25 Jan 2010

Aduka Oh Aduka

Kes penulis blog yang didakwa menghina Almarhum Sultan Iskandar ibni Almarhum Sultan Ismail kini disiasat oleh Ibu Pejabat Polis Diraja Malaysia, Bukit Aman, kata sumber polis.

Difahamkan penulis berkenaan - dikenali sebagai Aduka Taruna - menyerah diri kira-kira pada jam 4.40 petang tadi di ibu pejabat polis daerah (IPD) Kota Bharu.

Ketika dihubungi Malaysiakini, seorang anggota balai polis Kota Bharu mengesahkan kes tersebut dikendalikan Bukit Aman.

Selepas kemangkatan Sultan Johor Jumaat lalu, Aduka Taruna didakwa menyiarkan artikel di blognya adukataruna.blogspot.com yang didakwa menghina Almarhum.

Tulisan tersebut mencetuskan kemarahan orang ramai. Sekurang-kurangan 25 laporan polis dibuat terhadap penulis blog berkenaan.

Ketua Polis Johor Datuk Mohd Mokhtar Mohd Shariff dilaporkan berkata, pihaknya menubuhkan satu pasukan khas bagi menyiasat perkara itu dan seterusnya "mengheret penulis berkenaan ke mahkamah".

Susulan kemarahan itu, Aduka Taruna kelmarin menyiarkan permohonan maaf secara terbuka kepada seluruh rakyat Malaysia terhadap keterlanjurannya.

Beliau juga menarik balik artikelnya itu sebagai tanda mengaku salah dan berjanji akan memperbaiki tingkah laku dari masa ke semasa.

Ketika menyerah diri hari ini, Malaysiakini juga difahamkam, Aduka Taruna ditemani beberapa rakan penulis blog daripada negeri itu.

Setakat jam 6.45 petang tadi, masih belum pasti sama ada polis akan memohon perintah reman terhadap penulis berkenaan..

Butiran lain penahanan, termasuk seksyen beliau disiasat setakat ini, juga masih belum jelas. -malaysiakini


Sinopsis Semerah Padi oleh Wikipedia

Dua sahabat akrab, Aduka (P.Ramlee) dan Teruna (Nordin Ahmad) ditugaskan mentadbir kampong Semerah Padi berpandukan aspek-aspek keislaman.

Dara, anak ketua kampong mempunyai hubungan cinta dengan Aduka tetapi ditunangkan kepada Teruna. Dara merahsiakan hubungan mereka supaya tidak durhaka kepada ayahnya dan Aduka, supaya tidak menyakiti sahabat akrabnya.

Negeri dilanda lanun dan Teruna dikerah ketua kampong berkhidmat dengan Sultan. Semerah Padi pula diserang Borek dan kuncu-kuncunya yang menculik Dara. Aduka pergi menyelamatkannya. Cinta membawa kecundang bila nafsu mengatasi segalanya. Aduka dan Dara terlanjur berzina.

Mungkin cerita ini yang membuat perjalanan pulang ku melayang ke filem lama ini. Aku tidak pernah lupa satu cebisan dialog dari satu babak yang aku sendiri pernah lakunkan di pentas sekolah.

Dalam suasana hujan yang sedang lebat, Aduka membuat pengakuan mengenai hubungannya. Taruna berteriak sedih, "Aduka! Aduka! Lupakah kau pada tuhan! Lupakah kau pada ugama Islam!"

Hati ku tidak tenteram. Ramai yang sudah lupa kepada tuhan. Ramai yang lupa pada nilai-nilai keugamanaan. Ramai yang sudah tinggalkan "perjuangan yang belum selesai." Ramai yang berlakun pura-pura. -anotherbrickinwall


Ulasan GB

GB mengambil masa yang panjang untuk menetapkan pendirian mengenai AdukaTaruna (AT).

Memang di satu aspek, GB tidak pernah gembira dengan tatacara penulisan AT. Semenjak beliau menjadi fourmmer TKO. Di ketika itu GB yang bertugas sebagai Pembantu Webmaster sentiasa memantau posting AT yang GB lihat "keterlaluan" sekalipun hujjah-hujjahnya tersusun dan kritikannya berasas.

Benar kata AT, bahawa dahulu, di TKO, GB adalah penyokong paling depan kepada Presiden PAS, TG Haji Abdul Hadi. Itu era pra-UG.

AT menulis:

Hari ini juga lu tgok Greenboc turut kritik Hadi. Dulu, kat TKO, dialah manusia selevel mod PUTRAJAYA dan BOLOQ skang. Pantang isu mempertikaikan Hadi, PAS dan pimpinan, ghaib punya. Dulu nak buat tindakan kat satu2 thread kena letak nombor mod. So, kita boleh tahu siapa yang lakukan dan atas alasan apa.

dan tulisnya lagi
Dulu, masa gua kat TKO, abah lu pernah buat satu thread beb. Pasal isu apa ntah gua lupa la. Tapi yang pasti pasal merajuk. Masa tu dia belum dilantik jadi SU Akhbar kepada Presiden lagi. Dia buat thread kerana merajuk, ingat nak tarik simpati suruh pembaca pujuk, tapi kena belasah dengan gua sebab merajuk.

Yang backing dia masa tu moderator si greenboc. Last2 bila semakin ramai meluat thread tarik simpati dengan dia, dia keluarkan kenyataan nak test market. Ada word test market. Itu gua ingat sampai skang. Bila dia wat kenyataan thread tu just nak test market (market kepala paip dia), dan GB malu2 kucing kerana ter-bermati2an backing sebelum itu, terus dia (GB) ghaibkan thread tersebut.


Presiden berhak untuk mendapat sokongan kerana belum melakukan apa-apa kesalahan prinsip. Tetapi GB tidak pula menafikan hak forummer untuk mengkritik seiapa juga, hatta Presiden PAS kerana perkembangan intelletualisme tidak sepatutnya disekat.

Hanya sanya jika kritikan itu sudah melewati garis akhlak seperti ada unsur makian tanpa batas, maka GB terpaksa bertegas. Kerana itu tanggungjawab. Kerana itu kewajipan. Kerana itu perintah Allah (wa la tab ghau - jangan kamu melampaui batas).

Di era UG, GB sudah tidak dapat bersama lagi dengan Presiden. Kerana bagi GB, perjuangan Islam yang dibawa oleh PAS telah mula ternoda. Telah mula cuba dirosakkan dan telah mula lari dari garis yang telah ditetapkan oleh Perlembagaan PAS sendiri.

GB melakukan kritikan, tetapi malangnya wadah yang ada iaitu TKO semasa itu tidak senang dengan pendirian GB yang menentang Presiden secara terbuka. Kerana bagi mereka tidak ada adab jemaah. GB rela dilucutkan jawatan, ditarik dari menjadi DJ TKOfm yang sentiasa lantang menentang gagasan UG.

Tetapi, ramai yang tidak mengetahui bahawa yang GB tentang ialah pendirin Presiden PAS, yang GB tentang ialah gagasan UG, yang GB tentang ialah kelemahan-kelemahan Presiden PAS yang dilihat menjadikan PAS sebagai jemaah yang mundur dan lemah. GB tidak tentang batang tubuh TGHH, GB tidak tentang ilmu TGHH. GB tidak tentang status ulamak TGHH.

Pun begitu, apa jua tentangan, hendaklah dilakukan dengan ilmu, dengan dalil, dengan fakta. Bukan tentangan semborono. Bukan tentangan yang menggunakan perkataan mencarut, memaki atau mengaibkan peribadi.

Begitulah juga apabila GB menulis kritikan terhadap Timbalan Presiden, Ust Nasharuddin, Naib-naib Presiden, Tuan Ibrahim Tuan Man, Mahfuz dan Salehuddin. GB juga pernah menulis kritikan terhadap Timbalan Mursyidul Am PAS, Datuk Dr Harun Din.

GB juga mengkritik polis, menteri malah tuan-tuan hakim.

Namun sebagai umat Islam, GB sentiasa mesti mempastikan bahawa tulisan kritikan kita mematuhi akhlak Islam.

Ada bezanya akhlak Islam dengan akhlak jemaah. Akhlak Islam adalah tetap dipandu oleh Alquran dan hadith, akhlak jemaah bersesuaian dengan waqi', bersesuaiean dengan masa, bersesuaian dengan keadaan, ia tertakluk kepada angkubah-angkubah jemaah sendiri dan lingkungannya.

Status ulamak sesetengah pimpinan hendaklah dihormati walaupun belaku kritikan terhadap pendirian dan tindakan politiknya.

Malah selepas mengkritik TGHH, GB sentiasa juga masih ke Rusila apabila bertandang ke KT. GB juga selalu menyiarkan artikel pimpinan ulamak yang tidak GB gemari political standing maisng-masing. Kerana didalam Islam, ulamak itu pewaris Nabi - itu hadith Nabi, kena akur, kena patuh.

Namun sayangnya AT tidak memahami kaedah itu. Kritikan tetap diperlukan, terbuka atau tersembunyi. Kerana kritikan itu adalah semakan dan pembetulan terhadap kelemahan dan kekurangan. Tetapi wajib di dalam lingkangan batasan yang ditetapkan oleh Allah dan RasulNya - wa la tabghau - jangan melampaui batas. Jangan hina ulamak kerana ilmu ugamanya.

Sebab utama AT bertindak sedemikian ialah beliau bukan ahli jemaah. Beliau tidak pula mempunyai asas ilmu keagamaan yang baik. Apatah lagi umurnya masih muda belia. Beliau menggunakan passprot "free-lancer" untuk melakukan kritikan liar sehingga terbabas menggunakan kaedah-kaedah di luar norma hidup orang beragama. Itu jelas satu kesalahan serius.

AT wajar dididik. AT wajar diberi peluang untuk memperbaiki diri. AT pula wajar menerima teguran dan nasihat. AT wajar "dimandikan limau, bunga dan air tujuh masjid" untuk menghapuskan segala aura kotor (dirty energy) yang menjadi "sial" yang menetap di dalam dirinya. Jika boleh, AT perlu mengadap ke istana Johor memohon maaf kepada Sultan Johor yang baru ditabalkan diatas keterlanjuran dan perangai "budak baru nak hidupnya" mengeluarkan perkataan yang tak sepatutnya dikeluarkan terhadap al-marhum ayahanda Sultan Johor. Terpulang kepada baginda, apa hukuman yang perlu dikenakan.

Bagi GB, hal ini kecil, dan AT perlu menutup blognya sementara waktu supaya sebelum ia dapat kembali semula dengan AT yang baru. PAS perlu memimpin AT menjadi ahli yang baik, bukan terus-terusan menyerangnya lagi. Di luar sana ramai yang menyokong perjuangan PAS tetapi perangainya masih di luar adab Islam. Salah siapa?


Hussein, Pegawai Khas Exco Selangor Bebas Dengan Ikatjamin RM1,000


Setiausaha Kerja kepada Exco Kerajaan Negeri Selangor YB Yaakob Sapari, Haji Hussein Ahmad, telah dibebaskan pada jam 3.10 petang ini di ibupejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Putrajaya dengan ikat jamin sebanyak RM1,000.

Presiden Persatuan Pegawai-Pegawai Wakil Rakyat Pakatan Rakyat Selangor (Selproa) Abdul Razak Ismail, berkata, antara yang hadir menyambut beliau ialah YB Yaakop Sapari, Ketua AMK Kota Raja Azmizam Zaman Huri, dan kaum keluarga beliau serta beberapa pemimpin parti.

Terdahulu, dalam kenyataannya sebelum ini Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, berkata, kerjaan negeri Selangor menyeru SPRM supaya tidak mengamalkan sikap berat sebelah dalam penyiasatan penjawat awam negeri itu.

"Tuduhan SPRM bahawa pemergian seorang pegawai ke China ditanggung oleh kontraktor tertentu juga tidak benar kerana kerajaan negeri yang sebenarnya membiayai kos kunjungan dua hari Haji Hussein itu yang menelan belanja sebanyak RM3,295," kata beliau.

Abdul Khalid sebelum ini melahirkan rasa hairannya berhubung perkembangan terakhir siasatan SPRM yang menggeledah rumah Hussein tanpa waran geledah yang sah.

"Kami mahu SPRM Selangor tampil memberikan penjelesan mengapa hal ini boleh berlaku," kata beliau, ketika mengingatkan SPRM bahawa tempoh siasatan ke atas penjawat awam hanya dibenarkan antara jam 8:30 pagi sehingga jam 6:30 petang sahaja.

Tambah Abdul Khalid, para pegawai SPRM mesti menghormati peraturan berhubung kaedah penyiasatan yang terkandung dalam pekeliling negeri kerana bantahan Peguam Negara Tan Sri Gani Patail sebelum ini, berhubung kesahihan kandungan pekeliling itu masih dalam kes mahkamah.

"Maka dalam hal ini, para pegawai SPRM sewajarnya menghormati pekeliling kerajaan negeri itu yang melindungi hak seluruh kakitangannya," katanya ketika mengulas hal serbuan siasatan pegawai SPRM ke atas penjawat awam Selangor, minggu lalu.

Tambahan pula, tambah beliau, penyiasatan SPRM itu melibatkan syarikat yang tidak tersenarai dalam pemberian kontrak aktiviti pelombongan pasir. -erapakatan

Pecat Zul Kulim!

Penyelaras Pakatan Rakyat, Zaid Ibrahim(bawah) mencadangkan ahli parlimen PKR dari Kulim- Bandar Baharu, Zulkifli Noordin dipecat.

Menurut beliau, Pakatan tidak mampu mempunyai wakil rakyat yang menentang pembaharuan.

"Jika dia berkata cadangan pindaan undang-undang adalah salah, ia adalah okay. Tetapi apabila dia membuat laporan polis, tindakan itu satu bentuk ugutan,” katanya pada sidang media.

Zaid yang juga ahli majlis pimpinan PKR mengulas laporan polis yang difailkan ke atas ahli parlimen PAS, Khalid Samad yang mencadangkan enakmen agama Selangor dipinda.

Zaid juga memberi amaran imej Pakatan sebagai juara demokrasi akan tercalar jika gabungan itu tidak bertindak ke atas Zulklifi (kanan).

"Jika tidak 'Middle Malaysia' akan tanya apa pendirian kita dan parti kita akan menjadi bahan ketawa. Kita bukan Umno atau Barisan Nasional," katanya.

Sementara itu, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengakui ahli parlimen kontroversi PKR itu telah melampaui batasnya.

Bercakap kepada pemberita sebelum ceramahnya di Hulu Kelang malam semalam, Anwar berkata selama ini beliau telah bertolak ansur dengan ahli parlimen dari Kulim Bandar Bharu itu dengan membiarkannya dengan pendapatnya sendiri.

“Saya fikir dalam isu ini, banyak yang tidak dapat ditolak ansur..ia bertentangan dengan semangat demokrasi,” kata Anwar.

Anwar mengulas laporan polis yang dibuat oleh Zulkifli ke atas ahli parlimen Shah Alam, minggu lalu yang mendakwa Khalid Samad, menghina Islam dan institusinya di negara ini, khususnya di Selangor.

Anwar juga melabelkan Zulklifi sebagai angkuh dan tidak menghormati pandangan pihak lain.Video : Ceramah Anwar Kampung Kerinchi Dihalang Polis

Siri ceramah Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim di Kampung Kerinci malam tadi kecoh ekoran polis bertindak menaiki pentas untuk memberhentikan ceramah tersebut.

Polis yang diketuai oleh Ketua Polis Daerah Brickfields ACP Wan Abdul Bari Wan Abdul Khalid bersama-sama beberapa anggotanya bertindak menaiki pentas ceramah itu di Blok L Flat PKNS Kampung Kerinci meminta ketua pembangkang itu berhenti menyampaikan ceramah.

Kejadian itu berlaku kira-kira jam 11.35 malam, selepas setengah jam Anwar yang juga ahli Parlimen Permatang Pauh memulakan ceramahnya.

Kejadian tersebut disaksikan kira-kira 500 hadirin yang hadir di situ sejak jam 8.30 malam.

Ketika itu Anwar sedang mengulas mengenai pertuduhan liwat terhadapnya serta usaha beliau mendedahkan isu-isu antaranya seperti pembelian kapal selam, kematian Teoh Beng Hock dan kehilangan enjin Jet.

"Sebab itulah tema ceramah saya bulan ini adalah 'Selamatkan Malaysia'," katanya.

Tiba-tiba beliau terdengar teriakan daripada hadirin "Polis datang", lantas Anwar yang menyedari kehadiran polis berkata: "Tak apa, tak apa serahkan saya."

Selepas itu kelihatan Wan Abdul Bari bersama beberapa anggotanya menaiki pentas meminta Anwar menghentikan ceramahnya menyebabkan para penyokong dan pengawal peribadinya mengerumumi beliau.

Kedengaran juga teriakan daripada hadirin dan penyokong membantah tindakan polis itu.

Keadaan menjadi lebih tegang apabila Anwar cuba untuk mengakhiri ceramah dengan bacaan doa tetapi tidak dibenarkan oleh polis.

Selepas itu kelihatan Anwar bertegang urat Wan Abdul Bari. Namun tidak dapat dipastikan apa yang diperselisihkan pada waktu tersebut.

Kekecohan itu berlaku selama 10 minit di atas pentas tersebut.

Ekoran itu, majlis tersebut terpaksa dihentikan dan para penyokongnya membawa ketua pembangkang itu ke dalam sebuah rumah yang terletak bersebelahan dengan pentas tersebut.

Kemudiannya para penyokong Pakatan Rakyat pula berteriak dengan menyuruh pihak polis yang masih berada di pentas supaya beredar dari situ.

Pihak urusetia juga bertindak menutup lampu dipentas tersebut, menyebabkan para penyokong bersorak dan melaungkan 'Reformasi' kepada beberapa kali kepada anggota polis yang masih berada di atas pentas.

Sementara itu Wan Abdul Bari ketika ditemui pemberita selepas kejadian tersebut berkata pihaknya terpaksa memberhentikan ceramah tersebut kerana "ucapannya tidak selaras dengan program mesra rakyat".

"Ia adalah program perjumpaan dengan rakyat. Pada peringkat awalnya, okay, tetapi bila beliau (Anwar) hadir, ucapan-ucapannya lebih berunsurkan politik yang tidak selaras dengan program mesra rakyat, jadi kita terpaksa memberhentikannya," katanya.

Sementara itu ahli Parlimen Pokok Sena Datuk Mahfuz Omar yang turut berceramah ditemui pemberita mengecam tindakan polis naik ke atas pentas.

Mahfuz yang juga naib presiden PAS berkata tindakan polis itu pentas adalah "tidak wajar".

Ini kerana katanya tindakan itu "tidak menampakkan profesionalisme" dan "mengundang keadaan yang lebih kecoh".

Bagaimanapun beliau tidak mengetahui apa yang diperselisihkan oleh Anwar dan Wan Abdul Bari kerana pada waktu itu beliau berada jauh dari pentas sewaktu dikerumuni oleh para penyokong bekas timbalan perdana menteri itu.

Manakala ahli Parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar turut mengecam polis tindakan polis tersebut.

Nurul Izzah yang juga anak sulung ketua pembangkang itu berkata polis harus menunjukkan profesionalisme mereka, lebih-lebih lagi di hadapan khalayak ramai.

Beliau juga menjelaskan pihak urusetia juga memohon permit untuk mengadakan ceramah tersebut tetapi tidak diberikan.

Beliau juga berkata urusetia turut memohon dewan berdekatan dengan flat tersebut tetapi tidak dibenarkan untuk menggunakannya.

Sebelum itu, sepanjang pemerhatian Malaysiakini, terdapat dua sekatan polis diadakan sebelum majlis ceramah itu bermula.

Sekatan yang pertama dari arah Universiti Malaya (UM) menuju ke tempat ceramah tersebut iaitu betul-betul di hadapan Pangsapuri Vista Angkasa,

Sekatan itu dibuat kira-kira 50 meter dari tempat ceramah itu diadakan, manakala satu lagi sekatan dibuat dari arah Pantai Dalam, kira-kira 400 meter dari tempat ceramah itu diadakan.

Lebih 30 anggota polis termasuk Unit Simpanan Persekutuan (FRU) kelihatan di tempat ceramah tersebut. -malaysiakini


Dihalang Berceramah Di Lembah Pantai

Alhamdulillah acara di Ampang dibanjiri puluhan ribu rakyat tanpa sebarang masalah.

Tetapi program di tanah PKNS, Kampong Kerinchi bersama Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid dan Nurul Izzah menghadapi masalah permit polis.

Entah mengapa sejak kemenangan kita usai tahun 2008, belum pernah sekali kami dibenarkan berucap di Lembah Pantai. Shahrizat terus berdendam dengan kekalahan dan Raja Nongchik menganggap beliau punyai kuasa mutlak. Dan polis bertindak sebagai alat penguasa Umno.

Dalam pengalaman saya berdepan dengan pegawai polis sebelum ini dalam isu ceramah, saya belum pernah menyaksikan keangkuhan pegawai saperti Wan Bari dari IPD Brickfields. Selalunya pegawai datang – pernah Ketua atau Timbalan Ketua Polis Negeri menyatakan dengan sopan (dari bawah pentas) bahawa saya harus segera menghentikan ucapan. Dalam kes ini beliau terus naik ke pentas pukul 11.33 malam dan minta saya hentikan ucapan. Saya setuju dan meminta hadirin bertenang.

Saya berhenti berucap tetapi beliau arah saya turun pentas segera. Saya minta beliau sopan, kerana saya sudah berhenti dan tidak wajar beliau pamer kuasa secara angkuh.

Alhamdulillah majlis berakhir dengan tenang. Ayuh Selamatkan Malaysia!

ANWAR IBRAHIM