Tarikat ini memang selalu berbeda dengan umat muslim pada umumnya. Mereka merayakan Lebaran dua hari lebih dulu.

Sekitar 200 jamaah Surau Baru Pauh Kota Padang terlihat menjalankan ibadah salat Ied. Penetapan Lebaran lebih dahulu berdasarkan perhitungan yang mereka yakini, yakni dengan Hisab dan Ruiyah yang diajarkan imam mereka sejak puluhan tahun.

Tarikat ini menghitung satu syawal berdasarkan jumlah hari sejak syawal awal tahun lalu. Mereka memang menjalankan ibadah puasa lebih awal dua hari dibanding penetapan pemerintah. Usai menjalankan salat Ied, para pengikut Naqsabandiyah saling bermaaf-maafan.

Tak berbeda dengan Jamaah Naqasabandiyah, Jamaah Anasir juga melaksanakan salat Ied bersama di lapangan Mawang, Kecamatan Bontomarannu, Kabupaten Gowa. Mereka juga memiliki penanggalan sendiri. Bahkan jamaah tersebut memiliki kebiasaan mengenakan pakaian hitam dan rambut yang dicat. -liputan6

Biar Gambar Bicara Sendiri

Keghairahan Azmin Bakal Mengundang Padah

Guna premis HQ PKR untuk kempen satu kesalahan

Berkempen untuk seseorang dalam pilihan raya parti dengan menggunakan premis ibu pejabat (HQ) PKR sekarang ini menjadi satu kesalahan berikutan garis panduan Kod Etika yang baru dikeluarkan hari ini.

"Amat dikesali sidang media yang dianjurkan oleh beberapa ahli parlimen untuk menyatakan sokongan terhadap Naib Presiden Azmin Ali dibuat di ibu pejabat parti itu baru-baru ini," kata Ketua Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) PKR Dr Molly Cheah.

Dr Cheah dalam satu kenyataannya berkata, salah satu larangan termasuklah individu dan kumpulan tidak dibenarkan mengadakan mesyuarat dan sidang media di ibu pejabat PKR di sini untuk tujuan berkempen.

JPP PKR hari ini mengeluarkan garis panduan Kod Etika mengenai apa yang boleh dan apa yang tidak boleh dilakukan ketika berkempen dan semasa pilihan raya parti.

Menurut beliau, JPP dibentuk bagi memantau pilihan raya parti 2010 berikutan perubahan dalam Perlembagaannya di mana ahli berhak memilih semua peringkat kepimpinan melalui sistem pilihan raya "satu orang satu undi".

"Larangan lain ialah tuduhan politik wang dan kempen memburuk-burukkan peribadi calon dan hendaklah dilaporkan kepada JPP," katanya.

Politik wang kesalahan serius

Beliau berkata, "amalan politik wang adalah suatu kesalahan yang serius dan jika didapati bersalah maka seseorang itu boleh digantung dari penyertaan dalam proses pilihan raya."

Menurut Kod Etika itu juga, calon-calon yang meraih sokongan mestilah tidak mencemar imej parti atau melakukan sesuatu yang bercanggah dengan perkhidmatan terhadap parti, termasuk menjaga kepentingan parti mengatasi kepentingan peribadi.

Katanya, garisan panduan ini ditetapkan ekoran dari proses penamaan calon untuk kepimpinan di peringkat Cabang yang sedang hangat berlangsung dan ini penting untuk membawa reformasi dalam parti.

"Langkah ini juga memberi peluang dan tanggungjawab ahli melaksanakan hak individu untuk memilih pemimpin yang baik dan berkesan," ujar beliau.

Peraturan berhubung proses pilihan raya telah disiapkan termasuk penamaan calon dan maklumatnya boleh didapati pada laman web rasmi KEADILAN.

Sebarang aduan hendaklah diajukan kepada JPP di ibu pejabat PKR

dan tidak melaporkan kepada pihak media, termasuk blog peribadi," jelas beliau. -FMT


Calon Timbalan Presiden PKR: Siapa di sebalik tabir?

Sekumpulan ahli akar umbi PKR yang tidak berpuas hati dengan situasi yang wujud dewasa ini menggesa sebuah jawatankuasa pemantau bagi menyiasat dalang di sebalik pengumuman ahli-ahli parlimen dan senator mengenai jawatan timbalan presiden parti.

Dua hari lalu, sekumpulan 13 ahli parlimen dan senator menyatakan sokongan terbuka kepada Naib Presiden Azmin Ali untuk jawatan Timbalan Presiden dalam pemilihan parti November ini dalam satu sidang media di ibu pejabat PKR di Petaling Jaya.

Sumber dalaman parti, seorang pemimpin peringkat akar umbi dari Johor meluahkan rasa kecewa dengan sikap ahli-ahli parlimen parti itu yang didakwa cuba mengelirukan ahli-ahli parti.

"Ketika mana, pencalonan dan pemilihan belum selesai, kenapa mereka (ahli-ahli parlimen berkenaan) begitu terdesak untuk menyatakan sokongan terhadap Azmin sedangkan pilihan raya parti hanya berlangsung pada November nanti," soal beliau.

Pemikiran Umno dalam PKR

"Apa yang mereka lakukan jelas memperlihatkan perangai dan pemikiran Umno dalam PKR," tambahnya.

Beliau menerangkan bahawa sejak semalam, beliau menerima banyak panggilan telefon daripada ahli-ahli parti, bertanyakan adakah Ketua Umum Datuk Seri Anwar Ibrahim menyokong Azmin untuk jawatan nombor dua itu.

"Sebagai ahli tegar PKR, saya meminta Anwar membersihkan namanya dengan menyatakan beliau menyokong Azmin atau tidak, atau beliau bersikap berkecuali dalam perkara ini," katanya kepada FMT ketika dihubungi hari ini.

Seorang pemimpin masyarakat di Jasin, Melaka mencabar Ahli Parlimen Teluk Kemang Kamarul Bahrin Abas supaya memberitahu siapa yang menganjur sidang media itu dan kenapa sidang media itu di adakan terlalu awal sedangkan pemilihan ialah pada November depan.

Apabila memberi komen tentang kenyataan Kamarul Bahrin bahawa parti harus memberi jawatan itu kepada Azmin memandangkan beliau telah mengharungi pahit maung perjuangan sejak zaman reformasi dan lebih senior berbanding calon-calon lain beliau berkata,

"Sebagaimana yang kita ketahui Anwar menyertai parti secara rasmi pada 2005. Ini membuktikan saya lebih senior kerana saya menjadi ahli parti sejak 1999. Adakah ini bermakna saya lebih layak berbanding Anwar untuk menjadi penasihat parti?," soal beliau.

Beliau mengakui bahawa sebagai ahli yang lama dalam parti bukannya satu kelebihan buat Azmin.

Azmin bukan pilihan yang betul

Sambil menafikan beliau adalah penyokong pencabar Azmin, Zaid Ibrahim beliau berkata, "Azmin bukanlah pilihan yang betul dan terbaik untuk jawatan nombor dua kerana beliau sukar dihubungi atau ditemui.

"Saya yakin bahawa majoriti ahli-ahli parti bersetuju dengan pendapat saya bahawa Azmin sukar dihubungi. Kita tidak mahu seorang timbalan presiden yang bersikap demikian," katanya.

Beliau berkata, buat masa ini, PKR berada di atas landasan yang betul untuk menawan Putrajaya. Semua ahli PKR mesti berdiri di belakang Anwar bagi mencapai cita-cita ini.

"Untuk menjayakan tugas ini, parti memerlukan seseorang yang mampu berfikir seperti Zaid dan bukan ahli politik asli seperti Azmin untuk jawatan nombor dua.

Beliau juga berkata bahawa beliau akan mengeluarkan satu kenyataan rasmi mengenai perkara ini selepas selesai pemilihan nanti.-FMT


"Penampar Gila" Buat Musa Hassan Dari KDN Sempena Penyerahan Tugas Hari Ini

KDN nafi campurtangan urusan polis

Kementerian Dalam Negeri hari ini menafikan dakwaan Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan bahawa terdapat campurtangan pihak ketiga dalam urusan kepolisian.

Ketua setiausahanya, Tan Sri Mahmood Adam yang membaca kenyataan tiga mukasurat itu berkata beberapa karenah birokrasi mungkin memberi kesan kepada pasukan itu.

"Ada kalanya, cadangan oleh polis tidak dipertimbangkan sepenuhnya oleh kementerian dan mungkin ini dilihat sebagai 'campurtangan' dalam urusan harian polis.

"Pada masa yang sama, tugas dan khidmat utama PDRM adalah tanggungjawab mereka sendiri dan isu campurtangan oleh kementerian tidak wujud,” kata Mahmood dengan ringkas dan secara tergesa-gesa pada sidang media selepas majlis penyerahan tugas dari Musa kepada timbalannya, Tan Sri Ismail Omar yang dilantik sebagai ketua polis yang baru. -mk


Musa Hassan diingatkan tidak 'langgar lari'

Ketua polis negara, Tan Sri Musa Hassan harus bertanggung-jawab berhubung dakwaannya 'ada campur-tangan pihak ketiga' dalam urusan polis dan memfailkan laporan rasmi, kata pengarah strategi PKR, Tian Chua.

Katnya, adalah tidak bertanggung-jawab bagi Musa mengeluarkan kenyataan seumpama itu yang dilihat cuba membidas pihak tertentu dan melepaskan dirinya daripada beberapa isu.

"Sasarannya kemungkinan besar adalah Kementerian Dalam Negeri. Bukan menjadi rahsia Hishamuddin Hussein telah melobi agar kontrak Musa tidak dilanjutkan,” kata Chua ketika dihubungi semalam.

Musa pada sidang akhbarnya di Bukit Aman, Isnin lalu mendakwa pihak polis sentiasa menghadapi campur tangan pihak ketiga dalam menjalankan tugas. Beliau juga menamakan KDN sebagai antara dalang itu.

Lapor ke BPA, SPRM

Namun ketua polis negara yang bakal bersara beberapa hari lagi itu tidak menamakan individu berkenaan.

Menurut Tian Chua, daripada mempolitikkan sektor keselamatan negara adalah wajar bagi Musa melaporkan ke Biro Pengaduan Awam dan Suruhajaya Pencegahan Rasuah Malaysia bagi memastikan masalah itu dibanteras.

"Beliau harus bertanggung-jawab apa yang dikatakannya. Beliau harus bekerjasama dan menawarkan maklumat kerana adalah tidak bertanggung-jawab untuk tidak berbuat demikian.”

Bagi setiausaha publisiti DAP, Tony Pua - Musa yang bakal bersara pada 12 September ini menimbulkan dakwaan yang serius. Ia hampir menyamai dakwaan campur-tangan kerajaan dalam perbicaraan kes liwat yang membabitkan ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Katanya, adalah agak mengecewakan kerana Musa memilih untuk tidak bertindak ke atas dakwaannya itu dan ia mencerminkan ketidak-cekapan beliau menjalankan tugas sebagai ketua polis.

Wayang kulit

"Beliau telah menodai imej polis dan Kementerian Dalam Negeri. Tanggungjawab kini terletak pada bahu IGP baru untuk menjalankan siasatan penuh bagi menjamin integriti polis tidak dikompromi dan menghentikan (campur-tangan) daripada berlaku,” kata Pua.

Bagi naib presiden PKR, Sivarasa Rasiah - Musa sepatutnya menghentikan mainan 'wayang kulit' dan mengenalpasti siapa dalang yang campur-tangan dengan urusan polis itu.

Katanya, kenyataan Musa hanya membuka pekung di dada Musa yang kini sudahpun berada pada tahap yang terendah.

"Apa yang didakwanya itu serius. Jika ia benar, rakyat mempunyai hak untuk mengetahuinya. Kita tidak tahu siapa yang diserangnya dan beliau mesti berterus terang supaya orang ramai boleh menilai perkara itu sendiri,” katanya.-mk


Ulasan GB

Baru semalam GB menulis "Musa Hassan Sepatutnya Bersyukur Dan Diam".

Hari ini Musa seperti terkena penampar gila tang mukanya. Pihak KDN menadfikan tuduhan Musa yang menyatakan KDN campurtangan di dalam urusan kepolisian.

Jawatan KPN adalah di bawah Kementerian Dalam Negeri, bukan KDN di bawah KPN. Bagaimana seorang pegawai boleh menyalahkan kementeriannya?

Itu akibat apabila kelulusan akademik tak sampai untuk beliau melayakkan diri sebagai KPN. Tak tahu hirarki perjawatan yang disangkanya KPN dah cukup tinggi and nobody else should be above KPN.

Musa boleh dikenakan tindakan dan didakwa kerana membuat tuduhan melulu. Daripada dapat pencen terus boleh kehilangan pencennya.

Dah dibersarakan tu, lagi mau bising ka?

Bodek Yang Tak Menjadi. UMNO Tak Sokong Ibrahim Pada PRU13

Umno tidak sokong Ibrahim di PRU-13, letak calon di Pasir Mas

Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor menegaskan partinya tidak akan menyokong Ahli Parlimen Pasir Mas Datuk Ibrahim Ali jika bertanding dalam pilihan raya umum ke-13 sebagai calon Bebas.

Sebaliknya kata beliau, Umno akan meletakkan calonnya seperti yang dilakukan masa-masa lalu di kawasan Parlimen Pasir Mas, Kelantan.

Malah beliau juga menolak tanggapan kebanyakan pihak bahawa Umno menjalin kerjasama ataupun memihak perjuangan pertubuhan bukan kerajaan pimpinan Ibrahim - Perkasa.

Perkasa ditubuhkan dua tahun lalu, selepas pilihan raya umum Mac 2008.

“Mengapa Umno harus sokong dia? Umno patut meletakkan calon di Pasir Mas. Kami akan bertanding di Pasir Mas,” kata Tengku Adnan ketika ditemui The Malaysian Insider di pejabatnya semalam.

Ibrahim yang dipecat dari Umno pada 2004 memenangi kerusi Parlimen pada 8 Mac 2008 menggunakan lambang PAS.

Kemudian beliau mengekalkan statusnya sebagai wakil rakyat Bebas.

Ibrahim bertanding sebagai calon Bebas pada pilihan raya kecil Pengkalan Pasir pada 2005 tetapi hanya memperoleh 415 undi dan hilang wang deposit.

Pengkalan Pasir adalah kerusi DUN dalam bahagian Parlimen Pasir Mas.

Selepas memutuskan hubungan dengan PAS, Ibrahim menubuhkan Perkasa atas matlamat mahu mempertahankan hak Melayu dan Bumiputera yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

Pertubuhan itu yang kini mempunyai lebih 50,000 ahli di seluruh negara menggesa pentadbiran Najib mempertahankan dasar ekonomi pro-Melayu dan Bumiputera meskipun kerajaan mahu meliberalisasikan ekonomi negara.

Dua minggu lalu Ibrahim mencabar agar Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menjelaskan konsep 1 Malaysia dan mengemukakan satu resolusi berkaitan Perkara 153 Perlembagaan kerana gagasan itu bukan bererti kesamarataan hak.

“Sebagai Setiausaha Agung (Umno) saya boleh memberitahu anda, kami tiada apa-apa kaitan dengan Perkasa dan sesetengah perkara yang dilakukan oleh Perkasa, kami tidak gembira kerana mereka menghakis sokongan kepada kami,” kata Tengku Adnan apabila diajukan soalan bahawa kebanyakan ahli Perkasa adalah dari Umno.

“Apabila mereka bercakap mengenai kawan-kawan saya kalangan Cina atau kawan saya orang India, mereka menyebabkan kami kehilangan lebih banyak undi,” katanya lagi.

Tengku Adnan mengingatkan pemimpin-pemimpin Perkasa bahawa BN perlu memenuhi keperluan dan kehendak semua kaum dan tidak boleh mendiskriminasikan mana-mana kaum jika mahu terus mentadbir negara ini.

Ketika ditanya nasihat kepada Ibrahim dan Perkasa, Tengku Adnan dengan nada penuh harapan berkata:

“Tolong perlahan sikit.”

“Apa saja yang anda lakukan, tolong fikir dengan baik. Apakah hasilnya? Apa yang anda mahukan untuk Malaysia? Anda mahukan perang saudara?” tanya Tengku Adnan yang sudah menjangkakan reaksi balas ahli Perkasa.

“Saya tahu bahawa apabila saya mengatakan begini, ahli Perkasa akan serang saya,” katanya lagi. -TMI


Pendirian terbaru ketua Perkasa puji Najib, terus hentam Khairy

KUALA LUMPUR, 8 Sept — Presiden Perkasa Datuk Ibrahim Ali berkata beliau gembira kerana Datuk Seri Najib Razak “akhirnya mempertahankan” Perlembagaan dan kontrak sosial, sebaliknya beliau terus menyerang Khairy Jamaluddin dengan menyifatkannya sebagai tidak berpegang pada realiti.

“Saya gembira akhirnya Perdana Menteri bersuara dan mengingatkan semua pihak jangan persoal Perlembagaan dan kontrak sosial,” kata Ibrahim dalam kenyataan yang disalurkan menerusi SMS lewat semalam.

Ibrahim memberitahu, beliau amat gembira kerana selama ini Perkasa mempertahankan Perlembagaan dan kontrak sosial, tapi ada pihak yang melabelkan pertubuhan bukan kerajaan itu sebagai rasis.

“Sekarang terbukti Perkasa di pihak yang benar dan malangnya yang mempersoal dan menghina Perlembagaan dan kontrak sosial tidak pula dikatakan rasis,” kata Ahli Parlimen Bebas dari Pasir Mas ini.

Ibrahim juga berkata Perkasa akan komited “membujur lalu melentang patah” selain mempertahankan Perlembagaan sehingga titisan darah terakhir.

Oleh itu Ibrahim menambah, Perdana Menteri hendaklah tegas dan menggunakan Akta Hasutan dan Akta Keselamatan Dalam Negeri terhadap mereka yang menyentuh isu sensitif ini.

“Nyatalah bahawa konsep 1 Malaysia bukan mengatasi Perlembagaan tapi ia telah diputar belit. Siapa yang pertahan I53, maka dikatakan bertentangan dengan 1 Malaysia... ini yang tidak benar dan dikelirukan,” kata beliau lagi.

Dalam komennya kelmarin, Najib yang juga Pengerusi BN memberitahu bahawa semua perkara yang sudah disepakati oleh pengasas-pengasas negara terutama sekali Perlembagaan yang berdasarkan kontrak sosial antara kaum tidak seharusnya dipersoalkan.

“Kita hendaklah beringat dan berpegang teguh kepada perkara-perkara yang telah dipersetujui dan dimaktubkan oleh bapa-bapa kita, generasi yang lalu, sejak sekian lama sehingga kita berada dalam suasana seperti hari ini,” katanya.

Perdana Menteri berkata bahawa dalam menjaga hubungan antara kaum pula, setiap rakyat hendaklah peka kepada sensitiviti serta mengelak daripada perbuatan, tindakan atau tutur kata yang boleh melukakan saudara daripada kaum-kaum lain.

Mengenai kenyataan terbaru Khairy, yang melihat Perkasa menjadi asas menurunnya undi kepada BN, Ibrahim sekali lagi membidas dengan menyifatkan Ketua Pemuda BN itu “cakap macam orang tak ada akal dan orang gila.”

“Perkasa baru tubuh selepas pilihan raya umum ke-12. Pilihan raya umum ke-12, BN kalah teruk sebab orang membenci beliau (Khairy),” kata beliau merujuk kepada berita bertajuk “KJ: Perkasa punca BN hilang undi”.

Ibrahim mengetengahkan hujahnya bahawa Perkasa ditubuhkan sebab tidak mahu Melayu berpecah.

Sambil menyifatkan Khairy yang juga Ketua Pemuda Umno sebagai pemimpin “bernafsu besar tapi dah hilang taring”, Ibahim menambah, “orang membenci Pak Lah (Tun Abdullah Ahmad Badawi) sebab Khairy mengawal Pak Lah... kalau Perkasa tubuh sebelum pilihan raya ke-12 ada logik.”

“Umno lagi rosak ada orang akal putus macam Khairy,” katanya.

Dalam temu bual dengan sebuah portal berita yang disiarkan semalam, Khairy yang juga Ahli Parlimen Rembau masih yakin ahli-ahli Perkasa tidak akan sokong pembangkang kerana mereka akan memberikan undi pada Umno.

“Jadi kesan politik Perkasa kepada Umno adalah minimal kerana ia tidak menambahkan undi Melayu,” katanya.

Selain itu kata beliau, sekiranya anggota parti itu diminta memilih antara Umno dan Perkasa sebagai sebuah parti politik, keadaan mungkin berbeza.

“Di akhirnya, kesan undi bukan Melayu terhadap Umno dan BN, disebabkan Perkasa, adalah signifikan. Dalam perkiraan politik, di akhirnya, (Perkasa) menghilangkan lebih banyak undi daripada yang ditambahnya,” jelas Khairy.-TMI


Ulasan GB

Baru saja Ibrahim keluarkan kenyataan "menyokong Najib" dalam isu kontrak sosial. Tiba-tiba Setiausaha Agung telah keluarkan kenyataan yang bermaksud NO TO IBRAHIM ALI IN PASIR MAS!

Kehilangan Sosilawati: Suami Dengar Suara Cemas "Kau Nak Bawa Aku ke Mana?"

Suami dengar suara cemas

“Kau nak bawa aku ke mana ni?” Itu suara cemas Datuk Sosilawati Lawiya didengar kali terakhir suaminya melalui panggilan telefon yang dibuat jutawan kosmetik berkenaan sebelum ia terputus.

Suaminya, seorang ahli perniagaan dari Indonesia mendengar Sosilawati mengulangi pertanyaan itu berulang kali. Selepas panggilan telefon itu terputus, suami pengasas syarikat Nouvelle Visages (NV) itu cuba menghubungi telefon bimbit Sosilawati, namun gagal.

Sumber polis berkata, Sosilawati dipercayai cuba menghubungi suaminya yang berusia 40-an itu untuk meminta bantuan pada hari dia dilaporkan hilang.

“Difahamkan, dia turut menghantar SMS kepada anak sulungnya (Erni Dekritawati Yuliana Buhari, 25,) supaya tidak membenarkan seorang kenalan terdekatnya memasuki rumahnya di Gombak, Selangor.

“Malah, mangsa sempat menghantar SMS kepada anaknya mendakwa dia percaya gambar dirinya diambil secara curi atas motif tertentu,” katanya.

Difahamkan, polis sudah mengambil keterangan keluarga terdekat Sosilawati selain isteri peguamnya, Ahmad Kamil Abd Karim, 32, dan isteri pegawai kredit CIMB Bank, Noorhisham Mohammad, 38, yang didapati hilang bersama jutawan terbabit pada 30 Ogos lalu.

“Berdasarkan siasatan, Sosilawati pernah beberapa kali pergi ke Banting, Selangor, untuk bertemu seorang peguam yang menguruskan soal jual beli tanah milik mangsa.

“Difahamkan, peguam warga tempatan itu pernah dilihat rakan karib Sosilawati bertemu peguam berkenaan. Malah, Sosilawati didakwa turut pernah mengambil beberapa cek daripada peguam berkenaan,” katanya.

Difahamkan, Sosilawati kali terakhir bertemu peguam berkenaan bagi menguruskan penjualan tanahnya di Pulau Pinang membabitkan nilai jutaan ringgit pada awal Ogos lalu.

Sementara itu, Erni Dekritawati menafikan keluarganya menawarkan sebarang wang tebusan bagi tujuan membebaskan ibunya daripada pihak yang melarikan mangsa bersama tiga individu lain.

Menurutnya, maklumat itu tidak tepat dan boleh memburukkan keadaan.
“Tiada sebarang tawaran wang tebusan disediakan dan kami meletakkan semua harapan kepada polis bagi menyiasat kes ini. Saya yakin polis melakukan segala yang boleh bagi menyelesaikan kes ini.

“Kami adik-beradik terus berdoa supaya emak selamat dan kembali semula ke pangkuan keluarga,” katanya.

Dalam kejadian jam 6 petang, 30 Ogos lalu, Sosilawati dilaporkan hilang selepas keluar dari pejabatnya di Jalan Raja Bot, Chow Kit, di sini, dipercayai hendak ke Banting, bagi menemui peguam di sana.

Bagaimanapun, Sosilawati yang menaiki dua kenderaan berasingan bersama tiga individu lain yang mempunyai kaitan dengan perniagaannya dilaporkan lesap sebelum anak mangsa membuat laporan kehilangannya di Balai Polis Dang Wangi di sini, Khamis lalu selepas ibunya tidak pulang ke rumah. -metro


Isteri rasa pelik, pegawai bank iringi Sosilawati sehelai sepinggang

“Tolong faham, abang tak balik rumah tiga hari dan abang minta maaf."

“Nanti balik abang akan cerita,” itulah kata-kata terakhir Noorhisham Mohammad kepada isterinya Suzana Radim Pangat menerusi telefon sebelum beliau dilaporkan hilang.

Noorhisham, 38, pegawai bank CIMB cawangan Kampung Baru dilaporkan hilang bersama-sama juwatan kosmetik Sosilawati Lawiya, 44, pemandunya Kamaruddin Shamsudin, 44, dan peguam peribadi Ahmad Kamil Abdul Karim, 32.

Mereka dilaporkan hilang sejak Isnin lepas semasa berada di Banting, Selangor untuk urusan pembelian tanah.

Suzana, 38, berkata kali terakhir beliau bercakap dengan Noorhisham ialah melalui panggilan telefon kira-kira 8.15 malam Isnin minggu lalu dalam keadaan tergesa-gesa.

“Saya rasa sangat pelik. Apabila saya tanya kenapa, dia cuma jawab yang dia suruh saya faham, nanti balik dia akan cerita semuanya, dan ketika itu dia hanya sehelai sepinggang.

“Jadi, saya tak buat apa-apa tindakan kepada polis walaupun saya rasa apa yang berlaku ini pelik sebab bila suami cakap dia akan balik tiga hari lagi, fahaman saya dia akan balik," katanya kepada Bernama di kediamannya di Taman Seria, Ampang hari ini.

Beliau berkata pada hari kejadian, suaminya ada memberitahu bahawa beliau akan ke Banting atas urusan kerja bersama-sama Sosilawati, Kamaruddin dan Ahmad Kamil.

“Dan apa yang saya tahu pada masa itu, suami saya menaiki kereta dengan (Ahmad) Kamil sebab sebelum bertolak ke Banting dia ada telefon bagi tahu yang dia nak bertolak,” katanya.

Suzana yang mempunyai tiga anak hasil perkahwinannya dengan Noorhisham, berkata sejak 31 Ogos hingga kini beliau tidak dapat menghubungi suaminya.

“Pada hari berikutnya itu, saya risau kenapa dia tak hubungi. Petang saya hubungi dan SMS suami saya guna telefon saya dan anak, tetapi tak dapat,” katanya.

Menurutnya beliau membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi kira-kira 5 petang pada Khamis lepas selepas tiga hari suaminya tidak pulang ke rumah.

“Saya risau sebab dah tiga hari dia tak balik, sebelum ini dia tak pernah buat macam ni. Kalau pergi out station pun dia akan balik,” katanya sambil menambah Sosilawati merupakan pelanggan Noorhisham sejak dua tahun lalu.

Menurut Suzana, hari ini beliau dapat mengenal pasti kereta suaminya yang berada di Seksyen 7, Shah Alam.

“Anak Datuk Sosilawati beritahu kereta (Proton Perdana) Noorhisham ada di Seksyen 7. Nasib baik kunci spare ada dan saya terus ke sana untuk bawa kereta itu balik ke rumah,” katanya.

Mengenai persiapan Aidilfitri yang bakal disambut beberapa hari lagi, Suzana berdoa agar suaminya dapat pulang untuk meraikannya bersama mereka sekeluarga.

“Kali ini saya tak ada apa-apa persiapan. Hanya saya harap suami saya balik sebelum hari raya. Sebelum suami saya hilang dia dah belikan baju raya untuk anak-anak kami.

“Yang paling menyedihkan ialah 13 Sept ini adalah ulang tahun kelahiran suami saya," katanya.

Keluarga Sosilawati pula berkata mereka tidak menerima sebarang surat amaran termasuk ugutan berhubung kehilangan jutawan itu.

Adiknya Masturi, 42, berkata sebarang surat atau panggilan telefon termasuk khidmat pesanan ringkas (SMS) tidak diterima keluarganya dari mana-mana pihak berhubung misteri kehilangan kakaknya itu.

Anak Sosilawati, Erni Dekritawati Yuliana Buhari, 24, pula berharap kerjasama berterusan daripada masyarakat akan membawa kepada kejayaan yang lebih besar lagi selepas ini seterusnya merungkaikan segala permasalahan berhubungan kehilangan ibunya.

“Saya berterima kasih kepada seluruh rakyat Malaysia yang prihatin terhadap isu mengenai ibu kami sehingga membawa kepada penemuan kenderaan ibu kami semalam.

“Penemuan terbaru ini menunjukkan kerjasama, keprihatinan yang tidak berbelah bahagi seluruh rakyat masyarakat Malaysia terhadap dugaan yang sedang kami sekeluarga hadapi,” katanya dalam satu kenyataan kepada Bernama.

Dalam pada itu, Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Wira Sabtu Osman berkata masih belum ada perkembangan terbaru mengenai kes kehilangan Sosilawati Lawiya dan tiga rakannya.

“Polis sedang giat menjalankan siasatan dengan mengambil beberapa keterangan dari keluarga dan rakan-rakannya.

"Siasatan ini juga merangkumi pemeriksaan terhadap dua buah kereta yang ditemui semalam termasuk cap jari yang terdapat pada kereta berkenaan," katanya ketika dihubungi di sini petang ini.

Semalam, polis menemui kereta BMW milik Sosilawati di Pangsapuri Angsana USJ 1, Subang Jaya dan kereta BMW milik Ahmad Kamil di kawasan perumahan berhadapan sebuah hotel di Subang Jaya. – BernamaSosilawati spotted getting cookies

KUALA LANGAT, Sept 7 — Cosmetics millionaire Datuk Sosilawati Lawiya who has been reported missing since Aug 30, was spotted buying Raya cookies and ‘kerepek’ (traditional crackers) at a shop in Kampung Sungai Lang, Banting here.
The cookies and ‘kerepek’ were for distribution to her staff, in view of the coming Aidilfitri, said a worker at the Kerepek House Fazz Enterprise.

The woman said Sosilawati, accompanied by a man, arrived at the shop about 2pm last Thursday to buy an assortment of crackers, including those made from banana, onion and anchovies.

She had also ordered several types of Raya cookies, including ‘Almond London’.

“From my conversation with Datuk (Sosilawati), I was made to understand that the cookies and crackers were for her staff,” said the woman who wished to be known only as Ina.

She said Sosilawati, who was wearing a pink top and black leggings, had told her she was in Banting for business.

Ina said Sosilawati and the man, believed to be her lawyer, left the shop about two hours later.

Last Sunday, Sosilawati’s family lodged a report over her disappearance after she was seen leaving her house in Gombak for Banting.

Yesterday, two BMW cars, believed to be owned by Sosilawati and her lawyer respectively, were found at separate locations in Subang Jaya. — Bernama

Najib Sudah Lama Langgar Kontrak Sosial

Jangan persoal kontrak sosial: PM

Datuk Seri Najib Razak berkata bahawa semua perkara yang sudah disepakati oleh pengasas negara terutama perlembagaan yang berdasarkan kontrak sosial antara kaum, tidak seharusnya dipersoalkan, kata Datuk Seri Najib Razak.

"Kita hendaklah beringat dan berpegang teguh kepada perkara yang telah dipersetujui dan dimaktubkan oleh bapa-bapa kita, generasi yang lalu, sejak sekian lama sehingga kita berada dalam suasana seperti hari ini," katanya semasa berucap pada perhimpunan bulanan Jabatan Perdana Menteri di sini hari ini.

Perdana Menteri berkata bahawa dalam menjaga hubungan antara kaum pula, setiap rakyat hendaklah peka kepada sensitiviti serta mengelak daripada perbuatan, tindakan atau tutur kata yang boleh melukakan saudara daripada kaum-kaum lain.

"Kalau dua aspek itu dapat dielakkan banyaklah suhu panas akan reda dalam negara kita dan saya percaya ia juga boleh membawa kepada pengukuhan perpaduan nasional dan kestabilan politik negara kita," katanya

Najib berkata kedua-dua aspek itu juga penting dalam pengurusan politik negara turut melibatkan hubungan antara kaum.

"Kita selalu sebut bahawa tonggak kepada negara kita ialah perpaduan nasional dan kestabilan negara (tetapi) kestabilan itu akan terancam kalau kita tidak dapat menguruskan perhubungan kaum dengan begitu baik," katanya.

Najib berkata gagasan 1Malaysia amat perlu dihayati, difahami serta diamalkan khususnya kepada penjawat awam dalam apa jua yang dilakukan supaya dapat menjadi contoh dan teladan kepada penjiwaan serta amalan 1Malaysia.

"Ingatlah menjadi tanggungjawab kita memelihara negara kita untuk anak-anak dan cucu kita, janganlah yang elok itu menjadi retak dan janganlah yang sudah bersambung itu menjadi putus," katanya. - BERNAMA

Ulasan GB

Bukan Perkara 153 saja kontrak sosial, malah keseluruhan kandungan Perlembagaan "Perseukutan" itu adalah satu kontrak sosial. Dan terkandung di dalamnya konsep Federalisma (Persekutuan).

Tun Mohamed Suffian, bekas Ketua Hakim Negara di dalam bukunya "An Introduction to the Consitution of Malaysia" membandingkan Persekutuan seperti berikut:-

" .... Sesebuah Persekutuan itu serupa dengan sesebuah perkongsian, dan seperti perkongsian yang lain-lainnya, kejayaan dan kelancaran urusannya terpulanglah kepada kesudian dan kesedian kesemua rakan kongsi untuk menjayakannya".

Kamus undang-undang Black pula memberi makna kepada Persekutuan seperti berikut:-

Suatu bentuk kerajaan, di mana kuasanya dibahagikan di antara Pusat (Persekutuan) dan ahli-ahlinya (negeri-negeri). Mengenai Kerajaan Persekutuan pula: Negeri-Negeri ahli menubuhkan suatu kesatuan, tetapi tidak sampai kepada tahap menghilangkan organisasi masing-masing atau tidak sampai melenyapkan separuh kedaulatannya (quasi-sovereignty).


Ini bererti ada pengasingan kuasa di antara Persekutuan dengan negeri. Dan kerajaan Persekutuan perlu akur dengan pemerintahan yang ada pada kerajaan negeri sekalipun ia adalah dikuasai pembangkang.

Kerajaan pusat (Persekutuan) tidak boleh samasekali menganak-tirikan atau menyekat atau menghalang apa jua bentuk peruntukan dan pembangunan terhadap kerajaan negeri.

Segala perjanjian hendaklah dilaksanakan dengan sepurna.

Tetapi apa yang berlaku dan yang dilakukan oleh kerajaan Pusat adalah di sebaliknya. Sekatan, halangan, dendam-kesumat, tekanan, kezaliman dilakukan oleh kerajaan pusat terhadap kerajaan negeri yang diperintah oleh pembangkang.


Malah sampai ke satu peringkat membatalkan perjanjian yang dibuat dengan kerajaan negeri seperti Perjanjian Petronas yang memperuntuk royalti kepada kerajaan negeri untuk digantikan dengan wang ehsan.

Jelas UMNO BN telah melanggar kontrak sosial dengan dasyat dan terus-terusan dilakukan sehingga kini.

Jika Najib berkata jangan persoal Kontrak Sosial, maka Kerajaan Kelantan berhak untuk mendapat royalti.

Kemudian di Perak, rakyat telah memilih Pakatan Rakyat. Najib merampas Perak melalui pintu belakang untuk buktikan kepada PM semasa itu bahawa beliau sudah bersedia menggantikan PM kerana telah berjaya merampas negeri Perak dari PR. Apa yang dilakukan ialah membeli beberapa ADUN PR, tetapi pengecut untuk bubarkan DUN supaya pilihanraya semula diadakan.

Najib perlu diheret ke mahkamah dan boleh sangat dipenjarakan kerana perlanggaran kontrak sosial tersebut.

Dan Allah tidak pernah tidur!


Nak Gantung, Gantung Ajelah

AJK masjid dikunjungi MP PKR Selayang mungkin digantung

Majlis Agama Islam Selangor (Mais) mungkin akan menggantung jawatankuasa pengurusan Masjid at-Taqwa ekoran tindakan mereka membenarkan Ahli Parlimen Selayang, William Leong dari PKR berada di ruang solat masjid itu bulan lalu.

Namun menurut Setiausaha Mais Datuk Mohammed Khusrin Munawi, tindakan itu bergantung pada hasil siasatan kelak.

“Setakat ini kami belum buat keputusan kerana masih mendapatkan maklumat lengkap mengenai perkara itu.

“Kita juga akan dapatkan maklumat daripada Ahli Parlimen (William) itu juga kerana berdasarkan maklumat yang kita dapat, terdapat maklumat yang bercanggah,” katanya kepada The Malaysian Insider.

Beliau berkata keputusan rasmi akan dibuat sebaik sahaja maklumat lengkap diperoleh.

“Jika dakwaan itu benar kita akan ambil tindakan tegas dengan menggantung tugas jawatankuasa pengurusan masjid itu,” katanya.

Laporan minggu llau menyebut wakil rakyat itu dibenarkan berada di saf paling hadapan di Masjid at-Taqwa, Selayang Baru.

Namun William ketika dihubungi The Malaysian Insider berkata, kunjungannya ke masjid tersebut adalah untuk memberikan sumbangan kepada masjid dan surau di bahagian Parlimen Selayang.

“Saya datang kerana dijemput untuk beri sumbangan dan bila saya sampai di kawasan masjid program tersebut sudah pun bermula.

“Tetamu yang berada di luar menyuruh saya masuk ke dalam ruang solat untuk memberikan sumbangan,” kata beliau yang juga Bendahari PKR.

Serangan terhadap Ahli Parlimen Selayang itu berlaku selepas seminggu daripada kejadian yang hampir sama dengan Ahli Parlimen Serdang Teo Nie Ching yang didakwa menyampaikan ucapan di ruang solat Surau Al-Huda, Kajang pada 22 Ogos lalu.

Mais memberi amaran kepada Teo manakala jawatankuasa pengurusan surau itu pula digantung tugas mereka.

Mais juga telah mengambil-alih pengurusan surau tersebut.

Ketika ditanya mengenai tempoh penggantungan jawatankuasa pengurusan Surau Al-Huda, Mohammed Khusrin berkata ia bergantung kepada keadaan.

“Ia bergantung kepada keadaan mungkin kita akan putuskan tempoh penggantungan itu dalam mesyuarat yang akan datang,” katanya. -TMI

Ulasan GB

Nak gantung gantung ajelah. Lagi baik kalau MAIS dapat gantung masjid tersebut sampai kaki langit, bukan sekadar AJKnya. Begitulah respons dan kemarahan beberapa ahli kariah masyarakat Selayang yang menghubungi GB.

Rakyat Selangor akan jadikan ini sebagai satu peringatan.... menjelang pilihanraya ke 13 nanti.

Eh, Hassan Ali mana? Dah panggil Khusrin belum? Atau masih sibuk melobi MB Selangor agar tidak terlucut jawatan exco?