6 Sep 2012

Polis Jangan Berdalih Lagi, Siasat Segera Insiden Hina Pemimpin Pakatan Rakyat


Angkatan Muda Keadilan hari ini membuat laporan polis di balai Polis Rawang terhadap insiden-insiden yang melibat gambar-gambar pemimpin Pakatan Rakyat yang dipijak, dikencing dan dibakar oleh sekumpulan manusia yang dipercayai penyokong parti Kerajaan.

Polis perlu menyegerakan siasatan dan tidak boleh lagi berdalih dengan menyatakan bahawa tidak ada laporan polis dilakukan maka dengan sebab itu tiada siasatan.

Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Mohmad Salleh menafikan pasukan keselamatan pilih kasih dengan bertindak terhadap pelajar yang memijak gambar perdana menteri tetapi membiarkan insiden sama terhadap pemimpin pembangkang, lapor malaysiakini.

Beliau menegaskan, polis akan menyiasat semua laporan sekiranya terdapat laporan polis dibuat.

"Kita kena ingat apa-apa tindakan polis berdasarkan laporan yang dibuat.

"Kalau tiada orang buat laporan kita tak tahu dan bagaimana kita hendak siasat," katanya sewaktu ditemui pada rumah terbuka polis Kuala Lumpur di Pasar Seni dekat ibu negara.

Laporan sebelum ini
klik untuk baca
[VIDEO & GAMBAR] Lain Yang Polis Tanya, Tak Tanya Pun Tentang Puisi - Pak Samad (updated)

Pak Samad: Polis langsung tak tanya soal puisi

KUALA LUMPUR: Pihak polis langsung tidak menyoal Sasterawan Negara, Datuk A. Samad Said berhubung puisi "Janji Demokrasi" yang dibacanya ketika perhimpunan di Dataran Merdeka, Khamis lalu.

Sebaliknya soalan yang ditanya berkisar tentang perhimpunan Janji Demokrasi anjuran Gabungan Janji.

Justeru beliau memilih untuk tidak menjawab soalan-soalan yang ditanya kecuali mengenai maklumat dirinya sahaja.

"Saya memilih untuk tidak menjawab semua soalan itu kecuali infomasi diri saya sahaja.

"Seingat saya, tiada langsung soalan mengenai puisi yang ditanya," kata beliau selepas memberikan keterangan di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi petang ini.

Beliau disiasat di bawah seksyen 9 Akta Perhimpunan Aman 2012.

Pak Samad juga berkata, beliau bukan penganjur perhimpunan sebaliknya hanya diundang membaca puisi.

Sementara itu, Pengarah Eksekutif Empower Maria Chin Abdullah yang turut dipanggil memberi keterangan mempersoal tindakan polis yang menyoal siasat orang yang hadir menyambut merdeka.

"Kami hanya menyambut merdeka, jadi polis nak dakwa atas kesalahan apa? soalnya.

Peguam, Latheefa Koya berkata, polis hanya membuang masa memanggil mereka sedangkan soalan yang ditanya sudah diketahui jawapannya.

"Tanya pasal sidang media yang Maria adakan, sedangkan berita ada, video ada, semua ada bukti. Kenapa panggil soal siasat lagi? katanya.

Turut hadir peguam Datuk S Ambiga dan ahli jawatankuasa Bersih, Hishammudin Rais.

Polis memberi notis kepada Pak Samad yang juga Pengerusi bersama Gabungan Pilihan Raya Adil dan Bersih (Bersih) dan Maria jam 4 petang semalam meminta mereka hadir ke balai polis.

Siasatan hari ini merupakan tindakan ketiga ke atas Pak Samad selepas tindakan sama dijalankan ke atasnya pada Mac 2009 berhubung dasar pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeri.Siasatan kedua pula berhubung puisi berjudul "Unggun Bersih" yang dibacanya di majlis pelancaran BERSIH 2.0 pada Jun 2011.

Ketua Polis IPD Dang Wangi, ACP Zainuddin Ahmad sebelum ini berkata, polis akan menyiasat sama ada sasterawan itu melanggar undang-undang dengan membaca sajak dalam perhimpunan Janji Demokrasi itu mengikut Akta Perhimpunan Aman 2012. -HD

Maria Chin: Soalan polis 'tidak relevan'

Penganjur perhimpunan Janji Demokrasi, Maria Chin Abdullah berkata, soalan-soalan yang ditanyakan pihak polis kepada beliau dan Sasterawan Negara, Datuk A Samad Said 'tidak relevan'.

Maria yang dipanggil bersama A Samad memberi keterangan di ibu pejabat polis daerah (IPD) Dang Wangi berkata, soalan yang ditanyakan kepadanya mengenai sidang media penganjur di ibu negara pada 24 Ogos lalu.

Ditemui pemberita selepas memberikan keterangan, Maria berkata, beliau ditanya tentang kehadiran ke sidang media yang diadakan di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur-Selangor itu dan peranan beliau.

"Soalan yang ditanyakan oleh polis tidak relevan kerana kesemua jawapan itu dia boleh perolehi di luar sana dan di (laporan) media," katanya.

"Tetapi kita ambil pendekatan untuk tidak menjawab semua soalan," kata Maria dalam sidang media selepas tamat memberikan keterangan

Maria ditemani peguam Lathefa Koya manakala A Samad yang mesra dengan panggilan Pak Samad pula diwakili peguam Datuk S Ambiga dan Syahredzan Johan.

Semalam, Pak Samad dan Maria menerina notis hadir ke IPD Dang Wangi bagi memberi keterangan berhubung perhimpunan Janji Demokrasi. Mereka bagaimanapun berunding dengan polis supaya dapat menangguhkan ke hari ini.

Sementara itu, Pak Samad hari ini berkata, beliau dipanggil memberi keterangan sebagai saksi memandangkan beliau tidak terlibat dalam penganjurannya dan cuma diundang membacakan puisi.

Seperti Maria, beliau juga enggan menjawab semua soalan kecuali mengenai maklumat diri.

"Tidak ditanya langsung tentang puisi itu (yang dibaca) seingat saya," kata Pak Samad lagi.

Menurut Ambiga pula, Pak Samad hadir sebagai saksi bawah seksyen 110, Kanun Keseksaan, berbeza dengan notis polis bawah seksyen 9(5) Akta Perhimpunan Aman semalam.

"Notis itu diberi dibawah seksyen 9(5) iaitu kepada penganjur. Pak Samad bukan penganjur, jadi notis itu telah dibatalkan. Tetapi dia hadir sebagai saksi," kata Ambiga.

Dalam pada itu, ketika menunggu Pak Samad dan Maria selesai disoal siasat, kira-kira 20 orang aktivis seni dan NGO hadir menanti di luar IPD bagi memberi sokongan.
-mk

Apabila SAMSUNG Jadi SAMSING, Kreativiti Atau Rendah Kualiti?


Kalau sebut sahaja nama negara China, bermacam-macam perkara yang akan dilontarkan terhadap negara itu.

Lebih-lebih lagi mengenai kegiatan jenayah yang sering berlaku di sesebuah kawasan negara China.

Untuk setiap negara dalam dunia ini, masing-masing mempunyai idea yang kreatif untuk mencipta nama dalam setiap produk atau barang yang dikeluarkan.

Contoh, seperti negara kita, jenama yang sering digunakan rakyat adalah jenama 1Malaysia.

Untuk negara China, mereka memang mempunyai idea yang sangat ‘kreatif’ untuk mencipta jenama barang-barang tertentu.

Cuma, tahap ‘kreatif’ mereka itu boleh dianggap sebagai lucu.

Antara jenama yang ‘dicipta’ atau dengan lebih mudah, jenama yang diciplak seperti Puma menjadi Fuma, Numa; Mitsubishi menjadi Mitusbishi dan sebagainya.

Tengok sahajalah gambar-gambar produk keluaran negara China.

Hebat ke tak hebat? Anda nilailah.


<


-lamankongsi

Kini Mohd Sabu Pula Turut Dikehendaki Kerana Hadiri Janji Demokrasi

Timbalan presiden PAS, Mohamad Sabu turut dikehendaki oleh polis bagi membantu siasatan perhimpunan “Janji Demokrasi” yang dianjurkan oleh Gabungan Janji pada malam 30 Ogos lalu sempena ulangtahun Kemerdekaan ke 55.

Menurut Tajuddin Jawwad, setiausaha politik kepada timbalan presiden PAS itu, polis datang kerumah Mohamad yang mesra dengan panggilan Mat Sabu (gambar) pada pukul 4.00 petang semalam.

“Sewaktu polis datang, Mat Sabu tiada dirumah, mereka hanya dapat menemui isterinya.“Notis diserahkan oleh polis kepada isteri Mat Sabu yang meminta beliau untuk ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi,” kata beliau ketika dihubungi oleh The Malaysian Insider sebentar tadi.

Gabungan Janji disertai oleh 47 NGO yang menganjurkan perhimpunan Janji Demokrasi di Dataran Merdeka minggu lepas bagi menuntut kerajaan Malaysia bagi menunaikan segala janji-janji untuk mereformasikan pilihan raya.

Semalam, polis telah memanggil saterawan negara, Datuk A Samad Said yang membacakan sajak Janji Demokrasi yang ditulis khas sempena perhimpunan ambang Merdeka tersebut.

Dalam perkembangan yang sama, pengarah eksekutif Pusat Kesedaran Komuniti Selangor (Empower), Maria Chin Abdullah turut menerima notis sama meminta beliau hadir ke IPD Dang Wangi berkenaan dengan perhimpunan Janji Demokrasi.

Menurut Empower dari sebuah email yang dikirimkan sebentar tadi, Maria akan bersama-sama dengan Pak Samad untuk melaporkan diri di IPD Dang Wangi pada pukul 3.00 petang hari ini dengan ditemani oleh peguam.

Timbalan presiden PAS pula akan ke IPD Dang Wangi pada 9 September ini pada sebelah petang.“Selepas gagal berjumpa Mat Sabu, inspektor dari Dang Wangi meminta nombor telefon beliau dari isterinya.

“Mereka dapat bercakap dan Mat Sabu minta untuk ke Dang Wangi pada 9 September ini,” kata Tajuddin lagi.

Setakat ini, Pak Samad, Maria dan Mohamad telah menerima notis untuk melaporkan diri ke IPD Dang Wang untuk membantu siasatan berkenaan perhimpunan Janji Demokrasi.

Polis juga telah menahan Muhammad Ammar A. Rahman, seorang pelajar kolej swata kerana memijak potret perdana menteri (PM), Datuk Seri Najib Razak dan isterinya Datin Seri Rosmah Mansor semasa perhimpunan Janji Demokrasi berlangsung.

Perhimpunan anjuran Gabungan Janji turut diserang oleh PM dan pimpinan Barisan Nasional (BN) kerana terdapat beberapa anak muda yang mengibarkan bendera Sang Saka Malaya dan dikatakan sebagai bendera alternatif untuk menggantikan Jalur Gemilang.

Individu yang bertanggungjawab mengibarkan bendera alternatif ketika himpunan Gabungan Janji pada malam sambutan ambang Kemerdekaan telah membuat pengakuan dan merasakan bendera alternatif yang di bawa pihaknya layak dikibarkan atas nilai sejarah yang terdapat pada bendera berkenaan.

Melalui blog www.singaselatan.blogspot.com miliknya, individu berkenaan mengakui dia dan rakannya bertanggungjawab membuat dan mengibarkan bendera tersebut, namun menafikan daripada mewakili mana-mana parti politik kerajaan mahupun pembangkang.

“Kami tidak mewakili mana-mana parti politik dari kerajaan mahupun pembangkang, kami mewakili golongan Anak Muda yang ingin menonjolkan kebenaran dan sejarah yang cuba ditenggelamkan oleh pihak yang bertanggungjawab, jauh sekali bermotif untuk menukar jalur gemilang kepada sang saka Malaya, kerana sang saka Malaya yang ditukarkan kepada jalur gemilang hari ini,” jelasnya melalui entri di blognya itu.ang hari ini,” jelasnya melalui entri di blognya itu. -TMI

Malaon-malaon upahan sedang kumpul membawa banner sokong Najib di Balai Polis Dang Wangi. Pak Samad akan lapor diri di balai tersebut jam 3 petang kerana akan disiasat kerana membaca sajak di malam ambang Merdeka. Foto, Muhd Zaid Al-Khairi


Ulasan GB

Nampaknya polis memang sengaja hendak menekan PR dan bersikap dwi-standard.

Menteri KDN sendiri telah mengakui tiada insiden buruk ketika ketika Himpunan Janji Bersih diadakan, kemudian apa hal lagi mahu perbesarkan cerita?

Itu, keganasan oleh PERKASA dan UMNO, mengapa polis terus membisu dan lansung tidak mahu menyiasatnya?

Habuan Seks Untuk Pelanggan Cuci Kereta Lebih 9 Kali

Cuci kereta sembilan kali dapat perkhidmatan seks secara percuma.

Itu promosi yang dibuat sebuah premis pelacuran yang berselindung di sebalik kegiatan cuci kereta di Sunway Mentari, Petaling Jaya.

Bagi menarik minat pelanggannya, pemilik premis menawarkan sembilan pelacur warga Vietnam berusia 18 hingga 28 tahun.

Bagaimanapun, hanya pelanggan berbangsa Cina dibenarkan untuk mendapatkan promosi tersebut.

Pelanggan yang datang ke premis itu akan diberikan kad dan sekiranya cukup sembilan kali mencuci kereta, mereka boleh menebus seorang gadis di situ untuk aktiviti seks.

Bagaimanapun, taktik kotor premis yang beroperasi tiga bulan lalu itu terbongkar selepas diserbu polis, kelmarin, kira-kira jam 12 tengah malam.

Dalam serbuan itu, lima pelanggan sedang melakukan seks dan empat penjaga premis serta wanita yang menyalahgunakan pas lawatan tersebut ditahan.

Kad cuci yang diberikan kepada pelanggan selepas mencuci kereta di premis tersebut


Ketika serbuan, ada yang cuba melarikan diri dan menyorok di dalam stor.

Polis turut menemui kad cuci kereta serta beberapa kondom yang disembunyikan di dalam ketuhar gelombang mikro.

Siasatan polis mendapati premis itu juga mengenakan bayaran RM130 hingga RM180 kepada pelanggan yang ingin mendapatkan perkhidmatan seks.

Dalam perkembangan lain, polis dari Bahagian Kongsi Gelap, Judi dan Maksiat (D7) Bukit Aman menyerbu dua premis yang menawarkan urutan batin oleh wanita warga China di Selayang, semalam.

Operasi yang diketuai Inspektor Mohamad Md Jaid itu menahan 12 tukang urut berusia 20 hingga 36 tahun.

Premis yang beroperasi tiga tahun lalu itu menyasarkan pemandu lori sebagai pelanggan tetap. -SH

Video Amukan Nambikkai Bersama "Melayu Berwawasan" Di Pejabat PKR Semalam

Video Presiden Persatuan Barisan Tembikai Mengamuk Depan Pejabat PKR

Semalam Presiden Persatuan Bersatu Nambikkai (Sebut tembikai) Kalai Vanar telah menunjukkan bukti taat setia terhadap BN.

Presiden Persatuan Bersatu Tembikai itu telah juga membawa beberapa orang pemuda yang dikhuatiri Melayu tak berwawasan walaupun mereka memakai baju bertulis melayu berwawasan untuk menyerang dan menimbulkan huru hara di hadapan pejabat PKR di Tropicana Damansara.

Dijangkakan tindakan presiden persatuan bersatu Tembikai itu yang memulakan provokasi dengan dibentengi beberapa pemuda-pemuda melayu yang kelihatan malu-malu akan mengakibatkan beliau dianugerahkan gelaran datuk kerana begitu berjaya menunjukkan keberanian terpekik pekik di bawah hujan renyai.

Dikatakan juga pemuda-pemuda melayu yang diupah dengan bayaran lumayan RM30 beserta makan tengah hari itu akan mengalami demam-demam kerana jarang sekali dibasahi hujan.

Ini adalah siri "roadblock to putrajaya" yang diadakan oleh penyokong tegar BN selepas beberapa siri serangan lalu termasuk serangan puak jahiliah perkasa yang tidak pandai menghormati masjid seperti yang mereka tunjukkan baru-baru ini. -tukanglawan


[VIDEO] Khir Toyo - Dari Bekas Menteri Besar Dah Jadi Seorang Pendusta Besar

MB: Tiada bukti tunjuk Sultan diundang masa BN

Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim berkata tiada bukti menunjukkan kerajaan negeri pernah mengundang Sultan Selangor ke sambutan ambang Hari Kebangsaan sejak tahun 2003.

Khalid berkata, sejak 2003, Sultan Selangor hanya diundang sekali sahaja diundang pada 2007 - untuk sambutan jubli emas yang diraikan dengan perarakan lintas hormat pada 31 Ogos.

Katanya, kerajaan negeri tidak menemui apa-apa surat yang menunjukkan sultan diundang ke sambutan tersebut, seperti didakwa Bekas menteri besar Dr Mohd Khir Toyo.

"Saya tak nampak suratnya lagi. Saya takut dah terbakar," katanya.

Menjawab soalan wartawan, khalid berkata isu meminta maaf kepada Sultan Selangor tidak perlu ditimbulkan.

Dr Khir semalam berkata beliau mengundang sultan secara rasmi dan juga secara lisan untuk ke majlis sambutan ambang kemerdekaan peringkat negeri semasa negeri itu berada bawah pentadbiran BN.

Sementara itu, Khalid menjelaskan, kehadiran Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim pada sambutan Hari Merdeka Selangor hanya sebagai penceramah jemputan dan bukan tetamu utama.

"Tetamu kehormat adalah MB, penceramah jemputan adalah Anwar," katanya.

Isu Sultan Selangor yang tidak dijemput ke sambutan Hari Merdeka mula timbul selepas kumpulan pendesak Melayu PERKASA membuat laporan polis berkenaan perkara itu. -mk

Khir Toyo Kantoi!! Bukti Sultan Selangor Tidak Pernah Hadir Sambutan Ambang Merdeka


Bukti ini diperolehi daripada laman sesawang media rejim Umno, Berita Nasional Malaysia (Bernama) pada 30 Ogos 2007 iaitu tahun terakhir Umno memerintah Selangor yang ketika itu Menteri Besarnya tidak lain tidak bukan adalah Khir Toyo.

Jika Sultan Selangor berangkat hadir ke sambutan Ambang Merdeka, sudah pastilah Bernama akan meletakkan nama baginda mendahului nama Khir Toyo, tetapi langsung tidak ada! Ini membuktikan bahawa Sultan Selangor TIDAK PERNAH MENGHADIRI SAMBUTAN AMBANG MERDEKA PADA 30 OGOS 2007! Jelas di sini ada pihak yang mahu melaga-lagakan hubungan antara Sultan dengan Kerajaan Negeri Selangor! - JALAN PULANG