2 Apr 2010

DBKL Hanya Lulus Permohonan UMNO, Tolak Semua Permohonan PR

Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin mengelabah apabila ditanya mengenai dakwaan dasar berpilih-pilih Dewan Bandaraya Kuala Lumpur berhubung permohonan penggunaan dewan orang ramai oleh anggota Parlimen Pakatan Rakyat.

Raja Nong Chik kelihatan terkedu apabila terus digasak oleh dua Ahli Parlimen dari Wilayah Persekutuan iaitu Tian Chua dari Batu dan Nurul Izzah Anwar dari Lembah Pantai.

Sebelum itu Raja Nong Chik menafikan dakwaan Ahli Parlimen Titiwangsa Dr Lo' Lo' Mohamad Ghazali bahawa kementerian pilih kasih membenarkan Umno menggunakan kemudahan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) tetapi sering menolak permohonan Pakatan Rakyat untuk menggunakan kemudahan seperti dewan dan khemah.

"Permohonan dibuat atas nama badan bukan kerajaan, perkara ini dibuat oleh Yang Berhormat dari Pakatan Rakyat juga, kalau saya tidak cakap benar, boleh tanya Yang Berhormat Lembah Pantai, dia pernah buat program di Bangsar Sports Centre yang diuruskan oleh DBKL," kata Raja Nong Chik.

Ini menyebabkan Nurul Izzah bangun dan mengemukakan Peraturan Mesyuarat 36(12) bahawa menteri itu telah membuat kenyataan yang mengelirukan Dewan dan perlu dihadapkan ke Jawatankuasa Hak dan Kebebasan.

"Dia cakap mengelirukan Dewan, ini bukan kali pertama tapi kali kedua, perkara ini tiada kena mengena dengan saya. Memang saya gunakan dewan tapi terpaksa gunakan nama NGO, itu hakikatnya tetapi menteri boleh guna atas nama menteri dan Umno, apakah dasar kementerian sebenarnya," tanya Nurul Izzah.

Menteri tersebut tidak mampu memberi penjelasan yang menyenangkan hati Ahli Parliman Pakatan Rakyat sehingga tersasul menyebut beliau belum mengerjakan solat maghrib.

"Mintak tolong sebab saya belum sembahyang maghrib lagi", ujar beliau yang tergesa-gesa untuk menamatkan perbahasan itu.

Semasa beliau memberikan alasan untuk solat maghrib, jam baru menunjukkan pukul 6.42 petang.

Sementara itu Ahli Parlimen Bagan Serai N. Gobalakrishnan yang mencelah sesi menteri menggulung perbahasan usul menjunjung kasih titah Yang DiPertuan Agong diarah keluar Dewan apabila enggan duduk selepas Timbalan Speaker Datuk Ronald Kiandee berkali-kali meminta beliau berbuat demikian. -SK

Nama Malaysia dan Najib Tercemar, 145 Ahli Parlimen Seluruh Dunia Tuntut Gugurkan Kes Anwar

Mesyuarat ke-122 Himpunan Ahli-ahli Parlimen Sedunia (IPU) di Bangkok hari ini sebulat suara mendedak kerajaan Malaysia menggugurkan pertuduhan liwat ke atas Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berdasarkan kepada dua laporan perubatan yang menolak kemungkinan perbuatan tersebut berlaku.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan di Bangkok, IPU berkata badan tersebut amat bimbang terhadap pertuduhan dan prosiding terhadap Anwar yang dianggap tercalar dan hampir sama dengan perbicaraan kes yang serupa pada 1998.

Mesyuarat IPU semalam yang menghimpun Ahli-ahli Parlimen dari 145 negara diseluruh dunia menyatakan bahawa Jawatankuasa Hak Asasi Ahli Parlimen akan melaporkan keputusan sebulat suara berhubung perbiacraan Anwar kepada Lembaga Pengelola IPU.

Resolusi tersebut dibentangkan kepada Lembaga Pengelola IPU oleh pengerusi jawatankuasa tersebut, Senator Aquilino Q Pimentel Jr untuk diterimapakai.

"Adalah amat membimbangkan anggota pasukan pendakwaan yang terlibat dalam perbicaraan kes liwat yang pertama, yang mana Ketua Pendakwa ketika itu kini dilantik sebagai Peguam Negara. Beliau dituduh merekacipta bukti terhadap Anwar dan kini terlibat sekali lagi dalam perbicaran terkini. Pasukan pembelaan Anwar telah dinafikan dokumen dan bukti dan dihalang daripada menyediakan pembelaan yang tuntas.

"IPU berpendirian bahawa pembelaan adalah sebahagian daripada elemen keadilan dalan sesuatu perbicaraan dan kegagalan memberi hak kepada pasukan pembelaan dan sebarang keputusan mahkamah hasil daripada tindakan itu dianggap pada dasarnya ditolak," tegas IPU.

Badan itu juga meminbta Setiausaha Agung IPU supaya memastikan wakil IPU akan berada sebagai pemerhati dalam perbicaraan akan datang.

IPU juga meminta Jawatankuasa Hak Asasi Ahli Parlimen agar terus meneliti kes yang sabitkan kepada Ahli Parlimen Permatang Pauh itu dan menyediakan laporan pada mesyuarat IPU ke-123 pada Oktober 2010.

Tiga wakil Pakatan Rakyat yang hadir termasuk Ahli Parlimen Petaling Jaya Selatan, Hee Loy Sian, Ahli Parlimen Kota Melaka, Sim Tong Him dan Senator Mumtaz Md Nawi.

IPU adalah sebuah organisasi yang dianggotai oleh Ahli Parlimen dari seluruh dunia dan ditubuhkan pada 1889.

Ia berfungsi sebagai wadah dialog antarabangsa yang berjuang untuk keamanan dan kerjasama serta mengukuhkan sistem demokrasi. -SK


Petikan dari Kenyataan Media IPU

Senator Aquilino Pimentel, President of the Committee of the Human Rights of Parliamentarians of the Inter-Parliamentary Union (IPU), gave his report to the IPU Governing Council on the last day of the 122nd Assembly in Bangkok. The Committee had examined the individual situations of 293 parliamentarians in 32 countries, among them public cases in Afghanistan, Bangladesh, Belarus, Burundi, Cambodia, Colombia, the Democratic Republic of the Congo, Ecuador, Eritrea, Lebanon, Madagascar, Malaysia, Mongolia, Myanmar, Niger, Palestine/Israel, the Philippines, the Russian Federation, Rwanda, Sri Lanka, Turkey and Zimbabwe.

After talks with the parliamentary delegation from Afghanistan, Senator Pimentel said that the prosecution of Afghan MP Ms. Malalai Joya for a statement she had made would be closed and that, if she wished, she could run in the elections in Afghanistan later this year. The President of the Committee on the Human Rights of MPs hoped that “in the few months between now and the elections, the Afghan Parliament will reinstate Ms. Joya as a symbolic gesture”.

Among the new cases presented to the IPU Governing Council, Senator Pimentel pointed out the case of Mr. Anwar Ibrahim of Malaysia, currently de facto leader of the opposition Peoples Alliance. The IPU Committee dealt with Mr. Ibrahim's case some years ago when he was prosecuted and found guilty of abuse of power and sodomy.

Senator Pimentel explained that although Anwar Ibrahim had been officially barred from standing in elections until April 2008, he had in fact been able to campaign in the March 2008 elections. He was finally re-elected in a by-election on 26 August 2008. Earlier the same month, a new sodomy charge was brought against him and trial proceedings started in February this year. “The investigation and the proceedings seem to suffer from the same flaws as in the previous sodomy case” he added.


Turning to the cases of twelve MPs-elect imprisoned in Myanmar, Mr. Pimentel called on the Myanmar authorities to ensure that the elections were inclusive, free and fair. That, he said, would require that they change the recently enacted electoral laws. “With the elections drawing to a close, time is running short”.

The IPU Committee also reported on numerous other cases occurring on other continents. In Africa, for example, the case of the parliamentarians arrested and detained after the National Assembly of Niger was dissolved last year reached a satisfactory solution after the Committee sent a delegation to Niamey to meet President Tanja and the parliamentarians. The situation in Niger remains unpredictable, however, after the military took power in February and dissolved the parliament.Timbalan Speaker Berat Sebelah, Hanya Bertindak Ke Atas MP Pakatan Rakyat

Ahli Parlimen Bukit Mertajam dari DAP, Chong Eng telah digantung sepanjang baki hari ini pada prosiding Dewan Rakyat apabila bertikam lidah dengan Bung Mukhtar Radin (BN-Kinabatangan).

Pertikaman lidah bermula apabila ahli-ahli parlimen wanita Pakatan Rakyat bangun untuk menyoal Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Shahrizat Abdul Jalil mengenai isu cuti bersalin bagi kakitangan-kakitangan kerajaan.

Menurut Chong Eng, kerajaan persekutuan, tidak seperti kerajaan pimpinan Pakatan Rakyat di Selangor, memberi cuti bersalin hanya 60 hari dan bukan 90 hari.

Pada ketika ini, Bung Mukhtar bangun dan berhujah bahawa kerajaan telah melaksanakan kemudahan cuti bersalin selama 90 hari.

"Kerajaan telah pun memberi cuti 90 hari walaupun mereka hanya meminta 60 hari," kata beliau, lalu dibantah oleh ahli-ahli parlimen pembangkang.

Chong Eng kemudian menuduh Bung Mukhtar berbohong. Sebagai tindak balas, ahli parlimen BN itu melabel ahli parlimen DAP itu sebagai "kaki manipulasi".

Keadaan menjadi bertambah hangat apabila Chong Eng membangkitkan Perintah Tetap 36 (12) untuk dikenakan ke atas ahli parlimen Sabah itu kerana mengelirukan dewan.

Pada masa sama Chong Eng menggesa supaya Timbalan Speaker Ronald Kiandee mengambil tindakan terhadap Bung Mukhtar

Bagaimanapun, Kiandee menyatakan Bung Mukhtar tidak bermaksud apa yang dikatakannya dan beliau hanya berjenaka. Oleh itu, tiada sebarang tindakan akan diambil terhadap beliau.

Insiden ini telah mencetuskan protes baru dan Kiandee mengambil tindakan untuk menggantung Chong Eng sepanjang baki hari kerana beliau enggan mengalah.Peluang BN Menang Sukar Jika Calon UMNO - Khir Toyo

Peluang Barisan Nasional (BN) untuk memenangi pilihan raya kecil Parlimen Hulu Selangor sukar sekiranya meletakkan calon dari UMNO.

Bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo berkata, walaupun majoriti kawasan tersebut diwakili pengundi Melayu tetapi ia dilihat bukan faktor untuk meletakkan calon UMNO, lapor Sinara Harian.

“Jika kita letak calon UMNO, kita (BN) tidak boleh menang kerana kita semua sedia maklum kawasan tersebut adalah kawasan ‘tradisi MIC’.

“Jadi, kena ikut tradisi berkenaan dan parti komponen BN perlu memberi sokongan penuh dan kerjasama pada MIC,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian, semalam.

Mohamad Khir berkata, MIC mempunyai kaedah tersendiri untuk meletakkan calon yang sesuai bagi memastikan kemenangan BN dalam pilihan raya berkenaan.

“Yang penting calon itu mestilah mempunyai rekod yang baik dan berupaya memberikan perkhidmatan terbaik bukan sahaja kepada pengundi India tetapi juga pengundi Melayu dan Cina.

“Kita percaya peluang untuk menang tu 50-50,” katanya.

Ditanya siapa calon MIC yang layak, Mohamad Khir yang juga bekas Ahli Majlis Tertinggi (MT) UMNO berkata beliau menyerahkan perkara itu kepada pucuk pimpinan untuk membuat keputusan.

“Letak sesiapapun...yang penting calon itu perlu kerja kuat untuk memastikan kemenangan BN,” katanya.

Semenatara itu, Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Abdul Aziz Mohd. Yusof hari ini mengumumkan tarikh penamaan calon bagi pilihan raya kecil Parlimen Hulu Selangor (P.094) ialah pada 17 April manakala hari pengundian ialah pada 25 April ini.

Pilihan raya kecil itu diadakan berikutan kematian penyandang kerusi kawasan itu, Datuk Dr. Zainal Abidin Ahmad dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) pada 25 Mac lalu akibat barah otak.

Pada pilihan raya umum lalu, Allahyarham, yang juga bekas Timbalan Menteri Besar Selangor, menewaskan calon Barisan Nasional (BN) Datuk G. Palanivel dengan majoriti tipis 198 undi.

Allahyarham menyertai PKR pada 2005, memperoleh 23,177 undi, manakala Palanivel yang juga Timbalan Presiden MIC, mendapat 22,979 undi

Terdahulu, Abdul Aziz mempengerusikan mesyuarat pagi ini yang turut dihadiri bersama-sama ahli lembaga pengarah suruhanjaya itu untuk menetapkan tarikh tersebut.

Bagi menjalankan pilihan raya kecil itu, Abdul Aziz berkata, SPR bersetuju untuk melantik seorang Pegawai Pengurus dan tujuh Penolong Pegawai Pengurus pilihan raya bagi menjalankan pilihan raya kecil itu.

Pegawai Pengurus ialah Tuan Nor Hisham Ahmad Dahlan yang juga Pegawai Daerah Hulu Selangor.

Katanya, ini adalah selaras dengan peruntukan perenggan 3(c) Akta Pilihan Raya 1958.

SPR telah menentukan bahawa daftar pemilih yang akan digunakan kali ini ialah Daftar Pemilih Induk 2009 yang telah dikemas kini sehingga 26 Mac lalu.

Abdul Aziz memberitahu, daftar pemilih itu bagi P.094 mengandungi 64,500 pemilih berdaftar yang terdiri daripada 63,701 pemilih biasa dan 709 pemilih pos.

“SPR telah memutuskan untuk menggunakan Dewan Serbaguna, Kompleks Sukan Pejabat Daerah Hulu Selangor sebagai pusat penamaan calon dan pusat penjumlahan rasmi undi.

“Bagi urusan pengundian pos pula, proses pengeluaran dan pengiraan undi pos akan dibuat di Pejabat Daerah Hulu Selangor,” katanya.

Sebanyak 48 pusat mengundi dibuka dengan melibatkan 47 sekolah dan sebuah dewan orang ramai manakala terdapat 136 tempat mengundi (saluran). Seramai 1,343 petugas SPR terlibat dalam pengendalian pilihan raya kecil ini.

Banteras Rasuah Perlu Menyeluruh, Bukan Takat Tandatangan Akuan Tertentu

Pengenalan tiga langkah yang diperkenal Datuk Seri Najib Razak dalam usaha menonjolkan diri sebagai pemimpin anti rasuah, sebenarnya rapuh dan tidak menyeluruh sedangkan gejala rasuah sudah terpasak kuat dalam pentadbiran kerajaan Umno Barisan Nasional.

Pimpinan Pakatan Rakyat mendapati tiga langkah itu bukan sahaja tidak konkrit dan menggambarkan cadangan Perdana Menteri itu hanya perhiasaan dan tidak mampu memberi tekanan kepada golongan kaki rasuah.

Pakatan Rakyat selama ini secara tegas dan lantang mahu gejala rasuah ditangani secara menyeluruh dan tidak hanya bergantung kepada proses penandatangan akuan tertentu semata-mata

Mengikut cadangan Najib, semua pembida perlu menandatangani Surat Akuan Pembida manakala pembida yang berjaya dikehendaki menandatangani Surat Akuan Pembida Berjaya dan teks perjanjian mengandungi klausa Pencegahan Rasuah Dalam Perolehan Kerajaan.

Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar membangkitkan isu PKFZ yang lengkap dengan tandatangan pelbagai dokumen tetapi gejala rasuah tetap berleluasa.

“Pada saya tidak hanya pada tandatangan sahaja. Kita tengok isu PKFZ, bukan sahaja ada tandatangan tetapi pelbagai perkara jelik berlaku. Jadi soal ia bukan soal tandatangan sahaja tetapi kepada seluruh sistem itu," katanya.

Ahli Parlimen Segambut, Lim Lip Eng pula menganggap cadangan Najib hanya perhiasan dan tiga langkah itu bukan sahaja tidak mampu membanteras rasuah, bahkan mengurangkan gejala itu pun belum tentu.

“Sekarang ini, dari segi amalannya, terdapat sesetengah pegawai tinggi, tengok harga tender itu dan adjust (buat penyesuaian). Perkara ini memang berlaku. Tidak perlu membuat surat tetapi kena ada pelaksanaan secara menyeluruh," katanya. -TVSUMNO BN Silap Besar Jika Gantung Anwar

Usaha Gantung Anwar Silap Besar Umno-BN
Oleh Datuk Halik Zaman Suara Keadilan

Tidakkah Umno sedar terutamanya Datuk Seri Nazri Aziz yang akan merujuk Datuk Seri Anwar Ibrahim kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen jelas menunjukkan kegelabahan pihak kerajaan untuk menjawab segala dakwaan dari Anwar.

Apakah tindakan menggantung itu hanya untuk kerajaan Umno-BN mencari jalan keluar dari digasak bertubi-tubi oleh Anwar?

Kerajaan sepatutnya menjawab dan memberikan penjelasan keatas semua dakwaan yang telah di buat oleh Anwar bukannya mereka terus menyeret beliau ke muka Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen dengan tujuan dan penuh harapan agar Anwar digantung dari menghadiri beberapa penggal persidangan Parlimen.

Bukan Anwar yang membuktikan dirinya tidak bersalah tetapi kerajaan Umno-BN mesti telus membuktikan bahawa beliau bersalah.

Sekiranya Anwar di gantung ianya merupakan suatu bonus bagi kerajaan kerana untuk beberapa penggal mereka akan terselamat dari serangan-serangan berbukti akan segala kelencongan yang telah mereka lakukan dalam pentadbiran negara ini terus berjalan songsang tanpa sentuhan dari siapa siapa.

Anwar telah pun mendedahkan tuduhannya dengan memberi gambaran jelas bahawa kerajaan Umno-BN ada kaitannya dengan APCO antara lain beliau telah dedahkan bahawa:

“Kerajaan Malaysia ada melantik syarikat APCO Worldwide untuk melaksanakan perkhidmatan berkaitan komunikasi kepada kerajaan persekutuan secara menyeluruh. APCO Worldwide juga disarankan menjayakan program untuk mempromosi dan meningkatkan imej Malaysia di luar negara".

Manakala bagi pihak APCO sendiri, mereka merumuskan penglibatan mereka seperti berikut:

“APCO’s work has included communication support for a broad range of reform initiatives undertaken by the government of Malaysia, especially in the areas of creating jobs, promoting education, and strengthening delivery of services to the people”.

Beberapa bukti yang lain yang APCO ada kena mengena dengan One Israel, Anwar telah dedahkan dalam Parlimen Selasa lalu tetapi masih juga ahli ahli Parlimen Umno-BN tidak berpuas hati lalu bertindak membawa usul untuk membawa beliau kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan dengan niat untuk menggantungnya daripada menghadiri sidang Parlimen.

Terfikir dihati rakyat Malaysia, di manakah hak demokrasi bersuara di negara ini? Mengapa apabila salah-laku kepimpinan Umno-BN di dedahkan, kerajaan akan menggunakan sepenuhnya kuasa yang ada di tangan mereka untuk menutup kepincangan yang telah mereka lakukan? Di mana sikap professionalisma yang sepatutnya disemat pada setiap diri seorang pemimpin?

Telatah mereka yang senang melatah ini benar-benar menjauhkan lagi jarak antara Umno-BN dengan rakyat Malaysia. Walau macam mana Umno-BN cuba tutupi kesalahan mereka, rakyat bukan lagi bodoh untuk menerima bulat-bulat dengan apa yang di laporan oleh media massa elektronik atau cetak yang 100% di genggam erat oleh kerajaan Umno-BN.

Rakyat kini telah pintar untuk mencari alternatif lain untuk mendapatkan maklumat sebenar. Segala kemudahan moden hari ini memungkin segala maklumat di terima dengan cepat.

Segala perbalahan, kekecohan di Parlimen dapat di ketahui dengan segera di laman-laman alternatif di internet. Apa yang di paparkan di media elektronik kerajaan hanyalah suatu sketsa ‘cut & paste’ untuk memperbodohkan rakyat Malaysia.

Umno-BN mahu nama mereka yang telah tercemar kembali jernih, maka kerana itulah mereka berusaha sedaya upaya menggagahkan diri mereka dengan apa cara hatta cara itu lebih menampakkan ketidak-pintaran sikap Umno-BN.

Apa pun, tindakan menyeret Anwar ke Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen akan mensahihkan lagi tanggapan rakyat Malaysia bahawasanya Umno-BN kini telah mengaplikasikan sikap diktator dalam sistem pentadbiran negara ini. Syabas kerana anda secara tidak disedari telah memberikan ruang dan peluang kepada Pakatan Rakyat untuk lebih di sayangi dan di percayai oleh rakyat Malaysia.

Selama ini kita hanya dimaklumkan bahawa penglibatan APCO adalah terhad, tetapi kenyataan-kenyataan yang dikeluarkan kebelakangan ini menunjukkan penglibatan yang lebih menyeluruh dan membimbangkan.

Tahniah Anwar, rakyat Malaysia jatuh bangun bersamamu!

Kartika mula jalani khidmat sosial ganti sebatan

Bekas model sambilan Kartika Sari Dewi Shukarno hari ini berkata dia sudah bersedia untuk menjalani hukuman kerja-kerja khidmat sosial yang dikenakan sebagai gantian kepada enam sebatan.

Dengan menitiskan air mata ibu kepada dua anak ini berkata dia bersemangat untuk menghadapi perkembangan baru ini.

“Saya sedia menerima hukuman ini dengan hati terbuka dan ikhlas.

“Saya tabah untuk menghadapi apa jua arahan sepanjang menjalankan hukuman khidmat masyarakat ini,” katanya ketika ditemui pemberita di sini pagi ini.

Kartika melaporkan diri di Jabatan Agama Islam Pahang kira-kira pukul 9.09 pagi ini bagi menjalani hukuman khidmat masyarakat.

Dia kini dalam perjalanan ke Rumah Anak-anak Tengku Ampuan Fatimah untuk menjalani hukuman kerja-kerja khidmat masyarakat.

Kira-kira 20 minit selepas “serah diri” Kartika dibawa ke Rumah Anak-anak Tengku Ampuan Fatimah untuk menjalani hukuman kerja-kerja khidmat masyarakat.

Kartika diiringi oleh bapanya Shukarno Abdul Mutalib, bapa saudaranya Amlir Ayat, kakak Ratna Sari Dewi serta peguamnya.

Van warna putih membawanya terus ke pusat kanak-kanak itu. Wartawan tidak dibenarkan memasuki kawasan jabatan itu.

Hukuman enam sebatan yang dikenakan oleh Mahkamah Tinggi Syariah Kuantan ke atas Kartika telah diganti kepada khidmat masyarakat selama tiga minggu atas titah Sultan Pahang.

Keputusan mengenai hukuman gantian itu dimaklumkan melalui sepucuk surat rasmi daripada Majlis Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang yang diterima kelmarin.

Semalam Kartika berkata beliau bersedia melakukan hukuman gantian itu walaupun agak terkejut dengan perkembangan berkenaan.

Dua anaknya akan tinggal bersama ibu bapanya di Kampung Jawang, Sungai Siput sepanjang dia menjalani kerja khidmat masyarakat itu nanti.

Kartika dijatuhi hukuman enam sebatan dan denda RM5,000 pada Julai tahun lalu selepas didapati bersalah minum arak di khalayak ramai di sebuah resort di Cherating, Pahang.

Pada 24 Ogos, 2009, dia sepatutnya dibawa ke Penjara Kajang selama seminggu bagi menjalani hukuman sebatan yang dijatuhkan itu sebelum ia dibatalkan pada saat-saat akhir.

Dalam pada itu, ayah Kartika yang ditemui sebaik sahaja meninggalkan rumah perlindungan kanak-kanak tersebut pukul 11.48 pagi berkata, kemudahan yang disediakan begitu lengkap dan selesa.

“Kartika akan ditempatkan di sebuah rumah tetamu dan saya lihat keadaan disini amat selesa. Di rumah ini mempunyai dua bilik, sebuah bilik air, dapur serta kemudahan asas yang lain.

“Jadi saya harap sepanjang menjalani hukuman khidmat masyarakat di sini dia akan lebih tenang dan bersabar dengan dugaan ini,” katanya.

Tambah beliau, kawalan yang dikenakan ke atas anaknya tidak terlalu ketat dan ia bagus untuk dirinya dan juga keluarga.

“Syarat-syarat yang dikenakan kepada dia tidak terlalu ketat dan ia memberi ruang kepada keluarga untuk melawatnya.

“Dia boleh sekiranya hendak tinggal di luar tetapi kami sekeluarga tidak berapa setuju kerana bimbang sekiranya ada pihak lain yang cuba mengambil kesempatan ke atasnya.

“Jadi demi keselamatan adalah lebih baik dia berada di dalam rumah perlindungan ini. Sekiranya dia boleh keluar selepas waktu bekerja iaitu pada puku 5 petang,” katanya.

Kata beliau, apa serta bagaimana bentuk kerja-kerja khidmat masyarakat yang akan dikenakan tidak diketahui lagi.

“Saya tidak tahu bagaimana kerja-kerja yang akan dia lakukan sepanjang berada di sini kerana semasa proses perbincangan saya tidak berada di sana.

“Cuma yang ada ketika itu hanya Kartika, peguamnya dan juga pegawai dari Jaip serta pihak pengurusan rumah tersebut,” katanya lagi. -MI

Wong Bebas Dari Tuduhan Kemuka Invois Palsu

Wong Chuan How, pegawai khas kepada exco kerajaan Selangor, Ronnie Liu, dilepas dan dibebaskan oleh Mahkamah Sesyen di sini hari ini daripada tuduhan mengemukakan borang peruntukan dan invois palsu, tanpa dipanggil membela diri.

Hakim Azhaniz Teh Azman Teh membuat keputusan itu selepas mendapati pihak pendakwaan gagal membuktikan kes prima facie terhadap Wong, 51.

Seramai tujuh saksi pendakwaan dipanggil memberi keterangan sepanjang perbicaraan.

Wong (gambar) dibicarakan atas tuduhan mengemukakan kepada pembantu tadbir kewangan Pejabat Daerah Sepang, K. Mohana Sunthari, borang peruntukan kawasan Dewan Undangan Negeri Sungai Pelek dan invois yang mempunyai butiran palsu bagi pembekalan 2,500 unit bendera kereta bernilai RM2,500 sedangkan bekalan itu tidak dibuat.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di bahagian Pembangunan Masyarakat, Pejabat Daerah Sepang, 10 Sept 2008.

Pertuduhan adalah mengikut Seksyen 11 (c) Akta Pencegahan Rasuah 1997 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 16 akta yang sama yang memperuntukkan hukuman penjara minimum 14 hari dan sehingga 20 tahun serta denda sehingga lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000, yang mana lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Wong yang diwakili peguam Imran Hadzalie Abdul Hamid bagaimanapun menghadapi dua lagi pertuduhan pecah amanah membabitkan cek bernilai RM5,000 dan RM2,500 yang masih di peringkat perbicaraan di Mahkamah Sesyen berasingan di sini.

Ketika ditemui pemberita selepas prosiding berakhir, Wong melahirkan kegembiraan terhadap keputusan mahkamah yang membebaskannya dan turut berterima kasih kepada peguamnya.

Timbalan Pendakwa Raya dari Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, Mohd Josiendra Abu Senin berkata pihak pendakwaan akan memfailkan rayuan terhadap keputusan mahkamah membebaskan Wong pada hari ini. — Bernama

UMNO BN Terdesak Untuk Sekat Kemaraan DSAI

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mencabar Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak untuk menjelaskan kepada Parlimen berhubung beberapa persoalan yang timbul daripada isu APCO Worldwide sebelum mengambil tindakan terhadap beliau.

"Suruh dia (Perdana Menteri) jawab dulu soal APCO, jawab soal 'Israel intelligence', Shin Bet. Jawab itu dulu apakah sudah dijawab atau belum, apa nak serang saya lagi?

"Saya dah diserang banyak, sekarang ini Umno ataupun Perdana Menteri perlu jawab mengapa pilih APCO, pertahankan APCO mati-matian, ini aneh dong," kata Anwar kepada media di lobi Parlimen petang tadi.

Sementara itu, Umno di lihat terdesak mempertahankan unsur-unsur Zionis sehingga sanggup mengheret Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim ke Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen.

Ahli Parlimen Gombak, Azmin Ali berkata tindakan Ahli Parlimen Padang Rengas, Nazri Aziz itu bagaimanapun tidak mengejutkan beliau ekoran ianya sudah dijangkakan dari awal lagi.

“Ini sekali lagi membuktikan bahawa Pemuda Umno dalam tertekan sanggup mengorbankan Datuk Seri Anwar Ibrahim, speaker telah mengarahkan Datuk Seri untuk memberi keterangan di dalam Parlimen.

“Walaupun saya telah membangkitkan, prosedur itu tidak kena. Kalau prosedur yang digunakan ialah 37 (1), ianya mesti dibangkitkan ketika ahli berkenaan sedang bercakap.”

Beliau berkata bagaimanapun perkara ini dibangkitkan setelah selesai Ketua Pembangkang memberi ucapan beberapa hari selepas itu.

Azmin berkata penjelasan Anwar yang mengaitkan kerajaan mempunyai hubungan dengan Apco Worldwide jelas terbukti dengan maklumat-maklumat yang didedahkan sendiri oleh Ketua Pembangkang itu.

Malah akhbar Straits Times Singapore memetik dokumen-dokumen Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat yang mengesahkan hubung kait Apco dengan kerajaan Israel yang selari dengan hujah-hujah Anwar di Parlimen.

“Ketua pembangkang telah mengambil peluang ini untuk berikan keterangan, penjelasan dan bersandarkan kepada bukti-bukti yang cukup kuat dan kukuh.

“Ini termasuk beberapa perjanjian yang ditandatangani oleh kerajaan Umno dan kumpulan Zionis ini.”

“Apco Antarabangsa sudah pun mengesahkan memang membenarkan mereka pernah berkhidmat dengan rejim Israel seperti yang dinyatakan oleh Datuk Seri Anwar,” tegas Azmin.

Beliau berkata PR akan mempertahankan perkara ini sekali lagi dengan melampirkan bukti-bukti yang kukuh dan akan membongkarkan personaliti yang terlibat termasuk golongan perisik yang pernah berkhidmat di bawah rejim Israel.Din Beramboi Kembali Ke Rahmatullah Disyakki Deggi

Pelawak dan penyampai radio, Din Beramboi yang dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Selayang (HS), Isnin lalu disahkan meninggal dunia sekitar pukul 12.35 malam tadi di Hospital Selayang.

Akhbar kelmarin melaporkan, Din Beramboi sebelum ini mengadu demam dan mendapatkan rawatan di pusat kesihatan berhampiran kediamannya di Rawang yang kemudian dirujuk ke Hospital Selayang.

Ketika diminta untuk mengulas mengenai berita sedih itu, Nizam Sani, Pengurus Saluran Astro Prima bagaimanapun masih belum bersedia memberikan sebarang komen kerana masih terkejut. Pihak keluarga dan rakan terdekat Allahyarham juga gagal dihubungi.

Din yang dimasukkan ke Wad Rawatan Rapi (ICU) kerana mengidap Dengue Shock Syndrome sudah berada dalam keadaan kritikal sejak petang semalam. Allahyarham dimasukkan ke hospital pada petang Isnin lalu selepas mengalami demam yang mempunyai tanda-tanda denggi.

Sebelum ini Pengarah Hospital Selayang, Dr Siti Zaleha Mohd Salleh, berkata Din Beramboi atau nama sebenarnya, Mior Ahmad Fuad Mior Badri, 43, dibawa ke Jabatan Kecemasan Isnin lalu pada jam 3.27 petang dan dimasukkan ke Wad Rawatan Rapi (ICU) kerana mengidap Dengue Shock Syndrome.

“Dia mengalami perdarahan dalaman dengan komplikasi kegagalan beberapa organ utama dan keadaannya sangat tenat serta kritikal,” katanya.

Gobala Diarah Keluar Dewan

Selepas Chong Eng (DAP-Bukit Mertajam) diarahkan keluar dewan sehingga selesai persidangan hari ini kerana tidak menghormati arahan Timbalan Speaker Dewan Rakyat, Datuk Ronald Kiandee supaya duduk, seorang lagi ahli Parlimen pembangkang mengalami nasib yang sama.

N.Gobalakrishnan (PKR-Padang Serai) diarahkan oleh Kiandee untuk keluar dewan kerana mengganggu perjalanan mesyuarat apabila cuba membuat provokasi ketika Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk Seri Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin menggulung perbahasan usul Menjunjung Kasih Titah Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin pada persidangan Dewan Rakyat hari ini.

Kekecohan berlaku apabila Raja Nong Chik menafikan dakwaan Dr Lo' Lo' Mohamad Ghazali (PAS-Titiwangsa) bahawa kementerian membenarkan parti-parti politik khususnya Umno menggunakan kemudahan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) sedangkan permohonan pembangkang sering ditolak untuk menggunakan kemudahan seperti dewan dan khemah.

"Permohonan dibuat atas nama-nama badan bukan kerajaan (NGO), perkara ini dibuat oleh Yang Berhormat dari Pakatan Rakyat juga, kalau saya tidak cakap benar, boleh tanya Yang Berhormat Lembah Pantai, dia pernah buat program di Bangsar Sports Centre yang diuruskan oleh DBKL," katanya.

Jawapan Raja Nong Chik itu kemudian menyebabkan Nurul Izzah Anwar (PKR-Lembah Pantai) bangun dan mengemukakan Peraturan Mesyuarat 36(12) bahawa menteri itu telah membuat kenyataan yang mengelirukan dewan dan perlu dihadapkan ke Jawatankuasa Hak dan Kebebasan.

"Dia cakap mengelirukan dewan, ini bukan kali pertama tapi kali kedua, perkara ini tiada kena mengena dengan saya. Memang saya gunakan dewan tapi terpaksa gunakan nama NGO, itu hakikatnya tetapi menteri boleh guna atas nama menteri dan Umno, apakah dasar kementerian sebenarnya," katanya.

Situasi itu kemudian menyebabkan ramai anggota Parlimen pembangkang termasuk Gobalakrishnan bangun dan mencelah mendesak supaya Raja Nong Chik memberikan jawapan yang benar mengenai penggunaan kemudahan DBKL oleh parti politik.

Kiandee yang cuba menenangkan keadaan itu meminta Gobalakrishnan supaya duduk dan memberi amaran supaya tidak mengganggu perjalanan mesyuarat.

"Yang Berhormat Padang Serai, jangan menganggu mesyuarat, jangan sampai Yang Berhormat dilihat mengganggu perjalanan mesyuarat," katanya.

Bagaimanapun, Gobalakrishnan tidak mengendahkan arahan Kiandee dan terus berkata supaya menteri jawab memberikan penjelasan.

Keengganan Gobalakrishnan itu menyebabkan Kiandee mengarahkan Bentara untuk membawa anggota Parlimen pembangkang itu keluar dewan.

"Padang serai saya cuba bagi amaran kepada Yang Berhormat, saya minta Yang Berhormat keluar sehingga selesai sidang dewan hari ini," katanya.

Terdahulu, Raja Nong Chik berkata, di bawah Draf Pelan Bandaraya Kuala Lumpur 2020, kerajaan mencadangkan untuk membina sebanyak 12 laluan bagi sistem LRT bermula sekarang hingga tahun 2020 bagi meningkatkan dan menggalakkan penggunaan pengangkutan awam.

"Namun, pembinaan laluan rel memakan belanja yang besar. Matlamat utama kerajaan untuk meningkatkan penggunaan pengangkutan awam dari 16 peratus sekarang kepada 25 peratus pada 2012.

"Ini akan diusahakan dengan menambah bilangan koc dan kapasiti penumpang KTM Komuter dan LRT, tempat meletak kereta Park N Ride serta menambah bilangan bas RapidKL dan laluan-laluan baru," katanya. - BERNAMA