3 Jan 2010

Isu Kalimah Allah : Kecelaruan Di dalam PAS

Harakahdaily melaporkan PAS akan memanggil mesyuarat khas Lajnah Politik, iaitu lajnah paling berpengaruh dalam parti itu bagi membincangkan beberapa perkembangan terbaru termasuk isu penggunaan nama Allah oleh agama Kristian.

Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali berkata, mesyuarat itu akan diadakan malam esok di Pejabat Agung PAS, Jalan Raja Laut.

"Kita turut menjemput AJK PAS Pusat dalam mesyuarat khas ini," kata Mustafa kepada Harakahdaily.

Mesyuarat ini dijangka membincangkan secara mendalam keputusan Mahkamah Tinggi yang membenarkan majalah milik aktivis Kristian, Herald, untuk menggunakan nama Allah sebagai ganti 'God' dalam bahasa Inggeris.

Sejak keputusan itu dibuat, kelihatan pemimpin PAS tidak seragam pandangan mereka dalam isu ini.

Mesyuarat ini dijangka akan memberikan kata putus apakah pendirian bersama parti Islam itu dalam isu ini.

Anggota utama lajnah politik adalah pemimpin kanan PAS di samping beberapa pemimpin yang tidak berada dalam AJK PAS Pusat termasuk Khalid Samad, YDP PAS Shah Alam yang juga anggota Parlimen kawasan tersebut.


PAS arah Khalid Hentikan Kenyataan Tak Selari Dengan Parti

PAS mengarahkan Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad supaya berhenti daripada mengeluarkan sebarang kenyataan yang bertentangan dengan pendirian parti berhubung keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur membenarkan majalah Herald-The Catholic Weekly menggunakan kalimah Allah dalam penerbitannya.

Naib Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, Yang Dipertua PAS Shah Alam itu juga seharusnya lebih berhati-hati dalam mengeluarkan pandangannya bagi mengelakkan timbulnya kekeliruan di kalangan ahli dan juga masyarakat.

"Dalam isu ini saya fikir YB (Yang Berhormat) Khalid perlu lebih berhati-hati.

"Isu ini sangat sensitif, kalau kita tersalah memberi pandangan, impaknya sangat besar," katanya kepada mStar Online di sini hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas mengenai perbalahan terbuka antara Khalid dan Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu, Zulkifli Noordin berhubung keputusan kontroversi Mahkamah Tinggi itu.

Media hari ini melaporkan bahawa Zulkifli mendesak supaya Khalid keluar dari PAS dan menyertai parti lain termasuk DAP kerana menyokong keputusan tersebut.

Zulkifli juga mendakwa kenyataan Khalid itu telah merosakkan imej PAS sebagai parti yang memperjuangkan Islam.

Desakan Zulkifli itu dibuat sebagai respons kepada kenyataan awal Khalid yang dimuatkan dalam blognya iaitu Allah bukan Tuhan kepada orang Islam semata-mata tetapi Tuhan kepada seluruh alam semesta, termasuk orang bukan Islam dan Rasulullah tidak pernah menghalang penggunaan perkataan Allah oleh orang bukan Islam.

Katanya, al-Quran sendiri mempunyai banyak ayat yang menunjukkan bahawa orang bukan Islam, sama ada golongan Musyrikin, Yahudi mahu pun Nasrani menggunakan perkataan Allah apabila mereka memaksudkan Tuhan semesta alam.

Bagaimanapun Tuan Ibrahim yang juga Pengerusi Jawatankuasa Disiplin PAS beranggapan bahawa kenyataan Ahli Parlimen Shah Alam itu merupakan pandangan peribadinya dan tidak mewakili parti.

"Itu hanyalah pandangan peribadi beliau, bukan pandangan PAS secara keseluruhannya," katanya.

Ditanya sama ada pihaknya akan mengambil sebarang tindakan terhadap Khalid, Tuan Ibrahim berkata: "Saya fikir tak perlulah sampai nak ambil tindakan disiplin terhadap beliau.

"Kita dalam PAS sentiasa mengamalkan dasar terbuka apabila mengeluarkan pandangan, tapi dalam hal ini beliau bercakap mengikut pandangannya berdasarkan hukum ciptaan iaitu tuhan kepada semua manusia ialah Allah."

Mengulas sama ada tindakan Khalid itu akan menjatuhkan imej PAS kerana masyarakat melihat wujudnya perselisihan pandangan di kalangan pemimpin parti itu terutamanya dalam isu-isu sensitif, Tuan Ibrahim berkata, pihaknya sememangnya tidak menyekat kebebasan bersuara.

"Kita tak sekat ahli-ahli PAS yang ramai ini untuk memberi pandangan, tapi pandangan yang menjadi dasar PAS adalah datang dari enam peringkat tertinggi dalam parti iaitu Mursyidul Am dan timbalannya, Presiden dan timbalannya, Setiausaha Agung serta Ketua Penerangan.

"Kenyataan mereka ini kita anggap sebagai kenyataan rasmi parti," katanya.

Tambah Tuan Ibrahim lagi, pendirian PAS adalah jelas bahawa parti itu sememangnya membantah kebenaran yang diberikan oleh Mahkamah Tinggi itu berhubung penggunakan kalimah Allah.

"PAS membantah sekeras-kerasnya mengenai perkara ini dan kami menyokong semua usaha termasuk rayuan yang akan dilakukan Jabatan Perdana Menteri (JPM) dan Kementerian Dalam Negeri (KDN) terhadap keputusan itu," katanya. -MSTARPAS kecewa Mahkamah benarkan perkataan Allah dalam Mingguan Herald The Catholic

Parti Islam Semalaysia (PAS) kecewa dengan keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang membenarkan akhbar mingguan Herald-The Catholic Weekly menggunakan perkataan Allah dalam penerbitannya.

PAS bimbang dengan membenarkan penggunaan nama Allah dalam penerbitan ini akan menimbulkan kekeliruan di kalangan orang Islam terutama di kalangan muallaf dan mereka yang hendak mendekatkan diri dengan Islam.

Penggunaan nama Allah telah dianggap sebagai serasi dengan masyarakat Islam dan bukan Islam di negara ini yang merujuk kepada penggunaan itu hanya untuk agama Islam sahaja. Perkara ini telah diakur sejak turun temurun oleh penganut agama Kristian di negara ini.

Penggunaan nama Allah dalam al-Quran, maksudnya “Dan jika kamu bertanya kepada mereka siapa yang menjadikan langit dan bumi, nescaya mereka mengatakan Allah”. Allah yang mereka akur ialah sebagai tuhan “pencipta”, bukan sebagai Allah yang tunggal yang patut disembah. Ini dinamakan kepercayaan Rububiyyah, bukan kepercayaan Uluhiyyah.

PAS mengharapkan supaya pihak Kerajaan membuat rayuan ke mahkamah yang lebih tinggi supaya ia mendatangkan kebaikan kepada kita bersama. Menghalang penggunaan nama Allah ini sebagai satu langkah “Saddu Zarai’c” untuk menutup pintu keburukan di kalangan masyarakat Islam khususnya dan masyarakat Malaysia amnya.

Perlu ditegaskan ini bukan berarti Pas menentang kebebasan agama lain untuk mengamalkan ajaran mereka sediri di negara ini. Selama ini Pas yang memerintah di Kelantan hampir 20 tahun memberi kebebasan kepada penganut agama yang manoriti mengamalkan agama mereka tanpa apa-apa gangguan daripada pihak berkuasa Pas di Kelantan.

Ustaz Idris Haji Ahmad
Ketua Penerangan PAS Pusat.Nik Aziz: Tidak salah bukan Islam guna kalimah Allah

KOTA BARU, Jan 3 – Penggunaan kalimah “Allah” pada penerbitan Herald mengikut hukum pengamal agama Samawi tidak menjadi satu kesalahan, kata Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Cuma beliau bimbang perkataan “Allah” kemungkinan boleh disalahgunakan oleh pihak-pihak tertentu.

“Tinggal lagi… takut disalahgunakan. Itu yang menjadi kebimbangan,” kata beliau mengulas keputusan Mahkamah Tinggi membenarkan penggunaan perkataan “Allah” oleh Herald, Khamis lepas.

Hakim Datuk Lau Bee Lan dalam keputusan lisannya menegaskan bahawa Herald mempunyai hak berperlembagaan untuk menggunakan perkataan itu.

Keputusan itu mencetuskan polemik sejak Khamis lalu dengan ada yang mengadakan protes dan membantahnya.

Malah ada juga pihak yang menyifatkannya sebagai amalan biasa penganut Kristian menggunakan kalimah “Allah”.

Ketika ditemui pada majlis perasmian pejabat Urusetia Pembangunan Wanita, Keluarga dan Kesihatan Kerajaan Negeri Kelantan dekat sini hari ini, Nik Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan menyarankan agar pihak berwajib seperti badan persatuan ulama menganjurkan dialog bersama pemimpin agama Kristian bagi berunding berhubung isu berkaitan.

“Supaya ia tidak mendatangkan kekeliruan pada masyarakat.

“Bahkan fahaman falsafah Islam itu sendiri dapat diperluaskan melalui majlis-majlis seumpama itu,” katanya.

Menjawab soalan kesediaannya untuk hadir jika majlis seumpama itu dianjurkan, Pesuruhjaya PAS Kelantan itu berkata, “saya akan hadir dan sanggup membuat pendedahan mengenainya jika diizinkan.”

Sementara itu, Ketua Dewan Ulama PAS Kelantan Datuk Mohammad Daud Iraqi semasa dihubungi enggan mengulas lanjut mengenai isu berkenaan.

Sebaliknya seolah-olah beliau menyifatkan kelemahan pihak kerajaan tidak melakukan pemantauan awal berhubung masalah tersebut.

“Isu ni bukan baru, lama dah… sepatutnya kerajaan sejak dari awal lagi boleh mentelaah undang-undang itu secara lebih spesifik,” ujarnya.

Sehubungan itu mufti Kelantan, Datuk Mohamad Shukri Mohammad berkata majlis muzakarah fatwa kebangsaan sudah pun membincangkan perkara itu dari sudut akademik sebelum ini.

“Muzakarah itu membincang kalimah ‘Allah’ spesifik untuk kegunaan orang Islam di Malaysia, tetapi tidak melihat dalam konteks negara lain,” katanya.

Bagaimanapun Shukri enggan mengulas lanjut perkara itu memandangkan ia telah menjadi prosiding mahkamah.

“Kita tunggu apa keputusannya kelak. Sebab ia bukan berkahir dengan keputusan itu.

“Difahamkan kerajaan akan membuat rayuan terhadap keputusan itu.

“Prosiding mahkamah penjelasannya ialah melalui mahkamah,” ujarnya. -Malaysian Insider


Ulasan GB

GB memaparkan ketiga-tiga berit di atas yang saling kait mengait.

Yang pertama dari Harakahdaily yang menyatakan PAS akan memanggil mesyuarat khas Lajnah Politik, esok bagi membincangkan beberapa perkembangan terbaru termasuk isu penggunaan nama Allah oleh agama Kristian yang memberi erti belum ada sebarang pendirian parti mengenainya.

Yang kedua, arahan Naib Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man kepada Ahli Parlimen Shah Alam supaya berhenti daripada mengeluarkan sebarang kenyataan yang bertentangan dengan pendirian parti berhubung keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur membenarkan majalah Herald-The Catholic Weekly menggunakan kalimah Allah dalam penerbitannya

Yang ketiga kenyataan media di dalam lamanweb PAS oleh Ketua Penerangan PAS yang memaparkan pendirian Parti Islam Semalaysia (PAS) kecewa dengan keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang membenarkan akhbar.

Yang keempat, kenyataan Mursyidul Am PAS sendiri yang menyatakan dalah tidak salah bukan Islam guna kalimah Allah.

Sekiranya, pandangan yang menjadi dasar PAS adalah datang dari enam peringkat tertinggi dalam parti iaitu Mursyidul Am dan timbalannya, Presiden dan timbalannya, Setiausaha Agung serta Ketua Penerangan, mengapa pula Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man boleh mengarahkan Khalid Samad menghentikan kenyataan yang kononnya tidak selari dengan pendirian parti? Bukankah kenyataan Khalid itu selari dengan pendirian Mursyidul Am PAS?

Di dalam hirarki parti, Mursyidul Am PAS adalah lebih tinggi dari Ketua Penerangan, justeru itu, pandangan dan pendirian yang menjadi dasar parti ialah kenyataan yang dikeluarkan oleh Tuan Guru Nik Aziz yang lebih terpakai.

PAS dilaporkan akan bermesyuarat khas mengenai isu tersebut, ini bererti BELUM ADA sebarang dari parti mengenainya. Jadi dimanakah kesalahan Khalid Samad yang dituduh mengeluarkan kenyataan yang bertentangan dengan pendirian parti?


Bagaimana pula Tuan Ibrahim boleh keluarkan kenyataan akhbar sedangkan yang menjadi dasar parti hanya enam orang tertinggi jawatannya di dalam parti?

Jika di atas kapasiti Ketua JK Disiplin, adakah ia justifikasi untuk membuat kenyataan akhbar dengan melanggar penetapan hanya enam orang yang berhak melakukan demikian?


TGNA : Tidak Salah Bukan Islam Guna Kalimah Allah

Penggunaan kalimah “Allah” pada penerbitan Herald mengikut hukum pengamal agama Samawi tidak menjadi satu kesalahan, kata Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat., Malaysian Insider melaporkan.

Cuma beliau bimbang perkataan “Allah” kemungkinan boleh disalahgunakan oleh pihak-pihak tertentu.

“Tinggal lagi… takut disalahgunakan. Itu yang menjadi kebimbangan,” kata beliau mengulas keputusan Mahkamah Tinggi membenarkan penggunaan perkataan “Allah” oleh Herald, Khamis lepas.

Hakim Datuk Lau Bee Lan dalam keputusan lisannya menegaskan bahawa Herald mempunyai hak berperlembagaan untuk menggunakan perkataan itu.

Keputusan itu mencetuskan polemik sejak Khamis lalu dengan ada yang mengadakan protes dan membantahnya.

Malah ada juga pihak yang menyifatkannya sebagai amalan biasa penganut Kristian menggunakan kalimah “Allah”.

Ketika ditemui pada majlis perasmian pejabat Urusetia Pembangunan Wanita, Keluarga dan Kesihatan Kerajaan Negeri Kelantan dekat sini hari ini, Nik Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan menyarankan agar pihak berwajib seperti badan persatuan ulama menganjurkan dialog bersama pemimpin agama Kristian bagi berunding berhubung isu berkaitan.

“Supaya ia tidak mendatangkan kekeliruan pada masyarakat.

“Bahkan fahaman falsafah Islam itu sendiri dapat diperluaskan melalui majlis-majlis seumpama itu,” katanya.

Menjawab soalan kesediaannya untuk hadir jika majlis seumpama itu dianjurkan, Pesuruhjaya PAS Kelantan itu berkata, “saya akan hadir dan sanggup membuat pendedahan mengenainya jika diizinkan.”

Sementara itu, Ketua Dewan Ulama PAS Kelantan Datuk Mohammad Daud Iraqi semasa dihubungi enggan mengulas lanjut mengenai isu berkenaan.

Sebaliknya seolah-olah beliau menyifatkan kelemahan pihak kerajaan tidak melakukan pemantauan awal berhubung masalah tersebut.

“Isu ni bukan baru, lama dah… sepatutnya kerajaan sejak dari awal lagi boleh mentelaah undang-undang itu secara lebih spesifik,” ujarnya.

Sehubungan itu mufti Kelantan, Datuk Mohamad Shukri Mohammad berkata majlis muzakarah fatwa kebangsaan sudah pun membincangkan perkara itu dari sudut akademik sebelum ini.

“Muzakarah itu membincang kalimah ‘Allah’ spesifik untuk kegunaan orang Islam di Malaysia, tetapi tidak melihat dalam konteks negara lain,” katanya.

Bagaimanapun Shukri enggan mengulas lanjut perkara itu memandangkan ia telah menjadi prosiding mahkamah.

“Kita tunggu apa keputusannya kelak. Sebab ia bukan berkahir dengan keputusan itu.

“Difahamkan kerajaan akan membuat rayuan terhadap keputusan itu.

“Prosiding mahkamah penjelasannya ialah melalui mahkamah,” ujarnya.

SEMENTARA ITU, Dr. Muhd Nur Manuty, Pengerusi Biro Pemahaman dan Pemantapan Agama (BIPPA) Parti KeADILan Rakyat telah mengeluarkan kenyataan berikut:

"Merujuk kepada rentetan pelbagai kontroversi berterusan yang masih wujud berhubung penggunaan kalimah 'Allah' oleh pelbagai agama selain dari agama Islam di negara kita Malaysia sekarang ini, maka BIPPA PKR sukacita menjelaskan pendirian kami mengenai hal ini.

Kami berpendirian bahawa, keinginan rakyat bukan Islam menggunakan kalimah “Allah” sebagai Tuhan adalah suatu perkembangan yang sangat positif dan perlu diterima secara terbuka dan berlapang dada. Umat Islam di Malaysia tidak perlu menjadi gelisah dan “over react” dengan pelbagai andaian dan kemungkinan dengan fenomena yang dikata baharu ini. Sesungguhnya, kami melihat bahawa fenomena ini adalah manifestasi dari fitrah insani sejak dari azali lagi bahawa kesemua manusia memperakui keesaan dan penciptaan dunia oleh Allah SWT sebagaimana firmanNya yang bermaksud:

"Dan jika kamu tanya mereka (orang kafir) siapakah yang mencipta langit dan bumi? Mereka akan berkata Allah..." (Al Quran, Az-Zumar (39):38).

Adalah jelas bahwa penggunaan kalimah Allah oleh penganut bukan Islam telah berlaku sejak dari dahulu lagi, khususnya bagi para penganut agama samawi. Sebahagian dari kitab suci mereka memang menggunakan kalimah Allah (terutama di Timur Tengah). Di dalam kehidupan harian mereka hari ini, penggunaan Bismillah, Alhamdulillah, Masya Allah, Astaghfirullah, Wallahi dan sebagainya bukanlah suatu yang pelik dan janggal. Di Indonesia, penggunaan kalimah Allah di gereja-gereja memang telah lama menjadi kebiasaan. Begitu juga bagi bagi penganut agama Kristian di Sabah dan Sarawak.

Adalah jelas bahawa menggunakan kalimah Allah untuk mengiktiraf dan membesarkan Allah sebagai Tuhan, adalah hak asasi setiap insan. Hak ini perlu dihormati dan tidak boleh dihalang. Bukankah Allah itu Tuhan untuk semua - Rabbul `aalamiin atau Lord of the Universe?

Maka itu, kami melihat fenomena ini adalah bertepatan dan serasi dengan wadah dan perjuangan KeADILan selama ini. Malahan, perjuangan untuk menegak yang makruf dan mencegah kemungkaran akan menjadi lebih mudah dan selesa sepertimana firman Allah:
"Katakan wahai Ahli Kitab, mari tegakkan kalimah yang sama antara kami dan kamu iaitu bahawa kita tidak akan menyembah selain Allah dan tidak mensyirikkan (associate) Allah dengan satu apapun serta janganlah ada antara kita yang mengambil tuhan-tuhan selain Allah. Dan jika mereka berpaling maka katakanlah bahawasanya kami adalah orang Islam (menyerah diri pada Allah)" (Surah Ali `Imran(3):64).


Isu Kalimah Allah : "Kelajuan Membunuh"

Jangan Terlalu Laju, Bahaya! - Ust Zorkhanain Abidin

Ada orang Umno yang marah kalau saya kata Umno memang seronok dengan keputusan mahkamah mengenai penggunaan nama Allah.

Macam mana pula, bukankah ada gambar orang Umno mengangkat tangan membantah penggunaan nama itu oleh akhbar berkenaan?

Dan, jangan lupa, gambar yang mengangkat tangan itu adalah orang Umno Pulau Pinang. Mengapa Pulau Pinang?

Agaknya begini…

SATU - Umno berharap sangat supaya PAS bangun menentang keputusan mahkamah itu, kalau boleh bermati-matian, berdemontrasi besar-besaran.

Harapan mereka bila PAS bertindak sebegitu, sedikit sebanyak akan menyumbang kepada rasa tidak puas hati di kalangan pendokong PKR yang beragama Kristian.

Rasa tidak puas hati itu mungkin akan diluahkan. Pada waktu itu Umno berjaya memasukkan jarumnya untuk memecahkan kesepaduan Pakatan Rakyat.

Kalau ini berlaku, perangkap Umno memang mengena. Hasrat Umno untuk memburukkan PAS pada mata orang-orang bukan Islam dikira berjaya.

DUA - Katakan pula PAS menyokong keputusan mahkamah iaitu membenarkan penerbitan bukan Islam menggunakan kalimah Allah, Umno memasukkan pula jarumnya di kalangan orang Islam.

PAS tidak lagi berjuang Islam kerana menyokong keputusan mahkamah itu. Pada masa itu, imej PAS di kalangan orang Islam sendiri diburukkan oleh Umno.

Umno boleh mencanang kemana-mana, PAS bukan berjuang Islam sebab menyokong keputusan tersebut. Perangkap Umno mengena lagi kalau PAS mengambil sikap begini.

TIGA - Katakan PAS diam sahaja, ini pun akan dicanangkan juga oleh Umno. Tengok, PAS sudah jadi kuda tunggangan DAP, tidak berani membela agama sendiri kerana menjaga hati DAP.

Kalau PAS berani mengapa diam? Belalah agama…! Kesitu pulak perginya Umno.

PAS ada keutamaannya, membela agama. Mana satukah makna membela agama yang sebenar? Berkelahi dengan orang bukan Islam atas isu penggunaan nama Allah? Atau, tampilkan Allah sebagai Tuhan yang menurunkan rahmat untuk semua termasuk kepada orang bukan Islam?

Mana lebih besar mudaratnya? Orang Kristian guna nama Allah dalam penerbitan mereka? Atau, membiarkan rasuah, penyelewengan, salah guna kuasa, perampasan hak berleluasa?

Saya sering terpandang di cermin-cermin kenderaan stiker yang bertulis, ‘Speed Kills’. Saya harap Ustaz Idris dan Ustaz Nasharudin jangan terlampau laju. Bahaya ustaz…! -bongkarsauh

Ulasan GB di SINI

SPRM dan Polis Takut Rahsia Terdedah?

Susulan laporan polis yang dibuat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap pakar patalogi Thailand, Pornthip Rojanasunand dan akhbar Suara Keadilan, TVSelangor dipetik.

Dua peguam yang juga wakil rakyat membidas SPRM yang mahukan tindakan diambil terhadap akhbar milik Parti Keadilan Rakyat dan pakar patologi itu berhubung kematian Teoh Beng Hock.

Ahli Parlimen Balik Pulau Yusmadi Yusuff berkata polis bertanggungjawab untuk merungkai punca kematian itu dan bukan menyekat kebebasan media melapor kepada masyarakat.

“Saya nampak itu lebih kepada satu tindakan sekatan terhadap kebebasan bersuara.

Isunya di sini isu kebebasan bersuara, saya rasa dalam hal ini betul kita perlu menyantuni siasatan tapi dalam masa yang sama tidak ada satu proses pun yang boleh menghadkan perbuatan bersuara terutama di sini kita melihat dari segi media” ujar Yusmadi.

Sambil menyifatkan inkues Beng Hock sebagai inkues awam dan pemberita boleh melaporkan apa jua maklumat yang diperolehi, Yusmadi menambah jika SPRM membuat laporan tersebut kerana mahu menjaga kredibilitinya, ia terlambat.

“Yang sepatutnya tugas itu diambil oleh pihak polis. Saya melihat sepatutnya pihak polis perlu bertangunggjawab iaitu dalam merungkaikan isu tersebut bukan dengan sehingga menunggu pihak media terpaksa berekrja lebih kuat daripada pihak polis dalam menangani masalah jenayah di Malaysia”.

Peguam mewakili keluarga mendiang, Gobind Singh Deo berkata tindakan SPRM memfailkan laporan polis terhadap Dr Pornthip adalah tidak munasabah kerana Suara Keadilan memetik sumber rahsia dan bukan pakar forensik itu.

Sementara itu Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng membidas tindakan SRPM membuat laporan polis terhadap Dr Pornthip sebagai cubaan untuk menutup kebenaran mengenai kematian Teoh Beng Hock.

Guan Eng yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang melihat tindakan SPRM itu sebagai cubaan memberikan tekanan terhadap pakar patalogi berkenaan yang hadir pada bedah siasat kedua ke atas mendiang pada November lalu.

Guan Eng hairan bagaimana SPRM nekad membuat laporan polis terhadap seorang pakar patologi yang hanya menjalankan tugasnya.

Guan Eng sendiri menjadi sasaran pihak berkuasa apabila beliau merujuk kepada keterangan Dr Pornthip di mahkamah yang mendakwa ada kemungkinan hingga 80 peratus Beng Hock mati dibunuh.


"Saya terkejut apabila mendapat tahu SPRM membuat laporan polis terhadap Dr Pornthip yang hanya berada di sini untuk menjalankan tugas bagi mencari kebenaran," kata Guan Eng.

Semalam dua pegawai SPRM membuat laporan di ibu pejabat polis Shah Alam terhadap Dr Porntip kerana kononnya beliau membocorkan maklumat hasil siasatan bedah siasat kali kedua Beng Hock.

Laporan polis juga dibuat terhadap akhbar Suara Keadilan yang memetik sumber-sumber sebagai berkata Pornthip menjumpai bukti forensik mencukupi untuk menyokong teori bahawa Beng Hock dibunuh.

Sebelum ini Dr Pornthip menyatakan ada kemungkinan hingga 80 peratus mendiang mangsa jenayah malah didera sebelum mati.

Kenyataannya pada inkues kematian Beng Hock itu membawa kepada mayat Beng Hock digali semula bagi membolehkan satu lagi bedah siasat diadakan dengan dihadiri Porthip dan pakar bedah siasat lantikan SPRM.

Bedah siasat kedua itu diadakan pada 22 November dan Porthip dikatakan telah menyerah hasil laporannya kepada pihak berkenaan. Difahamkan, Pornthip mengguna pakai beberapa teknik dan proses baru yang meyakinkan beliau sepenuhnya bahawa Beng Hock mati dibunuh.

Beng Hock, setiausaha politik kepada EXCO Selangor, Ean Yong Hian Wah dijumpai mati Julai lalu di perkarangan pejabat SPRM Selangor setelah disoal siasat sepanjang malam hingga subuh.


Peguam: Pornthip mungkin tarik diri
Rahmah Ghazali, Malaysiakini

Peguam yang terbabit dengan inkues kematian Teoh Beng Hock, bimbang pakar patologi Thai, Dr Pornthip Rojanasunand mungkin menarik dari dari kes tersebut ekoran laporan polis yang dibuat terhadapnya semalam.

Bercakap kepada pemberita di Medan Damansara, peguam yang mewakili kerajaan Selangor, Malik Imtiaz Sawar juga menyifatkan laporan polis oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) semalam sebagai tidak mempunyai asas sewajarnya.

Semalam, dua pegawai SPRM membuat laporan polis di ibu pejabat polis daerah Shah Alam terhadap akhbar tabloid "Suara Keadilan" dan Dr Pornthip berhubung satu artikel yang mendakwa kononnya pakar patalogi itu telah mengesahkan punca kematian setiausaha politik, Teoh Beng Hock, yang telah disoal siasat oleh SPRM, adalah dibunuh.

Bagaimanapun, menurut Malik, Pornthip telah menafikan dakwaan bahawa beliau telah membocorkan laporan bedah siasat kedua.

Malik berkata, Suara Keadilan hanya menyebut dikatakan Dr Pornthip akan mengesahkan pendirian awalnya di inkues tersebut.

Akhbar tersebut, katanya, tidak sama sekali menyebut bahawa Pornthip mendedahkan sebarang maklamut dan malah ia menyatakan bahawa sumber maklumat yang ditulis itu bukanlah Dr Pornthip.


Semua Milik Allah Termasuk NamaNya

Parti Islam Semalaysia (PAS) kecewa dengan keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang membenarkan akhbar mingguan Herald-The Catholic Weekly menggunakan perkataan Allah dalam penerbitannya.

Pas bimbang dengan membenarkan penggunaan nama Allah dalam penerbitan ini akan menimbulkan kekeliruan di kalangan orang Islam terutama di kalangan muallaf dan mereka yang hendak mendekatkan diri dengan Islam.

Penggunaan nama Allah telah dianggap sebagai serasi dengan masyarakat Islam dan bukan Islam di negara ini yang merujuk kepada penggunaan itu hanya untuk agama Islam sahaja. Perkara ini telah diakur sejak turun temurun oleh penganut agama Kristian di negara ini.

Penggunaan nama Allah dalam al-Quran, maksudnya “Dan jika kamu bertanya kepada mereka siapa yang menjadikan langit dan bumi, nescaya mereka mengatakan Allah”. Allah yang mereka akur ialah sebagai tuhan “pencipta”, bukan sebagai Allah yang tunggal yang patut disembah. Ini dinamakan kepercayaan Rububiyyah, bukan kepercayaan Uluhiyyah.

Pas mengharapkan supaya pihak Kerajaan membuat rayuan ke mahkamah yang lebih tinggi supaya ia mendatangkan kebaikan kepada kita bersama. Menghalang penggunaan nama Allah ini sebagai satu langkah “Saddu Zarai’c” untuk menutup pintu keburukan di kalangan masyarakat Islam khususnya dan masyarakat Malaysia amnya.

Perlu ditegaskan ini bukan berarti Pas menentang kebebasan agama lain untuk mengamalkan ajaran mereka sediri di negara ini. Selama ini Pas yang memerintah di Kelantan hampir 20 tahun memberi kebebasan kepada penganut agama yang manoriti mengamalkan agama mereka tanpa apa-apa gangguan daripada pihak berkuasa Pas di Kelantan.

Idris Haji Ahmad
Ketua Penerangan PAS Pusat.

Ulasan GB

Sesuatu yang mengejutkan!

Saya yakin kenyataan Ustadz Idris selaku Ketua Penerangan PAS Pusat itu dikeluarkan setelah menerima "arahan" pihak tertinggi PAS Pusat untuk dijadikan pendirian PAS.

Jika ia kenyataan Ustadz Idris sendiri, jelas menampakkan "kejumudan" namun jika ia adalah pendirian rasmi PAS, maka ia tidak lain dari hanya untuk mendekatkan diri kepada UMNO yang memang berjuang perkataan Allah itu eksklusif hanya untuk umat Islam, sedang Allah sendiri tidak pernah memerintahkan dan menyatakan sedemikian.

PAS akhirnya terperangkap. Menari dengn tarian yang dimainkan UMNO. Akhir dengan "kalimah" Allah, UMNO mengajak PAS bersatu.

Slogan PAS FOR ALL yang sebelum ini dapat direalisasikan untuk semua kaum dan agama, kini kita menjadi hairan kenapa ALLAH tidak boleh, walhal ALLAH Pencipta dan adalah untuk semua makhluk.

Sedangkan sejarah membuktikan orang Melayu yang beragama Islam sendiri pernah tidak menggunakan perkataan Allah. Batu Bersurat yang ditemui di Terengganu tatkala dialihkan ke dalam bahasa Melayu, Allah subhanahu wataala itu disalinkan sebagai "Dewata Muliya Raya".

Waktu itu tiada bantahan dari mana-mana ulamak malah hingga kini pun masih ada di Muzium Negara dengan perkataan sedemikian. Sebabnya orang faham akan pengertian: Kalau selama ini kalimat Dewata mempunyai pengertian untuk Dewa yang bukan Allah, maka rupanya semasa itu pengertian Dewata itu ialah buat Allah.

Al-Quran pula membuktikan, kalimah Allah itu juga terpakai untuk golongan kafir atau musyrik sekalipun.

"Orang-orang Yahudi berkata: 'Uzair itu putera Allah' dan orang-orang Nasrani berkata: 'Al Masih itu putera Allah'. Demikianlah itu ucapan mereka dengan mulut mereka, mereka meniru perkataan orang-orang kafir yang terdahulu. Dilaknati Allah mereka, bagaimana mereka sampai berpaling?" (Al~Qur'an surah ke-9 At Taubah ayat 30)

Justeru itu perlu disedari bahawa nama-nama Dia walapun khusus bagaimanapun adalah hak mutlakNya dan tiada sesiapa sepatutnya mengkurungkan ia hak eksklusif orang tertentu. ZatNya tidak bergantung kepada apa-apa termasuk namaNya.

Nama Allah sahaja yang diperjuangkan sedangkan hak Allah, hukum Allah, perintah Allah ditinggalkan. Itu stail UMNO, perjuangan UMNO dan dasar UMNO.

Mungkin Lembaga Disiplin PAS akan mengheret dan nak pecat semua yang menentang keputusan itu? Silakan. Nak tengok berapa orang yang akan tinggal dalam PAS. Lepas itu mudah nak rancang untuk join UMNO. Takkan ada penentang lagi.

Allah dengan namaNya sendiri semakin hendak menunjukkan warna sebenar kumpulan ini.