26 Nov 2010

Penampilan Adi Putra Lebih UMNO Dari Keadilan - Merdeka Review

Lebih UMNO daripada KeADILan: Penampilan Adi Putra cungkil pertikaian

"Apa kena-mengena dengan perjuangan parti? Tiada kaitan langsung! Persembahannya tidak mengandungi unsur perjuangan, malah tidak menyuntik semangat untuk perjuangan parti!"

Segelintir anggota terpinga-pinga dengan penampilan Adi Putra (gambar kiri, tengah), genius matematik berusia 11 tahun di Kongres Angkatan Muda Keadilan, pagi tadi. Adi Putra tampil selepas Ketua AMK Shamsul Iskandar Mohd. Akin menyampaikan ucapan dasar beliau, diberi sambutan yang meriah sebermulanya.

Setelah memperkenalkan diri, Adi Putra mempersembahkan bakatnya kepada perwakilan AMK, iaitu keupayaannya untuk menghafal sekumpulan angka digit, dan kemudian diulangi mengikut tertib songsang.

Bagaimanapun, penampilan ini menimbulkan keraguan di kalangan anggotanya, yang tidak faham mengapa ia dimasukkan ke dalam aturcara kongres. "Ia tidak memberi apa-apa makna..." ulas seorang pemimpin AMK ketika berkata kepada MerdekaReview.

Lebih UMNO daripada KeADILan

Mungkin pertimbangan politik di sebaliknya adalah untuk menunjukkan bahawa genius anak Melayu ini turut bersama PKR. Namun, kemungkinan ini disangkal oleh pemimpin AMK yang ditemuramah MerdekaReview, "Beliau (Adi Putra) bukan datang untuk menyatakan sokongan kepada PKR, beliau datang sekadar untuk membuat pertunjukan (show)."

"Malah, jikalau anda mengikuti sajaknya tadi, masih ada ayat-ayat seperti 'Takkan Melayu hilang di dunia ini', 'Wawasan 2020'... Ini lebih UMNO daripada KeADILan-lah!" katanya secara terus-terang.

Seorang lagi pemimpin peringkat cabang menambah, "Apa yang membingungkan, persembahan power point menunjukkan gambar Adi Putra bersama pemimpin seperti Mahathir Mohamad, malah isteri Perdana Menteri Rosmah Mansor! Lebih-lebih lagi, ada orang yang melaungkan 'Reformasi' selepas persembahan Adi Putra!"

"Apa kaitan Adi Putra dengan Reformasi? Dengan sajaknya yang berbau perkauman...apa kaitan Adi Putra dengan Reformasi?" beliau tertanya-tanya.

Penghargaan terhadap remaja

MerdekaReview cuba mendapatkan maklum balas daripada Ketua Penerangan AMK, Lee Khai Loon. Beliau bagaimanapun gagal memberi apa-apa respon kerana tidak tahu-mengetahui dengan "slot Adi Putra" yang diselitkan ke dalam aturcara kongres AMK.

Naib Ketua AMK Khairul Anuar Ahmad Zainudin (gambar kanan) ketika dihubungi MerdekaReview berkata, beliau melihat slot tersebut dirancang untuk memberi penghargaan kepada seorang remaja yang berbakat, tetapi tidak diberi peluang yang sewajarnya dalam ruang arus perdana.

Khairul Anuar menyedari beberapa kenyataan Adi Putra yang berbau perkauman, namun beliau menganggap itu persoalan lain. "Yang penting, beliau pada usia yang begitu muda, berani tampil ke depan untuk bersuara. Soal kita setuju atau tidak dengan pandangannya, itu soal kedua. Kita boleh debat kemudian. Yang penting, beliau bukan sahaja berbakat, tetapi berani untuk tampil dan bercakap, malah lebih berani daripada banyak profesor universiti (yang berdiam diri)." -MR

Masjid Al-Amin Tetap Kokoh Sewaktu Gunung Merapi Meletus

Jika sebelum ini blog GB mengisahkan tentang sebuah masjid yang utoh berdiri tatkala tsunami melanda Mentawai, ada lagi kisah ajaib, kali ini sewaktu gunung Merapi memuntahkan lahar panasnya dan sebuah masjid di lereng gunung itu tegak berdiri seolah-olah tak tersentuh dengan lahar panas itu.

Berikut laporannya:

Jakarta (voa-islam.com) - Subhanallah, Panasnya guguran awan panas yang dimuntahkan Gunung Merapi di Yogyakarta membuat puluhan orang meninggal dunia. Hijaunya desa sudah terganti dengan tebalnya debu abu volkanik termasuk gersangnya pepohonan yang habis terbakar.

Berdasarkan pantauan Kumpulan PenyelamatMangsa Merapi Dompet Dhuafa, Iman Surahman, hanya ada satu bangunan yang masih utuh berdiri yaitu Masjid Al Amin. Masjid tersebut hanya berjarak 100 meter dari halaman rumah Mbah Maridjan di desa Kinahrejo, Cangkringan, Umbul Harjo Sleman Yogyakarta.

...“Betul ada masjid yang berdiri, dari sekian banyak rumah yang yang porak poranda. Yang masih tampak bentuknya yaitu masjid Al Amin, itu kuasa Allah,” kata Iman...

Yang lebih mencengangkan lagi, meskipun panas memiliki suhu lebih dari 600 darjah celcius tak dapat membakar sejumlah benda yang terdapat di dalam masjid tersebut. “Di dalam masjid, ada debu tebal. Tapi yang kita lihat ada Alquran yang terjaga dan tidak terbakar,” sambungnya.

Berdasarkan maklumat yang dihimpun masjid yang dibangunkan dekat kediaman si Mbah sebahagian dana pembangunannya berasal dari sumbangan Mbah semasa membintangi iklan minuman berkhasiat.

Berita sebelum ini

Dari Mulut Penjaga Masjid Yang Tak Tersentuh Tsunami, 50 Orang Selamat

Isu 400,000 Ahli PKR: Kena Jumpa....

Jumpa saya kalau pertikai rekod keahlian, cabar Syed Husin

PETALING JAYA, 26 Nov — Timbalan Presiden PKR Senator Dr Syed Husin Ali menegaskan, jumlah sebenar ahli parti itu telah melebihi 400,000 orang, sekali gus menafikan dakwaan sesetengah pihak termasuk beberapa bekas pemimpinnya.

Sehubungan itu, Syed Husin mencabar mana-mana pihak yang mempersoalkan jumlah ahli agar menemui beliau bagi melihat sendiri rekod ahli parti.

“Kepada mana-mana pihak yang mempersoalkan jumlah tersebut silalah datang jumpa saya di pejabat saya dan lihat sendiri di komputer berapa jumlah sebenar ahli kita.

“Datanglah tengok berapa jumlah ahli PKR, 70,000 ke? 100,000 ke? Datang jumpa saya,” kata beliau pada sidang media selepas merasmikan Kongres Wanita dan Angkatan Muda Keadilan (AMK) PKR di sini.

Beliau berkata parti itu mempunyai bukti bahawa jumlah sebenar ahli melebihi daripada 400,000 orang.

“Kita ada bukti, ahli kita memang seramai itu (400,000). Saya rasa pihak yang mempersoalkan jumlah ahli kita ini ada agenda.

“Tapi saya yakin akhirnya kebenaran akan muncul juga,” katanya.

Syed Husin akan melepaskan jawatan timbalan presiden PKR Ahad ini. Beliau telah menyandang jawatan tersebut sejak 2003.

Keputusan rasmi pemilihan pusat hanya akan diumumkan pada Ahad ini sempena Kongres Nasional PKR.

Dakwaan PKR kononnya ia mempunyai sehingga 400,000 anggota menjadi tanda tanya banyak pihak termasuk ramai bekas pemimpin parti itu sendiri.

Menurut mereka, sehingga kini dakwaan itu gagal dibuktikan sama ada menerusi rekod bertulis mahupun pemilihan Majlis Pimpinan Pusat (MPP) yang berakhir Ahad lepas yang menyaksikan hanya 10 peratus daripada jumlah yang dikatakan anggota parti keluar mengundi.

Bekas setiausaha sulit Penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim, Anuar Shaari berkata saiz keanggotaan PKR itu amat diragui bahkan sebelum beliau keluar dari parti itu pada Mei 2007, tiada satu rekodpun ditunjukkan bahawa parti itu mempunyai ahli sebanyak itu.

“Setiausaha agung dulu (Datuk Salehuddin Hashim) tidak pernah menunjukkan rekod jumlah keahlian dan setiausaha sekarang ini (Saifuddin Nasution Ismail) pun tak pernah tunjuk. Jadi ini amat meragukan.

“Kalaulah betul ada ahli sebanyak yang dikatakan, buktikanlah. Daripada pemilihan MPP pun, yang mengundi Azmin Ali (calon timbalan presiden) tak sampai lima peratus pun,” katanya.

Anuar berkata sekiranya benar anggota PKR sebesar itu, ini bermakna sebahagian besar tidak mengambil bahagian dalam proses pemilihan parti, maka ini dilihat sebagai satu protes secara halus.

Mengikut keputusan tidak rasmi, Azmin yang kini Naib Presiden PKR, dipilih sebagai timbalan presiden mengalahkan seorang lagi Naib Presiden, Mustaffa Kamil Ayub.

Jawatan Presiden kekal dipegang Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail yang menang tanpa ditandingi.

Sementara itu Ahli Parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar, pula terpilih sebagai naib presiden.

Selain Anuar, bekas bekas Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Senator Ezam Mohd Nor berkata beliau tidak mengetahui jumlah anggota PKR selepas meninggalkan parti pada 2006, jika berdasarkan jumlah keanggotaan yang ada, sepatutnya lebih ramai anggota yang mengundi pada pemilihan MPP.

“Sekiranya benar, sudah pastinya calon yang menang tidak diberikan mandat oleh ahli untuk memimpin parti berdasarkan kepada peratusan kecil yang keluar mengundi,” katanya.

Ezam tidak menolak kemungkinan bahawa peratusan mengundi rendah disebabkan anggota PKR merasa diperalatkan untuk mencapai matlamat politik individu tertentu.

PKR sebelum ini mengatakan mempunyai ahli seramai 400,000.

Ulasan GB

Samada menegaskan jumlah angka keahlian 400,000 itu satu usaha untuk menegakkan benang yang basah adalah aatu hal yang berasingan, tetapi mencabar mereka yang tidak percaya untuk pergi berjumpanya sendiri untuk melihat di komputernya tentang jumlah ahli yang berdaftar adalah seasuatu yang benar-benar mengarut.

Bukankah lebih lebih baik beliau atau PKR sendiri cetak beberapa naskah, kemudian edarkan untuk mensahihkannya.

Apakah jika 10,000 orang yang nak tengok maka kesemua 10,000 perlu berhimpun di pejabatnya?

Saya sendiri tak percaya tetapi jika saya perolehi senarai keahlian itu saya boleh bantu paparkannya di blog ini.

Semua orang boleh yakin dan puashti nanti.

Bagaimana Senator?Skandal PKNS: Siapa Kebas RM520,000?

Nafi PKNS taja majlis kahwin

Bapa Angkasawan Negara anggap dakwaan cemar nama baik anak

PETALING JAYA: Perkahwinan Angkasawan Negara, Datuk Dr Sheikh Muszaphar Shukor tidak menerima penajaan Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) seperti didakwa seorang wakil rakyat pembangkang di Selangor pada sidang Dewan Undangan Negeri (DUN), baru-baru ini.

Bapa angkasawan negara, Datuk Sheikh Mustapha Shukor sambil menafikan tajaan RM520,000 itu, berkata ia sengaja disebarkan pihak tertentu untuk mencemarkan nama baik anaknya.

“Perkahwinan Muszaphar memang ditaja tetapi tiada apa-apa kaitan langsung dengan PKNS. Setahu saya, mereka tidak beri apa-apa (tajaan) untuk majlis itu. Sebenarnya, saya tidak tahu bagaimana cerita perbadanan itu menaja majlis perkahwinan anak saya boleh tersebar,” katanya pada sidang media di sini, semalam.

Sidang media itu bagi menjelaskan dakwaan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Hulu Klang, Saari Sungib mengenai perbelanjaan melampau pengurusan baru PKNS, termasuk menaja perkahwinan Muszaphar dan pasangannya, Datin Dr Halina Mohd Yunos di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC), 10 Oktober lalu.

Mustapha menjelaskan pembabitan anaknya dengan agensi itu lebih kepada urusan perniagaan, termasuk Pusat Penerokaan Sains dan Angkasa Antarabangsa (IACDC) di Taman Sains PKNS, Cyberjaya.

“IACDC membabitkan usaha sama antara PKNS dan Advanced Science Education Asia Sdn Bhd yang ditubuhkan Muszaphar. Ia inisiatif Muszaphar untuk meningkatkan pendidikan sains aeroangkasa di Malaysia.

“Pada 7 Oktober lalu, majlis menandatangani perjanjian persefahaman (MoU) di antara kedua-dua entiti itu diadakan yang turut dihadiri 120 angkasawan dari seluruh dunia bersama pasangan masing-masing, disusuli majlis makan malam.

Mungkin RM520,000 yang didakwa itu bagi membiayai program berkaitan pusat berkenaan dan bukan perkahwinan Muszaphar-Halina. Isu ini mungkin timbul kerana program itu berlangsung dua hari sebelum perkahwinan mereka,” katanya.

Beliau turut dimaklumkan kehadiran angkasawan terbabit bukan hanya dibiaya PKNS, malah Kerajaan Pusat melalui Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI), Penerbangan Malaysia (MAS), Majlis Amanah Rakyat (MARA) dan beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO).

“Muszaphar kecewa dan sedih dengan isu ini dan berharap ia diselesaikan segera. Beliau dan isteri yang kini berada di Tanah Suci dijadualkan pulang, Isnin ini,” katanya.

Sheikh Mustapha turut mendakwa wujud pakatan untuk menjatuhkan anaknya kerana iri hati dengan pemilihannya sebagai angkasawan negara, malah pihak sama juga yang menyebarkan pelbagai fitnah sebelum ini, termasuk mendakwa Muszaphar mengumpul kekayaan melalui siri ceramah dan program motivasi dihadirinya.

“Muszaphar dipanggil MOSTI bagi membantu siasatan kononnya dia memperoleh pendapatan RM1.2 juta melalui ceramah dan program motivasi. Siasatan membuktikan ia tidak benar dan lebih kepada cubaan untuk memburukkan namanya,” katanya. -BH


Skandal PKNS: Khalid arah siasat, PAS nafi sabotaj Pakatan

SHAH ALAM, 10 Nov — Tan Sri Khalid Ibrahim hari ini menubuhkan jawatankuasa audit profesional untuk menyiasat pendedahan Adun Hulu Klang Saari Sungib bahawa wujud salah guna kuasa dalam Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) termasuk menaja jamuan majlis perkahwinan angkasawan negara bulan lalu.

“PKNS sudah ada perjanjian integriti, jadi kita sudah tubuhkan satu jawatankuasa audit profesional di MBI (Perbadanan Menteri Besar Selangor),” kata Menteri Besar Selangor pada sidang media di lobi Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor.

Khalid yang juga salah seorang ahli lembaga pengarah PKNS memberitahu, jawatankuasa itu akan menyiasat dakwaan PKNS menaja Jamuan Makan Malam Angkasawan sempena majlis perkahwinan Datuk Dr Sheikh Muszaphar Shukor di Pusat Konvensyen SACC.

Jawatankuasa audit itu turut akan menyiasat anasir kronisme apabila sekumpulan pegawai kontrak di bawah anak syarikat PKNS Holdings diberi gaji lumayan berbanding pegawai-pegawai tetap.

Khalid berkata, jawatankuasa audit itu turut akan memberi perhatian pada beberapa memorandum, termasuk daripada Timbalan Pesuruhjaya PAS Selangor Dr Che Rosi Che Mat.

“Oleh kerana banyak sangat memorandum itu semua, saya suruh (jawatankuasa) audit berfungsi sekarang, sekarang dia mula menjalankan (siasatan ke atas) kenyataan-kenyataan itu, saya menyuruh dia (jawatankuasa audit) mendengar kedua-dua pihak,” jelas Khalid.

Beliau turut tidak menolak kemungkinan bahawa kes PKNS akan dirujuk kepada Jawatankuasa Pilihan Khas Selangor Mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban, Ketelusan (Selcat).

“Dalam masa yang singkat, saya beri dia (jawatankuasa audit) masa selama dua minggu untuk buat keputusan,” katanya.

“Jika kita mendapati perlu (merujuk pada Selcat) kita buat, kalau kita dapati tak perlu, tak payah, kita akan buat semua ini apabila kita mendapat keputusan (siasatan) dari jawatankuasa audit profesional kita,” kata Khalid.

Seorang lagi ahli lembaga pengarah PKNS, Iskandar Abdul Samad pula selain sependapat dengan Khalid, beliau turut menafikan dakwaan umum kononnya tindakan Saari itu adalah sabotaj PAS negeri.

“Saya rasa kalau wujud unsur sabotaj, kalau mereka (pemberi maklumat) nak jatuhkan kerajaan, mereka tidak memberi kepada YB Saari, mereka akan beri pada (Datuk Seri) Dr Mohd Khir Toyo, Ketua Pembangkang.

“Dunia tanpa sempadan, sesiapa pun boleh buat semua ini, saya rasa mereka buat (dedah) semua ini untuk kebaikan PKNS,” jelas Iskandar yang juga Exco Kerajaan Selangor.

Yang Dipertua PAS kawasan Pandan ini mempertahankan tindakan PAS Selangor membuat desakan terbuka ke atas pentadbiran Khalid supaya menyiasat kes tersebut.

“Memang tindakan yang wajar, sesiapa yang melakukan kesalahan maka perlu dihukum,” tegas Iskandar.

Semalam, Saari ketika sesi perbahasan Bajet 2011 mendedahkan beberapa pegawai kontrak dibayar gaji lumayan sekitar RM10,000 hingga RM24,000.

Shaari turut membangkitkan soal kos sewa, kos perpindahan, kos ubah suai pejabat korporat PKNS yang melebihi RM15,785,552.

Malah Saari turut mempersoal kaedah pelantikan Prof Erman Papzian sebagai perunding PKNS selama enam bulan dengan bayaran RM450,000.

Khalid dijangka akan memberi penjelasan khusus berhubung skandal di PKNS pada sesi penggulungan Bajet 2011 esok. -TMI


Ulasan GB

Jika bapa Datuk Dr Sheikh Muszaphar Shukor menafikan PKNS menaja perkahwinan anaknya, kni persoalan timbul, ke mana perginya wang PKNS yang dikeluarkan sebanyak RM520,000 yang didakwa sebagai penajaan jamuan perkahwinan berkenaan?

Bagaimanakah urusan kewangan PKNS berjalan sehingga ianya tidak dapat mengesan secara pasti kegunaan wang tersebut?

Rakyat tertanya-tanya apa jadi dengan jawatankuasa audit profesional untuk menyiasat skandal berkenaan yang sehingga kini tiada beritanya. Professionalkah jika demikian keadaannya? Berapa lama mahu siasat? Sebulan, setahun atau sedekad?


[Video] Ekspo Satukan Dua Bangsa Muslim Dari Dua Dunia

Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, bersyukur Ekspo Cheng Ho 2010, telah berjaya menyatukan dua bangsa muslim dari dunia berbeza, iaitu Malaysia, China, serta beberapa buah negara lain.

Katanya, kejayaan itu juga telah berjaya memecahkan fahaman golongan tertentu selama ini yang berpandangan negatif terhadap bangsa terbabit, khususnya dari benua lain.

Beliau berkata demikian kepada media selepas melawat pameran ekspo serta mengikuti persembahan istimewa dari Khairat Aziz, Adili dan persembahan kebudayaan dari Khazastan termasuk Shao Lin.

Menurutnya, program yang bermula 21 November lepas di Kota Bharu telah berjaya merapatkan hubungan bangsa China muslim dan Melayu muslim khususnya, kerana Islam adalah agama suci sedunia.

“Saya sentiasa terfikir bagaimana cara untuk menyatukan semua bangsa di dunia ini khususnya sesame Islam biarpun dari negara serta benua yang lain agar ianya dapat berkenalan di antara satu sama lain,”ujarnya.

Menurutnya lagi, lebih 50 tahun kerajaan secular negara ini telah membelanjakan peruntukan yang besar untuk membangunkan negara, bagaimanapun rasa curiga di antara satu sama lain masih wujud.

“Kita hanya diperangkap oleh orang Eropah yang tidak mahu melihat Islam bersatu, terutama yang Yahudi agar manusia di dunia ini hanya memandang mereka dan bukannya Islam.

“Konsep hiburan juga telah disalah ertikan sehingga mereka memahami berhibur mesti ada perempuan, namun kita telah ketengahkan sesuatu yang lebih baik,”ujarnya lagi.

Katanya, kerajaan Kelantan telah mengenengahkan hiburan tanpa menggunakan perempuan, sebaliknya hanya kecerdikan dan kepakaran manusia bagi menggambarkan masyarakat berkenaan yang hebat.

Pada masa yang sama beliau mengakui begitu terhibur dengan persembahan berkenaan begitu mengagumkan.

“Seronok sungguh saya, terhibur inilah antara hiburan yang tidak bercanggah dengan Islam apa lagi tidak membabitkan golongan wanita,” ujarnya gembira. -harakahdaily


Cheng Ho Expo 2010 - Kehadiran pengunjung ekpso yang luar biasa dalam
Pavilion China; Cheng Ho Expo 2010 -
1 Kejayaan Kerajaan Negeri Kelantan!!!Cheng Ho Expo 2010 - Pengunjung Cheng Ho Expo dihiburkan dengan persembahan Dikir Barat Tradisional Kelantam.semoga terhibur!!!Suasana meriah di sekitar tapak ekspo @ perkarangan stadium sultan muhammad IV, kota bharu, pada waktu malam, 24 November 2010:Cheng Ho Expo 2010 : Kelantan PavilionPerkahwinan Beramai-ramai - Satu Tren Masyarakat Yaman

Seperti kebiasaan, mengikut budaya Yaman yang sangat konservatif, Muhammed al-Khouja tidak pernah menemui tunangnya.

Pasangan itu telah bertunang hampir dua tahun dan beberapa kali menetapkan tarikh perkahwinan tetapi setiap kali tarikh itu makin hampir, setiap kali itu lah majlis terpaksa ditangguhkan.

Sebabnya? Muhammed tidak mampu untuk menanggung kos perkahwinan, sama seperti kebanyakan lelaki muda lain di Yaman.

Perkahwinan adalah sesuatu yang mahal di negara Arab itu kerana lelaki perlu membayar kepada keluarga wanita yang ingin dikahwini mereka.

Hantaran yang akan dibayar bersama oleh pengantin lelaki dan bapanya selalunya bernilai AS$5,000 (RM15,000) dan keluarga pengantin lelaki juga perlu menanggung semua kos berkaitan perkahwinan.

Jika perkahwinan diadakan di ibu negara Yaman, Sana'a, ini bermakna pengantin lelaki perlu menanggung semua bayaran termasuk sewa khemah besar yang dilengkapi dengan kerusi atau kusyen, sewa kumpulan nyanyian tempatan, memenuhi lorong-lorong berdekatan dengan lampu serta memainkan muzik selama tiga hari.

Kebanyakan pengantin lelaki juga perlu membayar kos mengadakan makan tengahari, yang selalunya melibatkan hidangan kambing, dan menyediakan daun qat kepada tetamu, iaitu daun yang kebiasaannya dikunyah pada majlis perkahwinan di Yaman.

Disebabkan Muhammed tidak mampu menanggung kos perkahwinannya, bapa Muhammed menyuruhnya mengurangkan kos perkahwinan dan berkahwin serentak dengan tiga lagi adik beradik lelakinya, salah satu cara perkahwinan yang semakin terkenal di Yaman, negara Arab termiskin.

1,600 pasangan berkahwin serentak

Dan kini, idea untuk mengurangkan kos itu dilihat berkembang ke satu tahap yang luar biasa apabila sejenis majlis perkahwinan baru wujud akibat kesusahan hidup penduduk Yaman - iaitu perkahwinan beramai-ramai membabitkan antara 10 dan 1,500 pasangan.

Bulan lalu, dalam majlis perkahwinan terbesar yang pernah dianjurkan di Yaman, 1,600 pasangan mengikat tali perkahwinan pada majlis yang dibiayai oleh Putera Arab Saudi, Sultan bin Abdul Aziz.

Kesemua pengantin lelaki yang terlibat dalam majlis itu memenuhi sebuah dewan sukan dengan memakai pakaian tradisional iaitu jubah panjang yang dihiasi dengan selendang berwarna hitam dan hijau yang dipakai di kepala.

Pengantin lelaki Yaman juga akan membawa sebilah pedang panjang berwarna emas pada hari perkahwinan mereka.

"Semua pengantin lelaki ini adalah anak yatim yang menghadapi kesukaran untuk berkahwin kerana tidak mempunyai sokongan kewangan daripada seorang bapa untuk membayar hantaran," menurut penganjur.

Di Yaman, perkahwinan menjadi majlis yang memisahkan lelaki dan wanita dengan pengantin perempuan akan mengadakan majlis sambutan secara berasingan di rumah mereka.

Kemudian barulah pasangan pengantin baru itu akan bertemu pada malam perkahwinan mereka, dan kebanyakan mereka berjumpa buat pertama kali.

Upacara perkahwinan besar-besaran di Yaman itu diserikan dengan tarian di pagi hari, bacaan sajak dan persembahan drama komedi.

Malah, ulama ulung Yaman, Sheikh Abdul Majeed al-Zindani yang dituduh Amerika Syarikat sebagai 'pengganas' juga meluangkan masa menghadiri majlis perkahwinan unik itu.

Kesemua pengantin lelaki kemudian menari dengan mengangkat pedang masing-masing mengikuti rentak lagu popular, sebelum bacaan beberapa ayat al-Quran didengarkan.

Perkahwinan beramai-ramai di Yaman seakan menjadi satu kegilaan dalam masyarakat. Ianya wujud kerana kebimbangan penduduk Yaman bahawa lelaki negara itu yang tidak mampu membiayai perkahwinan akan melakukan maksiat.

Ini kerana persahabatan antara lelaki dan wanita di negara itu sebelum berkahwin dianggap memalukan dan ibu bapa yang bimbang dengan keadaan itu akan mengahwinkan anak masing-masing secepat mungkin.

Perkahwinan korporat

Kaedah perkahwinan beramai-ramai ini diterima baik masyarakat Yaman sehinggakan syarikat swasta menganjurkan majlis itu sebagai sebahagian daripada tanggungjawab sosial mereka.

Syarikat telekomunikasi Afrika Selatan, MTN yang menyediakan perkhidmatan rangkaian telefon bimbit di Yaman menganjurkan perkahwinan beramai-ramai secara tahunan bagi pekerja di Yaman sejak beberapa tahun lalu.

Dalam satu majlis terbaru, labih 30 rakan sepejabat berkahwin secara serentak.

Seorang pengurus kanan syarikat itu berkata, matlamat utama mengadakan majlis perkahwinan itu adalah bagi memastikan pekerja kekal setia kepada syarikat dan meningkatkan nilai moral masyarakat.

Bagaimanapun, perkahwinan secara beramai-ramai ini bukanlah hanya menjadi fenomena di Yaman.

Pemimpin Iran kerap menganjurkan perkahwinan sama sejak pertengahan 1990-an lagi bagi membantu golongan susah, mengelakkan orang muda berkahwin pada umur lanjut dan bagi mengelakkan maksiat.

Di Korea Selatan pula, pengasas kontroversi Gereja Unification yang menggelar dirinya sebagai 'pesuruh Tuhan', Paderi Sun Myung Moon sudah mengahwinkan puluhan ribu pasangan muda yang datang dari seluruh dunia.

Kumpulan pejuang Hamas di Palestin juga membantu golongan muda negara itu berkahwin dengan menganjurkan perkahwinan beramai-ramai secara percuma.

Mungkin cara ini juga boleh digunakan di Malaysia, terutama di zaman ekonomi meleset ini.

Kes Adik Nur Salina Digeles Treler: Rayuan Ditolak, Hukuman Ditambah

Mahkamah Tinggi ketepi hukuman Mahkamah Majistret

SHAH ALAM: Mahkamah Tinggi di sini semalam memerintahkan seorang pemandu lori yang melanggar hingga menyebabkan kematian seorang kanak-kanak berusia tujuh tahun, lima tahun lalu menjalani hukuman penjara 36 bulan selepas membenarkan permohonan pihak pendakwaan terhadap hukuman penjara 30 bulan yang dijatuhkan Mahkamah Majistret Klang, sebelum ini.

Pada 2 November 2006, Mahkamah Majistret Klang menjatuhkan hukuman penjara 30 bulan terhadap Mukiyat Lasiran, 40, selepas didapati bersalah menyebabkan kematian Nur Salina Saparedi.

Kejadian berlaku di Kilometer 6, Lebuhraya Selat Klang Utara (SHAPADU) di hadapan Sekolah Agama Rantau Panjang, di sini pada jam 2.20 petang, 16 Mei 2005, ketika lelaki itu memandu treler bernombor pendaftaran JDV 3896 secara berbahaya.

Bagaimanapun, Mahkamah Tinggi mengekalkan hukuman denda RM7,000 atau 10 bulan penjara yang dikenakan ke atas tertuduh yang juga seorang penduduk tetap warga Indonesia.

Hakim Datuk Siti Mariah Ahmad turut menolak rayuan yang dikemukakan Mukiyat terhadap sabitan dan hukuman penjara 30 bulan serta denda RM7,000 itu yang dijatuhkan oleh Majistret Mujib Saroji ke atasnya.

Siti Mariah, ketika membacakan penghakimannya, berkata hukuman penjara 30 bulan dijatuhkan ke atas Mukiyat yang didapati bersalah memandu secara berbahaya sehingga menyebabkan kematian Nur Salina tidak memadai berikutan kemalangan itu menyebabkan trauma kepada keluarga mangsa yang menyaksikan kejadian.

Berita Sebelumnya


Nur Salina lebih manja sebelum maut digilis treler

KLANG 17 Mei - Nur Salina Saparedi, 7, yang maut digilis treler ketika dalam perjalanan ke sekolah bersama kerongsang untuk ustazahnya sempena Hari Guru semalam dikatakan rajin mengemas dan membasuh pinggan sebelum kemalangan ngeri itu.

Ibunya, Arliza Mohd. Sani, 37, berkata, pada masa yang sama anak sulungnya itu kelihatan sungguh manja apabila sering menciumnya dan ahli keluarga yang lain.

Bagaimanapun katanya, semua ahli keluarganya tidak menyangka perubahan kelakuan Nur Salina dalam tempoh dua tiga hari itu akan berakhir dengan begitu tragis.

``Saya juga masih ingat, sebelum ini dia pernah meminta duit RM1 untuk membeli sekuntum bunga di sekolah khas buat saya sempena Hari Ibu yang lalu.

``Tetapi saya tidak mahu dia belikan saya bunga kerana bagi saya memadailah jika dia memberi saya ciuman di pipi sempena Hari Ibu,'' katanya ketika ditemui pemberita di rumahnya di Jalan Yadi, Kampung Rantau Panjang di sini hari ini.

Dalam kemalangan maut di Lebuh Raya Selat Klang Utara semalam, Nur Salina digilis oleh treler di depan Sekolah Rendah Agama Rantau Panjang di depan mata Arliza sendiri.

Nur Salina yang begitu bersemangat dan riang untuk ke sekolah dengan hadiah kerongsang itu juga tidak mahu melintas jalan bersama ibunya sebaliknya mahu berjalan bersama rakan-rakan yang lain.

Sementara itu, bapa Nur Salina, Saparedi Wahid, 52, berkata, anak perempuannya itu pada mulanya mahu membeli dua kain tudung sebagai hadiah kepada dua gurunya.

Bagaimanapun katanya, kain tudung agak mahal dan dia memujuk Nur Salina supaya membeli kerongsang tudung sahaja.

``Harga satu kerongsang ini hanya RM2 sahaja, satu warna hijau untuk Ustazah Hanizah dan satu lagi warna biru untuk Cikgu Ida Rosyatina, kedua-dua kerongsang ini mempunyai bentuk yang sama.

``Apabila tiba masa untuk saya memulangkan buku teks sekolah nanti saya akan beri kerongsang kepada cikgu-cikgu Nur Salina kerana ini memang sudah niat dia untuk beri hadiah, jadi saya kena tunaikan juga,'' katanya.

Katanya, kerongsang untuk Ustazah Hanizah kini disimpan oleh rakan sepejabatnya kerana dia sungguh pilu dan tidak sanggup untuk melihat kerongsang berkenaan.


Bekas Pemain Bola Sepak Fail Nusyuz Terhadap Isteri

Suami dakwa pelakon ingkar

Gambar: Asdayanti Daut, isteri Che Zambil Ahmad

KUALA LUMPUR: Bekas pemain bola sepak kebangsaan, Che Zambil Ahmad memfailkan permohonan nusyuz terhadap isterinya yang juga pelakon drama bersiri Cinta Antara Benua, Asdayanti Daut di Mahkamah Syariah di sini, semalam.

Che Zambil, 36, yang juga bekas pemain pasukan Kedah mengemukakan permohonan itu selepas mendakwa Asdayanti, 36, enggan mematuhi permohonan perintah kembali taat yang difailkan pada 1 November lalu.

Dia hadir bersama peguam syarie Muhammad Nur Hafiz Roslan di mahkamah pada jam 3.30 petang dan terus memasuki kaunter mahkamah untuk memfailkan permohonan berkenaan.

Hafiz ketika ditemui di luar mahkamah memberitahu, Che Zambil dan isterinya sebelum ini pernah menjalani proses sulh (perbincangan) berhubung masalah rumah tangga mereka.

Bagaimanapun, katanya, usaha itu menemui jalan buntu kerana Asdayanti didakwa masih ingkar dan sering ke luar negara bersama lelaki lain.

Menurutnya, dalam permohonan semalam, Che Zambil selaku plaintif menamakan Asdayanti sebagai defendan mengikut Akta Undang-Undang Keluarga Islam (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1984.

Mahkamah menetapkan 14 Disember ini untuk sebutan kali pertama permohonan berkenaan.

Che Zambil mendirikan rumah tangga dengan pelakon berkenaan pada 21 April 1998 di Kubang Pasu, Kedah dan dikurniakan dua anak berusia setahun dan 11 tahun.

[Bergambar & Video] Nenek Obama Doakan Obama Peluk Islam Semasa Tunai Haji Di Mekah

Obama didoa neneknya di Mekah supaya peluk Islam

Gambar: Sarah Omar, nenda Barrack Obama

RIYADH - Nenek Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama menyatakan dia berdoa supaya cucunya itu menganut agama Islam.

Menurut nenek Obama itu, Sarah Omar, doa itu dipohon semasa dia mengerjakan haji di Mekah.

"Saya berdoa agar Obama memeluk agama Islam," kata Sarah Omar yang berusia 88 tahun dalam satu temu ramah bersama akhbar Al-Watan Saudi di Jeddah yang disiarkan kelmarin dan dilaporkan agensi berita AFP semalam.

Akhbar itu melaporkan bahawa Sarah menunaikan haji bersama anaknya yang merupakan bapa saudara Obama, Saeed Hussein Obama serta empat orang lagi cucunya.

Sarah menyatakan dia hanya boleh bercakap mengenai haji dan tidak akan memberi komen berkaitan isu politik Obama.

Keluarga itu dijemput oleh kerajaan Arab Saudi untuk mengerjakan ibadah tersebut.

Saeed juga mengucapkan terima kasih kepada pemerintah Arab Saudi, Raja Abdullah ekoran layanan baik yang diterimanya.

Bapa Obama, Barack Hussein Obama Sr. merupakan penganut Islam dari Nyangoma-Kogel, Kenya ketika berkahwin dengan ibunya, Ann Dunham, seorang pengikut atheis dari Kansas, AS.

Pasangan itu bercerai semasa Obama berusia dua tahun. Ibu Obama kemudian berkahwin dengan Lolo Soetoro dari Indonesia.

Tinjauan pendapat di AS pada Ogos lalu menunjukkan bahawa seorang daripada lima rakyat AS percaya bahawa Obama beragama Islam.

Dakwaan itu dinafikan oleh White House yang menegaskan bahawa Obama ialah seorang penganut Kristian yang taat. - Agensi


'I prayed for Obama to convert to Islam'

By ARAB NEWS
Published: Nov 26, 2010 00:23 Updated: Nov 26, 2010 00:23

RIYADH: The Kenyan grandmother of US President Barack Obama who was on Haj pilgrimage to Makkah has said that she prayed for the American leader to convert to Islam, a newspaper said on Thursday.

"I prayed for my grandson Barack to convert to Islam," said Haja Sarah Omar, 88, in an interview with Al-Watan daily held in Jeddah after she had performed Haj.

The paper said that Haja Omar was in Saudi Arabia on pilgrimage along with her son, Obama's uncle Saeed Hussein Obama, and four of her grandchildren as guests of the Custodian of the Two Holy Mosques.

Haja Omar told the newspaper that she could only discuss Haj matters and would not comment on Obama's politics.

"I was very much delighted as I recollected what my teacher at the primary school used to tell us about Makkah and Madinah while we were children," Haja Omar, who hails from Koglilu village in western Kenya said.

However, when asked about her expectations about Obama winning a second term to the White House, Haja chuckled with a side glance at her son Saeed Obama and grandchildren, "Allah alone knows, it is a matter of the unknown future."

The grandmother also prayed for the quick relief of the Custodian of the Two Holy Mosques King Abdullah, adding that he is a kind king.

Prince Mamdouh hosted a dinner in honor of the Haja, her sons and grandchildren at his palace in Jeddah on Wednesday.

Faisal Ambuya, one of Obama' cousins, who embraced Islam at the hands of the Haja said, "My grandmother is very much interested in calling non-Muslims to Islam and I learned about Islam from her."

"When I will return to my village I will tell the villagers about the strength of Islam," she said.

Obama's uncle Saeed said he never thought he would be able to perform Haj this year. "I am very much delighted because I could perform the pilgrimage. I thank Allah and then King Abdullah for hosting us in the Haj."

Musa Ismail, son of Obama's maternal aunt, who acted as both spokesman and translator for the family, said he was a student at the Madinah Islamic University and felt that spiritually he belonged to Saudi Arabia. -Arabnews


[Bergambar] Ratu Elizabeth II Jadi Tumpuan Hormati Ajaran Islam

Ratu Elizabeth II jadi tumpuan

Gambar: RATU ELIZABETH II menyaksikan beberapa gadis membaca al-Quran di Masjid Sheikh Zayed di Abu Dhabi kelmarin.

ABU DHABI - Pemerintah Britain, Ratu Elizabeth II mencuri perhatian media negara kelahirannya apabila baginda menutup rambut, memakai kot labuh bersulam kristal Swarovski dan berkaki ayam semasa melawat ruang solat Masjid Sheikh Zayed di Abu Dhabi kelmarin.

Sebuah akhbar melaporkan Ratu Elizabeth II yang diiringi suaminya, Putera Philip dan anak ketiga mereka, Putera Andrew, tiba di Emiriyah Arab Bersatu (UAE) kelmarin bagi melakukan lawatan.

Sebelum melawat ruang solat masjid berkenaan, baginda memberi penghormatan di makam Sheikh Zayed yang merupakan pengasas negara UAE.

Baginda kemudian membuka kasut sebagai tanda menghormati ajaran agama Islam sebelum memasuki ruang solat utama masjid itu.

Lantai ruang solat utama Masjid Sheikh Zayed iaitu masjid terbesar di UAE, dilitupi karpet seberat 35 tan yang ditenun oleh 1,200 wanita Iran selama dua tahun.

Semasa berada dalam Masjid Sheikh Zayed, Ratu Elizabeth II berkesempatan melihat sekumpulan gadis membaca kitab suci al-Quran.

Ratu Elizabeth II mengadakan lawatan rasmi selama lima hari ke UAE dalam usaha untuk merapatkan hubungan negara berkenaan dengan Britain. - Agensi

Keajaiban Kalimat Allah


Melihat Keajaiban Kalimat Allah

ILUSI PENGLIHATAN - Lihat tiga titik hitam di tengah-tengah gambar kalimah Allah di atas selama 10 saat, kemudian lihat dinding/ruang kosong yang berhampiran dengan anda.

Tunggu 10 saat. Lihatlah keajaibannya. Subhanallah..rasa sangat kagum dengan ilusi mata kurniaanNya ini.

Tepat... sungguh indah sekali...